ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Karl Gustav Qvarfordt

Sidor: [1]
1
Godegård / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-26
« skrivet: 2004-04-14, 10:41 »
Finns det nån som har uppgifter om denna släkt från Godegård.
John Gustaf el. John J. Nelson gift med Sara Elisabeth. Barn: John Peter Söderberg f.10.07.1851 emigrerade till Mich. där namnbyte troligen skett. Systern Anna Matilda gift med John Alfred Nolingberg bosatta i Hjärtebygget?, Örebro län. Denna Anna hade tre barn: Karl, Alma o Hjalmar f. 05.10.1872 emigrerade 1891 även till Crystal Falls i Mich. Amerika släkten söker sina rötter i Sverige

2
Jag håller på och forskar om en författare född och död i Köping, så jag undrar om någon kan komplettera mina förkunskaper i ämnet. Jag är lite nyfiken över vad som hände med hans barn och om det bland ättlingar finns några hågkomster om mitt forskningsobjekt? Nedan följer personfakta:
 
I Vesterås stifts herdaminne (1880) står det om Isak Georg Stenman (1816-1867) att han: ”Genom rik naturbegåvning, goda kunskaper, varmt nit, ovanlig arbetsförmåga och ädel karaktär vann han allmänt förtroende och allmän välvilja.”
 
Isak Georg Stenman, föddes i Köping 8/1 1816. Han blev student i Västerås 1835 och prästvigdes i Uppsala 1839 och därefter fick tjänst som vice skolmästare i Rättviks socken, där fadern Per Erik Stenman var komminister från och med år 1835 - efterträdde adjunkten Anders Burelius -  fram till sin död 1853. Fadern, som föddes i Västmanland 1783, hade varit rektor i Köping under sonens uppväxttid.
Det enda barnet - Isak Georg - fick Per Erik Stenman med fröken Margareta Kristina Blixenstråle (1783-1856). Hon dog vid Stjärnsund i Husby i Dalarna, där sonen var brukspredikant för tillfället.
 
År 1843 blev Isak Georg komministeradjunkt i Rättviks socken. År 1848 gifte han sig med Hedwig Johanna Rinman (1815-1854), dotter av lagmannen Reguel Ulrik Rinman. Två år senare föddes sonen Per Gudmund, vars levnadsöde gjorde honom först till lantbrukare i Södermanland och sedan till bokhållare i Stockholm. Samma år som sonen föddes blev Isak Georg Stenman brukspredikant vid Stjärnsund. Brukssamhället låg vid södra ändan av sjön Grycken i nuvarande Hedemora kommun. Hustrun dog år 1854.
 
En komministertjänst fick Stenman i sin födelsestad Köping redan år 1855, men tillträdde den inte först året efteråt. Modern måste ha varit i dålig kondition, för inte först efter hennes död år 1856 åkte han till staden i Västmanland, nära Köpingsåns utlopp i Mälaren.
I Köping gifte sig Isak Georg Stenman år 1857 för andra gången, med Hedvig Karolina Meijer, född 1828. Hon var dotter av handlanden och rådmannen C. F. Meijer och Charl. Karol. Carlsson. Paret fick två barn:
Otto Fredrik, född 1858, sjöman.
Tycho, född 1860, student.
 
Stenman avled vid sitt skrivbord 25/4 1867. Han efterlämnade en maka och tre barn från två äktenskap.

3
Beda Albertina Olsson är min farfars mor.Min farfar Karl Johan föddes i Starrkärr 1866-05-19 utom äktenskapet. Fadern var Georg Reinhold Qvarfodt,gårdfarihandlare,född i Köping 1825-07-16.
Enligt uppgift arbetade Beda Albertina som hushållerska i Svenstorp. Sonen Karl Johan flyttade senare, okänt när, till fadern Georg Reinhold som då gift sig med Sofia Matilda Gustafsdotter, född 1843 i Godegård,Östergötland.
 
Trots många försök har jag inte lyckat få någon ytterligare info om Beda Albertina. Jag tar tacksamt emot tips om hur jag bör gå vidare för att få reda på t.ex. var och när hon föddes, när hon dog, om hon gifte sig och när sonen Karl Johan flyttade till sin far och tog hans efternamn.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

4
August* Johansson Holmberg är om alla uppgifter stämmer min mormors far. Han ska vara född i Södra Ving i Elvsborgs län 1837. Hans yrke var stenarbetare och han fick tydligen resa till olika orter för att få arbete.
 
Han gifte sig med Anna Kristina Nilsdotter som var född 1846 i Nordmark i Vermlands län. Paret fick fem barn som föddes på olika platser. Det första barnet Albert* Leonard föddes i Filipstad 1877 och min mormor i Gangnef i Dalarna 1886-03-03.
 
Jag har haft problem att komma vidare bakåt i tiden så jag är tacksam att få ytterligare upplysningar om när August och Anna Kristina föddes och dog samt när de gifte sig. Om någon vet vilka deras föräldrar var är det ett bonus för min släkthistoria.  
 
Saknar även dödsdatum för barnen förutom Josefina Albertina (min mormor).
 
Med vänlig hälsning
 
 
Karl Gustav Qvarfordt

5
Starrkärr / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-21
« skrivet: 2004-01-07, 17:14 »
Beata, gift Olsson, bonddottern i texten nedan, var min farmors mor.
 
Den unga bonddottern gifte sig med den arbetsamme och glade smeden. Han hade varit gift en gång förut och förde alltså med till det nya hemmet två små pojkar, och med tiden blev det också två flickor, av vilka min mor var den yngsta. Efter ett lyckligt men alltför kort äktenskap, gick morfar en vinterkväll ned sig i en vak, vilket äventyr följdes av en lunginflammation, och efter tre dagar stod mormor där ensam med sina fyra barn, av vilka min mor, den yngsta var endast 6 år. Sorgen blev tung, de ekonomiska bekymren ej lättare, och snart måste hemmet skingras.
 
Pojkarna voro nu så pass stora att de kunde ta sig fram på egen hand, den äldsta flickan fick ett hem hos släktingar och den yngsta bortackorderades på socknen till den som ville ta henne för det lägsta beloppet. Det var så på den tiden, och tunga dagar följde för den lilla, som ju i hemmet varit den yngsta och en som kanske också blivit bortskämd. Nya erfarenheter mötte henne nu, men det är ej om dessa som skall skrivas här. Mormor själv fick ta tjänst hos andra, först främmande människor, sedan hos en släkting, där hon var kvar till dess hennes hjärta en dag ej orkade mera. Hon dog en vacker januarisöndag, samtidigt som hennes yngsta barnbarn, min lillasyster föddes.
 
Ovanstående är skrivet av min faster. Förutom detta är det enda jag vet mer att Beata dog i Starrkärr 1929-02-03. Min farmors namn var Matilda och hennes äldre syster hette Anna. Pojkarnas namn vet jag ej, visste inte ens att farmor hade halvsyskon.
 
Eftersom hon dog i Starrkärr hos släktingar undrar jag om någon känner igen något av detta.

6
Söker uppgifter om Anna Teresia Qvarfordt, född Johansson som var gift med min far Johan Fredrik Emanuel Qvarfordt (född 1896-07-18 i Trosa stadsförsamling). De bodde i Solna under 1930-talet. Tillsammans fick de en dotter, min halvsyster,Irma Anita född 1921-10-22 och död 2005-07-27 i Stockholm.
 
Saknar uppgifter om Teresias födelsetid,giftemål och när hon dog.
 
Med vänlig hälsning
 
Karl Gustav Qvarfordt

7
Hej,
jag har kontakt med en svenskättling i USA som vill veta mer om Anna Maria Qvarfot född 12 jan 1834 i Skedevi och senare gift med Gustaf Adolf Lindqvist född 25 feb i Skedevi.
 
Tyvärr har jag själv bara hittat några anförvanter bakåt i tiden då jag saknar kopplingen till vår familjs släktlinje.
 
Är de någon som kan fylla ut luckorna för Vernon Lindqvist i Seattle?
 
Enligt de uppgifter jag har ska Anna Marias föräldrar varit Hindric Qvarfot född 10 juni 1808 i Hällestad och Catharina Kjellström född
29 maj 1811 i Lerbo. Farföräldrar ska ha varit Carl Petter Qvarfot född 24 november 1767 i Hättorp, Tjälmo gift med Stina Persdotter född  
24 juni 1770 i Tjälmo.
 
Farfars far kan vara Jöns Qvarfot gift med Cajsa Bengtsdotter.
 
Jag har inga uppgifter om Anna Marias och Gustaf Adolfs barn.
 
Vernon är tackam för all hälp.
 
Karl Gustav Qvarfordt

Sidor: [1]