ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Anna Tiderman

Sidor: [1]
1
10 Folkliv / Fågelläte som låter som barngråt?
« skrivet: 2011-06-05, 22:13 »
Hejsan
Satt nyss och pratade med en granne som sa att för ett antal år sedan så hade de om kvällen/natten hört tydligt barngråt utanför huset, det hade hållit på länge och det hade varit så övertygande att de hade gett sig ut i natten för att leta efter barnet.
 
Jag VET att jag någonstans i släktforsknings- eller folklivssammanhang har läst/hört talas om just detta med barngråtandet.. Att det var någon fågel (uggla har jag ett svagt minne av) som skulle kunna låta som ett gråtande barn och att detta då skulle vara orsaken till myter om mylingar o.s.v. Jag hade ett svagt svagt minne av att det skulle vara Kattugglan men efter att ha lyssnat på lite läten så kan jag ju inte direkt påstå att det låter som ett barn, vare sig glatt eller ledset..
 
Någon som kan ha en idé om vilken fågel det kan vara?
 
Det ska tilläggas att paret som hörde detta är bosatta ute i skogen i många långa år och har gedigen kunskap om jakt, djur och fåglar så de vanligaste djuren/lätena kan man nog utesluta..

2
Dödade av varg eller troll? / Dödade av varg eller troll?
« skrivet: 2001-08-24, 11:52 »
1696 blev en pojke, enligt domboken 1702, uppäten av varg i Rudsjö, Fjällsjö.
 
Dock verkar man inte anse att vargarna dödat pojken, endast ätit upp kroppen av den redan döda pojken.
 
http://web.jet.es/roland/ting_1702_vargmat.htm
 
/Roland

3
09 Döden / Drunkningsolycka i mitten på 1750-talet
« skrivet: 2006-03-31, 20:40 »
Någon gång under 1750-talets mitt skall två finare flickor ha drunknat när deras slädar gick genom isen på väg till ett kalas under julveckorna. De drängar som körde slädarna rymde för att slippa ifrån ansvar.
De kom till Nordland fylke i Norge c. 1756.
 
Känner någon till denna olycka?

4
Musik- / Klarinettblåsare
« skrivet: 2007-06-27, 09:17 »
Jag undrar, om man hade som yrke att vara klarinettblåsare i början på 1800-talet var man då anställd inom det militära och i så fall vilken uppgift hade man då?

5
Cirkusar, cirkussällskap och akrobattrupper / Cirkus Schumann
« skrivet: 2011-02-03, 19:53 »
Är det någon som har några uppgifter om en cirkusartist som ska ha rest med cirkus Shcumann på 1930-talet och framåt till 50-talet. Han hette Pedro Maria Marcos och härstammade eventuellt från Chile. Han ska ha uppträtt på ovanstående cirkus i Tyskland. Allt av intresse.

6
Agent / Agent
« skrivet: 2003-06-18, 13:14 »
Hej!
En förfader till mig skrivs på 1890-talet som Agent. Vag gjorde en agent vid denna tid?
 
/JL

7
Dunder / Donner / Dunder / Donner
« skrivet: 2003-04-30, 17:51 »
Under resande: Leijon (se: här) har Gabriel Wallgren ett inlägg måndagen den 26 april 1999 som berör resande med namnet Dunder:  
 
Hjo dombok, ett brottsmål ifrån år 1754:  
Det är en rannsakning mot garnisonssoldaten Joachim Sivertsson Hök och hans svåger Fredrik Lindström. Rätten misstänker att Hök är identisk med en Joachim Hök som har rymt från Cronhielmska regementet och kapten Baumans kompani. Om jag fattat saken rätt är Lindström misstänkt för en rad småstölder i Binnebergs härad.  
I korthet framkommer följande: Joakim Sivertsson Hök saknar pass och kommer senast från Västerås och ämnar med sin svåger Fredrik Lindström ställa resan till Göteborg för att där åter träda i krigstjänst. Enligt egen utsaga firade han bröllop vid jultid 1753 med skarprättarens dotter i Västerås Anna Stina Brant. Han har ännu inte fyllt 20 år. Han nekar till anklagelsen om att han är identisk med den rymda soldaten. Hans hustru är i Uddebo vid Fågelås där de haft härberge tidigare. Som hemvist uppger han att han i stort sett hela sitt liv handlat med glas från Limmareds glasbruk (grundlagt 1741 - Gabriels kommentar). Det beslutas att såväl Hök som Lindström skall förvaras i häkte över natten.  
Påföljande dag den 19/4 1754 fortsätter rannsakningen: Fredrik Lindström berättar att han för 8 år sedan gifte sig i Klara församling i Stockholm med Ulrica. Nu tillkallar rätten sakkunninga vittnen, borgaren och glasföraren Mattes Danielsson, Anders Mattesson, Hans Johansson d ä och Hans Johansson d y.  
Dessa vittnar att denne Fredrich Lindström kallat sig Fridrich Swensking och Wimmercrantz men Rätteligen heter Fridrich Svensson Dunder, allerstädes äger ett wacht rykte om sig. Dessa borgare berätta och at i dess omtalte giftermål med Ulrica Sifwersdotter är ganska twifwelachtigt på ordentligt sätt fullbordat ehuru de sinsemillan aflat 2ne barn, det är äfwen efter noch sannolikt ryckte, de ....... att han för några år sedan haft under åt Skåne i följe med sig Garnizonssoldaten Olof Leijons hustru Annika Nilsdotter och med henne afladt barn, under hennes mans warande i Göteborg. Äfwen borgaren Hans Jeansson som har till hustru Olof Leijons hustrus syster (inskrivet) Annicka Nilsdotter [ordet syster borde alltså rätteligen stå efter namnet] besynnerligen will stadfästa sant wara. Den Fredrich Lindströms fader har hetat Sven Dunder och någon tid vart stadsfiscal i Falkiöping, men dessutom en berycktad Tjuf.  
Av denna rannsakning får vi alltså veta att Olof Lejon var gift med Annicka Nilsdotter. Att borgaren i Hjo Hans Johansson (eller Jansson) var gift med en syster till Annicka Nilsdotter, samt att om vi skall tro på uppgiften (t o m rätten hade ju sina tvivel) Fredrik Lindström alias Fredrik Svensson Dunder och Annicka Nilsdotter hade barn tillsammans.  
Tilläggas kan att Fredrik Lindström och Ulrika Siversdotter (han anges då som trumslagare, Stralsund) får sonen Johannes, f 1755 22/3 i Yllestad (R).  
 
Vad är mer känt om tjuven fd stadsfiskalen i Falköping Sven Dunder?  Han kan knappast ha gått kyrkböckerna förbi... eller domböckerna i Falköping stad...
 
Vad gälller Fredrik Lindströms (alias Fredrik Svensson Dunder)hustru Ulrika så skriver Bo Lindwall (som svar på G Wallgrens inlägg under under resande: Leijon, se ovan) följande:
 
När det gäller Ulrika Sivertsdotter och hennes bror Joakim Sivertsson så är de med all sannolikhet barn till Sivert Hök som, enligt det ovan nämnda registret, skall vara nämnd i Hjo dombok 1733 23/10. Vid ting i Gränna 1734 22/10 berättade en Agneta Kristina Jakobsdotter att hon före detta varit i tjänst hos en från danska Norge, benämnd Sivert Hök, som härstädes är antecknad för fördubblingsbåtsman i Norrköping.  
Joakims hustru Anna Stina Brandt måste vara dotter till skarprättaren i Västerås Erik Brandt och hans hustru Kristina Mejer, dotter till skarprättaren i Uppsala Alexander Mejer och Anna Jönsdotter. Jag har en notering om att Anna Stina senare, på 1760-talet, var gift med skarprättaren i Västerås Fredrik Strandberg.  
Apropå Hök så föds 1731 7/12 i Nedre Ullerud sn i Värmland en Boldevin Hök, son till volontären Romert Hök och Åsled Sörensdotter.  
Kan du kolla om en notering jag har stämmer, att Ulrika Sivertsdotter och Fredrik också har en son Peter född 1750 16/5 i Horn sn, Västergötland, fadern var då skarprättarbetjänt. Det verkar intressant att Fredriks far skulle varit stadsfiskal i Falköping, går det att hitta något om honom tro? Fredriks andra alias Svensking och Wimmercrantz är ju kända namn bland de resande. Jag tänker bl.a. på Fredrik Fredriksson Hurtig som också kallades Svenske. Namnet Wimmercrantz bärs av flera resande från Vimmerby. En soldat vid Rutensparres reg Fredrik Axelsson Wimmercrantz och Kristina Petersdotter Sjöberg får en dotter Anna Dorotea 1745 7/10 i Mjöbäck sn.  
 
Det är intressant att notera en norska Britta Siversdotter år 1731 fick en uä dotter med skarprättarsonen, skarprättargesällen, i Uppsala Gabriel Alexandersson Meijer (se om detta: ). Detta borde vara ännu ett barn till Sivert Hök som hamnade som båtsman i Norrköping.
 
En vallackare Carl Dunder med hustru Britta får dottern Ulrika 1757 28/10, döpt 1757 31/10 i Bolmsö socken (Småland). Bland barnets faddrar nämns Mårten och sven samt Fridric uti skatteg., Mad. Wirginia Stierna, pigan Helena Berg och Martha Simonsdr i wästreg.  
Är Carl Dunder möjligen en bror (släkting?) till Friedrich Svensson Dunder ?  
 
En skarprättare Dunner ansökte den 14 maj 1731 att få nödiga husrum i Växjö stad, men nekades detta ty emedan här i staden på 50 år tillbakars ingen skarprättare varit och ej heller hädanefter vore nödig.  
 
Dessa Dundrar kanske ej är släkt men de får iaf nu en egen diskussionsrubrik under resande.

8
Äldre ord L - Ö / Nämna hästar
« skrivet: 2010-03-03, 10:33 »
Hej! Vet någon vad det betyder att nämbna/nämpna hästar? Jag har hittat ordet i kyrkböcker från 1600-talet (Ångermanland).

9
Bro (Kolsva) / Epitet el yrken
« skrivet: 2014-03-12, 23:39 »
Hej vem som känner sig manad!
Jag söker läshjälp på sidan: Odensvi F:1 (1760-1775) Bild 47 / sid 87 (AID: v73674.b47.s87, NAD: SE/ULA/11144)
jag använder alltså arkiv digital. Den som begravs 31 maj 1767 heter Per Persson Sture (el Stare?)från Häggelsta men vad står det före hans namn? han är född i Bro...och S ? vad står det? fadern ..ja vad står det Petter Sture/Stare den...? vad då? hustrun Anna Catherina Wärner..men sen?  
Jag brukar kunna lösa det mesta men detta går jag bet på och har prövat länge! Kan någon läsa med klara ögon så är jag evigt tacksam.
Anna

10
Jag behöver hjälp med översättning på denna sidan, då jag ej får nåt sammanhang i texten.
Om jag fattat rätt så är det Johannes som föds år 1765 av Johan Myrman och Annicka Sachleben, men resten förstår jag ej, så all hjälp mottages tacksamt.
 
Åmåls stadsförsamling C:3 (1751-1788) Bild 101 / sid 193

11
03) Osorterat / Boende i Årbol, Ärtemark
« skrivet: 2013-01-07, 19:32 »
Hej alla duktiga och bussiga! Kan jag få hjälp att tolka två namn från 1715 års jordebok i Ärtemark ? Källan : Jordeböcker, JordeböckerÄlvsborgs län, SE/RA/55201/55201.15/99 (1715), bildid: A0055739_01135.  I mitt tabellen finns tre namn på dem som bor i Åhrebohl, vad heter Lars o Bryngel mer ? På bifogad bild har jag markerat även en bokstav i Vä. tab.eftersom jag uppfattar det som samma, men det hjälper inte mig, jag vet inte vad Oluf X-flyckt hette heller !Phu, jag blir jättetacksam för svar.

12
Människor / Vilken tidning?
« skrivet: 2013-04-24, 20:49 »
Finns det någon som möjligen kan känna igen stilen på tidningshuvudet som min släkting håller i handen? Vad är det för tidning? Han har dessutom ett annat blad i handen men oläsligt, bilden är inte bättre än så här, tyvärr. Året är omkring 1913-15 och han arbetar som målare i Stockholm. Tacksam för tips om så bara gissningar, så att man kan börja leta nånstans.

13
Salwén / Salwén
« skrivet: 2007-05-09, 09:13 »
Hej Jag söker Ättlingar efter kontraktsprosten Andreas Salwén född 1795-10-25 stämmestorp död 1857 i Slöta. Gift med Fredrika Liborius född 1818-01-17. Jag har en del foton som jag villl ha hjälp med att identifiera personer på. med vänliga hälsningar Annika johansson Skellefteå

14
Regnander / Regnander
« skrivet: 2002-12-22, 11:57 »
Emma Karolina Regnander från Östergötland vars son Johan Olsson gifter sig med ANNA Matilda Andersdotter född 1875-04-23 i Ö Ny. Föräldrar söks till Emma Karolina??

15
Nordwall / Nordwall
« skrivet: 2012-03-11, 12:50 »
Jag har inte alls ägnat mig åt Brostrands bakgrund men hos Ydredrotten Fredrik Rääf, beskrivning över Ydre härad, rolig läsning! hittar man bifogade upplysning:

16
Nordwall / Äldre inlägg (arkiv) till 11 mars, 2012
« skrivet: 2001-05-10, 14:20 »
Känner någon till varifrån fänrik Olof Nordwall kom? Han levde 1690-1776 och avled i Väderstad, Ög län. Han är stamfar för östgötasläkten Nordwall med många präster i sina led. Den är upptagen i Örnberg, Svenska ättartal, del 7 och dessutom har Birger Nordwall skrivit en bok om släkten. Enligt obekräftad uppgift kommer släkten från Gävle.
Olofs son, Otto Nordwall (1723-1787) blev f ö åtalad för majestätsbrott.

17
Austrin / Austrin
« skrivet: 2013-01-10, 22:05 »
Finns det någon som vet mer om Austrin ? Jag har Greta Austrin i min släkt, 1717 gifter hon sig med lagläsare Henrik Wallström på Högen i Ärtemark socken, återfinns i Steneby C:2 (1702-1741) Bild 159 / sid 311 (AID: v10944.b159.s311, NAD: SE/GLA/13500). Gamla inlägg på Abf talar om Olof Austrin och comministrar i Säffle, som inte ligger så långt ifrån Ärtemark i Dalsland. Själv har jag inte varit i kontakt med namnet förut och vill gärna ha hjälp med en tråd att börja dra i.
Anna

18
Hej. Är det någon som har tillgång till Emihem, Emisal, Ancestery eller annat sökbart register för emigranter som skulle vilja vara bussig och göra en sökning för min räkning? Har inte många emigranter i släkten så det käns lite magstarkt att betala för att få se om han finns där. Jag söker: David Uno Ahl född 1862 i Ekeberga i Småland, Kronobergslän. Han ska ha rest till n. Amerika den 6/8 1882, som dräng el. arbetare, enligt SCBs summariska folmängdsreg. Jag vet också att han kom tillbaka till Sverige 1884. Vore värdefullt att få veta var någonstans han var i Amerika och om det går att spåra om han kan ha utbildat sig där på något sätt?
Tack på förhand

19
Efterlysningar / Rindell, Arthur professor
« skrivet: 2012-07-21, 00:37 »
Jag har inte så mycket att forska i Finland, verkar onödigt att köpa microfilm etc. Kan någon istället vara snäll och hjälpa mig med en uppgift, vore det väldigt snällt !?  
Min farmor var barnsköterska i denna familj:  
professor Arthur Rindell 1852-1936
g m Sigrid Elisabeth Rindell
s Torsten Rindell 1886-1953 (g m Astrid Rindell)
Farmor hette Anna Kerstin Vilhelmina Ekdahl f 1888-03-20 i Adolf Fredrik förs. i Stockholm, men kom till dem från Strängnäs i Sverige i december 1910 el januari 1911. Paret hade även en dotter född 1900 och det är väl troligt att det var henne Kerstin hjälpte till med, hon hette: Edith Margaret Rindell P. 6,4. Helsingfors 1900, d. 27,9. 1921 Åbo.
Jag ville gärna veta var de bodde 1911, adressen så gott det går att få reda på. Om det finns uppgifter om ifall denna dotter Edith var sjuk på något sätt, är det också av intresse, eftersom farmor tidigare arbetat med just handikappade barn.Hon blev ju bara 21 år.
Mycket tacksam om någon med tillgång till register (och språket!) kan hjälpa till
MVH
Anna

20
Efterlysningar / Krok, Adolf Fredrik, f 1799 Sveborg, styrman
« skrivet: 2015-07-25, 15:31 »
Födda i (på?) Sveaborg
Hej jag skulle vilja ha hjälp av någon som kan tala om hur man kan söka en familj med barn födda 1791 resp 1799 Sveaborg.
Fadern, Volontären vid arméns flotta, Petter /Per Krok och modern hustru Christina Danielsdotter med barnen: Anna Greta Krok f 1791 Sveaborg samt Adolf Fredrik Krok f 1799 Sveaborg - har jag hittat tidigast, i Sverige, här:
Ekerö AI:7 (1813-1818) Bild 1260 / sid 117 (AID: v84597.b1260.s117, NAD: SE/SSA/1500)
och
Ekerö AI:8 (1818-1822) Bild 1770 / sid 170 (AID: v84598.b1770.s170, NAD: SE/SSA/1500)
 Jag har hittat dem längre fram i tiden sedan och har också försökt ta reda på mer om Adolf Fredrik Krok som dog 1843-06-14 i Botkyrka fsml, dödsorsak: krossad. Man undrar ju vad som hände.
Tacksam för hjälp
Anna

21
Efterlysningar / Ahl, glasblåsarfamilj
« skrivet: 2013-11-02, 19:17 »
Jag söker uppgift från Dödboken i Miehikkälä, då pojken Carl Johan Ahl född 1895, sannolikt dog där.
Bjärtrå C:6 (1895-1904) Bild 80 / sid 2 (AID: v121027.b80.s2, NAD: SE/HLA/1010015)1895 nr 12, Jan 7 Carl Johan; F Ahl,David Uno -62, glasblåsare i Sandö, p 230 ; M Johansson, Anna Maria -73. Döpt jan 28, inga faddrar, föräldrarne o mormor.
Med mor,far och syskon far Carl från Starrkärr till Finland 1901-03-30
1914 kommer mor och systrar tillbaka:
Hälleberga BI:6 (1901-1915) Bild 52 / sid 44 (AID: v166731.b52.s44, NAD: SE/VALA/00152) Inflyttade 1914
nr 35 20/8 Enk Anna Maria Johansson Ahl fr Miehikkälä, Finland till Orrefors p 322
d Ragnhild Desideria -96
d Borghid Helena -97
s Filip Verner -99
s Tryggve Alarik -03, Miehikkälä
Men fadren, David Uno Ahl har dött i Finland, 1914-02-15, inte heller Carl Johan Ahl kommer med till Sverige. Enligt släkttraditionen dog han där av  lunginflammation.  
Kan någon hjälp oss hitta uppgiften om Carl Johan Ahls död, är vi väldigt tacksamma!
MVH
Anna

22
Övraby / Övraby
« skrivet: 2014-11-10, 14:53 »
Är intreserad av Sperlingsholm i Övraby. En anfader till mig, Sven Nilsson var frälseinspektor där på 1670-talet. 1676 brände danskarna Sperlingsholm och hans familj fick fly till Drängsered. Troligen hette Svens far Nils Bengtsson och var länsman och domare, förmodligen bosatt i Enslöv. Sven Nilsson var far till bl.a.
Samuel Svensson-Stenhoff.
Det hela är intressant även såtillvida att Svens hustru, Barbara Gammal, var ättling till Bure- Grubb- och Sursillsläkterna.
 
Någon som har ytterligare uppgifter?
Mvh
Janeric

Sidor: [1]