ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Jill Raneryd

Sidor: [1]
1
Hej hopp så här en Fredagkväll!
 
Säkerhetshål i Outlook Express 5.5, inget ovanligt precis men kör Office XP så slipper du de flesta bekymren faktiskt. Helt suveränt också i och med att man kan laga korrupta filer genom att välja öppna och reparera både i Word och Excel. Filer som är stora och har vandrat runt hos olika användare som gjort olika ändringar har ju tendens att gå sönder! Har du inte tillgång till eller känner någon som har Office XP så kan jag alltid hjälpa till att laga filer om det behövs. Ibland sparar man kanske stora mängder släktdata i Excelblad som kan kännas oersättliga!
 
Trevlig helg!
 
Mvh
Jill

2
Hej Anders!
 
Jodå, Ad-Aware tar bort Alexa och du vet väl hur bra Microsoft är på vissa grenar *ler ironiskt* Finns väl inget som släpper in så mycket virus som Outlook?? Mycket av texten jag skrivit ovan har jag citerat från en väldigt bra sida vad gäller dessa program och själv tog jag också bort Alexa efter att ha läst detta. Självklart får man ju ta allt med en nypa salt men när det gäller detta gissel så känner i alla fall jag att det är bättre att ta det säkra före det osäkra! Många har ju också fått för sig att Hotbar är lite roligt. Man kan ju lägga till snygga bakgrundsbilder mm i mail men oj vilket elände detta program ställer till med...värre än någon kunde tro antar jag! Men det är som du säger....vill man bli av med detta så installera Ad-aware....snabbt  
 
Adressen dit ALLA bör gå och läsa om dessa SPYARE..
http://maxmagnusnorman.com/spyware.shtml
 
Hälsningar
Jill

3
Hej igen!
 
Kom just på att ett väldigt enkelt knep att se om du drabbats av ett av dessa Spyware är att kolla foljande:
 
Alexa, zBubbles -Titta under verktyg-menyn i Internet Explorer, finns alternativet Visa relaterade länkar eller liknande är du iakttagen av Alexa. Alexa och zBubbles loggar adresser och söksträngar till sidorna du besöker. Alexa följer med Internet Explorer om man inte uttryckligen väljer bort det.
 
 
Mvh
Jill igen!

4
Hej!
 
Kan ju då passa på att varna för andra otrevligheter du lätt får in i din PC och det är Spyware och scumware!
 
Vissa scumware-program byter t.o.m. ut betalda annonser på webbsidor mot sina annonser.  
Scumware och spyware är exakt vad de låter som. De är program som göms i din dator och spionerar på dig. Programmen kan ha installerats bara av att du besökt en hemsida och klickat på en knapp. En del program loggar allt du gör med datorn - glöm att lösenord och hemliga dagböcker är så hemliga längre - och skickar information om dig till skumma annonsbyråer som i sin tur skickar dig irriterande reklamfönster.
 
Jag jobbar med datasupport och ser detta dagligen och ett av de vanligaste är:
Gator eller kazaa -Vilket är en verklig styggelse då programmet annonserar för vad som kan tolkas som barnporr. De första varianterna av Gator hade som funktion att hålla reda på lösenord och dylikt för användarna. Skulle du ge din bankomatkod till killen i kiosken bredvid bankomaten för att hjälpa dig minnas det också? En version av programmet utnyttjar en läcka i ActiveX och installerar sig självt utan att du vet om det via vissa oseriösa webbsidor, på misstänkt samma sätt som viruset BadTrans.
 
Det finns ett suveränt gratisprogram som heter Ad-Aware (inte att förväxla med adware som också är ett av dessa eländesprogram) som upptäcker dessa hopplösa spionprogram. Finns att tanka hem på http://www.lavasoftusa.com/.
 
Osynliga är dom och hur lite man än tror sig ha sådant här skräp i sin dator så kan jag nästan garantera att alla kommer hitta något i sin dator!
 
Mvh
Jill Raneryd

5
Archive - Swedish names / Gelotte,Osterfarnebo parish, Gysinge
« skrivet: 2001-09-07, 22:58 »
En id? är:
Översättning av: lisa
 
Svenskt uppslagsord
lisa lisan subst.  
lindring av smärta, lättnad  
 
Engelsk översättning
relief  
 
 
Exempel
musiken är en lisa för själen---music is a solace to the soul  
 
Mvh
Jill

7
Människor / Stockholm Abt.1900 Ukendt person
« skrivet: 2001-04-28, 01:14 »
Ok, Mats det är kanske är som du säger men i så fall så förstår alla redan från början att ett förtydligande knappsast behövs mellan Larsson och Larsjon...eller?
 
Mvh
Jill

8
Människor / Stockholm Abt.1900 Ukendt person
« skrivet: 2001-04-28, 00:21 »
Ojoj! Är det rättstavning som gäller eller är det släktforskning? Är det rättstavning så stavas väl ändå icke, icke och inte ikke?
Du Tord som ändå är så bildad borde väl förstå att det handlar om en felstavning eller att faktiskt skrivande inte kommer från Sverige och kanske inte skriver svenska så bra som du!
Förstår inte vitsen med att ens kommentera felstavningen!
 
Mvh
Jill

9
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Grels Matsson
« skrivet: 2001-04-13, 01:34 »
Anna-Lisa!
 
Jag läser ej detta forum längre (ren slump nu) så därav har mitt svar uteblivit och kommer först nu.
Kontakta mig gärna via e-post för vidare information!
 
Mvh
Jill

10
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-03-07
« skrivet: 2001-03-03, 01:53 »
Tilläggas bör ju att det tog ca. 8 minuter innan alla info. var hemladdad och det är ju förståligt när det gäller modemuppkoppling....men att det blir samma sak med fast uppkoppling är lite underligt! Som sagt...söker från jobbet nästa gång!

11
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-03-07
« skrivet: 2001-03-03, 01:44 »
Hej igen!
Sökte nu hemifrån och har inte sökt sedan jag gjorde mitt sista inlägg här i avbitarforum men jag sökte på  Sök inlägg efter min senaste sökning med mitt vanliga 56K-modem och fick svaret att jag hade 622 nya meddelanden och jag såg alla så det verkar ju OK. Väntar en dryg vecka till och söker från jobbet så får vi se!
 
Mvh
Jill

12
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-23
« skrivet: 2001-02-20, 22:41 »
Håkan skriver:  Funktionerna Nytt senaste dygn/vecka och Sök inlägg fungerar på samma vis. Rent tekniskt sett ja, men inte när man vill söka på senaste inlägg sedan jag sökte senast ur praktisk synvinkel för får du då inte upp något så kan du inte göra om sökningen eftersom det då av naturliga skäl blir att det är 0 nya meddelanden sedan din sista sökning när du söker ännu en gång eller laddar om sidan.
 
På jobbet idag fungerade det däremot perfekt (vilket det oftast gör, men som sagt inte alltid) och där har jag en pentium III 650Mhz och 256 MB/RAM och IE. Min sökning på senaste vecka kom upp på ca. 1 minut och de nästan 400 meddelanden sedan jag sökte sist kom upp på 4,5 sekund! Lika fort gick det förra gången för sidan att ladda klart på jobbet men med skillnad att det då inte visades något träd med nya meddelanden.
Ska avvakta 1 vecka eller 2 och sedan söka igen och se om det fungerar. Kruxet många ggr. när man gör hemsidor och har scipt som dessa är ju att de beter sig olika i Netscape och IE och att det då är upp till hemsidesmakaren att anpassa så att det ser bra ut och allt syns som det ska i båda webläsarna men det här verkar lite skumt....om jag får tycka! Håller nog fortfarande på att servern för stunden (då sökningen sker) är överbelastad med för många stora sökningar samtidigt.

13
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-23
« skrivet: 2001-02-19, 16:27 »
Sök inlägg sedan min senaste sökning som jag skrev i tidigare inlägg så har jag fått samma fel både hemma och på jobbet. Alltså 2 olika datorer. Hemma kör jag Netscape och på jobbet IE så olika webläsare är testade i mitt fall.
Det brukar ju påverka servrar om stora sökningar sker samtidigt så vi kanske bara har haft otur att många sökt samtidigt

14
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-23
« skrivet: 2001-02-17, 23:18 »
Hej Jan!
 
Tack för tipset men det är liksom inte DET som är grejjen. Är man Röttervän så ska man kunna söka på inlägg som kom till efter din senaste sökning (en av fördelarna? av att vara Röttervän)och det är där det brister förutom då det redan konstaterade felet att det inte går att söka på senaste vecka! Om inte annat så kan det ju vara ett tips för redaktören att kolla upp och framför allt få reda på att felet finns eller att servern där anbytarforum ligger är överbelastad lite då och då.  
 
Mvh
Jill

15
Oanständiga ortnamn / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-05-26
« skrivet: 2001-02-17, 12:01 »
Kukkola i Norrbottens län,
Skitsjön i Jämtland eller Skitåsen i örebro. Snopptorp i Södermanland.
Rövhålet i Ljusdal eller kanske sjön Fittgölen i Oskarshamn.
Snushögen i Borås eller varför inte Lorthålet som är en skog i Söderhamn.
 
Mvh
Jill

16
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-23
« skrivet: 2001-02-17, 11:41 »
Hej Berra!
 
Jag känner igen det du beskriver men den här gången kom inget träd. Jag pysslade med annat säkert ? timme innan jag gick tillbaka till sidan och då borde det rimligtvis ha kommit upp. Råkade också ut för samma sak på jobbet där vi har en uppkoppling på minst 10 MB/sekund och det normalt går blixtsnabbt att hämta sidan med 4-600 nya meddelanden.
Eftersom samma sak händer när man söker på senaste vecka så kanske detta är samma bugg eller begränsning i programmet eller rent av att servern där anbytarforum ligger är överbelastad.
 
Mvh
Jill

17
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-23
« skrivet: 2001-02-17, 01:21 »
Hej!
 
att funktionen Senaste vecka inte vill
fungera. Den visar endast antalet diskussioner som fått nya inlägg skrev Håkan i redaktören meddelar men samma sak blir lite då och då även när jag söker på sök inlägg och efter nya inlägg sedan min senaste sökning. Nu var där 522 nya meddelanden men inget träd med nya meddelanden visades och det fanns inga dolda länkar när man drog markören över sidan (ibland kan ju texten försvinna men länkarna finns ändå där)
Är det kanske en begränsning på antalet träffar som ska visas eller bara något tillfälligt fel?
 
Mvh
Jill

18
Är det någon som läst den underbara triologin av Jan Guillou som handlar om Arn Magnusson av Aranäs född i nådens år 1150 och vill se platserna som omtalas i böckerna så besök http://www.skaramus.se/arn/arnstart.html
 
Har du inte läst dom så kan jag verkligen rekommendera dessa och jag tror det även kan vara en succ? för att få ungdomar intresserade av Sveriges historia och släktforskning.
 
Har du gotlandsanor så besök www.gotlands-genvagar.com
 
Mvh
Jill

19
Hej på er!
 
Jag för min del tycker att man ska vara försiktig och tänka sig för innan man installerar Win 2000. Det är ett väldigt tungt operativsystem som kräver rejält med systemresurser. Windowsmappen är på bara 2 veckors användning uppe i nästan 1 GB till skillnad mot Win -98 som efter 1 års användning inte förbrukar mer än 6-700 MB. En PC på under 500MHz och mindre än 128 MB RAM bör man undvika att installera Win 2000 på.
Office 2000 är tydligen väldigt instabilt och fullt med buggar än så länge och av dom som jag hört ha installerat det har snabbt bytt ut det mot Office -97 igen.
Min släkt vet jag fungerar bra med Win 2000.
 
Kanske kan Windows Millennium vara något? Har ingen erfarenhet av det men någon annan kanske har? Här http://www.microsoft.com/Sverige/support/windowsme/  finns dock mycket intressant info.
 
Mvh
Jill

20
Carl & Arne!
 
Jag har också märkt detta fel. Det verkar som den senaste sökningen hänger kvar fast man manuellt raderar ett fält. Om man kör rensa så tycks det fungera bättre men ibland vill man kanske bara ändra en bokstav eller något annat litet och då är det ju synd att behöva rensa alla fält.
Jag fick också i början ett ständigt meddelande om något violation-fel som jag kopierade varningsrutan på men som jag sedan lyckades slarva bort.
Jag har bara gjort en CD-installation men efter en ominstallation så tycks båda felen vara borta. Ibland kan det ju räcka om några systemfiler gått fel under installationen.
Har du testat det Arne?
 
Mvh
Jill

21
46 Ordet är fritt om släktforskning / Grattis!
« skrivet: 2000-08-28, 00:49 »
Grattis Ted!
 
Lite sent grattis men är helt övertygad om att du kommer göra det du ska!
 
Än en gång GRATTIS!
 
 
Mvh
Jill

22
Äldre inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-11-02
« skrivet: 2000-08-16, 07:31 »
Hej Jörgen!
 
Tackar och bockar för ditt svar och tips på var jag kan söka vidare.
 
Kristine Boström bör ju som du säger vara Anna Fredrikas syster och det kanske är idé att leta vidare en bit i hennes spår om nu systrarna höll ihop.
Lars Boström kan jag inte på rak arm säga att jag känner igen men jag har inte anteckningarna med här på jobbet. Han kan ju dock också vara mycket intressant i sammanhanget.
 
Mvh
Jill

23
Äldre inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-11-02
« skrivet: 2000-08-14, 20:35 »
Hej!
 
Jag har lovat en bekant från Arjeplog att försöka hitta en av hans släktingar som förmodligen flyttat till Norge från Arjeplog. Vore tacksam för tips och om det eventuellt gick att finna ättlingar.
Dessa uppgifter har jag:
 
Hon hette Anna Fredrika Boström och är född 1857 i Arjeplog. Hennes far var Sivert Boström född 1828-05-10 och hennes mor var Anna Stina Eriksdotter född 1828 i Arvidsjaur.
 
Soknepresten Øystein Trømborg i Saltdal (dit hon tros ha flyttat eftersom hennes syster Christina Amanda f.1855-01-24 har återfunnits där) skrev ett svar på en förfrågan daterat 1984-09-07 så här i korta drag: Nå har jag imidlertid undersøkt i kirkebøkene våre om ditt spørsmål - nemlig om det finnes etterkommere av Anna Fredrika Bostrøm f. 1857 i Arjeplog som er bosatt i Saltdal. Ett av preblemene er at vi i Saltdal ikke har tillgjengelige kikebøker lenger tillbake enn fra 1887. De som er eldre er sendt till Statsarkivet, Trondheim. Men jeg har fra 1887 og utover undersøkt i vigselsregistret og i dåpsregistret for å finne spor av henne uten å lykkes. Jeg har også sett i registret over utflyttede fra den tid. Jeg har også spurt folkeregistret om de hadde kjennskap til henne eller andre med tillknytnin till navnet Bostrøm. Jeg må bare beklage: Jeg har ikke funnet spør av henne.
 
När dom vidare skrev till Stadsarkivet i Trondheim fick dom detta svar daterat 1985-03-08 av Randi Podsada Leer.
 
Slektsopplysninger fra Saltdal Pretegjeld.
 
I inflyttningslistene for året 1874 i kirkeboken 1872-1886 for Saltdal finner en bare to personer oppført, og av disse er den ene Pigen Kristina Amanda Boström, født 24/1 1855, som kom fra Arjeplog 10/10 1875. Hennes søster Anna Fredrika, født 31/31857, er ikke oppført sammen med henne. Heller ikke kan hun sees å vare innført i inflyttningslistene i perioden 1874-1886. En har sett igjennom vigsellistene i samme kirkebok for Saltdal for årena 1876-1886, men uten å finne Anna Fredrika Bostrøm innført som gift
 
På en handskriven kopia hittar jag också en anteckning där det står följande: Christina A. er flyttet till Norge. Anna F. er flyttet til Saltdalen den 1874-09-07.
 
Mvh
Jill

24
06 Var ligger platsen? / Tyska/Polska ortnamn
« skrivet: 2000-08-01, 22:49 »
Andreas!
 
I alla fall Neu-Prilipp låg i Pommern, Pyritz.

http://www.atsnotes.com/other/gerpol.html
kan du säkert hitta info.
 
Har inte letat på kartan men kanske du kan finna det du söker här:
http://www.feefhs.org/maps/gere/ge-pomer.html
http://www.rollenhagen.de/Pommern/maps/pyritz.htm
http://www.rollenhagen.de/Pommern/maps/pommern1845.htm
http://www.feefhs.org/dpl/dv/k/k3-hk.html
 
Mvh
Jill

25
Lövånger / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-04-12
« skrivet: 2000-07-11, 23:26 »
Hej Lars!
 
Kjell-Åke Lundström har lite andra uppgifter om var Anna ska vara född. Jag vet inte vad Marie har för källa men den kanske är säkrare?!? uppgifter.
 
  Familj 3303
  Nils Andersson Ruth, född 1748 i Busjön. Bosatt i Ajaur, Lycksele.
  Soldatrota Långträsk Norsjö nr 61.                                
 
  Gift 1781 i Burträsk med  
  Anna Zakrisdotter, född 1754 i Lövånger. Bosatt i Ajaur, Lycksele.
  Utflyttade 1812.
 
  Barn:
  Katarina Ruth, född 1778 ../5 i Långträsk, Skellefteå.
  Emanuel Nilsson Ruth, född 1779 i Långträsk, Skellefteå. Bosatt i Ajaur,
    Lycksele.
  Barbro Nilsdotter Ruth, född 1779 5/3 i Långträsk, Skellefteå, död 1800
    i Burträsk.
  Eva Nilsdotter Ruth, född 1784 6/10, se Familj 419.
  Natanael Nilsson Ruth, född 1788, se Familj 3216.
  Fredrik Nilsson Ruth, född 1789, se Familj 1173.
  Anders Nilsson Ruth, född 1791 i Burträsk. Bosatt i Ajaur, Lycksele.
    gift i Skellefteå.
  Ulrika Nilsdotter Ruth, född 1792 i Burträsk. Bosatt i Ajaur, Lycksele.
    Döf och Dumb.
  Magdalena Nilsdotter Ruth, född 1793, se Familj 2867.
  Olof Nilsson Ruth, född 1795, se Familj 3592.
  Johan Nilsson Ruth, född 1801, se Familj 2087.
 
Dom står också med som faddrar på ett ställe:
Lars Fredrik Larsson (från Familj 2867), född 1816 6/8 i Kvammarnäs,
  Norsjö. Bosatt i Anderstjärn, Norsjö. Dop 1816-08-08.
  Bland faddrarna bla. Nils Andersson Ruth och hustrun Anna ifrån    
  Ajaur i Lycksele (Lars Fredriks Morföräldrar).  
 
Mvh
Jill

26
Hej Susanne!
 
Hittade detta på Kjell-Åke Lindströms CD.
Mvh
Jill
 
Bernhard Nilsson Åström (från Familj 3405), född 1830 3/12 i Forsnäs,
  Sorsele. Klockare Fjärdingsman Kyrkvärd i Sorsele, Sorsele.
  Dop 1830-12-04.
  Bosatt i Hemligheten Sorsele?                                      
 
  Gift 1857 8/3 i Sorsele med  
  Kristina Magdalena Mårtensdotter, född 1831 i Sorsele. Bosatt i Sorsele,
  Sorsele.
 
  Barn:
  August Bernhardsson, född 1863 19/7 i Sorsele, Sorsele, död 1864 9/10.
  Magdalena Bernhardina Åström, född 1866 31/10 i Sorsele, Sorsele,
    död 1867 7/10.
  August Bernhard Åström, född 1868 26/4 i Sorsele, Sorsele.
  Maria Magdalena Åström, född 1870 16/6 i Sorsele, död 1874 30/3.
  Gustaf Emil Åström, född 1872 3/11, se Familj 1289.
  Anna Magdalena Åström, född 1875 27/1 i Sorsele, Sorsele. Lärarinna
    i Sorsele.

27
Musik / Jöback, Peter (f. 1971)
« skrivet: 2000-05-11, 22:52 »
Marcus!
 
Ett stort tack till dig som stillar min nyfikenhet med dessa uppgifter. Ska nu skriva ut det och titta på det i lugn och ro!
 
Mvh
Jill

28
Jag såg en efterlysning förut på Rötters gamla efterlysningssida och där stog 1736 som födelsår på Lars Jonsson Ruth och där stod också ännu ett efternamn. Det är en Christer Lundstedt som gjort den efterlysningen som låter så här:
 
Lars Jonsson Ruuth/Sundberg född 1736, soldat i Bygdsiljum, (AC), även
 uppgifter om hans hustru Maria Larsdotter född 1728, tidigare piga i
 Gammelbyn, Burträsk (AC).
 
/Jill igen igen

29
En Jon Ruth finns född i Nysätra 1689. Kan han vara värd att kolla upp kanske. Även en möjlig broder vid namn Olof Ruth f. 1720 i Burträsk. Hittade dessa vid en sökning i Disbyt.
 
//Jill igen

30
Hej Lena!
 
Återigen hittade jag en del på Kjell-Åke Lundströms CD. Hilduinen känner du kanske till sedan förut?
Tyvärr fanns inga uppgifter om föräldrar till Lars Jonsson Ruth eller Maria Larsdotter här heller.
 
Mvh
Jill  
 
 Familj 2847
  Lars Larsson (från Familj 2922), född 1756 i Burträsk. Bosatt i Hornmyr,
  Lycksele.
  I Lycksele vigselbok 1785-12-26: Vigde unge mannen Lars Larsson    
  Burträsk med Kristina Olofsdotter nämdeman Olof Anderssons ifr    
  Hornmyra dotter. Kommer att besitta halva nybygget på Hornmyra.    
 
  Gift 1785 26/12 i Lycksele med  
  Kristina Olofsdotter (se Familj 3475), född 1765 19/4 i Hornmyr, Lycksele.
  Bosatt i Hornmyr, Lycksele.
 
  Barn:
  Olof Larsson, född 1786 28/6, se Familj 3522.
  Maria Sofia Larsdotter, född 1787 30/6, se Familj 3516.
  Lars Larsson, född 1788 5/9 i Hornmyr, Lycksele. Dop 1788-09-13 Lycksele.
  Kristina Larsdotter, född 1789 10/11, se Familj 2817.
  Johan Larsson, född 1790 6/11 i Hornmyr, Lycksele.
    Dop 1790-11-14 Lycksele.
  Brita Margreta Larsdotter, född 1792 4/8 i Hornmyr, Lycksele.
  Samuel Larsson, född 1793 15/8 i Hornmyr, Lycksele.
  Katarina Larsdotter, född 1794 25/10 i Hornmyr, Lycksele.
  Jon Larsson, född 1796 29/4 i Hornmyr, Lycksele. Dop 1796-05-06 Lycksele.
  Anders Larsson, född 1797 4/7 i Hornmyr, Lycksele. Dop 1797-07-07.
  Anna Elisabet Larsdotter, född 1798 26/8, se Familj 4230.
  Israel Larsson, född 1800 ../6, se Familj 1486.
  Eva Katarina Larsdotter, född 1804 6/3 i Hornmyr, Lycksele.
    Dop 1804-03-06.
 
Familj 2922
  Lars Jonsson Ruut, född i Burträsk.
 
  Barn utan känd moder:
  Johan Larsson, född 1753, se Familj 1659.
  Lars Larsson, född 1756, se Familj 2847.
 
Familj 3475
  Olof Andersson, född 1735 i Skellefteå. Bosatt i Hornmyr, Lycksele.
 
  Gift 1760 3/10 i Lycksele med  
  Sofia Samuelsdotter (se Familj 4015), född 1735 20/2 i Örträsk, Lycksele,
  död 1810 22/4 i Hornmyr, Lycksele.
 
  Barn:
  Samuel Olofsson, född 1761 20/12, se Familj 4023.
  Kristina Olofsdotter, född 1765 19/4, se Familj 2847.
  Anders Olofsson, född 1776 27/10, se Familj 193
 
  Familj 4015
  Samuel Samuelsson (från Familj 4012), född 1683 i Örträsk, Lycksele,
  död 1774. Bonde i Örträsk, Lycksele.
 
  Gift 1710 1/12 i Åsele med  
  Anna Adamsdotter (se Familj 65), född 1693 i Noret, Åsele, död 1743
  i Örträsk, Lycksele. Bosatt i Örträsk, Lycksele.
  Begr. 1743-06-17 Lycksele.
 
  Barn:
  Samuel Samuelsson, född 1710, se Familj 4016.
  Kerstin Samuelsdotter, född 1712 12/10 i Örträsk, Lycksele.
    Dop 1712-10-12.
  Anna Samuelsdotter, född 1714, se Familj 614.
  Adam Samuelsson, född 1715 i Örträsk, Lycksele. Dop 1715-03-25.
  Elisabet Samuelsdotter, född 1716, se Familj 3062.
  Johan Samuelsson Öhrling, född 1718, se Familj 2130.
  Marget Samuelsdotter, född 1719, se Familj 720.
  Filip Samuelsson, född 1721, se Familj 1066.
  Mårten Samuelsson, född 1723 i Örträsk, Lycksele.
  Adam Samuelsson, född 1725 21/2, se Familj 66.
  Sofia Samuelsdotter, född 1727 i Örträsk, Lycksele, död 1728 i Örträsk,
    Lycksele. Födelseår gissat. Begr. 1728-02-25.
  Maria Samuelsdotter, född 1729 20/2, se Familj 2186.
  Abraham Samuelsson, född 1733, se Familj 3.
  Sofia Samuelsdotter, född 1735 20/2, se Familj 3475.
 
Familj 4012
  Samuel Johansson (från Familj 1853), född i Örträsk, Lycksele, död 1725
  i Örträsk, Lycksele. Nybyggare i Örträsk, Lycksele. Begr. 1725-03-20.
 
  Gift med  
  Anna Mårtensdotter (se Familj 3142, född 1647 i Agnäs, död 1737. Bosatt
  i Örträsk, Lycksele.
 
  Barn:
  Samuel Samuelsson, född 1683, se Familj 4015.
  Sofia Samuelsdotter, född 1685, se Familj 3644.
  Erik Samuelsson, född 1697 i Örträsk, Lycksele, död 1780 20/1.
 
 
Familj 65
  Adam Kristoffersson (från Familj 2773), född i Åsele, död 1720 18/12
  i Åsele. Skattlapp+Klockare i Väster Noret. Skattlapp Ångermannbyen.
  Togs med tvång till skolan i Lycksele. Tog upp nybygget Noret i    
  Åsele 1690                                                        
 
  Barn utan känd moder:
  Segrid Adamsdotter, född i Åsele, död 1765.
  Anna Adamsdotter, född 1693, se Familj 4015
 
  Familj 1853
  Johan  Filipsson Hilduinen. Nybyggare i Örträsk, Lycksele.
 
  Gift med  
  Anna. Bosatt i Örträsk, Lycksele.
 
  Barn:
  Margreta Johansdotter, se Familj 3139.
  Samuel Johansson, se Familj 4012.
  Erik Johansson, se Familj 709.
  Johan Johansson, född 1658, se Familj 1623
 
  Familj 3142
  Mårten Henriksson, född 1625.
 
  Gift med  
  Beata Pålsdotter, född 1625 i Viksjö finnmark, Stigsjö. Bosatt i Agnäs.
 
  Barn:
  Anna Mårtensdotter, född 1647, se Familj 4012.
  Margreta Mårtensdotter, född 1650, se Familj 709.
 
Familj 2773
  Kristoffer Olsson. Bosatt i Ångermannbyen. Skattlapp.
 
  Barn utan känd moder:
  Adam Kristoffersson, se Familj 65.

31
Hej Igen!
 
Missade Katarina Magdalena Persdotters anor som fanns med så här kommer det också.
 
Jill igen.
 
  Familj 143
  Anders Mikaelsson, född 1726 i Ljusvattnet, Burträsk, död 1776. Nybyggare
  i Umgransele, Lycksele. Även i Bastuträsk Lycksele.
 
  Gift 1754 28/4 i Lycksele med  
  Elisabet Johansdotter (se Familj 1630), född 1732 i Umgransele, Lycksele.
 
  Barn:
  Karin Andersdotter, född 1756 4/12 i Bastuträsk, Lycksele.
  Mikael Andersson, född 1758 30/3, se Familj 3112.
  Elsa Andersdotter, född 1760 8/3, se Familj 1356.
  Anders Andersson, född 1761 8/10 i Bastuträsk, Lycksele.
  Johan Andersson, född 1762 i Bastuträsk, Lycksele, död 1763.
    Begravd 1764-10-05.
  Johan Andersson, född 1765 i Bastuträsk, Lycksele.
  Stefan Andersson, född 1767 i Bastuträsk, Lycksele.
    Dop Lycksele 1767-01-12. I Burträsk sen Vinliden 1790.
  Elisabet Andersdotter, född 1768 2/8, se Familj 3252.
  Natanael Andersson, född 1770 13/1 i Bastuträsk, Lycksele, död 1793.
    Dop Lycksele 1770-01-17. Skola 1/2 år 1777.
  Maria Andersdotter, född 1771 14/9 i Bastuträsk, Lycksele.
    Dop Lycksele 1771-10-04.
  Mats Andersson, född 1774 27/12 i Bastuträsk, Lycksele.
    Dop Lycksele 1775-01-04.
 
 
  Familj 3112
  Mikael Andersson(från Familj 143), född 1758 30/3 i Bastuträsk, Lycksele.
 
  Gift 1781 i Lycksele med  
  Susanna Håkansdotter Örman (se Familj 1437), född 1750 15/6 i Örträsk,
  Lycksele. Bosatt i Bastuträsk, Lycksele. Dop 1750-06-15.
 
  Barn:
  Håkan Mikaelsson, född 1782 13/2, se Familj 1435.
  Anders Mikaelsson, född 1784 5/11 i Bastuträsk, Lycksele. Dop 1784-11-28.
  Anna Elisabet Mikaelsdotter, född 1787 17/1 i Bastuträsk, Lycksele.
    Dop 1787-02-04.
  Fredrik Mikaelsson, född 1788 2/12, se Familj 1121.
  Gustaf Mikaelsson, född 1788 2/12, se Familj 1223.
  Per Mikaelsson, född 1791 27/1, se Familj 3714
 
  Familj 3714
  Per Mikaelsson (från Familj 3112), född 1791 27/1 i Bastuträsk, Lycksele.
  Bosatt i Skarvsjön, Stensele. Kaskeluokt.
 
  Gift 1818 25/3 i Lycksele med  
  Maria Katarina Nilsdotter (se Familj 3247), född 1792 4/12 i Umgransele,
  Lycksele. Bosatt i Skarvsjön, Stensele.
 
  Barn:
  Anna Katarina Persdotter, född 1819 21/2 i Kaskelougt, Stensele.
  Johan Persson, född 1821, se Familj 1768.
  Petter Reinhold Persson, född 1822 19/10, se Familj 3981.
  Katarina Magdalena Persdotter, född 1825 2/12, se Familj 2648.
  Anders Gustaf Persson, född 1829 7/10, se Familj 391.
  Margareta Ulrika Persdotter, född 1832 6/1, se Familj 244,3929.
  Nils Persson, född 1834 8/3 i Skarvsjö, Stensele. Bosatt i Dajkanvik,
    Vilhelmina. Dop 1834-03-22.
  Fredrik Kristian Persson, född 1842 24/7, se Familj 1168.

32
Hej Thomas!
 
Nu blev det kanske rörigt värre eftersom jag svarade både här och under Västerbotten/socknar/Umeå.
Detta är också uppgifter från Kjell-Åke Lundströms CD-skiva. Det finns ju som du ser mer uppgifter om vissa barn så hojta till om du vill ha något mer.
 
Mvh
Jill
 
Familj 3403
  Nils Petter Uppenberg (från Familj 2288), född 1795 i Granö, Degerfors.
  Soldat i Degerfors.
  Står i Degerfors HF bok bland Flyttande och obeständiga personer  
 
  Gift med  
  Ingeborg Eriksdotter, född 1791 i Granön, Degerfors. Utflyttat 1836-01-24.
 
  Barn:
  Nils Johan Uppenberg, född 1816 8/8 i Granö, Degerfors.
  Karl Nilsson Uppenberg, född 1820 6/11, se Familj 2648.
  Lars Uppenberg, född 1823 28/10 i Granö, Degerfors.
  Anna Katarina Uppenberg, född 1826 5/1 i Granö, Degerfors.
  Erik Uppenberg, född 1829 12/1 i Granö, Degerfors.
  Ulrika Uppenberg, född 1834 4/4 i Granö, Degerfors.
 
 
  Familj 2648
  Karl Nilsson Uppenberg (från Familj 3403), född 1820 6/11 i Granö,
  Degerfors, död 1892 31/7. Bonde i Skarvsjön, Stensele.
  Flyttningsattest i Stensele:                                      
  Drängen Carl Nilsson som nu härifrån af flyttar till Stensele      
  församling för att taga tjenst därstädes uti Kaskeluogt by, är    
  född d. 6/11 1820, eger någorlunda Kristendomskunskap, hwarmed han
  förenar god fräjd, samt begår herrens Hel. Nattvard obehindrat.    
  Han har ordentligen bevistat husförhören, är ledig till äktenskap,
  och har haft smittkoppor. Attest af FREDRIKA den 25 te September  
  1842 /Conrad Grönlund.                                            
  I Stensele finns även flyttningsattest No 40/1845 då drängen Carl  
  Nilsson Uppenberg födt den 6 te September 1820 uti Degerfors,      
  ankom 1843 ifrån Stensele och flyttar nu åter till sistnämnda ort;
  mm                                                                
  Attesterat Lycksele 28 oktober 1845 av N.J. Sundelin P.L.          
  Utsocknes tjenstefolk Lycksele: Carl Nilsson Uppenberg f          
  1820-11-06 S. ankom från Stensele 1843-10-04 attest till Stensele  
  1845-10-28.                                                        
  Stensele vigselbok 1845: Lysning 1845-11-30 vigd 1845-12-26,      
  drängen Carl Nilsson Uppenberg 25 år och pigan Catharina Magdalena
  Pehrsdotter 20 år båda i Skarfsjön.                                
 
  Gift 1845 26/12 i Stensele med  
  Katarina Magdalena Persdotter (se Familj 3714), född 1825 2/12 i Skarvsjö,
  Stensele. Bosatt i Skarvsjön, Stensele. Dop Stensele 1825-12-04.
 
  Barn:
  Eva Josefina Karlsdotter, född 1846 24/12 i Skarvsjö, Stensele.
  Maria Fredrika Karlsdotter, född 1848 5/5, se Familj 1519.
  Karl Johan Petter Uppenberg, född 1850 i Skarvsjö, Stensele.
  Katarina Ulrika Lovisa Karlsdotter, född 1851 14/12, se Familj 3128.
  Gustaf Reinhold Uppenberg, född 1853 27/11 i Skarvsjö, Stensele.
  Nils Mikael Karlsson, född 1855 i Skarvsjö, Stensele.
  Erik August Uppenberg, född 1857 9/9, se Familj 871.
  Per Alfred Uppenberg, född 1862 14/1, se Familj 3758.
  Emma Magdalena Elisabet Karlsdotter, född 1868 9/2 i Skarvsjö, Stensele.
  Karl Oskar Karlsson, född 1871 16/4, se Familj 2661.
  Johan Emanuel Uppenberg, född 1873 23/12 i Skarvsjö, Stensele.

33
Umeå landsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-04-24
« skrivet: 2000-04-24, 11:58 »
Hej Thomas!
 
Enl. Kjell-Åke Lundströms cd-skiva så ser sambandet mellan Nils Uppenberg och Hans Mattsson Uppenberg ut enl.följande:
 
Mvh
Jill
 
 
  Familj 1385
  Hans Mattson Uppenberg, född 1732 i Umeå. Bosatt i Ekorrsele, Lycksele.
 
  Gift med  
  Sofia Olofsdotter (se Familj 3461), född 1729 i Granö, Umeå, död 1802 6/4
  i Ekorrsele, Lycksele. Bosatt i Ekorrsele, Lycksele.
 
  Barn:
  Elisabet Hansdotter, född 1756 20/3, se Familj 1383.
  Anna Hansdotter, född 1757, se Familj 1660.
  Hans Hansson, född 1759 20/9, se Familj 1358.
  Sofia Hansdotter, född 1761 i Ekorrsele, Lycksele.
  Mats Hansson, född 1762 30/11 i Ekorrsele, Lycksele.
  Sara Hansdotter, född 1764 20/9, se Familj 2445.
  Katarina Hansdotter, född 1766 10/4, se Familj 619.
  Olof Hansson, född 1767 4/8 i Ekorrsele, Lycksele. Soldat i Granö, Umeå.
    Dop Lycksele 1767-08-04. Soldat 1789.
  Erik Hansson Uppenberg, född 1769 25/3 i Ekorrsele, Lycksele.
    Dop Lycksele 1769-04-04.
  Jon Hansson Uppenberg, född 1770, se Familj 2288.
  Erik Hansson Uppenberg, född 1771 3/1 i Ekorrsele, Lycksele. Soldat
    i Burträsk. Dop Lycksele 1771-01-08. Soldat 1790.
  Maria Hansdotter, född 1773 23/4 i Ekorrsele, Lycksele.
    Dop Lycksele 1773-04-25.
  Maria Katarina Hansdotter, född 1775 ../3, se Familj 1684.
 
Familj 2288
  Jon Hansson Uppenberg (från Familj 1385), född 1770 i Ekorrsele, Lycksele.
  Soldat i Boställeslösa, Lycksele. Åttonträsk, Långsele mm.
  Granö till Lillselet till Åttonträsk till Långselet                
 
  Gift med  
  Margreta Nilsdotter, född 1776. Bosatt i Boställeslösa, Lycksele.
  Lustig.
 
  Barn:
  Nils Petter Uppenberg, född 1795, se Familj 3403.
  Anna Sara Uppenberg, född 1796 i Granö, Degerfors.
  Anders Jonsson Uppenberg, född 1798 i Granö, Degerfors.
  Maria Margreta Uppenberg, född 1800 i Granö, Degerfors.
  Jon Jonsson Uppenberg, född 1802 i Granö, Degerfors.
  Charlotta Uppenberg, född 1803 i Granö, Degerfors.
  Katarina Helena Uppenberg, född 1804 i Granö, Degerfors.
  Johan Uppenberg, född 1806 24/10 i Åttonträsk, Lycksele. Dop 1806-10-31.
  Lars Uppenberg, född 1808 2/10 i Långsele, Lycksele. Dop 1808-10-23.
 
  Familj 3403
  Nils Petter Uppenberg (från Familj 2288), född 1795 i Granö, Degerfors.
  Soldat i Degerfors.
  Står i Degerfors HF bok bland Flyttande och obeständiga personer  
 
  Gift med  
  Ingeborg Eriksdotter, född 1791 i Granön, Degerfors. Utflyttat 1836-01-24.
 
  Barn:
  Nils Johan Uppenberg, född 1816 8/8 i Granö, Degerfors.
  Karl Nilsson Uppenberg, född 1820 6/11, se Familj 2648.
  Lars Uppenberg, född 1823 28/10 i Granö, Degerfors.
  Anna Katarina Uppenberg, född 1826 5/1 i Granö, Degerfors.
  Erik Uppenberg, född 1829 12/1 i Granö, Degerfors.
  Ulrika Uppenberg, född 1834 4/4 i Granö, Degerfors.

34
Musik / Jöback, Peter (f. 1971)
« skrivet: 2000-04-21, 00:06 »
John!
 
Visst är det en början, och mer därtill. Tack du vänliga själ! ack vare dig och mabo så är min lycka snart gjord, hoppas jag.  Tack snälla ni!
Ses snart igen hoppas jag !
 
Kram
Jill

35
Film / Teater / Lange, Jessica (f. 1949)
« skrivet: 2000-04-20, 23:54 »
Hmmmm... finska...skööna..aanorsom vanligt!

36
Film / Teater / Lange, Jessica (f. 1949)
« skrivet: 2000-04-20, 23:51 »
Tack snälla Bo!
Jess, är och förblir alltid en favvo bland mina skådisar så det var verkligen kanon att få hennes anor. Nu vet jag ju dessutom vart jag ska leta vidare på kändisar! Ha det gott!  
 
/Jill

37
Film / Teater / Banderas, Antonio (f. 1960)
« skrivet: 2000-04-20, 23:39 »
Hej Fredrick!
 
Att Antonio varit gift med Mellanie visste jag men jag visste inte att hon är svenskfödd. Tippi Hedren är ju som du säger ganska välkänd med bl.a.  fåglarna ...en hemsk film jag aldrig kommer glömma. Är dock fortfarande intresserad av Antonios anor bakåt!
Tack snälla ändå!
 
//Jill

38
Film / Teater / Lange, Jessica (f. 1949)
« skrivet: 2000-04-19, 23:50 »
Har alltid beundrat denna skådespelerska och finns det någon utredning om hennes släkt som någon vill delge här så kommer jag läsa den med största nyfikenhet!

39
Film / Teater / Banderas, Antonio (f. 1960)
« skrivet: 2000-04-19, 23:46 »
Inte bara vacker att se på utan en otroligt duktig skådespelare med spanska anor?!? Man kan inte annat än att bli nyfiken. Ärver man denna talang eller, är den medfödd utan påverkan från bakre led?

40
Musik / Jöback, Peter (f. 1971)
« skrivet: 2000-04-19, 23:38 »
Finns något dokumenterat om i mitt tycke en av Sveriges bästa musikalartister måntro? Är jättenyfiken på hans anfäder!

41
Tyresö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-28
« skrivet: 2000-03-29, 23:58 »
Hej Rita!
 
Jag förstår vad du menar men vi får ju alla försöka att hänga med i språkutvecklingen vare sig vi vill eller inte.
 
Har du mer historia så är jag jättenyfiken. Jag flyttade in i Tyresö kommun som 3-åring då mina föräldrar köpte en tomt och byggde hus på. Man känner ju så klart extra mycket för den kommun man är uppvuxen i. Så pass mycket så jag ville ju inte flytta för långt ifrån :o) Nu när jag bor i Gudö är det ju bara Gudö å som skiljer kommunerna åt.
 
Att få leka i en äppelträdgård utanför slottsmuren har jag aldrig fått uppleva men däremot hade vi en underbar trädgård själva i Trollbäcken. Tror den i och för sig för mig kändes som en slottsträdgård eftersom det var mitt hem :o)
 
Det är alltid roligt att jämföra nu och då så länge vi respekterar varandras språk!
Du får nog helt enkelt fösöka acceptera att vi nu boende där eller med släktingar där säger på ett sätt medan ni på 40-talet sa på ett sätt. Vi acceperar ju alla som säger PÅ Tyresö... (utan att få frossa *ler*)
 
Ha det gott å fortsatta förhoppningar om trevliga utbyten om Tyresö!
 
//Jill

42
Intressant inlägg/debatt om barnamord!
 
http://home.swipnet.se/~w-87735/insand.html
 
//Jill

43
Susanne! Glöm inte födelseuppgifter, födelseort osv. Behöver antagligen inte påminna om detta men ändå...........

44
Susanne!
 
Om du vill, har lust, och kan, så skicka mig din fars sista adress. Har en del kontakter i Aus. i just detta område så med lite tur kan jag hitta de du söker!
 
Mvh
 
Jill

45
Uppdragsforskning / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-03-24
« skrivet: 2000-03-24, 00:06 »
Man får inte bara chans till en bra utbildning tror jag.... utan man får faktiskt...tro det eller ej...också chansen att vara en tillgång eller hjälp för en annan människa, och detta borde uppväga allt annat?

46
Uppdragsforskning / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-03-24
« skrivet: 2000-03-23, 23:57 »
Om jag får säga nå´t så låter idén om ett körkort för släktforskare som en utmärkt idé. Det finns ju minimikunskaper när det gäller nästan alla andra ämnen så varför inte även släktforskning? Tanken bakom är vad jag förstår inte en släktforkarelit med extra privilegier utan att de forskare som verkligen vill forska också får chans till en bra utbildning? Har jag rätt eller fel?

47
Barnamord / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-06-04
« skrivet: 2000-03-20, 23:05 »
Hej Lotta!
 
Jag lånade för ganska länge sedan en bok som Tyko Lundqvist har skrivit och som var avskrifter från domböcker. Jag vill minnas att det var flera fall av de du söker med i den boken. Tyvärr minns jag inte vad den hette och jag kan inte hitta den på Libris men jag vet ju att den FINNS :o)så med lite envishet så går den att finna. Jag hittade den ju förut :o/
 
Hittade däremot många intressanta rubriker på Libris när jag sökte på barnamord så där kan du säkert hitta lite. Bl a. så finns den bok som Elisabeth rekommenderade med.

48
Tyresö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-28
« skrivet: 2000-03-20, 22:34 »
Rita!
 
Din teori låter rimlig och saklig.
 
Du ställer dig frågande till var man drar gränsen mellan gamla Tyresö och Tyresö och det som känns bäst för mig och de jag pratat med är att det är ungefär vid Tyresö Slott men det är säkerligen olika och det finns kanske dokumenterat hur man bör göra gränsdragningen.
 
Jag har inte forskat något alls om Tyresö så jag är kanske inte alls rätt person att uttala mig om hur det ska vara utan jag ville bara framföra hur vi som är födda på 40-60 talet ser det.
 
Det är i våra öron ett talesätt att säga PÅ Tyresö om vi menar brevikshalvön och I Tyresö om det är hitom Tyresö slott. Kanske på både gott och ont?!?
 
Mvh
Jill

49
Tyresö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-28
« skrivet: 2000-03-18, 15:47 »
Hej Lotta!
 
Det finns en hel del frälsegårdargårdar på Tyresö. Skärgårdsfotografen Mats Lindfors har tagit många vackra bilder av Tyresö som kan beskådas här:http://www.webbkusten.com/
 
I projekt Runeberg så är Tyresö beskrivet så här:
 
Gårdar m. m., i Tyresjö socken: Tyresjö, invid kyrkan, 3 man-
tal frälse säten med tegelbruk, betvdliga egor, och en stor mängd torp;
är ett gammalt gods, som tillhört flera adliga. slägter, Natt och Dag
14:de seklet~, Blå och Lilje i det 1 5:de, Ryning i det 16:de, Oxenstjer-
na, Gyllenstjerna och Bonde i det 17:de, Döring och Scheffer i det 18:de,
allt i följd af giften; egdes 1796 af Landsh. frih. De Geer, sednare af
Koschell, Selander o. 1&25, och tillhör nu, jemte underl. inom socknen
71/4 m., samt Afva qvarn, och frälseränta af 3/~ m., gr. Stackelherg. Af
R.      R. gr. Scheffer uppsattes 1779, i en ängsbacke, en minnessten öfver
egarne till gården vid hvarje sekels början. Abyggnaden är af sten,
trädgården betydlig; egendomens taxeringsvärde är o. 90,000 R:dr. -
Uddby qvarnar, s. v.; Tyresjö eller Nyforss pappersbruk, längre
upp vid samma vatten, temligen gammalt, och 1772 lydande under Ty-
resjö; samt Wättinge valk och qvarn, tillhöra alla Abrahamsen. -
Alby, s. v.~ '~ m. rå och rör, prestgård. - Kumla v. vid Drefvi-
/2
 
 
ken, 2 m. frälse, har tillhört slägten Oxenstjerna från 1625, reducera-
des från Tyresjö egare 1697, lydde 1772 under Tyresjö, eges nu af
Rosenblad; underl. 2~/~ m., hvaribland Näsby 2'/2 m. - Under Sande-
mar höra 21/2 in. - 1 Dalarö socken: Små Dalarö, n., 2 m. frälse,
med tillh. ~ m., utom 1/2 m. Tyresjö socken, lydde troligen fordom,
och ännu 1772 under Tyresjö, egdes sednare af Blom, 1850 af fru
Berg. A dess egor ligger - Dalar ö, tull- och lotsplats, det förra åt-
minstone från 1630-talet, äfven poststation från 1750, och telegraph-
 
Mvh
Jill

50
Tyresö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-28
« skrivet: 2000-03-18, 02:06 »
Hej Kaj!
 
Intressant att höra om den äldsta kända stavningen!
Det är vedertaget att alla boende i Tyresö säger att dom bor i Tyresö om dom bor I Tyersö och när man frågar någon vart dom bor och får svaret..Jag bor PÅ Tyresö så vet man direkt att den personen menar att den bor ute på gamla Tyresö (alltså Brevikshalvön). Gränsen går normalt vid Tyresö slott. Till och med vår lokaltidning heter Mitt I Tyresö.
Inte för att jag vill säga att Rita har fel men när jag frågade bl.a min mamma och flera andra bekanta som bott I Tyresö väldigt länge så var alla helt klart överens om att det heter I Tyresö om man inte bor på brevikshalvön.
 
Detta kanske är helt fel Svensk grammatik men det är ändå ett gammalt uttryck som i alla fall jag hoppas får vara kvar eftersom man lätt kan få reda på vart I Tyresö en peron bor.
 
Efter att ha varit och sett en fantastisk show med Joe Labero ikväll så ska jag trolla mig själv i säng nu!
 
Ha det gott!
 
Mvh
Jill

51
Tyresö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-28
« skrivet: 2000-03-17, 17:44 »
Ritas och mitt inlägg borde nog egentligen kanske skrivas under ort & gårdsnamn, så jag hoppas att ingen får frossa av att dom kanske hamnar lite fel../Inget illa menat Rita...bara lite ironi./
 
Kanske blir det att man lätt säger I Tyresö av den anledningen att det
inte är någon ö. Jag bor ju nu  tex.I Gudö som ligger I Vendelsö.
Däremot när det handlar om gamla Tyresö så säger de flesta ute på
Tyresö som avser halvön. Skulle man då också säga på Skogås, på Nacka strand och på
Gustavsberg?? Man kan ju knappast heller vara uppvuxen i en ås, i
ett berg eller i en strand. Att säga I Tyresö tror jag syftar mer på I den kommunen
eller I det samhället.
 
Tyresö stavades förr Tyresiö och det kanske syftar mer åt sjö än åt ö???
Jag är dålig på sån´t här så någon kanske vet.
 
Jag tycker inte att det är fel eller konstigt att säga PÅ Tyresö heller,
men att ge dig frossa av att skriva I var ju inte alls meningen ;o)
Dom 32 år jag bott i Tyresö så har jag faktiskt aldrig hört någon säga att dom bor på Tyresö om dom inte menar att dom bor ute på halvön.
 Rita...du får väl försöka slå dövörat till så du ständigt slipper höra
detta hemska.
 
Trevlig helg!
 
mvh
Jill

52
Skvaller hör väl inte riktigt hemma i detta forum men en liten solskenshistoria om Ulf Lundell kanske inte gör så mycket... Jag hade en blomsterhandel i Stockholm och en Lördag för några år sedan strax före vi ska stänga ringer telefonen och personen i andra anden presenterar sig som Ulf Lundell och låter precis som honom på rösten. Han frågar om det går bra att skicka 50 rosor till en viss adress med taxibud och visst...tänkte jag...inte kan jag nobba honom till det heller. (Normalt så tar vi aldrig beställningar på telefon med risk för att inte få betalt). När jag tagit alla uppgifter om vart blommorna skulle skickas mm så ringer jag mottagaren och där finns bara en telefonsvarare med en mycket underlig människa så jag börjar bli lite misstänksam och ringer tillbaka till Uffe men där svarar ingen. Nu står jag där i valet och kvalet om jag ska skicka blommorna eller inte...det rörde sig ju ändå om ganska mycket pengar. Jag visste ju att hans föräldrar bor i Saltsjö-Boo någonstans så jag ringer nummerbyrån och får efter mycket om och men tag på ett nummer till en granne till hans föräldrar...Jag ringer dit och förklarar situationen och han lovar att gå över till Ulfs föräldrar och höra efter om de tror att han beställt några blommor. Det dröjer inte länge förrän Ulfs pappa ringer och talar om att Ulf är i London så han trodde inte att det var han som hade ringt. Jag tackade för hjälpen och beslöt mig för att inte skicka blommorna trots allt. När vi en liten stund senare ska gå hem så ringer telefonen och vem är det inte....jo Uffe...himself :o) Han gjorde sig besvär att ringa från London till lilla mig för att tala om att han inte hade beställt några blommor...stiligt tycker jag, och i och för sig så är det ju inte så trevligt för honom heller när andra utnyttjar hans namn på det sättet. Men jag var glad för jag fick ju en liten pratstund med honom om ditt och datt och dessutom slapp jag bli lurad på en tusenlapp också...

53
Kjell-Åke Lundström har på sin CD också med uppgifter om denna familj och så här skriver han: Det finns mer uppgifter på dom det står se familj så dom kan jag kolla om det är något mer du behöver.
 
  Familj 2046
  Olof Daniel Persson (från Familj 2208), född 1851 19/12 i Holmträsk,
  Åsele. Bosatt i Siksjönäs, Vilhelmina. Dop Åsele 1851-12-24.
 
  Gift 1883 8/4 i Åsele med  
  Märta Lovisa Olofsdotter (se Familj 2014), född 1864 7/5 i Kvällsträsk,
  Åsele. Bosatt i Siksjönäs, Vilhelmina.
 
  Barn:
  Ida Kristina Olofsdotter, född 1878 19/9 i Kvällsträsk, Åsele.
    Född före äktenskapet.
  Per Olof Olofsson, född 1884 22/2 i Siksjönäs, Vilhelmina.
  Lovisa Petronella Olofsdotter, född 1886 24/6 i Siksjönäs, Vilhelmina,
    död 1889 24/11.
  Alma Elisabet Olofsdotter, född 1888 18/9, se Familj 2326.
  Erik Johan Olofsson, född 1891 4/5 i Siksjönäs, Vilhelmina.
  Inga Martina Olofsdotter, född 1893 15/11 i Siksjönäs, Vilhelmina.
  Daniel Julius Olofsson, född 1895 26/12 i Siksjönäs, Vilhelmina,
    död 1896 22/1.
  Jonas Herman Olofsson, född 1897 16/4 i Siksjönäs, Vilhelmina.
  Anna Henrietta Olofsdotter, född 1899 22/8, se Familj 567.
  Ebba Lovisa Olofsdotter, född 1901 i Siksjönäs, Vilhelmina.
  Bror Olofsson, född 1904 i Siksjönäs, Vilhelmina.
  Syster Petronella Olofsdotter, född 1906 i Siksjönäs, Vilhelmina.
  Lilly Olivia Olofsdotter, född 1908 16/4, se Familj 2072.
 
 
  Familj 2208
  Per Persson (från Familj 2159), född 1814 3/4 i Holmträsk, Åsele,
  död 1869 16/8. Bosatt i Solberg, Åsele.
 
  Gift 1846 25/3 i Åsele med  
  Inga Magdalena Olofsdotter (se Familj 1991), född 1815 20/3 i Solberg,
  Åsele, död 1899 21/6. Bosatt i Holmträsk, Åsele.
 
  Barn:
  Per Olof Persson, född 1847 10/1 i Solberg, Åsele, död 1847 10/2.
  Katarina Magdalena Persdotter, född 1849 3/1 i Solberg, Åsele,
    död 1874 10/6. Mördad med arsenik ?.
  Olof Daniel Persson, född 1851 19/12, se Familj 2046.
  Inga Petronella Persdotter, född 1855, se Familj 1033.
  Per Erik Persson, född 1859 21/3 i Solberg, Åsele, död 1859 2/5.
  Per Viktor Persson, född 1860 28/9 i Solberg, Åsele, död 1866 23/3.
   
 
  Familj 2014
  Olof Olofsson (från Familj 1978), född 1810 1/11 i Tjärn, Åsele. Bosatt
  i Kvällsträsk, Åsele.
 
  Gift 1849 25/12 i Åsele med  
  Elisabet Magdalena Markusdotter (se Familj 1617), född 1821 16/2
  i Östernoret, Åsele. Bosatt i Kvällsträsk, Åsele.
 
  Barn:
  Märta Lovisa Olofsdotter, född 1864 7/5, se Familj 2046.
 
  Familj 1978
  Olof Jonsson (från Familj 1154), född 1778 i Lomsjö, Åsele. Bosatt i Tjärn,
  Åsele.
 
  Gift 1799 i Åsele med  
  Anna Johansdotter (se Familj 953), född 1777 i Tjärn, Åsele. Bosatt
  i Tjärn, Åsele.
 
  Barn:
  Jon Olofsson, född 1799 i Tjärn, Åsele.
  Märta Olofsdotter, född 1800 i Tjärn, Åsele.
  Katarina Olofsdotter, född 1809 i Tjärn, Åsele.
  Olof Olofsson, född 1810 1/11, se Familj 2014.
  Brita Magdalena Olofsdotter, född 1821 22/5, se Familj 750.
 
  Familj 1154
  Jon Olofsson (från Familj 1938), född 1743 8/8 i Hädanberg, Anundsjö,
  död 1797 i Tjärn, Åsele. Dop 1743-08-10.
 
  Gift med  
  Karin Kristoffersdotter (se Familj 1443), född 1749 6/7 i Västerfannbyn,
  Anundsjö. Dop 1749-04-07.
 
  Barn:
  Kristoffer Jonsson, född 1770, se Familj 1453.
  Sigrid Jonsdotter, född 1771, se Familj 876.
  Kristina Jonsdotter, född 1772 i Lomsjö, Åsele.
  Karin Jonsdotter, född 1773, se Familj 1457.
  Märet Jonsdotter, född 1776, se Familj 1649.
  Olof Jonsson, född 1778, se Familj 1978.
  Per Jonsson, född 1781, se Familj 2159.
  Jon Jonsson, född 1784 i Tjärn, Åsele.
  Johan Jonsson, född 1786 i Tjärn, Åsele.
  Anna Jonsdotter, född 1788 i Tjärn, Åsele.
 
 
  Familj 1443
  Kristoffer Håkansson (från Familj 811), född 1716 14/11 i Bredbyn,
  Anundsjö, död 1794. Bosatt i Västerfannbyn, Anundsjö. Dop 1716-11-18.
  Faddrar: Magister Olof Anzenius, Zakarias i Bredbyn, Zakarias      
  Olofsson item, Barbro Wurming, gamla Karin i Mesund och Ingeborg  
  Markusdotter i Bredbyn.                                            
 
  Gift 1741 i Anundsjö med  
  Karin Persdotter (se Familj 2109), född 1717 24/3 i Näs, Anundsjö,
  död 1793. Bosatt i Västerfannbyn, Anundsjö. Dop 1717-03-24.
 
  Barn:
  Märta Kristoffersdotter, född 1743 22/7, se Familj 953.
  Karin Kristoffersdotter, född 1749 6/7, se Familj 1154.
  Ingrid Kristoffersdotter, född 1752 22/5 i Västerfannbyn, Anundsjö.
  Anna Kristoffersdotter, född 1753 22/6 i Västerfannbyn, Anundsjö.
 
 
Mvh
Jill

54
Pia! Har du inget födelsedatum på Viktor? Det underlättar alltid om du kanske skriver vem han var gift med osv. Jag är själv ganska nybörjare i släktforskning så jag vet att man inte alltid får med alla detaljer, men om du ska lyckas få hjälp så behövs mer uppgifter.
Jag har bl.a en Viktor Emanuel Andersson, född 1892 22/3 i Bergnäs, Stensele men det finns ingenting som visar att det kan vara samma man så länge det inte finns mer att gå på!
 
Mvh
Jill

55
Winblad / Äldre inlägg (arkiv) till 11.3.2000
« skrivet: 2000-02-15, 23:27 »
Hej igen John!
 
Om det råkar finnas några hinder för dig att beställa önskade brev så kontakta mig så ordnar jag det. Inte vet jag hur inställningen är för utlänningar...men som sagt...hör av dig om det skulle uppstå problem vid beställningen!
 
Mvh
Jill

56
Winblad / Äldre inlägg (arkiv) till 11.3.2000
« skrivet: 2000-02-15, 19:46 »
Hej John!  
 
På Lövångers hembygdförening http://w1.913.telia.com/~u91302121/ finns information om breven. Det kanske går att beställa en kopia? Du har ju en bit att åka från Minnesota till Lövånger :o) Breven som beskrivs på deras hemsida är bara ett kort utdrag så man ska få en aning om vilken händelse och vilka namn som orsakade brevet. Skriv ett mail och fråga om du kan få/köpa en kopia på alla brev som innehåller von Walter vilka säkert är fler än de för året 1835. Hittills har c:a 8000 brev lagts i ett datoriserat register för att underlätta sökning på namn ärende m.m.
 
von Walter är ju ett namn som man i mängden av Persson, Andersson mm lägger märke till ganska lätt även om man inte letar efter det så jag hör av mig igen om något intressant dyker upp.
 
Hälsningar
Jill

57
Winblad / Äldre inlägg (arkiv) till 11.3.2000
« skrivet: 2000-02-14, 01:44 »
Lövångers Kronolänsman C. E. Norings brev. C. E. Norings brevbok, d.v.s. kopior på brev vilka skickats till Landskansliet i Umeå.Originalen finns inte kvar då stadsbranden år 1888 i Umeå förstörde dessa.
Dessa finns nu tillgängliga på sockenmuseet i Lövånger. I Juli 1834 finns detta brev (ett kort utdrag)
 Brev meddelande 3 sjuka beväringars hemvändande, från Gumboda, till hemorten. Färden görs med två hästar och kärror. Namn i Brevet: J W von Walter, Johan Olofsson, Broänge, Pehr Löfstedt, Daglösten, Eva Cajsa Andersdotter, Brattjärn.
http://w1.913.telia.com/~u91302121/html/Breven.htm

58
Hej Rune!
 
Nej, tyvärr men den Göran Johansson du nämner finns med men Anna finns ej med bland hans barn. Det finns även en annan Göran som skulle kunna passa in åtminstone vad gäller årtal.
 
Mvh
Jill
 
Göran Johansson, född i Hällan, Åsele. Nybyggare i Hälla, Åsele.
 
  Gift 1720 18/4 i Åsele med  
  Malin Persdotter, född i Åsele. Bosatt i Hälla, Åsele.
 
  Barn:
  Johan Göransson, född 1721 28/5, se Familj 950.
  Anders Göransson, född 1725 11/4, se Familj 60.
  Daniel Göransson, född 1727 27/8 i Hälla, Åsele.
  Jon Göransson, född 1733 23/3 i Hälla, Åsele.
   
 
Göran Olofsson, född i Åsele. Bosatt i Sämsjölandet, Åaele.
 
  Gift 1729 19/1 i Åsele med  
  Kerstin Eriksdotter, född i Åsele. Bosatt i Sämsjölandet, Åsele.
 
  Barn:
  Erik Göransson, född 1730 i Åsele. Dop 1730-01-25.
  Olof Göransson, född 1731, se Familj 1948.

59
Det finns ännu en person som redovisar personerna ovan i sitt material och det är Kjell-Åke Lundström. Jag såg av en tillfällighet denna familj så jag kan ju dela med mig vad som finns på skivan.
Mvh
Jill
 
  Gabriel Nilsson Rådström, född 1733 ../8 i Råsele, Åsele. Bosatt i Råsele,
  Åsele.
 
  Gift 1757 i Åsele med  
  Anna Göransdotter (se Familj 419), född i Åsele. Bosatt i Råsele, Åsele.
 
  Gift 1764 i Åsele med  
  Kerstin Kristoffersdotter (se Familj 1440), född 1722 19/11 i Noret,
  Åsele, död 1818 23/5 i Råsele, Vilhelmina. Bosatt i Råsele, Åsele.
  Begravd Vilhelmina 1818-06-07.
  Gabriel Nilsson i Rådseles hustru död 1818-05-23 95,5 år gammal    
  begravdes i Vilhelmina 1818-06-07.                                
 
  Barn i första giftet:
  Marget Rådström, född 1758, se Familj 1170.
  Nils Gabrielsson, född 1761, se Familj 1804.
  Magdalena Rådström, född 1763, se Familj 667.
 
 
  Erik Pålsson (från Familj 2337), född 1717 3/5 i Hälla, Åsele,
  död 1756 ../12. Bosatt i Råsele, Åsele. Drunknade i Råseleforsen.
 
  Gift 1741 i Åsele med  
  Anna Göransdotter (se Familj 665), född i Åsele. Bosatt i Råsele, Åsele.
 
  Barn:
  Appolonia Persdotter, född 1744 6/10 i Råsele, Åsele. Dop 1744-10-13.
  Pål Rådström, född 1747 i Råsele, Åsele, död 1765. Dop 1747-03-07.
  Göran Rådström, född 1749 i Råsele, Åsele.
  Malin Rådström, född 1752 i Råsele, Åsele, död 1754 ../6.
  Per Rådström, född 1755 11/3, se Familj 2130.

60
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Bröms
« skrivet: 2000-02-11, 19:29 »
Hej Gun!
 
Ledsen men jag måste ha missat ditt sista inlägg. Tyvärr har jag inget årtal på när Carl Bröms dog i Robertsfors. Det vore intressant om du vill höra av dig om du lyckas hitta något mer. Jag letar vidare på tänkbara möjligheter.
 
Mvh
Jill

61
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Bröms
« skrivet: 2000-02-11, 19:14 »
Hej Gun!
 
Ledsen men jag måste ha missat ditt sista inlägg. Tyvärr har jag inget årtal på när Carl Bröms dog i Robertsfors. Det vore intressant om du vill höra av dig om du lyckas hitta något mer. Jag letar vidare på tänkbara möjligheter.
 
Mvh
Jill

62
Hos Stadskartan ser man mera!
Här kan man se Sveriges län, kommuner och städer.
Gör ditt val via menyer eller genom att klicka på kartbilderna.
Ny teknik, nya möjligheter. Inom kort kommer du att kunna söka en mängd information från databaser kopplade till vårt kartsystem.  
http://www.stadskartan.se/

63
Hej Leif!
 
Uppgifter från Kjell-Åke Lundströms CD. Där finns Anna Andersdotter med så det kanske kan ge uppslag på var du kan leta vidare. Tyvärr ingenting om faddrar. Skulle du kunna ha sån tur att Kerstin i andra giftet är släkt med Anna!?!
Mvh
Jill
 
  Lars Jonsson (från Familj 2296), född 1726 i Siksele, Lycksele. Bosatt
  i Tuvträsk, Lycksele.
 
  Gift 1751 15/9 i Lycksele med  
  Anna Andersdotter, född 1724 i Brattfors, Lycksele. Bosatt i Siksele,
  Lycksele.
 
  Gift 1758 28/3 i Lycksele med  
  Kerstin Andersdotter, född 1717 i Skellefteå. Bosatt i Siksele, Lycksele.
 
  Barn i första giftet:
  Magdalena Larsdotter, född 1753 i Tuvträsk, Lycksele.
  Sara Larsdotter, född 1755 16/4, se Familj 750.
  Israel Larsson, född 1756 18/6, se Familj 1469.
 
  Barn i andra giftet:
  Brita Larsdotter, född 1759 18/9, se Familj 2845.
  Lars Larsson, född 1761 7/1, se Familj 2851.
  Olof Larsson, född 1764 7/6, se Familj 3498.

64
Hej Evy!
 
Du kan beställa den av  Föreningen Skellefteåbygdens släktforskare på e-mail sten.lundgren@ebox.tninet.se den kostar 100:- + frakt 30:-
Lotta har på ett annat ställe här i anbytarforum skrivit vad den innehåller så jag kopierar in det här.
Mvh
Jill
 
Vilhelmina-Åsele samer ur kyrkböcker 1700-1900, 179 sidor.  
Några samer i Piteå lfs husförhörslängder, 6 sidor.  
Frostviken-Föllinge-samer ur kyrkböcker 1700-1900, 54 sidor.  
Samefamiljer Arvidsjaur-Malå, 292 sidor.  
Jokkmokksamer ur kyrkböcker, 141 sidor.  
Vilhelmina (Åsele) nybyggare m m 1700-1920, 709 sidor.  
Arjeplog samer 1700-1900, 112 sidor.  
Vapstensfamiljer ur kyrkböcker 1700-1900, 96 sidor.  
Umbyfamiljer ur kyrkböcker 1700-1900, 52 sidor.  
Ran-familjer ur kyrkböcker 1700-1900, 47 sidor.  
Norska Vapsten, 78 sidor.  
Norska Ran-familjer ur kyrkböcker 1700-1900, 15 sidor.  
Gran-familjer ur kyrkböcker 1700-1900, 96 sidor.  
Nybyggare och inbyggare Lycksele, Stensele, Sorsele, Tärna 1700-1900, 1279 sidor.  
Samer, Umeå landsförsamling, 9 sidor.

65
Gudmundrå / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-11-10
« skrivet: 2000-02-09, 00:52 »
Anita!
 
En Eric Frånlund född 1815-03-08 i Gudmundrå finns i Glimtens register över födda i Gudmundrå. Fader är Eric Frånlund från Frånö och moder är Dorothea Clementsdtr.
Mvh
Jill

66
Hej igen Evy!
 
Även Elias Gotthard finns med på Kjell-Åke Lundströms CD och detta är vad som finns om honom:
 
  Elias Johansson Edman, född 1798 i Nordanås, Åsele. Bosatt i Strömnäs,
  Vilhelmina.
 
  Utomäktenskaplig förbindelse med  
  Anna Maria Persdotter (se Familj 642,3668), född 1794 20/3 i Tuggensele,
  Lycksele. Bosatt i Granträsk, Lycksele.
 
  Barn:
  Elias Gotthard Edman, född 1821 5/5 i Granträsk, Lycksele. Bosatt
    i Mattsdal, Vilhelmina. Dop 1821-05-12.
 
Mvh
Jill

67
Hej Evy!
 
Paret Margareta Magdalena Jonsdotter och Per Kristian Alenius finns med på förteckningen över Kjell-Åke Lundströms forskningsmaterial på samer och nybyggare i inlandet. Inte för att du kanske blir något klokare av detta men så här står det i alla fall:
 
Per Kristian Alenius (från Familj 902), född 1832 4/3 i Arfliden,
  Lycksele. Bosatt i Krutberg, Vilhelmina.
  Flyttattest till Stensele från Kroksjö Lycksele 1856-04-25.        
 
  Gift med  
  Margreta Magdalena Jonsdotter, född 1837 14/4 i Stensele ?. Bosatt
  i Krutberg, Vilhelmina.
 
  Barn:
  Erik Jonas Alenius, född 1864 15/7, se Familj 975.
  Per Gustaf Alenius, född 1867 11/4 i Krutberg, Vilhelmina.
  Kristina Fredrika Alenius, född 1869 10/2 i Krutberg, Vilhelmina.
    Gift till Tresund.
  Kristian Ludvig Alenius, född 1871 9/5 i Krutberg, Vilhelmina.
  Karl Johan Alenius, född 1873 13/7 i Krutberg, Vilhelmina.
  Oskar Leonard Alenius, född 1875 15/11 i Krutberg, Vilhelmina.
  Gustava Margreta Alenius, född 1880 2/8 i Krutberg, Vilhelmina.
   
Mvh
Jill

68
Fontelius (se även Tell, von) / Fontelius (se även Tell, von)
« skrivet: 2000-02-03, 01:31 »
Hej John!
 
Tyvärr har jag inga släktförhållanden eller gårdsuppgifter på Olof Persson men är intresserad om du du får napp.
Enligt en uppgift jag inte minns källan på så är Petrus far Kyrkoherde i Ör 1623-1644. Född 1569 i Ör (P). Död 28 nov 1644. Levde från 1600 i Källhult, Dalskog (P). Student i Köpenhamn och prästvigd 8/7 1600, var först komminister i Ör och bodde på gården Källhult, varför några av barnen kallade sig Kjällander och några Fontelius. Han blev preceptor logices eller conrector i Skara 1615 och sin faders medhjälpare 1618 och efterträdare 1623 som kyrkoherde i Ör. Han var son till Brynolfus Haquini, kyrkoherde i Ör och prost över Dal.
Arvidus broder Ericus Brynolfi var kyrkoherde i Tösse och prost över Dal efter fadern samt stamfadern för den adliga ätten Tilas, och en annan broder Gunno Brynolfi Blutherus blev kyrkoherde i Ör efter Arvidus och prost över Dal efter Ericus. Gunno var morfar till skalden Gunno Dahlstierna och broder till Sveno Brynolfi Dalius, Dalslands förste kände poet och kapten vid Västgöta-Dals regemente. Arvidus och Ingeborg hade i sitt äktenskap minst 10 barn.  
 
Far:
     Haquini, Brunolphus Kyrkoherde i Ör 1567 och prost över Dal 1586. Död 1623.
Mor:  
     Halvardsdotter, Ingeborg Född 18 maj 1576.  
 
I boken Bergverk i Jämtlands län av Magnus Hedberg finns följande i alla fall om Petrus Fontelius.
 
Kampen om Ljusnedal 1685-85
 
s. 53
 
 En bidragande orsak till den reserverade hållningnen till Carl Falck var kanske att Hjärne sedan 1670-talet knappast hade den bästa uppfattningen om borgmästare Falck i Gefle. Hjärne måste ha betraktat Falck som motståndare vid bekämpande av trolldomsväsendet. Denne hade varit sekreterare i den första norrländska trolldomskommissionen under guvernör Sparres ordförandeskap. Senare hade Falck förtalat Chatarina Hansdotter Bure, maka till kykoherde Per Fontelius i Gefle, och angivit henne som häxa inför Gefle borgrätt. Efter en process 1674 dömdes hon till döden. Avrättningen blev emellertid fördröjd. Urban Hjärne inlämnade 1676 till trolldomskommissionen i Stockholm en inlaga som bidrog till att häxeriprocesserna upphörde. Efter att kommissionen hade vädjat till Kungl.Majt återupptogs rättegången med Chatarina Bure varvid hon helt frikändes
 
Best regards
Jill

69
Hej Linda!
 
Igår skrev jag ett låååångt inlägg till dig angående Per Gerdin men när jag nästan var klar så gick strömmen här hemma och allt försvann. Gör ett nytt försök idag och hoppas det går bättre.  
 
Uppgifterna är hämtade ur boken Bergverk i Jämtlands län av Magnus Hedberg (1992). Sammanhanget kanske verkar lite konstigt ibland men jag kan ju inte citera massor av sidor. Verkar det intressant kan du ju däremot låna boken själv.
 
Hoppas det kan vara några nyheter.
 
Mvh
Jill
 
Bly i Olden! (1826) s. 128-129
I slutet av juli kom notarie Zachrisson till Östersund. På Lördagen reste man till Offerdal och stannade där under Söndagen för att träffa allmogen vid kyrkan. Den 30 juli for sällskapet till Ytterolden. Utrustning hade samlats vid Offerdals prästgård. Därifrån avreste man den 31 juli med åtta hästar via Änge till Önet och Rännön. Två roddare hjälpte dem över sjön varefter de fortsatte till Ytterolden. För visst arbete anlitades även bonden Frank. Den 5 augusti anslöt kapten E Meijer och magister Anders Byström vid Rännön för att övervara Zachrissons förrättning tillsammans med bl a Boy och von Törne. Härifrån begav man sig med fem hästar till Overdalens gruva. Wasell engagerade i 14 dagar fältjägarna Gerdin och Dahström. Dessutom ågick åtta dagsverken till att pumpa gruvan
 
s. 142
 I februari 1827 inträffade en olycka då Per Gerdin från Höla skadades. Han skjutsades till Offerdals prästgård där magister Byström gav vård och medicin. Denne utkvitterade den 11 mars ersättning för läkemedel och skötsel. Gerdin tillfrisknade och fortsatte arbetet vid blyverket till sommaren.
 
s. 179
 Sparrman hade vid besöket i Olden också skrivit kontrakt med Per gerdin om en dammbyggnad i övre Olden. Gerdin åtog sig att för 45 rdr rgr utföra arbetet till i oktober.
 I Juni 1846 hade Reimer planerat att inspektera gruvorna. Sparrman menade att våren var sen och att det kanske blev svårt att besiktiga dem. Han vidtog emellertid vissa åtgärder för att förbereda besöket. Han beordrade Nils Hall och Per gerdin att genast starta pumparna vid den nedre gruvan vid Ytterolden
 
Notering: Ferm P, Estensson A, Per Gärdin, C A Sparrman m fl ansökte redan 1844 att få anlägga olika nybyggen i Oldfjällstrakten. Östersunds Landsarkiv, Jämtlands läns landskontor, AIIIa: 11, 31/1, 12/8, 13/8 och 28/8 1844.
Per Gerdin var arbetare vid Ytteroldens blyverk, Bredbyn och Höla.

70
00 - Platser / Axäng i Ärla
« skrivet: 2000-02-02, 16:00 »
Hej Jessica!
 
Jag läste det i Barva-bladet som finns på nätet http://w1.169.telia.com/~u16902159/barva.htm
 
Om jag inte minns fel så var det nr.4
Jag tror du kan hitta massor av information om torpinventeringar, hembygdsföreningar mm. där.
 
Lycka Till!
 
Mvh
Jill

71
00 - Platser / Axäng i Ärla
« skrivet: 2000-02-02, 01:53 »
Jessica!
Om du själv bor i närheten så skulle ju i alla fall jag i första hand vända mig till kommunarkivet som brukar ha mycket uppgifter om kommunens gårdar eller om det finns någon hembygdsförening kanske.
På en släktforskarsida har en släktforskare lagt ut sina uppgifter så du kan ju prova att ringa den personen.
 
56 VRENA, 0155-91426
Blacksta: Eketorp; Husby-Rekarne: Husby by, Hållsta by,Åsen; Vadsbro: Björktorp; Ärla: Axnäs (D). Dahlsson fr Floda (D).
 
Mvh
Jill
 
Jag citerar några rader som
Gun Lindblom Blomberg har skrivit:
 
Året var 1941, tre år efter min pappas död. Ingen av mina vuxna bröder ville ta över föräldragården Axäng i Ärla socken, så den såldes.
Min bror Georg med familj bestämde sig istället att flytta till svärföräldrarnas gård Hovgårdsfåren i Härads socken. Där fanns även plats för mamma och mig.
 
Små gårdar och torp i skogsbygd.
Det höglänta området norr om Flättsjön är kuperat med flera små dalgångar. Det ingick i Öster-Rekarne häradsallmänning. Området karaktiserats av blockrika, björkdominerade hagmarker med insprängda åkrar. Kända fynd och lämningar från förhistorisk tid saknas.
 
Bebyggelsen på allmänningen i gränsbygden mellan Ärla, Kjula, och Barva socknar kan följas tillbaka till 1700-talets första hälft. Den bestod av små gårdar och torp, som tillhörde större gårdar i jordbruksbygden. Rökärr, Kvarntorp och Lindäng hörde till Rinkesta i Ärla socken, Slätmossen och Örbäcken till kronan och Axäng till Axnäs i Ärla socken.Axby var soldattorp till Axnäs.
 
Jordbruken var små, det minsta omfattade bara 2,5 hektar. Mycket av de små ägorna måste användas till åker. Den återstående allmänningsmarken nyttjades för vedbrand, bete och viss fodertäkt. Där finns ännu en del av de gärdesgårdar och stenmurar kvar, som skyddade inägorna mot boskapen när den gick på bete i skogen.
 
Under 1900-talets första decennier friköptes jordbruken och ägobilden har ändrats liksom bebyggelsen, men landskapet har behållit mycket av sin ålderdomliga karaktär.

72
Broms / Bröms / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-07
« skrivet: 2000-02-01, 21:18 »
Kanske en Bröms av intresse för någon...
 
Lundmans försök att återuppta driften av Oldfjällets gruva (Z). Det visade sig svårt att intressera olika ståndspersoner att delta i bergverket men han gavs vissa löften. Under perioden 1725-29 lyckades Lundman endast intressera några släktingar och bekanta.
 
Häradshövding Haquin Stridsberg utlovade 1724 att tillskjuta 2000 dr smt.
 
Erik Lundman själv avsåg att delta med 600 dr smt. Lundman översände en kopia av probersedeln från Bergskollegium till sin släkting Chatarina Bröms vid Ockelboverken och erbjöd henne att intressera i gruvan. Hon förklarade sig vilja ha närmare besked om hur många och vilka som skulle deltaga. Helst såg hon att det bara var hon själv och Lundman. På Lundmans begäran skulle hon försöka skaffa en smältare från Salberget (Bergskollegiets arkiv, Riksarkivet Stockholm)
 
Om Chatarina Bröms se H. Beskow, Bruksherrgårdar i Gästrikland, Stockholm 1954 samt J.E Fant Låstbom.
 
Erik Lundmans mor Magdalena Tybelia var kusin med Chatarina Bröms, ägare till Ockelboverken. Erik Lundmans morfar Erik Tybelius var medlem av trollkommissionen 1675. Tybelius var svåger med Sven Bröms, livmedikus hos drottning Christina, kung CarlXGustaf och Carl XI. Som arkiater var han kollega med Urban Hjärne.
 
Mvh
Jill

73
Hej igen Lotta!
 
Ja, det vore väl fint om man blev yngre för varje år som gick:o)
Jag får väl skylla på att jag var mer vimsig och disträ än vanligt pga bilhaveri, begravning och massa annat strul för boken kan ju knappast vara från 1812 om den är tryckt 1864.
 
Hur som helst så ska det bli jättespännande och se hur detta slutar och jag ser verkligen fram emot besöket på arkivet.
 
På återhörande!
Jill

74
Hej Lotta!
 
Vilket jobb du gjort!
Mamma har precis pratat med kontakten i småland och hon minns precis huset. Nu är hon i Stockholm tills på Tisdag men hon lovade direkt att prata med deras byfarbror som vet allt om bygden. Det han inte vet är han väldigt hjälpsam med att ta reda på men hon var ganska säker på att han skulle veta vilka som bott på torpet.
Mamma hittade dessutom en anteckning till som hon kunde tyda till Lars Johansson 1812 så boken verkar ganska gammal.
 
Jag kände på mig att det skulle finnas en anknytning till dig :o) Jag tycker ju att det är trevligt om boken stannar i Sverige och visst är det som du säger att en eventuell ättling till Johan Teodor borde få boken, annars så tycker jag självklart att den är din.
 
Det är olika årtal på din och Sams uppgift om födelseår för Johan Teodor.  
Kan vi ha så´n tur att någon här känner till Johan Teodors ättlingar?? Om inte annat så ska jag så fort min bil kommer från verkstaden ta mig ut till Riksarkivet i Arninge. Det tar säkert en vecka till men å andra sidan går det säkert fortare än att beställa kort från SVAR. Inte för att det är bråttom men man blir ju helt klart lite ivrig.
 
Ha det gott du med!
 
Mvh
Jill

75
Carl: Jo, det borde jag veta vid det här laget! Tydligen så faller sig ortnamnen inte som sig bör ändå, så Stort tack ska du ha i alla fall.Det är så underbart när människor som du bara kommer in och säger helt klart vilken by och socken det är.
Tack för det!!!
 
Mvh
Jill

76
Sam! Dina uppgifter kommer sannolikt att bli avgörande så småningom. Har inte fått tag på min kontakt ikväll, men hoppas göra det imorgon.
 
Lotta! Skulle inte förvåna mig det minsta om det visar sig vara din släkt! Bossmåla är litet....väldigt litet. Jag har t o m cyklat ifrån regnet en gång där *ler*
 
Jill

77
Nu har jag pratat och frågat ut min mamma igen. Hon berättade att det var ett torp till salu ganska nära Bossmåla (Påryd) men i ladan bredvid fanns en som min mor uttrycker det en americacoffert med ett par böcker. Ladan var övergiven.  
Jag har i dagarna några bekanta uppe i Stockholm som på senare år flyttat ner till Småland och är bosatta i Bossmåla. Jag ska försöka få tag på henne/honom eftersom hon var med min mamma vid upphittningsstället. Min mor kan absolut inte minnas var exakt detta torp var beläget eftersom det enligt henne rör sig om 15-20 år tillbaka i tiden men hon minns att det var vänster på en väg lite söder om Bossmåla*ler* Bra minne eller hur???

78
Sam! Ditt tips verkar hett. Har även av Lotta Johansson fått höra att hon har släktingar i Kettilhult så det ska bli intressant att se om vi kanske kan hitta ättlingar.
 
Carl: När du skriver det så känns det ju ganska självklart att byta ut några bokstäver här och där men eftersom jag inte alls forskat eller har släktingar i Småland så hade jag inte en susning. Tack för din förmåga att se orter i orter om du förstår vad jag menar :o)
 
Mvh
Jill

79
Min mor har på ett övergivet torp i småland hittat en bok som innehåller alla Sön- och högtidsdagar. Evangeliska texter. Den är tryckt hos J.M. Stenbecks och dess förlag i Carlshamn 1864. På bokens förstasida står följande:  
Denna bok är skänkt af min fader Johan L. Svensson till Olaus Johansson i Kittelhult 1869.
 
Kittelhult kan jag inte hitta vare sig på CD:n Svenska ortnamn eller i sockensök.
Det vore roligt att hitta och att få överlämna denna bok till dess rätta ägare ättlingar men jag förstår att det blir svårt att hitta dom/den.
 
Kanske värt ett försök i alla fall att lägga ut det här. Eftersom den hittades för ganska många år sedan och min mor inte minns exakt vart torpet var beläget så vet jag inte riktigt vart jag ska leta heller.
 
Den här efterlysningen fanns med på Rötters gamla efterlysningssida den 2:a Oktober 1998 och jag fick ett tips från en person vars mail jag av misstag råkade radera så läser du detta så hör gärna av dig igen!
 
Mvh
Jill

80
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Bröms
« skrivet: 2000-01-27, 14:28 »
Hej Gun!
 
Jag snurrade till det ordentligt tror jag:o)
Jag har samma uppgifter som dig. Carolus Johannis Bröms f.omkr. 1590 i Tuna, d.1655-05 i Tuna, Kyrkoherde. (sonson till Carolus Henrici) har en son Carl Bröms, sockenskrivare och länsman i Bygdå som dör i Robertsfors. Carl Bröms har syskonen Martin Bröms, Hans Caroli Bröms f. omkr. 1620 i Tuna och d. 1695-08-11 i Klövsjö (Z),komminister och Helena Bröms f. 1625 i Tuna och som är min ana.
Mvh
Jill

81
Hej Martin!
 
I Bjärtrå föddes 1703-09-21 en Märtha av Båtsman Hindrich Dunder, Nyböle. Modern anges ej. Kanske något att leta vidare på?
 
Mvh
Jill

82
Släkter / Serlachius
« skrivet: 2000-01-27, 01:24 »
Hej Tomas!
 
Antar att du kanske redan läst Genos 34.
http://www.genealogia.fi/genos/34/34_49.htm
men på fall att :o)
 
Mvh
Jill

83
Märta Katarina Månsdotter
Född 5 december 1835 i Indals-Liden enligt husförhörslängd Fors (Z) 1881 - 1890.  
 
Gift 27 december 1877 med:
Salomon Wassberg
Född 26 november 1853 i Torp, Graninge (?).  
Föräldrar: Per Wassberg och Märta Lind.
Bor hemma hos föräldrarna till december 1877 då han gifter sig. Salomon och hustrun stannar dock i Annedal, Fors (Z).
 
Märta Katarinas barn med okänd fader:
 
Jonas Johansson (oäkta), född 12 augusti 1862, ort okänd.  
Jonas finns noterad i husförhörslängden (Annedal, Fors (Z)) 1881 - 1882. Han flyttar till Ragunda 28 oktober 1882. Vidare öden okända.
 
Salomons och Märta Katarinas barn:
 
Märta Kristina, född 4 november 1878 i Annedal, Fors(Z).  
Noterad tillsammans med föräldrarna i Annedal mellan 1881 och 1890.
Salomon Petter, född 17 april 1881 i Annedal, Fors (Z).  
Noterad tillsammans med föräldrarna i Annedal mellan 1881 och 1890.
 
Källa: Lena Melin http://hem.passagen.se/lmelin/lind.html
Anno 1890

84
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Henrik Winroth
« skrivet: 2000-01-24, 00:17 »
I Glimtens register över födda i Viksjö finns några Winrothar och bl.a en
1)Brita Stina Winroth som 1802-07-08 får en oäkta son Carl Abraham. Adress står som Härnösand.
 
2)Stina Cajsa Winroth får tillsammans med Johan Wikström en son Christoffer 1843-04-05. Adr. Brännäset.
 
3)Anders Petter Winroth får tillsammans med Brita Larsdotter 1801-03-29 en dotter Christina Catharina, 1804-07-30 en son Lars Petter, 1806-09-18 en son Anders Petter. Adr. Brännäset.
 
Anders Petter Winroth dör 1842-02-19 och är då 73 år 10 mån och 17 dagar.
 
Mvh
Jill

85
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Bröms
« skrivet: 2000-01-23, 22:01 »
Gun!
Kanske några tänkbara kandidater??? Carl Hansson Bröms född 1655, son till Hans Caroli Bröms f. omkr.1620 d.1695 och Kerstin Persdotter Geting född omkring 1620.
Kanske lite långsökt om man tänker på årtalen men ändå tänkbart om Kerstin och Hans är födda lite tidigare och Anna Hansdotter lite senare.
 
Uppgifter om Carl Hansson Bröms kommer från Jörgen Blästa och Håkan Axelsson http://home.swipnet.se/~w-84308/
 
Mvh
Jill

86
Hej Rune!
 
Vem har bråttom?
Det funkar ju inte att stressa när det gäller släktforskning och bland uppgifterna jag fick av dig finns en hel del nyheter och bekräftelser. Fanns dessa uppgifter i Agnetas bok eller vad har du för källa till dessa?
Ingermanland är väl Finland? Och död av vådlig händelse!! Vad innebär det? Vet du?
 
Tack för att dina pekfingrar hittade just hit och välkommen åter!!!
 
Mvh och God Natt Jill

87
Efter att ha varit i kontakt med KGE via e-mail så kan jag bara konstatera en sak: Karl Göran är en mycket seriös, erfaren och noggrann forskare som jag egentligen inte borde ha ifrågasatt alls i mitt förra inlägg.
 
Som nybörjare känner man ju inte direkt igen namn och därav kan det ju bli en del pinsamma inlägg till människor man kanske borde hysa mer agg till?  
 
KGE! Tack snälla du för alla rättningar och kompletteringar. Har lite Grubb-anor på gång nu så snart får du se mig här igen vare sig du vill eller inte :o)
 
Mvh
Jill

88
Allmänt / Lokala böcker
« skrivet: 2000-01-22, 01:58 »
Elisabeth! Tyvärr verkar det som om pliktexemplaren glöms bort ganska ofta :o(
 
Jag har dig att tacka för Bothnicalänken där jag hittade en hel del intressanta böcker som inte finns med på LIBRIS.
 
Anders Pemer: Ojdå...vi har tydligen mer gemensamt än släktforskning :o) Hockey är mitt så att säga andra stora intresse, då jag har en grabb, 85:a, i Vendelsö IK. Vi ses på läktar´n *ler*  
 
Mvh
Jill

89
Hej igen!
 
Fredrik! Vi hörs vidare! Jag har också många i Lövånger men det är inget hinder till att hjälpa varandra. Snarare tvärtom!!!
 
Angående Kenneth Mossbergs skrivelser är jag mycket intresserad men dock lite tveksam till att köpa verk för flera hundra kronor.(inget ont eller något mot Kenneths mästerliga jobb) Jag vet att Kenneth eventuellt har en del anor och ättlingar till min gubbe och de soldatsläkter i Lövånger som finns men jag vill först ha lite bekräftelse på att det verkligen gäller rätt släkter. Lövånger är ju som bekant annars alltid intressant. Vad kostar dina verk/CD/Diskett Kenneth?
 
Skellefteåbygden har ju dessutom gett ut en CD som innehåller nybyggare, samer och en del från Lappland. Vad innehåller den? Någon som vet?
 
Mvh
Jill

90
Patrik!
Försök med att söka på Anno 1890. Där finns en del Rosendahl både i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och t.o.m. Värmland. Har du tur så kan du hitta något att spinna vidare på!
Mvh
Jill

91
Jag gjorde alla tänkbara sökningar i LIBRIS så jag tror inte det var felet. Det som är lite synd är ju att man kanske går miste om vissa böckers existens om man inte har turen att bli tipsad här te. x.
På länksidan gav Elisabeth Thorsell tips om Bothnica och där finns Agnetas böcker med. Jag hittade dessutom flera i mitt tycke andra intressanta böcker där som inte finns med i LIBRIS.
 
Nu är jag allmänt intresserad av Lövånger så den boken kan jag tänka mig att köpa osedd men annars håller jag med dig Fredrik om att det blir mycket pengar på en kanske ren chansning.  
 
Delge mig dina släktingar i Lövånger så ska jag se vad jag kan hitta när jag fått boken.
Det är ju alltid trevligt om vi kan hjälpa varandra och det är ju därför hela Anbytarforum ÄR så trevligt :o)
Jag har beställt boken och även jag pratat med Agneta som återigen konstaterade att det är en miss från tryckeriet. Jag kan åta mig att ta kontakt med tryckeriet så att andra intresserade inte behöver gå misste om just de här böckernas existens.
 
Mvh
Jill

92
Tack alla för hjälpen. Pliktexemplar eller inte så vill jag nog i alla fall köpa boken, men det kan ju ändå vara bra att veta om.
 
Mvh
Jill

93
Tack Gun!
 
Äntligen...har grunnat på den där orten bra länge. Vet du var jag kan köpa eller låna boken? Den finns inte med i LIBRIS.
 
Mvh
Jill

94
Anders Henriksson Pamp f.1728-01-04, d. 1796-12-28 var gift med Malin Hansdotter f. 1723-01-03, d. 1802. Hon är född i något som heter Wibesmark, vilken ort jag inte kunnat hitta.
 
Deras dotter Maria Andersdotter Pamp är född 1753-09-11 och gift med Johan Jacobsson Löfmark vars anor jag delvis känner till genom hjälp av Kenneth Mossberg.
 
Jag skulle vilja ha hjälp med Anders och Malins anor och gärna ättlingar också för att kunna bekräfta de källor jag har från en färdig släktutredning.
 
Den färdiga släktutredning jag har är gjord av bland annat Gustav Lövmark och med lite tur så får vi se även honom här snart. Trots sina 81 år så har hans son lyckats övertala honom att införskaffa en ny PC så han kan delta här.
 
Som ni förstår så är det av stort värde både för mig och för honom om någon kan komplettera med anor och ättlingar.
 
Mvh
Jill

95
Enl. Anno 1890 finns en Brita Amalia Niemelä f. 1856 i Kemi fg. Finland. Kan hon tänkas vara en syster till Abraham så kan det kanske vara värt att leta i Kemi fg. Abraham står endast som född i Finland på Anno 1890.
På Hiski finns 4 st. Abraham med fader Johan födda i Kemi 1849.
Kanske några ledtrådar i alla fall.
 
Mvh
Jill

96
05 - Yrkesgrupper, hantverk, handel och företag / Borgared
« skrivet: 2000-01-14, 19:40 »
Lotta!
 
Om inte annat så ska jag ut till Arninge i nästa vecka...(hade jag tänkt) så då kollar jag givetvis samtidigt om jag kan hitta din Stille. Även om det inte blir nästa vecka utan veckan därefter så går det ju snabbare än SVAR.
Skicka mig all info. jag kan tänkas behöva så kanske Stockholmpatrullen kan få tillfälle att hjälpa till :o)
 
2000K
 
Jill

97
Fartygsolyckor / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-10
« skrivet: 2000-01-14, 18:55 »
På Andrea Doria var bl.a. Anthony Grillo en av de överlevande och han ordnade tillsammans med Mario DeGirolamo som också var en överlevande en sammankomst. Nu vet jag inte om de fick med några svenskar men det kan vara värt ett försök att prata med eller maila honom. http://www.andreadoria.org/
 
Mvh
Jill

98
Hjälmseryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-06-26
« skrivet: 2000-01-13, 13:43 »
Jag har lovat att försöka hjälpa en dam från USA med att sätta ut en efterlysning här. Hon är precis nybörjare vad gäller datorer och Internet så att själv sätta ut en efterlysning här var knappt att tänka på fast jag förklarat hur hon skulle göra. Nåväl...
 
Hennes morfar var en av tre som överlevde en förlisning på ett skepp utanför Australiens kust.
Jag citerar Ilsa Jorgensen, som hon heter.
 
 He was a Swedish sailor and we have a story in the family that he was one of three men who survived a shipwreck off the shores of Australia, on the Great Barrier Reef.  
I am looking for information about this ship: its history etc.  
My grandfather's name was (is) Knute Staffan Svensson.  He later changed his name to Falk, but I'm not sure when this happened.  That's another mystery I want to clear up. I've heard that the Swedish military assigned new surnames to men with all too common surnames: Johnsson, Swensson, etc. It made it easier to call roll!  Knute was born 27 Nov 1876 in Hjalmseryd, Jonskoping, Sweden.
 
At the age of 15 he went to the Swedish Naval Academy, around 1891.  After seven years of study he served in the navy for two years.  After that he served in the merchant marines.  About 1910 he was on his way to Australia, but stopped in America where he sailed freighters on the Great Lakes to finance his immigration, but met my Grandmother and never made it further west than that. where did he get his new surname Falk?  When?  What ship was he on when he survived its sinking in a storm? Any help you offer will be greatly appreciated.
 
Det går jättebra att svara på Engelska så vidarebefodrar jag ett eventuellt svar till Ilsa.
 
Mvh
Jill

99
Laestadius / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-25
« skrivet: 2000-01-12, 23:40 »
Ooops! Det var ju inte meningen direkt att Laestandertipsen skulle hamna här...men, men...
 
På Pajalas hemsida finns dock intressant läsning om Lars Levi Laestadius för er som inte redan har sett det.
 
Mvh
Jill

100
Archive - Swedish geography / Fagervik
« skrivet: 2000-01-10, 22:45 »
Hi Shelley!
 
I don´t think Fagervik is a farm. If the letter you got was posted with Fagervik it´s surely a postal adress. I have some relatives who moved to Fagervik from Stockholm. This Fagervik is part of Timrå parich in Västernorrland.
Do yoy have any names or other clues that might help?
 
Best Regarads
Jill

101
Hej Per!
 
Här kommer det jag har. Hoppas det kan leda frammåt eller möjligtvis ge några ledtrådar.
 
Matz Larsson Smed född 1666, Olof Hinrichs gård i Malax död 1742 i Malax.
gift med
Maria Matiasdotter Perjus född 1667 i Malax död 1763 i Malax
 
Barn:
Maria Mattsdotter Smed f. 1694-07-02, Olof Hinrich gård i Malax d. 1786 i Malax.
Jonas Matsson Smeds Lind f. 1697-05 i Malax d.1784-07-18 i Malax.
Lijsbeta Mattsdotter Smed f. 1700, Olof Hinrich gård i Malax.
Lisja Mattsdotter Smed f. 1704, Olof Hinrich gård i Malax.
 
Jonas Matsson Smeds gifter sig före 1722 med Beata Simsondotter Gästgifvars, född 1699, Storewias gård i Malax, död 1786 i Malax.
De får tillsammans barnen:
 
Maria Jonasdotter Lind född 1720 i Malax död 1790 i Malax.
Johan Jonasson Smeds född 1722 i Malax. Död samma år.
Matthias Jonasson Smeds född 1723-03-14 i Malax.
Jacob Jonasson Smeds född 1724-07-22 i Malax.
Elisabeth Jonasdotter Smeds Lind född 1725 i Malax död 1811 i Malax.
Margareta Jonasdotter Smeds född 1728 i Malax, död 1808 i Malax.
Jonas Jonasson Smeds född 1730 i Malax och död samma år.
Daniel Jonasson Smeds född 1731-08-29, Smeds nr.33, Malax.
Anna Jonasdotter Lind född 1732 i Malax. Död 1807 i Malax.
Catharina Jonasdotter Smeds född 1734 i Malax.
Jonas Jonasson Lind Kiöping född 1737 i Malax. Död 1783 i Malax.
Markus Jonasson Smeds född 1738 i Malax.
Brita Jonasdotter Lind född 1739 i Malax.
 
Uppgifterna är framforskade av Margaretha Lindholm i Malax. Hon har inte tillgång till Internet men jag skickar dig hennes namn och tel. via e-mail.
 
Mvh
Jill

102
Hej Per!
 
Jag har uppgifter om några Smeds men mycket tidigare födda i Malax. Om det är av intresse så skriver jag gärna namnen på dessa här, men det kanske finns massor av Smeds?? så det inte leder någon vart i alla fall.
Hör av dig om du vill ha dessa!
 
Mvh
Jill

103
År 2000 / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-01-03
« skrivet: 2000-01-03, 00:42 »
Bara för att jag inte tror att detta är en diskussion så skulle jag vilja sända några Gott nytt år till vissa personer:
Antti Alfthan: som helt osjälviskt delar med sig av sina kunskaper och dessutom  helt obehindrat av om någon kan tillföra honom något.
John Valter Von Winblad: Som jag tror hittade hit med hjälp av mina rekommendationer?? Och som gör minst och mer därtill än ovanstående...faaaan (ursäkta uttrycket) vad kunskaper du sitter inne med :o)
Lotta Johansson: Som är en urgo tjej och var den som fick upp mina ögon för släktforskning.
Carl Szabad: Som både peppat, påpekat, påvisat och påstridigt varit en jätte hjälp på vägen *ler*
Vincent Eldefors och Henrik Mosén som gjort allt för att hjälpa mig.
Wido Lith, Karl Göran Eriksson & Carina Wolff för alla värdefulla uppgifter ska ni ha ett stort tack!
Jörgen Blästa, Leif Boström ni är GULD värda! Tack ska ni ha!
En värdefull person som ska ha all uppmärksamhet som släktforskare är Gert Påhlsson.
Givetvis så ägnar jag även Marianne en tanke...vi har ju bryllingar till barn:o)
 
För att inte glömma någon....så önskar jag er alla ett gott nytt forskarår!
 
2000 kramar
 
Jill

104
Hej igen Karl Göran!
Inte för om jag vet om du har intresse av att leta vidare, men har du hittat något?
Jag kunde då inte hitta något samband mellan de två Geneta. Jag kände mig i och för sig väldigt stressad när jag var på arkivet men ska försöka ta mig mer tid nästa gång.
Jag har ju förstått att du är en duktig Jämtland- och Härjedalsforskare och du har säkert gemensamma anor med min man. Det verkar dock sitta lite långt inne för dig att dela med dig av en del?!? Har jag fel eller rätt? Du kanske tycker att jag/vi bör finna våra anor på egen hand?
Hur som helst så är jag glad att du svarade men det vore trevligt om du också ville svara på om Långströmarna är dina anor( en efterlysning jag gjorde för länge sedan)... Jag kanske inte är intressant efter att jag klargjort att jag är nybörjare men det bör väl inte vara något man sticker under stol med?  
Hoppas att du kanske vill ta dig tid i alla fall!!!
 
Mvh
Jill

105
Om det är av intresse så har jag Klockaren Eric Hanssons anor, hans mig veterligen 7 syskon och Anna Catharinas 14 syskon varav Matthias Matts Ersson (1767-1846) är en ana till min man.
 
Mvh
Jill

106
Winblad / Äldre inlägg (arkiv) till 11.3.2000
« skrivet: 1999-12-21, 11:38 »
Hittade en Knut Ernst Vinblad von Walter i boken Båtsjaur by det står så här:
 
I byaboken kan man läsa:
År 1895, den 1 juli på fm. inställde sig vice kommissionslantmätare Axel Orstadius j.or enligt Kunglig Befallningshavare i Norrbottens Län särskilt utfärdat förordnande, samt efter i laga tid åtgången kunggörelse. Kallelsen var uppläst i Arjeplogs kyrka söndagen den 9 juni, av Kyrkoherde Gustav Callenberg, för att i Båtsjaur by, i och för laga skiftets påbörjande och hade på det så utlysta sammanträdet infunnit sig. Kronans ombud var kronolänsman Frans Buch och godemän hemmansägarna Johan Lundmark från Jäckvik och Daniel Larsson Modig från Nurrholm. Under laga skiftets gång kom även kronolänsmannen Knut Ernst Vinblad von Walter och jägmästaren F O Bremberg att närvara
 
Jill

107
Åberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-31
« skrivet: 1999-12-14, 02:29 »
Ulf! Menar du att hon finns där eller att det är ett bra ställe att leta vidare på?
Lite mer utförligt info. vore inte helt fel!
 
Har du uppgifter av intresse så är du mer än välkommen att presentera dom här.
 
Mvh
Jill

108
Jag håller mig till namnval. Min mans mormor som fortfarande är i livet heter för mina barn mormor Sigrid. De har ju en mormor men så fort man nämner Mormor Sigrid så vet de att det gäller pappas mormor. Jag har använt mig av gammelmormor och gammelfarmor också, och då avser jag min mormor respektive farmor. För mig så har problemet dock aldrig uppstått med äldre generationer förutom Mormor Sigrid som helt naturligt blev Mormor Sigrid och inte farmorsmor som egentligen är lika lätt att både säga och komma ihåg!
 
Lite roligt ändå när ens barn undrar vem mormorsfarfarsmor var och man får tänka till innan man kommer på´t!

109
Hej Jannicke!
 
Det finns enligt anno 1890 inga Tyman i de områden du söker. Däremot finns en soldat Olof Gustaf Tyman född 1860 i/på Hammarö, Värmland. Kanske barn???
 
//Jill

110
Hej Karl Göran!
 
Stort tack för ditt svar. Här finns ju lite att nysta i och det är spännande. Jag hoppas jag hinner ut till Riksarkivet något i nästa vecka och då kanske kunna hitta något samband mellan min Geneta och Geneta från Rätan.
Har du tips eller förslag på i vilken källa jag bör börja leta så får du gärna återkomma.
Tack också för Per Erikssons anor.
 
Mvh
Jill

111
Enl. Rötters namnlista:
 
Geneta oklart ursprung, förekom i Härjedalen ännu på 1800-talet som arvnamn.  
Den första bäraren är känd, övriga är ättlingar till denna, enligt meddelande från Karl Göran Eriksson i Uppsala.
 
Min Geneta Olsdotter är född 1761-06-09 och gift med Per Ersson född 1753-04-11. Tyvärr har jag inga uppgifter på var de är födda men Per var bonde i Sörmon, Vemdalen.
 
Det står att den första bäraren är känd. Finns det kanske någon som kan berätta mer? Eller om du Karl Göran läser detta.
 
Mvh Jill

112
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Grels Matsson
« skrivet: 1999-12-10, 18:00 »
Gunnar! Bättre sent än aldrig!! Dina uppgifter är mycket intressanta. C-uppsatsen är för länge sedan klar men eftersom min man har Grels Matsson i sitt släktträd så blev ju dessa uppgifter extra värda.
 
Tack snälla!
 
Mvh
Jill

113
Det finns en Jöns Pålsson f. 1844 i Östmark som återfinns på Folkräkningen 1890. Detta är vad som står om honom:
Hemförsamling: Klöfsjö
 Hemort: Skålan
 Kontrakt: Jämtlands södra
 Län: Jämtland
 Födelseår: 1844
 Födelseort:  
 Födelseförs: Östmark Werml. L.
 Yrke: Timmerhuggare
 Titel:  
 Civilstånd: G
 Kön: M
 Familjest:  
 Famstkod: F
 Hushåll nr: 226
 Familj nr: 1
 Frånvaro:  
 Övrigt:  
 SVARvolym: 000384  Kort nr: 10
 Sida: 22  Rad: 19
 
gift med:Lisa Mattsdotter f. 1847 i Östmark
barn:
Lars f. 1869
Johannes f. 1874
Brita Karolina f. 1876
Helena f. 1880
 
Hoppas det är till någon hjälp!
 
Mvh
Jill

114
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Lagerlöf
« skrivet: 1999-12-10, 01:07 »
Hemförsamling: Kristinehamns
 Hemort: 8:de Qvarteret Slottet
 Kontrakt: Wisnums
 Län: Värmlands
 
 Födelseår: 1855
 Födelseort:  
 Födelseförs: Visnum, Verm l
 
 Yrke: Mek.Arb.
 Titel:  
 
 Civilstånd: G
 Kön: M
 Familjest:  
 Famstkod: F
 
 Hushåll nr: 971
 Familj nr: 1
 
 Frånvaro:  
 Övrigt:  
 
 SVARvolym: 000321  Kort nr: 12
 Sida: 71  Rad: 37
 
Barn:
Erik Gustaf f. 1881
Gustaf Adolf f. 1886
Selma Maria f. 1889
 
Enl. Folkräkningen 1890

115
Laurin / Laurin
« skrivet: 1999-12-09, 22:53 »
Undantag, en avkomsträtt innebärande vissa förmåner, födoråd, som säljaren av ett hemman s.k. undantagsman. Födorådstagare betingar ofta sig av köparen t. ex. rätt till bostad under återstående livstid, rätt att bruka visst mindre jordområde, rätt till viss myckenhet potatis o.s.v. För att ny ägare av fastigheten skall vara skyldig lämna undantagsmannen samma förmåner, måste avkomsträtten intecknas.
 
Källa: Bonniers Konverationslexikon 1939

116
46 Ordet är fritt om släktforskning / Personligt
« skrivet: 1999-12-08, 02:00 »
Eftersom jag av egen erfarenhet varit tvungen att avstå från forskningen ganska länge och som jag ser nu efteråt missat en hel del efterlysningar och e-mail så kanske det vore en idé att ha en personlig sida för oss släktforskare  att kunna ange en alternativ e-mailadress eller meddela omgivningen om att det finns inte tid just nu men jag återkommer så fort jag kan???? Jag blir själv lite frustrerad när jag ser alla inlägg här som jag velat svara på men inte haft tid till på grund av studier. Lätt får man väl intrycket att vara nonchalant fast det egentligen finns en anledning??
Finns det något forum egentligen som man inte behöver besöka dagligen för att inte känna sig uppdaterad????? Ett...garanterat och det är anbytarforum!
Stor Eloge till er som gjort forumet verklighet!
(Ska nu Kl. 01.55 försöka gå igenom allt jag missat på några måader.....anatar att jag lär sitta här till 01.55 nästa år :o)

117
Nils Johansson/Flink var gift en gång tidigare och detta framgår av förra hustruns död. Nils Flinks hustru i Svensbyn död den 29.5.1730 47 år I detta äktenskap fanns minst 2 barn. Den 20/5 1740 dog Nils Flinks son 12 år, troligen Christopher född 1727-08-12. fader Soldat Nils Flink, moder hustru Magret. Den 20/2 1725 gav Nils Flink en gåva till kyrkan efter sin son. Gillingstam har ej funnit någon vigselnotis på detta äktenskap. Nils Johansson/Flink, tidigare soldat Räf, hade dessutom ett barn utom äktenskapet och dömdes därför vid Piteå tingsrätt 12/9 1720 till böter och att löpa gatulopp Jungfru Malin Olofsdotter till halva det belopp som Nils fick erlägga. Nils Johansson/Flink var gift när detta hände. Mina uppgifter tyder på att Nils 1731-02-28 gifte sig med Malin Abrahamsdotter f. 1707-11-26 av moder Carin Simonsdotter (f.1661-01-13) och fader Abraham Andersson (d. 1741-05-03)
 
Kan någon bekräfta eller dementera detta? Vet någon vem hans fru i det tidigare äktenskapet var?
 
Är också intresserad av om någon vet något om Nils fader, Johan Nilsson f. omkr. 1665 i Piteå, Granträskmark. Han var gift med Beata Marcusdotter f. 1653 i Piteå, Svensbyn och dom hade mig veterligen 6 barn?!?
 
Mvh
Jill

118
Laestadius / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-25
« skrivet: 1999-12-07, 13:15 »
Om släkten Laestander finns mycket intressant att läsa i boken Laisvallby 200 år av Torbjörn Lestander. Det berättas bland annat om när David Olofsson Laestander flyttar till Laisvall 1793 men även om andra intressanta släkter.
ISBN 91-87763-35-3
 
En annan bok heter Båtsjaur by och innehåller en dokumentation om byns historia. Den förste nybyggaren var Olof Laestander år 1760.
ISBN 91-87763-28-1
 
(Tack Linda för rekommendationen!)
 
Mvh
Jill

119
00 Sjöfart / Skepp
« skrivet: 1999-12-07, 10:00 »
Hej igen Magnus!
Susanne skriver lite om S/s Stockholm på sin hemsida fartygsgalleriet där det för övrigt finns fakta om andra passagerarfartyg på Svenska Amerika Linien http://w1.828.telia.com/~u82803087/SvenskaAmerikaLinjen.htm
 
Detta står om M/s Stockholm:
S/s Stockholm. ex Potsdam( 1900-1915). Byggd 1900 Blohm&Voss Hamburg.Tyskland. Längd 167,66. Bredd 18,93. I trafik 1915-1928). 1928 nytt namn Solglimt.
Ombyggd till valkokeri. Beslagtagen av Deutche Kriegsmarin 1941. Sänktes i Cherbourg 1942. Vraket skrotades 1947.

120
00 Sjöfart / Skepp
« skrivet: 1999-12-07, 01:23 »
Hej Magnus! Jag fick stor hjälp från Marinmuseum http://www.marinmuseum.se/ när jag sökte efter specifika fartyg. Dom var snälla att skicka hem både bilder och fakta så prova att skriv till dom.

121
Håller med B_anonym, Nygren
om att programmet Min släkt är bra. Det är enkelt, kostar nästan ingenting och har en suverän support. Enkelt både med GEDCOM-filer och HTML export. En nackdel är utskriften men önskemålen man framför till Henrik (tillverkaren) får ett bra mottagande med både ödmjukhet och sakkunskap. I detta program finns egentligen allt som många forskare betalar 3 om inte 4-dubbelt för.
 
Enkelheten är i många avseenden viktigare än komplexa konfigurationer som den vanliga användaren ändå inte förstår sig på!
 
Tack Henrik för ett suveränt program och speciellt för dina snabba svar och snabb support när det behövs!

122
22 Mått, mynt & stämplar / Datera mynt
« skrivet: 1999-09-27, 22:04 »
Hej igen och tack snälla ni för hjälpen. Jag fick även svar på mailet och det löd så här:
1) Sverige, Kristina, 1/4 Öre 1642? (Årtalet upptill vid kronan).
2) Danmark, 1 Skilling Danske 1771.
3) Sverige? - Kanske 1 Öre RM 1850-1860-tal??
4) Sverige, Ulrika Eleonora eller Fredrik I, 1 Öre KM 1719-1721.
5) Sverige, Gustav IV Adolf, 1/12 Skilling 1808.
 
På grund av det dåliga skicket så är dom ju inte värda något förutom då för mig eftersom det är roligt när dom kommer från min farfar. Spännande att få veta lite historia och årtal. Tack igen!
 
Mvh
Jill

123
22 Mått, mynt & stämplar / Datera mynt
« skrivet: 1999-09-27, 15:37 »
Tack snälla Jojje för tipsen. Jag har skickat ett mail till www.mynthandeln.com så får vi se om dom kan svara på vad det är för mynt och om det är värt att lägga ner jobb på rengörning mm. Jag ska även ta kontakt med museet i Avesta som verkar vara ett hett tips!
 
Mvh
Jill

124
22 Mått, mynt & stämplar / Datera mynt
« skrivet: 1999-09-27, 01:14 »
Hej Swen!
Just de två mynten har jag lyckats hitta årtalen på också. Jag vet att ett av de andra mynten är svåra att hitta en ursprunglig ägare på tack vare att min farfar råkade hitta det i backen när han planterade lite. Några har han fått ärva och en del har han hittat. Om de har sin plats i släktforskningen vet jag inte men hur som helst så tycker jag att det är ganska intressanta föremål.  
Skicket är väl inte så himla bra eftersom de ärgat, och man har ju fingrat en del på dom. Kanske finns det någon som vet hur man går till väga om man har gamla mynt?
Om myntets ursprungliga ägare kan härlededas vet jag ju knappast...därav min efterlysning!
 
Mvh
Jill

125
22 Mått, mynt & stämplar / Datera mynt
« skrivet: 1999-09-26, 23:56 »
Kanske jag borde fixa en bild på baksidan av mynten också? Finns det någon duktig bland folket här så lär dom väl säga till i så fall?  
Om det inte finns någon här som kan något så lär jag väl bli tvungen att ta dom till en mynthandlare så om det finns någon som sitter på liknande eller likadana mynt så kan vi ju kanske redogöra resultatet här? Såvida det finns intresse förståss!
 
Jill

126
22 Mått, mynt & stämplar / Datera mynt
« skrivet: 1999-09-26, 23:09 »
Har en längre tid haft en del gamla mynt i min ägo som jag fått ärva av min farfar. Jag är dock inte någon hejjare på detta så kanske kan det finnas någon anbytarforumare som kan mer??  
Ett av mynten ser rent av handknackat ut men jag kan ju ha helt fel. Vore roligt om någon visste lite historia och kanske hur gamla dom kan vara!
En bild finns här http://hem.passagen.se/nikita/mynt.htm
 
Mvh
Jill

127
Har sett att många behöver hjälp med översättningar och kan då tipsa om http://babelfish.altavista.com/
Kopiera den text du vill översätta och klistra in din text i fältet, välj språk (endast franska, tyska, italienska, portugisiska och spanska finns) och klicka på translate. Svenska finns inte men de flesta förstår ju engelska.

128
Hej Conny!
 
Tack för ditt inlägg.  
Jag blev av Linda tipsad om ett par böcker som kanske också kan vara av intresse för dig.
Laisvallby 200 åroch handlar om hur Laisvall grundlades av Daniel Olofsson Laestander. Boken är skriven av Torbjörn Lestander. Den andra boken heter Båtsjaur by och innehåller en dokumentation om byns historia. Den förste nybyggaren  var Olof Laestander år 1760. Det finns en sammanställning över de första familjerna i Båtsjaur.
 
Mvh
Jill

129
Österhaninge / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-25
« skrivet: 1999-08-15, 18:57 »
Hej Carl-Thomas!
 
Förutom Vendelsö, Säteriet som blev villasamhälle så finns 9000 år haningebygd av Johnny Coucher och Sören G. Lindgren och  
Striden om skogen - resurser och sociala relationer i haningebygden på 1600- och 1700-talen av Kerstin Sundberg.  
 
Henry Hall
arbetar som ingenjör vid Telia. Han flyttade till Haninge 1972. Under mer än tio år har han varit ordförande i Haninge Hembygdsgilles torpsektion. Han har tidigaregett ut häftet Torpen: Det flyttande folket i serien Haninges Historia. Om Vendelsö, Säteriet som blev villasamhälle står följande skrivet: Närheten till Stockholm gjorde att Vendelsö säteri inrättades tidigt på 1600-talet. Det ägdes sedan av en rad av rikets herrar. Men säteriets plats i geografin
medförde också att det tidigt utsattes för urbaniseringstrycket från huvudstaden. Redan kring 1908 började herrgårdens mark styckas upp till tomter för fritidshus och villor. Men före det hade flera av de hemman och torp, som hade tillhört Vendelsö säteri, friköpts.  
Vendelsö - säteri som blev villasamhälle kartlägger som första bok denna utveckling och belyser den ingående. Därvid beskrivs inte bara den idag nästan helt utplånade herrgården utan också dess många hemman och torp, som nu lever vidare i nya former.
 
Jag bor också i Vendelsö så historia om området ligger även i mitt intresse. Kommunarkivet här har en hel del intressant men är bara bemannat om man beställer tid. Du kan ju dock ringa till Haninge kommun och prata med honom som är ansvarig. Minns tyvärr inte vad han heter men han är mycket trevlig och hjälpsam. Tel till Haninge kommun är: 08-606 70 00 och till biblioteket i Haninge:
information: 08-606 85 93
expedition: 08-606 85 97
e-post: bibliotekethanden@haninge.se
 
Lycka till!
Mvh
Jill
 
 
Inlägget flyttades 19 oktober 2009 från Efterlysningar: Vendelsö.
Camilla Eriksson, moderator

130
Kopierar in det sista i det e-mail jag fick från Günter Kleppien i Aachen och rättar samtidigt det senaste inlägget med att det inte var från Günter utan från en annan herre Kleppien i Tyskland vid namn Axel Kleppien och far till Birte Kleppien.
Kanske någon känner igen någon Kleppien och kan hjälpa oss på traven. Det blev lite rörigt vid kopieringen men den som känner igen namnet förstår nog ändå! Det blir lite konstigt ibland när man ska kopiera från mail och det har nog med radbrytningarna att göra, men jag hoppas det går bra ändå.  
 
 
Mvh
Jill
 
 
KLEPPIEN, Frances...................  B:9Jul 1888 Iowa 482-60-1469 D: Dec 1986     Iowa              
KLEPPIEN, Jeanette................B: 19 Jun 1904  Iowa 484-32-3200 D: Apr 1973     Iowa   KLEPPIEN, Leroy.....................  B: 28 Apr 1905  Iowa 478-40-0549 D: Feb 1984     Iowa              
__________________________________________________KLEPPIN, Alma.......................  B: 1 May 1916   Illinois 332-16-686 D: 4 Oct 1994   Illinois    
KLEPPIN, Carl.......................  B: 19 Feb 1878  Montana 517-09-3066 D: Aug 1967     Montana KLEPPIN, Catherine..................  B: 02 Nov 1902  Wisconsin391-58-3232 D: 07 Apr 1997  Wisconsin
Abbreviations:  B=Birth  D=Death
cSocial Security Death Index  
       
KLEPPIN, Harold.....................  B: 22 Apr 1936  Illinois 355-26-1481 D: 10 Mar 1985         KLEPPIN, Helen......................  B: 5 Jun 1883   Montana 517-42-0802 D: Oct 1974     Montana  
Abbreviations:  B=Birth  D=Death
         =======================================================================
         (continued)^L          cSocial Security Death Index - 1998 Edition -  
Version 1.31  d
 
         04 AUG 1999                SELECTED ENTRIES                    Names                             Event  Date         Place (Iss./Res.)
KLEPPIN, Paul.......................  B: 13 Jan 1892  Wisconsin        
394-09-8025 D: Sep 1968 Wisconsin        
KLEPPIN, Peter......................  B: 27 Apr 1877  Wisconsin 391-14-6139 D: Oct 1966     Wisconsin        
KLEPPIN, Ralph......................  B: 5 Sep 1913   South Dakota 504-09-5569 D: Oct 1975     South Dakota
Juergen Christoph KLEPPIEN (M)........   C: 3 May 1772                          
Ba: 8323420 63            
Father: Christian Friedrich KLEPPIEN     Ganzkow, Mecklenburg-strelitz,          
So: 1395612 Germany                    
 ------------------------------------------------------------------------        
     
Magdalena Elisabeth KLEPPIEN (F)......   : 21 Apr 1776 Ba: 8323420 63  Father: Christian Friedrich KLEPPIEN Ganzkow, Mecklenburg-strelitz, So: 1395612 *
Germany
--------------------------------------------------------------------  
Magdalena Lovisa KLEPPIEN (F).........  C: 5 Apr 1782 Ba: 8323420 64            
Father: Christian Friedrich KLEPPIEN     Ganzkow, Mecklenburg-strelitz,          
So: 1395612 * [Kleppien = Kleppin?]
                                               Germany  
 ---------------------------------------------------------------------------    
       
Auguste Marie KLEPPIEN (F)............  C: 11 Sep 1859 Ba: C999125                
Father: Johann Christian KLEPPIEN     Sankt Georgen, Berlin Stadt,So: 070178                
Mother: Juliane Eleonore KESZLER         Brandenburg, Preussen Pr: 1180441                Eleonore Juliane KLEPPIEN (F).........  C: 14 Jul 1853 Ba: C999125                
Father: Johann Christian KLEPPIEN Sankt Georgen, Berlin Stadt, So: 070176                
Mother: Juliane Eleonore KESSLER         Brandenburg, Preussen Pr: 1180441        
Juergen Christoph KLEPPIEN (M)........  C: 3 May 1772 Ba: 8323420 63
Father: Christian Friedrich KLEPPIEN     Ganzkow,  
Mecklenburg-strelitz, So: 1395612                
Germany
 
                     
Mother: Magdalena Sophia KOEPKE          Germany

131
Lotta Johansson som också är släkt med Hilduinen har dessutom en fin bild på träskulpturen av Johan på sin hemsida. Den finns att hitta på rötter/personliga hemsidor.
 
Mvh
Jill

132
Här kommer ett litet utdrag från brevet jag har fått:
Kleppien is anything but a common name in Germany. I have checked the complete telephonedirectory of Germany and there are only three families by that name in all of the country. One lives in Lübeck,one in Berlin and there is us here in Bonn.The family origins are not in Germany but in France where even today you can trace thousands of Clepiens which is the original spelling of the name. It was germanized in the early 18th century when my ancestors
fled from France because they were prose-cuted there as protestants. These hugenots went to Prussia where the king offered them land in exchange for their colonization of the swamps along the Oder river. Our attempts to retrace the family tree came to a fullstop in the middle of
the 18th century,around 1785.So unfortunately I
cannot provide you with details about the emigration from France.I only know that my ancestors already must have lived in Germany for some time before 1785 because they seem to have been modestly wealthy.The oldest Kleppien we were able to locate in church recordings owned a mill. Thus I am unfortunately not able to establish a link between your Christoffer Diederik and ourselves.But perhaps my few hints will give you a steppingstone from which to continue your research!

133
Svenska ortnamn 1999 / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-10-12
« skrivet: 1999-07-23, 00:57 »
Svenska Ortnamn-cd´n bör ha allt beröm. Jag som ovan har verkligen haft stor nytta av den. Den bör ju dock kompletteras med en del. Hur blir det då? Måste vi som redan köpt en, köpa en helt ny eller blir det kanske ingen ny uppdaterad upplaga? Får vi som köpt den tidigare versionen lite rabatt då kanske???*hoppas*
 
Mvh
Jill

134
Har nu fått kontakt med en mycket vänlig Günter Kleppien i Aachen. Återkommer om det blir mer info!

135
Min man är släkt med Johan Philipsson Hilduinen genom:
Johan Johansson f. omkr. 1658 i Lycksele, Knaften.
Sonen: Johan Johansson f. 1699 i Lycksele, Knaften.
Dotter till Johan: (1858) Beata johansdotter f. 1729 i Lycksele, Umgamsele.
Son till Beata: Mattias Matts Ersson f. 1767
Son till Mattias: David Mattsson f. 1798 i Arjeplog, Båtsjaur.
Son till David: Abraham Davidsson f. 1821 i Arjeplog, Båtsjaur.
Dotter till Abraham Davidsson: Sofia Kristina Karlberg f. 1850 i Östansjö.
Dotter till Sofia Kristina Karlberg: Anna Kristina Westerman f. 1885 i Timrå, Tallnäs.
Son till Anna kristina Westerman: Edvin Alexander Löfmark f. 1913 i Arjeplog.
 
Edvin är min mans morfar!
 
Mvh
Jill

136
Vem ska behöva bry sig om vilket program som hör till vad så länge det fyller sina syften? Om det nu råkar knippas ihop med det ena eller det andra ska väl inte avgöra hur vi ska välja? Jag själv är  i alla fall på jakt efter ett (eller har redan) ett program som jag tycker fyller sin funktion, men sen finns det säkert bättre än vad jag har och då är jag nyfiken på vilket oavsett vem som använder vad eller inte. Vi är kanske lite till mans vana att prata gott om det program vi är vana att hantera och vet hur det fungerar utan att ha prövat andra? Ibland är det verkligen bra att inte veta så mycket för då kan man ta till sig saker utan fördomar och förutfattade meningar. Man måste väl helt enkelt testa och känna på det program som passar personligen bäst, och som bäst fyller den funktion man själv vill att den ska fylla?  
Många frågetecken blir det i min text och det beror väl på att jag än så länge inte testat så många olika program, men vitsen med en diskussion av detta slag trodde jag skulle innehålla bland annat fördelar och nackdelar med vissa program så att man kanske därefter skulle ha en susning av vilket man skulle kunna tänka sig använda. Då givetvis efter MINA behov och inte efter vad andra önskar att jag SKA eller BÖR använda. Mitt val av program var nog främst ekonomiska men det visade sig i mitt tycke ändå vara ett program där man får mycket för pengarna, även om det säkert finns bättre!
 
Mvh
Jill

137
Hej! Tack Gustaf för ditt inlägg och tips! I den tyska telkatalogen finns 12 st. Kleppien listade och de verkar ganska utspridda över landet Bonn, Berlin, Stade, Aachen mm.
 
Mvh
Jill

138
Hej Ove! Du kanske redan har sett det som står på folkräkningen om Stina Magdalena Mårtensdotter?!? Inga nyheter antagligen, men man vet ju aldrig!  
 
Hemförsamling: Sorsele
 Hemort: Sorsele kyrkoplats
 Kontrakt: Södra Lappmarkens
 Län: Västerbotten
 
 Födelseår: 1831
 Födelseort:  
 Födelseförs: Sorsele
 
 Yrke:  
 Titel:  
 Yrkkod:  
 
 Civilstånd: G
 Kön: K
 Familjest: h.
 Famstkod: M
 
 Hushåll nr: 3
 Familj nr: 1
 
 Övrigt:  
 
 SVARvolym: 000390  Kort nr: 14
 Sida: 1  Rad: 26

139
Susanne...Ok, jag trodde det var Härened med d på slutet men det är alltså Härene som avses! Därför min undran om vart det låg. För länge sedan när jag letade efter Johanna Helena på släktdata har jag för mig att jag hittade något som verkade intressant men som inte kunde bekräftas just då bland annat för att födelsedatum inte stämde med det vi hade. Vi får hoppas på lite tur!!
Godnatt!
 
Jill

140
Hej på er! Vilken himla tur Susanne att du trots allt övervägde att svara på min efterlysning trots att du tyckte det verkade långsökt. Jättekul att ni äntligen har konstaterat Johanna Helenas släktskap med dina Nylunds och att ni hittat så mycket uppgifter.
Det var alltså Härened trots allt som jag tyckte från början men inte lyckades lokalisera. Jag har letat på många ställen men inte hittat något ställe som heter så. Vet någon exakt var det ligger?
Tyvärr Susanne så har jag inte hört något från denna Birte Kleppien än. Det var ju även någon löjtnant med samma efternamn så jag ska se om det möjligtvis går att luska fram en e-mail adress till honom på något sätt. Det vore ju intressant om inte annat bara att få reda på hur pass vanligt namnet är i Tyskland. Är namnet lika vanligt som Andersson, Johansson osv. så tror jag denne Birte kanske bara drog på munnen åt mitt mail :o) när jag skrev och frågade om hon vet något om namnet. Nåja, den som lever får se :o)
Åter till studierna för min del...(har prov imorgon)....men det här är ju definitivt mer spännande!!!

141
Laestadius / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-25
« skrivet: 1999-07-14, 23:27 »
Det är ju inte jag som är ättling utan min man, men han forskar inte alls så jag hoppas det duger med att jag anmäler mitt intresse.
 
(Olof Laestander 1672-1765 och Agata Laestadia 1667-1748)
 
Mvh
Jill

142
Fartygsolyckor / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-10
« skrivet: 1999-07-12, 01:03 »
186o valdes Adlersparre af ridderskapet och adeln till leda- mot af statsrevisionen, 1861 förde han fregatten Norrköping öfver Atlanten och 1862 utnämndes han till kommendörkapten.
 
Om det är samma Fregatt Norrköping så var det inte i början på 1800-talet.  
 
Om du skriver ett mail till Marinmuseum i Karlskrona så hjälper dom dig säkert. Jag fick hjälp därifrån med både ritningar och historik om ett Ångfartyg som min farmors farfar hade jobbat på.
 
En kille som är väldigt duktig på fartyg och dess historia av alla de slag är Anders Westlund. westlund@wineasy.se
Du hittar hans hemsida om du söker på Anders Westlund på tex. Evreka

143
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-08-22
« skrivet: 1999-07-11, 17:31 »
Förutom i Nås finns Lindesnäs enl. Svenska Ortnamn även i Hedemora, Hedemora kommun och Transtrand, Malungs kommun.

144
Baltikum / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-01-25
« skrivet: 1999-07-09, 17:11 »
Thomas!
Det finns ett ställe du kan skriva till och fråga om det finns dokumentation och i så fall vad/var.
Jag minns inte riktigt var jag hittade sidan förut och har den inte sparad...men jag skickar länken till dig så fort jag hittar den igen!
 
Mvh
Jill

145
Hittade en Axel Ferdinand Fredriksson Agrell född i Vänersborg 18340701 vars far hette Fredrik Agrell och mor hette Fredrika Ehnbom. Kan det månne vara rätt Fredrik? Nu går jag väl händelserna lite i förväg men bara för att få ett konstaterande på Aurell eller Agrell. På släktdata finns fler barn.
Åsså tillbaka till tänkbara orter...Hedared som ligger ca. 7 mil från Vänersborg.
 
Jill

146
Hittade Hudened och det ligger nära Härlunda och Händene, lite söder om bara.
 
Jill

147
Vad skoj att ni hittar lite. Jag såg nu att det finns ett ställe som heter Hudened i VäGö. Hittar det dock inte på kartan så jag kan inte säga exakt vart det ligger. Jag tolkar också ortnamnet som att det skulle vara ett d någonstans i mitten och ett på slutet. Jag har skrivit ett mail till Birte (på Engelska:o) så vi får väl se om hon svarar. Återkommer om jag hör något!
 
Jill

148
Borgare / Kontingentborgare
« skrivet: 1999-07-07, 20:17 »
Hej Uffe! I Bonniers Konverstionslexikon 1939 beskrivs Kontingentborgare så här:  fordom person, som utan att äga burskap hade rätt att idka grosshandel i en stad mot erläggande av en särskild avgift, kontingent. Institutionen fanns 1673-1864.
Själva ordet Kontingent kommer från latinska contingent och betyder bidrag, andel, grupp. -Mil. antal manskap, som inkallades vid visst tillfälle.
Mvh
Jill

149
Susanne! Hur pass vanligt är namnet Kleppien i Tyskland tro? Har du någon susning? Vid en enkel sökning hittade jag två st. men jag är urdålig på tyska så jag har ingen aning om vad som står om personerna.
Birte Kleppien M.A. betreut die Bereiche Öffentlichkeitsarbeit und Europafragen, hier ist sie vor allem für die Sachbearbeitung der Mitgliedschaft des BIV im europäischen Dachverband EFCI verantwortlich. Frau Kleppien erstellt außerdem das BIV-Rundschreiben
BLICKPUNKT und ist für die Erstellung der Werbe- und Imageunterlagen des BIV zuständig. Auch die Erstellung und Pflege der
Internetseiten des BIV fällt in den Arbeitsbereich von Frau Kleppien.
 
och:
Generalleutnant Axel Kleppien, Kommandierender General Luftwaffenkommando Nord und gleichzeitig Direktor des Reaction Force Air Staff (RFAS)
 
Till denna Birte fanns en e-mailadress så det kanske är lönt en chansning att skriva till henne och fråga lite om namnet Kleippen, dess spridning mm, eller är det långsökt kanske?
 
Mvh
Jill

150
Hej Susanne! Jag har inte mer uppgifter än vad Marianne har. Hon svarade på en efterlysning jag gjorde en gång på rötters gamla efterlysningssida, och därav har jag byggt på forskningen på min farmors sida. Hennes dödsdatum och var hon dog har jag tyvärr ingen aning om och jag tror Marianne är frågande där också. Vad jag/vi vet så gifte hon sig i alla fall med Gustaf Sandvall f. 1826-04-03. Tyvärr så är ju även hans födelseort väldigt oklar. Händene eller Härene eller vad det nu kan stå???  
Jättetack för att du vill engagera dig i vår släkt...och att jag över huvudtaget skulle få svar på den efterlysningen trodde jag aldrig.  
 
Om jag känner Marianne rätt så har hon nog redan beställt microkort vid det här laget :o) Och förresten Marianne! Vi kan dela på kostnaderna eftersom jag inte ens har tid just nu. OK?

151
Susanne! Givetvis hänger vi med :o) Håller med dig om att disussionen passar bättre här. Jag följer diskussionen och iaktar med spänning alla inlägg, men tyvärr så har jag inte tid att forska något just nu. Det här med släktforskning är ju ett gift (positivt sådant) så jag försöker i allafall hänga med här på forumet så mycket det går trots studier dygnet runt.
 
Jag tycker det verkar som om vi skulle kunna vara på rätt spår för det är ju många pusselbitar som stämmer och som Marianne tidigare nämnde så har hon ju letat i två år, så en bekräftelse på att det är rätt Johanna vore ju underbart.
 
Mvh
Jill

152
Tack vare hjälpsam personal på Särö pastorsexpedition har jag kommit en bra bit på väg men undrar nu om någon kan bidraga med mer information.  
Min farfars far Lars Linus Johansson f.1868-01-12 i Länghem (P) kom med sin fru Anna Maria Charlotta Velin f. 1878-08-29 i Malmö och sina fem barn till Släp,Särö 1910-01-28. Samma år i oktober flyttade dom till Skara men kom tillbaka till Algusered i Släp 1913-03-17. (Anna kan möjligen ha haft någon anknytning till Stockholm).
 
Lars Linus ska ha varit byggmästare på Wiskerhult storegård i Kinnarumma, Borås och senare haft något uppdrag med att muddra Göteborgs hamn men han gick i konkurs och tog sitt liv. I dödboken står att han dog 1915-08-25 av självmord, skottskada.  
 
Hur kunde det gå så snett att han var tvungen att ta sitt liv och lämna fru och 5 barn? Känner någon till denna muddring av Göteborgs hamn, som ska ha varit ett stort projekt?
 
Min farfar, som var sju år vid tillfället, flyttade 1917 tillsammans med sin mor och tre av syskonen till Stockholm. Sedan hamnade han i fosterhem (Prins Carls uppfostringsinrättning för vanvårdade och föräldralösa barn) på Gålö,Österhaninge(AB)
 
Vad hände med den äldsta brodern Axel Ivar Linus Johansson ? Han var f. 1896-03-21 i Trollhättan och arbetade som bergsprängare, och sjöman. Han flyttade tydligen inte med resten av familjen till Stockholm.Enl.församlingsböckerna på Särö står han 1919-12-10 som obefintlig...
De övriga syskonen var:  
 Asta Adele Margareta, f 1899-10-04 i Östad,Lerum.
 Alvar Johan Lars, f. 1903-02-14 i Borås,  
 Agna Linnéa 1905-02-03 i Uddevalla
 Vet någon vad som hände dem ?
Jag är mycket tacksam för alla uppgifter som kan stärka min bild av familjens livsöde.
 
Mvh
Jill

153
Tack snälla Antti för ditt uttömmande och intressanta svar. Tipsen om hur jag kan leta vidare är mycket värdefulla!
 
Mvh
Jill

154
Detta verkar ju kunna likna något. Johanna står nämnd som Johanna Helena bl a. på söderskivan. Namnen verkar också bekanta...med tanke på att Johannas bror heter Wilhelm och senare hennes son. Namnet Christian finns finns också i Hedda Sandvalls barn Harald Christian Sundberg.
 
Sitter inte hemma nu så jag har inte tillgång till uppgifterna men tack snälla Susanne så länge.
 
Marianne! Det skulle ju mycket riktigt kunna vara vår Johanna. Det är ju som sagt födelsdatumet som verkar lite oklart. Spännande!
 
Mvh
Jill

155
Händene i Skaraborg, Norra och Södra Härene finns i Västergötland. Några andra liknande är Hölehed och Högahed båda också i Västergötland och Hären i Jönköpings län. Härlunda finns även i Västergötland. Var det i inflyttningslängden för Adolf Fredrik som du sett det svårtydda ortnamnet? Det var där jag hittade det i alla fall. Jag tolkade namnet som Härened eller Händene men om och var Härened finns har jag ingen aning. Det är ju otur att båda makarna ska vara så svåra att hitta för annars hade det säkert kunna lösa sig på något sätt.
Mvh
Jill

156
Ja, jag har också letat på bägge ställen utan att lyckas hitta henne. Carl Gustaf Sandvall tycks också svår. Har du även försökt hitta dom i vigselboken?
 
Jill

157
Schog verkar enl. min ana komma från Finland, Brahestad men det härstammar antagligen från något annat? Någon som vet vad/var?

158
32 Tideräkning / Almanacka över händelser mm
« skrivet: 1999-07-03, 01:11 »
Jag är en av dem som skickat ett positivt e-mail till Egon och jag tycker verkligen det är beundransvärt av dig att lägga ner din själ i det du gör! Wulfias lista verkar oehört aktuell att tillföra den. Stor eloge till er som har tid och ork!
 
Mvh
Jill

159
Pousette / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-21
« skrivet: 1999-07-03, 00:58 »
Ulf: Oki doki! Tack för uppgiften! Ursäkta om jag verkar dum men då borde det ju också kunna vara åt andra hållet? Att valloner tog soldatnamn? Eller är jag helt ute å cyklar?
 
Mvh
Jill

160
Intervjun:
Hela intervjun fick inte plats så läs den gärna här istället: http://home2.swipnet.se/~w-21017/Anor/intervju.htm
 
Hoppas det inte gör alltför mycket med en länk????
 
Mvh
Jill

161
Jag är av den sorten som alltid velat men aldrig kommit mig för att släktforska. När jag träffade Lotta så pratade vi om tusen
 saker i säkert ett år innan det framgick att hon höll på med släktforskning. När det väl gick upp för mig att hon var aktiv så
 bombade jag henne med massor av frågor och till min förvåning så hade hon massor att ge mig och vi hade ju också den
 legendariske Hilduinen gemensam. (Inte Lotta och jag men min man och Lotta:) Jag har fått otroligt mycket hjälp från olika
 erfarna släktforskare...nämnas bör...Lotta Johansson, Gert Påhlsson, Wido Lith, Leif Boström, Jörgen Blästa, Thomas Sverker, Carl Zsabad mfl. och utan
 dom hade jag med mitt dåliga tålamod inte fortsatt. På min mans sida finns redan en hel del material utrett av en släkting så
 det lockar inte lika mycket som min egen men det är ändå så himla intressant när man möter vänner med gemensamma anor
 till honom. Har ju mest stött på anor på hans sida *ler* och det kanske beror på Leastander-släkten och den biten? När
 Lotta hittade en artikel i Sundsvalls tidning (där hennes man jobbar) om min farmors farfar så blossade intresset upp på
 RIKTIGT. Släktforskning är verkligen både spännande och roligt!  
 Mvh Jill  
 
 (Jag vet faktiskt inte hur reglerna är men jag bifogar här intervjun med min farmors farfar i Sundsvalls tidning inför hans
 80-årsdag 1941...om redaktören inte tycker det passar sig så får han plocka bort den!)

162
Pousette / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-21
« skrivet: 1999-07-02, 21:58 »
Min mor har en bekant som heter Pousette och hon säger att hon är av Vallonsläkt. Tyvärr så är hon emellanåt lite förvirrad men jag kan nog få fram lite uppgifter om någon är intresserad.
Eftersom jag inte själv vet något om släkten så vet jag inte om jag ska vara kritisk eller inte när hon säger att hon är av vollonsläkt så jag undrar...finns det Pousette-släkter av andra sorter?
 
Mvh
Jill

163
32 Tideräkning / Almanacka över händelser mm
« skrivet: 1999-06-28, 00:25 »
Hej Anette! Ur min synvinkel en MYCKET bra idé! Eftersom jag inte har så bra koll direkt på om det var en naturkatastrof eller ett nödår som tog mina förfäders liv så vore en dokumentation över vissa situationer inte helt fel. Kan tänka mig att de som har koll på läget tycker att det verkar tramsigt, men för min del verkar det perfekt!
 
Mvh
Jill

164
Netikett / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-12-05
« skrivet: 1999-06-22, 21:03 »
Lena! Inte är det att sticka ut skallen bara för att du syns å hörs lite överallt? Det behövs!
 
Anders! Jag tror att vi alla har uppskattat dina inlägg! Ibland är man på en diskussion för att diskutera *ler* och vi är många som vill ha kvar dina åsikter och kommentarer här i forumet. Jag var också på väg att ge upp detta helt efter en del (som jag ser det) personliga påhopp, men blev övertalad att vara kvar. Jag är nybörjare, men ibland kan det vara nyttigt att se även deras åsikter? Framförallt så är det viktigt för oss nya att se att släktforskare kan, stå för sin sak, bevaka sin sak, argumentera sin sak men framför allt vara ödmjuk och ge sig. Du har bevisat att du kan det, i alla fall i mitt tycke. Att be om ursäkt för en sak är ett stort steg och för det är du mycket värd. Tydligen så är det svårare att ta emot en dylika och erkänna eventuella hårda ord eller fel. (Vissa gör eller säger ALDRIG fel :o)
 
Ser fram mot att se dig här snart igen!
Mvh
Jill

165
Ooops! (glömde)
 
Du nämnde i mailet att du införskaffat böcker på silvermuseét så i sommar (v.30) när min gubbe åker upp så ska han få köpa dom åt mig. (Själv är jag tvungen att stanna hemma pga studier hela sommaren :O( Köpte du dom på Silvermuseét? Om du har vägarna förbi så finns hans släkt i Mellanström, Änganäs. Ett underbart ställe precis vid sjön Uddjaur och hälsar du från mig så bjuder dom garanterat på en kopp kaffe :o)
 
Jill

166
Linda! Va roligt att det finns gemensamma anor! Här är det jag har.
 
Olof Laestander, Klockare f. 1737 i Arjeplog, Mellanström, Kasker. d. 1797 i Arjeplog, Båtsjaur.
 
gm. Anna Mårtensdotter f. 1731 d.1818
Annas föräldrar vet jag i stort sett ingenting om.
 
Olofs föräldrar:
 
Lars Laestander, Länsman f. 1701 i Arjeplog d. 1782 i Arjeplog, Mellanström, Kasker
 
gm. Anna Christina Granberg f.1714 i Sorsele d.1808 i Arjeplog, Mellanström.
 
Lars föräldrar var Olof Laestander, Klockare f.1762 d.1765
 
gm. Caren Larsdotter f. 1685 d. 1749
 
Anna Christina Granberg´s föräldrar var Sigvardus Granberg d. 1731-07-20
 
gm. Gertrud Edin d. före 1724
 
Vidare om Gertud Edin så finns lite under Ångermanland/Efterlysningar/Israel Eriksson Edin. Jag har skickat min utredning till Carl Szabad och om han har tid (och lust) så tror jag han tittar på den, och kanske kan komma med lite tips eller komletteringar till vår antavla.
 
Jättekul att du hörde av dig!
På återhörande!
 
Mvh
Jill

167
Förnamn - T / Tindra
« skrivet: 1999-06-21, 00:05 »
Jag håller med Håkan. Jag skulle nog aldrig acceptera en sådan präst. Själv har jag en vän vars två flickor heter Tindra och Juni. Tindra tycker jag är ett mycket vackert namn! Att präster kan vägra namn som puma, panter, tiger mm. kanske är mer förståligt men Tindra borde helt klart vara ett acceptabelt namn.

168
Hej Linda!
 
Min man härstammar från tre av Olof Leastander (*1737) och Anna Mårtendotter´s(*1731) barn.
 
Gertrud Margareta Laestander född 1769 i Mellanström, Arjeplog (ner till
Holmströmssläkten på hans mormors sida.)
Anna Barbro Olofsdotter/Laestander (Också ner på Holmströmsläkten) och
Mårten Olofsson/Laestander och Elsa Greta:s barn Margareta Christina Mårtensdotter/Laestander (*1807). Det var den sistnämnde som var gift med Johan Andersson/Löfmark i hans första gifte. Han var ju som bekant gift med Anna Greta Olin i sitt andra gifte. Margareta blev bara 49 år men dom hann få minst 6 barn tillsammans. Ett av barnen Carl Leonard Löfmark född 1850 är min mans mfff.
 
Mvh
Jill

169
Netikett / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-12-05
« skrivet: 1999-06-20, 12:57 »
Hej igen! Jag hoppade inte direkt högt :o) men jag tänkte väl mest på att Sture kanske inte skrev ett felaktigt inlägg som raderades bara för att han inte GILLAR anbytarforums regler utan att han kanske gjorde ett oavsiktligt misstag som vi ju alla gör emellanåt. Stures reaktion är kanske som den är bara för att hans meddelande raderats utan att han har en aning om varför? Nu vet ju inte jag heller vad han skrev så det ska jag låta vara osagt. Ville på något sätt bara poängtera att anbytarforum (om det går) kanske skulle bli ännu trevligare om tonen ibland var lite vänligare men självklart ska man ju hålla sig till de regler som finns, för det gör ju som du säger forumet trevligare. Som Urban också säger så kan man ju verkligen läsa mellan raderna på vissa trevligheter.  
Nu låter jag väl som värsta moraltanten men eftersom jag är en hel del på nätet i många olika syften så är det ganska intressant att studera hur folk beter sig och skriver på olika ställen. Netiketten skiftar så oerhört från ställe till ställe.
 
Utan olika meningar och åsikter skulle det ju aldrig uppstå några diskusioner alls, men ibland skulle det kanske inte skada med lite mer respekt för varandras åsikter och en vänligare ton?
 
Ha en skön Söndag allihop. Nu ska jag ut i solen och njuta :o)
 
Jill

170
Netikett / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-12-05
« skrivet: 1999-06-19, 00:15 »
Alla gör sina misstag och ibland blir allt fel. Elisabeth är snabb att kommentera trots sina länkar, och därmed misstag (som redaktören undanbett) i inlägg. Man behöver väl inte hänvisa folk till andra ställen på nätet, bara för att dom gör ett par misstag? Om vi bara kunde lära oss att både ge och ta feedback så skulle det underlätta. Feedback kan både vara att tala om för människor vad dom är bra på och för att inte nämna just ordet dåliga på, så kan man ju ge tips på vad som kan förbättras. Nästan alla människor är lika dåliga på att ge feedback som att ta emot den. Får du mycket och översvallande beröm för en sak så har många förmåga att även skjuta det ifrån sig med typ att:  Äh, jag har ju inte gjort något...det var ju hon/han som gjorde allt, det är ju inte jag som är duktig istället för att säga Tack så mycket, jag är väldigt glad att du uppskattade det jobb jag gjorde. Ett tack är aldrig på fel plats och kritik/tips ska man alltid tänka sig för två gånger för innan man ger, om det inte ges på rätt sätt. Säger inte att jag själv på något sätt är duktig när det gäller detta men vill i alla fall påpeka att man ska tänka på vad man säger/skriver. Har en liten frågan till Elisabeth: Vad skrev Sture som fick dig att hänvisa honom till andra ställen på nätet? Inte ens redaktören minns så nu är jag nyfiken på vad du minns! Givetvis måste vi respektera reglerna som gäller på detta forum...men ibland är vi kanske för snabba att döma?? (OBS! en fråga)

171
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Grels Matsson
« skrivet: 1999-06-16, 01:19 »
Jag bli så himla GLAD när någon över huvudtaget lägger märke till ens efterlysningar eller förfrågningar. Minsta lilla är ju GULD värt så tack till er som bidagit,
Det senaste blir ju på något sätt mer värt....så tack igen Berthill (ovanligt fyndigt namn) för din hjälpsamhet!

172
Jag har en verkligt bra scanner som jag kan rekommendera. Det är en Acer
Scan620 ST med inbyggt dialock och framförallt SCSI. Har haft den i ett
drygt halvår och är MYCKET bra och kostar under 2000-lappen! Har scannat
allt från gamla svart-vita foton till min mans otaliga diabilder från
hans totalt 2 resor och 14 månader i Aus! Inga problem hitills, utan
alla bilder blir har faktiskt blivit bra. Det ingår dessutom ett helt
funktionellet (om än enkelt) program!

173
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-11-25
« skrivet: 1999-06-14, 17:07 »
Hej Lili-Anne!
Om du söker på del av namn istället för exakt så går det nog bättre. Tyvärr inga uppgifter om föräldrarna utan det är bara dom personerna i det hushållet 1890. Deras hemmavarande barn då var:
Alma f. 1871
Anna Sofia f. 1874 och                                Albert f. 1880                                
 
Om Lars Anders Fredriksson står detta:
                                                  Hemförsamling: Neder Luleå
 Hemort: Engesbyn
 Kontrakt: Vesterb:s 3:dje
 Län: Norrbottens
 
 Födelseår: 1832
 Födelseort:  
 Födelseförs: Neder Luleå
 
 Yrke: Jordarb.
 Titel:  
 Yrkkod: 1.16
 
 Civilstånd: G
 Kön: M
 Familjest:  
 Famstkod: F
 
 Hushåll nr: 161
 Familj nr: 1
 
 Övrigt:  
 
 SVARvolym: 000395  Kort nr: 8
 Sida: 19  Rad: 30
 
Och om Margaretha Nilsdotter detta:
 
Hemförsamling: Neder Luleå
 Hemort: Engesbyn
 Kontrakt: Vesterb:s 3:dje
 Län: Norrbottens
 
 Födelseår: 1833
 Födelseort:  
 Födelseförs: Neder Luleå
 
 Yrke:  
 Titel:  
 Yrkkod:  
 
 Civilstånd: G
 Kön: K
 Familjest: h.
 Famstkod: M
 
 Hushåll nr: 161
 Familj nr: 1
 
 Övrigt:  
 
 SVARvolym: 000395  Kort nr: 8
 Sida: 19  Rad: 31
 
Mvh
Jill

174
Vill bara lite kort här meddela att Carl och jag har haft kontakt och att jag lämnat min utredning till honom. OM det finns något att tillföra som kan vara intressant för andra så lovar jag att skriva det här eller på lämplig plats.

175
Stockhaus / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-08-14
« skrivet: 1999-06-13, 01:13 »
Marianne! Länken fungerar som sagt inte längre så det är inte du som gör fel.
Stockhaus ska du diskutera med Swen för där är han specialist :o)
 
Swen: Marianne hittade jag tack vare en efterlysning på rötters gamla goda dagar och jag är brylling med hennes barn. Det visade sig dessutom att vi nästan bor grannar.
Är det så att vi har Stockhaus gemensamt också???

176
Lange / Lange
« skrivet: 1999-06-12, 18:36 »
Hej Ted! Menar du att namnet Lange förmodligen dött ut eller? Jag reagerade för jag kände i alla fall 2 bröder Lange när jag gick i grundskolan (1980) och i telefonkatalogen (Stockholm) finns minst 100 st. med efternamnet Lange men det kanske är en annan gren?
 
Mvh
Jill

177
Stockhaus / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-08-14
« skrivet: 1999-06-12, 01:01 »
Efterlyser Sven Stockhaus ;o)
Förökte hitta din e-mailadress här i forumet men där fick jag tji. Tänkte skicka ett worddoc. till dig men nu finns det under länktips. Tror det kan intressera dig.
 
Mvh
Jill

178
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-11-25
« skrivet: 1999-06-10, 18:35 »
Hej Lili-Anne!
Folkräkningen 1890 är ett utmärkt hjäpmedel många ggr. och din Lars Anders Fredriksson med hustru finns med där. Han uppges vara född i Neder-Luleå 1832 och Jordarb. Margaretha Nilsdotter uppges vara född 1833 i Neder-Luleå och deras hemort är mycket riktigt Engesbyn.
http://www.foark.umu.se/folk/bd/
 
Mvh
Jill

179
Tomas! Om vi ska diskutera religion (ursäkta men ser inte dig någon annan stans i vi-diskussionen) så tar vi det på en religionsida, men hur det än är så är faktiskt MAC-användare ganska så mycket åsidosatta vad gäller program mm. Alltid så släpps program till PC i första hand och kanskeefter något halvår-år till MAC. Eftersom det debatterats en del kring att testa olika släktforskningsprogram och nu en driftig herre vid namn Fredrik Derenfeldt har planer på att dra igång ett sådant projekt så uppmanar jag någon av MAC-användarna att vända sig till honom och vara med på testet. Om inte annat så kan det ju få upp ögonen på vissa tillverkare om testet te.x värderas i + och - och det står ett - för alla som inte har program för MAC. Det verkar i mina ögon sjukt att många ska behöva välja bort MAC´en på grund av programbrist när nu denna dator uppväger så mycket annat positivt.
Inte vet jag...men många bäckar små...och man måste ju börja någonstans!
 
Mvh
Jill

180
Och söker man på Flinkfelt så blir det 6 träffar varav den ena är Greta Lisa Flinkfeldt som var gift med Olof Ohlin (1818). Fast då var det förståss i Norrbotten :o)
 
Mvh
Jill

181
Netikett / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-06-18
« skrivet: 1999-06-05, 02:29 »
Hejsan!
I början, när anbytarforum var nytt så skrev jag bara mitt förnamn i mina inlägg. Inte en tanke på att vara anonym men eftersom jag heter Jill och det är ganska ovanligt så skrev jag bara Jill. Har dock fått uppleva en del tråkigheter med att någon utnyttjat mitt namn och efter det så gick jag med i Rötters vänner. Där är man så länge man har sitt lösenord fritt från allmänhet, garanterat en säker ID. Nu VET ju i allafall jag själv att om någon skriver något i mitt namn, utan min inloggning så är det en skojjare. Tyvärr så finns det alltid en typ av människor som tycker det är kul att uppge sig vara någon annan än de verkligen är så det bästa sättet att undvika det är att gå med i Rötters Vänner, där du har din egen inloggning och PSWD.
 
MVH
Jill Raneryd

182
Carl: I och för sig så har som du sa inte Edinarna i denna diskussion att göra men om du vill så får du gärna stilla min nyfikenhet vad gäller Daniel Edin eller framförallt Rödsta. Jag har ju som jag sa förut en s.k färdig utredning och jag VET att jag borde kolla den i varje hörn innan jag tar något för givet men nu tar nyfikenheten överhand :o) Vad jag förstår så är en hel del av min mans släkt utredd av Dr.Gillingstam och det borde väl betyda att jag inte ska behöva gå tillbaka ända från början...???? Snälla hjälp en nybörjare som mig nu :o). Jag har kollat det mesta i HM men just Rödsta skulle jag vilja veta mer om.  
 
Mvh
Jill

183
Allmänt / Silversmeder
« skrivet: 1999-05-31, 22:05 »
Brita! Förutom tipset från Henrik så är boken Silversmide skriven av Bengt Bengtsson och Gustaf Munther och 200 hantverksår i Sundsvall bra uppslagsverk för att hitta mer info.
 
Mvh
Jill

184
Hej Christina! Enl. folkräkningen 1890 i Jämtland fanns en Olof Persson-Sjöberg född 1821 i Bollnäs. Han var odelstorpare och bosatt i Laxviken, Laxsjö. Hans hustru var Karin Ersdotter född 1827 i Bollnäs. Kan det kanske vara Annas föräldrar?
 
Mvh
Jill

185
Carlberg / Karlberg / Äldre inlägg (arkiv) till 31.1.2001
« skrivet: 1999-05-26, 00:45 »
Hej Margaretha! Nu funkar väl din FTP igen vad det ser ut som så det vore jättekul om du ville skriva in lite info här. Så snart jag har tid så lovar jag att tillföra det jag har. Den *tiden* är dessvärre lika med 0 (noll) just nu...*suck* men det är väl smällar man får ta om man vi bli nå´t när man blir stor :o) Hoppas du har överseende och skickar det du har i alla fall!

186
Hej Maria! Du har helt rätt. Årtalen verkar lite konstiga. Eftersom jag bara forskat vidare på Löfmarks-släkten och fick se texten sammanställd i en komplett släktpärm så skrev jag av precis som det var nedskrivet men årtalen tycks vara helt fel. Uppgifterna sägs komma från domboken men det kan ju hända att den som forskat skrivit av fel?? Du har säkert bättre uppgifter och jag tror med all säkerhet att Linda är intresserad av dina Ohlinare.
 
Linda!!! Vad kom du fram till vad gäller årtal???

187
Hej på er! Jag är PC-användare men har förstått de flesta fördelar med MAC eftersom jag har en god vän som jobbade på ett tryckeri. Vad jag anser så gäller det väl att ta till sig godbitar från varje resurs...speciellt om man nu ska behöva använda båda i sitt yrke. Sonja! Se det inte som jobbigt utan var öppen för nya insikter och tänk istället vilken fördel du kommer att ha när du kan både PC och MAC. Måste man verkligen vägra det ena eller det andra? Visst har väl MAC:en tyvärr kommit i lite skymundan men det dröjer nog inte så länge innan programtillverkare mfl. inser att fler och fler väljer MAC även hemma. Jag tycker nog att ilska över PC-användare (och tvärtom) är överdriven för detta har man hört och sett på Internet i flera år nu...det hör till vardagen och man är ganska trött på de 1000-tals diskussioner som förs om PC vs/ MAC så det är knappt någon som reagerar längre. Näää...sluta att vara arga och kom med konkreta förslag och förbättringar som får oss andra att välja MAC nästa gång vi investerar på en ny dator. Menar inte nu att de som har en MAC ska kapitulera för PC-förespråkarna...utan jag menar STÅ PÅ er, fast med rätt metod!
Nu är det väl risk att jag blir missförstådd men den risken får jag väl ta då...jag har aldrig suttit vid en MAC-dator så jag vill inte uttala mig om än den ena eller den andra eftersom jag aldrig jämfört själv men det skulle vara himla trevligt med några bra motivationer till att välja en MAC nästa gång...
Med vänliga hälsningar
Jill

188
Carlberg / Karlberg / Äldre inlägg (arkiv) till 31.1.2001
« skrivet: 1999-05-05, 22:01 »
(Ursäkta Håkan för fler mess än nödvändigt!) Margaretha...NU hittade jag fram och hittade även Samuel Gothard Löfmark på din sida. Jag har sparat den som bookmark och ska så fort jag får tid kika lite mer noggrant. Har du uppgifter om Carlbergsläkten så får du mer än gärna redogöra för den direkt här i forumet för jag vet att fler än jag är intresserade. Jättekul att du hörde av dig :o)
 
Mvh
Jill

189
Carlberg / Karlberg / Äldre inlägg (arkiv) till 31.1.2001
« skrivet: 1999-05-05, 21:41 »
Hej Margaretha! Tack snälla du för ditt mail. Jag har även fört in Winnberg i min antavla sen tidigare eftersom dom kom kommer in i Löfmarksläkten genom ingifte. Hemsidan du skickade mig var dock lite rörig så jag hade svårt att hitta rätt och eftersom jag pluggar både dagar, kvällar och nätter just nu så har jag inte tiden jag önskar att jag hade. Hoppas jag får lov att återkomma efter sista november :o) då den här kursen är slut.  
Mvh
Jill

190
According to peoplecount 1890 in Norrbotten Brita Margareta Sundbaum is born 1853 in Nedertorneå and Erik Herman Johansson born 1859 in Karl Gustaf parish. He was a policeman. In 1890 they have three children:
Anna Sofia *1885
Fredrik Herman *1887
Isak Vilhelm *1889
 
I don´t know if this will help you to find any current descendants and you might already have this information but if you take a look at this URL, maybe you find som more interesting information.
http://www.foark.umu.se/folk/bd/Sok.asp?sellan=Norrbottens+l%E4n&txtfnamn=&selarkbild=&txtenamn=sundbaum&ns=exakt&fodar=&selar=Exakt&fodfors=&hemort=&yrke=&selkon=&selciv=&action=S%F6k
 
Regards
Jill

191
Svenska ortnamn 1999 / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-10-12
« skrivet: 1999-04-24, 00:04 »
Hej Carl! Ursäkta en ovetande men vad för slags kartblad ska det vara? Är det en speciell sort eller?

192
Svenska ortnamn 1999 / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-10-12
« skrivet: 1999-04-23, 21:59 »
Hej Tord!
Jag bor i närheten av ovan nämnda ställen så om du vill så kan jag ordna fram foton på båda, men du kanske var ute efter något annat?

193
Hej Marianne! Kul att höra av dig, det var ett tag sedan. Kristina verkar svår att hitta men vi får väl leta vidare. Har du föresten hittat något mer om Nylund?
 
Mvh
Jill

194
Släp / Äldre inlägg (arkiv) till 17 september, 2006
« skrivet: 1999-04-11, 21:20 »
Kerstin! Tack för tipset!

195
Grubb / Grubb
« skrivet: 1999-04-11, 21:06 »
Fredrik!
 
Stort tack för ditt engagemang!  
 
Johan Lodén och Brita Ulrika Grubb ska finnas omskrivna i Sundsvalls tidning och jag har en vän som har tillgång till arkivet där så det ska bli spännande att se den.  
Jag har nu ett 60-tal Grubb och Flinkberg som jag ska försöka hitta rätt koppling på men just nu så pluggar jag så släktforskningen måste tyvärr komma på andra hand ett tag. Jag blir i alla fall jätteglad för alla tips.

196
Skepps- / Skeppsgosse
« skrivet: 1999-04-05, 16:09 »
Hej Peter! Jag har en skeppsgosse bland mina anor men inte så långt tillbaka som på slutet av 1700-talet. Nästa steg i karriären tror jag varierade från person till person men här http://home2.swipnet.se/~w-21017/Anor/intervju.htm kan du läsa en intervju med min farmors farfar som var skeppsgosse.  
 
Mvh
Jill

197
Hej Tobbe! Nu halkar jag in på fel släkt men det är ju alltid kul att hitta något gemensamt. Carlbergsläkten är ju ganska spännande och min man har släkt genom båda hans fruar därför att en dotterson, Abraham Davidsson f. 1821 i Båtsjaur till Abraham i giftet med Britha Pehrsdotter (1771-1807) gifter sig med en dotter till Abraham Carlberg som han fått i sitt äktenskap med Anna MArgareta Zachrisdotter (1785). Uppgifterna jag har om Carlbergarna har en släkting till min man fått av Dr.Gillingstam som också är en Carlbergättling och det skulle inte förvåna mig om han kan ha uppgifter även om Olivia Amalia. Om du vill ha mer uppgifter som tex. Anna Britas syskon så kan jag skriva ner det, men vi ska kanske fortsätta det under rubriken Carlberg i så fall? Om släkten Holmström har jag uppgifter bak till Johan Mattsson (troligen lapp) f.omkring 1660 i Gråträsk, dock bara i rakt nedstigande till Petrus Holmström.
 
Mvh
Jill

198
Hej igen Torbjörn! Jo, dom är säkert släkt på något sätt. En liten fråga bara :) Din Anna-Brita Karlberg kan hon kanske också tillhöra samma Karlberg/Carlberg-släkt som min mans?(se under övriga släkter-Carlberg)
 
Mvh
Jill

199
Hej Torbjörn! Tyvärr har jag inga uppgifter om just Olivia men min man har en del Holmström i släkten från Arjeplog. Där finns bl a. en Petrus Holmström f. 1863-06-04 i Arjeplog. Någon du känner igen? Hans föräldrar var Johannes Jacobsson Holmström f.1827-11-11 och Anna Magdalena Johansdotter f.1831-05-24.
Kan Petrus vara en bror till Olivia Amalia? Petrus var gift med Matilda Olivia Burman f.1863 i Arjeplog och dom hade åtminstone tre barn. Anna Helena Holmström f.1886-08-22 i Arjeplog, Oskar Emil Holmström f.1888 i Arjeplog och Yngve Holmström f. 1890 i Arjeplog.
 
Mvh
Jill

200
Hej Sara-Lena!
Jag har uppgifter om en Göran Andersson Brännström f.1770 i Stensund, Sorsele om det är av intresse?

201
Gudmundrå / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-11-10
« skrivet: 1999-03-20, 22:10 »
Hej Karin! Här hittar du folkräkningen http://www.foark.umu.se/folk/ac/index.htm
de uppgifter jag skrev är de som stog där men du kan även se i vilken SVAR-volym uppgifterna är ifrån. Du kan ju testa med att efterlysa honom här: http://genforum.genealogy.com/
men det finns säkert någon som kan mer än mig vad gäller släktforskning i Amerika vilket inte direkt är min bästa gren.
Lycka till!
Mvh
Jill

202
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Hjelte & Kraft
« skrivet: 1999-03-19, 13:05 »
Olle: Tack för den upplysningen, kan vara bra att veta. Har dock inte hittat några uppgifter på att Karl Johan Kraft skulle ha varit soldat.
 
Lilly! Då är som du säger inte Karl Johan släkt med dina Kraftar. Karl Johan bör ju vara född på 1830-talet någongång. Tack i alla fall för att du engagerade dig!
Mvh
Jill

203
Hej Linda! Kul att du hittade något! Nu har jag ju också några att lägga till antavlan. Hittar du mer så skriv gärna det här!
Mvh
Jill

204
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Hjelte & Kraft
« skrivet: 1999-03-16, 23:45 »
Hej Lilly! Karl Johan Kraft nämns som stalldräng i födelseboken för Klara Vilhelmina. Är dina Krafft födda i Tåby? Klara Vilhelmina har med familj flyttat mellan Tåby,Skönberga,Liljestad och Mogata.
Mvh
Jill

205
Grubb / Grubb
« skrivet: 1999-03-16, 21:32 »
Hej Fredrik!
Jag har letat men kan inte hitta någon koppling. Jag (min man) har även Bröms i släkten där många är präster och de flesta födda i Tuna sn (Y). Jag har följt diskussionen under smedsläkter-Broms men inte heller där kunnat hitta någon koppling. Frans Järnankar tar även i boken Gruvarbetare, torpare och bruksfolk upp flera Grubb men ingen Sara tyvärr. Dom Grubb han nämner är de boende på Grubbtorpet tillhörande Ljusnedals bruk (Z) och om torpet skriver han så här:  Benämningen har med all säkerhet sitt ursprung i dess belägenhet och det är idag svårt att avgöra vem som ursprungligen uppodlat detta. En försiktig gissning är att det upptogs av en bruksarbetare som gick under benämningen Pehr Hälsing och som i 1696- års boskapslängd är skriven för 1 häst och 4 kor. År 1755 inköptes torpet av Jöns Pehrsson för 1560 dlr kopparmynt, av dåvarande direktören Petter Strandberg. Denne Jöns Pehrsson gick sedemera under benämningen Jöns Pehrsson Grubb och efter dennes frånfälle nyttjades torpet av hans änka Ingrid Jonsdotter och sedemera sönerna.
Mina Grubb har alla patronymikon Jönsson/Jönsdtr och Perhrsson/Pehrsdtr och den tidigaste Pehr Pehrsson Grubb är född 1821-02-02. Jag har flera som åldersmässigt skulle kunna vara Saras far men det skulle ju underlätta en del med ett patronymikon på henne för att leta vidare. Jag har även hittat några andra grubb som jag ännu inte lyckats koppla med mina: Johan Grubb f.1695 från Strömsbruk i Hälsingland, Olof Grubb, son till Johan(1745-1817) som stämplade i Hudiksvall 1790-1817, Nils Grubb, son till Johan (1728-1785) Lars Grubb (son till Olof) f.1786 och som 1819 kom till Sundsvall från Söderhamn. Det finns ju nästan säkert en koppling men frågan är bara var.
 
Mvh
Jill

206
05) Datum / Festo Trinitatis
« skrivet: 1999-03-10, 11:00 »
Festo Trinitatis, Hel.Trefald infaller 1773 Söndagen den 6/6.

207
Anders! Tusen tack. Litteraturtips är alltid värdefulla. Ska omgående till biblioteket:o)
Mvh
Jill

208
Övrigt om förnamn / Bindestreck i förnamn
« skrivet: 1999-03-08, 11:52 »
På min mors sida förekommer bindestreck redan 1905. Det verkar vara tradition i familjen. Där finns Karl-Otto Hjälte f.1905, Karl-Axel Hjelte f.1924, Anna-Stina Hjelte f.1930, Anne-Marie Hjelte f.1945. Det verkar som om bärarna av dessa långa namn i allmänhet inte gillar dom för min mor (Anne-Marie) ville absolut att jag skulle heta något kort och enkelt, därav Jill. På min mans sida finns också ett exempel på där fler inom samma familj får bindestrecksnamn. tex. Inga-Lill f.1937 och Per-Olof f.1944.

209
Hej Linda! Jag är lite nyfiken på om du hittat något om Ohlinarna. Var Olof Jonsson Ohlin släkt med Anna Brita och Anna Greta?

210
När jag läser inläggen om avstånd så kan jag inte annat än att dra på läpparna för det får mig att tänka på en god vän i Sundsvall som erbjöd sig att fota en gravsten och besöka en släkt till mig för att fråga ut henne lite och jag fick ju genast dåligt samvete för att hon skulle sitta och åka sååå låångt. Ähhh.... några mil är ju spottavstånd här i Norrland sa hon. Vi är nog kanske lite bortskämda i Stockholm att ha allt inom behörigt avstånd, men det som får mig att dra mig från att åka till Arninge är att jag blivit utan plats fast jag varit där tidigt på morgonen. Det är ju tur dom har kaffeautomat utanför så man orkar vänta i flera timmar för att sedan kanske i alla fall få åka hem utan att ha uträttat något.  
Om jag ska vara ärlig så kommer nog inte mina barn att börja släktforska i alla fall för dom har ju sett hur mamma kan vara borta en hel dag och sedan komma hem utan att ens ha sett röken av ett mikrokort. Även om jag bor ca.1 timme med bil (2 timmar på morgonen i rusningstrafik) från Arninge så blir det ju nästan billigare att beställa korten till biblioteket à 20:-. Min uppfattning är att de som får plats på Arninge är pensionärer eller andra lediga som kan hänga på låset. Hur ska man i detta läge uppmuntra sina barn att bli intresserade? /Jill

211
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-04-13
« skrivet: 1999-03-03, 00:06 »
Angående skråväsendet för smeder så läste jag i en bok (minns tyvärr inte vilken) att i början av 1700-talet var hela skråväsendet i gungning och 1714 lämnades till Kungl.Maj:t ett förslag om succesiv avveckling av skråväsendet. Man ansåg att skråordningen hindrade en önskvärd tillströmmning av god utländsk arbetskraft.
Mvh
Jill

212
Hemmansägare / Åbo
« skrivet: 1999-03-02, 14:25 »
I Bonniers konversationelexikon fanns ytterligare lite info:
Åborätt, rätt att inneha annans jord under ärftlig besittning. Den förekommer i svensk rätt under två helt skilda former, en äldre, i allm. benämnd stadgad åborätt, stundom ständig besittningsrätt, och en genom lagstiftning 1926 tillkommen, vanl. benämnd endast Å. Å. förekommer huvudsakligen vid kronojord och jord, tillhörig allmän inrättning, i mindre utsträckning vid jord, tillhörig enskild. Redan tidigt förekom ärftlig besittningsrätt vid vissa grupper av kronohemman, s.k. benådningshemman, kronobergsmanshemman och kronorusthållshemman, och 1789 stadgades, att så länge en åbo å kronohemman väl hävdade sitt hemman, han och hans barn skulle få kvarsitta orubbade på detsamma. Å. upphörde vid skatteköp, men åbon hade företrädesrätt att skatteköpa sitt hemman. För den enskilda jorden finns särsklida föreskrifter betr. Å. till under bruk skatteköpta hemman. Genom skatteköp och skatteomföringar har den stadgade Å. förlorat sin vesäntligaste betydelse.- Ett nytt slags Å. infördes genom lag 4 Juni 1926.
 
Är du intresserad av det efter 1926 så säg till så kan jag skriva ned det också.
 
Mvh
Jill

213
Hemmansägare / Åbo
« skrivet: 1999-03-02, 11:19 »
Hej Veronica! Så här står det i SAOL:
 
åbo -n; pl. -r åld. äv. -ar s. innehavare av åborätt i ä. tid
 
åborätt ärftlig besittningsrätt till annans jord i ä. tid
 
Kanske det klarnar lite då i alla fall.
Mvh
Jill

214
Åberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-31
« skrivet: 1999-02-27, 23:28 »
Eva-Karin: Det var ju tråkigt att du inte hittade något där, men vi ger väl inte upp så lätt :o)? Någon som har tips om hur vi ska gå vidare? Hon kan ju med andra ord ha kommit från i stort sett vilken församling som helst. En bouppteckning är kanske svårt när man inte ens har någon gissning på föräldrar. Jag har en del böcker hemma där jag stött på namnet Åberg flera ggr. så jag ska kolla en extra gång om det kan finnas någon anknytning till vår Åberg.

215
Otto / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2011
« skrivet: 1999-02-27, 17:16 »
Hittade ännu mer intressant i samma bok.
Aegdius Otto och hans hustru Ingeborg Torbjörnsdotter hade många barn. Av dessa dogo åtminstone fyra vid unga år i Arjeplog, där de också ligger begravda. En son, Engelbertus Aegidius, blev student 1664 och senare kapten vid fortifikationen i Stockholm, där han avled 1690 eller 1691. En annan son Johan Otto, student 1679,  dog i Härnösand 1682. En dotter Catharina blev gift med kyrkoherden i Burträsk Israel Daniel Stecksenius (död 1694) och hade med honom 12 barn.
 
Aegidius Otto härstammade från Falun, där både hans far och farfar var barberare. I Jacob Ingelssons berättelse om Stora Kopparberget 1716 heter det nämligen (s.49) På åsen har längesedan bott en man, som hette m:r Jacob Otto Barberare, som var fader till m:r Ludvig Otto, som ock en tid var barberare, men sedan var han bisittare i gruvrätten. Denne hade många söner. Den första var Aegidius Otto; han var fogde upp i lappmarken. Aegidius hade också en bror, Johan Otto
Aegidius barn som dog ligger begravda vid Arjeplogs kyrka. Utanför kyrkan finns tre stenhällar, gravvårdar över fem barn varav fyra tillhör bruksförvaltaren Aegidius Otto. Barnen dogo under åren 1648-1651, ett barn varje år.
 
Mvh
Jill

216
I boken Nasafjäll av J.Bromé finns Prästen Christier Turdinius och Prästen Petrus Turdinius omskrivna. Även en borgmästare och gruvfogde Daniel Jonsson Trast.

217
Ahn, von / Ahnen, von / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-04-27
« skrivet: 1999-02-27, 15:52 »
Kenneth: I boken Nasafjäll av J.Bromé står en Preben von Ahnen omskriven. Kanske något av intresse? På s.232 står Vintern 1656-1657 vistades länsherren över de norska Nordlanden Preben von Ahnen i Köpenhamn. På regeringens förfrågan, om han ansågs sig kunna företaga något angrepp på Sverige från sitt nordliga hövdingedöme, angav han den 18 April 1657 en skriftlig redogörelse för ställningen och förutsättningarna härför. s.233  När Preben von Ahnen lämnade Köpenhamn är ej bekant, men antagligen nådde han inte hem, förrän kriget hade utbrutit. Den instruktion han hade mottagit av regeringen, bjöd honom >enten at ruinere hans (konungens av Sverige) sölbergvärk og den derhos nyfunderte by eller i andre maader

218
Otto / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2011
« skrivet: 1999-02-27, 15:06 »
Erika: I boken Nasafjäll av J. Bromé finns det massor skrivet om Aegdius Otto. Överskriften på ett kapitel lyder så här:  Det norska infallet 1659.-Anläggningarna i Silbojokk och Nasafjäll ödeläggas och brännas. Isak Tiocks och Aegdius Ottos tvist. Här kommer ett kort citat, men låna boken. Du kommer garanterat hitta massor av spännande.  Aegidius Otto ledde ledde själv nästan hela sommaren 1653 arbetet vid gruvorna. Efter som malmen försvann i lilla gruvan och kompaniets gruva, lät bruksförvaltaren sina arbetare försöka på sju olika ställen. På den sjunde orten gav Gud sin välsignelse och vi råkade malm skrev Otto i September till bergkollegium. Ja malmtillgångarna var i denna gruva, som låg mellan Nils Jons- och Falkgruvorna, så riklig att Otto med 4 arbetare på en vecka upptog 21 tunnor ren malm. Otto intygade, att sedan 1643, då han första gången kom till bruket, hade han aldrig haft skönare och bättre gruva än denna nya gruvan.
 
Mvh Jill

219
Jag försöker hjälpa en vän som kört fast på Nyman och tänkte att det skadar ju inte att fråga, för jag såg ett halmstrå där att kanske kanske med en fruktansvärd tur så hade du redan denna Nyman i din databas och då hade vi också kunnat bistså med  en del Nymanuppgifter. Jag tog fel och ber så hemskt mycket om ursäkt för att jag besvärade dig och för att du behövde ta dig tid att läsa mitt korkade inlägg.  
 
Mvh
Jill

220
Appolonia Jacobsdotter f. 1765 i Eden, Junsele.
Källa: Viksjöbor. Sigurd Sjödin

221
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Norberg
« skrivet: 1999-02-25, 20:34 »
Hej Lotta! I Nordanå och i Nordingrå finns många Norberg. Kan det vara så enkelt att namnet kommer därifrån? I Nordanå finns en Daniel Norberg f.1814-12-01 och son till skräddaren Olof Norberg i Nordanå f.1787-07-28 Daniel gifte sig 1839-01-01 med Märta Lena Ersdtr.f.1820-05-02, dotter till Erik jeansson-Modig i Nordanå f.1778.
Dom fick barnen Christina Catharina 1839-03-02 ? 1839-03-22
Eric 1840-04-02
Olof 1841-10-09
Cajsa Märta 1843-01-27
Olof 1845-07-25
 
Sockenskräddaren Olof Norberg var son till Daniel Ersson, Nordanå, f. 1736. När Olof dör 1823 (36 år) så hamnar barnen Daniel & Sara Christina (1823) som fosterbarn hos Anders Abrahamsson (1805) och Stina Mårtendotter (1787).
Är du intresserad av Norbergare i Nordingrå så hojta till.

223
Jag håller med dig fullständigt Ted. Jag har varit på Arninge en 5-6 gånger innan jag gav upp. Första gången var jag där Kl.10 och fick en läsare frammåt 14-tiden. Insåg att jag antagligen borde vara där tidigare och var där till Kl. 9. Fullt!!! Fick vänta i  4 timmar. Jag frågade personalen när man skulle vara där för att få plats och då sa dom att det är insläpp KL. 8.30 men redan före 8.00 står folk i kö. Jag har en bit att åka och har barn att lämna i skolan så jag insåg helt enkelt att det inte var någon idé att åka dit. *tåkigt*. När jag kom dit första gången så krävde jag nog för mycket av personalen :o) Eftersom jag är nybörjare så frågade jag säkert en hel del (för man får väl fråga personalen:o). Jag ville dessutom låna en bok över tulltjänstemän från ca.1860 som jag visste fanns, men inte enl. dom. Till slut tog en av personalen sig tid att leta och visst fanns den där. Jag känner det lite som att komma dit som nybörjare var att de nästan tittade lite snett, suckade när man bad om hjälp med var vissa mikrokort fanns osv. Nu ska jag inte dra alla över en kam för det finns trevliga personer där också men jag drar mig numera för att åka dit. Hur är det nu om man vill sitta på tex. eftermiddagen och kommer dit Kl.12? Då sitter det väl folk med nummerlappar så man ändå inte får plats. Ska man behöva vara där kl 9.00 och ta en nummerlapp till eftermiddagen? Jag har ca.45 min. med bil till arkivet i Arninge så man vill ju inte gärna åka i onödan heller. Initiativet med ett nytt arkiv är ju i sig jättebra. Åtminstone för dom som bor skapligt nära och kan hänga på låset, gärna 07.30. Det var min mening i debatten!

224
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Henrik Winroth
« skrivet: 1999-02-25, 01:00 »
För ett tag sedan när jag sökte på Wallström så fick jag träff på en sida med massor av Winrothar. Tyvärr så funkar inte hemsidesadressen längre.http://w1.605.telia.com/~u60502584/anor/3-126.htm men innehavaren kanske går att spåra ändå??? Här är i allafall lite. Winroth, Henrik. Sakförare i Sollefteå. Född i Lojo (SF). Finsk flykting. Tideman, Justina Född 1693 i Höven Resele (Y) Winroth, Anders. Bruksbokhållare vid Utansjö bruk. Född 1726. Död 1804 28/5 i Sillre såg, Liden (Y)

225
Watz / Wass / Hwass / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-juni-13
« skrivet: 1999-02-24, 22:17 »
I en avlöningslista för Ljusnedals bruk finns en Måns Larsson Hvass och en förklarande text har just honom som exempel. Det står: Dessa handlingar ger i vissa fall också upplysningar om några av arbetarna söner som ibland redovisas tillsammans med fadern. Ett sådant exempel är smeden Måns Larsson Hvass, som i samband med ett sammanträde rörande avlöningsförhållanden och liknande, meddelar att han har någon son som kan vara användbar vid bruket, och i en avlöningslista daterad år 1689 finner vi att han hade inte mindre än tre söner i arbetet. Daniel, Lars och Olof.
 
Kanske ännu en koppling norröver?
 
Källa: Gruvarbetare, torpare och bruksfolk av Frans Järnankar

226
Stockhaus / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-08-14
« skrivet: 1999-02-24, 21:57 »
Det är lustigt men jag tror jag hittar en Stockhaus i nästan varenda bok jag tittar i :o) Den här kanske du redan  känner till. Johan Stockhaus Mästersvennen vid Västanå bruk. Mtl 1765-1771. Gift med Margeth Anderdtr. Dom får barnen Johan 1764-08-18, Greta 1767-02-11, Catharina 1770-04-23. Under står att de sannolikt avflyttat efter 1771. Margeth är väl förmodligen felstavat eller hette hon så måntro?
Källa: Viksjöbor 1500-1800 av Sigurd Sjödin

227
Hej Erik! Jag vet inte om du är intresserad av tidigare Nyman eller om det ens är släkt men född i Lövånger fanns en Carl Fredrik Nyman. Han var smed och lärde hos E. Linderoth d.y. i Umeå. Burskap i Umeå 1846-10-08. Han stämplade 1846-1874. Död 1874-03-18. Änkan Gustava Sofia Albertina Ryman f.1830 stämplade 1874-1875 med (vad jag antar) makens stämpel och från 1876 med egen stämpel.
Källa: Svenskt silversmide av Kerstin Holmqvist.

228
Ljustorp / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-01-06
« skrivet: 1999-02-24, 09:06 »
Det finns en smed vid namn Johan Adolf Hamrin f. 1825-08-04 i Sundsvall. Kom 1855 som gesäll från Sthlm. Burskap i Sundsvall 1861. Reste till Amerika 1868.
Källa: Svenskt silversmide av Kerstin Holmqvist.

229
I boken släkter & gårdar i Nordingrå 1535-1890 av P & T Sundin finns under Ordinarie båtsmän av 12:e rotan. Stamrote: Ulvvik,1819-1848 en Per Andersson Hiller-svan som kommer från Utansjö bruk, Högsby. f.1795 d.1848 Han är gift med Anna Jonsdtr. från Själlsta, Stigsjö. f. 1795

230
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Sandvall Gustaf
« skrivet: 1999-02-23, 21:43 »
Jag har väldigt svårt att i födelseboken tyda födelseorten för Gustaf Sandvall f.1826-04-03 gm Johanna Katarina Nylund f. 1825. Det kan stå Härene eller Händene. En annan person har tytt texten som antingen Härlanda eller Härlunda. Har någon stött på denne man?

231
Härnösand / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-04-29
« skrivet: 1999-02-22, 23:05 »
I boken släkter och gårdar i Nordingrå 1535-1890 av P & T Sundin finns under gården Röksta 4:1 1732-33 en Catharina Unaea f. 1698 i Sidensjö g. 1720 med ?. Under samma gård 1734-39 nu gift 1733 med Adj. Hans Burholm f.1704 i Härnösand.

232
I släkter och gårdar i Nordingrå 1535-1890 av P&T Sundin finns en Malin Christiernsdtr Trast upptagen under gården Salsåker 1 mellan 1679-1698. Hon är född 1644 i Bygdeå d. 1697 g.1662 med Länsman Johan Eliesson f. 1631 d. 1699

233
Hej David. Min man har en del Brömsare i släkten, men jag hittar inte någon direkt koppling. En annan som har en del Bröms är Jörgen Blästa och han har en hemsida du kan besöka. Den har för övrigt mycket nyttigt. http://www.solace.mh.se/~blasta/gen_ind.htm
Jag hittade i allafall lite på folkräkning 1890. Det finns fler än den jag nämner där som säkert är släkt med Karl Jacob Bröms.
http://www.foark.umu.se/folk/bd/Sok.asp?sellan=Norrbottens+l%E4n&txtfnamn=&selarkbild=&txtenamn=br%F6ms&ns=exakt&fodar=&selar=Exakt&fodfors=&hemort=&yrke=&selkon=&selciv=&action=S%F6k
 
Karl Jacob Bröms f.1829 i Råneå
Hemförsamling: Råneå
Hemort: Rånbyn
Födelseförs: Råneå
Yrke: Hemmanseg
Gift med Maja Brita Lundström f.1832 i Råneå
Hemförsamling: Råneå
Hemort: Rånbyn
Barn:
Maria Antonina f. 1862
Oskar Teodor f. 1869
Alfred Vilhelm f. 1875

234
Åberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-31
« skrivet: 1999-02-21, 22:32 »
Maria & Jan: Tack för alla uppgifter.  
Eva-Karin: Nu kan du ju leta i lite olika källor för att med lite tur få fram CC Åbergs födelseort. Den Stina Jan nämner kan ju med fördel letas upp, om inte annat för att eventuellt utesluta henne. Lycka till och hör gärna av dig här med eventuella resultat. Åker jag till riksarkivet så ska jag givetvis också försöka spåra henne.

235
Gideå / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-12-13
« skrivet: 1999-02-21, 12:21 »
Åtminstone Pihlblad finns med på folkräkningen 1890. http://www.foark.umu.se/folk/Sok.asp
Klara Mathilda är 1890 torparänka.

236
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Grels Matsson
« skrivet: 1999-02-21, 00:43 »
Tack snälla! Nu finns lite mer litteratur att leta i. /Jill

237
Tack så mycket. En del frågetecken försvann nu./Jill

238
Allmänt / Lappland - ett landskap?
« skrivet: 1999-02-19, 14:21 »
Nu halkar jag kanske utanför ämnet en del men jag läste något intressant i Gunnar Hoppes artikel: Ett blad ur lappmarkernas kolonisationshistoria.
 
Lappland är det av våra LANDSKAP, som sist fått sin fasta bebyggelse. Så sent i tiden ligger kolonisationen av lappmarkerna, att den kan följas i skrivna källor ända från sin begynnelse. Studiet av denna kolonisation är sig självt utomordentligt fängslande. Men därtill kommer, att detta studium kan ge viktiga synpunkter på landnamnsperioder även inom andra områden och vid långt avlägsnare tider.Det är under sådana förhållanden förvånande , att lappmarkernas kolonisationshistoria ännu i så hög grad är oskriven, något som särsklit gäller de norrbottniska. Så vitt jag kunnat finna, var det blott i Muonioälvens dalgång, som före 1700-talets mitt lappmarksgränsen var tydlig och klart fixerad. Där hade den redan 1584 fastställts till det läge, som den alltjämt har. Därutöver hade man, delvis redan före tillkomsten av lappmarksplakaten, en ungefärlig uppfattning om hur gränsen korsade de större färdvägarna inåt landet. Fördelningen av skjuts och postföring mellan å ena sidan kustlandets bondebefolkning och lappallmogen å den andra nödvändiggjorde detta. Lappallmogen i Pite lappmark hade, för att ta ett exempel, skyldighet att föra sina prästers underhållsspannmål från den punkt, dit kustbönderna fört den, nämligen vid råskillnaden mellan landsbygden och lappmarken, Lappträsket benämnd. Förmodligen återgick denna gränsdragning närmast intill huvudvägarna på gammal hävd, främst kanske fördelningen av fiskevatten.-Däremot har man knappast haft någon klar uppfattning om hur lappmarksgränsen gått i områdena mellan de viktigare vägarna och i all synnerhet inte i sådana trakter där naturens nyttigheter ännu inte tagits i anspråk. Det är mycket naturligt, att frånvaron av en klart fixerad lappmarksgräns skulle utnyttjas från och med tiden för tillkomsten av lappmarksfriheterna.(genom ett kungligt plakat av år 1673, förnyat år 1695, beviljades lappmarksnybyggarna bl. a. skattefrihet i 15 år och befrielse från knektinskrivning för all framtid)Det finns t.o.m. exempel på att bönder, som före 1670-talet hade betalat skatt i kustlandet nu påstods sig bo innanför lappmarksrået.

239
Av anledning till att jag blivit förfrågad av en vän som ska skriva en C-uppsats i historia om tips så vänder jag mig hit med en efterlysning. Alla tips på litteratur om personerna eller annat intressant tas tacksamt emot.
Jag skriver om och letar efter fler uppgifter om Olof Hansson Unaeus (1698 - 1760) malmletare, regementskommissarie, sedermera borgmästare i Luleå och son till Johannes Unaeus död 1735, prost i Gammelstad. Det förekommer också en Olof Joh. Unaeus och en Olof Jonsson Unaeus på nätet vilket förvillat mig mycket. Olof hade en bror Jacob som skrev en bok, Speciminis academici...,tillsammans med Olof Celsius, prost i Uppsala och far till den mer kände Anders Celsius om jag förstått det rätt är väl bäst att tillägga. Nu skulle jag vilja veta vem J.J. Unaeus är som skrev Uppsala sedes regum septentr?...prima. Han kan knappast vara den tidigare nämnde Jacob då jag har en uppgift om att han verkade under Törners presidium 1707-1731. Då var han knappt mer än född (1703- ?).

240
Åberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-31
« skrivet: 1999-02-18, 23:48 »
Det är alltså inte bekräftat från annat än muntligt från hennes barn. Jag letade i mina papper och hittade Åberg i en sammanställning över personer på Brännäs gård i Arjeplog där de var bosatta. Utforskaren av detta skriver också: Persondata har insamlats i den mån det varit med måttlig insats möjligt med hänsyn till prästgårdsbranden 1867. Tyvärr saknas hfl, födelse-,vigsel- och dödbok under tiden från omkring 1820 till 1860. Födelseuppgifter har väl i flertalet fall angivits i senare hfl, men man får ha klart för sig att personer kan både ha fötts och dött under ovan angivna period och därigenom helt saknas. Samma gäller givetvis personer som inflyttat i församlingen den aktuella tiden. Kan man spåra henne genom Pastor Edin d.y. kanske? Vem var han, och vart bodde han?

241
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-02-25
« skrivet: 1999-02-18, 20:49 »
Tack Lotta! Snäll och hjälpsam som vanligt! Ännu en bok jag ska låna med andra ord. Har snart halva Haningebiblioteket hemma :o) Mvh Jill

242
Åberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-31
« skrivet: 1999-02-18, 20:32 »
Hej Ewa! Jag(eller min man rättare sagt) har också Catharina Christina Åberg bland sina anor. Hon är f. 1796 och död 1855-08-30. Jag har tyvärr inte heller några uppgifter om hennes ursprung men enligt uppgift jag fick igår så ska hon ha tyska föräldrar och ha varit piga åt Pastor Edin d.y. Jag ska försöka få tag på denna uppgiftslämnare och höra om källan till detta. Eller om du Håkan Sundström läser detta så hör av dig. /Jill

243
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Grels Matsson
« skrivet: 1999-02-18, 20:16 »
Av anledning till att jag blivit förfrågad av en vän som ska skriva en C-uppsats i historia om tips så vänder jag mig hit med en efterlysning. Alla tips på litteratur om personerna eller annat intressant tas tacksamt emot.
Grels Matsson var född i Pyhämäki,Finland.När? Och död i Gällivare,Saitajärvi När? Gunnar Hoppe har skrivit om denne Grels i en artikel som heter Ett blad ur lappmarkernas kolonisationshistoria och nämner där att Grels 1712 inte längre är i livet. Enl. mantalslängder över personalen vid Torneå bruk fanns en kolare vid namn Grels Matsson vid masugnen i Masugnsbyn 1665-1684. I ett mål påstod Grels också att han hava lärt till kolare i Torneå bruk.Grels ska ha haft minst tre söner. Johan, Anders och Jacob Grelsson. Jacob var född 1676 och död 1766 i Kuouka,Jockmokk och var nygyggare och nämndeman. Johan skulle ha sålt uppslaget på Gällivaremalmen till borgmästaren i Luleå Olof Unaeus. Vad jag tror, eller rättare sagt undersöker, är att om Grels som arbetat på Kengis bruk hade vetskap om malmen som han förde över till son. Är det så att Kengis bruk i Tornedalen emellanåt använde malm från Gällivare?

244
Masmästare / Äldre inlägg (arkiv) till 17 januari, 2012
« skrivet: 1999-02-18, 16:37 »
Att sätta en masugn i drift kallades att blåsa på. Väl igång fortsattes arbetet vid masugnen dag och natt, månad efter månad. Vid de små järnbruken varade en blåsningsperiod sällan mer än tre-fyra månader under 1700-talet, men ökades i längd allteftersom tiden gick och masugnskonstruktionen förbättrades. Uppehåll i blåsningen orsakades i behov av reperationer, brit på vatten till blåsmaskinen eller liknande. Den som ansvarade för driftens gång var masmästare eller väktaren som han också kallades. Masmästarens första arbete före en ny blåsning var att täcka ställets botten med grov ren sand 8-10 cm höld. På denna bädd lades stickor av sönderspäntade kolbränder för att träkolen senare skulle så likformigt som möjligt antändas. Lönen för en masmästare var enl.Kungl Mat:ts förordning av 1649 sex daler silvermynt för sju dygns arbete. På Lögdö masugn i Medelpad hade en 1870-80-talen en masmästare 600 kronor om året jämte viss in natura-lön. Källa:Järnet och människorna av Carl Herman Tillhagen.

245
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-02-25
« skrivet: 1999-02-18, 15:31 »
Bodil: Tyvärr ingenting om Grek. Jag var på biblioteket idag och fick lite tid över så jag tittade i div.lexikon och förteckningar över smeder men ingen Grek. Om Ramsberg finns denna text: Av en skildring av förhållandena år 1590 vid Blanka gruva i Ramsberg framgår att gruvuppfordringsverket drevs av en hästvandring, som sköttes av bönderna i trakten. De var för den skull delade i tio rotar, som dagligen skulle hålla tolv hästar i vindspelet. I gruvan arbetade tio av bergsmännens folk. Två ggr i veckan satte man fyr på tillmakningsveden i gruvan, och på de övriga fyra dagarna bröt man lös och vindade upp malmen. Bergsmännen vid gruvan hade organiserat sig i fyra lag som avlöste varann under veckan, och därefter delade malmen sinsemellan. På detta sätt arbetade man i gruvan från Juli ena året till Mars det andra, varefter gruvbrytningen låg nere i fyra månader Lite fel tidsålder men intressant ändå!
Swen: Spiktillverkning i stor skala förekom i Lerbäck i Örebro län samt i Godegård och Tjällmo i ÖG. Av Godegårds 2000 invånare arbetade 1784 drygt 500 man som spiksmeder. Och så en lite rolig text om dryckenskapen vid gruvorna:Orsaken till alla slagsmålen, till perlemente och våldshandlingar av olika slag får i hög grad tillskrivas superiet vid gruvorna. Redan under medeltiden hade allehanda mindre nogräknade handelsmän och allt slags löst parti funnit en lukrativ marknad för öl och småningom (under 1600-talet) också för brännvin vid gruvorna. Kronan fann sig nödsakad att i privilegiebreven på 1300-talet inskriva bestämmelser om ölförsäljning vid gruvorna för att söka stävja missbruket. Från Godegård i Östergötland finns från 1340 uppgiften, att ortens präst ingrep mot fylleriet med förmaningen: Läggjin af edro stora dryckjo!Byggen fast opp idre rutna hytto! Allt ur Järnet och människorna av Carl-herman Tillhagen.
Av en tillfällighet hittade jag en Anders Stockhus idag i boken Tenngjutare i Sverige av Birger Bruzelli. Jag vet inte om han tillhör dina Stockhus men jag skrev ned vad som stog i alla fall. Tenngjutare Anders Stockhus, 1773-1795 i Linköping.Tillverkningen omfattade tre- och fyrstämplat tenn. Stockhus erhöll mästerskap av Stockholmsämbetet den 16.10-1772. Följande år blev han borgare i Linköping. 1797 förklarades han förlustig burskapet. En serie föremål av mycket hög klass har identifierats som arbeten av Stockhus. Dit hör en barockdryckeskanna på tre granatäpplen från 1776 med figurscen i relief över hela locket -en välkänd modell för silverområdet, spelbordsstakar i bladform från 1783, uddigt barockfat och 8-sidig vinflaska om 2 kannor från året för mästerblivandet (ÖG-Mus) samt en kanna från 1779 (Åsby K:a). /Jill

246
Övriga kyrkoarkivalier / Bänklängder
« skrivet: 1999-02-18, 13:40 »
I boken Järnet och Människorna av Carl-Herman Tillhangen kan man läsa det här:  Gammelsmederna var tvungna att gå i kyrkan, berättas det från Graninge bruk. Det var sträng ordning på det. Patron själv med fru, fröknar och hushåll var där mangrant, det faléra aldrig. De skulle sitta på främsta bänken på orgelläktaren, fruntimren till vänster och karlarna till höger. Och på andra sidan bänken satt herrgårdspersonalen. På höggolvet (koret) satt kyrkvärden och mästersmederna, de hade en särskild bänk till höger. Sen fick folket placera sig efter värdighet, dagsverkarna längst ner på lappbänken tillsammans med kyrkstöten.

247
Övriga kyrkoarkivalier / Bänklängder
« skrivet: 1999-02-18, 13:26 »
I boken kyrkböckerna berättar av Egil Johansson finns en del intressant om just bänklängder.

248
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-02-25
« skrivet: 1999-02-17, 18:14 »
Jag har nu hittat några Grubb som jag tror kan ha koppling med min Mästersmeden Jöns Grubb f. 1761-06-24 d.Sättna fg, Sundsvall. Frågan är bara hur och jag är glad för alla tips. I boken Silversmide skriver Bengt Bengtsson och Gustaf Munther så här. Bland Norrlands silversmeder räknas medlemmar av hantverkarsläkten Grubb till en av de främsta. Man finner dem i Söderhamn,Hudiksvall & Sundsvall. Olof Grubb (1790-1817) i Hudiksvall. I Guld och silversmide 1520-1850 av bl.a. Kersti Holmqvist står skrivet om Johan Grubb, smedson från Strömsbruk i Hälsingland född 1695 d.1756-10-01,Änkan Christina Hörning omnämnes till 1758. Johans söner Nils Grubb f.1728-11-07 d.1785-01-25 gick i lära hos L. Stabeus i Sthlm och tog gesäll 1750 gm.Margareta Wahlberg.Olof Grubb 1745-11-06. Var verkgesäll och övertog sannolikt broderns verkstad 1790. död 1817-07-19. Son till sistnämnde Olof var Lars Grubb f.1786-04-28.Lärde hos fadern, kom 1819 till Sundsvall. Även om dom inte nämns med patronymikon i böckerna så kan man ju anta och kanske dom då t. o. m. finns att hitta i smeddatabasen?
Jag har för närvarande 3 mycket intressanta böcker hemma: Svenskt järn 16-1700-tal av Karl-Gustaf Hildebrand, Järnet och människorna av Carl-Herman Tillhagen och Från Nasafjäll till SSAB (järn och gruvhantering i Norrbotten under 300 år) av Staffan Hansson. Det mesta finns i dom från personer till orter såväl som om själva yrket. Jag ställer gärna upp att leta i dom. Det finns också många fina bilder på herrgårdar, bruk och bruksbyggnader som jag kan scanna om just din gård finns med. /Jill

249
Samesläkter A-Ö / Svonni
« skrivet: 1999-02-17, 16:57 »
Ursäkta...min tanke var bara att ge dig några tips. Det kan ju kanske finnas ledtrådar. Inte min mening att dom skulle framstå som en tryckt släktutredning. /Jill

250
Carlberg / Karlberg / Äldre inlägg (arkiv) till 31.1.2001
« skrivet: 1999-02-16, 23:13 »
Hej Håkan! Vore trevligt att få ta del av dina uppgifter. Abraham Nilsson/Carlberg är mf mm fm ff till min man. Här följer lite om Abraham Carlberg d.y.
Abraham Carlberg d.y. var hyttmästare med verksamheten förlagd till Bruket men bosatt i Sakkavare,Arjeplog. När gruvdrigten åter igen lades ned tog han utan krus hand om all utrustning och hann sälja en del till Norge innan bolagsmedlemmarna hann upptäcka vad som höll på att ske. Innan undersökningen hann verkställas, brann anläggningen. Detta och mycket mer om hans framfart finns att läsa i Bromés avhandling om Nasagruvan. Bromé säger bl. a. att han synes ha haft ett mer än vanligt utvecklat födgeni och blev Staël von Holsteins största fordringsägare i Lappmarken. Genom allehanda mer eller mindre lovliga affärer med lappmarksvaror, hästar, brännvon o.d. i Norge och på marknaderna i lappmarken hade han lyckats skaffa sig en så god ekonomisk ställning, att han understundom kunde uppträda som långivare åt sina förmän, bruksförvaltare. Hans avsatte företrädare Carl laestadius, Petrus och Lars Levis far, var förbittrad på honom och skrev  ty mannens levnad är liderlig. Hans verksamhet i övrigt tyder också på att han var en verklig vildavästernfigur. Han var gift 2 ggr. och hade sammanlagt 19 barn. Yngst av dem var dottern Ulrica som förblev ogift och försörjde sig och sina barn som bagerska. Vid husförhör 1890 bodde hon hos dottern Sofia och mågen Nils Petter i Tallnäs.

251
Förnamn - E / Emfre / Emfrid / Emphre
« skrivet: 1999-02-16, 23:05 »
Då är det jag som är dålig på att leta :o).Tack det var trevligt att få en förklaring.

252
Ahn, von / Ahnen, von / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-04-27
« skrivet: 1999-02-16, 22:52 »
Institution:Kungl. *Vetenskapssamhället i Uppsala. Personnamnskommittén  
Titel:Släktnamn i Umeå 1622-1820  
Ort/Förlag:Umeå : Inst. för nordiska språk, Univ. (distr.)  
Utgivningsår:1984  
Omfång:xxiv, 442 s.  
Parallelltitel:[Family names in Umeå 1622-1820] / saml. och utg. av Kungl. Vetenskapssamhällets personnamnskommitté  
Serie:Anthroponymica Suecana ; 10  
Anmärkning:With an English summary  
ISBN:91-7174-173-9 : Pris 125:00

253
Förnamn - E / Emfre / Emfrid / Emphre
« skrivet: 1999-02-16, 22:38 »
Finns någon förklaring till detta namn? Hittade det inte i Rötters namnlista. Damen i fråga är född troligen i Härjedalen (Hennes far och man är födda där) 1730.

254
Samesläkter A-Ö / Svonni
« skrivet: 1999-02-16, 11:33 »
Samerna - ett folk i fyra länder / under red. av Lars Svonni 1936
 
Inga Marja Svonni : berättelser ur samebarnens liv / ill.: Folke Hoving av Märta Edquist 1953
På LIBRIS http://www.libris.kb.se/libris.html finns även fler tips.
 
/Jill

255
Carlberg / Karlberg / Äldre inlägg (arkiv) till 31.1.2001
« skrivet: 1999-02-15, 13:42 »
En släkting till min man har fått en utredning om Carlbergssläkten i Norrland gjord av Dr. Gillingstam 1975. Där nämns bl.a. att Abraham Nilsson/Carlberg f.1738-02-08 i Granträskmark, Piteå enligt tradition skulla ha varit inblandad i mordet på Gustav III och därför satt sig i säkerhet som gruvfogde i Nasafjäll under dess andra period. Så mycket mer är inte känt om denne man men däremot mer om hans son Abraham Carlberg d.y. Hyttmästare f.1765-06-16 i Råneå,Luleå. d.i Arjeplog 1824-03-15. Han hade totalt 19 barn med 2 olika fruar. Finns det någon som forskar på denna Carlbergsläkt eller stött på den i övrigt. Vore kul att jämföra och dela uppgifter.

256
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-02-25
« skrivet: 1999-02-13, 23:32 »
Swen: Tack så mycket. Det var intressanta uppgifter.

257
Hej Linda. Jag har inte några direkta uppgifter om var Jonas och Lisa kom ifrån men jag har lite annat spännande. Min mans ana Johan Andersson/Löfmark (1807-1880) var i sitt andra gifte gift med Anna Greta Jonsdotter Olin född 1811 i Arvidsjaur. Jag har en text sammanställd av en Ernst Fogman som lyder så här: Johan återvände någon gång under 1834 från Norge och kom på återvägen att stanna ett tag i Jäckvik, där han träffade sin blivande, som tjänade piga där. Hennes tretton år äldre syster Anna Brita Jonsdotter Olin, som tre år tidigare blivit änka med tre små barn, erbjöd nu de unga tu att överta hennes hemman Nya Slagnäs mot att de åtog sig att dels föda upp hennes barn tills de kunde klara sig själva och dels för att svara för hennes egen ålderdomstrygghet när den tiden kom. Paret gick med på villkoren, men beträffande uppfyllandet av det senare tycks det ha varit delade meningar, ty vid tinget den 10/2 1853 var Johan instämd av svägerskans yngsta son Johan Flinkfeldt för att han inte givit henne tillräcklig försörjning. Svaranden Johan Löfmark infann sig emellertid inte på tinget, och på domarens fråga huruvida stämningen överlämnats i laga ordning, kom det fram att endast ett vittne varit tillstädes. Målet togs därför inte upp och domaren rådde käranden Johan Flinkfeldt att till nästa ting se till att stämningen framfördes ordentligt, förutsatt att anledning därtill då ännu kvarstod. År 1856 dog såväl Johan Flinkfeldt som Löfmarks hustru, och i bådas bouppteckningar förekommer en skuld på 26 Rdr 32sk till Johan Flinkfeldt i Notte
 
På ett annat ställe står det så här:  Johan Flinkfeldts mor blev änka 1832, och när hennes yngre syster, den nu avlidna, gifte sig med Löfmark 1857, fick de överta hemmanet i Slagnäs mot uppfödning av hennes tre barn och förgång för henne själv till döddagar. Det yngsta barnet Johan, var född 1828. Det förefaller som om Löfmark som själv hade 7 barn att försörja, slarvade med detta sitt åtagande. I dombokens stämningslista för år 1853, den 10 Februari, fanns upptaget ett mål: Drängen Johan Flinkfeldt emot Nybyggaren Johan Löfmark, som påstods inte ha uppfyllt sina åtaganden mot kärandens mor. Löfmark uteblev emellertid från tinget, och på domarens fråga om stämningen överlämnats i laga ordning, visade det sig att endast ett vittne funnits mot förskrivna två. Målet togs därför inte upp. Löfmarks förgångsåtagande mot änkan Anna Brita blev långvarit. Han dog år 1880 vid 73 års ålder och hon överlevde honom i fyra år. Hon var vid sin död 90 år gammal.
 
Mvh Jill

258
Jag förstår vad du menar och känner mig ju självklart vilseledd själv eftersom jag gör en efterlysning. Det kanske är dumt att efterlysa personer när det bara är andrahandsuppgifter? Jag får väl åter igen påpeka att jag är nybörjare och antagligen lite blåögd vad gäller uppgifter, men jag har nu förstått och insett att jag inte kan lita på några andras uppgifter än de jag själv hittat och utvärderat. Tack igen Karl Göran för hjälpen. /Jill

259
Ibland är det lite av ett dilemma att få sk färdiga släktutredningar i sin hand gjorda för massor av år sedan och utan källor. Jag märker att jag har massor av uppgifter att kolla upp. Din hypotes låter mycket rimlig. Det jag vet är att en av forskarna har beställt en utredning från Härnösands landsarkiv 1980 men det är ju som du säger kanske så att prästen har skrivit fel. Tack så länge för dina uppgifter. Vi kanske kan höras vidare? Är du själv släkt med Malberg? /Jill

260
Oj, nu har jag fått lite att bita i :o) Tack snälla du för alla uppgifter. Ska skriva ut det här och titta i lugn och ro. Visst ska jag besöka din hemsida och du är välkommen till min också. http://home2.swipnet.se/-w~21017/Anor/index.htm
/Jill

261
På min mans sida i Norrland fick jag en färdig släktutredning i min hand gjord 1975 av nu icke levande personer. Eftersom det knappt finns några källor så har jag en hel del att kolla upp. Att Daniel Edin var Gertruds far visste jag inte så nu har jag lite mer spännande att leta efter. Tack!

262
Söker uppgifter om gruvarbetare Hans Malberg f. 1770 i Kall. Åre. d. 1839 i Kall. Åre. Han var gruvarbetare i Huså fg. Han gifte sig 1792-01-01 med Märit Persdotter f. 1767 d.1843 i Kall, Åre. Vet någon något mer om Hans far Grels Malberg, bruksarbetare d. 1795. eller om Märits far korpralen Per Bergqvist?

263
Per Ersson/Långström ska det givetvis stå och inte Holmström. Har i och för sig Holmströmare i släkten också om någon är intresserad. /Jill (igen)

264
Ska jag bli den första att efterlysa under Härjedalen som är så intressant?? Nåväl, jag söker uppgifter om Johan Långström f. 1808-02-08 i Ljusnedal. Vet någon vart han dog? Hans föräldrar som jag gärna vill veta mer om är: Per Ersson/Långström f. 1770-04-24 och Gertrud Jons/Holm f.1778-12-07. Vet någon vart de var födda? Per Ersson/Holmstöms far var Erik Persson och den som tog namnet Långström. Han var masmästare i Ljusnedal. Tacksam och glad för alla ledtrådar! /Jill

265
Kan någon hjälpa mig med anor till Anders Jacobsson/Brännare, knekt i Västerbottens regemente. f. 1680 i Lövånger, Hökmark. d. 1764-01-15. Han gifte sig 1713 med kerstin Zakrisdotter som jag också skulle vilja veta mer om.
Anders var knekt i Västerbottens regemente och Löfångers kompani och bodde i Hökmark.Enl.
hfl fanns i Hökmark även en trumslagare Anders Löfmark(1737-1806) men denne har inte
kunnat återfinnas i rullorna för Västerbottens regemente.Oberoende av denne mans härkomst
framgår därmed att namnet Löfmark för första gången dyker upp och är ett
soldatnamn,komponerat på ett för tiden vanligt sätt med anknytning till hemortens
namn:LÖFånger och hökMARK.Namnet Brännare finns fortfarande kvar i Hökmark,men då
soldatnamnet oftast övertogs av efterträdaren till en icke längre tjänsteduglig
knekt,fordras en tidsödande undersökning för att utreda om släktskap föreligger.

266
Jag ramlade över en Olof Cavallius f. 1648 d. 1708 och som var biskop i Växjö 1703. Framstående stiftchef. Hans son Samuel blev stamfader för Skånesläkten Cavallin. Olika Cavallin eller?

267
Hej Carl. Är namnet Edin vanligt? Jag har en Gertrud Edin men tyvärr så har jag inte så mycket uppgifter om henne. Här kommer iallafall det jag har. Hon är död före 1724, gm Sigwardus Granberg död 1731-07-20. Deras dotter Anna Granberg är född  1714 i Sorsele och död 1808 i Kasker, Mellanström, Arjeplog. Anna Granberg är gm Lars Laestander, Länsman, född 1701 i Arjeplog och död 1782 i Kasker, mellanström, Arjeplog. Kanske en ledtråd iallafall om det nu är rätt Edin vill säga.

268
Kartor / Kartor på Internet
« skrivet: 1999-02-09, 00:58 »
Tack Hans! Jag har haft mycket nytta av adressen!

269
Men om man nu som jag är nybörjare och säkert lättlurad och det är en fader okänd 1902. Hur gör man då? Min mormor hette Anna Evelina Svensson och var född i Målaretorp.Ljung fg. Hennes far är okänd. Hon har i alla år vägrat tala om vem fadern var eftersom hennes mor dog ung och hon växt upp hos sina morföräldrar. 1907-10-27 så gifte sig min mormorsmor med August Albin Svensson arbetare i Vreta Kloster. Kan han ha varit fadern?

270
Förnamn - K / Kjell / Kiäl
« skrivet: 1999-02-08, 23:43 »
Håkan: Mycket möjligt att namnet är felläst. Tyvärr så har jag inte källan till uppgifterna men det bör ju med andra ord kollas. Jag skrattar lite åt mig själv för visst borde ju Kial vara ganska självskrivet som Kiäl och sedan Kjell men jag har ganska nyligen börjat med släktforskning och har väl kanske inte riktigt kommit in i namnen ännu. Tack!

271
En kille som verkligen lyckats med sin hemsida och har massor av intresse är Hans Högman. Där finns bland mycket annat sjukdomar förr.
http://www.algonet.se/~hogman/slaekt.htm

272
Orts & gårdsnamn / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-maj-13
« skrivet: 1999-02-08, 22:46 »
Lotta: Tack ska du ha min vän :o)
 
Jan: Det var intressant. Jag såg i boken Svenska Ortnamn av Bengt Pamp som Karl Göran rekommenderade att han skrivit en hel del.
Swen: Vill du ha mer litteratur om Medelpad så hojta till.

273
Orts & gårdsnamn / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-maj-13
« skrivet: 1999-02-08, 18:03 »
Swen:Såg nu att författaren heter David Palm och det står också i Ålsta 1937, så det bör väl vara utgivningsåret antar jag.

274
I ortnamn i Jämtland av Bertil Flemström står några rader om Stavsgård.  Orrgården i Oviken omtalas tidigast 1431. Här är det en fråga om fågelnamnet Orre i bruk som binamn. Ett binamn ingår också i Stavsgård i Häggenås, och det är då ordet stav, som fått den användningen.

275
Orts & gårdsnamn / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-maj-13
« skrivet: 1999-02-08, 16:11 »
Swen: Jag hittade något som kanske intresserar dig. Bynamn och bebyggelse i Attmar. Utgivet av Medelpads folkhögskolas elevförbunds årsskrift, Sundsvall s.45.
Angående Godegård så står det så här i Ortnamn i Östergötland av Gösta Franzén s.23. Godegård, efter gårdnamnet, som skrivs Godhagardhum 1345 och troligen innehåller mansnamnet Godhe, bildat till adjektivet god, och gård i dess gamla betydelse, inhägnad plats, gårdsplats.
Jan: Ja, det har du rätt i :o)

276
Förnamn - K / Kjell / Kiäl
« skrivet: 1999-02-08, 08:37 »
Jag har en Stephan Kialsson född i Kopparnäs,Piteå omkring 1650. Betyder det att hans pappa i så fall hette Kial? Jag har aldrig stött på det namnet tidigare. /Jill

277
Stockhaus / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-08-14
« skrivet: 1999-02-07, 00:16 »
Hej igen Swen :o) Du kanske redan har sett den här hemsidan? Det finns en del Stockhusare där. http://w1.601.telia.com/~u60100665/
Hälsn. Jill

278
Orts & gårdsnamn / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-maj-13
« skrivet: 1999-02-06, 23:49 »
Swen: Fakta om Attmar låter intressant. Finns texten på nätet eller ska jag engagera min kontakt på Sundsvalls tidning? :o)

279
Orts & gårdsnamn / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-maj-13
« skrivet: 1999-02-06, 23:46 »
Tack Urban för den historielektionen :o)Även om vi egentligen inte är kompetenta att uttala oss i ortnamn så tycker jag att det här är en intressant diskussion där vi förhoppningsvis kan hjälpas åt att komma i närheten av ursprunget till vissa namn. Jag bor i Haninge som ligger ett par mil söder om Stockholm och hittade en intressant text om Södertörn. Kanske finns någon som har intressanta kommentarer till den också.Texten är skriven av Sören G. Lindgren och lyder så här: Namnet Taure! Stockholm kallades under yngre järnåldern också för Agnefit (=Agnes fuktiga plats), om man får tro Yngligasagan, som är en av de få, om än dubiösa, källorna till en del forntida namn. Stockholmarna har intresserat sig för detta namn och en kåsör skrev i en av dagstidningarna att han var mycket tacksam över att namnet Agnefit slogs ut av Stockholm, ty han skulle inte gärna ha kallat sig”agnefittare”.Agnefit var benämningen på den plats där Uppsala-kungen Agne hade jordats efter att ha blivit mördad vid Stocksund, som troligen var det gamla namnet för infarten till Mälaren. I samma berättelse omtalas också Taure: kung Agnes gravhög låg öster om Taure.Nu är det märkliga att ytterst få tycks veta Södertörns äldsta kända namn var Taure. Det kan ha att göra med att de flesta som översatt den gamla isländska texten också har översatt Taure till Tören.Taure är den svenska formen av grekiskans tauros och latinets taurus. Det betydde alltså tjur. Uttalandet av Taure kan ha utvecklats på så sätt att diftongen ”au” smälte samman till ett o: tor. T:et mjukade sedan upp till ett tj och vi fick tjor (som fanns i fornnorskan). Det ligger ljudmässigt nära dagens tjur.Men hur blev Taure Tör? Det kan ha att göra med Hanveden. Tjur betyder ju också ”kådig ved på krokiga tallar”, vanligen omtalad som tjurved. I bl a Västsverige fick tjur i denna bemärkelse formen tjör. Tjur och tjör är i sin tur besläktade med ”tyre”, ”töre” och ”tjära”. Man kan således misstänka att namnet Tyresta (nationalpark) kunde betyda platsen med kådig ved Kanske var det den kådiga veden från Hanvedens hällmarker så pass
anmärkningsvärd i Mälardalen att den kom att ge ön dess namn. En annan möjlighet är att Taure kommer av att man hade stora boskapsjordar på Södertörn under ett skede, då man deltog i östgötarnas läderhandel med romerska riket på 100- och 200-talen. I varje fall har man på Åva gravfält från äldre järnåldern (500 f Kr-500 e Kr) i Västerhaninge funnit sådana speciella knivar som användes vid läderberedning. Med tanke på att Hanveden lämnat många spår i namnen på Södertörn, är det dock högst troligt att den märkliga skogen också kom att ge namn åt hela ön.Närledungssystemet infördes i början av vikingatid delades Tören upp i Yttra Tör (Tyresö, Haninge, Nynäshamn) och Övra Tör (Huddinge, Botkyrka och Salem) med var sin eskader. Under medeltiden bytte de namn till Sotholms och Svartlösa härader. Bara Taure åter blir mera känt kommer det kanske att användas i vissa fall istället för Södertörn. Ty detta namn är dubbeltydigt. Å ena sidan används det som geografisk benämning på hela halvön Södertörn. Å den andra brukas det i den gamla betydelsen av Södertörn: området som låg söder om Ovantör, dvs
den area som under medeltiden och en bit in i nya tiden låg närmast Stockholm. Ovantör förvanskades småningom till Vantör och blev nästan bortglömt. Med Södertörn i denna gamla historiska betydelsen avses ofta då kommunerna Salem, Botkyrka, Huddinge och Haninge. Ibland räknas också Tyresö och Nynäshamn in i Södertörn. Taure vore användbart som ett sätt att överbrygga oklarheten i ordet Södertörn. Låt Taure beteckna allt land från Hammarby kanal till och med Södertälje i väster och Nynäshman i söder! Hur som helst är Taure ett namn som är minst 2000 år gammalt, vid sidan om
Hanveden ett av östra Mellansveriges äldsta namn. Om inte annat så är det därför värt att blir ihågkommet och allmänt känt.

280
Orts & gårdsnamn / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-maj-13
« skrivet: 1999-02-06, 19:06 »
Som sagt så är jag nybörjare, så det är ju alltid välkommet med kommentarer från mer erfarna forskare och jag tycker det ibland är svårt att skilja på trovärdigheten i vissa berättelser. Men att namnet Falmark kommer från Fale borde väl iallafall stämma? Har du Urban tillgång till Släktforskarnas årsbok 1996 så du lite kort kan återge den riktiga versionen? Jag är nyfiken på den. /Jill

281
Orts & gårdsnamn / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-maj-13
« skrivet: 1999-02-06, 13:23 »
Här kommer lite om Norrländska orter.
Härse Falesson var den man som enligt traditionen ska ha grundat Bure kloster. Han var bördig från Birsta i Medelpad. Härse ska ha varit en stor säljägare och en väldigt praktfull man, som i sin dräkt bar såväl silverspänne som silverskenor. Han ska ha gått en ond bråd död till mötes, då han genom svek och list mördades i Lövånger av folk från Kåsböle. Efter hans död ska sönerna Oluf och Fale ha gjort upp om arvet i en brottningsmatch. Fale, som förlorade, ska ha fått hålla till godo
med en fäbod. På detta sätt ska byn Falmark ha grundats.
Bureå, har sannolikt fått sitt namn efter Buran, som är en gammal benämning på Bureälven. Ortsnamnsforskare har tolkat namnet som
ljudmålande och det betyder sålunda den brusande ån.
 
Falmark, är bildat av det medeltida mansnamnet Fale, ett kortnamn för Fardiäkn. Alltså Fales mark.
 
Hjoggböle, stavas 1500 Hiaggböle, efter mansnamnet Hjagge. Böle betyder boställe. Alltså Hjagges boställe.
 
Sjöbotten, betyder inte vad det låter som, utan botten betecknar den innersta delen av en vik, exempelvis Bottenviken.
 
Yttervik, är idag ingen vik, men det har en gång legat vid havet, invid den yttre delen av en stor fjärd.
 
Istermyrliden, är ett naturbeskrivande ortnamn, där ister är lika med yster, som betyder blånor. Alltså har något på myren liknats vid blånor.
Ur Bureå, en historisk guide.

282
Orts & gårdsnamn / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-maj-13
« skrivet: 1999-02-06, 01:02 »
Swen: Kul att det finns fler som vill fördjupa sig i ortnamn. Är det inte oftast så att personerna i fråga fått sitt namn efter en gård eller ort och inte tvärtom? Jag tycker dessutom att det är spännande att få veta en del bakom själva upphovet till namnet oavsett om jag har haft släkt boende där eller inte.
 
Karl Göran: Jag var faktiskt tveksam till om jag skulle skriva ortnamn eller ortsnamn, trots att jag får betrakta mig som nybörjare i släktforskning så misstänkte jag att det kunde ha en viss skillnad. Tack för tipsen på böcker.

283
Orts & gårdsnamn / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-maj-13
« skrivet: 1999-02-05, 19:26 »
Finns det någon bra litteratur just för att kunna få veta ursprunget av orters namn? Som Gudö där jag bor tros ha uppkommit av att det var en offerplats till gudarna. Jag tycker det här är minst lika spännande som personnamn och hoppas att fler tycker det.

284
Aubigné / d'Aubigné / Aubigné / d'Aubigné
« skrivet: 1999-02-05, 13:00 »
Kan den Franska landskapsmålaren Charles Francois Daubigny vara av samma släkt? /Jill

285
Förnamn - T / Tyr
« skrivet: 1999-02-05, 12:47 »
Hej Håkan! Jag är uppvuxen i Tyresö men har aldrig reflekterat över namnet förrän nu. Kan det finnas samband med Tyres tro? Tyresö ligger ca.2 mil söder om Stockholm. /Jill

286
Allmänt / Konversationslexikon
« skrivet: 1999-02-04, 15:13 »
Jag har i min ägo Bonniers stora konversationslexikon i 13 delar från början av 1900-talet. Det mesta finns att hitta där. Allt från små orter, svåra ord till kända personer. Behöver någon hjälp med info om något så hjälper jag gärna till att leta. /Jill

287
Ahn, von / Ahnen, von / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-04-27
« skrivet: 1999-02-03, 00:02 »
Här fanns några rader om von Ahnen.http://194.23.250.125/glimten/gg/nr_8.htm#Sida 8  /Jill

288
Otto / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2011
« skrivet: 1999-02-02, 23:59 »
Hej Erika! Här fick jag se några rader om Otto.Kanske författaren till texten vet mer.http://194.23.250.125/glimten/gg/nr_8.htm#Sida 8 /Jill

289
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-02-25
« skrivet: 1999-02-02, 21:53 »
Hej Ulf! Tack för infon. Eftersom jag inte utforskat den delen av släkten själv så har jag inte vetat direkt vart jag ska börja leta så Viksjöboken var ett bra tips, det ska jag kolla upp snarast./Jill

290
Släp / Äldre inlägg (arkiv) till 17 september, 2006
« skrivet: 1999-01-31, 18:22 »
Finns det kanske någon som vet lite historia om Algusered på Särö,Släp fg.? Kanske t o m bilder?/Jill

291
Barnhem / Prins Carls Uppfostringsinrättning
« skrivet: 1999-01-31, 16:31 »
Min farfar kom 1918 som fosterbarn till Prins Carls uppfostringsinrättning för vanvårdade och föräldralösa barn som ligger på Gålö i Österhaninge fg. Han flyttade med sin mor och tre syskon till Hedvig Eleonora fg. men nu har jag hört att alla barn som blev fosterbarn här blev skrivna i storkyrkoförsamlingen oavsett hemförsamling och alltså vare sig hos sina fosterföräldrar eller de riktiga föräldrarna. Var det här vanligt även för andra fosterbarn? Finns det någon som har tips på hur jag ska gå vidare för att få veta något om fosterföräldrarna och om jag vet vilken gård han bodde på, kan man då ta för givet att dom var de rätta fosterföräldrarna? /Jill

292
Gudmundrå / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-11-10
« skrivet: 1999-01-29, 19:04 »
Hej Karin.Erik Johan Nordlander,sågverksarbetare var född i Sollefteå och bosatt i Håknäs,Nordmalings fg. Margareta Katarina Olsdotter var född i Nordmalings fg. De hade förutom Hildur Margareta även sonen Frans Hilmer f.1890 i Nordmaling. Allt enligt folkräkningen 1890, Västerbotten. /Jill

293
Hej Tommy! Ligger i flunsan med hög feber just nu men jag har en hel del Brömsare på min Gubbes sida. Kika gärna in på min hemsida å kolla om du hittar något.Mina krafter begränsar sig något just  nu så du får titta själv :o) http://home2.swipnet.se/~w-21017/Anor/index.htm /Jill

294
Watz / Wass / Hwass / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-juni-13
« skrivet: 1999-01-28, 00:00 »
Hej Olle! Det här är kanske långsökt och jag tror du hittat personen i fråga redan men man vill ju hjälpa till så gott man kan :o) Anna Sofia Watz f. 1839 i kalmar, Locknevi. Gift med Poliskommisarie per Axel Lindblom f.1844 i Maria fg, Stockholm. Båda bosatta i Umeå 1890. Var kan jag för övrigt hitta din artikel om Watzarna? Alltid intressant att läsa om lite udda släktknamn./Jill

295
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-02-25
« skrivet: 1999-01-27, 23:48 »
Gun! Kan möjligtvis mina Westin ha anknytning med de du nämner? Nils Petter Pehrsson/Westin f.1794-12-26 i Myckle,Skellefteå. Gift med Gertrud Magdalena Mårtensdotter f.1797-03-10 i Gargnäs,Lycksele. Dom får bl a en son Carl Fredrik Westin f.1830 i Nordanås,Sorsele./ Jill

296
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-01-27
« skrivet: 1999-01-26, 22:51 »
Hej Madeleine Raftö! Jag skickade ett mail till dig för ett tag sen men du har kanske inte haft tid att svara. Skulle bli glad om du ville titta i SMED-databasen vad som finns. Det finns ett inlägg från mig längre upp på denna sida om Grubb och Flinkberg. /Mvh Jill

297
Skogvaktare / Äldre inlägg (arkiv) till 12 september, 2006
« skrivet: 1999-01-21, 23:02 »
Apropå frälsemän så läste jag detta i boken Levande historia. På 1200-talet växte en särskild krigarklass fram. Det var stormän som
stred till häst i rustning, en dyrbar utstyrsel. De ställde upp när kungen
behövde dem och som ersättning gav han dom särskila rättigheter eller privilegier.
Viktigast var att de slapp betala skatt. De blev frälsemän, dvs fria från skatt,
eller med andra ord adel. /Jill

298
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Hjelte & Kraft
« skrivet: 1999-01-21, 01:15 »
Jag söker uppgifter om Per August Hjälte f.1866-09-07 i Lillkyrka fg och hans föräldrar August Hjelte och Maja Lisa Nilsdotter. Per August var gift med Klara Vilhelmina Kraft f. 1863-06-02 i Tåby fg. som jag också skulle vilja veta mer om. Klaras föräldrar hette Karl Johan Kraft f. i Tåby fg. och Kristina Lardotter f. i Tåby fg./Jill

299
Malmö / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-11
« skrivet: 1999-01-20, 00:48 »
Jag hade ingen aning om att jag kunde söka där. Tack snälla för hjälpen./Jill
----------
Inlägget hitflyttat från Landskap » Skåne » Efterlysningar och har här insorterats kronologiskt.
Moderator Skåne (Ingvar Kristiansson)

300
Eric! Du kan ju alltid testa med att söka på genealogiska samfundet i Finland där även bl a.Neder-Torneå finns med. Lycka till!/Jill http://sss.genealogia.fi/hiski/7wqdx?se+A19

302
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Norlin, Rånbyn
« skrivet: 1999-01-19, 21:28 »
Hej Sara! *ler* Har precis svarat på en efterlysning som du gjort under Finland och hittade även din Gustaf Vilhelm Norlin. Hans far var mycket riktigt Karl Johan Norlin f.1842 i Råneå och hans mor var Anna Charlotta Lindbäck f. 1844 N. Kalix. Gustafs syskon känner du kanske redan till? Karl Johans mor hette Anna Magdalena Lundström f. 1821 Råneå, står som ogift./Jill

303
Efterlysningar / Myllykangas, Eva Johanna * ca 1895_
« skrivet: 1999-01-19, 21:03 »
Hej Sara! Jag vet inte hur pass vanligt namnet Laiti är men jag hittade 3 st.Laiti i Norrbotten. Någon är kanske släkt med din Johan Valter.
1.Johan Laiti f. 1860 i Carl Gustaf fg. Dräng? På hemort står: Tjenstefolk och å okänd ort vistande.På övrigt står: finne.
2.Greta Evelina Persdr Laiti f. 1862 i Carl Gustaf fg.Hemort: Kukasjärvi,  
3.Hilda Laiti f. 1864 i Carl-Gustaf Norrb.l. Hemort:Haparanda. Gift med Carl Johan Purra f. 1869 Haparanda. /Jill

304
Skräddare / Äldre inlägg (arkiv) till 18.11.2001
« skrivet: 1999-01-19, 17:14 »
Finns det någon som känner till en skräddarmästare Damström verksam i Stockholm mitten/slutet på 1700-talet? Jag söker egentligen en Anton Magnusson född i Stockholm 1752/54 som var lärogosse hos Damström men eftersom han inte finns att hitta någonstans så tänkte jag att det kanske skulle kunna gå den vägen./Jill

305
Eftersom du inte skrivit några årtal så är det lite svårt att se om personerna är rätt men på folkräkningen 1890,Norrbotten finns i alla fall 16 st. olika Förare. Bl a.                                                                                  Gothard Stanislaus Förare f. 1837, Arbetare f. i Neder-Torneå och hemförsamling Nikkala.
                                                           Abraham Mauritz Förare f.1835 i Neder-Torneå och hemförsamling Haparanda.
Här kommer adressen så kan du leta vidare på egen hand. /Jill
http://www.foark.umu.se/folk/bd/Sok.asp

306
Malmö / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-11
« skrivet: 1999-01-19, 00:25 »
Efterlysning: Anna Maria Charlotta Velin  
 
Finns det någon som känner till Anna Maria Charlotta Velin f.1878-08-29 i Malmö?
----------
Inlägget hitflyttat från Landskap » Skåne » Efterlysningar och har här insorterats kronologiskt.
Moderator Skåne (Ingvar Kristiansson)


307
Kartor / Kartor på Internet
« skrivet: 1999-01-18, 12:35 »
Vill bara tipsa om en helt förträfflig sökbar världskarta där i stort sett alla små orter finns med. http://www.expediamaps.com/PlaceFinder.asp

308
Jag undrar om någon stött på uppgifter om en Johanna Katarina Nylund f.1825-02-28 i Vimmerby. Hon var gift med Gustaf Sandvall f. 1826-04-03 i Härened?/Jill

309
Har någon stött på anor till denna person i sin släktforskning? Kristina Charlotta Elisabet Carlsdotter f.1825-12-10 i Malexander,Idebo. Det enda jag vet är att hennes far ska ha varit Carl Nilsson och hennes mor Lisa hansdotter f. omkring 1791.

310
Olle! Råkade ramla över en Watz i Härnösands stifts herdaminne. Det är bara en kopia på en sida men så här står det: Johannes J. Watz (1649-1652) från konrektoratet i Härnösand (se D.I. s.348) vice pastor och nådårspredikant i Selånger förstnämnda år samt tillika skolmästare. Enligt stadens räkenskaper 1651-52 erhöll herr Johan, på sin resa till Jämtland tärepgr. 16 daler, tydligen i samband med hans samma år vunna befordran till kyrkoherde i Svegs pastorat. Jag har ingen aning om det kan vara rätt Watz men det kan ju ialla fall vara värt att kolla upp. /Jill

311
Disbyt på Internet / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-04-05
« skrivet: 1999-01-14, 02:10 »
Jag har för några dagar sedan anmält mig som medlem och betalat in 100:- på pg. Jag tror att det är värt det och jag är övertygad om att ni gör ett kanonjobb. Ursäkta om jag lät gnällig men det blir verkligen dyrt med alla föreningsavgifter hit och dit så det gäller ju verkligen att prioritera. Jag tror säkert jag kommer få valuta för pengarna och ser fram emot att snart kunna använda DISBYT fullt ut.

312
Efterlysningar / Färgare Johan Bolin född 1752
« skrivet: 1999-01-13, 14:12 »
Hej igen Swen!Hittade en text om Margareta Bolin men jag vet inte ur vilken bok kopian är tagen.Så här står det:Det var en ganska hygglig och bildad människa,dotter till en handlande i Luleå, och hade även någon tid varit i Stockholm. Hennes far hade förmodligen kommit av sig i handeln,varför han flyttat upp till Lappmarken

313
Efterlysningar / Färgare Johan Bolin född 1752
« skrivet: 1999-01-13, 12:42 »
Hej Swen!Jag vet inte om det kan finnas någon koppling med din Bolin men här kommer iallafall upplysningar om min Bolin. Handelsman Daniel Bolin f.1646?,d.1745-09-12 i Luleå.Han är gift med Margareta Shog f.1702 i Brahestad,Finland,d.1751-05-02.De har dottern Margareta Bolin f.1742-11-03 i Luleå,d.1802 i Peuraure,Jockmock. Daniel Bolin skulle enl. de uppgifter jag har varit 96 år då han fick sin dotter Margareta så hans födelseår kan vara fel.Tyvärr har jag inga uppgifter om var Daniel skulle ha varit född.

314
Hej! Enl. folkräkningen 1890 var Brita Ulrika född 1854 i Burträsk. Brita och Olof hade barnen Anders Valfrid f.1877, Maria Josefina f.1878, Edla Carolina f.1881, Gustaf Albin f.1884.

315
Min avsikt var absolut inte att vara anonym och jag kan hålla med om att man bör ha hela sitt namn där, speciellt om man kritiserar.
Jag tvivlar inte det minsta på att de anställda uppvisar ett personligt engagemang långt utöver vad vi har rätt att förvänta för den lön de får. Det gör vi nog de flesta på våra arbetsplatser men varför så anti inställning mot att jämföra program? Förhoppningsvis så ska väl inte ännu en hatpropaganda komma till stånd. Jag är själv jättenöjd med mitt släktprogram och har därför inget eget behov av ett jämförelsetest men så egoistisk kan man ju inte vara att man bara ser till sina egna behov. Carl Szabad tycker vad jag tolkar det som också att det är viktigt med en test eftersom han redan för flera år sedan planerade att genomföra ett. Jag skulle som sagt mycket väl kunna engagera mig i detta ämne men frågan är väl hur man ska få tillgång till alla program och hur man ska lägga upp det. Tips och förslag kan ju med fördel lämnas här från fler som är intresserade av ett test. Jag ska själv ta kontakt med Lotta Johansson och se om vi kan komma fram till något vettigt.

Sidor: [1]