ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Rune Johansson

Sidor: [1]
1
46 Ordet är fritt om släktforskning / Uttryck från förr
« skrivet: 2006-05-09, 18:26 »
Jag gick idag igenom ett protokoll i Torna härads urtima ting om händelserna den 15 november 1759, då min anfader rusthållaren Per Åkesson i Fjelie i Skåne blev dödad av våda (en smäll på näsan och en örfil ledde till en dödlig hjärnblödning) under ett öllag med Fjelie byamän, och jag hade roande läsning när jag gick igenom vittnesmålen:
 
Per Åkesson var tydligen berusad redan innan han anlände till öllaget, och hade rykte om sig att ofta vara drucken. Rusthållaren Per Persson i hade till slut blivit så trött på den störande Per Åkesson, så att han hade gått fram till honom, dragit honom i håret och sagt om iag giorde rätt skulle iag lagga dig br??f din Swinhund, som aldrig kan skiöta dig sielf, utan i hwart lag skall du bära dig så åht, sitt stilla och skiöt dig sielf.
 
Per Åkesson hade under laget bland annat kallat rusthållaren Per Bengtsson Kiött Pölsa.
 
Efter laget hade den berusade Per Åkesson börjat vandra hemåt, men fått syn på en kalv på gatan, som han av okänd anledning började springa efter. Jöns Perssons tjänstegosse, som stod i stalldörren, fick syn på Per och den springande kalven och började skratta, något Per upptäckte, så Per vände sig mot gossen och sa om du skrattar åht mig skall den onde Stå i dig din Canaille.
 
Det skulle nästan kunna varit citat ur gårdagens tidning, människor var tydligen inte så annorlunda för 250 år sedan, det dracks och bråkades då också  
 
/Markus.

2
Jag undrar om ngn vet om de renoverade domböcker för åren 1700, 1702-1703 för Västerbottens län eventuellt insprängt på ngt annat län.  
 
Vänligen
 
Rune Johansson
Umeå

3
31 Släktskap och släktrelationer / Knyt dina nävar
« skrivet: 2010-01-31, 23:03 »
och kolla hur många kullar har du? Alltså kullen där finget börjar. Har du fyra tydliga kullar eller har du tre och kullen för lillfingret saknas närmast pga att denna led är längre ned. ( Saknar du denna kulle så syns det tydligt, dessutom får du antagligen ditt lillfinger brytet tvärs över handflatan, ung som tummen.)
Min äldre dotter saknar denna kulle på sina båda händer. Jag har sett detta på 2 andra kvinnor, lillfingrets kulle saknas på båda händerna, och undrar om detta är ärftligt, nån gen nånstans som tappat bort sig.
Skulle vara tacksam om de som har denna egenskap skulle meddela detta till mig, ju flere människor jag hittar, desto lättare blir det att hitta nån gemensam nämnare. Ännu känner jag ingen man med denna egenskap.
Min dotter och den ena kvinnan har Sibbo / Finland anknytning.
Hur ovanligt är detta?

4
24 Rekord / Äldsta förstföderskan i Sverige
« skrivet: 2008-12-08, 15:18 »
Min mormors mor var 40 år när min mormor föddes. Hon gifte sig samma år med mormors far. Tre år senare föddes en son, då hon var 43 år.  
 
I och för sig inget märkvärdigt, men vi kan väl börja här vid 40 år.
 
Ann-Mari

5
Allt för Sverige (SVT, 2011-) / Allt för Sverige (SVT, 2011-)
« skrivet: 2011-11-28, 13:17 »
Jag såg en intervju i Gomiddag i SVT med killen som bär fluga. Han menade att lekarna var till för att lätta upp stämningen, eftersom det var mycket tårar och känslor med.
 
Om man har vissa förväntningar av ett program (som jag tror att många av oss hade inför första avsnittet) och det visar sig inte vara så, ja då blir man besviken.  
 
Har man inga speciella förväntningar utan tvärtom hört att det ska vara ett uselt program, så kanske man upptäcker att det funkar som ett rent underhållningsprogram.

6
000 - Hur mycket... / 1715
« skrivet: 2002-11-18, 09:55 »
Är det någon som vet ungefär vilket värde 1 Daler silvermynt 1715 skulle ha idag om man räknade om det i dagens penningvärde?

7
15 Historia / Svenskt läkarhem i Betlehem. Varför?
« skrivet: 2010-12-31, 02:01 »
I Idun 1907 finns ett långt reportage om läkarhemmet i Jerusalem där bla Dr Gustaf Ribbing och hans familj bor. Detta verkar vara av stort intresse för Iduns läsare. Varför hade vi ett svensk läkare där? Betalades han av den svenska regeringen för att hjälpa svenskar utomlands eller var det en export av svensk läkarkonst?

8
15 Historia / Skatter, Hundraden, Fat etc ??
« skrivet: 2006-05-14, 13:16 »
Skriver en liten historik över hembygden, som skall vackert mixas med familjens historik, intressantprojekt och mycket roande. Viss problematik framstår dock, och med lite tur kan någon lösa det här. Problemet är för att försöka ge en god bild av områdets historik behöver jag kunna förstå skattelängderna. Jag har hytteskatt för mitt område, men detta benämns i Fat, Hundraden och Osm. Vilket gör det lite problematiskt då det inte är några begrepp som ger någon bra information.
 
Fat är ju ett volymmått, men volym av vad = (året är 1538).  
 
Om någon kan nåpgot om detta uppskattar jag hjälp.
Mvh
Mikael

9
15 Historia / Bomärken
« skrivet: 2014-09-10, 10:41 »
Jag har förmodat att en persons bomärke var tämligen statiskt men att kanske formen blev något utvecklad förändrad över lång tid.
 
Eftersom jag undersöker en gammal genealogi där en person på ett bergsmanshemman har förutsatts vara boende under flera decennier har det därför uppstått ett frågetecken.
Bergsmannens bomärke finns på en handling daterad 1611. På 1630-talet är han bergsfogde men bosatt på samma hemman och har då ett annat bomärke (en mindre likhet finns genom att grunden är en konform men det äldre bomärket hade en vinkel påbyggd nedåt medan det nya istället hade ett kors ovan).
 
Frågan är alltså: hände det att man bytte bomärke, t ex vid tillträdande av en tjänst som bergsfogde, eller av annan orsak?

10
00 - Fattigvård / Fattigvården och Karl XII:s dekret 1716
« skrivet: 2011-03-02, 08:56 »
Det är svårt att veta var denna fråga hör hemma så jag lägger in den här. Ämnet är egentligen fattigvård.
 
Karl XII gav ut ett dekret om att alla landets skolor, förmyndare och fattigkassor skulle ge sina pengar till staten så staten kunde förvalta dem. med andra ord verkar KARL XII ha snott pengarna för att finansiera kriget. Mycket riktigt nämner vissa kassaböcker för kyrkor jag tittat i nu på morgonen att de gett staten fattigmedlen, vilket de givetvis aldrig fick tillbaka.
 
Jag skulle vilja veta om någon vet mer om detta eller har sett något som rör detta i kyrkböcker? Detta är hämtat från Claes Adelskölds bok om Karl XII (del 2):
 
I konungens nådiga bref härom, dateradt den 1 febr. år 1716, säges det:
 
» Wi Carolus m. m. göre veterligt att Wi ogärna förnummit, huru kyrkor, skolor, fattighus, äfvensom fader- och moderlösa barn och myndlingar, kommit att lida mycket, dels därför, att man icke brukat nog försiktighet vid deras penningars bevakande och förräntning, dels ock, att delta icke kunnat ske i brist på behörig säkerhet, hvarigenom till ägarnes stora skada, medlen måst ligga ofruktbara. Det Oss åliggande högsta förmynderskapet - förklarar konungen - förbinder Oss ock att låna noga omsorg om ovannämnde medlidansvärda personer och menigheter. Nu hafva ock Wåra trogna 'ständers fullmäktige', med vart nådiga samtycke uppfunnit och anvisat en tillräcklig fond, i hvilken alla kapitaler kunna med fullkomlig säkerhet och 6 procents ränta göras fruktbara.
 
Alla förmyndare alla skole-, kyrko- och fattigföreståndare varda därfore varligen anbefallda, alt till rikets ständers befullmäktige (kontributionsränteriet) genast aflämna alla sådana medel...»
 
»Denna Wår nådiga förordning länder icke blott till berörda myndlingars och menigheters, utan ock till själfva förmyndarnes ooh föreståndarnes bästa, ity att dessa sedermera befrias från förvaltning sansvaret. Wi förmöda således, att de ställa sig denna Wår Nådiga Wilja till underdånig och sorgfällig eftertefnad.» Och till sist kommer klämmen: »annat fall skola de tredskande, enligt lag och författning behandlade blifva.»

11
Min farmors far var chefsredaktör på Nerikes Allehanda i början av 1900-talet. I en bouppteckning efter hans svärmor så finns en post om 14000:- som hon har lånat ut till svärsonen och hans två kollegor på Nerikes Allehanda.
 
Jag funderar på om han ingick i ägarkretsen av tidningen då de två andra personerna var ägare. Jag har inte sett något om detta tidigare och vill undersöka saken närmare.
 
Finns det gamla företagsuppgifter i något arkiv?
 
 
Tack
 
Janne

12
Konstnär / Konstnär
« skrivet: 2007-01-06, 01:41 »
Pehr Hilleström, målare och tapetvävare 1732-1816.
Hej, är det någon som har uppgifter om Pehrs anor och ättlingar? Informationen i befintliga konstnärslexicon är mycket knapphändig.
Tackar på förhand.
 
M V H
Inger Holmertz Ohlson

13
Hemmansägare / Kronoaugumentshemmansåboen
« skrivet: 2008-08-16, 13:31 »
Vad är kronoaugumentshemmansåboen för något?
Tacksam för svar
marie

14
Fjärdingsman / Fjärdingsman
« skrivet: 1999-02-20, 21:07 »
I min antavla finns en Martin Olsson i Sättna, Medelpad (f 1770) som i hfl fr.o.m. 1829 skrivs som fjärdingsman. Dessförinnan stod han som bonde. Dock står han redan 1810 som fjärdingsman i födelseboken för en dotter. Barnet dessförinnan föddes 1805 och då var han bara bonde. Valdes man till fjärdingsman? Tittar man på dopvittnena i hans barnkull (första barnet föddes 1793 och sista 1810) var de bönder, bondhustrur, drängar o pigor medan för barnet fött 1805 en komminister Ahlman som vittne och 1810 nämns nämndeman Isak Ersson. Vilka arbetsuppgifter och befogenheter hade en fjärdingsman i början av 1800-talet? Finns det någon litteratur i ämnet?

15
01) Latinska ord A - V / Exactoris
« skrivet: 2015-06-07, 02:25 »
Exactoris
År 1728 benämns kronolänsmannen i Norrvidinge I Växjö skolas matrikel med “Exactoris redituum publ: per territorium Norrwidinge”. Begreppet exactor betyder på engelska utpressare eller skatteindrivare. År 1675 antas tre elever till Växjö skola där faderns titel anges vara ”exactoris”. Alla dessa kan inte vara länsmän. Kan begreppet betyda gårdsfogde eller motsvarar det fjärdingsman? Det fanns ju också kronouppbördsmän, men knappast så många som de som kallas exactoris i nämnda matrikel.  
 
Finns någon latinsk synonym till exactoris?

16
Förkortningar / H. T.
« skrivet: 2012-11-10, 23:11 »
Hej,
hittade en uppgift om en Magnus Jönsson på sid 204 i Ringarum AI:17 1836-40: ser ut som H.T. dömd för slagsmål 1834.
 
Vad betyder H.T. och var kan man finna mer info om detta?
 
mvh
Hans

17
Förkortningar / Com.
« skrivet: 2013-12-08, 11:57 »
Fann i en hfl vid en soldat com 1774. vad betyder det?
Mvh Petra

18
Ord i domböcker / Ord i domböcker
« skrivet: 2007-04-21, 03:03 »
Tack Ingemar !
 
Ditt föslag verkar stämma bättre in i sammanhanget,för något val tycks det inte vara fråga om. Tidsmässigt passar det ju också - likaså tingsortens läge i (Bräkne) Hoby. Jättebra att få tips om en Ordbog för gammaldanska ord. Det kan säkert bli aktuellt att använda den många gånger, eftersom både min man och jag har våra anor spridda över Skåneland.
1000 takk !
 
M.v.h. Ann-Marie

19
Äldre uttryck / Litt Nathalia
« skrivet: 2010-12-14, 18:51 »
I mina efterforskningar kring en väderkvarns och dess mjölnares historia, har jag i ett lagfartsprotokoll sött på uttrycket Litt Nathalia, se bilden. Vad kan avses med detta?

20
Äldre uttryck / En kast
« skrivet: 2012-01-24, 08:56 »
Jag har stött på volymmåttet kast i kyrkliga räkenskaper. Det sägs då t.ex. en kast ved, men hur mycket var detta i kubikmeter?

21
Äldre ord L - Ö / Skyning
« skrivet: 2009-06-27, 12:42 »
I en bouppteckning från Eskelhem på Gotland läser jag att 1 Skyning är upptagen till ett värde av 5 riksdaler (år 1796). Någon som vet vad det är, jag gissar på en häst.

22
Äldre ord L - Ö / Sel eller seland
« skrivet: 2012-01-26, 10:24 »
Mina anors gårdar delades upp i sel. Hur mycket var ett sel? (seland?)
 
Undrar Amelie Näsvall

23
Hej!
Vid släktforskning i och kring Ådalen i Ångermanland har jag flera gånger kommit på uttrycken Födorådstagerska, Landbonde, Syttningshjon och seland.
 Är det nån som kan förklara vad dom betyder?
 
Födorådstagare, kan det vara nån som får födoämnen - nån sorts socialhjälp.  
Eller har det med barnafödsel att göra?
 
Är en Landbonde en arrendator eller kanske Nybyggare?
 
Syttningshjon kan väl inte betyda snyltare?
 
Seland motsvarar det mantal?

24
10) Namnbyte / Hur antogs ett namn?
« skrivet: 2005-12-28, 17:21 »
Min släkting född 1871 hette Anderssson Lind i efternamn. Fadern hette Anders Persson och sonen därav Andersson. Hur gick det till att ta ett annat namn än de ärvda son-/dotter-namnen och var det svårt att få lov till detta?

25
Förnamn - A / Allert
« skrivet: 2013-06-29, 10:09 »
Har stött på detta namn i norra Bohuslän (ca 1750-tal). Går detta att härleda till Norge tro? Dottern heter Maren om det hjälper något. Är det en fördröjning utav den norska tillhörigheten?
 
Vänligen Patrick

26
Husar / Äldre inlägg (arkiv) till 05 oktober, 2010
« skrivet: 2004-06-09, 09:22 »
Hej! Vad är en Hussar. Har en gammal släkting Per Schiller som bodde i Hyltarp (Svedala) och som var Hussar.
 
Mvh Jenny Nilsson

27
Smålands husarregemente / Burman, Sven Nilsson ( -1789)
« skrivet: 2013-10-12, 18:03 »
Hej!
Jag har fastnat i min släktforskning på en man vid namn Sven Nilsson Burman som var ryttare för Uggletorp i Hjälmseryd och dog 1789. I död- och begravningsboken för Hjälmseryd står han som nummer två på en lista av tio personer om vilka det står: under detta årets Sjö Expedition hafva följande Ryttare och Soldater blifvit döde i Carlscrona. Jag försöker dels hitta var och när han var född. Han borde vara född 1739 då han står som 50 år i ovanstående meddelande och jag har hittat en notering om att han skulle vara förr i Moheda, men jag hittar honom inte där i födelseböckerna för 1738, -39 eller -40. Att han är en del av Smålands Kavalleriregemente är klart, men under vilken befälhavare eller vilken del av regementet löd han. Är någon inne på samma släkt eller kan vilken del av regementet Hjälmseryd tillhörde så vore jag oerhört tacksam.
Alice

28
03) Osorterat / PETRUS JOHANNES EKMAN
« skrivet: 2009-07-26, 11:24 »
Jag behöver hjälp med att tyda Petrus Johannes Ekmans fb. Björketorp P C:3  sid 33.Vad jag kan tyda är att
fadern har tydligen 2 efternamn, Ekman alt något jag inte kan läsa. Finns det ngn hfl? Jag kollade A:1 över
Apelnäs, men den blev jag inte klokare över. Innehålledr fb någon mer värdefull information  som ger fler ledtrådar. Vad jag vet så flyttar Johannes Petrus till Visby och gifter sig 17750219 med Helena Schwardt.
 
Hans Forsberg

30
Rasbo / Rasbo EI:1 1708-1791
« skrivet: 2009-07-13, 22:54 »
Hej,
 
Skulle behöva hjälpa att tyda denna vigselnotis i Rasbo EI:1 1708-1791 (bild 28/sid 23):
 


 
 
Min tolkning:
 
Aug 31. lystes första gången för unge skattebonden Johan Nilßon i Nyckelbol ... föreldrar, som besutit bemälte hemman, ... ifrå sig ... och Pigan Kerstin Jönsdoter i Prestgården. Mannen född 1723. d. 9. Apr. och Pigan född 1728. d 12. Junii i Yrsta, gifte sig d. 21. Sept: ... ... och bo på ... hemmanet(?) i Nyckelbohl.
 
Mvh
Anders Karlsson

31
Hej,
 
Skulle behöva hjälp att tolka detta:
 

 
Det jag undrar är dels vad detta 3 1/... innebär. Är det tiden han tjänstgjort?  Texten till höger verkar syfta på hans utrustning, men jag lyckas bara delvis tolka den. Vad står det där?
 
Mvh
Anders Karlsson

32
Matteus / Förkortningar
« skrivet: 2014-12-17, 13:07 »
Hej
 
Vet någon vad n.b.t.v. betyder Det finns i en inflyttningsbok till Matteus Sthlm. Kan det vara nästa bostad tills vidare?
 
mvh jan-Erik

33
Östra Torsås / Östra Torsås HFL AI:5 1799-1806 sid 13 text?
« skrivet: 2015-05-02, 22:26 »
Tacksam med hjälp att tolka vad det står noterat för kommentar på sonen Gustaf född 1801 20/12.  Jag kan inte hitta hans födelsenotis, kan detta vara en ledtråd till detta?  
Östra Torsås AI:5 1799-1806 Bild 14 / sid 13 AID: v21589.b14.s13, NAD: SE/VALA/00492

34
Ödestugu / Ödestugu Husförhör 1888-93 GID 1151.26.61900
« skrivet: 2006-12-03, 07:19 »
Hej...
Där hittar jag Anders Johan Johannesson född 1860 i ?? Han är enligt prästen svagsint,vad menas med det? Samt det står en notering under särskilda anteckningar..Kan någon hjälpa mig?
MVH Anneli

35
Vislanda / Vislanda, GID 858.20.73700, 1763
« skrivet: 2008-11-16, 21:52 »
Hej!
 
Kan någon hjälpa mig tyda hela texten nedan. Jag tror det avser Sven Anderssons och Britta Ingemarsdotters dotter Elin, född 16 april 1763.
 

 
Ivar Gustavsson

36
Vislanda / CI:2 död 1763
« skrivet: 2015-06-15, 17:26 »
Var dog Abraham Olofsson 1763?  
 
Vislanda CI:2 (1727-1774) Bild 254 / sid 489 (AID: v29987.b254.s489, NAD: SE/VALA/00425)

 
Tacksam för Läshjälp.

37
Virestad / Virestad C:1( 1730t-1752) sid 166
« skrivet: 2014-07-19, 22:55 »
Den 2 februari 1746 föddes Kyrkomålaren Pehr Hörberg. Son till Soldaten Åke Hörberg i Öfra Öhn, Virestad. Vad är hustrun Bengtas efternamn (Patronymikon)?
M v h
Hans Sjöqvist

38
Urshult / Urshult AI:7 sid.114 (ADonline sid.231)
« skrivet: 2011-04-02, 19:14 »
Hej!
 
Kan någon skarpsynt person hjälpa mig att läsa vad som står om Kjerstin Persdotter längst ner på sidan, längst ut till höger?
 
Mvh
 
Maria Larsson

39
Söraby / Söraby - dödsnotis 1724
« skrivet: 2010-12-14, 20:29 »
2 femte Söndagen i Fastan, härads ?? och uppbördsmannen
?? Håkan Eriksson Klint ifrån Smedg. 60 åhr 21 dagar

 


 
 
Källa: Söraby C:1b sid 490.
 
Tacksam för hjälp med att tolka ??
 
mvh Anders

40
Söraby / Söraby A I:4 sid 287
« skrivet: 2009-12-28, 20:09 »
Familjen flyttar 1814 från Hanaholm i Rottne till?
,  
Tack på förhand.

41
Stockaryd / Stockaryd - vigselnotis 1743
« skrivet: 2009-02-14, 01:31 »
Varifrån kom Gudmund?
 


 
 
Källa: AD Stockaryd CI:1 sid 13 (GID 1136.3.29200).
 
mvh Anders

42
Stockaryd / Stockaryd - dödsnotis 1778
« skrivet: 2008-02-08, 16:59 »
d. 8 april dödde Joh. ??... Catharina Svensdotter Hielmgren ??... 1707, ??... Lisken Månsdotter från Älgabäck  hjärtlanda. ??... Theolog. Lectorn mag. Magnus Hielmgren i Växjö ??... lefvt gift med Tingsnotarien og ?? Perh Wr..??, og ??... med honom i 20 år. Blef ??... gift med drängen Joh. Stenström ??...  XI år ??... . ??...  i 71 år begrofs  17 april ??...
 


 
 
Källa: Stockaryd (F) C:1 sid 431.
 
Tacksam för hjälp med ??
 
mvh Anders

43
Stenbrohult / Stenbrohult_AI:1_Födda 1707_Sid_132
« skrivet: 2007-03-05, 23:13 »
Kan någon se vad det står på raden nedan från Stenbrohult_AI:1_Födda 1707_Sid_132
GID 843.52.39700
 

 
 
MVH
 
Sam

44
Stenbrohult / Stenbrohult AI:12
« skrivet: 2008-02-28, 20:45 »
Hejsan!
Är det någon som kan se vad det står på följande utsnitt?

Hustrun står efter denna HFL som frånskild, kan anteckningen ha något med detta att göra?
 
Bilden är ifrån Stenbrohult AI:12 sidan 311.
 
Mvh Mårten

45
Slätthög / Sällthöf född 1783 - var?
« skrivet: 2015-10-03, 17:50 »
Hej
 
I Slätthög socken den 1 juni 1783 föddes Britta. Födelseboken 1745 - 1792 sidan 285.  
 
Var i socknen bodde familjen då?  
 

 
Birgitta i Linköping

46
Slätthög / Slätthög - flyttnotis 1805
« skrivet: 2009-08-03, 00:42 »
Vart flyttar makarna Sven Hultbom och Christina [Regina] Hiertberg 1805?
 


 
 
Källa: AD Slätthög AI:6 sid 21.
 
mvh Anders

47
Slätthög / Slätthög vigda 1807 - brudgummens titel
« skrivet: 2015-11-01, 17:56 »
Den 1 november 1807 vigdes i Slätthög socken Erik och Maja.
Vad står det för två ord som hans titel?
 
Slätthög socken, Vigsel- och lysningsbok för åren 1793 - 1822 sidan 319.  
 

 
Hälsningar
 
 
Birgitta i Linköping

48
Slätthög / Slätthög C1:2
« skrivet: 2013-01-25, 21:12 »
Hej
Har återigen fastnat och behöver läshjälp med en födelsebok, Slätthög C1:2 1745-1792 b 79 sid 151.
Det är Lena Jacobsdotter och jag kan inte tyda var familjen bor och vad modern heter.
Tar tacksamt emot förslag på detta
 
Hälsningar
Eva

49
Slätthög / Slätthög 1721
« skrivet: 2010-03-28, 23:35 »
Hej!
Behöver någon med skarp syn som kan tyda föräldrarna och födelseplatsen till Nils Jönsson, född 1721-11-08. Han står med i Födelseboken: Slätthög C I:1 sid 182.
MVH Peter

50
Ryssby (G) / Ryssby AI:4 1788-1801 sid.29 GID:840.9.28800
« skrivet: 2011-12-02, 07:45 »
Hej!
 
Kan någon vänligen hjälpa mig med att tyda ordet framför Jonas Månssons namn och vad betyder krumelurerna efter efternamnen och före födelseåren på Jonas och hans hustru Anna Jacobsdotter?
Jag kan se att på Jonas står det att han kommit ifrån Berga 1797 men vad står det på hustrun?
Enligt husförhöret i Berga (Berga AI:2 GID:817.2.80500 sid.190, bild 100 av 246)flyttade alla i familjen därifrån till Ryssby samtidigt.
 


 
 


 
 
Mvh,
Anne-Lee Wilson
 
Källa:
Ryssby AI:4 1788-1801 sid.29
GID:840.9.28800
Ryssby med Wästraby Skattegård Tredje Lå(?)seroten Wästraby

51
Rydaholm / Simon Nilsson
« skrivet: 2015-04-13, 18:57 »
Hej!
`popjpeg{432228,Rydaholm C : 3 sid. 521}
Jag söker Simon Nilsson bosatt i Norra Ryd. Detta kan var hans plats i dödboken, men jag kan inte förstå mer än datum när han dog och begrovs.
tacksam för hjälp/egolin

52
Rydaholm / Rydaholm - Varthän flyttar familjen?
« skrivet: 2012-11-11, 07:50 »
I Tostarps Södergård finns Håkan Gummesson och h h Ingeborg Svensdotter samt barnen; se Rydaholm AI:2 s 94 (sidans mitt); AID: v21643.b57.s95. 1782 lämnar familjen gården. Varthän flyttar man? Denna socken är helt obekant för mig, varför jag hoppas att någon annan kan klara den här uppgiften.

53
Rydaholm / Rydaholm födelse 1759
« skrivet: 2011-11-23, 07:28 »
Hej.
En Sven ser ut att födas i Rydaholm 8 dember 1759, dop 9 december. Rydaholm C:3, sidan 788.
Men hur lyder resten av notisen, föräldrar och boställe?
Tacksam för tolkning.
Alexander Cedman/52-sm

54
Rydaholm / Rydaholm C:6 födda 1803-25 1126.27.71700 s. 84
« skrivet: 2008-06-10, 13:41 »

Hej !!!
Finns det någon som kan tyda ???
Rydaholm C;6 s. 84 1126.27.71700  
Märta f. 1808 5/5  
MEN vad står det mer ???
Märta Jonsdotter !!
Om det är rätt Märta ??
 
Tacksam
MVH
Ulla

55
Rydaholm / Rydaholm C:3 bild 375/sid 719
« skrivet: 2013-12-04, 14:37 »
Längst ner på sidan så vigs den 4 december 1748 Jöns nånting med Christina Christophersdotter.
Kan nån vara snäll och hjälpa mig tyda hela notisen?
 
Tack på förhand från Karin

56
Rydaholm / Rydaholm C:1 ( 1694-1720) sid 431
« skrivet: 2015-06-27, 10:51 »
Den 25 maj 1713 föds en pojke Johan. Föräldrarnas namn  Per och Elisabet ? samt platsen ?

57
Rydaholm / Rydaholm AI:7 (1822-32) s 503 Botilsboda
« skrivet: 2012-01-24, 20:03 »
Soldaten Johannes Andersson Rask, född 1801 i Rydaholm död i aug 1828 vid ?????
Kan ej tyda vad det står och hans finns ej upptagen i dödboken.
Tacksam för all hjälp,
Eva

58
Rydaholm / Rydaholm AI:4 sid 566 - 567 Vart flyttar familjen?
« skrivet: 2009-07-20, 15:27 »
Hej!
 
 
Behöver hjälp med att utläsa vart min familj tar vägen.
 
Familjen består av:
 
Torp. Anders Jonasson, född 1771
Hustr. Maria Michaelsdotter, född 1777
Dott. Stina, född 1801 3/4
 
Familjen flyttar 1806. Men vart flyttar dom?
 
Tacksam för hjälp.
 
Tack på förhand!
 
Ann-Britt.

59
Reftele / Reftele vigda 1770, C:4, bild 72/89, sida 137
« skrivet: 2010-11-05, 17:38 »
Kan någon se vad det är för plats under Nennesmo, som pigan Anna Andersdotter nedan kommer ifrån?
Understruket med rött.
Drängen Arvid Andersson kommer ju från Nennesmo Söregård.
 

 
 
MVH/Sam

60
Norra Sandsjö / Norra Sandsjö - två platser 1771
« skrivet: 2009-03-04, 15:30 »
Tacksam för hjälp med att tolka två platser och ett efternamn (se nedan).
 


 
 
Källa: AD Västra häradsrätt FI:4 Bild 270, Sid 443, NAD: SE/VALA/01635.
 
rad 2: Magnus Johansson i ??
 
rad 3: Petter ?? i ??
 
mvh Anders

61
Hultsjö / Hultsjö AI:3 sid 95 GID: 1095.3.81300
« skrivet: 2006-06-06, 11:28 »
Hej!
 
Behöver hjälp att utläsa lite här.
 
*Vad heter stället de bor på?
*Vart flyttar familjen?
 
Familjen består av Måns Månsson f 1724
H. Margaretha f 1721
D. Annika f 1748
 
Efter Annikas födelse år står det väl afflyttat till? Men sen kan jag inte utläsa vart de flyttat.
 

62
Hjälmseryd / Hjälmseryd - vigselnotis 1726
« skrivet: 2008-10-27, 20:20 »
Elins efternamn?
 
Varifrån kom Elin?

 


 
 
Källa: AD Hjälmseryd C:1 sid 23 (GID 1092.8.38500).
 
mvh Anders

63
Hjälmseryd / Hjälmseryd - vigselnotis 1708
« skrivet: 2008-11-04, 21:22 »
Varifrån kom Elin Gummesdotter?
 


 
 
Källa: AD Hjälmseryd C:1 sid 11 (GID 1092.8.37900).
 
mvh Anders

64
Hjälmseryd / Hjälmseryd - Magdalena Rudebecks bouppteckning
« skrivet: 2009-07-30, 20:42 »
Anno 1748 sp 4 Juni woro undertecknad ?
? Leutn Magnus Hiertberg ?
och ?, förrätta laga bouppteckning uti Sanden
och Hjälmseryd sn, ?...
?... Magdalena ?...
?...
?..., som äro 5 söner
och 2 döttrar omyndiga, ? den äldsta  
sonen som ?... 17 år,
?... gästgivaren Daniel Cederqvist,
såsom bodelningsman ?...
denna förrättning ? förmyndaren ?...
?...  
?...
?...
?...
?...
den 7 Oct 1730 uti ?...
?...
?...

 


 
 
Källa: Västra häradsrätt FII:2 Bild 186, Sid 29
 
Tacksam för hjälp med att tolka ??
 
mvh Anders

65
Hjälmseryd / Hjälmseryd - födelsenotis 1707
« skrivet: 2008-02-08, 12:57 »
d. 1 Aug  föddes Johans Barn i ?? og frambars till Christning d 3 aug ??...
 


 
 
Källa: Hjälmseryd (F) C:1 sid 105.
 
Tacksam för hjälp med ??
 
mvh Anders

66
Hjälmseryd / Hjälmseryd - bouppteckning 1758
« skrivet: 2009-10-05, 21:31 »
Anno 1758 den 20 juni inställde
sig undertecknad till uppteckning
efter hustrun Anna Månsdotter i
Hundåsen som avled den 3 maj och
Lämnat 5 st barn efter sig 2
Söner 3 döttrar ??...
??...
??...

Karin som dog den 30 maj ??
Makarna avlat och levat 1 månad
till att ?? de omyndigas
rätt var deras morfader
Måns Månsson i Hundåsen
 


 
 
Källa: AD SE/VALA/01635 Västra häradsrätt FII:5 (1756-1758)  Bild 320 / sid 80.
 
Tacksam för hjälp med att tolka ??
 
mvh Anders

67
Hjälmseryd / Hjälmseryd Födelse 1734
« skrivet: 2008-03-22, 20:24 »
Här kommer mera.Jag behöver hjälpmed att även tyda vad det står i födelseboken i Hjälmseryd den 17 event. 19 oktober 1734, Gid.nr. 1092.8.49500. C:1 sid.243.Jag kan se att modern heter Ingrid Andersdotter, men resten, både namn på fadern och faddrar samt var alla kom ifrån.
det är helt oläsligt för mig.    
 
MVH/Bernt

68
Hjälmseryd / Hjälmseryds HFL 1827-1831 GID 1092.27.90800
« skrivet: 2010-11-28, 22:11 »
På rad 18 ungefär står sonen Johannes född den 4 maj 1824 i Hjälmseryd.
 
Men vad heter fadern egentligen? Mitt försök är Gustaf Jönsson Stockard född 29 maj 1762 i Hjälmseryd.
 
Heter modern Maj Stina Jansdotter och är hon född 1762 eller 1782 i Svenarum?

69
Hagshult / Hagshult AI:2 p258
« skrivet: 2010-01-18, 14:19 »
Hej,tacksam om någon kan hjälpa mig tyda var det står på de två raderna om Lisbeth?
Mvh
Lasse Roxne

70
Gällaryd / Gällaryd - vigselnotis 1765
« skrivet: 2008-04-13, 23:45 »
d 24 martii vigdes ?? Per Jonsson i ??.. Ingrid Månsdotter (??) ??...
 


 
 
Källa: GID 1087.11.115400,  [Jönköping]  Gällaryd,  C:1, Vigsel, 1726 - 1761, 758/0,  Bild 374 av 388.
 
Tacksam för hjälp med ??
 
mvh Anders

71
Gällaryd / Gällaryd
« skrivet: 2003-03-06, 18:39 »
Nu blir det svårt igen. Min tidigare eftersökte Håkan Jönsson som jag fick hjälp med att söka i Gällaryd kan eventuellt återfinnas på GIDnr. 1087.15.96900 i Gimmarp. Hans föräldrar är då Jöns ???sson och Britta Håkansdotter. Men Håkan är överstuken och jag kan inte läsa noteringen på honom. Finns det någon som kan hjälpa?
 
Mvh Monica

72
Fliseryd / Fliseryd. Notering, hänvisning i hfl.
« skrivet: 2007-06-03, 08:04 »
Vad betyder denna notering, hänvisning i hfl?
 

 
MW

73
Dannäs / Dannäs Husförhör 1894-1904 sid 51
« skrivet: 2010-04-29, 13:43 »
Hej!
 
Kan någon hjälpa mig med att tyda vad siffrorna under fräjd betyder.
 
Jag tackar för all hjälp jag kan få!
 
Med vänliga hälsningar
Anna

74
Byarum / Byarum - födelsenotis 1728
« skrivet: 2009-01-14, 20:50 »
Pär Andersson i
??...
Isac Månsson
i ??...
Sven Nilsson ibid
Johan Erlandsson ibid
----
h. ?? Johansdotter i ??
...
h. Catharina Jönsdotter i
??...
p. Margareta ??
i ??...
p. Karin ??...

 


 
 
Källa: AD Byarum C:1 sid 183 (GID 1076.19.105400).
 
Tacksam för hjälp med att tolka ??
 
mvh Anders

75
03) Osorterat / Jöns Granberg i Tveta dombok 1726
« skrivet: 2008-10-20, 20:10 »
Hittade ännu en förfader i domboken.
Jag gör ett försök till tydning, skulle vara tacksam om någon
kunde fylla i luckorna?
 

 
Comministern ...........
... ........ .. Jöns
Martinius ....  Ban
karyd låtit inställa
Bönderna Lars Eriksson
i Horshaga och Jöns
Granberg i Granshult
ang ..   ......... på Cap
pellansbostället Ba
ckan i Bankeryd som
Jönses Svärfader? ..
.. bodt ... ..........
faktorismeden Mr
Anders Löfgren på
moen och Olof Larsson
på torpet Trökan
....... för .....
... samma boställe

76
03) Osorterat / Jöns f. i Rydaholm 1738
« skrivet: 2013-03-25, 15:47 »
Se Rydaholm C:3 (1726-1766) Bild 80 / sid 129 (AD Online)
Vilka är Jöns föräldrar  -- deras förnamn klarar jag -- Anders och Martha men sen klarar jag inte riktigt av det där.
Tack på förhand!

77
03) Osorterat / Husförhör Alvesta AI:15 1876-1850
« skrivet: 2011-07-25, 22:20 »
Var hittar jag födelseorten för barnen Ida, Emma och Jöns om jag rät tytt Svenneberga?
 
 

78
03) Osorterat / Födelsenotis Ryssby 1743
« skrivet: 2011-09-14, 09:27 »
Tacksam för läshjälp.
I Family Searche anges sonen Adolph Loren vara född i Ryssby den 5 september 1743, moder Catharina Loren, fader Hagelsten. I födelseboken i avsnitt enligt nedan kan jag bara urskilja namnet Adolph Lorens i den för mig otydliga texten.
Trolig källa:Ryssby C:1 4, 1736-1761, pag 40, år 1743, kolumn 31
Kända data sen tidigare: Adolph Lorens H:s mor heter Ingeborg Catharina Laurin.  
Se även övr släkter, Hagelsten, 2011-09-12
Mvh
Mats Mårtensson

79
02) Militära rullor / GMR Jönköpings regmente, 1697
« skrivet: 2013-05-25, 17:24 »
Hej!
 
Söker mer info om fadern till Lars Persson född 1695-09-04 i Berghem torp, Skärstad (F).
Det står att han är soldat Per Jonsson och modern Anna Torsdotter. De två nummer som upptas av Berghem i Skärstad är nr 34 och 35 livkomp.
 

 
Jag gissar att han är på nummer 35 och antogs 1696, men jag tycker snarare att det ser ut som om han heter Lars Jönsson. Kan någon hjälpa mig att tyda texterna helt?

80
Gäller ännu en gång soldattorpet nr 94 Hult i Södra Unnaryd. Ger texten någon upplysning om vad soldaten gjort innan han kom till torpet.  


 
Vänligen och tacksamt!
:- Björn Rix

81
Hejsan!
jag skulle behöva hjälp att tyda denna text.
 

82
Skulle bli så glad för tydning.
Jag klarade en del men inte allt.
 

83
Skulle vara tacksam för tydning av texten här nedan:
 

84
Hej.
Jag hittade i Konga Häradsrätt en Bouppteckning i bok F II:5 1785-1786 bild 340/sid 671 från AD online.
Där är en del namn och orter som jag skulle vilja få förtydligade.
Bouppteckningen är efter Martha Bängtsdotter i Rösbäcka S Sandsjö.
Kan någon hjälpa mig med detta?
jag tackar på förhand
mvh Curth

85
Hej,
 
Skulle behöva hjälp att tyda några av orden i den här texten:
 


 
 
Min tolkning så här långt är:
 
Hvad fastigheten 1/4 dels Mtal No 2 Sibbe
torp beträffer, som efter både fader och  
moder nu mera är arffallet(?) _ Begärte  
Arfvingarne det nämde fastighet 1/4 dels Mtal
kunde på sätt(?) fadrens Testamente och deras  
eget beslut åsyfter(?), blifva dem emellan  
skiftad _ Och, då intet vidare föreföllt(?)  
Ansåg(?) sig boutrednings männen sig oförhindrade  
...... vederbörande Arfvingars Närvaro, fortsätta(?)
med(?)
skifte som fölljer.
 
Mvh
Anders Karlsson

86
Hej.
Jag har svårigheter att tyda de två sista styckena i Anders Olofssons bouppteckning från 1739. Är det någon som har möjlighet att hjälpa mig att fylla i luckorna?
 
.... äro dessa 4 Barn och arfvingar till godt för ..., att sohnen och Brodern Jöns tilllåter sina 3 systrar Lika Rätt mot sig i ................ ahlebo, som hultnäs ......, där ... på döttrarnas .............., än för 90 ........, som de bägge äro inköpta ....
 
Änkian och styfmodern hustru Karin Persdotter får i ..., får i ..... till sitt ...., när hon . bruka vill, undantag till döda dagar.... är, .... sin fullkommliga willja ..., ....... dessa 4 st Siuf Barn får af .......................................................
 

87
Mo häradsrätt FII:8 sid 279-283
Jonas Eriksson, Kanshestra död 1822-01-31
 
Jag har stångats med den här bouppteckningen ett tag nu och tror att jag lyckats tolka det mesta men det är fortfarande några saker jag inte kan tyda. Så nu hoppas jag att någon vänlig själ kan hjälpa mig.
 
sid 280
under rubriken ”Jernsaker” 3:e post från slutet: 1 ?knif med ?
 
Träbråte:
andra posten: 11 st ? och Baljor
5:e posten: 3 st ? fjerdingar (Det ser ut att stå Bo men vad är det?)
8:e posten: Boketunna (vad är det?)
högra spalten 3:e posten från slutet: 2ne Retsell??
 
sid 281
Diverse
11:e posten (efter Baketråg)
3:e posten från slutet: 10 ? Söm
sista posten: Glt ? och 2ne Klocklon? (ska det vara klocklod?)
 
sid 282
Utestående fordringar som anses säkra
I andra spalten finns en fordran på Petter Samuelsson i Långhult daterad 11 febr (står det 1822? Det är samma dag som bouppteckningen gjordes. Har han alltså lånat av dödsboet?)
 
sid 283
längst ner: Att inte med wett eller wilja undan dölgt blifvit intygar under ? förbindelse
Stina Jaens dotter Enkan
Sålunda warer uppgifvit och wärderat som ??? betygar ut Supra
?? Biörkman
 
sid 284
Vad står det på första raden och vad är allra sista ordet på sidan?
 
Ann

88
Östra Vemmenhög / Östra Wemmenhög flyttattest 1812
« skrivet: 2006-08-05, 10:06 »
Hej!
 
Finns det någon som kan hjälpa mig tyda följande flyttattest. Jag kan läsa de 4 översta raderna själv men efter Westra Wemmenhög kör jag fast och kan därefter bara läsa fragment.
 

 
MVH  Kicki

89
Örkened / Örkened AI:19 (1853-1858) sid 110
« skrivet: 2007-07-16, 07:07 »

Hej !
Någon som kan hjälpa mig med vart John Jönsson är född.
Tacksam för svar.
Mvh / Torgny

90
Örkened / Örkened AI:13 (1833-1837) sid 121
« skrivet: 2010-02-19, 12:19 »
På rad sju nedifrån står Jonas Jonasson Krans. I högermarginalen står det något om att han blivit häktad, kan det stämma?
 
Vänliga hälsningar
Johanna

91
Vem kan hjälpa mig tyda texten?
 
Landskrona stadsförsamling C:5 sid 225 AID v108971.b233.s225
 

92
Kristianstad / Kristianstad stadsf. hfl 1832 GID 1446.21.13400
« skrivet: 2009-05-19, 19:06 »
Kan någon se vad det står här att drängen Nils Pehrsson flyttar till 1832?
Jag behöver verkligen följa honom dit för att se om han är den jag hoppas,
nämligen husaren (från 1835) Nils Krans som jag har letat efter i många år.
 

 
Tack på förhand!
Stefan

93
Hej. Jag kan inte tyda vad som står i den högra kolumnen. Rubriken är: Närvarande General Mönstrings Annotationer. Men vad står det?

94
I lagfartsprotokoll, som i det här fallet från Rönnebergs Häradsrätt 1844-1855 AII2:a, finns det ofta en del noteringar som jag är nyfiken på. Kan det ligga någon information här bakom av intresse att leta upp - undrar jag?
Typ Lös:3:32 och Qhs:2:6 i bilden. Kan någon ge en ledtråd?  

95
Albo häradsrätt / Albo häradsrätt FIIa:10 sid 91
« skrivet: 2011-08-02, 00:39 »
Hej!
 
Någon som vet vad Magnus hade för yrke?
 

 
Tack på förhand!
Angelica

96
02) Militära rullor / Generalmönsterrulla 1780 sid 357
« skrivet: 2009-01-07, 13:43 »
Hej!
 
Behöver lite läshjälp från Generalmönsterrullan 1780 då Carl Hörtulan får avsked.  
 
Det gäller Närke-Värmlands regemente, Örebro Kompani, rote 63 Sjögesta, sid 357.
 

 
Stort tack på förhand!
 
Mvh
Johan

97
Kungälv / Hur lyder texten? Kungälv, AI:4, p.186
« skrivet: 2009-03-06, 07:06 »
Kanske någon kan hjälpa med denna?
 

 
Fick med modren 1877 utflyttnnigsbetyg ...
 
MW

98
03) Osorterat / Vad står det här?
« skrivet: 2005-07-21, 16:02 »

eftersom jag fick så snabb och bra hjälp med min rad, så provar jag nu med ett större stycke.  
 
 
MVH
 
Peter Björndahl

99
Byggnader och miljöer / Vägbygge Gåttåsavägen 1935
« skrivet: 2008-05-15, 20:50 »
Här är en bild på min morfar (han med bar överkropp)Erik Wilhelm Svensson. På bilden står det Gåttåsavägen 1935. Nu undrar jag ver denna väg finns?


100
Människor / Kvinna från Slätthög?
« skrivet: 2008-05-07, 13:06 »
Detta foto fanns i min morfars och mormors album och jag tror att det är från Slätthög Moheda trakten. Är det någon som vet vem kvinnan är?

101
Människor / Jaktlag i Lagan?
« skrivet: 2005-05-21, 08:07 »

Hittade bilden bland många andra efter min mormorsbror, som bodde i Lagan (G-län)
Förmodligen tagen i början av 1900-talet.

102
Människor / Eneryda - människor på bild
« skrivet: 2011-09-29, 11:13 »
I Fritidsnämndens arkivbildare (Älmhults kommunarkiv) återfanns följande äldre bild på en samling idrottande personer ifrån Eneryda (samhälle vid stambanan,norr om Älmhult i Kronobergs län, Småland):
 
Eneryda 0001:

 
Känner någon till något mer om denna idrottsbild ? När är den tagen? Går några personer att identifiera?

103
Sävsjö gård ? / Sävsjö gård ?
« skrivet: 2009-08-22, 10:48 »
Här kommer en något bättre bild på texten.

 
mvh Katarina

104
Byggnader och miljöer / Skoaffär i Växjö
« skrivet: 2005-09-18, 18:47 »
Detta är troligtvis en bild fr Växjö. Någon som känner till detta?


 
 
Jag har hört att min mormor Elin Lindkvist f 1893 i Växjö ska ha arbetat som skobiträde.

105
Människor / Åstorp, när?
« skrivet: 2006-11-18, 15:49 »
Hejsan!
 


 
 
Denna bilden har tillhört min morfars mor men ingen verkar vara så säker på vem den föreställer..
 
Jag undrar om någon som är bättre på sånt här än mig.. kan uppskatta när den togs?
 
Min mfmf levde 1871-1951 och hans hustru 1864-1934
mfmf far och mor i sin tur levde 1839-19xx och 1844-19xx
 
Alla i Åstorp där bilden togs...
 
mvh  
Martin

106
Människor / Sandviken - Anna Göransson
« skrivet: 2009-01-24, 13:54 »
I negativsamlingen efter fotografen Carl Larsson i Gävle (min farfars fars kusin) fanns bland annat följande foto med påskrift Fru Anna Göranssson, Sandviken. Någon som känner till damen ifråga?
 
Hälsningar
Marianne K
 

107
Archive - Swedish language / Abbreviated term in birth record
« skrivet: 2010-03-10, 19:52 »
Please explain what this means:
 
i f:a äkt. f. 1942
 
f must stand for born but I don't understand f.a äkt  Does this indicate he was adopted? Two other sons are listed after this one, born in 1950 and 1959, but the term is not part of their dates.
 
Thanks for your help.

108
Litteratur / Olsson, Nils Ludvig (1893-1974)
« skrivet: 2010-05-10, 20:25 »
Hej allihopa !
 
Finns det någon som vet något om den Skånske författaren och läraren Nils Ludvig Olsson, född den 5 mars 1893 i Lund och död den 7 juni 1974 i Eslöv.
Ett pågatåg bär namn efter honom och jag är nu nyfiken på att veta mer om honom då han, enligt min far, är en avlägsen släkting.
 
Vh
Petter, malmö

109
Åkermark / Åkermark
« skrivet: 2010-08-25, 09:28 »
Jag hjälper en god vän med att söka en person vid namn Nils Åkermark (mellannamn förkortat till Hg). 1943 fanns Åkermark i gränstrakterna Hjälmseryd-Slätthög-Gällaryd i Småland och skrev en dedikation i en anteckningsbok till min väns morfar. Åkermark finns inte i Sveriges dödbok 1947-2006. Den muntliga traditionen förmäler att Åkermark hade påbörjat teologiska studier i Lund men avbrutit dem. Tacksam för all information.
 
Mvh/Rune

110
Lillius / Lillius
« skrivet: 2012-10-15, 10:25 »
I boken Beskrifning om Svenska Hemman och Jordagods tryckt 1755 har jag upptäckt på ett diskret ställe en namteckning vars förnamn är svårtytt. Där kan stå Hubaël eller Kubaël Lillius. Boken är inköpt 19 november 1761.
Jag skulle vilja veta mer om denne man. Tyvärr har jag inte lärt mig lägga ut bilder på forumet så den som är intresserad kan jag skicka över skannad kopia.

111
Hagborg / Hagborg
« skrivet: 2002-09-20, 23:40 »
Jag undrar över Lars Persson Hagborg Svan född 1760 som kommer till Nederkalix ca 1783 till Nynäs Nederkalix A1:2 folie sida 238.Där han anges komma ifrån Grythyttan. Han blir soldat Svan i Nederkalix.
Vet någon ursprunget till Hagborg, är det ett soldatnamn någonstans ?
 
Rune

112
Cavallin / Cavallin
« skrivet: 2010-07-19, 12:22 »
Hej:
 
Söker föräldrar till Anna Lisa Cavallin född 1906-04-04 död 1999-08.28 och evt. mer uppgifter om släkten Cavallin. Anna Lisa var gift med min fars kusin Björn Frithiofson Strömberg som lustigt nog var född samma datum och år som hustrun 1906-04-04. Han gick bort 1993-10-18. Är Cavallin en äldre Stockholms släkt?
 
Mvh Steve

113
Broke / Brokius / Broke / Brokius
« skrivet: 2005-06-25, 17:12 »
I Smol Ups II sid 404 finns en ganska fyllig redogörelse för sedermera komministern i Sandhem (c:a 1640) och kh i Härja c:a 1650) Jon Bengtsson Brok[ius].
Stod 1638 under namnet Joen Broke på förslag till khetjänsten i Ölmstad men antogs ej. Erhöll omkr 1640 stommen i Skärstad av Per Brahe. I Växjö stifts HM, under Skärstad, kallas han herr Jon Brocke.
Hans hustru anges i Smol Ups NN. Är det någon som känner till hennes namn?
Uppgifter om Jon Bengtsson Brokes härkomst är givetvis välkomna.
Vänligen,
Olle Elm

114
Anckarloo / Anckarloo
« skrivet: 2000-02-04, 14:14 »
En Jonas Dufva från Jönköpings län, blev kapten och adlades 1689 under namn av Anckarloo.
 
Vid Medelstad häradsting i Blekinge 1688 och 1698 företräddes Jonas hustru Maria av hennes svåger Måns Åkesson Dufva.
 
Enligt Elgenstierna (även den nya bearbetningen) står att kapten Jonas Dufva-Anckarloo var son till Jonas Dufva den äldre som skulle bott i Hagshult i Jönköpings län.
 
Men enligt de mycket samtidiga domboksutdragen borde kaptenens fader hetat Åke om nu Måns Dufva var Maria Anckarloos svåger. I Nättraby figurerar också en Håkan Dufva som bror till Måns Dufva.
 
Kan någon kasta ljus över detta problem
 
Hälsningar
 
Björn-Åke Petersson

115
Övriga skrifter / Biskop Hans Brasks släktbok
« skrivet: 2011-11-25, 12:15 »
Hej,
Öppnar en diskussion om Biskop Hans Brasks släktbok / utgiven av Personhistoriska samfundet genom Hans Gillingstam och Göran Setterkrans (1970).
Jag äger inte boken utan får hålla till godo med studier på biblioteken. Jag missade att läsa inledningen igår och sitter nu med recensionen i SoH 1971:3 skriven av Jan Liedgren, som vad jag ser inte ger svar, på det jag frågar mig.
 
En första fråga till de kunnige:
 
När skrevs denna släktbok?
Då den utgivna är en avskrift för Per Brahe d ä (väl 1502-1590?) - Ser man tillägg redan i denna avskrift?
Ser man vilka som är de yngsta angivna i skriften?
 
Vänligen,
Olle Elm
.............................................
PS. Vill nu meddela att jag genom Bo Peter Persson fått ta del av inledningen - för vilket jag tackar!
Skall försöka att själv ge ett svar på min fråga senare - om fler än intresserade. DS
 
(Meddelandet ändrat av smol 2011-11-25 16:54)

116
Västerbottens län AC / Umeå landsförsamling
« skrivet: 2005-05-05, 12:23 »
Kan Genline vara snäll komplettera några av husförhörslängderna för Umeå landsförsamling, det saknas delar av dem !

117
Hur ska jag gå vidare?
 
Jag fann en ana som 1840-09-20 blev ihjälslagen, vad jag förstår i Åhlshult, Almundsryds församling. Jag har varit i kontakt med Vadstena och fick följande svar:
Nils Olofsson kunde inte påträffas i Kinnevalds häradsrätt, dombok AI:a81 och 82 lagtima och urtima ting. För att gå vidare måste man veta vem som var gärningsmannen.  
 
Hur kan jag ta reda på vem som är gärningsmannen?
I vilka källor kan jag finna svaren?
 
Hälsningar
Annette Fast

118
Kortesjärvi / Kortesjärvi
« skrivet: 2004-07-04, 15:15 »
Hej
 
Enligt uppgift skall min mfm Maria Heikint. Kunnari e. Isokangas vara född i Kortesjärvi 18/10 1858 och död i Alahärmä 2/12 1944.
Känner ngn till ngt om hennes föräldrar.
I Hiski finns ju inte födelseböcker efter 1850 från Kortesjärvi.
 
Rune

119
Hej!
 
Jag undrar hur man bär sig åt för att forska i Karelen? Har en ana som komer därifrån, men hittar inte karelen på kyrkoböckerna på internet.
 
Tack på förhand!
 
Mvh Emma

120
Allmänt / Båtförbindelser mellan Öland och Stockholm
« skrivet: 2014-02-13, 22:46 »
Om man ville åka till Stockholm från Öland på 1870-talet - hur fungerade båttrafiken?
Jag har hört från en gammal Ölandsbo att många ungdomar fick åka billigt med isbrytarna på vintern
Hur kan man få reda på vad för slags båttrafik det fanns vid den här tiden?

121
Hej.
Undertecknad söker uppgifter om min mm
Ester Elevira Nässe'n,föräldrar och syskon
samt andra anhöriga.
MVH Chatrine.

122
Enligt Knut Linders bok Båtsmän i Själevad, Örnsköldsvik, Mo, Björna anges på rota 114:1
Nykommen:
Anders Andersson Nykommen antagen 4/6 1788 f. o Själevad 1761 d. o aug 1790.
Vigselbok gav 1785 4/12 reserv Anders Andersson i N:Wästansjö och pigan Catharina Erksdr i S: Wästansjö.
Min anna från detta äktenskap
är Erik född 1786-04-26 enligt födelsebok
Reserv Anders Andersson Westansjö till Umeå Erik
 
Jag söker alltså Anders Anderssons förfäder
jag har Catharina Eriksdotter anor.
 
För eventuella intresserade har jag upplysningar om Erik Anderssons och hans hustru Eva Maria Jonsdotters öden i Röbäck, Umeå Lands, Västerbotten.
 
MVH
 
Rune Johansson

123
Själevad / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-06-29
« skrivet: 2002-04-20, 07:48 »
Hej!
Han är identisk med båtsmannen på 29:e rotan Anders Olsson Kast och skall då enligt båtsmansrullor vara född i Falun 1774, död under tjänstgöring i Stockholm 1802 27/5. Fadern heter alltså Olof och modern kan heta Anna. Om ursprunget i Falun så är undertecknad intresserad.

124
Lars Persson Hagberg f 28/12 1758, Högborn. Far Petter Nilsson f 20/8 1730 Högborn Grythyttan. Mor Cherstin Larsdotter f 1732 Hjulsjö. Söker Petters och Cherstins föräldrar.

125
Hej!
Jag har hittat en Malin Danielsdotter Örnsell *1680 ?1766-09-07 i Gumboda nr 12 gift med  
Carl Holm *1685 ?1772-07-17.
De fick dottern Anna Carlsdotter *1717 Gumboda nr 12 ?1772-09-21 Ånäset nr 4.
Nu undrar jag varifrån Malin och Carls släkter kommer ifrån (dvs. Örnsell och Holm)
Har någon stött på samma personer som jag?
 
MVH Youcef

126
Känner någon till Ulla Christina Söderström min fffm född 1810 08 09.I mickrokorten i Vasa står hon som född i Umeå och kommen från Umeå 1835.Hon hade fött en dotter 1835 12 29 Berhardina Josefina,de framkom inte var denna dotter var född.
Tacksam för all information
Barbro.

127
Hej
 
Mitt huvudsakliga intresse på detta hemman är i det här skedet Lars Matsson, hans hustrur och barn. En dotter Kerstin född ca 1684 gifter sig med Sigfrid Johansson-Hagman ( se efterrlysning ERsmark 3 Umeå socken ) vilken är min ana.
 
Nu till grundfakta
 
Enligt mantalslängd Sävar
 
1678-1683  Mats Andersson 1 bo 0 hu 1 so 2 do 1 sohu
1684 som ovan men 3 döttrar
1686-1688 som 1678
1690 Lars Matsson 1 bo 1 hu  2 syskon
1691-1695 Lars Matsson 1 bo 1 hu  
1696 Lars Matsson 1 bo 1 hu 1 so
1697 Lars Matsson 1 bo 1 hu 1 so 1 do
1698 Lars Matsson 1 bo 0 hu 1 so 1 do 1 syskon
1699 Lars Matsson 1 bo 0 hu 1 so
1700 Lars Matsson 1 bo 1 hu 1 so
1702-1703 Lars Matsson 1 bo 1 hu
1705-1708 Lars Matsson 1 bo 1 hu 1 do
1709 Lars Matsson 1 bo 1 hu 2 do
1710 Lars Matsson 1 bo 1 hu 1 do
1712 lars Matsson 1 bo 1 hu 2 do
1714 Lars Matsson 1 bo 1 hu 2 do, noterat hustru och döttrar Brita och Carin
1718 Lars Matsson 1 bo 1 hu 1 do, noterat dotter Brita, Carin hos ?
 
Enligt Pagina 195 A1:1
Lars Matsson 1723-1731
Hustru Brita 1723-1731
Dotter Brita 1723-1730
Dotter Carin 1723-1731
Son Lars Larsson 1726-1730
 
Min slutsats blir att Lars Matsson måste varit gift 2 ggr, där första hustrun måste varit Kersin Larsdotters moder. Känner någon till henne ?
 
Lars har haft många barn känner någon till dessa förutom Lars Larsson och Kerstin
 
Rune

128
Snickaren Carl Johan Svanberg var född 1817-03-24 i Umeå. Men vilka var hans föräldrar ?
 
m v h
 
Leif Hagberg
Karlskoga

129
Hej! Jag har en Maria Andersdotter Röberg gift med Anders Andersson Christen, soldat i Rödå, född ca 1727 till 1730 och död 1758-07-25 i Rygen, Tyskland (se Umeå socken)
Jag har sett en annan Röberg i Umeå, en Petter Rödberg som nämns bl.a. här i Anbytarforum som son till en Per Olofsson i Röbäck.
I diskussionen i socknen Ådals-Liden här i Anbytarforum har jag också sett en Katharina Röberg.
Har dessa släkter någon sammanknytning?
Jag skulle också vara tacksam om någon har något föreslag om var namnet Röberg skulle kunna komma ifrån, och ytterst tacksam om någon skulle kunna komma med en fader till Maria.
 
MVH Youcef

130
Enligt FII:1 kort 7/12.
 
I nobember månad gjordes det inventering av hemmanet hos Jon Jonsson i Röbäck. Hustruns namn framgår inte av inventeringen men det framgår att hon avlidit.
Barnens namn anges till
Jonas
Jacob  
Karin  
Elsa( min ana gift med Hans Hansson i Överboda)
 
Enligt dombok vt-1712 ? 31  Första gången lät Jon Jonsson i Hössjö kunggöra dess svärfader Jacob Nilsson i Röbäck meddelat honom upplåtelse på dess hemman i berörda by den 7 januari 1712.
 
Enligt mantalslängd Hössjö noteras 1712
hustru Sara på ett hemman där Jon Jonsson med hustru noterades 1710. Jon Jonsson hade gått ut soldat 1712.
 
Enligt mantalslängd 1714 noteras under ett hemman
hustru Sara Jon Jonsson.
Därefter noteras 1 bonde och 1 hustru på detta hemman tom 1719, därefter flyttade han tillbaks till hössjö, dessförinnan måste han gift sig med sin nya hustru Anna Olofsdotter.
 
En Jacob Nilsson börjar noteras 1690 på följande
sätt under Röbäck
1690 Jacob Nilsson 1 bo 1 hu 0 so 2 do
1692 Jacob Nilsson 1 bo 1 hu 0 so 2 do
1693 Jacob Nilsson 1 bo 1 hu 0 so 2 do
1694 Jacob Nilsson 1 bo 1 hu 0 so 2 do
1695 Jacob Nilsson 1 bo 1 hu 0 so 2 do
1696 Jacob Nilsson 1 bo 1 hu 0 so 2 do
1697 Jacob Nilsson 1 bo 1 hu 0 so 2 do
1698 Jacob Nilsson 1 bo 1 hu 0 so 1 do
Möjligt att Jon Jonsson gifte sig här
1699 Jacob Nilsson 1 bo 1 hu 0 so 1 do
1700 Jacob Nilsson 1 bo 1 hu 1 so 0 do
Han kan ju även gift sig här
1702-1703 1705 Jacob Nilsson 1 bo 1 hu 1 so 0 do
1706-1707 Jacob Nilsson 1 bo 0 hu 1 so 1 do
1708 Jacob Nilsson/Nils Jacobsson 1 bo
1709 Nils Jacobsson 1 bo
1710 Nils Jacobsson 0 bo 1 syskon tror jag
1712 Syster Margareta Nils Jacobsson 1 hu
1714 Hustru Sara Jon Jonsson noterat ? Hössjö
 
Har någon kännedom om Jacob Nilsson och dess hustru och deras andra barn Nils och Margareta
 
MVH
 
Rune

131
På Röbäck 9 har jag noterat följande innehasvare enligt mantalslängd
1695 Olof Olofsson soldat
1699 Olof OLofsson Kröger
1712 Hustru Anna
1714 Daniel Olofsson
1719 Johan Andersson
 
Olof Olofsson Kröger hustru heter Margareta Jacobsdotter se ev diskussion under Röbäck 5
 
Sonen Daniel Olofsson hustru heter Anna.
 
Vet någon ngt om hennes anor ?
 
Daniel Olofsson dör 1759-10-24. Enligt dödsnotis är hans fader Ol Olsson Kröger. moderns efternamn Olsdr i dödsnotis troligast fel.
 
Enligt vårtinget 1719 anser sig Johan Anderssons änka Malin Nilsdotter ej längre kunna bruka sitt skattehemman i Röbäck.
 
Enligt gamla bouppteckningar F2 kort 12/20 lät den 2 april 1719 Johan Anderssons änka hustru Malin Nilsdotter inventera sin ägendom i sin styvdotter Karin Johansdotter  och dess faderbroder Hans Anderssons närvaro. Det framgår även att Johan Andersson varit gift 3 gånger, samt att han har en son Nils på 2 och ett halvt år med Malin Nilsdotter för vilken ovannämnda Johan Anderssons broder Hans Andersson åtagit sig förmyndarskapet.
 
Vet någon ngt om bröderna Johan och Hans Andersson ? min egen misstanke är att de kommer från Degernäs.
Vart tar styvdottern Karin Johansdotter vägen ?
Finns det någon relation mellan Daniel Olofsson Kröger ?
 
Tacksam för alla upplysningar
 
Rune

132
På Röbäck 7 har jag noterat följande innehavare
 
Rotehållare enligt GMR 1728 för Rota 30 Frisk
 
Röbäck 4,27 samt 7
 
Beskrivning av hemmanet Röbäck 7 i GMR 1728.
Jöran Larsson, fallit till öde 1707 då åbon blev soldat för 52 rotan, upptagit 1710 på 2 års frihet av Hans Andersson i denna by ? som avstådt till Johan Johansson som 1720 lämnat till öde. Upptagit på frihet 1727 av Erik Jöransson.
 
Enligt mantalslängd
 
1695-1696 Jöran Larsson 1 bo 1 hu
1697-1698 Jöran Larsson 1 bo 0 hu
1699 Daniel Danielsson 1 bo 1 hu
1700 Daniel Danielsson 1 bo 1 hu 1 syskon
 
Jag spekulerade under Röbäck 8 om Daniel Danielsson ev var son till Daniel Jonsson.
 
När man följer mantalslängderna på dessa hemman är det osannolikt men möjligt, då det både 1698 finns två syskon hos Herman Danielsson Röbäck 8.
 
Har ngn ide om fader till Daniel Danielsson?
 
Rune

133
Enligt Generalmönstringsrullan 1728 framgår rotehållare för rota 31 Bagge var  
Röbäck 6 Nils Olofsson och att hemmanet numera bebos av sonen Nils Nilsson samt hemmanet  
Röbäck 14 Simon Simonsson som fallit till öde 1697. Upptaget 1701 av Länsman Östen Olofsson
 
Nils OLofsson kallades i mantalslängd lilla Nils Olofsson.
Enligt dombok ht 1701 framgår att Nils OLofsson hustru heter Ingeborg Nilsdotter.
 
Nils Nilssons moder Ingeborg levde åtminstone 1741
 
Enligt husförhörslängd verkar Nils Nilssons hustru heta Anna
När Nils Nilsson Bagges son Nils föds 1721-09-18 är bla vad jag tror Herman Danielsson i Röbäck fadder (svårläst för mig )
Vid Olofs födelse 1726-07-17 är Olof Hansson i Röbäck, klockarens son Herman, Rödstedts hustru samt pigan Carin faddrar fadern var Nils Nilsson Bagge.
Vid Lars födelse 1730-11-08 var fadern Nils Nilsson och faddrarna Corpral Carlman, Jacob Hanssons son Hans samt Hans Larssons dotter Anna.
 
Vet någon ngt om Nils Olofssons och hustru Ingeborg Nilsdotters ursprung.
Vet ngn ngt om Nils Nilssons hustru Annas ursprung ?
 
Rune

134
Hej  
 
Jag skriver efterlysningen under byanamnet med hemmansnummer. Min tanke är att fortsätta skriva mina efterlysningar som gäller Röbäck med hemmansnumret om detta faller väl ut.
 
Hans Persson Jute noteras första gången i Röbäck 1681. Hans hustru heter Karin Jacobsdotter enligt hösttinget 1701 ? 15.
Vet någon något om Hans och Karins ursprung..
 
I mantalslängd 1702 anges Hans Persson Jute eller dess son Jacob Hansson.
 
I mantalslängd 1700 Hans Persson Jute 1 bonde 1 hustru 1 son 1 dotter.
I mantalslängd 1701 1 bonde 1 hustru 1 son 1 sonhustru.
Min tolkning av ovanstående blir att Hans Persson Jutes son Jacob Hansson gift sig 1701.
 
Jacob Hansson får bl.a en son OLof.  
Olof Jacobssons moder ( elle Jacob Hanssons hustru ) Malin Olofsdotter dör enligt dödsbok 1751-05-15 70 år gammal.
Tore Nilsson skriver i sin artikel  Drunkningsolycka i Rödån  Släkten No 11 att Jacob Hanssons svärfar är Olof Jonsson se efterlysning Röbäck 23.
 
Rune

135
Jag noterat följande innehavare på Röbäck 4
 
1695 Nils Månsson
1697 Hustru Dordi Nils Månsson
1698 Hustru Dordi/Olof Olofsson
(Jag tror Olof OLofsson son till Olof Andersson stor se diskussion Röbäck 2 )
Olof OLofsson dör före 1712. Änkan heter Karin Jonsdotter enligt dombok vt 1713 ? 20 där det framgår att änkan avsagt sig hemmanet.
Nils Andersson Forsman blir nu innehavare av hemmanet.
Hemmanet faller till öde 1720.
 
Vet ngon om Olof Olofsson och Karin Jonsdotter får några barn ?
Vet någon ursprunget till änkan Karin Jonsdotter och hennes vidare öde.  
Vem är Nils Andersson Forsman, härstammar han från Röbäck ?
 
Rune

136
Enligt dombok vt 1697
 
Olof Andersson tilläts efter det avtal han gjort med med Rådman Peder Matsson mottaga Erik Anderssons Tysks hemman I Röbäck eftersom berörda Tysk gått därifrån.....  
Det framgår av samma paragraf att Erik Andersson Tysk har en syster hustru Sara
 
Enligt ht 1701 ? 15 tilltalades Hans Persson Juthe i Röbäck av Erik Andersson Tysk för några persedlar som hans saliga hustru Sahl Malin Andersdotter lämnat till honom under hans bortavaro. Det framgår av samma paragraf att han har en son Anders 1701 16 år alltså född 1685 samt en dotter Ingeborg 1701 6 alltså född 1695.
 
Vet någon något om Anders Erikssons och Ingeborg Eriksdotters öden ?  
 
Enligt GMR 1728:1 Rotehållare för Rotan 30 Frisk
Röbäck 4, 27 samt 7
Skrivet om Röbäck 27 Erik Andersson .....fallit till öde 1721...gården bränd 1720 av ryssen ...upptagit 1724 av sold Frisks hustru på 5 åhrs frihet.....
Enligt GMR 1728:2 angående Olof Olofsson Frisk 40 år 16 tjänsteår, bonde snickare.
 
Olof Olofsson Frisk son till Olof Andersson har jag även efterlyst under Olof Olofsson Frisk så jag vill inte återupprepa allt
 
En fråga dock om Olof Olofssons Frisks barn
Enligt dödsnotis 1779-06- skall han ha haft 4 söner 1 son död 1779
 
Jag har lokaliserat 3 söner
Olof Olofsson Frisk född 1716 död 1760-04-04  
Anders Olofsson född 1732
Abraham Olofsson född 1736-01-28
Vet ngn vem den 4:e sonen var
 
Enligt dombok 16/3 1751 anklagades drängen Anders Olofsson och kvinnopersonen Maria Persdotter ifrån Röbäck för begånget lönskaläge
Anders Olofsson verkar därefter gifta sig med Maria Persdotter. Vet ngn hennes föräldrar.
 
Olof OLofsson Frisks hustru Malin Andersdotter var enligt dödsnotis 1741-06- 55 år. Hon borde alltså vara född 1686.
Om detta stämmer bör hon varit 50 år när Abraham föddes. Var det vanlift att modern var så här gammal vid födseln ?
 
Rune

137
Hej börja med att se på min efterlysning  Olof Jonsson död Röbäck 23 1734-03-xx
 
I mantalslängd 1700 noteras på Röbäck 23 för Olof Jonsson 1 bonde 1 hustru 2 döttrar.
1701 noteras endast en dotter.
 
Min tro är att Olof Jonssons dotter som i så fall heter Malin gifter sig med  Jacob Hansson i Röbäck ( se efterlysning Röbäck 5 ) 1701.
 
Enligt min efterlysning  Olof Jonsson död Röbäck... är min hypotes att en annan av Olof Jonssons döttrar gifter sig med Hans Andersson ca 1712.
Hans Andersson har två barn Anders och Karin i vad
jag förstår första giftet för det med Olof Jonssons dotter.
Jacob Hansson får ett flertal barn.
 
Man uppmärksammar dock att vid dessa barna födslar är ofta dessa barn ( Hans Anderssons och Jacob Hanssons) faddrar vilket talar för att teorin att Olof Jonssons dotter gifter sig med Jacob Hansson.
Se även Tore Nilssons artikel i säkten 11  Drunkningsolycka Rödån
 
Har någon annan även kommit till denna slutsats.
 
Rune

138
På Röbäck 22 har jag noterat följande personer enligt mantalslängd där jag tacksamt även mottar rättelser
 
1695-1699 Jon Berg
1700-1702 Jon Bergs hustru
1703-1705 Erik Jonsson som enligt dombok § 14 1705 upptar Olof Björnsson hemman i Häggnäs vars hustru heter Anna Zachrisdotter se ev under Röbäck 9
1706 Hustru Karin/Jon Jonsson
1707-1712 Jon Jonsson
Har någon ngn kännedom om Jon Jonsson och hustru Karin ?
1714-1720 Pigan Karin Jon Berg
 
Enligt dombok § 76 ht 1727 låg detta hemman öde mellan 1720-1726 varvid det togs upp på frihet av Lars Larsson Studs som är son till Lars Olofsson i Norrmjöle.
 
Lars Larsson är ju styvson till Anna Zachrisdotter  
som tidigare var gift med Erik Jonsson enligt ovan.
 
Har någon ev ytterligare upplysningar Jon Berg, Jon Bergs hustru (hustru Karin ?)Jon Jonsson och pigan Karin ?

139
Enligt mantalslängd ändrades ägarförhållandet på detta hemman ca 1696 från Jacob Andersson till Anders Bengtsson.  
Min huvdsakliga fråga är i vilken realation står Jacob Andersson och Anders Bengtsson till varandra. Är Anders Jacobs styv eller svärson.
 
Det finns en paragraf 7 ht-1701 som jag hoppas ngn  
ev kan hjälpa mig att tyda då jag även troligast översatt fel
 Isak Larsson i Djäkneböle krävde inttresso av Jacob Andersson i Röbäck för länta 120 daler copparmynt Å 1680 21 juni efter obligation bemälte dato, som utlofa skäligt intressoo, hwilket nu fodras resp av han bemälte 120 daler obligation lyder, haver länt, oh spannmål allena för en månad,uthan för hushållet köpt, och allerata bytt ifrån sig, och bort bort till förning på?, och då förmodar han därpå sterbhuset böra därtill swara ??? han wäl därom påminte så wäl 1695 då Jacob bytte sina styvbarn ifrån sig, som sedan och fuller förstärstadt? därom, men intet bekommit hållandes sigh hwadh Jacob Andersson som Pänningarna länt och utlovat intresse och han må söka sina medarvingar som han bäst gitter, men Jacob påstår som att gäldh bör av oskifta gälda att han därför han icke allena må hästta? Styvsonen Anders Bengtsson föegaf penningarna vara länta för en bythölts, och barnen litet nog finge ärva, ia mindre är deras fäders ?, är på bytet Anno 1695 uppfört och betalas?
......
Kan någon hjälpa mig och tolka ovanstående parafraf ?  
 
Rune

140
Rotehållare för 28 Rotan Ruth enligt GMR 1728
Röbäck 2 Nils OLofsson
Röbäck 8 Daniel Jonsson
Röbäck 21 Jacob Andersson
 
Enligt mantalslängd för Röbäck 2
 
1698-1699 Stora Nils Olofsson 1 bo 1 hu
1701-1702 Stora Nils OLofsson 1 bo 1 hu 1 måg 1 do
1703 Stora Nils Olofsson eller Jon Öndesson 1 bo 1 hu
1705-1720 Jon Öndesson 1 bo 1 hu
1720 faller hemmanet i Öde
 
Enligt husförhörslängd under Degernäs
A1:1 noters från 1723-1731
Jon Öndesson
Hustru Karin
Dotter Malin
 
Jon Öndesson överar alltså hemmanet i Degernäs efter brodern Mats Öndesson som flyttar till Djäkneböleå
 
Vid Eiks födelse 1725-10-03 är Rustmästare Jonas Wästberg och hustru Mats Jonsson Erik Håkanssons dotter faddrar
När Jonas föds 1727-04-26 är Mats Önnesson i Djäkneböle Anders Persson i Ytterhiske, förare Forssparres? hustru samt Erik Håkanssons dotter Maria i Västerhiske faddrar
 
Erik Håkansson gift med en syster till Jon Öndesson nämligen Sara Öndesdotter se efterlysning Erik Håkansson.
I Margareta Sands dödsnotis 1772-07-22 framgår att hon född i Ytterhiske gift med dåvarande Rustmästaren senare Sergenten Jöran Forssparre.
Hennes föräldrar var Per Andersson och Carin Öndesdotter. Carin bör bör ju även vara en syster till Jon Öndesson samt Margareta Sand och Anders Persson syskon    
 
Jon Öndessons hustru Carin Nilsdotter dör 1750-06-02 64 år. Hon bör alltså vara född 1686 som stämmer att hon ca 15 år då hon verkar gift sig 1701 med Jon Öndesson enlig mantalslängd.
 
Finns der fler upplysningar om Nils Olofsson och hans hustru (ursprung) och hade dessa fler barn ?
 
Vet någon om Jon Jonsson - Forsman - Tysk - Westberg på ngt sätt var släkt med antingen Jon Öndesson eller Carin Nilsdotter ?
 
Rune

141
Se även diskussion av efterlysning av Mårten Johansson i Röbäck.
 
Från och med 1684 besitter Anders Hansson detta hemman. Han kallas Anders Hansson lill i mantalslängderna på 1600 talet.
 
Vet någon vem som är företrädaren på hemmanet, min tro är att han övertar Simon Jonsson hemmanet då detta hemman i jordabok 1680 är på 35/64 mantal, samma mantal som Anders Hansson lill besitter enligt jordabok 1686. Kan någon eventuellt ge besked om detta ?
 
Enligt dombok 1678 pagina 842 faramgår att det förodnats godemän mellan bröderna Anders Hansson och Herman Hansson i Skravelsjö, det framgår även att Anders Hansson avträtt hemmanet.Det framgår även att äldsta brodern Herman bebor hemmanet i Skravelsjö och försörjer modern.
Enligt pagina 844 och 845 samma år framgår att Anders Hansson från Skravelsjö sitter landbonde på Jacob Nilssons hemman i Röbäck vilket han enligt dombok måtte avträda.
Det är väl därför han försöker köpa Anders Jacobssons hemman enligt diskussion under Röbäck 5 men som Hans Persson Jute i stället köper.
 
Enligt mantalslängd 1714 heter Anders Hanssons hustru Cecilia vet någon något om hennes ursprung ?
 
Rune

142
1696 innehavde Lars Mårtensson detta hemman 1728 av Per Persson enligt GMR 1728.
 
Per Persson son till Per Jonsson som tillträdde hemmanet ca 1698.Per Jonsson dör senare i Innertavle.
Per Pesson dör 1740
Enligt dombok vt-1742
Förmyndare för Per Perssons omyndiga barn i Pålböle:Lars Larsson, Pär Nilsson och Lars Johansson i Sävar samt Mats Persson uti Tafle och Olof Jonsson Bullmark
Mats Persson barnens halvfaderbroder.
 
Per Perssons fader Per Jonsson i Pålböle även målsman för några av Johan Matssons barn i Sävar enligt Invenarium 1707 varav ovanstående förmyndare Lars Johansson son till Johan Matsson.
 
Per Jonsson torde ju även enligt ovan varit gift 2 ggr.
 
Jag har förmyndaren Lars Larsson i Sävars fader Lars Matsson som min ana liksom Olof Jonsson fader Jon Olofsson i Bullmark.
 
Svaret på Per Jonssons död 1740 i Innetavle ursprung eller första hustrun (Per Perssons moder)ursprung kan eventuellt ge svar på mina anors hustrus anor.
 
Har ev ngn detta svar ?
 
Rune

143
Enligt inventarium 7/1-1703 har Per Mosesson följande barn.
Sonen Nils som kommer bestå hemmanet samt sönerna
Lars och Moses.
Döttrarna Anna, Karin, Margareta och Malin som är gifta samt Kerstin ogift.
Enligt inventarium 9/1-1715 framgår att Kerstin gift sig med soldaten Erik Eriksson Brännland.
Det framgår tror jag av detta inventarium med vilka även övriga döttrar gift sig med nämligen  
Lars Nilsson, Erik Eliasson. Jon Jonsson i Gunnismark, samt Olof Olofsson i Sävar?.
 
Margareta gift med Erik Eliasson enl andra källor
Malin gift med Jon Jonsson i Gunnismark enl andra källor (Malin Persdotter tidigare gift Nils Nilsson i Gunnismark )
Olof OLofsson i Sävar gifter sig ca 1700, 1705 finns dock ingen hustru i hustrukolumnen i senare mantalsläng heter hon Elisabet.
 
Jag vet ej varför man ej angett ort på Lars Nilsson, Jag tror inte det fanns ngn i Sävar denna tid.
 
Lars Nilsson i Ersmark ( min ana gifter sig mellan 1684-1686 samtidigt som det försvinner en dotter hos Per Mosesson i Sävar. Lars Nilsson hustru heter ju Anna enligt 1714 mantalslängd.
 
Finns det det ngt mer som talar för eller mot att Anna dotter till Per Mosesson i Sävar.
 
Rune

144
Tackar, Rune F; Solsting? - visst
(om du hållits här uppe) M varma h StigLennart

145
Per Hansson PALM gifter sig 17 okt 1736 i Umeå Lfs med Sara Jakobsdotter.
 
JAG SÖKER DERAS FÖRÄLDRAR OCH NÄR DE SJÄLVA ÄR FÖDDA OCH VAR?
 
I Bösta föds barnen  
Katarina     7 feb 1738  döpt  8 feb
Sara        14 apr 1739  döpt 16 apr
Magdalena   12 apr 1741  döpt 13 apr
Anna         5 mar 1746  döpt  7 mar  
Hans        10 nov 1748  döpt 11 nov
 
Anna Persdotter gifter sig 8 sep 1773 i Umeå Lfs med Carl Ersson TIGER.
 
Mvh Börje!

146
Enligt dödsbok
 Olof Olofsson i Röbäck, född år 1690. Fader Olof Andersson ibi, moder obekant, var hemma tills han för hemmanet blev soldat 1710 giftade sig 1713 med Malin Andersdotter, haft med henne 4 söner och 4 döttrar, 1 son död.......blev änkling 1741 giftade sig andra gången med änka hustru Maria Olofsdotter
Enligt A:1 under Röbäck
 
Olof Andersson 1723-1725 är på Ön
dotter hustru Anna 1723-1725
Gossen Per 1723-1725 Är på Ön
 
Olof Olofsson Frisk 1727-1731
Hustru Malin 1727-1731
Moder 1728-1731
dotter Malin 1728-1730
son Olof 1729-1730
 
på annat ställe under A:1
 
Olof Olofsson Frisk är soldat 1725-1727
hustru Malin 1725-1727
moder hustru Dordi 1725-1727
dotter Malin 1727
 
Under Ön A1
 
Anders Ersson 1723-1726 död
hustru Malin 1723-1730
.....
fader Olof Andersson 1726-1731
dotter Anna 1726-1727
dotter ? Malin 1730-1731
 
Den 4 april 1727 gifter sig Anna Olofsdotter på Ön med Erik Jonsson Waken på Ön.
 
Min tolkning av ovanstående
 
Hustru Dordi måste vara Malin Andersdotters moder.
När dottern Malin på Öns man dör flyttar fadern till hemmanet.
 
Jag söker:
Olof Anderssons hustru
Malin Andersdotters föräldrar Anders NN och Dordi NN
samt ytterligare syskon till Olof Olofssons Frisks förutom Anna och Malin, kan man även säga med vem Anna tidigare var gift med.
 
MVH
 
Rune

147
När man följer detta  hemman mantalslängderna, samt i husförhörslängderna framgår att släktförhållandena ganska komplicerade.
Enligt vårtinget 1713 ? 25 framgår att en Olof Jonssons har Carl Stephensson som svärfader.
Om jag följer Röbäck 23 tillbaka i tiden finns
1678 Carl Stefhensson där med 2 döttrar.
1679 Hustru Ingeborg soldat samt 1680 Hustru Ingeborg med en dotter. 1681 återfinns därefter Olof Jonsson.
Enligt ? 27 1707 framgår att Olof Jonsson och hustru Karin Ersdotters enda son Jon Olofssons gått ut soldat. 1706 finns på hemmanet markerat en son som är borta 1707. Ca 1712 vekar en dotter gifta sig med en Hans Andersson. I husförhörslöngd anges Olof Jonsson som fader. Hans Andersson dör 2/3 1740.  I hans sons dödsnotis Anders Hannson anges att han född 1704 och föräldrarna Hans Andersson och Karin Nilsdotter. Han bör alltså gift om sig av två skäl dels heter inte hustrun Olofsdotter dels är Anders fött före 1712.
 
Kan någon reda upp begreppen på hustrur och släktförhållanden på detta hemman.
 
MVH
 
Rune Johansson

148
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Olof Hjerpe!
« skrivet: 2007-01-20, 12:10 »
Finns det någon som kan hjälpa mig med nämnda anfader, det jag vet om honom är att han var gift med Anna Danielsdotter f.1659 Umeå d.1751 Umeå.
Mvh Peter

149
Känner någon till något om Mårtens förfäder.
Enligt hans hustrus dödruna Cecilia Andersdotter gifte hon sig 1712 med Mårten Johansson från Stöcke.
 
MVH
 
Rune

150
Jag söker föräldrar till Jon Persson samt hans hustru Margareta Nilsdotter (1668-1738-04-20).
Enligt dombok 26 mars 1750 framgår ngt om Jon Perssons barn där Jon Larsson i Klabböleå anhöll om bevis angående släktskap med avlidne handelsmannen i Stockhom Jonas Karlberg där nämnden wisste intyga att avlidne bonden Jon Persson Klabböle by Umeå socken haft 2 söner avlidne handelsmannen Carlberg och Erik Jonsson och 4 dörrrar, Rachel gift med Jon Larsson, Karin med Nils Johansson, Anna med Sven Nilsson alla i Klabböleå samt Margareta ( min ana) vars man är Per Persson i Ytterhiske vilka ännu lever undantagande Erik Jonsson som är genom döden avliden.
 
MVH
 
Rune

151
Hejsan jag söker föräldrarna till Johan Eriksson/Stöckzén han fick en son som hette Erik Johansson/Frimodig(soldat) med Stina Persdotter

152
Söker anfäder och familj till glasmästaren Israel Stecksen f. 1716 d. 1761. Han gifte sig 1753-10-25 i Umeå sfs (AC) med Sara Burman. Även hennes anfäder söker jag.
Mvh Kjell

153
Enligt GMR 1728 innehades Innertavle 6 1696 av Anders Simomsson nu av Olof Larsson.
Enligt mantalslängd noteras första gången en sonhustru 1694 hos Anders Simonsson  och 1695 står Lars Andersson för hemmanet.
I hösttinget 1699 § 13 framgår att Anders Simonsson har en son Lars Andersson.
Om jag därefter läser mantalslängderna rätt noteras ett syskon hos Lars Andersson 1701.
I Västerhiske gifter sig Carl Mårtenssons dotter med en Erik Andersson ca 1703 som jag tror son till Anders Simonsson enligt nedanstående ressonemang.
Enligt dombok 15/10 1730 förordnas Erik Andersson i Västerhiske till förmundare för Lars Andersson i Innertavle dotter Anna.
Enligt A1:1 framgår att Lars Andersson även har sonen Olof.
 
Min ana Jon Jonson på Öhn gifter 23/1 1732 med Anna Larsdotter ifrån Tavle.
 
Erik Andersson son Carl dör 1753 i Västerhiske.
Till förmyndare utses enligt dombok ht-1753 Jon Jonsson på Öhn, Olof Larsson i Innertavle och Daniel Danielsson i Grubbe.
 
Olof Larsson i Innertavle dör 1758 och nämndeman Jon Jonsson på Öhn förordnas till förmyndare enligt ht-1758.
 
Är antagandet riktigt att Erik Andersson i Västerhiske son till Anders Simonsson i Innertavle ?
Har Anders Simonsson i Innertavle några andra kända barn och vet man ngt om hans hustru.
Har lilla Lars Andersson i Innertavle några andra kända barn förutom Anna och Olof och vet man ngt om hans hustru.
 
Rune

154
Hej
jag har nyss börjat forska i Umeåtrakten och har fastnat på Johan Olsson Frankenberg och hans hustru Greta Jakobsdotter.
Enligt Umeå lfs AI:10 är Greta och barnen inhysesfolk. Johan är då död eftersom hon beskrivs som änka.
Greta dör 1803-06-10 i Obbola
Var och när föddes hon och Johan.
Jag följer sonen Zackris f 1767, d. 1820-03-08 i Obbola och hans hustru Greta (Brita enl Obbola AI:11a s.121) Stina Jonsdotter f.1776  d. 1854-06-04 Obbola.
Var föddes de?
Tacksam för svar  
 
Ingela i Västerås

155
Enligt GMR 1728:1
 
Rotehållare för 134 Rotan Hagman  
Ersmark 8,6 och 3
 
Enligt beskrivining av Ersmark 8 framgår att 1695  
var innehavaren Lars Nilsson och 1728 Per Larsson.
 
Enligt gamla bouppteckningar  FII:1 kort 13/20 inventerades den 2/1 1721 änklingen Lars Nilssons egendom. Där framgår att Lars har 5 barn sönerna Per somm hemmanet kommer att besitta, Nils som är soldat samt sonen Lars samt döttrarna Malin gift med borgaren Ingemar Larsson, Karin gift med Anders Larsson ( mina anor ) här i byn samt dottern Annika ogift.  
 
Angående sonen Nils vet någon om han är identisk med soldaten Nils Larsson Hagman enligt Mossberg som antogs 1720-02-00. Det finns en borgare Nils Hagman är han identisk med Lars Nilssons son Nils ?  
Sonen Lars gifter sig med änkan Anna Mårtensdotter i Norrfors. Anna Mårtensdotter dotter till Mårten Persson i Grisbacka ( min ana ). Paret bor först i Norrfors varefter de köper sig hemman i Västerhiske av Olof Andersson ( Olof Anderssons syster Brita Andersdotter gifte sig med Jon Larsson-Berg i Ersmark även det min ana)
 
Dottern Anna (Annika ) först gift med ca 1727 med Elias Eriksson i Ersmark sedan 1728-02-04 med Erik Jöransson-Hjerpe-Frisk i I Röbäck.
 
Vet någon ngt om Lars Nilsson enligt mantalslängd 1714 hustru Annas ursprung ?
 
Rune

156
Enligt Gmr 1728:1 framgår att 1695 bebodde Lars Andersson hemmanet nu Jon Larsson
 
Enligt mantalslängd 1714
Joan Larsson 1 bo 1 hu 1 förälder 1 syskon  
noterat Hu Brita fader Lars ssyster Anna , moder Margareta avstått ?
 
Enligt mantalslängd 1718
Joan Larsson 1 bo 1 hu 1 syskon, noterat syster Anna
 
Enligt A1:1
 
Jon Larsson 1723-1730
hustru Brita 1723-1730
fadr Lars Andersson 1723-1727
moder Marget 1723-1724 död
syster Anna 1723-1725 alt 1727
son Anders 1730
 
Enligt dödsbok dör Lars Anderssons hustru 1724-04-08
 
Enligt A1:3
Jon Larsson
hustru Brita
fader Lars Andersson död
son Anders
dito Jonas
dotter Anna
dito Margareta
 
Enligt dödsbok dör Lars Andersson i Ersmar 1732-11-04
 
Enligt A1:4
Jon Larsson 1736-1741
hustru Brita 1736-1741
Son Anders 1736-1738 pagina 339
hustru Brita  pagina 339
son Jonas 1736-1741
dotter Anna 1736-1741
dotter Margareta 1736 -1741
 
Pagina 339 återfinns i A1:2
Anders Jonsson Berg från pagina 148
hustru Brita
den 26/11 1738 gifter sig drängen Anders Jonsson i Ersmark med Brita Andersdotter Ytterbodan
 
Enligt A1:5
 
Jon Larsson 1742-1751 ? otydligt på sluet
hustru Brita 1742-1751 ?
dotter 1742-1747 gift
dotter Margareta 1742-1747 pagina 199
dotter Maria 1742-1751 ?
 
vid pagina 199
piga Margareta Jonsdotter från pagina 195 1748-1749 gift
 
Enligt dödsnotis 1773-05-02 efter hustru Brita Andersdotter i Gunnismark
Född år 1688, fader Anders Olofsson i Västerhiske, war hemma hos fadern till dess hon trödde i äktenskap med Anders överstruket Jonsson (son översttruket ) Larsson ifrån Gunnismark.....haft tvenne söner och femb döttrar av vilka 4 lever ..
 
Min huvudfråga är ifall Margareta Jonsdotter gifte sig med Lars Sigfridsson Hagman se Ermark 3 Umeå socken
 
Rune
 
Jag återkommer och vidarutvecklar min fråga

157
Enligt GMR 1728:1 angående Ersmark 3 framgår att 1695 var innehavaren av detta hemman Olof Mårtensson , hemmanet fallit till öde 1718. Upptagit på frihet av Sigfrid Johansson Hagman 1722.
 
Enligt Sigfrids hustrus Kerstin Larsdotters dödsnotis 1766-05-12  Cherstin Larsdotter ifrån Ersmark född 1684  fader Lars Matsson i Sävar, moder obekant, kom tidigt i tjänst, gift 1721 med ståndsdragonen Sigfrid Borg, sedan soldat vid regementet vid namn av Hagman, haft med honom två söner och 2 döttrar,..., tog upp ett ödehemman i Ersmark, blev änka 1742 vid ??? Finland, och varit sedan hos sonen Johan Sigfridsson i Ersmark...
 
Min ana är sonen Lars
 
Vet någon ngt om Sigfrid Johanssons föräldrar, samt om Lars Matssons i Sävar hustru.
 
Rune

158
Erik Andersson är min fffff
 
Han hästammar som sagt var från Själevads socken i Ångermaland se min efterlysning under Anders Andersson Nykommen under Ångermaland
 
Inflyttad från Själevad till Umeå 1812-04-30 enligt flyttningslängd och boende på Röbäck 25 och 22
 
Gift 1808 med Eva Maria Jonsdotter född 1783-08-05.
 
Deras barn i Själevad
Eriksson, Anders född 1808-12-14 i Norrbackasjö. Död 1809-04-06 Östansjö
dopvittnen bla Eric Ersson och hustru Margareta Christina ifrån Norrfors.
Eriksdotter, Anna Greta född 1810-03-23 i Östansjö  
Död 1811-05-03 i Östansjö
Jonas Eriksson född 1811-04-20 i Östansjö. Död 1874-08-25 Djäkneböleå Umeå socken (AC)
Jag kommer att komplettera med barnen födda i Umeå socken.
Att hitta urprunget för Eva Maria Jonsdotter var  
intressant och inte 100 % säkerställt, kan eventuellt någon ge fler ledtrådar.
Efter undersökning finns det ingen lämplig kandidat med ursrung i Själevad.  
I Umeå socken föds dock en Eva Maria Jonsdotter 1783-08-05 i Stöcksjö av Bonden Jon Hansson och Anna Greta Persdotter.  
Jon Hansson är son till Hans Hansson Schönhet vars ursprung jag efterlyst under efterlysningar.
År 1801 noteras för Eva Maria till Ångermaland.
En syster till Eva Maria, Margareta Christina gifter sig 1807-09-29 med Erik Ersson från Norrfors vilken med all sannolikhet är dopvittnen till Erik Anderssons och Eva Marias första barn i Själevad.
Eva Maria dör 1870-01-09.
 
Erik Anderssons moder Catharina Eriksdotter gifter om sig 6/11 1814 med Johan Johansson . Dessa kommer inflyttandes från Själevad till Umeå 1816 13/10 med attest 107, och återflyttar 1818 30/3 till Själevad.  
 
Erik Andersson har inte varit guds bästa barn enligt umeå tingslag 18 november 1816 ? 32 har han varit drucken  och sparkat sin moder Cath Ericsdotter om en plånbok.
 
Kan någon ev komlettera med rättstvister när det gäller Erik Andersson. Jag har renskrift av dom flesta tingsprotokoll från ht 1716 till vt 1717
Hustru Eva Maria verkar ha tagit ut boskillnad 1833 12/2. Han verkar blivit omyndigförklarad 1817.
 
MVH
 
Rune

159
Söker anor till Jacob Olofsson 1661--1741-03-14
Om man följer mantalslängd verkar han först gifta sig med en dotter till Jacob Persson i DEgernäs ca 1686.
Han gifter sig sedan om jag tolkar mantalslängden riktigt om sig 1712. Denna hustru heter Anna vilken är min ana.
Min ana efter paret är Per Jacobsson som gifter sig med änkan på Degernäs 9 Anna Hansdotter.
 
Enligt bouppteckning efter Erik Påhlsson Skravelsjö av 11/7 1720 är Jacob Olofsson styvfader till ERik PÅhlsson sons Olofs barna.
 
Anna bör alltså först varit gift med OLof Eriksson  
i Skravelsjö.
 
Vet ngn alltså ngt om Jacob OLofsson och hustru Annas anor ?
 
Rune

160
Anders Eriksson dog 17/3 1734 , jag tror att han är född på Västerteg.
Hans första  hustru hette Lisbeta Larsdotter
Död: 1725
Andra hustrun hette Anna Jonsdotter.
Anders och Anna vigdes år 1725-11-07.
Anna Jonsdotter dog 1752-10-30
Anders och Anna fick en son som hette Lars född: 1682, död. 1752-12-16
 
Hoppas att det är någon som kan hjälpa mig!
Tack på förhand
M v h
Ingegerd

161
Staffan - om du skriver som nedan men utan mellanslag mellan ` och }
` newurl{http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/7541.html?1043922774#POST49366,Valfri text}
blir det så här Valfri text /Mvh SLJ

162
Umeå stadsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-12
« skrivet: 2005-08-30, 22:40 »
Per
 
Han kommer från Härnösand och får burskap i Umeå 1803. Verkar inte ha någon Umeåanknytning. Svärmodern Catharina Norström, född Hammarberg, med angivet födelseår 1733 följer med. Hon dör 1809 och uppges i dödboken vara från Härnösand.
 
När sonen Pehr Adam föds 1804 är bundtmak. Petter Norström och dess hustru Agnette (?) i Karlskrona faddrar, dock ej närvarande. Enligt Familysearch gifte sig en Peter Norström 1802 i Karlskrona Tyska fs med Anna Barbara Brelin. Hon var f 1766 i Karlskrona.
 
När dottern Eva Susanna föds 1807 är Mademoiselle Helena Margareta Wikström från Härnösand en av faddrarna.

163
Umeå stadsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-03-21
« skrivet: 2003-05-26, 08:57 »
Hej!
 
Finns det någon som kan hjälpa mig att reda ut begreppen kring en kvinnsperson vid namn Catharina Elisabet Torsell. Hon var född 1710 i Umeå och dog 1787-06-18 i Burträsk (AC). Hennes make var kyrkoherden i Burträsk, Johan Hedström.
Har försökt hitta hennes föräldrar, men vet inte om jag lyckats. De enda tänkbara jag kan finna i Umeå är landskamrer Lars Torsell (död 1723) och hans hustru Anna Bröms (1683-1761). Är detta Catharina Elisabets föräldrar eller ska jag leta på annat håll? Har inte funnit några belägg för att Lars Torsell och Anna Bröms hade en dotter som hette Catharina Elisabeth.
 
Mvh Thomas Lundström

164
Nästa arvstvist med västerbottniska inslag
 
13/11 1634
Trätas om arv efter hustru Dordi, Olof Grelssons.....
Framkom Henrik Persson i Gefle och säger att fadern Per Henriksson varit sambroder med Dordi....
även Christofer Clemetsson i Umeå säger sig vara lika nära arvsberättigad..
 
Domen står fast...men emot denna dom inlade sunderkullans barns fullmäktig nemligen Christofer Clemetsson i Umeå sin vadpenning appelerades under den lovliga konungsliga hovrätten där denna sak vidare att utföra..
 
I fotnot: härefter på en halv sida ritats en detaljerad arvslinje. I mitten står quaestio om sunderkullans barn må ärva med samkullans barn?
 
hovrätten: Handlingar i målet finns i SHRA, huvudarkivet, E VI a 2 aa:73, Liber causarum, uppslag 8, RA
 
I konceptversionen: Christofer Clemetsson inlägger en arvslinje, under kyrkoherdens secret och herred signete förmenandes det vara rätt, vilket strax blev refunderat, att hustru Margareta var deras fars samsyskon
 
i fotnot: på separat blad har arvingarnas detaljerade arvslinje återgetts, i konceptversionen utförligare.. t ex herr Georgius i Hallikko påstår att hans hustrus farmor, Karin Henriksdotter är salig Dordis helsyster.
 
 
Hur detta ska tolkas är jag inte helt säker på. Det verkar som Christofer Clemetsson försöker påvisa att hustru Margareta (hans mor??) är helsyskon med Dordi Henriksdotter, men att rätten funderar om det är två kullar med barn efter Henrik Nicolai.. ordet sunderkulla torde väl peka på det.
 
Mig veterligt finns är ingen Per Henriksson nämnd bland Sursill-ättlingar, har heller inte sett något om den Karin Henriksdotter som Herr Georg i Hallikko åberopar.
 
Utan de bägge släkttavlorna i min hand känner jag mig inte säker på tolkningen. Det blir att beställa lite kopior från Stadsarkivet i Sthlm då..
 
Så vitt jag vet härstammar själva konceptet Genealogica Sursilliana ifrån biskop Johannes Terserus visitationsresa i Österbotten Februari-Mars 1660. Man kan ju tycka att händelser som varit 30 år gamla skulle vara korrekta i hans anteckningar, och han (och Alcenius) uppger så vitt jag vet bara barnen Johan, Anna, Dordi och Knut.  
Jag tolkar protokollen som att det skulle kunna finnas ytterligare barn till Henrik Nicolai, men frågar mig samtidigt om de andra tre är ur en annan kull. Syftar ordet sunderkulla just på det, och är h. Margareta som Christofer Clemetsson för fram som arvsberättigad just denna andra hustru till Henrik Nicolai??

165
Tack Rune. mvh Lars

166
Umeå landsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-16
« skrivet: 2005-11-25, 14:45 »
Hej Lars - och Lars  Jag tror att det finns ett sådant 'system', eller något som kanske skulle vara säkrare än ert nuvarande.  1. Innan man frågar, ska man kolla med sökmotorn ju. Om då ingen hjälp finns att få, kan man kanske misstänka att personen/fallet är knepigt ? (i Lars fall uppskattar jag frågorna av denna dignitet till en dryg handfull den senaste tiden...)  2. Då är det nog både bättre och mindre irriterande för alla om man gör en efterlysning istället - och då verkligen anstränger sig med att presentera frågeställningen så fylligt man kan, inklusive källhänvisningar.  3. Då tror jag det kan kännas som ett mera utmanande an'byte' att försöka lösa problemet - och jag vet att man då också blir uppmärksammad om man får svar (dvs om ni är RötterVänner) utan att själv behöva bevaka det och se hur den jätteviktiga frågan sakta men säkert obesvarad försvinner in i arkivet och kanske glömskan...    Vad tror Ni om det, undrar StigLennart

167
Umeå landsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-26
« skrivet: 2003-10-09, 07:50 »
Hej Rune!
 
Tack för hjälpen. Det är ett intressant pussel att få en bit då och då. Om jag förstår dig rätt enligt ovan så skulle Erik Ersson och Anna Persdotter vara födda på samma dag. Har jag förstått rätt?  
 
Mvh
Gudrun Björk

168
Umeå landsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-08
« skrivet: 2003-06-22, 17:07 »
Sixten
 
Det finns några inlägg under Västerbotten/Efterlysningar/Hyding.

169
Umeå landsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-04-26
« skrivet: 2003-04-04, 19:12 »
Hejsan Rune!
Domboksanteckningar är verkligen en källa till fördjupad kunskap. Var finns dessa att läsa? Jag råkade på Jakob Anderssons dödsnotis i Dödboken. d 1760-05-23 Jakob Andersson f 1684 , far Anders Jakobsson, mor Karin? gift 1714 med Karin Larsdotter från Grisbacka, haft med henne  
9 barn vilka 3 söner och 2 döttrar lefva. Haft en god hälsa till sista åren då åldern med dess bräcklighet började ( trycka?) honom....sedan ser det ut som han led av någon bröstsjukdom, samt att han var nämndeman under en lång tid.  
 
Hälsningar Christina Claeson

170
Umeå landsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-17
« skrivet: 2001-12-08, 13:48 »
Elisabeth Svensdotter f 1735 Umeå lfs d 1766 i Rådö g 1762 med Sven Persson f 1740 i Umeå lfs d 1809-02-28 dotter Christina Svensdotter f 1764 i Umeå lfs. Min fråga: Kan Elisabeth vara dotter till Sven Larsson i Brån? eller? Har någon hennes anor?
Hälsningar Carl-Eric

171
Umeå landsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-07-30
« skrivet: 2001-07-10, 22:59 »
Kerstin Farm
 
Några kommentarer till din fråga den 18/5. Den Simon som blir soldat Lydig vid rote 50 hette Simon Nilsson Lydig, inte Jonsson. Han var bördig från Skravelsjö men hamnade så småningom på roten nr 50 i Hössjö. Roten nr 50 hör alltså inte hemma i Röbäck utan i Hössjö.
 
Om din Simon Simonsson verkligen var född i Röbäck, som dödboksanteckningen hävdar, menar jag fortfarande att Simon Simonsson i Röbäck (mtl 1679-1696 och hustrun Sara Östensdotter 1697) är det rimliga alternativet.
 
Den Simon Jonsson i Röbäck som Rune F tar upp i sitt inlägg den 22/5 finns i mantalslängderna för Röbäck åren 1671-1678. Han utgick dock som soldat 1678 och dör i december samma år.

172
Umeå landsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-04-23
« skrivet: 2001-03-31, 17:00 »
Tack Staffan!
Då tillhör han kanske Strandmansläkten som är söderifrån, om det inte heller är ett soldatnamn.
Jag har dock sett att det finns strandmän i Granön (om jag inte minns fel) så det kanske är ett soldatnamn i Granön.
Jag ska se efter hur det ligger till.
Tack än en gång!
 
MVH Nisse

173
Nysätra / Äldre inlägg (arkiv) till 14 oktober, 2009
« skrivet: 2007-06-08, 18:57 »
Hej Gun och Staffan
 
Tack för era upplysningar
 
Mvh Rune

174
Nysätra / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-07-30
« skrivet: 2000-10-11, 15:00 »
Hej!
Jag undrar om någon kan hjälpa mig med Umeå lsf A1:6 2/10 sid 57. Den är jätterörig men min anfader Per Olofsson f 1722 i Bjernberg död i Häggnäs nr2,Umeå lsf, gift med Katarina (Karin) Samuelsdotter f 1724 död 17971018.
Vet inte var hon kommer ifrån, var hon är född?
BARN: Olof f 1748, död 1790
Samuel f 1751,(min)död i Gunnismark 1812-03-17
Sara Catharina f 1752 död 1757-05-23?!
Anna f 1754 död 1762
Petter f 1756 död 1757-03-23?!
Jonas f 1758
Peter (Per) f 1759-08-22 död 1832-05-22 (min)
Anna f 1762 död 1766
Johan f 1764
En syster till P.O. f 1722 Sara Olofsdotter f 1727 gift med Nils Hermansson
Modr, hustr Kerstin f 1691 död 1763 soldatänka Herman Nilsson? Sedan börjar det att bli rörigt på barn kan inte se!
Vet någon om de övriga av Per Olofssons barn förutom dom jag har skrivit som min.
jag önskar också fakta om gårdar i Häggnäs Umeå lsf.
Min mormor Maria Katarina f. 1864 i Sörmjöle gift (Erik Mattsson/Hörnström)hennes mor Anna Katarina f 1841 i Häggnäs gift med Olof Olofsson f 1835 i Sörmjöle,min mor Theres f 1903 f i Hörneå blev fosterbarn i Häggnäs till Tekla Olofsdotter (hennes far var bror med min mm m)gift med Karl Hedman båda döda i Västerås.
 
Tacksam för upplysningar och hjäl

175
Moheda 1831-03-02 #8 är han och Cajsa Danielsdotterpå gatorna upptagna som faddrar till Nils Petter.
Är det någon som vet vad på gatorna betyder
i detta sammanhang

176
Jag är intresserad av släkten LÅNGS förgreningar under 1600-talet i SLÄTTHÖG, LINNERYD, SÖDRA SANDSJÖ: DANIEL ERIKSSON LÅNG, f ca 1670 begr. i HÖSSJÖ, SLÄTTHÖG 11.4 1736 o hustrun HELENA NILSDOTTER TURSENIA och deras barn.  
Jag vill också veta mer om PETER DANIELSSON LÅNG,f omkr 1696 LÅNGALYCKE,LINNERYD, han fl. till DÅNGEBO NORREGÅRD,SÖDRA SANDSJÖ gift m CHRISTINA STOLPE1.11 1717 i Älmeboda. Hon var född på Kuppramåla, ÄLMEBODA 13.31717. PETER D LÅNG var länsman liksom hans far DANIEL PERSSON LÅNG f 1649, LÅNGALYCKE, LINNERYD, länsman 1673, öd före 1702. Det finns åtskilliga Lång grenar i småland, frågan är hur många som har släktskap? Jag hoppas någon vet mer om LÅNGARNA under 1600-talet på ovanstående platser, mvh Anders Stallgårdh,Borås.

177
Hej! Jag söker information om Hedvig Christina Carlström, född troligen den 23 augusti 1869 i Småland. Hon emigrerade till Amerika. Dessförinnan jobbade hon på en tändsticksfabrik. Hon kommer troligen från Skillingarydstrakten, men den uppgiften är osäker. I Amerika gifte hon sig senare med Gustaf Adolf Ström, som hon tidigare varit arbetskamrat med på en tändsticksfabrik i Skillingaryd. De emigrerade inte tillsammans och gifte sig i Amerika.
MVH
Rune

178
Hej!
 
Jag undrar om det finns någon som sitter på gamla foton på gamla skolhuset i Barkhult.
Den startade 1868.
Skulle bli mycket glad om det fanns.
Mina föräldrar äger huset nu och jag tycker att det skulle vara roligt att veta mer om huset.
Är det någon som vet något så kontakta mig :-)

179
Christina var min morfars morfars mor och var född i Värnamo 1802-02-10, jag vet i stort sätt allt om hennes ättlingar men ej om hennes förfäder, bara att hon heter Jaensdotter och då heter fadern säkert Jaen. Men det fattas kyrkoböcker för Värnamo (förstörda i brand?), var kan man få tag i dessa uppgifter?

180
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Blanting Månsson
« skrivet: 2000-10-21, 10:54 »
Hej är det någon vänlig person som känner till den här familjen.
Blanting Månsson F 6/4 1788 (enligt husförh.) Var?
Bodil Månsdotter F 1798 (Enligt husförhör) Var?
     Barn
Martha 8/6 1821 (födelsebok och husförh)W.Thorsås
      D 9/5 1908 Skatelöv
Ingeborg 23/2 1817
Kjerstin 15/8 1819
Jonas 25/8 1823
Nils 12/5 1830
tvillingarna Sven och Britta 10/1 1833 (födelsebok
Peter 4/9 1837  
Familjen fanns i W.Thorsås
MVH Per

181
Allmänt / Hjälp önskas.
« skrivet: 2014-09-15, 21:58 »
Hej! Mitt namn är Göran och jag undrar om någon vänlig själ skulle kunna hjälpa mig att finna ett par personer.
Jag söker efter föräldrarna till: Fattighjonet Sven Johan Eriksson född 4/10 - 1828 i Ljungby och föräldrarna till hans hustru Marta Katharina Larsdotter född 11/11 - 1839 i Hamneda.
Tack på förhand/Göran}}

182
Allmänt / Begravningsplats från 1800-talet
« skrivet: 2013-02-06, 18:29 »
Hej ! Är jag ute och cyklar totalt nu...eller....???
Jag hade velat hitta gamla gravplatsen för Stockaryds kyrka. Finns den kvar ??
Hade velat leta upp gravar från 1800-talet.
Har varit i stockaryd vid ett tillfälle på besök, gick runt och kollade
varenda gravsten som fanns.
Men där fanns bara nyare gravar från 1900-talet. Tyvärr..
Jag vet att det fanns en annan kyrka (nånstans ?!) innan den nuvarande byggdes.
Nån som vet nåt mer om Stockaryds gamla kyrka, alltså den de hade under början/mitten av 1800-talet ???
 
Towa

183
Ulf. Kan du ange källan till Wiik.

184
Hej!
 
Anders Larsson (f: 15 sep 1786) med familj flyttar 1814 från Forsheda till något som jag läser som Bygget under Håkanstorp. Jag hittar inte detta, är det någon som har något tips på var detta Bygget finns? Jag har kollat i Forsheda och Håkantorp socken, men hittar inget som heter Bygget.
 
Här står det: Forsheda AI:2 (1805-1819) Bild 130 / sid 247 (AID: v19891.b130.s247, NAD: SE/VALA/00084)
 

 
Tack på förhand! // Peter

185
Västra Torsås / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juli, 2012
« skrivet: 2012-02-18, 03:05 »
Hej Per!
 
Det är inte lätt att få ordning på Flogmyran, det håller jag med dig om. Byn består av flera gårdar, men jag har aldrig sett några särskilda namn på de olika gårdarna. Kanske för att byn inte skiftades förrän på 1920-talet, och fram till dess låg husen mycket tätt intill varandra.
Jag har ägnat många timmar åt den här byn, men det är länge sedan, långt före ADOnline och Genline. Det var faktiskt på de gamla rullfilmernas tid, så av mig får du inga källhänvisningar med sidnummer. Jag anser faktiskt, att det är kyrkboken, mantalslängden, domboken etc som är källan, oavsett vilket hjälpmedel man använder för att läsa den.
 
Du hänvisar till den första husförhörslängden i Västra Torsås, 1773-1789, s 135 i originalet (motsvarar s 271 i AD), och det är en bra utgångspunkt. Här har vi först Inhyses (ditskrivet, när det blev aktuellt) Måns Larsson senior, och det betyder att han var den äldste av de båda bröderna Måns Larsson. Födelseåret 1712 kan vi inte kontrollera, men det stämmer bra. Hans föräldrar Lars Månsson och Ragnhild Jönsdotter gifte sig 1711. Det finns ingen vigselbok förrän 1720, men Lars Månsson i Flogmyran gav en gåva till kyrkan på sin hedersdag (= bröllopsdag) 1711 enl Kyrkoräkenskaper för Torsås Församling. Tyvärr har Arkiv Digital inte fotograferat kyrkoräkenskaperna. Det är en intressant källa, som oftast går längre tillbaka än förteckningarna över födda, vigda och döda. Jag återkommer till Måns Larssons föräldrar senare.
 
På vår sida i hfl har Måns Larsson noterats som död. Han dog 1786-11-15 enl dödboken.
Det finns ingen hustru till Måns Larsson i hfl, eftersom hon dog 1771-07-14.  
1740-04-20 vigdes dr Måns Larsson i Olofshylte och pig Karin Jönsdotter (el Jonsdotter) i Flogmyran. Måns var kanske dräng i Olofshylte. Om han var son till Lars Månsson, bör han ha varit född i Flogmyran. Där föddes i alla fall hans äldste son Lars 1741-12-01. Det stämmer inte med hfl. Ingen Lars Månsson föddes i V. Torsås 1743, men födelseår i hfl är ju väldigt opålitliga. Jag har inte kollat de andra barnens födelsedatum, men det har du kanske gjort. Den här delen av Flogmyrefolket är inte mina anor, och jag har inte följt dem längre framåt i tiden.
På s 277 i ADOnline hittar du Måns Larsson Junior, som alltså är Seniors yngre bror, och hans hustru Elin Persdotter. Hon var änka i Hulevik vid giftermålet 1746, och de äldsta barnen är födda där.
 
Jag känner bäst till Flogmyran under 1600-talet och början av 1700, och det återkommer jag gärna till nästa gång.
 
mvh
Ingegärd

186
Vrigstad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 februari, 2014
« skrivet: 2013-03-17, 16:42 »

Hoppas det blir en bild.
Gerd Jakobson

187
Voxtorp (F) / Äldre inlägg (arkiv) till 11 oktober, 2013
« skrivet: 2011-06-30, 17:13 »
Hej Ulrika!
 
Sven Gustaf tycks i själva verket ha varit född 4/3 1857. Man hittar honom tillsammans med familjen i torpet Lilla Jonsbo på Lundboholms ägor i Voxtorp AI:1 (1861-69), s 188. Modern dör 8/5 1862. Se i övrigt denna skärmdump:
 

188
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2013
« skrivet: 2013-03-05, 15:46 »
Tack Eva för hjälpen. Helt kan man inte avskriva Joen Joensson och Elin Nilsdotter som Jon Munters föräldrar. Möjligheten finns att familjen flyttade till Skåne (Örkened?)under 1750-talets senare hälft.

189
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-20
« skrivet: 2006-03-15, 21:13 »
Vibeke,
här vad jag funnit i Kronobergs Genealogiska förenings (KGF) databas:
 
Jon Arvidsson Folin f. 3/6 1836 i Virestad, son till soldat Arvid Färdig och hans hustru Kerstin Jönsdotter i Sedingehult.
 
Jon Arvidson blev också soldat (Folin är hans soldatnamn) och gifte sig 7/10 1857 i Virestad med Stina Nilsdotter, piga i Fanhult i Virestad, men född 11/12 1831 i Hullviks torp i Västra Torsås. Hon var dotter till Nils Svensson och Karin Andersdotter.  
 
Barn:
1857-03-30 Ida  
1859-04-25 Hanna
1864-09-17 Ingrid
1867-05-03 Johan
1870-07-18 Christina
1873-12-06 Carl August
1880-01-18 Hilda
 
Ida föddes i Fanhult före äktenskapet, de övriga barnen i Fälhults soldattorp.
 
Folkräkningen 1890:
Hemförsamling:  Wirestad  
Hemort:  Bråthult Norregård  
Gratialist, backst[usittare] Jon Arvidsson Folin, f. 1836 i Wirestad
Hustru Stina Nilsd:r, f. 1831 i V. Torsås
d. Kristina, f. 1870 i Wirestad  
s. Karl August, f. 1873 i Wirestad  
 
Folkräkningen 1900:
Hemförsamling:  Virestad  
Hemort:  Bråthult Sjölyckan  
Gratialist Jon Arvidsson Folin, f. 1836 i Virestad Kronobergs län  
Hustru Stina Nilsdotter, f. 1831 i Västra Torsås Kronobergs län  
 
Gratialist Jon Arvidsson Folin dog 20/5 1904, som hans bostad står Bråthult Norregård. KGF har inte fått med hela dödsnotisen utan bara Ihjälslagen av ett fallande (träd? stenblock?).
 
Soldatänkan Stina Nilsdotter Folin, Bråthult Norregård, dog 4/2 1912.
 
Syskonen Kristina och Karl Magnus Petersson var födda i Virestad och barn till torparen Peter Jönsson och hans hustru Maria Johansdotter. Kristina var född i Arnanäs och Karl Magnus i Olofstorp, Enereyda Fållen.
 
Folkräkningen 1890:
Hemförsamling:  Wirestad  
Hemort:  Bäckhult  
Soldattorpsarrendator Peter Jönsson, f. 1834 i Wirestad
Hustru Maria Johansdotter, f. 1839 i Vislanda
Kristina, f. 1871 i Wirestad  
Johanna, f. 1873 i Wirestad  
Karolina, f. 1875 i Wirestad  
Emilie, f. 1877 i Wirestad  
Johan August, f. 1880 i Wirestad  
Karl Magnus, f. 1883 i Wirestad

190
Virestad / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-24
« skrivet: 2004-11-30, 09:15 »
1000 Tack Catharina! Vad skulle man göra om inte snälla människor på Anbytarforum fanns?
 
Maj-Britt

191
Slätthög / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-06-26
« skrivet: 2006-03-08, 19:02 »
Hej Rune!
 
Ett jättestort tack och rosor för din hjälp med Soldat Artig!
Hur har Du lyckats med denna bedriften?
Jag började släktforska för ett år sedan och har stannat helt på Artigs sida. Nu kan jag gå vidare!
Återigen Tack!!
MVH Lena Lassen

192
Slätthög / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-08
« skrivet: 2005-03-10, 09:47 »
Tack för det Weino!  
Då kanske min kompis (vilkens ff ff Pet(t)er Magnus är) kommer in på de Gumme som ni håller på och utreder?!  
Är ovanstående föräldrar desamma som var faddrar då organisten Johan Peter Bergmans son Bengt Magnus föddes 7/2 1853, enligt inlägget av Inge Ledje – onsdag den 04 febr 2004 kl. 22.19: under ? Visserligen heter hustrun Anna Stina Jonasdotter i st.f. Stina Johansdotter och visserligen bor de i Karlstorp, Lekaryd, men stämmer mitt hugskott ändå?  
 
Hälsningar, Mikael!

193
Ryssby (G) / Ryssby (G)
« skrivet: 2014-10-12, 19:00 »
Svaret ledde till en till fråga som handlar om Mårarp Nils Carlssons gård.  Ärr det nuvarande Dackebacken  eller Gislagård

194
Rydaholm / Äldre inlägg (arkiv) till 12 december, 2015
« skrivet: 2014-09-12, 17:29 »
Tack så hemskt mycket för svaren Rune o Eva
 
MVH
Bengt Palm

195
Rydaholm / Äldre inlägg (arkiv) till 02 augusti, 2014
« skrivet: 2013-07-24, 18:51 »
Markus, här kommer en del av dina anor. Men först lite information om Gällaryd och Rydaholm. Det var samma präster som skötte inskrivningen i kyrkböckerna. Därför saknas uppgifter rätt ofta var familjerna flyttade från en plats i den ena socknen till en plats i den andra socknen. Så är det med Pehr Pehrsson och Maja Svensdotter, de finns i Skärbäckshult i husförhörslängd 1812-20 och dottern Lisbeth har tagit över gården vid giftermålet med Daniel Svensson, I följande hfl saknas familjerna. Jag har lyckats hitta Daniel och Lisbeth i Upplid.
 
Peter Larsen hittade Pehr född 1769-10-04. Hans föräldrar var Per Persson född 1726 död 1804 och Lisberh Persdotter född 1726 död 1772. Vigsel 1754.
 
Per Persson föräldrar var förre ryttaren Per Larsson född 1682 död 1769, hustrun Ingeborg Jonasdotter (har inte fått fram födelse- eller dödsdatum) Jag känner till tvillingarna Per och Nils födda 1726 - Per född 2 november och Nils 3 november.

196
Rydaholm / Äldre inlägg (arkiv) till 15 januari, 2013
« skrivet: 2012-09-05, 08:57 »
Du slipper arbetet, för jag blev nyfiken vad det kunde stå i vigsellängden.
 
1782-06-14 vigdes änklingen Arvid Jonsson i Nyagärde med pigan Lisbet Månsdotter, Löpaskog.
 
Sedan bör man kolla om det är rätt änkling Arvid Jönsson i Luveryd Hagagård som 1770-11-18 gifter sig med pigan Bengta Jonsdotter från Skaftarp Södergård.
 
Det finns en Arvid i Luveryd Hagagård som 1761-11-08 men denne heter Sionsson i efternamn och inte Svensson.

197
Rydaholm / Äldre inlägg (arkiv) till 05 september, 2012
« skrivet: 2011-07-28, 07:35 »
Jg söker mer information om Anders Johan Peterson f 1867-02-24 I Tåsarp, Rydaholm.(F) Han utvandrade till N, Amerika 1886-03-11, och återkom 1909-06-11, Bosatte sig Då i Hörda, Berga (G). Intresserad av uppgifter från hans tid i Amerika under denna tid.

198
Rydaholm / Äldre inlägg (arkiv) till 13 juli, 2010
« skrivet: 2009-10-11, 08:15 »
Att komma vidare bakåt för Jöns Persson (1721-1786) och Svenborg Jönsdotter (1732-1788) blir svårt. Vid vigseln 1752 kom Jöns från Vermeshult i Gällaryds sn och Svenborg från Horda Södergård. Svenborg är förmodligen inte född i Rydaholm.
 
Lisbeths föräldrar: Olof Pehrsson (1731-1804) född i Luveryd Norregård och Karin Eliedotter (1747-1800) född i Horda.
 
Olofs föräldrar: Per Olofsson och Karin Månsdotter.
Karins föräldar: Elias Månsson och Lisbeth Persdotter. Den enda uppgift jag har om Elias, den är att Elias var död när dottern Karin föddes.
 
Mvh/Rune

199
Rydaholm / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-08-04
« skrivet: 2006-02-26, 22:23 »
Hejsan ! Är född och uppvuxen på Mistelås Prästgård och jag är väldigt intresserad av att få tag på boken Boken om Slätthög och Mistelås?. Jag har tidigare haft tillgång till den boken, som nu tycks ha försvunnit. Vore tacksam om du kunde hjälpa mig om du vet vart man kan få tag på den / köpa den ! Jag är även intresserad av att få tag på andra böcker som innehåller historier och sägner om Mistelås.

200
Rydaholm / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-24
« skrivet: 2003-10-29, 14:45 »
Hej Per!
 
Du kan antingen få uppgifterna på pastorsexpeditionen i Gustav Adolfs församling i Borås. Det var där hon var skriven eller till Göteborgs Landsarkiv.
 
I Sveriges dödbok står det dessutom att hon blev änka 1956.
 
MVH
 
Sam

201
Rydaholm / Rydaholm
« skrivet: 2015-12-15, 11:07 »
Hej
Bonde Arvidsson född ca 1672 flyttade från Slättebrogärde i Rydaholm till Klasentorp
i Slätthög (Skåningagården) som vid denna tidpunkt brukades av Arvid Håkansson.
Vid giftemålet med Ingrid Nilsdotter i Moheda anges drängen Bonde komma från Klasentorp.
I Växjö Domkapitlels katemisationslängd F11:14 för Slätthög 1701 återfinns Bonde och Ingrid på sidan267 boende på Bästerna Norregård.  
De återfinns sedan på Norregården i följande husförhörslängder fram till 1712 då de flyttar till Fogdagården i Rydaholm. Dottern Elin föds 1712 i Rydaholm. Bonde brukar sedan Fogdagården fram till ca 1736 då hustrun Ingrid dör. Sonen Germund övertar då  gården tillsammans med  systrarna Ingrid ,Märta och Anna.
I mantalregister efter 1712 återfinns Bonde och hustrun på båda gårdarna i Rydaholm och Slätthög.
Bonde och brodern Peder  födda 1672  resp 1674 har registrerats som döpta i Baptiskyrkan i Österåker, Vinåkers kommun, D-län 1674 resp 1676. Fadern uppges vara Arfwed Nilsson från Rydaholm.
Om familjen åkt till Vingåker eller om dopet har skett i Rydaholm av någon utsänd pastor från Vingåker framgår ej. Viss verksamhet av frikyrkor måste ha förekommit i Småland under denna tid för att få över själarna till den rätta tron.
Hälsningar
Olof

202
Härlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 26 juni, 2011
« skrivet: 2008-09-12, 19:05 »
Hej Andrew och Christina !
 
I eftermiddag sökte jag under döda och fann Ingeborg   född 1831 död 5 månader gammal. Senare 1836-11-12 föds åter en dotter i samma familj gift med Anders, se ovan Christinas inlägg.
MVH Birgitta

203
Härlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-07-07
« skrivet: 2004-02-25, 17:00 »
Hej
Ingen forskare som känner till Soldaten Johan Olsson Dahl född omkr. 1749 i ? boende Häradsbäck, Härlunda sn. död  ??
?  
Tacksam för information om någon vet mera om denne soldat härkomst. äventuellt Föräldrarna.
MVH
Sweneric

204
Hjälmseryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-21
« skrivet: 2005-09-15, 13:17 »
Söker anor till Johannes Nikolaus Karlsson född 22-5 1872 i Hjelmseryd. Hans far hette Karl Petterson, modern Johanna Johansdotter f 1838 i Hultsjö. Fadern död före 1890, styvfar Daniel Danielsson f11823 Slätthög, en bror hette Fritiof.
De bor 1890 i Giggaryd.

205
Hjälmseryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-11
« skrivet: 2004-10-20, 19:06 »
Karl August Johannesson f 1862 2/12 i Fägerhult (död 1935 18/9), Hjälmseryd gift 1888 i Hjälmseryd med Matilda Samuelsdotter f 1857 31/8 i Hjälmseryd (död 1939 19/7). De får 7 barn (5 söner, 2 döttrar) på gården i Fägerhult, men jag vet inget mer om dessa barn. Någon som har uppgifter?

206
Hjortsberga / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-07-23
« skrivet: 2006-05-09, 21:15 »
Hej
Jag har en Sven Magnus Pettersson Lindström, född 1823-08-10 Hjortsberg och en Johan Pet. Lindström född 1825-02-26 Hjortsberga.
Är det någon som vet om dom är syskon?
 
Mvh Elisabeth Molin (Gotland)

207
Örkened / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-05-30
« skrivet: 2005-09-23, 15:48 »
Hej!
Jag undrar om någon i sin forskning har stött på Joen/John Svensson, född i Svenarp, Glimåkra, 14 dec. 1761 och gift med Karna Joensdotter, Ekhult. De bodde i Ekhult och när John gick bort där den 26 juni 1832 tituleras han f.d. riksdagman. Har någon mer uppgifter kring detta riksdagsmannaskap - möjligtvis?
Vänligen, Birgitta Elfgren

208
Kjenner noen til slektsnavnet Strålberg/Stråtberg (Straalberg)? Min tippoldefar Karl Nilsen Strålberg, født ca 1820 utvandret fra Sverige (mest sannsynlig fra Tornedalen i Nord-Sverige (?) rundt 1845-1850 og til Straumfjord i daværende Skjervøy kommune i Nord-Troms i Nord-Norge.  
 
Det er også en med navnet Isak Strålberg/Stråtberg, født ca 1815 som utvandret fra Sverige til Kvænangen i daværende Skjervøy.  
Kan Karl og Isak være brødre?
Jeg kan ikke finne noen av dem i innflyttingslistene i kirkeboka, men begge står oppført i Folketellingen for 1865.
 
Med hilsen  
Arne Berg

209
Hej
Är det någon som vet något om Isak Jönsson, född 1844-09-22, Björsbyn, Nederluleå, gift med Maria Kristina Brännström, f. 1852-11-26, Björsbyn. De hade flera barn bl.a. min mans morfar Helmer Isaksson, f. 1885-12-21, född i Björsbyn, död 1959-12-08 i Lulsundet. Övriga barn bl.a. Johan, Hilda, Oskar och Linus, f. 1893-02-06, död 1958-09-25.
hälsningar Elizabeth

210
Nederkalix / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-27
« skrivet: 2005-01-17, 22:00 »
Du kan vara lugn. Det är rätt Karin trots att det står att hon är född 1725 i 1770 års HFL.

211
Nederkalix / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-07-31
« skrivet: 2002-06-28, 10:11 »
Sundbäck,
 
detta är fascinerande! Jag blir ta mig tusan alldeles upphetsad...
Har du någon aning om Landsarkivet i Göteborg har kvar dessa mikrofilmer eller är de överförda till Emigrantinstitutet i Växjö?
 
Skulle du idas skriva ut alla svenskar (och gärna ev. finnar oxå) ur passagerarlistan du har, så vore vi nog alla läsare väldigt tacksamma.
 
Dina antaganden om deras inhemska färdväg är säkert helt korrekt. Jag bygger mina teser på de finskspråkiga tornedalingarna, som jag vet mestadels (åtminstone så här tidigt som 1860- och 1870-tal) nog oftast reste över Norge. Så gjorde ju faktiskt även min omnämnde farfars broder 1923, medan hans yngre bror reste över Göteborg 1929.
Så kan det gå.
Väl mött,
ST

212
Erik Svedmark var född oäkta den 27 augusti 1865 i Stocksbo, Färila socken. Jag söker uppgifter om hans far. Modern hette Karin Andersdotter och var född på samma plats den 7 mars 1844. Enligt obekräftade uppgifter från amerikanska släktingar var fadern soldat och dog av koppor vid endast 21 års ålder.  
I samband med att Erik Svedmark gifte sig (den 31 oktober?)1886 figurerar enligt samma källor ett vittne vid namn Britta Svedmark. Om hon var släkt är oklart men troligt. Eriks hustru hette Carolina Andersdotter, född 19 juli 1856 i Färila (X). Erik och Carolina hade fyra kända barn, Per Albin, född 1887 i Färila (X); Hildur Elisif, född 1888 i Färila (X); Signe Viktoria, född 1990 i Los (X) och slutligen Erik Hadar, född 1891 i Arbrå (X). Familjen emigrerade sedan till Amerika.

213
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 03 maj, 2014
« skrivet: 2013-07-25, 16:46 »
Hej!
Jag söker uppgifter om Malin Matsdotter född i Marnäs, Svärdsjö förmodligen 1708-12-13 (Se Svärdsjö C:2 sid 222. Jag tycker mig se att fadern heter Mats Ersson Marnäs och modern Brita Olsdotter. Nånting, som kan vara dessa färäldrar har jag funnit i Svärdsjö AI:2 sid 15. Men ändå saknar jag alla uppgifter på dem, även äldre led.
Tacksam för hjälp
Sten Östlund
Tel.: 0247-10048

214
Vem var denna person som har skrivit 10 verser
på ett papper, som jag kan tyda att personen
satt i fängelse för något brott.

215
Hej
Jag söker efter Johanna Krämer föräldrar
och syson, kommer ifrån född 1774-09-20, jag har  
hittat en Elsa Cremer född 1787 i Lommeland,
 min fråga är då om de kan vara systrar, men  
stavat efternamnet olika,är det någon som känner till detta.
Mvh Rune

Sidor: [1]