ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Olle Lundstedt

Sidor: [1]
1
De Fine / SV: De Fine
« skrivet: 2023-09-11, 22:08 »
På min hemsida http://gultarpgen.se/ har jag dokumenterat en del personer med släktnamnen de Fine, de Fine Licht, de Fine Bunkeflod och de Fine Olivarius. 
Underlagen jag använt är släktens anteckningar och framför allt en bok utgiven 1894 i Köpenhamn av L.H.F. de Fine Olivarius, Stamtavler over slægterna Olivarius og de Fine. Där det varit möjligt har jag kontrollerat mot kyrkoböckerna.
Det är ingen komplett sammanställning jag har, och tar därför gärna emot förslag till ändringar och förbättringar. Foton är alltid intressanta.
Databasen Gultarpgen.se är nu flyttad till https://gw.geneanet.org/gultarp_w

2
Jag har mitt släktträd hos one.com: https://gultarpgen.se/ och ännu värre, jag har min databas på PC i programmet Legacy. Båda programmen har för länge sedan passerat "bäst före datum". Mina barn och barnbarn vill inte ta över administrationen av den sortens program. Det stod tidigt klart att jag måste hitta en extern släktdatabas. Det finns många av dem. Emellertid kändes det inte riktigt att skicka iväg all data till ett företag eller organisation som inte tillåter att icke medlemmar får titta gratis på informationen. Företag som Ancestry och MyHeritage föll alltså bort.
Efter ett tags funderande fastnade jag för Geneanet en organisation baserat i Frankrike som tillhandahåller uppgifterna gratis. Om man betalar för ett premiummedlemskap får man tillgång till fler funktioner.
Mitt förslag är att du loggar in som Administratör. Klicka på Administration. Klicka på Dataimport. Klicka på fliken Exportera. Välj trädet A-Klinteberg. Välj alla grenar. Bocka i rutan "Exportera medialänkar". Klicka på Exportera. Sedan tar det lååång tid för TNG att generera en Gedcom-fil (.GED)
När filen är genererad visas en massa siffror, längst ner på den sidan står det "Ladda ner GEDCOM", klicka på texten och filen laddas ner till PC och hittas under "Hämtade filer".
Det är den filen som ska laddas på Geneanet, tar också sin tid. Det är många individer i filen. När du öppnar ett nytt konto hos Geneanet föreslår jag du kallar kontot "Klinteberg"
Jag kan nås på Gultarpgen.

3
Länktips / SV: Cirkeldiagram
« skrivet: 2021-12-23, 17:40 »
https://gramps-project.org/blog/
Har cirkeldiagram för både anor och ättlingar

4
Eller Geneanet: https://sv.geneanet.org/

5
Webbaserade släktforskningsprogram / SV: Arkiv digital
« skrivet: 2020-11-21, 17:09 »
Använder dagligen AD. Har under senaste månaderna märkt att det tidvis går trögt. Antar det beror överbelastning. Har inte märkt någon låsning. Tror inte att det hjälper rensa cacheminnet. Såvida du inte har alldeles för litet arbetsminne!! I så fall, dags byta dator.

6

KG Hammarlund hann skriva ner mina (kloka?) tankar före mig. Av texten i ditt första inlägg får jag intrycket av att det går långsamt bläddra i Arkiv Digital. Nu senast nämner du bara Facebook.
Du skriver att du har två mätningar med Bredbandskollen, och båda ligger på över 50 Mbit/s. Den hastigheten är mycket bra för de flesta uppgifterna.
Jag nämner att hos Arkiv Digital är det full fart. Så nu måste fortsätta att definiera problemet. T ex när det fastnar med bildöverföringen till Facebook ska du stoppa den och köra Bredbandskollen. Har du då bra hastighet där, fortfarande över 50 Mbit/s, då vet du att bredbandet fungerar.
Gör då ett test mot Arkiv Digital. Fungerar bläddringen bra där, då kan du nog dra slutsatsen att det är bara mot Facebook du har problem. Och då måste du be någon annan på forumet att tipsa dig. Kan det ha att göra med att filen med bilden är för stor? Lätt hänt idag med allt bättre kameror. Min gamla kamera gjorde filer på ca 1 MB, medan den nya kamerans är uppåt 10 MB. Bilder jag laddar upp till servern med mitt släktträd, måste jag krympa till 0,1-0,2 MB.


När jag har haft den här sortens problem, har jag kört Bredbandskollen flera gånger i timmen, ibland flera mätningar i följd, för att konstatera att bredbandet fungerar!


Att byta hårddisk på en gammal dator kommer jag aldrig göra fler gånger. Det är MYCKET bökigt och inte alls billigt. Och då har man ändå kvar en gammal dator. Absolut bättre köpa en ny dator.




7
Då verkar felet vara identifierat. Jag använder Arkiv Digital många många gånger dagligen och hos dem finns ingen fördröjning vid bläddring. Min slutsats är att det är ditt bredband som är överbelastat nu i corona-tider.
Du skriver inte om du följt vårt råd att köra Bredbandskollen. Det måste du göra för att kunna klaga hos din leverantör.

8
Om det bara är någon eller några meter och endast en vägg mellan din dator och routern, och dessutom i en villa, så är det knappast problem med WiFi.
Att du har fiber in huset innebär inte automatiskt att du har en bra brebandsuppkoppling. Det beror helt på hur din bredbandsleverantör har konfigurerat sitt nät.
Man kan jämföra med vägnätet. I villaområdet kanske man kan köra 30 km/tim utan problem. När man kommer till huvudleden, som tillåter 70 km/tim, så är det kö för att komma upp. Vidare kryper trafiken fram i 10 km/tim.
Som föreslagits ovan, kör Bredbandskollen.se
Föreslår du gör 1-2 mätningar per timma. Mätresultaten sparas i Bredbandskollen. Kan ses under "Visa alla mätningar >>"
Ja, visst finns det en Coronaeffektet på bredbandsnätet. De som kan, ska arbeta hemmaifrån. Likaså gymnasieelever och högskolestuderande.
Jag gissar att du efter gjort mätningar med Bredbandskollen kan se att klockan 5-6 på morgonen är det full fart. Efter 8-9 sänks hastigheten märkbart och vid 20-23- tiden står det nästan stilla.
Om du har avtal med din bredbandsleverantör att du ska hastigheten 100 Mbit/s så måste de garantera att hastigheten aldrig understiger 50 Mbit/s. Vill minnas att mätresultatet från Bredbandskollen går att skriva ut eller ladda ner til en fil.


9
Jag tror inte heller det har med din dator att göra. Jag hade liknande problem, som berodde på att datorn använde WiFi 2,4 GHz. Tillsammans med många (15-20) andra i huset.
Det bästa är om du kan använda en kabel, LAN, mellan dator och router!!!!
OM det inte går, kan du prova med att flytta router och/eller dator så att det inte finns för många väggar, kylskåp eller liknande som hindrar radiosignalen att gå igenom.
Du kan också prova med att tvinga datorn att använda WiFi 5 GHz bandet. 2,4 GHz bandet är ganska hopplöst om det finns många grannar! 5 GHz signalerna har inte så lång räckvidd och störs inte av så många grannar, varför den ofta fungerar bra även i bostadshus.
För min del blev jag tvungen att inhandla en Access Punkt (t ex Ubiquit) för nästan 1000 kronor som ansluts med en LAN-kabel. Den placerades på en strategisk plats i lägenheten, högre än kyl/frys och lägre än dörrkarmarna. Dessutom tvingade jag min dator att i första hand använda 5 GHz-bandet, alltså inte "auto". Och nu fungerar mitt WiFi alldeles utmärkt. Samma hastighet som med kabel.






10
Du får nog själv finna ut vad som är bra för dig. Jag provade flera program och fastnade till sist på Legacy. Den finns i en gratisversion som kan uppgraderas senare vid behov.
Till att börja med tycker jag du ska ladda ner en kopia i Gedcom!!!! Du har inga garantier för att My Heritage inte kan slarva bort delar av dina uppgifter. Läs på olika trådar i detta forum.
Läs här om några av de program som finns.


11
Tidigare tyska områden / SV: Schlesien - Rike 1894?
« skrivet: 2019-10-16, 16:33 »
Har en person som enligt Inflyttningsboken 1923 i Gråmanstorp är född 1894 i Hertigdömet Schlesien Troppau Katharein. Det står också att han är polsk medborgare. I någon församlingsbok står han som född i Tyska Riket. Men 1894 tillhörde Troppau då inte Österrike??
Någon som reda ut det?

12
Jag kanske har en annan utgångspunkt är föregående skribenter. Min släktdatabas ligger helt öppen på internet och besöks av många utrikes tittare varje dag. https://gultarpgen.se/

Jag har konsekvent skrivit den geografiska adressen från minsta till största.
Jag avslutar alltid med landet, med tre bokstäver enligt: https://en.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-1
Jag skriver ut hela namnet på landskapet. Hur ska en internationell besökare förstå en två-bokstavsförkortning som används av en begränsad grupp i Sverige?
Som princip har jag att efter församlingsnamnet inom parentes skriver de länsbokstäver som Arkiv Digital använder. Alltså ibland blir det två bokstäver som (L,M).




13
Datorprogram (för släktforskning) / SV: Gedcom filer
« skrivet: 2019-10-02, 08:15 »
Men det är ju en komprimerad fil du har. Först måste du extrahera filen i Utforskaren/File explorer. Sedan kan du öppna den i Notes/Anteckningar. Då får du filen i klartext. Se bilaga

14
MyHeritage / SV: Gedcom-fält specifika för Myheritage
« skrivet: 2019-08-29, 16:16 »
Jag tycker inte du ska lägga din släktforskning i papperskorgen. Lägg det på hyllan och ta upp det senare när du får tillbaka gnistan. Se det som så att du har kvar 75% av ditt släktträd.
Nu har du lärt dig att man "inte lägger alla äggen i en korg". Detta ordspråk gäller absolut också när det gäller att spara viktiga data. Läs i bilagan vad Legacy anser om säkerhetskopiering. Jag har original-databasen på datorn. Varje gång jag ändrat i databasen gör jag en säkerhetskopiering till Microsoft OneDrive och en annan säkerhetskopiering till Legacy Cloud.


15
MyHeritage / SV: Gedcom-fält specifika för Myheritage
« skrivet: 2019-08-24, 08:16 »
Efter att surfat lite på internet gissar jag att dessa "taggar" inte är specifierade i Gedcom. Fann en text "Program-defined Tags. These are tags that are not defined in the GEDCOM 5.5 specification.  All program-defined tags should begin with an underscore (_)."
Jag läste också artikeln "Överföra släktträd från MyHeritage till Disgen". Alltså jag tror att du kan fortsätta importen utan att förlora något viktigt. Originalet ligger ju fortfarande kvar hos MyHeritage.



 

16
Nej, det gör jag inte. Jag söker efter tips på internet. Jag beskriver vilka underlag jag använder här: https://gultarpgen.se/Egna%20filer/Comment_sv.html

17
Nä, man inte söka efter något som inte finns. Man kan se det som finns i databas A men inte i databas B.
Se bifogade beskrivning.

18
Numera använder jag bara Legacy. I deras betalversion, DeLuxe, finns en funktion "Sök - Dubbletter i två familjefiler". Där får man upp detaljerad information om en individ finns i båda databaserna.

19
Vi som drabbats av liknande förstår din frustration.
Numera har jag grund-databasen i Legacy på min PC. Varje gång jag använt Legacy generar jag en "zippad" back-up fil som läggs på Onedrive hos Microsoft. Ingår i Windows 10.
Varje månad laddar jag upp en Gedcom fil till mitt släktträd som finns på en server hos One.com. https://gultarpgen.se/
Att Gedcom innehåller bilder visste jag inte. Däremot att det finns länkar till bildfilerna. Bilderna brukar jag få ladda upp separat. Mina media-filer tar upp 50 MB och gedcom-filen är på 0,025 MB.

20
The Next Generation / SV: Nyfiken på TNG
« skrivet: 2018-05-29, 15:51 »
Jag låter ingen utomstående ändra i innehållet. Men alla får titta på allt. Än så länge.
I TNG har jag sett det finns två ställen att definiera profiler på.
- Under Administration -> Användare
- Under Administration -> Installation -> Allmänna inställningar -> Integritet

21
The Next Generation / SV: Nyfiken på TNG
« skrivet: 2018-05-29, 11:27 »
Om en bild redan är länkad till en viss person, så behöver man inte ladda upp Gedcom på nytt.
Frimärksbilderna genereras också bara en gång.
Det stora jobbet är alltså bara en gång med dina tusentals bilder.
Förutsatt du tänker på att markera Importera medielänkar vid installationen av gedcom.

22
The Next Generation / SV: Nyfiken på TNG
« skrivet: 2018-05-29, 07:59 »
De foton jag har på datorn som jag vill kopiera till servern, läggs där under mappen "photos".
I mitt Legacy följer länken mellan individ och foto med i Gedcom.


När jag laddat in min nya Gedcom, måste jag gå in under "Media" där ser jag vilka personer som har medialänk men ingen bild.
Under "Redigera" kan jag koppla det eller de foto jag vill använda för den personen.
Det är också under Redigera man kan låta TNG generera en frimärksbild.


Under "photos" har jag nu två bilder. Sven Svensson och thumb_Sven Svensson.


Jo, det går under Redigera att länka flera foton till en person. Tänk på att det är bara en avbilderna som kan kan markeras Visas alltid, dvs som frimärke i släktträdet.
Det går också att en bild till flera personer: Ulfsax


Måste säga att det tog en tid att förstå hur det fungerar i TNG. Men sedan inser man hur kraftfull funktionen är.








23
The Next Generation / SV: Nyfiken på TNG
« skrivet: 2018-05-28, 20:16 »
Allan!
Det är ju väldigt många personer du har. Det tar lång tid, beroende på hur snabbt din server kan hantera data.
Jag använder server hos one.com och där tar det numera 10-15 minuter för 40 000 personer.
Jag noterade att en total nyladdning blev snabbare efter det jag rensat upp databasen från dubbletter och konstiga släktlänkar.
Dels rensade jag databasen med verktygen i Legacy dels i DIS RGD


Jag skulle inte använda MinSläkt just med tanke på att den ändrar nummer på en person vid varje ny export. Ställer till bekymmer för dem sparar länk til en viss person.

24
The Next Generation / SV: Nyfiken på TNG
« skrivet: 2018-05-27, 20:26 »
Som administratör går man in under: Administration -> Installation -> Mallinställningar .
Välj Mall 13
Gå ner till raden: Välkomsthälsning.
Där kan du klistra eller skriva in den text du vill ha.
Se gultarpgen.se

25
I Legacy kan man ta ut listor på "längden och tvären" och samla i nytt träd.
Glöm inte ställa in att exporten från Legacy till Gedcom ska vara i UTF-8, annars förlorar du alla europeiska tecken som å, ä,ö, ñ, etc.
Legacy finns i en gratis version.


26
The Next Generation / SV: Nyfiken på TNG
« skrivet: 2018-01-17, 18:40 »
Jo TNG är bra. Förmodligen det bästa som finns när det gäller att presentera släktträd på webben.
Visst måste du byta Min Släkt till något annat.
Du får testa dig fram. Det finns många program att testa gratis. Att jag till sist valde Legacy berodde på att jag trivdes med det och att det vid en undersökning visade sig att det var Legacy som var mest använd av TNG-användare.


Ett påpekande om TNG. Se till att du använder UTF8 när du exporterar till GEDCOM! Vidare att du konfigurerar databasen på servern också med UTF8. (Svenska går bra). Annars får du problem med en massa europeiska tecken.

27
The Next Generation / SV: Nyfiken på TNG
« skrivet: 2018-01-17, 14:56 »
1. Antavla kan visa födelse-, dop, döds- och begravningsdatum.
2. Ja, det finns olika nivåer av behörighet. Läs på [size=78%]https://tng.lythgoes.net/wiki/index.php?title=Main_Page[/size]
3. För uppladdning från dator till server används GEDCOM-protokollet.
4. Notera att det inte går använda Min Släkt för att generar GEDCOM-filen! Min Släkt ändrar tydligen ordningsnumret på individerna vid varje ny generering. Så vitt jag vet finns det inga begränsningar i antalet poster. Databasen på servern är MySQL.
5. Nej, det saknas inte koppling till bilderna. Åtminstone inte från Legacy, som jag använder. Man måste emellertid bocka för att man vill importera medialänkar. Själva fotona ligger i en egen mapp.
OLLE

28
02 - Tips och råd / SV: Rekonstruera kyrkoböcker
« skrivet: 2017-12-22, 18:21 »
När Svalövsforskarna rekonstruerade Ask och Konga gjorde de så här:
http://www.sloff.se/node/25
Originalet finns på Word, som sedan exporterats som PDF.

29
MyHeritage / SV: Inbjudan från MyHeritage
« skrivet: 2017-08-27, 21:57 »
Dom suger!
Jag blev inbjuden av en vän. Gratis. Redan efter en månad eller två, var jag utestängd. MyHeritage krävde betalt.
Jag har noterat att en tredje vän har avslutat sitt konto. Nu försöker de få mig att ta över hans släktträd.
Vilken rutten affärspolitik de har. Jag fattar inte hur folk kan gå på det. De har ju absolut ingenting att speciellt att komma med. Mer än höga räkningar.

30
MyHeritage / SV: Är det riktigt?
« skrivet: 2017-08-06, 18:13 »
Visst är mejlet äkta. Du finner deras kontakttelefon på deras hemsida https://www.myheritage.se/FP/contact-us.php
I övrigt hänvisar jag till Christers utförliga svar.
Om deras villkor uppfyller svenska lagar är väl ointressant, när det är amerikanskt bolag du gjort ett avtal med.
Det är väl just av dem att mejla dig i förväg, det är inte alla som gör det.

31
Allmänt / SV: Hur säker källa är utdrag ur Adelskalendern?
« skrivet: 2017-04-06, 18:47 »
Jag har funnit felaktigheter i Adelskalendern när det varit möjligt jämföra med kyrkoböcker.
Jag har också funnit olikheter när samma namn finns med i två släktgrenar.
Fungerar bra som inspirationskälla. Jämförbar med DISBYT.


33
Ancestry / SV: Dubletter i trädet i Ancestry
« skrivet: 2016-11-18, 18:50 »
Jag använder Legacy som inte bara söker efter dubbletter i efterhand, utan redan när jag registrerar en ny individ kommer frågan om det är en dubblett.
För att rensa en gammal databas rekommenderar jag Släkttrim hos DIS https://rgd.dis.se:8088/login

34
Övrig teknik / SV: Mozilla Thunderbird
« skrivet: 2016-11-11, 23:33 »


Det räckte att jag öppnade outlook i den gamla datorn för att hitta en mailadress så var det kört. Det sambandet visste jag inte utan det fick jag klart för mig igår. Låter det rätt?
Vad du försöker berätta här fattar jag inte.


Betr att använda POP i Outlook Express fattar jag inte vitsen med. Om nu servern kan köra IMAP, varför inta använda IMAP på alla datorerna??
Jag ser att min leverantör rekommenderar IMAP också i Outlook Express. Se här.


För andra läsare som brottas med problem i e-posthanteringen. Det finns lösning. Den e-post app som medföljer Windows 10 ställer in rätt konfiguration automatiskt vid första inloggningen. Helt fantastiskt!




35

Ja det finns mer på SVAR. Jag använder ofta SCB-avskrifterna av kyrkoböckerna. De sträcker sig t o m 1945, snart 1946.
Jag använder också folkräkningarna 1880-1910. SVAR är i mina ögon ett komplement till AD.

36
Övrig teknik / SV: Mozilla Thunderbird
« skrivet: 2016-11-09, 07:52 »

Ja, IMAP har används länge. Fördelen är att mejlen inte försvinner med mindre man raderar dem manuellt. Med IMAP har man samma mejl synliga, som i mitt fall, på bordsdator, laptop, surfplatta och mobiltelefon. Jag har e-posten på en egen server jag hyr, varför jag inte har problem  med överfyllda brevlådor. Om du vill gräva ner dig i teknik finns en sammanfattning hos Wikipedia.


I ditt fall KAN det vara så att OTE inte vill låta dig ha stora mejlmängder. Så har Telia det. De har en extremt liten brevlåda. Vi gjorde helt enkelt så, att vi behöll e-postadressen hos Telia, men markerade att mejlen omedelbart ska vidarebefordras till vår egen server.


Om du inte kan få OTE att hjälpa dig med konfigurationen, är mitt förslag att du hos OTE ställer in vidarebefordring och använder ditt hotmailkonto som huvudadress. Hotmail (Outlook) är ganska generösa med utrymme, för privatpersoner, och jag antar de sänder en varning när man använder för mycket. Då måste man överföra mejlen till sin egen dator. Det är ju framför allt bilder som tar så enormt stor plats.

37
Övrig teknik / SV: Mozilla Thunderbird
« skrivet: 2016-11-08, 18:19 »

Det har knappast med Thunderbird att göra. Jag har använt det programmet i många år.
Kan det vara så att du inte har konfigurerat kontot som IMAP?
Du skriver inte vilken e-postleverantör du använder. Stödjer de IMAP?

38

Svalövsbygdens släkt och folklivsforskarförening har återskapat en stor del av de "husförhör" som brann upp i Konga och Ask. Givetvis ska du använda en ordbehandlare, inte kalkylark. Du kan senare exportera .doc till .pdf.
Se här resultatet: http://www.sloff.se/node/25
Det har varit till fantastisk hjälp för mig.
Lycka till med ditt projekt!

39
Det finns inget “rätt” svar på dina funderingar.

Enligt min uppfattning är din födelseförsamling Högseröd.

Jag har för det mesta skrivit det datum och den församling där personen är upptagen i födelseboken. Att församlingen byter namn, har redan tagits hand om i Sockensök och av Arkiv Digital.
Ex.: Kungsholm (Munklägret, Ulrika Eleonora)

Det som krånglar till det är att Svenska Kyrkan under en viss period förde in barnet i två födelseböcker. I den församling BB för nedkomsten tillhörde, men då med en anteckning “Avis till Xxxxx församling”.  Sedan skrevs barnet in i den församling föräldrarna var bosatta.
Jag har ibland skrivit in föräldrarnas församling, ibland behållit BB:s församling, eftersom det är den som står i folkbokföringen.
Ibland har jag lämnat rutan om födelseförsamling blank, och i anteckningar noterat båda födelseböckerna.

Jag kommer troligen fram till att det minst felaktiga är att notera den församling där föräldrarna bodde. Det finns exempel på att barn 1 och 2 är födda i Bjuv. Barn 3 och 4 på BB i Helsingborg samt barn 5 och 6 är födda i Bjuv. Jag kan då också se att föräldrarna hela tiden har bott i Bjuv. Det kanske inte var Bjuv utan en en församling, men det visar inkonsekvensen i kyrkans hanterade av födelsedata under en viss period.


En annan sak som ofta är fel i Dödboken, är en persons födelsedatum. I regel försöker jag följa upp det, och har då sett att det blivit fel vid överföring från ett husförhör till ett annat. Speciellt om personen har flyttat mellan olika socknar.
Det verkar som att när man införde folkbokföringen använde man den senaste församlingsboken.
Här har jag konsekvent använt det datum som står i dopboken, då jag antar att i dopboken är färre fel än i husförhören.


40
Du kommer att finna många fel i dödboken. Vi får väl hjälpas åt att sända in rättelser.
Det handlar om felstavningar, fel i födelsedatum och inte minst alla de tusentals personer som fått "fel" födelseort. Under ett antal år har man noterat nedkomstplatsen (BB) som födelseort, medan senare födda syskon har fått föräldrarnas mantalsskrivningsort som födelseplats.

Men du kommer ändå att få stor nytta dödboken.

41
AD OnLine - allmänna frågor / AD OnLine - allmänna frågor
« skrivet: 2015-12-11, 18:24 »
Sedan tittar man i längderna Inflyttade

42
Tack för kommentarerna. Jag tänkte inte på det här med att man kunde välja efternamn nästan hur fritt som helst på den tiden.

43
Den 14/9 1891 föds Axel i Viken. Son till Agneta Pålsson, fader ej nämnd.
I slutet juli 1898 flyttar Axel från Viken Viken AI:10 (1881-1899) Bild 100 / sid 204 (AID: v110016a.b100.s204, NAD: SE/LLA/13451) till Helsingborg, John Eriksson 6, Helsingborgs stadsförsamling (Maria) AIIa:6 (1894-1900) Bild 3710 / sid 2597 (AID: v259684.b3710.s2597, NAD: SE/LLA/13171)
1899 flyttar Axel till Villa Friden, men nu med efternamnet Henckel.
Alltså någon gång 28/7 1898 - 1899 har kanske faderskapet fastställts.
Går det med dessa uppgifter finna ut vem som är Axels far?

44
Legacy 8 / Legacy 8
« skrivet: 2014-12-25, 08:58 »
Av en händelse fann jag svaret.
Under Sök, funktionen Hitta, finns en flik Övrigt. Där kan man markera Personer med flera föräldrar och få upp en lista med felen. Där provade jag också med Icke kopplade personer, och fick då upp personer jag trodde var raderade i databasen.

45
Legacy 8 / Legacy 8
« skrivet: 2014-12-17, 08:27 »
Kan man hitta barn med flera föräldrar i Legacy?
 
Jag fann detta på DIS under RGD-projektet: “.... ett hjälpmedel för den enskilde släktforskaren att höja kvaliteten på sitt data. Att hitta dubbletter, personer med fel kön och kontroll på församlingsnamn för född, död, vigd. Ni når websidan via länken http://rgd.eit.lth.se:8085
Min databas är 10 år gammal och innehåller 25000 individer. Det visade sig att ganska många barn hade mer än en förälder.
Legacy är bra på att finna individer som skrivits in två gånger, men finns det någon funktion som finner dubblerade länkar?

46
Riksarkivet SVAR / Riksarkivet SVAR
« skrivet: 2014-02-25, 22:31 »
JAG tycker att det är mycket enklare att jobba i SVAR efter omläggningen. Deras gamla version var i mitt tycke riktigt dålig att navigera i.

47
Haeffner / Haeffner
« skrivet: 2013-12-03, 16:06 »
I en några år gammal diskussion står det:
 
Jag söker föräldrarna samt övrig information om  
 
HAEFFNER, ANNA MARIA  
Född 24/9 1882 i MARIA MAGD. (Sthm län)  
Kyrkobokf. (1974) i Skärholmen (Sthm län, Stockholms stad).  
Död 4/5 1975  
 
Tack på förhand  
Leif Svensson  
Västerås
 
Vidare står det:
 
Leif!  
På Söderskivan finns följande information:  
1881-04-21 inflyttade från Storkyrkoförsamlingen:  
 
grosshandlare Axel Valfrid Haeffner, f 1847-01-01 i Domkyrkoförs., Stockholm  
hustrun Johanna Maria, f 1857-10-30 i Härnösand  
De fick i Maria barnen:  
- Maria Sofia, f 1881-07-16  
- Anna, f 1882-09-24  
- Axel Helmer, f 1884-02-07  
Familjen bodde på Stora Badstugatan 3 och flyttade 1884-11-09 till Solna.  
I familjen bodde även änkan Sofia Aurora Haeffner f 1815-11-09 i Misterhult, död 1882-09-02.  
 
Hälsningar Stig Geber, Uttran  
 
 
 
På internet fann jag följande dokument: http://www2.ssa.stockholm.se/bildarkiv/egenproducerat/kyrkobok/K132.pdf
Livgardets till häst församlings husförhörslängder 1832 - 1897,
 
På sidan 300 står:
 
Heffner, Haeffner
Axel fabian (Höffner) sergeant AI:1 12, l6, 48 1810 15/9
BI:1 8 Järeda
Axel Valfrid AI:1 12 I8U7 l /l
Carl fabian AI:i 12 18V* 6/2
Soph.Aurora Westerberg hustru AI: 1 12 I8I5 9/ll
 
Jag har tidigare dokumenterat JCF Haeffners ättlingar här: http://gultarpgen.se/register.php?personID=I13356&tree=Family&generations=7
och där finns ingen Axel Fabian.
 
Det visade sig att Axel Fabian tog sitt efternamn i det militära. Han är son till dragonen Isac Gustaf Jarl (1782-) när denne bodde på torpet Stjärneborg i Järeda socken i Småland. Se mitt släktträd här: http://gultarpgen.se/descend.php?personID=I48562&tree=Family
 
Som synes saknas en del uppgifter. Kompletteringar välkomnas, här eller via mejl!
 
Olle

48
Nättidningen Rötter / Socken-Sök
« skrivet: 2013-10-31, 08:22 »
Använder ofta Sockensök. Noterar att man gjort en uppdatering av bilden och sökfunktionen.
Men var har en del socknar blivit av?
- Jag sökte Nor (S) som ligger i Grums härad.
- Riseberga (L)
- Risekatslösa (M)
 
Har de aldrig varit med, eller har man missat något vid moderniseringen?

49
Ancestry / Ancestry
« skrivet: 2013-01-29, 11:29 »
Bra Carin!
Jag har prenumerarat på tråden och bara fått en massa ointressant släktinformation de senaste dagarna. Tydligen finns det ingen moderator som flyttar bort ovidkommande inlägg.

50
The Next Generation / The Next Generation
« skrivet: 2012-12-07, 12:00 »
Nej. TNG är ett alternativ till att distribuera via CD. Vi som lägger ut släktträdet på TNG, via en hemsida, gör det för att alla ska ha tillgång till informationen. Gratis.
T ex har Finn 63700 individer i sin databas: http://finnholbek.dk/genealogy/browsetrees.php

51
Ancestry / Äldre inlägg (arkiv) till 26 januari, 2013
« skrivet: 2012-12-05, 22:15 »
Kjell!  
En förklaring kan vara att under just den perioden, 1885, skrevs det två kyrkoböcker. Den ena för Norra Vrams moderförsamling, CI:13, och den andra för Södra Vrams församling, CI:14.  
Nu säger man på Landsarkivet i Lund att det aldrig blev någon egen församling av Södra Vram, utan att det är en del av Norra Vram. Detta gör att man måste vara vaken när man letar efter anor i Norra Vram.  
 
PS  
Du är väl medveten om att det bästa sättet att söka efter anor från nordvästra Skåne, är att leta i databasen www.ddss.nu/ Demografisk Databas Södra Sverige  
DS
 
Klipp från Arkiv Digital:

52
The Next Generation / The Next Generation
« skrivet: 2012-10-25, 17:48 »
Aha, då missuppfattade jag.
Men det finns ju funktionen Skriv ut där allt om individen skrivs ut.
Du kan alltid skriva om önskemål och konsultationer till Darrin, darrin@lythgoes.net
Han svarar alltid på mejl.

53
The Next Generation / The Next Generation
« skrivet: 2012-10-24, 11:29 »
Jag har inte läst något om att TNG ska få utökade utskriftsmöjligheter.  
Man får nog göra sig omaket att ladda ner en Gedcom-fil på hela ens släktträd eller på den aktuella personens anor eller ättlingar. Det finns en flik i TNG för generering av Gedcom.
Sedan får man bearbeta den filen i ett program på sin dator. Jag provade i ett program som heter Genbox, som har em massa alternativ på diagram. Även Legacy har ett ett tilläggsprogram för diagramgenerering. Det finns säkert många fler program för olika tycke och smak.
Det är faktiskt inte så krångligt som det låter. Det stora jobbet är ändå att få ihop en snygg, läsbar och överskådlig utskrift. Använder man en skrivare som bara klarar A4 har man ett rejält klipp och klistra jobb framför sig.
 
PS
Jag kan inte se tabben GEDCOM i din bild: http://www.klinteberg.se/genealogy/getperson.php?personID=I149&tree=T1
Se min bild: http://gultarpgen.se/gedform.php?personID=I9895&tree=Family. Prova med att göra en nedladdning där!
DS
 
(Meddelandet ändrat av olund 2012-10-24 11:42)

54
Konvertering / Filformat / Datalagring / Mikrokortskanner
« skrivet: 2012-08-19, 21:26 »
Men SVAR skannar redan sina mikrokort.
När jag tittar här http://www.svar.ra.se/winder.asp?uidObjectGUID={6587EEF0-3E98-4BE3-A404-E 1938D3AEA68}&strType=}
tycks det allra mesta vara klart.
 
(Meddelandet ändrat av olund 2012-08-19 21:29)

55
The Next Generation / The Next Generation
« skrivet: 2012-08-03, 15:23 »
På forumet för TNG ser jag då och då att man har problem med de speciella tecknen i Europas olika språk, t ex Å, ø, ñ, Ç, ê, ?. För några år sedan hade jag en skriftväxling med Darrin om saken, och sedan dess har han haft en expert som gått igenom TNG när det gäller hanteringen av de olika teckenuppsättningarna. Numera stöder TNG UTF-8 fullt ut.
 
Men det gäller att man ställer in UTF-8 på alla ställena. Jag känner till följande:
 
- På servern ska databasen MySQL vara inställd på UTF-8. På min server står det dessutom under MySQL connection collation: UTF8_general_ci.
 
- I TNG under Installation >> Konfigurering >> Allmänna inställningar  
ska det vid: Mappen där språkfilerna lagras: stå Swedish-UTF8
Vid Teckenuppsättning: ska det stå UTF-8
 
- Glöm inte ladda upp subfoldrarna UTF under de tre fonterna Courier, Helvetica Times, annars fungerar inte utskriften av PDF-dokument. Detta är nog ett misstag, varför jag kommer att föreslå Darrin inkludera dessa filer i standardprogrammet. Nu finns filerna under “TNG Extras”
 
- Vid export av gedcom-filen från det program på PC:n som används som master-databas, måsta man se till att exporten sker i UTF-8. Om inte programmet klara av det, byt program!
 
Jag provade aldrig att ändra, eftersom jag kände det var dags att göra en helt ny installation, och då gör installationsprogrammet rätt inställningar. Utom det att PDF-texterna saknades.

56
Kågeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-08-03
« skrivet: 2012-08-02, 18:49 »
Nu har Bengt Nordahl skrivit rent också husförhören Kågeröd 1778-1779. Jag har på min hemsida http://gultarpgen.se lagt ut Excel filer på Kågeröd AI:1 1773 och Kågeröd AI:1 1778-1779.

57
Egen hemsida / Egen hemsida
« skrivet: 2012-07-30, 17:44 »
Monika!
 
Om jag förstått rätt, vill du ha något i stil med denna hemsidan: http://finnholbek.dk/genealogy/
Finn använder programmet TNG för att presentera sin släkt på internet. Som du ser har han lagt in många länkar på framsidan. En av fördelarna med TNG är just att man kan paketera resultatet nästan hur som helst, detta eftersom data ligger i en databas, (MySQL).
 
Nackdelen med TNG, som använder programmet php, är att man måste vara intresserad av datateknik. Det gäller att hålla tungan rätt i mun när ska kopiera filer hit och dit. Vi som höll på MS-DOS på 1980-talet tycker TNG är enkelt. Är man envis klarar man säkert av det. Det finns numera hyfsade beskrivningar för TNG på: http://tng.lythgoes.net/wiki/
Det finns också ett forum, http://www.tngforum.us/ där man kan få hjälp.  
 
Som jag skrev tidigare duger inte MinSläkt som master databas för TNG, då det programmet ändrar ID-nummer vid varje ny generering av Gedcom-fil.  
Jag använder Legacy på min PC, där jag har originalet till min släktdatabas. Legacy är gratis om man bara använder de mest elementära funktionerna, annars kostar det endast 30 USD för Deluxe-versionen. Jag tror man har en månad på sig att prova gratis. Förutom funktioner som att Legacy finner ologiska felskrivningar i data etc, finns det en funktion som jag tycker är trevlig att leka med. Man kan vid beräkning av släktband, markera att man också vill ha med kopplingar som går via ingiften i släkten.  
 
Sedan kan man också köra TNG off-line, vilket Finn beskriver på sin hemsida.

58
Egen hemsida / Egen hemsida
« skrivet: 2012-07-24, 22:43 »
I Min Släkt står det att den exporterar html-sidor. Då ska du inte blanda in one.com's webdesignprogram. Du laddar upp de av Min släkt producerade html-filerna och lägger in länkar på din fösta sida. Se hur jag gjort på http://gultarpgen.se längst ner på sidan. Observera att filnamnet får inte innehålla speciella tecken som å,ä,ö.
 
På min hemsida kan du också se hur man presenterar släktträdet på ett helt annat sätt. Programmet heter TNG. (Min Släkt har fel i sin export av Gedcom och funkar inte bra med TNG.)

59
Kågeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-08-03
« skrivet: 2012-07-23, 19:13 »
Av sidan 70 framgår också att Maria kommer från sid 49 och där är hon upptagen som hustru till Jöns Bengtsson. Där nämns en dotter Anna född i Halmstad (i Skåne).
Nu är det så turligt att även Halmstad finns dokumenterad på ddss.nu. där det i födelseboken bekräftas Anna, Jöns och Maria.
I DDSS finns också Halmstads in-utflyttningböcker registrerade. Bara att leta på Isacsdotter och där framgår att Maria flyttade till Halmstad (M) 1815-01-01 medförande en son. De kom från Askeryd.
Askeryd är en socken som tillhört både i Småland och Östergötland.
Att Maria och Jöns vigdes 1817-12-29 i Halmstad framgår också av DDSS, men så mycket mer står det inte i vigselboken.

60
Kågeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-08-03
« skrivet: 2012-07-23, 15:18 »
Om du tittar ordentligt på sidan 70 i husförhöret 1824-1830 finner du alla tre. Vidare ser du att Jöns Bengtsson flyttade 1827 till sidan 249, dvs Snatten. På sidan 249 ser du att Jöns Bengtsson dog 21 aug 1829.
Om du tittar i DDSS.nu ser du i dödboken att han dog hos sin hustru i Olastorp i vattusot.

61
Jag har använt Min Släkt och har provat demon av Disgen, men jag har funnit Legacy vara det klart bästa, för mig. Finns i en avskalad gratisversion. Den utökade versionen, Deluxe edition, har ett lågt pris.

62
05) Datum / Trinitatis
« skrivet: 2012-04-02, 17:45 »
Den här almanackan ska visst vara rättvisande: https://www.familysearch.org/learn/wiki/sv/Svensk_Helgdags_Almanacka
 
Ett alternativ kan vara denna: http://dinsläkt.se/helligdager.php Den lär numera vara anpassad till svenska förhållanden.

63
Haeffner / Haeffner
« skrivet: 2012-01-09, 18:27 »
Jag har på min hemsida http://gultarpgen.se/ samlat ihop så mycket jag funnit om ättlingarna till Johann Christian Friedrich Haeffner (1759-1833).
Tabellform: http://gultarpgen.se/descendtext.php?personID=I13356&tree=Family&generations=6
Rutform: http://gultarpgen.se/descend.php?personID=I13356&tree=Family&display=standard&ge nerations=6
Givetvis är förslag till kompletteringar välkomna!
 
Men nu måste jag ha hjälp. Jag har fastnat på Robert Leonard Haeffner (1812-1868).
Fredrik Haeffner skriver på http://haeffner.se att: “Anna Elisabeth Andersson (1824-) och Robert Leonard Haeffner levde ihop och hade barn men de gifte sig aldrig. Första barnet, Robert Leonard (f 1852) antog faderns efternamn medan andra barnet, Fredrik (f 1854), antog moderns efternamn.”
 
Jag kan inte finna någon som helst dokumentation om detta, därför hoppas jag få hjälp.
Det enda jag funnit är att Johan Christian Fredrik Andersson (1854-1915) är född i Klara enligt kyrkoboken med oäkta barn.  
Ref: Klara CIc:2 (1817-1861) Bild 250 (AID: v87363.b250, NAD: SE/SSA/0010)
Där står att föräldrar ej har uppgivits och att modern är 30 år.

64
Raus / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-04-15
« skrivet: 2011-11-29, 09:14 »
Nä, man hittar inte Iris Elisabet 1903 eftersom hon är född 1902 enligt dödboken.
Men visst har de samma föräldrar, se klippen.

65
Kågeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-08-03
« skrivet: 2011-10-24, 19:01 »
Jag har haft svårigheter med att tyda informationen i husförhören Kågeröd AI:1. Särskilt åren 1773-1775. Nu har Bengt Nordahl skrivit rent dessa sidor och jag har lagt ut texten och en Excel-fil på min hemsida http://gultarpgen.se
 
(Meddelandet ändrat av olund 2011-10-25 09:14)

66
Allmänt / Swedish Birth Records 1880-1920
« skrivet: 2011-06-09, 21:38 »
Jag håller med Sven-Ove.  
Det vore bra mycket bättre om alla frivilliga krafter kunde ge sig på indexeringen hos Family Search! Tänk om vi kunde få en komplett databas på alla födda, vigda och döda i Sverige. Ju fler som registrerar, ju fortare får vi en komplett databas. Med ganska få fel i.
Adress för mer information: https://www.familysearch.org/volunteer/indexing

67
Öckerö / Äldre inlägg (arkiv) till 19 oktober, 2013
« skrivet: 2011-04-24, 17:48 »
Ove!
På SVAR hittar du i folkräkningen 1900 en Viktorinus Johansson f Sthlm 1871. Arbetar som dräng i Synneröd Westra, Ytterby. Är markerad ogift.
 
Vidare finnner du honom i dödboken 1901-2009 på födelsenumret med förnamnet Viktorius.
Död i Ulfvesund, Ytterby (O) den 9/3 1914, också där markerad som ogift.
På SVAR kan du läsa SCB:s utdrag av dödboken på ID: A0031101_00247
 
(Meddelandet ändrat av olund 2011-04-24 17:58)

68
Carl!
 
Länken du lagt in hänvisar till uppgifter inlagda år 2000.
Det har hänt mycket de senaste elva åren.
MVH
OLLE

69
Nä, Excel är inte optimalt för att bygga släktträd med. Inte heller Word.
 
1. “Byggprogrammen” alltså de program som gjorts speciellt för registrering av av en släktforskares mödor har byggts runt en databas. T ex Legacy använder sig av Microsofts Access. Det finns 100-tals sådana program. Det gäller att prova sig fram till det man trivs med. Dessa program är gjorda för att köra off-line, oftast på en Windows-dator. Normalt har dessa program en exportfunktion i ett format som heter Gedcom. Inte helt perfekt, men användbart.  
Åtminstone i Legacy går det att ha individer i databasen som inte är länkat till någon speciell släkting. När man funnit släktförhållandet göra man en enkel sammankoppling.
 
2. AD-Online och Genline använder sina egna program för att bläddra i deras stora register med skannade bilder. I Windows kan man ha båda öppna samtidigt som man har 10-20-30 andra Windows-program öppna samtidigt, om du har en hyfsad dator.
 
SVAR har ett bläddringsprogram som heter DjVu, riktigt dåligt faktiskt. Men nu har SVAR skannat in bra mycket mer än AD, varför jag funnit SVAR vara ett utmärkt komplement. Bland annat avskrifter av kyrkoböckerna fram t o m 1940! Vidare har SVAR de sökbara databaserna med folkräkningarna 1880, 1890, 1900 samt lite av 1910.
 
3. Varje bild i AD, Genline och SVAR har sitt specifika ID-nummer som kan kopieras och klistras in i släktprogrammet, åtminstone i Legacy och några till.
 
 
- För den som är mycket intresserad av att manipulera data i sin släktdatabas finns programmet GenoPro där man kan manipulera “på tvären och längden”. Ganska avancerat faktiskt. Påminner om flexibiliteten i ett kalkylark. Kan importera och exportera olika format.

70
När jag började registrera mina släkt för ca tre år sedan, provade jag en hel del program. Gratis, med begränsad funktionalitet eller begränsad i tiden.
Jag fann då att jag trivdes bäst med att använda Legacy som mitt huvudprogram, som ligger på PC:n. För att publicera på Internet har jag funnit TNG är helt oslagbar. Se: http://gultarpgen.se/ Det innebar jag var tvungen öppna en egen hemsida, men one.com har hyfsade priser och utmärkt funktionalitet.
 
För att leta rätt på släkten använder jag framför allt AD-online, men måste komplettera med SVAR. Alternativt kan man väl använda Genline. Sedan är Sveriges dödbok 1901-2009 ett hyfsat komplement. Jag skriver hyfsat för den är full av fel och saknar en hel del, men trots det värdefull.
 
När du är på resande fot får du väl se till bo på hotell med gratis WiFi, så du kan surfa på Intenet utan kostnad. Internet är också ett utmärkt hjälpmedel vid släktforskning. Speciellt Google.
 
Det var mina synpunkter. Lycka till!
OLLE

71
Datorprogram (för släktforskning) / TNG ihop med MinSläkt?
« skrivet: 2011-03-26, 21:15 »
Som du kan läsa i andra trådar fungerar inte MinSläkt tillsammans med TNG eftersom MinSläkt visst ändrar löpnumret på individen dynamiskt.
Jag använder Legacy mot TNG och det fungerar utmärkt. OM jag inte strular till det vid importen och raderar det som redan finns där.

72
Datorprogram (övriga) / Windows Live Mail
« skrivet: 2011-02-03, 21:18 »
När du googlar på ID-0x80070057 får du massor av träffar. Flera av kommentarerna pekar på att det kan vara ditt antivirusprogram som spökar.
 
Jag använder Windows Live Mail och har inga problem, men numera använder Microsofts antivirusprogram, Security Essential.  
Och jag har använt Telias mejl tidigare utan problem. Tyder på strul i din dator.

73
Kågeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-08-03
« skrivet: 2011-02-02, 21:17 »
På min hemsida http://gultarpgen.se/ har jag i skrivande stund mer än 400 individer registrerade med födelseort Kågeröd. Personerna ingår på ett eller annat sätt i vår släkt. Den som vill får ladda ner information från min hemsida, men jag är framför allt intresserad av att få hjälp med att komplettera med sådana grenar som saknas. Har du alltså något jag bör lägga till, sänd mig ett mejl.
MVH
OLLE

74
1. Jag har noterat att i Sveriges Dödbok kan det stå att en person är född i Helsingborgs Maria, medan det i verkligheten är så att personen är född på Helsingborgs BB, som har egen kyrkobok, men föräldrarna varit skrivna i t ex Åstorp. Det samma har jag noterat när det gäller Lunds lasarett. Jag har sett det för många gånger för att det ska vara en tillfällighet. Finns det någon tanke bakom detta?
 
2. Namn som stavas Carl eller Christina i födelseboken, blir många gånger Karl och Kristina i Sveriges Dödbok. Är detta medvetet?
 
3. Jag har funnit en hel del fall där födelsedatumet i Sveriges Dödbok inte stämmer med det i födelseboken. Nåja, nu har jag också sett samma skillnad i husförhören. Men frågan är hur man skall hantera det. Utgå ifrån att födelseboken är rätt och skicka rättelse till Sveriges Dödbok?
 
4. Vad finns det att säga om Sveriges Dödbok på DVD respektive i en databas på Internet. Har det fastnat på grund av det juridiska tjafset om PUL och databasregistrering, som vi diskuterat i andra trådar tidigare, eller finns det tekniska svårigheter?

75
SVAR (allmänt) / SVAR (allmänt)
« skrivet: 2010-09-07, 08:13 »
Carl!
Jag är medveten om att svårigheten ligger i att tolka handskriven text till digitala tecken, men det har tydligen hänt en hel del på senare år. Eftersom du tidigare har visat att omöjliga saker kan göras, varför inte göra ett försök med detta??
 
Beträffande DjVu hade jag tydligen missuppfattat det. Då är det alltså SVAR eller Riksarkivet som totat ihop ett helt värdelöst bläddringsprogram. Det går inte att bläddra med PgUp, PgDown, det går inte att ha flera fönster öppna, det går inte att spara inställningar permannent, mm. Tyvärr kan jag inte se en enda bra sak i det programmet, om jag jämför med ArkivDigital, Genline och danska Arkivalier. Eftersom denna statliga institution nu är så fräcka att de tar betalt för sina tjänster, som vi redan betalt via skatten, då tycker jag att de skulle lägga resurser på att tillfredsställa oss betalande kunder. Visst märkte jag att de bytte servrar, men det hjälper ju inte om programmen är dåliga.
 
F.ö. tycker jag som Ingela, att Riksarkivet och andra borde läsa PUL igen. Det är nog inte alls så att det är så väldigt förbjudet allt det som påstås. Senaste PUL lär vara baserat på en EU överenskommelse och danska Datatillsynet skriver: Det er dog Datatilsynets opfattelse, at eksempelvis et familietræ med ganske ufølsomme (banale) oplysninger såsom navne, fødsels og dødsår kan offentliggøres på Internettet uden samtykke. Jag har fått för mig att det sprids en massa vinklade tolkningar om vad det står i PUL. Jag läste någonstans att det finns inte en åklagare som vill ta i ett det med tång.
Jag tror alltså inte dugg på att det skulle vara olagligt att lägga ut folkbokföringen 1930 i en sökbara databas på Internet.

76
SVAR (allmänt) / SVAR (allmänt)
« skrivet: 2010-09-06, 21:15 »
Torbjörn och Carl! Lite mer optimism!
 
Torbjörn skriver att papperet på originalet är dåligt. Men titta på vad ArkivDigital har lyckats med genom att fotografera sidorna i gamla kyrkoböcker. Titta hur bra de lyckats med exponeringen.
 
Ni skulle se hur mina bleka färgbilder 6x9 cm som jag skannat in med en billig skanner blivit efter jag manipulerat dem i ett billigt fotoprogram. För att inte nämna alla de underexponerade diabilder jag kunnat få liv i med hjälp av samma billiga fotoprogram. Det finns en hel del program där man kan manipulera bilder, och jag kan tänka mig det finns professionella program som fixar det nästan automatiskt.
 
Sedan det här med OCR är visst inte helt rätt. Det ska vara OCR + ICR + Intelligens. Läs lite här: http://www.parascript.com/company2/intelligent_recognition.cfm
Och det finns mer om ämnet på Internet.
 
Men inte tror jag inläsningen kommer att bli helt rätt. En korrekturläsning blir helt säkert nödvändigt. Och det är väl här vi frivilliga kan komma in.
 
 
Angående diskussionen mellan Ingela och Jörgen så är analysen Jörgen gjort mer såsom jag uppfattat saken.
 
Vill bara understryka hur hopplöst det är att söka i SVARs 1930 folkräkning. Om församlingen är mycket liten går det bra, men när vi kommer till städerna är den helt hopplös. Och här vill jag också spy min galla över det bläddringsprogram som SVAR använder. Det heter DjVu. Jag undrar om det finns sämre. Jämför med det program som ArkivDigital har snickrat ihop. Helt enkelt utomordentligt bra. Mycket snabbt är det också.
 
Inte heller är jag imponerad av SVARs databas med 1880, 1890 och 1900 års folkräkningar. Det är inte precis ett upplägg som passar in på 2000-talet. Är inte särskilt användarvänligt.
 
Alltså, en helt annan organisation borde ta hand om 1930-års folkräkning, enligt min mening.

77
Allmänt / Sveriges befolkning 1930
« skrivet: 2010-09-05, 18:39 »
Roligt läsa att fler än jag är intresserad av 1930-års folkräkning i en databas.
 
Juridiskt.
Ingelas konspirationsteori är intressant, men knappast mer än en sådan.
Vi har i annan tråd för ca ett år sedan diskuterat det här med vad som får läggas ut på Internet och inte. Min korta fråga om var det i PUL det står att man inte får lägga ut icke känslig information, fick jag aldrig svar på. Antagligen för att det står väl inget om det i PUL.
PUL är väl till för att skydda känslig information, som exempel har nämnts etnisk tillhörighet.  
Om det hade stått i PUL att man inte får nämna var folk bor och vad deras födelsedatum är, ja då hade vi väl inte haft Eniro/Hitta och Upplysning.se med dessa data på Internet.  
Ibland har jag känslan av att det handlar om det här med att det som inte är tillåtet, är förbjudet istället för som i andra kulturer att det som inte är förbjudet, är tillåtet
 
Tekniskt
Carl menar att det inte är möjligt att OCR-tolka handskriven text. Men här har Carl för en gångs skull fel. Efter att googlat lite ser jag att det visst finns program. Frågan är hur bra de är idag. Carl har tidigare visat ett kreativt tänkande, kanske dags för det igen, Carl?
Det finns vissa saker som talar för att det kanske går att OCR-tolka de handskrivna folräkningsdokumenten. De är skrivna på ett formulär, alltså har informationen alltid samma plats. Det är ett begränsat antal personer som har fyllt i dessa formulär, alltså borde det inte vara omöjligt lära ett program tolka en viss skribent rätt. Sedan är det en synnerligen begränsad databas som behövs. Alla svenska för- och efternamn samt ett antal orter.
 
Däremot tror jag kvaliteten på SVARs skannade dokument är för dålig som bas för en hyfsad OCR-tolkning. Alltså, kanske vi kan övertala ArkivDigital att fotografera originalen?
 
Organisation
Min första tanke var att gänget hos Släktforskarföreningen som producerat den nya dödboken skulle fortsätta med folkräkningen. I vilket fall så behöver ett sådant här projekt en professionell projektledning och ekonomiska resurser. Från SVAR lär vi, av juridiska själ?, inte få hjälp. ArkivDigital?

78
Allmänt / Sveriges befolkning 1930
« skrivet: 2010-09-01, 16:27 »
Carl!
Lite mer kött på benen, tack!
Vem håller på med det?
Skriver man av eller skannar man med särskilt program?
Läggs det ut till frivilliga?
Mm, mm.

79
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2010-08-01, 16:37 »
Hej ULF!
När jag gör spårning på nästan 10 000 tar det högst fem sekunder.
Exportera gedcom gör jag inte. Jag gjorde det de första veckorna när jag började med TNG, men efter att läst i deras forum kom jag fram till att det vanligaste är att man har originalet i PC-baserat program. Väldigt många använder Legacy, därför valde jag det.
 
Dina problem får mig att tro du har fel i länkarna i din databas.  
Jag hade i all fall massor med felkopplingar som jag upptäckte när jag körde verktygen i Legacy. Det fanns massor med fall där sonen var far til sin egen far, mm, mm, mm. Det tog många, många timmar att rensa upp alla felaktiga kopplingar. För att inte tala om alla namn som blivit inlagt två gånger. PUH!

80
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2010-07-18, 18:46 »
Hej TNG-användare!
 
Jag försöker förklara för Darrin Lythgoe var och när det blir fel vid import av foton till TNG, när jag använder å, ä eller ö i filnamnet. Darrin har inga problem i sin dator och server. Jag får olika sorters fel beroende på hur jag importerar filen. Och jag vet att jag inte är ensam.
 
Nu tänkte jag med er hjälp få ihop lite statistik för att eventuellt se ett mönster. Ni som har tid och lust, vill ni sända mig ett mejl, och beskriva:
- hur ni importerar (direkt från TNG eller med FTP från PC till server).  
- Vilket språk har ni satt i TNG (UTF-8 eller ANSI).
- Vilken server(hotell) använder ni.
- Vilket språk står det i MySQL databasen (UTF-8 swedish eller ANSI swedish)
 
Om någon redan har en färdig förklaring, så mottages det tacksamt. (Jag är imponerad att Darrin ids/har tid ta sig an en sådan här struntsak, men det gör han.)
MVH
OLLE

81
Oppmanna / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-01-19
« skrivet: 2010-07-06, 21:20 »
Tack Kjell!
Det hjälpte mig!
MVH
OLLE

82
Oppmanna / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-01-19
« skrivet: 2010-07-04, 15:28 »
Jag behöver läshjälp!
Husförhöret SE/LLA/13299 Oppmanna AI:14 (1870-1875)  Bild 187 / sid 182
Vad skriver prästen på höger sida om dottern Ingar och Nils Hagelquist och om hennes utflyttning 21 dec 1871?
MVH
OLLE

83
Egen hemsida / Egen hemsida
« skrivet: 2010-06-30, 22:49 »
Monica!
Som jämförelse kanske du ska titta min hemsida http://gultarpgen.se  
 
Jag betalar mindre än 300 kronor om året för http://one.com serverplats och domänkostnad. Släktprogrammet jag använder, TNG, http://lythgoes.net/genealogy/software.php, kostade runt 300:- i engångsavgift.
På One.com ingår hemsidesprogram, mail, fotoarkiv, mm.
 
Sedan finns många andra alternativ och kombinationer.  
Ofta har du redan gratis hemsida med i priset för ditt Internetabonnemang.

84
Gedcom / Gedcom
« skrivet: 2010-06-18, 20:58 »
Det verkar mycket förnuftigt, men tyvärr är det inte alltid förnuftet som segrar.  
Jag håller tummarna för en ersättare till Gedcom 5.5.
Men det vill till att de största inom släktprogram hoppar på tåget. Annars blir det inget.

85
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2010-06-14, 15:37 »
Kolla i Gedcom-filen att barnen finns med där!
Låter knappast som ett problem i TNG, snarare att du exporterar fel från Disgen.

86
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2010-06-12, 21:35 »
Hej Ove!
Tidigare hade jag exporten i Legacy till ANSI, och importen i TNG på ISO, kanske det var 8859. Det fungerade alldeles utmärkt för de data jag har.
Att jag bytte till UTF-8 berodde helt enkelt på att UTF har definierat alla tecken, alltså inte bara de västeuropeiska som ANSI har. Om jag behöver dem, vet jag inte. Men jag hade beslutat att vid upgradering till TNG8 radera befintlig databas och ladda upp en ny. Jag hade sett att det fanns konstiga länkar i gamla versionen. Kanske inte så konstigt efter tre år och flera uppgraderingar.
 
När det gäller konstigheter vid gravstenar, så hade jag inte det tidigare men det har kommit nu. Har inte skrivit till Darrin om det eftersom jag tycker det mest är ett skönhetsfel i just den vyn. Själva bildens namn och filnamnet blir ju rätt.
 
Angående uppdatering av data på servern: Som jag skriver så denna gången blev det radering och full omladdning. Annars gör jag bara så att jag kryssar för import endast av nya och ändrade poster. Fungerar mycket bra.  
Jag backar inte upp något alls av TNG. Jag har mitt original i Legacy på PC:n.
Från PC till server laddar jag upp en Gedcom-fil med hjälp av den FTP som finns i Windows. Tar inte många sekunder. (ftp.gultarpgen.se, sedan namnet och password. Efter det i Internet Explorer klicka på Sida och sedan på Öppna FTP-platsen i Utforskaren. Sedan är det bara att kopiera och klistra i vanlig ordning i Windows. Mycket smidigt.)
 
Exportfunktionen i TNG använde jag för tre år sedan, men det blev inte bra. Har inte provat sedan, då jag inte har behov av den.

87
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2010-06-12, 16:00 »
Hej Janne!
Jag har gjort som Ove, jag tillåter INTE någon annan att skriva i min databas. Detta efter att sett två förfärliga exempel. En var just ett TNG i Danmark. Hans databas blev fullständigt oanvändbar. Det slutatde med att han lade ner hela projektet.
Sedan har vi skräckexmplet med Geni. Ingen av de tre träd jag varit inne i är bra. En av dem är riktigt usel. Folk skriver in precis vad som helst.
Alltså, det går inte att låta folk skriva fritt. Enligt min uppfattning.
 
Sedan det här med one.com. Jag har nu uppgraderat till TNG version 8 och i samband därmed rensade jag databasen helt på servern och laddade upp datana igen, denna gång med UTF-8, från PC till server. Givetvis med FTP-funktionen i Windows och sedan import-funktionen i TNG. Nu har jag drygt 9000 poster och det gick smidigt att ladda upp. Inget avbrott alls.  
 
Jag kanske bör tillägga att jag numera alltid kör verktyget i Legacy där alla ologiska kopplingar identifieras och kan rättas till. T ex dumheter som att en son är far till sin egen far. Det kan ju tänkas att sådana länkfel trögar ner importen av datana på servern in till TNG.

88
Allmänt / Sveriges befolkning 1930
« skrivet: 2010-06-03, 20:47 »
Finns det någon som håller på att registrera uppgifterna i en sökbar databas??  
Borde finnas intresse då det är lite långt mellan 1900- och 1970-års folkräkningar.

89
Windows 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 09 juli, 2010
« skrivet: 2010-05-28, 17:08 »
Det är nog inte fel installera det som finns på den medföljande installationsskivan. Windows ser sedan till att eventuella nyare program installeras. Åtminstone var det så vid min skannerinstallation.  
Jag såg att din Canon är godkänd som hårdvara till Windows 7. Så visst kommer du igång, så småningom.

90
Windows 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 09 juli, 2010
« skrivet: 2010-05-28, 14:54 »
Prova med att ansluta scannern till USB-port i datorn! Hubbarna ställer ibland till med problem.

91
Windows 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 09 juli, 2010
« skrivet: 2010-05-13, 08:33 »
Det glömde jag skriva. Visst är det så att IE 64 bits versionen inte fungerar med DjVu, vilket troligen beror på att Adobe Flash Player inte går att installera i IE 64. Men det är visst på gång.
Adobe Flash Player is not supported for playback in 64-bit browsers. Flash Player will, however, run in a 32-bit browser, running on a 64-bit operating system. Adobe is working on Flash Player support for 64-bit platforms as part of our ongoing commitment to the cross-platform compatibility of Flash Player. We expect to provide native support for 64-bit platforms in an upcoming release of Flash Player following the release of Flash Player 10.1.

92
Windows 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 09 juli, 2010
« skrivet: 2010-05-12, 21:00 »
För mig som först använt Vista 64 bit och numera Windows 7 64 bit har det inte varit problem ladda ner DjVu enligt beskrivningen på SVAR: Startsida  >  Kundservice  >  Starthjälp  >  Plugin för bilder  >  Instruktion för nedladdning (Windows)
Så gör ett nytt försök!

93
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-09, 17:50 »
Jan.
Jag använder också one.com. http://gultarpgen.se/
Hela vitsen med mitt klickande är just att hålla nere mängden data som ska laddas in i TNG-databasen vid en uppdatering.
Om man klickar som jag skriver borde du slippa hängningarna, trots att din databas är större än min.  
 
För du menar väl inte att du fått hängningar när du laddar upp gedcomfilen från din PC till servern med hjälp av FTP?  
DET problemet har jag inte sett under de här tre åren.
Notera vad Ove skriver 1) Ladda upp din gedcom fil med alla data som gäller för det arkiv du skall uppdatera på webben i TNG, till mappen där du har dem på servern. Du använder FTP program för det.
 
Notera också: 2) I Admin --> Dataimport (importera en gedcom) väljer du in din gedcom fil från webservern, inte från din dator Det här är viktigt!
 
F ö verkar det som att one.com åtgärdat hängningarna vid import till databasen. Låt oss säga att de senste halvåret har jag inte haft någon hängning alls. Kan också vara så att Darrin har fixat något i TNG. Senaste versionen är 7.1.2 Jag har inte kunskap tillräckligt för att avgöra det.  
Det viktiga är att det numera går bra att ladda upp filen till servern och att det sedan går relativt snabbt att importera den nya filen till TNG.
 
MVH
OLLE

94
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-09, 16:16 »
Jan!
Jag vet inte heller om det går att markera i Legacy, och jag tänker inte heller ta reda på det.
Däremot importerar jag inte alla data i TNG varje gång jag gjort en uppladdning till servern.
Jag klickar inte i ringen All befintlig data.
Jag klickar i Endast matchande poster samt Importera media om sådant finns. Då läggs nya poster till, och de poster jag ändrat i byts ut. Fördelen med detta sätt är att alla medialänkarna ligger kvar. Jag behöver alltså inte definiera mina foton på nytt.
MVH
OLLE

95
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-08, 15:40 »
TNG forum har varit uppe och nere flera gånger den senaste veckan. Just idag kommer jag inte in. Använder Telia.
 
En del svar på frågor kan man finna under Wiki: http://tng.lythgoes.net/wiki/index.php?title=Category:Getting_Started

96
Register och databaser / Jämförelse av onlinedatabaser
« skrivet: 2010-03-18, 23:34 »
Vet inte om det här passar in i listan. http://www.familytreeseeker.com/
Baseras på att man genererar en Gendex-fil som ligger kvar på ens egen server. Prova genom att skriva Persson eller annat vanligt efternamn, då får man träff på åtminstone min databas. http://gultarpgen.se/

97
Raus / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-04-15
« skrivet: 2010-02-06, 11:07 »
F: Eriksson Erik Kristian Sture, byggn. arb f. 1 okt 1902
M: Pålsson Ester Alfrida f. 9 jun 1898
Gifta 22 nov 1926
Sven Erik föddes på BB (i Helsingborg)

98
Stora Köpinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-02-28
« skrivet: 2010-02-03, 21:13 »
OK Bodil!
Tack för svar
OLLE

99
Stora Köpinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-02-28
« skrivet: 2010-01-31, 18:56 »
Jag får inte ihop det om Måns Jönsson född 8 mars 1768 i Stora Köpinge C:3 sid 74, GID: 1362.34.49100.
Det står i hfh Stora Köpinge 1764-1796 AI:1 uppslag 50, GID: 1362.28.86300 att han flyttar till Stora Herrestad.
 
Det finns en Måns Jönsson i hfh Stora Herrestad 1800-1805 AI:2 sid 118, GID: 1361.16.6500 som är född 1767.  
Denne Måns flyttade in till Stora Herrestad 1798 se hfh 1792-1799 AI:1 sid 236, GID: 1361.15.100400. Han finns också med AI:1 sid 182 GID: 1361.15.98200.
 
På DISBYT menar man att det är samma person. Finns det några andra källor man titta i för att övertyga sig om att det är så?
 
Jag kan inte läsa skriften i kyrkoboken för att kontrollera om det finns någon Måns Jönsson född 1767 i Stora Köpinge. Någon som kan hjälpa mig tyda skriften?

100
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2009-12-29, 23:24 »
Om du läser diskussionen den 10 okt ovan, ser du att MinSläkt kanske inte är det mest lämpade som huvuddatabas för TNG.
Jag har funnit att Legacy fungerar hyfsat.

101
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2009-12-07, 20:34 »
Tidigare fungerade inte UTF-8. Min TNG fungerar med att exportera till Gedcom i ANSI. Vid importen i TNG skall det stå ISO-8859-1 under Installation >> Konfigurering >> Allmänna inställningar >> Teckenuppsättnig. Då fungerar det med alla de västeuropeiska språken.
MVH
OLLE
http://gultarpgen.se/

102
Hej Kicki.
 
För ett eller två år sedan skrev jag ner mina erfarenheter beträffande underlag för min släktforskning.
http://gultarpgen.se/Additional1%20sv.html
Vad jag där visar är att det är inte bara Genline och SVAR som gäller, utan har man lite tur finns det lokala databaser där man lagt upp kompletta kyrkoböcker. I mitt fall har DDSS, Tjörn och Öckerö varit helt utomordentliga informationskällor. Du hittar sådana hemsidor genom att träget söka på Internet. Dessutom är de informationskanalerna helt gratis.
 
Sedan ska du tänka på att när du kör fast, finns det proffesionell hjälp att få här på anbytarforum. Jag hade fastnat på min morfar, men en vänlig själ hjälpte mig och sedan lossnade det. Lite som med en ketchupflaska.

103
Windows 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 09 juli, 2010
« skrivet: 2009-12-02, 20:53 »
Windows 7 lär vara mycket stabilt. Inte som tidigare då man brukade säga att man skulle invänta första stora uppdateringen. Med Win7 gjorde man så att den låg ute nästan ett år för testning i olika betaversioner, och då rensades det mesta upp.
Det är helt givet att skall du köpa ny dator skall den vara försedd med Windows 7 i 64 version. Allt annat verkar inte särskilt framsynt.
 
En observation. Det finns program som inte går att köra under Win7. Egentligen inget att hänga läpp för, eftersom det i regel är dåligt/gammalmodigt designade program. Trist däremot att ett så stort företag som HP säljer skannrar idag som om inte kan köras under Win7. Har tidigare haft problem med en Epson-skanner som inte ville köra under Vista, så se upp vid köp av skanner!

104
Windows 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 09 juli, 2010
« skrivet: 2009-12-01, 20:26 »
Jag har installerat SvBef 1970 och 1980, Dödboken samt Begravda. Alla fyra gick fint att installera under Windows 7 64 bits.  
Att det i Win7 finns en kompatibilitets-funktion, behöver du inte bry dig om. Det verkar som att Win7 känner av vilket OS som en programfil är gjord för, och ställer in sig efter det.

105
Datorprogram (övriga) / SVAR
« skrivet: 2009-11-23, 20:46 »
SVAR meddelade förra veckan att de skulle stoppa systemet någon dag under helgen för de skulle byta servrar. Kanske det tog längre tid än beräknat, men nu fungerar det i alla fall. Och snabbare än tidigare är den också.

106
Den här tråden som ursprungligen handlade om webbaserade släktforskningsprogram, kom ju huvudsakligen att handla om vad man inte ska eller inte bör publicera på Internet.
Jag kom att tänka på denna tråden när jag läste dagens SvD, http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3743941.svd.
Där skriver datainspektionen generaldirektör bland annat:  ... det är så märkligt att kränkningar visserligen inte är tillåtna enligt PuL, men de är inte straffbara med mindre än att man publicerar så kallade känsliga uppgifter (religion, facklig tillhörighet, hälsa, etniskt ursprung, politisk åskådning). I det här fallet fanns inga sådana uppgifter och åklagaren hade alltså ingen möjlighet att få den åtalade fälld enligt PuL.
 
Det är alltså det jag trott och hävdad hela tiden, att det allra mesta är legalt att publicera på Internet. Att vi sedan har olika synpunkter vad som lämpligt, må så vara, men det blir mest teoretiska resonemang.

107
Det går inte att beräkna i Min Släkt. Citat från MinSläkt Släktskapet gäller bara blodsband, en person anses t ex inte vara släkt med sin make/maka/sambo.

108
Jodå, gratisversionen av Legacy duger gott att prova med.  
Att jag senare köpte De Lux-versionen berodde på att jag ville ha alla verktygen. T ex är det ganska kul att se hur man är släkt genom ingiften. Jag råkade se på Geni.com att jag är släkt med kungahusen i Europa.

109
Det var ju roligt att Ove fick igång sitt TNG. Det är inte ett program som installerar sig själv.
 
Beträffande att registrera nya individer, kom jag ganska snart fram till att göra det i TNG var inte precis var något som föll mig i smaken.  
Efter att provat olika program, kom jag fram till att Legacy var det som föll mig mest i smaken. Trots deras, i mitt tycke, tråkiga lay-out. Dessutom visade en enkät på TNG-forum att det mest populära programmet som grunddatabas var just Legacy. Det gäller att vänja sig. Det är inte riktigt så snyggt som Min släkt, men har fler nyttiga funktioner.  
 
Jag kan bekräfta att Legacy inte ändrar på individnummerna, med mindre man beordrar programmet att omnumrera. Vid uppdateringar importerar man till TNG endast tilläggen till databasen.  
 
Beträffande Gendex-filen gör jag så här. När jag genererat filen, loggar jag dels in till TNG Network och importerar den nya filen där, dels sänder jag ett mejl till Anders om att det ligger en ny gendex-fil på min hemsida.
 
När det gäller det här med helöppen, halvöppen eller helstängd databas, har detta diskuterats tidigare på Rötters forum. Jag har min databas helt öppen för alla. Inkluderande småbarn (utan foton). Hittills har det endast varit två personer som begärt att bli borttagna, medan det däremot har varit många, många som önskat komma med i min databas. Dom sänder mig också foton. Som jag ser det sprider jag glädje till en massa personer, medan de databaser där man inte kommer åt något undrar varför man lägger upp det på Internet. OM det nu är så hemligt, varför då inte fundera på osäkerheten med att ha något liggande på en server.

110
Jag använder också One.com med ett abonnemang på 3 GB. Min databas på 8000 individer inklusive ett antal bilder jag lagt i Ones fotoalbum, tar upp totalt 0,136 GB, alltså en hel del utrymme kvar.
 
Ett av mina skäl till att välja TNG var just detta att jag förstod att det här med att lägga upp html-bilder på en server är mycket minneskrävande. TNG genererar just den bild man vill ha för ögonblicket, och endast tar upp lite minne för en databas.

111
Då får jag igen hänvisa till http://finnholbek.dk/genealogy/. Om du tittar under ordet Media, kan du se att Finn har lagt in ljud, video, foton, etc. Men om du ser på släktträden kommer det endast upp det foto som Finn har definierat som standardfoto. Allt det andra andra ligger länkat under de individer som är berörda av en bild, gravsten, ljudfil, etc.
 
Sedan finns det i TNG möjlighet att definiera VAD som ska visas. Det går t ex att bestämma om man ska visa nu levande personer för alla på Internet, eller endast för det fåtal som ids registrera sig för att få access till allt.  
Det finns massor av dessa finesser som jag inte brytt mig om att studera.
 
Det har lagts upp en bruksanvisning för TNG här: http://tng.lythgoes.net/wiki/index.php?title=Main_Page

112
Om du på min hemsida http://gultarpgen.se/ klickar på texten Byt språk i vänster fält, har du möjlighet att välja de språk jag har valt att ladda ner. Läs också nedan vad som står på TNG:s hemsida.
 
Se nedan vad Larry Lythgoe skriver om att betala tillbaka. Annars är väl inte 30 USD så mycket att satsa på något man tycker är kul.
Jag kan nämna att Larry är mycket alert när det gäller support. Om man kört riktigt fast ändrar man lösenord i servern tillfälligt till något enkelt och låter Larry gå in och titta vad man ställt till med. Det är alltså verkligen personlig service hos Larry.
 
TNG visar endast foto på personen, om det finns. Däremot finns det länk till gravstenen under individen.
 
Do you have a money back guarantee?
I offer free support if you need any help getting the software up and running. If you find any bugs, I will fix them for you. All small and incremental updates are also free. If you still have an awful experience that I can't help you with, or if you find your web host doesn't support all the system requirements (ie, PHP, MySQL), I will cheerfully grant you a refund. In other words, you must make an attempt to install the software, and you must let me help you before you give up.  
 
Has TNG been translated into any other languages? Can it be translated into my language?
The public and administrative display messages have been translated into Afrikaans, Croatian, Czech, Danish, Dutch, Finnish, French, German, Greek, Italian, Norwegian, Polish, Brazilian Portuguese, Romanian, Spanish and Swedish, and the public messages have been translated into Icelandic and Serbian. The Help files & installation instructions have also been translated into French and Dutch. The display messages should be fairly easy to translate into any other language, since they have been separated out into their own files. In other words, you don't have to hunt through any code to find the text.

113
Jag provade för ett par år sedan att exportera databasen från TNG till en Gedcom-fil. Då var det fel i familjelänkar, men sedan dess har TNG uppdaterats flera gånger varför jag antar att man fixat till det felet.
 
Men jag har ändå bestämt att jag köra mitt original på PC i Legacy och laddar upp databasen då och då till servern och TNG.  
Men det går också att köra TNG lokalt. Finn Holbek beskriver här http://finnholbek.dk/genealogy/easy.php hur man kör TNG off-line. Det har jag inte provat, då jag tycker det finns en hel del hjälpmedel i Legacy som hjälper mig hålla databasen någotsånär fri från fel.  
 
Ove skriver:
En fråga till: Har ni någon fil för svenska man kan få bli vid om man vill prova?  
 
Kan du förklara vad det är du vill ha!

114
Jan!
Jag fick också dubbelt en gång. Det berodde på att jag klantade till det vid importen till TNG. För att få bort det raderade jag innehållet i databasen genom att kryssa för All befintlig data vid ny import.
(Jag antar du kollat att du inte har dubbelt i Min Släkt, vilket är lätt hänt.)
 
Annars önskar jag dig lycka till med TNG. Jag tror du så småningom blir mycket nöjd med ditt val.
Här får du en länk till Finns hemsida. Han är mycket kunnig i TNG. http://finnholbek.dk/genealogy/
 
MVH
OLLE

115
Ove!
För två år sedan provade jag en hel del olika program och kom fram till att TNG var det program som gjorde flest bilder på Internet. Jag kan t ex inte se på din hemsida att det går att få fram en individs ättlingar. Jag ser endast dess anor.
 
I TNG kan man se både ättlingar och anor. Man kan också rita ett diagram som visar hur två individer är släkt. På samma sätt som man kan göra det i Min Släkt.
 
MVH
http://gultarpgen.se/

116
Datorprogram (för släktforskning) / Presentera på en hemsida
« skrivet: 2009-09-08, 20:41 »
Efter att tittat på många olika hemsidor, kom jag fram till att TNG, http://lythgoes.net/genealogy/software.php är ett bra program att visa upp sin släkt i. Kanske det bästa programmet. Se t ex min hemsida: http://gultarpgen.se/ Tar väldigt liten plats på servern, eftersom informationen ligger i en databas.

117
Datorprogram (övriga) / SVAR
« skrivet: 2009-07-31, 09:55 »
Jag har jobbat en del i SVAR, och håller med Susanne om att det är inte lätt att finna ut hur den siten är organiserad.
 
Vi kanske måste klargöra att det är ytterst lite information som finns i databaser, där man lätt kan söka på datum och namn. Generellt kan man säga att det är endast ett antal församlingar i Nordvästra Skåne vars kyrkoböcker är registrede i en databas, http://www.ddss.nu/. Det allra mesta ligger i bilder skannade från kyrkoböckerna. Jag har på min hemsida försökt beskriva några av alla de källor som finns http://gultarpgen.se/Additional1%20sv.html
 
Nu har jag på hemsidan inte nämnt två CD-skivor man kan köpa. Sveriges befolkning 1970 och  
Sveriges dödbok 1947-2006 där man söker i en databas. Och det finns fler utmärkta skivor. Tyvärr är skivorna väldigt dyra!

118
Egen hemsida / Äldre inlägg (arkiv) till 26 juli, 2009
« skrivet: 2009-07-25, 22:46 »
När jag för två år sedan letade efter program för att presentera släkten, fastnade jag för TNG, The Next Generation og Genalogy Sitebuiulding, http://lythgoes.net/genealogy/software.php
Det var det programmet jag tyckte gav bäst överblick, med möjlighet att visa släkten på både längden och tvären. Använd de olika tabbarna för att testa alla möjligheter!
Se min hemsida: http://gultarpgen.se/, eller Finns sida: http://finnholbek.dk/genealogy/ där han lagt in en massa egen information.
 
TNG generar bilder efterhand i PHP som tar information från databasen MySQL, som båda ligger på serverhotellet. I mitt fall one.com.
Detta innebär att det inte går åt en massa minne på servern. Av de 3000 MB jag har abonnerat på, använder jag endast 140 MB!
 
Jag har originalet på PC, t ex Legacy, och laddar upp en Gedcom-fil när det är dags för uppdatering på servern. Själva serverhanteringen är i och för sig inte svår, om man följer installationsinstruktionerna. Det gäller mest att ha koll när man kopiererar filerna från dator till server.

119
Lotta raljerar gärna över min hänvisning till danska Datillsynet. Det bjuder jag på. Vad jag kunde se är både svensk och dansk lag baserad på samma EU-direktiv. Något för jurister att träta om!
 
Efter att jag funnit nedanstående text, tycker jag att jag har ännu mer torrt på fötterna, när jag tror att min tolkning inte är helt galen. Jag håller alltså inte alls med Lottas något skruvade tolkning av PUL.
 
Här fann jag texten som följer:
http://www.datainspektionen.se/Documents/faktablad-personuppgifter-och-internet. pdf:
 
Harmlösa uppgifter
 
Harmlös information får publiceras på Internet utan den registrerades samtycke. Vad  
som är harmlös information måste bedömas från fall till fall. Utgångspunkten bör  
vara hur den registrerade kan uppleva publiceringen. Tänk på att inte alla har samma uppfattning om vad som är integritetskänsligt! Om du är osäker är det en god regel att inhämta samtycke.
 
Känsliga uppgifter, dvs. uppgifter om etnisk tillhörighet, religiös övertygelse,
medlemskap i fackförening och även uppgifter om hälsa och sexualitet får normalt inte publiceras utan samtycke.
 
Alltså, det som är förbjudet handlar om entnicitet och religion. Det andra hamnar i en gråzon, som tydligen inte har klargjorts juridsiskt. Läs Stefans inlägg ovan!

120
Nämen Eva, nu skjuter du allt över målet. Delen om foton är avklarad i och med Anders svar.

121
OK, jag har försökt vara försiktig med bilder, men måste kanske ta kontakt med den släkting som på Facebook lagt ut bilder både på sig själv, frun och barnen. Jag tänkte att då vill han väl väldigt gärna vara med på sitt släktträd.  
 
Anders, tror du det räcker att jag hänvisar till att fotot är från hans konto på Facebook?
Jag menar, eftersom det är fritt citera en skriven text, bara man redovisar vem som är författaren, kanske det är samma beträffande bilder?? Åtminstone så förstod jag in tidigare diskussion om upphovsrätt.
 
Men Lotta, jag fick inga länkar av dig. Istället bara veta vad du själv tycker. Vilket jag i och för sig respekterar, därför tar jag bort dem som inte vill vara med i mitt släktträd. Men frågan var om det står lagen.
 
Eftersom jag inte hittat någon lämplig text i PUL, skriver jag så här på min hemsida:  
Beträffande information om personer på Internet har danska Datilsynet skrivit så här:  
Det er dog Datatilsynets opfattelse, at eksempelvis et familietræ med ganske ufølsomme (banale) oplysninger såsom navne, fødsels og dødsår kan offentliggøres på Internettet uden samtykke.
Då detta överensstämmer med andan i svenska PUL, som jag förstått det, publicerar jag på nu levande personer endast namn och födelseår.
 
Ännu har ingen visat mig att jag har fel i mitt antagande. Jag har bara mött en kompakt tystnad när jag frågat.

122
Jadu Lotta. Tänk om du skulle hänvisa till var det står att man inte får lägga upp icke känsliga uppgifter i en släktdatabas på internet. Jag har bett om hjälp tidigare, men aldrig fått svar. Bara en massa tyckande. Jag har nämligen inte alls lust att bryta mot lagen.
 
Beträffande bilder på Facebook, har du nog missat en sak, fullt så slutet är det inte. Jag är inte med i Facebook, men har ändå tillgång till vissa av medlemmarnas bilder. Jag antar det är medvetet gjort, eftersom vissa av bilderna är tillgängliga för endast medlemmar. (Sedan kan man undra hur sluten gruppen är, då miljoner har access.)

123
Öckerö / Äldre inlägg (arkiv) till 19 oktober, 2013
« skrivet: 2009-07-19, 19:26 »
Min mormors mor kommer från Öckerö. Jag har därför kartlagt hennes släkt så långt bak jag förmått.  Efter det har jag kartlagt anornas ättlingar, dvs en stor del av de registrerade individerna har gemensamma gener med mormors mor.
Inspirationskälla har ofta varit DISBYT, men fakta har till största delen hämtats från Öckerööarnas eminenta släktdatabaser, http://www.oosf.se/, och i viss mån från Genline och SVAR.
Informationen finns tillgänglig på min hemsida: http://gultarpgen.se/  
Mer än 600 namn med födelseort Öckerö finns med i min databas. Nu efterlyser jag kommentarer och förslag på släktgrenar som jag kanske borde komplettera med. Foton är mycket välkomna!

124
La Cour / La Cour
« skrivet: 2009-07-19, 19:23 »
På min hemsida http://gultarpgen.se/ har jag dokumenterat en del personer med släktnamnen la Cour och Dornonville de la Cour.  
Det är ingen komplett sammanställning jag har, utan det är framförallt den svenska grenen som jag dokumentrat. Inspiration har, förutom släktens anteckningar, varit Foreningen Pierre Dornonville de la Cours hemsida. Där finns en otrolig massa information, men tyvärr ganska svår att finna. Uppgifterna har jag sedan i mesta möjliga mån försökt kontrollera mot danska och svenska kyrkoböcker.
Jag tar därför gärna emot förslag till ändringar och förbättringar. Foton är alltid intressanta!

125
De Fine / De Fine
« skrivet: 2009-07-19, 19:19 »
På min hemsida http://gultarpgen.se/ har jag dokumenterat en del personer med släktnamnen de Fine, de Fine Licht, de Fine Bunkeflod och de Fine Olivarius.  
Underlagen jag använt är släktens anteckningar och framför allt en bok utgiven 1894 i Köpenhamn av L.H.F. de Fine Olivarius, Stamtavler over slægterna Olivarius og de Fine. Där det varit möjligt har jag kontrollerat mot kyrkoböckerna.
Det är ingen komplett sammanställning jag har, och tar därför gärna emot förslag till ändringar och förbättringar. Foton är alltid intressanta.

126
Kåge / Kåge
« skrivet: 2009-07-19, 19:13 »
Sedan föregående inlägg har jag fått kontakt med familjen Kåge, och de har, med entusiasm, försett mig med underlag, varför jag nu har ett tämligen komplett släktträd över familjen Kåge, som nu är uppe i fem generationer. Vissa grenar behöver kompletteras, varför information tacksamt mottages.
En intressant länk att följa bakåt i tiden, är Bodil Kåges mors sida. Vi vet nu att hennes släkt är dokumenterad så tidigt som 1400/1500-talet. http://gultarpgen.se/pedigree.php?personID=I5062&tree=Berg
Klicka vidare på pilar och flikar!

127
angående just att lägga ut på nätet .... verkar som det alltid finns två åsikter vad som gäller.Det är just det som är problemet. Åsikter. De som är emot att lägga ut släktträd på nätet har ännu inte visat mig VAR i PUL det står att man inte får.
 
att det råder tveksamheter angående kort var nytt för mig.
För ca ett par år sedan hade någon tidning en artikel om bilder från en skolklass, seminarium eller likanande. Då tyckte Datainspektionen att sådan bilder får man inte publicera, medan danska datatillsynet tyckte att det var väl OK.  
Hoppas jag minns rätt.
Det har i all fall gjort att jag surfat en del, och finner då att ett antal kommuner kräver målsmans tillstånd innan skolbarnets bild få läggas i klass/skolboken på internet. Om barnet har nått en viss ålder, kanske 12-14, då krävs också barnets tillstånd.
 
För att slippa strul, har jag på min hemsida en lägsta gräns på arton år, samt att jag kräver tillstånd om individen är i livet. Nåja, jag har några bilder som folk lagt ut på Facebook, och då antar jag att de också mycket gärna är med på min hemsida.
 
Patrik, för din info. Under de här två åren jag haft släktträdet på internet, är det bara två som bett mig ta bort dem. Det ena fallet handlade helt enkelt om att personen inte ville figurera som syskon till en som levde sambo med en avlägsen släkting till mig. Jag tror inte vi andra är riktigt fina nog.  
 
Men det finns inget tvång att ta bort information om släktingar. Datainspektionen hade för några månader sedan en text där det beskrevs hur tillvägagångssättet är om någon vill ha bort information. Jag fattade det att Datainspektion endast kan be hemsidans ansvarige att ta bort information. Underförstått, om hemsidans ägare vägrar, måste den missnöjde individen själv processa med hemsidans ägare. Nu hittar jag inte texten. Kan var borttagen eftersom den beskrev att Datainspektionen inte har någon makt i sådant här trivialt ärende som en databas med icke känslig information om släktingar. Detta är i all fall mina tolkningar. Och jag faktiskt inte sett att någon som skriver att jag har fel.  
Ändå fortsätter en del individer, och föreningar, skriva att det är förbjudet lägga ut information om folk som är i livet. En förening kan ta ett beslut som gäller dem själv. I t ex DISBYT tas inte levande personer med, men det innebär inte att du på din egen hemsida måste följa deras åsikt.

128
Amgående känsligt material.
Det var gammal datorräv intervjuad i en tidning förra året, som sade ungefär så här: Man skall inte skriva in något internet som man inte vill att folk skall kunna läsa på ICA:s anslagstavla nästa dag.  
Alltså, man bör aboslut inte lägga upp känsliga uppgifter i en databas på internet. Det finns alltid någon som någon gång kommer åt det. Det är hur lätt som helst för en hacker att ta sig in i folks, förment konfidentiella, släktdatabaser.
Jämför med hur försiktiga bankerna är med att låta en komma åt pengarna via internet.
 
Sedan vill jag sticka ut huvudet igen. Det finns ingen lag som förbjuder en att lägga upp information med namn och födelsedatum och plats. Däremot är det, toligen, förbjudet att skriva om någon levande persons etnisitet eller t ex brottslighet. Det är alltså inte alls förbjudet att lägga upp en släkttavla på levande personer. Det behövs alltså inte ens medgivande till det.  
När det gäller fotografier är läget inte helt klart. Såvida det inte är kändisar förstås, då finns det redan massor med bilder på internet.

129
Jag var med ett tag i två trådar på Geni.com. Och Geni är väl varken bättre eller sämre än allra andra liknande system. Hoppade av när alldeles för många personer hade registrerat alldeles för många felaktigheter. Jag tror inte det var så mycket skrivfel, utan snarare feltolkningar av kyrkoböckerna.
 
Numera har jag min egen hemsida där jag använder det webbaserade programmet TNG för att visa upp släkten. Mycket poppis måste jag nämna. Får ofta (entusiastiska) mejl från avlägsna släktingar.  
Men jag lägger själv in alla nya individer, efter att först i Legacy ha kontrollerat att det inte finns några logiska fel i databasen, typ mor dotter till sin egen son eller att en individ figurerar två gånger.
 
MVH
http://gultarpgen.se/
 
(Meddelandet ändrat av olund 2009-07-17 11:17)

130
DjVu-/Vista-problem / DjVu-/Vista-problem
« skrivet: 2009-07-11, 22:27 »
Det är i alla fall inte fel i kombinationen Vista och DjVU med IE/Firefox! Båda fungerar hos mig. Åtminstone med de skannade kyrkoböckerna.

131
Antavlor och utskrifter / Datorgjorda Ättlingatavlor
« skrivet: 2009-06-06, 20:58 »
Ett program som har en hel del utskriftsalternativ är Legacy med dess tillägg Charting.
Genbox har också ett antal utskriftsalternativ.
Du får prova dig fram för att se vilken du trivs med. De flesta programmen kan man ladda ner och prova gratis under en viss period.

132
TsarAnor / Äldre inlägg (arkiv) till 13 mars, 2010
« skrivet: 2009-05-20, 16:11 »
Och jag undrar, vad ska vi med ytterligare ett PC-baserat släktforskarprogram till?? Det finns ju redan hundratals! Mer eller mindre dåliga.
 
Varför inte lägga resurser på något unikt med nya tankar bakom?
 
En kombination jag tror det finns marknad för är TNG + Legacy + Microsoft.
 
TNG är ett program Darrin Lythgoe har tagit fram för att visa släktträd på en server. Det använder sig av databasen MySQL och programmet PHP. Se min hemsida http://gultarpgen.se/ hur resultatet blir. Nackdelen med TNG är att det kräver ett visst datorintresse av den som lägger upp hemsidan. Om någon hittar ett bättre program än TNG för att presentera släktträd på Internet så, låt oss veta! Det går att knacka in uppgifter direkt i TNG, men jag tror de flesta föredrar att ha originalet på sin PC och laddar upp databasen via en Gedcom-fil.
 
Legacy är som bekant ett av de populärare PC-programmen för att registrera släkt i en databas. Jag håller med den som skrev (på Rötter?) för ca två år sedan: Legacy är inte bra, men det det minst dåliga. Tekniskt har man nu äntligen lyckats göra programmet stabilt, inte ett enda run time error de senaste månaderna på Vista. Legacy har ett stort antal funktioner som är till mycket god hjälp vid hanterandet av släktträd. Men ack så rörigt programmet är, och i mitt tycke också fult.
 
Microsoft, tycker jag, har visat sig vara ytterst skickliga i att göra användarvänliga program, och ofta ser det snyggt ut också. Det senaste Office-paketet tycker jag är ett exempel på hur ett PC-program skall se ut.
 
Alltså varför inte ta fram något som kombinerar dessa tre saker. Något i stil med Exchange/Outlook, där man alltid kan synkronisera sina e-post meddelande, och samtidigt ändå från en ett internetkafé eller en mobiltelefon gå in och läsa posten. Användaren behöver inte vara något datageni.  
Men det fordrar kanske ett Microsoft eller liknande för att fram något sådant.

133
Register och databaser / Levande personer på nätet
« skrivet: 2009-03-04, 21:56 »
Tom!
Tack för länken, men inte har det blivit mycket klarare för det. Datainspektionen tycks inte nämna något om släktforskning, men skriver så här:
Harmlös information får publiceras på Internet utan den registrerades samtycke. Vad som är harmlös information måste bedömas från fall till fall. Utgångspunkten bör vara hur den registrerade kan uppleva publiceringen. Tänk på att inte alla har samma uppfattning om vad som är integritetskänsligt! Om du är osäker är det en god regel att inhämta samtycke.
 
Det kan jämföras med vad danska datatilsynet skriver:
Det er dog Datatilsynets opfattelse, at eksempelvis et familietræ med ganske ufølsomme (banale) oplysninger såsom navne, fødsels og dødsår kan offentliggøres på Internettet uden samtykke.
 
Båda texterna är väl baserade på en EU-överenkommelse, som jag förstått det.
Du har möjligen inte hittat något som gör det direkt olagligt att publicera födelsedatum i ett släktträd?? Alltså där ordet harmlös är definierad juridiskt.
MVH
OLLE

134
Register och databaser / Levande personer på nätet
« skrivet: 2009-03-04, 21:38 »
Annika!
Om du har en telefon registrerad på dig finns ditt födelsedatum (månad och dag) utlagt på både hitta.se och eniro.se.
Jag menar, det är väl nästan omöjligt undvika att dina födelsedata kan hittas på Internet.
MVH
OLLE

135
Register och databaser / Levande personer på nätet
« skrivet: 2009-03-04, 20:28 »
Jag gillar inte att mitt och mina barns namn med med födelsetider figurerar på nätet.
 
Då är min fråga: Varför får han inte publicera det? Det är väl offentliga uppgifter. Eller?
Jag är intresserad av att få veta om du funnit något skrivet om att man inte får publicera sådana uppgifter i en databas på nätet.
 
Jag har uppfattat reglerna precis tvärtom, att det är tillåtet att publicera den sortens uppgifter.

136
Kropp / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-09-27
« skrivet: 2009-02-16, 09:10 »
Om du går in på DDSS.NU och letar under databasen för födda i Kropp får du fram följande:
 
Födda i Kropps församling  
1689 - 1895  
Datum 1742-03-25 Datum avser dop  
 ID-nr/Regler 451890/DDSS  
 
Barnet  
Namn Jöns Kön man  
Äktenskaplig börd inom äktenskapet Antal födda  
Dödfödd  Paritet  
 
Fadern  
Namn Pär Andersson  
Titel  
Ort Kropp  
   
 Modern  
Namn Kirstena Andersdotter  
Titel  
Ort  
Ålder/födelseår  
 
Dopvittnen  
Smeden mäster Måns Hålbechs hustru Greta Tufwas dotter af Hyllstorp bar barnet, faddrarne woro Trägårdz mästaren Bengt Malm och Ladufogden Nils Brask på Rosendal, Klåckarens hustru Pernilla Pärs dotter i Kropp et.  
Övrigt  
 
 
 
Källhänvisning  
Arkiv Sid-/årsnummer  
Kropps kyrkoarkiv  C:1 231 /    
Förvarande institution Sida i husförhörslängden  
Landsarkivet i Lund  
Läsproblem i förlaga Microfiche volym nr (ej obligatoriskt)  
Nej  
Källanmärkning  
Volymen innehåller: Födda 1689-1757. Lucka 1716-1717-10-13. Vigda 1689-1757. Luckor 1717-10-03-1723-02-10, 1724-03-01-1725-05-04. Döda 1689-1757.  
Övrig information  
Uppgifter för födda saknas 1716 2:a påskdagen - 1717-10-13  
 
--------------------------------------------------------------------------------
Registeranmärkning  
Uppgifterna hämtade ur: Kropp C:1 1689-1757, Kropp C:2 1758-1830, Kropp C:3 1831-1860; Kropp C:5 1861-1879 samt Kropp C:6 1880-1894.

137
Kropp / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-09-27
« skrivet: 2009-02-11, 20:33 »
Om du letar på DDSS.NU så hittar du honom under födda i Kropp.  
Så här ser texten ut:
 
Födda i Kropps församling  
1689 - 1895  
Datum 1774-06-26 Datum avser dop  
 ID-nr/Regler 473563/DDSS  
 
Barnet  
Namn Johannes Kön man  
Äktenskaplig börd inom äktenskapet Antal födda  
Dödfödd  Paritet  
 
Fadern  
Namn Jöns Pers  
Titel  
Ort Hÿllinge Hus  
   
 Modern  
Namn Ingar Persdotter  
Titel  
Ort  
Ålder/födelseår  
 
Dopvittnen  
Nils Fobergs Hustru från Höja hölt det. Wittnen woro Jöns Hansson i Kielstorp, ock des Doter Boel, Pigan Ingar uti Allegården.  
Övrigt  
 
 
 
Källhänvisning  
Arkiv Sid-/årsnummer  
Kropps kyrkoarkiv  C:2 75 /    
Förvarande institution Sida i husförhörslängden  
Landsarkivet i Lund  
Läsproblem i förlaga Microfiche volym nr (ej obligatoriskt)  
Nej  
Källanmärkning  
Volymen innehåller: Födda 1758-1830, Vigda 1758-1830, Döda 1758-1830  
Övrig information  
 
 
--------------------------------------------------------------------------------
Registeranmärkning  
Uppgifterna hämtade ur: Kropp C:1 1689-1757, Kropp C:2 1758-1830, Kropp C:3 1831-1860; Kropp C:5 1861-1879 samt Kropp C:6 1880-1894.

138
Trolle-Ljungby / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-03-13
« skrivet: 2009-02-10, 20:47 »
Hej Katarina!
Det tycks vara fel på datum eller församling.

139
Stora Köpinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-02-28
« skrivet: 2009-02-05, 21:14 »
Suzanne!
Här är mer om din släkt. Du kanske ska kontakta Mona Stensson.
 

140
Helsingborg / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-03-17
« skrivet: 2009-02-03, 16:07 »
Du ska få lite hjälp så du kan börja.
Gunnar Linnéus föddes 18 juni 1907.
Se bif klipp:

 
Sedan kan du få fram något ur DDSS.SE, t ex om Gustaf Edvard:

 
Eftersom Per Andersson är född i Stora Köpinge och Anna i Stora Herrestad, blir till att fortsättningen leta i kyrkoböckerna där, t ex via Genline.
 
MVH

141
Windows Vista / Äldre inlägg (arkiv) till 23 januari, 2009
« skrivet: 2009-01-21, 09:55 »
Helen!
Varför inte Windows 8? Visst kan du vänta på Windows 7, som dröjer ca ett år innan den släpps till vanligt folk. Men då kan du vara ganska säker på att man redan börjar prata om Windows 8, som givetvis ska bli ännu bättre. Och så kommer det att fortsätta. De 25 år vi har haft PC på marknaden, har det kommit ett nytt operativsystem vart annat eller vart tredje år. (Jag ser att Jan skrev samma sak medan jag filade på detta.)
 
En släktforskarkompis berättade att hon köpt en Vista-dator, när den gamla kraschade.  
Till hennes bestörtning slutade många av forskarprogrammen att fungera efter ett tag, och några gick inte ens att installera. Det hade tydligen något att göra med att Vistas drivrutiner och hårdvara inte fungerar med Windows XP:s drivrutiner, eller äldre än så.
 
Drivrutiner. Som Carl skriver är de skapade för en viss Windows version, men observera de har inte med programmen att göra, utan används för hårdvaror. Och där finns ett problem, det finns en hel del gammal hårdvara som inte har fått drivrutiner anpassade för Vista. Själv har jag en fem år gammal Epson-skanner som inte går att köra under Vista.
 
Program. Det finns säkert en del gamla program som inte fungerar under Vista. Jag har också laddat ner en del gratis släktforskarprogram som inte heller fungerat i Vista. Alltså, det kan vara skäl att kolla om ens favoritprogram verkligen tillåts köra under Vista. Fast själv skulle jag skrota ett sådant program och köpa ett nytt.  
 
Vista. Du skall inte lyssna på allt prat om dåligt Vista. För det är det inte. MEN, se till att du har ordentligt med RAM-minne. Något år innan Vista släpptes sa teknikerna på Microsoft att Vista fordrade minst 2 GB, när sedan försäljarna fick tag i marknadsföringen blev det plötsligt ändrat till 1 GB. Men idag kan du väl knappast köpa mindre än 2 GB. Fast jag har stoppat in mer, för en sak har jag lärt mig, man får aldrig för mycket minne i RAM. Allt efter som åren går med nya program och nya updateringar känns minnena för små. Och det är bättre att stoppa in minne när datorn är relativt ny, efter 2-3 år kan det vara svårt få tag på rätt sort. Åtminstone till vettigt pris.
En sak till. Bry dig inte om vad det är för processor och hur snabb den är. Om du inte skall använda datorn för avancerade spel, har processorn ingen betydelse. Men gott om RAM-minne är bra att ha när man har en massa släktforskarprogram öppna samtidigt.

142
Windows Vista / Äldre inlägg (arkiv) till 23 januari, 2009
« skrivet: 2009-01-19, 21:33 »
Jag har inte samma erfarenhet som Chris.
Jag har en Vista 64 bit sedan två år.
Att FireFox skulle fungera bättre än Internet Explorer 7 vid användning av DjVu hos SVAR,håller jag inte med om. Inte det minsta. Det är nog en mycket subjektiv åsikt.
 
Om Chris har ostabil IE, föreslår jag att ta en titt om det ligger kvar gamla filer under Program/Makromedia. Det har visat sig att de urgamla filerna inte avinstalleras när nyare Adobe Flash installerats. Dubbla uppsättningar krockar ibland (dagligen) och låser IE.
 
Örjan! Köp du lungt en Vista dator! Vad du skall fundera på är om du behöver mycket minne. Om du jobbar mycket med bilder, musik eller video. Då skall du köpa Vista med 64 bit, eftersom det operativsystemet tillåter dig använda upp till 8 GB RAM. Annars är du låst till max 3 GB.

143
05) Datum / Dominica post Epiphania
« skrivet: 2009-01-10, 21:42 »
Hej Carl och tack för svar!
NU fann jag sidan, den ligger väl dold i Rötters hemsida.
 
Jag har försökt köra programmet, och mycket riktigt fungerar det inte under Vista. Emellertid får jag inte heller igång det under XP på min gamla dator.
 
Då skrev jag ett mejl till Egon Bosved, men länken till han e-post är fel. Jag får svar tillbaka att e-postadressen inte finns.
 
Alltså, min fråga kvarstår: Finns det ett sådant kalender program på Internet?

144
05) Datum / Dominica post Epiphania
« skrivet: 2009-01-10, 15:15 »
Jag har sett att det i DISGEN finns en kalenderfunktion som översätter datum från latin.
Finns denna kalenderöversättare som separat datorprogram eller funktion eller dokument på Internet?

145
Kåge / Kåge
« skrivet: 2008-12-31, 10:44 »
Jag söker kontakt med någon i familjen Kåge som kan komplettera den information jag samlat på min hemsida GultarpGen.se http://gultarpgen.se.
 
De ättlingar till Kristina Lundstedt och Nils Jönsson Nilsson jag funnit i kyrkoböcker och på Internet finns här http://gultarpgen.se/descend.php?personID=I3564&tree=Olles.
Följande barn har jag funnit: August Nilsson 1869, Mathilda Augusta Kåge 1871, Inis (Inez) Maria Kåge 1880, Nils Ivar Kåge 1882, Gösta Martin Kåge 1883, Algot Wilhelm Kåge 1889.
 
Anorna till Kristina Lundstedt finns här http://gultarpgen.se/pedigree.php?personID=I3564&tree=Olles&parentset=0&display= standard&generations=6.

146
Stenestad / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-10-13
« skrivet: 2008-12-29, 23:02 »
På DDSS http://ddss.nu/ hittar du exakt vad som som också står i kyrkoboken GID: 100011.76.24500. Alltså ingenting om fadern.
MVH

147
Allerum / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-06-13
« skrivet: 2008-12-11, 17:49 »
Jag hade missat att också Genline har 1905 för Allerum.  
Tyvärr är det kopia av samma SCB-utdrag som SVAR har lagt ut. Skillnaden är bara den att SVAR har högre bildkvalitet.
 
Så min efterlysning kvarstår. Har någon tillgång till originalet av kyrkoboken?

148
Allerum / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-06-13
« skrivet: 2008-12-11, 10:45 »
Jag söker det korrekta födelsedatumet för Gudrun Elisabeth Berg född mars 1905.
 
SCB:s avskrift ur kyrkoboken nämner 1 mars, medan CD-skivorna Sveriges dödbok 1947-2006 och Sveriges befolkning 1970 från Släktforskarförbundet, nämner 19 mars.
 
Eftersom alla tre källorna är avskrifter, undrar jag om någon har tillgång till originalet eller foto av kyrkoboken och kan kontrollera uppgifterna.
 
Ref. personnummer 19050319-6503 och bifogade urklipp.

149
Stenestad / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-10-13
« skrivet: 2008-10-29, 21:11 »
Det framgår inte om du redan har tittat i DDSS. http://ddss.nu/
Här är deras text:

150
Raus / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-09-18
« skrivet: 2008-10-27, 16:08 »
Jag har kört fast på min fmffm, Kerstin Andersdotter. Se min hemsida http://gultarpgen.se/relationship.php?generations=30&altprimarypersonID=&savedpe rsonID=&secondpersonID=i1&tree=Olles&primarypersonID=I648
 
Enligt flera husförhör ska hon vara född 12 aug 1764 i Raus. När man räknar bak på åldern uppgiven i dödboken ska hon vara född 1 Nov 1764.  
Men det finns ingen som passar in i Raus enligt DDSS.  
Det finns en Kerstin Andersdotter född i Kropp 4 Nov 1764, vilken det kan/bör vara enligt uppgifter på DISBYT. Men hur kan man veta att det är min Kerstin?
 
Referenser: DDSS och Hfh GID: 1813 GID: 1330.28.82600, hfh 1820 GID: 1330.29.93500, hfh 1822 GID: 1330.33.12200, hfh 1827 GID: 1330.34.30000
Död GID: 1330.55.4500
 
Finns det något mer ställe man kan titta på?

151
Helsingborg / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-01-21
« skrivet: 2008-10-02, 15:04 »
I folkräkningen för Helsingborgs stad, Malmöhus län 1900 på sidan 41 finner jag detta:

MVH
OLLE

152
Ottarp / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-09-30
« skrivet: 2008-09-30, 22:53 »
Den enda Marta jag i hittar i födelseboken för Ottarp 1910 är denna:

Hon föddes 16 juli. Siffran 25 är ett löpnummer i kyrkoboken.
MVH

153
Helsingborg / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-01-21
« skrivet: 2008-08-07, 11:40 »
Om Ödåkra.
Efter vad jag kan se måste du titta inte bara i Fleninge, där många ödåkrabor finns med, utan också i Allerum, då jag finner att t ex Duvestubbe är med där.

154
02 Arkivväsende / Genline eller Svar
« skrivet: 2008-07-25, 21:55 »
Vill komplettera Anders svar med att konfirmera att jag, efter att kört fast med Genline, fick en nystart med hjälp av SVAR. SVAR har för ett antal län lagt upp Folkräkningarna för 1880, 1890 och 1900 i digitaliserad form. Med det menar jag att man har skrivit av folkräkningarna och registerat uppgifterna i en databas, vilket gör sökbarhet på namnet. Har varit till mycket god hjälp för mig.  
 
Sedan har SVAR skannat in massor av församlingar fram t o m 1937. Skanningen är välgjord med bra kvalitet, dessutom är det skannade materialet mycket välskrivna kopior av kyrkoböckerna.  
Tyvärr, tyvärr, har SVAR inte blivit färdiga med en innehållsförteckning över församlingarna, varför det är ett tidsödande arbeta att bara hitta den församling man vill åt. Men det kommer väl så småningom.
 
När jag väl kom vidare genom att leta i SVAR, visde det sig att jag också var tvungen att gå till Genline. Det är dyrt att vara släktforskare i Sverige! Jfr med Danmark, där det hele ligger tillgängligt gratis på Internet.

156
Ottarp / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-09-30
« skrivet: 2008-05-05, 21:48 »
Vill någon hjälpa mig tyda Ottarps kyrkobok för 1776?
Vem är föräldrar till Nils Johansson Lundstedt född 16 mars 1776 i Avenstorp, Ottarp?
 
Först fick jag fram, men minns inte hur, att föräldrarna är Lars Lundstedt (Larsson) och Hanna Eriksdotter, se hemsidan http://gultarpgen.se/getperson.php?personID=I1686&tree=Olles
 
Sedan råkade jag läsa på Familysearch http://www.familysearch.org/Eng/search/frameset_search.asp?PAGE=ancestorsearchre sults.asp att de heter Johan Nilsson Lundstedt och Kierstine Nilsson.
På Familysearch visar de att Johan Nilsson Lundstedt/Kierstine Nilsson har nio barn. De sju första har jag funnit i DDSS, men Nils Johansson Lundstedt och Palen Johansson Lundstedt kan jag inte finna i Ottarps kyrkobok, eftersom jag inte kan läsa texten.

157
Den här diskussionen blir allt intressantare.
Jörgen Tollesen påstår att en transkription av en allmän handling skall betraktas som ett verk.
Mårten Swärd citerar regeringens beskrivning av verkshöjd.
 
Alltså Jörgen, det är nu upp till dig att visa var det står att din tolkning är rätt. När jag funderat på det du skriver, finner jag det tämligen ologiskt att jämföra en avskrift av en allmän handling med ett litterärt verk.  
 
Att det är omoraliskt av Jens att lägga ut information utan angivande av källan är vi överens om. Men är det verkligen olagligt?

158
Där ser man. Så fattade inte jag det.
F ö är ovanstående inlägg redan registrerade i Google, så nu ligger den verkligen ute.

159
Det var ett bra inlägg av Jörgen Tollesen. Tack för det!
 
OK, då får jag ge mig angående avskrift av allmän handling. Om det nu skulle hålla i en domstol, men jag tänker inte prova.
 
Det var lite provokativt formulerat av mig.  
Jag har haft mina tvivel, och har därför på min hemsida inte kopierat in avskrivna dokument utan i stället lagt länkar till dessa dokument. Alternativt har jag citerat några rader och länkat till källan.  
 
Nackdelen med att länka till andras dokument är att skribenten kan ta bort eller flytta dokumentet till annan internetadress.
 
Jag utgår alltså från att när en skribent lägger ut information på nätet, så vill denne att informationen skall läsas.

160
[color=119911]Kontentan av detta: allt, som producerats av alla släktforskare och alla föreningar ska ut på Pirate bay, fildelning är tydligen OK för många.  
Hittar du någon trevlig CD därute i cyberrymden med några hundratusen individer från dina hemsocknar, ja, då tar du genast och laddar hem, i morgon lägger du ut lämpliga delar på din lilla hemsida, slår dig för bröstet: Detta har JAG gjort!  
Otroligt.[/color]
 
Otroligt, visst så är det.  
Men det är lite fel att prata om fildelning, eftersom det ordet i dagligt tal förknippas med att gratis publicera upphovsrättsskyddade verk som film, böcker, musik.
 
När det gäller sammanställning av personuppgifter i släktträd, som namn, födelseår och dödsår så är det helt fritt att publicera sådant. Och inte kan du hävda något upphovsrätt. Det är fritt fram att kopiera andra hemsidor bäst du vill. Och det finns siter med mer än hundra tusen individer efter vad jag läst. I Danmark finns det några med ca 50000. Fritt att kopiera! Om du ids.
 
Däremot måste man hålla koll på så att man inte bryter mot PUL, för då kan man riskera bli stämd. Om detta står det skrivet på många ställen, inte minst här på anbytarforum.
 
Läs detta nedanstående danska mening. Jag har inte hittat något så klart uttryckt om PUL, men eftersom båda länderna följer EU överenskommelser, skiljer sig nog inte tolkningen nämnvärt:
Det er dog Datatilsynets opfattelse, at eksempelvis et familietræ med ganske ufølsomme (banale) oplysninger såsom navne, fødsels og dødsår kan offentliggøres på Internettet uden samtykke.
 
Titta på min hemsida http://gultarpgen.se/ så får du länkar till många släktdatabaser i Skandinavien med totalt över 200 000 namn. Fritt att kopiera! Eller kan du titta på TNG-länken som går till en databas med 6,481,457 namn i 505 databaser.

161
Genline m fl distribuerar en offentlig handling, och alla lägger ut sin släkt på internet baserad på det som man fått fram ur Genline, SVAR, Tjörnforskarna, Öckerööarna, etc etc.  
 
Så visst delar du ut information från Genline. Men Genline vet säkert om det, för de kan aldrig bevisa om du som användare har hämtat informationen i Utah, på DDSS, Landsarkivet, Svenssons, etc, etc.
 
Nu har Genline beslutat ta betalt för att dela med sig av informationen de har, och en del av oss är beredda att betala för det, för att slippa gå till landsarkivet. Andra som Tjörn och Öckerö lägger ut informationen gratis.  
 
Ja, all släktforskning är med det resonemanget fildelbart. Ägaren till ursprungsinformationen är det allmänna, stat, kyrka.
 
Om man inte vill dela med sig av det man funnit ut, ja då ska man hålla sig borta från tidningar, internet, böcker, mm. För det är inte en enskild individ som äger information, den är hämtat från offentlig handling och individen presenterar den på ett visst sätt.  
 
Sättet att presentera på kan man kanske hävda ägandeskap till, vilket Genline gör genom att betalt för sitt sökprogram. Jag har inte sett att de hävdar att de är ägare till informationen som sådan. Tvärtom, skriver de visst att de hämtat den från mormonerna. Eller om det är SVAR som skriver det.
 
Om nu Jens har kopierat rakt av den texten du hänvisar till, tycker jag att han rent moraliskt borde hänvisa till källan. Jag gör det i regel, men det kan knappast vara en skyldighet.  
 
I den här diskussionen kanske man skall skilja på etik och och juridik.
MVH

162
Jag tycker fortfarande att frågan om upphovsrätt inte hör ett dugg hemma på en sida som ska handla om program för hemsida. Men tycker moderatorn att det OK, så fortsätter vi.
 
Stig-Lennarts hänvisning ovan handlar om upphovsrätt.
Det som fått Sven-Erik att gå i taket handlar tydligen om att han överfört offentlig handling till digital form. Men vad i all världen har det med upphovsrätt att göra? Jag är inte jurist, men det verkar orimligt att tolka en domstolshandling som ett litterärt verk med upphovsrättigheter.
 
Det skulle vara intressant att får höra från en jurist huruvida offentlig information som har överförts till annat media, kan säkras med Copyright.  
 
För övrigt läste jag en diskussion på danska DIS, där en som Sven-Erik ondgjorde sig över spridandet av information. Hon fick nog klart för sig, att har man lagt ut något på internet, så är det offentligt.  
Om jag fattade rätt är det fritt fram att publicera vad som helst på internet, under förutsättning att vid material med upphovsrätt skall författaren nämnas i samband med citatet. Men det kan alltså inte gälla Sven-Eriks information?!

163
Jaha!?
 
Du skriver det i anslutning till ScanGen!
Men nu verkar det vara så att du retar dig på individen Jens Lindström.
 
Du får ursäkta, men vad har det att göra på ett forum som handlar om Program för hemsida
 
Du får väl tillskriva Jens, OM det nu är så att det är olagligt det han gjort.
 
JAG tror inte det olagligt, då det tycks vara offentlig information. Men det hade väl varit snyggt av honom att referera till den som har författat det.
 
Vi får väl be moderatorn ta bort dessa fyra ovidkommande inlägg.

164
Nu får Sven-Erik förklara sig!
Lagt ut utan tillstånd Vad är det för tillstånd som behövs??
 
Prata om egen forskning. Var står det???
 
Om jag fattat PUL rätt finns det inga restriktioner på att lägg ut namn, ålder och andra oförargliga uppgifter.  
Sedan tycker jag att har någon frivilligt lagt ut mer, t ex foton, då borde det vara allmän egendom.
Sökning på telefonnummer ger oftast också födelsedatum!
 
Men i fallet ScanGen fattar jag din kritik ännu mindre, det står klart att det motsvarar google.
 
Så en liten förklaring från dina sida vore bra för oss som inte fattar vad du menar.

165
Jag känner inte till Rootsweb, men det står så här:
The primary purpose and function of RootsWeb.com is to connect people so that they can help each other and share genealogical research Påminner om DISBYT.
 
Här är en kort beskrivning om PhpGedView, om det kan vara något. Alternativ till TNG, men kräver fortfarande en server med PHP och MySQL:
http://wiki.phpgedview.net/en/index.php?title=What_is_PhpGedView
 
Adress till en site du kan titta på: http://www.honor.dk/Genealogy/

166
Det beror väl på hur många individer du har i din släktdatabas.
Programmet NVU som nämns ovan är till för att ... create web pages and manage a website ... , dvs, det är nog inte lämpligt att använda den principen för större mängder data.
 
Själv har jag lagt ut mina data på en lågprisserver (144:-/år) med programmet TNG, The Next Generation of Genealogy Sitebuilding. Det kostar 30 USD, dvs under 200:-.
 
TNG använder databasen MySQL och programmet PHP för att generera bilden allt efter besökarens behov. Dvs den tar väldigt litet minnesutrymme på servern.
 
På min hemsida http://gultarpgen.se/ kan du se hur det fungerar. Där är också länkar till måmga andra TNG-siter i Skandinavien.
MVH
OLLE

167
Övrig teknik / Seg dator
« skrivet: 2008-03-08, 20:22 »
Nä, JAG skulle inte köpa en bärbar. Alldeles för mycket svagheter på dem.  
Köp en bordsdator, om du har plats. Finns hyfsade för 4000 plus priset för skärm.

168
Som det skrevs i ett tidigare inlägg, det perfekta släktforskarprogrammet finns inte.
 
Efter att ha använt Geni.com några månader, blev jag galen på långsamheten.
Efter att surfat runt lite, bestämde jag mig för att använda TNG http://lythgoes.net/genealogy/software.php,
Det är serverbaserat varför jag fick hyra in mig på ett webhotell för 144:- om året plus ca 150/år till iis.se för domännamnet. TNG använder PHP och MySQL på servern.
Flera användare som kan tillåtas att skriva in data. Tyvärr är exportfunktionen till Gedcom inte helt tillförlitlig, varför man på TNG forum rekommenderar att använda ett PC-program som original, och kopierar upp gedcom-filen till servern.
 
När man gjort undersökning i TNG-forum på vilket slags PC-program man använder, visar det sig att ca 35% använder Legacy. De andra 65% är spridda på mängder av program.  
 
Jag köpte alltså Legacy just för att många använder det med TNG. Och där har jag inte sett några problem. Men det är väl det enda positiva jag har att säga om Legacy. Det är väl inte dåligt, men långt ifrån bra.
 
Sedan har jag GenBox. Inte heller det är väl dåligt, men jag använder det mest för att det finns så många olika rapporter att titta på.
 
MinSläkt tycker jag är bra, men man märker att det saknas resurser att göra en rejäl modernisering av det. Det är ett program som jag rekommenderar till nybörjare och personer som inte är så vana att använda PC. Synd bara att han tar så mycket betalt 300 SEK, nu när USA-programmen kostar 30USD, dvs under 200 kronor.  
 
Ett program som har hjälpt mig mycket för att rensa upp fel i min databas är GenoPro. Det är egentligen inte alls i stil med de andra släktprogrammen. De är ursprungligen gjort för att konvertera från ett filformat till annat. Men jag rekommenderasr det för den som vill kunna se innehållet i databasen, på längden och tvären. Utmärkt om man vill kopiera in vissa delar av databsen till Excel till exempel.
 
Inget av de nämnda PC-programmen är riktigt bra. Och inget av dem är certifierat för Vista!!  
När jag är som surast önskar jag att Microsoft tar tag i det här med släktprogram, för de är mycket bra på att göra program som är användarvänliga.
Ja, detta är vad jag tycker.

169
Legacy Family Tree / Legacy Family Tree
« skrivet: 2008-02-21, 22:16 »
Är det inte konstigt att man håller på med översättning till Legacy 6.*, när Legacy 7 som finns i beta är på väg ut?
 
Fråga: Vet någon om det finns någon bra site på engelska där det diskuteras Legacy? Den svenska ....

170
Datorprogram (för släktforskning) / GenoPro
« skrivet: 2008-02-17, 16:37 »
Mina kommentarer om GenoPro.
Jag håller inte med Andreas, jag tycker INTE det är lämpligt för nybörjare, då föreslår jag hellre MinSläkt.
GenoPro är ett program som inte liknar något annat inom släktforskning. Det är fult, det är svårnavigerat.
Men de skriver på något ställe, att programmet ursprungligen är gjort för att konvertera mellan olika filformat som används för släktdatabaser.
 
Jag vill ändå inte vara utan programmet. Det är fantastikt bra att ha om man vill få en översikt på innehållet i sin släktdatabas. Enkelt att se vilka personer som hänger i luften, alltså utan länk till släktträdet. Man kan se äktenskap där länken försvunnit.
 
Jag hade ursprungligen släkten dokumenrad i Geni.com, när jag tröttnade på det otroligt långsamma programmet, exporterade jag det till en Gedcom-fil som jag sedan importerade till TNG, på min hemsida.
När jag sedemera fann ut att jag inte gillade att knacka in data on-line i TNG, exporterade jag datana en gång till. Och det skall min inte hålla på med. I GenePro fick jag en tydlig överblick på alla länkar mellan makar och föräldrar till barn, som försvann vid dessa två konverteringar. 200 av 1000 poster var felaktiga!
 
Det är enkelt att kopiera bitar i databasen, både på längden och tvären, och klistra in i t ex Word, Excel, m fl.
Alltså, jag vill inte var utan GenoPro, som ett komplement till Legacy eller liknande.

171
Vi tar det här utanför forumet. Jag sänder ett e-post,.

172
Nu vet jag inte om jag förstår vad du är ute efter med att indexera.  
I TNG kan man titta på det här:
http://gultarpgen.se/register.php?personID=I202&tree=Olles&generations=5
 
Jag har inte försökt skriva ut den, jag kan inte se att det finns rapporter förberedda i TNG, för dem ska man tydligen preparera själv, men annars går det säkert att printa med hjälp av skärmklippverktyget i Windows Vista.  
 
Om du menar att visa innehållet i databasen, så kan man väl göra det i MySQL, men DET kan jag inte.
 
Däremot har jag ett program som heter GenoPro där man kan se databasen på längden, tvären, uppochner, mm, mm. Var till god hjälp när jag överförde filerna från Genline till GED. Massor av poster och länkar försvann nämligen. Från GenoPro kan jag ta ut vissa poster och/eller kolumner och kopiera in i t ex Excel, Word, mm.

173
Det är ju några år sedan Anders och Hans skrev ovanstående.
Efter att nu ha använt TNG i sex månader har jag följande kommentarer.
 
Anledningen till att jag valde just TNG var att jag i Danmark sett många prydliga hemsidor baserade på TNG. Det är framför allt sökningen och presentationen som jag gillar.
 
Det går bra att skriva in poster direkt i TNG, men det visade sig att tyvärr är där fel i exportfunktionen, varför personer kan försvinna. På TNG:s forum kan man läsa att det inte är rekommendabelt. Deras rekommendation är att använda Legacy eller liknande program för att spara sitt original, och exportera en GEDCOM-fil när man vill ladda upp en ny version i TNG. För övrigt är det livaktigt forum man har hos TNG, och kan man ställa relevanta frågor, får man alltid ett proffesionellt svar. Ett klart plus för TNG! http://www.tngforum.us/
 
TNG är ingenting för personer som tycker att program skall vara lättinstallerade som Microsofts Windows-program. Å andra sidan behöver man heller inte vara programmeringskunnig. Jag vill säga att det fordrar ett visst intresse för datorer och vanlig ordning och reda. Det gäller att hålla reda på mappar och filer, påminner om hur vi höll på med MS-DOS för 20 år sedan. Alla beskrivningar är på engelska, skrivna av en tekniker, varför det vill till att man läser sakta för att fatta. Följer man installationsbeskrivningen punkt för punkt, går allt enkelt. På en halv dag hade jag TNG och min hemsida uppe, och det var första gången jag provade på sådant.
 
TNG är baserat på PHP och MySQL. Eftersom jag endast har ADSL-förbindelse var det aldrig ett alternativ att köra TNG på en server hemma. Jag råkade i sammanhanget få läsa en test av webhotell i Sverige http://internetworld.idg.se/polopoly_fs/1.99571!webbhotell%202007.pdf, varför jag hyr in mig hos en sådan för 144 kronor/år. Tillkommer 150 kronor/år för domännamnet (.se).
 
Priset för TNG tycker jag är synnerligen acceptabelt, 29 USD och med tanke på den låga dollarkursen, är det riktigt billigt.
 
Eftersom datana ligger i en databas och sidorna genereras i PHP, tar TNG upp liten plats på servern. I de 144 kronorna ingår 1000 MB minne. I mitt fall går det åt 80 MB för en databas som innehåller >25000 namn.
 
I TNG kan man dela informationen som finns i databasen till sådant som är öppet för alla, respektiva sådant som ska vara tillgängligt endast för närmaste familjen genom inloggning.
Man kan också ladda upp alla namnen i en för TNG användare gemensam databas på TNG Network, http://tngnetwork.lythgoes.net/, med >6 milj namn/länkar. Vidare har användare av TNG snickrat ihop ett program som ska hjälpa Google och andra sökmotorer att hitta information. Om det fungerar vet jag inte ännu.
 
Till TNG kan man välja mellan olika förberedda mallar till hemsidans första sida. Sedan kan man med hjälp av Notepad skriva in egen text. Se min hemsida http://gultarpgen.se/
där jag också lagt in länkar till bl a andra TNG hemsidor i Skandinavien. Jag fick lägga tillägsinformationen i html, eftersom jag inte har funnit något Word som konverterar min text, färger,format, mm till PHP-språket.

174
Svalöv / Svalöv, födelsebok 1776
« skrivet: 2008-02-11, 15:06 »
Jag bugar och bockar. I och med jag fick namnet Nils Trulsson lossnade det. Det är inte ett vanligt namn i Svalöv, varför jag hittade honom i två husförhör, med sina tre barn.
 
Jag tror emellertid att det numera stavas Skockahuset. En anfader Lundstedt är född där. Heter tydligen också Rutenborg, enligt denna för mig intressanta artikel, http://www.cenara.com/users/ce01914/sloff/sob/98-2/granser.htm
Kan förklara varför en del av mina släktingar försvinner i husförhören.
 
Namnet Nils Trulsson finns med på denna sidan: http://www.cenara.com/users/ce01914/sloff/sob/04-2/Andaktssocieteten.htm under avsnittet Pietister bland allmogen. Eftersom tiden stämmer och namnet Skockahuset nämns, är det kanske inte osannolikt att det är samme Nils Trulsson.

175
Svalöv / Svalöv, födelsebok 1776
« skrivet: 2008-02-10, 20:59 »
Vad står det här om Bengta som är född 1776?
Antar det är 7/5.  
GID 1369.20.2000
 

176
Kågeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-08-22
« skrivet: 2008-02-09, 17:24 »
Står det verkligen Månsson i 1285.46.66400? Jag får det till murarmästare.
Titta också på DDSS.NU under födda i Kågeröd. Se bild nedan.
 
Här några GID med husförhör:  
1285.26.74300 husf 1800-09  
1285.27.80300 husförh 1809-13 finns barnen Erik, Bengta och Henrik med.
1285.28.99200 1813-19 endast med barnet Henrik.
 
Om du går in på min hemsida på den här adressen:  
http://gultarpgen.se/getperson.php?personID=I225&tree=Olles
kan du genom att klicka på tabbarna Anor respektive Ättlingar se Eriks släkt. Om du klickar runt lite kan du se hur långt jag har kommit i identifierandet av Lundstedtarna i socknarna runt Helsingborg.  
På den här länken kan du se alla 63 med efternamnet Lundstedt:  
http://gultarpgen.se/search.php?mylastname=LUNDSTEDT&lnqualify=equals&mybool=AND
 
Mina huvudsakliga källor är DDSS och min farmors svarta bok.
Om du hittar någon gemensam släkting, så låt mig veta. Mejladress finns på hemsidan.
 

177
Jäder / Jäder, Per Ersson född 1765?
« skrivet: 2008-02-09, 16:14 »
Tack för hjälpen.
Jag kom inte längre än så, då jag inte kan läsa vad prästerna skrivit. Men det är gott nog.
Jag hittade Anna Larsdotter, som begrovs 21 feb 1762.

178
Jäder / Jäder, Per Ersson född 1765?
« skrivet: 2008-02-08, 23:54 »
Fortsättning på Per Ersson.
Han förekommer tydligen i hfl 1749-66 i GID 77.6.44300 och i SVAR på sidan 213 där det står:

 
Jag behöver hjälp med tolkning.
Har Per en bror Erik? fd 1762?
Hans far Erik Andersson fd 1834?
Hans mor Kerstin Larsdotter fd 18??
Är det Pers farfar som heter Anders Eriksson fd 1704??
Är det så fall Pers farfars far som heter Anders Andersson?
 
Om det nu är så, kan jag då få hjälp att tyda namn och årtal för de personer som ingår i familjen.

179
Jäder / Jäder, Per Ersson född 1765?
« skrivet: 2008-02-08, 17:22 »
Tack Siv!
Då var det löst. Fastän jag nu vet vad som står i kyrkoboken, kan jag ändå inte läsa det.

180
Jäder / Jäder, Per Ersson född 1765?
« skrivet: 2008-02-07, 17:27 »
I GID 2670.9.19400 står det så här:

 
Jag antar att det är Jäder i Södermanland som avses. I GID 77.2.21400 och sidorna frammåt finner jag flera Per, men jag kan inte få fram vilken Per och föräldrarnas namn det i så fall är.

181
Bromma / Bromma födelsebok
« skrivet: 2008-02-07, 14:43 »
Tack Anders!
Jo, jag upptäckte att jag blandade ihop flera socknar i samma tråd. Men det är ändå fel på trådens namn. Det ska ju börja med sockennamnet. Läste jag i instruktionen.
Skall bättra mig.

182
Kärrbo / Kärrbo - Gustava Persdotter 1807
« skrivet: 2008-02-06, 23:34 »
Tack för hjälpen!!!
Hedvigsborg är det! Hittar det namnet i husförhöret 1805-14 på sidan 2670.7.105300.
Vissa av namnen är med där, men alla är ju överstrukna, vad menas med det?
Och var kommer Per och Stina ifrån?
 
(Meddelandet ändrat av olund den 06 februari, 2008)

183
Kärrbo / Kärrbo - Gustava Persdotter 1807
« skrivet: 2008-02-06, 22:53 »
Jag behöver hjälp att tolka texten om Gustava Persdotter född 11 juli 1807. Vad står i kolumnerna Föräldrar och Omständigheter?
Hon finns med på GID 2670.19.78700.
Här är en kopia från SVAR som är av bättre kvalitet:
 

184
Bromma / Bromma födelsebok
« skrivet: 2008-02-06, 17:32 »
Tackar.
Nästa fråga.
Jag kan i GID 1649.10.98700 läsa att Ola Olsson är född 14 juni och döpt 17 juni 1787.
Fadern heter Ola Nilsson, men vad heter modern?

185
Bromma / Bromma födelsebok
« skrivet: 2008-02-06, 14:30 »
Tack Anders, jag har kunnat fylla i många luckor med din hjälp.
Nu nästa problem.
I GID 1361.24.61600 kan jag läsa att Karna Rasmusdotter är född 12 sep 1788.
Men vad heter hennes far och mor?

186
Bromma / Bromma födelsebok
« skrivet: 2008-02-05, 21:30 »
Nu har jag fastnat igen.
Nu gäller det Boel Areldsdotter som enligt flera husförhör är född 5 Apr 1798 i Walleberga.
Men när jag försöker läsa dopboken GID 1715.2.9000 får jag fram att hon är döpt 9 september. Men vad står det för datum för födelse?
Står moderns namn?
Vad står det före faderns namn?

187
Bromma / Bromma födelsebok
« skrivet: 2008-02-04, 23:50 »
Tack så mycket!!!
När du tolkat det kan jag väl med lite god vilja också läsa det.  
Det är därför jag tycker DDSS är så bra, då är det redan tolkat.

188
Bromma / Bromma födelsebok
« skrivet: 2008-02-04, 21:58 »
I en annan gren av samma släkt finns en Nils Jonsson som ska vara född 29 sep 1793 i Stora Herrestad. Den födelse/dop-sidan finns på GID 1361.24.62900.
Går det från den utläsa vem som är hans föräldrar?

189
Bromma / Bromma födelsebok
« skrivet: 2008-02-04, 17:08 »
Ytterligare en följdfråga.
Nils Henriksson ska vara född 3 jan 1777 i Högestad. Men vad står det här i GID 1268.16.67700?
 

190
Bromma / Bromma födelsebok
« skrivet: 2008-02-04, 16:59 »
Tack Anders!
Då kommer en följdfråga.
Nämnda Boel Jönsdotter ska enligt flera husförhör vara född i Bussjö 29 nov 1774.
Jag hittar det årtalet på GID 1196.20.12400, men jag kan inte läsa en enda rad av det.
Vilken post handlar om Boel och vad heter hennes föräldrar?

191
Bromma / Bromma födelsebok
« skrivet: 2008-02-04, 15:34 »
Vad står det i GID 1196.21.20100 om Nils far på de två första raderna?
På raderna 3 och fyra står det väl Hustru Boel Jönsdotter 44 år gammal?
 

192
Hjärnarp / Hjärnarp - Lovisa Rasmussen 1847-11-19
« skrivet: 2008-02-04, 09:41 »
Tack Anders!!
Det var intressant. Inte konstigt att jag inte förstod, det var många nya ord för mig. Osttryckeri, barnbärerskan - aldrig hört talas om.

193
Hjärnarp / Hjärnarp - Lovisa Rasmussen 1847-11-19
« skrivet: 2008-02-03, 22:50 »
Men hur är hela texten? Det är bara hälften av orden jag kan läsa.

194
Hjärnarp / Hjärnarp - Lovisa Rasmussen 1847-11-19
« skrivet: 2008-02-03, 15:49 »
Kan någon tyda texten i GID 1660.20.21600 för mig?
Står det Laura ovanför Lovisa? Är barnafaderns namn känt?
 

195
Kågeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-08-22
« skrivet: 2008-02-01, 16:02 »
Tack Leif!
GID som du indikerade har hjälpt mig vidare. Nu håller jag på att kartlägga Lars alla ättlingar och anor. Återkommer om jag fastnar.

196
Kågeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-08-22
« skrivet: 2008-01-30, 22:14 »
Hej Anders
Idén är nog bra. Tidsmässigt kan det stämma, att han var gift med Brita Maria Burman 1763-12-26 till hennes död i Hbg 1778-02-22.
Enligt vad jag kom fram till skulle Lars ha fått sonen Nils med Hanna i slutet 1778 eller början av 1779. Jag har ingen datum.

197
Kågeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-08-22
« skrivet: 2008-01-30, 19:00 »
Jag har med hjälp av DDSS kartlagt min farfars släkt, men nu har jag fastnat på farfars farfars far, Lars eller Magnus Lundstedt f. 1739. eller 1738-12-31.
Se här på min hemsida: http://gultarpgen.se/getperson.php?personID=I420&tree=Olles.
 
När jag manipulerar lite med sökbergreppet i DDSS får jag fram det som framgår av bilagan nedan.
När jag tittar i Genline på 1285.24.46000 får jag fram att han skulle ha ytterligare en son Sven. Eller har jag missförstått?
 
När jag sedan försöker titta på Halmstad (Skåne) på GID 1241.25.12200 kan jag inte utläsa speciellt mycket.  
Jag kan se att det längst upp till vänster står något om Lundstedt och kanske Catarina.
Catharina Lundstedt står som född ibland 1784-01-01 och ibland 8 Dec 1783 i Halmstad, Skåne.
 
När jag tittar på GID 1285.26.74300 tycker jag mig kunna läsa Hanna Eriksdotter från Stenestad f. 3 okt 1757. Är det rätt uttolkat?  
För i så fall finns hon med i DDSS. Men vilken socken är Lars Lundstedt ifrån? Ekeby??
 
1787-03-25 enl DDSS flyttade familjen från Halmstad (Skåne) till Kågeröd.hustrun 30 år, barn: Nils 7 år, Sven 6 år, Catharina 2 år, Gunild 10 mån.  
Men t ex Nils återkommer inte på annat ställe.
 
Det står i DDSS att Lars Lundstedt avlider 1819-04-18, 83 år gammal, men är han född 1739 skulle han vara 80 år. Är det samma person?
 
Frågorna är alltså:
Är användandet av förnamnet Magnus en felskrivning en gång, eller finns både Lars och Magnus?
Kan jag utgå ifrån att de nio barnen jag identifierat verkligen är barn till Hanna Ericsdotter och Lars Lundstedt?
Finns det två Katarina, eller är det ena datumet fel?
Är Hanna Eriksdotter den från Stenestad?
Är det min Lars Lundstedt som avlider 1819?
 
Många frågor, men jag verkligen kört fast. Jag har bläddrat i DDSS och Genline så ögonen blöder. Vore tacksam för hjälp!
OLLE
 



198
Värmdö / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2009
« skrivet: 2008-01-29, 21:53 »
Tack Leif!!
Med din hjälp kan jag nu förstå vad som skrivits.
MVH
Olle

199
Värmdö / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2009
« skrivet: 2008-01-29, 16:20 »
Jag har tidigare fått hjälp på detta utmärkta forum med att identifiera min morfar född i Värmdö.
Nu har jag fastnat igen. Det gäller morfars morfar Carl Johan Plomgren som var sockenskomakare i Värmdö.  
Född 13 okt 1818. Avled 25 feb 1887.
Han var gift tre gånger och fick elva barn, varför han figurerar ofta i Värmdö kyrkoböcker, men jag har inte kunnat finna hans anfäder eller var han kom ifrån. Vore tacksam för hjälp eller tips. Just nu har jag tillgång till Genline och SVAR.
 
Det jag vet om släkten är dokumenterat på min hemsida. Här är direktlänk till CJ Plomgren:  
http://gultarpgen.se/getperson.php?personID=I1532&tree=Olles

200
Helsingborg / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-01-21
« skrivet: 2008-01-16, 10:22 »
Tack igen Maud.
Igår meddelade SVAR att de lagt ut kompletteringar av folkräkningen för Stockholms län, som registrerats i databas. Så igår var det rena julafton, tack vare informationen från dig.

201
Helsingborg / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-01-21
« skrivet: 2008-01-14, 22:34 »
Tack Maud!!
Det var ett genombrott. Inte kände jag till att morfars far hade två efternamn.  
Jag lyckades sedan gräva fram systerns, Edla Mathilda, födelsebok, och där står morfars far som Olsson.
 
Men jag fastnade på morfars föräldrar. De var väl födda på Värmdö, men de aktuella kyrkoböckerna är inte  skannade i SVAR.  
Så har du lusta att gräva mer blir jag tacksam, annars får jag väl gå på biblioteket och söka i Genline.
(Ack om det funnits system som i Danmark! Allt på två ställen.)  
 
Tack igen!

202
Helsingborg / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-01-21
« skrivet: 2008-01-14, 17:08 »
Jag finner endast en Carl Edvard för 20/3 1870 i Värmdö födelsebok, men föräldrarna har fel efternamn. Carl Gustaf Thordberg som fader, verkar konstigt.

Sidor: [1]