ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Christian Juliusson

Sidor: [1]
1
Piparen vid Överstelöjtnantens kompani, Hälsinge regemente, Johan Nilsson Höök (död vid Mitau år 1701) var gift med en Margareta Dahl (vars syster, Anna Dahl, var gift med sedermera löjtnanten Bertil Svensson Brinck vid samma regemente).


Finns det någon som känner till hans ursprung?


Var han t ex son till fältväbeln Nils Höök och bror till sergeanten Jacob Höök som som nämns i 1684 och 1685 års mönsterrulla för samma kompani (SVAR bild-id: A0054022_00315 och A00286665_00020)?


Jag letar febrilt efter hans hemtrakter, på jakt efter vigseln mellan honom och Margareta Dahl...


Med nyfikna och tacksamma hälsningar,


Christian J

2
Finns det någon som i sin forskning stött på fänriken (och sedermera sekundlöjtnanten)Bertil Brinck vid Hälsinge regemente som stupade vid Poltava år 1709, och dennes hustru Anna Dahl?

År 1704-1709 innehade Bertil Brinck bostället Nordansjö i Torsåkers socken, men tycks inte själv ha bott på gården. Efter hans död bodde dock hans änka Anna Dahl där, fram till år 1715 (se http://www.thorsaker.seerse/ovansjokompani/nordansjo.htm).

Alla uppgifter, tips och ledtrådar om Bertil Brinck, hans bakgrund och hemvist skulle tas emot med största tacksamhet!

3
Finns det någon som i sin forskning stött på fänriken (och sedermera sekundlöjtnanten) Bertil Brinck vid Hälsinge regemente som stupade vid Poltava år 1709, och dennes hustru Anna Dahl?


År 1704-1709 innehade Bertil Brinck bostället Nordansjö i Torsåkers socken, och ännu år 1715 bodde hans änka Anna Dahl kvar där (se http://www.thorsaker.seerse/ovansjokompani/nordansjo.htm).


Jag är nu med ljus och lycka på jakt efter dessa makar och deras ursprung...


Detta eftersom Anna Dahl år 1710 dyker upp som dopvittne till Brita, dotter till mina anor Johan Matsson och Margareta Dahl i Åsmundshyttan - vilket fått mig att förmoda att Anna Dahl var syster till Margareta Dahl (vars härstamning har gäckat mig i många år).


Så alla uppgifter, tips och ledtrådar om Bertil Brinck och hans hustru Anna Dahl skulle tas emot med största tacksamhet!
4
Ockelbo / Margta Persdotter, född år 1733 i Ockelbo
« skrivet: 2020-09-18, 13:08 »

Finns det någon vänlig själ med inblick i bygden och/eller med tillgång till CD-skivan "Ockelbor" som skulle kunna hjälpa mig i jakten på min ana Margta Persdotter, född år 1733 i Ockelbo (källa: SVAR bild-id C0031087_00018)?


Det jag vet är att hon gifte sig med en Anders Andersson, född år 1734 i Ovanåker, och med honom fick barnen Per Andersson (född 1756-09-30), Catharina Andersdotter (född 1758), Margareta Andersdotter (född 1763), Jan Andersson (min ana, född 1766-07-07), Anna Andersdotter (född 1770) och Stina Andersdotter (född 1773).


Den sistnämnda var född i Björklinge socken, dit familjen flyttade år 1773. Övriga barn torde vara födda i Ockelbo, och rimligen var makarna också gifta där eftersom det var Margta Persdotters hemsocken.


Det vore fantastiskt att få ytterligare uppgifter och ledtrådar om dessa personer, även om källäget som bekant inte är särskilt lovande...


Med tacksamma och förhoppningsfulla hälsningar,


Christian Juliusson

5
Finns det någon med tillgång till herdaminnena som skulle kunna upplysa mig om vem/vilka som var verksam som kyrkoherde i Brätte (dvs Vänersborgs föregångare) på.1630-talet?


Eller någon som kan tipsa om var Series Pastorum för Brätte/Vänersborg kan finnas?


Det vore sannerligen toppen!


Med tacksamma och nyfikna hälsningar,


Christian Juliusson

6
Halltorp / Psalmbok från 1819, tillhörig änkan Karin Jonsson
« skrivet: 2020-08-04, 18:05 »
I kvarlåtenskapen efter min mor hittade jag en psalmbok från 1819 (troligen ett loppisfynd) som enligt en anteckning tillhört "Änkan Karin Jonsson, Halltorp Kallmar län, Sveden).


På motstående sida uppräknas ett antal namn, bl a Manne, Arvid, John, Ernst, Selda och August.


Om dessa personer till äventyrs känns igen, och boken skulle vara av intresse för någon, så skickar jag den gärna på posten.


Vore ju kul om den hamnade i någon släktings händer...


Mvh,


Christian Juliusson

7
Norra Sandsjö / Grimstorp säteri i husförhörslängden?
« skrivet: 2020-06-08, 17:27 »
I jakten på en gäckande ana som i mitten av 1700-talet tjänade som dräng i Norra Sandsjö håller jag på att bli smått tokig:

Spåren leder till Grimstorp säteri, och släkten Gripenskiöld, men trots flitigt bläddrande både framåt och bakåt så lyckas jag inte finna det säteriet i husförhörslängden 175?-1765 (Norra Sandsjö A:I3).

Hade säteriet ett annat namn på den tiden? Eller letar jag på fel ställe? Kanske rentav i fel socken?

Någon som vet??

Med varmt tacksamma, nyfikna och smått desperata hälsningar,

Christian Juliusson 

8
Enligt uppgift (i Husby sockens husförhörslängder och dödbok år 1767) var min ana, soldaten Johan Jöransson Blå, född i Garpenberg i februari 1697.

Jag kan inte finna någon lämplig kandidat i födelseboken…annan än den Johan som föds där i februari 1698, son till Jöran Jöransson Buller i Bosjö, Garpenberg (ca 1655-1737).

Till yttermera visso sägs denne Johan också ha varit soldat (Garpenberg hfl 1714-1740, SVAR Bild-ID: C0012587_00070).

Det som möjligen ”ställer till det” är att Johan Jöransson Blå i Husby husförhörslängd sägs komma ”från Dormsjö”. Men kanske hörde Bosjö till Dormsjö, på något sätt?

Jag vore oerhört tacksam om någon kännare av Garpenbergsbygden kunde hjälpa mig att slå fast att det rör sig om samma person.

Det vore, om så skulle vara fallet, också vara hemskt spännande att få veta mer om denne Jöran Jöransson Buller. Finns det t ex någon släktkoppling till den Hans Eriksson Buller (1580-1645) som enligt uppgift (i DISBYT) levde i Grangärde, och där bl a hade sonen Anders Hansson Buller (1616-1673)?

Jag förmodar att Buller i detta fall var ett smednamn? Eller kan det rentav tyda på ett utländskt påbrå? I Vallonsällskapets diskussionsforum finns uppgift om en ”Georgen Bollert” som sedan blev ”Jöran Boller”, och som på 1700-talet kom från Frieburg-Bazel till Halmstad. Namnkombinationen är ju lite intressant…

Med nyfikna och tacksamma hälsningar,

Christian Juliusson
 

9
Min ff ff ff f hette Anders Andersson och var (enligt uppgift i husförhörslängden för Åsbo socken, Östergötland) född i Nässjö den 20 juni 1739.

Uppgiften om hans födelseort är uppenbarligen inte korrekt, och kanske är också det angivna födelsedatumet också felaktigt, men att han kom från trakten av Nässjö verkar dock stämma. Detta eftersom han i mitten av 1760-talet flyttade från Norra Sandsjö socken till Åsbo (vilket är det äldsta spåret av honom), där han sedermera kom att gifta sig och bilda familj.

Jag skulle därför vilka fråga om någon till äventyrs stött på en lämplig Anders Andersson i någon av socknarna runt Nässjö, såsom Almesåkra, Barkeryd, Norra Solberga eller Höreda?

10
Kristberg / Catharina Jönsdotter, född 1744
« skrivet: 2020-05-23, 20:29 »

Jag har en gäckande ana vid namn Catharina Jönsdotter som, enligt Kristbergs dödbok år 1816, var född den 10 augusti 1744 i Lillebergs soldattorp. Hon sägs där också ha gift sig, vid 24 års ålder, med sin make, sedermera torparen och  sockenskomakaren Sven Persson, född 1732 (deras son Jöns, född 1775-12-28 i Kristberg, är min ana).

Ändå kan jag inte finna dem i vigselboken, och den 10 augusti 1744 föds faktiskt en flicka i Kristberg vars far hette Jöns, men hon gavs namnet Maria. Och inte var hon född i Lilleberg heller (utan i Lilla Stubba)... :-(

Finns det någon som till äventyrs känner till dessa människor - eller någon lämplig Jöns i Lilleberg soldattorp på 1740-talet - och som som skulle kunna hjälpa mig vidare här?

Det vore sannerligen fullständigt fantastiskt...

11
Den 11 mars 1755 vigdes drängen Bengt Gustafsson med änkan Catharina Nilsdotter i Källgården, Fivelstad (Fivelstad CI:1, p. 179).


Denne Bengt dör i Fivelstad år 1762, vid 40 års ålder. Jag härstammar från hans bror Anders Gustafsson, död i Ölstorp, Fivelstad, den 23 juni 1767 vid 43 års ålder.


Trots idogt sökande har jag inte funnit var bröderna var födda någonstans. Min enda ledtråd är ovan nämnda vigelsnotis, där Bengt sägs höra hemma i
"Berike" eller liknande (SVAR-id: C0015571_00098).


Finns det någon med mer kunskap om trakten som skulle kunna hjälpa mig att tolka hans ursprung?


Eller som kanske rentav stött på dessa bröder i sin forskning, och som känner till något mer om dem?


Det vore sannerligen fantastiskt!


Med tacksamma och förhoppningsfulla hälsningar,


Christian Juliusson
P.S. Ytterligare en ledtråd är möjligen att skatteman Jonas Larsson i Sund sägs vara "syskonbarn" till Anders Gustafssons barn i dennes bouppteckning år 1767. D.S.

12

Hej,


Bland mina närmaste DNA-träffar finns en kvinna som härstammar från en Anton Johanson, död 1917 i Auckland, Nya Zeeland, och som sägs vara född den 11 januari 1840 i Uddevalla.


Någon sådan har jag tyvärr inte lyckats finna i födelseboken. Inte heller hittar jag någon lämplig kandidat i Uddevalla utflyttningslängd. Det finns således risk för att både uppifterna om födelsetid och -ort är något felaktiga (min släkt på den aktuella grenen hörde dock hemma i samma trakter, så ett ursprung i Bohuslän torde vara riktigt, och Antons son föddes i Nya Zeeland år 1865 så han kan mycket väl ha varit född omkring år 1840).


Finns det möjligen någon som till äventyrs stött på denne Anton Johans(s)on i sin forskning, och känner till mer om hans familj?
 
Eller som har tillgång till (eller tips om) några förteckningar över emigranter till Nya Zeeland, där han kan finnas med?


Det vore så fantastiskt om detta släktskap skulle gå att reda ut...


Med tacksamma och förhoppningsfulla hälsningar,


Christian Juliusson

13
Hej,

I jakten på den gemensamma anan till en av min svärmors amerikanska DNA-träffar har vi hamnat i Virserum.

Närmare bestämt i Holmskog Östergård där en Daniel Gustaf Petersson föddes den 23 april 1846, med föräldrarna Peter Jonsson och Catharina Petersdotter (SVAR bild-id: C0029115_00089).

Enligt husförhörslängden var Peter Jonsson född år 1808 i Målilla medan Catharina Petersdotter var född den 16 november 1809 i Virserum. De ska ha gift sig år 1832 (SVAR bild-id: C0029089_00011, hfl 1861-1867).

Vi har därför identifierat Catharina Petersdotter som den flicka med detta namn som föds nämnda dag i Holmskog, Virserum, med föräldrarna Peter Isacsson och Greta Carlsdotter (SVAR bild-id: C0029114_00012).

När det gäller hennes make Peter Jonsson så har vi dock gått helt bet på att finna någon ”lämplig” kandidat i Målilla födelsebok. Å andra sidan tycks äldre husförhörslängder måhända vara lite missvisande: I hfl 1850-1861 sägs nämligen Catharina Petersdotter felaktigt vara född i Näshult (SVAR bild-id: C0029084_00014).

Kanske finns det därför hopp om att finna Peter Jonsson, född år 1808, i någon annan socken?

Finns det månne någon som i sin forskning stött på ovanstående personer, och som känner till något mer om deras anor och öden? Uppgifter och ledtrådar om den gäckande Peter Jonsson vore extra varmt uppskattade.

Med vänliga, förhoppningsfulla och tacksamma hälsningar,

Christian Juliusson

14
 Hej,
Jag försöker hjälpa en amerikansk vän i jakten på sina anor (som hoppas på en koppling till Sverige), och har nu kommit till hans farfar, William Benton Harp III, som dog i Dallas, Texas, den 3 augusti 1944. Enligt dödsattesten var han född den 18 oktober 1920, men okänt var.


Två år tidigare, närmare bestämt den 29 december 1942, hade denne William Harp och hans hustru Hazel Ann Wingfield (död 1984) fått sonen William Harp IV i Tulsa, Oklahoma.
Enligt FindAGrave ska Hazel Ann (Higgins) Wingfield vara född den 1 maj 1922. Hon är begravd i Texas.


Dessa uppgifter till trots så har jag gått helt bet på att hitta makarnas vigselnotis. Inte heller kan jag finna någon av dem i 1940 års Census, märkligt nog, eller i några av de födelseboksregister jag hittills funnit på nätet.


William Benton Harp (som där kallas Jr) lär dock ha mönstrat för militärtjänst den 21 september 1942 i Tulsa, Oklahoma. Han sägs där vara född år 1921.


Finns det något med mer erfarenhet och med bättre tillgång till de amerikanska källorna än jag (t ex abonnemang på Ancestry) som skulle kunna hjälpa oss att komma vidare här?

T ex genom att se vilken adress m m som anges för Willam B Harp vid mönstringen år 1942?


Det vore oerhört bussigt…


Med tacksamma och förhoppningsfulla hälsningar,


Christian Juliusson
 

15
 Hej,


Just när jag trodde att jag fått kolla på alla mina anor i Kisa, så slog det mig att jag kört fast på föräldrarna till den Peter Håkansson som föddes den 11 april 1797 i Stockbäcken under Ramshult, Kisa.


De hette Håkan Larsson och Anna Bengtsdotter och bodde i alla fall i Stockbäcken redan år 1791 då sonen Lars föddes där (år 1795 föds även deras son Bengt där) och ännu år 1797 då Peter föddes, men de tycks flytta därifrån enligt den äldsta bevarade husförhörslängden (1798-180?, SVAR-id: C0016325_00177)? I varje fall är de överstrukna där.


Jag har inte hittat dem i (avskriften av) Kisa vigselbok, så kanske kom de båda (eller i varje fall hustrun, som fö kallas Annica i nämnda hfl) ifrån en annan socken?


Dopvittnena år 1791, 1795 och 1797 saknar i regel patronymikon så inte heller den vägen har jag fått några ledtrådar…


Alla uppgifter om denna familj, deras anor och vidare öden skulle tas emot med största tacksamhet.
Finns det någon som känner till dem, månne?

Med tacksamma och nyfikna hälsningar,


Christian Juliusson
 

16
 Jakten på den gemensamma anan till en av mina amerikanska DNA-träffar har fört mig till en Anders Larsson som enligt uppgift (Nedre Ullerud AI:2 s 22, SVAR-id: C0038266_00022) var född i april 1719 i Nyed.


Anders Larsson, som var gift med en Lisa Carlsdotter och med henne fick bl a sonen Lars år 1746, dottern Annika år 1749 och sonen Erik år 1754, bodde i Bäckelid, Nedre Ullerud, där han dog år 1789.


Han skulle stämma väl, rent tidsmässigt, som bror till min ana Sven Larsson, född år 1721 i Upperud, Nyed.


Jag har dock inte lyckats finna denne Anders i Nyeds födelsebok…


Finns det någon som känner till huruvida födelseboken har luckor, eller om födelseåret är fel angivet i husförhörslängden, och om denne Anders således trots allt – liksom "min" Sven – kan ha varit son till Lars Olofsson och Anna Sigfridsdotter i Upperud?


Det vore fantastiskt att få klarhet i detta…


Med tacksamma och nyfikna hälsningar,


Christian Juliusson
 

17
Lyse / Anders Torbjörnsson i Lassehaga, Lyse (död 1709)
« skrivet: 2018-02-13, 11:40 »
 Hej,

Under Ucklum här på Anbytarforum diskuteras en Gertrud Andersdotter (död 1726) som var gift med en Sven Eriksson (död 1728) i Hålkekärr, Ucklum.

Jag härstammar från deras dotter Börta Svensdotter, född år 1705.

Enligt uppgift "på nätet" ska Gertrud Andersdotter komma från Lassehaga, Lyse socken, och vara dotter till Anders Torbjörnsson (död 1709) och Anna Hansdotter (1624-1715) där.

Jag har hittills inte funnit någon källa som styrker detta, eller som förklarar hennes flytt till Ucklum.

Anna Hansdotter uppges, återigen utan angivande av någon primärkälla, vara dotter till Hans Davidsson och Elsa Christoffersdotter Bruhn i Näverkärr, Bro.

Och på annat håll sägs denne Anders Torbjörnsson och Anna Hansdotter bo i Vulseröd, Jörlanda, så kanske har några med det namnet aldrig funnits i Lassehaga, Lyse?

Det vore oerhört spännande om någon kännare av bygden och dess folk kunde hjälpa mig att få klarhet i detta, och som kunde bekräfta ovanstående släktled.

Med tacksamma hälsningar,

Christian Juliusson

18
 Hej,


Den 20 februari 1737 döptes min ana Ingeborg, dotter till Anders Engelbrektsson och Börta Svensdotter i Berg, Ucklum. Dopvittne var Agneta i Hålkekärr.


I en annan diskussion här på Anbytarforum sägs Anders Engelbrektsson (död 1746) vara född i juli 1696 i Berg, Ucklum (på annat håll sägs han dock vara född vid samma tid i Stenung, Norum socken, son till Engelbrekt Germundsson där).


I samma diskussion sägs Börta Svensddotter vara född ca år 1705 i Hålkekärr, Ucklum.


På "nätet" finns det en uppgift om en Sven Eriksson (död 1728) och en Gertrud Andersdotter (död 1726) i Hålkekärr, vilka hade en dotter vid namn Agneta – rimligen densamma som dopvittnet ovan.


Allt tyder således på att dessa var morföräldrar till "min" Ingeborg Andersdotter, men jag har ännu inte hittat någon källa som kan styrka detta.


Inte heller har jag hittat några källor till uppgifterna, återigen "på nätet", om att Sven Eriksson kom från Buxeröd, Ucklum, och att hans hustru Gertrud Andersdotter kom från Lassehaga, Lyse socken, och var dotter till Anders Torbjörnsson och Anna Hansdotter (1624-1715, enligt uppgift dotter till Hans Davidsson och Elsa Christoffersdotter Bruhn i Näverkärr, Bro).
 


Jag vore därför oerhört tacksam om någon kännare av bygden och dess folk kunde bekräfta uppgifterna ovan.


Med vänliga och förhoppningsfulla hälsningar,


Christian Juliusson
 

19
 Den 20 februari  1737 döptes i min ana Ingeborg, dotter till Anders Engelbrektsson och Börta Svensdotter i Berg, Ucklum. Dopvittne var en Agneta i Hålkekärr.


På ett ställe här på Anbytarforum sägs Anders Engelbrektsson (död 1746) ha varit född år 1696 i Berg (på annat håll görs dock gällande att han föddes i Stenung, Norum socken, samma år, son till Engelbrekt Germundsson där), och att Börta Svensdotter var född ca år 1705 i Hålkekärr.


I Hålkekärr bodde, enligt uppgifter "på nätet", en Sven Eriksson (död 1728) med hustru Gertrud Andersdotter (död 1726) med en dotter vid namn Agneta som mycket väl kan vara identisk med dopvittnet ovan.


Jag har dock inte funnit några källor som bekräftar att detta skulle vara morföräldrarna till min Ingeborg.  Inte heller uppgifterna om att Sven Eriksson kom från Buxeröd, Ucklum socken, och hans hustru Gertrud från Lassehaga, Lyse socken, och var dotter till Anders Torbjörnsson och Anna Hansdotter där, har jag lyckats belägga i några källor.


Finns det någon som i sin forskning stött på dessa personer, och som kan bekräfta släktleden ovan?


Det vore sannerligen fantastiskt…


Med tacksamma och förhoppningsfulla hälsningar,
Christian Juliusson
 

20
Hej,

I jakten på den gemensamma anan till en av min mammas allra bästa DNA-träffar har jag landat på en "Andrew Adrian Schultz" som lär ha utvandrat till USA på 1880-talet.

Han dog enligt uppgift den 1 April 1912 in Bridgeport, Connecticut, U.S.A och ska enligt dödbeviset ha varit född den 21 november 1867 i Sverige, dock okänt var.

Han föräldrar ska ha hetat "Andrew Schultz" och "Margaret Matson".

Jag har gått helt bet på att finna dem i folkräkningarna (sannolikt p g a att deras svenska namn "förvrängts"), men med tanke på var min mamma har sina rötter så torde de möjligen ha hört hemma i Bohuslän eller Gästrikland.

Detta är mycket frustrerande, för den amerikanska träffen (som är barnbarn till nämnde Andrew Schulz, död 1912) och min mamma beräknas vara "2nd-4th cousins", så kopplingen ska ju inte finnas så långt borta...

Finns det någon med tillgång till andra källor som skulle kunna hjälpa oss att komma vidare, tro?

Med vänliga och tacksamma hälsningar,

Christian Juliusson

21
Pommerska dragonregementet / Heinrich Jürgen Kobbe
« skrivet: 2017-12-31, 16:59 »Så här på årets sista timmar tänkte jag fråga om någon i denna grupp känner till det Pommerska Dragonregementet (och/eller namnet Kobbe)?


En av mina anor, Heinrich Jürgen Kobbe, kom att tjänstgöra i det s k Tyska Dragonregementet år 1717-1719, efter att ha ingått i det s k Rudenska kommandot som lämnade Stralsund år 1715 (mönstrades i Fjälkinge, Skåne, i november 1716, där det noteras att Kobbe kommenderats till Karlshamn).


Eftersom det Rudenska kommandot satts upp bl a av resterna av det Pommerska Dragonregementet, så hajade jag till när jag i 1706 års rulla för det sistnämnda fann en "Jürgen Kobes" (min ana kallas också "Kobe" i rullorna för Tyska Dragonregementet i Sverige), i hopp om att det skulle röra sig om samma person.


Finna det någon som känner till några ytterligare källor eller uppgifter kring detta regemente - eller som rentav stött på namnet Kobbe/Kobe förut, månne?


Det vore en fantastiskt start på 2018 om denna mångåriga gåta gick att lösa...


Med tacksamma och nyfikna hälsningar,


Christian Juliusson


22
Hej,

Den 23 april 1870 utvandrade en Olof Magnus Andersson från Stenung Uppegård i Norums socken, Bohuslän (född den 7 januari 1837 i Näs, Ödsmål socken, Bohuslän) till USA.

Finns det någon med tillgång till rätt källor som skulle hjälpa mig att reda ut vad som hände med honom "over there"?

Det vore fantastiskt spännande!

Med tacksamma och förhoppningsfulla hälsningar,

Christian Juliusson

23
 Hej,


I jakten på den gemensamma anan till en av mina amerikanska "dna-träffar" har jag hamnat i Tjällmo: Närmare bestämt hos en Gustaf Emil Anderson som sägs vara född 1863-01-20 i "Drasa", Tjällmo socken (död 1939-02-06 i Whitman County, Washington, USA).


Enligt uppgift var denne Gustaf Emil son till Anders Fredrik Andersson, född 1819-08-26 i Grytebeck, Tjällmo socken (död 1900).


Jag har själv rötter ifrån trakten (om än inte i Tjällmo socken, såvitt jag vet) och skulle vara evigt tacksam för alla uppgifter om ovanstående personer och deras anor.


Med vänliga och tacksamma hälsningar,


Christian Juliusson

 

24
 Hej,
År 1784 föddes min ana Christina Nilsdotter i Mulltorp, Långelanda socken.  Hennes föräldrar var Nils Persson och Cecilia Rasmusdotter vilka gift sig år 1782 i Långelanda (båda då hemmahörande i Änghagen, Långelanda).


Enligt husförhörslängden (Myckelby 1802-1807, AI:3 s 90) ska Cecilia Rasmusdotter vara född år 1755. Någon sådan har jag inte funnit i födelseboken (Långelanda), men dock en Cecilia Rasmusdotter, född år 1757 i Ängås, Långelanda, med föräldrarna Rasmus Toresson (född år 1728), och Börta Henriksdotter.

Jag har funderat mycket på detta, och landat i att det rimligen måste röra sig om samma Cecilia eftersom:
- ingen med det namnet föds år 1755 (i varje fall inte i Långelanda, och en kvinna gifte sig väl i regel i sin hemsocken?),
- födelseåret 1757 stämmer nästan med husförhörslängden (som ändå inte är så exakt, eftersom dottern Christina där felaktigt sägs vara född år 1783), och
- namnet Cecilia Rasmusdotter är väldigt ovanligt i trakten ( två andra tänkbara "kandidater" dör i Spekeröd och Morlanda, dock gifta med "fel" personer).

Trots fantastiskt fin hjälp från flera rutinerade släktforskare har jag inte lyckats få 100% klarhet i detta. Mitt sista hopp står därför till att finna "min" Cecilia Rasmusdotter i dödboken, för att där möjligen få fram mer pusselbitar.

Efter maken Nils Perssons död (år 1809) så gifte hon om sig, den 20 maj 1810, med en Christen Hansson (Myckleby C:3 s 197). Därefter tycks de helt gå upp rök… :-(


Finns det möjligen någon kännare av bygden som stött på detta par – eller familjerna i Ängås och Änghagen – och som kunde hjälpa mig att äntligen knäcka denna gåta?

Det vore sannerligen mer än fantastiskt!

Med tacksamma och förhoppningsfulla hälsningar,
Christian Juliusson
 

25
Jakten på den gemensamma anan till en amerikansk dna-träff har glädjande nog fört mig till Norra Sandsjö (där spåren av mitt raka fäderne slutar), närmare bestämt till Mosstorp Norrgård och den Sven Jönsson som föddes där den 26 juni 1777 (död 1847 i Norra Sandsjö).


Det vore oerhört spännande - och kanske avgörande för jakten - om någon kännare av bygden hade stött på denne Sven och kände till något om hans anor och ursprung.


Kan jag ha sån tur?


Med tacksamma och förhoppningsfulla hälsningar,


Christian Juliusson

26
Nävelsjö / Anders Andersson, född 1739 i Nävelsjö?
« skrivet: 2017-05-27, 00:28 »
Enligt husförhörslängden för Åsbo socken i Östergötland var min ana Anders Andersson född år 1739 (möjligen den 20 juni) i Nässjö. Där har han dock inte påträffats i födelseboken...


Mitt äldsta spår av honom har varit att han år 1765 som dräng flyttade från Norra Sandsjö till Åsbo...


Ett dna-test har dock, via en amerikansk släkting som delar samma fäderne som jag, lett till Nävelsjö. Och jag börjar därför misstänka att någon av misstag tolkat namnet på Anders Anderssons födelsesocken som "Nässjö", medan han i själva verket var född i Nävelsjö.


Det vore fantastiskt snällt om någon kännare av bygden kunde tipsa om huruvida någon lämplig Anders finns i Nävelsjö födelsebok.


Med tacksamma och nyfikna hälsningar,


Christian Juliusson


27
Nässjö / Anders Andersson i Isåsa, född år 173(?)
« skrivet: 2017-05-02, 17:35 »
 Hej,


Min ff ff ff f Anders Andersson var enligt uppgift i husförhörslängden för Åsbo, Östergötland, född den 20 juni 1739 i Nässjö. Han återfinns dock inte där i födelseboken, men nyss fick jag tips om en Anders Andersson som föddes den 19 mars 1740 i Isåsa, Nässjö, med föräldrarna Anders Månsson (född 1703) och Karin Jonsdotter (född 1708).


Kunde detta möjligen vara "min" Anders, även om födelsedatum och –år inte stämmer med hfl?


För att spä på förvirringen ytterligare, dock, så nämns ingen Anders Andersson född år 1740 i husförhörslängden för Isåsa (CI:2 s 42). Där sägs istället sonen med samma namn vara född år 173(?).


På "nätet" finns uppgifter om en Anders Andersson, född i Isåsa den 21/9 1734, med samma föräldrar som ovan. Denne bör dock vara det barn till Anders Månsson i Isåsa som dör i september 1735, ett år gammal.


Dessutom nämns emellertid "på nätet" också en Anders Andersson, född där år 1731 (och i den svårlästa husförhörslängden för Isåsa kan den sista siffran i Anders födelseår mycket väl vara en 1:a) med samma föräldrar (till saken hör att även Åsbo husförhörslängd är mycket kluddig, så även "min" Anders Andersson kan mycket väl ha varit född år 1731).


Denne sägs år 1757 ha flyttat till Bäckafall i Nässjö. Detta stämmer även med hur jag har lyckats tolka Nässjös husförhörslängder…men av mantalslängden för Bäckafall att döma tycks denne Anders Andersson ha varit gift??


Det stämmer i sådant fall dåligt med "min" Anders Andersson vilken år 1764 – tillsammans med en Ingemar Svensson – flyttade som ogift dräng från Norra Sandsjö till Åsbo socken, där han fått tjänst hos "kornetten på Östanå".


Den sistnämnde var identisk med Axel Reinhold von Gertten, gift med Anna Hedvig Gripensköld vars bror Magnus Gabriel Gripensköld vid den aktuella tiden tycks ha ägt Grimsorps säteri i Norra Sandsjö socken – så kanske var det där som "min" Anders (och Ingemar) tjänade innan flytten till Åsbo?


Och kanske fanns det en koppling även mellan Nässjö och Gripenskölds?


Dessvärre är det beklagligt glest med flyttlängder och inscannade mantalslängder från den här tiden. Jag vore därför evigt tacksam om någon kännare av bygden, och folket i Isåsa, kunde hjälpa mig att efter många år fruktlöst sökande äntligen komma vidare här.


Med förhoppningsfulla hälsningar,


Christian Juliusson
 

28
Åsbo / Anders Andersson Kåre (1768-1840) - rätt föräldrar?
« skrivet: 2017-04-25, 09:08 »
 Hej,


Anders Andersson Kåre, född den 23 augusti 1768 i Ettringstorp, Åsbo, anges i många antavlor vara son till Anders Andersson (död 1821) och Sara Johansdotter (död 1824) i Kvarnkulla, Åsbo.


Av födelseboken framgår mycket riktigt att föräldrarna var en Anders Andersson med hustru Sara Johansdotter, men paret med detta namn i Kvarnkulla förefaller inte ha gift sig förrän den 26 december 1770 (SVAR bild-id: C0014740_00224). Någon son vid namn Anders i Kvarnkulla nämns inte heller i den äldsta husförhörslängden för år 1789-1798 (SVAR  bild-id: C0014707_00060).


Visserligen har jag inte hittat något annat par med samma namn i Åsbo vigselbok före år 1768 (och Sara Johansdotter ska vara bördig från Kvarnkulla), och visserligen är Anders Andersson med familj lämpligt nog borta från Ettringstorp i 1784 års mantalslängd (vilket stämmer väl med att den Anders Andersson som dör år 1821 får sonen Jonas år 1783 i Kvarnkulla).


Men om inte prästen fört in vigseln fel (?), så skulle det väl svårligen kunna vara samma par som det handlar om? Eller har jag rört till det i onödan?


Eftersom Anders Andersson i Kvarnkulla (död 1821) är mitt raka fäderne, och jag nyss beställt ett Y-DNA-test, så är jag på jakt efter alla manliga ättlingar till honom. Därav denna fråga…


Det vore fantastiskt snällt om någon kännare av släkten och/eller bygden kunde hjälpa mig att få ordning på detta.


Med förhoppningsfulla hälsningar,


Christian Juliusson
 

29
I hopp om att modern teknik ska kunna lösa gåtan om släkten Cassels ursprung, vore det värdefullt med ett "inventarium" över de ättlingar till Mårten Persson Cassel (död 1645 i Ramsmåla, Torpa socken, Östergötland) som gjort ett dna-test.


Själv har jag gjort ett autosomalt test (FF hos FTDNA, kitnummer hos Gedmatch: T746751).


Det vore  också fantastiskt att spåra de forskare som har Mårten Cassel som sitt raka fäderne, för eventuella Y-dnatest.


Vad sägs, Cassel-ättlingar? Ska vi förena oss?


Mvh,


Christian Juliusson

30
 
Den 9 juni 1882 utvandrade Simon Berntsson, född år 1841 och bosatt i Sverige, från Kristiansand i Norge. Destinationen är okänd, se: https://digitalarkivet.arkivverket.no/gen/vis/8/pe00000000259816.


Denne Simon var sjöman, och rimligen identisk med den Simon Berntsson som föddes år 1841 i Bonneröd, Ödsmål socken, Bohuslän. Enligt husförhörslängden flyttade han till Norge år 1868. Av Digitalverkets databas att döma skulle han dock (åter) vara hemmahörande i Sverige vid tiden för hans emigration.


Jag har funnit flera fartyg som färdades t ex till New York från Kristiania (Oslo) via Kristiansand år 1882, men gått helt bet på att finna Simon Berntsson "over there".


Finns det någon med mer kunskap och erfarenhet kring emigrantkällorna, som skulle kunna hjälpa mig vidare, tro?


Det vore helt fantastiskt…


Med vänliga, tacksamma och förhoppningsfulla hälsningar,


Christian Juliusson
 P.S Uppgifter om hans tid i Norge vore också varmt uppskattade (även dessa källor har jag dålig koll på). Jag har en del norska dna-kopplingar som är lite svåra att förklara… :-) D.S
 

31
Torsåker / Soldaten Lars Dahl i Solberga (nämnd 1703-04)
« skrivet: 2016-11-04, 12:16 »
 Hej,
I jakten på föräldrarna till min ana Margareta Dahl i Åsmundshyttan (död år 1740 vid 65 års ålder) har jag nu – i 1703 och 1704 års mantalslängder – funnit en gift soldat vid namn Lars Dahl i Solberga.


Just i Solberga bodde en Israel Larsson Dahl (död år 1733 vid 56 års ålder) som jag noterat som trolig/möjlig bror till Margareta.


Namnet Dahl är ju inte extremt ovanligt i trakten (det fanns t ex år 1694 en gruvdräng vid namn Isaac Dahl vid Hammarby bruk i Ovansjö, och i samma socken drunknade år 1704 en borgare från Gävle vid namn Lars Larsson Dahl, 32 år gammal), men nog borde det kunna finnas ett samband?


Både Margareta och Israel (och ovan nämnde Lars i Gävle) tycks ha varit födda på 1670-talet, av åldersuppgifterna att döma.


I Solberga bodde (enligt 1670 års mantalslängd) en Lars Svensson (dock död år 1697 vid 65 års ålder), en Lars Persson och en Lars Jönsson. Senare dyker även en Lars Abelsson upp.


Skulle någon av de sistnämnda tre möjligen kunna vara identisk med soldaten Lars Dahl – och rentav vara far till Margareta och hennes (förmodade) syskon?


Har någon måhända stött på denne soldat tidigare, och vet var han tog vägen (han nämns inte i 1705 års mantalslängd, så kanske dog han i fält?) och kanske rentav var han kom ifrån?


Det vore fantastiskt spännande…


Med tacksamma och nyfikna hälsningar,
 
Christian Juliusson

32
Husby / Brita Olsdotter, f 1683 i Långsbyn
« skrivet: 2016-10-24, 23:43 »
Hej,


År 1763 dog min ana Brita Olsdotter i Wall, Torsåker socken i Gästrikland.


Hon hade gift sig i nämnda socken år 1703 med bonden Nils Larsson i Wall, men enligt husförhörslängden var hon född år 1683 i Långsbyn, Husby socken.


Finns det någon som känner till henne och hennes ursprung?


Var hon t ex möjligen dotter till Olof Larsson i Långsbyn (född år 1665, död där den 28 november 1725)?
Med tacksamma och nyfikna hälsningar,


Christian Juliusson

33
Hej,
 
I Uddevalla rådhusrätts protokoll av den 4 maj 1701, i samband med begäran om bördsbrev för Jochum Torgersson Bruhn, framgår att ”wällborne fru Sidsela” Clausdotter (gift med borgmästaren i Marstrand, Helge Thorgiersson, död år 1629) var ”en Landzhöfdingens Fruu öfwer Bohuus Lähn anförwant”.
 
Frågan är vilken landshövding som avses?
 
År 1701 var Erik Carlsson Sjöblad (1647-1725) landshövding (eller guvernör) av Bohuslän. Hans hustru var friherrinnan Charlotta Regina Palbitzki (1663-1738), vars föräldrar var friherren Mattias Palbitzki (1623-1677) och Anna Regina Khevenhüller (1618-1666).
 
Jag kan svårligen se något samband mellan friherrinnan Palbitzki och borgmästarhustrun i Marstrand, men kan det kanske vara en annan landshövding som avses?
 
Det har tidigare här på Anbytarforum nämnts att Rutger von Ascheberg (landshövding år 1677-1680) hade en syster vid namn Anna Elisabeth, änka efter Jöns Bildt till Kåröd (död 1647) som gifte om sig med Johan Benedikt von Schönleben (1613-1706). Denne var landshövding i Bohuslän åren 1682-1700 men hans hustru Anna (vars förste make onekligen hade koppling till bygden!) dog redan år 1694 och han gifte om sig år i Göteborg med en Agneta Elisabet von Alten-Bochum (allt enligt Wikipedia).
 
Om det är han som avsågs i 1701 års protokoll, så är det kanske genom hans sista hustru som den förmenta kopplingen till Sissela Clausdotter ska finnas?
 
Finns det månne någon som i sin forskning stött på släkten von Alten-Bochum tidigare?
 
Och finns det kanske någon som känner till vilka som var landshövdingar/guvernörer i Bohuslän under den norska tiden?Det kan ju mycket väl ha varit en tidigare landshövding som avsågs, för Sissela Clausdotter dog redan omkring år 1625...
 
All hjälp med detta skulle tas emot med största tacksamhet!
 
Med tacksamma och nyfikna hälsningar,
 
Christian Juliusson

34
Titlar och befattningar / Rustmästare
« skrivet: 2001-09-10, 09:08 »
Denna titel gällde enl. NE på 1700-talet för någon slags underofficer. Vilka uppgifter hade rustmästaren? Verkade han på kompaninivå eller lägre? I vilken grad stod han i i förhållande till fältväbel, furir, fanjunkare m fl?

35
Hej,
 
Den 26 april 1817 föddes min ana Johannes Jonsson i Ödeshög.  
 
Jag har funnit honom i födelseboken (Genline, se referens ovan) men lyckas inte uttyda varken föräldrarnas namn (rättaren Jöns ??? och hans hustru Maja ???) eller namnet på gården (Örsäng, Öringe ???).
 
Finns det någon som skulle kunna hjälpa mig att tyda texten?
 
Med vänliga och tacksamma hälsningar,
 
Christian Juliusson

36
Åsbo / Åsbo inflyttningslängd år 1764, GID 428.25.90100
« skrivet: 2006-05-30, 16:53 »
Hej,  
 
Finns det någon som skulle kunna hjälpa mig att utläsa vilken socken som drängarna Ingemar Stensson och Anders Andersson kom ifrån?
 
De flyttade in till Åsbo socken den 2 november 1764 och tycks båda ha kommit till Anders i Östanå (kan det stämma)?
 
Men vad hette deras hemma-socken? Namnet tycks sluta på ...sjö.
 
Med tacksamma och förhoppningsfulla hälsningar,
 
Christian Juliusson

37
Åsbo / Åsbo, födelsebok år 1633 (GID: 428.24.61400)
« skrivet: 2006-06-12, 00:06 »
Hej,
 
Finns det någon som skulle kunna hjälpa mig att tyda födelsenotisen för det barn som döps i Åsbo den 10 februari 1633 (Åsbo C:1 s 26, GID enligt ovan)?
 
Jag får det till den 10 Februari Christnades Raniel Lasses dotter i... men lyckas inte utläsa gårdsnamnet.
 
Jag är inte heller säker på barnets namn. Kanske heter hon Mariel eller något helt annat?
 
All hjälp med detta skulle tas emot med största tacksamhet.
 
MVH,
 
Christian Juliusson

38
Hej,
 
Skulle någon kunna hjälpa mig att läsa denna dödsnotis för Anna Catharina Gran, som begravdes den 7 mars 1736?
 
Det vore sannerligen mer än toppen!
 
Jag får det till 7 mars begravdes Anna Catharina Gran ifrån Broby, blev död 22 februari....  
 
Resten går jag bet på, men kanske står det Ålder några år och femtio?
 
Med tacksamma och förhoppningsfulla hälsningar,
 
Christian Juliusson

39
Varv och Styra / Varv, födelsebok år 1762, GID 405.11.75900
« skrivet: 2006-04-17, 17:10 »
Hej,
 
Den 25 juli 1762 föddes min ana Brita i Varvs socken, se ovan nämnda Genline-utdrag. Faderns namn var Jon Jonsson och modern hette Catharina.
 
Men jag lyckas inte utläsa varken moderns efternamn eller vilken gård de bodde i (jag får det till Gröfalls).
 
Finns det någon som skulle kunna hjälpa mig med det?
 
Med vänlig hälsning,
 
Christian Juliusson

40
Stora Åby / Stora Åby, vigselbok 1716 (GID: 427.19.77300)
« skrivet: 2006-09-01, 12:28 »
Hej,
 
Finns det någon som skulle kunna hjälpa mig att tyda denna vigselnotis 1716-12-02 rörande Bengt Knutsson och Britta Larsdotter i Prästtorp, Stora Åby (C:1 s 50)?
 
Jag får det till Bengt Knutsson i...som kom till bruk (?) i Prästtorp och Nilses änka hustru Britta Larsdotter i Prästtorp.
 
Kan det stämma? Vad menas i sådant fall med kom till bruk?
 
Och vad kan det stå för gårdsnamn efter Bengt Knutsson?
 
Om någon kunde hjälpa mig att reda ut detta så vore det mer än toppen!
 
Med tacksamma och förhoppningsfulla hälsningar,
 
Christian Juliusson

41
Hej,
 
Finns det någon som skulle kunna hjälpa mig att tyda ovan nämnda utdrag ur husförhörslängden 1856-1860 för Stora Åby?
 
Det handlar om Johannes Jonsson Ahl (född 1817-04-26 i Ödeshög) och hans familj i Tingstad. Dottern Johanna Matilda (född 1850-09-15) är min ana.
 
Jag tror mig kunna utläsa att Johannes var avskedad gardist och att han inflyttade till socknen från Stockholm år 1846, men resten går jag dessvärre bet på.
 
Finns det någon som skulle kunna hjälpa mig att utläsa fler upplysningar om familjen?
 
Med vänliga och tacksamma hälsningar,
 
Christian Juliusson

42
Hogstad / Hogstad, födelsebok år 1794, GID: 303.14.7100
« skrivet: 2006-05-12, 19:06 »
Hej,  
 
Finns det någon som skulle kunna hjälpa mig att tyda födelsenotisen för min ana Brita Lisa, född den 24 (?) januari (döpt 28/1) 1794 i Hogstad.
 
Jag får föräldrarnas namn till Jonas Månsson och Maria Andersdotter, men lyckas inte utläsa vilken gård de bor på. Står det möjligen Krakstad?
 
Och vad står det beträffande dopvittnena?  
Det tycks som att (även?) de kommer ifrån Krakstad, eller?  
 
Kan det stämma?
 
Med tacksamma hälsningar,
 
Christian Juliusson

43
02) Militära rullor / Rulla 1631:6 (Adolf Hårds skvadron)
« skrivet: 2015-06-30, 21:52 »
Hur kan datumangivelsen nedan tolkas?
 

 
[AD bild 1090, s 119]

44
Hille / Hille husförhörslängd 1786-1796 (AI:5 b)
« skrivet: 2008-11-03, 11:54 »
Hej,
 
Finns det någon som skulle kunna hjälpa mig att tyda från vilken ort som min förfader, Jan Ågren (född i Ockelbo år 1767), kom inflyttande till Stiglunds tegelbruk, Hille socken, år 1793?
 
GID: 89.16.52800
 
Året därpå flyttade han till Strömsbro (där han sen återfinns som bränneridräng på kronobränneriet), men varifrån kom han?
 
Jag får det till Vretlöv eller Vretbo eller nåt, men hittar ingen socken (eller något bruk) med det namnet...
 
Alla tips rörande detta skulle tas emot med största tacksamhet.
 
Med tacksamma och förhoppningsfulla hälsningar,
 
Christian Juliusson

45
Hej,
 
Finns det någon som skulle kunna hjälpa mig att i ovan nämnda Genline-utdrag utläsa födelseorten för sockensmeden Anders Andersson, född 16 juni 1774?  
 
Hans hustru, Annika Olofsdotter, född den 4 juni 1773 ska enligt uppgift härstamma från Norum.
 
Med vänliga och tacksamma hälsningar,
 
Christian Juliusson

46
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 31 mars, 2011
« skrivet: 2011-01-19, 23:28 »
Varför skulle det ha en militär anknytning när det gäller Anders ?
Wagge fick han ärva efter en dam han hjälpte. Sälboda fick han köpa förmånligt.
Det är bara några kilometer mellan dessa gårdar, så flytten var inte så långväga.
Och han var ju inte utan kapital innan. Men Uggelsäter ägde han nog inte ensam, han hade ju flera syskon.
 
Du kan ju ha rätt, det är ingen kritik mot tankegångarna. Men vi har inte sett något som tycks involvera Anders i krigsstaten.
 
 
 
(Meddelandet ändrat av brattis 2011-01-20 00:07)

47
Edenius / Edenius
« skrivet: 2011-09-13, 13:03 »
Edenius och Elfdalius
 
Enligt Erik Grens matrikel över Värmlands nation i Uppsala 1595-1677 var Brita Bengtsdotter (mor till nr 215, Jordan Nicolai Edenius, född år 1624) systerdotter till kyrkoherden Benedictus Erici.
 
Denne anges i matrikeln vara född år 1559, son till Ericus Jonae, kyrkoherde i Elvdalen, och ska ha inskrivits vid universitetet år 1581.
 
Källa för uppgiften saknas, men om den är korrekt så skulle väl Brita Bengtsdotter vara dotterdotter till kyrkoherden Ericus Jonae?
 
Av H?lpers genealogier över släkterna Elfdalius och Edenius att döma tycks Britas mor ha hetat Marit Ersdotter och varit gift med en bonde vid namn Bengt i Hungvik (?). Även han anger ett samband med Ericus Jonae.
 
Finns det någon som känner till något närmare om detta?
 
Jag är personligen nyfiken eftersom jag härstammar från en Marit Nilsdotter i Edane, Brunskog, gift med en Börje Bryntesson som - enligt domboken - år 1664 med ett antal medarvingar bytte jord och annat efter salige Nils Nilsson i Edane (dvs fadern till ovan nämnde Jordan Edenius).
 
Jag har tolkat detta så som att min Marit var dotter till denne Nils Nilsson (och således syster till Jordan Edenius) och dennes hustru Brita Bengtsdotter.
 
Kanske var hon rentav döpt efter sin (förmodade) mormor, Marit Ersdotter?
 
Finns det någon som känner till hur det ligger till med den saken?
 
Alla tips och uppgifter rörande ovanstående skulle tas emot med största tacksamhet!
 
Med nyfikna hälsningar,
 
Christian Juliusson

48
Hej Gudrun,
 
Kan han möjligen vara den svärson Jochum Brun som nämns i bouppteckningen (skiftet) efter Hans Sörensson 1674 22/4 i Ystad [FII:5:88], enligt register hos DigiArkiv (numera Arkiv Digital)? Där nämns också Hans Sörenssons barn Dorotea, Kirstina, Knut och Nils. Vem av döttrar som Jochum är gift med framgår inte av registret. Hans Sörenssons yrke är hörare, vad det nu är.

49
Anthelius / Anthelius
« skrivet: 1999-04-08, 16:22 »
Jag söker anor bakåt till Mårten Anthelius.

50
Puke - en och samma släkt? / Puke - en och samma släkt?
« skrivet: 2002-03-06, 11:58 »
Hej,
 
En av mina anmödrar var Christina Eriksdotter Puke, född cirka 1510. Hon var gift med Peter Matsson Upplänning, borgmästare i Söderköping, och fick år 1533 med honom sonen Matthias Petri (sedermera kyrkoherde i Västra Husby).
 
Finns det någon som känner till hennes (eventuella) koppling till andra bärare av Puke-namnet? Var det en och samma släkt, eller har de endast tillnamnet gemensamt?
 
Alla tips, råd och upplysningar kring detta tages tacksamt emot.
 
MVH,
 
Christian Juliusson

51
Hej,
 
 
Finns det någon som närmare känner till frälsemannen Jeppe Drake (nämnd 1413, död före 1440) och hans söner Olof Drake och Nils Drake?
 
Det är i synnerhet Nils Drake som jag är intresserad av.  
 
Olof Drake var enligt Bengt Hildebrand i SBL (band 11) kung Karl Knutssons fogde på Stockholms slott år 1451-1457. Om hans bror Nils vet man föga.
 
Enligt Anders Winroth i uppsatsen Dalafogden Olof Tyrgilsson, hans förfäder och ättlingar. En lågfrälse släktkrets i Västmanland och Dalarna (i boken Individ och historia. Studier tillägnade Hans Gillingstam, Stockholm 1989) var dock Nils (Jeppesson) Drake dominikanbroder.
 
Finns det någon som känner till något närmare kring ovanstående? Till vilket dominikankonvent hörde Nils? Och när levde han?
 
Alla tips, råd och upplysningar om detta tages emot med största tacksamhet.
 
MVH,
 
Christian Juliusson

52
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Tjuvkil-ätten
« skrivet: 2000-12-13, 13:07 »
Jeg holder for tiden på med en artikkel der jeg blant annet skriver om forhold som berører knapeadelen på Tjuvkil i Lycke socken i Bohuslän. Ulf Gjermundsson på Tjuvkil og Sveinung Torbjørnsson på Instön i samme sockn var gift med hver sin datterdatter av Olav Eriksson til Tronstad i Hurum i Buskerud fylke, en etterkommer av den høyadelige norske Bolt-ætten. Ulf hadde tre barn, Ulf Ulfsson (Lindorm-våpen), nevnt 1582 ved den norske adels hyllinger, Gro Ulfsdotter, gift med Niels Pederssøn Akershus, og Karin Ulfsdotter. Jeg har funnet kilder som sterkt tyder på at Karin var gift med en Svein Reiersson av en norsk lavadelsslekt fra Holter i Nes i Akershus fylke. I den forbindelse søker jeg informasjon om Tjuvkil-ætten (også med Instön-grenen)som går ut over det John Anders Nordström skrev i sin tid. Han viste blant annet til at en hustruen til en Laurits Anderssøn (Lindorm), som i 1648(?) fornyet adelsbrevet sin, var en etterkommer av Ulf Ulfsson. Da jeg for tiden ikke har så mye tid til å besøke Anbytarforum ber jeg om at svar også opplyses til min e-post-adresse: per.reidar.christiansen@nrk.no

Per Reidar Christiansen
Redaktør Genealogen, Medlemsblad for
Norsk Slektshistorisk Forening

53
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Borckholt
« skrivet: 2007-09-11, 22:46 »
Hej!
 
Eftersom det tydligen inte går att skriva några inlägg under Borchholdt på släkter så får man väl göra sig en ny rubrik... Detta är hur som helst ett svar på inlägg under ovannämnda rubrik som ju skulle förpassats hit från första början.
 
Borckholt var en livländsk adelssläkt av tyskt ursprung liksom de flesta av det livländska frälset.
 
Frågan rör en Elisabet Borckholt som var gift med borgmästaren Torger Torgersson i Marstrand vid slutet av 1500-talet. Vad gäller säkra källor har vi i stort sett inga för de tidiga generationerna utan det mesta härrör som de flesta säkert känner till från det bördsbrev som Vilhelm Bruhn begär vid Uddevalla rådhusrätt år 1701. Det fanns givetvis anledning till att förgylla sin härkomst men när de uppgifter som kan kontrolleras stämmer väl med verkligheten och han också beviljades detta av rätten så får vi väl utgå från att hans imponerande släktkunskaper var så sanningsenliga som han kunde förmå.
 
Denna fråga ställde sig Christian Juliusson på Anbytarforum 19/1 2006 (under Marstrand):
 
På Tjörns släktforskarförening finns en avskrift av registret till Norske Rigs-registranter. Där, i band II s 635, anges för 1585-10-24 att Peder Knutsson har fått en lagmansdom till sin fördel i en tvist om sillaffärer med borgare Jens Barchholt i Marstrand.
 
Vore det inte ligga närmare till hands att förmoda ett släktskap mellan Elisabet Borckholt och denne Marstrands-borgare än med en livländsk adelsman på Island?
 
Kronologiskt ligger han möjligen lite sent i tiden och vi får inte glömma att Elisabet ska ha varit av stor härkomst och det i jämförelse med Bruhnarnas status samt det faktum att Elisabet blev ett arvsnamn i släkten tyder på att hon kom från en verkligt betydande familj och då stämmer landshövding Borckholt betydligt bättre in i bilden. Inget hindrar dock att omnämnde Jens var en bror till Elisabet. Måste också påpeka att jag har inte sett några källhänvisningar vad gäller vår isländske landshövding så om någon har närmare uppgifter där uppskattas detta. Vid ett tillfälle har jag sett någon nämna (utan källa) att han skulle ha varit aktiv vid slutet av 1500-talet och risken finns väl att även han är för ung för att vara far till Elisabet.
 
Mvh Vincent

54
Rutencrantz / Äldre inlägg (arkiv) till 11 januari, 2007
« skrivet: 1999-05-13, 23:54 »
Prinsessan Sofia av Sveriges sondotter, hette Birgitta Gustavsdotter Rutencrantz, när föddes resp. dog hon? Mycket tacksam för rätt svar.
Sigvard

55
Månesköld af Norge / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-14
« skrivet: 2003-02-15, 23:38 »
Stig Östenson har dator sedan något år tillbaka, men har, såvitt jag vet, ännu inte skaffat någon internetuppkoppling, så han håller nog inte reda på diskussionerna här.

56
Kungliga släkter / Drottning Kristinas oäkta barn?
« skrivet: 2016-01-10, 09:22 »
Anecdota Benzeliana, som första gången utgavs år 1790, innehåller spridda, personliga anteckningar från bibliotekarien och biskopen Eric Benzelius d y (1675-1743), son till ärkebiskopen Eric Benzelius d ä.
 
Bland dessa anteckningar finns följande notis, daterad september 1710:  
 
Drottning Christina hade werckeligen 2 döttrar med Grefve Magnus. Then första het Maria, hon dödde gammal oc ogift. Then andra Christina, hon fick en capitaine, och hennes dotter är jomfru Stina som nu är hos Grefwinnan Lisa Oxenstierna.
 
Det är sannolikt bara ett rykte, kanske något han hört som barn, men eftersom han namnger och identifierar då levande personer så blir man ju lite nyfiken...
 
Finns det någon som känner till huruvida detta spår funnits värt att följa upp?
 
Med nyfikna hälsningar,
 
Christian J

57
Allmän historia / Bohusläns norska tid
« skrivet: 2014-11-24, 22:34 »
Snart kommer det en bok om Bohusläns norska tid.
Den har gått till tryckning. Finns ju inte så mycket utgivet om denna tid.
 
Återkommer när den dyker upp.
 
Det är då inte jag som är författaren. Det är en annan herre.
 
Skall bli spännande att läsa.
 
Vänligen Patrick

58
Hej,
 
Enligt CD-skivan Emigranten (2001) utvandrade min mm fm syster, Mina Josefina Westerdahl (född i Ödsmål, Bohuslän, den 11/10 1861, flyttade år 1878 till Västerhaninge) till USA (dit hennes make Hans Johan Westerdahl, född 1859 i Tullstorp, Malmöhus län, redan hade flyttat). Med sig hade hon dottern Blenda Valdina Westerdahl, född den 18/1 1885.
 
Enligt Emigranten kom Mina och Blenda till New York år 1890, och enligt hembygdsskriften Ödsmålsbygden nr 6 (s 79) så kom familjen att bosätta sig i Texas.
 
Samtidigt finns dock en Minnie Westerdahl, född i Ödsmål, som den 22/9 1923 reste med fartyget Kungsholm från Göteborg till New York, enligt Svenska Amerikalinjens listor på samma CD-skiva. Hon var, enligt www.ellisisland.org, gift, 62 år gammal (dvs född år 1861!) och amerikansk medborgare och var bosatt på 3918 Wyoming Street, Kansas City, Missouri.  
 
Finns det någon med tillgång till Census skulle kunna hjälpa mig att spåra upp denna familj, och se om Minnie Westerdahl i Kansas City verkligen var identisk med vår faster Mina?
 
Det vore sannerligen mer än toppen!
 
Med tacksamma och förhoppningsfulla hälsningar,
 
Christian Juliusson

59
Hej,
 
Eftersom min efterlysning av emigranten David Bernard Andersson tidigare i morse fick en sådant fantastiskt svar, så provar jag lyckan igen:  
 
Denna gång med hans syster Signe Maria Andersson, född den 10 oktober 1891 i Kullerstad, som den 14 maj 1909 utvandrade från Östra Eneby socken, Östergötland, till USA.
 
Kanske hamnade hon i Utah precis som sin bror?
 
På Find-a-grave nämns en syster till David Bernard, vid namn Marie Winberg i en stad kallad Murray. Kanske var hon identisk med Signe Maria?
 
Det vore fantastiskt snällt om någon kunde hjälpa mig att få rätsida även på detta...
 
Med tacksamma och förhoppningsfulla hälsningar,
 
Christian Juliusson

60
Hej,
 
Finns det någon som skulle kunna hjälpa mig att spåra en David Bernhard Andersson, född i Nykil den 19 april 1888, som den 12 november 1907 utvandrade till USA från Karlshof, Östra Eneby socken i Östergötland?
 
Det vore otroligt spännande att få några spår eller ledtrådar kring var han kan ha tagit vägen...
 
Med tacksamma hälsningar,  
 
Christian Juliusson

61
Hej,
 
Jag försöker att hjälpa en bekant med att finna födelseattesten och ursprunget för en Albert Morfesi (död år 1981 i Queens, New York, enligt SSDI).
 
Enligt uppgift var han född den 12 augusti 1894 i Brooklyn, New York.
 
Hans fullständiga namn lär, enligt hans släktingar, ha varit: Alberto Bernardo Giuseppe Ludovico Morfesi.
 
Finns det någon med tillgång till födelseböcker och/eller census för New York som skulle kunna hjälpa oss vidare, tro?
 
Det vore sannerligen mer än fantastiskt...
 
Med varmt tacksamma hälsningar,
 
Christian Juliusson

62
Kristiania (Oslo) / Georg Wallin, född den 21 juli 1902
« skrivet: 2011-07-25, 14:17 »
Hej,
 
Finns det möjligen någon med tillgång till norska källor som skulle kunna hjälpa mig vidare med en gäckande släkting, nämligen den Georg Wallin som föddes (utanför äktenskapet) i Kristiania den 21 juli 1902 (eller möjligen år 1900, uppgifterna är lite motstridiga där)?
 
Det vore sannerligen fantastiskt!
 
Modern hette Alma Wallin (och kom möjligen från Skredsvik socken i Sverige där namnet Wallin var vanligt) men fadern är okänd...
 
Med varmt tacksamma och förhoppningsfulla hälsningar,
 
Christian Juliusson

63
Hej,
 
Finns det någon med tillgång till norska källor som skulle kunna hjälpa mig att spåra upp den Josefine Ulricsen som föddes den 8 januari 1871 i Åvik, Norge.
 
Faderns namn ska ha varit Ulrik Ulricsen.
 
Med förhoppningsfulla hälsningar,
 
Christian Juliusson

64
Hej,
 
Min fffffmfm hette Maria Margareta Isaksdotter och var född ca 1733. Hon gifte sig med Erik Olofsson i Kisa 1753-06-18. Deras son Olof var född 1758-03-10 i Lindhylta, Kisa.
 
Enligt ett inlägg på Rötters hemsida 8/1-01 hade löjtnant Isak Henriksson Räf (född 1616 i Hemmershult, Fryele socken) en dotterson vid namn Isak Kindström (1702-1766) i Ö, Kisa. Dennes dotter anges heta Maria Margareta, vara född cirka 1733 i Ö, Kisa, samt vara gift med en Erik Olofsson.
 
Även om det verkar röra sig om samma person, så vill jag bara försäkra mig om att inte dra några förhastade, felaktiga slutsatser. Om min Maria Margareta skulle visa sig vara uttryckligen född i Kisa skulle dock saken vara klar.
 
Om det därför finns någon som har ytterligare information kring denna (eller dessa?) Maria Margareta Isaksdotter, eller kanske tillgång till födelsebok eller husförshörslängder för aktuell period, så tas alla tips, råd och upplysningar tacksamt emot. Med vänlig hälsning,
 
Christian Juliusson

65
Hej,
 
Finns det någon som i sin forskning stött på Lars Larsson, född 1798-09-08 i Orlunda, Allhelgona?
 
Han var gift med Greta Cajsa Nilsdotter, född 1806-07-30, och fick med henne sonen Nils Fredrik Larsson, född 1844-05-16 i Orlunda.
 
Familjen bodde i Börstad Källgård, Orlunda.
 
Enligt mina, något förvirrade, anteckningar var Lars Larssons far född 1761-06-23. Han tycks ha avlidit i Orlunda, Allhelgona, 1801-02-20.
 
Nils Fredrik Larsson var min ffmf. Alla tips, råd och upplysningar kring dessa personer, deras anor och ättlingar tages tacksamt emot.
 
Med vänlig hälsning,
 
Christian Juliusson

66
Hej,
 
Jag är på jakt efter min farmors morfar, Oscar Svensson, född i Kisa 1857-06-12 (enligt mina något förvirrade anteckningar från tidigare forskning bör han vara son till fästningsfången Sven Persson i Kisa). Oscar Svensson gifte sig med Johanna Skön, född i Vikingstad 1860-06-19. Familjen flyttade sedermera till Örberga där bl a min farmors mor, Alma Oscaria, föds 1897-05-10.
 
Alla tips och upplysningar om Oscar Svenssons föräldrar och ytterligare förfäder tas tacksamt emot.
 
Med förhoppningsfulla hälsningar,
 
Christian Juliusson

67
Hej,
 
Finns det någon som känner till Erik Olofsson, far till den Olof Eriksson som föddes 1758-03-10 i Lindhylta, Kisa?
 
Erik Olofsson gifte sig 1753-06-18 med Olofs mor, Maria Margareta Isaksdotter, enligt nätversionen av Kisa vigselbok.
 
Alla tips, råd och upplysningar kring denne Erik Olofsson (och hans hustru) tas tacksamt emot. Han var min fffffmff.
 
Med vänlig hälsning,
 
Christian Juliusson

68
Hej,
 
Har någon i sin forskning stött på Emma Lovisa Gustafsdotter, född 1848-01-21 i Hagebyhöga?
 
Hon var gift med Nils Fredrik Larsson från Orlunda, född 1844, med vilken hon hade dottern Gerda, född 1886-10-24 i Börstad, Orlunda.
 
Emma Lovisa Gustafsdotter, som var min ffmm, avled 1888-05-17. Alla upplysningar kring henne och hennes föräldrar tages tacksamt emot.
 
Med vänlig hälsning,
 
Christian Juliusson

69
Hej,
 
Finns det någon som i sin forskning stött på dragonen Henrich Kobe, nr 48 i det Tyska Dragonregementet vid mönstringen år 1721?
 
Vid nämnda mönstring, i Örebro den 18 november 1721, nämns att Henrich Kobe fick avsked och uti Östergötland blev kvar. Han anges vara sjuk.
 
Av tidigare anteckningar vet jag att Henrich Kobe gifter sig i med en korpralsdotter vid namn Broberg (efter att ha dömts för otidigt sängalag med henne) i S:t Åby där familjen sedan återfinns. Av samma, lösryckta anteckningar framgår att han skulle vara född ca 1696 i det Mecklenburgska grevskapet.
 
Eventuellt hade paret en son vid namn Christoffer.
 
Alla tips, råd och upplysningar om denne Henrich Kobe, hans anor, ättlingar och vidare öden tages tacksamt emot.
 
Med vänlig hälsning,
 
Christian Juliusson

70
Åsbo / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-08-10
« skrivet: 2004-01-09, 19:12 »
Ann!
 
 
Hittade detta i family search...
 
Hoppas att det är rätt familj och att det kan ge någonting...
 
På ett av barnen  kom även respektive upp om jag inte såg alldeles fel....
Men det ser du ju själv nedan...
 
 
/Kina
 
 
 
Catharina PERSDOTTER (AFN: MP55-X4)  Pedigree  
 Sex:  F Family  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Event(s):  
 Birth:   1 Jan 1741  
  Mjolby, Ostergotland, Sweden  
 Death:   4 Oct 1811  
  Asbo, Ostergotland, Sweden  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Parents:  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Marriage(s):  
 Spouse:  Nils LARSSON (AFN: MP55-WX)  Family  
 Marriage:    
   -------------------------------
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Nils LARSSON (AFN: MP55-WX)  Pedigree  
 Sex:  M Family  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Event(s):  
 Birth:   Abt. 1737  
   
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Parents:  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Marriage(s):  
 Spouse:  Catharina PERSDOTTER (AFN: MP55-X4)  Family  
 Marriage  
----------------------------------------
 
     
--------------------------------------------------------------------------------
 
Husband's Name  
 Nils LARSSON (AFN:MP55-WX)  Pedigree  
 
 Born:  Abt. 1737  Place:    
 
 Father:    
 Mother:    
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Wife's Name  
 Catharina PERSDOTTER (AFN:MP55-X4)  Pedigree  
 
 Born:  1 Jan 1741  Place:  Mjolby, Ostergotland, Sweden  
 Died:  4 Oct 1811  Place:  Asbo, Ostergotland, Sweden  
 
 Father:    
 Mother:    
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Children  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
1.  Sex  Name  
 F  Brita NILSDOTTER (AFN:MP56-1L)  Pedigree  
 
 Born:  20 Jan 1769   Place:  Asbo, Ostergotland, Sweden  
 Died:  24 Jun 1769   Place:    
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
2.  Sex  Name  
 M  Petter NILSSON (AFN:MP55-Z9)  Pedigree  
 
 Born:  19 Feb 1765   Place:  Asbo, Ostergotland, Sweden  
 Died:  21 Jul 1826   Place:  Asbo, Ostergotland, Sweden  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
3.  Sex  Name  
 M  Anders NILSSON (AFN:MP56-2R)  Pedigree  
 
 Born:  17 Mar 1771   Place:    
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
4.  Sex  Name  
 F  Catharina NILSDOTTER (AFN:MP56-44)  Pedigree  
 
 Born:  24 Apr 1777   Place:  Asbo, Ostergotland, Sweden  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
5.  Sex  Name  
 M  Lars NILSSON (AFN:MP56-0F)  Pedigree  
 
 Born:  14 Jun 1765   Place:  Asbo, Ostergotland, Sweden  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
6.  Sex  Name  
 F  Elizabeth NILSDOTTER (AFN:MP56-3X)  Pedigree  
 
 Born:  3 Sep 1774   Place:    
------------------------------------------
 
Brita NILSDOTTER (AFN: MP56-1L)  Pedigree  
 Sex:  F Family  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Event(s):  
 Birth:   20 Jan 1769  
  Asbo, Ostergotland, Sweden  
 Death:   24 Jun 1769  
   
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Parents:  
 Father:  Nils LARSSON (AFN: MP55-WX)  Family  
 Mother:  Catharina PERSDOTTER (AFN: MP55-X4)    
  --------------------------
 
Petter NILSSON (AFN: MP55-Z9)  Pedigree  
 Sex:  M Family  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Event(s):  
 Birth:   19 Feb 1765  
  Asbo, Ostergotland, Sweden  
 Death:   21 Jul 1826  
  Asbo, Ostergotland, Sweden  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Parents:  
 Father:  Nils LARSSON (AFN: MP55-WX)  Family  
 Mother:  Catharina PERSDOTTER (AFN: MP55-X4)    
   
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Marriage(s):  
 Spouse:  Maria JONSDOTTER (AFN: MP56-90)  Family  
 Marriage:  15 Dec 1797  
  Asbo, Ostergotland, Sweden  
   -------------------------------------
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Maria JONSDOTTER (AFN: MP56-90)  Pedigree  
 Sex:  F Family  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Event(s):  
 Birth:   28 Oct 1778  
  Asbo, Ostergotland, Sweden  
 Death:   21 Nov 1833  
  Asbo, Ostergotland, Sweden  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Parents:  
 Father:  Jonas PEHRSSON (AFN: MP56-B5)  Family  
 Mother:  Sara MANSDOTTER (AFN: MP56-6G)    
   
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Marriage(s):  
 Spouse:  Petter NILSSON (AFN: MP55-Z9)  Family  
 Marriage:  15 Dec 1797  
  Asbo, Ostergotland, Sweden  
   
------------------------------------
 
Anders NILSSON (AFN: MP56-2R)  Pedigree  
 Sex:  M Family  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Event(s):  
 Birth:   17 Mar 1771  
   
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Parents:  
 Father:  Nils LARSSON (AFN: MP55-WX)  Family  
 Mother:  Catharina PERSDOTTER (AFN: MP55-X4)    
   
-------------------------------
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Catharina NILSDOTTER (AFN: MP56-44)  Pedigree  
 Sex:  F Family  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Event(s):  
 Birth:   24 Apr 1777  
  Asbo, Ostergotland, Sweden  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Parents:  
 Father:  Nils LARSSON (AFN: MP55-WX)  Family  
 Mother:  Catharina PERSDOTTER (AFN: MP55-X4)    
 
---------------------------------------
Lars NILSSON (AFN: MP56-0F)  Pedigree  
 Sex:  M Family  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Event(s):  
 Birth:   14 Jun 1765  
  Asbo, Ostergotland, Sweden  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Parents:  
 Father:  Nils LARSSON (AFN: MP55-WX)  Family  
 Mother:  Catharina PERSDOTTER (AFN: MP55-X4)    
  ----------------------------------
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Elizabeth NILSDOTTER (AFN: MP56-3X)  Pedigree  
 Sex:  F Family  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Event(s):  
 Birth:   3 Sep 1774  
   
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Parents:  
 Father:  Nils LARSSON (AFN: MP55-WX)  Family  
 Mother:  Catharina PERSDOTTER (AFN: MP55-X4)    
   
-------------------------------------
------------------------------------
---------------------------------
 
   Individual Record FamilySearchT Ancestral File v4.19  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Catharina PERSDOTTER (AFN: MP55-X4)  Pedigree  
 Sex:  F Family  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Event(s):  
 Birth:   1 Jan 1741  
  Mjolby, Ostergotland, Sweden  
 Death:   4 Oct 1811  
  Asbo, Ostergotland, Sweden  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Parents:  
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
Marriage(s):  
 Spouse:  Nils LARSSON (AFN: MP55-WX)  Family  
 Marriage:    
     
   
----------------------------------------

71
Varv och Styra / Varv och Styra
« skrivet: 2014-03-05, 10:16 »
I Varv och Styra AI:1 sid 8 finns livgrenadjär Per Gustaf Blad. En anteckning finns om att han är dömd av Göstrings häradsrätt till ??? för föröfvad skogsåverkan, tror jag att det står. 1866 utflyttad till Rinna, men jag hittar inget om det i inflyttningsboken där. Har hittat att han i generalmönsterrullan 1866, 2 livgrenadjärregementet Skenninge Compani nr 7,begär och får avsked från sin tjänst pga sjuklighet. Tjent väl. SVAR bildid A0028295_00888. Anmäles till underhåll på ?
Finns någon som vet vad han dömdes till och vart han tog vägen? Han är bror till min fmfmm.
Anita Carlsson

72
Strå / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-08-14
« skrivet: 2001-06-12, 19:20 »
Vid genomgång av Vadstena AI:2 fann jag husförhörslängder för Strå som inte framgår av Svars uppgifter. Husförhörslängd finns för samtliga år 1750-68 utom 1754.

73
Skänninge / Äldre inlägg (arkiv) till 19 juni, 2015
« skrivet: 2012-10-12, 17:03 »
Hej! Skulle någon kunna hjälpa mig att tyda var Hustrun Brita Stina Nilsdr flyttar FRÅN i Utflyttade Skänninge B1:2 sid 47,Mars Månad nr 7? Samma plats anges i Vigselanteckning Skänninge C:3 sid 447, No 10 Magnus Olofsson och Brita Stina Nilsdotter.Jag tyder det till Lagmdagberga.Måste vara fel.Vänl I Maikisch

74
Kisa / Äldre inlägg (arkiv) till 21 september, 2015
« skrivet: 2015-02-28, 08:54 »
Per Månsson Kindstrand med oklar härkomst, Per Månsson född 1738 på Hjortkullen och Per Månsson född på Fagerhult 1749-04-19
Uppgifter från  2 inlägg av Bo Persson den 24 februari resp. 26 februari samt ett 2-delat inlägg av mig (Lilian Frelin) den 26 februari.
 
Per Månsson Kindstrand utan känd härkomst. Har levt på Fagerhult i Kisa sn 1771-1777 men ej ärvt eller köpt mark där. Dödsruna med felaktiga födelseuppgifter (Åtvid C1:6 bild 293, sid 577)
 
Per Månsson född på Hjortkullen 1738-08-21. Ingen känd koppling till Fagerhult i Kisa sn; har ej ärvt eller köpt mark där. Hans uppgifter förekommer felaktigt i dödsrunan för Per Månsson i Fagerhult.
 
Per Månsson född på Fagerhult i Kisa sn 1749-04-19 och som lever och dör där. Ärver 1/8 mtl Fagerhult efter sin mor Elisabeth Hansdotter. Felaktiga uppgifter i hans dödsruna (se ovan). När Per Månsson Kindstrand lever på Fagerhult, (1771-1777) bor Per Månsson född på Fagerhult 1749-04-19 hos sin syster på gården Hult (se Kinda härads dombok AIIA  1773-1778).
 
2 intressanta forskningsområden:
Vilka är Per Månsson Kindstrands föräldrar och var och när är han född?
Var lever Per Månsson född 1738 sitt liv och var och när dör han?
 
ULLa: Eftersom mitt forskningsområde är så smalt, dvs i huvudsak gården Fagerhults 400-åriga historia har jag tyvärr inga svar på dina övriga frågor.
Hälsningar/Lilian

75
Charlotta Agazzi F 1805 finns dokumenterat från år 1822 till sin död på Södermalm i Sth.
1822 konfirmerades hon på Drottningholm av hov-
predikant J.Osterman. Han skrev i Intyg om konfirmation;
Jungfru Chatlotta Agazzi,hvilkens rätta födelseår icke kan igenfinnas lärer vara född i Sth 1805 osv.
Jag hittar endast en flicka med namnet Agazzi född år 1805.Det är i Katolska församlingen i Sth.Men hon heter Louisa Rosa och föräldrarna heter :
Antonio Agazzi från Bocia i Parma området
och Viktoria Gautier catoliker och lagligt gifta.
Flickans morfar o mormor var Joannes Baptisto Gautier och Rosa le Feuvre.
Nu är frågan kan det vara samma flicka?
Charlotta och hennes man Erik Rundqvist döpte sin  
enda dotter till Rosa Maria Charlotta.
Enl. hörsägen i släkten skulle föräldrarna vara från Italien och Frankrike och vara här på tillfälligt besök då dom blev tvungna att resa
från sin dotter.Dom skulle ha varit här med något resande teatersällskap

76
Hej,
 
I en tidigare diskussion här på Anbytarforum rörande bärare av namnet Habor i trakten kring Gränna (och Vireda) har förekommit en uppgift om att nämndemannen Habor Larsson i Getingaryd, Gränna (nämnd i 1688-1690 års husförhörslängd) var son till borgmästaren i Gränna, Lars Svensson (död år 1677).
 
Finns det någon som känner till något mer om detta? Varifrån är uppgiften om detta släktskap hämtad?  
 
Finns det månne fler belägg för släktskapet i Hans Ganstrands bok om Lars Svensson och hans ättlingar?
 
Habor Larsson dyker först upp i Uppränna (se t ex 1668 års dombok) och det är också där som hans dotter Maria föds år 1674 (enligt 1705 års dödbok för S:t Åby). Hon var dock, enligt dödboken, ”uppfödd i Getingaryd”, så uppenbarligen flyttade Habor Larsson dit med sin hustru Sara Olofsdotter och barnen någon gång före år 1688.
 
Lars Svensson å sin sida bodde, enligt domböckerna, i Getingaryd redan år 1656 (därest han inte är identisk med den ”Lasse i Getingaryd” som nämns där redan år 1635) men år 1668 tycks fogden Anders Jonsson Skog bo på Getingaryd.
 
Enligt uppgifter på internet sades Lars Svenssons son Jonas Larsson (Crantzberg) komma ifrån Getingaryd när denne skrevs in vid Visingsö skola år 1659. Visst skulle man kunna tänka sig att sonen (?) Habor också var född/uppväxt i Getingaryd (han var 52 år gammal enligt 1688-90 års hfl, dvs född ca år 1636), och i vuxen ålder flyttat till Uppgränna för att sen återvända till Getingaryd på 1680-talet.
 
Vissa uppgifter i domböckerna tycks tyda på en koppling till Uppgränna genom Lars Svenssons hustru, Brita Andersdotters, släkt (samtidigt sägs på internet Lars och Britas son Anders Larsson vara född år 1623 ”på Aranäs gård i Gränna socken” så kanske är det därifrån som Lars härstammade?).  
 
Det kanske kan förklara varför Habor Larsson dyker upp där, men hur leda detta i bevis?
 
Om någon kunde hjälpa mig att klarlägga/belägga detta så vore jag evigt tacksam.
 
Med vänliga och förhoppningsfulla hälsningar,
 
Christian Juliusson

77
Lommaryd / Äldre inlägg (arkiv) till 05 juli, 2011
« skrivet: 2009-05-22, 12:34 »
Hej John och Olle!
Ett stort tack för era svar och som vanligt så var dom mycket värdefulla!
 
Hälsningar Lasse Andersson Norrköping.  

78
Gårdveda / Äldre inlägg (arkiv) till 30 december, 2014
« skrivet: 2013-04-17, 21:50 »
Hej Philippa
 
Backstugan Moen finns i Målilla med Gårdveda AI:17 (1875-1881) Bild 74 / sid 263
 
Arkiv Digital

79
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Brun från Vä
« skrivet: 2000-05-01, 08:15 »
Jag söker uppgifter om släkten Brun från Vä.
 
Mats Brahm

80
Hej,
 
Känner någon till Jan Ågren, född år 1767 i Ockelbo? Han avled år 1806 i Länsarresten, Gävle. Han var gift med Anna Andersdotter, född 1761-01-04 i Hille. De bodde i Gävle 1797-05-14 då deras son Anders Ågren (min mffmmf) föds.
 
Ovanstående uppgifter, som jag fått från Katharina Sohlborg, är ursprungligen hämtade från husförhörslängder för Hille socken.
 
Alla tips, råd och upplysningar rörande denne Jan Ågren (eller hans hustru) tas tacksamt emot.
 
Med vänlig hälsning,
 
Christian Juliusson

81
Hej,
 
En god vän till mig, Frank Baffa i North Carolina, USA, är på jakt efter sina rötter i Dalsland. Jag har lovat att hjälpa honom med detta.
 
Jag undrar därför om det finns någon som känner till en Märta Engelbrecktsdotter, född 1720 i Håbol? Hon lär ha avlidit omkring år 1798, då bosatt i S Backen, Ärtemark.
 
Hennes son, Sven Nilsson (1751-1829)i Ärtemark, var Franks mmffmf.
 
Alla tips, råd och upplysningar rörande denna Märta Engelbrecktsdotter, hennes anor och närmare öden tages emot med största tacksamhet.
 
MVH,
 
Christian Juliusson

82
Hej,
 
Finns det någon som i sin forskning stött på rättaren Pehr Danielsson Östlund, född 1793-05-07 i Floda?
 
Han gifte sig år 1821 med Anna Andersdotter, född 1792-09-01 i Husby, och fick med henne bl a dottern Cajsa Lisa, född 1830-07-29 i Husby. Cajsa Lisa var min morfars mormors mor.
 
Alla tips, råd och upplysningar kring denne Pehr Danielsson Östlunds anor och vidare öden tages emot med största tacksamhet.
 
MVH,
 
Christian Juliusson

83
Husby / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-22
« skrivet: 2003-04-13, 22:19 »
Hej Leif!
 
Vid fredagens besök hos Sylvia,i arkivet i Långshyttan, hittade jag mycket värdefull information om min fff.
 
Enl födelseboken är min fff Gustaf Anders född oäkta 1845 och ingen far är nämnd.
Enl mantalslängderna i arkivet flyttar min fffm Anna Stina Ersdotter (från Lenas Erik) in som piga till min ffff, 2 år innan min fff föds.
3 år senare sker giftemål.
 
-Är det vågat att mha informationen säga att faderskapet är fastställt?
 
-Har du haft någon hjälp av mantalslängderna
 i din forskning?
 
 
mvh/Anders

84
Hej,  
 
Känner någon till Johanna Olsdotter, född 1768 i V Kollungeröd, Långelanda? Hon var först gift med en Johannes Jonsson, som dock avled efter tre års äktenskap. Därefter gifte hon om sig med Johannes Hindriksson (1780-1839) från Starrkärr, Ödsmål, med vilken hon fick sonen Olof år 1805 (min mmffff). Johanna Olsdotter avled år 1807.
 
Källa: Ödsmålsbygden, del 8, utgiven av Ödsmåls hembygdsförening, 1993.
 
Alla uppgifter om Johanna Olsdotters anor tas emot med största tacksamhet.
 
Med vänlig hälsning,
 
Christian Juliusson

85
Hej,
 
På Instön, Lycke socken, bodde enligt jordeboken år 1668 en Elseby, änka efter kyrkoherden Björn Helgesson (Brun) i Marstrand, död 1649.
 
Enligt Olga Dahl i SoH 1976 (s 86-95) var Elseby dotter till Chresten Nielsen, kyrkoherde i Marstrand år 1607, som år 1597 var gift med Susanne Linnartsdotter (dotter till en holländsk slottsbyggmästare på Bohus).
 
Enligt Olga Dahl var dock denna Susanne Linnartsdotter troligen inte mor till Elseby eftersom Susannes namn ej går igen i släkten.
 
Av artikeln framgår att Elseby och Björn hade minst tre döttrar: Sidsella Björnsdotter gift med Lars Påskesson, Margareta Björnsdotter gift med Christopher Torgiersson och NN gift med Hans Kruse.  
 
Sistnämnda dotterns namn och hennes eventuella barn med Hans Kruse nämns inte alls. Kan inte någon av dessa ha burit namnet Susanne? Och kanske fanns det fler barn än dem som nämns i artikeln?
 
Kan man därför verkligen enbart på denna grund utesluta att Susanne Linnartsdotter var mor till Elseby. Finns det t ex någon uppgift om att Chresten Nielsen var gift mer än en gång?
 
Om inte Susanne Linnartsdotter var Elsebys mor, är det då rimligt att söka hennes möderneanor på just Instön (vilken enligt Olga Dahl på Elsebys tid inte var något av kyrkan ägt prästesäte)? Skulle hon med andra ord kunna ha ärvt gården av sina föräldrar, och bosatt sig där efter makens död?
 
På Instön bodde år 1625, enligt J A Nordströms artikel om Drotningsläktens ättlingar, en Anders Svenningsson. Kan denne ha varit morfar till Elseby?  
 
MVH,
 
Christian Juliusson

86
Hej,
 
Finns det någon som känner till Herman Markusson, född 1830-01-15 i Kollungeröd, Långelanda?
 
Herman Markusson, som var min mmmmf, avled 1885-07-01 i Gategård, Norum.
 
Alla tips, råd och upplysningar kring honom och hans förfäder tas tacksamt emot.
 
Med vänlig hälsning,
 
Christian Juliusson

87
Torsby / Torsby
« skrivet: 2013-10-05, 10:19 »
Hej Margaretha!
Min Nero gifte sig med Anna 1770-01-07 enligt Torsby Vigselbok C:1 sid 413.
Deras son Anders föddes i Leffstad Torsby 1772-10-23 enligt Torsby födelsebok C:1 sid 173.
Jag gick in och tittade på Lilla Åsleröd Ytterby Husförhör 1800 AI:1 bild 6 sid 3. De kan ju ha flyttat till Lilla Åsleröd. Jag har en syster Regina som gifte sig år 1815 i Torsby.  
Jag ser också att Andreas är gift med Catharina Hansdotter och Anders är gift med änkan Anna Hansdotter 1767-07-03 enl. Torsby Födde C:1 sid 111.
Det kan vara samma personer, men det är ännu för många frågetecken. Jag skall leta vidare på ditt uppslag. Tack skall du ha för ditt svar.

88
Norum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-12
« skrivet: 2005-06-18, 16:40 »
Hej Isabel!
Ursäkta att svaret har dröjt.  
Jag har hittat Berndt f. 22 nov 1778 och Greta f. 15 okt 1780 båda i Norum. Däremot har jag faktiskt inte hittat Jakob, så du får jättegärna ge mig lite mer information om honom.  
 
Mvh
Carolina

89
Norum / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-09
« skrivet: 2001-10-12, 00:15 »
Hej Christian
Det måste vara rätt Inger-Maria. Det fanns inga andra på Askerön, som stämde. Födelsedatumet på modern stämde på flera av barnen, men hoppade litet på gr.av felläsning i registren förmodar jag.
Han blev säkert Rotebåtsman vid tiden för Olle Magnus födelse. Rotebåtsmännen hade oftast ett tilläggsnamn t.ex. Svart, Blank eller som här Swergare.
MVH Eivor

90
Norum / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-10-11
« skrivet: 1999-10-13, 00:30 »
Har någon ytterligare info om följande:
 
1. Olaus Jonsson (Tingstad som båtsman)
född 23/9 1796 (Stenkyrka, Norum)
död 15/3 1882 (Tingstad Magård, Backa fs)
Båtsman i Backa fs.
gift 29/12 1833 (Backa fs) med:
Inga Andersdotter född 1807 [hfl]
 
2. far
Jon Olsson
född 22/8 1763 (Strandnorum, Norum)
död 19/2 1822 (Stenkyrka, Norum)
Speleman, blind.
 
gift 9/5 1793 (Norum) med:
 
3. mor
Maret Persdotter
född 1767 [hfl]
död 13/12 1822 (Stenkyrka, Norum)
 
4. farfar
Olof Jonsson
född ca 1719
död 11/9 1776 (Strandnorum, Norum)
 
gift 10/2 1754 med:
 
5: farmor
Ingeborg Sivertsdotter

91
Marstrand / Äldre inlägg (arkiv) till 10 maj, 2011
« skrivet: 2010-12-03, 00:36 »
Hejsan!
Behöver er hjälp att hitta Georg Vilhelm Rud som ska vara född i Marstrand 8/10 1851 enligt [Skaraborg] Mo A1:4 s 50 GID nr Genline 1552.2.53100
Hittar honom inte i någon födelsebok och har därmed kört stopp i hans led. Han ska vara gift 1877-10-21 i Smögen? med Augusta Alm. Georg Vilhelm dog 25/3 1920 i Almunge, Uppland
 
Tack på förhand!
Mvh Christina

92
Kareby / Äldre inlägg (arkiv) till 28 september, 2010
« skrivet: 2007-07-12, 14:08 »
Hej Lenah.
 
Jag har en del journaler inskannade ifrån Göteborgs gamla hospital, f.d. kronohospitalet i Gamlestaden som rör sig mellan 1863-1871. Bland dessa fann jag en hustru Katharina Svensdotter som blev intagen den 7 sept 1863, men tyvärr framgår det inte varifrån hon kom. Har du något datum när hon blev intagen?  
 
MvH
Christer Andersson

Sidor: [1]