ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Timmy Brolin

Sidor: [1]
1
Ted tar upp flera mycket viktiga frågor om arkivmaterialet i sitt senaste veckobrev.
 
I veckobrevet fokuserar han dock på materialets tillgänglighet för släktforskare. Detta är givetvis viktigt, men jag tycker nog att frågan om våra _rättigheter_ till materialet är minst lika viktig. Den täcker dessutom till stor del upp frågan om tillgängligheten till materialet.
 
Det råder inga tveksamheter i lagen om att varje svensk har fulla rättigheter till alla allmänna handlingar. Men så fungerar det inte i praktiken. På alla mikrokort som lånas ut eller säljs skriver Riksarkivet/SVAR att korten ägs av Riksarkivet, och endast får användas för läsning. Det är inte tillåtet att kopiera, mångfaldiga och sprida korten. Genline har en liknande formulering i sina villkor gentemot oss släktforskare.
 
Hur stämmer detta överens med grundlagen som ger alla svenskar full rätt att göra vad som helst med allmänna handlingar? Den frågan ringde jag och ställde till riksarkivet i våras. Jag fick prata med telefonister, mellanchefer, jurister och om jag inte kommer ihåg helt fel så hade jag till och med en pratstund med chefen på riksarkivet.
Ingen kunde förklara vad som ger Riksarkivet rätt att införa dessa restriktioner, och ingen kunde säga hur jag ska gå till väga för att utnyttja de rättigheter till de allmänna handlingarna som grundlagen utan tvekan ger mig.
Man har helt enkelt skrivit en massa upphovsrättsnonsens på korten utan att ha stöd i lagen.
 
I sitt veckobrev skriver Ted att Filmerna kan knappast betraktas som ”Allmänna handlingar”
Varför det?
Mormonfilmerna lämnades in till Riksarkivet av Mormonerna. Resten av filmerna har Riksarkivet själva upprättat.
 
Enligt lagen är alla handlingar som inkommit till, upprättats hos eller förvaras hos en myndighet, allmänna handlingar. Dessutom bör inte filmerna ses som något annat än rena kopior av kyrkböckerna. Mormonerna kopierade böckerna med den tidens kopieringsmetod. Konstigare än så är det inte.
 
Alla inlägg på anbytarforum som innehåller bilder från Genline eller Riksarkivet/SVAR bryter alltså egentligen enligt Riksarkivet och Genline mot upphovsrättslagen och därmed även mot anbytarforums ordningsregler.

2
hej,  
 
är det någon som vet om det finns någon som sysslar med just läshjälp på lite mer kommersiella grunder?
jag har 5-10 sidor totalt med gammal svårläst text som jag skulle behöva få tolkad, men det känns lite sniket att skicka upp sidorna en och en till läshjälpssidorna. där är det ju så många som behöver hjälp från alla fantastiska personer som är duktiga på att läsa, och då vill man ju inte belasta när man har så många sidor.
 
så egentligen, vet ni om det finns någon som kan tolka gamla texter och som tar betalt för det. och vad kostar det?  
 
många frågor, men såklart mycket tacksam för svar.
 
mvh
 
thomas

3
Datainspektionens beslut / Datainspektionens beslut
« skrivet: 2006-09-08, 20:43 »
Jörgen, enligt mitt inlägg från i torsdags så var mitt ironiserande i första hand inte riktat mot DI-frågan, utan mot Anbytarforums ordningsregler som är skrivna som om de inte tillåter det du själv påpekat är tillåtet enligt PUL.  
 
Skrivningen borde väl ändras så att de blir utförligare och därmed tydligare, eller hur?
 
Kan du vara så vänlig och förtydliga vad menar med följande citat:
 
Att det sedan finns somliga som tar varje chans att förlöjliga skyddet av enskilda personers privatliv, det vet vi ju sedan tidigare...  
 
Att ha olika uppfattning om PersonUppgiftsLagen och DataInspektionen betyder, enligt min uppfattning, inte automatiskt att man förlöjligar skyddet av enskilda personers privatliv. Tycker du det eller har du något/några konkreta exempel på detta, som gäller mig?

4
Jag hittade en karta över Kortebo, Järstorps socken från 1773. Kartan finns tillgänglig på lantmäteriets websida.
I texten på kartan nämns min anfader Göran Brolin.


 
Texten är rätt lättläst, men det finns några frågetecken.
augmentshemmanet kortebo hustomt hwilken bebos af factoriesmederne Göran Brolin, Anders Blåberg, Anders Liung And: Sundberg och ?ölnaren Anders Ekegren.
 
Är Göran stavat med J?
Anders Liung eller Ljung?
Vad är meningen med And:? Är det kanske en förkortning för något? Bör vara ett förnamn med tanke på att det står Sandberg i början på nästa rad.
Vad är ordet före Anders Ekegren?
 
Texten är väldigt intressant eftersom den pekar ut exakt vart de bodde på kartan över Kortebo, och dessutom så gifte sig Görans son Jöns senare med en Susanna Ljung.
 
MVH
Timmy Brolin

5
03) Äldre osorterade inlägg / Svårläst ort i Malmöhus län
« skrivet: 2004-09-19, 12:33 »
Min släkting flyttade från Halland till Malmöhus 1883.

Bilden till vänster är från HLF och bilden till höger är från utflyttningslängden.
Malmöhus län är ganska så lätt att tyda, men vilken ort? Jag har försökt matcha mot en lista på församlingar i malmöhus, men har inte lyckats hitta rätt.

6
Trådräknare ska det säkert vara, jag kom nog ihåg fel. Tack Lars-Erik.
Och det finns (naturligtvis) olika modeller. Den jag har är gjord i aluminium, förutom själva linsen. Den består av tre aningen rektangulära delar: en bottendel med ett fyrkantigt hål i (är alltså en liten ram) vilken man ställer på objektet som ska studeras; ett bakstycke; och en överdel, där linsen är infattad. Hela trådräknaren är hopfällbar på så sätt att linsen hamnar i mitten, mellan de två andra delarna.
Väldigt praktisk liten sak, men man kan lätt få ont i ryggen om man sitter några timmar och läser mikrofilmer m.h.a. den!!!
 
Min är väldigt lik den som finns på denna bild: http://www.makab.se/order/index.asp?Item=6326 men är alltså gjord i aluminium, och jag har för mig att den har mer förstoring. (Hur kan man kolla förstoringsgraden om det inte står något på trådräknaren?)
Här finns det ytterligare: http://www.teknooptik.se/optronik/handmikroskop/
 
Hälsningar
Mikael

7
Diary entries / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-24
« skrivet: 2005-10-02, 22:27 »
Dear All,
 
I am again asking for your help in translating three words and one idiomatic expression, or what I think might be such.  
 
The three words are in caps and the sentences they are used in read as follows:
 
1. . men hejdas I sitt lop af ett SEHÄLL som gjordes ett tvärstreck uti jordlivets mandater.
 
2. Jag tog min post jemt andra uti ett gammmalt LAGGHUS på riverbanken, hvari hastigt skottgluggar anrättas.
 
3. Under denna färd SKULKADES Sundblad  och höll sig undan på afträdet som gömställe till wi afmarcherat.
 
And the possible idiomatic expression like “gammal som en gata = old as the hills”:
 
4. .. sig, att wi ankomm för att dem aflösa, men wi hade allenast sjelfwillig åtagit oss denna färd som tross betäckning.  
 
I would again appreciate your very helpful input.
 
Mvh,
 
Charles

8
Övriga källor / Bördsbrev / Bördsbevis
« skrivet: 2006-11-19, 20:32 »
Om jag förstått saken rätt så behövde man under 1600-1700 talen ett bördsbrev för att få påbörja en lärlingsutbildning i ett hantverk. Var detta ett krav, eller fanns det undantag?
 
Har jag förstått saken rätt att det är i domböckerna från häradsrätterna som man hittar information om dessa bördsbrev? Själva bördsbreven antar jag i regel är spårlöst försvunna?
 
Jag försöker hitta föräldrarna till en vapensmed i Jönköping på 1700-talet, men husförhörslängderna och födelseböckerna går inte så långt tillbaka, och han finns ej med i mantalslängderna. Det låter som om hans bördsbrev kan vara ett sätt att komma vidare.

9
SVAR / Äldre inlägg (arkiv) till 16 februari, 2005
« skrivet: 2002-02-01, 21:57 »
Hej Jörgen!
Jag rosade sidan först men vill liksom du nu risa den - har upptäckt att den gamla sidan med sitt alfabetiska registert innehåller även den på tok för många konstigheter och rena felaktigheter. Även om den först tycktes enkel - jag hittade mina kyrkoarkiv och Norra Vedbo-dombok i alla fall, men sedan såg jag märkliga ting precis som du påpekat. Inte hittade jag tex några domböcker för Kalmar stad då jag sökte fast jag vetatt  de finns. Nä, jag undrar vilka som är ansvariga för NAD-SVAR på nätet - de verkar helt enkelt vara ena riktiga klåpare på medieinformation.  
Riksarkivets måste ta tag i sin information utåt om de vill behålla sitt goda rykte, och SVAR:s kunder.

10
Hej
 
Hur gör man för att hitta tidigare eller senare husförhörslängder för en familj. Ett par husförhörslängder har jag hittat genom att följa sidhänvisningen från födda-böckerna då barnen i familjen föddes. Men hur går jag vidare och hittar andra husförhörslängder för familen före eller efter den period i familjens liv då det föddes barn?
 
Framför allt vill jag hitta dessa för att kunna gå vidare och se när/vart barnen flyttar.
 
Tacksam för svar till Nybörjare.
 
Mvh Jimmy
jimmy@jimbo.se

11
Bankeryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-07-09
« skrivet: 2000-04-24, 20:51 »
Looking for information about Kolaryd in Bankeryd parish. My great, great grandparents lived in Kolaryd as did several generations before them.
Thank you

12
Ljusdal / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-08
« skrivet: 2005-02-28, 07:59 »
Hej Arne!
Tusen tack för hjälpen.
Jag söker även Johannes Svensson född 1827 i Seglora och Johanna Johansdotter född 1824 i Hudene som bodde år 1890 i Wik Ljusdal.Även om det finns barn.
Mvh Rigmor

Sidor: [1]