ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Johan Malmros

Sidor: [1]
1
Jag använder Family Tree Maker 3 för mac, och där tycks de har fixat problemet med länkar. Jag provade att skriva in din länk, och de stora bokstäverna bibehölls när jag sparade.

2
MacFamilyTree är bra på många sätt, men just bildhanteringen lämnar en hel del övrigt att önska. Jag lägger bara in en bild per person numera, och inga bilder kopplade till källorna för att inte rapporterna ska se konstiga ut. Det är lite synd, eftersom det på många sätt är praktiskt att ha alla bilder i programmet.
Vad det gäller källhantering gör jag inte en egen källa av varje sida, utan använder funktionen som det var tänkt, med att knyta flera sidor till en källa. Det fungerar utan problem, och är en fördel om man tänker exportera sin data för att använda i andra program och rapportgeneratorer.
 
Jag har tittat på andra alternativ till MFT flera gånger just p.g.a. den undermåliga bildhanteringen och den dåliga möjligheten att påverka innehållet i rapporterna (källhanteringen i rapporterna är under all kritik), men har kommit fram till att MFT trots allt är det bästa programmet för Mac, så jag hänger kvar och hoppas på förbättring.

3
Halltorp / Halltorp C:6 (1861-1886)
« skrivet: 2011-11-25, 23:11 »
Tack så mycket. Tyckte nog också att det mest liknade Betty.

4
Halltorp / Halltorp C:6 (1861-1886)
« skrivet: 2011-11-25, 21:28 »
Hej,
 
Halltorp C:6 (1861-1886) Bild 65 / sid 123. Arkiv digital: v38984.b65.s123
Jag har svårt att se vad flickan född den 9:e april heter. Mina alternativ är Betty/Netty/Nelly. Inget av namnen var särskilt vanliga namn i slutet av 1800-talet, så jag är osäker på om jag är rätt ute. Någon som kan ge ett säkrare besked?

5
Visby stadsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-01-08
« skrivet: 2011-11-12, 17:44 »
Mitt problem är mer att förstå hur husförhörslängderna i Visby hänger ihop. Jag följer en familj som flyttar runt i Visby. I Visby stadsförsamling AI:78 (1883-1893) Bild 2410 / sid 599 finns Erland Petter Johansson m. familj. De flyttar in från 2:46 1885. Jag förstår inte vad som menas med 2:46. På s 46 finns de inte, inte heller på s 246. Samma sak står i Visby stadsförsamling CI:17 (1879-1894) Bild 1090 / sid 104 i födelsenotisen för ett av barnen.  
 
Antagligen är jag bara korkad, men det är säkert nån här som vet.

6
Att man måste bli medlem för att kunna skriva inlägg är inte orimligt. Däremot är det onödigt att kräva medlemskap för att kunna LÄSA inlägg, såvida inte inläggen av något skäl måste hållas hemliga för utomstående. Nackdelen med en låst grupp är, som jag skrev tidigare att många sannolikt avstår från att bli medlemmar i gruppen.

7
Nu har jag testat att fotografera delar av Östra kyrkogården i Visby med appen 1BGraves på min Iphone. Jag kan konstatera att tekniken fungerar bra, och hastigheten är ca 1-2 min per gravsten (beroende på ev rengöring etc.), vilket innebär att jag kommer att kunna hinna med flera kyrkogårdar på Gotland i sin helhet utan problem. Det smarta med det hela är att GPS-funktionen i telefonen används för att lokalisera graven så att den kan visas på en karta på billiongraves.com eller i mobiltelefonappen. Inget behov av att hämta kartor från kyrkogårdsförvaltningen eller likanande. Om jag inte vill/kan/har tid att transkribera själv kan någon annan någonstans i världen göra det.
 
Jag vill inte döma ut släktforskarförbundets metod. Fördelen med den är att det blir väldigt noggrannt gjort, men man utnyttjar inte de fördelar som modern teknik och en global community som kan göra grovjobbet ger. Däremot är det tveksamt om man kan få människor att ställa upp i den omfattning som krävs för att dokumentera alla gravsenar i Sverige.
 
För min del kommer jag att fortsätta fotografera för billiongraves.com. Arbetssättet passar mig, och jag kan lägga precis så mycket tid som jag själv önskar på det. Framförallt slipper jag onödig admionistration. Att ge mig in i släktforskarförbundets inventering blir ett åtagande som jag inte är säker på att jag kan genomföra fullt ut - då ägnar jag mig hellre åt något jag kan göra på mina villkor.
 
Jag har försökt att ta reda på vilka som står bakom billiongraves- och kan konstatera att det är ett bolag i Utah, USA som tycks ha kopplingar familysearch.org. Vilka långsiktiga syften har man? Sannolikt att över lång tid ebjuda och utveckla tjänsten. Eventuellt kommer databasen i framtiden att säljas vidare på samma sätt som man har sålt vidare de på 60-talet avfotograferade kyrkoböckerna.
 
Facebookgruppen som nämndes i ett inlägg var en låst grupp, så det gick inte att se vad man sysslade med. Jag tror att en smart strategi för att få fler medlemmar i gruppen är att göra den öppen. Man går inte gärna med i en grupp om man inte vet vad den innehåller. Sedan kan jag hålla med om att Facebook nog är direkt olämpligt för att hantera större mängder data.

8
En fundering: Den metod som används i Gravstensinventeringen http://www.genealogi.se/gravproj/Gravsoklist.php tycks vara väldigt administrativt tung både för den som tar bilderna, och de som sammanställer. Och sidan som tydligen är nyupprättad har ett användargränssnitt som ser 10 år gammalt ut. Vore det inte bättre att satsa på http://billiongraves.com/ istället? Det är ett enormt arbete att upprätta ett gravstensregister, och det känns onödigt att ytterligare öka den administrativa bördan med ett krångligt system.
Någon som har erfarenhet av Billiongraves?

9
Har testat lite olika program, började med Holger, men bytte senare till Min Släkt. Sedan några år kör jag Mac och har då bytt till MacFamily Tree, som trots vissa brister är trevligt att jobba med.  
Funktionalitetsmässigt tror jag att Disgen har mest av den funktionalitet du frågar efter, men det är så fult - ser ut som ett riktigt 90-tals Windows 3.1-program så jag kan inte förmå mig att jobba med det.  
Om du kan tänka dig ett program på Engelska tror jag att Family Tree Maker är det i särklass bästa programmet både funktionalitetsmässigt och gränssnittet - men som sagt det finns bara på engelska.

10
31 Släktskap och släktrelationer / Vem är man släkt med?
« skrivet: 2011-03-08, 15:08 »
Från Wikipedia om Släkt
En släkt är en grupp människor som har en känd gemensam förfader. I sin snävaste definition betyder släkt en grupp vars genealogi och gemensamma historia är känd. Till släkten räknas ofta ingifta och adopterade.[1] Släkter som uppstått under medeltiden kallas ibland ätter; med ätt avses emellertid vanligen kungliga och adliga släkter oavsett ålder...... Sedan Riddarhusordningens status som lag avskaffades, saknar ordet släkt juridisk definition, och kan i många fall beteckna ett släktskap. Släktskapet gäller både i sidled om samtida personer, och i upp- och nedgående led om dem som varit och som kommer.[1]
1.^ [a b] Svenska akademiens ordbok

11
En fråga till alla användare: Hur gör ni med adress/gårdsnamn?  
Lägger man in det i fältet adress kommer det inte med i några rapporter, vilket är lite obra. Jag har istället börjat lägga in adress/gårdsnamn i informationsfältet. Man kan också slå ihop adressen med själva ortangivelsen, separerat med komma.
 
Men inget sätt är riktigt 100%. Grundproblemet är att rapporterna är så stela, utan möjlighet att påverka innehållet i någon större omfattning. Ett annat problem som jag upptäckte är att vid export av Gedcomfil hänger inte adressen med på ett bra sätt om den anges i adresfältet.
 
Jag undrar också om någon mer upplever problem om man kopplar flera bilder till en person? Det går då inte att styra vilken bild som ska visas i trädet, utan tycks vara slumpen som avgör vilken bild som blir huvudbild. Jag har provat att flytta upp och ner bilder i listan utan framgång.
 
Jag får tillägga att förutom ovanstående begränsningar fungerar programmet väldigt bra, och den översikt man får över sitt släktträd slår alla andra program jag har jobbat med.

12
Register och databaser / Struktur på foton och dokument
« skrivet: 2011-03-07, 08:04 »
Många intressanta tips. Jag har tagit intryck av dessa, och kommit fram till att jag för foton ska dela upp i fyra undermappar, ff, fm, mf och mm. Sedan namger jag efter konceptet förnamn-efternamn-födelseår-dödår-fotodatum(ca år). Sedan använder jag det utrymme som finns för noteringar i själva fotofilen för ev övrig info om det är fler personer på fotot t.ex. En början i alla fall. Hur jag ska göra med övriga dokument vet jag inte riktigt ännu, men det var foton som var mest akut för min del, då jag håller på att scanna in och fotografera av en stor mängd gamla foton som jag vill reda ut innan min far- och morföräldrar inte finns kvar längre.

13
Register och databaser / Struktur på foton och dokument
« skrivet: 2011-03-01, 15:46 »
Jag vet inte om denna fråga redan diskuteras någonstans, men jag kan inte hitta någon tråd, så jag startar en här.
 
Problemet är att jag börjar få ett stort antal digitala bilder och dokument. Det handlar om inscannade äldre fotografier, både på personer och miljöer, samt dokument av olika slag - allt från utrag från kyrkoböcker till personbevis och köpekontrakt.
 
Jag försöker hitta ett bra sätt att organisera allt detta i datorn, dels med tanke på att det i framtiden ska vara lätt att återfinna foton och dokument och dels för att jag själv ska hitta i min ständigt växande samling. Just nu ligger alla filer i två bibliotek - foton och dokument, med lite olika system för namgivning av filer. Det börjar bli lite lätt rörigt.
 
Det självklara sättet är ju att i mitt skäkforskarprogram länka bilder/dokument till personer,vilket jag också gjort med rätt gott resultat.
Jag vill dock ha en grundläggande struktur med filnamn/numrering och bibliotek i datorn.
 
Är det någon som har erfarenhet av detta, eller något fiffigt system, delge gärna.

14
Klara / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-07-13
« skrivet: 2011-03-01, 08:19 »
Tack för infon. Visste inte att det fanns så bra arkiv att söka i. Har även hittat modern inskriven på allmänna barnbördshuset.
Jag fick även en ledtråd från barnhusrullan där det står angivet att ett 5 månaders barn vårdas i hemmet och att modern, som är en dotter till Per, är död. Det visade sig vara det andra fosterbarnet som det pratats om i släkten, ett barn som dock aldrig var skrivet på adressen. Antagligen fick barnet bo där då fadern arbetade.

15
Klara / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-02-28
« skrivet: 2011-02-28, 14:12 »
Har en fosterson till min anfader Per August Nilsson f. 1850 som jag inte kan hitta ursprunget till. Fostersonen heter Gustaf Edvin Julius Johansson och ska vara född 1897-04-25 i Klara Församling. Det sägs att modern är en dotter till Per, men jag kan inte hitta vare sig dottern eller fostersonen, då de kyrkböcker för Klara förs. jag kan se i AD endast sträcker sig till 1896.
Gustaf Edvin Julius dyker för första gången upp 1900 i Väskinde, boende hos Per och hans hustru då han är ca 3 år gammal.
 
(Meddelandet ändrat av jmalmros 2011-02-28 14:20)

16
Allmänt / Macintosh och CD-skivor
« skrivet: 2011-01-31, 10:14 »
Ja, tråkigt nog tänker man inte på Mac-användare när CD-skivorna görs. Konstigt, då jag kan tänka mig att 95% av arbetet med skivorna är att samla ihop all data till databasen, och 5% är programmeringen av användargränssnittet. Att göra en MAC-version torde vara enkelt fixat om viljan fanns.  
 
Jag löser det med att köra http://www.vmware.com/products/fusion/. Då kan jag dra igång Windows i ett fönster samtidigt som jag kör mina vanliga MAC-program.

17
Jag har testat några olika program de senaste åren, men inte varit riktigt nöjd. Nu har jag till slut fastnat för amerikanska Family tree maker. Det första program jag har stött på som uppfyller alla krav man kan ha på ett program för släktforskning. Lättjobbat, snyggt och samtidigt kraftfullt. Det enda problemet är att det inte är översatt till svenska. Något jag kan leva med, men kanske ett problem för många.  
Vad det gäller gedcom-export verkar det hanteras väldigt bra. Allt exporteras som default, även noteringar, men du kan på olika sätt filtrera vad som ska exporteras, både vad det gäller personer och vilken data. Det går tex att filtrera bort privat-märkta anteckningar eller delar av informationen om nu levande personer.

18
Allmänt / Allmänt
« skrivet: 2011-01-08, 17:28 »
Ja, det gör ju jag också i ansedel och i mer detaljerad dokumentation. Däremot när jag sammanställer till släktträd eller sammanfattande löpande text, så finns inte plats för så mycket, och det är det min fråga gäller. Jag är inne på att ange det  yrke som varit dominerande i tid, eller det senaste i tid. Eller är det så att man bör ange alla yrken även i t.ex. släktträd?

19
Allmänt / Allmänt
« skrivet: 2011-01-08, 10:30 »
Hej,
 
Jag håller på att sammanställa min forskning för att dela den med bl.a. släktingar. Jag har stött på ett formaliaproblem, och det är helt enkelt vilket yrke man ska ange för en person. Om någon i olika husförhörslängder t.e.x har kallats arbetare, jordbruksarbetare, statkarl och dräng så känns det onödigt att ange alla fyra varianter. Hur gör ni andra? Likaså om någon först är båtsman och sedan blir torpare. Anger ni båda, eller nöjer ni er med att ange båtsman som yrke?

20
Torsås (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juni, 2011
« skrivet: 2010-12-30, 23:16 »
Hej,
Tack så väldigt mycket, nu kommer jag vidare. Det tycks med största sannolikhet vara samma familj, även om föd. d. är felskrivet från 1849. Det enda som bekymrar mig är vart familjen befinner sig mellan 1847 och 49, då de dyker upp igen, och J. P. har blivit Båtsman.
/Johan

21
Torsås (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juni, 2011
« skrivet: 2010-12-30, 17:17 »
Hej,
 
Johan Peter Andersson f. 1821-04-08, tidigast sedd som Båtsman i Fagerhyltan1849 har länge gäckat mig. Jag hittar honom inte tidigare. Det finns en inflyttningnotis, men jag kan inte hitta referensen 303. Någon som har något förslag till var jag ska leta, eller någon som känner till Johan Peter?
 
Husförhörslängd Torsås AI:18 s 92

22
Jämjö / Jämjö Husförhörslängd AI:19 s729
« skrivet: 2010-12-28, 17:35 »
Jag har lyckats tyda det till Å särskild förteckning vid mantalsskrifning 1865. Vad denna särskilda förteckning innebär kan jag däremot inte få fram. Bostadslösa - eller bara oklart var de bor? Någon som vet?

23
Jämjö / Jämjö Husförhörslängd AI:19 s729
« skrivet: 2010-12-28, 09:57 »
Hej,
 
Jag har lite problem att utläsa vad denna sida innehåller. Jag tolkar det som om det är någon slags sammanställning över personer som inte är skrivna någonstans. Men vad står det i rubriken? Var bor de förtecknade personerna?
 

24
00 - Flyttning / Frekventa flyttar
« skrivet: 2010-12-22, 07:39 »
Tack för tipset om författarna, har läst något av Moa tidigare, men inte om statarlivet. Jag har många statare i släkten, så det känns angeläget att lära sig mer om hur de levde.

25
00 - Flyttning / Frekventa flyttar
« skrivet: 2010-12-21, 13:59 »
Tack för svaret, det förklarar de täta flyttarna, och varför det ofta är i November. Jag kan inte låta bli att fundera på hur ett sådant liv var att leva, framförallt för barnen, här fyra döttrar som hela tiden fick flytta.

26
00 - Flyttning / Frekventa flyttar
« skrivet: 2010-12-21, 08:42 »
En familj (min farmors morfar)som jag forskar på just nu flyttar väldigt frekvent, och jag blir lite fundersam på orsaken. Även om många flyttade ofta på 1800-talet har jag inte sett denna omfattning tidigare.  
1904-12-13 Kalmar
1906-07-14 Väskinde
1907-04-09 Kalmar
1914-12-29 Söderåkra
1915-04-10 Kläckeberga
1915-11-04 Dörby
1916-11-09 Hossmo
1918-11-12 Ljungby
1919-11-04 Voxtorp
och det fortsätter på detta sätt.
Mannen i familjen, Karl Johan August Pettersson f 1869-01-06 Väskinde, Gotland står skriven först som arbetare sedan som statardräng. Var det ett vanligt liv för statardrängar att flytta runt, och varför flyttar de så ofta i November?

27
Madesjö / Madesjö Hfl A I:12 1841-1850 sid 249
« skrivet: 2009-12-20, 09:46 »
Tack för hjälpen!  Jag hittade bonden Jonas Peterson, och Christina var piga på hans gård, men försvann spårlöst året efter.

28
Madesjö / Madesjö Hfl A I:12 1841-1850 sid 249
« skrivet: 2009-12-19, 08:34 »
Hej,
 
Jag har lite trubbel med en längre text i en husförhörslängd. Jag är rätt ny på släktforskning, och har lärt mig att tyda namn, årtal m.m, men längre texter är värre. Vad har Peter Nilsson f 1822-10-27 i Madesjö hittat på som föranleder en lång notis?
 

 
1851 Sänd af bond Jonas Petersson i....?

29
Arby / Arby (K): Var föddes Ingrid Rebecka Olsd:r?
« skrivet: 2009-11-23, 20:42 »
Tack så mycket, jag var lite snabb där, det gäller att söka på forumet innan man ställer dumma frågor. Nu kan jag komma vidare bakåt på Rebeckas sida.
 
Det stämmer att Per flyttade från Halltorp, det är där jag började följa den småländska grenen bakåt.  
 
Ifall du är intresserad av att ha bilder i ditt material så skickar jag gärna en bild som jag har scannat föreställande Pers torp med familjen stående framför. Fotot är från ca 1905. Kontakta mig på min mail i så fall.
 
hälsningar,
Johan

30
Arby / Arby (K): Var föddes Ingrid Rebecka Olsd:r?
« skrivet: 2009-11-23, 06:51 »
Hej,
 
Kul att någon forskar på samma gren som jag. Rebeckas son Per flyttade till Gotland och byggde huset som jag bor i. Rebecka är min farmors farmors farmor.  
Jag hade samma problem att hitta platsen (som jag endast kunde uttyda började på T) som Stig, så det var lustigt att svaret redan fanns här på forumet innan jag hann ställa frågan. Problemet är att jag inte hittar Thoragärde i hfl över Arby. Är det så att platsen Thoragärde finns i någon annan socken, eller behöver jag bara bläddra igenom hfl noggrannare och söka efter personerna istället för platsen?
 
hälsningar,
Johan
 
(Meddelandet ändrat av jmalmros 2009-11-23 16:02)

31
Hangvar / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2009
« skrivet: 2005-01-04, 22:57 »
Bengt,
tack för gedcom-filen. Det tycks ju som om JPA inte är son till Niklas Östman, men om du är intresserad kan jag ändu komplettera filen med de uppgifter jag har.  
Angående Matilda Östmans tre söner, så är Adolf Malmros fader. Han erkände faderskapet först när de var i 20-års åldern.

32
Hangvar / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2009
« skrivet: 2005-01-03, 20:05 »
Bengt,
 
Jag har inte svar på din fråga, däremot lite trådar som du kan använda i ditt sökande.  
Min farfars farmor, Matilda Sofia Östman f. 1861-07-11, Ire är dotter till Niklas Östman. Hennes mor var Anna-Stina Olofsdotter f. 1818-05-26 Lilla Ire. Niklas och Anna-Stina vigdes 1849-12-28 i Hangvar. Jag har inga uppgifter om Matilda hade någon bror eller inte. Om det visar sig att JPA är son till Niklas har jag uppgifter om ytterligare två led om du är intresserad.
 
Observera att jag har fått dessa uppgifter i andra hand, och de är inte kontrollerade av mig.

Sidor: [1]