ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Anna Scheutz

Sidor: [1]
1
Ramsberg / SV: Hök i Sandtjärn
« skrivet: 2023-08-23, 16:59 »
Jag glömde bort att djurbesättningen var 2 kor, 3 får, getter, ett 10-tal höns, 1 gris. Anders och Lars Hök var gruvdrängar medan Anders Gustaf Hök ser ut att ha varit arrendator. Hans kontrakt betydde troligen att han skulle bruka skogen och förse bruket med kol och ved. Andra torp i trakten har haft krav på ett visst antal milor om året och vissa kubikmeter med ved. I det ingår att frakta det till bruket från sitt torp.


De brukare som jag hittat efter Anders Gustaf har också varit arrendatorer. /mvh Anna


Jag hör av mig om jag hittar mer uppgifter.

2
Ramsberg / SV: Hök i Sandtjärn
« skrivet: 2023-08-23, 16:41 »
Ja det stämmer jag följde alla på torpet med efternamnet Hök och fick fram detta:


Senast 1806-1830
Anders Andersson Hök gruvdräng f 1775 Skinnskatteberg med fru Catharina Larsdotter f 1769 Linde.
Barn: Greta f 1796, Anders f 1797, Lars f 12/8 1800, Stina f 14/7 1804, Petter f 29/7 1813 d 1814.
Anders Andersson Hök dör 1830.
 
1830-1864
Nästa brukare av torpet är gruvdrängen Lars Andersson Hök f 12/8 1800 Ramsberg med fru Stina Ersdotter f 1797 Ramsberg. De gifte sig 1831.
Barn: Stina Cajsa f 4/8 1832, Anders Gustaf f 12/3 1835, Anna Lisa f 7/11 1837 och Lars Fredrik f 6/1 1840.
 
1864-1875
Nästa brukare är Anders Gustaf Hök f 12/3 1835 Ramsberg med fru Lovisa Matsdotter f 17/5 1845 Ramsberg. De gifte sig 1864.
Barn: Johanna Charlotta f 1865, Emma Lovisa f 1865 d 1865, Maria Sofia f 1869, Anders Gustaf f 1872 och Karl Johan f 1874.

Anders Andersson f 12/10 1775 finns 1796-1805 i Torrbråten och skrivs som gifta drängen. Namnet Hök saknas. I husförhöret Ramsberg AI:12 sid 378 finns även hans far som också heter Anders Andersson f 1751 Skinnskatteberg. Namnet Hök dyker upp först 1806 så det är troligen då de flyttar till Höktorpet men de bor innan dess under Sandtjärn och han är dräng hos en änka. Troligen blir han gruvarbetare 1806 och får då bo på och arrendera Höktorpet som ägs av Riddarhytte bruk.
Det finns två Anders födda i Skinnskatteberg 1775 med en far som heter Anders Andersson, en vid Övre Skärsjön och en vid Bjursjön. Genom att använda kunskapen att hans far var född 1751 så blir det klart att Anders Andersson Hök f 1775 är son till Anders Andersson f 1751 Bjursjön Skinnskatteberg och Stina (Cherstin) Ersdotter f 1730 Skinnskatteberg.
Jag hoppas att det här löser dina funderingar och att du har mer information till den kanadensiska grenen. Helt klart är Hök ett taget namn av en gruvarbetare som sedan har behållits av ättlingarna och att namnet kommer från torpet de bodde på. / mvh Anna

3
Ramsberg / SV: Hök i Sandtjärn
« skrivet: 2023-08-23, 09:34 »
Hej Patrik


nä jag har inte de namnen i mitt släktträd men har många anor i de trakterna så vet en hel del om hur samhället var uppbyggt och de generella reglerna för namn. Jag kände igen Hök i samband med torpet och kom ihåg att jag hade sett efternamnet Hök när jag letade efter andra personer under Sandkärn. Jag håller på att uppdaterar uppgifter om nu rivna torp och byggnader under Riddarhytteområdet från en skrift som gjordes 1979 i Riddarhyttan. Höktorpet är ett av de torp som jag inte hunnit till ännu men det kommer. Det är svårt att veta vem som bodde i vilket torp eftersom namnen på torpen inte står i husförhören. Vet man att någon bott på ett speciellt torp kan man leta efter namnen i husförhören. Det kan finnas en chans att det finns något i Riddarhyttans bruksarkiv som t ex ett kontrakt eller en lista på vem som bor i vilket torp.


Jag tittade i ett husförhör för 1860-talet och Lars Andersson Hök bodde då med sin fru och sonen i ett torp under Sandkärn under Riddarhyttan. Sonen flyttar hemifrån under den här tiden. I samma trakter finns även Anna Hedström som piga. Både far och son Hök ser ut att vara födda i Ramsberg.


Hök som soldatnamn fanns i bland annat Nora, Västervåla och Fröshult vilket alla är socknar inom Västmanlands regemente men under olika kompanier. Du får följa din Lars Andersson Hök från födelsen till när namnet Hök dyker upp. Han är född i Ramsberg och föräldrarna är Anders Andersson och Catharina Larsdotter. Om Lars aldrig lämnar Ramsberg kan du utgå från att det inte är ett soldatnamn. Pappan tycks inte använda Hök som efternamn så det är troligen Lars som tar namnet./mvh Anna

4
Ramsberg / SV: Hök i Sandtjärn
« skrivet: 2023-08-22, 16:46 »
Hej Patrik


såg din fråga först nu och vet inte om du har fått svar på den någonstans. Hök finns som soldatnamn men inte i Ramsberg. Det finns två förslag till varför de hette Hök.
1 Ett soldatnamn men från någon annan församling/socken och att de flyttat in till Sandtjärn och Ramsberg från den platsen.
2 Nära Sandtjärn fanns ett torp som kallades Höktorpet eller Hökens. Det var en mycket gammal boplats som låg väldigt högt upp, ca 300m över havet. På grund av det höga läget uppe i bergen fanns det mycket hökar, därav namnet. Kan pappan ha bott där och tagit sig namnet Hök? Det var generellt gruv- eller skogsarbetare som bodde på det här torpet. De arrenderade det från Riddarhytte bruk och var tvungna att förse bruket med kol och ved. Torpet är rivet numera men det kan finnas rester av en husgrund om du har tur.


Pappan Lars Andersson Hök var gruvdräng under Riddarhytte bruk men det är oklart vilken gruva han arbetade i. Om det fanns mer än en Lars Andersson kan han valt efternamnet Hök. Det var en vanlig sed bland gruvarbetarna i trakten eftersom det helst inte skulle finnas mer än en person med ett namn i varje arbetslag. Det var därför vanligt att gruvarbetarna tog sig släktnamn ibland så tidigt som på 1700-talet. Lars Andersson Höks pappa hade inte Hök som efternamn så Lars var den som tog sig namnet. Du för följa honom i husförhören och se när namnet dyker upp. Mycket tyder på att Hök inte är ett soldatnamn eftersom Lars var född i Ramsberg. Han kan dock ha gjort en sejour i annan socken som soldat en kortare period.


Så svaret är nog att efternamnet är taget från torpet och att de bodde på Höktorpet. Om det finns något register över torpet så kan det i så fall finnas i Riddarhyttans bruksarkiv som finns på länsarkivet i Karlstad. Lars Andersson Hök bör ha skrivit ett arrendekontrakt med bruket. Torpet finns inte kvar. Sandtjärn eller Sandkärn är ett större område med hemman och torp, delar ligger under Gammelbo i Ramsberg och andra under Riddarhyttan i Skinnskatteberg men just Höktorpet ligger under Riddarhyttan på 1800-talet.
 /Anna

5
Laurin / SV: Laurin
« skrivet: 2023-03-08, 14:39 »
Tack för upplysningen Ingrid. Jag får fortsätta och försöka hitta dem i husförhören och se vart det tar mig...

6
Laurin / SV: Laurin
« skrivet: 2023-03-01, 19:54 »
Hej,


jag har ingen forskningskunskap om resande och försöker reda ut något jag stött på i min forskning.


Jag har en anmoder som dyker upp i Stockholm men är född i Västerås. Hon heter Johanna eller Johanna Dorothea Laurin. Jag har till slut hittat henne i födelseboken i domkyrkoförsamlingen i Västerås med angivna föräldrar Anders Laurin och Cajsa Ersdotter och födelsedatum 7 juni 1777.
Två av hennes barn, som alla föds i Stockholm, har en Anna Maria Laurin som dopvittne. Denna Anna Maria är också från Västerås domkyrkoförsamling och född 1773, föräldrar är handlanden Anders Lagerin och Catharina Ersdotter.  När jag googlade på Lagerin och Laurin dök det upp information om resande.
 
Nu undrar jag om släktnamnen Lagerin och Laurin även finns utanför resandesfären eller om det troligaste är att min anmoder tillhörde en resandesläkt? Det som gör mig fundersam är att hon inte gifter sig med någon från en resandesläkt, hennes man var vallonättling (Tillman).


Hoppas att någon som är kunning på det här området kan reda ut begreppen lite åt mig.


mvh
Anna Scheutz

7

Hej Bo,

Det här kanske hjälper dig med Schmidt.

Enligt födelseboken i Lofta C:3 är han född 2 juni och döpt 5 juni. Hans föräldrar är Mäster Niclas Schmidt och hans hustru Anna Margareta Elglund vid glasbruket. ArkivDigital Lofta (H) C:3 (1745-1801) Bild:105 Sida: 263.
Enligt boken "Wanderungen Deutscher Glashüttenleute und Schwedens Glasindustrie" av Torbjörn Fogelberg och Friedrich Holl är pappans fullständiga namn Johann Niclas Schmidt född 1741 Sachsen-Anhalt. Han ska vara bror till Johan Michael Schmidt och kom till Casimirborg 1766 för att sedan flytta vidare till Cedersberg där han dog 1803. Samma bok hävdar att Niclas och Michael var söner till Johann Gottfried Schmidt som antas vara född i Thüringen okänt årtal. Johann Gottfried var först vid Ettarp, sedan Kosta, för att 1757 flytta till Casimirborg några år innan han flyttar till Göteborg. Efter 1771 har de inte lyckats hitta honom någonstans.
//mvh Anna Scheutz

8
Hej Carl-Johan,


det var ju synd att det inte blev mer. Kan till viss del förstå problemen för många från glassläkter. Har själv förfäder vid flera glasbruk och då har mina inte rest och flyttat lika mycket som en del andra glasblåsare gjorde. Svårt att välja vilket bruk man ska stödja. Vet att många bara följer ett släktnamn i sin forskning (tidigare forskning på min familj tyder på det) men jag har märkt att precis som med andra yrkesgrupper så blir det genast mer intressant att också följa alla ingiften mellan familjerna för att försöka skaffa sig en uppfattning om en större helhet.


Vore fortfarande intressant att se det material du har samlat på dig. Anledningen att jag säger det är att när det gäller smederna och smedskivan har jag märkt att inte alla mina "smedförfäder" finns med samtidigt som jag har missat andra...


mvh Anna

9
Hej Carl-Johan,


undrar bara om du fortfarande samlar information om glasblåsarna eller om projektet stoppat helt? Vore intressant att se hur mycket du lyckats få ihop...


med vänliga hälsningar
Anna Scheutz

10
Fellingsbro / SV: Carl-Gustaf Ramberg
« skrivet: 2017-06-30, 19:18 »
Hej, Föräldrarna är "torparen Petter Ramberg och hustru" alltså inget namn på mamman. Kan inte tyda var det bor, verkar vara en gård eller likande men hittar inget i husförhören som verkar passa in. Jag har Ancestry och där finns husförhören för 1839 i fem olika böcker så det blir nog tyvärr att bläddra sida efter sida för att hitta torparen Petter Ramberg. Vittnena kommer alla från Fors ser det ut som men det verkar inte som om Petter med fru bor i Fors. Hoppas att det hjälper lite på vägen och att någon annan kan tyda resten.
mvh Anna Scheutz

11
Yllestad / SV: Uppgifter i Ancestry?
« skrivet: 2017-06-26, 19:12 »
Hej
tyvärr är det den enda informationen de verkar ha. Det finns inga bilder från någon svensk dödbok eller likande, ingen uppgift om år eller plats. Hustrun Magdalena Jakobsdotter verkar dock ha stannat i Sverige och dog i Långås Yllestad 26/7 1914. Det är noterat att hon är änka efter fd soldaten A Frithiof. Sökte på A Frithiof i Ancestry och hittade endast en som bodde i Chicago 1900 enligt en befolkningsförteckning. Detta kan ju dock vara sonen om han också är A Frithiof.
mvh
Anna

12
Hej Alan,


har tyvärr inte tillgång till Solna E1:7. Av SCB's avskrift och tidigare erfarenheter tror jag att det i slutet skall stå "Attest om vigseln från Past-ämb i Hedvig Eleonora i Stockholm d. 29/8 1904"
Kan det i början vara om att han är ledig till giftermål eftersom Jakob nämns och han bor där vid vigseln, och att det stå Jakobs församling?
Hoppas att det hjälper lite.
mvh
Anna

13
Skinnskatteberg / SV: Personrelaterat
« skrivet: 2016-09-24, 13:46 »
Hej Bertil
Jag har hittat henne i Skinnskattebergs dödbok F:7 sid 24 (Arkiv digital). Hon dog i Långviken 29/7 1865. Enligt hfl Skinnskatteberg AI:15D sid 984 bor hon hos dottern Catharina (Cajsa) Mattsdotter och hennes make Per Persson i Långviken när hon dör. Hon står som Brita Sjöberg, efternamnet efter andra maken artilleristen Johan Sjöberg.
hälsningar
Anna Scheutz

14
Ancestry / SV: Ancestry släkt träd
« skrivet: 2016-09-14, 22:49 »
Hej Anita
jag fick svar och har skickat ett e-mail till dig.

Anna

15
Ancestry / SV: Ancestry släkt träd
« skrivet: 2016-09-14, 18:51 »
Enda extra uppgiften om honom i det andra trädet är att han dog i Denver, Colorado. Är på väg till jobbet nu men ska skicka ett meddelande när jag kommer hem igen. Återkommer om jag får svar.
Anna

16
Ancestry / SV: Ancestry släkt träd
« skrivet: 2016-09-14, 18:37 »
Vill du att jag försöker kontakte personen i fråga?

hälsningar
Anna

17
Ancestry / SV: Ancestry släkt träd
« skrivet: 2016-09-14, 18:18 »
Den som har hand om trädet är richardmajor25, inget namn angivet.

Roger Reid Nelson
birth: 27/5 1922 Melrose,MA
death: 11/1 2010
marriage: 6/4 1947 Palmerton, Carbon, Pennsylvania, USA
parents: Herbert Adolphus Nielsen, Evelyn Reid Wilson
wife: Lois Stemler 1926-2014

Har du möjlighet att skicka meddelande via Ancestry till ovannämda medlem? Du behöver inte betala för källor men ha ditt eget loggin.

hälsningar
Anna

18
I wonder Hulda if you would have time to buy a strong corduroy suit to Charlie or something of strong fabric just for everyday use until Algot will come to pay you.
I think the next sentence is like this:
His clothes are ragged so I am ashamed of him. Our dog it tears his clothes and it lies in everything.
 
The first question mark is harder for a translation will not make sense since it doesn't make sense in Swedish, but I think the meaning of the sentence is that they hope they will get along with her.
But we have a woman that will come on Sunday I hope we will ?? with her. The meaning should probably be But we have a woman that will come on Sunday I hope we will get along with her.

19
Hej Ingvar,
jag kan inte tyda allt men en del kan jag kanske hjälpa till. Hur verkar det med: Döpt 8 do dvs 8 maji; vittnen är kyrkoherden L (Lars) Böök; dess svägerska Margareta Petraeus (hans fru Anna dog 1740, systern var gift med M Arosén i Hedemora). På slutet är det otydligt men ser ut som Hans Persson ibd (dvs samma ställe som Lars Larsson bor på). Hoppas att det hjälper dig lite på vägen. Lycka till Anna

20
Tillman / SV: John Tillman
« skrivet: 2016-07-14, 00:12 »
Kan det här vara den John Tillman du söker? http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=105483419&ref=acom
De uppgifter som finns angivna verkar stämma så det kan vara värt ett försök. Om du klickar på länken till pappan hittar du mer information. Lycka till!


Anna

21
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-02, 20:37 »
Hej Lars


om du loggar in och går till redigera ditt konto (solen under din 'bild') så kommer din profil upp. Andra ditt språkval till svenska. Det funkade för mig.


Mvh Anna

22
Gerner / SV: Gerner
« skrivet: 2016-04-02, 18:40 »
Hej
 
såg den här tråden först idag eftersom jag nyligen noterat en Gerner i mitt träd. Jag härstammar från Christopher Scheutz/Schytz m flera stavningar. Han fanns på Kungsholms glasbruk när han 1742 hämtades till Kosta. Jag tror därför vi kan anta att han och Johan Wentzel Gerner kände varandra från tiden på Kungsholms glasbruk. Christopher var äldre men hans son Johan föddes 1729 vid Kungsholms glasbruk och flyttade också till Kosta 1742.
 
Enligt hfl Ekeberga AI:1 kan man se att 1772-1791 finns Daniel Gerner och Johan Scheutz båda som glasblåsare på Kosta. Där finns även Johans Scheutz' son Johan Christopher Scheutz, Hans Christian/Christopher Giörner född 1753, Friedrich Giörner (gift med Stina), Carl Johan Giörner (gift med Maria). Man kan nog anta att Johan Wentzel Gerner, Christopher Scheutz och Johan Scheutz känner varandra sedan tiden i Stockholm. Johan Wentzels söner var nog glasgossar hos olika mästare på bruket. Fakta kan finnas i bruksarkivet, dvs med vilken mästare de arbetade.
 
Via ingiften i varandras släkter så finns de flesta glasfamiljerna från den här tiden någonstans i mitt släktträd så jag har försökt följa personer i husförhör, födelse, vigsel och dödböcker så gott det går. I husförhören finns så här tidigt sällan notering om var personerna är födda, ibland finns årtal och ännu mer sällan årtal +datum för födelse. För och efternamn kan också ändras fram och tillbaka och det utan att ta hänsyn till stavningsvarianter. Det kanske inte löser mysteriet med Carl Johan och Carl Gustaf vilket som var rätt men tydligen finns både Johan och Carl Gustaf som namn inom Gerner släkten. (Daniel Gerner hade en son Carl Gustaf född 1790). Det enda som kan lösa det är att hitta var han var född och se vad födelseboken sager.
//hälsningar Anna Scheutz

23
Möller / Meuller / Möller
« skrivet: 2015-06-14, 15:10 »
Hi Carl,
 
Sorry for a late reply but I did not see this message until today.
I have some interest in this family. Gustaf Axels brother Johan Oscar Laurentius' wife Maria Helena Victoria Holm was a sister to my Great grandfather Johan Fredrik Tycho Holm. I will send you an email.
 
Regards
Anna Scheutz

24
Skinnskatteberg / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2015
« skrivet: 2015-06-01, 17:42 »
Hej Kjell-Åke
 
vet inte mycket mer men titta på bifogad länk. Det kan ge en fingervisning annars är det väl domböckerna som gäller. Det rör antagligen pigan Stina Smedbergs dotter Johanna längre ner på sidan i hfl Skinnskatteberg AI:12C sid 437.
 
http://privat.bahnhof.se/wb406750/hellholm/tree/ps53/ps53_473.htm
 
mvh Anna
 
(Meddelandet ändrat av Schutzan 2015-06-01 17:46)

25
Swedish history / Swedish Pomerania
« skrivet: 2015-05-10, 14:58 »
Hi Adham
I am not an expert on this field but have encountered Swedish Pomerania in my research as well.
 
Swedish Pomerania existed between 1630 and 1815 i.e. almost 200 years. Try to google it for more information. Due to the military presence there was a lot of movements as well as marriages during the time. (Not only during the period but also after it, one of my ancestors was born in Stralsund 1818 and came to Sweden to join the Army in 1837. He married a Swedish woman.) Historically for Swedes and Germans to get married is relatively common. Not only for soldiers but a lot of craftsmen, especially smiths and glass blowers, moved to Sweden. Before that there was the Hansa in the Baltic so several cities in Sweden do have German parishes. I hope this is to some help.
 
regards
Anna

26
Sjöman / Äldre inlägg (arkiv) till 20 november, 2015
« skrivet: 2015-05-04, 13:49 »
Hej
 
sjömän och deras omständigheter är nytt för mig och jag skulle behöva få hjälp att reda ut begreppen. Min ana som skapar problem hör dessutom hemma i Stockholm vilket inte gör saken lättare.  
 
Hans namn är Axel Harald Jansson. Enligt utflyttningsboken i Jakob (BII:9 sid 252 i ancestry) och inflyttningsboken i Skeppsholm (B:2 sid 69 i ancestry) vet jag att han flyttade 1871. I Skeppsholm står efter hans namn 1KK No 13 vilket jag antar är en slags inskrivningskod. Vad står 1KK för? Fördes det någon form av mantalsregistrering för Skeppsholm? När han flyttar ut från Skeppsholm 17/7 1873 (B:2 sid 82 i ancestry) står det bara att han flyttar till Sjömanshuset, kan man anta att det är Stockholms sjömanshus de syftar på?  
 
Var det vanligt att man tränades av Flottan för att sedan gå till handelsflottan? Om de var inskrivna i ett sjömanshus kan de då återfinnas i kyrkoböckerna eller i mantalsregister? Det blev många frågor men jag behöver mer förståelse för att veta var jag ska fortsätta leta efter Axel Harald Jansson. Hoppas någon kan reda ut begreppen för mig.
 
mvh Anna

27
Hej Pierre,
I Pukeberg en liten guide från maj 2004 som kan hittas på internet finns ett foto på Fru Böhlmarks villa (som disponentvillan kallas) taget 1945 och det ser ut att vara samma hus. Titta på det via denna länk:
http://www.lansstyrelsen.se/kalmar/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/Bros chyrer-Foldrar/pukeberg-en-liten-guide.pdf sid 8
 
mvh
Anna

28
Bjurberg / Bjurberg
« skrivet: 2015-04-27, 19:03 »
Hej Riborg
kanske det här inlägget från Råby-Rönö kan vara till hjälp?
http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/59209.html?1070056566 inlägget postat torsdagen 26 juni 2003 - 18:41
 
(Meddelandet ändrat av Schutzan 2015-04-27 19:05)

29
Så bara för att det ska bli lite svårare så kan det vara olika släkter och stavningsvarianter. Har ännu inte stött på någon av varianterna i mitt träd så har inte tittat närmare på det, men har som sagt vissa problem med smederna i släkten... ;-)

30
Hej Carl-Johan
är inte Heintz och Heintze samma släktnamn? Prästerna hade inte alltid så god kunskap i hur de skulle skriva ett utländskt namn så ofta fanns det flera olika stavningsvarianter i kyrkoböckerna. Har sett anor till mig själv med uppåt 15 olika stavningsvarianter. Så någon som heter Heintz i en bok kan mycket väl heta Heintze i nästa.  
(Jag har skickat dig en gedcom fil i mail.)
mvh Anna

31
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / Knöf
« skrivet: 2015-04-05, 19:58 »
Hej Markus och Åke!
 
Jag var själv inne på att det kunde vara en variant av knöl, så svullnad är ju inte helt omöjligt. Det skulle även kunna betyda tumör. Vi får se om någon kan bekräfta att vi är på rätt väg.
 
Tack för hjälpen.
 
Anna

32
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / Knöf
« skrivet: 2015-04-05, 10:34 »
Hej
 
Nu har jag gått bet totalt. I avskriften av Högsäters dödbok för 1866 (på Ancestry) stötte jag på en dödsorsak som förbryllar mig - Knöf. Jag har ingen aning om vad det kan betyda och hoppas att någon annan vet mer än jag om detta. Kan det vara något dialektalt från Dalsland?  
Allt finns som sagt i Ancestrys dödbok (avskrift) för 1866 i Högsäter socken under Älvsborg. Personen ifråga är Anders Larsson som dog 31 maj 1866 i Bön.
 
hälsningar
Anna Scheutz

33
Hej Christina
 
Jag har aldrig sett några församlingsböcker. I Stockholm är det lättare att använda mantalslängderna och rotemansarkivet för senare delen av 1800-talet och 1900-talets början. Prova hemsidan för Stockholms stadsarkiv - en del av samlingarna kan sökas gratis på hemsidan. Det kan vara bra att känna till Stockholms karta för att få mer hanterbara resultat.
Lycka till!
 
Anna

34
Byggnader och miljöer / Dalsland Högsäter
« skrivet: 2014-09-06, 16:10 »
Jag har hittat några bilder som ska vara från Högsäter i Dalsland. De ska föreställe en plats där min morfars förfäder har bott. Min morfars far August Johannesson föddes 10/2 1861 i Övre Gudhem i Högsäter. Den första bilden har texten gamla hemmet Högsäter men jag undrar om någon vet vilken gård det kan ha varit? De övriga två bilderna föreställer en stuga från olika vinklar. Det enda jag vet om dessa är attbilderna är tagna av någon som heter Sven Svensson. Han skickade fotona den 18/7 1944 med texten: Sänder härmed ett par kort på stugan, sänder även filmen, om ni önskar framkalla flera kort. Sven Svensson.
Dessa foton är troligen skickade till något av August Johannessons barn. Finns det någon vänlig själ i Högsäter som känner igen gården och/eller stugan och kan säga mig vad de heter? Min mamma tror att stugan eventuellt kan ha kallats Lillgården eftersom August byggde ett hus i Stockholms skärgård som han kallade Lillgården./ Anna Scheutz
 


 
 


 
 



35
Skinnskatteberg / Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2015
« skrivet: 2014-09-06, 15:45 »
Hej
jag hoppas kunna få hjälp med att identifiera personer på gruppfoton. Eftersom jag vet att Gerda Lind född Skinnskatteberg 1/3 1888 finns med på fotona så antar jag att flera av de okända personerna är släkt därifrån huvudsakligen Lind från Skilån och Riddarhyttan. Gerda var dotter till Anders Lind 1851-1918 och Wilhelmina Erika Forsman 1852-1922. En bild är från Gerdas 50 års fest och det finns tre okända personer i det fotot. De andra två är från julen 1927 och från något som verkar vara en fest. Festen är troligen i Skinnskatteberg och kan eventuellt vara någons födelsedag. I de två senare bilderna finns Gerda tillsammans med sin man och dotter. Det verkar som en del av personerna från fest fotot finns med även på julfotot. Jag hoppas att någon i Skinnskatteberg känner till mer om släkten Lind och kan hjälpa mig. Om bilderna är för små kan det ordnas med större via e-mail./ Anna Scheutz dotter dotter dotter till Gerda Lind
 

 

 

36
Ramsberg / Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2015
« skrivet: 2014-08-18, 14:52 »
Tack så hemskt mycket Maud Svensson. Jag hade aldrig lyckats tyda det till Grimsö. Jag tittade i utflyttningslängden Ramsberg B:2 och hittade Brita Caisa (med Nyberg överstruket och ändrat till Persdotter) som utflyttad 1806 till Norrbärke från Ryssås vilket är på sid 410 i hfl AI:13. Där finns även föräldrarna. (Ryssåsen överstruket och det står även Gammelbohytta. Nu hoppas jag kunna följa henne vidare via Norrbärke och Fellingsbro.  
Tack igen för hjälpen!
Anna

37
Ramsberg / Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2015
« skrivet: 2014-08-18, 10:21 »
Hej
jag har lyckats tappa bort en hel familj i Ramsberg... kan någon hjälpa mig?  
 
Jag försöker följa min mormors mormors farmor Brita Caisa Persdotter Nyberg född 23/5 1787 i Nyhammar, Ramsberg. Pappa är skräddaren Pehr Andersson (född 1741) och mamma Maria Persdotter (född 1746) vid Nyhammar. Har lyckats följa familjen i hfl Ramsberg AI:11A sid 188 och AI:12A sid 220. I den senare finns ingen notering om att familjen flyttar men i nästa hfl (Ramsberg AI:13) hittar jag dom inte under Nyhammar, åtminstone inte på de sidor som anges i ortsregistret. (Jag använder Genline/Ancestry).
 
Brita Caisa återfinns i AI:13 sid 375 under Torskbäcken som piga innan hon 1814 flyttar till Linde. Jag kan inte uttyda var hon kom ifrån 1813 heller så kan inte gå bakåt i sökandet. Hon finns alltså hos familjen till 1805, alla saknas efter det och plötsligt dyker hon upp igen 1813 med namnet Nyberg tillagt som efternamn. Kan någon hjälpa mig att hitta familjen och Brita Caisa igen? Behöver bara en ledtråd till var i husförhörslängden de kan finnas.  
 
Linde i det här fallet är Staden. Där är hon piga till hon gifter sig 1816 med drängen Jan (Johan) Mattsson.
1818 blir Jan indelt soldat och familjen flyttar till Wetterskoga i Skinnskatteberg.
 
Hoppas att någon har stött på dessa personer och kan ge mig en ledtråd.
vänliga hälsningar Anna Scheutz

38
Algutsboda / Algutsboda husförhör 1891-1900 AI:27 sid 127
« skrivet: 2014-08-09, 21:37 »
Tusen tack Bo, det var snabbt. Jag hittade nu deras vigsel i Angelstad.  
 
Anna

39
Algutsboda / Algutsboda husförhör 1891-1900 AI:27 sid 127
« skrivet: 2014-08-09, 19:24 »
Hej
jag behöver lite läshjälp. I husförhör Algutsboda 1891-1900 AI:27 sid 127 under no 12 Förlångskvarn, Boda glasbruk. För Brukseg Abdon Elof Ludvig Willehad Scheutz född 19/5 1849 i Ekeberga. Under fräjd och särskilda anteckningar finns en notering om hinderslöshetsbetyg som sänts till xxx i november 1899. Försöker lista ut vart det sändes och följdaktligen var han gifte sig. Kan någon hjälpa mig att tyda vart det sändes?
 
Vet att han inte gifte sig i Algustboda eller i blivande hustruns födelseförsamling Hällaryd, Blekinge. De hade en dotter innan vigseln som föddes i Hedvig Eleonora församling i Stockholm men de är inte vigda där heller. Enligt SCB's avskrift av födelseboken Algutsboda 1898-1920 ska de ha gift sig i december 1899. Detta finns antecknat när dottern Ada Ingebritt föds 7/4 1912.
med vänliga hälsningar  
Anna Scheutz

40
Hej Göran, latin är inte min starka sida men Benedicti har anknytning till kyrkan. Vad jag förstår är det ett namn som många präster lade till när de latiniserade sina namn. Kan den person du letar efter helt enkelt varit kyrkoherde i Storkyrkoförsamlingen vid den tiden?
Jag har störr på Benedicti i mitt slätkforskande men inte i Stockholm och de var kyrkoherdar. Vet dock inte om kyrkoherde är den rätta titeln, är inte tillräckligt insatt i kyrkoväsendets historia. Hoppas att detta kan hjälpa dig en bit på vägen.
 
Hälsningar
Anna Scheutz

41
General questions / Swedish public housing about 1934
« skrivet: 2014-04-10, 23:59 »
Hi Mary
I didn't see this question until now. I believe Solgårdarna also were called barnrikehus which was tenement houses with flats for families with many children i.e. working class with little money but rich in children. I used to live very close to similar houses in Sorgenfri in Malmö for many years before I moved to UK. When I lived there they didn't use the name Solgårdarna (which was the proper name) rather barnrikehusen. Mary Andersson has written a book called Solgårdarna about growing up in these houses in Malmö. Sadly I don't think the book has been translated to English.
The flats had two rooms (typically one living room and one bedroom) and a bathroom and to live there the family had to have at least three children and that the income was below the annual minimum wage. Over 10 000 flats were built all over the country over a 10 year period. I hope this answer helps to understand this form of houses a bit more./Anna

42
Botkyrka / Botkyrka
« skrivet: 2014-04-06, 14:28 »
Hej Petrus,
 
enligt dödskivan finns det en Sara Margareta Grahn som var född 1905-08-20 i Hyltinge, Södermanlands Län. Hon dog 1993-11-10 i Tumba, Borkyrka och blev änka 1991-05-03. Greta är troligen ett smeknamn för Margareta. Enligt SCB's utdrag ur födelseboken 1898-1920 i Hyltinge var Sara Margareta dotter till mjölnaren Karl Gustaf Johansson och Sara Lisa Söderström. Så enligt dessa två källor är sannolikheten stor att detta är den Greta Johansson du söker. Lycka till!
 
Anna

43
Hej Johan
 
tack för ett mycket snabbt och bra föslag. Blir nästa steg i sökandet.  
 
hälsningar
Anna Scheutz
Bordon, Hants, UK
 
(Meddelandet ändrat av Schutzan 2013-04-29 23:47)

44
Hej
jag hoppas få hjälp med att idenifiera dessa porträtt. Enligt min farmors adoptivpappa Vilhelm von Mühlenfels ska de föreställa ett par som heter Lampa i efternamn. Det ska i så fall röra sig om den släkt som härstammar från Daniel Lampa som var sämskmakare och kom från Königsberg, född omkr 1600?. Denna släkt kommer in på hennes adoptivmammas, Hilma Nordling, sida i släkten. Hilmas morfars mormor hette Anna Elisabeth Lisa Lampa och var född 1748.  Porträtten hamnade hos min farmor och finns numera i mina föräldrars ägo. Det vore roligt att faställa vilka de är och om de verkligen hör till släkten. I mitt fall endast adoptivsläkt, men för andra är det i så fall direkt släkt.
Tyvärr har jag inte fler uppgifter om dessa porträtt. Hoppas på tur.
 

45
Hej Stefan,
hade inte tittat på din dropboxlänk men hittat liknande uppgifter. Francoise Vachell är min farmors mormors mormors mormors mor (adopterad). Jag fick nyligen veta om henne via en annan del av släkten - Örtendahl. Min biologiska farmor var adopterad som mycket ung och detta är hennes adopterade sida av familjen (den enda familj hon kände till). Släkten Vachell är svår att följa eftersom de har sammma förnamn som återkommer i alla generationer. Släktgodset Coley Park ärvdes inom släkten men bytte linjer med jämna mellanrum pga avsaknad av manliga arvingar. Var bara kul att kunna hjälpa dig lite till.
hälsningar
Anna

46
Hej Stefan,
vet inte om du har fått mer information om Francois Hwittkell. Hon föddes som Frances Vachell på Coley Park i Reading i Berskshire England. Hennes far var Thomas Vachell (1644-1683) och modern hette Anne Taylor (född ca 1650). Farfar och farmor var Thomas Vachell (född ca 1595) och Margaret Meverel (född ca 1615). Om du söker på Vachell och Coley Park kan du få massor med information om släkten Vachell i England. Frances var den engelska versionen av namnet och den som används på de flesta engelska internetsidorna. Den franska stavningen kan också ha använts och var tydligen den som användes i Sverige. Hoppas den här informationen hjälper dig att hitta vidare.
 
hälsningar  
Anna Scheutz

47
Flygare / Äldre inlägg (arkiv) till 16 mars, 2013
« skrivet: 2012-01-10, 11:20 »
Hej John Larsson
 
Emilie Flygare-Carlén föddes Smith i Strömstad. Hennes far var Rutger Smith och modern hette Margaretha Stiegler. Emilies  första man hette Axel Flygare, hon var sedan trolovad med Jacob Reinhold Dalin som dock dog innan giftermålet. Andra mannen hette Johan Gabriel Carlén. Jag känner inte till mer än en bror Edvard Smith som var borgmästare som figurerar bland mina anor.
 
Vet inte om Gustav Adolph Lindberg finns i släkträdet men en god början kan vara att studera släkten Smith (Smitt) från Strömstad. Jag skulle börja med syskon eftersom hennes föräldrar gifte sig 1782. Det kan ju också var på en annan gren till exempel kusiner till henne. Enligt en (ej kontrollerad) källa på internet ska Rutger och Margaretha haft 15 barn.  Lycka till. //Anna Scheutz
 
(Meddelandet ändrat av Schutzan 2012-01-10 11:21)

48
Blidö / Äldre inlägg (arkiv) till 26 december, 2011
« skrivet: 2011-12-24, 17:02 »
Har du provat att kontakta Norrtälje Släktforskarförening, http://www.norrtelje-sff.se/index.html ? Den täcker även Blidö och de bör veta om det finns möjlighet att hitta de uppgifter du söker.

49
Blidö / Äldre inlägg (arkiv) till 26 december, 2011
« skrivet: 2011-12-24, 00:07 »
Hej Daniel, Östra Langnö på Ljusterö kan hittas under Ljusterö fs för större delen av den här tiden, innan dess tillhörde den norra delen av Ljusterö Riala fs. Blidö ska ha haft ett kapell men oklart om kyrkböckerna fanns i Länna fs eller inte. Har tittat i Länna, Norrtälje, Roslags-Kulla och Riala utan att hitta hans födelse. Hoppas att du kan få hjälp av någon annan med hans födelse och föräldrarna.
 
hustru Stina (Christina) Olsdotter född 1741 enligt hfl Ljusterö AI:5 GID 2436.7.58500, AI:3 GID 2436.5.28300
son Petter född 1768 enligt hfl Ljusterö AI:4 GID 2436.6.38200, AI:3 GID 2436.5.28300
son Johan född 1783 enligt hfl Ljusterö AI:4 GID 2436.6.38200, AI:3 GID 2436.5.28300
dotter Greta född 1773 enligt hfl Ljusterö AI:4 GID 2436.6.38200, AI:3 GID 2436.5.28300
dotter Brita född 1778 enligt hfl Ljusterö AI:4 GID 2436.6.38200, AI:3 GID 2436.5.28300
son Eric född 1786, död 1788 enligt hfl Ljusterö AI:3 GID 2436.5.28300
dotter Anna född 1779, död 1782 enligt hfl Ljusterö AI:2B GID 2436.4.22900
 
hfl Ljusterö AI:2B GID 2436.4.22900 nämner också Erik Ersson, hustrun, barnen Petter, Greta, Britta, Anna och Johan.
Kan ha varit fler barn bör kontrolleras.
 
God Jul och Gott Nytt År // Anna

50
Gropp / Gropp
« skrivet: 2011-09-10, 17:32 »
Hej Ulf  
tack för svaret. Mitt misstag helt och hållet, jag trodde släktnamnet var viktigt för smedsläkterna men det verkar inte vara så.  
Som svar på din fråga om släktskapet så skulle jag givetvis ha skrivit möjlig ana eftersom jag inte har kontrollerat i kyrkböcker mm själv ännu, återigen mitt misstag var inte tillräckligt nogrann i mitt inlägg. Uppgiften kommer från Smedskivan 5 och det är givetvis bara en andrahandskälla och kan därmed vara helt fel. När jag har tid skall detta givetvis kontrolleras mot förstahandskällor. Trots detta så passar det in i nästa led nedåt - dottern Elisabeth Lindgren född i Gravendals Bruk i Hällefors (enl Smedskivan 5) följer med föräldrarna till Lessebo Bruk. Där gifter hon sig med min ff ff ff f glasblåsaren Johan Christophersson Scheutz enligt vigselboken Hovmantorp C:4 sid 316.  
hälsningar Anna

51
Gropp / Gropp
« skrivet: 2011-09-04, 15:06 »
Hej alla som forskar om Gropp.  
Har på min pappas sida rötter tillbaka till Hans Gropp (min ff ff ff mf ff) och försöker nu reda ut hur detta länkar ihop med den småländska delen av min släkt. En av Hans söner Gert Hansson Gropp (född 1666 i Gunnilbo i Västamanland) gifte sig med en Kertin Johansdotter. De fick flera barn, här uppstår dock en fråga.  
Flera av sönerna släpper släktnamnet Gropp och tar sig nya släktnamn som i fallet med min ana Hindric Gertsson Lindgren (1696-1765). Eftersom de invandrade smedsläkterna verkar ha haft traditionen att behålla släktnamnet undrar jag varför vissa av sönerna bytte efternamn och inte till samma? Finns det någon som vet varför detta hände? I alla övriga grenar av släkten där det finns invandrade hantverkare har släktnamnet behållits och i många fall även tagits tillbaka av döttrar  och deras barn så jag tycker att seden att byta bort namnet avviker från normen.
Kan det bero på att de en tid arbetade på samma bruk?
Anna Scheutz
 
(Meddelandet ändrat av Schutzan 2011-09-04 16:23)

52
Hammarström / Hammarström
« skrivet: 2011-09-01, 17:57 »
Hej Sven-Ove  
 
tack för de uppgifterna. Mycket intressanta uppgifter. Ska vid tillfälle se om detta kan hjälpa mig på vägen lite mer. Detta verkar stämma in. Jag vet att efter Ryfors flyttade Bent och Petronella till Hult där andra medlemmar av familjen Schult redan fanns. Jag misstänker att de sedan flyttade från Hult till Drev men har inte hunnit kontrollera detta ännu.  
 
Jag har sett på andra håll i detta forum att du känner till en hel del om de olika Schult/Schultz släkterna (jag såg bl a ditt inlägg om att det kunde vara samma släkt men också två olika Schult släkter). Tänkte fråga dig om du tror att jag kan ha nytta av att investera i senaste Smedskivan. Har haft möjlighet att titta på en tidigare (3:an) men den innehöll inte mycket av intresse. Vet att de senare innehåller många fler personer men inte inom vilka släkter eller tidsperioder. Är det ok om jag mailar dig med några frågor angående Schult?
 
Anna

53
Hammarström / Hammarström
« skrivet: 2011-08-31, 14:53 »
Hej Lennart
 
tack för ditt svar. Det är en ide att följa upp, dock bör min Bengt Olof Hammarström varit den sista Olof, hans söner och de barnbarn jag hittat hittills har mer följt namntraditionen från Schultz med Jakob, Peter, Elias, Abraham osv. Bengt har jag hittat i en senare generation. Jag har ofta tänk att han kan ha kommit från Värmland eller Dalarna/Bergslagen eftersom smederna precis som glasblåsarna flyttade runt mellan bruken i landet. Problemet är dock att Hammarström inte är en släkt ens bland smederna utan flera olika. Ska titta närmare på de Hammarström du härstammar från.
 
Anna

54
Hej Michael,
enligt DDSS sida om dödsorsaker kan fältsjuka vara flera olika sjukdomar:
 
 Kan vara flera olika sjukdomar som fick stor spridning bland soldater i fält eller till sjöss, exempelvis fläckfeber, rötsot, tyfoidfeber och även skörbjugg. http://www.ddss.nu/%28S%28hkybg5y320yfttu0lkc0xnml%29%29/swedish/means/causeOfDe ath.aspx
 
Hoppas att det hjälper på vägen  
 
Anna

55
Hammarström / Hammarström
« skrivet: 2011-08-29, 19:26 »
Hammarströms i Småland.
 
Jag verkar ha kört fast ordentligt. Jag har flera anor i en av smedsläkterna Hammarström.  
Min ff fm ff hette Bengt Olof (eller bara Olof) Hammarström var hammarsmed och dog 20/3 1795 i Drev sn i Kronoberg. Han var gift med Petronella Schultz (1752-1811). Petronella föddes vid Ryfors Bruk i Nykyrka och där föddes också parets tre första barn. Enligt hfl Hult AI:1 så gifte de sig 1775 samma år som deras första son Karl Fredrik föds i Ryfors Bruk. Hittar inget i vigselboken i Nykyrka.  
Har heller inte lyckats följa Bengt Olof Hammarström bakåt i tiden så jag vet bara från senare husförhörslängder och dödboken i Drev att han föddes 1742 men inte var. Finns det någon som känner till mer fakta om Hammarströms vid Smålandsbruken som kan ge mig en liten ledtråd? Kan Bengt Olof varit den som tog sig namnet Hammarström? Detta är den Hammarströms släkten som har anknytning till både smedsläkten Schultz (Schoultz) och glassläkten Scheutz.  
 
Detta är på farfars sida i släkten, har på mormors sida anknytning till Västmanland men har hittills inte hittat en enda Hammarström där. Hoppas på tur... Anna Scheutz

56
Gunnilbo / Äldre inlägg (arkiv) till 18 januari, 2012
« skrivet: 2011-08-28, 12:50 »
Hej Inger,
Lite mer om Hans Nilsson i Hemmingsbo
 
Enligt hfl Gunnilbo AI:5B sid 82, GID 2348.29.27700
Hans Nilsson född 1729, gift 1761 (1762 enl dödboken F:1 hustruns död)
Lisa Ersdotter född 1744 i Bjurfors död 17751111 i Hemmingsbo Gunnilbo av barnsäng. (Dödboken Gunnilbo F:1 GID 2348.14.90100)
Söner Nils född 17681025, Hans född 1772
Döttrar Lisa född 1767, Stina född 17740816, Anna född 1775 död 1775
 
Hoppas det är rätt Nils Hansson.
 
Hälsningar
Anna

57
Trelleborg / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-10-20
« skrivet: 2011-08-19, 01:44 »
Tack för hjälpen Lasse, nu vet jag var jag ska leta vidare. Stockholm nästa... ;-)  
Jag måste ha sett fel på AI:11 från Önnestad, tyckte det såg ut som om han flyttade in och ut samma datum 1868 men nu ser jag att det var in 8/2 och ut 22/12. Tack än en gång.  
Anna

58
Trelleborg / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-10-20
« skrivet: 2011-08-18, 14:42 »
Hej,  
jag undrar om det finns någon som känner till om det fanns någon typ av barnhem (liknande inrättningarna i Stockholm) i Trelleborg där utomäktenskapliga barn kunde tänkas hamna. Min ff mf föddes i Trelleborg 1839 och enligt födelsboken var båda föräldrarna förtegade. Vad jag förstår (vilket kan vara fel) är att i de fall där även modern är okänd hamnar ofta barnen på barnhus eller adopteras bort. Vet någon vad som kan ha varit normen i Trelleborg vid denna tid?  
Bor i utlandet så kan inte kontrollera domböckerna så behöver lite mer kött på benen innan jag ber en släkting i Sverige attackera problemet.  
Min ff mf hette Johan Fredrik Tycho och föddes 29 april 1839, senare i livet har jag hittat honom med efternamnet Holm. Har redan försökt följa honom bakåt från Önnestad 1868 men handstilen i inflyttningsboken satte stopp för det. Tacksam för vilken hjälp som helst med hur jag kan söka vidare på Johan Fredrik Tycho.  
mvh Anna Scheutz

59
Hej Åsa,
jag har mailat dig lite info om Anna Warlind. Hon var syster till Christina och de hade samma föräldrar. Anna Gifte sig med komminister Olof Örtendahl i Köla och bodde hos sin son kyrkoherden Sven Örendahl i Silbodal när hon dog 1761. Anna

60
Hej Åsa,
jag har inte hunnit verifiera det ännu men jag tror att Gustav Månsson Warlind var pappa till Anna Warlind. Om det stämmer så kan din ana mycket väl ha varit en syster till Anna. Enligt Hans enligt ovan skulle i så fall hennes mor kunna vara densamma som för Christina - Brita Svensdotter. Anna

61
Hej, halkade in på denna diskussion via min farmors släktbakgrund. Min farmor var adopterad och de enda föräldrar hon kände till var adoptivföräldrarna så jag blev intresserad av att följa dem bakåt. Dessa spår ledar till Värmland och olika präster där. Anna Warlind, f 1685, som gifte sig med komminister Olof Örtendahl är min adopterade ana. Hennes son Sven Örtendahl var kyrkoherde och prost och gifte sig med prostdottern Sofia Christina Noreen. En Nils Collin förekommer som fadder till flera av Svens barn. Var det vanligt att prästerna gifte in sig i andra prästfamiljer precis som glasblåsarna och smederna gjorde? Mycket intressant läsning som har gett mig många ledtrådar. Tack
mvh Anna

62
Skinnskatteberg / Äldre inlägg (arkiv) till 21 mars, 2011
« skrivet: 2011-03-12, 13:00 »
Hej Agneta,
tack för din hjälp jag lyckades via födelseböckerna (C:8) och vigselboken (E:1) för Skinnskattberg hitta svaret. Min ana Lovisa Catharina var född Forsman och gift Forsman. Hon var mycket riktigt dotter till Per Forsman och Carl Erik var soldatson men ej född Forsman. Det är nog så att han tog namnet Forsman som soldat vid samma torp som sin svärfar. P g a detta så har min mormors mor samma ana på båda sidor i släkten i form av Erik Näf 1751-1826. Ska titta närmare på de husförhörslängderna för att hitta resten av barnen till Lovisa Catharina och Carl Erik nu.
Än en gång tack för hjälpen.
//MVH Anna

63
Skinnskatteberg / Äldre inlägg (arkiv) till 21 mars, 2011
« skrivet: 2011-03-10, 22:36 »
Hej Agneta,
tack för informationen, hade det mesta redan men en del nya uppgifter som hjälper mig forska vidare. Vet du om det finns det något släktskap mellan Per och Carl Erik Forsman?  Eller Carl Eriks namn innan han blev soldat?
 
//Anna
 
(Meddelandet ändrat av Schutzan 2011-03-11 20:58)

64
Skinnskatteberg / Äldre inlägg (arkiv) till 21 mars, 2011
« skrivet: 2011-03-10, 01:01 »
Hej,
är nybörjare och har kört fast ordentligt. Jag söker min mm mm m Lovisa Katarina. Enligt släkten ska hon var född Gruvman (ev Grufman) 25 Sep 1829 i Skinnskatteberg. Hon gifte sig 1850 med Carl Erik Forsman, och dog enligt dödboken 19 Jan 1915. Deras dotter som är min ana hette Wilhelmina Erika född 20 Nov 1852 i Skinnskatteberg (Skilån). Bor i utlandet och har begränsad tillgång till databaser. Har läst igenom vad som är skrivet på forumet under Skinnskatteberg men hittar bara en Lovisa Katarina född Forsman, född samma datum och verkar ha dött samma år - föräldrar Per Forsman 1796-1859 och  Sara Brita Näf 1803-1893. Hittar inget på Carl Erik Forsman heller mer än att han var soldat. Hans rötter är i Riddarhyttan.  
Jag undrar om någon kan hjälpa mig reda ut begreppen? Kan det vara samma person och efternamnet har blivit fel?  
 
vänliga hälsningar Anna Scheutz

Sidor: [1]