ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Olof Öberg

Sidor: [1]
1
Hej Lennart! Även jag är nyfiken på vad dokumentet handlar om, eftersom din släkt delvis också är min släkt (om det är på Lönnbergssidan). Du kan kontakta mig privat, via e-postadressen i min användarprofil, om du inte vill vara mer detaljerad här.

2
Grangärde / AI:1
« skrivet: 2016-02-02, 20:48 »
Tycker det ser ut som ett 'H'. Se till exempel nästa uppslag, överst på båda sidorna; där används omväxlande två olika former av 'H' för Hans, Hansson och Hansdotter.

3
Norra Strö / Norra Strö
« skrivet: 2016-02-02, 20:36 »
Sissa Åkesdotters föräldrar heter Åke Swänsson och Kirstina Nilsdotter. De fick också en son Lars den 26/9 1747 och en son Nils den 5/6 1750, så helt otänkbart är det väl inte att den Nils Åkesson du söker är deras son.

4
Var ligger platsen / Var ligger platsen
« skrivet: 2016-01-30, 12:50 »
Nu har jag kollat Terrängkartan på Lantmäteriets kartsök, och det verkar faktiskt som att församlingsgränser inte är utritade där. Vid närmare granskning av mina tryckta kartor ser jag att församlingsgränserna är utritade på de blad som är tryckta senast 2004, men inte på blad från 2008. Verkar alltså som att Lantmäteriet rationaliserat bort dem på senare år. Tråkigt, och lite märkligt. Jag är glad att jag har försett mig med så många tryckta blad i tid...

5
Var ligger platsen / Var ligger platsen
« skrivet: 2016-01-30, 12:21 »
Enligt teckenförklaringen på de tryckta terräng- och gröna kartor jag har så är de gränser man ser ovan, två streck och två prickar, kommungränser - församlingsgränserna ska ha ett streck och två prickar. Om det är så även för Lantmäteriets onlinekartor törs jag inte säga. Men jag tycker det vore krångligt för Lantmäteriet att ha olika kartor i digital respektive tryckt form...
 
Även församlingarnas namn är angivna på de tryckta kartorna.
 
Edit: Ibland sammanfaller förstås kommun- och församlingsgränser. Men gränser mellan församlingar inom en kommun har ett streck och två prickar på Terrängkartan.
 
(Meddelandet ändrat av spiring 2016-01-30 12:25)

6
Var ligger platsen / Var ligger platsen
« skrivet: 2016-01-30, 10:25 »
Nutida församlingsgränser är utritade på Lantmäteriets Terrängkarta (det som tidigare var Gröna Kartan).
 
(Meddelandet ändrat av spiring 2016-01-30 10:27)

7
Stora Malm / Äldre inlägg (arkiv) till 17 december, 2015
« skrivet: 2015-01-10, 19:55 »
Kanske står det Arfwe. Jag undrar dock hur många som skulle läsa det som Arfwe om man inte var redan på förhand var inställd på att det är den Arvid man söker.

8
Stora Malm / Äldre inlägg (arkiv) till 17 december, 2015
« skrivet: 2015-01-05, 11:16 »
Ja, Gustavi och datumet är tveklöst, men förnamnet är för svårläst för att åtminstone jag ska kunna betrakta uppgiften som säker. (Fast visst är det mycket som stämmer.) Men, som jag nämnde ovan, kanske finns det fler källor till Arvids anor... sånt där med källor till uppgifter som cirkulerar på nätet är dock en smula problematiskt, i bästa fall kan det stå nåt i stil med enligt Pelle Pluttsson och så en länk som fungerade för fem år sen.

9
Holger 8 / Holger 8
« skrivet: 2015-01-03, 12:56 »
De flesta funktionerna i Min Släkt går att använda även utan licensnyckel. Man kan alltså prova och utvärdera programmet grundligt innan man köper licensen.

10
Stora Malm / Äldre inlägg (arkiv) till 17 december, 2015
« skrivet: 2015-01-02, 15:05 »
Sent svar till Martin Nordling, på nedanstående fråga.
 
Röstens krog tycks vara ett alternativt namn på Månstorp (enligt SOFI). Man återfinner Arvid i Månstorpastugan, Stora Malm AI:3 sid 127, från ca 1739 och framåt. Hustrun heter där Anna Carlsdotter, så vigselnotisens Månsdotter verkar vara fel - hennes första man hette Måns Jonasson.
 
Som nämnts tidigare i denna tråd dog Arvid Gustavsson i Röstenskrogen 9/6 1747. I begravningsnotisen anges födelsedatum, dock ej födelseort. Många uppgifter på nätet anger denna till Hagen, Östra Vingåker; kanske finns det säkrare källor till detta än den svårlästa/svårtolkade dopnotis som återfinns i Östra Vingåker C:1 på det aktuella datumet, kanske inte.
 
Vänliga hälsningar,
 
Olof Öberg
 
Postat tisdagen 19 mars 2013 - 07:25
   
Hej!  
 
Jag har en ana som jag har svårt att ta död på så att jag kan se när han föddes.  
Det rör sig om Arvid Gustafsson på Fäboda som var sexman och som fått några av sina närmsta släktingar omnämnda tidigare i denna tråd. Problemet är att hans hustru dör 1 februari 1738 vid 51 års ålder, således finns misstanken om att Arvid fortfarande var i sin krafts dagar. Den 1 juli 1739 så gifte han om sig med änkan Anna Månsdotter från Röstens krog, samtidigt försvinner han ifrån Fäboda. Det ligger nu nära till hands att tro att han då flyttar till Röstens krog, där hans nya hustru bor (1809-1810 så kommer för övrigt hans sonsons son, Lars Larsson, att arbeta som dräng där), men Röstens krog finns inte i HFL för dessa år!!!! jag har letat under Rösten utan framgång, det finns inte ens någon Anna Månsdotter där!  
 
Är det någon som vet var jag hittar Röstens krog, eller vet vad det blev av Arvid Gustafsson?

11
I Ravlundas kyrkböcker återfinns även en Elias Zimmerlund, skolmästare. (Samt den högt ovan nämnda Johanna Zimmerlund, gift med skogvaktaren Wilhelm Blomström.) Det finns alltså mer än en koppling mellan namnet Zimmerlund och Ravlunda (samt angränsande socknar).

12
Denna dotter Maria är väl troligtvis den Maria f. 1758-62 som några personer ovan inte funnit i Sölvesborgs födelsebok.

13
Tillfällighetsfynd: Den Anders Zimmerlund, glasmästare, som nämns flera gånger ovan såsom hemmahörande i Sölvesborg förekommer i Ravlundas kyrkböcker under 1750-talet tillsammans med hustrun Valborg. De får bland annat en dotter Maria den 16/11 1757. (Källa: Ravlunda CI:2)

14
...och ytterligare uppföljning:
 
Via ett bouppteckningsregister hittade jag åtskilliga uppgifter om dessa personer. Maria Christina Totelius var först gift med Bränneridrängen Samuel Ekbom vid Svea livgarde, mellan 1781 och 1792. De fick fyra barn, födda i livgardets församling, varav det äldsta måste ha dött tämligen tidigt. Efter att hon blivit änka 1792 gifte hon 1795 om sig i Svea livgardes församling med Skomakaregesällen Fredrik Nyström, som då var bosatt i Hedvig Eleonora församling. De flyttade i december 1795 till Skeppsholmen och som nämnts ovan flyttade de vidare till Piteå 1802.  
 
Även om inte sonen Fredrik Wilhelm återfinns i de dopböcker jag hittills undersökt så bör han alltså vara född i Skeppsholmen, åtminstone i Stockholm, och hans föräldrar var Fredrik Nyström och Maria Christina Totelius.
 
Det förekommer också en Petter Totelius, född 1745, kammartjänare och sedermera varvstimmerman, i Svea livgardes församling. Han och Maria Christina är uppenbarligen släkt eftersom han är fadder åt två av hennes barn, och hennes andra man Fredrik Nyström är fadder åt ett av Petters barn. Jag har inte kunnat spåra deras anor, men namnet Totelius verkar ha förekommit i södra Finland.

15
Skönberga / Äldre inlägg (arkiv) till 06 mars, 2013
« skrivet: 2012-11-05, 09:11 »
Gertrud: Vilken är den tidigaste uppgift du har hittat? Det kan vara så som andra här varit inne på, att födelsedatum inte stämmer, men det kan ju också vara så att uppgiften Skönberga är fel. Sånt har jag stött på ibland; kanske har familjen flyttat till angiven församling strax efter födseln, kanske har uppgiften om födelseförsamling förts in i böckerna efter ett par år och så har det blivit fel. Eller så har modern befunnit sig någon annanstans just vid födseln, och så har barnet döpts i annan församling fast familjen varit bosatt i Skönberga. Jag skulle kontrollera födelseböckerna i angränsande församlingar, och andra församlingar där föräldrarna haft någon anknytning.
 
Sen KAN det också ha varit så att det blev en miss vid dopet, och att uppgifterna inte fördes in. Jag tror att prästerna ofta gjorde en kladd som sedan fördes över till dopboken. Jag vet med bestämdhet ett fall i min forskning där en dopuppgift glömts bort, och senare skrivits in mellan två poster i dopboken utan sedvanliga uppgifter om vittnen och andra detaljer. Det finns säkert fall där uppgifter helt har missats.

16
...fast efter 1850 är han försvunnen ur längden igen... nä, att forska i Stockholm är inte lätt.

17
Åke: Tack!
 
Maria Ljungman verkar ha arbetat/bott vid Äs herrgård ända sedan 1850, då hon kom dit från Floda.

18
Tack för snabba svar... men fram tills de flyttar till Stockholm 1844 har jag redan koll på dem, inklusive Peter Magnus första hustru Margareta Christina Bergman; det kanske inte framgick tillräckligt tydligt? (Det var i alla fall därför jag postade under Okänd församling i Stockholm.) Ovan nämnde sonen Karl August är för övrigt min, dvs min sambos, ana.
 
Att Maria Roos dör i Julita 1883 visste jag dock inte, kanske det går att spåra henne och Peter Magnus bakvägen... fast då hon gifter sig med Peter Magnus anges hon vara född 1805, i senare längder ändrat till 1806, och därefter till 1796. Det ovan angivna födelsedatumet, 24/2 1799, har alltså sina konkurrenter.
 
Min fråga var alltså: Är det någon som stött på paret Ljungman/Roos i någon Stockholmsförsamling? Efter 1844, i första hand.
 
Vänliga hälsningar
 
Olof Öberg

19
Jag söker efter Sadelmakaren Peter Magnus Ljungman, född 1/11 1790 i Norrköping, med hustrun Maria Persdotter Roos f. 1796 eller 1806 i Färnebo och sonen Bengt Alfred, f. 9/1 1839 i Floda.
 
De flyttar från Floda AI:11a, sid 51, år 1844 med destinationen Stockholm. Jag har återfunnit Peter Magnus Ljungman via Stadsarkivets hemsida i mantalsuppgifter från Maria norra församling; den 23/11 1844 sägs han wistas såsom Resande här i Staden och skattskrifwes i Nyköpings stad. Likaså 1847 och 1850, sistnämnda år som f.d. sadelmakare. Jag hittar dem inte i Marias inflyttningsbok för 1844, ej heller i inflyttningsböckerna för någon av Nyköpings församlingar.
 
Är det någon som stött på paret Ljungman/Roos i någon Stockholmsförsamling, eller har tips på hur jag ska kunna återfinna dem på ett enklare sätt än att bläddra igenom kyrkböckerna i hela Stockholm?
 
Vänliga hälsningar
 
Olof Öberg

20
Stigtomta / Stigtomta
« skrivet: 2012-06-28, 18:19 »
Tack! Då fantiserade jag åtminstone inte ihop dessa uppgifter på egen hand.
 
Du kan väl meddela här om du får något svar från AD?
 
/Olof

21
Stigtomta / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-06-28
« skrivet: 2012-06-28, 08:20 »
Hej! Jag har ett problem jag hoppas kunna få hjälp med.
 
Jag har nyligen tagit upp en gren av forskningen som varit vilande. Sedan ett år tillbaka använder jag ArkivDigital och hoppas nu bland annat kunna tolka sånt som tidigare varit svårläsligt. Enligt mina anteckningar hittade jag senast det begav sig en viss familj i AI:7, sid 24, men när jag nu går till den sidan på AD finns inte familjen där. Platsens namn, Qwarnen, hittar jag heller inte på sidan fast den enligt volymens register ska finnas där. Jag har skummat igenom hela längden utan att hitta den aktuella familjen.
 
Är det möjligt att AD filmat ett annat ex av längden än den som finns i mormonfilmerna?
 
Jag undrar nu om någon vänlig själ med tillgång till Genline, eller motsvarande (dvs mormonfilmerna), kan ta en snabb titt i längden för att se om mina uppgifter återfinns där.
 
Volymen är alltså Stigtomta AI:7, sida 24. Familjen består av Jonas Jansson Walberg, född 14/1 1774, med hustrun Brita Jakobsdotter, född 16/8 1781, och deras barn. De gamla noteringar jag har, som jag bör ha hittat i denna volym men inte återfinner nu, är dottern Lovisa Sofia född 24/11 1816 (hon finns dock i dopboken), och en notering om att familjen flyttat till Kila 1819. I AI:6 (1811-15) finns de på sida 19.
 
Tacksam för all hjälp.
 
Vänliga hälsningar,
 
Olof Öberg
 
(Meddelandet ändrat av spiring 2012-06-28 08:23)

22
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 13 november, 2013
« skrivet: 2011-08-25, 10:33 »
Dear Joan,
 
I don't have access to the sources right now, but Piteå lappmark generally means the parishes Arjeplog, Arvidsjaur and Malå in Lappland. Have you checked there?
 
Olof Öberg

23
Huddunge / Huddunge C:2 1714-1803 (GID: 2342.12.81700)
« skrivet: 2008-07-20, 21:22 »
Jag får det till förrijdar skiötten, dvs förridaren/skytten.
 
/Olof

24
Lars Jonsson verkar för övrigt ha varit nämndeman under någon tid.
 
/Olof

25
Hej Ann-Evy!
 
De bodde på Sjulnäs 11; Lars Jonsson var enligt hfl 1750-70 född 1701 och Kerstin Andersdotter 1708. De gifte sig den 26 november 1727 och Kerstin angavs då vara från Bergsviken. Innan dess bodde Lars med sin mor Karin Larsdotter i Sjulnäs 11.
 
Enligt födelseboken var Lars född 1/8 1701 i Sjulnäs. Det finns en Kerstin född i Bergsviken 31/8 1708, dotter till Anders Olsson, som kan vara rätt person.
 
Enligt boken Delar ur Sjulnäs historia dog Lars 19/8 1783 och Kerstin 12/8 1799, jag har inte kollat det i källorna.
 
Mvh Olof Öberg

26
Bara för att följa upp (nån kan ju vara intresserad någon gång i framtiden):
 
Mycket riktigt fanns alla de uppgifter jag letat efter i bouppteckningarna. Jag har också lyckats hitta familjen i Skeppsholmens kyrkböcker (dvs i Stockholm); de bodde där till 1802, då de enligt uppgift flyttade till Piteå.
 
Olof

27
Kom plötsligt på vad det är för källa det måste röra sig om... en bouppteckning, naturligtvis. Och enligt SVAR finns det en Thotelius i bouppteckningsregistret för Norrbottens län... måste ta mig till Uppsala Landsarkiv vid tillfälle, de har SVAR-konto på en dator där.

28
Husby-Långhundra / Husby-Långhundra
« skrivet: 2007-12-15, 16:42 »
Håller med Ulla Bagge, på denna bild ser det ut som Barbro Isacsdr.

29
Knivsta / Knivsta
« skrivet: 2007-12-04, 20:55 »
Jag kan tillägga att Ängby, Segersta, Oleda, Wallox-Säby och Årby (i Lagga) är namn som lever kvar ännu. Något Grillby känner jag inte till, men det verkar vara ett alternativt namn för Gredelby - Grillby förekommer i hfl till mitten av 1850-talet, och försvinner när Gredelby dyker upp. (Huset där jag bor ligger på Gredelbys forna mark!)
 
Olof
 
(Meddelandet ändrat av Spiring den 04 december, 2007)

30
Knivsta / Knivsta
« skrivet: 2007-12-04, 17:04 »
Hej Ann-Mari!
 
Jag tycker det ser ut som följande:
 
1764: Sept. 10 föddes och 11 döptes Jan Janssons G. Barn i Grillby, och blef i dopet kallad Johan. Wittnen woro följande Stud. H. Berg i Engby, And. Andersson i Segersta, Tolfman Pehr Erssons hustru i Grillby och _äst Linds dott. Greta Stina i Segersta.
 
1767: Junii __ föddes och 10de döptes __ Jan Janssons G. Barn i Grillby, och blef i dopet kallad Pehr. Wittnen woro följande ___ Trägårds__ __ Norling wid Wallox Säby, drängen Pehr Pehrsson i Oleda, Jan Janssons hust Anna Majia[?] Jonsdotter i Wibo Sn. och ___[ortnamn] och Pig. Marg. Persdott. uti Lagga Årby[?].
 
Båda barnen har Jan Jansson i Grillby som far, så det kan alltså mycket väl vara rätt personer du hittat.
 
Vad dina tidigare frågor beträffar, så verkar det som att volym C:2 Knivsta innehåller Alsikes dop-, vigsel- och begravningsbok. Inte konstigt att du inte hittade rätt, alltså (fast det finns flera Johan/Jan födda 1765 där också).
 
Vänliga hälsningar
 
Olof Öberg (som sitter i Knivsta och skriver detta)
 
PS. Wibo Sn borde syfta på Vidbo församling, som numera hör till Skepptuna församling. DS.
 
(Meddelandet ändrat av Spiring den 04 december, 2007)

31
Hej! Jag skrev nedanstående under rubriken Nederluleå, men egentligen passar det bättre här. Alla källhänvisningar rör alltså Nederluleå församling.
---------------------------------
 
Jag söker uppgifter om föräldrarna till Fredrik Wilhelm Nyström, som i hfl AI:6b sid 108 anges vara född 6/9 1796 (ändrat till 1797).  
 
Jag har följande uppgifter från kyrkböcker och mantalslängder: Afsk. Sergeanten Fredrik Nyström kommer till Kyrkobordet ca 1805-6 med hustru Maria och barnen Pehr, född ca 1792-3, och Fredrik Wilhelm (som i mantalslängder omväxlande kallas Fredric och Wilhelm). I begravningsboken 15/12 1806 noteras att Skomakaren Fredrik Nyströms hustru Maria Christina Tottelia ifrån Gl. Staden dör, 49 år gammal. I senare mantalslängder finns också en person till i familjen, Kajsa som verkar vara född ca 1789. Fredrik Nyström gifter om sig i maj 1808 med Cajsa Lisa Jönsdotter Rosendal, och flyttar till Alvik, där han skrivs som skomakare. Den 2 maj 1813 drunknar han på svag is. Denne Fredrik Nyström torde vara densamme som föds 1/8 1768, bor i Gamla Staden fram till 1880-talet och sedan lämnar församlingen.  
 
Av detta drar jag slutsatserna att Fredrik Wilhelm är son till Fredrik Nyström och Maria Christina Tottelia, eller till någon av dem från tidigare äktenskap. Han har minst två äldre syskon eller halvsyskon. Fredrik Wilhelm är dock inte född i Nederluleå. Jag förmodar att Fredrik Nyström tjänstgjort som sergeant i någon annan församling, i Sverige eller Finland, och där bildat familj med Maria Christina.  
 
Nu har jag dock dessutom tillgång till en anutredning jag fått kopierad för länge sedan av äldre släktingar. Det tycks vara ett beställningsarbete som utförts 1975 av en Lena Nordin, då bosatt i Bjästa, och där finns betydligt fler uppgifter än de jag har hittat. Frågan är bara var hon hittat dem; inga källor finns angivna, men det hänvisas till en stencil som jag inte har fått någon kopia på.  
 
I denna utredning kan följande kompletterande uppgifter läsas:  
 
Fredrik Nyström: [...]var sergeant vid arm?ns flotta  
 
Maria Christina Thotelius: var gift första gången Ekbom, med vilken hon hade barnen Pehr Magnus Ekbom, född omkr. 1792, Anna Ulrica Ekbom född 1785 och Catharina Charlotta Ekbom, född 1789. Det andra giftet ingicks med ovan nämnda Fredrik Nyström, med vilken hon hade barnet Fredrik Wilhelm.  
 
Här finns alltså åtskilliga uppgifter som inte står vare sig i kyrkböckerna eller mantalslängderna. Jag har försökt hitta Fredrik Nyström i rullor för arm?ns flotta, men utan framgång. Tror inte heller Lena Nordin funnit den uppgiften i dessa rullor. Och det enda släktnamn jag hittat på hustrun är dödsnotisens Tottelia, så formen Thotelius måste också ha hittats någonstans, liksom barnens namn. Däremot har hon inte funnit var Fredrik Wilhelm föddes, och inte heller Maria Christina Tottelias ursprung, så slutsatsen om Fredrik Wilhelms föräldrar kan inte anses hundraprocentigt säker.  
 
Har någon några id?er om vilka källor dessa uppgifter kan ha hämtats från (förmodligen på Landsarkivet i Härnösand), eller rentav stött på någon av dessa personer tidigare? (Jag känner till Fredrik Nyströms anor i Nederluleå, men vill gärna få reda på var han uppehållit sig under de tjugo år då han inte finns i församlingen. Hittar man honom någon annanstans, så borde man också hitta hans hustru.)  
 
Tilläggas kan att Nyström inte är hans soldatnamn, han hette så redan som ung.  
 
Tacksam för alla uppslag.  
 
Vänliga hälsningar,  
 
Olof Öberg

32
Jag söker uppgifter om föräldrarna till Fredrik Wilhelm Nyström, som i hfl AI:6b sid 108 anges vara född 6/9 1796 (ändrat till 1797).
 
Jag har följande uppgifter från kyrkböcker och mantalslängder: Afsk. Sergeanten Fredrik Nyström kommer till Kyrkobordet ca 1805-6 med hustru Maria och barnen Pehr, född ca 1792-3, och Fredrik Wilhelm (som i mantalslängder omväxlande kallas Fredric och Wilhelm). I begravningsboken 15/12 1806 noteras att Skomakaren Fredrik Nyströms hustru Maria Christina Tottelia ifrån Gl. Staden dör, 49 år gammal. I senare mantalslängder finns också en person till i familjen, Kajsa som verkar vara född ca 1789. Fredrik Nyström gifter om sig i maj 1808 med Cajsa Lisa Jönsdotter Rosendal, och flyttar till Alvik, där han skrivs som skomakare. Den 2 maj 1813 drunknar han på svag is. Denne Fredrik Nyström torde vara densamme som föds 1/8 1768, bor i Gamla Staden fram till 1880-talet och sedan lämnar församlingen.
 
Av detta drar jag slutsatserna att Fredrik Wilhelm är son till Fredrik Nyström och Maria Christina Tottelia, eller till någon av dem från tidigare äktenskap. Han har minst två äldre syskon eller halvsyskon. Fredrik Wilhelm är dock inte född i Nederluleå. Jag förmodar att Fredrik Nyström tjänstgjort som sergeant i någon annan församling, i Sverige eller Finland, och där bildat familj med Maria Christina.
 
Nu har jag dock dessutom tillgång till en anutredning jag fått kopierad för länge sedan av äldre släktingar. Det tycks vara ett beställningsarbete som utförts 1975 av en Lena Nordin, då bosatt i Bjästa, och där finns betydligt fler uppgifter än de jag har hittat. Frågan är bara var hon hittat dem; inga källor finns angivna, men det hänvisas till en stencil som jag inte har fått någon kopia på.  
 
I denna utredning kan följande kompletterande uppgifter läsas:
 
Fredrik Nyström: [...]var sergeant vid arm?ns flotta
 
Maria Christina Thotelius: var gift första gången Ekbom, med vilken hon hade barnen Pehr Magnus Ekbom, född omkr. 1792, Anna Ulrica Ekbom född 1785 och Catharina Charlotta Ekbom, född 1789. Det andra giftet ingicks med ovan nämnda Fredrik Nyström, med vilken hon hade barnet Fredrik Wilhelm.
 
Här finns alltså åtskilliga uppgifter som inte står vare sig i kyrkböckerna eller mantalslängderna. Jag har försökt hitta Fredrik Nyström i rullor för arm?ns flotta, men utan framgång. Tror inte heller Lena Nordin funnit den uppgiften i dessa rullor. Och det enda släktnamn jag hittat på hustrun är dödsnotisens Tottelia, så formen Thotelius måste också ha hittats någonstans, liksom barnens namn. Däremot har hon inte funnit var Fredrik Wilhelm föddes, och inte heller Maria Christina Tottelias ursprung, så slutsatsen om Fredrik Wilhelms föräldrar kan inte anses hundraprocentigt säker.
 
Har någon några id?er om vilka källor dessa uppgifter kan ha hämtats från (förmodligen på Landsarkivet i Härnösand), eller rentav stött på någon av dessa personer tidigare? (Jag känner till Fredrik Nyströms anor i Nederluleå, men vill gärna få reda på var han uppehållit sig under de tjugo år då han inte finns i fösamlingen. Hittar man honom någon annanstans, så borde man också hitta hans hustru.)
 
Tilläggas kan att Nyström inte är hans soldatnamn, han hette så redan som ung.
 
Tacksam för alla uppslag.
 
Vänliga hälsningar,
 
Olof Öberg

33
Sundborn / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-30
« skrivet: 2007-03-14, 10:02 »
Hej igen, Maria!
 
Har nu kollat lite snabbt och visst, det verkar definitivt vara rätt Wilken. Även dottern Kerstin, född 1703, finns med. Återigen stort tack!
 
Olof Öberg

34
Sundborn / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-30
« skrivet: 2007-03-14, 09:36 »
Hej Maria!
 
Har inte varit på anbytarforum på ett tag och såg ditt svar först nu. Dina uppgifter om Wilken Wilkensson verkar riktigt intressanta, och jag ska kolla upp dem så fort jag kan.
 
Tusen tack!
 
Olof Öberg

35
Tack Kjell, jag kände till Johan Adam Lönnbergs föräldrar men inte längre bakåt.
 
Problemet är dock att jag inte nöjer mig med den muntliga traditionen, jag vill hitta starkare indicier för om Johan Adam Lönnberg är min ana eller inte. Därav min fråga om domböckerna.
 
Är det förresten någon som stött på namnet Lindström i samband med Blåsmark? Det skulle kunna vara en ledtråd. Eller sett namnet Maria Lindström, kanske som fadder?
 
Tacksam för alla uppslag.
 
Olof Öberg

36
Hej!
 
Jag söker anorna till Johan Edvard Lönnberg, född 11/7 1832 i Piteå stad. Modern var pigan Maria Lindström och fadern ej angiven.
 
Muntlig tradition anger att fadern skulle varit Johan Adam Lönnberg, son till Anders Lönnberg och Sophia Magdalena von Gertten; sedermera gift med Fredrika Holmström. Jag skummade igenom domböcker för ett par år sedan, men hittade ingen bekräftelse på att han skulle vara far till Johan Edvard. (Dock skall modern ha hävdat detta, och därför gav hon / tog sonen namnet Lönnberg.) Har någon som lusläst domböcker hittat något om denne Johan Adam Lönnberg?
 
Vad gäller modern, Maria Lindström, är det nästan lika illa. Hon anges i flera källor vara född 1807, tidigast i hfl AI:3 sid 168, men i hfl AI:2 sid 108 anges hon vara 25 år och året 1807 kan vara omskrivet från att hon var 25 år 1832 - det sista året AI:2 fördes. Kanske var det dock inte 1832 hon var 25 år? (Dopboken för 1832 angav hennes ålder till 25-30.) Muntlig tradition säger att hon var från Blåsmark, vilket naturligtvis inte alls behöver stämma.
 
Enbart muntlig tradition går inte att basera vidare forskning på, så om jag inte med eller utan hjälp finner samtida, skriftliga källor som styrker traditionen har jag fastnat här.
 
Mycket tacksam för alla ledtrådar.
 
Vänliga hälsningar
 
Olof Öberg

37
Mogata / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-14
« skrivet: 2006-04-19, 07:25 »
Sture: Ingen fara, det var ju jag som läste fel från början.
 
Tommy: Tack för dina uppgifter! Jag började titta på Jonas Tjäder sent igår kväll, hann inte så långt men kunde konstatera att han avskedats runt 1840; han och hans hustru flyttades till en annan sida i hfl 1840-45 men har senare strukits utan kommentar. Deras äldsta (?) barn angavs vara född i Skönberga 1805 eller 1806 (minns ej vilket nu), men jag hittade henne inte i födelseboken där. Men allt detta klarnar nog när jag forskar vidare.
 
Hälsningar
 
Olof Öberg

38
Mogata / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-14
« skrivet: 2006-04-18, 15:16 »
Tack, Sture!
 
Jag tänkte att jag kanske läst fel, och sökte efter Tjädertorpet istället... och jag hittade faktiskt detta på Sofi, rivet knekttorp å Solberga. Sen såg jag att du redan hunnit svara. Sidan du hänvisar till är precis den jag sökte. När jag läser det nu ser det mer ut som T- än F-, men det är lite otydligare i födelseboken.
 
Har nyligen börjat forska i Östergötland/Närke efter ett par år i ett fåtal Dala-socknar, så jag har lite dålig koll på alla ortnamn än så länge...
 
Tack än en gång!
 
Olof Öberg

39
Mogata / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-14
« skrivet: 2006-04-18, 08:06 »
Jag undrar om någon känner till var Fjädertorpet låg? En av mina anor föddes där 6/4 1811, fadern Båtsman Jonas Fjäder och modern Maja Andersdotter.
 
Förmodar att det var ett båtsmanstorp, även om jag inte hittat Jonas Fjäder i soldatregistret, och jag hittar det säkert om jag söker igenom hela hfl - men sparar gärna lite söktid...
 
Vänliga hälsningar
 
Olof Öberg

40
Svartnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 16 september, 2006
« skrivet: 2006-02-25, 17:03 »
Boken Svartnäsfinnar är intressant, men man bör kontrollera uppgifter i originalböckerna. Almegård läste ibland fel och en del slutsatser han drog finns det inte alltid fog för. Söker man anor i Svartnäs är boken dock en bra inspirationskälla.
 
Olof Öberg

41
Sundborn / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-30
« skrivet: 2006-02-21, 07:22 »
Nej, men du hittar dem säkert om du går till aktuell husförhörslängd.
 
Olof

42
Sundborn / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-30
« skrivet: 2006-02-20, 07:39 »
Peter:
 
Sundborns födelsebok C:5, nr 13 1831. Agneta Christina, född 10/4, föräldrarna Pehr Jansson och dess hustru Christina Jansdr i Finngärdet.
 
Hälsningar
 
Olof Öberg

43
Sundborn / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-30
« skrivet: 2006-01-29, 13:27 »
Jag undrar om någon har upplysningar om Wilken Wilkensson, bosatt (?) i Karlsbyn under tidigt 1700-tal?
 
Han gifter sig 20/4 1702 med en Andersdotter i Karlsbyn; vigselboken är skadad, men utifrån andra kyrkoböcker verkar det som att hon hette Anna och var dotter till Anders Matsson. De får en dotter, Kerstin, 11/2 1703.
 
Wilken återfinns inte i förhörslängderna; i AI:2 (1700-37) finns dock Kiersten Wilkensdotter skriven i Anders Matssons familj på sidan 23v, och Hustru Anna Wilkens med dottern Kerstin och mågen Erich Jönsson på sidan 104v. Jag vet att Erich Jönsson var gift med Kiersten Wilkensdotter.
 
22/5 1737 begravdes Wilken Wilkens änka i Karlsbyn.
 
Wilken dyker alltså upp i Sundborn 1702, får ett barn 1703, men i övrigt har jag inte funnit honom i kyrkböckerna. Varifrån kommer han, och vart tar han vägen? (Soldat?)
 
Tack på förhand,
 
Olof Öberg

44
Sundborn / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-30
« skrivet: 2006-01-24, 19:22 »
Rikard: Tiburts Tiburtson dog 3 mars 1746, hans ålder angavs vara 95 år. Den som är överstruken på sid 93 (paginering 86) i AI:4 är Tiburts Tiburts änka. Tiburts Tiburtsson var alltså knappast bror till Israel.
 
Beträffande Israel och personalieboken du hänvisar till sägs han vara född i Sundborns socken och Karsbyn, dvs Karlsbyn. Det är lite intressant eftersom den Elisabet Israelsdotter som Birgitta nämner bodde i Karlsbyn och hade en oäkta son Israel. Tyvärr stämmer ju inte föräldrarnas namn...  
 
Mvh
 
Olof Öberg

45
Oanständiga ortnamn / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-10
« skrivet: 2006-01-10, 12:11 »
En gång i tiden fanns norr om Piteå byn Pullnäs. Detta var inte ett oanständigt namn, men tydligen fanns det de som var oroliga för vad folk skulle få för associationer, så byn heter numera Tullnäs. Däremot finns Pullnäsbodarna en bit därifrån kvar. Detta namnbyte skedde ganska nyligen, åtminstone efter 1940-talet, tror jag. (Tydligen menade många ortsbor att byn ursprungligen hetat T-, men detta finns det inga belägg för, så det får nog skrivas på prydhetskontot.)
 
Min mattelärare på gymnasiet i Karlskrona var ordförande i hembygdsföreningen där (Gamla Carlscrona tror jag den hette). Vi var på båtutflykt i skärgården en gång, och han pekade då ut två passager som gick under namnen Jungfruhålet respektive Horhålet - den förstnämnda trång, den senare bred.

46
Yrken S / Smältare
« skrivet: 2006-01-10, 11:06 »
Om det fanns gruvor i Grängesberg? Frågan är väl snarare om det funnits något annat än gruvor i Gränges...
 
http://hem.passagen.se/jweb/historia.html

47
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-16
« skrivet: 2006-01-10, 08:16 »
Ove, ett tips: Swedsgården står under Bengtsheden i hfl AI:3 och där finns också familjen du söker. Var dock försiktig med angivna födelseår, de stämmer inte alltid i böckerna från den här tiden.
 
Olof

48
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-16
« skrivet: 2006-01-09, 21:36 »
Hej Ove, det blev en miss där; jag menade C:3. Öppna den boken i Genline och ta fram film 70500; Brita är nr 4 för år 1749, näst längst ned på vänstra sidan.
 
Lycka till med forskandet framöver! Som framgår av Björn Engströms inlägg ovan är det AI:3 som innehåller alla gårdar i socknen 1747-74. (Senare längder är byarna ofta uppdelade på två eller tre olika böcker, så det tar längre tid att hitta rätt personer.)
 
Hälsningar
 
Olof Öberg

49
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-16
« skrivet: 2006-01-08, 22:35 »
Ove: Brita står i födelseboken C:2 på just det datumet, föräldrarna Eric Hansson och Brita Johansdr i Swedsgården. Menar du att det inte räcker som verifikation, eller hade du inte tillgång till födelseboken?
 
Hälsningar
 
Olof Öberg

50
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-16
« skrivet: 2006-01-07, 21:17 »
Ett dagsfärskt exempel på hur de olika volymerna kan användas:
 
Jag sökte dödsdatum och -notis för Anna Hansdotter f 1689, hustru till Olof Hansson och bosatt i Klockarnäs. De finns i AI:3, sid 72 längst ned; båda är strukna, alltså döda någon gång under den tid längden fördes.
 
I kladden i AI:2 finns de längst ner på sid 86, utan noteringar om dödsfall; i extralängden AI:4 finns Olof Hansson på film 94600v (ingen paginering) men inte hustrun Anna Hansdotter. Av detta drar jag slutsatsen att Anna dött någon gång mellan 1763 och 1769, och Olof efter denna tid; jag har ju tidigare sett att kladden har uppgifter som hänt tidigt 1763, och att volymerna 4 och 5 troligtvis börjat föras i slutet av 1760-talet. (Osäkerhetsmarginalerna kan vara något eller ett par år.) Och mycket riktigt hittade jag Anna i begravningsboken, död 21/7 1763, samt Olof död 6/10 1770.
 
En vanlig släktforskare (i motsats till Björn, som forskar om hela socknen) kan alltså använda sig av kladden och extravolymerna för att spara tid. I detta fall slapp jag ju lusläsa begravningsboken från 1747 och framåt.
 
Hälsningar
 
Olof Öberg

51
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-16
« skrivet: 2006-01-07, 18:52 »
OK, jag fattar. Har tidigare tagit för givet att volymerna 3-5 förts parallellt, som senare volymer, och upptäckte att något inte stämde. Men AI:3 är alltså den riktiga volymen.
 
Jag tror dock inte att kladden är en kladd för vol 3, utan för vol 4-5. Det finns som sagt noteringar från tidigt 1760-tal i kladden, och detta vore ju poänglöst om man samtidigt fört vol 3 från 1747. Däremot stämmer det om man antar att kladden är till vol 4-5 och att dessa börjat föras under 1760-talet. För detta talar också att det inte finns någon kladd för byarna i Svartnäs (och uppgifterna där är heller inte strukna); dessa återfinns heller inte i vol 4-5.  
 
Alternativt har kladden i vol 2 under ett par år använts på samma sätt som vol 4-5 användes senare, och är i så fall ingen egentlig kladd utan en tidig hjälpvolym. Med andra ord: huvudvolym 1747-74 är AI:3; hjälpvolymer under samma tid är AI:2 (kladd) fram till 1760-talet, därefter AI:4-5.
 
Man borde alltså om inte annat kunna använda kladden om man vill se läget ungefär i mitten av 1760-talet, och vol 4-5 om man vill se händelser under tiden sent 1760-tal till ca 1774, även om de flesta uppgifterna finns i huvudvolymen 3.
 
Hälsningar
 
Olof Öberg

52
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-16
« skrivet: 2006-01-04, 19:30 »
Tillägg till ovanstående inlägg:
 
AI:3 började uppenbarligen föras 1747, men inte AI:4-5. Min gissning är att dessa volymer började föras ca 1768-69, av skrivstilar mm att döma.
 
Olof Öberg

53
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-04
« skrivet: 2006-01-04, 11:13 »
Angående Svärdsjös hfl AI:2 (1706-46): som Björn Engström skrev den 4 oktober är det de överstrukna uppgifterna som gäller för den period som längden sägs täcka. Det verkar dock inte vara så enkelt som att de uppgifter som skrivits in senare enbart är kladd för den tredje hfl. Se följande exempel:
 
AI:2, sid 146, Enviken: Johan, son till Lars Larsson Finn. Ingen notering om dödsfall. Dessutom finns bland annat Hu Margeta, sonen Lars (död) och dennes hustru Margeta Hansdotter.
 
AI:2, sid 138, Enviken (kladd): ingen Johan Larsson, däremot finns Johan Lars Enkehustru Margeta, född 1688 men överstruken - dvs död. Dessutom Lars Joh Enk h Margeta, född 1704.
 
AI:5, film 101400h: Ingen notering finns om vare sig Johan Larsson eller hans hustru Margeta. Däremot Lars Jans Ä:h Margr, född 1704 men död.
 
Här kan man se att kladden faktiskt täcker en övergångsperiod mellan volym två och tre. Här finns uppgifter som inte finns i någon av de ordinarie volymerna, till exempel Johan Larssons hustrus födelseår.
 
Hur lång är då denna övergångsperiod? Johan Larsson dog 27/2 1749 och hans änkehustru Margeta Knutsdotter 21/2 1763. Jag kan inte tolka just detta exempel på något annat sätt än att volym tre, som ska täcka 1747 till 1774, faktiskt inte börjat föras förrän en bit in på 1760-talet; de första årtiondena får man söka i kladden i föregående hfl. Dessutom finns det en övergångsperiod mellan vol 2 och kladden, där Johan Larssons död 1749 inträffar.
 
Jag kan inte uttala mig om huruvida just detta exempel är väldigt missvisande (det kan säkert Björn kommentera), men man gör hur som helst sig själv en otjänst om man ignorerar kladden. Oavsett under hur många, och vilka, år den förts bör man betrakta den som en vanlig hfl - som volym 2?.
 
Hälsningar
 
Olof Öberg

54
Överkalix / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-05
« skrivet: 2006-01-01, 14:02 »
Ett tillfällighetsfynd:
 
Svärdsjö (Kopparberg), C:2 begravning 14/12 1718, Hu Kerstin Andersdotter ifrån Öfwer Calix och Wästerbotn död af bröstetäppa 61 år

55
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-04
« skrivet: 2006-01-01, 12:15 »
Tack än en gång, Björn. (Och naturligtvis skulle det vara 3/12 1806.)
 
Jag har lånat Almegårds bok Svartnäsfinnar, och det är en bra inspirationskälla men som skrivits här innan måste uppgifterna kontrolleras noga - oftast syns det när han fabulerar eller spekulerar, men inte alltid. Och som vi alla läser han fel ibland.
 
Hälsningar
 
Olof Öberg

56
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-04
« skrivet: 2005-12-30, 13:17 »
Björn: du (eller någon annan) har säkert svar på följande också:
 
Olof Olsson, född 28/1 1736 i Västra Svartnäs, fader Olof Nilsson - dör enl hfl (AI:17 sid 229) ca 1805-06. I begravningsboken 3/12 1706 finns en Olof Olsson från Västra Svartnäs. Det är dock ovanligt mycket som inte stämmer - födelseåret, vigselåret (fel på 11 år), hustruns förnamn, moderns patronymikon... det som stämmer är faderns namn, moderns förnamn, hustruns patronymikon och barnens antal (en son och fem döttrar); samt att det inte finns så många andra att välja på.
 
Födelseåret anges i andra källor till minst tre olika, så det hakar jag inte upp mig på; men är det trots de andra felen rätt Olof Olsson?
 
Tack på förhand,
 
Olof Öberg

57
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-04
« skrivet: 2005-12-30, 12:50 »
Tack Björn, du är en klippa!

58
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-04
« skrivet: 2005-12-28, 22:55 »
Jag undrar om någon har uppgifter om följande personer; jag känner deras anor och barn, men inte vart de själva tar vägen.
 
1. Anders Ersson, född 25/5 1772 i Enviken; föräldrar Erik Larsson och Karin Hansdotter. Kallas Finn Anders Ersson i en källa.
 
2. Dennes hustru Kerstin Danielsdotter, född 2/8 1774 i Båtpers; föräldrar Daniel Knutsson och Anna Olsdotter.
 
I Svärdsjös hfl AI:17 (1805-15), sid 222 Båtpers, noteras Anders vara tokig och Kerstin sjuklig. Det står inget om att de skulle ha flyttat eller dött. Dock hittar jag dem inte i Båtpers i efterföljande längd. Jag har skummat igenom alla tre delarna av husförhörslängden, och begravningsboken för aktuella år, men inte funnit dem; kan dock ha missat något.
 
Uppslag mottages tacksamt.
 
Hälsningar
 
Olof Öberg
 
(Skrives även under Svartnäs)

59
Svartnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 16 september, 2006
« skrivet: 2005-12-28, 22:53 »
Jag undrar om någon har uppgifter om följande personer; jag känner deras anor och barn, men inte vart de själva tar vägen.
 
1. Anders Ersson, född 25/5 1772 i Enviken; föräldrar Erik Larsson och Karin Hansdotter. Kallas Finn Anders Ersson i en källa.
 
2. Dennes hustru Kerstin Danielsdotter, född 2/8 1774 i Båtpers; föräldrar Daniel Knutsson och Anna Olsdotter.
 
I Svärdsjös hfl AI:17 (1805-15), sid 222 Båtpers, noteras Anders vara tokig och Kerstin sjuklig. Det står inget om att de skulle ha flyttat eller dött. Dock hittar jag dem inte i Båtpers i efterföljande längd. Jag har skummat igenom alla tre delarna av husförhörslängden, och begravningsboken för aktuella år, men inte funnit dem; kan dock ha missat något.
 
Uppslag mottages tacksamt.
 
Hälsningar
 
Olof Öberg
 
(Skrives även under Svärdsjö)

60
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-04
« skrivet: 2005-12-08, 22:25 »
Tack! Jag misstänkte att det var något sådant det var fråga om, men tyckte ändå det verkade omständligt att exempelvis besöka Klockarnäs vid tre olika tillfällen för olika gårdar... men det som klassades som Klockarnäs kanske var ett till ytan stort område.
 
Det är lite fascinerande att hamna i en ny socken efter att ha forskat länge i en annan, först får man inget grepp alls men efterhand börjar man känna igen byanamnen och i vilken ordning de kommer i husförhörslängderna... och så småningom faller allt på plats, man börjar känna igen enskilda familjer i byarna. Nu lär detta dröja med Svärdsjö, som var en så pass stor socken, men i Sundborn har jag forskat tillräckligt länge...

61
Svärdsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-04
« skrivet: 2005-12-08, 14:34 »
Jag har ganska nyligen börjat forska i Svärdsjö, mestadels 1700-talet.  
 
I hfl från andra hälften av detta sekel förekommer gårdar under samma by i flera av de parallella volymerna. Lite krångligt om man söker en bestämd familj i en bestämd by, man kan få leta igenom tre längder innan man hittar dem... vet någon (Björn Engström till exempel) om det finns någon logik i uppdelningen på volymer? I så fall vilken?
 
Tack på förhand,
 
Olof Öberg

62
Hej Britt!
 
Kanske är detta inte aktuellt längre, men på stora Riksarkivet i Marieberg har de massor av mantalslängder och domböcker. När jag forskade i mantalslängder för ett par år sedan fick jag beställa fram originalhandlingar - detta tyckte jag var en fördel eftersom läsbarheten var högre.  
 
Vänliga hälsningar
 
Olof Öberg

63
Näshulta / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-07-26
« skrivet: 2005-07-30, 22:15 »
Hej!
 
Om husförhörslängderna är bevarade från 1779 kan du försöka att följa alla tänkbara kandidater framåt i tiden. Oftast visar det sig då vilken som är din ana.
 
Vänliga hälsningar,
 
Olof Öberg

64
Ramsberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-01
« skrivet: 2005-06-19, 22:04 »
Hej Maj-Brith, se mitt svar under Norrbärke socken.
 
Hälsningar
 
Olof Öberg

65
Norrbärke / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-09
« skrivet: 2005-06-19, 22:02 »
Hej Maj-Brith!
 
Personerna du är ute efter finns bland min sambos anor. Har en hel del kvar att utforska, men här är i alla fall ett par uppgifter:
 
Erik Ersson, född ca 1694
Kerstin/Christina Larsdotter, född ca 1689
(Källa: Ramsberg: AI:5 (1723-33), sid 63, Lövåsen)
 
Jag kommer förmodligen att titta mer på dessa under semestern i juli/augusti.
 
Anna Persdotter har jag inte fler uppgifter om, dock har jag en del om hennes man Samuel Persson. Hör av dig till mig på spiring@home.se om du vill ha de uppgifterna.
 
Hälsningar Olof Öberg

66
Holger / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-08
« skrivet: 2004-05-04, 09:24 »
Ovanstående problem fixat, med hjälp av en vänlig själ!
 
Olof

67
Holger / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-05-03
« skrivet: 2004-05-03, 13:32 »
Hej!
 
Jag har samma problem som Mikael Persson beskrev den 18 juli 2003: jag har en databas som är skapad i Holger5, med uppgifter jag inte har någon annanstans, och har inte programmet kvar. Finns det någon vänlig själ, som använder Holger, som skulle kunna åtaga sig att konvertera databasen till en GEDCOM-fil? Kontakta mig helst direkt (spiring@home.se).
 
Tack på förhand,
 
Olof Öberg

Sidor: [1]