ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Jakob Degerfeldt

Sidor: [1]
1
Frötuna / SV: Trummslagare/pipare
« skrivet: 2017-03-19, 16:21 »
Hej Johan!


Står det inte i rullorna att Hans Wiggman är född i Stockholm? Vad finns det för indicier som pekar på att han istället skulle vara född i Frötuna (som ju ligger en bra bit bort från just Stockholm?).  :)


Skulle också vara intressant att veta varför tidigare forskare trott att Hans skulle ha följt med en anförvant (detta har nämnts många gånger tidigare), har du mer info om det?


Med vänlig hälsning,


Jakob

2
Wiggman / SV: Wiggman
« skrivet: 2017-01-15, 23:47 »
Jag letade i höstas med ljus och lykta efter en släkt Wiggman i Stockholm. Det verkar ha funnits i alla fall två. Den enda Johan Wiggman som jag lyckades hitta som skulle kunna vara far till vår Hans är en man vid namn Johan Wiggman (eller Wickman). Han var son till Änkedrottningens köksmästare Anthoni Wickman. Johan vittnade tillsammans med sin bror Wickman Anthoni vid faderns konkurs den 26:de april 1686 (jag tror det är frågan om en konkurs, köksmästaren är i vart fall inte död, ändå boupptecknas hela hans egendom/skulder).

Johan och Wickman Anthonis (samt systern Liskens) mor var dotter till Kaplanen Andreas Nortmann och dennes hustru Catharina. Det finns en Johan Wiggman antecknad som källarskrivare vid slottet i början på 1700-talet. Med tanke på faderns yrke är det troligtvis den gamle köksmästarens son.

Svårt att säga om Hans är son till denne Johan eller inte. Har inte lyckats hitta Hans i några födelseböcker.  I fall det nu är källarskrivaren som är fadern förklarar ju inte det varför eller hur Hans hamnade som trumslagare uppe i Västerbotten. Detta är verkligen ett mysterium.

Oklart med tjänarsläkten Wiggman vid slottet. Men kanske värt att forska vidare på? Har någon annan fått upp någon info om någon av de andra släkterna med det namnet i Stockholm under denna tid?

3
Släkter / SV: Hafverberg
« skrivet: 2016-04-20, 14:00 »
Hej! Nu har det gått några år, har förgäves sökt kring släkten Hafverberg i Finland men utan resultat. Men jag har mina misstankar om att det trots allt är fel släkt. Jag hittade denna sida av en händelse här om dagen (ett utdrag ur 1720 års generalmönsterrulla för Åbo och björneborgs kavalleriregemente):

https://familysearch.org/photos/images/12574983

Då jag sökt med ljus och lykta efter en Johan HafverBERG i Åbo Läns kavalleriregemente, utan framgång, så känner jag mig nu rätt säker på att den soldat som gjorde Margareta Mosesdotter på smällen den där julen 1714, inte hette HafverBERG utan HafverFELDT som ju hävdas i "Skellefteå socken 1650-1790". Kanske ljög han om sitt efternamn? eller också kom ingen ihåg vad han hette i samband med rättegången flera månader senare (Kan det ha varit nått med Haver?... osv).

Ska fortsätta mitt sökande efter denne Hafverfelt från Björneborgs Län, men kan någon se vad som står i notisen? Efter "Björneborgs Län"? Är det namnet på en socken? (se bifogad bild)




4
Hej alla!
 
Jag söker upplysningar om min ana Nils Eriksson som enligt uppgift var född 1697 i Arvika socken. Hans far var Trumslagaren Erik Johansson Dahlfelt och dennes hustru Margareta Görandotter. Finns det någon som vet mer om denne Nils? Söker kanske främst information om fadern Erik. Enligt mina eftersökningar är han sannolikt identisk med trumslagaren Erik Johansson (eller Jansson) vid Nordmarks kompani då någon annan trumslagare med den namnkombinationen inte fanns i Värmland på 1690-talet. Han antogs som trumslagare 1694, men var incapabel 1697 och fick ersättas.  
 
Är det någon som stött på Nils Eriksson, eller någon av hans föräldrar i Arvika eller närliggande socknar?
 
Med vänlig hälsning,
 
Jakob

5
Baudou / Baudou
« skrivet: 2015-02-12, 00:07 »
Hej Kjell!
 
Johan Roslander dog 1754 i Bygdeå församling! Här kommer även texten ifråga!
 
 

 
Hoppas det på nått sätt går att reda ut huruvida Margareta tillhörde släkten Baudou eller inte!
 
(PS: Denna Margareta dog för övrigt 1756 vid forsmarksbruk!)
 
Med vänlig hälsning, Jakob  
 
(Meddelandet ändrat av Erjaaxde 2015-02-12 13:24)

6
Baudou / Baudou
« skrivet: 2015-02-10, 02:24 »
Hej! Har en ana vid namn Johan Roslander, född vid Forsmarksbruk 1691, som slutade som sergeant i Bygdeå kompani. Hans mor skall enligt dödboken ha varit Margareta Bonde. Detta är ju en, vad jag förstår, ibland förekommande försvenskning av det vallonska släktnamnet Baude/Baudou, med tanke på den miljön hon befinner sig i kan man väl anta att hon tillhör denna släkt? Men vem är så fall hennes far?  
 
Mästerräckaren och stamfader för familjen Baudou, Claes Baudou på Österbybruk, hade flera söner. Med tanke på att Margareta bör vara född nån gång under 1670-talet eller tidigare, torde det gälla någon av hans tidiga födda söner. Dessa är enligt diverse internetsidor (stor reservation för att detta är korrekt information, väldigt tacksam om någon som vet mer kan konfirmera eller dementera) :
 
Johan, mjölnare och senare mästarräckare vid Gimobruk, född omkring 1641.
Michael, hammarsmed, född 1642.
Anton, smältare, född 1643.
Claes, född ca 1644.
 
Det finns tre bröder till, men dessa är födda för sent för att kunna vara den aktuelle fadern. En av dessa yngre bröder, Frans, blev 1690 skomakargesäll i Uppsala, han dog bara 28 år gammal 1696. En annan av de yngre bröderna, Noe, hade dessutom en son som blev skomakare i början av 1700-talet. Att det fanns skomakare i släkten, kanske kan ses som ett litet indicium med tanke på att Johan Roslander gick i skomakarlära i Stockholm innan han tog värvning 1710.
 
Men vem av bröderna var far till Margareta, om hon nu alls var dotter till en av dessa, hon kan ju ha varit syster till någon av de yngre bröderna födda under slutet av 1660-talet? Vad tror ni som har mer erfarenhet och kunskap om släkten Baudou?  
 
Med vänlig hälsning,  
 
Jakob Degerfeldt
 
(Meddelandet ändrat av Erjaaxde 2015-02-10 11:31)

7
Wiggman / Wiggman
« skrivet: 2014-09-21, 11:26 »
Hej Johan!
 
Beträffande hur Hans stavade sitt namn, Johansson eller Johanson, så är svaret med största sannolikhet att han inte stavade sitt namn alls. Svårt att stava något om man inte kan skriva, vilket var få förunnat på Hans tid. Så den unge trumslagaren sa väl helt enkelt till regementsskrivaren vad han hette och så stavade skrivaren som han kände för att stava. I:et du ser i slutet på Wiggman är bara en fläck från skrivarens bläckhorn, finns rätt många sådana om du ser runt om på papperet.
 
Intressant att du hittat en Johan Wiggman född 1670, var har du hittat honom i för källa?
 
/Jakob

8
Kollade lite närmare i tänkeböckerna och kunde luska fram lite mer om Henrik den äldres familjeförhållandet, tyvärr inget om den yngre Nyman.  
 
Henrik Nyman den äldre var gift med en Barbro Clasdotter, dotter till borgaren Clas Bertilsson (som bodde på Svartmangatan) och änka efter konstnären Johan Baptista van Uther. Henrik var således svåger till lappfogden Olof Anundsson, borgaren Clas Classon och borgaren i Arboga Hans Johansson, vilka han representerade i och med försäljandet av svärfaderns hus till en Philipp Iserman (10/2 1613).
 
Henriks morbror hette Didrik Harder och var handelsman och gästgivare i Stockholm.

9
Allmänt / Fogdar i Norrbotten
« skrivet: 2014-08-01, 17:33 »
Har hittat Per Anundsson bomärke på brev daterat den 29 Augusti 1613 ( A0044476_00123 ). och som jag inte hafwer mitt signete till städhes begiärer jag dän erlighe man Jacob Andersson underlagmans signete, sampt med mitt bomerkie här nedhan
 
Hans bomärke såg alltså ut såhär:
 

 
Nästa steg är väl att jämföra märket med Anund Perssons, om det kan hittas!

10
Kollade Stockholms stads tänkeböcker för åren 1623-1634 igår och undrar om den Henrik Nyman som dör 1629 är densamme som den Henrik Nyman, kyrkvärd för Clöstret, vars arvingar nämns i tänkeboken för år 1632. Dessa var Erik Mattson, Petter Melchiorsson och en Henrik Henriksson (Nyman). Vi vet ju inte om dessa båda Henrik Nyman är släkt med Mårten, men här är det jag hittat hittills om dem!
 
Henrik Nyman den äldre var alltså borgare och handelsman, samt från 1623 kyrkvärd för klostret (tillsammans med en Mats Tomasson). Han var även tidvis rådman (1623). Han bodde i Gråmunkegränd (1626) och var död 1631.
 
Henrik Nyman den yngre har jag ännu inte kunnat få så bra grepp om. Han verkar vara handelsman, han säljer tjära till en handelsman Feiff som sålt den vidare till London (1631). Han verkar vara bosatt i Götes Jakobs gränd, då han äger ett hus där som uppbjöds 1634.

11
Wiggman / Wiggman
« skrivet: 2014-04-23, 13:37 »
I GM:rullan från år 1712 står att Hans Johansson Wiggman värvades till regementet i Juli 1711.

12
Wiggman / Wiggman
« skrivet: 2014-02-01, 16:32 »
Hej! Va spännande med fler uppgifter om Hans! Johan, var kallas han Beck?  
 
Blir lite konfunderad över uppgiften om att han skulle ha sökt tjänsten som trumslagare i skellefteå kompani redan 1707. Vid den tiden befann sig regementet i Polen, om jag inte minns fel. Efter katastrofen vid Poltava förintades hela regementet och var tvunget att sättas upp på nytt 1709/1710. Jag finner inte Hans som trumslagare i den första rullan från 1710, dock står en Hans Hansson nämnd som pipare vid Skellefteå kompani. Kan det vara vår Hans (Jo)hansson Wiggman?
 
MVH Jakob
 
PS: Såg nu att han i GM:rullan från 1719 säger sig ha tjänat i armén i 8 år. Det vill säga från och med 1710/1711.
 
(Meddelandet ändrat av Erjaaxde 2014-02-01 21:53)

13
Bygdeå / Äldre inlägg (arkiv) till 04 februari, 2014
« skrivet: 2013-12-05, 00:57 »
Hej alla! =)
 
Är det nån som kan hjälpa mig tyda en vigselnotis från Bygdeå kyrkobok 1717? Eller kanske snarare tyda ortsnamnen?
 

 
Det är alltså min ffffffff Lars Olsson som gifter sig med min anmoder Marieta Olufsdotter, men varifrån kom dessa? Har tolkat Lars hemort som Risvattnet, men har starka tvivel. Risenlund? Nån som ser?
 
Tack på förhand och med vänlig hälsning,
 
Jakob D

14
Säfsnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 21 januari, 2014
« skrivet: 2013-11-12, 22:11 »
Hej alla! Kan någon hjälpa mig att tyda den här dödsnotisen från Säfsnäs dödbok 1768? Den tillhör en anmoder till mig som jag försöker få mig en uppfattning om. Hon föddes i Västansjö i Grangärde, så långt är jag med, jag kan också se att hennes föräldrars namn var Erik Mattsson och Margreta Mattsdotter. Men vad står det sen?
 
Vet nån förövrigt mer om hennes och hennes anor?
 

 
MVH Jakob

15
Otto / Otto
« skrivet: 2013-10-27, 22:47 »
Hej! Va intressant att gräva i släkten Ottos förhållanden! Och tack Erik för mer information om Aegidius söner! Detta har väl inget att göra med Aegidius direkt, men däremot hans far. Hittade hans namn och en anteckning i kyrkoräkenskaperna för Falu Kristine församling kring 1642. Vad står det?
 


 
 
Men påtal om mordet, finns det alltså inget egentligt belägg för att Samuel och Anna var släkt?  
 
MVH Jakob.

16
Otto / Otto
« skrivet: 2013-10-15, 00:45 »
Har hittat en son till Aegidius Otto som jag inte känt till sen tidigare. Vet inte om någon är intresserad, men tänkte att det kanske vore av intresse.
 

 
Detta är ifrån livgardets rullor från år 1672. Bildid på NAD är A0053869_00080.  
 
Vad jag kan se står det som följer: Ludevick Otto, Född i Lappmarken, Bergsmästaren Egidii Ottos barn.

17
Åbo / Turku / Åbo / Turku
« skrivet: 2013-10-10, 23:47 »
Hej! Är det någon som vet om det finns några skannade mantalslängder för Åbo stad kring sekelskiftet 1700? Om så är fallet finns dom att tillgå via internet? =)

18
Åbo / Turku / Äldre inlägg (arkiv) till 24 september, 2013
« skrivet: 2013-09-03, 19:26 »
Hej! Är det någon som vet nått om släkten Hafverberg från Åbo?  
 
Hafverberg har redan en egen tråd, men jag tänkte jag kunde fråga här också! Jag har en anfader vid namn Johan Hafverberg som 1715 fick ett oäkta barn med en bonddotter från Skellefteå socken. Han uppges vara ryttare, enligt dombok i Kuhlfeldts kompani, som var en del av Åbo och Björneborg läns kavalleriregemente. Jag antar att han var ifrån Åbo då jag känner till 3 stycken Hafverberg under denna tid som hade sina rötter i Åbo  
 
(Johan H - artilleriofficer, född 1658 i Åbo. Erik H - Befallningsman i Åbo under den stora ofreden. Sigfrid H - även han befallningsman, den förres bror).
 
Så är det någon som vet något om denna släkt? Eller hur jag skulle kunna få reda på hur min Johan passar in i släkten?  
 
MVH Jakob

19
Hej!
Kollade upp Mårten Nyman i Lewenhaupts register över Karl XII:s officerare. Tänkte jag kunde lägga upp hans notis här.
 

 
Inget nytt kanske, men jag visste inte att han ej var läs- eller skrivkunnig! Vad nu det har för betydelse.
 
(Meddelandet ändrat av Erjaaxde 2013-09-02 20:32)

20
Släkter / Hafverberg
« skrivet: 2013-08-30, 21:39 »
Hej Michael! Du nämner samme Erik som jag gjorde i mitt förra inlägg, han benämns befallningsman i slutet av 1710-talet, vilket ju är desamma som fogde!  
 
MVH Jakob

21
Släkter / Hafverberg
« skrivet: 2013-08-30, 13:06 »
Tack Constantinus för bekräftelsen! Då blir allt lite mer lättförståeligt, har undrat över namnet Hofverfelt, då det inte verkar ha funnits någon sådan släkt i trakterna kring Åbo under denna tid. Däremot fanns en släkt Hafverberg. De Hafverbergare jag känner till under denna tid är som följer:
 
 Johan Hafverberg, född 1658 i Åbo. Officer i armén, slutade som kapten vid artilleriet i Halmstad, där han ännu levde 1739. Finns upptagen av Lewenhaupt.
 
Erik Hafverberg, född nån gång på 1680-talet eller något tidigare. Han var student i Åbo 1692. Han var son till rusthållaren Matts Matsson och bror till befallningsmannen Sigfrid Hafverberg. Jag antar att det är samme Erik Hafverberg som är befallningsman i Åbo under Ryssarnas ockupation på 1710-talet.
 
Men hur denne ryttare Johan i Åbo kavalleri passar in i släkten är ju en knepig fråga, som måste få ett svar!

22
Släkter / Hafverberg
« skrivet: 2013-08-29, 21:29 »
PS: eller heter han möjligen Hafverberg?

23
Släkter / Hafverberg
« skrivet: 2013-08-29, 09:59 »
Hej! Någon som kan hjälpa mig med att tyda ut en födelsenotis? Den tillhör Maria Johansdotter född den 25 oktober på stämningsgården 4. Sen tidigare vet jag att hennes far hette Johan Hofverfeldt, men nu när jag hittat notisen verkar det som om han heter HofverBERG, eller? Han var ryttare i Mäster Kuhlfeldts kompani. Vet någon varifrån han kommer, eller varifrån han kan tänkas komma?
 

24
Otto / Otto
« skrivet: 2013-08-18, 13:35 »
Katarina!
Hittade med hjälp av årtalet 1669, som du gav, Zackarias i en rulla från samma år, Fältskär Zachris Otto vid Henrik Johan Taubes Regemente.Intressant att han hade nära förbindelse med Ludvig Otto, men vilken Ludvig var det? Troligast är väl att det handlar om Ludvig (Ludvigsson) Otto, bror till Ægidius och de andra, som benämns salig i mantalslängden 1678 (Ovan Åsen, Falun).
 
 Måns Heij var skräddarmästare i Falun, enligt herdaminnet härstammade han från gamle herr Mickel på Kopparberget, så gjorde ju även Ludvig Otto d.y genom sin mor. Möjligen var alltså Måns på mödernet släkt med familjen Otto vilket kan förklara den nära relationen mellan honom och L. O.
 
Men det krävs lite mer detektivarbete för att knussla ut exakt vem som var far till Zakarias. Men att han tillhörde Fältskärs- och rådmanssläkten Otto från Falun är väl annars helt självklart.
 
(Meddelandet ändrat av Erjaaxde 2013-08-18 15:50)

25
Otto / Otto
« skrivet: 2013-08-17, 12:37 »
Hej Katarina!
 
Jag ser Zacharias i (de ofullständiga) mantalslängderna för Torsåkers socken 1670, 1673 och 1678, i nästa längd (1681) är han borta. Hans plats i längden övertas av en fänrik Graß. Vet du var han var fältskär någonstans, i vilket regemente alltså? Skummande igenom rullorna som fanns för diverse helsinge regementen under 1670-talen men där fanns han inte uppskriven, 1676 är det en Ephraim som är fältbarberare.  
Vet du var han uppehöll sig under 1680-talet?
 
Väldigt klurigt att röna ut vem han skulle kunna vara son till. Vi vet att Ludvig Otto fick sammanlagt sju söner, enligt hans gravhäll. Av dessa känner jag till Aegidius, Johan (Silfverström), Jakob, Ludvig och Jost. Zackarias är antagligen son till någon av dessa (förutom Johan), eller till någon av Ludvigs okända söner.

26
Otto / Otto
« skrivet: 2013-08-16, 18:28 »
Angående Aegidius Otto!
 
Sista gången han upptas i mantalslängden är 1696, då som före detta befallningsman i Lappmarken, och enligt längden har han pension som sådan. Han dör alltså 1697, eller 1696. Dock hittar jag inte någon notis om hans begravning i kyrkoräkenskaperna, har någon en förklaring till detta eller vet om han begravdes någon annanstans? Kanske ville han begravas i Arjeplog?
 
Dessutom: när dör hans fru Ingeborg Torbjörnsdotter, och var? Enligt mantalslängden lever Aegidius hustru 1696, finns det något sätt att spåra henne vidare fram i tiden?

27
Erik!
Intressant med namnet Esaias, då kanske man ska ta upp Smålandstråden igen! Har klurat en del på denne Mårten det senaste året, tittade igenom livgardets rullor och hittade några potentiella släktingar, som båda fanns i regementet under samma tid som M.
 
Johan Henriksson Nyman, pikenerare vid Livgardet 1676.
Henrik Göransson Nyman, Musketerare vid Livgardet 1674.

28
Allmänt / Fogdar i Norrbotten
« skrivet: 2013-07-14, 00:58 »
Leif!
 
Kan kanske biten i brevet Rost hollit läsas som Kost hollit, alltså att länsmannen i Piteå hållit Per med mat under hans jakt?

29
Var det denne Bertil Larsson som, tillsammans med sin son Jakob, skänkte Lövångers kyrka dess stora kyrkklocka? Inskriptionen på den lyder: Bartel Larsen och hans son Jacob Bartelsson lodt dene klocke stöbe hus Mattias Benning udi L?beck anno 1595 allt enligt Lövånger-en sockenbeskrivning band 2 av Carl Holm.

30
Allmänt / Fogdar i Norrbotten
« skrivet: 2013-06-24, 16:17 »
Tack för översättningen Leif!  
 
Ja det var ju verkligen intressant! Om man nu antar att denne Per är samme Per som den senare fogden Per Anundsson (något jag antar är omöjligt att säkert veta). Är väl inte jätteinsatt egentligen, men jag visste inte att kungen skickade upp egna jägare till lappmarken? Varför skicka upp en västgöte till Piteå lappmark med uppdraget att skjuta vildren, varför inte anförtro det uppdraget åt någon lokal jägare?
 
Är det logiskt att tro att denne jägare kan ha varit son till en frälsefogde från Västergötland (om man nu skall ta sig den stora friheten att anta att Per var son till fogden Anund Persson)?

31
Allmänt / Fogdar i Norrbotten
« skrivet: 2013-06-20, 00:43 »
PS: Brevet nämner också Piteå socken vad jag kan se. Det var därför jag tänkte att det kanske skulle kunna finnas ett samband!

32
Allmänt / Fogdar i Norrbotten
« skrivet: 2013-06-19, 23:51 »
Hej!
 
Var iväg på upptäcktsfärd i Västerbottens landskapshandlingar och snubblade över det här brevet, undertecknat i Umeå den 8 december 1602 (bild-ID på NAD A0044461_00113). Kallar sig avsändaren Per Wästgöthe? Är det samme Per (Peder) som den bekante Peder Anundsson? Om någon med bättre läsöga kan klargöra det vore det spännande, har säkert sett fel.
 
MVH Jakob
 

33
Ewa!
 
Dorotea Nilsdotter Häggström var enligt 'Skellefteå socken 1650-1790' dotter till Nils Jonsson, borgare i Piteå. Han var gift med Dorotea, dotter till rådmannen Johan Månsson i Piteå.  
 
Jag har ingen aning om varför Dorotea kallar sig Häggström när hon den 2:a Februari 1709 tar ut sin döde mans lön. Det finns ju två tänkbara anledningar: antingen tog hon helt enkelt namnet på eget bevåg, eller också hette hennes far i sin tur Häggström (något som i så fall inte framkommer i mantalslängderna). Jag är osäker. Ifall Nils kom ifrån en släkt Häggström gissar jag på att anorna står att finna i Finland. Har för mig att det fanns en släkt Häggström i Jakobstad/Österbotten i alla fall under 1700-talet. Jag försöker kolla det på en gång, passar på att försöka leta efter din Nils samtidigt

34
Hej! Är på jakt efter Anders Larsson Linds anor. Han var värvad soldat och senare underofficer (förare) i Skellefteå kompani. Han var antagligen född kring 1675, möjligen något tidigare, på okänd ort(dog i Vitryssland 1708). Han gifte sig med Dorotea Nilsdotter Häggström från Piteå med vilken han fick sönerna Henrik (f.1699) och Nils samt döttrarna Anna och Kristina Katarina Regina.  
 
I jakten på Anders bakgrund hörde jag mig för under Härnösand huruvida det fanns någon känd medlem av Lind-släkten där som skulle kunna vara Anders far Lars. Det fanns det inte. Däremot fick jag veta att det möjligen skulle kunna finnas någon passande i Luleå stad/nederluleå.  
 
Så då undrar jag alltså om någon känner till en passande Lars Lind i Luleå med omnejd under 1670-talet? Om inte tar jag hemskt gärna emot tips om andra släkter Lind i Sverige/Finland!  
 
Tack på förhand, MVH Jakob D.

35
Härnösand / Äldre inlägg (arkiv) till 28 februari, 2013
« skrivet: 2013-02-26, 12:21 »
Tack för hjälpen Per! Ska på en gång kolla mantalslängderna för Luleå och se huruvida det fanns nån Lars Jönsson där!

36
Härnösand / Äldre inlägg (arkiv) till 28 februari, 2013
« skrivet: 2013-02-25, 23:39 »
Hej!  Jag undrar om det finns någon som har god inblick i den gamla Lind-släkten från Härnösand? Jag har en ana vid namn Anders Larsson Lind som var värvad soldat och underofficer (Förare) vid Skellefteå kompani. Han var troligen född kring 1670/1675. Han gifte sig med en borgardotter från Piteå. är det någon som vet huruvida det fanns någon Lars Lind i Härnösand vid denna tid som skulle kunna vara Anders far? det är möjligen ett skott i mörkret men det skadar ju inte att höra sig för ;)  
 
Med vänlig hälsning, Jakob Degerfeldt

37
Släkter / Hafverberg
« skrivet: 2013-01-31, 17:00 »
Har nu fått mer kött på benet i fallet Hoferfeldt, men de flesta frågetecknen kvarstår. Kuhlfeldts kompani som Johan tjänade i var en del av den Finska armé under Armfelt nedkämpades vid Storkyro 1714. Kuhlfeldt var blessserad men lyckades undkomma med sitt kompani som, med den resterande armén, flydde in i Västerbotten. Det var i den svängen som jag antar att ryttare Hoferfelt och Maria Mosesdotter träffades. Dessa två gifte sig inte som jag skrev först, Maria var född oäkta.
Vad som hände med Johan efter 1715 är okänt för mig. Möjligen kreverade han några år senare på fjället som så många andra i Armfelts finska armé.  
 
Men är det någon som vet om det fanns/finns en släkt Hoferfelt/Hofverfeldt i Finland/egentliga Finland? Eller är namnet, som jag misstänker, namnet på en viss rote? I så fall vet någon var den roten var belägen?
 
MVH Jakob

38
Tack så hemskt mycket för infon Leif! Stort tack!
 
MVH Jakob

39
Tack så hemskt mycket för hjälpen! Finns det något sätt att ta reda på vem modern till Brita var?
 
MVH Jakob

40
Hej!
 
Jag har en anmoder vid namn Brita Persdotter född 1687 i Ljusnarsbergs församling. Har lite svårt att avläsa hennes födelsenotis. Att fadern hette Peder står klart och att hennes tvilling (?) hette Elisabet, men vad hette Fadern i efternamn? Greff....?
 
Är det någon som kan hjälpa?
 
MVH Jakob

41
Grangärde / Äldre inlägg (arkiv) till 29 september, 2013
« skrivet: 2012-12-30, 02:01 »
Hej!
 
Är det någon som vet något om Elisabet Ersdotters anor? Hon föddes runt 1721, då hon i dödsboken anges var 47 år 1768, i Grangärde, enligt nämnda dödsbok i Västansjö. Hennes föräldrar skulle ha hetat Erik Mattsson och Margareta Mattsdotter. Hon gifte sig med Jan Jansson (Turpoinen) i Säfsen.
 
Om någon har någon vidare kännedom om hennes vidare härstamning skulle jag vara oerhört tacksam för upplysningar!
 
MVH Jakob

42
Norrbärke / Äldre inlägg (arkiv) till 12 mars, 2013
« skrivet: 2012-12-23, 01:13 »
Hej!
 
Är det någon som vet varifrån Daniel Danielsson (död 1773) kom ifrån? Han var från slutet av 1720-talet nybyggare i Siksjöberget, Norrbärke socken. Innan dess verkar han vara lantbo på Wanbo herrgård, eller jag antar att det är Wanbo det står i Husförhörslängden. Ser mer ut som Harbo.
 
Han gifte sig på okänd ort 1724 med Brita Persdotter ifrån Ljusnarsberg. Hon dog 1749 i Siksjöberget. De fick en son Peter Danielsson (1727-1779) som gifte sig med Sigrid Jansdotter från Floda.
 
Är det nån som stött på dessa två, och vet något om deras ursprung och varifrån Daniel Danielsson kom?

43
Har nu hittat Mårten i rullorna för livgardet 1672! Så hans far måste alltså ha hettat Henrik, som misstänkts från början. Så ett möjligt släktskap med Nymans från Småland kan kanske därmed helt bortkastas?

44
Eller var Mårten Nyman möjligen bror (eller släkt) med Krister Nyman (adlad Nyberg)? Denne Krister Esaiasson Nyman föddes i Tjugeboda, vilket ligger på gränsen till Vislanda socken. Han var precis som Mårten soldat vid Gardet 1672. Krister blev senare fänrik vid Bergsregementet och slutligen Löjtnant vid Kronobergs regemente.  
 
Det finns många möjliga konstruktioner naturligtvis, men för att denna ovanstående hypotes skall stämma kan inte Mårten vara född 1635 (Krister föddes 1648), vilka förstahandskällor finns det som nämner hans födelseår?  
 
Läste lite om hur officersträning gick till under den Karolinska eran. Ju fler år man hade i armén desto snabbare kunde man avancera i graderna. Man startade som volontär (det vill säga att man tjänstgjorde utan lön) vid så tidig ålder som möjligt (det vill säga blev man satt i ett regemente av sina föräldrar som också betalade för ens militära utbildning). Alltså, om nu Mårten Nyman var född 1635 betyder det att han volontär vid 37 års ålder. Huruvida detta var ovanligt eller inte kan jag inte uttala mig om. Men desto underligare är att han fortfarande anses duglig av krigsmakten vid krigsutbrottet 1700; En krigsskadad 65-åring som alltså inte bara anses duglig utan faktiskt blir befordrad till Kaptenslöjtnant, var detta vanligt?
 
Så om någon har nån samtida källa som benämner hans födelseår 1635, delge den gärna!
 
MVH Jakob
 
(Meddelandet ändrat av Erjaaxde 2012-11-07 23:56)

45
Hej!
 
Har just upptäckt att jag härstammar från Mårten Nyman och dennes hustru Sara Krook i Burträsk. Har läst igenom alla inlägg och har blivit väldigt intresserad av att lista ut varifrån dessa två individer kom. Det jag först fastnade för var det faktum att en dotterdotter till Mårten och Sara kallar sig Vislander. Namnändelsen -ander brukar ju sättas ihop med ortsnamn för att på det sättet påvisa varifrån man härstammar (jag drar mig till minnes en annan av mina förfäder som kallar sig Roslander, då han kom från Roslagen). När jag söker i senare folkräkningar (1800-talet) verkar det vara orten Vislanda i Småland som många med namnet Vislander kommer ifrån.
 
Med tanke på att denna dotterdotter med tillnamnet Vislander gifter sig med en Smålänning, kanske en härstamning från Vislanda inte är så långsökt. Men vem är det i så fall som kommer därifrån: Mårten eller Sara?
 
Mårten verkar, som jag ser det, vara från Stockholm då han tar värvning i Livgardet som volontär. Jag är iofs inte något vidare insatt i vilka alternativ man hade som frivillig soldat på 1670-talet. Men om Mårten var från Småland så kanske det vore enklare, och mer naturligt, att ställa upp som soldat i något lokalt kompani. Rätta mig hemsk gärna om jag har fel!
 
Men om det var Sara som var från Vislanda: Vilken släkt var hon ifrån? Det finns en ort i Vislanda församling som heter Krokshult, kan det kanske vara en ledtråd? Denna teori ignorerar ju det troliga i att hon istället var från Gammelbyn, märkte dessutom att det finns en by benämnd Krookswattnet i Burträsk i hfl...
 
Alla som har några tankar om detta som ni vill dela, eller rättelser till mig som ni vill utdela, gör gärna det!
 
MVH Jakob Degerfeldt
 
(Meddelandet ändrat av Erjaaxde 2012-11-05 01:44)
 
(Meddelandet ändrat av Erjaaxde 2012-11-05 16:50)

46
Släkter / Stuut/Stutaeus
« skrivet: 2012-09-19, 23:52 »
Hej!
 
Jag har nyligen börjat gräva lite djupare i mina finska anor och kommit fram till att jag härstammar från en Matts Larsson Stuut. Denne Mats var kyrkoherde i Ilmajoki, Österbotten, 1571-1597. Han dödades vad jag kan förstå i slutskedet av Klubbekriget, men då mina kunskaper i finska är obefintliga har jag inte riktigt fått klart för mig hur eller varför.  
 
Om någon kunnig person i ämnet skulle råka snubbla förbi det här inlägget kanske den personen skulle kunna berätta lite om släkten Stuuts ursprung. Jag har hittat en forumstråd på finska som verkade handla om just släkten Stuut, men det gav mig inte mycket, på grund av bristande språkkunskaper. Lite lyckades jag dock klura ut med hjälp av Google. Matts verkar ha varit gift med en Sofia Grelsdotter, som enligt vissa var dotter till en Greger (Gregorius) Stuut, kyrkoherde i Tavastkyro. Matts själv verkar ha haft sitt ursprung i en släkt vid namn Mulle.
 
Så här kommer alltså mitt största huvudbry; Vem var det som bar släktnamnet Stuut från början? Tog Matts namnet Stuut efter sin hustru, eller delade de namn/börd? Om Matts tog namnet Stuut, varifrån kom då släkten Mulle?
 
Dessutom; Har läst här på anbytarforum att namnet Stuut skall ha burits av personer i Finland redan på medeltiden, finns det något känt samband mellan dessa Stuutar (den ende som nämnts på  detta forum var en slottsfogde Gregorius Stuut i Kustö) och dessa senare Stuutar?
 
En mängd spretiga frågor som förhoppningsvis kan besvaras!
 
Tack på förhand, MVH Jakob Degerfeldt

47
Otto / Otto
« skrivet: 2012-04-08, 21:33 »
Kan släkten Otto förövrigt varit ingift i någon av bergsmans-släkterna kring Kopparberget? Vem var Aegidius morfars far, Michael Erici Helsingius, gift med till exempel? Han var väl en av de mest framgångsrika bergsmännen på Kopparberget, förutom att han även var kyrkoherde där?
 
MVH Jakob

48
04) Latinska namn / Cuprimontanus
« skrivet: 2012-03-08, 19:53 »
Jag har en Johannes Michaelis Cuprimontanus bland mina anfäder, hans far var Michael Erici Helsingius, som liksom sin son var kyrkoherde i Falun. Vet man vem som var Johannes (Hans) mor, eller finns det några teorier?  
 
MVH Jakob Degerfeldt

49
Burträsk / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2012
« skrivet: 2012-02-13, 23:42 »
Är det någon som vet något om detta pars anor?
 
- Soldat Anders Hansson Berg (f. 1749)
- Kristina Larsdotter (f. 1757)
 
De levde i Bodbyn, Burträsk. Dessa fick en dotter Anna Stina Andersdotter 1781 som senare gifte sig med Erik Andersson i Bure såg.  
 
Tacksam för all hjälp  
 
MVH Jakob

50
Otto / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2011
« skrivet: 2011-12-31, 00:25 »
Erik Holmberg!
 
Jag undrar också vem som var far till Ingeborg, gift med Aegdius Otto.  
Efter några googlingar ser jag att det finns en bergsman Torbjörn Fransson (Ekestubbe?) i Nora, där Aegdius mor var född (om jag inte misstar mig?). Kanske han skulle vara intressant att kolla upp, till exempel utröna vilka hans barn var. Han verkar passa in rent tidsmässigt, han uppges på den här sidan (http://www.tomdahlstedt.se/0001/1_686.htm)gifta sig för första gången 1612 på vikersgården i Nora socken. Han dör 1682 vid en hög ålder.  
 
Bara ett litet uppslag från Google  
 
MVH Jakob

51
Jag undrar om någon vet något om en viss Johan Hoferfeldt som år 1715 skulle ha varit ryttare i ryttmästare Kuhlfeldts kompani. Vad jag förstår, genom några googlingar, var detta kompani del av det Benderska Dragonregementet som år 1715 fångades vid Stralsunds fall (förutom 14 man och två officerare som lyckades komma undan).
Han gifte sig med Maria Mosesdotter på Stämmningsgården 4 i Skellefteå med vilkan han även fick en dotter Maria Johansdotter (f 1715-10-25)
Allt jag vet är detta och att han skulle ha fötts i Åbo län.
Har någon några förslag till att hur jag går vidare? Finns det några rullor att tillgå?
 
MVH Jakob

52
Anders Persson Klumb gifter sig 1655 i Sjulsnäs med en Margareta Olofsdotter. Vet någon något om hennes härkomst? Vet någon förresten vad Anders arbetade som?
 
Tacksam för svar  
 
MVH Jakob

53
Bygdeå / Äldre inlägg (arkiv) till 21 juli, 2011
« skrivet: 2011-07-07, 23:08 »
Tusen tack till er båda, Erik och Constantinus!
 
Intressant att veta att Dordi Nilsdotter från Piteå kallades Häggström, undra om hennes far (Nils Jonsson) också gick under samma efternamn?  
 
Men det mest intressanta är att Anders Lind hade en potentiell släkting i Regina Larsdotter. Vilka var hennes föräldrar?
 
MVH Jakob

54
Bygdeå / Äldre inlägg (arkiv) till 21 juli, 2011
« skrivet: 2011-07-04, 00:58 »
Göran!
Jag har kollat fb men hittar inte Kristina Ka. Re. där. Möjligen kan ju det bero på att födelseboken i fråga (Skellefteå ls) mest liknar grillkol på sina ställen
Jag vet inte heller om hon är postum. Hennes mor verkar ju ha dött samma år som hon föddes (1708). Hennes far kan väl också tänkas ha dött runt samma tid med tanke på hans yrke. Har letat i generalmönster-rullorna 1689, 1694 och 1710 och där hittar jag bara Anders Lind i Skellefteå Kompani en gång, 1689.
Vet dock inte vad hans gradsbetäckning är i sammanhanget, har lite svårt att tyda det  
De förare som uppträder i rullorna är:  
1689 - Niels Degerfeldt
1694 - Niels Degerfeldt
1710 - Erik St?nt (?)
Anders skulle alltså ha varit förare någon gång mellan 1694-1710, men jag ska kolla i senare rullor imorrn  
 
MVH Jakob

55
Bygdeå / Äldre inlägg (arkiv) till 21 juli, 2011
« skrivet: 2011-07-02, 19:17 »
Tack Stig-Lennart!
 
Göran: Marcus Sundström är nog den Sergeant Sundström som du har i tankarna. Här finns han i hsf 1784 i Bygdeå:
 
 
Finns det för övrigt något sätt att spåra upp Kristina Catarina Reginas fars anor? Var kom Anders Lind ifrån?
 
MVH Jakob

56
Bygdeå / Äldre inlägg (arkiv) till 21 juli, 2011
« skrivet: 2011-07-01, 19:08 »
Är det någon som vet var ifrån Kristina Catharina Regina Lind kommer? Hon dör i Bygdeå den 2 aug 1800 som änka efter kronolänsmannen Johan Sundström. Vilken Lind-släkt kan hon ha tillhört?
 

 
Här är hennes plats i dödsboken.
 
Hoppas nån kan hjälpa mig komma vidare  
 
MVH Jakob

57
Burträsk / Äldre inlägg (arkiv) till 04 november, 2011
« skrivet: 2011-07-01, 14:05 »
Tack för tipset Ulf!
 
Ska nog ta mig en titt i arkiven men jag tror att jag redan hittat fadern. Maria Kristina gifter sig nämligen 1808 med en Markus Sundström efter att ha levt med honom ogift.  
 
MVH Jakob

58
Burträsk / Äldre inlägg (arkiv) till 04 november, 2011
« skrivet: 2011-06-26, 22:56 »
Är det någon som vet vem som var far till oäkta Johan Petter Sundström (f. 2 juni 1805), eller hur man möjligen kan ta reda på vem det var? Hans mor var Maria Kristina Olofsdotter (f. 1779), dotter till Korpral Olof Persson Bygdeman på Bygdsiljum nr 7.
 
Tacksam för svar

59
Bygdeå / Äldre inlägg (arkiv) till 22 juni, 2011
« skrivet: 2011-06-17, 15:45 »
Jag förstår inte.
Jag tar mina uppgifter från boken Ultervattnet under 300 år. Där står att Lars Olofsson (f 1694) kom från Flarken och bosatte sig i Ultervattnet (hemman 6). Där fick han sönerna Anders (1728), Jon (1730) och Lars (1732). Han var gift med Barbro Pehrsdotter (d 1742) och senare Sara Pehrsdotter (f. 1696, d. 1757). Saras namn finns överstruket på [Bygdeå,AI:2,s35]som du refererade till men ingen Olof existerar i skaran bröder.
 
I samma bok står det att Olof Larsson kom från Kålaboda där han ägde hemman 9 (som han senare bytte med Erik Hansson). Vigsel notisen mellan Olof Larsson och Karin (Hansdotter) har jag inte sett, vilket år vigdes de?
 
MVH Jakob

60
Bygdeå / Äldre inlägg (arkiv) till 22 juni, 2011
« skrivet: 2011-06-17, 00:27 »
Tack Stig-Lennart! =)  
Där var ju Erik Hansson. Men den Lars Olofsson som står på hemman 6 i Ultervattnet är inte far till den Olof Larsson jag söker. Denne Lars fick 3 barn med sin första hustru Barbro Persdotter (d. 1742); dessa var Anders, Jon och Lars. Någon Olof fanns inte, dessutom kom Olof Larsson från Kålaboda  
 
MVH Jakob

61
Bygdeå / Äldre inlägg (arkiv) till 22 juni, 2011
« skrivet: 2011-06-16, 20:40 »
Jag söker föräldrarna till min fffffff Olof Larsson. Men för att göra det måste jag hitta honom först. 1767 bytte han hemman med Erik Hansson i Ultervattnet (nr 4 eller 5). Olof skulle ha kommit från Kålaboda och fötts 1725. Har sökt i hsf och hittade en Olof Larsson.
 
Är det möjligen denna Olof Larsson jag söker efter. Hans fru skulle ha hetat Karin och deras första barn skulle ha hetat Lars (f 1749) och Jonas (f 1753). Så långt stämmer det ju. Men var är då Erik Hansson som han bytte hemman med? Hittar honom inte i Kålaboda efter 1767, dessutom verkar denna hsf starta 1769, då skulle ju Olof Larssons med familj befinna sig i Ultervattnet. Något som skulle kunna reda ut detta är anmärkningen i hörnet, vad står det?
 
Tacksam för hjälp
 
MVH Jakob
 
(115.2 k)

62
Allmänt / Fogdar i Norrbotten
« skrivet: 2011-06-12, 12:33 »
Men vem var då den Anund Persson som brevväxlade med Axel O. 1605-1616? Var han en frälsefogde? Vet man något om honom?
 
MVH Jakob

63
Vet någon något om detta pars anor? Anders Andersson Bergman (1694-1774) och Malin Danielsdotter (f 1689). Anders föddes och dog i Öjebyn. Malin föddes på Högsböle 2, Piteå.  
 
Tacksam för hjälp

64
Släkter / Hafverberg
« skrivet: 2011-06-03, 17:11 »
Hoferfeldt, ryttare * Åbo län
 
Jag undrar om någon vet något om en viss Johan Hoferfeldt som år 1715 skulle ha varit ryttare i ryttmästare Kuhlfeldts kompani. Vad jag förstår, genom några googlingar, var detta kompani del av det Benderska Dragonregementet som år 1715 fångades vid Stralsunds fall (förutom 14 man och två officerare som lyckades komma undan).
Han gifte sig med Maria Mosesdotter på Stämmningsgården 4 i Skellefteå med vilkan han även fick en dotter Maria Johansdotter (f 1715-10-25)
Allt jag vet är detta och att han skulle ha fötts i Åbo län.
Har någon några förslag till att hur jag går vidare? Finns det några rullor att tillgå?
 
MVH Jakob

65
Jag ser i vigselboken att en Kruus och en Margareta vigdes 1690, jag kan inte se mer än så =(  
Kan någon tyda det åt mig?
 
 
 
Tack på förhand
 
MVH Jakob

66
Tack så mycket allihop!  
Alla felbenämningar på honom gjorde mig lite förvirrad :/  
Tack igen!
 
MVH Jakob

67
Försöker hitta en Karl Olof Larsson född 1853 i Skellefteå lfs men hittar honom inte =(
Är det någon som stött på honom?
 
Tacksam för all hjälp

68
Tack så hemskt mycket, det var just denne Johan jag letade efter!
Finns det något sätt att följa släktledet ännu längre bak? Till exempel Johans mors ursprung?
 
Tack igen
 
MVH Jakob

69
Är det någon som sett Johan Krus i födelseboken? Borde han inte vara född ca 1694 om han varit hemmason i femton år för att sedan börja som skomakar-gesäll 1709?
 
Johan Roslander är min mmfmfmfmf så jag har försökt att själv hitta honom i födelseboken men jag är oerhört dålig på att läsa 1600-tals handstil

70
Åbo / Turku / Äldre inlägg (arkiv) till 21 augusti, 2011
« skrivet: 2011-05-19, 23:36 »
Vet nån något om en viss ryttare Johan Hoferfeldt som skall ha fötts i Åbo. Fick en dotter Maria Johansdotter f 1715 i Stämmningsgården Skellefteå med Margareta Mosesdotter (1684-1758)?
 
Han skulle ha tjänstgjort i Kuhlfeldts kompani (Benderska dragonregementet?) 1715 och varit född i Åbo län. Finns det några rullor på nämnda regemente?  
 
Mvh Jakob

71
Ilmola / Ilmajoki / Ilmola / Ilmajoki
« skrivet: 2011-05-18, 21:50 »
Tackar allra ödmjukast för hjälpen =) Roligt att reda ut sina finländska anor =)
 
Tack än en gång

72
Hej! =) Jag söker anor till min mormors farmor Greta Karolina Larsdotter, f. 26 april 1826 i Skellefteå lfs. Tror att jag möjligen hittat hennes plats i födelseboken men den är dessvärre en gnutta bortbrunnen. Vet nån något om hennes anor?  
 
Jätte tacksam för hjälp =)
 
MVH jakob

73
Ilmola / Ilmajoki / Ilmola / Ilmajoki
« skrivet: 2011-05-17, 17:50 »
Nej, här var en uppgift till =) Anders Andersson Löfberg och Anna Isaksdotter gifte sig i Seinäjoki. Så är det då större chans att Isak Jacobsson (Uppa) är den rätte Isak?
 
Mvh Jakob

74
Ilmola / Ilmajoki / Ilmola / Ilmajoki
« skrivet: 2011-05-17, 13:47 »
Hej och tack för visat intresse! =D Jag kommer inte riktigt ihåg, men det var i något webb-baserat släktträd. Allt jag vet är det jag nämnt ovan plus att de fick en dotter Anna Isaksdotter född den 27 november 1760 i Ilmajoki gift med Anders Andersson Flitig (eller Löfberg, f 1755) från Västerbotten (har skrivit Lövånger? i mina anteckningar).

75
Ilmola / Ilmajoki / Ilmola / Ilmajoki
« skrivet: 2011-05-16, 22:59 »
Hej!
Min mmmfmffm's föräldrar var båda födda i Ilmajoki. Isak Jakobsson föddes 1733 (08 juni) och Anna Davidsdotter runt 1729. Vet nån något om deras anor? Födelseboken var väldigt kladdig och spretig så jag förstod näst inpå inte ett skrivet ord  
 
Tacksam för hjälp

76
Bureätten / Olof Andreae i Norrbro: Vem var hans föräldrar?
« skrivet: 2011-04-23, 18:42 »
En liten korrigering:
Han var Kyrkoherde i Norrbo, inte Norrbro

77
Bureätten / Olof Andreae i Norrbro: Vem var hans föräldrar?
« skrivet: 2011-04-23, 15:05 »
Hej!
Jag har surfat lite på jakt efter kyrkoherde Olof Andreaes (ca1540-1628) anor.
Enligt flera sidor var han son till Anders Jakobsson Bure och Malin Andersdotter. Rent åldersmässigt ser jag inte hur det går ihop.
Anders Jakobsson var född, enligt samma källor, ca 1475 och Malin ca 1481. Om jag är korrekt informerad av den svenska skolan är det ytters ovanligt att en kvinna i 60-års åldern föder ett friskt barn, eller rättare sagt ett barn i över huvudtaget.  
För det andra var Olof gift med Sara Andersdotter (1554-1597) som i sin tur var Dotterdotter till Anders Jakobsson Bure och Malin Andersdotter. Var inte seden att gifta sig med sina syskonbarn strikt förbehållen kungligheter/medlemmar av familjen Habsburg?    
 
 
Så är det någon som vet hur det går ihop? Vem var Olof Andreaes föräldrar?
 
Tack på förhand, mvh Jakob

78
Hedberg / Hedberg
« skrivet: 2011-04-22, 14:00 »
Tusen tack för hjälpen! =)
 
Nej något samband till Carl Eric Degerfeldt känner jag inte till. Den första i min släkt som hette Degerfeldt var min Farfarsfar Jonas Edvard Degerfeldt (1875-1953) i Ultervattnet =)
 
Har försökt hitta Carl Erik Mosesson Hedbergs föräldrar men hittar de inte, då jag misstänker att hans plats i födelseboken är bortbränd (Jag hittar den i vart fall inte). Vet nån något om hans anor?
 
MVH Jakob

79
Hedberg / Hedberg
« skrivet: 2011-03-09, 20:59 »
Vet någon vilka som var föräldar till Karolina Hedberg, född 1854 (har datumet 2 aug någonstans ifrån) i Skellefteå lfs?
Födelseboken liknar mer grillkol än en bok på vissa ställen, så jag kan inte hitta henne där  
 
Tacksam för hjälp

80
Gagnef / Äldre inlägg (arkiv) till 23 juni, 2011
« skrivet: 2011-01-21, 20:58 »
Hej!
Jag behöver assistans i ett problem gällande min morfars morfar som gör mig bara mer och mer förvirrad.  
Han hette Anders Wikman, född 1865 i gagnef. När jag sökte upp honom i folkräkningarna dök han upp med namnet Wikman först 1900, då finns en person i hushållet som betecknas mor- Anna Andersdotter född 1829 i Gagnef, Ogift.  
Den enda ogifta Anna Andersdotter havandes en son vid namn Anders född 1865 i 1880 års folkräkning är Måg Anna Andersdotter f 1829. Ingen fader finns i hushållet.  
 
Sonen Anders kallar sig vidare Andersson Tätting 1890 och senare som sagt Wikman 1900.
Detta gjorde mig lite betänksam, visste han att fadern hette Anders?
Men det som gjorde mig ännu mer konfunderad var födelseboken 1865 där Måg Anna Andersdotter ensamm står som Förälder till Anders, men han står inte som oäkta (?).
 
Under speciella anteckningar står vidare någonting som ser ut som Barnm. Br. Andersson får 12 (och sedan en liten krummelur som jag inte kan tyda) Vad betyder det?
 
Dessutom står Modern Måg Anna Andersdotter i födelseboken 1865 som 23 år gammal (således född 1842 inte 1829 som det
står i folkräkngarna) Har Jag gjort en miss eller har prästen grovt missberäknat moderns ålder?
Kan någon hjälpa mig? jag är lite av en nybörjare på det här.  
 
 Mycket mycket tacksam för svar  
Mvh Jakob

81
Hej!
Jag söker föräldrarna (om möjligt även anorna) till min mmmfm Anna Lovisa Viklund, född i Byske 1847.  
Tacksam för hjälp  
MVH Jakob

82
Barkman / Barckman / Barkman / Barckman
« skrivet: 2011-01-09, 19:23 »
Tack så mycket Britt-Marie!
 
Tänk så fel det kunde ha blivit, och så fel jag skulle ha hammnat i denna labyrint av Kyrkoböcker och husförhörslängder.
 
MVH
 
Jakob D

83
Hej!
Min Morfars Farmorsmor hette Johanna Barkman, född 1823 eller 1824 i Odensvi, västmanland. Hon var gift med en Carl Gustaf Andersson (död i folkräkningen 1880).
 
Jag vet att hennes Mor hette Greta, men är det någon som vet vad hennes far hette och hur hans anor såg ut?
Hjälp i detta skulle uppskattas högt

84
Tornberg / Tornberg
« skrivet: 2010-12-26, 10:41 »
Jag tackar och bockar på både på min och morfars vägnar. Tack så hemskt mycket för all info  
 
Nu måste jag försöka hitta anorna för Ernst Gottfrids mamma, men det är en senare utmaning

85
Tornberg / Tornberg
« skrivet: 2010-12-21, 00:46 »
Hej!
Min morfar är en Tornbergare, tråkigt nog lärde han aldrig känna varken sin pappa eller dennes släkt.  
Min gammelFarfar hette Ernst Gottfrid Tornberg och var  född i Stora Tuna (eller Stora Kopparberg) 1892. Hans Far hette Anders Gustaf Tornberg, född 1848, och hans mor hette Johanna Katrina, född 1854.  
 
Vet möjligen någon var Anders Gustaf kom ifrån och hur hans anor ser ut? Vilken Tornberg-släkt tillhörde han?
 
Tack på förhand.

86
Wiggman / Wiggman
« skrivet: 2010-11-17, 19:45 »
Jag letar efter samme Hans Wiggman. Har letat efter honom i kyrkoböckerna men hittar honom ej...
Hur vet man att han är född i Stockholm? Har någon kanske varit noggrannare än mig?

Sidor: [1]