ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Martin Månsson

Sidor: [1]
1
Nu såg jag ditt svar, Håkan!

Tack för uppgifterna, jag ska titta närmare på det under semestern i sommar.

Avseende svar #8 så bör det handla om Wulf Wulfsen Ravn och Iver Wulfsen Ravn, två söner till Wulf Iversen Ravn, så inte han och brodern Iver Iversen Ravn,  se: https://www.anneravnskjaer.dk/getperson.php?personID=I802&tree=tree1

//Martin

PS. Nu såg jag ju att du hade uppmärksammat även detta, så jag tittar närmare på också det i sommar! DS.

https://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1971825&fileOId=1971851
Här har vi uppgiften inte bara att Wulf Ravn var fogde i Bjäre utan även att han hade en bror Ivar som var fogde i Norra Åsbo.  Detta skulle betyda inte bara att Iver Iverson Ravn ännu levde 1677 och att båda bröderna fortfarande var aktiva vid som fogdar vid över 70 års ålder.  Från svar #8 ser det ut som om Ivers hustru var änka 1667.

2
Hej,

Jag har läst om denne Oluf Michelsen som levde och verkade i Helsingborg under åtminstone 1600-talets andra hälft. Men jag har kört fast i kyrkböckerna, även om jag letar tecken efter honom i alla associerade socknar man kan tänka sig, hitintills dock utan resultat. Slänger ut lite fakta med en förhoppning om att någon kanske har en idé eller eller en referens till hur man kunde hitta mer information om honom:

"Helsingborgs historia del 4, bok 1 - Försvenskningen (1969)" https://issuu.com/helsingborgsmuseum/docs/helsingborgs_historia_del_4_1
Här nämns han som representant för borgerskapet 1658, 1677 och 1679, bland annat tillsammans med rådmännen Casper Voigt och David Giedde.

"Helsingborgs historia del 6, bok 1 - Personhistoriska anteckningar (1979)"
https://issuu.com/helsingborgsmuseum/docs/helsingborgs_historia_del_4_2
Nämns igen i samband med stadens tobakshandel kring 1661.
Nämns igen tillsammans med bland andra Casper Vogt, som hospitalsföreståndare 1657, 1659 och 1660.

"Helsingborgs historia del 3, bok 2 - Dansktidens slutskeende (1969)"
https://issuu.com/helsingborgsmuseum/docs/helsingborgs_historia_del_3_2
Nämns igen tillsammans med Casper Vogt som hospitalsföreståndare 1658-1660.

Denne Oluf Michelsen har rört sig i samma kretsar som personerna nedan, och med den samlade informationen gör jag ett antagande att Oluf skulle kunna vara min direkta anfader och därför behöver jag veta mer om honom:

- Jens Michelsen Ehrenborg i Helsingborg gift med Anna Giedde, syster till David Giedde.
- Søfren Michelsen dennes bror, även han handelsman och borgare i Helsingborg.
(- Michel Swerdtfeger, annan namnkunnig borgare i Helsingborg, deras systerson.)
- Jens och Søfrens far Mikkel Sørensen 1586-1641 var hospitalsföreståndare och rådmand i Köpenhamn.
- Mikkel Sørensen hade 5 söner (och 4 döttrar). I skiftet efter sonen Niels 1689 nämns bara Jens, Søfren, Maren, samt Karen Schwertfeger. Resten döda? (Jag har inte hittat namnen på de övriga.)
- Jens och brodern Niels Michelsen flyttade till Västra Göinge, Brönnestad.
- Jag har bekräftat mitt nära släktskap på svärdslinjen med denne Niels nu levande släktingar via Y-DNA.
- Min tidigaste bekräftade anfader på svärdslinjen är också i Västra Göinge - Torluf Olufsson f. 1652, d.1730 i Önnestad.
- Om denne Torlufs farfar var Mikkel Sørensen så bör hans far ha hetat Oluf Michelsen i enlighet med den patronyma traditionen!

Hilsen,
Martin

ps. För mer information om Søfren Michelsen se sida 220 i "Helsingborgs historia del 6, bok 1 - Personhistoriska anteckningar (1979)" https://issuu.com/helsingborgsmuseum/docs/helsingborgs_historia_del_6_1 ds.


3
Hej Niels!

Tack, många bra länkar, det börjar bli ett stort pussel, och med informationen du kom med nu har jag hittat tre första indicier:

1) Iver Iversen Ravn som Mette gifte sig med, brodern Wulf Iversen Ravn var enligt uppgift ridefogde i Skillinge 1664 - https://www.geni.com/people/Wulf-Ravn/6000000001776046538
Tabell 53 (generation 1) (Från Tabell 1, s *) Rafn (Iversen enl. Ragnar Odhnoff), Wulf. Ridefogde på Herrevadskloster 1658. Ridefogde på Skillinge 1664. Ridefogde i Bjäre 1676. Kronobefallningsman i Bjäre 1673-1677.

Enligt Kancelliets Brevbøger 1649, sid 125-6 https://slaegtsbibliotek.dk/927586.pdf var ridefogden under Peder Vinstrup i Skillinge 1649 en Jens Mikkelsen! (Jag var och tittade på Peder Vinstrup när de grävde upp honom i Lund 2014, en stor tilldragelse.)

Min Jens Mikkelsen hade också sin första skånska gård i Ausås, blott några km från Skillinge, och släkten i Helsingborg runt hörnet. Jag vet att han bodde i Ausås 1655, men har inte exakt årtal för inflyttning för tillfället.

2) https://slaegtsbibliotek.dk/932199.pdf Københavns Diplomatarium IV sid. 244 med mantalsskrivningen för 1645 där man återfinner på Leyerstrede sammanboende bland andra en Jens Michelsen och en Maren Michelsdaatter i hemmet för en Christen Jensen Bech. Maren är ett av de namn som jag har på syskonen. Christen Jensen Bech är precis som Michel Sørensen 1586-1641 medlem i det danske Compagnie där även kungen är medlem.

3) Wulf Iversen Ravn ser jag nu också var gift med en Otilie född Kock. Deras gemensamma dotter Ellna Wulfsdotter Kock är gift med Michael Schwertfeger som i sin tur är son till Jens Michelsens syster Karen Michelsdaatter!


Ytterligare i sammanhanget intressant uppgift som jag finner i https://runeberg.org/elgenst/2/0426.html Den introducerade svenska adelns ättartavlor avseende Jens Michelsen, ett citat med okänd källa:

”Medan han ännu var dansk undersåte, tillbjöds
honom lagmansbeställningen i Norge, vilken han
dock försakade och kvarblev i Skåne, visade sig
sedan såsom svensk undersåte allt ifrån början
trogen och nitisk för sin nya regent och fick av
honom 1666 adliga friheter, för vilket allt
danskarna vid ett tillfälle, då svenska krigsmakten drog sig
tillbaka, avtvungo honom stora penningsummor,
utplundrade hans gods Hovdala, som han nyssn. år
tillhandlat sig, och avbrände gården; gjorde
slutligen 1688 24/6 genom testamente Hovdala till
fideikommiss för sin ätt.”


Som jag förstår det är detta något som erbjuds honom av danske kungen men som vi såg i länken jag postade tidigare https://digitalcommons.augustana.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=2416&context=swensonsag kom Jens Michelsen i bråk med danske kungen och tog aldrig den norska lagmansposten.

//Martin





4
Ja precis, och jag har försökt pussla ihop det där:

- Mikkel Sørensen född 1586 i Koldby i Farstrup sogn, och död i København 1641. Men jag har inte hittat något Koldby där, men det finns ett Kølby i Farstrup. Farstrup verkar dock stämma så långt att han har livslånga vänner därifrån i form av familjen Friis https://da.wikipedia.org/wiki/Christian_Friis_til_Kragerup
- Mikkel Sørensen enligt andrahandskällorna för Jens Mikkelsen istället född 1586/1590/(1595) i Nølev, Odder (död i København 1641 enligt en andrahandskälla).
- Vidare att Mikkel Sørensen i andrahandskällor benämns tingsfogde på Jylland (någon gång Nöllöv), när tingsfogde verkar vara en lokal titel för bara Skåne under dansk lag.
- Mikkel Sørensen 1586-1641 är istället Byfogde i København, och rådman.

- Att sen Jens Mikkelsen skulle vara född i Fredericia 1621 blir kanske ännu krångligare när staden får sitt namn 1664? Fredericia nämns bara i en källa tror jag, i övriga svenska källor står det 11/11 1621 Jutland enbart.
- Också att Jens ska ha varit räntmästare men inte lämnat spår av det, han var dock svensk skatte-kommissarie från 1670.

Här finns en ytterligare intressant, muntlig historia: https://digitalcommons.augustana.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=2416&context=swensonsag
Nils Michelsen 1611-1683 är sedemera bekräftad vara bror till Jens Mikkelsen, genom uppgifter om skifte i København, och DNA-analys.

Sammantaget råder en viss begreppsförvirring, och inte helt tillförlitliga andrahandsuppgifter som verkar vara muntligt traderade fram tills dess att de nedtecknades på 1800-talet!

5
Ja men titta, det är ju suveräna hänvisningar. Tack igen! Jag arbetar på att läsa danskan.

Den Michel Sørensen jag letar efter hade en son, Jöns Mikkelsen Ehrenborg 1621-1690, som enligt många svenskspråkiga källor ska ha varit just rentmester (räntmästare) under Christian IV i Skåne, men jag har aldrig hittat honom på någon lista som den du länkar till, eller heller kunnat utröna en förstahandskälla för påståendet.

Angående vad saken kan ha rört och eventuell afgörelse så bifogar jag ett kortare utdrag (se bild) ur Christian den Fjerdes riger og lande, Volym 8
.

6
Hej Niels, tack för svaret!

Det var ju typiskt att det inte finns så tidiga skifter. Mikkels änka, Mette Nielsdatter, bodde kvar i huset och gifte om sig med en Iver Iversen Rafn, som dog innan 1649. Huset gick dock inte vidare till annan ägare innan 1664/1668. Kan det ha funnits ett skifte efter henne om hon dog efter 1650, eller kan Mikkels barn ärvt genom Rafn? Jag vet inte hur arvsgången fungerade i Danmark på denna tiden.

På sida 3 i Kancelliets Brevebøger 1642-1643 https://slaegtsbibliotek.dk/927559.pdf finns uppgift att det uppstått en tvist mellan änkan/barnen och ledningen på Vartov hospital. Kan det istället finnas domstolsdokument bevarade?

15.Jan.(Christianpris). Miss, til Steen Beck til Vannaas og Melchior
Oldeland til Uggersløfgaard, Rentemestre. Da der er opstaaet nogen
Trætte mellem Lavværgen og Formynderne for Enken og Børnene efter Mickel Søfrensen, forrige Forstander for Vartous Hospital, paa den ene Side og Inspektørerne over fornævnte Vartou paa den anden Side om
adskillige Antegnelser og Mangler, der er gjort i Mickel
Søfrensens Regnskaber, gives der dem Befaling og Fuldmagt
til snarest at fordre Parterne for sig, nøje gennemse fornævnte Antegnelser og siden bilægge de muligt opkommende Tvistigheder i
Mindelighed eller afgøre dem ved endelig Dom og give deres Afgørelse
beskrevet Sj. T. 27, 271 b.


//Martin


7
Hej!

Jag har arbetat ett tag med denna person, men har nu fastnat och hoppas någon kan peka mig i rätt riktning. Det finns en del uppgifter i dansk litteratur om hans arbetsliv och sociala liv där jag kunnat bekräfta nästan allt i länken nedan, men jag kan inte hitta något om uppgiften att han hade 5 söner och 4 döttrar. Mikkel Sørensen dog 25 maj 1641 och begravdes i Frue Kirke i København. Finns det några möjligheter att ta reda på vad barnen hette på en person som dog så tidigt i København, exempelvis genom skifte? Jag har uppgift på ett senare skifte 1689 i København på vad jag tror är en av hans söner, Nils Michelsen, där det listas 2 systrar och 2 bröder, men tidigare än så kommer jag inte.

//Martin

Metropolitanerbogen 1939, sid 192:

https://slaegtsbibliotek.dk/929136.pdf


Sidor: [1]