ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Olof Öberg

Sidor: [1]
1
Jag söker personer med namnet Zimmerlund, även stavat Simmerlund, Cimberlund.
 
Hittills känner jag till en släkt med smeder och sockensmeder i Mörrum i Blekinge.
 
De är:
Jöns Zimmerlund (i Mörrum åtminstone 1725-40)
Peter Zimmerlund (1735-1814)
Måns Zimmerlund (1779-1863)
Jöns Månsson Zimmerlund (1822-1887)

2
Holger / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-05-03
« skrivet: 2003-11-14, 19:58 »
Hej allihopa
Det är det vanliga zip-prg som jag menar, WINZIP, ej det som finns i Holger. Det som finns i Holger sabba alltihopa, oavsett vilken Holgerversion man använder sig av. Det går exvis inte att föra över Holger-prg-zipade filer till andra datorer än den som ursprungsfilerna fanns på, dessutom kan zip-funktionen i Holger låsa och då är det ju kört. Använd således Winzip eller zipmapp (Windows XP) eller som Rune föreslår CD-bränning. Det sistnämnda bör ju var det bästa för att säkerställa säkerheten.
Jan-Christer

3
Hej!
 
Tack vare hyftsat prydliga kyrkböcker har jag kunnat följa mina anor i Järstad, Östergötland.
 
Nu undrar jag hur jag kan gå vidare.
 
Min ana Olof Jönson, sockenman och sexman när han avlider 1698, bodde i Ullevi. Hans hustru Ingrid Persdotter, förmodligen fr Herrberga där jag har hittat vigseln 1649, dör 1699.
Det enda barnet som jag säkert vet är dottern Brita eftersom hon nämns som Jöns Olofssons dotter i vigsellängden (dessutom också min ana). Hon gifter sig 1689 i Järstad med Sven Bengtsson i Rosendal.
 
Denne Sven Bengtsson är bara han ett kapitel för sig. Även han är sockenman o sexman då han onkring 1708 upphör med bruket av gården och tar krigtjänst och sedan försvinner! Hustrun finns kvar på gården med flera barn varav en gift dotter.
 
Hur går jag vidare med min forskning på de här personerna? Finns det möjlighet att hitta bouppteckningar eller någon sorts lagfarter på fastigheterna vid den här tiden? Och kan jag från Stockholm komma vidare eller måste jag åka till Vadstena?
 
Mvh
Britt - som är tacksam för alla tips

4
Hej! Jag skrev nedanstående under rubriken Nederluleå, men egentligen passar det bättre här. Alla källhänvisningar rör alltså Nederluleå församling.
---------------------------------
 
Jag söker uppgifter om föräldrarna till Fredrik Wilhelm Nyström, som i hfl AI:6b sid 108 anges vara född 6/9 1796 (ändrat till 1797).  
 
Jag har följande uppgifter från kyrkböcker och mantalslängder: Afsk. Sergeanten Fredrik Nyström kommer till Kyrkobordet ca 1805-6 med hustru Maria och barnen Pehr, född ca 1792-3, och Fredrik Wilhelm (som i mantalslängder omväxlande kallas Fredric och Wilhelm). I begravningsboken 15/12 1806 noteras att Skomakaren Fredrik Nyströms hustru Maria Christina Tottelia ifrån Gl. Staden dör, 49 år gammal. I senare mantalslängder finns också en person till i familjen, Kajsa som verkar vara född ca 1789. Fredrik Nyström gifter om sig i maj 1808 med Cajsa Lisa Jönsdotter Rosendal, och flyttar till Alvik, där han skrivs som skomakare. Den 2 maj 1813 drunknar han på svag is. Denne Fredrik Nyström torde vara densamme som föds 1/8 1768, bor i Gamla Staden fram till 1880-talet och sedan lämnar församlingen.  
 
Av detta drar jag slutsatserna att Fredrik Wilhelm är son till Fredrik Nyström och Maria Christina Tottelia, eller till någon av dem från tidigare äktenskap. Han har minst två äldre syskon eller halvsyskon. Fredrik Wilhelm är dock inte född i Nederluleå. Jag förmodar att Fredrik Nyström tjänstgjort som sergeant i någon annan församling, i Sverige eller Finland, och där bildat familj med Maria Christina.  
 
Nu har jag dock dessutom tillgång till en anutredning jag fått kopierad för länge sedan av äldre släktingar. Det tycks vara ett beställningsarbete som utförts 1975 av en Lena Nordin, då bosatt i Bjästa, och där finns betydligt fler uppgifter än de jag har hittat. Frågan är bara var hon hittat dem; inga källor finns angivna, men det hänvisas till en stencil som jag inte har fått någon kopia på.  
 
I denna utredning kan följande kompletterande uppgifter läsas:  
 
Fredrik Nyström: [...]var sergeant vid arm?ns flotta  
 
Maria Christina Thotelius: var gift första gången Ekbom, med vilken hon hade barnen Pehr Magnus Ekbom, född omkr. 1792, Anna Ulrica Ekbom född 1785 och Catharina Charlotta Ekbom, född 1789. Det andra giftet ingicks med ovan nämnda Fredrik Nyström, med vilken hon hade barnet Fredrik Wilhelm.  
 
Här finns alltså åtskilliga uppgifter som inte står vare sig i kyrkböckerna eller mantalslängderna. Jag har försökt hitta Fredrik Nyström i rullor för arm?ns flotta, men utan framgång. Tror inte heller Lena Nordin funnit den uppgiften i dessa rullor. Och det enda släktnamn jag hittat på hustrun är dödsnotisens Tottelia, så formen Thotelius måste också ha hittats någonstans, liksom barnens namn. Däremot har hon inte funnit var Fredrik Wilhelm föddes, och inte heller Maria Christina Tottelias ursprung, så slutsatsen om Fredrik Wilhelms föräldrar kan inte anses hundraprocentigt säker.  
 
Har någon några id?er om vilka källor dessa uppgifter kan ha hämtats från (förmodligen på Landsarkivet i Härnösand), eller rentav stött på någon av dessa personer tidigare? (Jag känner till Fredrik Nyströms anor i Nederluleå, men vill gärna få reda på var han uppehållit sig under de tjugo år då han inte finns i församlingen. Hittar man honom någon annanstans, så borde man också hitta hans hustru.)  
 
Tilläggas kan att Nyström inte är hans soldatnamn, han hette så redan som ung.  
 
Tacksam för alla uppslag.  
 
Vänliga hälsningar,  
 
Olof Öberg

5
Stigtomta / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-06-28
« skrivet: 2011-03-05, 08:57 »
Tack Camilla för hjälpen, MVH EWA

6
Målaren Gustaf Wilhelm Dahlberg dör i lungsot 14/5 1873, se Adolf Fredrik FI:10 (1871-1877) sid 47.

7
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-04
« skrivet: 2005-10-01, 07:39 »
Karl Jonsson född 1744-05-22 i Backa Storsveden.  
Fadern Jon Staffansson från Marnäs.
Moder Margareta Karlsdotter från Backa Röjsel.
Familjen flyttar från Svärdsjö 1747 (efter februari). Kanske till Falun ????
Familjen finns inte antecknad i hfl. Möjligen skulle familjen återfinnas på någon av de saknade sidorna (som har renoverats med gråpapper) ?
Däremot finns familjen antecknad i kommunionlängden (ej mikrofilmad)  
 
FF Karl Olsson Brus 1692-1755
FM Malin Hansdotter 1686-1761
MF Staffan Jonsson Staka ca1693-1750
MM Anna Mickelsdotter
 
Hälsningar
Björn Engström

Sidor: [1]