ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Margareta Holmgren

Sidor: [1]
1
Borgsjö / SV: Borgsjö
« skrivet: 2017-02-05, 21:36 »
Tusen tack för svaren!
Så roligt att höra att det finns mera information att hitta!
För den som är intresserad av sånt kan jag berätta att Karin Abrahamsdotters dotterdotterdotterdotterson har mtDNA J1c2b, om det skulle dyka upp fler från trakten med den "signaturen" på mödernet.

2
Borgsjö / SV: Borgsjö
« skrivet: 2017-02-03, 22:36 »
Hej!
Jag undrar om nån kan svara på om den Jon Jonsson som det skrivs en bouppteckning för i Granboda 1816 kan ha något att göra med Sigrid Kajsa Jonsdotter född 4/7 1815 i Granboda? Var det hennes far blev hon snabbt faderlös.

3
Allmänt / SV: Lappar nedan lappmarksgränsen i Västerbotten
« skrivet: 2017-01-14, 14:09 »
Var inne på Sverigeprojektet i början på veckan och såg att fler hade fått samma resultat, Y-DNA N, som hade rötter i Risåträsk och Burträsk. Och jag håller fullständigt med om att DNA inte bestämmer din kulturella tillhörighet eller ska användas MOT nån person eller folkgrupp. Den kulturella identiteten får du från den familj du lever i, det språk du talar och de traditioner du följer. Däremot är DNA ett intressant verktyg för att förstå hur mycket folk rörde på sig förr i tiden. Och snart ett år med DNA släktforskning har verkligen gett mycket då man får anledning och möjlighet att titta på andra släktforskares gedigna arbete, man får ta del av släkttavlor man annars inte hade haft anledning att fördjupa sig i. En av de roligare tavlorna jag sett var en DNA-kusin från Amerika vars svenska familj emigrerat från Gotland. Och lugn, vi kommer att hamna i Västerbotten innan slutet. Den såg ut som följer: Till Gotland flyttade en skånska nån generation innan flytten från Gotland till Amerika. Denna skånska kvinna hade en anmoder från Dalarna. Och anmodern från Dalarna, hennes mor var en av Mårten Jonsson Djäknes barnbarn från Falträsk som flyttat ner till Dalarna och gift sig. En av mina anmödrar är ju från Falträsk och kopplingen fanns kvar i vårt gemensamma DNA! Så med Mårten Mårtensson i Falträsk är vi tillbaka i tråden om samer nedanför Lappmarksgränsen. Levde same-ättlingar i västra Burträsk? Ja, dom verkar har funnits i hela Sverige. Men jag förstår vad den här tråden går ut på. Alltför länge har det varit tyst om det samiska i nybyggarkulturen i Norrland och det är ett äckligt "kulturarv" från rasbiologernas tid och deras snack om rasblandning. Men att nöja sig med "svenskar" och "samer" som enda aktörer i Norrland under de årtusenden det bott människor här, det blir också fel tycker jag. Det luktar politik mer än ett intresse för vårt gemensamma ursprung och historiens fredliga samverkan mellan "folkgrupper". Burträskarna har alltid betraktats som eljest, men beror det på samiskt arv eller finns det nått mera? Själv har jag bland annat Stark-nings Petter (Y-DNA N) från Risåträsk och många andra anor i Burträsk från alla håll i antavlan med olika typer av YDNA och stor variation i mtDNA, så jag tycker faktiskt allt detta är intressant och det ger ett bredare perspektiv på vår historia.

4
Elin Amalia Marklund var dotter till Alexander Andersson född 1835 i Tollstorp, Gnosjö Småland och Maria Högström född 1850 i Högland, Arnäs. Elins storasyster Anna bodde redan i St Paul när de flyttade dit. Maria Högström mamma var Västerbottning, född i Gumboda, Nysätra.

5
Hej igen!
Nu har Sara Abrahamsdotter Krooks dotterdotter typats för mtDNA J1c7a. De som ligger närmast henne på Sverigeprojektets resultatlista över mtDNA är kvinnor.... från Tornedalen! Födda på 1600-talet, dom också. Det betyder väl ingenting egentligen, för mtDNA kan tydligen resa runt i 1000 år utan större förändringar och det finns på fler platser i Sverige. Jag tyckte i alla fall det var lite kul då jag fick syn på det. Så kanske Sara trots allt av någon anledning reste till Stockholm, och Henrik Nyman hade ju bevisligen varit i Torneå. Det är en kul tanke i alla fall.

6
Allmänt / Lappar nedan lappmarksgränsen i Västerbotten
« skrivet: 2015-05-11, 22:40 »
Så bra att DNA analyserna har kommit igång så att man kan dra slutsatsen att samer inte varit ensamma/isolerade i norra Skandinavien och att Västerbottens kustbor och fjällbor från förr inte var så rasistiska som sina ättlingar. Hitintills är DNAt från 1500-1600-talet som kommit fram i Burträsktrakten inte särskilt samiskt om nu inte samerna är de som står för en stor genetisk variation med sina kontakter med tex norska kusten och finnarna, mtDNA-analyser visar att tex kvinnor invandrat från flera håll, av hittills knappt 100 prover finns 33 olika varianter från många olika haplogrupper hos våra anmödrar. U5 och V, haplogrupperna som jag någonstans läste var samiska markörer, finns på många ställen i Europa, inte minst får man många träffar på brittiska öarna. Nu är ju antalet tester relativt få än så länge och jag är inte kunnig när det gäller finliret, men vi kanske ska sluta betrakta Västerbotten som så isolerat och avlägset. Många har hittat hit under en lång tid. Och vi kanske inte ska kalla kustborna svenskar om de är ättlingar till människor som slog sig ner i kustbandet långt innan landet blev svenskt. Y kromosomer finns också från både öst och väst, norr och söder. Ja jag är också ättling till Mårten Jonsson. Liksom att jag är ättling till nästan 2000 andra personer som levde för 12 generationer sedan från mig räknat. Hjukenbönderna i Degerfors sn hade fisket i Falträsk så kontakten var rätt etablerad.(En kvinna född i Falträsk gifte sig med en änkling i Hjuken trakten.) Och Burträskbor fiskade i träsken i lappmarken vad jag förstår. Att vara Västerbottning är att vara praktisk så varför haka upp sig på kulturella skillnader om tycke uppstår och viljan finns? I en vardag där man hjälper varandra och lever under samma hårda villkor finns ingen större anledning till segregering. För att citera Havamal Gick jag allen, kände mig rik när jag möte en ann, man är mans gamman. DNA-analyser kommer garanterat att ge mera frågor än svar men kanske kan vi släppa det storsvenska tänket. Den samiska kulturen och språket är förmodligen intressantare än DNAt hos de som lever den. Och kanske kustborna kan få rätt till sitt eget kulturarv som boskapskötare, fiskare, jordbrukare och västerbottningar och det får vara fint det också för den kulturen finns inte mer.  
Mvh
Margareta

7
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / Porfyri
« skrivet: 2015-05-11, 12:49 »
Gener är små paket som förs vidare från generation till generation. Kromosomer är som långa CD-ställ där paketen, generna, är instoppade. Hos varje person kan kromosomerna byta sektioner mellan varandra så kusiner tex har lite annorlunda utseende på kromosomerna än deras gemensamma far- och morföräldrar hade, men paketen, generna, är sig rätt lika från generation till generation. Mutationer är små förändringar som programmerar om genernas grundegenskaper. Blir mutationen tillräckligt stora slutar genen fungera och det uppstår ett problem då gener är blueprint, en mall, för livsviktiga funktioner i kroppen. Bortsett från x-kromosomen för män så har vi två uppsättningar av varje kromosom dvs dubbletter av varje gen. Med många gener som blivit felprogrammerade räcker det om man har en som fungerar bra. Det är en recessiv variant, den gen som är fel blir bara tyst. Då märker man inte av genen som inte fungerar, det är då man är en anlagsbärare. Då krävs det en felprogrammerad gen i dubbel uppsättning, att den finns hos både mor och far, för att man ska lida av det. Med en dominant gen, eller en co-dominant gen räcker det att en av två inte fungerar som den ska så får man symtom i alla fall. Mutationen uppstår inte pga släktgiften, men när mutationen finns blir släktskapet mellan två föräldrar tydligt när den dubbla uppsättningen muterade gener finns hos barnet och barnet saknar en viktig funktion som de muterade generna, nu i dubbel uppsättning, inte klarar av att leverera. Tyvärr tunnas inte våra gen paket ut hur många generationer som än passerar. De kan bara muterad igen och det är slump vad som händer med den då.
Hoppas jag inte rört till det.
Mvh
Margareta

8
Hitade denna källhänvisning: Landskapshandlingar Västerbotten, 1614:9, fol. 13. på sidan 9 på denna hemsida http://familjenbostrom.se/genealogi/norrbotten/Haparanda-Tornio.pdf om Haparanda-Torneio, författad av Per-Olof Snell. Hindrik Nyman från Stockholm hade betalat en avgift på 12 öre. Skeppslagen från Stockholm, Åbo och Norrköping var redovisade. Denna skrift nämner också ett hemman i Torneå som heter Krook (sid 91). Långsökt att Sara Abrahamsdotter Krook skulle åka från Torneå till Stockholm och gifta sig, men minst en av borgarna i Torneå, en prästson, hette Abraham. Enligt det jag kunde snappa upp i det Per-Olof Snell skriver hade denne Abraham Larson bara en dotter när han dog 1660 så att hoppas på att det skulle vara Sara är väl att ta i.

9
Utan att vara släktforskar-expert tycker jag tjärhandeln som Henrik Nyman d.y ägnar sig åt är intressant med tanke på hur mycket tjära som så småningom exporterades från de Västerbottniska hamnarna. Inte minst från Umeå. Det skulle i alla fall ge en praktisk koppling till landskapet. Jag har Mårten Nyman och Sara Krook 11 generationer tillbaka på min fars sida så jag är oerhört tacksam för allt jobb ni lägger ner. Eftersom jag bor i Degerfors (Vindeln) spetsade jag öronen då tjära kom på tal. Tjäran var ju det som fick den här bygden att blomstra upp och det mesta passerade väl Stockholm på väg ut i vida världen vad jag har förstått. Hoppas ni kommer vidare på era spår! Och det fanns väl sifferdyslektiker förr också så man kanske kan pröva vända 35 till 53 så kanske historien blir rimligare tidsmässigt. (Min mor lider av detta problem, rätt siffror men i fel ordning tillräckligt ofta för att förorsaka irritation). Bara en tanke.

10
Jag sitter och tittar igenom gamla trådar på jakt efter tydlig information kring Matts Håkansson *1641. Jag reagerar på att man på flera platser kopplar namnet soldatnamnet Flygare till honom när man samtidigt hänvisar till att soldat Matts Håkansson Flygare är i 1712 rullorna som 21 år 1711 = född 1690. En sonson kanske? Jag ska nu leta vidare efter Johans inlägg med hänvisning till domböckerna. Man kommer så lätt in på villospår när man inte själv behärskar att läsa gamla dokument tillräckligt bra.

11
Allmänt / Akademiker om Västerbotten
« skrivet: 2015-04-17, 08:03 »
Hej släktforskarvänner!
Jag vill gärna fråga er som fördjupat er i Västerbottens släktförgreningar om ni har sett Tysken? I den forskning kring våra gener som pågår har det ju framkommit att Västerbotten har en särställning i Sverige med omnejd. Vi är nalta eljest kort sagt. Här måste jag hejda mig för att formulera mig vänligt och väluppfostrat. Akademikerna som håller i denna fascinerande information om detta säregna landskap väljer att avskriva det hela med att någon tysk eller/och holländare skulle ha kommit upp till det glest befolkade området och betjänar de ensamma västerbottniska kvinnorna medan bygdens män skrivits ut i armén under 1600-1700 talet. Har jag bott i detta landskap i hela mitt liv utan att ha hört den historien? Ska inte akademiker som ska handha framtiden och historien behöva mera vett än att de kan räkna ut hur många generationer det skulle ta för att få den effekt på den befolkning som levde i Västerbotten på 1600-1700 talet. Eller hur många män med identiska kromosomer det skulle behöva? Även om man nu är man kan man väl hålla sina fantasier om en hel bygd full av understimulerade kvinnor för sig själv och börja intressera sig för en rimligare förklaring till en helt klart intressant fråga. Dvs när kolonialiserades Västerbottens kustland och vilka var kolonisatörerna? Eftersom nu genomet är så unikt och ostört är det väl rimligare att tolka det så att det inte fanns något i bygderna som lockade till invandring men att gruppen som levde här klarade sig gott och kunde expandera i sin egen takt. När jag har lärt känna mina anfäder och anmödrar i Västerbotten har jag blivit glad över att tex kvinnorna oftast hade passerat 20 år innan de gifte sig och fick barn. Att männen de gifte sig med inte var mycket äldre. Att döttrar ärvde gårdar och kvinnor kunde läsa, skriva, äga och fungera som byns officiella ålderman. Att både män och kvinnor kunde leva länge och bli riktigt gamla vilket tyder på att man hade omsorg om varandra. Eftersom många av bygderna i Västerbotten är så väl dokumenterade och väl utforskade har jag haft glädjen att komma tillbaka till både 1400 och 1500-talet på flera led i flera byar från Hertzånger och Skäran i öster vid kusten, till Myckle norr om Skelleftälven, Umbyn i fjällen och många, många byar runt både Burträsk, Vindeln, Lövånger och Skellefteå. Ingenstans har jag hittat någon tysk. Har ni?
 
Med vänliga hälsningar  
Margareta Holmgren  
 
PS Om dessa tyskar från 1600-1700 talet inte existerar i sinnevärlden, hur får man svenska akademiker att sluta sprida detta i internationella tidskrifter? Ds

12
Inger Burwall beskriver ett kort som finns med i boken nStark Nings Petter och hans ättlingar 1790-1989
Kvinnan på bilden är Henrika Lovisa Andersdotter *15/2 1871 i Djursjön Degerfors (Vindeln) Västerbotten. Hon ska ha flyttat till Seattle Amerika med maken J.J Bäckström.
 
Henrika Lovisa är sondotterdotter till Nils Petter Johansson *21/5 1790 i Risåträsk, Burträsk, död 1/6 1868 Olofsberg,Degerfors och Anna Maria Magnusdotter * 10/6 1790 Hjuksnoret, Degerfors död 15/5 1668.
 
Om J.J Bäckström eller hur det gick för familjen i USA har jag inga uppgifter om.
 
mvh
 
Margareta Holmgren

Sidor: [1]