ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Göran Ignell

Sidor: [1]
1
Övriga ämnen / Rötters Julnötter 2019
« skrivet: 2019-12-01, 09:33 »
Kan man önska sig att den/de som konstruerar frågorna i Rötters Julnötter väljer frågor med svar som inte är tveksamma. Flera anmärkte på detta redan i Julnötter 2018. Skärpning!

Redan första frågan idag 1 dec är tveksam. I flertal olika källor uppges att marsipanens ursprung är höljt i dunkel. Nedan ett antal varianter.
-   Marsipan fanns redan under antik tid, i Orienten
-   I modern tid kommer den troligen från Persien
-   Marsipan har arabiskt ursprung på 600-talet
-   Ursprung inte säkert känt, men troligtvis från östra medelhavsområdet till bl.a. Venedig
-   Många historier om hur marsipan kom till. Troligen var det i i Italien. Där var det en venetiansk bagardotter som ”uppfann” marsipan av en tillfällighet och hennes far bagaren kallade den Marcius bröd (Marci pani).
-   Det första receptet på marsipan lär ha skrivits av den spanske kocken Rupert de Nola i Toledo.
-   Tallin Gamla Stan apotek hävdar själva att de uppfunnit marsipan.
-   Ryktet säger att marsipan uppfanns den tyske kocken Franz Marcip på 1700-talet

Det går säkert att hitta fler alternativ. Jag råkade själv välja "rätt" svar, men bara av en tillfällighet.
/Göran Ignell

2
Ignelli / Ignelli
« skrivet: 2016-07-02, 12:11 »
Jag har nyligen sprungit på en släktskröna.
Den går ut på att min släkt Ignell skulle härstamma från en invandrare från Italien. Han skall ha hetat Ignelli och invandrat till Sverige 1618 och bosatt sig här under namnet Ignell. Detta efter att han flytt från Italien eftersom hans bror, som var regerande kung/furste, ville döda honom då folket ville ha honom till regent i stället.

Källorna till denna historia är
- Ett brev som beskriver ett möte 1866 mellan en Ignell-släkting och en fil dr Lundberg (möjligen släkt med en av NK’s grundare Karl Magnus Lundberg, som skall ha varit närvarande vid mötet) och där denne Lundberg, när han hör släktingens efternamn, drar slutsatsen att Ignell-personen måste härstamma från den italienska furstesläkten Ignelli och närmare bestämt en Ignelli/Ignell-person som invandrat till Sverige.
- En anteckning i en gammal bibel (tyvärr förstörd i en eldsvåda på 1870-talet) om att en förfader (ff ff till en namngiven Ignell-person) skulle ha kommit från Italien 1618 och vara av furstesläkt och ha flytt från dödshot av sin bror.

Genom egen forskning kan jag bekräfta att invandraren Ignelli inte kan vara anfader till vår Ignell-släkt. Däremot skulle det vara intressant om man kunde bekräfta om det finns någon sanning bakom Ignelli-historien. Man har svårt att tro att det hela är en helt påhittad skröna. Om Ignelli funnits skulle han kunna vara anfader till någon av de Ignell-personer som levat i Sverige på 1700-talet och vars ursprung jag inte kunnat spåra, bara att de inte kan vara mina anfäder. Se forum-ämnet Ignell/Ingnell.

Är det någon som har en idé eller något tips om var man skulle kunna leta efter/hitta en italiensk invandring som skett på tidigt 1600-tal? Enda ”fakta” som finns är namnet Ignelli och han skall ha kommit till Sverige 1618. Tyvärr dock ingen uppgift om var i Sverige han bosatt sig.



3
Yrken K / Kattumsarbetare
« skrivet: 2016-05-28, 11:59 »
Vad är en kattumsarbetare?

Yrket förekommer i Eli:4 sid 258 för en Pet. Ingnell
i Katarina församlings lysnings- och vigselböcker El:1-5 åren 1715-1817
kompletterade med församlingens lysnings- och vigselböcker
Eli:1-5 åren 1752-1819 upptagande namnen på F-J. Volymen är publicerad på nätet av Stockholms stadsarkiv. Sök kattumsarbetare på Google.

4
Porträttfynd (enskilda bilder) / #159183 - Brudpar
« skrivet: 2015-04-28, 20:12 »
Har lagt in ett foto på ett fint brudpar i Porträttfynd.

 
Bilden finns i ett album som tillhört min mormor Augusta Persdotter Samuelsson född 1875 i Torsmålen, Rumskulla (H), uppväxt i Snararp, Rumskulla (H) och från 1905 bosatt i Mariannelund, Hässleby (F).
 
Givetvis undrar jag om någon kan identifiera paret. Fotot bör väl vara taget runt sekelskiftet eller strax därefter.  Sannolikt bör bröllopet ha ägt rum i Ydre hd i gränstraktrena mellan Småland och Östergötland.
 
Kan någon bekräfta att fotografen C Hultgren är just den kände Ydre-fotografen August Christian (A.C.) Hultgren från Svinhult (E)? Om det är han så är fotot taget efter 1896 då han återvände från en vistelse i USA och sannolikt före 1906 då han blev anställd på Nordiska Museet i Stockholm.
 
Dessutom, kan någon ge mig en kort instruktion för hur man skapar en direktlänk med ett enkelt nyckelord från ett Anbytarforuminlägg till en bild i Porträttfynd-databasen så  vore jag tacksam.

5
Mannerberg / Mannerberg
« skrivet: 2004-08-17, 11:05 »
Hej
Har fått ett brev från en dam i Amerika som söker sina rötter.Hennes farfar hette Anders Peter Mannerberg f 1856 gift 1880 med en Margareta Johansson Rumskulla kyrka.
Vad jag vet var min farfar Lars Fredrik Mannerberg född 1888 Skön VästerNorrland,min farfars far Friz Ceylon Mannerberg f 1866 Trollhättan och min farfars farfar Frans f 1832 Ekebyborna Östergötland.Kan jag vara släkt med denna dam i Amerika? genom syskon till Frans eller Fritz Ceylon. Kan någon ge ett svar?

6
Ignell / Ingnell / Ignell / Ingnell
« skrivet: 2014-04-27, 13:52 »
Hej!
Jag har sedan snart 20 år sedan försökt kartlägga släkten Ignell (ibland stavat Ingnell), även rötterna i Lerbäck (T) innan man tog sig namnet Ignell efter byn Ingelsby i Lerbäcks socken vid sekelskiftet 1700/1800.
 
Under åren har jag hittat ytterligare ett fåtal Ignell-släkter bl.a. i Västergötland och på Öland utan kopplingar till min släkt.
Dessutom har jag hittat ett flertal personer med namnet Ignell i olika delar av Sverige, som jag inte lyckats knyta till min Ignell-släkt. Flera är ganska tidiga. Några orter där outredda Ignellare förekommer i äldre tider är Stockholm, Askersund (1700-tal), Sigtuna, Åland (C), Lillkyrka (C), Ed (S), Karlstad (S).  
Vidare har jag sprungit på namnet Ignell utomlands och också i äldre tider bl.a. i Finland (Åland och Pukkila), Norge, Tyskland, Frankrike, England (stort antal, bl.a. 1600-tal), Irland och USA (inte alla är utvandrade släktingar). Dessa förbryllar och skapar förstås nyfikenhet.
 
Hör gärna av dig om du vill ta del av min Ignell-forskning, tillhör min släkt eller har information om Ignell-personer, som du stött på i din egen forskning eller .
 
Hälsningar
Göran Ignell

7
Bjugg / Bjugg
« skrivet: 2000-10-21, 08:47 »
Nils Bjugg, befallningsman på Stockholms slott hade en dotter Christina Bjugg g1. med Olof Persson (d. 1631), befallningsman på Stockholms slott och g2. med Hans Israelsson. Nils Bjugg var enl Elgenstierna troligen av samma släkt som Anders Bjugg (d. 1679), stamfader för ätten Lillienstierna.
 
Finns det någon som vet mer om denna Stockholmssläkt?

8
Behrenfeldt / Behrenfeldt
« skrivet: 1999-12-29, 16:43 »
Är det någon som känner till Elisabeth Magdalena Behrenfeldt född 1644 eller 45, död i Ystad 17 augusti 1711? Hon var gift med Georg Andreas Donner som begrovs i Landskrona 25 april 1694. Donner var borgmästare i Landskrona. Om Elizabeth har jag inga upplysningar.

9
Hej!
Jag skulle uppskatta om någon med erfarenhet av emigrantforskning och med tillgång till de rätta källorna kunde hjälpa mig att spåra min morfarsmorbror som med familj emigrerat till USA.
Han hette Fredrik Frans Jakobsson, född 18/7 1839 i Bona, Svinhult sn (E). Han var gift med Karolina Hultgren, född 17/1 1843 i Svinhult.
De hade 7 barn, alla födda i Sverige. Äldste sonen Petter August Fredriksson, född 1864 i Rumskulla sn(H) utvandrade först. Utflyttningen registrerad 28/4 1883. Resten av familjen utflyttade 5/9 1884 från Norrhult, Tidersrum sn(E), allt enligt HFL Tidersrum AI:16 sid 202.
Fredrik  skall ha blivit präst i USA.
Jag har förgäves sökt i en äldre version av EMIBAS samt i Ellis Island records, Familysearch och några Census.
Tacksam för hjälp!
Hälsningar Göran Ignell

10
Hej!
Jag söker en Oskar Arvid Andersson,född 1894-07-23 i Skagershult och som enl Skagershults församlingsbok AIIa:3 utvandrade till Nordamerika den 17 juni 1926 från torpet Kullen på Backens ägor i Skagershults socken. Enligt hörsägen skall han ha begärt att få använda sin mors efternamn Ignell när han skulle utvandra.
Tacksam om någon kan hitta något om hans öde. Jag har inte fått någon träff i Emigranten eller i Ellis Island records
MVH
Göran Ignell

11
Hi,
Is there anyone who knows what happened to the emigrant Johan Peter Gustafsson, born in Branhult, Sodra Vi parish on December 17th 1820?
He went on the same ship as the well-known emigrant Andrew Peterson (role model for Moberg's Karl Oskar).  
They sailed on the ship Minona from Gothenburg May 19th 1850 and arrived in Boston July 2nd 1850.
/Goran Ignell
 
(Meddelandet ändrat av gignell 2010-07-27 10:48)

12
Hi,
I am trying to find the destiny of the emigrant Axel Emil Ignell. He was born on March 3rd, 1872 in Dormen, Kvistbro parish in Naerke.
He emigrated from Oerebro on November 26th, 1901 with the given destination Ishpeming, Michigan.
Does anyone know his destiny?
/Goran Ignell

13
(in English below)
Jag tar en ny chans och förnyar en efterlysning som jag publicerade 2010 och som nu hamnat i arkiv utan något napp hittills. Jag skriver den här gången även på svenska.
Mina nu levande amerikanska släktingar undrar mycket över vad som hänt en Johan Peter Gustafsson, som de inte hört talas om förrän jag genom en tillfällighet fått information om att han skall ha utvandrat på samma skepp, Minona, som den kände emigranten Andrew Peterson (förebild för Mobergs Karl Oskar).
Minona lämnade Göteborg den 19 maj 1850 och anlände Boston den 2 juli 1850.
 
Johan Peter var född 17 december 1820 i byn Brånhult, Södra Vi socken (H) och var bror till mina utvandrade släktingars förfader Sven. Johan Peter kan mycket väl vara den som inspirerat familjemedlemmar till utvandring.
Finns det något sätt att reda ut om Johan Peter överlevt båtresan och om så var fallet vilket öde han mött i USA?
 
I take a new chance by renewing an inquiry about the emigrant Johan Peter Gustafsson born on December 17, 1820 in the village Branhult, Sodra Vi parish in Smaland, Sweden.  
He emigrated by leaving Sweden on the ship Minona from Gothenburg May 19, 1850 and arrived in Boston on July 2, 1850. On the same ship the famous Swedish emigrant Andrew Peterson, role model for Moberg's Karl Oskar, emigrated.
Johan Peter was brother to a grandfather to a more recent emigrant that belongs to a family related to me. My relatives would very much like to know what happened to Johan Peter whom they never heard of until I happened to note his emigration.
 
/Göran Ignell

14
Detta är egentligen inte en efterlysning efter en specifik utvandrare utan snarare en efterlysning av information om omständigheterna kring Anders Mannerbergs och hustruns utvandring och hur de lyckades ”försvinna” och dyka upp i USA.
 
Jag har alltså stött på ett mysterium kring ett utvandrat par. Jag har ställt en del allmänna frågor i ämnet under USA/ Övrigt med rubriken Kunde man utvandra och därmed försvinna för överheten?  
 
Jag fortsätter här med de mer personspecifika frågorna.  
 
Lite faktabakgrund:  Min släkting Augusta Margareta Sofia Johansdotter, född 1859-07-19 i Tutö, Rumskulla (H), gifte sig 1880 med Anders Peter Andersson, född 1856-03-24 i Snararp, Rumskulla (H). Paret Andersson/Johansdotter bosatte sig 1882 i Högsby socken (H). 1884 noteras i kyrkoboken att paret flyttar till Rumskulla socken (H) 1884-09-12. (Högsby AI:26 sid 197 och Högsby BI:5 (1874-1894) Bild 138, utflyttningsattest 89.  
De dyker dock inte upp i Rumskullas kyrkobokföring. De försvann alltså. Genom en bou fann jag att de vistas i USA och har efternamnet Mannerberg. Jag har senare spårat dem och deras ättlingar, som också undrar över mystiken kring utvandringen och namnbytet.  
Jag har sökt dem i emigrationsdatabaser. De saknas i EMIBAS, vars källa är kyrkobokföringen, så det är väl naturligt att de saknas här. Däremot finner jag i US Census 1930 att Anders (Andrew i USA) utvandrat under namnet Mannerberg redan 1883, alltså ett år innan de i kyrkoboken uppges flytta till Rumskulla. Ättlingarna i USA vet att Anders kom till USA innan Augusta.  
I Census 1910 lämnas de förvirrande uppgifterna att Anders skulle vara född uppskattat 1846 och immigrerat 1886! Jag har noterat att Census-databaserna innehåller mycket fel, men som ibland kan bero på falska uppgifter från de intervjuade.
 
Det finns i Emigranten en A L Mannerberg med rätt ålder som utvandrade 1883-05-04. Länskod OA. Vad betyder länskoden OA? I Emigranten framgår också att Augusta utreste 1884-09-26 från Göteborg med uppgivet namn Mannerberg och hemsocken Högsby. Datum för hennes utvandring stämmer väl med datum i makarnas utflyttningsattest.  
Ingen förklaring till att de valde/uppgav namnet Mannerberg finns. Ingen relation finns till andra Mannerberg-släkter.
 
Jag har en anteckning om att Anders skulle ha anlänt till New York 1883-05-04, men jag tyvärr missat att anteckna källan. Slarvigt! Jag kan ha blandat ihop med uppgiften om AL’s utvandring i Emigranten.
 
Eftersom jag trott att A L Mannerberg var Anders Peter har jag nyligen försökt reda ut om det finns en A L Mannerberg också och då dyker nya konstigheter upp. Ingen finns i EMIBAS. Det finns i USA en Adolph Leonard Mannerberg som enligt Illinois, Cook County Deaths skulle vara född 1870-11-30.  
Ett publikt familjeträd i Ancestry har en Adolph Leonard Mannerberg född 1854. Hans föräldrar Frans och Hedda(Hilda) var bosatta i Skön (Y) och födda i Ekebyborna (E) resp Tryserum (H), alltså en bra bit från Göteborg.  
Söker jag sedan i svenska folkräkningar i SVAR finns en Adolf Leonard Mannerberg född 1854 i Göteborgs och Bohuslän. Han förekommer i folkräkningarna 1880 och 1890!, alltså 7 år efter att han skulle ha emigrerat!  
Jag har alltså en tid gått i en tro att ”min” Anders Peter Mannerberg var A L Mannerberg, vilket nu inte verkar vara fallet, eller …?
 
Kan någon med god emigrantforskardetektivförmåga ge mig tips om hur man skulle kunna söka reda på de verkliga omständigheterna kring Anders utvandring? Har han lyckats ”smita” ut ur landet och vilken väg och på vilket sätt?
 
Se gärna funderingarna och diskussionen under Övrigt i ämnet också. (Länk ovan i början på inlägget.)
(Meddelandet ändrat av Gignell 2015-01-18 16:33)
 
(Meddelandet ändrat av Gignell 2015-01-18 16:52)

15
Kristiania (Oslo) / James Ingnell
« skrivet: 2011-03-04, 17:44 »
Jag söker en James Ingnell. Han var enligt Wisconsin Marriage Records 1836-1935 född i Christiania, Norge och gifte sig med en Mary Ericks i Waldwick, Iowa, USA 1866. James far uppges vara en Olsson Ingnell, alltså högst sannolikt från Christiania och gift med en Caroline.
Jag är nyfiken på om James och hans far har någon relation till släkterna Ignell/Ingnell i Sverige
 
MVH
Göran Ignell

16
Tack Marita!
 
Det är genant att medge men jag förkastade det uppenbara när jag läste inl 21 december 2009.  
 
 
Ett stort tack från Lena

17
Jag söker en Anders Gustaf Karlsson född 1862-01-31 i Båberg, Naglums sn (Vassända-Naglum (P)). Enligt hörsägen i släkten skall han ha utvandrat till USA.
Men i Vassända-Naglums husförhörslängd 1883-1893 står det att han vistas i Norge från 1888 och överförs därför till ”Socknens slut”. I följande husförhörslängd är han slutligen registrerad som utflyttad 1894-04-24 från ”Längden” (obefintlighetslängden) till Norge.
Nämnas kan att han i vissa källor skrivits Anders Gustaf Karlsson Olofsson. Fadern hette Karl Olofsson.
Jag efterlyste Anders Gustaf 2010 under Efterlysningar Norge. Några forskare gjorde försök att spåra honom i Norge men utan framgång.
Jag antar därför att han från Norge utvandrat till USA enligt vad ryktet säger.  
 
Jag tar därför en chans att någon med erfarenhet av emigrationsforskning kanske kan lyckas spåra honom. Det vanliga namnet och eventuell utresa från Norge underlättar ju inte, liksom det faktum att inget exakt datum för utvandring finns i svenska kyrkböcker. Kanske han utvandrade vidare till USA från Norge redan 1888?
 
Ser med intresse fram emot eventuella fynd som kan klarlägga/indikera Anders Gustafs öde.
 
Med vänlig hälsning
Göran Ignell

18
A-M / Andersson, Anders Peter o hustru Augusta Margareta
« skrivet: 2014-03-29, 18:16 »
Hej,
En utmaning för erfarna ”släktforskardetektiver”!
En släktforskarkollega och jag har förgäves försökt spåra makarna Augusta Margareta Johansdotter född 1859-07-10 i Tutö, Rumskulla (H) och Anders Peter Andersson född 1856-03-24 i Snararp, Rumskulla (H) efter att de försvann ur traktens kyrkböcker 1884-09-12.
De gifte sig i ett dubbelbröllop 1880-04-09 i Rumskulla tillsammans med Augusta M's syster Karolina Amalia född 1861-02-08 i Tutö och hennes make som också hette Anders Peter Andersson född 1852-08-24 i Frödinge (H).
Augusta M och hennes Anders P flyttade från Tutö 1882-03-28 till Drageryd 4, Lillsjödal, Högsby (H). Enligt Högsby hfl och utflyttningslängd flyttade de sedan till Rumskulla (H) 1884-09-12.
Paret dyker dock inte upp i Rumskullas inflyttningslängd.
De finns inte heller i socknarnas Obefintlighetsböcker.
Eftersom av Augusta M's sex syskon har fem, inkl hustrun i paret som gifte sig samtidigt, utvandrat till Nordamerika, kan man kanske ana att Augusta M och Peter A också utvandrat i stället för att flytta till Rumskulla(H).
Inga noteringar i hfl eller utflyttningslängder om flytt till Nordamerika finns.
 
De har inte heller gått att hitta i EMIBAS, Emigranten, Familysearch, Find-A-Grave eller några andra emigrantdatabaser.  Nu är det visserligen inte så lätt att söka bland alla emigrerade Anders Peter Andersson, men hittills har ingen träff uppnåtts med alla data rätt.
De utvandrade syskonen till Augusta Margareta var  
Karolina Amalia Johansdotter f 1861-02-08 och utv 1881-08-24
Matilda Eleonora Johansdotter f 1862-07-13 och utv 1881-04-08
Axel Fabian Johansson f 1866-03-25 och utv 1885-04-04
Anders Konrad Johansson f 1867-11-11 och utv 1885-04-04
Viktor Adrian Johansson f 1870-03-22 och utv 1887-02-04
 
Undring: Finns det något sätt att spåra om Augusta M och Peter A  flyttat till någon annan socken i regionen eller t.o.m. till en annan del av Sverige eller om de faktiskt utvandrat? Och förstås ännu hellre om någon lyckas finna något spår efter makarna efter 1884-09-12.
 
Tacksam för tips
 
Hälsningar
Göran Ignell

Sidor: [1]