ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Erik Mangsbo

Sidor: [1]
1
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 18 december, 2014
« skrivet: 2014-03-17, 11:50 »
Angående En ny gren av släkten Skragge (VärmlandsAnor nr 2013:1, Christian Juliusson och Carl-Johan Ivarsson). Jag kan inte finna någon referens Historisk Tidskrift 1877. Samma uppgift finns i Lagerborg. Det måste röra sig om Historiskt Bibliotek 1877.
 
Se vidare:
 
http://libris.kb.se/bib/417317
 
http://runeberg.org/histbib/3/0466.html
(HB 1877 sid xxviii G. Djurklou)
 
Landskapshandlingar, Landskapshandlingar
Värmlands handlingar, SE/RA/5121/5121.07/1614: 13 (1614), bildid: A0051193_00091
 
Artikel om Pelle i Ramstad i Släkt och Hävd Nr 2-3 1965
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2014-03-17 12:59)

2
Skragge / Skragge
« skrivet: 2015-01-01, 20:21 »
Tack så mycket Marcus, det finns tydligen inget utrymme för att Braunerhjelms uppgift var misstolkad  
(Däremot vet vi fortfarande inte med säkerhet om Danckwardts skrivelse är lika tydlig rörande kusinskapet, eller om det ens omnämns där)
 
Eftersom Sven-Åke visat att Ture Simonsson i Årtan i källorna inte överlappar tidsmässigt med uppgifterna från Uppland, utan istället passar som hand i handske, kan man nog arbeta vidare på det spåret att de är en och samma person. Det är lätt att köpa att Ture Skragge är släkt med Olof Lagerborg men svårare att smälta att de är just kusiner. Det kan visas att Olof Lagerborg hade andra kusiner boende i Uppland (se nedan) men dessa var barn till Olof Olofsson Skragges syskon och ingen av dem var gift med Simon Turesson. Skulle de vara kusiner är det enda enkla alternativet som återstår att Simon Turessons hustru var syster till Olof Olofsson första hustru.
 
Jag har å andra sidan inte hittat något som indikerar att Simons och Olofs hustrur var systrar. När det gäller Olofs Skragges äktenskap förekommer en del motstridiga och inte helt korrekta uppgifter. Braunerhjelm liksom Adelskalendrarna anger att han var gift 1:o med Inga Floréen medan Rolf Lagerborg uppger att hon hette Maria Florén. I ett senare gifte fick Olof Olofsson Skragge ytterligare tre söner samt en dotter. Detta gifte sägs enligt Adelsvapen-Wiki ha ingåtts 1718 men utifrån mantalslängderna för Uggelsäter kan man dra slutsatsen att han var omgift med Maria Svensdotter från Rud senast 1713. Där har vi förmodligen också funnit orsaken till att ett arvsinstrument för första kullens söner (Lagerborgarna) blev upprättat 3 sept 1713.
 
När det gäller första hustrun har jag inte hittat någon originalkälla som namnger henne. Namnet Florén har jag inte alls sett förekomma i samband med Skraggesläkten (jag tar gärna emot tips om detta!). Däremot framgår hennes patronymikon och vilken gård hon var bördig till i protokollen från häradsrätten. Olofs svärfader som var salig 1685 hette Anders Persson och Olofs svåger var Per Andersson i Gaperhult, Eskilsäter. Den senare hade brukat Olofs hustrus jordlott i Gaperhult (Näs häradsrätt vårting 1685 bild 119 AD). (När andelar i Gaperhult säljs har jag hittills inte funnit något tecken på att det funnits någon släktskap med personer från Årtan, dvs inget tecken på att Olof Olofsson och Simon Turesson skulle varit svågrar)
 
Passar på att kommentera även uppgiften om årtalet för Olof Olofsson Skragges död. Rolf Lagerborg och Adelskalendrarna uppger att han avled 1734 men det kan inte stämma eftersom bytet efter honom skedde redan 8 jan 1728 och änkan var omgift senast 1729.
 
Olof Lagerborgs enda faster Brita Olofsdotter 1641-1683 begravdes i Bälinge som korpral Skragges syster Brita född i Värmland och Huggenäs, 51 år gl. Hon var sedan en tid änka efter sin andre make murmästaren Anders Eskilsson i Göstad. Utlagorna för Anders Eskilssons sterbhus hade inte kunnat erläggas för fattigdoms skull, varandes arvingarna ock borta i Uppland, som ingenting efter sina föräldrar undfått (Näs häradsrätt vårting 1694 bild 72 AD). Brita Olofsdotters första make var korpralen Hans Nilsson i Göstad som dog ca 1677 och barnkullen som hon hade med honom kan knappast vara född så tidigt att en son kunde ha blivit ryttare 1674.
 
Av Lagerborgs farbröder verkar Johan Olofsson ha dött utan bröstarvingar medan den äldre brodern Simon Olofsson hade en efterlevande dotter i Göstad och troligtvis flera barn som möjligtvis kan ha följt sin förmyndare, den tredje brodern Anders Olofsson till Uppland. Denne Anders hade barn som var bosatta i Roslagen vilka alltså var Lagerborgs kusiner men betydligt yngre än Ture Skragge. Det som är känt om Simon Olofsson antyder att hans barn, vilka alltså också var kusiner med Lagerborg, likaså borde vara yngre än Ture Skragge.
 
Sammanfattningsvis menar jag att om ett kusinskap föreligger borde det vara genom att Olofs och Tures mödrar är syskon. Kusinskap via fädernet har jag svårt att tro på även om bruket av namnet Skragge skulle motiveras på så sätt. Enklast och mest logiska släkttabeller tycker jag det skulle bli med en hypotes som säger att de inte var kusiner men släktingar via den Kerstin Simonsdotter ärvdes av Simon Turesson i Årtan. Men den hypotesen motsägs måhända av Danckwardts befordringsförslag?

3
Beijerhjelm / Beijerhjelm
« skrivet: 2014-01-19, 15:56 »
Agneta Beijerhjelm f1718 var gift med Anders Henriksson. De var från ca 1758/1759 bosatta på hennes faders gård Kätterud i Grava s:n (Värmland) och hade sönerna Johan f1749 och Christian f1757, d1771.
Enligt Svenska adelns ättartavlor hette maken Anders Henriksson Colling.
 
Anders Henriksson tar mot slutet av sin levnad tjänst vid Brunsbergs bruk, Brunskog och när han avlider 25.8 1777 antecknas att hans änka Beijerhjelm bor kvar i Kätterud samt att de hade gift sig 1747.
Anders föräldrar uppges vara mästersmeden Henrik Larsson och Anna Andersdotter vid Noors hammare. Enligt begravningsnotisen var han född 1709 men i husförhörslängder uppges konsekvent 1726.
Jag har antagit att Noors hammare är Norums hammar i Nyed och jag tror man kan lita på att fadern var smed men möjligen inte att man ska lita stenhårt på uppgiften om föräldrarnas patronymikon.
 
Andrahandsuppgifter finns som kopplar honom till smedsläkten Stake vilket kunde vara rimligt med tanke på uppgiven födelseplats men jag ser inte något som ger bra stöd åt den kopplingen.
Jag skulle gärna få honom bättre identifierad och undrar därför om någon vet var parets barn är födda samt var de vigdes?

4
Arenfelt / Äldre inlägg (arkiv) till 12 april, 2014
« skrivet: 2014-04-02, 23:11 »
Är det någon som känner till något om vad en överstelöjtnant Anders Arenfelt  kan ha haft för sig 1663 och var i så fall ? Enligt Bergskollegium caverar han då för en fängslad (halv- ?)bror, den skuldsatte hammarsmeden Paul Arendt.
 
Finns det säkra uppgifter om deras föräldrar ?

5
Släkter / Brenner(us)
« skrivet: 2001-10-15, 21:42 »
Känner någon till förfäderna till Elias Brenner f. 18/4 1647 i Österbotten Far: Isaacus Henrici Brennerus Kyrkoherde. Mor: Susanna Werenberg.

Sidor: [1]