ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Magnus Fernström

Sidor: [1]
1
Romska släkter A-Ö / Ranga Pettersson (1884-1960)
« skrivet: 2012-08-27, 04:19 »
Vad är känt om hästbytaren och zigenaren Ranga Pettersson, även med namnen Ragnar, Rank och Bango (i Polisunderrättelser och födelsenotiser)? Han blir stamfader för en stor släkt med namnet Pettersson-Demetri, men han själv har jag aldrig sett använda sig av namnet Demetri. Han anges vara född i Säby men givetvis finns inga spår av honom i deras födelseböcker.  
 
Det finns ett par andra personer av Demetri-släkten som bytte till bland annat Eriksson och Svensson, och jag funderar på om Ranga Pettersson tillhör samma syskonskara som exempelvis Vingel Svensson (1897-1956) och Johan Demetri Eriksson (född 4/5 1888).  
 
Vilka var Ranga Petterssons föräldrar?

2
Rosenstam / Rosenstam
« skrivet: 2002-03-18, 21:36 »
jag undrar om någon vet om Rosenstam är  
resandesläkt, har hört någonstans att  
Rosenstam hette Rosengren men ändrade  
sitt namn.

3
Häck / Häck
« skrivet: 2012-08-29, 14:02 »
Jag har någonstans långt tillbaka hört talas om en resandesläkt  
i Sverige som heter Häck. Kan detta stämma?
 
Tacksam för alla svar.
 
 
Med vänliga hälsningar
 
Erik Lindberg

4
Broberg / Broberg
« skrivet: 2006-10-23, 19:48 »
Erik Jonsson Lustig, medelpading enligt rullorna, tjänstgjorde vid Jämtlands regemente från 1694 till sin död 1707. Var sist korpral vid en rote i Hammerdals socken, men finns inte upptagen bland givna testamentspengar i kyrkoräkenskaperna där.
I dottern Glorias födelsenotis 1703 anges om modern Maria Ambjörnsdotter: barnfödder j Umeå stad. (Hammerdal C:1 sid. 75).
 
Om följande personer har någon relevans i sammanhanget är obekant, men vid Brunflo kompani finns 1693-1697 (död) en soldat, värmlänningen Ambjörn Svensson Falk. Vid samma kompani och år avled en Adam Svensson Falk, nationen av mig okänd. Senare på samma rote som föregående var kopparbergsbon Ambjörn Ambjörnsson Falk, död 1716.
 
Intressant är att Otterbjörk i sin Svenska förnamn (Stockholm 1964) uppger namnet Gloria tidigast belagt år 1844. Han kan förstås ha ändrat det i senare upplagor.
Namnet förefaller i äldre tid vara så pass sällsynt att man kan misstänka släktrelationer mellan namnbärarna. Förutom ovannämnda Gloria, född i Hammerdal, påträffas två till i jämtländska födelseböcker. Det är Gloria (dotterdotter till Clas Hasselqvist) född 1734 i Bergs sn och hennes sondotter född 1791 i Sunne sn.

5
Strålund / Strålund
« skrivet: 2012-04-16, 06:56 »
I min släkt finns en outredd ana vid namn Anna Strålund född 25/3 1780, enligt uppgifter i Säfsnäs (W). I födelseboken finns ingen Anna detta datum dock. Hon gifter sig med smeden Per Sundell född 22/1 1785 i Garpenberg (W). Han var av ett flertal smed- och vallonsläkter varför jag har en känsla av att även Strålund är en smedsläkt. Namnet Strålund verkar dock vara rätt ovanligt. Söker man exempelvis i Sveriges Befolkning 1880 finns det inte en enda person med namnet, varför jag heller inte kunnat utreda andra personer med namnet födda i samma område för att den vägen finna Anna Strålunds anor.  
 
Är det någon som har någon aning om vem denna kvinna är?

6
Gissberg / Gissberg
« skrivet: 2012-02-06, 20:44 »
Jag har inte lyckats hitta något kring släkten Gissberg varken här på Anbytarforum eller på andra sidor. En Karl Olof Gissberg som ska vara född 24/10 1820 i Sundsvall blev stamfader för en rätt stor släkt med samma namn. Vilka hans föräldrar var har jag dock inte lyckats lista ut då jag inte funnit honom i någon födelsebok.  
 
Vad är känt om denna man?

7
Jag har inte funnit några tillfredsställande svar på detta på nätet. Det enda man får svar på är att greve står över baron, men det vet jag ju redan.  
 
Kan någon på ett begripligt sätt förklara varför greve klassas högre än friherre? Vilka rättigheter hade greven som friherren inte hade? Det kanske inte var några skillnader, men då förstår jag inte riktigt varför vissa fick titeln greve och andra friherre. En följdfråga blir då även vad skillnaden var på ett grevskap och en baroni? Handlade det möjligtvis om storleken på området?

Sidor: [1]