ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Peter Karlsson

Sidor: [1]
1
Hedvig Eleonora / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-02-21
« skrivet: 2012-01-19, 20:39 »
Jag söker efter Lovisa Chatarina Karlsson (Karlsdotter) 1842-02-24 i Övertjärn Skinnskatteberg (U) hon flyttar fram och tillbaka mellen Skinnskatteberg och Köping men 1873 flyttar hon till Stockholm och där tappar jag bort henne. En adress jag har är Sjölalfen N:o 3, Rote 11 Hedvig Eleonora (AB) .
Det sägs att hon ska ha åkt till Amerika men jag vet inte tacksam för upplysningar.

2
Missuppfattade bara inlägget på annat håll - naturligtvis går det bra att skriva/kommentera utan att vara registrerad först.

3
Det datatekniska i Porträttfynd (och andra databaser) sköttes av PBS i Mariehamn på ren konsultbasis som jag minns. Varje justering/ändring tog sin lilla tid och kostade en slant. Var det direkta felaktigheter beroende på att något packat ihop kunde det förstås fixas fritt också.
Gissar att dessa fortfarande är de som sköter detta, de kom ju sedan att skapa nya Rötterbokhandeln bl.a.
 
------------------------------------------
 
Som jag nämnde före jul så borde man släppa fram nya bilder och kommentarer direkt - en slutlig granskning kan ju ändå göras. Och tack vare de entusiaster som tacknämligt håller ständig koll på Porträttfynd skulle ju de ansvariga snabbt få reda på om dumheter kommit in, och kunna rensa detta.
 
Är det dessutom nu så att det kommer att krävas inlogg för att lägga in bilder och kommentera (fick det intrycket i samband med en fråga rörande Avrättade) så finns ju än mindre anledning att inte låta sakerna synas direkt..

4
Byggnader och miljöer / By med många hus - tillverkning?
« skrivet: 2007-12-27, 18:49 »
Masten lär vara en repa i plåten..

5
Det lär nog vara Håkan Persson (1670-1764) och Ingrid Nilsdotter (1672-1713) - jag lånade deras siffror från ett inlägg under  
 
Googlade på hallingeberg hult håkan och det blev ju extra lyckat - alltid bra att bekräfta det man tyckte det stod

6
Men hur är det - visst går det väl bra för Mac:are som kör emulerad/virtuell PC, genom t.ex. Virtual-PC eller annat program..?

7
God Jul / Äldre inlägg (arkiv) till 23 december, 2008
« skrivet: 2007-12-24, 23:07 »
Hade lovat länka till http://diginpast.se/demo så här på självaste julafton.. Lite varianter på hur man snabbt kan minimera/normalisera eller helt ta bort vänstermenyn finns nu där, liksom alternativet med toppmeny. Flerspråkssupporten är mer komplett nu också.
 
Kika gärna lite och kom med synpunkter/förslag direkt till Christian - som denna vägen låter skicka sin julhälsning.
 
(Meddelandet ändrat av peterk den 24 december, 2007)

8
God Jul / Äldre inlägg (arkiv) till 24 december, 2007
« skrivet: 2007-12-24, 17:42 »
Befarade nästan att detta skulle nå dig en dag..  
 
Får väl önska lycka till - och ser fram mot vad du hittar på istället när dna-linjen väl spricker.
 
 
God Jul i såväl slott som kojor önskas

9
Får tankar på såväl rymdvarelser som Musse Pigg - helt obetalbar skapelse..  
 
Inga tips dock,

10
Grängesberg / Äldre inlägg (arkiv) till 20 november, 2009
« skrivet: 2007-12-20, 16:17 »
Gränge är en gammal namnform för Grangärde. - Kanske tur det inte heter Grangärdesberg, för det låter lite rörigt

11
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2008
« skrivet: 2007-12-18, 12:00 »
Läser idag att man kommer låta Porträttfynd ligga till sig (dvs inte uppdateras/visa inlagda bilder) i bortåt tre veckor.. Mitt i högsäsong.. När många kanske verkligen tar sig tid att lägga in saker.. - Jättesmart  
 
Visst kan man lägga in bilderna - men hur kul är det att i bästa fall se resultatet om tre veckor eller så..? Den som ev. är ny får ju heller ingen koll alls på om det blir bra, och kommer kanske göra fel, eller avbryta projektet helt då det ju inte verkar hända så värst mycket.
 
Med all respekt för dålig ekonomi och tung arbetsbörda på kvarvarande personal så tycker jag det är rent uschligt att inte ha en bättre lösning. Det är ju inget särskilt komplicerat arbete att godkänna inlagda bilder (viktigast är väl att rensa skräp/spam som ev. inkommit) - varför kan den ansvarige inte se till att detta finns delegerat till andra..? Jag är säker på att det finns många som skulle kunna hjälpa till med detta, såväl gratis som med glädje.
 
Ingen planering eller framförhållning, ingen varsamhet om kunden (användarna) som vanligt - vill man över huvud taget att någon skall leta sig till Rötter framöver får man nog skärpa till sig snabbt tror jag.
 
Låter jag lite negativ så tycker jag tyvärr det finns fog för det - hoppas ansvariga uppåt på sikt ser till att detta sköts bättre.
 
 
-Varför inte låta inläggen synas direkt istället (som tidigare) under denna tid..?  Man ser ju till att behålla posterna flaggade som icke slutligt godkända - så det finns ingen svårighet med att gå igenom och godkänna bilderna definitivt i efterhand.
 
Överväg åtminstone denna enkla lösning - för allas bästa

12
Noterar att ni skriver 1880-talets början - men dessa bilder kan nog mycket väl vara tio år äldre då den tunna ramen, texten, m.m. var vanlig på 1870-talets början/mitt. Spelar nog ingen egentlig roll, men värt att tillägga..

13
Berg / Berg HFL AI:3 p169 116.3.90500
« skrivet: 2007-12-14, 16:33 »
Det står nog utan tvivel Näs - ligger ju inte långt ifrån heller..

14
Dellen har inget ställe där en färja skulle behövas, men däremot Storsjön i Jämtland kanske..
 
Funderar på om inte detta kan vara färjan över Sannsundet i södra Storsjön, mellan Kårgärde och Färjestaden - i så fall Kårgärde på andra (östra) sidan. Färjan senare ersatt av en bro strax söderut..
 
Bifogar ett klipp ur Eniros kartor, tycker landskapet (skog/öppen mark) stämmer in väldigt bra.
 

15
Knobblock / Knobblock
« skrivet: 2007-12-13, 12:14 »
Lite mera anor bakåt på modern Matilda Adolfinas sida finns också under Släkter: Wahlbom - Där finns också lite uppgifter om Kohlström och annat bland inläggen före mitt..
 
------------
 
Hade missat att även stavningen Knobblock ju är rätt vanlig idag, så den var inte så fel som jag först trodde.
 
Kan också tillägga att det förstås finns svenska ättlingar efter en del bröder till Fredrik Wilhelm, åtminstone från Hammerfest (dit minst en bror kom) har en del ättlingar hamnat här..
 
(Meddelandet ändrat av peterk den 13 december, 2007)

16
Knobblock / Knobblock
« skrivet: 2007-12-13, 00:46 »
Skriver lite ur huvudet (har ingen digital ordning på min släkt :-) :
 
 Adolf var en äldre bror till min Mf ff Ludvig Mathias Knobloch f.1836. Andra syskon var åtminstone Carolina f.1838 och Anton f.1840 har jag för mig..
 
Kengis ligger i Pajala, och det är möjligt att familjen bodde där någon tid också, men annars är det Muoniovaara lite längre norrut (också hörande till Pajala) som var deras födelseplats, det ligger mittemot den finska kyrkbyn Muonio.  
 
Där vid Muoniovaara byggde deras far Fredrik Wilhelm Knobloch (f.1806 12/1 i Kristiansund i Norge, död 1874 17/7) en gård som kom att kallas Sveriges nordligaste herrgård, den stod kvar som förfallen för 25-30 år sedan, vet inte om någon såg till att den inte fick förfalla helt. Fredrik Wilhelm var handelsman och även vaccinatör, jag har omnämnt honom på lite annat håll här i forumet också..
 
Fredrik Wilhelm var en av flera syskon som först kom upp till Hammerfest i nordnorge, och sedan kom han ned till tornedalen i början av 1830-talet har jag för mig, gift 1833. Hans far i sin tur (Carl Friderich Knobloch, f.1765) var tullare och organist i Kristiansund; kom dit ca 1799 från Köpenhamn där han var militärmusiker i garnisionsförsamlingen där under 1790-talet. Hans hustru hette Anne Judithe Holst, tidigare gift Muusmann.
 
Carl Friderich (Carl Fredrik) skall vara född 1765 i något som heter Werdau, i närheten av Zwickau, i Sachsen - inte särskilt långt från ena hörnet av Tjeckien. (Om honom och annat finns mycket på nätet, dock har jag aldrig sett något vidare bakåt längre än det här angivna.)
 
Modern till Adolf (m.fl.) bör kort nämnas; hon hette Mathilda Adolfina Kohlström (1798-1874), dotter till den lätt excentriske prästen Matthias Kohlström (f.1763 i Torneå, d.1829) och hans hu Beata Kajsa Wahlbom (f.1764 i Arboga, d.1844).
 
Jag lånade snabbt lite årtal från uppgifter på nätet här på slutet; har mina papper lite undanstoppade numera.
 
Om just Kohlström vet jag det finns mycket att läsa (och alla exakta uppgifter) på Genos
 
Det finns mycket spännande om namnet och släkten, en utredning med mycket stoff och kringuppgifter från 70-talet finns gjord vet jag. (Osäker på om min kopia bleknat bort eller inte :-)
 
 
PS  Skall höra om anbytarvärden kan ändra rubriken här till Knobloch/Knoblock som är de normala stavningarna av namnet (Knoblock mer i modern tid). -Även Knoblauch skulle kanske kunna tas med, det är i grund och botten samma namn, och visar ju allra tydligast vad namnet betyder; dvs Vitlök  
 
En mängd adliga och borgerliga vapensköldar för namnet Knobloch/Knoblauch nerifrån Tyskland har som huvudmotiv tre vitlökar i olika konstellationer.. Det finns som sagt många släkter med namnet, men vår (dvs den till norra Sverige och Finland, från Norge inflyttade) släkt går förmodligen alltså till just Sachsen, nära Tjeckien. Jag har sett 1600-tals (och äldre) förekomster av namnet i Chemnitz, som också är en närbelägen ort till den plats varifrån den förste stamfadern skall ha kommit.
 
Namnet förekommer också på personer i Sverige som invandrat under 1900-talet från (tror jag) Tjeckoslovakien - och det är ju lite festligt, för även om de inte alls kommer från den gren som tog sig norrut i slutet av 1700-talet så kan de ju ha samma rötter nere i Sachsen med omnejd..
 
 
Nu får det räcka för idag  
 
(Meddelandet ändrat av peterk den 13 december, 2007)

17
Nättidningen Rötter / Rötters Vänner
« skrivet: 2007-12-10, 20:45 »
Se även mitt inpass här nyss; det finns ett flertal viktiga länkar att få till gällande bland annat detta med användarkonton..

18
Nättidningen Rötter / Rötters Vänner
« skrivet: 2007-12-10, 16:13 »
Tänk om man hade gjort det så enkelt som möjligt för sig; ett obligatoriskt användarkonto som är gratis, och en möjlighet att frivilligt lämna bidrag av valfri storlek..
 
Det måste rimligen kosta en bra slant av hundralappen i bara administration - något som jag inbillar mig skulle kunna försvinna med enkla betallösningar som någon knapp - typ Donate - för bidrag (många som delar med sig av egna programvaror fritt på nätet har sådna lösningar, borde väl kunna funka även i en organisation tycker man.)
 
-Idag kan man ju betala så mycket från mobilen - men det kanske kräver svindyra avtal i andra änden, så där reserverar jag mig mot att det verkligen är genomförbart.
 
Det har ju alltid flutit in många bidragande röttervänner förr (t.o.m. utan att det kom så värst mycket extra i gengäld) - jag tror ju man får in det man önskar, helt frivilligt, bara man lyckas erbjuda en bra produkt, dvs en intressant nätttidning och ett diskussionsfora som man vill återvända till.
 
Jag behöver väl knappast tipsa om att diverse veckobrev och annat knappast lockar fler att strömma hit.
 
 
Det skulle väl hur som helst vara ganska skönt att inte behöva hålla reda på vem som betalt vad, och när, och hur (och kanske t.o.m. varför ;-) - utan istället bara så enkelt som möjligt snabbt kunna bekräfta nya kontoansökningar. Jag tror ju det är rätt få som skulle skaffa flera identiteter bara för att jäklas; de som verkligen vill kan förstås klara av en sådan operation ändå.
 
-Så fram för lite mindre krångel och kontroll, det tror jag man vinner på i längden. Och tänk vad bra att inte behöva jobba fram någon betallösning för användarkonton och rotvänner, utan istället kunna lägga kraften på sådant som verkligen kommer användarna till godo

19
Ja, de är nog inte mer än 10-11, kanske 12år - kläder och frisyr gör sitt till. Detta kort (1870-tal verkar det som) är ju lite extra gammalt också.

20
Målningar / Vilken stad/by?
« skrivet: 2007-12-09, 11:58 »
Älvdalen verkar stämma till 100% - hittade ett bra foto på Riksantikvarieämbetets Kulturmiljöbild som visar kyrkan från nordväst. Foto taget före 1903
Bergen, väg och staket - ja, verkar helt rätt  
 

21
Jag förstår Anders svar, för det var ju lätt att tro du avsåg skriven text i inlägg..  
 
Frågan är bara vad du då avser för skriven text..?

22
Övrig teknik / Virusvarning ?
« skrivet: 2007-10-13, 14:04 »
Typisk så kallad hoax - skicka inte vidare skräpet..

23
Varför inte tillhandahålla den som nedladdningsbar fil framöver istället..!? Har för mig att den låg någonstans kring knappa 50 mehabyte, så det vore ju en fin gest när den nu inte får säljas längre.
 
Eller annars som en medlemsmorot, ifall nu någon ansvarig skulle sätta morgonkaffet helt i halsen över mitt gratisförslag  
 
Ett suveränt vertyg är det, och den förtjänar att vara ett standardverktyg så länge den går att köra (16-bitarsprogram har ju kunnat strula - misstänker att den kanske inte alls går i Windows Vista, eller..?)

24
Kortet av H. Osti Upsala är nog utan tvivel från 1860-talet  som jag minns det från porträttfyndstiden - så nu får ni allt backa ordentligt i tiden..  
 
Henri Osti var verksam länge, från 1859 till 1914, och som jag minns det fanns denna enkla påskrift i ena hörnet på bilder från 1860-talet. Tror han var en av de allra tidigaste med att ha sitt namn på framsidan - vanligen stämplades det mest på baksidan så här i början.

25
John har faktiskt rätt, för på sidan där projektet beskrivs (här) så har det blivit fel på en e-postlänk.
 
Klickar man på Anna Lena Hultman där så går nämligen mailet till mailto:annalena@genalogi.se - ett litet e har således råkat falla bort.. (Däremot är länken högre upp som står i klartext helt OK)

26
Porse / Porse
« skrivet: 2007-10-04, 14:28 »
Tänkte mest på att jag höll fast vid att skriva på svenska ;-)
 
And by the way så har M. missat detta i flera års om jag inte minns helt fel.
 
Visst kan man kalla sig vad som helst med nuvarande ordning - men det är ju ändring på gång, så sedan får man inte skäl att påpeka sådant längre (bäst att passa på nu :-)

27
Porse / Porse
« skrivet: 2007-10-04, 00:28 »
Får jag (som gammal ordningsman) föreslå att M. börjar skriva ut sitt fullständiga förnamn nu. -Bortsett från att det är ett krav enligt ordningsreglerna så är det ju rätt trevligt att veta om man diskuterar med en han eller hon..
Jörgen har varit inne på den problematiken ovan flera gånger, men polletten verkar inte trilla ner riktigt.
 
Kanske är jag lite svenskfanatiker nu - men inte är jag olycklig

28
Anbytarforum / Anbytarforum
« skrivet: 2007-09-28, 10:43 »
Tillägg:
 
På den sidan verkar man dessutom ha tappat bort alla ankare (utom #subject) - så länkarna i början fungerar inte som det är tänkt. (Men det är ju snabbt fixat)

29
Anbytarforum / Anbytarforum
« skrivet: 2007-09-28, 10:35 »
Förutom att lägga till lite på engelska vid själva rutan för postning av inlägg skulle man ju också passa på att uppdatera sidan under Swedish Roots - To get started with Anbytarforum
 
De som hittar dit får ju i nuläget lite föråldrade instruktioner - framförallt det här med lösenordet sätter ju effektivt stopp för att dom skall lyckas över huvud taget

30
Bureätten / Svenonis Laurentius
« skrivet: 2007-09-25, 14:24 »
Djursholm har många gatunamn hämtade från den nordiska mytologin - så det lär garanterat gälla Bure också..
 
-Hade det gällt en specifik person hade det nog stått omnämnt på den sida där Danderyds kommun listar kända personer som fått ge namn åt deras gator. (Att en person inte listas där är i och för sig inget bevis för att det inte kan finnas fler än dessa - men eftersom Bure är ett namn från just den nordiska mytologin så behöver du nog inte fundera vidare på saken.)
 
 
Fere libenter homines id quod volunt credunt

31
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-07-09
« skrivet: 2007-06-29, 14:24 »
Förstår fullständigt såväl de som lämnar forumet som de som önskar en annan plats för diskussion med vissa krav på kvalitet och innehåll. Vissa världar går nog inte att förena - kanske inte det bästa heller (tycker det verkar behövas vattentäta skott här och var vid det här laget).
 
Det vore ju en sak om det gick att hålla isär rubriker så att de olika lägren slapp mötas - men det blir ju snabbt samma mix på nytt.
 
Och i ärlighetens namn tycker jag massor som poppar upp från Ulf borde rensas ut* - det här håller inte, rötmånaden kommer ändå, utan aktiv inblandning.
 
*)Motiverar inte detta närmare - har ingen lust att skriva länge och väl till någon som läser saker som han själv vill. Den som varit med ett tag vet detta allt för väl. Kan länka till ett inlägg från Anders Pemer som var mycket välskrivet.

32
Windows Vista / Äldre inlägg (arkiv) till 21 juli, 2008
« skrivet: 2007-06-23, 17:35 »
Norman är väl det som man som Nordeakund blivit innehavare av - och jag har det som virusprogram på en av våra riktiga datorer hemma. Än så länge inte märkt något konstigt, eller haft problem (men å andra sidan brukar man ju inte märka om man fått problem så jag kan inte säga så mycket om säkerheten :-)
 
Sökte lite snabbt på nätet, och det är väl inget som ligger i topp direkt, men säkert mycket bättre än inget alls.
 
-Du kan ju alltid ta hem någon 30-dagars-version av ett program du litar på - visserligen måste du ut på nätetdå , men så farligt är det ju inte, och du har ju ett virusprogram på redan.

33
Överkalix / Överkalix, Födde 1709-1774, 1996.20.17900
« skrivet: 2007-06-23, 12:23 »
Tror det står svulnad - och exakt vad svullnad kunde vara kan nog variera lite beroende på var det satt i kroppen.

34
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-24
« skrivet: 2007-06-21, 16:15 »
Att jag börjat känna mig lite smått som en idiot som faktiskt försökt svara, argumentera, nyansera och moderera allt som kommit in här är väl en sak - men är man nu en som bryter mot ordningsreglerna också..  
 
Håller helt med om Lotta att man däremot inte borde kunna få påstå vad som helst, hur som helst, hur länge som helst - åtminstone inte på detta forum.
 
 
Tycker nästan det var lågt av Ulf att skriva att han menar allvar och inte har tid att leka - här finns ju oerhört många som tagit allt med största seriositet och lagt ned massor av tid - tyvärr helt i onödan, för svaren är fel.
 
Återkommer jag något här så får det bli i sagoform - kanske det är det bästa, och det enda som faller i god jord hos vissa.
 
Glad midsommar

35
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-24
« skrivet: 2007-06-21, 08:19 »
Ahh, jag begrep aldrig att Olof var du (Olof Göransson nu var jag) - men då är jag med..

36
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-24
« skrivet: 2007-06-21, 07:32 »
Håller förstås med dig Anders - tog bara upp det senaste för att inte spinna iväg dumheterna ytterligare

37
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-21
« skrivet: 2007-06-21, 07:12 »
Kan vi få till lite radering av de senaste blaj-inläggen här tro..? (Olof + Klas, samt Anders då också som annars blir hängande löst)

38
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-21
« skrivet: 2007-06-20, 09:14 »
Ulf, släpp taget om detta dåliga skämt med boken nu - du har fullt upp med saker som åtminstone kanske, kanske funnits i någon form..  
 
Du undrade varför någon skulle skoja med dig så och skriva ett bluffinlägg, tja - kanske har det att göra med att vederbörande visste hur lätt du skulle gå i taket av uppgifterna. Och då har man lyckats med skämtet. Alternativt kanske också någon ville testa din källkritiska förmåga, vilket ju blev ett ganska bra test tycker jag.
 
Så inse faktum här - du blev utsatt för ett skämt, (eller prov) - 100% garanterat. Namnet är för övrigt inspirerat av Landebring som finns flitigt i Växjö - Carl nämnde detta tidigare också.
 
 
Vad som blir lite tråkigt när det kommer in saker så här - och det dessutom kommit att se seriöst ut - är att det för framtida forskare ytterligare kommer att spä på detta med att man inte kan veta något säkert, att ingen sitter inne med hela sanningen och så vidare..
 
Visst är det sant beträffande mycket - men rena påhitt och dumheter skall naturligtvis inte läggas på toppen av det redan digra berget av luddiga källor och annat.
 
Fast gillar man sagor ordentligt kanske man köper vad som helst - skulle du köpa om jag skrev en liknande text tro? - skrev jag den under pseudonym misstänker jag att den snabbt skulle införlivas bland tänkbara källor tyvärr.

39
Grangärde / Grangärde Saxhyttan
« skrivet: 2007-06-18, 13:59 »
Sorry, Bohus belägring var ju lite tidigare samma år - en sökning på t.ex. slaget vid uddevalla 1678 blir förstås bättre.

40
Grangärde / Grangärde Saxhyttan
« skrivet: 2007-06-18, 13:40 »
Såg snabbt på nätet att det ju var ett passande slag mot danskarna i Uddevalla den 28 augusti 1678 - då fick vi visst på nöten, så han var nog i stort sällskap.
 
Sök t.ex. på bohus belägring 1678 uddevalla så finns det en hel del om detta förstås.

41
Grangärde / Grangärde Saxhyttan
« skrivet: 2007-06-18, 13:34 »
Jo, visst heter han Ersson, och kan således säkert vara far till denne Lars. Man får dock tänka på att soldatnamn normalt inte ärvdes, och man kan bli lurad om en efterkommande hade ett passande patronymikon (fadersnamn) - men här är det ju mer ett gårdsnamn skulle jag vilja säga, så det bör kunna var far och son.
 
Nu har ju Grangärde förnämliga dopböcker m.m. ända från 1628 och framåt, så det bör ju gå rätt snabbt att kika på 1643 och se om det ger något napp  
 
Notera alltså att Lars Ersson Mugg är född i augusti 1643 - så han lär nog ha dött i ett senare krig. Fanns ju många tillfällen även under 1670-talet.
 
Ett tips för när Lars kan ha dött är väl att det i husförhöret ser ut att finnas ett barn som heter Larsson (Erik Larsson f.1675). Så inte före det året kan man åtminstone antaga.
Kommande tre barn där verkar vara till en Erik Larsson (en trolig bror till Karin) och dess hustru Marit Matsdotter - det paret ser ut att vara gifta 167(?) enligt marginalanteckningen.

42
Grangärde / Grangärde Saxhyttan
« skrivet: 2007-06-18, 11:45 »
PS - Han lär väl vara född i Norrbo, Grangärde som det står - Uddevalla kanske var där han dog..?
 
Mugg är nog för övrigt ett gårdsnamn i just Norrbo kom jag på, passade ju bra även som soldatnamn.

43
Grangärde / Grangärde Saxhyttan
« skrivet: 2007-06-18, 11:38 »
Lars Muggs [vid] Saxhyttan
 
-Det måste väl vara soldatnamnet Mugg det gäller, inget tvivel. Syns ju bra även i din Norrbärkefråga.  
 
En snabbsök på Mugg och Grangärde ger (här) att det funnits en Soldat Erik Larsson Mugg, född 1606 i Grangärde
 
(Kan bara hålla med om Uddevalla också från den andra frågan)

44
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-18
« skrivet: 2007-06-18, 09:24 »
Jag tror någon velat köra lite med Ulf (då jag faktiskt inte tror att Ulf skulle göra något sådant här) och då - förutom ett innehåll Ulf skulle gilla - dessutom skrivit iallefall för att få det att se ut som Ulf skrivit det själv.
Detta ord kan förstås vara en tillfällighet, men jag tror inte det..

45
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-18
« skrivet: 2007-06-17, 23:32 »
Må så vara att Ulf har en god portion humor som Robert skrev (apropå inlägget om Huru stormän plägiade fordomdags byggia och boo uthi Norrlandhen)
 
-Men om det nu är så att det är skrivet av Ulf är det förstås inte ett dugg lustigt eftersom det är skrivet under falskt namn.
 
Jag rekommenderar att detta reds ut - det har allt för ofta förekommit försök till falsarier i frågan (de brukar komma när argumenten tryter, har för mig att det skett även av tidigare bureförespråkare här).
 
 
Men i övrigt behöver väl inte e-postadressers angivande eller ej leda till sådana situationer som det numera gör (här och under andra rubriker) - det är som sagt fortfarande frivilligt att ange e-postadress enligt ordningsreglerna.

46
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-18
« skrivet: 2007-06-17, 20:31 »
Jag behövde inte ens läsa igenom hela inlägget ovan från Göran Olsson för att känna igen det mycket karakteristiska iallefall - och den som normalt skriver så heter Ulf Sawert..
 
En slump, eller ett falsk inlägg - tja, vi får väl se. Skrivsättet är ett klart sawertsk signum..

47
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-18
« skrivet: 2007-06-17, 00:31 »
Kanske bra att skriva ut den moderna klartexten för de som inte redan är insnöade på ämnet  
 
Bergsven och Sigfast och Fride reste denna sten efter Bure sin Fader. Och Fartegn ristade.

48
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-16
« skrivet: 2007-06-16, 00:24 »
Ett släktregister på gården lär nog vara av en viss ålder och kan förmodligen vara underlaget för Elgenstiernas felaktiga uppgifter. (Han samlade ju in vad som redan fanns att tillgå till stor del.)
 
Så förutsatt att det inte är någon mycket färsk utredning lär den nog få stå tillbaka mot ÄSF - men det ger sig förstås med tiden då källorna flyter in.

49
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-16
« skrivet: 2007-06-15, 18:49 »
Det var då ett olidligt tjat..
 
1. Vad föreställer den lilla rundeln längst till höger på min rek.bild? Vad har stått där?
 
Svar: Fale Bures avträde, på sin tid förgyllt och ett av de förnämsta i världen - folk vallfärdade hit långväga ifrån för att få lätta på trycket och kanske få en glimt av det allra heligaste.
 
 
2. Varifrån kommer de ENORMA stenmassor som ligger på åkern strax framför ruinsresten?
 
Svar: Från ett metoritnedslag som timade vid gryningen den 5 mars, år 5344 f.kr. En förfader till Fale slogs vid detta tillfälle till marken och svor att bygga upp något bestående för framtida ättlingar att dra sig tillbaka till i orostider.  
 
 
3. Om den stora muren vid ruinresten är gjord i modern tid av Sköns Kommun, VARFÖR är den då bara halvfärdig och slutar mitt i en länga? Tror någon att en kommun bygger prydnadsmurar på detta sätt?
 
Svar: Dåtida ansvarig vid kommunens byggnadsnämnd fick en uppenbarelse från Comhem, vilket gjorde att allt han därefter företog sig sig blev halvt -  därav denna halvmesyr.
 
 
4. Anser Audiotoriet på AF att det rör sig om en slump att precis där den stora halvrundeln till höger legat pumpar det upp vatten ur marken idag då det regnar! Varför just DÄR och ingen annanstans!?
 
Svar: I enlighet med vad som framkommit under fråga 1 så torde detta vara någon form av överskottsvatten som  varken naturen (eller Fale) kunnat dränera.
 
 
5. Är det en slump att precis där vi funnit ruinsresten placerar den gamla berättasägnen Fale Bures slott?
 
Svar: Nej, redan de gamla grekerna kände till detta - men tyvärr har just de pergament som visar på detta brunnit upp  
 
 
6. Är det en slump att de två murarna som vi funnit uppe vid skogsbrynet timar ruinresten exakt (se bilden)! Tycker ni inte att det verkar vara lite väl mycket slumpar här och tillfälligheter? Om murarna hade legat rakt oanför ruinsresten hde man ju direkt kunnat avskriva allt tal om ringmurar runt slottet - håller ni med?
 
Svar: Från början låg förmodligen murarna rakt norr om ruinresten, men enligt säker källa har det de senaste somrarna setts några figurer flitigt baxa sten åt sidorna nattetid. Ansvariga från kommunen har underrättats, men man kom överens om att aktiviteten fick fortgå, för då kanske de ansvariga inte fick tid att skicka in fler ritningar och annat spännande.
 
 
I all hast,
 
Eder usle undersåte och träl

50
Var ligger orten ? / Kartor
« skrivet: 2007-06-14, 17:07 »
Förmodar att det bör kunna avse det sund med detta namn som finns i Georgia - söker man på doboy georgia och väljer bilder får man upp rätt mycket kartor och annat.

51
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-15
« skrivet: 2007-06-14, 09:25 »
Men Marc, om du läser lite noggrannare vad Niklas skriver så är inte allt som står i Elgenstierna (från i detta fall 1925) korrekt - det senare standarverket ÄSF är det som gäller numera..
 
Verkar ju tråkigt att en riddarhusgenealog vill gå bakåt i utvecklingen som det verkar  
 
---------------
 
Vill Ulf verkligen se kartorna får han väl snällt installera den DjVu-plugin som det länkas till från de kartsidor man får upp - det gör alla andra som vill kika på detta material.
 
I övrigt säger jag inget mer (skulle kunna kommentera mycket, men det är meningslöst) - du har fått massor med uppslag; ta gärna till dig Stefans kloka råd här ovan - och gör det ordentligt nu.

52
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-13
« skrivet: 2007-06-13, 23:58 »
Ulf, beträffande ruinresten (där ålderdomshemmet stod från 1890 till 1960-tal) bör du göra en fullständig undersökning i de arkiv, hos de myndigheter som kan ha något att ge..
Vi kan inte sitta och tala om hur det ligger till utifrån en snedbildsvy av trakten från 1950-talet.
 
Jag är alls ingen expert på detta, men till att börja med skulle jag försöka få fram tidiga grundkartor över området. Så tidigt som när de byggde ålderdomshemmet fanns nog inga egentliga grundkartor, men någon form av underlag måste ha tagits fram. Arkitekten har du ju, se vad som går att finna fram - och då menar jag fullständiga ritningar och underlag, någon bör sitta på dem.
 
Eftersom allt stod kvar fram till 1960-talet har du ju bra chanser att få fram rätt detaljerade kartor över omgivningarna. Jag har t.ex. själv på kartan som låg till grund för detaljplanen 1932 över området där jag bor kunnat finna husgrunder och annat bara genom att följa nivåkurvor.
 Nu är det ju inte alltid det finns så noggrann kartering, men fotogrammetriskt kartunderlag (genom flygfoto) var väl igång redan från 30-talet.
 
----------------------------
 
Några till kartor över Birsta bör nämnas, de berör delvis de områden vi diskuterar, men jag länkar bara till dem och så får man forska vidare själv om verkligt intresse finns  
 
Birsta 1821
 
Birsta skog 1810
 
Målås 1762
 
-Den vi tagit bilder ur förut finns här: VästerBirsta m.m. - skog 1764
 
Alla dessa gränsar till varann (eller överlappar) och är självklart något man lägger noggranna studier på också tycker jag.
 
Framåt vi (kanske) gå ...

53
Windows Vista / Äldre inlägg (arkiv) till 21 juli, 2008
« skrivet: 2007-06-13, 20:41 »
Nog har väl alla stora anvirusföretag versioner som klarar Vista nu..!?
 
Men kanske är det annorlunda om man sitter med någon befintlig version som behöver uppgraderas, det är möjligt.
 
I väntan på att det löser sig kan man ju alltid ladda hem någon 30-dagars prova-på version - sådana har ju de flesta stora program numera, och de brukar köra fullt ut, dvs utan restriktioner alls. (Efter 30 dagar kan man ju sedan byta program och utvärdera något annat, osv.. :-)

54
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-13
« skrivet: 2007-06-12, 23:04 »
Sorry - du avsåg alltså de små rackarna..
 
De verkar ju rimligare, och då fanns de alltså redan tidigt i någon form. Att de över huvud taget syns här beror ju på att de är impediment - icke brukbar mark - så de kan mycket väl fortsätta lite upp i skogen (bruna marken) också förstås.
 
Vill bara passa på att nämna att av de fragment som Ulf ritat in på sin rekonstruktion (är det ens en procent som finns att ta på?) skulle jag kunna rita ihop ett nytt Taj Mahal eller Månbas Alpha - eller vilken form och figur som helst nästan. (Precis som du gjort, kilometervis med raka murar på bästa åkermark.)
 
Ta gärna fasta på det lilla du har - men ta och stryk alla jättelika anläggningar med dubbla ringmurar, vallgravar, vindbryggor och annat - du skulle få bättre respekt om du inte gjorde allt så monumentalt. Fast allt som ö.h.t. andas Bure verkar ju vara fullständigt storslaget, så du kan väl inte hålla igen  
 
Givetvis tror även jag att det funnits en person med visst inflytande där uppe (han med stenhällen), men acceptera att han mest troligt satt och småfrös i någon relativt enkel boning (och kanske baxade lite sten ibland för att hålla värmen :-)

55
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-13
« skrivet: 2007-06-12, 16:07 »
Tänkte bara påtala och korrigera en uppgift som skrevs här den 8/6 gällande en karta från 1764 över delning av skog i Birsta med omnejd..
 
Det sades att ett par murar framgick väl i det gula fältet på Västerbirsta ägor - men det enda som finns där är ju vägar (streckade och lite murliknande kanske :-) samt omgivande inhägnader/gärsgårdar.
 
Jag kikade på den kartan redan tidigare i vår och kontaterade att inget spännande fanns att nämna.
 
Denna typ av kartor tar ju inte med allt som kan finnas i skogen, men den ger alltså inget som helst stöd för några murar. Jag (och många andra) är ju övertygade om att de murar som finns är från senare tid; 1800- och t.o.m underhållna in på 1900-talet. De bär som sagt alla känntetecken för gränser mellan ägor och/eller inhägnader (samt möjligen något större rektangulärt [grav]röse av äldre datum) - men det är ju inget vi behöver älta på nytt förstås.
 
Jag rekommenderar att du studerar mer agrarhistoria samt gärna också lite elementär kvartärgeologi istället för att gräva ned dig i riddarromaner hela tiden. (Åtminstone om du verkligen vill förkovra dig i ämnet - men det är ju valfritt.)
 
Men så länge du bara viftar bort alla tips du får (och bara griper nya halmstrån in absurdum) är ju detta meningslöst - jag skriver ärligt talat mest för att försöka bringa in lite substans i diskussionen, samt upplysa framtida besökare om hur det mer troligt ligger till.
 
Det är rätt kul att du Ulf skriver att Kville-ruinen bara är spekulation - javisst är det det - men menar du att Borgen i Birsta inte skulle vara ren spekulation det också..?  
 
 

56
Vad har hänt idag? / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-11
« skrivet: 2007-06-11, 18:16 »
Förmodar att sådant som att t.ex. meddela när servrar ligger nere gäller de servrar som massor av kunder ligger på - men minns jag inte fel har väl förbundet en alldeles egen server där i någon form (om inget ändrats förstås) och då gäller nog annorlunda villkor.  
 
Förmodligen är det därför det är så gammal programvara också - den hänger nog inte med i utvecklingen av sig själv om så inte är avtalat - vilket man kan befara att det inte är.
 
Men jag är ju inte uppdaterad i ämnet på flera år, så det kanske finns bättre saker på gång. Gissningsvis finns väl inga skäl att hänga kvar på Åland numera egentligen, men allt detta jobbas ju på, så det kommer nog en fungerande lösning så småningom..
 
Jag vet själv att ett stopp på bara tio minuter kan kännas oerhört frustrerande om man t.ex. i telefon just bett någon kika på ens sida/sidor på nätet istället - och då talar jag ändå om saker i  betydligt mindre skala än Rötter.

57
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-11
« skrivet: 2007-06-11, 16:34 »
Tillägg om Helsingland/Helsingbyn som jag ändå var inne på:
 
Helsingbyn [Helsigabv] är ju medtaget på kartan - den hamnar helt korrekt lite söder om kung och militärer. Och faktiskt finns ytterligare en plats med namnanknytning: Helsingaval - lite österut på finsk mark. (Så hälsingekungen kanske kände sig rätt hemma där :-)

58
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-11
« skrivet: 2007-06-11, 16:25 »
Kanske var Hr kartografen förvirrad av att det ju fanns en plats Helsingbyn där uppe i Tornedalen  (Kainuunkylä på finska, och det namn som använts sedan bra länge)
-Se lite debatt om detta t.ex. här  
 
Hälsingland omfattade ju för övrigt hela (det av svenskar bebodda) norrland i gammal tid - men just här lär kanske hans placering syfta på att de var där uppe och fajtades flitigt..

59
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-11
« skrivet: 2007-06-10, 21:39 »
Jag fortsäter hävda att det mycket väl kan vara Kvissle(by) kyrkoruin som avses.. Borgen är identisk med en kyrka så när som på tak och färg (som en ruin alltså :-)
 
Och denna var ruin redan för 500 år sedan - däremot säkert lite pampigare än den grund som är det som återstår idag. Området var ju gammalt och intressant redan då - så det var säkert något han kände till.

60
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-08
« skrivet: 2007-06-07, 11:33 »
Skulle Skönsborg stå med på t.o.m. Charta Marina på detta tydliga vis så är det ju fullständigt osannolikt att det inte skulle finnas ett smack omnämnt om det i källorna, eller hur..

61
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-08
« skrivet: 2007-06-07, 10:59 »
Hälsingekungen får nog modereras till sveakungen - han sitter där han sitter på grund av att det finns lite bättre utrymme på kartan där uppe tror jag  
 
Även om placeringar av saker är lite si och så i kvalitet, så tror jag att den grå borgen visst ligger rätt som ligger kring Njurunda, gissar att den syftar på allt gammalt som finns/fanns i trakterna av Njurunda/Kvissleby/Nolby - Kvissle kapell var väl ruin redan då t.ex.
Borgen i grått är av samma storlek och utförande som alla kyrkor, bara det att tak och färg saknas.
 
(Dock lär väl allt om denna mycket kända karta vara tämligen väl dokumenterat och avhandlat, så man skall nog inte ge sig iväg att spekulera om så mycket egentligen.)

62
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-07
« skrivet: 2007-06-07, 10:18 »
Den som snabbt vill se hela den praktfulla kartan (gott om fantasifoster fanns det på den tiden, utmärkt underlag för lite klipp-och klistra-projekt  ) kan t.ex. gå via http://sv.wikipedia.org/wiki/Carta_marina - ett klick på kartan där ger en liten version, men sedan finns också länken till den mycket stora kartan (över 5MB - undvik att klicka där om du inte har bredband)
 
Vardahus som nämndes måste nog vara dagens Vardö för övrigt.

63
Det här låter bekant - även om du redan sett det så är nog en länk till Bureätten: Olof Bure, grangärde. Varför kallade han sig för Bure??
 
Tyvärr verkar min i höstas där gjorda länk inte fungera längre, men det går säkert att söka sig rätt också..
 
Namnet förekommer också här  i en diskussion. Där finns en länk till en antavla som också passar in i sammanhanget.
 
Mig veterligt så är ju namnet inte unikt på något vis..

64
Hamnspår? Men, var? / Hamnspår? Men, var?
« skrivet: 2007-06-03, 00:51 »
En synvilla som jag nämnde redan 2002 - det ljusa är inte mannens ansikte, utan toppen på hatten/mössan (han tittar ned i backen rätt ordentligt)
 

65
Hamnspår? Men, var? / Hamnspår? Men, var?
« skrivet: 2007-06-02, 23:54 »
Tornet är ju bra litet egentligen, man tänker inte så lätt på att det är en bit mellan tornet och kyrkan, dessutom en del höjdskillnad. Detta kort är taget lågt, nästan underifrån, och åtminstone tälten är ju mitt för Rådhusparken.
 
Skrapade ihop lite bilder på Tradera som anknyter till denna vy - alla ligger åtkomliga här för att spara lite bandbredd..

66
Hamnspår? Men, var? / Hamnspår? Men, var?
« skrivet: 2007-06-02, 22:28 »
För en kort stund köpte jag att det skulle kunna vara en flagga också, men jag ändrade mig för gott när jag insåg att det fanns två uppförstoringar bland inläggen från 2002 som ju inte lämnar några tvivel om att det är en kyrka (och jag kan nog sätta en bra slant på att vi är i Umeå :-)
 
Även byggkranen kommer i en mycket bättre dager här, jag hade just för mig att vi sett bättre bilder på just denna..
 
Notera även flaggor på runda tornet, samt porslinsknoppar på telestolpen. Även husgaveln till runda tornet syns ju här tydligt - något som var så gott som omöjligt från den blurriga bild som jag tror många kikat på nu ett bra tag  
 
 
 
Kan inte möjligen byggkranens fundament vara två skorstenar på ett rätt normalt näraliggande hus, och så är det som sticker upp däremellan i själva verket något (en flagga eller annat) som hänger ned från någon av de ledningar vi ju har gott om i förgrunden..?
Det gör landskapet lite trevligare  
 
Kunde man få liknande uppförstoringar högerut i bilden kunde man nog se annat intressant också.

67
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-07-12
« skrivet: 2007-06-01, 08:47 »
Kajs ursprungliga inlägg handlade ju till stor del om utvecklande av Anbytarforum - varför inte moderera det känsliga namnet till terrorister och låta det inlägget vara kvar? (Självklart att fortsatt dispyt skulle bort, men inte det ursprungliga inlägget som sagt.)

68
A-M / Byrilsbyn i Kallingz socken, var någonstans ?
« skrivet: 2007-05-31, 22:39 »
Jämtland var ju för 17 norskt då - kan Kall (alltså i jämtland) ha räknats till Nordland på den tiden tro?  Känns hur som helst mycket bättre till än Blekinge.

69
A-M / Byrilsbyn i Kallingz socken, var någonstans ?
« skrivet: 2007-05-31, 22:35 »
Skulle precis gå in och skriva att jag är ute och cyklar. Kyrkobokföringsdistrikt var ju inte påtänkta på 1600-talet precis   Kall i Jämtland är väl det enda som faktiskt börjar på kall - men jag gissar att du tänkt på det redan.  Norlanda ja, först tänker man norrland - men kanske det rör Nordland fylke i Norge.. Ligger faktiskt en reklamfolder över Nordland på golvet bredvid mig just nu - kanske mer än en slump..!?  Knut är ju ganska norskt, så vem vet..

70
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-02
« skrivet: 2007-05-31, 21:32 »
Att Rhyzelius (med flera) kunnat läsa fel är sedan länge belagt, så sluta ta upp detta riksrådsbrev på nytt.. (Finns massor av välformulerade inlägg med förklaringar om man söker.)
 
Nämnas direkt bör dock:
Övriga ämnen: Medeltiden: Styresholm
-Där har du för övrigt ett inlägg från ett proffs - vilka du ju så gärna vill ha ut i skogen :-)
 
annan plats nämner ju också Carl sin fullständiga genomgång av allt källmaterial. Och kom nu inte med att det måste ha funnits ett annat brev från samma år igen - du kan inte skriva om historien fullständigt. Kanske lyckas du någonstans, men släpp frågan om Birisholm/Styresholm. Att fortsätta älta historiskt önsketänkande leder ingenvart.

71
A-M / Byrilsbyn i Kallingz socken, var någonstans ?
« skrivet: 2007-05-31, 18:14 »
Likheten med Kallinge socken i Blekinge är väl så stor att det inte bör räknas bort. Svårt att  finna något med Byril/Börjel kanske - men Knut är väl å andra sidan betydligt vanligare söderut..  Och rent geografiskt är det nog närmare till Blekinge till och med

72
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-05-31
« skrivet: 2007-05-30, 18:35 »
Ledsen att jag också bidrog lite till detta - skall tipsa anbytarvärden om lämplig flytt vid tillfälle.

73
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-05-31
« skrivet: 2007-05-30, 13:26 »
Jag roade mig med att få ordning på bilden (+ bonusbilden :-) redan igår, den var ju inte liten den där översikten, 8 miljoner bildpunkter i original och 1,8Mb stor t.o.m. som jpg.
 
Bilderna hör väl inte hit egentligen, men eftersom det mesta annat i rubrikväg är stängt och Ulf ber så snällt så - här kommer dom med skräckblandad förtjusning  
 
 
 

74
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-05-28
« skrivet: 2007-05-28, 16:28 »
Större delen av Ann-Maris långa inlägg (alltså inte den korta kommentaren) hade väl precis lika stor relevans till som alla herrarnas inlägg här!?
 
För att inte sabotera verksamheten skall jag inte klippa in inlägget här, men ett tips är väl att någon ansvarig snyggar till läget lite så snart som möjligt istället..

75
Linköpings stift / Äldre inlägg (arkiv) till 27 maj, 2007
« skrivet: 2007-05-27, 20:32 »
Tackar varmt för det Lennart - skall vidarebefordra uppgifterna till schollinskan (i vilket led det nu blev :-)

76
Linköpings stift / Äldre inlägg (arkiv) till 27 maj, 2007
« skrivet: 2007-05-26, 21:09 »
Eftersom senaste vecka är så instabilt (och det dessutom gått längre än så :-) dristar jag mig att på nytt höra om någon sitter på herdaminnet för detta stift och har lust att göra ett litet uppslag enligt ovanstående fråga..?

77
En stilla undran / En stilla undran
« skrivet: 2007-05-21, 13:14 »
Allt håller ju på att stoppas in under en ny teknisk plattform, så detta problem (samt många andra) skall förhoppningsvis vara historia snart..

78
Byggnader och miljöer / Ett okänt sanatoriumet
« skrivet: 2007-05-18, 14:18 »
För många olikheter för att kunna vara Fagered..

79
En stilla undran / En stilla undran
« skrivet: 2007-05-17, 20:45 »
Nej, för 700kr (+ frakt) gäller ju alla fem banden (se bild) - och det tror jag inte är något som har korrigerats i RötterBokhandeln nu idag.
 
Som sagt inte lätt att veta om man ändrat priset där, då de inte anger normalpris - men hur som helst har den posten som bilden visar alltid omfattat alla fem banden som jag minns det.
 

80
En stilla undran / En stilla undran
« skrivet: 2007-05-17, 19:26 »
Eva, det är verkligen lätt att se fel på detta, men för 700 får man alltså det hela komplett med 4+1 band. Det är nog detta man missat i brådskan som jag skrev om tidigare..
 
Så normalpriset är 865 med frakt, och det blir alltså för den som ändå kunnat hämta dem på plats en skillnad på +/- noll kronor som Jörgen skriver.
 
Men om man man ändå måste få det postat - vilket väl gäller de absolut flesta är det faktiskt en rabatt på 19%
 
 
Man frågade också om skillnaden mot det herdaminne som finns på nätet, och det korta svaret är väl att det är enbart supplementet som är det nya - men t.ex. Carl Szabad kan nog tillägga om även annat skiljer. Dock är ju band 1-4 så billiga så de är nog en bra affär - särskilt om man ser till det trevliga i att ha en god bok att hålla i också.

81
Anbytarforum / Spamattack!
« skrivet: 2007-05-17, 16:17 »
Fast under Jämtland:Var ligger platsen spammade det ju nyligen på friskt med inlägg som hade både för- och efternamn - så där ser det ju ut som något redan hade förberett sig på ditt knep  
 
Aldrig sett en variant att man bildar för- och efternamn på detta viset, men utvecklingen går ju som alltid framåt.

82
En stilla undran / En stilla undran
« skrivet: 2007-05-17, 00:25 »
Misstänker att någon i ren reaiver missat att det man får för 700 ju faktiskt är samtliga fem band - förmodligen har man räknat på att det normalt krävs 700 +200 +165, dvs 1065kr för att få hem det hela.. Lite galet kan man lugnt säga  
 
Det enda vettiga blir väl att bara ta 700kr inkl allt nu - annars blir det inte mycket till rea som sagt.

83
Linköpings stift / Äldre inlägg (arkiv) till 27 maj, 2007
« skrivet: 2007-05-16, 13:05 »
Prövar en liten genväg här  
 
Skulle någon för en bekants räkning kunna se vad mer matnyttigt det kan stå om Johannes Schollin (1691-1762), kyrkoherde i Styrstad sn ?
 
Redan kända fakta nämns här nedan och anor och sådant finns redan i gjord utredning för släkten Schollin - men lite detaljer* för Johannes står på önskelistan..
 
*)I första hand då ur herdaminnet för Linköpings stift - men råkar någon finna honom i någon nationsmatrikel är det ju också alltid trevligt.
 
 
# Johannes Haqvin (Håkansson) Schollin, Präststudier i Lund? (1717?) - son till rusthållare/ryttare Håkan Jönsson i Skålebo, Skeda sn, Östergötland.
# Jönsson, Håkan, rusthållare, född 1659, döpt 6/4 Vargsäter, Skeda sn, död 1734 2/1 i Skålebo, Skeda sn
# Schollin, Johannes, kyrkoherde, född 1691, död 1762, bosatt i Styrstad
[Bl.a. ur Ssf Årsbok 1996, sid. 140 & 149]
 
För den som kanske undrat så kommer namnet Schollin alltså från Skålebo i Skeda socken..
 
 
Tack på förhand

84
Oä barns efternamn / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-10-09
« skrivet: 2007-05-16, 07:01 »
Tänkte bara lägga en länk till var samma rubrik redan finns diskuterad:
 
Språk, ord och namn: Personnamn: Övrigt om personnamn: Oäkta barns efternamn

85
En stilla undran / En stilla undran
« skrivet: 2007-05-14, 17:31 »
Stadgarna finns läsbara för alla här

86
03) Osorterat / Amanda Alvida, föräldrarna?????
« skrivet: 2007-05-12, 19:22 »
Sörtorp som står efter föräldrarna i dopboken syftar på att det var den plats i socknen de bodde på då (1866) - det har inget att göra med var modern var född.

87
Byggnader och miljöer / Okänt hus nr 1
« skrivet: 2007-05-12, 19:19 »
Fastigheten heter Eksjö Tokeryd 1:15 ännu (Lantmäteriets sida - Fastighetsinformation) - den har ingen direkt egen adress idag (syns bra också på t.ex. hitta.se om man söker på mariannelund, kråkshult)
 
Skall väl ligga en hembygdsgård där i kring - kanske den m.fl. byggnader ingår där idag..?
 
Hembygdsföreningen lär vara bäst på detta i detalj förstås.

88
Byggnader och miljöer / Okänt hus nr 1
« skrivet: 2007-05-12, 18:33 »
Traktnamnet är Tokeryd ser det ut som - så Tokeryd 1:15 var en åtminstone då relevant beteckning på denna fastighet.. (Kyrkan ligger dock i trakten Kråkshult - någon ordning får det ju vara.)
 
Finns ingen vidare flygbild av idag - men kåken är åtminstone kvar i någon form:
 

89
Byggnader och miljöer / Okänt hus nr 1
« skrivet: 2007-05-12, 18:20 »
Se - en som kom rätt vid första försöket kanske - till skillnad från en annan ;-)
 
Tog en bild från Ekonomiska kartan (1953) - finns en fin kandidat där på fastigheten 1:15 som synes..
 

90
Byggnader och miljöer / Okänt hus nr 1
« skrivet: 2007-05-12, 18:02 »
Håller helt med i invändningarna mot tornet..
 
En mycket stark kandidat finns nog i Kråkshults kyrka - ligger i Eksjö kommun och allt, vilket ju passade bra. Den har framförallt ett mörkt torn!
 
Sök på kråkshult på Raä:s Kulturmiljöbild
 
Höga valv, välvt tak, en rätt passande fris - och så inte minst mörkt och fint  
 
Skall se om fler bra kommer fram kanske..

91
Byggnader och miljöer / Okänt hus nr 1
« skrivet: 2007-05-11, 10:55 »
Jo, egentligen ligger Skede kyrka närmare till hands kanske.. Spiran blir ju rätt och det ligger ännu närmare Vetlanda.
 
Bilden här visar nog ett plåttak (även om ränder/rutor kan återges annorlunda pga ljuset) - och då blir det ytterligare plus för Skede faktiskt.
 
En äldre bild på kulturmiljöbild (nedan) då den kyrkan uppenbarligen håller på att renoveras (plåttaket bl.a kanske) visar ju också ett rätt mörkt klocktorn, faktiskt väl överensstämmande med den aktuella bilden här.
(Kanske inte skulle grävt så djupt i Ramkvilla ;-)
 

92
Byggnader och miljöer / Okänt hus nr 1
« skrivet: 2007-05-11, 00:53 »
Tornet är ju inte riktigt rätt om man kikar på en fin bild från 1926 på kulturmiljöbild  (få se om den långa länken funkar nu) - går det att delförstora kyrktorn och tak tro?
 
Noterar dock en lustig skorsten som är så gott som identisk på bägge bilderna - kan dessa ha suttit symmetriskt på båda sidor? (På kort från 40-talet saknas detta rör.)
-Är denna skorsten ett belägg för att det kan vara rätt kyrka, eller var det kanske något som satt på många kyrkor?
 
Nu skiljer ju minst 10 år på bilderna, och man kan väl kanske ha gjort en omputsning/utsmyckning av tornet under 20-talet vilket var vanligt. Men en detaljbild lär nog kunna besvara frågan.
 
Kan slutligen nämna att fornlämningen på 2:1 enligt fornlämningsregistret bör gälla en belagd fornåker - i så fall ungefär den mark som kortet är taget ifrån. (Så den gäller inte en ev. gammal husgrund ;-)

93
Byggnader och miljöer / Okänt hus nr 1
« skrivet: 2007-05-10, 23:20 »
Inser att om det nu är Ramkvilla som ju ligger i Vetlanda kommun och ser väldigt rätt ut så måste detta hus ligga precis norr om vägen, Nord/NNV om kyrkan - bilder nedan visar ingen idag befintlig byggnad som direkt stämmer, men den kan ju vara borta också var trots sin tjusighet säkert inget man sparade på som vi kanske skulle gjort idag.
 
Stämmer bäst om den skulle legat i östra delen av fastigheten precis norr om vägen tycker det färska flygfotot i bild 3 visar en yta som smycket väl skulle kunna vara grunden till detta hus - har gjort en markering där också.
 



 
Traderavykort : här och här
 
Hoppas nu att det inte är Hälsingland i alla fall - fast det är ju den långa vägen som räknas, inte målet :)

94
Byggnader och miljöer / Okänt hus nr 1
« skrivet: 2007-05-10, 22:10 »
Visst är det Ramkvilla kyrka som nämndes ovan - lär nog gå rätt fort att googla fram någon bild som innefattar även detta hus - såg ett vykort nyss från sjösidan, så där var detta hus skymt av träd.

95
Byggnader och miljöer / Okänt hus nr 1
« skrivet: 2007-05-10, 15:14 »
Poststämpeln är i alla fall garanterat Hvetlanda (finns ingen annan församling *landa med fyra bokstäver i början som kan passa - dessutom syns det ju rätt väl) - så om motiv och postort har något gemensamt skall man nog söka mer söderut..

96
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-13
« skrivet: 2007-04-11, 23:10 »
Du menar denna:
 

 
-Jag tror inte förbundet direkt är skyldig till den annonsen, framförallt för att sidan/funktionen ligger utanför förbundets sidor helt (något som bl.a. kan ses på att text och bild i sidfoten är rejält gammal).  
 
Sökfunktionen Stora Släkt-Sök ligger hos en helt extern aktör* (utan kostnad som jag minns det), och de har naturligtvis behov av annonsplats. Och googleannonser anpassas ju efter det som sökningar handlar om, så då dyker även dessa aktörer tyvärr upp.
 
Men oavsett hur det ligger till så är det ju sant att det ser ut som det är förbundets annons - så det är säkert värt att grunna på.
 
*)Pedago interaktiv AB
 
 
(Lite synd att så mycket hamnar under denna rubrik nu - men det har ju blivit lite snålt med utrymme :-)

97
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-13
« skrivet: 2007-04-11, 13:51 »
Snälla.. -skriv inte inlägg under påhittade namn, risken ökar då att man tar det som en förevändning för att stänga helt.
 
Lite David & Goliat över det hela här - få se om den lille mannen i norr inte drar det längsta strået till sist

98
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-11
« skrivet: 2007-04-09, 15:27 »
Just det fel som stängde postningen av inlägg för några dagar sedan (Discus antyder problem med att hålla filernas integritet eller vad sjutton det brukar stå) brukar lösas genom att man låter systemet (automatiskt) göra en liten koll att det först verkligen kan skriva en fil på någon MB..
Går det bra - vilket det alltid brukar göra, för naturligtvis finns 100-tals MB ledigt (det är bara någon fnurra i systemet som fått för sig något annat :-) så kan man lugnt klicka på en knapp som öppnar forumet för inlägg igen. Jag mailade om detta till Carl och Anna-Lena (ifall det nu inte var bekant) så jag tror att det löste sig på bara några minuter om man gjorde på detta vis.
 
Men jag vet att Carl var ledig helt ifrån uppkopplingsmöjlighet, och har full förståelse för att kanske inte Anna-Lena klickade igång det här utan vidare..
 
För att komma runt sådant här snabbt måste det nog alltid finnas någon på jour som är lite extra insatt - vilket naturligtvis inte kan krävas funka mitt i en långhelg.
 
 
Förhoppningsvis är väl sådana här fel historia snart, och egentligen rullar det nog ovanligt bra för att vara så ruggigt gamla versioner och program som allt rullar på.
 
 
(Reindexering - som Jörgen nämnde - brukar behöva tillgripas när saker ligger i fel ordning i senaste dygn, alternativt inte syns alls - den brukade ta en kvart, max en halvtimma som jag minns det. Sedan finns även någon djupare variant som reindexerar precis allt - och den har jag för mig kunde ta mycket lång tid och var inte något man gjorde i onödan :-)

99
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-09
« skrivet: 2007-04-09, 11:39 »
Sonia tänkte kanske inte på att man inte behöver vara på någon viss plats för att administrera Rötter /Anbytarforum  
 
Valet att bara radera texterna i spammen tror jag beror på att det går snabbare att kunna klicka direkt på ett inlägg och editera det, jämfört med att ligga i adminläge. Gäller det många helt spridda diskussioner som här är det ju inte helt utan pyssel att plocka fram dom manuellt. Visst kan man hoppa runt även där, och man behöver inte vänta på kvittering av ändringen (dvs att man inväntar att ändringen visar sig på fönstret) - men likväl tar det förstås mer tid.
 
 
(Runefrågorna får någon annan svara för ;-)

100
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-09
« skrivet: 2007-04-05, 14:18 »
(Mitt inlägg skrivet före Jörgens ovan..)

101
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-09
« skrivet: 2007-04-05, 14:01 »
Skulle denna rubrik Anbytarforum nu stängas ned kommer jag att oförtröttligt lägga upp en likadan rubrik - antingen här, eller på annat håll..
Och det är inget hot, det är ett löfte ;-)
 
Någonstans måste man få tycka något, för så här kan det inte fortsätta som sagt.  
 
Det finns ju hur gott som helst av andra uppgifter inom förbundet att sköta - och som skötts/sköts med den äran av t.ex. Anna-Lena - så tillsätt folk som klarar av arbetsmiljön här istället (det finns ju konstaterat många som gärna skulle åta sig valda delar utan att ruinera förbundet ytterligare).
 
 
Glad Påsk & se upp för alla kärringar idag

102
Fader okänd / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juni, 2008
« skrivet: 2007-04-04, 20:44 »
Hela debatten med start den 28 mars skulle nog förtjäna ett eget utrymme under lämplig rubrik - kanske någon av deltagarna här kunde få till stånd det via anbytarvärden..?

103
Det är väl ett soldatnamn: Jöns Jönsson Mäki, soldat Prowast (http://www.matarengi-ff.se/Notes/fast_ota.rtf) alternativt se direkt här)

104
17) Norska / Svensk i norsk DB (bild finns)
« skrivet: 2007-03-28, 14:19 »
Bör nog i alla fall vara ett skepp i nöd (skib i nöd)

105
Allmänt / Vallonernas släktnamn
« skrivet: 2007-03-23, 15:52 »
Ruchon tror jag ligger bra till.. (Förutsatt att det dubbla s-et här skall tolkas som ett sje-ljud) -Ingen koll på om det finns/funnits som känt vallonnamn, men jag tycker det låter lite bekant. Rochon bör nog också nämnas om man nu tar med Ruchon.

106
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-05-02
« skrivet: 2007-03-21, 22:52 »
Jag tycker nog den bilden - liksom flertalet av den fotografen - snarare hör hemma kring 1890. Sent 1880-tal snarare än in på 1890-talet på många bilder där..
 
Dock kan det likväl vara rätt gubbe eftersom han mycket väl kan vara knappa 30 år (skäggen luras rätt bra :-)

107
Fotografyrket / Äldre inlägg (arkiv) till 01 december, 2007
« skrivet: 2007-03-18, 11:48 »
Verkar enligt denna sida ha haft en rätt kort karriär som fotograf..

108
Man borde ju haft ett en-dagars Boxerkort dagen  till ära - men kanske finns någon kreativ person som kan spela in & spara/tillhandahålla det hela på någon obskyr URL på nätet..?
 
Kanske inte riktigt rumsrent, men å andra sidan är ju detta en händelse av STORA mått har jag förstått  
 
 
PS
Installera nu om era digitalboxar alla 08:or - annars blir det kanske onödigt mörkt ikväll.

109
Förnamn - A / Ambrosius / Ambrus
« skrivet: 2007-03-06, 23:04 »
Wellam i dessa trakter har jag alltid sett som vallonskt, så man kan nog tveklöst anta att du kommer in på valloner här.
 
Se även en diskussion från 1999 här - där nämns bl.a. att dessa Ambrus i Ramsberg nog kom från Tyskland på 1500-talet. Står rätt mycket där (och i andra diskussioner), men det har du säkert redan sett.

110
Nederkalix / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-05-02
« skrivet: 2007-03-05, 22:30 »
Fadern var visst på Rügen 1759 (http://goto.glocalnet.net/Kalixius/1759.htm) - bör vara född ca 1737 och satt tydligen på fästning vid mönstringen (året innan då verkar det som).
 
Minns jag inte fel har jag en egen förfader i det där kompaniet tror jag..

111
Rötter / Rötter
« skrivet: 2007-02-28, 21:32 »
Ja, förslagsvis med ett vanligt snedstreck / som det ju brukar och skall vara..  
 
Det har alltså varit så att IE6 tillåtit avsteg (ja, rena felaktigheter som dessa) - men nu när man i IE7 skärpt till sig och gått närmare W3C-standarden (som för att fungera som det är avsett inte kan ha en massa tillåtna undantag) går det alltså inte längre.
 
Har man tidigare kodat sidor och bara använt IE6 (och inte kollat även i t.ex. Firefox) kan man alltså råka ut för att sådant som tidgare sett OK ut, nu (i takt med att fler kör IE7) blir fel och inte fungerar som tänkt.

112
Rötter / Rötter
« skrivet: 2007-02-28, 18:29 »
Jo, visst verkar den göra det nu (Tror du jag tänkte på det där med kryss.. :-)
 
Lär ju ta en stund, men man kan ju ladda ned programmet, vilket nog gör skillnad mot att köra det online (ja, online måste man ju vara för att kolla länkar, men själva programmet lär väl vinna på att ligga lokalt misstänker jag).

113
Rötter / Rötter
« skrivet: 2007-02-28, 10:05 »
Och kör man http://www.genealogi.se/start78.htm finns det en hel del pyssel bara där   -Tar en stund på sig, men det ger mycket information..
 
Finns det något sätt att köra hela siter på tro? (www.genealogi.se kör bara startramen, så något sådant enkelt går ju inte)

114
Övrig teknik / Länka från Porträttfynd
« skrivet: 2007-02-27, 14:48 »
Kan som ett extra påpekande (för andra också) påminna om att det som textbeskrivning kan stå precis vad som helst (bild, gubbe, foto2 osv..) Så lägg inget krut på att beskriva bilden där eller liknande, man behöver således inte ha med bildnamnet, sökväg eller liknande heller. (Har noterat att en del skriver dit en hel del i onödan ibland :-)

115
Övrig teknik / Länka från Porträttfynd
« skrivet: 2007-02-27, 14:42 »
Enklast* brukar jag högerklicka på miniatyrbilden (som finns i översikterna, eller efter sökning) och välja Kopiera länkadress / Kopiera genväg (olika namn för olika webläsare) - sedan är det bara att göra som vanligt, och det har du ju kläm på (hoppa dock över mellanslaget efter link förstås).
 
*)Finns fler sätt, men detta har blivit min standard..
 
Är man redan inne på stora bilden (kommentarläget) kan man förstås alltid högerklicka och välja Egenskaper / Visa raminfo - notera dock att man (beroende på webläsare) då måste se till att det är rätt ram som den hämtar koden ifrån också.

116
Porträttfynd (enskilda bilder) / #65104 svårläst namn
« skrivet: 2007-02-26, 22:53 »
Spegelvänt tänke jag lite på först också - och visst verkar det vara det (något som legat emot kortet länge, t.ex ett annat kort som det varit skrivet på?)
 



117
Porträttfynd (enskilda bilder) / #65104 svårläst namn
« skrivet: 2007-02-26, 21:23 »
Snabbare att nå med en liten länk..
 
Inga tips om namnet däremot

118
Lind i Västergötland / Lind i Västergötland
« skrivet: 2007-02-25, 14:38 »
I folkräkningen 1890 ser det ut som beskrivs i slutet av ett inlägg här såg jag..
 
Kan tillägga att Lizzy står som skriftställarinna och bosatt i London i Elgenstierna, och det blir då ca 1930 det gäller.
 
För övrigt verkar det finnas en hel del träffar på nätet på denna (bl.a.) djurrättsaktivist, men det har du väl kläm på.

119
Lind i Västergötland / Lind i Västergötland
« skrivet: 2007-02-25, 14:28 »
Rent genealogiskt är Emilia Augusta Louise enligt Svenska Adelns Ättartavlor (Elgenstierna) Band V s.4 född 1878 20/9 i Jönköping, dr t Emil Teodor Ludvig Lind af Hageby (f.1832 22/2 Växjö, d.1885 17/2 Jönköping) ohh Carolina Erika Johanna Eriander (f.1843 13/1 Malmö, d.1905 28/9 Göteborg)
 
Moderns föräldrar: järnhandlaren Carl Erik Eriander och Hedvig Elisabet Adrian.
 
Faderns omfattande anor följs lämpligen bakåt i Elgenstierna vid behov, men det är nog inte det du söker egentligen misstänker jag :-)

120
Länksida med litteraturtips - det låter som (det redan befintliga) Litteratur-Sök det.. (Som faktiskt var tänkt att omfatta även CD-skivor och webplatser)
 
- Även det en avdelning som nog skulle behöva en engagerat ansvarig (kanske finns - det fanns förr åtminstone)
 
Som synes finns redan en del bra databaser i Rötter, men jag undrar om alla tänker på det numera? Kanske måste man pusha för dem ibland; jag minns att gjorde det då och så på min tid.

121
Mycket bra som skrivs nu; men egentligen borde rubriken vara Rötters förnyelse då det ju kommit att omfatta alltmer här..  
 
Under rubrik Forskarkatalogen längre upp nämnde jag igår att forskningsresultat och länkar till sidor ju sedan länge har en plats för presentation - men visst, där syns ju inte länkar och vilken släkt det gäller så lätt.  
Återigen en sök-fråga, men hur som helst är det ju en redan befintlig avdelning som borde kunna nyttjas mer (åtminstone i väntan på något nyare/bättre).

122
Flikar in en länk till var det redan finns rätt mycket i ämnet också:
Anbytarforum: Övriga ämnen:  
- rubriken Personuppgifter på hemsidor där är en av flera i ämnet..

123
Forskarkatalogen / Forskarkatalogen
« skrivet: 2007-02-14, 18:29 »
Från idag kan man visst maila in lite om sina egna sidor om släktforskning här - vore det inte bättre att utnyttja (och pusha för) Forskarkatalogen lite mer..?
 
Funktionen och syftet blir lite likt, men en stor skillnad är att forskarna ju själva kan ajourhålla sina uppgifter i Forskarkatalogen - nu kommmer det bli ännu mer uppgifter som måste skötas manuellt av redaktören, istället för att det kan hållas igång av användarna själva.
Visst är det bra att få in aktuella/nya länkar (med korta presentationer) till sidor om släktforskning, men det gör sig ju så mycket bättre i Forskarkatalogen tycker jag.
 
Handlar det om att ha kontroll på vad folk lägger in (vilket ju inte är dumt ibland) så finns ju redan den funktionen i Forskarkatalogen i och med att alla nya och ändrade uppgifter skall godkännas. (De hamnar i en lista som ansvarig prickar av efter hand - snabbt och smidigt.)
 
Förstår inte varför man inte utnyttjar Rötters redan befintliga resurser lite mer

124
Datorprogram (övriga) / Häradsekonomiska kartan
« skrivet: 2007-02-09, 18:23 »
Kika under Källor: CD-skivor: Häradsekonomiska kartan (Handhavande) och se om inte detta redan kanske finns omnämnt i någon form.
 
Hur som helst så bör nog rubriken här stängas och hänvisas dit senare. På så vis hålls tips och teknik om denna skiva ihop bäst.
-Tipsa gärna anbytarvärden om det..

125
Windows Vista / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juli, 2008
« skrivet: 2007-02-06, 21:55 »
I princip finns ju ingen reell anledning för någon alls att byta upp sig redan nu (en annan sak om man får det med en ny dator förstås) - XP kommer att rulla och Microsoft stå för sedvanliga uppdateringar i säkert flera års tid.
 
XP (Pro) är så stort på företagen (och inte riktigt lika gammalt som Win NT var när XP kom) - så det kommer att måsta rulla länge än..
 
(Ville bara trycka på att även de som gör mer än släktforskar på datorn kan ta det lugnt och inte stressa med detta :-)
 
 
En rätt kul video apropå Vista finns att kika på hos Youtube här - den visar på att Windows ju inte alls kopierat och lånat friskt från Mac OS X  

126
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-03
« skrivet: 2007-02-06, 14:57 »
Bra id? - den skulle ju kunna ligga under Övriga ämnen. Kanske synd att precis allt hamnar här annars :-)

127
Ja, ett bra exempel på att det kan funka med många inlägg på Discus är väl  (finns som exempelsite från www.discusware.com)
 
Den sidan har om man väljer senaste vecka (7 days) just nu 1377 diskussioner (med sammanlagt 9561 inlägg..) Dygnet ligger på 285 - så de har rätt bra fart som sagt.
 
Märker att senaste veckan där nog var lite tunghämtad - men det kanske är normalt med så mycket inlägg. (De får åtminstone upp det hela utan fel, och som jag minns har Anbytarforum nästan aldrig klarat att visa mer än 900 någonting i bästa fall.)

128
Att det inte är Discus (som ju skulle ha uppdaterats redan 2004 om inte annat kommit emellan) har jag för mig har framkommit på annat håll..
 
Tycker också det är lite synd om man inte tagit vara på de som redan kan mycket för testning och annat.

129
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-03
« skrivet: 2007-02-02, 12:46 »
Så långt som jag hade sparat av den av Anders E. startade rubriken Censuren såg den ut så här (pdf 42kb)

130
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-03
« skrivet: 2007-02-02, 11:54 »
Tänkte bara påminna ansvariga om att mitt inlägg nyss (11.47) är ett svar på en teknisk funktion/finess i Anbytarforum som kan användas av de med användarkonton - skulle detta nu tas bort från denna rubrik under denna avdelning är det synnerligen allvarligt.

131
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-03
« skrivet: 2007-02-02, 11:47 »
Man får hela det ursprungliga* inlägget i klartext.
 
*)Skriver ursprungliga, eftersom ev. kompletteringar/ändringar/rättelser som skribenten sedan gör inte kommer med i mailet.

132
Prövar på nytt att öppna denna rubrik (skall den raderas så tror jag många utöver mig undrar varför och önskar svar därom).
 
Det här är en viktig rubrik - inte minst nu sedan årsskiftet då lättnader i PUL har gjorts, det bör få finnas en plats för inlägg rörande detta. (Och här är verkligen rätt plats :-)
 
Förslagsvis kan den stängda rubriken rensas, och detta läggas samman sedan; ett tips i alla välmening..

133
För att ställa en någorlunda seriös fråga:
-Varifrån kommer den av Benny infogade vapenbilden? (Som ju avviker rätt friskt från tidigare diskuterat vapen med en grip och absolut ingen genomborrelse av någon.)
 
-Hade tänkt förbättra adelsvapnet med lite Photoshoppande, men jag beslöt att avstå just nu

134
Konst / Rundgren, Nils """"Björnjägarn""""
« skrivet: 2007-01-25, 21:07 »
Med tanke på hur dessa tavlor ser ut kan jag nog tänka mig att lite gröt i originaltappning bara gör den extra intressant..  
 
En snabb titt på Tradera ger att de kan kosta bortåt tusenlappen - så slumpa inte bort den.
 
Råkade snubbla på att man kan lyssna på guben på nätet också (från sidan www.lesjoforsmuseum.com/TOALETTEN.htm).

135
Apropå drama som du alltid kallar detta..
 
-Från Wikipedia kan man om Drama saxa ut bl.a:
 
De äldsta dramerna man känner till, kommer från antikens Grekland. Dramerna var indelade i undergenrerna tragedier och komedier, och innehöll körpartier och recitativ.
 
-Hur är det, är detta en tragedi eller en komedi egentligen..?

136
Insändare? / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-20
« skrivet: 2007-01-19, 17:41 »
Man har ju mycket på disken, och i brist på egna backuper numera finns åtminstone en liten bild kvar..
 

 
 
Vill på en gång allmänt fråga varför det inte skall gå att få diskutera under den ganska viktiga rubriken Övriga ämnen: Webbpublicering: Personuppgiftslagen (PUL) och Rötter / Anbytarforum - den diskussionen bör få de inlägg som avvikit från ämnet flyttade, och därefter snarast öppnas på nytt. (Frågade om detta i en ny rubrik tidigare i veckan, men då blev det visst klippt av outgrundlig anledning :-)

137
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-10
« skrivet: 2007-01-10, 13:50 »
Alternativa ställen för en hundralapp i väntan på att allt ludd lossnar här på Rötter finns ju också.. 446 stycken 90-konton som säkert tacksamt tar emot bidrag till sin verksamhet listas hos %20konto,SFI (Stiftelsen för Insamlingskontroll).
 
(Lite underlig länk p.g.a. ett komma i länken bara.)

138
Rekord i inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-07
« skrivet: 2007-01-05, 00:15 »
ca 430 poster på 232 diskussioner; dvs 1,85 just nu.. Men jag tycker ofta det är bra mycket i varje tråd, så en bra bit över 2 är det säkert ofta.

139
Rekord i inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-04
« skrivet: 2007-01-04, 17:46 »
Hela 281 var det visst i februari 2005 - så även om det nyss var hela 259 diskussioner med inlägg senaste dygn är det faktiskt en bit kvar.. :-)

140
Krabbe / Krabbe
« skrivet: 2007-01-03, 15:34 »
min mormor hette natalia calderon född 27 maj 1897 död 7 oktober 1977 hon var gift med nils andersson född 23 maj 1888 död 31 januari 1956  jag undrar var min mormors efternamn calderon kommer ifrån,tacksam för information om någon känner till det

141
Fröderyd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-14
« skrivet: 2006-02-17, 22:44 »
Carola Johansson
Ta kontakt med djurlivet@passagen.se så ska jag hjälpa dig med släkten Beckdahl

142
Nydala / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-15
« skrivet: 2005-11-12, 18:32 »
Någon som har något om Soldaten fredrik Gryn på Wallke Soldattorp. Han bör vara född omkring 1760

143
Gränna / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-07
« skrivet: 2005-10-25, 22:47 »
Hej!
 
Någon som ahr något om familjen
 
Nils JONSSON
Vigsel 1786-03-26 Gränna(F), Västanå
Maria ANDERSDOTTER
 
MVH
Peter

144
Döderhult / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-01
« skrivet: 2005-06-29, 23:45 »
Hej jag söker uppgifter om Isak Dunder (Blix) han var troligen född i Döderhult omkring 1763. Han vigdes 1894-04-19 i Rydaholm med Maja Andersdotter.
 
/Peter K

145
Frustuna / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-09-03
« skrivet: 2001-08-08, 20:22 »
Hej
 
Jag söker efter en smedsläkt i frustuna, som lystrar till efternamnet Tunholm/Thunholm, Den person jag söker ska ha fått en dotter den 1/4 1755 som hette Stina, och dotter flyttade senare till Åtvid församling, E-län.
 
MVH Peter Karlsson

146
Vad hände med Johanna Nilsdotter som föddes 1872-11-13 i Klagstorp . Det enda som jag vet är att hon utflyttade till Lund 1882. Gifte hon sig och fick barn eller vad hände. Vi är några syskon som har henne i vår släkt men ingen vet vad som hände henne.

147
Rundgren / Rundgren
« skrivet: 2001-06-05, 19:45 »
Mer forskning var redan gjord upptäckte jag vid en grävning bland gamla lösa anteckningar..
 
- I Hfl för Wedevågs bruk (Lindesberg AIb:3, 3:e roten, sid 84) står bl.a att Olofs hustru Maria Andersdotter var född i Munkhyttan 1769.. att Olof förstår: 'klent' och att de flyttat till 'Westerbotten' 1795 med sonen Anders..
-Tittar man sedan närmre på födelsenotisen för sonen Anders, (Lindesberg CI:10) så står ju (förutom att han var född d.9/3 & döpt d.10/3 1793) att modern var 22 år - vilket ju stämmer alldeles utmärkt med att hon skulle vara född 1771..!
-Därmed tror jag allt tvivel om Olofs hustrus ursprung skulle vara röjt ur vägen..
 
Glömde förut nämna att födelsedatum för Marias syskon ovan är uppgift från Hfl.. -likaså äldre uppgifter för Marias mor samt morfar & mormor; - undantaget är uppgifterna för modern Stinas födelse (1742), fadern Anders död (1792), samt morföräldrarnas vigsel (1736) som alla är uppgifter ur respektive dop-, begr. & vigselböcker..
Glömde också ange Stina & Anders vigseldatum som var 1758-10-13.. (vb)
 
Mvh //Peter

148
Ramsberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-10-07
« skrivet: 2001-06-05, 07:00 »
- Jag tror det är enklast att du kontaktar pastorsexpeditionen i Ramsbergs församling till att börja med; dom ger dig ett snabbt svar på vilka hennes föräldrar var bl.a..
 
Ramsbergs Församling
Ristanvägen 1
711 98  RAMSBERG
0581 - 66 00 05  
 
Mvh  //Peter

149
Rundgren / Rundgren
« skrivet: 2001-06-04, 17:26 »
Hej alla 'Rundgrenare' m.fl..
 
Våra Rundgrens finns ju nämnda även under 'vanliga' släkter, men jag håller mig nog hit, dom var ju smeder i början åtminstone..
 
Beträffande vår vän Olof f.1765 har jag inget speciellt att komma med just nu; men då jag hört att folk söker bland olika Rundgrens i trakterna Närke - Västmanland så ville jag bidra med några upplysningar och funderingar..
 -När jag först letade efter Olof i slutet på 80-talet så hittade jag ganska gott om olika Rundgrens, det fanns  en del ryttare (kavallerister) i t.ex. Fellingsbro, som ju inte är långt ifrån Wedevågs bruk där vi ju vet att han kom ifrån. Jag sökte efter lämpliga Olof födda runt 1765 i dessa familjer och flera andra; jag gjorde även ganska vidsträckta sökningar på själva efternamnet Rundgren.
 -Jag blev nog redan då tämligen övertygad om att namnet Rundgren - i vårat fall - inte är äldre än Olof, dvs. det var antagligen ett namn han tilldelades på själva bruket; ett förfarande som jag förstått var ganska vanligt förekommande..
 -Finns det kanske någon som tagit del av ett ev. bruksarkiv..? - det skulle ju kunna ge upplysningar om Olofs bakgrund. Troligen bör han ju ha anknytning åt bergshanteringen i trakten. Man talar ju ofta om namnet som Vallonskt - kan det inte vara så att det helt enkelt hänger samman med att man som Rundgrensläkting 'automatiskt' (i de flesta fall) på ett eller annat sätt ju är besläktad med någon/några av de kända Vallonsläkterna Servio / Spett m.fl..?
Jag kan tillägga att Olof med fru och första barnet var ett år vid Tornefors masugn (1794) innan de kom till Kengis ca 1795..  
 
-Annars tänkte jag peka på ett par intressanta detaljer som vigselboken ger oss; den ger ju upplysningar om bl.a Olofs hustru Maria Andersdotter, - att försöka finna henne via uppgiften om födelseåret 1769 visar sig ju inte vara det lättaste..
 
Ur vigselboken för Lindesberg / Wedevåg (E1:4) :
Lyst 20/1, vigda 1793-04-19 ''i hemmet af Croon'' (både bodde vid bruket..)
 ''Knipsmedsgesällen Olof Rundgren v. Wedevåg, Pigan Maria Andersdotter efven vid W. bruk,  Bruden sjelf myndig,  Å brudens wägnar dess broder BM Anders Andersson uti Munkhyttan närv.  Brudgummens samt brudens fader båda närvarande
Lysning är tillåten av Hans Kongl. secreterare Hallencreutz   (inga barn)''
 
(Denna uppgift om lysning tillåten.. fick mig att ett tag gå och hoppas på att de var kusiner; dvs. att lysning var tillåten av kungl.majt: - men det visade sig vid närmare granskning endast vara ett tillstånd av brukpatronen Hallencreutz - tydligen skulle han godkänna sina undersåtars giftermål..)
En undran: - det står ju att bruden 'själv var myndig' - det var väl kvinnan först som änka.. - hon måste ha hunnit med att varit gift en gång - det har jag nog inte undersökt inser jag nu..!
 
Ett annat bekymmer (kanske ett stort sådant), är att det (om jag tolkar texten rätt) ju står att både Olofs och Marias fäder var närvarande vid lysningen.. - det talar ju om att Olofs far levde ännu 1793 och att han knappast bodde alltför långt bort..! Men det säger ju också att Marias far var närvarande; vilket ju inte är så 'bra' om man kikar lite på de föräldrar jag hittat till Maria i Munkhyttan (se nedan); där framgår att hennes far dog 1792..!?  -Vad skall man tro på..??
 
 - Dessa upplysningar i vigselboken gör väl att man ändå törs tro att vår Maria Andersdotter kom från Munkhyttan, en by en mil väster om Lindesberg där hennes bror Anders var bergsman; det visar sig då att hon i själva verket var född först 1771-01-03 i Lindesberg - Munkhyttan.. (I någon hfl står hon som född 1770, det gick väl att ta lite fel när någon var född nära årsskiftet.)
 
Hennes föräldrar och familj i Munkhyttan :
 
Grytgjutare och bergsman samt uppsyningsman
Anders Nilsson f. c1727 i Ljusnarsberg d. 1792-03-25 i Lindesberg (Munkh.)
Stina Andersdotter f. 1742-12-29 i Lindesberg (Munkh.)  Dotter till Anders Olsson f.1685 i Ramsberg, död i Munkhyttan 1762 & hans hu Kerstin (Stina) Mårtensdotter f. 1715 i Hidinge, död i Munkhyttan 1765; De vigdes 1736-09-26 i Lindesberg (Munkh.)
barn:
Anders   f.1759-08-29  (Bergsman i Munkhyttan; g.m. skräddardottern Anna Nilsdotter i Munkhyttan)
Maja   f.1761
Stina   f.1766 - d.1767
Nils   f.1768-04-20
Maria  f.1771-01-03
Stina   f.1774-05-09
Welam   f.1776-02-05
Jan Eric  f.1778-11-21  
Carl      f.1781-07-14
 
Kanske krävs mer forskning för att vara helt säker på att det här är rätt familj för 'vår' Maria Andersdotter.. - jag är lite osäker på om det framgick något av husförhörslängderna angående vad det blev av denna Maria i Munkhyttan..
 
Mvh //Peter

150
Dear Jo!
My name is Peter Karlsson from Sävsjö Sweden. I
saw at you look after relatives of your gr.gr
grandmother Anna-Maria Lagerqvist.She has a son
with the name Johannes Ludwig Gustavsson born 1871 21/5 in Djurseryd,and he lived on a farm
Rödja lillegård.I most tell you at i am born
at Rödja lillegård but not the same farm you
looking for.Ludwig has a son who still alive
today in Norra Sandsjö and his name is Yngve
Gustavsson.The farm Rödja lillegård owns today
of a grandchild to Ludwig (Eima and Björn Johan-
sson)I know at we are relatives that my gr.gr.gr.
grandmother was Lovisa Maria and she was a sister
to Per Gustav Johannesson born 1837 26/7 in
Djurseryd Norra Sandsjö parish.Chrysander was
a parish priest.
 
Greetings from Peter

151
Dear Jo!
My name is Peter Karlsson from Sävsjö Sweden. I
saw at you look after relatives of your gr.gr.
grandmother Anna-Maria Lagerqvist.She has a son with the name Johannes Ludwig Gustavsson born
1871 21/5 in Djurseryd,and he lived and own a farm
in Rödja lillegård.I most tell you at I am born in
Rödja lillegård but not the same farm you looking for.Ludwig has a son who still alive today in
Norra Sandsjö and his name is Yngve Gustavsson.
The farm Rödja lillegård owns today of Eima and
Björn Johansson a grandchild to Ludwig.I know at
we are relatives that my gr.gr.gr.grmother was
Lowisa Maria and she was a sister to Per Gustav  
Johannesson born 1837 26/7 in Djurseryd Norra  
Sandsjö parish.Chrysander was a parish priest.
 
Greetings from Peter

152
Torneå / Tornio / Äldre inlägg (arkiv) till 03 maj, 2002
« skrivet: 2001-05-31, 07:30 »
Hej Stefan (& andra..)
Hoppar som sagt hit från diskussionen i Piteå..
Planström var det ja:
- Jag kommer in på Planström för snart 200 år sedan, fast själva kopplingen bak till de äldsta leden har jag inte; släkten verkar nämligen inte ha varit Torneå helt 'trogen' efter 1700-talets mitt; däremot dyker namnet upp igen i slutet på 1700-talet och där kommer min gren in i bilden..
Bl.a förekommer de i Nederkalix (håller på och tittar lite där) samt Uleåborg och vidare till bl.a Kuopio längre ner i Finland.
Jag har tänkt att snart lägga ut det jag helt kort har dragit ihop om släkten / släkterna? Planström under egen rubrik:  'Släkter : Planström'
När du säger det så kommer jag ihåg att jag hört något om dessa exotiska romanser med systrarna Planström, skall läsa den där boken..
På återhörande..!
Mvh //Peter

153
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-10-09
« skrivet: 2001-05-31, 06:58 »
Hej, Stefan!
Apropå Planström så fortsätter jag med ett litet inlägg under 'Norrbotten-Socknar-Torneå' istället.. (Även om det egentligen ligger i Finland så verkar det mesta kring Torneå diskuteras 'på svenska sidan')
Jag får tacka Piteå för denna gång..
Mvh //Peter

154
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-05-30
« skrivet: 2001-05-30, 11:08 »
Tack för ännu mer Piteå-detaljer!
Får se om jag får skäl att ''återvända'' till Piteå med omnejd.. -Boströms sidor är alltid tacksamma att ramla in på; har gjort det på annat håll tidigare.
Mvh //Peter

155
Hej!
Jo, Esko är ett vanligt efternamn; exakt hur ordet kanssa skall tolkas här kan nog någon som är tvåspråkig förklara.. (fast det är nog inte så viktigt)
Förkortningen 's.' står för 'syntyynet' som betyder 'född'.. -alltså: - hon var född 'Esko' och gift 'Hurtig'
Kanske någon annan kan hjälpa till att hitta henne vidare..? Du vet ju var och när hon var född, så att komma bakåt torde ju inte vara några svårigheter..
Mvh //Peter

156
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-05-30
« skrivet: 2001-05-30, 06:47 »
Man får tacka för ett snabbt svar!
-Då finns det anledning att gräva vidare i staden, borgarfamiljer som denna brukar ju dessutom kanske finnas omnämnd i tryckta källor..
Jag får kanske återkomma hit senare - detta par (med några barn) verkar lämna Torneå på 1740-talet, det kan ju hända att dom uppsökte hennes hemstad...? - Vore kul att se vad en sökning på namnet Planström gav.. (om det går att söka så)
 
Mvh //Peter

157
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-05-30
« skrivet: 2001-05-29, 23:38 »
-Då finns det kanske någon som lätt hittar (eller redan vet) svaret på om det finns någon Elisabet Höjer, född i Piteå de första åren av 1700-talet..?  -och vilka hennes föräldrar då var..? Hon kom ifrån Piteå och gifte sig i Torneå 1728-12-08 med Tullnären Jacob Jacobsson Planström..
 
Mvh //Peter

158
Hej Maud!
Är du helt säker på att ordet 'kanssa' är en del av namnet..?
Annars håller jag för troligt att det närmast är prepositionen med som avses här; finskan sätter väl det ordet efter det som det gäller - vi har det ju 'emellan'.. (se exempel ur det jag klippte in nedan)
-Om ordet har stått i något sammanhang så kan det väl lätt tas för en del av namnet, liknande har hänt mig, just med finskan..
 
''Svenskt uppslagsord
med prep.  
(under samverkan el. medverkan av)  
 
Finsk översättning
kanssa  
 
Exempel
tala med sin fru---puhua vaimonsa kanssa''
 
Mvh //Peter

159
Hej, en liten korrigering till det första inlägget (Gunvors) här ovan..
-Där omnämns att Peter Plantings mor Gertrud Ersdotter levde 1665-1738.. - detta kände jag inte riktigt igen från det jag nyligen kartlagt från HiSki:s databaser. Där framgår att Rådmansänkan Gertrud Ersdotter dog redan 10/1 1732 vid 68 års ålder.
För att kontrollera detta grävde jag även fram en gammal mikrorulle över Torneå; och vad jag kan se ur originalet så avled hon den 12/1 1732 och begravdes den 10/2, åldern 68 år verkar stämma.
Såvda inte någon har något belägg som anger 1665 som födelseår, så får vi väl anta ca 1663 (kanske 1664) som det korrekta födelseåret.
- Hursomhelst: -att hon avled redan 1732 får väl anses vara säkert..
 
Vet någon förresten kanske vem hon var dotter till..?
 
Mvh //Peter

160
Såg förresten nu att detta ligger under 'Lappland'.. -det borde nog ligga under 'Norrbotten' för att vara helt korrekt..
Mvh //Peter

161
Det finns en gård 'Snäll' eller 'Snellfot' i Pajala, med i Hfl fr.o.m volym AI:3 (ca 1800->)
Jag vet inte exakt var den låg men den hörde närmast till Pajala by.
-En lustig detalj är att det finns en sjö 'Saarijärvi' 1 ½ mil sydväst om Pajala - men det är väl ett ganska vanligt namn - inte bara nere i mellersta finland samt i Pajala..
 
Angående namnet 'Snell' så såg jag vid en hastig titt på HiSki:s databas att det verkar vara ett ganska vanligt förekommande soldatnamn på många håll i Finland under 1700-talets senare hälft.
Jag antar att det är ''din'' soldat som återfinns som en Michel Snell i 'Limattala' by i Saarijärvi socken; först soldat, senare reservare.. - han verkar ha gift sig på nytt där 1799-03-03 med en pig. Anna Greta Johansdotter från Häckilä..
Han hade ett 'dödfött gossebarn' där redan 1788-09-19, (med någon tidigare hustru då); sedan omnämns en flicka 'Anna Sophia' f. 1800-06-06 med den nya hustrun..
-Mer data går säkert att ta reda på om man harvar vidare i Hiski:s databas (www.genealogia.fi/hiski?se)
 
Hur det ligger till med 'Snällfot'-ingar från Pajala kan säkert någon 'äkta' Pajala-bo lämna mera upplysningar om..
 
Mvh //Peter

162
Allmänt / Valbo - eller liknande, Dalarna
« skrivet: 2001-05-24, 19:58 »
Lisa!
Jag tror nog nästan hon lämnade Dalarna; Valbo i Gästrikland, någon mil väster om Gävle är väl den närmaste platsen (och den enda församlingen) med namnet Valbo..
Jag vill inte svära på att det inte finns någon lokal förekomst av namnet Valbo på närmare håll - gård eller liknande; men stod hon som bort-/ utflyttad så avsågs säkerligen församlingen Valbo..
Mvh //Peter

163
Grangärde / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-10-12
« skrivet: 2001-05-24, 13:19 »
Min Ff ff f var Tobias Larsson, klockare i Rossa i Grangärde.. han var född där 1769-11-07 och dog 1837-06-01 i samband med att han föll ned i kyrktornet!
Hans föräldrar var klockaren Lars Larsson - född 1733-02-13 i Rossa och död där 1810-05-22, och Elisabeth Carlsdotter, enl. Hfl född i Falun 1730-08-24 (1731 i en längd)..
Men: -inte någonstans i Faluns två församlingar har jag kunnat finna denna Elisabeth..
Vigselboken ger dock en hel del ledtrådar: - av denna framgår att de vigdes 1754-10-20 i Grangärde, och att ''brudens giftoman voro Fjärdingsman Carl Pehrsson i Rossa..''  Vidare nämns att ''bruden har afwittringsinstrument'' - då bör hon väl ha varit änka.?
 Någon fjärdingsman Carl Pehrsson har jag inte kunnat finna i Grangärde ö.h.t. vid den tiden, och att han nämns '' i Rossa..'' kanske bara betydde att han uppehöll sig där, eller tänker jag fel nu..?
 
Om någon känner till var Elisabeth var född, och var hennes far Carl var fjärdingsman, eller har andra kloka id?er så är jag mycket tacksam för lite hjälp..!
 
Mvh //Peter

164
Berg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-08-19
« skrivet: 2001-05-23, 21:54 »
-Nu hade jag för bråttom; detta borde förstås ha lagts under 'Smedsläkter - Berg'..
(Jag blev för ivrig när det handlade om Tornedalen)
Mvh //Peter

165
Berg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-08-19
« skrivet: 2001-05-23, 21:40 »
När vi ändå rör oss i norrbotten :
-Jag har nyligen lagt ut en detaljerad efterlysning under Landskap: Norrbotten: Efterlysningar: / Berg, Elias f.1760 men var ?? - smed i Torneå stad...
Mvh //Peter

166
0> HisKi / 0> HisKi
« skrivet: 2001-05-21, 21:45 »
Tack för hjälpen Hans!
-Jag misstänkte kanske att ''..pv'' stod för päive - dag, men nu vet jag det - och resten också!  
'eget' & 'original' står ju framför de ord jag frågade om.. -då var ju den delen faktiskt översatt redan - fast det visste man inte om..
Sedan återstår att se om denna person kan vara rätt - det är bara ett litet chans-spår hittills.
 
Mvh  //Peter

167
0> HisKi / 0> HisKi
« skrivet: 2001-05-21, 14:12 »
Hej!
 
Jag behöver hjälp att få en sak översatt från finska, den återfinns i HiSki:s databas som en kommentar till ett barn fött i Åbo Finska församling :
 
4.3.1815___  1815___  Pig: Maria Wallin___  Carl Gustav
 
 eget - OMA: kastepv: ja kk: puuttuvat  
 
- det är alltså denna sista rad jag vill ha översatt / tolkad, dopdagen verkar saknas och ingen fader finns som synes med och kommentaren kan vara av intresse för mig..
 
-Oftast står det 'ALKUP' isället för 'OMA' - vad betyder dessa anmärkningar?
 
Med vänlig hälsning
Peter Karlsson

168
Torneå / Tornio / Äldre inlägg (arkiv) till 03 maj, 2002
« skrivet: 2001-05-20, 21:36 »
Hej Carina..
 
Du kanske redan har sett den fråga om släkten 'Giers - Giersell - Hjertzell' som ställts tidigare och ligger under Äldre inlägg här ovan.. (6/8 1999)
-Där nämns bl a att Nils var Styrman och fadern Ringare..
 
Följande är lite mer ur 'HiSki:s' kyrkböcker för Torneå:
Nils var faktiskt född 1750.. (25/8 som 'Nicolaus')
Nils hustru hette Ablona Christophersdotter (Koberg)
Fadern Erik var född 17/12 1719 och död 7/5 1778, farfar Johan Eriksson Giers var klockare, farmor hette Lisa Henriksdotter, död 8/6 1749 (59år)
Nils mor Ella Nilsdotter dog 30/7 1797 (79år)
 
- Genom sökning på 'gers' & 'giers' för Torneå i HiSki:s databas, så finns det åtskilligt med folk i släkten Giers - Giersell..
 
Hälsningar
 
Peter Karlsson

169
Är det någon som känner till varifrån Elias Berg, (klen)smedsmästare och hovslagare i Torneå kom ifrån, och vilka som var hans föräldrar osv..?
Han var född 1760 (Hfl) och ev. ifrån Övertorneå (Vb 1:a giftet)), men jag har inte kunnat återfinna honom som född där.
Gift 1:o 1786-05-14 i Torneå med Anna Ericsdotter, 2:o 1800-06-26 i Torneå med Maria Helena Kohlström och 3:o 1825-10-23 i Torneå med Eva Wuolikainen.
Han avled 1845-12-30 i Torneå och angavs då vara 85år 10mån och 6dagar, vilket (om det nu stämmer) leder till ett födelsedatum kring 1760-02-24..
Källor: Kyrkböcker i Torneå (numera delvis på 'HISKI')
 
Hälsningar
Peter Karlsson

170
Gräve / Gräve
« skrivet: 2001-05-13, 16:42 »
Jag fick i mitt tidiga letande efter en okänd fader till min ff m lite fakta samlat kring en husarfamilj vid namn Svärd i Gräve socken, Örebro län - tänkte nu att någon kanske kan ha nytta av uppgifterna..
 
Husar no:45 vid Örebro sqadron af kongl. lifregementet..  - Peter Persson Svärd f. 1811-06-06 i Täby. Inflyttad från Mosjö som husar till Gräve 1831 och gift året därpå, död i Tyfus redan 1842-09-16.
Gift 1832-12-16 i Gräve med:
Anna-Stina Larsdotter f.1813-08-21 i Hidinge, död 1867-06-29 i Gräve, (för henne har jag anor i 2-3 generationer..)
 
Gemensamma barn, födda i Gräve:
 
Carolina Mathilda f.1833-09-24, flyttat från församlingen 1853..
Carl Johan f. 1836-05-05, Död 1846-12-05
Per Eric f. 1839-11-08, flyttat till Kil 1860..
Adolf August f.1842-07-12, död 1853-02-25
   Källa: HFL för Gräve fs.
 
Hennes oäkta barn:
 
Augusta Josefina f.1855-03-22 i Gräve, gift i Grangärde 1879-06-17 med Emil Karlsson, död där 1931-01-30. (Åtta barn..)
-Är det någon som råkar veta vem Augusta Josefinas far var, så är jag mycket tacksam för lite uppgifter..!
 
Hälsningar
Peter Karlsson

171
Jag söker den okända fadern till min ff m Augusta Josefina Svärd, född 1855-03-22 i Gräve som oäkta dotter till Anna-Stina Larsdotter Svärd f. 1813-08-21 i Hidinge, änka efter husaren Peter Persson Svärd.
 
Augusta Josefina flyttade 1879 till Grangärde (W) och gifte sig med Emil Karlsson där samma år; hon dog 1931-01-30. Dom hade åtta barn..
 
-För den 'Svärd-intresserade' lägger jag det jag har om just denna husarfamilj under rubriken Släkter - Svärd..
 
Peter Karlsson /BROMMA

172
Faltin / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-09
« skrivet: 2001-03-27, 23:19 »
Hej Sandra.
Jag har inga uppgifter mer på de som du skriver om,bara vad deras föräldrar hette: Karl fredrik Faltin f,1835 i Hammerfest och död 1909-01-19 i kroksjö. Yrke . vallackare samt straffad för första resans stöld 1866. Emma Kristina Faltin (Larsdotter) F. 1830 också i hammerfest (norge) död 1901-03-02 i kroksjö. Faltins är noterade som torpare och senare som bondefolk.
Resten som jag har utgår från Kristina Willhelmina Eriksson (Faltin)f.1864-05-22 i Ersnäs d.1936-06-17 i Gubböle, som är de nyss nämdas mellersta barn.Hon fick såvitt jag har kunnat ta reda på åtta barn varav Agusta Carolina Byström (Eriksson) f.1888-12-12 i Skellefteå är en av barnen Vem som är hennes far är jag inte riktigt säker på än, men hennes mor var gift med Erik Eriksson som hade tjänat som dräng hos Faltins. Han var född 1869-09-28 i Vannäs och dog också i Gubböle 1934-11-18. Han var vallackare och bleckslagare.Agusta har troligen endast min far tillsammans Carl Gustav Leander Byström f.1889-02-18 i Hogdal sn. hon var gift med honom.
Om du har mer uppgifter så skulle det vara intressant att få vete det, du får gärna mejla, det skulle vara skojig att prata med dig och även med Arvid.
Peter

173
Faltin / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-09
« skrivet: 2001-03-27, 22:41 »
Arvid, det ser ut som om de var flera syskon än de som jag lyckats att hitta, din mor finns ej bland de jag har.  Men jag undrar om det finns mer du kan berätta? Om du vill, kan du mejla mig så kan du få mitt telnr.  
Peter.

174
Ragunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-04-26
« skrivet: 2001-03-19, 19:41 »
Hej Karl Göran
 
Tack för hjälpen.
 
Peter.

175
Ragunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-04-26
« skrivet: 2001-03-02, 23:58 »
Hjälp önskas.
 
Jag har i min släktforskning en Ingrid Eriksdotter *17700630 i ? +1853. Gift med Göran Johansson. Vilka är hennes föräldrar och var är hon född?  
Kan den Ingrid Eriksdotter som är född i Stugun 17700730 (far Erik Norberg, mor Lucia Matsdotter) vara samma person som min Ingrid?
 
MVH Peter

176
Voxtorp (se resp. län) / Voxtorp (se resp. län)
« skrivet: 2001-02-10, 12:39 »
Hej Harriet!
 
Jo du har rätt, jag var lite snabb i min slutsatts, Anders Petter är bror till Min Gusatv Johanesson, Född 1 aug 1870 och Död 27 Feb 1923. Sara-Stina var för övrigt gift med
 
Johannes Pettersson  
Född 1840 Rydaholm, Skaftarp
Gift 11 Maj 1865
Död 10 Jun 1873
Voxtorp
 
Jag skickar det jag har till din e-post.
 
MVH
Peter Karlsson

177
Voxtorp (se resp. län) / Voxtorp (se resp. län)
« skrivet: 2001-02-04, 22:35 »
Hej igen Harriet.
 
Om jag läser rätt så är våra närmaste anfäder Gustav Johanesson och Inga-Lisa Johanesdotter båda från Voxtorp(F). Vilket gör att din mor och min farmor Linn?a Karlsson (född Dahl) är kusiner och följdaktligen du och min far, Leif Karlsson, är sysslingar. Vem är din mf Edvard, Henrik eller Erik?
Hur som helst vi verkar ha en heldel gemensama anfäder. Om du har tillgång till e-post så skicka ett brev så kan vi utbyta imformationen effektivare.
 
MVH
Peter Karlsson

178
(EJ blivande Anbytarvärden Peter Karlsson) //Admin.
 
Medlemmar i förbundet är bara anslutna föreningar. Det är en av de mest infekterade frågorna; att privatpersoner kan bli något som ytterligt missvisande kallas stödjande medlemmar, men som inte ger någon som helst rösträtt och inflytande på annat sätt, och som mycket bättre borde heta Förbundets vänner eller något liknande.
 
Problemet överlag är väl inte så mycket annat än att de som med näbbar och klor försvarar termen stödjande medlem i den kontroversen hur öppet som helst har betett sig som värsta förbudsivrare och censorer så fort någon av deltvisterna har tagits upp i sådana här diskussioner här på Anbytarforum.
 
Och det är väl enda anledningen att den här typen av frågor inte kan behandlas på ett konstruktivt sätt på Anbytarforum som Urban skriver - att diskussionerna då i regel har stympats av redaktören genom radering av inlägg och stängning av hela diskussioner.
 
Aldrig för att diskussionerna på det ena eller det andra sättet rent objektivt har passerat någon gräns för hur man bör få skriva i forumet, utan för att det har kommit för mycket inlägg med för redaktören rent subjektivt fel åsikter.
 
Att forumet, när det finns angelägna ämnen att ta upp till saklig diskussion, under Ordet är fritt också brukade fungera som förbundets diskussionsforum är väl ingenting annat än en naturlig följd när det nu finns.
 
Det var heller aldrig någon som ifrågasatte den gamla stadgedebatten och följddebatterna som drog igång hösten 99/våren 00 och till sist stängdes helt även för läsning av gamla inlägg - dock inte förrän en bit efter de larviga anonyma inlägg som skrevs av signaturen Beljoc. Beljoc-dravlet var helt malplacerat, även om det enligt redaktörens uppgift inte var den utlösande faktorn till att hela Ordet är fritt någon vecka efteråt stängdes, och vissa diskussioner aldrig mer har öppnats ens för läsning av de inlägg som redan gjorts.
 
Ja, Rune, de som ville ha en aktiv och engagerad ordförande, och inte en nickedocka lindad runt redaktörens och kanslipersonalens lilfingrar, är nog rätt nöjda nu när Ted är demokratiskt vald och rör om i grytan.
 
Redaktören har ju från begynnelsen i praktiken betraktat Rötter och Forumet som sin egendom och inte förbundets, och inte direkt försökt låtsas som någonting annat, så det är inte konstigt att det skär sig nu när Förbundsstyrelsen leds av en vald ordförande som lyftes fram av de delar av förbundet som var trötta på maktfullkomligheten och ville återta medlemsföreningarnas makt över förbundet.
 
Redaktören försöker då hävda Rötters självständighet gentemot ägaren, ungefär som Aftonbladets självständighet gentemot Schibsted. Herre gud, detta är ju Sveriges Släktforskarförbunds forum, inte redaktörens. Redaktören är en en gång utsedd funktionär som har till uppgift att sköta forumet, inte en feodalvasall som har fått forumet som sin egen lydstat att råda över utan förbundets inblick.
 
Däremot har han kunnat arbeta på det sättet, och då är det klart att han känner sin position hotad när förbundet får en ny  ordförande som ställer vissa krav. Men det är elementärt att förbundets ordförande är ansvarig utgivare.
 
Det är elementärt att båda sidors argument ska kunna komma till tals i (i grund och botten) larviga formfrågor om små detaljer. Det är elementärt inför en årsstämma att sådana saker som det ska beslutas om på stämman kan debatteras fritt utan någon moderator som avgör vilka åsikter som är okej, och vilka som inte är det.
 
Minst lika elementärt är det att såväl valberedningens som Genealogiska Föreningens seriösa förslag till ny ordförande presenteras lika offentligt, och inte att man i flera dagar systematiskt tar bort nya länktips med adress till en sida där GF:s kandidat presenteras; detta med nonsensargument om att det var nya tips p g a uppdatering av en sida det redan fanns tips om på sidan - men gå då igenom hela avdelningen Länktips och studera framför allt Sam Blixts otaliga länktips (nu med bild av bokomslaget på förstasidan mm)...!
 
Om de som inte bryr sig alls, eller på en eller annan känslomässig grund fortfarande hejar påden maktfullkomliga sidan, en gång för alla satte sig ned och läste igenom allt som finns dokumenterat om de olika turerna i de här frågorna tror jag det finns hopp om att många skulle se vad det här handlar om, och bli av med skygglapparna. Anders Pemer lade t ex ut sina raderade inlägg och redaktörens kommentarer i NOGs forum när hela Ordet är fritt var i gungning p g a försöken att länktipsa om presentationen av den ordförandekandidat, som faktiskt blev vald vid årsstämman.

179
Voxtorp (se resp. län) / Voxtorp (se resp. län)
« skrivet: 2001-01-29, 23:57 »
Hej Harriet
I boken Folket på småställena av Kurt Johanesson som var Kyrkoherde i Voxtorp. Finns en del uppgifter som kan hjälp.
 
Men jag tror att jag lite av de uppgifter du söker. Jöns Kielberg, min fmmfmff, som dog i mars 1812 i Voxtorp var född 1757-01-08 i Rydaholm(F), Byfallan och mycket riktigt gift (omk 1787) med Märta Bengtsdotter född omk 1767 och död 1819.
Jöns far var Sven Jönsson Kielberg, född omk 1730 och död 1790 i Rydaholm gift omr 1754 med Anna Britta Petersdotter född omk 1738 och död 1810 i Rydaholm. Sven var bonadsmålare och det finns verk kvar efter honnom.
 
Hoppas att detta kan hjälpa dig framåt, och ut ur Voxtorps aska, i din forskning. Jag har själv inte hunnit längre på detta ben så jag tar tacksamt emot det du kan hitta.
 
MVH
Peter Karlsson
Huskvarna

180
Faltin / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-09
« skrivet: 2001-01-24, 23:14 »
Hej Arvid.
Jag skulle tro att din mormor, är samma person som min farmor. Hon hette Agusta Carolina Byström(Faltin)f. 1888-12-12 i Skellefteå. Jag skulle vilja veta vad din mor heter. Agusta födde såvitt jag har kunnat ta reda på 12 barn, varav en var min far. Några av dem är fortfarande i livet.  
Det skulle vara väldigt intressant för mig att få veta om du har mer uppgifter om släkten. Jag har en del uppgifter till om du är intresserad.

181
Vrigstad / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-11-22
« skrivet: 2000-12-18, 23:31 »
Någon som vet något om:
Carl August Svensson, född 26 Juli 1851 i Vrigstad
Gift 26 Juli 1873 med
Johanna Svensson

182
Visingsö / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-11
« skrivet: 2000-12-18, 22:51 »
Någon som vet något om anfäder till:
Johanna Andersdotter, född 23 juni 1824 Visingsö
Gift 11 September 1858 i Gränna med  
Fredrik Johanesson, född 27 Mars 1825

183
Fru / fröken / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-04
« skrivet: 2000-10-18, 19:40 »
Efter att en kvinna skiljer sig är hon då fru eller fröken?

184
A-M / Hedvig Sofia Svensdotter
« skrivet: 2000-08-05, 14:08 »
Tack för ditt svar Anders.
 
Hälsningar
 
Peter Karlsson

185
A-M / Hedvig Sofia Svensdotter
« skrivet: 2000-08-03, 21:09 »
Söker efter Hedda (Hedvig) Sofia Svensdotter, född den 18/9 1855 i Torpa sn, Älvsborgs län, födde ett oäkta gossebarn (min farmors far) i Norrköpings Cellfängelse den 7/5 1883, som blev omhändertaget av fattigvården 2 dagar senare, för utackordering. Frigiven blev Hedda den 8/11 efter sin femte resa, förpassades till Malmö, för utresa till utrikes ort.
Är den någon som stött på Hedda efter 1889 och var hon tog vägen, eller före, tacksam för svar.
 
Hälsningar Peter Karlsson

186
09 - Fader okänd / Faderskap
« skrivet: 2000-07-03, 23:51 »
Hur ska man förfara med uppgifter om den biologiske fadern när fel far har tagit på sig ett faderskap. Bland kändisarna finns ett sådant fall där jag vet att styvfadern har tagit på sig faderskapet och då blir han den rätta fadern utan att vara det.
 
Peter.

187
Nydala / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-11-04
« skrivet: 2000-05-04, 22:54 »
Kjell!
 
Jag vill repetera Maj Ranerfors tips överst om böckerna Folk och fornt i Nydala. Jag hittade massor av uppgifter och troligtvis hittar du också det du söker där. Böckerna fins att låna på bibliotekt i Huskvarna (och troligtvis äve ditt.
 
MVH
Peter Karlsson

188
Hylletofta / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-02
« skrivet: 2000-05-03, 23:11 »
Söker uppgifter om Sara Lisa Isaksdotter eller Israelsdotter, född 28.8 1816 i Hylletofta.
 
Någon som vet något?
 
MVH
Peter

189
Malmbäck / Äldre inlägg (arkiv) till 22.11.2000
« skrivet: 2000-05-03, 23:07 »
Ulla!
 
Jag missade i upphestningen över uppgifterna att tacka. Så här kommer det istället ett stor TACK!
 
Vet du eller någon annan också något mer om Sara Lisa Isaksdotter eller Israelsdotter, född 28.8 1816 i Hylletofta.
 
MVH
Peter

190
Hjälmseryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-06-26
« skrivet: 2000-04-22, 23:17 »
Hej!
 
Någon som vet något om anfäderna till:
 
Sven* Magnus ANDERSSON
Född: 1818-06-25 Hjälmseryd(F), Svaneno under Söndra
Död: 1863-11-22 Nydala(F), Österlund under Svensbygd
 
Karl Fredrik* Fredriksson KULL/PIHL
Född: 1790-12-02 Hjälmseryd(F), Släthults ST  
Hafvel
Död: 1829-05-09 Nydala(F), Långö ST
 
MVH
Peter Karlsson

191
Malmbäck / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-mars-19
« skrivet: 2000-03-14, 23:03 »
Tack Ulla!
 
Per Johan är min ffmff, så vet du mer som du kan delge mig så är jag tacksam. Hoppas att jag har/hittar något du kan ha nytta av.
 
Peter Karlsson

192
Gränna / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-mars-6
« skrivet: 2000-03-04, 15:05 »
Tack! Karl-Axel
 
Jag har hitta ett barn till:
 
Karl Johan FREDRIKSSON
Född: 1858-12-21, Gränna(F), Granmark Östregård
 
och kan bidra med lite mer om (min fmfm)
Josefina FREDRIKSDOTTER
Död: 1950-07-22, Skärstad(F)
Gift: 1894-10-28, Skärstad(F)  
  Med Carl Gustav* Dahl  
  Född: 1836-05-08, Vireda(s), Olstorsp st 52
  Död:  1912-03-19, Skärstad(F), Slag  
 
MVH
Peter Karlsson

193
Voxtorp (se resp. län) / Voxtorp (se resp. län)
« skrivet: 2000-02-27, 22:32 »
Jag söker uppgifter om föräldrarna till
Anna Emelia Gustavsson
Född 23 Okt 1896 i Voxtorp
Fadern Gustav och modern Inga-Lisa.
 
Någon som vet något mer?
 
Tack på förhand!
Peter Karlsson

194
Gränna / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-mars-6
« skrivet: 2000-02-27, 22:09 »
Hej någon som vet något om familjen
Fredrik Johanesson  
Gift 11 sep 1858 med  
Johanna Andersdotter?
 
Tack på förhand!
Peter Karlsson

195
Malmbäck / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-mars-19
« skrivet: 2000-02-27, 21:50 »
Hej!
 
Jag söker uppgifter om föräldrarna till Carl Johan Johansson född 26 maj 1846 Klappa, Svenstoro i Malmbäck.
 
Någon som sett något?
 
Tack på förhand!
Peter Karlsson

196
Vireda / Äldre inlägg (arkiv) till 13.12.2000
« skrivet: 2000-02-27, 10:25 »
Tack för hjälpen Olle
 
MVH
Peter Karlsson

197
Ödestugu / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-04-30
« skrivet: 2000-02-22, 23:28 »
Hej!
 
Någon som vet något om familjen Anders Tropp född 1754 i Ödustugu, dog troligen i Finland 1790. Gift med Christina Johansdotter född 28/2 1750?
 
Tack på förhand!
Peter Karlsson

198
Vireda / Äldre inlägg (arkiv) till 13.12.2000
« skrivet: 2000-02-22, 23:20 »
Hej!
 
Jag söker uppgifter om Daniel Dahl gift 2/11 1827 i Vireda med Catharina Svensdotter. Någon som vet något?
 
Tack på förhand!
Peter Karlsson

199
Faltin / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-09
« skrivet: 2000-01-30, 18:45 »
Krister Faltin.
Om du läser lite längre upp på denna sida kan du läsa lite om Karl Fredrik Faltin.

200
Efternamn / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-oktober-15
« skrivet: 1999-07-30, 17:06 »
Hej!
Jag undrar om det finns ett lätt sätt att veta om man får ta ett efternamn som man hittat på själv? Vad är det för regler? Finns det något register på nätet där man kan kolla om namnet redan är upptaget osv...
Tacksam för svar /Peter

201
Vena / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-september-26
« skrivet: 1999-07-18, 00:52 »
Tack Sam,för uppgifterna angående Christina Samuelsdotter
 
hälsningar Peter

202
Vena / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-september-26
« skrivet: 1999-07-17, 12:28 »
Hej  
Söker efter Christina Maria Samuelsdotter född 6/11 1821 i Vena, föräldrar och syskon.
 
Hälsningar Peter

203
Resandesläktnamn A-Ö / Sundberg (Byström)
« skrivet: 1999-05-30, 20:19 »
OK, det kan jag.
Jag utgår från de äldsta uppgifterna jag har angående min släkt på Byströmsidan.
Anders Andershon dagsverkare har bott i Haibo död ca: 1850. Han var gift med Anna Ersdotter som kringvandrade och gjorde korgar död 1869. De hade två barn, Anders Andersson och Anna Andersdotter. Såvitt gäller Anders är han född 1848-04-08 Haibo sn. Han har varit intagen på Långholmen 1871-74 för stöld, i övrigt har jag ej fler uppgifter om honom.
När det gäller Anna är hon född1837-09-12 i Haibo sn. Försörjde sig som resande försäljare av Korgarbeten, karameller och stickade Hjertevärmare - om någon vet vad hjertevärmare är så skulle jag vara intresserad av att få veta det- Hon har 1874 blivit häktad som misstänkt för stöld, tillsammans med sin bror m. fl.
Hon hade 6 barn, Fader okänd. Det är här namnet Byström dyker upp för första gången. Det troliga är nog att fadern till barnen (et) är någon Byström. I övrigt har jag ej fler uppgifter om henne eller när hon dog. Hennes barn är följande: Anna Chatarina f. 1856-06-04 i Ovansjö sn, Per Erik f. 1860-01-05 i Ovansjö sn. Lars Olof f. 1872-04-16 i Ovansjö sn. Maria Christina f. 1864-06-19 i Norrby sn. Anders Fredrik f.1869-06-21 i Alfta sn.
Karl Johan Byström ( detta är min farfarsfar)  f. 1865-10-05 i Ovanåker död. 1917-06-03 i Stocksäter, Bollnäsr. Yrke: Tattare. Han var gift med Johanna Charlotta Larsson f. 1864-05-28 i Attmars sn. Död 1939-06-12 i Stocksäter.
 
Detta var en del av de uppgifter som jag har, om någon har några uppgifter som skulle kunna hjälpa mig på något sätt, vore jag tacksam om jag kunde få del av dessa.

204
Resandesläktnamn A-Ö / Sundberg (Byström)
« skrivet: 1999-05-30, 12:23 »
Alf Hallén
Kontakta mig.

205
Resandesläktnamn A-Ö / Sundberg (Byström)
« skrivet: 1999-05-30, 12:10 »
ALF.
Kontakta mig på, peter.karlsson@ostragoinge.mail.telia.com
Jag har haft släkt (Byström) som levt i Ovansjö.
Bl a. en  Per Erik F. 1860-01-05 ev. kan det vara samma person.

206
Faltin / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-01-16
« skrivet: 1999-05-28, 14:49 »
Jag har släktingar  som hette Faltin och som kom från Hammerfest i Norge.
Karl Fredrik Faltin. Född 1835 Död 1906 i kroksjö. yrke: tattare. Han var gift med Emma Kristina Faltin (Larsdotter) även hon född 1830 i Hammerfest hon dog 1901 i kroksjö. De hade 3 barn. Carl Gustav född 1862 i Överluleå, Fredrika Carolina F. 1870 i Överluleå och Kristina Willhelmina Eriksson (Faltin) F. 1864 i Ersnäs. om någon vet något om dessa personer vore jag tacksam om att få höra om det.
Peter Karlsson (Byström)

Sidor: [1]