ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - gunhild svenonius

Sidor: [1]
1
Bildgåtan - Övrigt / SV: Okänd präst funnen i medaljong
« skrivet: 2021-11-29, 17:06 »
Det stämde ju till hundra procent! Samma min och blick, märkligt. Jag får kolla mer med Svenskt porträttarkiv var källan finns till detta porträtt, om det är någon matrikel eller dyligt. I vart fall, jag litar på Omar Henriksson, så det är inget tvivel.

2
Bildgåtan - Övrigt / Okänd präst funnen i medaljong
« skrivet: 2021-11-29, 01:03 »
Öppnar en ärvd granatmedaljong och finner ett porträtt på en präst inuti. Medaljongen fanns i kvarlåtenskapen efter någon av mina fastrar, osäkert vilken. Deras pappa var Fredrik Svenonius. En var barnbarn till Tycho Ekström 1822 - 1891 , kyrkoherde i Wassunda. Porträttet liknar inte honom enligt min åsikt. Båda fastrarna var ogifta. Ingen hade någon bror som blev präst. Återstår att det skulle vara ett svärmeri.


Gropen i hakan borde vara ett bra igenkänningsmärke om man hade tillgång till någon matrikel över präster.
Jag skulle bli otroligt tacksam om någon kunde hjälpa mig eftersom jag tänker skänka smycket till en yngre generation
m v h
Gunhild Svenonius 

3
Jag renskriver brev till statsgeologen Fredrik Svenonius. Mats Stolpes namnteckning var helt omöjlig att tyda, och det kändes otillfredsställande att skriva "oläsl". Nu ser jag att allt stämmer! Kan Anbytarforum tänka sig ett långt utdrag ur brevet när Fredriks första fru dött?
"Jag vill berätta något om min egen historia.- Det var 1879 i slutet av sommaren jag blev änkling och mina båda små barn moderlösa. Min sorg och saknad gjorde mig till en tid så egoistisk, att jag lät barnens vård komma i andra rummet. Men jag insåg sedan min plikt och lyckades då att som barnens vårdarinna få min avlidna hustrus syster. Genast från början och sedermera allt framgent fäste hon sig vid barnen och de vid henne och jag prisade oss så lyckliga att ha funnit i första rummet den ömmaste mor åt barnen, i andra rummet en snäll och god husmoder, som återskapade trevnad i hemmet. Egoistisk som vanligt tänkte jag mig ingen ändring i detta lyckliga arrangemang. Men så en dag föll fjällen från mina ögon. Jag frågade mig: Vad är meningen med detta lyckliga liv? Du ser att hon ( min svägerska) fäst sig vid barnen, du ser att hon uppoffrar sig helt för dem, du känner att frid och trevnad åter satt bo hos dig - vad är du skyldig henne för det hon helt ger sig åt dina barn och åt dig? När den tiden kommer, att du och barnen ej längre behöver henne, så är hon försatt i en tjänares beroendeställning, eller avspisar du henne, i lyckligaste fall, med en liten penninggåva.
Står du till svars med ett sådant handlingssätt mot din och dina barns välgörarinna? Så och mycket mera frågade jag mig själv, och svaret blev att jag erbjöd henne en makas och en mors rättigheter över oss och att hon, Gud vare tack och lov, icke övergav oss utan stannade och blev vår sol i hemmet. Och jag, som den gången var övertygad om, att ingen egoism fanns i mitt hjärta, jag har sedermera funnit att jag aldrig i mitt liv varit större egoist än just då
Din vän
oläsl "

4
Bildgåtan - Övrigt / SV: Skrädderidetaljer med
« skrivet: 2019-06-05, 10:02 »
Ny bild på klänningen som visar släpet. Kan det ha varit en brudklänning? Eller en sorgklänning, eller en helt vanlig elegant klänning. Min farmor Elin Svenonius, vars brev från 1890-tal jag renskriver, gifte sig under enkla former som jag tror . Hon måste sköta sin avlidna kusins 5 barn åt sin blivande man Fredrik Svenonius. Hennes syster, Agnes (som i sin tur gifte sig med Fredrik S. och skötte Elins 3 moderlösa barn) skulle vad jag förstår gifta sig 1896, men enligt muntlig uppgift från min mor så begick fästmannen självmord dagen före det planerade bröllopet. Brev om denna händelse har sorgligt nog avlägsnats ur brevsamlingen. Historien kling denna klänning fascinerar mig!

5
Var på en amatörutställning idag, där man samlat hattar, pumps, väskor, muffar och dylikt från äldre tider.Folk hade bidragit med garderobsfynd, men inte många upplysningar om årtal mm. Förståeligt eftersom det var unga barnbarn som hade hittat mormors gamla plagg.


En sorgslöja tilldrog sig min nyfikenhet, tyckte jag så väl kände igen det från något känt foto, men detta har jag inte kunnat hitta på Internet. Min första tanke var att det hörde till Sophiasystrarnas s k "frack" om de var på begravning.


Någon som vet? Jag bifogar drottningporträtt i liknande slöjor, men någon sådan proviniens finns säkert inte hos Hultsfredsbornas garderobsfynd. Alla berättelser om sorgflorets historia uppskattas

6
Undrar om Magnus Brunskogs släkt härstammar från Brunskog i Värmland?  Magnus var född i Lackalänga, Skåne. Är detta en gammal släkt?

7
Jag tvekar också mellan SVAR och Arkiv Digital. Tänker att SVAR:s bilder måste vara mindre  och därmed snabbare att klicka fram? Min dator är mycket egensinnig och tämligen full. Hur snabbt får man fram de olika sidorna och hur pass lättanvänt är sök- och sparsystemet i de olika produkterna?


Mycket tacksam för erfarenhetsutbyte.

8
Byggnader och miljöer / SV: En gammal gård i Skanderåsen
« skrivet: 2017-06-29, 22:18 »
Enligt ett inlägg på Facebook ska gården heta Kjel Ersgården eller Jans Görns och vara två gårdar som var uppdelade

9
Skulle detta kunna vara en resande teater? Vilket år speglar herrarnas klädsel? Å 1902 finner jag detta klipp från Tidningen Kalmar N:o 22 Måndagen den 10 Februari l902. Då fanns alltså en teaterföreställning som hette Storsjöodjuret

10
Teater / SV: Teaterföreståndare
« skrivet: 2017-05-18, 17:41 »
Saxat urKulturvärden 1/02 - Gröna Lund, från trädgård till tivoli Vid sekelskiftet 1900 förändrades Djurgårdsstadens befolkning. Möblerade rum hyrdes av musikanter, glädjeflickor och artister från alla världens hörn. Trots detta ger mantalslängderna från årtiondena kring sekelskiftet knapphändig information om de boende i kvarteret Trädgården. De så kallade rotemanslängderna, förda i Stockholm mellan 1878 och 1926, ger en något fylligare bild. En stor del av de boende är fortfarande arbetskarlar, timmermans- änkor och andra fattiga. Några yrkesgrupper vittnar om en ny tidsålder – maskinister, eldare, järnarbetare och brandkårssoldater. Endast i undantagsfall anges yrken som anknyter till det nöjesliv som växt fram, till exempel Rikard Lund – skådespelare eller Frans Otto Fredriksson – den åldrige ‘teaterförevisaren’ som «åtnjuter fattigunderstöd» [/font][/color]

11
Teater / SV: Teaterföreståndare
« skrivet: 2017-05-18, 17:01 »

För att vidga diskussionen lite har jag hittat en liknande person Fredriksson

Fredrikson, Gustaf ”Frippe” (1832-1921), skådespelare och teaterdirektör, främst vid Dramaten. I sin ungdom var Ernst Rolf ”Frippes” påklädare under en teaterturné. Omnämns i: Desto vackrare blir jag Jag tror, jag blev kär i dig till sist!
Uppgift ur  Vem och Vad? Person- och kulturhistorisk nyckel till Ernst Rolfs kupletter Elisabet Hemström Falu kulturnämnds skriftserie 31

12
Byggnader och miljöer / Modell av Storsjöodjuret i Hoverberg
« skrivet: 2017-05-13, 14:42 »
På detta  intressanta foto står två herrar vid ett imponerande "Storsjöodjur". Tiden är tidigt 1900-tal och kikar man noga ser man att det är taget utanför skolan i Hoverberg. Någon som har en gissning om vilka herrarna är och vad det kan ha varit för tillfälle - teater? Foto Svante Helmbaek Tirén

13
Byggnader och miljöer / En gammal gård i Skanderåsen
« skrivet: 2017-05-10, 11:40 »
Önskar lyfta denna diskussion. Jag och flera med mig skulle vilja veta vad det är för en gammal gård som finns på bilden.
Gärna om dess vidare öden. Jag har ett diffust barndomsminne från 40-talet som jag tror gäller denna gård.

14
Människor / peter august peterson born in Mörlunda 1859
« skrivet: 2016-06-29, 12:24 »
Denne man utvandrade som liten pilt 1864 med fartyget Keppler från Hamburg direkt till New York och hamnade sedan i Porter, Indiana. Jag har fått kontakt med en Sverige-intresserad yngre ättling som vill komma till Sverige och se var han tultat omkring. Det var i Svensbäck, Bockara (som numera tillhör Oskarshamn )[/size]Han levde 14/5 1859 till 7/1 1928. Jag gör efterforskningar om hans far under särskild rubrik i MörlundaDet roliga är att jag ser släktdrag med personer jag träffat i Bockara på 1980-talet. Hur gammal kan han vara på bilden? 30-årsåldern?

15
Mörlunda / SV: Carl Johan Persson, född 5/3 1826
« skrivet: 2016-06-28, 17:48 »
Om du har mera tid på vintern så kan vi fortsätta efterforskningarna! Det var kul det där med Meurlings. En piga Meurling i bockara fick böta till kyrkokassan för lönskaläge med Göran Persson. Stor skandal och skilsmässa för denne.  Jag bor ju nära Vena, men har absolut ingen släkt i de trakterna. Mitt intresse för familjen Petersson beror på att de emigrerade från Svensbäck,Bockara, som har varit vårt sommartorp och som "ångade" av historiska vingslag!

16
Mörlunda / SV: Carl Johan Persson, född 5/3 1826
« skrivet: 2016-06-27, 11:53 »
Tack! Jag tror det är rätt spår med Peter Tiger som far till Carl Johan. Honom bör man kunna hitta information om. För de n amerikanska släkten (the Petersson family)är ju han lika intressant som hustrun. För min egen del är det hustruns släktingar som varit av intresse - en brokig samling med bl a en storbonde . en garvare och en horkarl och inbrottstjuv. Är du möjligen släkt med någon av dessa Petersöner?

17
Mörlunda / Carl Johan Persson, född 5/3 1826
« skrivet: 2016-06-27, 02:25 »
Carl Johan Persson emigrerade 1864 till Indiana, USA med sin familj. Hustrun var Christina Charlotta född 20/1 1826 i Fliseryd. De bodde då i Svensbäck under Bockara nr 1. Jag har nu fått kontakt med deras släkt i USA som är mycket intresserade av sina svenska rötter, även geografiska sådana. Jag har någorlunda koll på Christina Charlottas syskon, men kan någon titta i födelseboken för 1826 efter Carl Johan Persson? Vilken gård kom han ifrån? Eller  födelsebok för 20/1 1854 i Högsby dottern Hilda Charlotta

18
Porträttfynd (enskilda bilder) / #107874 - de Geer?
« skrivet: 2016-02-19, 23:00 »
Jag tycker mannen på porträtt nr #107874 är lik foto nr #133385 som enligt bildtexten föreställer Louis de Geer, 1818-1896. Sveriges förste statsminister 1876-1880. Hans namn är skrivet för hand på baksidan av bilden

19
Porträttfynd (enskilda bilder) / Sjuksköterskor
« skrivet: 2015-09-20, 19:05 »
Jag är så nyfiken på Emy Engström, född Törnebohm, vad hon hade sysslat med. Hennes brosch liknar den vi diskuterar på fotot från Linköping. Jämför fotona #24226 och #22515
 
(Meddelandet ändrat av artistmartha 2015-09-20 19:07)

20
Byggnader och miljöer / Sala - bilder ?
« skrivet: 2015-09-18, 23:52 »
Hittade dessa fotografier i våra gömmor. Tror att de är från Sala. Någon som kan bekräfta ? Och berätta vad de föreställer
 
}

21
Byggnader och miljöer / Fellingsbro
« skrivet: 2015-09-18, 23:20 »
Affären heter Jonie Forsström eller något annat förnamn.Någon som kan läsa ? Någon som har förteckning över handlande i Fellingsbro ?

22
Bildgåtan - Övrigt / Var finns porträttsamlingar ?
« skrivet: 2015-08-21, 15:00 »

Undrar var man kan få ett foto utan raster på denna tavla ?  Det står foto svenska porträttarkivet under bilden - finns länk till detta ?

23
Svenonius / Svenonius
« skrivet: 2015-08-21, 13:29 »
Birger Svenonius, son till Frans och född 1870 i Stockholms storkyrkoförsamling.Han var advokat. Han dog i Resarö 10 juli 1952. Eventuellt är Svenonius väg där uppkallad efter honom (det är min egen hypotes).  
Behöver få mer kött på benen och helst en bild på denne konstsamlare Birger Svenonius, han ska ha varit verksam på 20-talet? Enligt en bekant till mig som är konstvetare finns Birgers samling dokumenterad i en katalog (Mattisson & Moselius): Birger Svenonius samling, Äldre mästares tavlor (Sveriges allmänna konstförenings utställningar av privata samlingar), Stockholm 1929.

24
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Speciellt halssmycke
« skrivet: 2015-08-08, 17:07 »
Här har jag en annan bild på ett speciellt halssmycke.
Det tycks vara några korslagda föremål, vad kan det vara för symboler ? Kvinnan, Emmy Törnebohm från värnamo, var god vän med Haanna Ouchterlony ,  hon var mycket varmt kristen eventuellt inom Missionsförbundet Tyvärr har jag ingen bild med bättre upplösning

25
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Betyder broschen något?
« skrivet: 2015-08-08, 16:59 »
Här finns en massa fina bilder från olika tider
 
http://bootheum.se/bilddatabas/

26
Här finns massor med bilder på olika frälsningssoldater. Denna brosch verkar vara för en slumsyster
 
http://bootheum.se/bilddatabas/

27
Klövsjö / Klövsjö
« skrivet: 2015-07-27, 11:50 »
Klövsjö-visan och dess verklighetsbakgrund.  
Min mammas moster som var uppväxt i Berg i Jämtland gjorde nedteckningar av de visor som sjöngs av tjänstefolket i hemmet . Året var 1896.
Så här börjar Klövsjö-visan :
En visa vill jag sjunga allt om en händelse
Som nyligen har timat här i Norden.
En ung o vacker dräng, som mördat har sin vän
Blott för en sådan kärlek här på jorden
 
Vet någon om vad det var för händelse som låg till grund för visan ?

28
Byggnader och miljöer / Bergssprängning i Tjust ?
« skrivet: 2015-06-17, 23:04 »
Denna bild finns på en glasplåt som min farfar statsgeologen Fredrik Svenonius tagit. Han far en period stationerad i Västervikstrakten. Tycker att byggnaderna passar in i den traditionen. Någon som känner igen platsen ?

29
Jag skulle önska att denna tråd var lite mer aktuell. Flera av personerna som kan scanna får jag inte tag i. Jag bor i Kalmar län och skulle helst inte vilja skicka på posten utan åka personnligen. Leif Call i Lunds by hade ju varit perfekt, men hittar honom inte på eniro . Jag tycker inte det är fel att de som kan kopiera glasplåtar berättar det här, för på Google är det numera svårt att få sådan information. Det är några firmor i Stockholm bara. Bättre än så här kan jag inte själv, det är handlanden i Värnamo Carl Axel Engströms söner som sitter och har det mysigt
 

30
Segrell / Segrell
« skrivet: 2015-04-12, 13:04 »
Ja, det är säkert han ! Jag hade sett artikeln förut men inte läst ordentligt ! För han var ju teologie doktor . säkert helt rätt att hustrun titulerades doktorinna, det vet jag att min farfars fruar titulerades, för att han hade doktorerat.
Trodde att hon skulle hetat pastorskan eller något sådant och letade därför efter någon annan
Men nu har jag bestämt mig ! Hon är det !

31
Segrell / Segrell
« skrivet: 2015-04-12, 00:23 »
Har hittat en liten handskriven receptsamling på bakverk. Där finns doktorinnan Segrells tårtor. Jag är nyfiken på fler data om henne, vem var herr doktor Segrell ? Det är gammalstavning och måttangivelsen är skålpund, vad ger det för ledtråd ?

32
Ugarph / Ugarph
« skrivet: 2014-08-10, 22:19 »
På gravvården anges Johanna Meurlings födelseår som 1790. Jag lägger in en notis om uppgiften 1789, men då måste jag veta varifrån den kommer? Är det en kyrkbok, då kan det ju vara så att de efterlevande inte visste så noga.
Du ska ha ett stort tack för besväret, Bo Persson!

33
Ugarph / Ugarph
« skrivet: 2014-08-10, 18:52 »
Oj, Förlåt att jag glömt att tala om att det är Tveta kyrkogård i Hultsfreds kommun, Kalmar län, som jag arbetar med! Slarvigt!

34
Ugarph / Ugarph
« skrivet: 2014-08-10, 17:31 »
Under mitt arbete med gravstensinventeringen har jag dokumenterat ett stiligt järnkors över Advocatfiskalen Ugarph. Några data är så svårlästa att jag får be någon om hjälp som har tillgång gamla dödböcker!
Jag bifogar de uppgifter jag är så gott som säker på samt ett foto. Jag tar gärna emot fullständiga namn, även på hustrun Meurling!
 
Advocat
Fiskalen
C: I: UGARPH. FÖDD 17 27/6 80 DÖD 18 1/3 49
OCH DESS FÖRSTA HUSTRU.
I : F : F: MEURLING F 17 28/2 90 DÖD 18 29/6 24

35
Byggnader och miljöer / Flygfoto på gård i kalmar län
« skrivet: 2014-07-30, 04:39 »
Jag är ganska säker på att detta flygfoto visar gården ifråga. Vågar inte ta en skärmdump av upphovsrättsliga skäl.  
 
http://www.flygfotohistoria.se/bilder/72837?album_id=4178

36
Byggnader och miljöer / Flygfoto på gård i kalmar län
« skrivet: 2014-07-30, 03:49 »
Nu heter gården Östantorp 523. Så här ser flygfoto ut på Eniro

37
Byggnader och miljöer / Flygfoto på gård i kalmar län
« skrivet: 2014-07-29, 23:33 »
Har hittat Sveriges Bebyggelse inscannad på DVD och sökt igenom den uppe i den norra delen av Kalmar län . Gårdsfotot fanns ju i ett dödsbo som jag tror har rötter någonstans där. Vad tror ni om denna bilden? Är det inte samma hus? Hoppas jag nu har rätt att publicera.



38
Allmänt / Lantbruksfastigheter
« skrivet: 2014-07-23, 23:47 »
Från Old books digitally remastered kan man köpa dessa böcker som dvd i PDF-format
 
http://obdr.se/gods_sokbar.html
http://obdr.se/bebyggelse_sokbar.html

39
17 - Emigration / Var kan jag söka?
« skrivet: 2014-06-27, 12:56 »
Hej! Saxade två inlägg ur ett forum som hette passageraarlistor. Hoppas det kan hjälpa dej!

Stefan L.
   
Postat fredagen 21 december 2001 - 17:35       
Hej
Poliskammaren i Göteborg och Malmö gjorde listor på dom som emigrerade utomland, deras arkiv finns troligen på Riksarkivet. Ni som bor i Uppsala eller känner till landsarkivet i staden så finns den där på mikrofilm. De finns i lådan övriga mikrofilmer.
Det kan vara ett tips.
MVH
GOD JUL O GOTT NYTT ÅR
Stefan Lundgren
-----------------------------------
 
Elisabeth Thorsell (Elisabeth)
   
Postat fredagen 21 december 2001 - 18:19       
Stefan, Poliskammarlistorna är basmaterialet för cd-skivan Emigranten, så du behöver inte gå i några mikrofilmer för att komma åt dem. Utom om du vill ha fram originallistan för att konstatera vilken båt emigeranten for med mellan Sverige och England.

 
Själv undrar jag över en nu levande person som emigrerat till Frankrike. finns register?

40
Litteratur / Heidenstam, Verner von (1859-1940)
« skrivet: 2014-05-24, 22:22 »
Norra begravningsplatsen, kvarter 01B, gravnummer 4
 
Gravnummer 22 1 01B 4, Koordinater 59,3559°   18,0331° (Sweref 99)
Gravsatta i denna grav
 
    Johan Gust. V. Belfrage    Kammarherre
    gravsatt 1909-11-03
    Emma Torborg M. Belfrage    Änk.
    gravsatt 1913-10-18
    Ebba Thorborg E Belfrage    Fröken
    gravsatt 1929-02-23
    Lilly M. E. von Malmborg    Änkefru
    gravsatt 1935-01-30
    Ellen E. Berner-Be    Lärarinna
    gravsatt 1955-06-04
    Nils Oluv Belfrage    Ingenjör
    född 1892-03-31 . avliden 1984-04-28 . gravsatt 1984-05-23

41
Byggnader och miljöer / Karlstorp
« skrivet: 2014-02-22, 18:36 »
Här är flygfoton på flera gårdar i Karlstorp.
 
http://www.flygfotohistoria.se/serier/4350

42
Byggnader och miljöer / Karlstorp
« skrivet: 2014-02-20, 12:25 »
kan du precisera vilket Karlstorp du menar? Finns ett nära Lönneberga - är det detta du menar?

43
Byggnader och miljöer / Flygfoto på gård i kalmar län
« skrivet: 2014-02-19, 17:37 »
Lägger in en bild på den speciella farstubron, de andra bilderna som jag sänt till Olle Elm, behövs nog inte här.

44
Byggnader och miljöer / Flygfoto på gård i kalmar län
« skrivet: 2014-02-18, 19:43 »
flygfotohistoriska sidan var jätteintressant och verkligen imponerande, men bakpå mitt foto fanns numret 3050/13 och då hamnade jag i Skorped, men det var inte samma gård! Tror att min bild är äldre .
 
Farstubrons tak är väldigt speciellt, minns att i renoveringsbibeln Så renoveras torp och gårdar hänförs typen  till Bohuslän. Kanske någon känner igen? Borde titta i Sveriges Bebyggelse efter en sådan mangårdsbyggnad, kanske

45
Byggnader och miljöer / Flygfoto på gård i kalmar län
« skrivet: 2014-02-18, 15:12 »
Detta flygfoto har jag funnit på loppis. Jag känner igen det från ett visst hem, men vet inte var det är taget, och det gör inte dödsbodelägarna heller. Det bör vara antingen från Tjust eller från Hultsfred-trakten.
Man kan försöka förstora upp en ålderdomlig hästräfsa på en åkerlapp (ursäkta att jag inte kan terminologi!)Halmstacken verkar väl också gammaldags?
 
Någon som kan tipsa, jag tänkte lämna det till berörd hembygdsförening


 



46
Tveta / Tveta
« skrivet: 2014-01-16, 23:57 »
Verkar vara en intressant person. Ungkarl - det var väl ganska ovanligt på den tiden? Undrar vad han gjorde i Uppsala mellan 1881 och 1896? Undrar om det finns berättelser om honom ? Den lilla bilden har jag kopierat ur sv porträttgalleri
 

47
Tveta / Tveta
« skrivet: 2014-01-16, 18:44 »
Johan Ludvig Emil Wiede.
 
Lägger in gravstenar i Tveta på gravstensinventeringen . Fann då en sten över denne person: (personuppgifterna kopierade ur Svenskt Porträttgalleri)
 
Johan Ludvig Emil Wiede.
 
F. i Tveta, Kalm. län, 185928/7. Stud. i Uppsala
81; med. kand. 96; med. lic. vid Karol. inst. i Sthlm
1908. Underläkare vid Sthlms stads allm.
försörjningsinrättn. 09; praktis. läkare i Rosenfors, Kalm.
län, 10; extra prov.-läkare i Stegeborgs distr., Österg.
län, fr. 10.
 
Problemet är att jag hittar honom inte i Sveriges dödbok, hans föräldrar verkar ha hetat Andersson från Lilla Aby. Texten på gravstenen är otydlig, jag skulle vilja dubbelkolla. Dog han utomlands?

48
Fläckebo / Fläckebo
« skrivet: 2013-09-03, 19:01 »
Sensation! Om du kommer dit någon mer gång, kan du inte ta ett foto då?Jag har mailat kyrkogårdsförvaltningen, men ännu inte fått svar, har missat att ringa. Allra helst borde du lägga in graven på gravstensinventeringen. Vad kan ha legat bakom Hans Oscars val av grav? Jag har förstått att Dagny Thorvall, som var en berömd mycket kristen person var dotter till den första frun, han var nog stolt över henne.
Sonen blev ju nervsjuk - kan fadern ha tagit avstånd, lagt skulden på modern?
Såna spekulationer kanske inte passar här på Anbytarforum, men det är så spännande med denna släkt. Och tack så otroligt mycket för ditt engagemang!  
m v h
Gunhild

49
Fläckebo / Fläckebo
« skrivet: 2013-09-02, 12:12 »
Tack för koll med begravningsskivan, det var precis som jag trodde ingen uppgift där. Det är änkan Hilma Johanna Lindberg som är begravd i Fläckebo med föräldrar, son och sonhustru, årtal 1932. Jag bifogar bild på graven, kontaktar kyrkogårdsförvaltningen i morgon med frågor.
Hittar dessutom inte sonen Åke Thorvall i Sveriges dödbok.
Vänligen Gunhild S

 
(Meddelandet ändrat av artistmartha 2013-09-02 12:16)

50
Fläckebo / Fläckebo
« skrivet: 2013-09-02, 00:37 »
Är det någon som vet var kyrkoherden Hans Oscar Thorvall ligger begraven på Fläckebo kyrkogård? Inne i kyrkan? Hans änka finns i samma grav som sina föräldrar ute på kyrkogården men där finns han inte.

51
Musik / Alfvén, Hugo (1872-1960)
« skrivet: 2013-08-02, 21:07 »
Björn Larsson, Du kan väl också vara släkt med Hugo Alfvén genom något oäkta barn? Någon som vet vad han hade för barn? En dotter Margita med Marie Kröyer, men gjorde också en sångerska i Siljanskören med barn , sångerskan gifte sig med en annan man eftersom Alfvén då var förlovad

52
Byggnader och miljöer / Jönköping, Västra Storgatan 46
« skrivet: 2013-03-08, 22:02 »
Det här hittade jag på en hemsida för Husqvarna Rotaryklubb.Där finns också en mycket bättre bild som visar de damejeanneliknande gavlarna.
 Huset är troligen byggt i slutet på 1870-talet 1879 startade August Joelsons Bryggeri. 1885 köptes det upp av A. Wetell. Huset renoverades 1891. Bryggeriet såldes till Hilding Sjöbeck som ändrade namnet till Jönköpings Bryggeri AB. A. Wetell fortsatte som disponent för bryggeriet.  1941 köptes bryggeriet upp av Krönleins och efter 62 år upphörde denna verksamhet i fastigheten. (Uppgifterna hämtade ur boken Talavid av Per Ericsson)

53
Byggnader och miljöer / Jönköping, Västra Storgatan 46
« skrivet: 2013-03-03, 21:07 »
Skulle vilja veta historik för denna byggnad som ligger i Jönköping på Västra Storgatan 46. Idag är där social verksamhet, bl a genom RIA, tidigare fanns gårdsbyggnader där Jönköpings Trädgårdsförening drev saft- och sylt-fabrik. Undrar om huset byggdes som någon disponentbostad? Det är ett fullkomligt magnifikt trapphus där. Under 50-60-tal hyrde min mormor och morfar ( LEvi o Anni Bergström)två etage i huset.



54
Jag tackar för hjälpsamhet, men nu förstår jag varför den unge Uno kallar min farfar för farbror Det verkar som om hans far varit god vän med farfar.  
Denne far hette Uno Robert Ferdinand Sundelin, född 24 mars 1847 i Vilhelmina i Lappland, död 5 maj 1896 i Uppsala,  svensk teolog. Bland många andra skrifter har han skrivit  De svenska lappmarksprivilegierna från statsrättslig och statsekonomisk synpunkt (1873)och min farfar var verksam som geolog i Lappland

55
Kopierat från Östrabo, Växjö www.ahlkvist.org/Sigfridskallan/Ostrabo/pages/Arrendatorer.html
 
Förvaltare (dotter till biskopen) 1920-talet - efter 1930.Doktorinnan Sigrid Märta Lucia (Sia) Sundelin f 30/7 1894 i Sala, dotter till biskopen Ludvig Lindberg, som dog 1928.
 
Hon hade gift sig 1919 med lektorn Uno Sundelin i Falun f 1886 och död 1926.  
 
Östrabo var vid denna tid en mönstergård då det gällde djurskötseln. Fru Sia Sundelin fick 1923 första pris för en uppsats om god och mild omvårdnad av alla våra husdjur. Tävlingen var anordnad av Kungl. Lantbruksakademin och prissumman, 1000 kr, var en donation. Uppsatsen trycktes till en skrift med titeln: Våra tjänare och vänner bland djuren, utgiven 1924.

56
01) Ortnamn A - M / Glahytt
« skrivet: 2012-10-19, 22:00 »
Det finns också ett Glahytt i Mörlunda socken. Vet inte härstamningen på namnet

57
Det kanske finns någon bouppteckning där du kan hitta information, dom är ju offentliga handlingar. Ett adopterat barn ärver lika som ett biologiskt, så därför borde det finnas antecknat. Är barnet inte adopterat så ärver det inte enligt lag, bara om det finns testamente

58
31 Släktskap och släktrelationer / Blodtest för faderskap
« skrivet: 2012-10-17, 23:04 »
Min fråga är hur man kan bevara ett DNA för faderskapsbestämning.
 Det finns en skröna  inom en viss  släktgren att en mycket gammal , men nu levande medlem skulle vara pappa till  en  person som inte vet något om detta. Finns det något sätt att spara  gamlingens DNA för en framtida analys om den presumtiva ättlingen  skulle börja intressera sig?

59
Du har inte berättat om XX vet om att det finns ett halvsyskon? Det hela kanske skall vara en familjehemlighet som inte bör spridas ut. Berättar du för XX så är hemligheten ute. Ja, det är en tung hemlighet att bära, men kanske raseras hela världen för det okända halvsyskonet. Du bör luska lite mer om förhållandena, lever modern, så är det väl lämpligast att höra med henne

60
Fy vad denna debatt blev tråkig, ni borde hålla er för goda för att tjafsa om rasism och Göran Persson mm

61
Såhär ser det ut idag vid bron Bilden har Lennart Hedlund tagit från norr. Den första bilden med korgförsäljarna var från det högra (södra) brofästet.
 
 
 

62
Genom Lennart Hedlund i Byske har jag nu fått veta svaret på frågan
 
Bilden är tagen på älvsbron i Byske och året ska enligt  uppgifter som han har vara 1880.
Har bilden med årtalet 1880 skrivet på bilden.
Denna träbro raserades under tidigt 1900-tal av mycket svåra islossningar.
 
 
Träbron blev senare utbytt till denna järnbro som dömdes ut och 2006-08-11 invigdes ånyo en ny järnbro på samma ställe.
 

63
Konst / af Klint, Hilma
« skrivet: 2012-09-28, 21:35 »
Någon som kan hjälpa mig att hitta vänner till Hilma af Klint, som kan ha minnen av henne, brev eller foton? Hennes syster Ida gifte sig Haverman, men hade endast en adoptivdotter, Elsa, som inte fick några barn.

64
Byggnader och miljöer / Sigfrid Johanssons hemgård 1959
« skrivet: 2012-07-26, 22:39 »
Detta fann jag i Sveriges dödbok - kan det vara något?
18890316-2611
 
Johansson, John Martin Sigfrid
 
Hemgården N. Storgatan 45
 
Död 26/9 1970.
 
Kyrkobokförd i Gislaved, Gislaveds kn (Jönköpings län, Småland).
 
Född 16/3 1889 i Våthult (Jönköpings län, Småland).
 
Gift man (30/12 1911).
--------------
Födelseförsamling i källan:
Våthult (Jönköpings län)
 
Källor:
DB, FS / RTB 70

Gunhild Svenonius

65
Harmens / Harmens
« skrivet: 2012-05-22, 23:21 »
På Lantmäteriet har jag funnit handlingar från Frälsehemmannet Gryssås i Högsby Socken, som 1810 ägdes gemensamt av Erik och Gustaf Harmens . Ansökan bifogas här
Högwälborne Herr Grefve, General Lieutenant, Landshöfding, General Adjutant, Öfwer Commendant, Riddare och Commendeur af alla Kongl Maj ts Orden!
Härmed varder Andre landtmätaren Herr Joh. Edvard Westerström förordnad att efter tidigt kungjord lag uti alla vederbörandes närvaro, så vida laga hinder ej möta skulle, afmäta, beskrifva och på Charta lägga Sökandernes ägande frälse hemman Gryssås, och rågången deromkring, utstaka och rörlägga. Calmar Lands Canzli den 24 maji 1810.
Å Landshövdinge Embetets vägnar  
Oläsliga namn
För att vinna fullkomlig kännedom om beskaffenheten af ägorna till vårt gemensamt ägande Frälsehemman Gryssås uti Handbörds Härad och Högsby Sochn, samt att derefter vidtaga de mått och steg i afseende på Hemmanets häfd och bruk, wi finna nödige, få vi ödmjukast anhålla om förordnande för Herr Andre Landtmätaren Johan Edvard Westerström att icke allenast afmäta och beskrifwa ägorne till berörde Hemman utan ock utstaka och Rörlägga Rågångarne deromkring.
Med all wördnad hafva vi  den äran att framhärda.
Högvälborne Herr Grefwens, General Lieutenantens, Landshöfdingen, General Adjutantens, Öfwer Commendantens och Commendeurens
 
                  Ödmjukaste Tjenare
                  Henric & Gust.: Harmens
                                               

66
Nu ska jag försöka få över den till rätt landskap, så kan vi kanske få bekräftat vad det är för fastighet. Visst är Tradera en guldgruva för topografisk information! Väldigt tacksam för era insatser är jag!

67
Förargligt att bilden hamnat här, för nu börjar jag tro att det är Byske. hittar ett kort på Tradera från 1908 som skulle kunna vara samma motiv, devs 30 år senare. Men man får ju inte fråga under två trådar så jag får väl släppa ämnet

68
#990 - Röding, Uppland / #990 - Röding, Uppland
« skrivet: 2012-03-01, 12:27 »
Kan detta ge något, funnet via Google?
Upplandsmuseet  
Rights: Okänd Identifier: http://kulturarvsdata.se/UPMU/object/UM05107  
Source: Upplandsmuseet | Byrå
  Leksaksbyrå av trä, rokokomodell med svängd framsida. Skiva och lådfronter mörkt brunbetsade, övriga delar målade med grönaktig marmorering. Tre lådor.  
 
Wivan Röding, född 1868 i Uppsala. Arv från modern, eventuellt mormodern eller hennes mor, gift med skeppsåldermannen Rundblad, Uppsala. Gåva den 13 april 1936 från Wivan Röding, Uppsala.

69
Är intresserad av vidare öden för en nu levande person, som utvandrat till England i samband med giftermål.  
Har betalat en slant för att kunna söka via electorial roll http://www.theukelectoralroll.co.uk i England, men märker att jag blivit lurad, resultattet blir hela tiden 0 , trots att personen gjort avtryck på Google genom att ha bidragit med en hundring till en välgörenhetsfond samt gjort en namnunderskrift mot något genmanipulerat, tror jag det var. Enl gratissajten 192.com visar det sig finnas minst 20 personer med det efternamn jag söker (vill inte skriva det p g a sekretess).  
Tycks vara ovanligt att man röstar i England?

70
Detta foto ligger i en brevsamling jag har efter min farfar, Fredrik Svenonius. Jag är ju inte helt säker på att kortet är från Luleå, men prövar.
 

71
Allmänt / Utflyttning från Hietaniemi i början av 1800-talet
« skrivet: 2012-02-02, 18:53 »
Vid ankomsten till Luleå beslöt jag icke fort-  
sätta med ångbåten till Haparanda, där föga kunde  
vara att iakttaga, utan gick i land och tog in på  
hotell Wibell, som kan förordas.
 
Ur: Norrland, några anteckningar därom under en resa sommaren 1896 (1897)
 
Author: Nerman, Gustaf
Subject: Voyageurs suédois -- Suède -- Norrland (Suède) -- 19e siècle
Year: 1897
Language: Swedish
Book contributor: Bibliothèque Sainte-Geneviève
Collection: bibliothequesaintegenevieve
http://www27.us.archive.org/details/8SCSUP10118NOR

72
04 Forskningsresultat, presentation av / Brev och släktsagor
« skrivet: 2012-02-01, 11:40 »
Ska man använda gammalstavning? På något sätt känns de här rösterna också kunna tala till vanligt folk, precis som Min släktsaga-programmen gjorde. Att göra en roman kommer inte att fungera, jag är heller ingen dramatiker.  
Jag vet själv hur trista jag tycker brevromaner är. T o m Selma Lagerlöfs brev blev ju tröttsamma!  
I breven jag arbetar med  är det sådana saker som att man är i Luleå (förresten en fru vid namn Carin Stenberg) på hösten (jag vill minnas i oktober) och har problem att ta sig till Skellefteå eftersom ångbåtarna knappt kan gå för isen och föret är dåligt för landvägstransport.
Tack för era inlägg, hoppas på flera

73
98 - Osorterat / Bilder/Album
« skrivet: 2012-01-31, 17:31 »
Och Si! Det fungerade!! Jag tackar otroligt mycket, kan vara mycket värdefullt för att förstå sammanhang

74
04 Forskningsresultat, presentation av / Brev och släktsagor
« skrivet: 2012-01-31, 12:55 »
Jag sitter nu och renskriver brev ur min farfars, Statsgeologen Fredrik Svenonius brevsamling.
Just nu sysslar jag med en bunt från 1867 och senare som sparats av hans första hustru, Anna född Ekström. De första får hon när hon är knappt tonåring, så språket är därefter, väldigt mycket vad det vore roligt om du skrev till din gamla mormor och kom nu ihåg att inte bli våt om fötterna
Men det finns guldkorn, det är ju livet i Skellefteå som framförallt skildras. Det finns name-dropping  från olika familjer , mycket om epidemier och annat.  
Jag håller med dig, Magnus, är detta en ovanlig dokumentskatt eller finns det redan i tusental?  
Jag tänkte erbjuda släktforskare i Skellefteå det hela när jag skrivit klart, men jag undrar i vilken form? Alla tjatiga inledande och avslutande fraser borde ju rensas bort, kanske skrivas i mikroskopisk stil? Mycket Gud  och var nu snäll och ursäktelser i långa banor.
Skulle vilja ha en stor diskussion kring det här

75
98 - Osorterat / Bilder/Album
« skrivet: 2012-01-31, 12:46 »
Ja, hur gör man om man vill ha fram alla bilder ur albumet? Det borde ju gå, eftersom man skriver ur samma album som #xxxx# när man lägger in en bild.  
Finns det någon sökfunktion för detta?

76
Allmänt / Nekrologer / Dödsannonser
« skrivet: 2012-01-24, 12:18 »
Jag söker en dödsannons från år 2000, troligtvis ska den finnas i Dagens Nyheter, men hur hittar man den? Skall nu maila deras kundservice, men jag är inte kund hos dem.Fonus och Minnesrummet har den inte heller.

77
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 21 januari, 2012
« skrivet: 2012-01-19, 13:57 »
Precis som Ann-Mari skriver så borde ingen kunna ha rättigheten till en sån här bild. Jag prövade att skriva ut bilden och sedan scanna in den och det gick ändå inte. Vid noga påseende ser jag ett mönster till vänster som ser ut som ett tapetmönster, men som jag tror är ett filter som museet lagt in.
 
Frågan får bero trots att albumet verkar väldigt intressant. Nils Wide i Sundsvall berättar att han mött Ida Wahlroth som är i mitten på bilden. Hon var missionär mm. God vän med Louise Geete mm.
 
Jag känner inte Nils Wide, men han är en kulturpersonlighet i Sundsvall, så om någon känner honom och vill jobba med en intressant kunskapsbank så kan jag förmedla hans e-mailadress.

78
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 21 januari, 2012
« skrivet: 2012-01-18, 17:23 »
Ägaren bor i Sundsvall och är 88 år och har just nu andra prioriteringar! Själv bor jag i Hultsfred. Tycker upphovsrätten för så gamla bilder borde ha upphört vid det här laget, de är ju mer än 100 år!
Jag har förstått att Internet  är dyrt numera, så att den som publicerat något där girigt bevakar sina utlagda kostnader.Tänk om man inte får använda Porträttfynds bilder heller?

79
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 21 januari, 2012
« skrivet: 2012-01-18, 12:10 »
Denna bild föreställer syskonen Herman, Ida och Anna Wahlroth från Hudiksvall. Den är tagen av F. O. Wiklund. Hur jag än bär mig åt så godkänns den inte av Porträttfynd. Jag har kopierat den från Digitalt Museum, det är Sundsvalls Museum som lagt in den där. Barnbarnet till herman, Nils Wide har gett mig tillstånd att publicera bilden, han äger den. Ändå går det inte! Det är spännande personer på många sätt så jag tycker det skulle vara av stort värde att få in dem i Porträttfynd. Vad händer?



80
Bildgåtan - Övrigt / Kanada eller Sverige?
« skrivet: 2011-12-20, 22:22 »
Hej Niklas!
Kan du inte göra en ny scanning av ditt foto och sända mej på e-mail? Jag förmodar att du har tvingats minska kvaliteten för att kunna publicera här på Rötter. Scanna med så många pixlar du kan! Det är en väldig utmaning att kunna läsa fler detaljer!

81
Bildgåtan - Övrigt / Kanada eller Sverige?
« skrivet: 2011-12-19, 12:30 »
Inte kan det här ge något bidrag? Det finns en photoeditor online där man kan göra restitution mm.


82
Gravstenar / Presentation av inventering
« skrivet: 2011-11-18, 15:58 »
Hade gärna läst den diskussionen, men det krävs inloggning och jag vill slippa fler konton nu - har ett här på Anbytarforum och ett annat för attt registrera gravstenar. Inget av dessa gav mig behörighet att läsa diskussionen. Mycket knöligt, eftersom det troligen är jag som har inventerat de tre gravarna i Mörlunda nån gång för väldigt längesen

83
Gravstenar / Presentation av inventering
« skrivet: 2011-11-18, 12:25 »
Jag sänder så smått in lite uppgifter till gravstensinventeringen som nyligen påbörjats här i Rötter.
Är också mycket intresserad av att titta på de inlagda gravarna, men det är inte så väl skött som jag skulle önska. Är det ont om resurser till att sköta inventeringen?
Exempelvis vill jag söka flera kyrkogårdar i Kalmar län, Mörlunda i Hultsfreds kommun och Tuna i Vimmerby kommun är två exempel där det syns på kartan under rubriken inventeringsläge att det finns registrerade gravar.  
Men i rullisten där man sökerkommun finns inte Hultsfred och Vimmerby med, bara ett fåtal kommuner finns att välja på och dessa kyrkogårdar kan man alltså inte söka på!
Det finns andra fel också som jag har mailat om, men som inte är åtgärdade.
Dessutom! Lägg nu för sjutton in lite fler gravar, annars blir inventeringen TRÅKIG!

84
Gravstenar och gravplatser / Gravstenar och gravplatser
« skrivet: 2011-10-30, 13:04 »
Lägger in en skärmdump på Facebooksidan där gravstenar fotograferas
 

85
Gravstenar och gravplatser / Gravstenar och gravplatser
« skrivet: 2011-10-30, 12:58 »
Nu vet jag inte om den här länken fungerar, jag har kommit in på sidan genom att jag är en av 250 medlemmar i gruppen. Är du med i Facebook? Det är nog krav nr 1. Sen söker du gruppen - ibland skriver jag gravsten och hamnar där. Jag ska ta en skärmdump och lägga in som bild om en liten stund
 
 
https://www.facebook.com/home.php#!/groups/204121002961367/

86
Gravstenar och gravplatser / Gravstenar och gravplatser
« skrivet: 2011-10-29, 22:52 »
Svar till Alexander Gerdtham :
Det har bildats en grupp på Facebook som man kan gå med i. Den heter:
Släktforskning - En gravsten och arkiven berättar
Det är många som ber andra medlemmar leta upp gravar på olika kyrkogårdar. Nu är det ju Allhelgona, så många är säkert ute och rör på sig på Sveriges kyrkogårdar.
Lägg in en liten bön där - det finns chans att du får svar genast från några som är i Östergötland och Västergötland

87
03) Osorterat / Sandman i Byske?
« skrivet: 2011-10-07, 22:50 »
Fick hjälp av en person som väl kände till Byske och det skall vara ungefär:  om det äger någon riktighet att Lova har borgat för Sandman, en postiljon har sagt det till Mina Lova var Louise Svenonius, telegraf-föreståndare i Byske och Sandman var handlande av något slag med lite dåliga affärer.

88
Övriga hemsidor, databaser och program / Gravar.se
« skrivet: 2011-09-08, 21:54 »
Jag har anmält mig på Facebook till Släktforskning - En gravsten och arkiven berättar. Skall bli spännande. Kommer det någon aktuellare cd-skiva månntro?
Man tror ibland att allt är så enkelt, men förstår att det är en stor och svår uppgift

89
Övriga hemsidor, databaser och program / Gravar.se
« skrivet: 2011-09-08, 12:57 »
Söker efter en avliden släktings grav. Gravar.se tycks inte på långa vägar omfatta alla kyrkogårdar - hur kan detta komma sig? Jag har för mig att det blev tvingande för alla kyrkogårdsförvaltningar att göra en gravrättsinnehavarförteckning? Blev själv upphittad i en sådan och måste ta ansvaret för mina morföräldrars grav sedan alla i generationen före mig hade dött.
Finns det någon annan källa att söka i? Jag känner till både Hitta graven i stockholm och även göteborg

90
Gravstenar / Problem med förhandsbetald skötsel av gravar
« skrivet: 2011-09-08, 12:31 »
Har målat i text som förstörts av vädrets makter på bara ett fåtal år. Då förgyllning blev för dyrt - kräver borttransport av stenen - valde vi svart allmogefärg och liten pensel. Resultatet håller fint ännu efter 7 år.

91
Ehrenreich / Ehrenreich
« skrivet: 2011-08-18, 00:32 »
En ättling till till Fredrika Ehrenreich f 1823. bor i Minnesota, USA, har jag via mail fått reda på! Han tror att hon är dotter till musikprofessorn Johann Carl Friedrich Ehrenreich eftersom han hittade några papper som nämnde honom bland sakerna hon lämnade efter sin död. Fredrika gifte sig med Sven Peter Jonasson f 1819 i Korsberga (Jönk län). De fick 11 barn och emigrerade med 10 av dem till USA i 1868. Födelseår och namn stämmer ju, så det bör vara rätt Fredrika.
 
Är det någon som kan hjälpa till med att se om han var gift före 1832 när han gifte sig med Charlotta Engholm eller om han hade några ”oäkta” barn?

92
Musik / Juel, Karin (1900-1976)
« skrivet: 2011-07-02, 23:52 »
Någon som vet varför Karin Juel är begravd i Berg, Svenstavik? Det lustiga är att jag hos mormor och morfar hörde hennes fina radioprogram med sånger ofta av Martin Koch, jag var ett litet barn, men har alltid haft ett minne av att hon var förknippad med Berg, varifrån min mormor härstammade. Läste på Wikipedia om henne och fick bekräftat mina associationer

93
Film / Teater / Bergman, Ingmar (1918-2007)
« skrivet: 2011-06-07, 00:26 »
Jag blir förvånad över att inte finna något i debatten angående Ingmar Bergmans DNA! Finns den på annan plats? Det finns ju en teori att han skulle vara ett oäkta barn till en kvinna som hette Hedvig, som födde 3 söner som hon till en början inte kunde ta hand om. Nu har det sått i DN at alla dessa tre är identifierade, och ingen är Ingmar Bergman. Någon som vet något?

94
Vimmerby / Äldre inlägg (arkiv) till 22 januari, 2012
« skrivet: 2011-05-16, 22:51 »
Skulle vilja veta mer om en kvinna i Vimmerby som hette Anna Johansson. Hon hade många politiska uppdrag och var en känd kvinnosakskvinna. Någon som kan berätta mer?

95
Byggnader och miljöer / Vy från Byske
« skrivet: 2010-12-29, 23:13 »
Kan ingen hitta bilden i fråga och lägga in den?  
Jag skulle vilja se just en vy ifrån kyrktornet!

96
Eisenbletter / Eisenbletter
« skrivet: 2010-12-23, 12:38 »
Sådärja!
Nu kommer det genast upp lite träffar på google, bra.
Det var en grundlig genomgång ni har gjort, tack båda!
Länktipsen var också utmärkta, borde lyftas fram under någon särskild rubrik.

97
Målningar / Torg någonstans
« skrivet: 2010-12-22, 12:50 »
Det hela ser rätt modernt ut - jag undrar om Staffanstorps prisvinnande gaturum skulle kunna vara det avbildade?
Eller så finns det visst någon pastischartat bebyggelse i Lund-Malmöregionen som brukar diskuteras väldigt mycket.
Kan något av dessa vara motivet?

98
Eisenbletter / Eisenbletter
« skrivet: 2010-12-22, 00:55 »
Var på nätet kan man finna information om Jacob Eisenbletter,(ca 1760-1830 modellör och ebenist enligt en notis hos Bukowskis)? På Google hittas föga, bara ett fåtal alster.

99
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Militärmusiker
« skrivet: 2010-12-16, 23:55 »
Detta är musikdirektör Karl Ehrenreich, född 1798 i Rheinsburg, Tyskland och verksam i Sverige som militärmusiker. Han var även ledamot av Musikaliska akademien mm. Jag vet en del om honom, men kan inte gissa var detta porträtt är avfotograferat någonstans (min mamma har efterlämnat diapositivet med påskrift, men ingen källa)
Kan någon hjälpa mej?
 

100
Engholm / Engholm
« skrivet: 2010-12-16, 17:57 »
Svar till Petter Langeland!
Anders Engholm, född 1767 med föräldrarna Jonas Engholm och Anna Lönbom, utvandrade inte till Norge och hade inte de barnen du beskrev. Han är en förfader till mig, gift med Charlotte Grönqvist. Han dog i Kila7/6 1832.
Glöm honom!
 
Kan tyvärr ej ta fram uppgift om din Anders

101
Engholm / Engholm
« skrivet: 2010-12-16, 00:35 »
Är det någon som kunde slå en snabb koll i nya dödskivan och se döds-församling för sofia charlotta engholm, född i bolsta, dalsland 1845-12-01 och död 1921-11-18?
Jag vet att hon dog i Uppsala, men inte vilken församling, hon kan ju t o m varit skriven någon annan stans och dött på Akademiska sjukhuset?
Jag ska beställa bouppteckningen och sparar ju utgiften på 125 kr per 15 minuter för att arkivet ska leta fram henne!
Tack på förhand!
I gengäld ska jag försöka hitta den värmländske Anders Engholm åt föregående skribent.

102
Konst / Amelin, Albin, konstnär
« skrivet: 2010-12-15, 22:23 »
Genealogiska föreningen har en intressant klippsamling över familjenotiser www.genealogi.net  där jag hittat dessa.
Någon som kan hjälpa mig komma vidare?



103
Ehrenreich / Ehrenreich
« skrivet: 2010-12-06, 19:17 »
Har nu forskat fram ny information om Carl Ehrenreich. Källor är Krigsarkivets porträttsamling, digitaliserade dagstidningar från 1800-talet (bl a post- och inrikes tidningar) m fl.
Carl Ehrenreich, född 1798 i Rheinsburg i Preussen, död 5 februari 1867 i Stockholm, var musikdirektör i svenska armén, professor i musikaliska akademien, Riddare av Vasaorden med mera.
Ehrenreich kom till Sverige från Tyskland och engagerades 1821 som förste essklarinettist vid andra Livgardet. Man ansåg att det fanns ett behov av att utveckla harmonimusiken i Sverige som då ännu låg i sin linda, och han skulle även instruera eleverna vid gardesregementenas musikkårer, Han blev kort därefter direktör vid Lifregementets grenadierkår och Västmanlands regemente, samt några år senare även vid Värmlands regemente, och bestred en kort tid enahanda befattning vid Värmlands fältjägare. Intill sin död bibehöll han platsen vid Lifregementets grenadierkår och Värmlands regemente. Ehrenreich har danat mången skicklig solist, i synnerhet på klarinett, vilket instrument han behandlade som virtuos. Han stiftade pensionsfonder efter B. Crusells mönster vid de regementsmusikkårer, vars nitiske anförare han varit.

104
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Militärmusiker
« skrivet: 2010-11-29, 17:45 »
Otroligt att det inte finns fler bilder på militärmusiker här!!
Sådana efterlyses. Har en gammal anfader som ägnade sitt liv åt att utbilda klarinettister vid regementen på 1800-talet, men omöjligt att hitta någon bild för att illustrera detta!

106
bild nr #60267 .
Har blivit fascinerad av den f d brunnsorten Källvik utanför Loftahammar och fastnad för detta porträtt. Tyder något på om det är en Stockholmsdam eller en ortsbo? Förmögen eller bara i sin bästa stass?  
Vi får nu se om länken fungerar, annars lägger jag in hela bilden

107
Dardel / Dardel
« skrivet: 2010-08-06, 19:15 »
Släkten Dardel har en hemsida med över 4 000 namn man kan slå upp och få antavlor.  
 
http://famille.dardel.info/

108
Konst / Hagborg, August
« skrivet: 2010-08-04, 01:26 »
Tack för inspiration! hittade på rotemansarkivet uppgifter om gerda Göthberg som kunde leda fram till uppgifter på sajten Geni

109
Göthberg / Göthberg
« skrivet: 2010-08-04, 01:22 »
På Geni hittade jag den här bilden av henne, samt nu levande ättlingar i England, men jag vill veta mer.
 

110
Göthberg / Göthberg
« skrivet: 2010-08-03, 11:06 »
Hej!
Söker fyllig information om Gerda Göthberg som gifte sig med August Hagborg, berömd konstnär, född 1852.
Hade hon någon anknytning till brunnsorten Källvik i Västerviks kommun?

111
Konst / Hagborg, August
« skrivet: 2010-08-03, 00:22 »
August Hagborg, född 1852 i göteborg blev ju mycket framgngsrik rdan som ung i paris. han fick en son som hette Jean, men vem var hans fru? Hittar inga data om henne, hon hette ganska säkert Gerda, eftersom en kvinna Gerda hagborg finns avbildad tillsammans med August på den stora målningen frukost i paris
Någon som kan bidra med lite data?

112
Lönneberga / Äldre inlägg (arkiv) till 04 december, 2010
« skrivet: 2010-05-06, 12:41 »
Jag är lite nyfiken hur den gamla linköpingsvägen mellan Kalmar och Linköping har sträckt sig i Hultsfreds nuvarande kommun. Någon som kan tipsa om en riktigt bra karta eller beskrivning över detta?

113
Ehrenreich / Ehrenreich
« skrivet: 2009-11-27, 22:59 »
Tack Staffan för goda svar! Får jag besvära dig ännu mer? Det är denna charlotta som är min släkting, hon var född Engholm, vilket även min mormors mor var. Men varför hamnade bordet hos mig? Jag hittade en mantalslängd via Stadsmuseet i stockhlm, Karl och Charlotta Ehrenreich hade då två döttrar, Fredrika Charlotta f 15/2 1823 och Catarina Lovisa , sömmerska f 10/7 1824. Forska i Stockholmsförsamlingar är svårt, det såg ut som om dom bodde i Jakob.  En sömmerska förblir kanske ogift och Fredrika charlotta kanske  dog i unga år? Därav möjligheten att Charlottas bord måste säljas.Var hittar du dessa personer?

114
Ehrenreich / Ehrenreich
« skrivet: 2009-11-26, 23:26 »
Nufår jag korrigera mig själv, ser i en arvsskifteshandling att personen hette Charlotta Ehrenreich,och var således en kvinna. Jag har googlat å Ehrenreich och funnit: Mariebergs porslinsfabrik anlades av hovtandläkaren Johan Eberhard Ludvig Ehrenreich, som 1758 fått privilegier på en porslinsfabrik för tillverkning av äkta porslin. Till följd av en ekonomisk kris tvingades Ehrenreich 1766 lämna Marieberg.Mycket underligt att hela google översvämmas av Barbara Ehrenreich och inte hänvisar till någon biografi över Johan Eberhard Ludvig, en så betydande person i Svensk historia!!

115
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 03 mars, 2010
« skrivet: 2009-11-24, 12:06 »
Finns det någon som kan titta i Sveriges befolkning 1900 efter en person Johansson född 21/6 1878 (som jag tror) och boende i St Aby? Förnamn förmodligen G.A. Om ingen sådan finns, kanske någon annanstans i Sverige?Tack på förhand

116
Ehrenreich / Ehrenreich
« skrivet: 2009-11-23, 22:29 »
Äntligen ska jag söka efter den person som ägt en 1700-talsmöbel som min mormor ärvt. charles Ehrenreich var nästan mytologisk i vår släkt, så rik hade han varit. Hans sigill ligger i en bordslåda. Jag hittar ingen Ehrenreich i 1890 års befolkning, min mormor var född 1883 i Berg, Jämtland.

117
Det är ju jättekonstigt att jag har läst på en gravsten om en person från Valberga st. Aby i Mörlunda som dog 1901.
 
Hittar inget Valberga i husförhörslängderna. Vad kan avses?

118
Ja, jag hittade ett vykort av Fredriks hand där han ritar ut läget för sin bostad

119
Byggnader och miljöer / Nattavar folkskola?
« skrivet: 2009-10-22, 17:47 »
Ja, det är jag som säljer sådant som inte berör min släktgren.
Dessutom har jag nu fått kontakt med en arkivarie på Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk (inte Kvikkjokk). som hade uppmärksammat min fråga om Fredrik Svenonius på aforum.genealogi.se  
Museet har en samling med glasplåtar av Fredrik Svenonius som donerats dit 1988. Just den bilden som finns med på den sidan har de dock inte.  
 
Man kanb vända sig till:
Gertrude Kuhmunen
arkivarie
Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum/Duottar ja Sami musea
Box 116
962 23 JOKKMOKK
0971-170 22

120
Här är en bild på denne Fredrik Nybom, tagen av min farfar, Fredrik Svenonius, som var morbror til Fredrik Nybom. tyvärr har Nybom rört på sig, så jag blev tvungen att retuschera och vi vet inte riktigt hur han såg ut. Fotot är säkert taget hemma hos honom i Lindesberg och jag kan ta reda på mycket mer eftersom jag har många brev från hans hand sparade. Även en teckning som hans mamma gjorde på en villa i Lindesberg, men jag tror det var den hon själv bodde i, om intresse finns kan jag rota bland mina dokument!! Vill dock ha en aktuell mailadress att sända till och hur het2 saken fortfarande är?

121
Byggnader och miljöer / Nattavar folkskola?
« skrivet: 2009-08-25, 11:59 »
Hej Håkan!
 
Ja det finns fler bilder från Norrbotten tror jag - är osäker på landskapstillhörigheten på orter som t ex Nautanen, Lopasjärvi m fl. Har även Hermantorp som jag med hjälp av en jättelik brevsamling kanske kan identifiera,tror kanske det är nära Lindesberg och inte Norrbotten. Jag sänder dem till dej snarast, måste sortera lite först. Tack för ditt tips om Länsmuseet! Jag har tackvare Fredrik Svenonius upptäckt det underbara Norr . Tornedalen tror jag inte det finns några i min samling, som endast omfattar hans familjära bilder. Alla hans övriga 1000-talet glasplåtar lär ha skänkts till Aattje -museet i kvikkjokk (rätta mig om jag har fel) som jag känner den gode Fredrik så ligger plåtarna i kuvert där han skrivit motivet utanpå. Jag har erbjudit ordföranden i Aatje-museet en donation att bekosta en scanner för glasplåtar, men har inte fått något svar. Så leta där!!! Vore intressant att höra hur det utfaller.

122
Byggnader och miljöer / Nattavar folkskola?
« skrivet: 2009-08-17, 18:12 »
Tack för det intressanta svaret, jag håller med. Så välbevarad skolan verkar vara. Nu till ett diskussionsinlägg som kanske skulle ha passat i något annat forum: Vad gör jag lämpligast med detta lilla foto? Jag har inga barn, och det finns inga planer på att någon ska överta arkivet, min enda målsättning är att göra kvarlåtenskapen lite hanterlig för kommande generationer och ibland måste jag därför rensa. Det har hänt att jag sålt handlingar på Tradera t ex, det känns som om de då hamnar i intresserade händer.  
Det finns ju också alternativet att spara fotot, det tar inte mycket plats. Eller tror ni att Hembygdsföreningen i Nattavaara har någon möjlighet och intresse av att förvalta fotot?
 
m v h
 
gunhild

123
Byggnader och miljöer / Nattavar folkskola?
« skrivet: 2009-08-17, 14:51 »
Städar i Statsgeologen Fredrik Svenonius gamla bildförråd. Bakpå denna bild har han skrivit: Månne Nattavara Folkskola? Skulle vara intressant att veta om han har rätt.

124
Detta foto föreställer Wilma Isaacsson, dotter till P a och Leontine Isaacsson i Sala. Vi tror att bilden föreställer henne arbetandes i faderns spannmålshandel någon gång kring 1910-talet. Är det papperspåsar på väggen? Vad har hon vid fötterna? Vad är det för ringsignaler på de fyra klockorna? Eller är det något annat kontor.
Tacksam för info

125
Stengårdshult / Stengårdshult
« skrivet: 2009-01-02, 00:09 »
Någon som vet något om Åsafors bruk? Hur länge pågick verksamhet där?

126
Söker information om denne person som finns i Sveriges befolkning 1890:
Björk, Olof
Handlande Fabrikör Sm.
 
f. 1846 i Eskilstuna (Södermanlands län, Södermanland)
 
Gift man, far i familjen
Eskilstuna (Södermanlands län, Södermanland)
 
Jag undrar om det är samme man som signerat ett fint hänglås som jag har där det runt nyckelhålet står O. BJÖRK ESKILSTUNA. Sm. bör väl betyda smed?
Hans familj såg ut så här:
Björk, Olof   1846   Far
Granberg, Johanna Kristina   1857   Mor
(Barn), Sven   1879   Barn
(Barn), Harald   1881   Barn
(Barn), Einar Olof   1885   Barn
(Barn), Carl Yngve   1886   Barn
(Barn), Helga Olivia Kristina   1888   Barn
(Barn), Gunnar Erik   1890   Barn
----------
Andersson, Augusta Charlotta   1873   Ensam

127
Byggnader och miljöer / Stockholm?
« skrivet: 2008-05-26, 22:47 »
Det ser i och för sig ut som Luma-fabriken i Hammarbyhamnen (tror jag den heter) och i såfall är bilden tagen i någon söderförort,

128
Är det någon som har någon riktigt bra variant av Sveriges dödbok? Jag tycker nämligen nästan att jag känner igen denna Vivan Röding från andra fotografier i Porträttfynd där hon finns med och har i så fall träffat henne när jag var barn på 1940-talet i Uppsala. Hennes mun gjorde stort intryck på mej, den var stor och bred och rödmålad! Snälla - kolla åt mej!!

129
Kvinnan heter förmodligen Wivan Röding eller Vivan Röding. Min faster Sigrid Svenonius född 1891 i Adolf Fredriks församling, Sthlm, talade ofta om och umgicks med Vivan Röding och jag har någon minnesbild av att det faktiskt var en släkting. Men hittar ingen sådan i Sveriges befolkning, kanske är vivan ett smeknamn? visst ser det ut att stå Sivan på fotot, men folk verkar ha skrivit ganska slarvigt på den tiden. Jag återkommer när jag har mera kött på benen

130
Människor / När kan fotot vara taget?
« skrivet: 2008-04-03, 12:56 »
Undrar om inte möbelstilen säger något?

131
Thelberg / Thelberg
« skrivet: 2008-03-31, 23:24 »
Intresserar mig för att det finns så överraskande många som heter Thelberg i efternamn 1890. Någon som vet ifall alla dessa är släkt?

132
Har nu fått hjälp och kan med ganska stor sannolikhet identifiera kvinnan som fröken Charlotta Thelberg, hushållerska hos sin systerson Inspektor Herje Crantz och år 1890 boende på adressen Vid kyrkan i Sveg. Hon är född i Östersund 25 mars 1825 enligt Ministerialregistret för Jämtlands län, faktiskt den enda med denna födelsedag i det registret.  Jag har funnit en kvinna Thelberg, som bör ha varit hennes syster, som  bodde Prestbordet, Håsjö, Jämtlands län, där svärsonen var komminister och isåfall Charlottas systerdotter prästfru. Fotot är taget i Bräcke - stämmer bra med Håsjö - som ligger ganska nära! Samt att Lotten Engholm som ägde fotoalbumet någon period var lärarinna i Bispgården. Det är klart att hon gick på uppvaktning i prästgården!!Dessutom  hade hon släkt nära Sveg.

133
Litteratur / Strindberg, August (1849-1912)
« skrivet: 2008-03-28, 23:12 »
Hej igen!
Jag fick ett mail från en trevlig kille som forskar på en person i släkten Tirén. jag citerar honom:  
Kunde inte låta bli att läsa Leonard Bygdens herdaminne om Strindberg. Hans namn var Per Johan Strindberg, född 1845-06-02 i Sundsjö sn (Z). Per Johan var gift med Kristina Tirén, född 1851-09-30 i Oviken och dotter till kyrkoherden Olof Tirén därstädes. Kristina dog 1920-12-06, troligtvis i Fors.
Förmodligen hör denna P J Strindberg till den övriga släkten kring den store August Strindberg
 
Jag tycker inte ni har nämnt denne Per Johan Strindberg.Var han en farbror till August?
 
Skulle inte någon kunna vara så snäll och lägga in Augusts antavla? Det går inte att komma in på den hemsida som tipsades om i tidigare inlägg.  
 
(Meddelandet ändrat av artistmartha den 28 mars, 2008)

134
Bifoga bild / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2009
« skrivet: 2008-03-26, 22:06 »
Denna fråga har besvarats flera gånger förut.
 
Du använder knappen print screen som finns på datorn.  så klickar du bara på klistra in som ny bild i något bildredigeringsprogram - jag har haft microsoft photo editor.Där har du din bild! m v h

135
Konst / Amelin, Albin, konstnär
« skrivet: 2008-03-24, 01:38 »
Om verkligen handlanden Peter Johan amelin var en ana till konstnären Amelin så är han i vilket fall född i Ullasjö och uppvuxen på Hulåkra storegård. Se husförhörslängd enligt bild - A1:2 Ullasjö, Älvsborgs län.
Jag vänder mig nu till Roland Johansson med en fråga var han funnit notisen med Albin Amelins anor. Kan man lita på uppgifterna där?GID 1959.5.81200 husförhörslängd ullasjö älvsborgs län A1:2  
 

 
(Meddelandet ändrat av artistmartha den 24 mars, 2008)
 
(Meddelandet ändrat av artistmartha den 24 mars, 2008)

136
Konst / Amelin, Albin, konstnär
« skrivet: 2008-03-16, 23:49 »
Hej Jan!  
Boken en främmande fågel av Kurt Salomonsson  handlar om en illegitim dotter, född 1826(adopterad i Svenljunga) till en rik man som hette Amelin. Vad jag förstår hade denne varit knalle hos några som hette bröderna Hedberg i Hallarp.Detta ligger precis i trakterna av Ullasjö.Vore roligt om du kunde verifiera lite fler av den bokens uppgifter,det skulle precis som du skriver röra sig om uppgifter som aldrig införts i några kyrkböcker. Har nu glömt vad kvinnan hette, men hon lär ska ha romskt blod i sina ådror. Varför jag intresserar mig är för att Amelin reste på Norrland, och jag har vissa rötter i Norrland, som senare hamnade på en egendom som enligt boken tillhört denne Amelin, som då tycks ha bott i Borås. Egendomen heter Simmekvarn och ligger i Ullasjö.Jag är nyfiken på om det var Amelin som tipsat dem om egendomen.

137
Skorped / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juli, 2008
« skrivet: 2008-03-13, 23:39 »
Vad var det för en schism 1912 vid Skorpeds snickerifabrik?
Såg någonstans på google att sundsvalls tidning skrivit om den och att det skulle finnas i någon skrift som beskrivs här på Anbytarforum, men hittar inte hänvisningen nu.
 
Men ni hembygdskännare kanske vet änd?
 
Tacksam för utredning

138
Varför kan man inte hitta  Seved Holger Kamph (som är född 1895 i Hälsingborg Malmöhus län) i Sveriges dödbok? Hans dotter vet att han dog 1957.
 
Kan någon leta bättre än jag?

139
Övrig teknik / Internet-problem
« skrivet: 2008-02-24, 16:19 »
Ibland så kommer det automatiska uppdateringar bara sådär , som gör att något äldre program man har inte fungerar. Det har hänt mej med något video-program jag hade, mina sparade videos blev bara svarta.
Då gick jag på systemverktyg och gjorde en systemåterställning. Den funktionen har nog du också. gå tillbaka till någon månad tidigare - kanske det fungerar?

140
Kristine / Äldre inlägg (arkiv) till 05 september, 2008
« skrivet: 2008-02-21, 22:54 »
Jag tycker också det är väldigt svårt att förstå sig på böckerna i Göteborg, det är nog lättare om man skaffat lite rutin och lokalkännedom! Vad betyder blyertsanteckningen här? skulle L:et i analogi med tidigare förklaringar betyda lysningsbok eller något sådant? Det är dottern Hulda (född i Halmstad 11/9 1869 ) jag skulle vilja veta vidare öden kring. Vet att hon fick en son kring 1900, och att kvinnan i familjen Andersson var en styvmor, som personkemin inte stämde med. Vart flyttade Hulda? Det kan man kanske se på Sveriges befolkning 1900 , vilket jag (och Huldas barnbarn) skulle vara jättetacksamma för om någon ville göra sig mödan att göra åt oss. Hon lär ha dött ca 1918 - någon tidigare skribent talade om en dödbok för Göteborg - var hittar man den? Ursäkta nybörjarfrågor, men Göteborg gör mig bara så förvirrad...

141
Äldre ord A - K / Herr
« skrivet: 2008-02-15, 23:49 »
Hoppas detta forum fungerar för min fråga.
Har stött på en Herr Olof i Fernbo i Älvsborgs lösen 1571. blir nyfiken på honom. Varför kallas han så? Är han en rådsherre, en fogde, en adelsman eller vad? Jag kan inte organisationen på denna tid - han står överst som om han var kung över socknen Västerfärnebo.

142
Roar mig med sajten Antikprat och får där hjälp med mycket intressant föremålshistoria bland annat. Tänkte nu hjälpa en kamrat där, som inte klarat att lägga in sin bild.
Han skriver så här:
Här kommer ett gårdsporträtt ritat och målat på något smörpappersliknande underlag någon gång kring förra sekelskiftet. Bilden har hört till en mansperson som hette Hjelm och var bördig från Bollnästrakten.  
 
Som konst är väl bilden inte särskilt intressant men det vore väldigt kul att få veta om detta kan vara en gård någonstans i Bollnäs. Jag har ett foto därifrån som kan vara av hans farmor som hette Viola Hjelm. Ser ut sdom en pampig gård. Men vilken????  
 
Jag är väl optimist men jag är tacksam för alla svar!  

143
Nordström / Äldre inlägg (arkiv) till 25 april, 2011
« skrivet: 2008-02-14, 00:58 »
Detta var ju helt underbart!!  
Nu ska det bli fart på rotandet !
Lustigt nog hade min intuition gissat på just dessa två, men gissa är ingen pålitlig metod.Dessutom hade jag oturen att bara ha den första utgåvan av Sveriges dödbok - som börjar 1950, och där hittade jag inte Paulina, kanske en miss av mej, kanske en brist i CD-skivan.  
TACK, TACK TAck

144
Bildgåtan - Övrigt / När kan detta vara taget ?
« skrivet: 2008-02-14, 00:48 »
jag har kopierat en bild ur en bok om Byske , som föreställer telegrafföreståndaren Louise (Lova) Svenonius. Hon var född 1845, och är väl högst 30 år på denna bild? Personen som sände fotokopian till mig hade för sig att den var tagen i Köpenhamn? Verkligen originell dräkt i alla fall! Någon som kan berätta om det är en krinolin eller någon sorts resdräkt?
Vore mycket tacksam, det är släktingar som undrar...
Få nu se om jag lyckas ladda upp bilden!

145
Jag undrar om någon vet till vilket härad Högfors bruk hörde när älvsborgs lösen 1571 skulle inkasseras?
Tycker inte jag hittade det under Västerfärnebo (Färnbo)

146
Nordström / Äldre inlägg (arkiv) till 25 april, 2011
« skrivet: 2008-02-12, 23:37 »
Jag forskar om en helt annan johan(jonas) Nordström! Han ska ha ägt en möbelfabrik, antingen i Själevad eller i Örnsköldsvik. Hans hustru hette Paulina. Deras dotter föddes 1915, så de bör ha varit födda i slutet av 1880-1890-talet. Fick jag veta namnet och lite data om föräldrar så skulle jag kunna komma längre ner i tidsrymderna! Gärna data kring hustrun också.
Hoppas någon bygdekännare hör av sig.

147
Blev tipsad i en annan diskusion att man trycker på en tangent som heter Print Screen på tangentbordet och sedan kan du bara klistra in det hela i något dokument som acceptrar formatet, själv använder jag wordpad, men Word går nog också, kanske även  Microsoft photo editor, för där kan man lätt klippa ut en liten ruta som man sedan kllistrar in som en ny bild. Hoppas jag instruerat begripligt!

148
Karbenning / Karbenning, mtl 1689
« skrivet: 2008-02-01, 12:37 »
Leifs tolkning måste vara helt rätt, det ser jag nu. Mycket intressanta saker döljer sig. Tyvärr så tog jag bara en engångs-sejour på SVAR för 50 kronor så jag har nog inte mantalslängden för året efter, men ska kolla vad jag har sparat. Till dess! tusen tack!

149
Karbenning / Karbenning, mtl 1689
« skrivet: 2008-01-31, 23:21 »
Johan Pson                1 gl har uttatt comm..festig
Pehr Jönsson är faste kvarbor som till före... är hustrun och efter han 1688 har dubbelt hos faren ....han 1689 för dennes hus
 
Ursäkta de vilda gisningarna -

150
Karbenning / Karbenning, mtl 1689
« skrivet: 2008-01-31, 19:40 »

Västmanlands län karbenning ra 55203/55203.21/41  
 
Enligt uppgift flyttade denna person till Nickeby (som registret gäller) när hans hustru hade dött 1689.
Vad betyder noteringen? Har han en ny hustru? Bor han på två gårdar?

151
Karbenning / Äldre inlägg (arkiv) till 01 januari, 2009
« skrivet: 2008-01-30, 23:30 »
Finns någon hembygdsforskare som skulle vilja berätta något om Karbennings äldre byggnadskultur??Jag svarar själv på frågan ovan, för jag har skaffat bouppteckningen efter anders norströms mamma, och han var då död.
Däremot skulle jag vilja vete så mycket som möjligt om några gårdar i Karbenning - framförallt Bennebo. Hur gammal är Bennebo? Jag tycker inte det fanns med i Älvsborgs lösen 1571, däremot Nickebo och Klingbo, som är mina andra fädernegårdar

152
Oljetenn
Hittat tennfat av oljetenn i en bouppteckning från 1846. Slår man på oljetenn i Google så finns två bouppteckningar och ett brottmålsprotokoll. I brottmålsprotokollet säger den åtalade något om att inte ha sett att det var nytt oljetenn (och inte gammalt tenn)
snälla - någon som vet !

153
03) Osorterat / Hur bra bid blir det av Arkiv Digital?
« skrivet: 2008-01-24, 17:17 »
Hur gör ni för att föra över genline-bilderna till anbytarforum? Det har jag velat göra många gånger för att begära läshjälp, men hittar ingen knapp för att spara eller kopiera? Bara skriva ut. Ibland är det inte skriva ut man vill, utan bara spara i någon uppsts man håller på med t ex.
 
Om någon ville svara mej så vore jag jättetacksam!
 
P S .Jag tycker inte det är så snällt att tala om att genline säljer konserverad gröt2 etcetera. Det är dock en fantastisk satsning de har gjort, och det är väl alltid så att  den som är först med en produkt är den som tar stora risker?

154
Karbenning / Äldre inlägg (arkiv) till 01 januari, 2009
« skrivet: 2008-01-17, 19:30 »
Hej! Jag försöker följa en gosse som hette Anders Norström, född i Karbenning 2/2 1767. Han var ende överlevande sonen till organisten Jonas Norström o hustrun anna anndersdoter i Karbennings tätort. Men när han flyttar 20/1 1791 så anges inte vart!!! Nu har jag sett i en vigselbok att en skomakaredräng anders norström gifte sig med en flicka från broarne (i Karbenning)Denne kom ifrån Västerlöfsta, men gifte sig tydligen i Karbennings.
Någon som känner til honom?

155
Fors / Forss / Fors / Forss
« skrivet: 2008-01-15, 00:38 »
Hoppas detta är rätt forum, det gäller en mycket duktig tenngjutare vid namn Nils Christophersson Forss, verksam i Västerås 1740 - 1786.
Jag chansar under smeder! Vet någon någonting om honom?

156
Grytnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 29 januari, 2009
« skrivet: 2008-01-08, 18:43 »
Skulle någon vilja hjälpa mig att hitta två tvillingflickor, Elsa och Ester Isaksson, födda i Grytnäs 18/2 1895 ? Kunde jag få veta något om övriga hushållet, så kunde jag med hjälp av husförhörslängder komma bakåt i tiden. De ogifta systrarna har efterlämnat ett tennfat från 1708, märkt A A D. Förhoppningsvis kan jag då gissa vem denna A A D var -och fatet blir då en släktklenod för generationer framåt.
 
Jag tackar på förhand - något inlägg med BARA ordet tack slösar jag inte utrymme på!
m v h
 
Gunhild Svenonius

157
Yrken V / W / Västgötaknallar
« skrivet: 2007-06-30, 05:30 »
Hej Katarina! Jag har läst boken en främmande fågel av Kurt Salomonsson som handlar om en illegitim dotter, född 1826(adopterad i Svenljunga) till en rik man som hette Amelin. Vad jag förstår hade denne varit knalle hos några som hette bröderna Hedberg i hallarp.Varför jag intresserar mig är för att Amelin reste på Norrland, och jag har vissa rötter i Norrland, som senare hamnade på en egendom som enligt boken tillhört denne Amelin, som då tycks ha bott i Borås. Har du namnen Hedberg eller Amelin i dina papper?

158
02 Arkivväsende / Arkivkartonger - säker förvaring
« skrivet: 2007-06-03, 00:42 »
Det var ju ett jättebra förslag - att jag inte har tänkt på det!!!
 
Breven har legat buntade i bruna rejäla kraftpapperskuvert, och det är min mamma som lagt dem där.Eftersom min pappa var landsarkivarie och hon hjälpte honom med lite av varje, så är nog dessa förpackningar okej.
 
Jag ska göra som du rått mej till!!!
m v h

159
02 Arkivväsende / Arkivkartonger - säker förvaring
« skrivet: 2007-06-02, 00:48 »
Är det verkligen farligt med plastfickor? Det är så vackert att lägga de gamla breven i sådana och förvara i jopa-pärmar.

160
ser just av påteckning på vykortet att hustrun tycks ha smeknamnet Sia

161
han hette Fredrik Svenonius och var född i Luleå 1852 om jag minns rätt så här på rak arm. Men detta är ingen brorson, för brorsönerna har jag hittat alla i Hans Gillingstams släktbok om Svenonius - släkten.
 
Hittade just ett vykort från Landskrona 1920 som tycks vara från samme person. Det är undertecknat Vördsamt tillgivne U. S- (och här kan skrivstilen var svår att tyda, är det ett n, ett u eller ett m?)

162
Jag renskriver gamla brev. Ett innehåller en önskan om att min farfar måtte komma till bröllopet den 12 aug 1919 , och det är undertecknat  
Uno
Brevet inleds med kära farbror! och är skrivet på brevpapper med ingressen Östrabo, Växjö.
Uno berättar om sina forskningsresultat att ha funnit stenåldersboplatser på olika platser i Småland, och detta bekräftar hans hypotes om växternas spridning.
 
Kan någon hjälpa mig och berätta vem han är?

163
#46648 - Kvinnans efternamn? / #46648 - Kvinnans efternamn?
« skrivet: 2007-05-06, 00:06 »
såg i kväll en dansk film där en medverkande hette Brygman i efternamn. Googlade på Brygman och fann flera stycken i slaktdata.org, men dessa var födda på 1700-talet, och håller med er andra om att man inte hittar någon Brygman i varken sv. befolkning 1890 eller i sv dödbok. Funderar på om flickan kan vara danska? Det lär vara gratis att söka i danska genealogiska databaser? Vore intressant om någon ville försöka...

164
det hör väl till artigheten att säga tack - men ibland gör jag inte det fölr det är ointressant för övriga läsare, tycker jag. Ja just denna kvinna grape hade jag hopats på - men det håller jag med om - det kan det inte vara!!

165
Har ställt frågan på porträttfynd, men är fräck nog att ställa den en gång till. Kvinnan är född 25 / 3 1825. Undrar om det kan vara Sofia Johanna Grape? I folkräkningen står hon som född 1825. F ö hittar jag bara en kvinna från Skåne (Holmby) med detta födelseår, men tror ej hon har anknytning till albumets ägarinna.En annan fråga - fotomontaget i bakgrunden - är det kungafamiljen eller något annat välkänt motiv?

166
oj oj oj - vilken ångbåtstrafik det fanns utefter norrlandskusten!!!
 
Jag sysslar med gamla brev mellan Stockholm och Luleå och Piteå m fl orter och brevskrivarna reser som skottspolar med båtarna Haparanda Norrbotten m fl som jag glömt namnen på, men kan ta reda på. Båtarna går så länge det är öppet vatten. En stackare i brevskrivarkretsen hade lungsot och trodde att han kunde bli frisk om han fick åka söderut. Men våren var så sen det året, så inte ens i maj kunde han komma iväg. Detta var på 1880-talet om jag minns rätt.Vid tillfälle kan jag let upp ett brev och berätta hur lång tid en resa tog.
 
Vi ses vid Skeppsbron kunde breven sluta.

167
oj oj oj - vilken ångbåtstrafik det fanns utefter norrlandskusten!!!
 
Jag sysslar med gamla brev mellan Stockholm och Luleå och Piteå m fl orter och brevskrivarna reser som skottspolar med båtarna Haparanda Norrbotten m fl som jag glömt namnen på, men kan ta reda på. Båtarna går så länge det är öppet vatten. En stackare i brevskrivarkretsen hade lungsot och trodde att han kunde bli frisk om han fick åka söderut. Men våren var så sen det året, så inte ens i maj kunde han komma iväg. Detta var på 1880-talet om jag minns rätt.Vid tillfälle kan jag let upp ett brev och berätta hur lång tid en resa tog.
 
Vi ses vid Skeppsbron kunde breven sluta.

168
Byske / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2010
« skrivet: 2007-03-28, 18:54 »
Underbart att det finns så snälla människor att ge så snabb hjälp!!!
 
Precis vad jag undrade.

169
Byske / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2010
« skrivet: 2007-03-28, 02:54 »
kyrkoherden i Byske år 1883 - nog var det Asplund? Är det någon som vet vem han i folkräkningen 1890 var änkling efter? Det lär ska ha varit en småskollärarinna från Åbyn?? Mycket tacksam för svar.

170
Hus- / Hushållerska
« skrivet: 2007-03-27, 03:54 »
jag undrar vad beteckningen husmamsell betyder? Den kvnna jag tänker på var husmamsell hos en högre tjännsteman och en präst i byn gifte sig med henne. Var hon guvernant?

171
Övrig teknik / Talstyrd inskrivning av text på datorn
« skrivet: 2007-03-19, 14:09 »
Ja, men headsetet igår i priset.
 
Roligt att du uppskattade mitt svar. Jag fick kontakt med säljaren genom Funka nu en sida för människor med olika funktionshinder.

172
Övrig teknik / Talstyrd inskrivning av text på datorn
« skrivet: 2007-03-18, 22:14 »
Ja, jag renskriver gamla brev med hjälp av dataprogrammet VoiceXpress som jag köpt på nätet, har glömt vad företaget hette. Man sparar kanske ingen tid - för programmet är ganska hörselskadat  hör t ex inte om det sägs går eller gå och hör dålligt på Bokstäver som h och p  mm. Värst är när man säger med mera och den hör radera eller minimera och man skriker ångra!!!helt desperat.- Ordförrådet är också mycket modernt, men det kan man lära programmet efterhand och träna på sådana ord som man vill ha. I mitt fall mycket med Guds frid och herren styre allt ... osv.
 
Men trots allt - jag är glad för mitt program. Det kostar ca 6 000:- men de som är synskadade lär kunna få det grtis, tror jag.

173
Jag håller med dig om att det är bra med större dokument, kanske man kan även bättre känna igen personens handstil, det tänkte jag inte på. Bara på att i meningen innan stod det om något helt annat ämne, som jag egentligen inte ville offentliggöra.  
 
Jag har tytt texten som du -först: helsa alla bekanta , sen: Lova håller på göra sig en klänning, som hon rifer up lappar och jag ... o hon vefvitoch sen hoppar brevskriverskan till: från Mina har jag haft bref
 
Men vad kan åsyftas? Varför rev den unga kvinnan upp lappar? Kanske det står att mamman sprättat? Ett sätt att återanvända tyg? bussigt att du svarade trotsknapphändiga uppgifter.

174
Med anledning av den svarta sidenklänningen som jag hoppas kunna härleda till en viss kvinna, så försöker jag tyda en mening i ett brev som hennes mamma har skrivit 1878. Det gäller inte den avfotograferade klänningen, men jag undrar ändå över vilken sömnadsteknik som åsyftas.
 
Tyvärr har brevet varit vikt så att det gått itu, och jag kan inte sätta ihop det bättre än så här. Går det att tyda texten? Är klänningen sydd av lappar - eller?
 
Tack för id?er!!!
 

175
Cedersköld / Cedersköld
« skrivet: 2007-03-07, 18:57 »
I ett brev som jag renskriver står om en fröken Cedersköld som dog mitt medan hon satt och målade
 
Känner någon till denna sak? Brevet är från 1888

176
03) Osorterat / Sandman i Byske?
« skrivet: 2007-03-07, 18:49 »
Skickar ej hela dokumentet som är ett brev. Jag behöver endast veta om namnet som står här är Sandman? Brevet är från 1888 och vet ej var den person som jag tro åsyftas, då bodde.
 
 

177
Ingela, det var ett verklligt uttömmande svar du gav mig. Man kan undra om det är tillåtet att fråga hur dumt som helst - men det ska jag göra nu.  
 
Personen som jag hoppas ska ha burit denna klänning, skriver i ett brev att hon har köpt en svart sidenklänning.En betraktare idag tycker klänninen verkar otroligt handsydd, med foder i smårandig bomull ,absolut inte konfektion, tror jag. Fanns förresten konfektion vid denna tiden? Varför skriver hon köpt? Hon har även köpt ett kapptyg, som ännu ej är vidgjort, där känns ordvalet lätt att förstå.
 
Alltså - har hon köpt en färdig klänning? Hur gick det till i slutet av 1800-talet i så fall?
 
Mycket tacksam för svar

178
Nederkalix / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-03-05
« skrivet: 2007-03-02, 20:25 »
Ja, han hette Virdholm, jag hade spontant skrivit Widholm - så det måste vara rätt person!!
 
Tusen tack, det ska helst bli rätt när man skriver av gamla brev

179
tack för tipset, nu har jg tittat på denna guldgruva som du tipsade mig om!!! Så jag ska nog klara av tidsbestämningen. Läste någonstans här att svarta sidenklänningar bars på bröllop eller begravningar - är det sant, eller var det då, som nu, att man helt enkelt kunde välja svart bara för att man  tyckte det var vackert , tidlöst och klädsamt?

180
Nederkalix / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-03-05
« skrivet: 2007-03-01, 03:42 »
Vet någon vad kronofogden år 1910 i NederKalix hette?
 
Jag renskriver gamla brev men kan inte tyda namnet.Något som börjar på W tror jag

181
Naturligtvis blev det felskrivet. Stålfjädrarna som är insydda i livet var från fabriken klädda med vita bomullsband med trycket  
 
SVENSK FJEDER

182

183
varför kom inte bilden med? Dessutom ska jag väl berätta att det är insydda stålstag som har bomullsöverdrag med trycket SVENSKA FJEDER .
 
/image[sidenklänning]

184
Undrar om någon kan hjälpa mig att tidsbestämma på ett ungefär denna svarta sidenklänning som fanns i mina fastrars gömmor. Jag tror jag kan räkna ut vem som har haft den i såfall.
/image{sidenklänning}

185
Yrken H / Hålldam
« skrivet: 2007-02-09, 19:09 »
Vad är en hålldam i 1890 års folkräkning? Stötte på det vad det gäller Herrgården i Leufsta Bruk, Österlövsta

186
Får ej göra reklam här, men har hört om ett nytt datorprogram med vars hjälp jag skulle kunna få gamla svårlästa handskrivna brev att matas in som text i datorn! Söker man i google på omvandla tal till skriven text så får man upp information om detta. Polisen använder det på försök, gör sina förhör och får dem utskrivna, även inom sjukvården och juridiken prövas det.
Själv har jag nära 500 brev som jag helt enkelt inte ORKAR skriva rent, men däremot läsa in. Progrmmet kostar över 6 000 kr, jag undrar om någon här i Skåne skulle vilja dela det med mig.

187
Foto- och skanningsteknik / Trycka från datorbild
« skrivet: 2007-01-20, 19:14 »
Det här är en knasig id? som jag går och grunnar på. Har ett gammalt praktband som det är meningen att man ska skriva in släktens data i - såna har ni nog i de flesta släkter, det var ett rent geschäft att sälja dessa tomma, inbundna böcker. Visst kan jag skriva för hand i dem - men det vore ju intressantare med några fotografier på varje person. Men vill inte klistra in som i ett fotoalbum utan ha dem tryckta som i en riktig bok.
 
Har läst ett experiment att göra en emulsion uppe på pappret och låta belysa genom ett negativ. Då får man en positiv bild. Kan detta vara framkomligt - eller vet någon om något silcscreenförfarande eller annat tryck?
 
Tack för goda id?er

188
Svenonius / Svenonius
« skrivet: 2007-01-18, 19:57 »
Har fått en förfrågan om en Margareta Svenonius, född i Östergötland omkring 1750 och gift med Carl Hägg, född 1753.
 
Letat i släktboken den skånsk-norrländska släkten Svenonius där hon inte finns med och där det berättas att många personer som kallat sig svenonius har funnits genom tiderna. Hon hör troligen inte till min släkt.
 
Tacksam för tips.
 
gunhild

189
Svenonius / Svenonius
« skrivet: 2006-07-04, 16:32 »
efterlyser en kvinna som skrev brev till mig angående selma svenonius, telegrafist eller postexpeditör, vilket det var, i Byske, född 1846.
 
Jag har tapat bort namnet ochadressen till brevskrivaren!  
 
Var snälloch skicka nytt brev!!
 
Jag har eventuellt uppgifter!!
 
Inlägget har flyttats hit 2011 22/10 från Yrken T-Ö » Telegrafist, telefonist. /Moderator Yrken

190
Tisell / Tisell
« skrivet: 2006-01-18, 18:40 »
Får man fråga om en kvinna som hette Mina Tisell och var rektorsfru i Molkom när Erik Axel Karlfeldt fobbade där som lärare? De hade en affär och han blev avskedad. Hon skilde sig sedan och boodde t o m ett tag i samma hus som Karlfeldt i Stockholm.  
 
Jag är nyfiken på vem hon var, om hon var barnlös eller vilka som är hennes ättlingar, fast det får man förstås inte skriva om här eftersom personuppgiftslagen sätter stopp. Trist.

191
Fotografyrket / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-16
« skrivet: 2005-12-08, 04:19 »
Det är en gåta att det finns tv fotografier i Porträttfynd tagna av fotograen O Hakelier.  Det finns massor av Bernhard med samma efternamn. denne bodde i Örebro. Men var höll O Hakelier till?? Är det en hustru?

192
Religion / Johansson, Alma (1881-1974), missionär i Armenien
« skrivet: 2005-04-30, 23:07 »
Hörde idag på radion om en missionär som hette Alma Johansson, född 1881, och som rapporterat om någon massaker i Anatolien tror jag det var - ursäkta att man skriver när man är så dåligt underrättad. I programmet berättades att man nästan inte visste något om henne - är det någon på Anbytarforum som kan hjälpa? Hon är väldigt väl känd bland vissa etniska grupper, och de samlas varje år vid hennes grav som jag tror är på Norra kyrkogården i Stockholm. Berätta!!!
(Inlägget flyttat från annan diskussion. Anbytarvärden)

193
Människor / Släktträff på Bjärehalvön
« skrivet: 2005-04-21, 19:31 »
Hej Anders Ellerstrand!
Har med stort nöje studerat de fantastiska bilderna från Ramsjö och idag också besökt en nutida ättling till Mauritz Carlsson, Christina Andersson, och fått veta mer om alla personerna. Hon berättade att hon varit i kontakt med dej och gett alla uppgifter hon hade och hon sade också att just nu har varken hon eller du möjlighet att gå in på nätet och lägga till uppgifter.  
Jag ville bara berätta detta för Rötter-läsarna så inte fler än jag börjar springa hos Ramsjö-bor för att försöka leka detektiver!!

194
En stilla undran / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-21
« skrivet: 2005-04-19, 19:13 »
Hej Ralf Palmgren!
Du säger att det inte är troligt med kunglig släktskap, men jag menar att det måste väl finnas NÅGRA fall där modern fått ett underhåll och det hela blivit accepterat? Vi läste i gårdagens kvällstidningar om en påstådd dotter till prins Albert av Monaco , det var foto på dem båda mm. Är det lögn bara eller om det är sant, måste det väl finnas andra fall?? Hörde någon som påstod att barnen fick namn som innehöll t ex silver- liknande. Det här handlar inte om folk som inbillar sig, utan om vad som sker med de VERKLIGA fallen.
Om man forskar måste man ju vara väldigt försiktig så man inte sysslar med det som i juridisk mening heter förtal .

195
En stilla undran / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-21
« skrivet: 2005-04-17, 19:08 »
Det talas ju ständigt om olika monarkers barn på bygden och jag känner två män där jag är rätt säker på att den ena har kungligt blod och den andre tror själv att han har det.
 
Men är detta bara inbillning? Vet personerna själva om hur det ligger till. Får de underhåll? t ex. Finns någon litteratur om detta? Finns några kända sidolinjer? Jag tycker det är intressant med släktdrag när det gäller olika begåvningar t ex.

196
Mörlunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-20
« skrivet: 2005-04-15, 01:21 »
Det där Grönhagen under Bockara ägor skulle jag bra gärna vilja veta var det låg geografiskt. Tycker inte hjag hört talas om det förut.

197
Hallström / Äldre inlägg (arkiv) till 18 mars, 2011
« skrivet: 2005-04-01, 18:45 »
Det är nog jämtlandssläkten. Konstnären Hallström - han med hundarna, har glömt förnamnet - hör han till den?

198
Hallström / Äldre inlägg (arkiv) till 18 mars, 2011
« skrivet: 2005-04-01, 01:38 »
Finns det någon utredning om släkten Hallström? Eller är det flera olika släkter?

199
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-29
« skrivet: 2005-02-24, 13:46 »
Ja det var nyttiga informationer. Försökt hitta dop-boken eftersom min tes är att Johan August föddes 1869, men den verkar inte finnas i Genline. Är det möjligen så, att Solberga och Jörlanda har varit gemensam församling någon gång? Eller att Jörlanda hört till någon annan församling?Frågan kan verka dum, hoppas alla ursäktar i så fall

200
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-29
« skrivet: 2005-02-23, 18:41 »
Tusen tack Lasse, men det var egentligen syskon och föräldrar jag sökte denna gång, det är alltså från födde-bok eller husförhörslängd jag skulle behöva uppgifter, jag har redan studerat Sveriges befolkning och mera därtill. Så jag ber om ännu mer hjälp!!

201
Solberga / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-02
« skrivet: 2005-02-22, 19:51 »
Hej Marianne - det här börjar verka knasigt, men nu har jag genom soldatregistret fått reda på en son till August Skog som heter David Skog och är född 1905 - troligen i Solberga även han. Kan du hjälpa migmed honom lika bra som med de andra?

202
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-29
« skrivet: 2005-02-22, 13:21 »
Undrar om någon kunde hjälpa mig att finna Johan August Helgesson, född i Jörlanda? Född antingen 1869 eller 1867 den 17/9 av  Helge Andersson och Johanna Andersdotter. Han blev soldat mn har förut varit torpare, jag förstår ej om det var i Jörlanda eller Solberga, faktiskt. Jag har fått mycket hjälp med hans framtida öden och ättlingar, men skulle nu vilja finna något om hans barndom. Tack för hjälp!

203
Solberga / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-02
« skrivet: 2005-02-20, 22:44 »
Hej Marianne och ytterligare tack och förfrågan.
Jag var lite dum som bara frågade om Augusta Charlotta Skog, f 1892-06-23 i solberga, hade gift sig, men då kände jag inte så mycket till om de andra barnen. Vet du om de förblev ogifta?

204
Solberga / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-02
« skrivet: 2005-02-19, 19:27 »
I avskrifterna av husf. i Solbergaboken har en snäll person funnit Johan August Skog född 17 /9 1867 (eller 1869)samt hans son Arvid Valdemar Skog.Kan någon ge ytterligare upplysningar? Har någon av dem flyttat? Dött? Fått ättlingar? J. A. Skog har jag även funnit i DIS centrala soldatregister, han var född i Jörlanda. Kanske har  hans dotter, Augusta Charlotta, född 1892-01-23 i Solberga, gift sig  och fått något barn? Jag hoppas så småningom att komma fram till någon släkting som levde på 1980-talet.

205
A-M / Anton Emanuel Helgesson, Norum till Backa 1890??
« skrivet: 2005-02-18, 01:50 »
Hej Susanne! Jag forskar efter en man som tog sig namnet Skog när han skrev in sig som soldat för Skårs rote i Solberga socken. Han hette tidigare Johan August Helgesson och var född 1869 09 17. Kan det vara en bror till den du söker? Leta i DIS centrala soldatregister förresten! Han kan ha bytt namn.

206
Ursäkta, jag glömde  tala om att Johan August Skog hette Helgesson också. Och kanske VAR han född 1869 och gjorde sig två år äldre för att få bli soldat!

207
Jag tror jag har hittat min August Skog! Sökte i DIS centrala soldatregister och tydligen är mannen lite fåfäng - han var kanske 62 år på den där 60-årsdagen då han fick sin käpp med silverkryckan. Han hörde en gång till Torps rote i Jörlanda socken, nästa gång (då gift med Albertina charlot Andersdotter född 1860)till Skårs rote i Solberga socken, båda socknar i Bohuslän . Kan någon hjälpa mig med hans öden framåt i tiden? Född 1867 09 17 således.Tack alla som engagerat sig för mig!!!

208
Skog / Skog
« skrivet: 2005-02-17, 03:02 »
i min jakt på August Skog, född 17/9 1869 fann jag en smed  Isak Källman född 1826 , boende i forssa bruk, Långsele, Ångermanland, Västernorrl. han var gift med Sigrid Kajsa Skog, född 1831. Kan det ha varit något ingifte mästare - gesäll??

209
Långsele / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-12
« skrivet: 2005-02-16, 18:50 »
Kan någon hjälpa till med sonen till manufaktursmeden Isak Källman i Forssa bruk, Långsele. sonen ska heta Johan August, född 1869. Fullständiga födelsedatumet är vad jag behöver

210
Söker ättlingar till manufaktursmeden Isak Källman i Forssa Bruk, Långsele,Västernorrlands län, Ångermanland.
Han var född år 1826 och gift med Sigrid Kajsa Skog, född 1831.
Bör gå att hitta i en husförhörslängd för den som har Genline!

211
Essunga / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-17
« skrivet: 2005-02-13, 23:16 »
Skulle vilja veta vilka som bodde i Lilla Djupsås i Essunga år 1895 och blev föräldrar till lille Georg Skog , född 1895-09-14 ? Denne dog 1975-01, troligen i södertälje där han varit lärare. Student i Stockholm.

212
tack - vad du var rar Eivor!
 
Vågar jag efterlysa en gång till,fast under Lur, Peter Karlsson är ju så sträng? Men jag kan ju efterlysa föräldrarna , förstås!!
 
fast en inskription på en silverkäppkrycka kan ju inte vara fel egentligen, så det här är ju ett mysterium!! han kanske hör till de Skogar som har varit emigrerade??
 
 
återkommer!!

213
söker lite om August skog nu, men har inte förstått om han BODDE i Lur 1890 eller om han var FÖDD i Lur 1869?
 
Kan någon hjälpa mig

214
Tack  och det är säkert rätt August, för Skog verkar inte vara ett så vanligt namn, åtminstone inte av Nättidningen Rötter att döma. I Porträttfynd hittade jag bara ett fåtal och det vore ju Bingo om någon av dem vore släkt till August. Vi fortsätter spana och hoppas någon ättling hör av sig!

215
Känner någon till August Skog, född 17 sept 1869 ?
I min mans ägo har nämligen hamnat en mycket kär käpp med silverkrycka med inskriptionen : Minne på 60-årsdagen 17/9 1929. Den är min mans dagliga stöd och vi börjar nu längta efter att få veta vem denne August Skog är. Käppen är dock inte till salu, i såfall efter bådas vår död.

216
Näringsliv / Leander, Kajsa (f. 1970)
« skrivet: 2004-12-28, 19:50 »
Skulle vilja veta härstamningen på Kajsa Leander, som grundade ett IT-varuhus, som jag just nu glömt namnet på. En bekant till mig med namnet Gösta Andrén,har kusiner som heter Leander, kan dessa vara släkt med Kajsa?

217
Musik / Bergman, Marit (f. 1975)
« skrivet: 2004-12-17, 23:29 »
Skulle vilja  veta härstamningen för sångerskan Marit Bergman. Vad heter hennes föräldrar? Gärna även mor- och far-föräldrar?

218
Historiska brottslingar / von Sydow, Fredrik (1908-1932)
« skrivet: 2004-11-23, 20:54 »
Har ärvt två tavlor målade av en konstnärinna som hette Brita von Sydow-Södöö född 1884  i Jönköping och död 1959. De har alltid väckt en stark känsla av mystik - de föreställer en vit blombukett samt ett ödsligt, ålderdomligt rum med samma bukett i. Det känns som om hon haft von Sydow-morden i tankarna, kan jag ha rätt i detta? Hur var hon släkt?? Kanske lite slappt av mig att fråga i detta forum, men det blev något av en aha-upplevelse för mig, som inte känt till von Sydow-dramat förut.
 
Gunhild Svenonius

219
Bucht / Boucht / Bucht / Boucht
« skrivet: 2004-11-06, 18:36 »
Hej Katrin! Tusen tack, Johan William Bucht har jag hittat i min släktbok som är förd av komminister H. Bucht fram till 1901. Där finns ca 300 namn och jag ska svara på fler inlägg så småningom. Men - vet du om andra Buchtare i Nils ?familj? Bröder? Kusiner?

220
Hej Mikael!
Jag har en släktbok som upptar ungefär 300 Bucht-släktingar fram till år 1901. Den är baserad på forskningar av Komminister H Bucht i Haparanda och upprättad av hans brorson Gösta Bucht.Om någon är VÄLDIGT intresserad kan jag nog jobba ihjäl mig med en avskrift, men antagligen är det inte nödvändigt, utan uppgifterna finns någon annanstans. I ett brev till min morfar skriver Gösta att han vet att Svenska släktkalendern år 1887 har anor för släkten Bucht.
Nåväl,enligt denna forskning är dottern Katharina född 13/8 1751 och död 1804. Gift 1783 ned Olof Sarelius,f.1750, handlande i Torneå, d. 1807.
Sonen Isak är således barn nr 5.

221
Litteratur / Heidenstam, Verner von (1859-1940)
« skrivet: 2004-11-04, 18:24 »
Svar till Birgitta m fl:
Det pinglar en klocka i mitt minne att den här sonen ni talar om, som Heidenstam absolut vägrade att kännas vid, fick namnet BERNER. Varför han hette det vet jag inte, ej heller på rak arm i vilken källa jag funnit uppgiften. Varifrån har Birgitta fått sin uppgift att han hette Belfrage? För övrigt stämmer min minnesbild att han växte upp i Norge. Jag funderar lite över Heidenstams gener, om de finns hos Mia Berner, göteborgsförfattarinnan.

222
Garbo, Greta (1905-1990) / Garbo, Greta (1905-1990)
« skrivet: 2004-11-04, 13:53 »
Jag är mycket intresserad av Greta Garbo och hennes rötter, därför att hennes antavla är en underbar skildring av det forntida Östra Småland och alla dess orter, såväl som att hon ju faktiskt var en fascinerande Amerikautvandrare precis som så många andra .
Därför är jag medlem av Garbosällskapet, www.garbosallskapet.h.se. Där har jag bl a köpt en fullständig släktutredning  som är gjord av Bo Jansson, Köpenhamnsvägen 101, 217 75 Malmö. Den kostade 2 kr. Bo Jansson hade då telefon  040 - 91 24 78.

223
Karl Gustav (Karungi) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-10
« skrivet: 2004-11-03, 19:31 »
Jag skulle vilja få hjälp med anorna till Nils Bucht från karungi, som var en av de kirunasvenskar vi i dagarna hört talas om. Han avrättades för en bagatellförseelse i ryssland år 1938, det har stått mycket om det i tidningarna i dagarna
 
Gunhild Svenonius  (barnsbarnbarn till Lars Johan bucht , mördad i Kautokeino)

224
Bucht / Boucht / Bucht / Boucht
« skrivet: 2004-11-01, 18:36 »
även om släkten bucht-boucht har en hemsida så vill jag fråga om Nils Bucht,från Karungi, han som blev avrättad och skjuten 1938, jag tror det var i Ryssland. Historien om honom har kommit fram i och med debatten om Kirunasvenskarna. Var kommer han in i släkten?

225
Ervéus / Ervéus
« skrivet: 2004-03-18, 20:55 »
Finns det någon ur släkten Ervéus som kan berätta om släktskapet med en spannmålshandlare Isaacsson i Sala?

226
Svenonius / Svenonius
« skrivet: 2004-03-08, 19:36 »
Får ofta frågan om jag är släkt med den TOVE SVENONIUS som talar i Dagenbs Eko i Sveriges Radio. Det är jag - alla Svenonius är släkt - men hur?
Vore roligt om någon äldre släkting till henne, som finns med i vår släktbok, kunde ge sig till känna

227
Svenonius / Svenonius
« skrivet: 2004-01-10, 18:10 »
My name is Gunhild Svenonius and I am a relative of your grandmother- but not at all close. I now wonder if you are searching for relatives in USA as is told in the headline of your letter - or if you search relatives in Sweden. I am living in Båstad, Sweden.

228
Törnebom / Törnebohm / Törnebom / Törnebohm
« skrivet: 2004-01-10, 18:05 »
Citerar ur en stencil som finns i släkten engström som är av Törnebohmsblod genom Emmy Engström, född törnebohm, född 29/5 1849 och dotter till Otto Magnus Törnebohm född 1799 död 1870 i Karlskrona. tTrnebohmska  släkten härstammar från tyskland (namnet Dornbaum) och har sannorlikt kommit till Sverige under eller strax efter det 30-åriga kriget. Först här kända Törnebohm var: Johan Törnebohm f. i början av 1600-talet och död 1697. han var proviantmästare och lanträntmästare samt häradsskrivare i S. Möre år 1692.Begravd i Arby k:a.Upptagen i bokverk: Kalmarbor under 1600-talet av Håkansson. hans son hette Nils Törnebohm, f omkring 1695 , död 1729 gift med Katarina rutenberg, död 1748. Där skulle väl den efterfrågade Maria kunna komma in någonstans. Det är synd att gamla släkt-redogörelser ofta inte bryr sig om döttrarna.

229
Törnebom / Törnebohm / Törnebom / Törnebohm
« skrivet: 2004-01-09, 23:44 »
Jag skall återkomma ang släkten Törnebohm eftersom det finns en utredning om den i min makes släkt Engström från Värnamo. Där skojades om det Törnebohmska arvet och det syftade på att den som fått det arvet tyckte om att resa ut i världen, vagabondera eller byta yrke, t ex.

230
Porträttfynd (enskilda bilder) / #27237
« skrivet: 2004-01-09, 00:41 »
Undrar om Signe Sundberg-Ekbom, # 27237 möjligen är släkt med #11585 som av en ren slump finns strax i närheten i porträttfyndsregistret. Han var norrlänning, hennes foto är taget i Östersund

Sidor: [1]