ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Per Forssberg

Sidor: [1]
1
Severin / Lorentz Severin och Brita Forsberg, Värmdö
« skrivet: 2019-01-13, 18:05 »
Jag söker information om trädgårdsmästare Lorentz Severin och hans hustru Brita Forsberg. Lorentz är född 1723 och dör 1/3 1785 och hans hustru Brita 1724. Paret återfinns 1762 på gården Norrnäs i Värmdö tillsammans med tre barn: Anna Beata 10 år, Caisa Lisa 7 år och Abraham 5 år. Inget av dessa barn är född på Värmdö. Det finns ingen uppgift i kyrkböckerna  vare sig om födelseort eller varifrån Lorentz och Brita kan ha kommit. Jag vore mycket tacksam för hjälp med uppgifter om Lorentz och Brita.

2
Carl,
Tack för värdefull information.  
Trevlig helg!
Mvh/Per

3
Hej igen Carl,
 
Som jurist har jag minsann lärt mig källkritik! Jag litar därför inte på löst undebyggda anekdoter i vilket århundrade de än föds. Att flera personer, flera århundraden efter anekdotens tillkomst, anammar den betyder naturligtvis inte att den blir sannare. Med detta sagt vill jag gärna för nu koppla bort Bure och återgå till Stenklyft.  
 
Jag har (återigen på nätet) hittat det exemplar av Rötter i vilket du redovisar antavlan för din mor. I generation XVII hittar jag Herse med sonen Olof Hersesson. Är det månne samma personer som omnämns i den Buregenealogi (som i de tidigare delarna är en anekdot)? Urban Sikegård anger i sin artikel i Rötter, att han ser Härse som Buretraditionens egentlige stamfader. Är det månne samme Härse (Herse) möjligen då född någon gång i mitten av 1300-talet? Det förefaller ju rimligt med tanke på antalet generationer.          
 
Mvh/Per

4
Hej Carl,
 
Tack för ditt svar! Som du säkert redan har förstått är jag en intresserad autodidakt inom släktforskningen och inte någon vetenskapsman. Jag inser nu att ordvalet alternativ inte var så lyckat. Vad jag menar är följande. Det finns en allmänt spridd genealogi avseende Bureätten. Den är t.ex. publicerad på nätet på ett antal hemsidor och har uppenbarligen ett antal förespråkare.  
 
Andra, som du, Urban Sikeborg m.fl., kritiserar denna genealogi som ni anser inte vilar på vetenskaplig grund utan är, som du säger ovan, en fantasilinje. Mellan de båda sidorna har det i detta forum förts en tidvis ganska hätsk debatt som jag gärna håller mig utanför.  
 
Vad gäller Stenklyft förefaller det finnas en koppling till Bure via Kristoffer Hansson Zynths far kyrkoherden och riksdagsmannen Johannes Laurentius Saebrosynthius Bure. Sedan kan man - åtminstone i fantasilinjen - följa namnet Bure tillbaka till Thord i Byr. Men någonstans på vägen slutar alltså vetenskapen och ersätts av fantasi. Då är frågan, var börjar fantasin? Hur långt tillbaka kan linjen från Stenklyft mot Thord i Byr anses vara vetenskapligt bevisad?  
 
Mvh/Per

5
Tack Sylvia!
 
Jag ska naturligtvis följa ditt råd. Jag har hittat sammanfattningen av hans artikel i Rötter. Det ska bli intressant att läsa artikeln i dess helhet. Jag har sett en antavla för Jakob Jonasson Stenklyft (som sträcker sig ända tillbaka till Thord i Byr). Om jag har förstått Sikeborg rätt betraktar han Härse (Falesson Bure) - jag förmodar att det är den senare Härse född mellan 1335-1350 - som Buretraditionens stamfader.  
 
Känner du till om Sikeborg eller någon annan forskare någonstans har presenterat en alternativ antavla med en annan bild av Bureättens ursprung och dennas ev. ankytning till Stenklyft.  
 
Mvh/Per

6
Hej,
 
Jag söker förfäderna till en släkting och har av den anledningen ”halkat in” på Bureätten via Jacob Jonasson Stenklyft. Har inte hittat någon diskussion om släkten Stenklyft, men däremot en livlig och stundom hätsk sådan om Bureätten och dess påstådda länk till Thord i Byr. Det förefaller finnas två läger där det ena hävdar att det handlar om falsarium eller i vart fall ostyrkta legender medan andra anser att sambandet är styrkt.  
 
Jag skulle vilja veta om det åtminstone råder någon konsenus om hur långt tillbaka i tiden uppgifterna om Stenklyft och Bure bör anses vara korrekta, samt vid vilken tidpunkt ”tvivlarna” anser att länken mellan Stenklyft och Thord i Byr är bruten eller i vart fall inte kan styrkas.  
 
(Hoppas att detta inte betraktas som ett nytt ämne! Om så skulle vara fallet var kan jag då ställa min fråga?)
 
Mvh/Per

7
Fjällsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 19 juli, 2011
« skrivet: 2011-03-29, 09:54 »
Tack Björn!
Jag trodde att allt var scannat redan.  
Mvh/Per

8
Fjällsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 19 juli, 2011
« skrivet: 2011-03-28, 23:15 »
Hej
Är det någon som vet om och i så fall hur man kan hitta Fjällsjö i AD OnLine?  
Jag har försökt med allt jag kan tänka mig men utan resultat.
Mvh/Per

9
Hallström / Hallström
« skrivet: 2011-03-19, 09:42 »
Hej Markus,
 
Stort tack för dina intressanta uppgifter. Jag tror att du är inne på rätt spår vad gäller Andreas Hallström. Det kan inte rimligen finnas så många med det efternamnet födda vid ungefärligen rätt tid. Att han dessutom dyker upp som betjänt på Borrby förefaller mer än en slump. Jag misstänker snarare någon form av släktskap med Anton, kusin kanske? Andreas yrkesval har möjligen inspirerats av Antons? Vad gäller Anton lutar jag numera också mot att han faktiskt kommer från Halland. Förmodligen är hans födelsedatum felaktigt och han har sannolikt tagit namnet Hallström, kanske efter den förmodade farbrodern. Det är en verklig utmaning att försöka följa hans väg genom livet. Han avlider emellertid av lungsot på Gyllebo 1831-06-04. Han bör alltså ha tjänat på Gyllebo i 12 år. Sökandet går vidare!
 
Mvh/Per

10
Hallström / Äldre inlägg (arkiv) till 18 mars, 2011
« skrivet: 2011-03-18, 23:20 »
Hej igen,
Ytterligare en liten pusselbit. Lakejen (laquaien) Anton Hallström på Borreby gård gifte sig 23 mars 1815 med Amalia Carlsson från Stora Köpinge, Stora Köpinge C:4 (1779-1831) Bild 137/sid 131. Jag hittar emellertid inte Borrby kungsgård i hfl för 1815, än mindre Anton Hallström. Har letat såväl i Borrby som i Järrestad utan resultat. Att Anton bör vara född i Skånes Halmstad verkar emellertid alltmer troligt. Födelsedaum och -år är däremot uppenbarligen fel.
Mvh/Per

11
Hallström / Äldre inlägg (arkiv) till 18 mars, 2011
« skrivet: 2011-03-18, 12:04 »
Hej Anders,
Ja - jag skrev tyvärr fel ovan - jag avsåg självfallet Halmstad i Skåne inte Halmstads landsförsamling (som inte existerar). Halmstad i Skåne verkar ju också vara en mer logisk födelseort eftersom Anton var gift med Amalia Carlsson f. i St Köpinge 1793-08-14. Anton m familj bodde i Södra Mellby åtminstone mellan åren 1816-1819 och Anton uppges i någon källa ha varit trädgårdsmästare på Svabesholm, Södra Mellby. Jag har dock inte lyckats hitta familjen där. De skall 1819 ha flyttat från Södra Mellby till Gyllebo gård 1819 där Anton sedan var anställd som betjänt. Det är väl inte osannolikt att Anton tagit sig namnet Hallström varför fadern inte behöver ha haft detta efternamn. Förnamnet borde dock ha varit Anton. Ett litet mysterium är det onekligen.    
Mvh/Per

12
Hallström / Äldre inlägg (arkiv) till 18 mars, 2011
« skrivet: 2011-03-18, 10:38 »
Jag söker föräldrarna till betjänten vid Gyllebo i Östra Vemmerlöv (L) Anton Hallström. Han uppges på flera ställen, bl.a. Ö:a Vemmerlöv AI:2 (1820-1827) bild 7/sid 3, vara född 1777-06-03 i Halmstad. Jag har sökt såväl i Halmstads stadsförs. (S:t Nicolai) som i Halmstad (landsförs) men utan resultat. Jag har inte ens lyckats hitta någon Anton född i Halmstad under åren 1775-1779.  Det närmaste jag har kommit är en son till Andreas Hallström och Johanna Ulfs(?)berg född i S:t Nicolai 1777-04-10 vars namn jag tolkat som Emanuel. Om någon möjligen kan ge mig någon ledtråd vore jag mycket tacksam. Mvh/Per

13
Hej,  
Borgaren och väktaren Sven Ekelund i Laholm, f. 1808-05-27, förvärvar 1839 Jacobsro av sin blivande svärmor. Han bär då efternamnet Eskilsson. S.å den 26 december gifter han sig med pigan Kerstin Jacobsdotter, dotter till avlidne väktaren Jacob Nilsson och dennes hustru Pernilla (ibl.Petronella) Svensdotter. Året därpå noteras han i hfl som Sven Ekelund. Jag kan inte hitta honom i födelseboken varför jag antar att han är inflyttad till Laholm. Dessvärre finns inga uppgifter om födelseort i hfl och inflyttningslängder för den aktuella tiden saknas. Är det någon som möjligen har någon kännedom om Sven Ekelund, eller kan ge mig något tips hur jag skall komma vidare vore jag mycket tacksam. Se Laholm stadsförs. AI:3 (1833-1842) bild 220, sid 412 och bild 256, sid 481.  
Mvh/Per

14
Laholm / Äldre inlägg (arkiv) till 01 maj, 2013
« skrivet: 2011-01-26, 00:00 »
Hej,
Borgaren och väktaren Sven Ekelund i Laholm, f. 1808-05-27, förvärvar 1839 Jacobsro av sin blivande svärmor. Han bär då efternamnet Eskilsson. S.å den 26 december gifter han sig med pigan Kerstin Jacobsdotter, dotter till avlidne väktaren Jacob Nilsson och dennes hustru Pernilla (ibl.Petronella) Svensdotter. Året därpå noteras han i hfl som Sven Ekelund. Jag kan inte hitta honom i födelseboken  varför jag antar att han är inflyttad till Laholm. Dessvärre finns inga uppgifter om födelseort i hfl och inflyttningslängder för den aktuella tiden saknas. Är det någon som möjligen har någon kännedom om Sven Ekelund, eller kan ge mig något tips hur jag skall komma vidare vore jag mycket tacksam. Se Laholm stadsförs. AI:3 (1833-1842) bild 220, sid 412 och bild 256, sid 481.    
Mvh/Per

15
Skepplanda / Äldre inlägg (arkiv) till 12 mars, 2011
« skrivet: 2011-01-22, 09:53 »
Christina!
Stort tack för hjälpen! Jag har ju endast letat i Skepplanda. S:t Peder hade jag aldrig hittat själv. Det är lite knepigt när Skepplanda anges i böckerna och man inte känner till trakten. Nu har jag i alla fall lärt mig att leta även i ev. annexförsamlingar. Tack och trevlig helg!
Mvh/Per

16
Skepplanda / Äldre inlägg (arkiv) till 12 mars, 2011
« skrivet: 2011-01-21, 22:22 »
Hej,
Skeppstimmermannen och husägaren Anders Persson sägs vara född i Skepplanda 1844-12-19 enl. Malmö Caroli AI:72 bild 446/sid 442). Enligt annan uppgift skall han istället vara född 1844-12-14 i Skepplanda. Båda dessa uppgifter är uppenbarligen fel. Det finns en möjlig Anders (tvillingbror med en Johannes) födda 1844-12-17 i Skepplanda, men såväl han som brodern dog före ett års ålder. Jag har inte hittat något spår av Anders förrän han gifter sig med Elna Persson 1876-05-06 i Malmö Caroli förs. Lysning i Ystad mars och april s-å. Anders födelseår anges i alla kända källor vara 1844 och födelseorten Skepplanda. Anders dör 1922 i Malmö S:t Pauli och då anges hans födelsedatum till 1844-12-14. När Anders kommer tll Malmö (S:t Petri) skrivs istället för födelsedatum ?. Jag har nu provat alla vägar jag kan komma på men hittills inget resultat. Om någon kan ge mig en ledtråd hur jag skall kunna lösa detta mysterium vore jag mycket tacksam.  
Mvh/Per

17
Stort tack Annalena!
Som jag har letat! Nu saknas bara den sista pusselbiten - födelseorten. Skepplanda verkar i vart fall fel.  
Mvh/Per

18
Hej
 
Jag måste dessvärre återkomma med ny förfrågan (se ovan) om skeppstimmermannen och husägarens Anders Perssons födelseförsamling, -datum och år. Den födelsetid som anges i hfl Malmö Caroli AI:72 (1868-1877) bild 446/sid 442 (1844-12-19) är dessvärre fel. Det finns ingen Anders född detta datum i Skepplanda. Jag är alltså tillbaka på ruta ett igen. Han kan möjligen vara född i Skepplanda men även det förefaller ytterst osäkert.  
 
Jag vet att lysning för Anders och hans hustru Elna Larsdotter(Larsson), f. 1851-02-05 i Hannas, skedde i Ystad (S:a Maria) i mars och april 1976 och att vigseln skedde i Malmö Caroli förs. 1876-05-06. Paret bodde sedan i Caroli några år och flyttade därefter till S:t Pauli. Paret fick sju barn mellan 1877 och 1894. Faddrar och vittnen ger ingen ledtråd. Vid folkräkningen 1900 bodde familjen i Kirsebergsstaden (S.t Pauli) med fem hemmavarande barn. I alla kyrkböcker där paret återfinns anges Anders födelseförsamlig vara Skepplanda och födelseåret 1844. Födelsedatum 1844-12-29 har jag sett endast en gång (och det var ju fel!). Varken Anders eller Elna återfinns i Sveriges dödbok. Jag har kartlagt Elnas väg genom livet från födelsen i Hannas till giftemålet med Anders för att se var de kan ha träffats, men utan resultat. Det hela är ett mysterium.  
 
Om någon möjligen kan ge mig någon ledtråd eller har någon upplysning vore jag ytterst tacksam.    
 
Mvh/Per

19
Karl Johan / Äldre inlägg (arkiv) till 25 januari, 2011
« skrivet: 2011-01-15, 15:35 »
Tack Britt-Marie!
Mvh/Per

20
Karl Johan / Äldre inlägg (arkiv) till 25 januari, 2011
« skrivet: 2011-01-15, 14:10 »
Hej,
 
Är det någon som kan tyda krumelurerna efter Pehr Anderssons namn  (se bilden nedan: Göteborg Karl Johan AI:26 (1858-1864) Bild 30/sid 55). Min tolkning är att familjen flyttar till nr 45 i 1:a roten. Men där hittar jag dem inte.  
 
Mvh/Per
 

21
Karl Johan / Äldre inlägg (arkiv) till 25 januari, 2011
« skrivet: 2011-01-15, 13:24 »
Hej,
 
Är det någon som kan tyda krumelurerna efter Pehr Anderssons namn  (se bilden nedan: Göteborg Karl Johan AI:26 (1858-1864) Bild 30/sid 55). Min tolkning är att familjen flyttar till nr 45 i 1:a roten. Men där hittar jag dem inte.  
 
Mvh/Per
 

22
Hej igen Eva!
 
Cherchez la femme! Jag följde Elnas slingrande väg i södra Sverige och hamnade så till sist i Malmö (Caroli) dit hon flyttade 1876-04-21. Och till min stora glädje fanns där också Anders Persson med födelsedatum! Skepplanda 1844-12-19. Trägen vinner! Märkligt dock att hans födelsedatum försvann i Malmö. Paret verkar ju ha iakttagit föreskrivna formalia.
Tack för hjälp och stöd!
 
Mvh/Per

23
Hej Eva,
 
Tack för ditt svar. Skall försöka följa dina råd. Bifogar ett par bilder som en liten illustration av mitt problem. Jag undrar också varför de två äldsta sönerna anges födda i Malmö medan den tredje sonen är född i Caroli. Betyder SPF skriven på församlingen?        
 
Mvh/Per  
 
Malmö Caroli AI:93 1878-1885 Bild 210/sid 204  

Malmö Caroli AI:83 1877-1884 Bild 329/sid 322

24
Hej!
 
Jag söker efter upplysningar om födelsedatum för skeppstimmermannen Anders Person, f. i Skepplanda 1844. Anders gifter sig 1876-05-06 med Elna Persson f. 1851-02-05 i Hannas. De bor i Malmö,Caroli förs. under ett antal år. Flyttar sedan till S:t Pauli förs. (Kirsebergsstaden) där Anders uppges vara husägare. De får tillsammans minst 6 barn mellan 1877 och 1894. Anders lever vid folkräkningen 1900.  
 
Mitt problem är att Anders födelsedatum i alla hfl i Caroli och S:t Pauli anges med ?. Se t.ex. Malmö Caroli AI:83 (1877-1884) sid Bild 329/sid 322. Eftersom det finns minst tre tänkbara Anders Persson födda 1844 i Skepplanda ser jag små möjligheter att komma vidare. Jag har sökt i dödboken utan att få något napp. Är det någon som har någon upplysning om Anders eller någon idé hur jag skulle kunna komma vidare?
 
Mvh/Per

25
Halmstad / Äldre inlägg (arkiv) till 02 april, 2011
« skrivet: 2011-01-12, 21:58 »
Hej Stefan!
 
Tack! Jag hjälper en god vän att leta efter sina anor. Jag fick av honom uppgiften om en Anna Linnea Johansson f. 1892-12-24 i Halmstad och dödsdatum att utgå från. Eftersom jag hittade en Anny Linnea född denna dag i Halmstad utgick jag från att det var min Anna Linnea. Felskrivning av namn i kyrkböckerna är ju inte så ovanliga. När jag emellertid kollade i dödsboken  hittade jag henne inte. (Detta sannolikt beroende på att hon emigrerat till Amerika och därför inte dött i Sverige!) Däremot hittade jag en Anna Linnea Johannesson född 1892-12-26 i Småland med det dödsdatum jag fått och att hon gift sig i och även dött i Halmstad. Därav uppfattningen att min Anna Linnea av någon anledning hade flyttat från Lidhult och blivit fosterbarn hos Johan August Johansson. Hon kom säkert till Halmstad på helt annat sätt. Nu är jag emellertid på rätt spår igen!  
 
Tack än en gång!
Mvh/Per

26
Halmstad / Äldre inlägg (arkiv) till 02 april, 2011
« skrivet: 2011-01-12, 17:22 »
Ang. ovanstående notering har jag lyckats tyda andemeningen. Det förefaller vara en skriftlig förbindelse från fosterföräldrarna att försörja fosterbarnet Anna Linnea så att hon inte ligger fattigvården till last. Jag förstod det först inte eftersom jag antog att Anna Linnea var född i församlingen (såsom är noterat i hfl) och att fosterföräldrarna var Anna Linneas biologiska föräldrar. I själva verket är Anna Linnea född i Lidhult i Småland (och har andra biologiska föräldrar).  
 
I detta sammanhang dyker dock en helt annan fråga upp - noterades i kyrkböckerna att någon tagit fosterbarn? I så fall var?    
 
Mvh/Per

27
Halmstad / Äldre inlägg (arkiv) till 02 april, 2011
« skrivet: 2011-01-12, 13:31 »
Hej,
 
Enligt hfl Halmstads stadsförsamling, S:t Nicolai AI:47 (1882-1897) sid 1559, se bilderna nedan, förefaller ulltorkaren Johan August Johansson, hans hustru Emma Josefina Andersdotter och parets två överlevande barn enl. notering i hfl ha emigrerat till USA 1895-03-26.  
 
1. In- och utflyttningslängderna i Halmstad stadsförs. sträcker sig inte längre än t.o.m.1894. Hur och/eller var kan man kontrollera om familjen emigrerade och i så fall vart?  
 
2. Det finns en notering: ”Har skriftl.förb. sig att .osv”. Jag kan inte tyda resten - kan någon annan?  
 
Tacksam för hjälp.
 
Mvh/Per


28
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-03-10
« skrivet: 2011-01-11, 17:22 »
Tack Christina!
Det är inte så lätt när man inte är bekant med trakten.
Mvh/Per

29
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-03-10
« skrivet: 2011-01-11, 16:22 »
Hej, Kan någon hjälpa mig att tyda vad som står nedan. Nohl...någonting. Jag misstänker att platsen ligger i eller i närheten av Falköping.(Falköping A:I 8,1841-1849, sid 36)
Mvh/Per

30
Mora / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-08, 14:24 »
Se ovan!
Sorry - skall naturligtvisa vara Noraåns bruk och inget annat.
Mvh/Per

31
Mora / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-08, 12:07 »
Björn,
Ange gärna var du har hittat Helena Elisabet på Storaåns bruk. Jag förmodar att det är i en hfl, men vilken?
Mvh/Per

32
Mora / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-07, 23:47 »
Björn,
Vad jag kan se fick Olof Norman och Helena Hedström fyra flickor mellan 1813 och 1821:  
Stina f. 1813, Carolina f. 1815, Gustafva Ulrica f.1818 och Anna Lena f. 1821.  
Någon Helena Elisabet f. 1810 finns inte noterad i hfl Mora AI:9B 1807-1816 (GID 149.70.39000).
Varifån har du fått uppgiften om ytterligare en dotter Helena Elisabet f. 1810?  
Mvh/Per

33
Mora / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-07, 16:57 »
Björn,
I födelseboken för Mora 1828-1853 anges Carl Fredrik som oäkta. Även Augusta är där noterad som oäkta. Augusta dör f.ö. redan i oktober 1850.  
Mvh/Per

34
Mora / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-07, 15:41 »
Hej Arne,
Någon Olof Olsson född 1844 hittar jag inte heller. Däremot finns det en Olof född 9 april 1846 i Mora (Noret) med föräldrarna Olof Olsson och Kerstin Matsdotter.  Kan det möjligen vara den Olof du söker?    
Mvh/Per

35
Fagerström / Äldre inlägg (arkiv) till 05 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-05, 23:33 »
Problemet är löst! Lovisa Pehrsdotter Fagerström flyttade till Östra Mark, alltså inte Örebro som jag trodde.
Mvh/Per.

36
Hallsberg / Örebro?
« skrivet: 2009-10-05, 23:28 »
Problemet är löst - det står Östra Mark och änkan heter Gustava Alb. Elin f. 00.
Mvh/Per

37
Hallsberg / Örebro?
« skrivet: 2009-10-05, 21:56 »
I hfl från Hallsberg (T) 1836-1840 p.67 (GID 395.38.54500) finns en piga Lovisa som flyttar 1839-06-17. Jag tycker att det setr ut som om platsen dit hon flyttar är Örebro. Men det står något efter Örebro som jag inte kan tyda.  
På samma sida finns ytterligare en person som flyttar samtidigt och till samma ställe. Jag tolkar det som en änka Catharina Elvira f. 1800 e.dyl. Tacksam för hjälp.
Mvh/Per

38
Fagerström / Äldre inlägg (arkiv) till 05 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-05, 21:43 »
Tillägg till ovanstående.  
Peter Magnussons familj flyttar till Tångeråsa till Översta, Hallsberg (T) 1825. Lovisa bor sedan på olika ställen i Hallsberg. 1839-06-17 flyttar hon, troligen till Örebro (Hfl Hallsberg 1836-1840 p.67, GID 395.38.54500). Jag har emellertid letat efter henne inflyttad till Örebro 1839 men utan resultat.  
Mvh/Per

39
Fagerström / Äldre inlägg (arkiv) till 05 oktober, 2009
« skrivet: 2009-10-05, 15:49 »
Lovisa Fagerström f. i Tångeråsa (T) 1821-05-31 var gift med min farfars far Carl Gustaf Forssberg.
De fick mellan 1850 och 1858 sju barn alla födda i Örebro. I födelseboken Tångeråsa 1821 finns en Lovisa född 05-31. Fadern heter dock Peter Magnusson vilket gör att jag tror att Lovisa möjligen har varit gift Fagerström innan hon gifte sig med Carl Gustaf. Någon som vet något om detta?  
Mvh/Per

40
Burträsk / Äldre inlägg (arkiv) till 19 januari, 2010
« skrivet: 2009-10-02, 09:32 »
Tack Stig-Lennart för värdefull hjälp!
Jag skall följa dina råd. Jag tittade i födelseboken betr Maria Johanna f. 1812-03-12 och hon står mycket riktigt angiven som oäkta.  
Mvh/Per

41
Burträsk / Äldre inlägg (arkiv) till 19 januari, 2010
« skrivet: 2009-10-01, 17:06 »
Stig-Lennart,  
 
I personakt för Erik Redlig (www.grape.kbhs.se) finns noterat att han skall ha avlidit 1809 i Frångliden, Burträsk. Jag kan inte hitta någon gård eller by med det namnet i Burträsk (eller någon annanstans heller). Om noteringen stämmer borde jag ju ha hittat honom i dödboken för Burträsk.      
Mycket tyder alltså på att Redlig inte dog hemmavid utan att han stupade (eller dog av sjukdom) i Ratan/Sävar. Det är ju också logiskt att en fältjägare från Burträsk deltar i striderna, allrahelst som de utkämpas nästgårds. Eftersom 1000-tals svenska soldater strök med i striderna, fanns det förmodligen inget annat att göra, än att så snart som möjligt begrava de fallna på plats.  
 
Militären bör ju rimligen ha upprättat en förteckning över vilka som stupat och sårats under eller som saknas efter striderna. Känner du till om det finns någon sådan förteckning från striderna vid Ratan/Sävar 1808-1809?  
Mvh/Per

42
Burträsk / Äldre inlägg (arkiv) till 19 januari, 2010
« skrivet: 2009-10-01, 09:04 »
Soldaten Eric Ericsson Redligs födelseår har jag tidigare frågat om under Norrbotten. Det torde nu vara ställt utom allt tvivel att det är 1781. Jag är emellertid lika undrande vad gäller hans dödsår. I husförhörslängd från Burträsk AI:5 1780-1810 s 326 (GID 2000.25.41600) finns noteringen att han avlidit 1809. Han borde i så fall finnas noterad som avliden i sin hemförsamling Burträsk (Renbergsvattnet). Jag har letat i dödboken för Burträsk åren 1808-1810 (C:3 1789-1812 s. 485-502 samt s 651-653), utan att lyckas återfinna honom, varken 1809 eller åren före och efter. Vare sig han stupade i striderna 1809 eller dog av sjukdom, borde hans dödsfall väl ändå finnas noterat i Burträsk?  
Undrar
Mvh/Per

43
Stig-Lennart!
Jag är nu säker på att 1781 är Eric Ericsson Redligs rätta födelseår. Därmed har jag också, med benäget bistånd från bl.a. dig, hittat hans far, min hustrus ff ff ff f.    
Tack!
Mvh/Per

44
Maritha och Stig Lennart,
Tack för era svar. Att Eric Redlig kom till Renvattnet, Burträsk från Nederluleå 1796 är klart. Frågan är emellertid vilken Eric det var som kom till Renvattnet och blev soldaten Eric Redlig. Var det Eric född i Harads 1780-01-25 eller Eric född i Björsjön 1781-01-25 och vars far var soldaten Eric Ersson Sundman? Jag anser att det mesta talar för det senare alternativet trots att, som jag skrev ovan (18:00), det finns uppgifter om att han skulle vara född 1780.  
Mvh/Per

45
Soldaten Eric Ersson Redlig i Renbergsvattnet, Burträsk vållar mig vissa problem. Han skall enligt   de uppgifter jag fått fram, vara född 1780-01-25 i Björsbyn, Nederluleå. Denna uppgift återfinns också i uppsatsen Före och efter Finska kriget 1808-1809 av Cenneth Wedin som bl.a. skriver:  
 
En kugge i detta maskineri var fältjägaren i Lövångers Kompani, Erik Eriksson Redlig. Han var född den 25 januari 1780 i Björsbyn, Nederluleå i Västerbotten. Erik kom till Renbergsvattnet år 1796 och han gifter sig år 1800 med Catarina Ersdotter (Smålänning) som var född 1779 i Åbyn, Burträsk.  
 
Det finns visserligen en Eric född 1780-01-25 i Nederluleå, fast i Harads. Fadern till denna Eric heter Lars Pährsson vilket borde innebära att soldaten i så fall borde heta Eric Larsson Redlig.  
 
Samma dag och månad fast 1781, d.v.s precis ett år senare, föds en annan Eric - i Björsbyn. Fader till Eric 2 är soldaten Eric Ersson Sundman. I husförhörslängd från Nederluleå 1776-1805 (Björsbyn 90 Soldat), återfinns soldaten Eric Sundman och hans familj. Där finns också sonen Eric född 1781. Namnet är struket och efter namnet står i Burträsk vilket jag tolkar som att Eric 2 har flyttat till Burträsk vilket ju Eric Redlig gjorde. Jag misstänker alltså att Eric Erson Sundman är fader till Eric Erson Redlig, som alltså skulle vara född 1781 och inte 1780. Finns det någon som kan bringa klarhet i detta vore jag myket tacksam.
Mvh/Per

46
Säfström / Säfström
« skrivet: 2009-09-25, 09:34 »
Stort tack Annalena!
Mvh/Per

47
Säfström / Säfström
« skrivet: 2009-09-24, 12:27 »
Hej,
Jag söker föräldrarna till Maria Josefina Säfström f. 1871, troligen 01-31. Gift med urmakaren Hans Stålberg f. 1864-02-27. Bosatta i Kyrkbyn, Orsa (Kallmora?) vid sonen Hans Gustafs födelse 1898-02-23.
Mvh/Per

48
03) Osorterat / Födelseort?
« skrivet: 2009-09-19, 12:18 »
Torbjörn och Björn,
Ursäkta slarvet - men stort tack för hjälpen!
Mvh/Per

49
03) Osorterat / Födelseort?
« skrivet: 2009-09-17, 11:56 »
Hej
Kopparberg Svärdsjö hfl vol C:4 1799-1841 161/0. GID 2197.60.51600.    
Tacksam för hjälp att tyda Lisa Ersdotters födelseort. De flesta andra på sidan är födda i Boda (Svärdsjö) varför man möjligen får förmoda att platsen finns i Svärdsjö eller dess närhet.  
Mvh/Per

50
Kättström / Kättström
« skrivet: 2009-09-13, 15:30 »
Tack Ulf!
Mvh/Per

51
Kättström / Kättström
« skrivet: 2009-09-10, 10:28 »
Hej,
Ryttaren Petter Kättströms far, ryttaren Lars Knutsson Kättström, avled i Haraker (U) 1771-10-27 enl dödsbok F:1 1713-1774 sid 132 (GID 2353.35.57800). Han var enligt samma källa född 1714 i vad jag tolkar som Lillhärad (U). I Lillhärad C:1 Födde 1733-1855 sid 30 (GID 2608.6.87900) återfinns en gosse vars namn jag (möjligen extensivt) tolkar som Lars. Den förmodade fadern till Lars ser ut att heta Knut Larsson. Det skulle alltså mycket väl kunna vara Lars Knutsson Kättströms far. Jag har däremot svårt att tolka var Lars i så fall skulle vara född. Tyvärr förefaller det inte finnas några andra källor (t.ex. hfl) för Lillhärad från den tiden. Någon som har några tips som kan hjälpa mig vidare?  Naturligtvis är jag också tacksam för synpunkter på mina namntolkningar ovan.  
Mvh/Per

52
Forsberg / Äldre inlägg (arkiv) till 24 april, 2011
« skrivet: 2009-09-09, 14:07 »
Tillägg till föregående:
Jag har hittat familjen Forsberg/Collin i Sickelsjö, Götlunda hfl. AI:2 0/217 (GID 283.23.24300).
Ytterligare en son utöver ovannämnda finns: Magnus f. 1753.  
Mvh/Per

53
Forsberg / Äldre inlägg (arkiv) till 24 april, 2011
« skrivet: 2009-09-09, 13:36 »
Hej,
Jag söker födelseorten för och föräldrarna till trädgårdsmästaren Olof Forsberg. Han dog i Sickelsjö, Götlunda (U) 1783-09-05 och var vid sin död 72 år (GID 283.39.11200). Han bör alltså vara född omkr. 1711. Han gifte sig i Julita(D) 1741-05-24 med Maria (Maja) Månsdotter Collin, f.1724 och fick med henne tre söner, samtliga födda i Julita: Axel f.1744-07-20, Carl f.1747-04-20 och Olaus f.1750-06-22.  
Mvh/Per

54
André
Tack för svaret. 27 oktober är naturligtvis den rätta dödsdagen. Det ser onekligen ut som Skeppstad. Jag hittar emellertid ingenting som liknar Lityshärad i Skeppstad. Lillhärad i Västmanland skulle vara en mer logisk plats eftersom Kättström bodde och verkade i Västmanland hela sitt liv. Men å andra sidan finns det ingenting som påminner om Skeppstad i Västmanland. Det förefaller som jag har hamnat i en återvändsgränd.
Mvh/Per

55
Lillhärad / Lillhärad, Knut Larsson, Anna Matsdotter?
« skrivet: 2009-09-07, 20:22 »
Ryttaren Lars Knutsson Kättström dör i Haraker 1771 (GID 2353.35.57800). Hans föräldrar anges vara Knut Larsson och Anna Matsdotter i (som jag tolkar det) Lillhärad. I Födde Lillhärad 1703-1855 (GID 2608.6.87900) tycker jag mig finna en Knut Larsson som i september 1714 får en son som med en välvillig tolkning skulle kunna heta Lars. Dessvärre förefaller det finnas dåligt med kyrkböcker från Lillhärad varför jag har problem att kontrollera om ovanstående stämmer, t.ex. via hfl. Jag vore tacksam om någon som är bättre än jag på att tolka skrift ville ge mig besked om mina antaganden ovan är korrekta eller ej.  
Tack på förhand!
Mvh/Per

56
Tacksam förhjälp att tyda var föräldrarna till den 25 oktober 1771 avlidne ryttaren Lars Kättström bodde. Har själv tolkat texten som Bondfallet, Lills härad men är osäker. Vad står det efter härad? GID 2353.35.57800  
Mvh/Per

57
Söderström / Söderström
« skrivet: 2009-09-07, 14:10 »
Jag letar efter min mors anor och har hittat morfars far. Han hetter enligt flera samstämmiga källor  - bl.a. födelseboken (GID 2368.14.88900) och vigselboken (GID 2373.22.9100) Lars-Peter Södertröm, var född i Norrby (U) 1830-04-08 och till yrket tracteur. Jag har emellertid också hittat en källa (GID 100019.28.35300) - sonens födelse 1866-08-24 - där fadern uppges heta Carl-Peter. Han uppges dock även här ha yrket tracteur vilket föranleder mig att tro att det är samme man. Min teori är att i det senare fallet handlar om rent skrivfel. Tacksam för ev. synpunkter.  
Mvh/Per

58
Hej Saga-Lena,
Lite mer uppgifter. Paret gifter sig 29 april 1815 i Västerås (GID 2380.81.8400). Hon var tydligen änka efter en annan skeppare (hette som ogift Lundqvist).  
Mvh/Per

59
Haraker / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juli, 2010
« skrivet: 2009-09-04, 21:32 »
Hej Anita,
Stort tack för dina svar! Det är fantastiskt vilken kunskap det finns på Anbytarforum! Jag tycker själv att det ibland är otroligt svårt att tyda skriften i böckerna, särskilt om man inte är bekant med trakten. Lite märkligt att Lars Knutsson Kättström återfinns i Västerås. Jag trodde att Petter som bodde på ryttartorpet på Kättsta ägor var den förste som tog sig namnet Kättström. Det förefaller dock som om Lars Knutsson Kättström har någon anknytning till Kättsta han också. Får forska vidare på detta och hoppas att någon kommer på var Knutsson kan ha bott i Västerås.        
Tack igen och trevlig helg!
Mvh/Per

60
Kättström / Kättström
« skrivet: 2009-09-04, 16:27 »
Tack John!  
Mvh/Per

61
Haraker / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juli, 2010
« skrivet: 2009-09-04, 11:41 »
Hej,
Söker föräldrarna till ryttaren Pehr (Petter) Kättström på Kättsta ryttaretorp, Haraker (U).  
Han är enl hfl (GID 2353.17.26700) född 1745. Dag och månad ej angivna och orten kan jag inte tyda.
Tacksam för all hjälp!
Mvh/Per

62
Kättström / Kättström
« skrivet: 2009-09-04, 11:25 »
Hej,
Är det någon som möjligen har forskat på, eller känner till något om, ryttaren Pehr (Petter) Kättström på Kättsta Ryttaretorp, Bengtsbo Rote, Haraker(U)? Han är enl hfl GID 2353.17.26700 född 1745. Var kan jag dessvärre inte tyda. Kan någon hjälpa mig med det?  
 
Hans hustru Christina Johansdotter är född 1749-10-11 i Västerås. Paret fick 4 barn varav äldste sonen Lars f 1774-09-02 tog namnet Pehrson(is f Kättström). Den yngste sonen Petter föddes 1773-12-02. Behöll han namnet Kättström eller dog namnet ut?    
Mvh/Per

63
Norrby / Petter Söderströms födelseort m.m.
« skrivet: 2009-09-03, 22:19 »
Hej Anita,
Tack så jättemycket för hjälpen - nu kommer jag vidare en bit.
Mvh/Per

64
Norrby / Petter Söderströms födelseort m.m.
« skrivet: 2009-09-03, 15:38 »
Hej,
Jag skulle var mycket tacksam för hjälp med tolkning av GID 2368.5.63300.  
Bonden Petter (Pehr) Söderström var 1826 - 31 bosatt i Isätra, Norrby socken. Han förefaller ha flyttat dit från Kumlaby 1825(?). Jag kan inte tyda födelseplatsen. Är födelseåret 1801 eller 1807?.  
Tack på föhand!
Mvh/Per

65
Julita / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-09-29
« skrivet: 2009-09-02, 10:07 »
Hej Per.
Tack för dina goda råd! Jag söker vidare utifrån dessa.
Mvh/Per

66
Julita / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-09-29
« skrivet: 2009-09-01, 13:00 »
Hej Leif Thegle och tack för svaret!
 
Jag uttryckte mig nog otydligt. Husförhörslängden är från Axberg (GID 2242.30.27000) och Forsberg uppges i den vara född i Julita 1749 (utan angiven dag).  
 
Jag har alltså i GID 53.3.31800 (=födde i Julita 1734-1799) letat efter en Olof Forsberg, född i Julita 1749. Det förefaller finnas två st Olof födda i Julita detta år. Jag kan emellertid inte se att någon av fäderna har efternamnet Forsberg. En tänkbar fader är, om jag tolkat namnet rätt, Olof Andersson i Långtorp(?) vilket således borde ligga i Julita.  
 
Min gissnng är att sonen Olof vid något tillfälle bytt efternamn till Forsberg. Bytet bör i så fall ha skett innan han 5/11 1775 gifter sig i Viby (med Marit Pehrsdotter (GID 2237.34.82100).  
 
Mvh/Per

67
Julita / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-09-29
« skrivet: 2009-09-01, 09:44 »
Trädgårdsmästaren Olof Forsberg föddes enligt husförhörslängd från Axberg (GID 2242.30.27000) i Julita 1749 (dag ej angiven).  
 
Jag har i GID 53.3.31800 (födde i Julita 1734-1799) letat efter en Olof född i Julita 1749. Det förefaller finnas två st Olof födda i Julita detta år. Jag kan emellertid inte se att någon av fäderna har efternamnet Forsberg. En tänkbar fader är om jag läst rätt Olof Andersson i Långtorp(?) och den andre Erik Eriksson. Min gissnng är att den förste är fader till Olof Forsberg och sonen   vid något tillfälle bytt efternamn till Forsberg. Bytet bör i så fall ha skett innan han 1775 gifte sig i Viby med Marit Pehrsdotter.  
 
Skulle någon kunna bringa klarhet i detta vore jag tacksam.  
 
Mvh/Per

68
Axberg / Axberg, husförhör 1780-1791
« skrivet: 2009-08-31, 21:51 »
Peppe,
Du hade rätt! Jag har nu hittat fler uppgifter om trädgårdsmästaren Forsberg som verifierar att förnamnet är Olof. Tack för hjälpen!  
Per

69
Mora / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2009
« skrivet: 2009-08-31, 16:56 »
Hej,
 
Tacksam för uppgifter om kammarjungfrun/sömmerskan Fanny Forssberg (f 18/8 1857 i Örebro, Nicolai)  i Mora efter 1912.  
 
F. flyttade 9/11 1878 till Stockholm där hon arbetade som kammarjungfru/sämmerska hos drottning Sofia. Hon skall enl uppgift i rotemansarkivet ha flyttat till Mora 6/3 1912, sannolikt till sin bror Gustaf Axel (min farfar) som bodde där sedan 1880. Där slutar emellertid spåren. Jag har inte tillgång till uppgift om inflyttning till Mora efter 1894. F. ligger inte i Forssbergs familjegrav.  
 
Mvh/Per

70
Forsberg / Äldre inlägg (arkiv) till 24 april, 2011
« skrivet: 2009-08-31, 10:16 »
Tack Maud!
Tack vare din hjälp har jag nu lyckats hitta min farfarsfarfarsfar f 1749 i Julita (tror jag!) och senare bosatt i Axberg (Närke). Svårt att tyda hans förnamn dock så jag har bett om hjälp med tydning för att förhoppningsvis komma vidare.  
Mvh/Per

71
Axberg / Axberg, husförhör 1780-1791
« skrivet: 2009-08-31, 09:48 »
Jag har i GID 2242.30.27000 hittat min farfarsfarfarsfar ----- Forsberg f. 1749 i Julita(?). Jag kan emellertid inte tyda förnamnet. För mig ser det ut som en titel med initialer. Myckat tacksam tacksam för hjälp med tydande. Har även letat i födde i Julita 1749 53.3.31800 - 32000 men hittar ingen Forsberg där.
Tack på förhand
Mvh/Per

72
Forsberg / Äldre inlägg (arkiv) till 24 april, 2011
« skrivet: 2009-08-29, 16:32 »
Jag har förgäves sökt uppgifter om föräldrarna till syskonen:
 
Fanny Kristina Forsberg (ev Forssberg) f. 18/8 1857 i Örebro och
Gustaf Axel Forsberg (ev Forssberg) f. 18/11 1858 i Örebro
 
Enl uppgift skall Gustaf Axel vara född i Örebro Stadsförsamling. Sannolikt är även Fanny född där.    
 
Fanny flyttade 9/11 1878 till Stockholm och arbetade som kammarjungfru hos drottning Sofia till den 16/4 1880 då hon slutade och flyttade. Vart framgår inte ur Rotemansarkivet.      
   
Gustaf Axel flyttade 1880 från Örebro till Mora där han fick tjänst som bokhållare hos sin blivande svärfar.  
 
Tacksam för hjälp!
 
Mvh/Per}}

Sidor: [1]