ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Leif Persson

Sidor: [1]
1
Hej
Nagon anser att Sverige inte var svenskt före 1100-talet. Visserligen hette omradet inte Sverige, men det var ju samma människor och deras förfäder som bodde där sedan stenaldern. För min del tycker jag att det är det som är det viktigaste kriteriet; jag anser att redan vikingen Rurik som lär ha varit grundläggare av det första ryska riket kring Kiev, pa 900-talet, var svensk!
Om inte, vad var han isafall?
Vem vill säga emot mig?

2
Vigsel mellan Peter Larsson Ekström och Karolina Larsdotter, varför behövs tillåtelse?
 
SE/ULA/11098 Nora bergsförsamling EI:9 (1861-1901)  Bild 28
 
de finns i hfl SE/ULA/11098 Nora bergsförsamling AI:16e (1861-1871)  Bild 41 / sid 34

3
Häxprocesser / Häxprocesser
« skrivet: 2010-11-27, 20:54 »
Lena,
Uppåtstigande led menar du väl?  
 
Horneus verkar ha varit en grym person. Han ingrep ju som sagt inte ens när hans egen mor stod inför rätta.
 
Men som du skriver det är spännande att ha en häxa bland sina anor. Önskar jag kunde finna en själv för att krydda släktträdet med fler intressanta historier.
 
/Mathias

4
Jag har ett svart får i släkten med upprepade domar för stöld. Enligt senare fångrullor inleddes brottskarriären då han var artillerist i Göta regemente på Karlstens fästning och olovligen öppnade en annans brev. Han ska ha dömts i Göteborg 14 januari 1863 och enligt generalmönsterullorna ströks han från tjänsten 11 augusti 1863 af krigsrätt befunnen saker till bedrägligt förhållande.
 
Jag skulle vilja beställa domen men inte var jag ska leta eller  ens vilket arkiv som kan ha hand om en sådan krigsrätt. Är det någon som vet?

5
En dansk förfader (född omkring 1690 tror jag) ska i sin ungdom ha varit till sjöss och då varit i fångenskap i tre år i Turkiet och sju år i Sverige under Fredrik IV:s krig, alltså Stora nordiska kriget (1700-1720?).
 
Går det att få reda på något om hur det var med danska krigsfångar i Sverige? Var togs de till fånga, var vistades de och vad gjorde de? Och är det rimligt att de kunde ha hållits kvar i så många år? Jag har inte tänkt göra några djupdykningar i arkiven utan undrar bara om någon känner till något eller kan tipsa om någon lämplig bok.

6
Genographic Project - ett samarbete mellan National Geographic och IBM med sponsring från Waitt family foundation - erbjuder nu ungefär samma tjänst som Oxford Ancestors fast till halva priset - $126.50 för internationella kunder.
 
>>  How to participate
 
>>Waitt Family Foundation

7
George Bush är svensk(?) / George Bush är svensk(?)
« skrivet: 2006-04-05, 19:57 »
Själv funderar jag på vad en kyrkoskrivare har för funktion - det låter åtminstone på titeln som han är den som borde ha koll på vilka kyrkoböcker som har funnits i socknen (inklusive de som han säger har brunnit upp)?
 
Min avsikt i övrigt var förstås inte annan än att förmedla, vad jag tyckte, en positiv dagsbild från en ort som inte är bortskämd med att figurera i världspressen (inklusive Värmlands Folkblad...) Och, som en av byborna säger: Bäst att passa på, i morgon kanske det är över! Då kan pressdrevet vara på väg mot Silleryd i Södra Ryd...(se Gunnar Jonssons inlägg idag under Sillerud.)

8
Radio / Tv / Tidningar (Massmedia) / Villius, Hans (1923-2012)
« skrivet: 2012-07-02, 19:01 »
Ser just nu på SVT en av mina favoritdokumentärer Jag ser underbara ting med den nyligen avlidna Hans Villius och hans kollega Olle Häger, och funderade lite på hans egen släktbakgrund. Det visade sig att namnet Villius är taget, Hans far var tandläkare i Kalmar, Johan Emil Andersson, f. 1889 i Villstad (Jönköpings län), så det är förmodligen bakgrunden till namnet. Likaså verkar hans mamma, Anna Sofia f. Madelugn 1885 i Ronneby, vara från en dansk släkt. Någon som har kollat mer?

9
Radio / Tv / Tidningar (Massmedia) / Lundin, Anders (f. 1958)
« skrivet: 2002-01-06, 16:28 »
Är det någon som vet vad programledaren Anders Lundin har sin härkomst ifrån.
Det har sagts mig att han härstammar ifrån min hemstad Härnösand.
 
Tacksam för svar.
Björn

10
Du undrar, Ulf, hur det kommer sig att linjerna är lite krokiga. Jag tror inte att det är avsiktligt utan bara råkat bli så. Det är nog svårt att hugga rakt helt enkelt när man hugger (ristar) på fri hand. Tittar man på de 8 linjerna i korset som går in mot mitten så är kanske 1 spikrak. Övriga ser ut att bukta lite inåt eller lite utåt.
 
När det gäller griftestenen så är bilden rätt otydlig, men det ser mest ut som någon variant av solkors (som ju använts inom kristenheten långt innan nazisterna fick för sig att det var en fin symbol), i vart fall verkar linjerna på cirkeln bukta utåt, inte inåt.
 
Överhuvudtaget är det väldigt vanligt att gravhällar har små cirklar i hörnen. Inne i cirklarna brukar det vara någon kristen symbol. Änglar, kors, timglas, dödskallar, rosor, symboler för de 4 evangelisterna osv. Gravhällen är alltså helt logisk och skiljer sig alltså inte på det sättet från samtida gravhällar i Sverige.
 
Att Bygd?n kallar det för malteserkors tror jag mer beror på en begreppslig osäkerhet om vad just den kors-formen ska kallas.

11
Per! Varför ska man ge en far samma namn som sonen har tagit sig (om han nu gjorde det). Med det resonemanget skulle Marc Hernelinds far också få det namn Marc själv tog sig enligt hans bok. Och även hans farfar och farfars far. Men i boken har de helt andra efternamn.

12
Bokstäverna sitter i cirkelform logiskt placerade i tur och ordning medurs B - V - R - E! Studera sigillavtrycket så får du se.

13
Peter
 
Din teori låter trolig, det är troligtvis ett bomärke.
Jag har själv ingen större erfarenhet av prästsigill från den tiden.
Det är intressant vad man kan få saker till om man bara önskar. Detta gäller ju i högsta grad Bure-anhängare.
Vi har haft en liknande tradition i Bohuslän när det gäller den Månesköldska släkten, men tack vare J.A.Nordström och inte minst Anders Ryberg så har dessa, om inte accepterat så i alla fall tystnat.
Även om det kan vara smärtsamt ibland när sanningen segrar.

14
Runstenarna / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-12
« skrivet: 2005-11-10, 18:38 »
Ulf!
Herman Hofbergs på 1800-talet utgivna Svenskt Biografiskt Handlexikon, är kraftigt föråldrat och duger inte som referens idag. Du har redan fått tips om modernare arbeten som rör Lars Olsson (Björnram) av flera vänliga forskare som försökt hjälpa dig till rätta inom ett område som du uppenbarligen är alldeles färsk inom. Åtminstone en av dem som hjälpt dig här med referenser och tillrättalägganden är medeltidshistoriker till yrket och har senmedeltidens och 1500-talets frälse som sitt specialistområde.  
 
Som redan påpekats i denna diskussion (7/11 kl 23.00) så skrev historieprofessorn Nils Ahnlund om Lars Olsson i Svenskt biografiskt lexikon, band 4 (1924). Svenskt biografiskt lexikon (SBL) är ett historievetenskapligt standardverk när det gäller svensk personhistoria och genealogi. Det ges sedan ut av en statlig vetenskapsredaktion och man har idag kommit fram till bokstaven S i alfabetet. Även om de äldsta delarna av SBL i vissa delar kan vara föråldrade då forskningsfronten flyttat frammåt sedan 1910- och 20-talet, så är det alltid en bra start att först gå till SBL och se vad som står där.  
 
När det gäller just Lars Olsson (Björnram), så är Urban Sikeborg den som senast och utförligast behandlat denne mans biografi och släktrelationer. I en mycket läsvärd och lärorik uppsats Fogden Lasse Olsson ('Björnram') och hans ättlingar i Hälsingland som ingår i Släktforskarnas årsbok 1997 (s. 89-150) får du en grundlig genomgång av källäget och forskningen kring denna fogde. Jag kan varmt rekommendera dig och alla andra som ännu inte läst denna uppsats att göra det.  
 
Att Lars Olsson var ofrälse och själv aldrig blev adlad råder inga tveksamheter om idag. Även om mycket litet är känt om hans ursprung, så vet man i alla fall att han ägde ärvd skattejord i Drothems socken i Östergötland (Sikeborg, s. 100). Han ägde däremot ingen frälsejord, vilket borde ha varit fallet om han var av frälsesläkt. Det faktum att hans båda söner Hans och Anders blev adlade visar också att Lars Olsson var av ofrälse släkt.

15
Hartmansdorff / Hartmansdorff
« skrivet: 2008-02-23, 18:51 »
Mötte följande person , Kopist Carl Henrik Hartmansdorff , född i Lund , 10.9. 1855
 
Kan någon berätta någonting om personen i fråga och hans namn.
 
MVH
Paul W. Sivakka
Björneborg
Finland

16
Välingeätten / Välingeätten
« skrivet: 2004-06-20, 10:22 »
Hej.
I SBL (XIV:535) skriver Hildebrand om Eskilssönernas ätt, att Nils Tykesson gifte sig 1414 med Ingeborg Björnsdotter (Vinge). Någon kvinna med detta namn upptar inte Gillingstam under släkten Vinge i ÄSF (I:212ff). Däremot uppger Raneke under Sparre i Västergötland i SMV (III:124), att Tykessons hustru var en Ingeborg Björnsdotter (sparre).
Jaha ja, var hon en vinge eller en sparre är min fråga.
 
Mvh / Lasse Eklöf

17
Ulv / Ulv
« skrivet: 2001-02-18, 19:21 »
Ulv, Bengt Philippusson  
 
Enligt Äldre svenska frälsesläkter sid 303 var han gift 3 ggr.Sönerna anges vara födda i 2:a äktenskapet.Vet någon om detta är rätt uppgift.Tacksam att få bekräftelse på detta.De in-
går nämligen i min släkttavla.
Mvh.
Sven Olsson

18
Ture Jönsson, Tre Rosor / Ture Jönsson, Tre Rosor
« skrivet: 2001-04-03, 23:04 »
Har en anfader som vägrade att betala för sig, med hänvisning att hans släkt hade sålt sitt frälse. Domprotokollet finns att läsa på
 
http://home.worldonline.se/~ixs
 
Och det finns vid Lars Jönsson
Nu undrar jag om det här brevet, Var skall man leta efter detta någonstans, någon som vet?

19
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 13 juli, 2015
« skrivet: 2015-07-01, 00:12 »
Björn, jag är inte negativ, bara lite kritisk till att det skulle fungera att jämföra något DNA från Ingegärd med hennes släktingar. Sedan läser jag även att det har skickats ut diverse reliker från henne så sent som 2009, så om hon fortfarande är intakt och inte kontaminerad för ett DNA-test är väl tveksamt..? http://www.svd.se/hyllat-helgon-har-atervant

20
Karl Ulfsson (Sparre av Tofta) / Karl Ulfsson (Sparre av Tofta)
« skrivet: 2006-08-17, 09:20 »
Den allmänt vedertagna uppfattningen är ju att Karl Knutsson (Bonde) har uppgett i Karlskrönikan en påhittad anfader (Nils av Tofta som påstås var gift med kung Erik Eriksson likaså påhittade syster Märta) för att bevisa sin härstamning från kungliga linjer, nu senast i Dick Harrisons bok om honom från 2002.  
 
Men att det är Karl Knutsson som hittat på de uppgifterna är troligen felaktigt. Det framgår i den avhandling som gjordes av Conny Blom 1972 och som presenteras i Förbindelselänken och de medeltida rimkrönikorna (Bibliotheca Historica Lundensis 28). Han undersöker grundligt olika delarna i den stora rimkrönikans olika versioner och visar på att den sk. Förbindelsedikten som skulle binda ihop den äldre Erikskrönikan med Karlskrönikan förmodligen är utarbetad tidigare, kanske redan från 1360-talet, och där Karl Ulfsson av Tofta (kung Karls morfar) har en central position  dåtidens politiska maktspel. Karl av Tofta hade varit med att störta kung Magnus Eriksson från makten och hade troligen själv tankar på att bli tronföljare, går att läsa i Bloms bok som också menar utifrån en dansk historikers (Helge Toldberg, d. 1964) uppgifter att den tidigare synen på saken endast uppkommit med Klemmings edition på 1860-talet. Dessutom är den felaktiga genealogin inarbetad i en ny början på Erikskrönikan och slutar med Karl Ulfsson och inte med Karl Knutsson, vilket verkar märkligt om det vore Karl Knutsson den skulle peka ut?  
 
Inte heller kan gården Tofta beläggas ha funnits i Karl Ulfssons släkt före honom, då hans morfar Sigmund Keldorsson (nämnd senast 1320) fick den som tack för sina insatser av kung Valdemars son junker Erik år 1297 (se DS 1199 ang. thiufta, även ÄSF I:1 om Sparre av Tofta), vilket också ses som ett argument till att Nils av Tofta är påhittad.
 
Min fråga till detta är då varför inte dessa uppgifter har kommit fram tydligare i den historiska litteraturen? Dick Harrison har med Bloms avhandling i sin litteraturlista, men verkar åtminstone inte använt den eftersom han också är säker på att Karl Knutsson är upphovsman till den påhittade anfadern... (Kanske enklast så?) Finns det kanske någon senare forskning efter Bloms avhandling 1972 som tar upp detta? I wikipedias aritkel om Förbindelsedikten uppges av den högst anonyma signaturen herr Gregers (se historiken) att flera forskare har dock i modern tid ifrågasatt denna uppfattning och  i stället utpekat kungens morfar Karl Ulfsson (Sparre av Tofta) som Förbindelsediktens upphovsman... Samma signatur är även av bestämd motsatt åsikt i artikeln och diskussionen där om Nils av Tofta vilket ger en ganska konstig bild för ev. intresserade...

21
Häradshövding Erik Eriksson (kluven sköld med halv lilja) i Sandika i Edebo socken i Uppland hade en syster Ragnhild Eriksdotter gift med Jakob Jönsson (Garp) i Finland. Ragnhild dog mellan 1449 och 1458. Jag söker upggifter om Erik och Ragnhilds föräldrar.

22
Djäkn, Lydekasönernas ätt / Djäkn, Lydekasönernas ätt
« skrivet: 2015-12-01, 19:41 »
Den etablerade släktlinjen 'Lydeke - Bengt Lydekesson - Johanna Bengtsdotter - Albrekt Görtzhagen',  kan inte vara korrekt då Albrekts hustru var Birgitta Gunnarsdotter i Lokalax. Efter Albrekts död ingick Birgitta ett nytt äktenskap med Johan (Henriksson) Fleming, vilken var en ättling till Lydeke i fjärde led ,  'Lydeke - Claus Lydekesson - Marta Clasdotter Djäkn - Valborg Jönsson Tavast - Johan Fleming'.  Detta torde leda till äktenskapshinder  (affinity) i tredje led,  då Albrekt var son till Lydekes sondotter, medan den till Påven inlämnade ansökan avsåg fjärde led [Auct. Papae, n408].
 
Det förefaller mindre sannolikt, att Birgitta inte skulle känna till, att Albrekts  morfar var Bengt Lydekesson.  Att det skulle vara fel i dispensen förefaller ännu mindre sannolikt.
 
Någon som har en tänkbar förklaring?

23
Arvid Olofsson (Wildeman) / Arvid Olofsson (Wildeman)
« skrivet: 2006-03-28, 11:43 »
Jag har ansett följande uppgifter vara så tillförlitliga något nu kan vara inom detta gebit.
 
Olof Pedersson Lille d. efter.1535. till Autis i Lemo socken. Egde genom sitt gifts Tjusterby i Pärnå socken. Vistades 1511 med sina bröder Arvid och Henrik i Nådendals kloster, och kallas äfven om icke genom förblandning med bröderne - herr Olof, hvarför det är möjligt att äfven han liksom samtliga de andra syskonen, tillhört det andliga ståndet, som han likväl senare kommit att öfvergifva. Höll glafven 1512 vid Tönne Eriksson Totts bröllopp. År 1535 fick Olof Persson, jämte andra, Nyslott i slottslofven; - d. kort därefter. - Gift med Anna Fleming, i hennes 1:a gifts, dotter af Johan Fleming, till Tjusterby och Gammelby, och Märta Erengislesdotter Diekn. Hon blef omgift med fogden Matts Larsson (Poitz). Olof Lilles barn förrättade 1545 arfskifte efter sina föräldrar (Palme 10884; Ramsay, s.510).
 
Hustru: Anna Fleming . Arvsskifte efter henne hölls 1545. (Palme 10885 ;Carpelan I s.358).
Barn:
1. Arvid Olofsson till Gammelby Wildeman, f. 1521.
2. Tönne Olofsson Wildeman, 2. 2.5. 1584
3. Karin Olofsdotter Lille, d. före 1545
4. Barbro Olofsdotter Lille
5. Märta Olofsdotter Lille
6. Anna Olofsdotter Wildeman
 
Arvid Olofsson fick sedan dottern Margareta som i sin tur fick sonen Ernst Larsson Creutz.
 
Nu har jag dock hittat följande på Diplomatarium Fennicum (sök ord: Olof Lille):
http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/fmu/tiedot?b_id=6263
 
Mass Larsson confirmerar sin hustrus Anne (hon har tvifuels utan tilörene ägt Olof Lille, som varit död barnlös) och sin hustru sijsters Beretthe af Torlax (som har tvifuels uthan ägt Mons Nilsson), som ägde Torsten Salmunsson, i deras jungfrudom giorde syster skiffte, sedan Olof Lille och Mons Nielsson woro döde, af det godz, som dem i arf tilfallit war effter deras morsijster, öfwer hwilket arfskiffte Pär Skrifware i Borhgo sokn, Knuth af Serkelax (= Sarflaks), Knuth Biörsson af Perno kirkebij och her Bertil kijrkoherre ther samestädes den tijden hade warit til städes på hustru Annas sida, och Jöns Juthe, Per Nielsson Pepoth, Henrich Bentsson på hustru Berettes wengne, och hafuer Anna fått på sin andel thesse godz i Finland, nembligen en parth af Torlax och en gård i Jälkessarij, en gård i Lethe sochn, som heter Karekulla, en fierde part af Tiuxstheby samt godzen i Niland nemligen Lassedal, Rosendal, Ström och Ythr Lassedal, jtem Finibij, Siögård, 3 garda i Jnggebij, 3 gårdar i Gamblebij, 1 gård i Katerriböle(!). Men hustru Berethe feck 1 parth af Torlax, Kaijssenes och husset, Tiussöö 1 gård, och 3 gårdar i Akerbij, 2 goss i Gamble gård i Baggeböle och i Bareböle i Böthesiö.
 
Aktstycket förefinns blott i nedanstående av J. Peringsköld gjorda referat (i hans saml. Genealog. efterrättelser om in- och utländska släkter, svenska riksarkivet), vilket referat har i vänstra margen årtalet 1525 ävensom en teckning av Poitz'ska vapenskölden med bokstäverna M. L. däröver, och förövrigt nedtill anmärkningen: N. B. Detta origin. har postmästaren i Riga.
 
 
Om jag nu tolkar texten rätt så är Olof Lille redan död då detta aktstycke skrevs - allså 1525. Han kan alltså inte ha fått slottslofven 1535.
 
Vad värre är - han dog barnlös.
 
Så, vem är då Arvid Olofsson Wildeman?
Samma fråga gäller givetvis också hans syskon.
 
Finns det någon som kan bringa klarhet i dunklet?

24
Allmänt om adel / DNA-test
« skrivet: 2011-12-21, 15:13 »
Vore det inte spännande om Riddarhusets medlemmar och deras familjer samt andra personer med speciella biologiska band till adeln, i stor utsträckning DNA-testade sig i syfte att:
-Få fram ättspecifika Y-DNA-haplogrupper
-Få fram mtDNA-haplogrupper för historiska adelskvinnor genom att gruppera resultat från ättlingar på mödernesidan.
-Generera hypoteser om eventuella släktskap mellan historiska adelspersoner eller adelsätter
-Gradera äldre släktskapshypoteser som mer/mindre sannolika baserat på olika DNA-testresultat
-Etc.
Tänk er alla vapensköldar också med en tillskriven trolig Y-haplogrupp.

25
Bonde-ätt / Bonde-ätt
« skrivet: 2008-08-05, 21:37 »
Alla barn till Gustaf Fredrik som är angivna i Elgenstierna och Riddahusets stamtavlor (cd) är ifrån hans första äktenskap med Ida Marryat (de skilde sig 1889). Inga fler angivna efter 1877 då den yngsta sonen Fredrik Ulf Somerset dog 14 dec på Hörningsholm, ca 10 månader gammal. Hon var från England, vilket kan bidragit till deras barns mer kontinentala utseende..?  
 
Det vore intressant om du fick in något kort på din mormors bror som du nämner Linda, men känn inget tvång att redogöra för en massa privata uppgifter här. Däremot är det spännande att följa upp såna här historier när de dyker upp, en del stämmer, andra gör det definitivt inte. Svårigheten att få fram någon sanning minskar ju med tiden och att personer som verkligen visste något inte längre finns kvar. Den enda som hade alla fakta var nog Karl Bernhards mamma, tror jag... Kanske inte ens Gustaf Fredrik kände till något om hennes son?
 
(Meddelandet ändrat av lp72 den 05 augusti, 2008)

26
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Ungern, von
« skrivet: 2008-02-18, 19:52 »
Någon som hört talas på en Lisken von Ungern.
 
 
Kristoffer Persson Böllia försålde 1624, jämte farbrodern Villiam Kristoffersson, Hinkeböle till sin frände Ernst Creutz . Kom i tjänst såsom gemen ryttare under konung Karl IX:des regering, var 18 år vid rytteriet. Bekom därefter befäl öfver ett kompani karelskt fotfolk i garnison på Nöteborg. Kommendant på Nöteborg 1646; afsked 1654. Fick 1631 23/8 frälse på Kiviniemi i Sakkola socken , och 1646 förläning af Tusina hof i Ingermanland; d. före 1660 .
 
Gift med Lisken von Ungern, som lefde enka på Kernala i Janakkala socken. då hon år 1663 gaf skriftligt intyg att hon varit i stor lifsfara i den vilda forsen Tamperen koski benämnd, där ock några af hennes följe fötterna affrusit.
 
 
Vem var denna Lisken Von Ungern? hon ska ha varit en frälsesläkt från Finland.
 
mvh Alex

27
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Hoyer
« skrivet: 2010-02-02, 09:26 »
Hej!
Det furstliga rådet och Ståthållaren Herman Hoyer född 1571 i Schlesvig-Holstein gifte sig 15 april 1599 på Tönnings slott med Skalden Anna Ovena.
 
Hur måga barn fick paret?
 
Herman avled 1622-09-13 och Anna 1655-11-27 i Stockholm. Begravd i Jakobs kyrka.
 
Mvh
Björn
 
(Meddelandet ändrat av Ramnas50 2010-02-02 10:01)

28
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Edelsten
« skrivet: 2009-08-11, 10:19 »
Släkten kom ursprungligen från Danmark och hette (tror jag) Adelstam.
De befanns på 15oo-talet och genom ingifte, kom till Sverige.
Vore fantastisk om någon vet något om denna adliga familj.

29
Blomfelt / Äldre inlägg (arkiv) till 23 maj, 2012
« skrivet: 2012-05-19, 19:49 »
Rättelse
 
Johan Blom hittar du på 1. HerBalt genealogische...2. Genealogische ( material ) 3. Toimi kud, kirjavahetik genealoogilised 1699-1939, 4. bland alla rader av namn ta BLUHM/BLOHM/BLUMER, på sidan 1 finns Johan Blum
 
http://www.ra.ee/dgs/explorer.php?tid=332&tbn=1&lev=yes&hash=a4a0af79285fc005bb7 e731663d61e1c

30
Uggla / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-24
« skrivet: 1999-11-15, 21:59 »
Jag intresserar mig för adl. ätten Uggla. Särskilt gäller detta Brita Margareta Uggla f.1758 och död 1848, dotter till brukspatronen Fredrik Johan Uggla och Helena Skogh. Hon gifte sig 1788 med Adolf Christian Brummer f. 1744, arrendator av bostället Harsätter i Frykeruds sn. (Värmland). Deras son Carl Gustaf Brummer f.1789 gifter sig 1840 med sin kusin Margareta Sofia  Uggla f. 1808, dotter till Johan Gustaf Uggla och Catharrina Lovisa Stuart.Carl Gustaf Brummer och Margareta Sofia Uggla bodde på Västra Kärre, Segerstads sn (Värmland)Harsätter och Karsbol i Frykeruds sn. (Värml.)
Har någon fler uppgifter, särskilt angående Carl Gustaf Brummer och Margareta Sofia Uggla, så är jag mkt. tacksam.
 
Mvh. Ann-Marie Dannbring

31
Tott / Tott
« skrivet: 2007-07-29, 17:03 »
af - 3 messehakler tog en: fru Christina Tått til Stefflöö och giorde om fast och the öfrige ähr medfarne gamble och skruklige står det i en inventarieförteckning 158(1) för Åby kyrka i Kalmar län. Stävlö hade tidigare ärvts av Johan Siggesson som fick gården i testamente efter sin svåger (broder till Anna Stensdotter Ulv?). Finns det någon som tror sig veta vem denna Kristina Tott var?

32
Tersmeden / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-02-22
« skrivet: 2006-02-17, 14:03 »
Benny och Leif
 
Tack för era kommentarer.
Bra att jag inte genast måste förkasta Kerstin Tersmeden. Det kanske dyker upp mer info om henne förr eller senare.
Uppgifterna om Hoyer, Wulff, Geseke osv stämmer med de jag redan har.
MVH
Lars

33
Tersmeden / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-02-17
« skrivet: 2000-11-19, 17:09 »
En av mina anor, Herman Tersmedens far hette Tomas tor Smede. Nu undrar jag vad ”tor” betyder. Är det ett namn och hör det i så fall till för- eller efternamnet? Eller är det något liknande ”von”?

34
Stålhandske / Äldre inlägg (arkiv) till 16 december, 2011
« skrivet: 2011-08-19, 22:16 »
År 1575 reducerades Haralds åtta förlänta hemman i Östergötland.[1] Sannolikt blev han då också av med sina förläningar i Västergötland, vilket skulle förklara frånvaron av hans namn i frälselängderna i Västergötland 1576/77.
 
Då jag känner mig alltmer komfortabel med hypotesen att Harald Tyrilsson de facto härstammar från släkten Sluk i Finland, så tar jag återigen upp frågan om efter vem Harald var uppkallad efter (Se mitt inlägg 14 april 2009), då namnet inte är känt inom släkten Sluk. Även nu fokuserar jag på Haralds farfars, Nils Nilsson, hustru, men söker nu i Finland. Hon bör - för att passa in i hypotesen - vara född omkring 1480, och vara dotter till en Harald, född omkring 1450. En sökning på Harald i de finska urkunderna, mellan 1400 och 1500, ger endast två resultat - Harald Stensson, 1416 [2] och Harald Olofsson, 1484 [3] - varav endast den senare kan tänkas vara född omkring 1450.
 
I urkunden som är utfärdad i Vånå 15.3.1484, kan man läsa: ”Väpnaren Järl Jönsson ger för sina föräldrars, sin egen och alla kristnas salighet men synnerligast för den av honom ihjälslagna Harald Olofssons själ till Själaaltaret i Åbo domkyrka sitt gods Kivikylä i Virmo socken.”
 
Vad talar då för att denne Harald Olofsson skulle kunna vara svärfar till Nils Nilsson Sluk - förutom att han levt ungefär vid rätt tid? Jo, två saker. Dels att 'dräparen' Järl Jönsson var frände till Nils Nilsson Sluk, 4-männing, och dels att brevet utfärdades i Vånå. Nils far Nils Jönsson Sluk var nämligen hdh i Sääksmäki, vilket ligger 'granngårds' med Vånå i Tavastland, och Nils son Tyril Nilsson Sluk var gift med Anna Mattsdotter (Ruuth), dotter till den Matts Larsson härstammande från Östergötland, somunder Ryska krigets tid, troligen i slutet av 1400-talet, såsom ryttare kom till Tavastland, där han gifte sig till Luhtiala (nu Kataisto) i Vånå.
 
Såväl tid, plats och släktskap - liksom det faktum att namnet Harald var mycket sällsynt i Finland - stöder hypotesen att Nils Nilsson Sluk, var gift med N.N. Haraldsdotter, dotter till den Harald Olofsson, som dräptes 1584.Naturligtvis kan jag inte hävda att detta är något annat än en hypotes, men så länge jag inte hittar något som direkt kullkastar det hela, så kommer jag att sätta in uppgiften i mitt övergripande hypotesbygge - mitt 'släkt sudoku'.  
 
[1] R Hausen, Germundö Säteri och dess ägare, s.24, n.4.
[2] FMU 1488
[3] FMU 1488
 
(Meddelandet ändrat av Ten 2011-08-19 22:18)

35
Stiernsköld / Stiernsköld
« skrivet: 2002-06-14, 12:40 »
Stiernsköld: J Raneke uppger i SMV II, s 532, att Peder Witters (3 6-stjärnor, 2,1) son Håkan (532:5) skulle äga/vara lokaliserad till godset Norrnäs, Värmdö. Samtidigt sammanför han - tydligen (hypotetiskt) med tvekan - en Hans Petersson, som för samma vapen, som bror med Håkan. Kan de vara halvbröder?
 I SMV II, s 738 (Stiernsköld) återfinns Hans Petersson (kluven, belagd med 3 6-stjärnor, 2,1) skriven till godset Norrnäs, som han ärvt av sin morbror Bengt Svensson (växt) (SMV II, s 491:2). Hans Peterssons far uppges av H Gillingstam ( PHT -47, s 21 not 3) vara en Peter Jönsson i Målsta således gift med Bengt Svenssons syster. Peter Jönsson skall ha fört samma vapen som Hans Petersson. Vilket - Witters eller Stiernskölds?
 Peder Witter var gift med Nils Bengtssons (balk belagd med sparrar) i Börsta, dotter Ingeborg. Var Peter Witter möjligen tidigare gift med Bengt Svenssons syster för att sedermera bli omgift med Ingeborg? Är det möjligt att han är identisk med Peter Jönsson i Målsta? Eller hur har godset Norrnäs hamnat hos Peder Witters son Håkan? Tacksam för hjälp med problemet.
MVH P-å B

36
Stierncreutz / Stierncreutz
« skrivet: 2007-01-26, 13:28 »
Genom SVAR:s hemsida och de Folkräkningar man kan se där och året 1890 i Göteborg- och Bohus län som Karin Andersson också nämner här ovan, så går det att ana via den digitala bilden (som visar det handskrivna SCB-utdraget) att hennes namn är istället Stiernecreutz (jmfr Stjerneerentz från databasen), dvs en annan ätt än just Stierncreutz, med nr 2143 på det svenska riddarhuset istället för 436.
 
I Elgenstiernas ättartavlor står också (del VII sid 633) att den släkten Stiernecreutz utgick med Zakarias Magnus Stiernecreutz år 1850-08-17, och han dog på Danvikens hospital i Stockholm och slöt troligen ätten. Möjligen hade han då den nästan nyfödda dottern Maria Karolina trots allt..?

37
Skalm i Finland / Skalm i Finland
« skrivet: 2010-11-25, 11:05 »
Ett problem jag har haft i min släktforskning har jag nyligen kunnat nysta ut och få lite bättre ordning på. Det rör denna släkt Skalm i Finland (nr 144) och de motstridiga uppgifter som finns i den genealogiska litteraturen (Anrep, Ramsay, Elgenstierna).  
 
I mitt släktträd finns släkten Hästesko av Målagård där Anders Lindvedsson var gift med Anna Dufva, dotter till Erengisle Pedersson (Dufva i Finland) och hans hustru Elisabeth Bertilsdotter (Mjöhund, ointroducerad adl ätt). Men problemet var att hon utifrån sin farfars sida (Peder Nilsson Dufva) verkade vara kusin med sin makes morfar Johan Hansson (Skalm), vilket jag tyckte verkade lite för snett i generationerna för att det ska vara normalt...
 
Lösningen hittade jag i en artikel från Historisk Tidskrift för Finland (HTF) 1963 sid 77-86 där Eric Anthoni går in och reviderar Jully Ramsays uppgifter. Där anges bl.a. att en Hans Skalm till Heikkilä i ett senare gifte hade hustrun Karin Pedersdotter Dufva. Detta ger alltså möjligheten att sonen Johan Hansson inte alls härstammar från släkten Dufva och därigenom släppte mitt problem med det konstiga släktskapet mellan Anna Dufva och hennes make. Godset Heikkilä hamnar från släkten Skalm till Hästesko av Målagård i ett arvskifte år 1634 (finns i Biographica, RA) då Anders Johansson Skalm byter det med sin systerson Mårten Lindvedsson Hästesko (vars bror Anders är den jag nämner här).
 
Artikeln ger också en ny bild av flera detaljer i släkten Skalm som blivit förvrängda och felaktigt tolkade av Ramsays (men också i Elgenstiernas uppgifter har jag sett), men det tror jag är bättre att ta i andra inlägg. Ett exempel är ändå en tydlig felläsning från Anreps ättartavlor där en Hans Skalm i Karby hos Ramsay och Elgenstierna anges som son till Lars Hansson Skalm men hos Anrep är (och som arvskifteshandlingar från 1549 och gamla släkttavlor från 1600-talet kan visa, som Anthoni tar upp) mer troligen var son till brodern Peder (Hansson) Skalm i Bollböle.
 
(Meddelandet ändrat av lp72 2010-11-25 15:19)

38
Sillén, af / Sillén, af
« skrivet: 2010-12-17, 12:35 »
Då jag råkad på en piga som fött oäkta barn och söker efter en bouppteckning efter Josef Julius af Sillén som avled i Köpings stadsförsamling den 23/8 1898 eftersom jag misstänker att han är fader till barnet.  
Någon som kan ge mig en kopia av den?

39
Dufva i Finland / Dufva i Finland
« skrivet: 2006-11-13, 19:30 »
Vill även här meddela Johan Dufva i Finlands dotters namn, hon som var gift med Henrik Hoppius (Hoppendorff). Hon hette Anna Maria Dufva.
Se år 1761 höstetinget för Pyttis 19-/9 ? 34.

40
Björnberg / Björnberg
« skrivet: 2001-10-28, 21:55 »
Är det någon som känner till anorna för Ingrid Nenne Björnberg, som var kungafamiljens barnsköterska under många år?

41
Kungliga släkter / Vasaättens släkttavla
« skrivet: 2005-05-22, 11:08 »
Jag har letat på Rötters hemsida och inte kunnat hitta något forum som diskuterar hela Vasaätten och vilka som är deras medlemmar. Har jag missat något så hojta gärna! Annars undrar jag var, arkiv eller litteratur, man kan ta del av denna släkttavla i sin helhet? Finns det någon komplett släkttavla för Vasaätten?

42
Kungliga släkter / Sverker d.y. Karlsson
« skrivet: 2013-04-11, 13:58 »
Jag har lite funderingar kring kung Sverker d.y, hans giftemål med Benedicta och Ingegerd och om hans barn.
 
I en uppsats skriver Stig Lundberg: Sverker och Ingegerd fick 1201 sonen Johan, som längre fram blev kung. Sverker d.y. har varit gift ytterligare en gång: då med Benedikta, dotter till den danske stormannen Ebbe Sunesson (B. R. Jonsson 1989 s. 120). Tyvärr är inte källäget tillräckligt tydligt för att vi skall otvetydigt kunna placera giftermålen i rätt ordningsföljd. Men en inte helt orimlig tolkning är att Sverker d.y. först gifte sig med den mäktige jarlen Birgers dotter Ingegerd, och att hon dött en kort tid efter sonen Johans födsel (B. R. Jonsson 1989 s. 120). (http://stiglundberg.org/lena-och-gestilren/a/).
 
I SBL band 03 skriver Ernst Nygren (1922)om Benedicta Ebbesdotter: .dödsår är icke känt, ej heller om hon varit Sverkers första eller andra gemål, ehuru det förra uppges i alla gängse historiska framställningar. Ur isländska källor veta vi, att han även varit förmäld med jarlen Birger Brosas dotter Ingegärd av Folkungaätten och att sonen Johan Sverkersson fötts i detta äktenskap. Men därest Ingegärd varit Sverkers andra drottning, har man svårt att förstå uppgiften i Västgötalagens konungalängd, att »folkungarna togo liv av honom» liksom Ebbesönernas beredvillighet att samtidigt understödja honom med så starka stridskrafter. (http://www.nad.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=18473).
 
Båda författarna uttrycker en skepsis mot att Sverker först var gift med Benedicta och därefter med Ingegerd Birgersdotter. När jag sedan gått vidare för att få mer klarhet och gått igenom på nätet vad som står skrivet om båda dessa hans hustrur så återkommer årtal för vigslarna: med Benedicta cirka 1180-1185 (olika årtal på olika sidor) och med Ingegerd år 1200. På Wikipedia uppges Åke Ohlmark, Alla Sveriges drottningar från 1973 som källa.  
 
Finns det några belägg för dessa årtal? Finns det någon säker källa jag kan läsa ur? Kommer det fram något nytt i Åke Ohlmarks bok?
 
Vidare finns barnens namn med på olika sidor. Det är styrkt att Helena var dotter till Benedicta och att Johan var son till Ingegerd, men var finns det styrkt att Karl, Kristina och Margareta var hennes barn. Och var finns styrkt att Ingegerd och Sverker hade en dotter vars namn var Ingrid (abbedissa i Vreta)?
 
Hoppas att någon har tid och lust att svara på mina frågor. Tack på förhand.
 
Mvh
Itt

43
Oscar II hade (och detta är ett faktum och inte någon skröna) i alla fall en utomäktenskaplig dotter: Anna Hofman, gift Uddgren, känd som en av Sveriges första (kanske rentav den allra första) kvinnliga filmskapare. I äktenskapet med Uddgren hade hon åtminstone två döttrar: 1) Alice Uddgren, sedemera känd som Alice Eklund, berömd skådespelerska och gift med Ernst Eklund, känd skådespelare. Deras son Nils Eklund är också skådespelare. 2) N.N. Uddgren, gift Wellton, mor till skådespelerskan Öllegård Wellton, gift med skådespelaren Erik Hell. Deras son Krister Hell, förekom som barn/tonåring i flera TV-uppsättningar; bl.a. i Rågvakt.

44
Kungliga släkter / Karl XII:s Propagandaminister.
« skrivet: 2009-02-20, 00:02 »
I Alf Åbergs bok,Fångars elände, beskrivs Olof Hermelin. Han var en elak penna mot den ryske Tsaren och skall ha blivit avrättad av Tsaren för detta efter Poltava.  
 
Men vad skrev han? Var kan man hitta vad han skrev?
 
Mvh Göran

45
Ingrid Ylva / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-04
« skrivet: 2005-12-03, 12:45 »
Är helt av samma åsikt som Anders då han skriver: alternativt är det ett tecken på att man tror att en titel kan väga upp för brist på argument samt  att experter på en sak så behöver de inte kunna ett dugg inom ett annat fält. Därför har jag upphört att vara okritiskt auktoritetstroende!

46
Ingrid Ylva / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-28
« skrivet: 2003-07-15, 20:23 »
Ett flertal antavlor på Internet har på senare tid börjat ange att Ingrid Ylvas far var Sune sik, som i sin tur ska ha varit son till kung Sverker d.ä. Inget av detta nämns i t ex Svenskt biografiskt lexikon (som i o f s inte kommit till Sverker än) eller Äldre svenska frälsesläkter. Kan någon reda ut vad som faktiskt är känt om Birger jarls mor, hon förtjänar väl i alla fall en egen rubrik?

47
Åhr 1812 Anders Olofson född Örebro d. 7 Julij 1803.
Upptagen från Örebro af H: Maijt. Drottningen.
På Drottningens Befallning, inskrifven i Boken.
källa: Stockholm Hovförsamlingen CA:4 Dop 1766-1818 GID 2707.6.44900)
 
Vem är denne pojke som föddes 1803 i Örebro och skrevs in 1812 i dopboken på drottningens begäran?
 
Hedvig Elisabet Charlotta (1759-1818) var gift med sin kusin Karl XIII.
Lotta, som hon kallades, var en flitig dagboksskrivare. Hon började 1775 och innan hon slutade skriva 1803 blev det över 7000 sidor inbundna i 36 band, berättar Herman Lindqvist i sin bok Sveriges Drottningar.
 
Man kan undra om hon verkligen slutade nedteckna sina tankar om familjen och livet 1803 eller om resten av dagböckerna försvunnit. Man kan också spekulera över om det har något samband med att pojken Anders föds 1803.
Men mest undrar jag över vem Anders är och hur hans liv blev. Tittade i Örebro fb men såg honom inte. Någon som vet mer?
Mvh Ulla

48
Kungliga släkter / Gustav II Adolf - Kung
« skrivet: 2003-12-03, 22:44 »
Hej!
 
Gustav II Adolf hade ju inte bara dottern Kristina, utan även en utomäktenskaplig son, Gustav Gustavsson, greve af Wasaborg, senare greve av Nystad. Han föddes 1616 av Margareta Slots d. 1669). Gustav gifte sig med Anna Sofia.
 
Vill någon redigera mina uppgifter om fel finns?
 
Hälsningar - Gun-Britt Wernér

49
Kungliga släkter / Carin Eriksdotter Gyllenstierna f 1500
« skrivet: 2009-07-12, 22:58 »
Jag undrar om Carin dog ung som det står i en historiebeskrivning eller om hon blev 62 år som det står i en annan historiebeskrivning.
Vem var mor till Beata Trolle Eriksdotter Carin Gyllenstierna Eriksdotter eller Ingeborg Tott Philipsdotter?
MVH
Berit

50
Övriga källor / Körkorts- och passregister
« skrivet: 2005-07-01, 08:51 »
Hej!
 
Är det någon som vet om uppgifter i körkorts- och passregistret är allmän handling och i så fall hur man går tillväga för att få ett utdrag.
 
Jag tror att jag sett något om förändrade regler eftersom missbruk skett.
 
I mitt fall skulle det kunna vara kanske det enda sättet att få en bild av min biologiska morfar (min mamma blev bortadopterad vid moderns bortgång).

51
Skattelängder / Mantalslängder, Stockholm
« skrivet: 2011-03-18, 08:46 »
De scannade mantalslängderna som nu kommit på Svar (Överståthållarämbetet för uppbördsärenden) väckte nyfikenhet. Men varför stämmer inte mantalsregistret? De nummer som anges som hänvisning stämmer bara undantagsvis. Ibland refererar de till sida och ibland till numret i längden. Ibland är de helt fel och personen återfinns i bästa fall på ett annat nummer. Finns det något trick för att hitta?
 
I Katarina verkar numret hänvisa till det lilla, lilla skattelängdsnumret
 
(Meddelandet ändrat av izla 2011-03-18 08:50)

52
Landskapshandlingar / Landskapshandlingar
« skrivet: 2012-06-08, 23:33 »
Utan att gå in på frågan om frälsegods kontra kyrkoland så verkar gården heta Kröklekulla (utan c) såväl i den bild från mitten av 1500-talet, som ligger i någon annan diskussion, som i Rosenberg (1880) och Svenska ortnamn (1999).

53
Övriga hemsidor, databaser och program / Roskildehistorie
« skrivet: 2008-10-26, 22:22 »
Söker desperat efter någon som vet hur man får kontakt med någon ansvarig för sajten www.Roskildehistorie.dk?  Den innehåller massor med information, men tycks uppträda helt anonymt - eller har jag missat något? Vem, vilka uppdaterar materialet?
 
Har på annan plats tidigare ställt frågan specifikt, med referens till sidan: http://www.roskildehistorie.dk/stamtavler/adel/svenske/S-smaa/Sluk.htm
 
Om du själv inte vet, så kanske du kan tipsa om ngn som borde veta.....?!

54
SVAR / SVAR
« skrivet: 2008-08-10, 11:14 »
Har för mig att det var Höljes i norra Värmland. Vad han satt inne för stod i boken också (lite väl känsligt). Det jag söker efter är ett kort på denna man.
Jag har inte bearbetat denna sida ännu, så mycket är ännu oklart.
 
Vänligen Patrick

55
Enskilda arkiv, samlingar och register / Sandbergska samlingen
« skrivet: 2009-08-05, 12:00 »
Sandbergska samlingen finns på Riksarkivet. Finns det någon uppfattning om denna källas tillförlitlighet?

56
98 - Osorterat / Brev till Kungen!
« skrivet: 2009-05-24, 23:48 »
Hej,
 
I min släkt har jag haft ett par som skrev brev till Kungen och bad om tillåtelse att gifta sig innan de fyllde 18år.
Detta beviljades och således är min fråga: Dessa brev torde väl arkiveras någonstans? Kan man hitta dem???
 
Vänligen,
 
Jörgen Jörgensen
jorgen.jorgensen@kempo.nu

57
Hej
 
Enligt Torp, Y HFL AIIa:1d s 1237 (SVAR) utvandrar till Amerika 1892-04-30  
 
Karl Oskar Frithiof Hästesko f 1849-10-30 i Östmark, S ohh Brita Helena Holm f 1860-10-30 i Torp, Y, gifta 1883-07-22 (Torp EI:2 s 87, SVAR) med barnen Johan Oskar Konstantin f 1883-08-13, Karl Axel Konstantin f 1888-02-28 (el 29, skottår?) och lilla Beda Amanda f 1891-05-27.
 
Har tyvärr inte tillgång till emigrant-CD och kan kolla att de verkligen kom iväg. Hittar dem dock inte i FR 1900 (SVAR).
 
Kom de fram?
Var bosatte de sig?
Vad kom de att heta i USA - Horseshoe?
Fick de några ättlingar i USA, eller återvände de hem?
 
Tacksam för alla bidrag.
 
Hälsningar
Marianne

58
Allmänt / Kajana friherreskap
« skrivet: 2004-12-20, 00:44 »
Hej!
 
Per Brahe förlänades ju Kajana län plus delar av Österbotten som friherreskap 1650-80 upptäckte jag när jag letade mantalslängder för Salo socken i Österbotten. Det fanns nämligen luckor för vissa socknar.
 
Finns det nån som har erfarenheter av friherreskapets räkenskaper? Finns de i Finland?
Finns t.ex. en motsvarighet till mantalslängderna?
 
Hälsningar
Håkan

59
Övrigt / Regementen i Östra Finland omkr. 1650
« skrivet: 2003-07-23, 00:39 »
Hej!
 
Är det någon som känner till vilka regementen som fanns i Östra Finland (Östra Savolax och Karelen) omkr. år 1650?
 
M v h, Stefan

60
Släkter / Petrell_
« skrivet: 2001-10-31, 15:42 »
Hej jag undrar, Om man vill ha reda på en släkting ifrån Jokioinen i finland, kan man skriva till den församlingen och fråga? Eller får de inte lämna ut dom uppgifterna?
Det kanske finns någon som har adressen ditt.  
Det enda jag vet om henne är att hon hette Anna Liisa Petrell och är född i 1917-08-12 i Jokioinen.
Kanske är det någon som har adressen till deras pastorat.
Eller vet någon något om släkten Petrell.
 
MVH Ylva Cederborg

61
Släkter / Forbus_
« skrivet: 2007-01-11, 20:40 »
Hej  
 
Jag har fastnat ordentligt igen.
Jacob Wijkmansson Letzle är gift med Brita Casparsdotter Forbus, f ca 1600 . Vem är hon ?Caspar Hansson Forbus är gift med Brita Johansdotter Lithovius/Limingus och jag har inte hittat någon dotter där med namnet Brita . Förresten lär ju Caspar vara född i ca 1590 och då stämmer ju inte något här längre.  
Kan någon reda ut begreppen lite här , vem är vad och hör vart???
 
Tacksam för hjälp
Marita J

62
Skinnskatteberg / Äldre inlägg (arkiv) till 04 oktober, 2011
« skrivet: 2011-07-31, 22:01 »
I mitt inlägg från fredagen 13 mars 2009 så efterlyste jag info om Charlotta (Lotten) Holm som föddes i Holmsjön 1850-10-14. Jag har nu funnit att hon, efter sina år i Köping, flyttade till Östersund och återfinns som städerska på Nya Elementarläroverket för flickor 1901-03, men ytterligare info tas tacksamt emot. Se vidare dagens inlägg under Jämtland, Socknar, Östersund

63
Hallsberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-09-05
« skrivet: 1999-07-28, 14:19 »
Hej!
Jag heter Leif, bor i Örebro och forskar på min farmors släkt. Nu söker jag andra som också forskar på Hallsbergs socken. Jag har främst släkt på platserna Ormhult, Tunbohässle och Kvarsätter. Skulle vara roligt med kontakt.  
Hälsningar Leif Persson, Örebro

Sidor: [1]