ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Johan Andersson

Sidor: [1]
1
Byggnader och miljöer / Kongstorp, Loshult.
« skrivet: 2002-02-19, 10:48 »
Har ett vykort på ett hus och det står noterat Kongstorp och poststämplat i Loshult 1924.
Vet någon om huset finns kvar eller har stött på detta ställe i sina forskningar?



2
I Elgenstiernas ättartavlor, band 9, s. 197 under ätten Årrhane nr 309 står det om stamfadern Gullbrand Olofsson:
 
adlad 1608 21/6 av Carl IX och erhöll samma vapen som hans faders morbroder Hampus i Landet före honom ådt och fördt hafwer, nämligen tre svarta orrhanar på var sin halv försilvrad lilja i guldfält
Anrep har samma faktauppgifter, men kallar istället honom för Hampus Lande.
 
Nu inställer sig således en del frågor: vem var denne Hampus Lande/i Landet? Namnet, vapnet och uppgiften att Gullbrand Olofsson är bördig från Östergötland tycks vara de enda ledtrådarna till denna gåta. Och vilken källa är det Elgenstierna citerar? Är det Gullbrand Olofssons sköldebrev, adelsbrev eller någonting annat (jag beklagar att jag inte riktigt är insatt i terminologin)?  
 
Med antagandet att denne Hampus tillhörde frälset någon gång under 1500-talet (troligtvis under första hälften) har jag sedan sökt igenom en hel del källor på jakt efter honom, bl a Gillingstam: Äldre svenska frälsesläkter, Schlegel o Klingspor: Den med sköldebref förlänade men ej å Riddarhuset introducerade svenska adelns ättar-taflor, Raneke: Svenska medeltidsvapen, J.E. Almquist: Herrgårdarna i Sverige under reformationstiden, J.A. Almquist: Frälsegodsen i Sverige under storhetstiden, Wiktorsson: Svenska sköldebrev från medeltiden (i Individ och historia), Samuelsson: Aristokrat eller förädlad bonde?, stora delar av Släkt och Hävd o Personhistorisk Tidskrift. - Men utan några som helst resultat.
 
Någon med namnet Hampus har jag inte funnit överhuvudtaget i dessa källor, vilket emellertid kanske inte är så konstigt, eftersom namnet enligt uppgift (bl a här) inte finns belagt i Sverige förrän tidigt 1700-tal. Därför har jag även sökt på närbesläktade namn som Hans, Johan, Henrik, o s v. En hel del adlade personer med dessa förnamn finns visserligen under rätt tidsperiod, men ingen med årrhanar i vapnet. Namnet Gullbrand som är återkommande i Årrhane-släkten är vad jag vet inte särskilt vanligt på den här tiden, det verkar vara mest vanligt i västra Sverige. (I Elgenstierna finns även en annan Gullbrand Olofsson, i Västergötland om jag inte missminner mig. Något samband finns dock inte vad jag vet.)
 
Vad det gäller vapenskölden i övrigt så har jag endast funnit två sköldar med orrar i:
- 14 april 1480 utfärdades i Söderköping ett frälsebrev till Peder Mattsson (Orrhane), men här är det fråga om en svart orrhane på en grön tuva och ett blått fjäll, vilket ju inte alls stämmer in på släkten Årrhanes vapen. (Sigurd Pira, Släkten Årrhane, i Tranås Posten: Hembygdsnummer 1934-09-21.)
- I Svenska medeltidsvapen, del I, s. 348 berättas det om släkten Moltkes skandinaviska gren, som ska ha haft ett vapen med tre svarta orrar och ett gult fält. Detta däremot, erinrar i hög grad om Årrhanevapnet. Om det är mer en tillfällighet vågar jag dock inte spekulera i, det krävs litet mer fakta för att kunna dra några slutsatser.
 
På det sätt som Anrep anger namnet Lande, förefaller det vara ett släktnamn eller något åt det hållet. Elgenstierna har dock bytt ut det mot i Landet, som mer verkar vara en geografisk angivelse, att denne Hampus levde på en plats/gård/by vid namn Landet. Vid en sökning på Lantmäteriets webbsida finner jag att det inte finns mer än 8 stycken platser med det namnet. Om uppgiften om Gullbrand Olofssons härstamning stämmer så skulle detta Landet kunna vara den by som ligger strax söder om Stavsjö i Nyköpings kommun. Men det är självklart också mycket osäkert.
 
Jag har alltså i min efterforskning hittat några få lösa trådar: Moltkes likartade vapen, Landet söder om Stavsjö, men i överigt har jag kammat noll. Jag har nästan börjat tvivla på om denne Hampus verkligen tillhörde frälset, när han inte verkar finnas antecknad någonstans, men att han ådt och fördt hafwer ett vapen , måste väl betyda att han tilldelats ett sköldebrev - eller?
 
Om det nu finns någon där ute som kan tillföra någonting (tips, upplysningar, vad som helst) rörande denne Hampus i Landet så vore jag ytterst tacksam!
 
 
Med vänliga hälsningar,
Johan Andersson, Västerås

3
Södra Möckleby / Äldre inlägg (arkiv) till 12 oktober, 2007
« skrivet: 2006-03-30, 14:22 »
Hej
På PLF:s CD-Öland hittar jag Anders Magnus född 16/5 1833 Alunbruket Södra Möckleby.
Föräldrar: snickare Anders Solberg och Ingrid Maria Nilsdotter 46 år
MVH Lena

4
Försöker hitta information om min farfars far som kallades O.B Andersson. Är osäker på om han hette Olof Bernhard el Olof Berhard.  
 
Det jag vet är att han höll på med flottning i Sillre/Järkvissle. Hade en son som hette Birger Andersson. O.B kan även ha varit faktor. Han kommer troligen från Ljustorp och kan ha varit gift med en Kristina.
 
Har lyckats hitta bilder på: http://www.skola.sundsvall.se/hembygd/flotta2.htm
samt http://www.skola.sundsvall.se/hembygd/virke.htm
 
All information om hur jag ska gå vidare el hitta information om farfars far uppskattas högt.

Sidor: [1]