ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Lars Öijer

Sidor: [1]
1
I mars 1837 löste3 Pro Patria in tre stycken reverser om 2500:- namngivna som Appelquistska reverserna.
I januari samma år föddes Carl Ingemund på Pro Patria, som senare fick efternamnet Appelquist efter en fanjunkare L P Appelquist.
Det fanns vid samma tidsperiod flera barn som föddes på Pro Patria med efternamnet Appelquist.
Min fråga är: Är det någon som har kunskap om vem som gav ut dessa reverser och varför? Är alltså intresserad av utställaren av dessa reverser för att kunna leta mig fram till vem som var Carl Ingemunds okände fader eller moder?
Tacksam för all hjälp.
Lars Öijer

2
Åke,
Du är en pärla. Var det Almunge som fick dig att söka till Vaxholm. Inom vår släkt, av min momors far Carl Ingemund Apelqvist - en gång son eller fosterson till Lars Petter Apelqvist, har det sagts att någon av "halvbröderna" till Lars Petter Apelqvist tog det påstådda arvet och försvann till Amerika. Nu har jag med din hjälp konstaterat att det var en skröna, som jag trott, eftersom alla "halvbröderna" hela tiden varit i Sverige och dessutom dött där.
Nu har jag gåtan med med min mormors fars okända föräldrar kvar att försöka lösa.
Föräldrarna till Carl Ingemund Apelqvist född på Por Patria, Stockholm den 11 januari 1837.
Tack än en gång.
Lars Öijer


3
Hej Tina och Åke,
Jag har gått igenom dödboken för Adolf Fredrik åren 1845 t o m 1850 utan att hitta Lars Alexander August Apelqvist.
Fadern flyttade en del i Stockholm och det är möjligt att familjen har befunnit sig utanför Adolf Fredrik under den perioden.
Av fanjunkaren Lars Petter Apelqvists barn i första och andra äktenskapet har jag och Tina full kontroll över alla. Utom Lars Alexander August Apelqvist född 20 jan 1843 noterad i dopbok för Almunge församling, Stockholm men boende på Qvarngränd inom kv Kronkvarn. Jag har tidigare försökt hitta honom bland emigranter till Amerika utan resultat.
Jag befinner mig alltså fortfarande på ruta 1. Vart tog denne Lars Alexander August Apelqvist vägen?
Jag kommer att fortsätta leta, men gör ett litet uppehåll den närmaste tiden.
Lars Öijer

4
Åke,
Det är tack vare info om moderns död som jag kan summera.
Lars Öijer

5
Hej Tina och Åke,
Tack för era kommentarer.
Lars Alexander föds 1843 av en Maria Fredrika Hultman, då 17 år, där fadern angavs som Lars Petter Apelqvist.
Vid mantalsskrivningen 1850, då sonen är 7 år, finns enbart Lars Petter och den nu gifta modern och den sistfödda 1845 Inez Olga Maria Leopoldina med. Den 7-åriga sonen är borta och det är också dottern Augusta Fredrika Josefina som föddes 1844?
Modern Maria Fredrika dör 1852. Försvinner den sista dottern nu 7 år också?
Tänkbara följder:
a) Har någon av fanjunkarens barn i tidigare äktenskap tagit hand om barnen?
b) Har något av barnen avlidit?
c) Har de överlämnats till barnhem eller fosterföräldrar?
Som ytterligare lax på löken kan nämnas att Lars Petter Apelqvist 1837 tog hand om en tio-månaders pojke Carl Ingemund, min mormors far, när Lars Petter var ensamstående med tre minderåriga barn. Carl Ingemund överlämnades av Lars Petter Apelqvist till Allmänna Barnhuset i Stockholm 1839, först noterad som son till Lars Petter senare, men när, noterad som fosterson. Dock fick Carl Ingemund med sig efternamnet Apelqvist.
Carl Ingemund är noterad med både moder och fader okänd. Det är min gåta att lösa.
Tar emot all hjälp.
Lars Öijer

6
Hej och tack Åke,
Det är så långt jag också kommit, men sedan hittar jag inte honom någonstans.
Lars Öijer

7
Är det någon som har info om Lars Alexander August Apelquist född 20 januari 1843 på Qvarngränd inom kv Kronkvarn i Stockholm. Står noterad som född och döpt inom Almunge.
Har försökt följa upp hans vidare öden men gått bet.
Tacksam för hjälp.
Lars Öijer

8
Allmänt / SV: Efterlysning
« skrivet: 2018-01-04, 12:17 »
Hej och tack,
Det har gett mig bra kompletteringar i mitt släktträd.
Men hade hoppats att någon visste vilka anfäder Olof Holstensson född 1676 i Bäckseda, Jönkping hade
Tyvärr finns i Arkiv Digital inga kyrkböcker för tiden när Olof föddes.
Hälsningar
Lars Öijer

9
Allmänt / Efterlysning
« skrivet: 2018-01-03, 16:41 »
Letar efter anfäder till bonden Olof Halstensson (eller Holstensson) född 1676 i Bäckseda, Jönkping, gift 13 feb 1703 med Ragnvald Nilsdotter född 1673 i Nykil. Mannen dog 13 aug 1754 i Sörbo, Nykil.


Någon som har info om detta?

10

Hej Tina,
Jag har skrivit ned ganska mycket om Lars Petter Apelquist och hans historia, men det passar nog inte att skriva ut det i Anbytarforum.
Om du vill kan jag skicka det med mail, men då måste jag ha reda på din emailadress. Min emailadress hittar du vid mitt namn i Anbytarforum.
Lars

11

Hej Tina och tack för ditt svar,
Du ska få reda på varför jag är intresserad av Lars Petter Apelquist.
Min mormors far hette Carl Ingemund Apelquist och var född på förlossningshemmet Pro Patria i Stockholm den 11 januari 1837 med notering om okända föräldrar. Den okända modern och sonen lämnade Pro Patria i slutet av januari. Jag har ingen notering om vem fadern o/e modern är.
Men den 4 november 1837 kommer Carl Ingemund, då 10 månader, till gård 42 Kung Karl, Kungsör och till familjen Lars Petter Apelquist. Lars Petters hustru Christina har avlidit året innan och Lars Petter hade nu ensam vårdnaden om sina tre barn, 8, 10 och 13 år gamla. Dottern Johanna Evelina Bernhardina har precis lämnat familjen.
Vad får Lars Petter, nu 39 år, att ta åt sig vårdnaden om Carl Ingemund? Samtidigt med Carl Ingemund kommer pigan Maja Jacobsdotter till familjen, som jag antar kommer att sköta hushåll och den unge Carl Ingemund. Det är uppenbarligen nu som Carl Ingemund får efternamnet Apelquist, som han behöll livet ut.
1838 flyttar hela familjen inkl Carl Ingemund och pigan till Stockholm. I inflyttnings- och husförhörs-liggare noteras nu Carl Ingemund som fosterson, men vid mantalsskrivningen samma år skriver Lars Petter själv Carl Ingemund som son. 1839 flyttar familjen till Hedvig Eleonora fs och samtidigt flyttar pigan ut från familjen. I december 1839 lämnar Lars Petter in en ansökan till Allmänna Barnhuset i Stockholm, intygad av Mauritz Axel Lewenhaupt (chef på Livbeväringsregementet som Lars Petter tillhör) och kyrkoherde Bergwall om att ta emot Carl Ingemund. Ansökan beviljas av Barnhuset med motiveringen "Barnet Carl Ingemund tas till omvårdnad uti Barnhuset mot 50 riksdaler utgivet av fadern Lars Petter Apelquist".
I Barnhusets egna rullor fram till 1842 då Carl Ingemund placeras i fosterhem i Östergötland är hela tiden Carl Ingemund noteras som son till Lars Petter A. Långt senare, men när, verkar Barnhuset lagt till att barnet är ett fosterbarn till Lars Petter.


Finns det någon uppgift om detta inom din släkt? I Pro Patria finns en notering våren 1837 att man löst in fem reverser om vardera 500 kr, totalt 2500 kr, vilket är mycket stor summa pengar översatt till dagens värde. De kallas i Pro Patria för de Appelqvistska reverserna. Jag vet inte om de har något samband med Carl Ingemunds födelse.


Jag har följt Lars Petter från 1819, då han som 21-årig var underofficerskorpral på Livbeväringsregementet och bosatt Ladugårdsland nedre nr 1076. 1824 är han fältväbel och inflyttad till Kung Karl, Kungsör. 1827 står han som fanjunkare. Jag antar du har hur Lars Petter och hans familj har flyttat runt fram till 1839. Annars kan jag lämna dessa uppgifter senare.

12
Rök / SV: Anna Maria Rauchmann, Göijeryds gård, Rök
« skrivet: 2016-11-21, 13:36 »

Tack Åke,
Nu har jag genom dig ägarna till Göijeryd i Röks socken från början av 1700-talet. Hade tidigare från 1781.
Du ger mig också en inblick i den stora Rauchman-släkten.


Lars Öijer

13
Rök / Anna Maria Rauchmann, Göijeryds gård, Rök
« skrivet: 2016-11-20, 20:41 »

Hej,
Är det någon som har information om Anna Maria Rauchmann, som lär ha funnits i mitten av 1700-talet på Göijeryds gård, Rök. Rauchmann sägs ha varit en stor släkt i den trakten.
Tack på förhand.
Lars Öijer

14

Söker ledtrådar till okända föräldrar till Carl Ingemund (ibland skrivet som Ingemand) Appelqvist född den 11 januari 1837 på Pro Patria. Barnet och den okända modern skrevs ut från Pro Patria den 28 januari 1837. Finns någon journal eller utskriftshandling som beskriver vården o/e utskrivningen? Som skulle kunna ge ledtråd vart barnet då tog vägen.


Försöker hitta var Carl Ingemund befann sig fram till november 1837 då han kom till fadern/fosterfadern fanjunkare Lars P Apelqvist på gård 42 i Kung Karl, Kungsör enligt Inflyttningsliggaren där. Noterad som kommen från Stockholm. Däremot har jag inte hittat någon notering i församlingarna i Stockholm om detta. Han finns inte den tiden på Allmänna Barnhuset.


Denne fanjunkare får en ansökan beviljad den 18 december 1839 av Allmänna Barnhuset som då tog emot Carl Ingemund mot betalning. Finns några intagningshandlingar som beskriver detta? Utöver själva ansökan?


Tacksam för hjälp för att om möjligt lösa gåtan.
Lars Öijer

15
Är det någon som har kännedom om en fanjunkare Lars P Apelquist född den 11 mars 1798 i Strängnäs, moder Stina Apelquist och fader okänd. Sedemera fanjunkare vid Livbeväringsregementet i Stockholm.

16
Hej,
Vilket fantastisk jobb du gjort för att hjälpa mig. Stort tack. Nu kan jag fullfölja släkthistorian.
Och tack för att du gett mig alla ingångar till info.
Hälsningar
Lars Öijer

17
Hej och stort tack,
Som du förstår är jag lite novis vad gäller folk som emigrerat. Men du har hittat rätt Allting stämmer med föräldrar, tidpunkter osv. Adolf var en i en syskonskara av tio där ingen fört vidare någon information om vad som hände Adolf efter att ha lämnat Sverige. Kanske han inte hörde av sig. Han är den missade personen i en släkthistoria som sträcker sig mer än 350 år tillbaka.
Jag ska försöka leta vidare och får jag hjälp så tackar jag på förhand.
Hälsningar
Lars Öijer

18
Karlsson, Adolf, f 1866, Veta socken, utv 1885

19
Grängesberg / Grängesberg
« skrivet: 2015-12-31, 07:15 »
Hej Anita,
Du hittade rätt och gav mig en bra ingång. Det hjälpte mig att komma ner till 1750-talet i rakt nedstigande led.
Tack för din hjälp.
God fortsättning/Lars Ö

20
Grängesberg / Grängesberg
« skrivet: 2015-12-29, 18:58 »
Hej, Jag söker anfäder till Stig Sjöblom född 1920 som drev Sjöbloms Konditori i Grangesberg. Kan någon hjälpa mig?
Med vänlig hälsning/Lars Ö

21
Pro Patria / Pro Patria
« skrivet: 2015-12-07, 10:46 »
Maud,
I dopboken för Adolf Fredrik den 11 januari 1837 finns notering om Carl Ingemund. Som föräldrar står noterat okände men efter det #. Följer man sedan upp mot Pro Patrias egen notering om födsel och dop står cacherad. Jag har kollat mot andra som föds samma dag och där det står cacherad och i dopboken för Adolf Fredrik finns samma # efter okände.
Detta har gjort att jag förutsätter att det finns en namnsedel och att den förvaras hos Pro Patria.

22
Pro Patria / Pro Patria
« skrivet: 2015-12-03, 15:45 »
Tack. Jag har chansat på att en namnsedel finns för Carl Ingemund och har tillskrivit Pro Patria att öppna sekretessen. De undersöker f.n.

23
Pro Patria / Pro Patria
« skrivet: 2015-12-03, 11:59 »
Maud,
Jag försöker få Pro Patria att lyfta på sin sekretess om Carl Ingemund Appelqvist. I Stadsarkivets dokumentation från Pro Patria finns något som kallas förseglade namnsedlar, där Pro Patria måste ge sitt tillstånd innan Stadsarkivet kan lämna ut dokumentation. Vet du vad förseglade namnsedlar är för något?

24
Pro Patria / Pro Patria
« skrivet: 2015-12-01, 18:55 »
Hej.
Har tillskrivet Pro Pstria för att få besked.

25
Pro Patria / Pro Patria
« skrivet: 2015-12-01, 13:16 »
Tack Maud för dina ingångar,
Modern till Carl Ingemund var vid födseln 30 år och det stämmer ju in på piga Maja som är född 1808.
Men det som förundrar är att i mars 1837 infriades till Pro Patria de av mamsell Lund uppsagde Appelquistska reverserna till kapital med 2500 kr. En mycket hög summa. Har en fanjunkare råd med det? (Kungl Sällskapet Pro Patria. Skattmästares och sekreterares räkningar och verifikationer för år 1837)
Visserligen  skriver Apelquist själv under en mantals- och skatteskrivning år 1838 boende i Maria församling  kvarteret Ulven  Större huset 16 kv 78 vid Hornsgatan   att en av hans söner är Carl Ingemund. Där finns också pigan Maja Jacobsdotter. Lars P Apelquist är själv mantals- och skatteskriven vid Kungl Livbeväringsregementet.
När Apelquists flyttar från Maria flyttar pigan åt annat håll och när Apelquists är skrivna i Hedvig Elenora 1839-1843 återlämnas fostersonen Carl Ingemund till Barnbördshuset. Och då är jag tillbaka på ruta 1.

26
Pro Patria / Pro Patria
« skrivet: 2015-11-30, 21:59 »
Hej,
Jag söker anfäder till Carl Ingemund Appelqvist född den 11 januari 1837 på Pro Patria. Kan inte hitta varken moderns eller faders namn.
Kan någon hjälpa?

27
Nykil / Nykil
« skrivet: 2015-11-28, 13:21 »
Tack Bo. Fostersonen Öjar Andersson har rätt födelsedatum så din info verkar korrekt. Öjar flyttar enligt Björkeberg E1:1 sida 387 från Kullersbro, Björkeberg till Skeda den 11 april 1807 för att samma år dyka upp på Gäckelsbo ägor soldattorp nr 116 Slätthvarvfva. Blir 1809 antagen som livgrendajär och efterträder en tidigare livgrendajär Peter Wiström, som blivit utkommenderad till Pommern.Öjar övertog både soldattorp och namnet Wiström, vilket tydligen var ganska vanligt. Öjar dog i fält 1814 i det korta krig som Karl den trettonde startade mot Norge.

28
Nykil / Nykil
« skrivet: 2015-11-27, 17:10 »
Hej,
Söker info om en pigan Lisken Andersdotter Boarp, Nykil som den 22 augusti 1788 fick ett utomäktenskapligt barn vid namn Öjar Andersson senare Wiström tillsammans med en gästgivare Anders Persson, Rimforsa. Allt enligt Nykil C4 sid 311.
Har själv gått bet på uppgiften.

29
Odensvi / Odensvi
« skrivet: 2015-05-28, 10:57 »
Hej och tack Monika!
Du gav mig bra information och med hjälp av den och vidare släktforskning har jag nu hela bilden över hans levnad och hans anfäder.
Tack/Lars Ö

30
Kung Karl / Kung Karl
« skrivet: 2015-05-28, 10:46 »
Hej och tack Ulla!
Du gav mig en kick vidare. Jag har nu följt Oskar Fredriks väg fram till hans död och bakåt i fyra generationer.
Så tack!
Lars Ö

31
Odensvi / Odensvi
« skrivet: 2015-05-25, 14:01 »
Hej,
Är det någon som har information om Oskar Fredrik Eriksson född den 12 april 1888 och död 15 februari 1982, då boende i Rocklunda. Hans fru var Selma Eriksson född Larsson född den 10 oktober 1894 i Grinda samt död 24 juni 1959.
Oskar Fredrik blev inflyttad till Arla, Odensvi under 1914 och kom då från Munktorp.  
Hittar ingen ytterligare information om Oskar Fredrik Eriksson.
Är det någon som har någon information om honom?
Tack/Lars Ö

32
Kung Karl / Kung Karl
« skrivet: 2015-05-25, 12:32 »
Hej, Är det någon som har information om en Oskar Fredrik Eriksson född den 12 april 1888 i Kung Karl, Kungsör och död 15 februari 1982 i Odensvi. Föräldrar Lars eller Carl August Eriksson född den 21 juli 1859 i Södermanland och död 1 mars 1938 i Köping och moder Karolina Eriksson född omkring 1849 också i Södermanland och död 1939 i Odensvi.
Får inget bra napp i mina sökningar.
Tack/Lars Ö

33
Öijer / Öijer
« skrivet: 2014-01-15, 15:42 »
Tack Bo för din hjälp.
Det har kompletterat min bild av anfäder till Gustaf Alfred Öijer.

34
Öijer / Öijer
« skrivet: 2014-01-14, 20:06 »
Stig,
Föräldrar till Lars Gustaf Öijer var Petter Öijer livgrenadjär f 21 maj 1811 i Nykil, bosatt på Bestorps soldattorp samt moder Cajsa Lisa Broberg f 1 september 1811 i Oppeby.
Föräldrar till Petter Öijer var Öjar Wiström, lifgrenadjär f 22 augusti 1788 bosatt på Gäckelsbo ägor i soldattorp nr 116 Slätthvarfva, död i fält (enligt födelsebok namnad till Per Gustaf) och moder Sara Maja Gustafdotter f 17 maj 1784 i Nykil.
Föräldrar till Öjar var änklingen Anders Persson f 13 maj 1757 i St Koleryd, Nykil och moder pigan Lisken Andersdotter Boarp Nykil f 3 januari 1752.
Föräldrar till Anders Persson var en Petter Öjarsson i St Koleryd och moder en Greta Jönsdotter.
 
Jag har inga övriga informationer om dessa senare personer och frågar om du har det.

35
Öijer / Öijer
« skrivet: 2013-12-17, 11:15 »
Är det någon som har kännedom om anfäder till Gustaf Alfred Öijer född den 5 juni 1875 på Ö Gård i Björsäter och död den 12 maj 1938. Var gift med Emma Charlotta Öijer, född Waernelius.

Sidor: [1]