ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mats Lindeskog

Sidor: [1]
1
Västra Ny / SV: Västra Ny
« skrivet: 2019-08-12, 10:09 »
Hej Mats.

Tack igen för fantastiskt intressant information !
Maria Larsdotter dog i Stora Baggeby 26/1 1800 av ålderdomsbräcklighet, begravdes 2/2.
Jag vet tyvärr ingenting om Ingiäl Nilsdotter. Hon var faktiskt okänd för mig innan din information.

Mvh,
Mats

2
Västra Ny / SV: Västra Ny
« skrivet: 2019-08-05, 00:36 »
Tack ännu en gång Mats.
Kul att veta om Bengt Larsson. Jag såg nu att det står skrivet i V.Nys kyrkbok om Jöns år 1787 om hans ivriga användning av sin stav som kyrkstöt, så det kan inte vara den förste Jöns. Jag hade inte noterat att den Jöns som föddes 1714 dog så snabbt. Det hade annars passat tidsmässigt. Då kanske vi, liksom Näsström, måste konstatera att han sannorlikt var en sonson till Håkan Larsson, fast lite retligt att inte kunna vara säker.
Jag noterade även att du skrivit mycket intressant om Järsätter som hjälper mig att komma längre bak i tiden. Daniel Håkansson är ju min ana.
Mvh,
Mats



3
Västra Ny / SV: Västra Ny
« skrivet: 2019-08-04, 22:09 »
Tack för mycket intressant svar Mats !
Det fanns inte så bra onlinebilder (Genline) när jag undersökte detta, jag får lägga lite tid på att undersöka saken på nytt.
Jag har några frågor som du kanske kan svara på tills vidare. Då är Maria Larsdotter dotter till den yngre Lars Håkansson och alltså halvsyster till brunnsvaktmästaren Jöns Larsson ? Och Bengt Håkansson, som bor på Stora Baggeby samtidigt som den yngre Lars Håkansson, åtminstone 1704-1719, är han hel- elller halvbror med denne ?
Mvh,
Mats

4
Västra Ny / SV: Västra Ny
« skrivet: 2019-08-04, 10:47 »
Hej.
Stora Baggeby intresserar mig mycket. Lars Håkansson, som borde vara den andre av de nämnda, är min ana. Jag har inte haft tillgång till de tidiga mantalsförteckningarna när jag forskat i detta och har tydligen slarvat med kyrkoböckerna, så jag ser nu av dessa inlägg (även angående Håkan Matssons släkt i Järsäter) att jag skulle kunna komma längre tillbaka i tiden.
För att anknyta till litteratur om Medevi brunn (Näsström), Håkan Larsson borde väl vara den som "öppnade  ett primitivt gårkök, där gästerna fingo avhämta sona portioner". Men eftersom densamme Håkan Larsson "gått förlustig (St. Baggeby) till straff för en förbrytelse mot kyrklagen" senast 1693, så undrar jag vilka år han står med i mantalslängden i Stora Baggeby. Kommer han eller hans son Lars Håkansson, tillbaka efter att den 1693 tillträdde på Stora Baggeby, brunnsmästaren David Lybbers, död 1709 ? Jag antar att vi kan vara säkra på att det rör sig om en och samme Håkan Larsson som är far till de två Larsarna ?
Slutligen, kan då brunnsvaktmästaren och kyrkstöten Jöns Larsson, som finns avbildat i Medevi på en träplanka, vara född 1714 som son till den andre Lars Håkansson ? Näsström skriver att han sannolikt var sonson till "gamle Håkan Larsson".

Mvh,
Mats


5
Eksjö / Äldre inlägg (arkiv) till 05 juli, 2013
« skrivet: 2013-07-01, 23:06 »
Mattias.
Förlåt, nu rörde jag till det fullständigt. Den Kerstin Jonsdotter jag undrade om var ju Elf Perssons systerdotter, inget annat, och bodde i den andra gården i Hunsnäs. Det borde varit Jon Börjessons dotter som gifte sig med Nils Nilsson.
Mats

6
Eksjö / Äldre inlägg (arkiv) till 05 juli, 2013
« skrivet: 2013-07-01, 22:55 »
Hej Mattias.
En fråga. Har du någon uppfattning om Kerstin Jonsdotter från Hunsnäs som 1697 gifter sig med Nils Nilsson ifrån Kulla (son till Nils Andersson). Är hon Jon Dagarssons eller Jon Börjessons dotter ?  
Jag vet inte vilken besittningsrätt de hade till gårdarna, det var väl inte skattejord ? Om Jon Börjesson dog 1697 så borde väl ett eventuellt arv av gården gått till hans egna barn (ingen aning om han hade någon dotter Kerstin) och inte till hans styvbarn ?
Mats

7
Eksjö / Äldre inlägg (arkiv) till 05 juli, 2013
« skrivet: 2013-07-01, 20:20 »
Hej Mattias,
tack för en massa intressanta fakta.
 
Elf Perssons flytt till Höreda:
Han finns faktiskt mantalsskriven i Högsjöhult ända till 1673, men det ser ut som om han flyttar från gården under Lars Hård till den som kommer före i mantalslängden (1/4 Infant.), där han står från 1666.
Jag hittade även Elf med hustru i Björka Storegård 1674 i Höredas mantalslängd. Elfs änka står där 1675 och 1676.
 
Sedan Hunsjö. Jon Dagarsson med hustru (Ingrid Persdotter, Elf Perssons syster) bor där (Muschamps gård) från 1654, (Jon Dagarsson dör 1680). Jon Börjesson fanns senare i den andra gården och det är dit Elfs änka tydligen gifter in sig. Detta har jag missat, mycket intressant !  
Vad gäller barnen: Jag har antecknat trolovningen mellan Nils och Karin Månsdotter 5/4 1679, men giftermålet har jag satt till 20/9 1684. Är det samma par eller ett annat med samma namn (kan möjligen ha stått Katrin enligt mina anteckningar, kan inte kontrollera det nu) ?
Jag har tidigare noterat Kerstins och Karins giftermål, men inte vågat känna mig säker på att det var rätt Elfsdöttrar. Det verkar som om dina fynd (Nils Nilssons och Bengt Månssons dödsrunor) avgör saken. Jag antar att du hittar rätt dopvittnen för dessa par ?
Till sist Marit. Jag har antecknat en Marit Elfsdotters giftermål med en Nils Danielsson 8/6 1693, men ortsinformation saknas. De bor sedan i Prästekulla och får flera barn. Jag har inte våga lita på att det var rätt Marit, men nu när jag söker i mina anteckningar så hittar jag som dopvittne 21/2 1697 Nils Nilssons hustru i Bonnery och även både Johans hustru i Bondery och Bengt i Smestorp Höreda Sochn som dopvittnen 13/12 1703. Saken avgjord och alla tre barnen länkas ihop snyggt.
 
Vad gäller Nils Andersson i Kulla, så har jag inte kommit längre bakåt. Att Gudmund är hans bror har jag inte hittat något belägg för. Nils verkar däremot haft en syster boende hos sig.
 
Mats

8
Eksjö / Äldre inlägg (arkiv) till 05 juli, 2013
« skrivet: 2013-06-30, 00:47 »
Hej Mattias.
Kul att Elfsläkten tas upp, jag har varit ganska inaktiv inom släktforskningen ett tag och råkade få se inläggen från tidigare i år.  
Då känns det väl som om Elf Karlsson kan anses vara en säker anfader. Boskapslängderna var nya för mig. Jag känner mig fortfarande osäker på barnen Carl, Gunnel och Ingeborg. Det är ganska snårigt...
Jag vet inte hur ovanligt namnet Elf var, det finns 8 sidor medeltida exempel i Sveriges medeltida personnamn.
Intressant koppling med Bruce, jag hade inte lyckats tyda skriften där.
Det verkar som om både du och Annette härstammar från Elf Håkansson. Jag har hans syster Karin (gift med Nils Andersson i Kulla) som ana. Och även de halshuggnas dotter Ingrid (gift med Jon Dagarsson i Hunsnäs). Linjerna förenades med tremänningarna Marit Nilsdotter och Nils Jonsson.
Kanske tveksamt om vi kommer mycket längre, du verkar forskat på alla tänkbara dokument redan. Men det hade varit roligt att gå längre med Elf Perssons ättlingar, jag kom bara fram till att fyra barn föddes och att de flyttade till Höreda, där Elf måste ha dött nästan omgående. Hustrun bodde kvar där åtminstone två år. Sedan har jag osäkra vigslar för tre av fyra barn i Eksjö på 80- och 90-talen. Jag tror du hade kommit längre med dessa syskon ?
Mvh,
Mats

9
Flisby / Äldre inlägg (arkiv) till 26 december, 2009
« skrivet: 2008-09-14, 04:40 »
Hej Monika,
jag har en del om Ingeborg Svensdotters släkt. Hennes farfars föräldrar är mina anor. Är du intresserad kan jag skicka det jag har.
mvh Mats

10
A-M / Kruk/Kakelugnsmakare Johan Cornelius
« skrivet: 2008-06-03, 16:52 »
Hej,
 
är det någon som stött på en Krukmakare/Kakelugnsmakare vid namn Johan Cornelius ? Han gifte sig 1769 i Vadstena med Lovisa Catharina Hollman. De är mantalsskrivna i Eksjö för 1770. Lovisa Catharina finns i husförhörslängden i Vadstena 1770 som Madame Cornelia, men försvinner sedan och dyker inte upp förän 1795 i Medevi, Västra Ny i Östergötland som hustru till Peter Boström.
 
Mvh,
Mats

11
Säby / Äldre inlägg (arkiv) till 21 januari, 2009
« skrivet: 2008-05-08, 13:37 »
Hej Hans,
 
tack för svaret. Jonas Rund var soldat i Rök från 1792 och flyttade senare till Herrestad 1800. Enligt husförhörslängden kom han till Runnestad i Rök från Trehörna 1792, samma år som han gifte sig. Jag har gått igenom husförhörslängder både i Trehörna och Säby utan att hitta någon kandidat som jag känner mig säker på. Det finns många Jonas i Säby och man kan knappast lita på årtalet (som är utan datum).
Mvh,
Mats

12
Säby / Äldre inlägg (arkiv) till 21 januari, 2009
« skrivet: 2008-05-07, 14:03 »
Hej,
jag såg tidigare diskussioner om Carl Persson i Kuren. Har någon hittat något om sonen Jonas, född 1765, vidare öden ?
Han skulle möjligen kunna vara min ana Jonas Rund, som ska ha fötts i Säby 1765. Hans äldste son hette Carl, så det hade ju passat bra. Jag har inte hittat Jonas i husförhörslängden i Säby. Han dog kanske som barn, men jag har inte hittat honom i dödslängden.
 
Mvh,
Mats

13
Eksjö / Äldre inlägg (arkiv) till 24 februari, 2008
« skrivet: 2007-12-15, 15:37 »
Hej,  
Jag undrar om någon har forskat mer på Peder Svensson i Kårarp och Karin Elfsdotter i Grönlid, som blev avrättade för barnamord 1639 ?
Det finns en hel del potentiella syskon till Karin, t.ex. Elfssönerna Nils (fogde i Brevik, Grönlid), Sven (Hunsjö, Hagersryd), Jon (Grönlid, Maggarp) och Carl samt Elfsdöttrarna Margareta (Lilla Grönlid), Brita (Skinnaryd), Gunnel (Högeskog) och Ingeborg (Höksjöhult).  
Jag är osäker på Gunnel och Ingeborg, men de andra är ofta varandras barns dopvittnen, inklusive Karins.
Sedan dör en Elf Carlsson i Brevik 1636, kan han vara deras fader ?
Jag är även intresserad av allt om Peders och Karins barn Ingrids familj och hennes man Jon Dagarssons anor och även deras barn Nils Jonssons familj och hans fru Marit Nilsdotters anor.
 
mvh,
Mats

14
Rystad / Äldre inlägg (arkiv) till 10 augusti, 2010
« skrivet: 2007-09-16, 12:58 »
Hej Martin.
 
Ja, Guttorm verkar vara ovanligt i Östergötland. Den här Guttorm Toresson har föräldrarna Tore Andersson och Brita Guttormsdotter som bor i Vänge åtminstone på 1660-talet. Rystad och Vårdsberg är grannsocknar och det verkar som de olika Vänge ligger nära varandra. Så man frestas nästan att tro att Nils och Brita var släkt.
 
I Rystads Vänge finns Nils i mantalslängden ända från 1642 till 1669, och 1674-1675. Maria nämns vid namn från 1658 till 1675. 1656 står det Brita Carlsdotter som sagt var och 1657 är oläsligt. Brita kan vara en felskrivning, det finns flera andra hustru Brita i Vänge samtidigt. Men vi kan ju ändå aldrig vara säkra på att han inte gift om sig tidigare i nuläget. Han har en icke namngiven mantalsskriven hustru från 1642 till 1655, förutom 1652, då han står ensam.
 
Detta är i alla fall vad jag hittat om familjen hittills i Rystad C:1:
 
Nils hustru föder barn 1630 och 1631 (något rörigt de första åren i boken så kontrollera gärna). p. 29
Ingeborg 1/6 1634, p.29
Guttorm 28/4 1636, p.33
Carl 5/8 1638, p.35
Ingrid 12/7 1640, p.37
Carl 4/9 1642, p.41
 
Döda:
3 barn (?, kontrollera svårläst) i pesten 1630, p.155
ett barn 1633 (kontrollera), p.155
Ingeborg Nilsdotter 7/2 1675, p.177
Maria Carlsdotter 28/12 1675, p.179
Nils Guthrumsson 13/1 1684, p.183
 
Vigslar:
Joen Svensson och Ingrid Nilsdotter i Vänge 10/11 1672.
Carl Nilsson i Vänge och Ingrid i ... 12/10 1673.
Jon Nilsson i Vänge och Karin Svensdotter i Mörklösa?, S:t Lars socken 6/10 1678.
 
Carl Nilsson med hustru Ingrid Olofsdotter verkar flytta till Lursta(?), fortfarande i Rystad socken, ca. 1677. Jon Nilsson med fru är i Vänge åtminstone till 1693.
 
 
Mats

15
Rystad / Äldre inlägg (arkiv) till 10 augusti, 2010
« skrivet: 2007-09-16, 05:15 »
Jag noterade DISBYT-uppgiften också. Men det rör sig i själva verket om en Guttorm Toresson, inte Nilsson, i Vänge (i Vårdsbergs socken, inte Rystad), som gifter sig med Anna Persdotter. Detta framgår av mantalslängderna.

16
Rystad / Äldre inlägg (arkiv) till 10 augusti, 2010
« skrivet: 2007-09-15, 11:46 »
Hej ni som forskar på hattmakaren Guttorm Nilsson Ryst.
Angående hans föräldrar, det döps en Guttorm Nilsson i Rystad 28/4 1636, son till Nils Guttormsson i Vänge. Nu ska ju Guttorm vara född 1625 enligt Vadstenas dödsbok, men jag tror inte det stämmer. Enligt samma dödsbok ska han nämligen ha tjänat i 9 år innan han gifte sig och blev borgare i Skänninge 1662. Det innebär att han börjat sin tjänst, vilket måste innefatta lärlingskap och gesällskap, år 1653, 28 år gammal, och troligen gjort mästarprov ungefär vid 37 ! Då passar födelseåret 1636 betydligt bättre, med påbörjad tjänst 17 år gammal och mästarprov vid 26.
Nils Guttormssons fru hette Maria Karlsdotter åtminstone från 1657 och framåt. Nils Guttormsson hade flera andra vuxna barn, nämligen Karl, Jon, Ingrid, Ingeborg och (möjligen) Kerstin.
Bland Guttorm Nilssons barn har vi ju en Maria och en Karl, så det hänger ihop ganska bra.
Vad tror ni om detta ?
 
Mats

17
Flisby / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juni, 2008
« skrivet: 2007-08-09, 17:13 »
Hej Anders,
 
nu jag har gått igenom mantalslängderna tom. 1662, men inte hittat Nils Torsson. Dessa år står bara förnamnen, så det är omöjligt att få ut något vettigt från andra gårdar.  
 
En Nils Ödbjörnsson var faktiskt mantalsskriven i Tofta 1646. Han var bror till Anna Tyrsdotters första man, Per Ödbjörnsson. Per dog 1649, så att denne Nils skulle bo i Tofta 1657 är kanske inte så troligt.
 
Förutom Tyrs Persson i Tofta, så fanns en Tyrs Karlsson i Torsjö 1643-1650. Han hade åtminstone barnen Elin f. 1636 och Per 1645.
 
Anna, Karin och Elisabet står uttryckligen som Tyrs Perssons döttrar i mantalslängden. Anders (S. eller R. 1643) och Bengt är väl troliga söner och även en Simon Tyrsson som är i Kårarp fr.o.m. 1655 (direkt efter Anders Månsson och Karin Tyrsdotter). Det måste väl vara Bengt Tyrsson som bor i Kårarp och gifter sig 1662, för att sedan bo i Stora Tofta.
 
Tyrsdöttrar och söner bodde i Kårarp fr.o.m. 1648 så långt jag kontrollerat (1662) och det verkar som Karin Nilsdotter också bodde där 1652 (omgift med Anders i Ingaryd). I tur och ordning bodde där Anna (med Per Ödbjörnsson) 1646-1648, Elisabet (med mannen Jöns Håkansson) 1648-1651, Karin (med mannen Anders Månsson) 1652-1654 och Simon Tyrsson (med Ingfrid Nilsdotter) 1655-1662.
 
Det hade varit intressant att hitta Nils Tyrssons vigselnotis. Jag tror inte det är den från 1651 med Ekeryds Svensdotter.
 
Mats

18
Flisby / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juni, 2008
« skrivet: 2007-08-06, 16:46 »
Hej Anders,
 
jag har inte själv forskat i den Nils som bor i Tofta 1664 och 1697 utan spann bara vidare på vad Birger skrivit. Nils Larsson är helt okänd för mig annars. Eftersom det verkar varit en och samma Nils i Tofta mellan dessa år så verkar det troligt att det är Tyrsson. Det finns ingen Nils mantalsskriven i Tofta innan 1664.
 
Nils Tyrsson var ny för mig, han kanske är ännu en son till Tyrs Persson ? I vigselnotisen kan man tänka sig att det ska stå Töresson.
 
Namnet Tyrs (aldrig Tyr) skrivs omväxlande som Tyris, Tyres, Töris eller Töres. Jag tror inte att det är en synonym med Tor/Tore, för detta namnet finns samtidigt i mantalslängden utan att variera. Nu ser jag att en Tore Andersson finns i Gäddevik åtminstone mellan 1644 och 1657. Kanske  
Nils Tyrsson var en felskrivning i dödsboken. Eller att Tyrs verkligen kunde vara synonymt med Tor.
 
Mats

19
Flisby / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juni, 2008
« skrivet: 2007-08-01, 10:35 »
Hej Birger,
 
visst måste det vara barnbarnet Marit Broddsdotter som gifter sig.
 
Det är väl Nils Larsson och hustrun som är skriven i Tofta från 1664. De efterträdde då Jöns Håkansson och Elisabet Tyrsdotter. Elisabet var, precis som Anna Tyrsdotter, Tyrs Perssons och Karin Nilsdotters barn. De hade säkert systern Karin och antagligen bröderna Anders och Bengt. Föräldrarna var Tyrs Persson (död 1650) och Karin Nilsdotter. Tyris bodde i Tofta åtminstone från 1630, Karin säkert från 1643.
 
Bengt Tyrsson (ca. 1641-1712) är min anfader. Jag är litet osäker på om han verkligen är son till Tyrs Persson. Han efterträder Sven Hemmingsson och Kerstin Arvidsdotter (Arvid Nilssons dotter) i Tofta 1663 som knekt, så han kan ha kommit utifrån.
 
Jag har lite om Anna Tyrsdotter, som kanske du redan vet: Hon var gift tre gånger, Först med Per Ödbjörnsson 1645 (död 1649) då hon fick dottern Kristina (1645-1650), sedan med din Knut Månsson 1649, då hon fick barnen Per och Kerstin (1652) (med flera ?), och sist med Per Arvidsson 1665 (även han från Rickelstorp).
 
En del av Tyrsdöttrarna bodde i Kårarp från 1646: Anna med mannen Per Ödbjörnsson 1646-1648, Elisabet med mannen Jöns Håkansson 1648-1651 och Karin med mannen Anders Månsson 1652-1654 (ej kollat längre än 1654).
1653 gifter sig hustru Karin i Kårarp med Anders i Ingaryd(?) och hennes dotter med Knuts broder i Tofta Anders (Anders Månsson). Det måste väl vara änkan Karin Nilsdotter och Karin Tyrsdotter det rör sig om.
 
Toftastugan i Nässjö hembygdspark från slutet av 1600-talet är tydligen från Stora Tofta i Flisby socken, så den kan ha bebotts av släktingar.
 
Mats

20
Flisby / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juni, 2008
« skrivet: 2007-07-31, 13:42 »
Hej Birger,
Nils Arvidsson i Rickelstorp begravs 1/5 1710, 93 år gammal, så jag tror Nils (jag tycker det står Olufsson ?) i Hareryd måste vara någon annan.
Men giftermålet mellan Per Knutsson och Sara Nilsdotter är intressant.  
Nils Arvidsson i Rickelstorp gifter sig 16/10 1662 i Askeryd, kanske med den Gunnel som dör i Rickelstorp 1681. Nils gifter om sig 15/10 1682 med Anna Nilsdotter och de får flera barn mellan åtminstone fram till 1690. Han är ju rätt gammal då, men det kan väl stämma ändå, om det inte fanns två Nils Arvidsson i Rickelstorp. Han borde då vara född ca. 1617.
Sara Nilsdotter borde väl vara ett av Nils Arvidssons barn i första giftet, men jag har inte hittat några av dessa i Flisbys kyrkböcker. De bodde kanske i Askeryd innan de flyttade till Rickelstorp efter att Ebbe (Arvidsson ?) försvinner därifrån 1670 (mantal).
 
Mina anor kommer också ifrån både Tofta och Rickelstorp. Kerstin Bengtsdotter, som torde vara en kusin till Per Knutsson, gifte sig med Per Broddsson 1700.  
Det blir lite komplicerat här, för jag tror att Pers fader Brodde Persson var Marit Broddssons son i ett tidigare gifte och alltså styvbroder till Nils Arvidsson. En styvdotter till Arvid Nilsson, Anna Persdotter, gifter sig nämligen 1653, så det verkar vettigt att Brodde, som står som son i mantalslängden också är hans styvbarn.
Då återstår frågan vem Brodde Perssons hustru Ingeborg Arvidsdotter var... Jag vet inte om det var tillåtet att gifta sig med styvsyskon på 1600-talet eller ej.
 
Kan den Marit Broddsdotter i Rickelstorp, som gifter sig med en Lars 1673 verkligen vara Arvid Nilssons änka ? Hon är ju fasligt gammal redan då om hon är den som dör i Nyaby 1691. Men det finns en koppling mellan Rickelstorp och Nyaby. Marit Arvidsdotter i Rickelstorp gifter sig 1661 med Per Jönsson i Nyaby. Denna Marit kan väl vara ett av Arvid Nilssons och Marit Broddsdotters gemensamma barn.
 
Ganska komplicerat... Vi kanske kan närma oss verkligheten till slut.
 
Mats

21
Flisby / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juni, 2008
« skrivet: 2007-07-18, 13:56 »
Hej Anders,
 
Ebbe står med som dräng 1666-1669, men ej med efternamn. Det passar ju bra att han försvinner från Rickelstorp och dyker upp på Brånstorp 1670, men att han verkligen är son till Arvid Nilsson är en gissning. Men att han skulle stå som dräng så länge som 4 år i Rickelstorp tycker jag talar för det, eller i alla fall att han är bror till Ingeborg, som tillsammans med sin man Brodde Persson är de enda som står upptagna här för dessa åren. Det vore konstigt om Ingeborg Arvidsdotter inte var dotter till Arvid Nilsson. Hon gifte sig 1654 och Arvid levde där till 1663.  
Om inte Brodde Persson var släkt med Arvids hustru Marit Broddesson, men det är väl ändå för långsökt...
 
Jag tänkte bifoga bilder från mantalslängderna, men det verkar inte som man kan göra det längre.  
 
mvh,
Mats

22
Flisby / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juni, 2008
« skrivet: 2007-07-17, 16:40 »
Hej ni som forskar på Ebbe Arvidsson i Hareryd och Brånstorp. Han skulle kunna vara den Ebbe som står som dräng hos Brodde Persson i Rickelstorp 1666-1669. Broddes hustru var Ingeborg Arvidsdotter, som väl var dotter till Arvid Nilsson, som bodde på Rickelstorp åtminstone från 1638 till sin död 1663. Ingeborg var min mf mm ff mf fm. Det är väl inte orimligt att tro att Ebbe tillhörde Arvids barnaskara, tillsammans med Ingeborg, Kerstin, Ingrid, Nils, Marit och Måns.
Arvids hustru 1643 var Marit Broddsdotter, men  Nils föddes ca. 1617 och Måns 1645, så det är väl troligt att de inte hade samma mor.
Det är svårt att vara helt säker på släktskapen så tidigt under 1600-talet, men det låter i alla fall troligt att det kan hänga ihop så här. Vad tror ni ?
 
Mats

23
Sandseryd / Sandseryd mantal 1701
« skrivet: 2007-04-24, 04:56 »
Tack för hjälpen Stig-Ove och Daniel !
Visst står det Enckiedottren, det syns ju tydligt att det är samma ord som i Enckian Bängta. Det hade jag missat.
 
mvh,
Mats

24
Sandseryd / Sandseryd mantal 1701
« skrivet: 2007-04-23, 16:18 »
Det skulle det kunna vara, men betydelsen blir ganska underlig. Jag tycker jag sett förkortningen Emb. intill ungdomar rätt ofta i vissa mantalslängder.

25
Sandseryd / Sandseryd mantal 1701
« skrivet: 2007-04-23, 13:26 »
Hej,
 
är det någon som vet vad andra radens Embiedottren eller liknande kan betyda ?
 
Tacksam för hjälp,
Mats
 

26
Hej Anders,
 
vet du vart änkan efter sergeanten Lars Bjugg och hennes barn tog vägen efter hans död 1742 ?
Jag vet att Lars som blev guldsmed var i Jönköping 1746 och att Erik var i Åbo från 1746.
 
mvh
 
Mats

27
Hej,
 
är det någon som fortfarande forskar på denna släkt ? Jag är ännu en ättling till skomakaren Lars Bjugg född i Lungarum 1757. Jag kommer inte fram på mailadresserna ovan till Ulf Dolling och Anders Carlsson. Jag undrar om Lars Bjuggs anor har klarlagts sedan ovanstående diskussion. Kanske Lars Bjugg kan vara en brorson till guldsmeden Lars Bjugg (1732-1806) i Jönköping. Denne hade en bror Kristian född 1737. Skomakaren Lars Bjuggs äldste son döptes till Kristian, så det kanske kan vara en möjlighet.
 
Mats

Sidor: [1]