ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Douglas Nilsson

Sidor: [1]
1
Jag har en principiel fråga om hur man skall tolka mantalslängderna, så jag hoppas den här hemma här.
Vi rör oss på 1700-talet i Skaraborgs län, men jag har stött på liknande problem på flera grenar i min forskning så jag ställer det som en generell fråga, mest baseret på ett av fallen, istället för flera olika detaljerade frågor.

I de här böckerna finns det kolumner för män, hustrur, söner, döttrar, mågar, sonhustrur, drängar, pigor och inhyses, som är ifyllda med det antal personer i respektive kategori som mantalsskrivits (och lagt skatt?) på respektive plats. Så har jag i varje fall förstått det. Jag antar att de yngsta (under ca 15-20år, det verkar ha varierat med tid och rum) och äldsta (över ca 60-65år ?, verkar också variera) inte räknas med.

Låt oss säga ett jag har en familj som samma år flyttar in i en gård och ett närliggande torp. På gården flyttar en man in med sin hustru och sina barn som ännu är små. I torpet flyttar mannens yngre bror, ännu omyndig, och hans gamla mamma in.
 
I flera år står sedan samma namn ("Jonas", för det mesta utan efternamn, men ibland med efternamnet "Jonas/Jonasson") på både gården och torpet.

På gården står ibland "Jonas o. hustru", och systematiskt står en etta i kolumnen för "man" och en etta i kolumnen för "hustru". Ibland förekommer en etta i kolumnen för "dräng" eller "piga".

På torpet står ibland "Jonas o. moder", "Jonas o. Samuel". Samuel är den yngre omyndige brodern. Till slut ersätt "Jonas..." med "Samuel".

När det börjar stå "Samuel" istället för "Jonas" så är han markerad i kolumnen för "man", men dessförinnan finns de flesta år bara en markering för "dräng", ett par år är det markerat 2 drängar, men bara ett namn nämns. Ibland är det istället markerat i kolumnen för "son". Ett år står det "Samuel och mor" (med markeringar i kolumnerna man, hustru och inhyses). Första gången det dyker upp en etta i kolumnen för "hustru" under Samuels period i torpet så försvinner det genast nästa år. Möjligen en för mig okänd första hustru som strax dör? Sedan, efter ett för mig känt giftermål med min anmoder, så markeras återigen en "hustru" på torpet.

Två principiella frågor följer:

1) Är det rimligt att som jag är benägen att göra, anta att samma Jonas (Jonasson) till att börja med står som mantalsskriven på både gården och torpet om brodern som egentligen är den som bor i torpet är för ung och modern som också bor där är för gammal?
Det är framförallt här som frågan är mer allmän än för ett speciellt fall, för jag har nu flera fall där jag misstänker att samma namn står flera gånger i mantalsböckerna och att bakom hans namn det gömmer sig någon släkting som är för ung eller gammal, eller av någon annan anledning inte beskattas.

2) Om så är fallet, varför markeras lillebrodern i torpet mestadels som "dräng" (i betydelsen ung man, snarare än jordbruksarbetare, antar jag) istället för "son", och hur kan en annan mantals-sekreterare istället välja att markera i kolumnen "son" (i betydelsen son till kvinnan som oxå bor där, men som är för gammal för att beskattas?)? Är min tolkning att det är samma lillebroder Samuel som markeras som antingen "dräng" eller "son" rimlig?
Jag antar att de hade svårt att välja, eftersom det inte fanns någon kolumn specifikt för "lillebor" fick det ibland bli "dräng" och ibland "son"? ;)

3) Hur gammal borde Samuel i så fall vara det året de börjar kryssa i "man" istället för "dräng"? Jag tror han är något över 25 år, även om jag aldrig funnit honom i någon födsel/dopbok. Eller kan det vara kopplat till när han gifter sig, eller när han är färdig som gesäll (han blir under tiden som går murargesäll och mästare)?

Hoppas på klargörande från någon som vet hur man skall tolka dess mantalsböcker. Där finns mycket information, men lika mycket glapp där massor av detaljer saknas helt enkelt för att de inte var relevanta för mantalsskrivningen. Men dessutom verkar man ha bedömt samma situation olika från år till år!

2
Röding / SV: Röding
« skrivet: 2019-01-15, 14:36 »
Hej Tony

Om du läser regementsmönstringsrullan för Skaraborgs regemente 1714 för soldat/torp nummer 880 kan du se att Jonas Svensson Röding var "snickare" och "gift".

Jonas Svensson Röding dyker upp på Snickartomten i Skövde stadsförsamling på 1690-talet där han förmodligen var lärling/gesäll. Gifter sig där.
Jonas har åtminstonde fyra barn.
Anders 1693 på Snickartomten Skövde som bara blir 2-3 månader.
Jonas som föds 1696 i Askersund och som nlir snickare och murarmästare i Skövde, med i sin tur en son Jonas som fortsätter som murargesäll men dör ung.
Samuel som föds på Kråkentorp i Fröjered 1710 förmodligen precis innan Jonas tar värvning. Han blir snickare och murarmästare i Dala socken men sadlar om 1755 och köper en gård i Södra kyrketorp. Min anfader.
Och till sist Maria född 1712 i Fridene, gift med en bonde i Högstena.

Härstammar du från Maria?

1716 blir ju Jonas Svensson Röding krigsfånge i Wismar. Vet du vad som händer med honom sedan? Dör han där? Mönstringsrullorna ger inga ledtrådar.

Jag har bloggat om familjen Röding om du vill ha alla dokument på enklast möjliga sätt, och jag har dem i mitt stora träd på ancestry.

mvh

Douglas (Jonas Svensson Röding är min fffmfmfff)

Jag har stött på en släkting vid namn Jonas Svensson Röding. Han var enligt uppgift soldat vid Skaraborgs regemente och bosatt på Skattegården i Fridene socken. Gift med Margareta Samuelsdotter. Dottern Maria Jonsdotter (1712-1756) gifte sig Jonas Johansson i Bäckegården, Högstena.

Är det någon som känner till något om dessa personer och anor skulle jag bli tacksam!

Tony Högsta, Skövde
tony_hogsta@hotmail.com
Redigera inlägg

3
Fridene / SV: Fridene
« skrivet: 2019-01-05, 10:56 »
Hej Tony

Har du några närmare uppgifter om denne Jonas Svensson Rödings militärtjänst? Jag antar att det måste handla om Vartofta kompanie, men vilket soldattorp (namn och/eller nummer) och vilka generalmönstringar han deltog i skulle vara till hjälp?

Några år tidigare, 1690-talet, finns det en snickare Jonas Svensson Röding i Skövde med en hustru Margareta.

4
Norra Kyrketorp / Norra Kyrketorp
« skrivet: 2015-08-28, 16:20 »
Precis! Det är är inte första gången en gren leder mig in ide här socknarna (kommer från Stenstorp, stora delar av släkten på pappas sida har flyttat fram och tillbaks mellan Södra Kyrketorp och Valtorp sedan kyrkböckernas början, men diverse grenar spretar iväg bla norrut).
 
Jag tror jag har hittas Olof nu på sidan 38 i Hagelberg AI:1. På en plats kallad Lilla Albäcken så bor en Jan Svensson. Inblandat bland hans familjemedlemmar hittar vi
 
lärgosse Anders Carlsson.....
Do (dito antar jag) Olof Larsson..............inflyttad från: Sventorp utan årtal...........anmärkning: abs 98 (frånvarande)
 
Hade ju varit trevligt om det stått skräddare framför Jan Svensson.
Men jag känner mig ganska säker på att detta är min Olof.
 
Det är ju likadant sedan ären 1802-1804 när Olof bor i Norra Kyrketorp. Man hittar honom i ett torp vid Lund (varifrån ju hans fru kom), men det står ingenting om skräddare i husförhörsboken.
Jag antar att skrädderiet var en deltidssysselsättning kombinerat med torpare.

5
Norra Kyrketorp / Norra Kyrketorp
« skrivet: 2015-08-27, 22:38 »
Tack Christina!
 
Men du förhastar dig när du skriver att de inte flyttade till Erikstorp, för i samma bok på sidan 83 (där det står Erikstorp längst upp) så hittar vi dem likväl:
 

 
Det är genomgående så i husförhörsböckerna i socknarna runt Skövde så är det dåliga på att notera vart folk flyttar, när de flyttar, var de kommer ifrån etc. Hänvisningar till vilken sida de flyttat till förekommer nästan aldrig. Att dessutom mycket av flyttböckerna verkar ha förts på pastorskontoret i Skövde för alla socknarna, och att man där mestadels verkar ignorera om folk flyttat från en grannsocken till en annan, gör det hela bara värre. Ibland hittar man folk från tex N Kyrketorp eller Forsby i flyttböckerna i Skövde, men man har bara noterat var de kom ifrån, inte vart de flyttade! Så det är trixigare än vanligt att följa folk här.
 
Det är lite märkligt att de fört in en uppgift om vart Olof kom ifrån 1793, två år innan boken påbörjades. Men det får man väl vara tacksam för.  
Baserat på noteringarna 93, 95, 1801 på barnen vid ledet (år de flyttat till Ledet och föräldrarna från någon annan plats) och 1803 och 05 vid Erikstorp innebär att de först flyttade (från lilla Bråten, sid 92 i AI:1) till Ledet, sedan (ca 1802) till Erikstorp.
 
Men noteringen på ledet gav mig första ledtråden om var jag kan söka hans skräddar-mäster. Olyckligtvis innebär det nog att jag måste lusläsa en hel husförhörsbok från Hagleberg i brist på vettiga flyttböccker  
 
I andra änden av tidsluckan har jag hittat Olof som skräddare i mantalsboken 1802 och 1804, båda gångerna längst bak i N Kyrketorps mantalslista. Varför han inte står med 1803 då han enligt vigselboken i Sventorp var sockenskräddare i Kyrketorp (se ovan) kan man ju undra. 1801 står han på samma sätt i mantalsboken under Forsby.

6
Norra Kyrketorp / Norra Kyrketorp
« skrivet: 2015-08-22, 23:59 »
11 november 1803 i Sventorps socken gifter sig Drängen och sockenskräddaren i Kyrketorps socken Olof Larsson med pigan Ingrid Larsdotter i Sventorps socken och gården Lund. Detta torde vara Norra Kyrketorp med tanke på att det ligger närmare Sventorp än Södra Kyrketorp. Men jag kan inte hitta dem i Norra Kyrketorps husförhör vare sig före eller efter vigseln.
 

 
Ursprungligen kommer Olof från Mellomgården Forsby socken (25 Mar 1778). Familjen flyttar sen till Lilla Bråten (1785) Sventorps socken, men när de flyttar till Erikstorp (1789) i Sventorps socken är inte längre Olof med.
 
Länge hade jag ett storp gap därifrån tills 24 Sep 1805 när Olof dyker upp med hustru och en son i soldattorp no 75, rävkullen/heden, Piparegårdens rote, Rådene socken. Han har då tagit värvning som indelt soldat i Skaraborgs regemente, Livregementet och får som sådan hänga med både Gustav IV och kronprins Karl Johan nere på kontinenten i Napoleonkriget, samt två vändor i Norge. Jag antog att han sysselsatt sig som torpare eller dräng någonstans i trakten under mellanåren, men då jag inte hittade honom i någon flyttbok vare sig när han försvann eller dök upp var det svårt.
 
Så när jag hittade hans vigsel i Sventorps socken 1803 så benämns han plötsligt som sockenskräddare i Kyrketorps socken! Men jag kan inte hitta honom någonstans i Norra Kyrketorps kyrkoböcker.  
Tacksam för uppslag.
 
PS. Jag har letat runt i Sventorp, Rådene, Sjogerstad, men inte hittat honom där. Funderar på om det kan vara så att han 1789 (11 år gammal) försvinner från familjen för att han då börjat som lärling hos någon skräddare, men var isåfall?

7
03) Osorterat / Dramatisk dödsorsak?
« skrivet: 2013-07-02, 23:45 »
Den 16e mars 1797 dör min anfader Oluf Nilsson (brukare på torpet Lilla Vaberget, 1/8 mantal, Undenäs socken, Skaraborg, Västergötland), 64 år gammal. Samma dag dör hans äldsta son Jonas som nyss fyllt 26 år. De dör av sammma dödsorsak. Men jag kan inte tyda vad prästen skrivit i dödboken. Mycket frusterande!  
Givetvis måste det vara en katastrof för familjen. Yngsta brodern får ta över ansvaret för att försörja familjen.  
Jag tänker att för att de skall dö på samma dag måste det vara en olycka, förgiftning, eller en väldigt akut sjukdom. Men vad? De bodde ett stenkast från Vättern och det är mars månad...kan de ha drunknat? gått genom isen?
 
Ur Undenäs-C-4-1766-1798-Bild-198-sid-119:
 

 
Edit: Upptäckte först efteråt att det fanns komplexa regler för titeln....men när jag försöker ändra det finner jag inget sätt att editera titeln, bara själva meddelandet...? I vart fall, socken och bok framgår ovan. Hoppas någon kan hjälpa mig.
 
(Meddelandet ändrat av onemore_Ernst 2013-07-03 00:05)
 
(Meddelandet ändrat av onemore_Ernst 2013-07-03 00:08)

Sidor: [1]