ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Dan Ståhlberg

Sidor: [1]
1
Uniformer och utrustning / Ung man - var tjänstgjorde han?
« skrivet: 2023-08-30, 18:51 »
I scanningen av ett gammalt album för en släkting från runt 1900 hittade jag denne yngling som ingen vet vem det är. Kanske kan vi finna honom om någon kan hjälpa mig att hitta regemente eller vilken gren i det militära han tillhörde?

Siffran på mössans övre knapp är väl kompaniet antar jag. Man kan på scanning-originalet se att det står "3" på första bilden och "1" på andra.

Någon som  vet vilka uniformer det är? All hjälp emottages tacksamt !

2
Hur mycket har Nils Nilsson köpt en andel i hammanet för? Vilken pengasort är det? (se bild)

Ur bouppteckningen 1815 No 22 i Tössbo häradsrätt (P) FII:16 (1812-1817) Bild 159 / sid 303

Dan

3
Sjukdomar och dödsorsaker / Dödsorsak Puanum ae Insania???
« skrivet: 2022-06-14, 07:20 »
Hans dog 30 år gammal i Stockholm 1912. I Rotemannen står "Social anteckning; Idiot". Men vad dog han av? Kan någon hjälpa mig läsa/förklara?

4
Hej! Kan någon hjälpa mig att läsa och förklara denna dödsorsak hos en kvinna, 46 år gammal 1907 i Linköping? Hjärnblödning?

5
Övriga kyrkoarkivalier / Namnet Kursböcker
« skrivet: 2022-06-08, 08:04 »
Hittade denna i NAD, det kan väl ändå inte ha samma betydelse som idag?   ???   Vad innehåller de då ?
Dan

6
Enligt vad jag läst så ska det finnas en "Sjöförklaring" för alla förlisningar i Sverige, ett protokoll över vad som hänt och vad man vet. Det norska frakt-skeppet från Drammen (Brunette), med en släkting, som jag letar efter förliste 1874 i mars-jun utanför västkusten, vrak m m flöt in till Strömstad enligt tidningsnotiserna.

För att hitta en eventuell "Sjöförklaring" har jag fått två tips; Rådhusrätten i Gbg och Kommerskollegium - vilket kan vara rätt att gå vidare med? Någon som vet om det kan finnas en Sjöförklaring eller om man inte alltid gjorde någon?

Tack på förhand för alla tips  :)

7
Är det någon som kan hjälpa till med att uttyda denna dödsorsak?
Jag ser "Gangrena....card art sibeoris" ????  Är inte gangrena mjältbrand ??

Tack på förhand!
Dan

8
10 Folkliv / "I kyrkoboken" dikt av Alf Henrikson
« skrivet: 2021-08-17, 16:05 »
Bonden som strävat i 70 år
och barnet som dog i det första,
namn efter namn över sidorna står
från vagga till bår,
alla de små bland de största.

Fåfängt att veta om dem du begär
vardagens fattiga öden,
bara det största står skrivet här:
födelsen, kärleken, döden.

(Står på baksidan av titelbladet i Gösta Lext "Studier i Svensk Kyrkobokföring", 1984.)

9
Får jag föreslå att rubriken ovan ändras. Idag tillhandahåller fler och fler siter möjligheten att lagra sina forskningsresultat helt på deras site såsom MyHeritage, Geni, ArkivDigital m fl.
Det kanske redan finns en god debatt om dessa siter och om det är bra (t ex ur rättigheter, GDPR, sårbarhet m m) inom AnbytarForum, annars skulle man kunna ha den här.
Men också diskutera individuella siter, t ex ovan nämnda ArkivDigital.

Dan

PS: "Webbplats"  - kom igen, alla säger siter!   Öppna kranen för anglicismer fullt upp så dränker vi alla språkpoliser!    ;)

10
Krigsfångar / Sju månader som krigsfångar hos bolsjevikerna
« skrivet: 2019-02-02, 19:32 »
I Dagens Nyheter den 16:e oktober 1920 (sid 1+8) står att läsa om hemkomsten av den trupp på 17 svenskar som varit krigsfångar i Arkangelsk/Moskva under Ryska inbördeskriget i knappt ett år. Truppen bestod av ”värvade” eller övertalade svenskar som under löjtnant Åke Hasselström skulle kämpa på de vitas sida (man sa först ”vara vakter/poliser” men...). Insatsen blev dock kort, avresan skedde 7 november 1919 och Arkangelsk föll i februari 1920 i Röda Armens händer. Endast 11 i truppen kom till slut hem.

En av de som åkte var min farmors bror, Bror Nils Skoglund, och det har i släkten funnits berättelse om att han upplevt mycket svåra förhållande där, han var endast 18 år gammal. Han ville förståeligt nog inte prata om det.

Nu undrar jag om någon har tips på hur man skulle hitta mer; truppen var inte svensk militär utan frivilliga/legoknektar, så jag antar inget finns på krigsarkivet. Frisläppandet förhandlades fram av redaktören för den kommunistiska tidningen ”Folkets Dagblad Politiken”, Otto Grimlund, så det står nog inte något i officiella papper.

Några tips/idéer?

11
Tänkte bara visa att det går alldeles utmärkt att köra SDB7 under kompabilitetslagret WINE på Ubuntu 18.04 om man är lite händig. Inga problem med prestanda, sökningarna går mycket snabbt (å det är ju en så bra produkt  :) )

"Hårdnackad Linux-användare"

12
000 Osorterat / Social anteckning i Rotemansarkivet
« skrivet: 2019-01-19, 09:15 »
I Rotemannen (se nedan) har jag hittat att det finns en "Social anteckning" för min farfar Karl Ståhlberg om något som heter "Lk" och "Rättshjälp". Kan någon ge ett tips om vad det är och kanske var man kan hitta mer information? Alla tips tas tacksamt emot!  :)

13
12 Företag / Citograf (adresseringsmaskin)
« skrivet: 2019-01-04, 17:29 »
En släkting till mig arbetade med att sälja dessa adresseringsmaskiner i Norrland (Luleå). Jag vill gärna veta mer om maskinerna och företaget, Carl Lamm adresseringsmaskiner AB i Sthlm, senare Citograf AB i Jämjö, Blekinge. Anbytarforum borde innehålla personer som arbetat med maskinerna eller vet vem som kan veta! En bild på en apparat finns här https://digitaltmuseum.se/021026361396/adressmaskin Hör gärna av dig om du har tips, minnen, eller kanske till och med en aluminiumplåt ! Gärna via forumet eller med mail dstahlberg@protonmail.com.
/Dan

14
Någon som vet om dessa ej är scannade hos ArkivDigital eller varför de annars saknas? Eftersom 8:an finns borde det inte vara sekretess...eller letar jag fel?

15
Gramps / Aktiva GRAMPS-användare?
« skrivet: 2018-07-30, 08:27 »
Sedan flera år tillbaka använder jag GRAMPS och är mycket nöjd med det programmet. Open Source, floran av tillägg (gjorda av frivilliga) och en bra datastruktur är det som lockar.
Nu undrar jag hur många andra som använder GRAMPS i sin forskning? Finns du här på anbytarforum? Finns det något annat vattenhål där GRAMPS-arna håller till? Eller kommer detta inlägg eka ensamt ut i etern?  ;)

Hör av dig här i detta underforum så kanske vi kan utbyta erfarenheter eller peppa varandra.

Dan

16
Präster / Lasaretts-predikant
« skrivet: 2017-05-23, 20:34 »
Undrar om någon vet ifall dessa var anställda av lasarettet eller en del av Svenska kyrkan? Gjorde de inget annat än predika :)  ?

17
03) Osorterat / Vad betyder "Rättshjälp" i Rotemansarkivet?
« skrivet: 2016-08-06, 09:21 »
För min farfar Karl Adolf Ståhlberg med familj står det "Rättshjälp 1918-08-19" i Rotemansarkivet (se bild). Någon som vet vad det innebär och var man kan söka vidare? "Lk" i bilden har jag förstått betyder "Livsmedelskort" vilka delades ut för ransonering 1916.


Alla tips emottages tacksamt!


Dan

18
Hej!
 
Jag skulle behöva hjälp med att förstå dödsorsaken till Karl Johan Andersson som dog i Danderyd 1940. Det ser ut såhär:
 

 
Första raden får jag till Ulcus phag[e]dedae vilket jag tror betyder svårt infekterat, växande sår. Andra raden är den mest knepiga och tredje är (c. septichaemica) vilket jag tror är blodförgiftning. Jag får inte heller ihop raderna till en samlad bild av dödsorsaken. Kan någon hjälpa mig blir ättlingen jätteglad  
 
Dan
 
(Meddelandet ändrat av Dstahlberg 2013-08-25 22:58)

19
Hej!
Jag ska genom att scanna in gamla svartvitafoton skapa ett släktfotoarkiv. Finns det någon som har något tips på lämpligt/lämpliga filformat?
Ett bra filformat ska vara möjligt att läsa om 50 år, det ska vara med bra upplösning och helst kräva liten plats i lagringen. Någon föreslog mig tif, men jag tycker inte kvalitén är så bra. Dessutom tar de väldigt mycket plats. Det naturliga vore jpg, men eftersom pingbilder lär ska ta över så kanske det inte är så smart.
Har någon en bra lösning så vore jag tacksam att få reda på den.
Hälsningar Agneta Björk Österfärnebo

20
Archive - Swedish geography / Bersbo gruva, Rydgren
« skrivet: 1999-06-20, 21:02 »
My gggrandfather Carl Niklas Rydgren, b. 22 Mar 1828 in Ostra Ryd parish was a miner.  He came to America in 1893 from Bersbo mine in Varna parish.  Could anyone tell me what was mined there and what kind of life a miner lead?
I assume he was no longer working in the mines as he was 65 years old, but maybe he was. Any information would be warmly recieved.

Sidor: [1]