ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Markus Lindström

Sidor: [1]
1
Tack Arne!
Björn

2
Normlösa / Äldre inlägg (arkiv) till 21.2.2000
« skrivet: 1998-12-16, 23:23 »
Normlösa socken och dess befolkning, från 1500-tal till nutid
 
Jag har sedan en tid ägnat mig åt att samla uppgifter om Normlösa sockens befolkning till en bok - tänkt att likna någon av vår käre redaktör Skogsjös riktigt trevliga böcker Kumlinge socken och Lumparland. Arbetet är inte färdigt alls ännu, och därför hoppas jag att de som har träffat på personer från Normlösa hör av sig till mig.
   Det är alltid svårt att följa personer framåt i tiden när de flyttar från en församling, så alla bidrag emottages med tacksamhet. Råkar ni ha anor från socknen så har jag inte sällan en del nya nya att bidra med.
   Tidsperioden som jag ägnat mig åt är för nuvarande från början av 1500-talet till början på 1900-talet. Senare tid är inte alls särskilt fullständigt utrett och i synnerhet där uppskattar jag alla extra informationer som jag kan få.
   
Allmänna frågor om Normlösa socken vore väl roligt ifall de kunde presenteras här. Här följer en egen sådan:
   
Aspetorpen - en samlad torpbebyggelse eller hur såg det egentligen ut?.
I Normlösa finns en ytterst förbryllande lokalbenämning Aspetorpen, som skrivs på olika sätt. Exempelvis Espetorpet, Espetorpen, Äspetorpet, Äspetorpen, Aspetorpen... Det som är förbryllande är att de som bor i Aspetorpen inte alls är från samma byar. Det är uppenbarligen ett samlingsnamn för en torpbebyggelse som samlar bosättare från Stora Skonberga ägor, Torpa ägor, Myrans och Brynstorps ägor. Är det kanske någon som bättre känner till detta? Lokaliseringen av Aspetorpen är väldigt diffus, och användningen av uttrycket är också väldigt varierande. Ibland anges en person bo på Stora Skonberga ägor, andra gånger bor samma person i Aspetorpen. Samma plats är dock helt säkert åsyftad. Är den här formen av torpbebyggelse vanlig? Stora Skonberga och Torpa är två stora byar mätt med Östgöta-mått. Är det månne representativt?

3
Ronneby / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-10-07
« skrivet: 2009-08-08, 18:21 »
Oj, oj så sorgligt det hade jag inte en aning om. Beklagar verkligen om jag gjort någon ledsen nu.
 
Mvh
 
Birgitta

Sidor: [1]