ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Bengt Nilsson

Sidor: [1]
1
Kd är absolut mot, se deras hemsida. I övrigt är det väl inte alldeles klart. Jag vet exempelvis inte om v och mp har klart för sig alla problem med en flytt, t.ex. att delar av samlingarna inte är statligt ägda.

2
00 Sjöfart / Att söka fartyg som passerat Öresund.
« skrivet: 2001-05-16, 13:13 »
Danskarna tog ju tull av fartyg som passserade genom Öresund. Finns det något arkiv där de samlat uppgifter på fartyrens namn och kaptenens namn? I så fall räcker det med uppgiften att det var 1801 och kaptenen hette Christoffer Grafström?

3
Enskilda fartyg / Neptunus
« skrivet: 2005-01-04, 11:06 »
Hej!
Var och hur kunde jag få information om skeppet Neptunus, som var väl med i sjöslaget vid Ölands södra udde år 1676? I detta slag led ju svenskarna ett förkrossande nederlag mot en dansk-holländsk flotta.

4
Musik- / Pipare
« skrivet: 2000-10-28, 15:43 »
I Garpenberg hittar jag 1694-96 tre Pipare, vad gjorde en sådan?

5
Yrken B / Bösseskytt / Bysseskytt
« skrivet: 2002-03-08, 13:18 »
Hej
När vi nu sitter och översätter födelse-död och vigselböcker över Lindesberg har vi funnit ordet bösskytt. Vad var det?
 
Gunilla D.

6
Caries / Caries ossium facies e Erysipelat consequent
« skrivet: 2006-09-01, 13:14 »
När jag letade i dödsböcker stod dödsorsaker på svenska men så dök det upp en på latin. Är det någon som kan översätta 1/Caries ossium e Erysipelat consequent et absess lib orbitar molar et faucium. 2/Septichaenica.
 
mvh
Bengt Nilsson

7
Äldre uttryck / Uppkastande i kyrkan
« skrivet: 2013-10-06, 20:57 »
Jag håller på och läser i Kalvsvik i Kronobergs kyrkoräkenskaper och har stött på några kvinnor som 1670 och 1672 betalat för något som ser ut som uppkastande eller uppkastningar i eller till kyrkan. Är det någon som stött på utrycket och vet vad som menas? 
 
Jag försökte googla men hittade bara någon enstaka sida om någon som fått böta för att ha varit full och illamående i kyrkan. Det är ganska stora belopp som betalas in, vilket kanske kan stämma med en bot för att ha skändat kyrkorummet. 1670 betalade Ingeborg Birgersdotter i kalvshaga vad jag tror är 1 mark och 12 öre, medan ett bröllopspar samma år betalade 16 öre [Kalvsvik kyrkoräkenskaper LIA:1 sid 28]

1672 betalade Botill i Kråketorp och Kerstin vardera 24 öre medan olika gårdar betalade 8, 16 eller 24 öre för kyrkobänken och ett bröllopspar 16 öre [Kalvsvik kyrkoräkenskaper LIA:1 sid 21]. 

 
 
Det hela väcker en mängd frågor. Kan det vara något annat som menas, en kyrktagning eller liknande ceremoni på 1600talet? Men varför skulle det vara dyrare än ett bröllop? Om det verkligen gäller kräkningar, varför gäller de fall jag hittat (och exemplet jag hittade på google) bara kvinnor? Män blir väl också fyllesjuka?

8
Äldre ord L - Ö / Ransoning
« skrivet: 2008-02-10, 21:23 »
Göta hovrätt - Spridda mål 1661-1673
http://www.swe-gen.se/Blekinge/Gotadom.htm
 
Någon som vet vad ransoning i texten nedan betyder?
 
Domar 1662
Källa; Volym BVA:22
Uti den ifrån Blekinge landsting hit instämda sak, mellan forne ridefogden salige Hans Holst arvingar, sockenprästen vällärde herr Mats Jörgenson i Hällaryd, tillika med Simon Arendt, å den ena sidan kärande; Och före detta landsdomaren Wilhelm Thomesson, med samtliga salige mäster Peder Strucks barn och arvingar, å den andra sidan svarande, härflytande av den exekution som nu salige Hans Holst i livstiden efter kungens befallning hos nu salige mäster Peder Struck förrättat har. Strucks egendoms, böckers och skrifters bemäktigande till salige Laurits barns förnöjande i Hällaryd, för deras arv som hos Struck innestod, och i synnerhet till en hans sons ransoning ifrån Turkit (står Turkit), för vilken egendoms ockupation och bemäktigande, svaranden salige mäster Peder Strucks arvingar, nu fordrar av vederparten, riktig reda och räkenskap, medan som föregives försumligt av salige Hans Holst. Detta är Göta hovrätts dom avsagd den 25 november 1662.
 
Danmarks konung Fredrik har befallt att Strucks egendom skulle år 1653 arresteras för salige Laurentz Nilssons barns skull eftersom Struck för deras arv i gemen, så och i synnerhet för Nils Laurentzsons ut ur Turkit (står Turkit) ransonings hjälp värje var, synes dock intet ha varit konungens vilja att egendomen skulle tillträdas utan inventarium. Mäster Per hade planer på att lämna landet och lämna sina skulder efter sig. Hans Holst har offentligen från predikstolen den 6 juli 1653 beordrat debitorerna att inte betala något till Struck, vilket innebär att mäster Pers gods är gånget i sticket, vartill Holsts arvingar bör nu svara. Hans Holst dog i pesten som grasserade i provinsen år 1653 och 1654, han har dock levt så när ett år efter egendomens bemäktigande. Sägs att äldste brodern Olof Persson har skrivit under en förlikning, vilken förklaras oduglig eftersom Strucks efterleverska har ogifta och omyndiga barn och som inte har någon värje.

9
Äldre ord L - Ö / Passevolans
« skrivet: 2003-12-19, 12:25 »
Hej,
 
Någon som känner till följande.
 
Mötes passepolancefonden, vad är detta finns det något skrivet från 1830 talet?
 
tack.

10
Jag forsker på grevene Piper och Ruuth som ble födt från 1769-1773. Alla var i militær tjänst och jag har sjekket(kollat) mönstringsrullorna från 1785 til 1789.
 
Ved en alder av ca. 16 år (konfirmationsålder?) fikk samtliga Kgl. permition til utrikes resor.
Min frågo er om det i Kgl. regementen var en regel som ble fulgt for adliga personer ved 15-16 års alder at de reiste utrikes?
 
Den 31. januar 1787 ble Carl Gustaf Piper 50 år och jag recknar med at hans söner Carl Claes, Gustaf och Eric deltok i festligheten til sin far.

11
Volontär / Volontär
« skrivet: 2009-05-13, 15:31 »
Hej Bengt-Göran!
 
Just detta fenomen har jag själv stött på, och fundrat över en del. Ett exempel, dock ej gällande en volontär, är sedermera landshövdingen i Kristianstads län, Axel Gabriel De la Gardie (1772-1838), som blir korpral vid fem (!) års ålder, sergeant och sekundadjutant vid nio, fänrik vid tretton samt slutligen löjtnant vid sjutton års ålder.
 
Jag vill minnas att jag läst en gång, att barn i på tok för unga åldrar under 1700-talet kunde skrivas in som studenter vid universitet tillsammans med äldre syskon, p.g.a. av praktiska orsaker (har för mig att det främst var ekonomiska). Jag funderar därför på om det inte är något liknande med små barn som avancerar inom det militära - kanske var det mer praktiskt för barnen att vandra runt inom det militära redan i unga år, och avancera så att när den unge gossen blivit en ung man och redo för riktiga militära aktiviteter, var han redan officer, det enda rätta inom de högre samhällsklasserna.
 
Vad de unga barnens militära aktiviteter gick ut på kan jag dock inte gissa mig till, men jag tror att det kan vara som så, att barnen bara var officiellt skrivna i rullorna, utan att egentligen utföra någon riktig militär syssla förrän de hade åldern inne. Detta är dock bara min gissning och slutsats, och det finns säkert någon som känner till förhållandena bättre.

12
Titlar och befattningar / Underofficer
« skrivet: 2002-02-16, 21:13 »
Vill någon förklara för mig varför inte en underofficer t ex tas med i soldatregistren??  
Dom hör visst inte hemma någonstans...Varken bland vanliga soldater eller i officerskåren. Jag har flera mönsterskrivare som jag skulle vilja ha fler uppgifter om, men jag hittar inte dom i olika biografier. Endast i generalmönster-rullor har jag hittat igen dom.  
Jag har ingen möjlighet att åka till Krigsarkivet så jag får lita till microkort. Kan någon ge mig ett tips hur jag t ex kan få reda på vilka krig dom varit med i och hur dom fått sina blessyrer  
o s v.  
MVH
Essan G

13
Titlar och befattningar / Kommendör
« skrivet: 2000-04-17, 23:53 »
I Elgenstierna ang släkten Zittelberg nämns en kommendör Anders Mårtensson Berg i slutet av 1600-talet. Han förefaller inte ha varit av adlig börd. Kommendör är och var ju en titel på en högre sjöofficer och dessutom förekommer ju inom adeln de s k kommendörsätterna men detta var väl först i slutet av 1700-talet. Är det någon som känner till ytterligare betydelser av 'kommendör'?
Bästa hälsningar!
Håkan Widell

14
Dragon / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-februari-28
« skrivet: 1999-02-25, 00:12 »
Jag har en dragon i Viby socken i Närke som på 1740-talet dyker upp som avsk. dragon, på 1730-talet var han noterand som dräng när hans son föddes. Finns inga noteringar i hfl om födelseplats. Jag undrar om någon vet till vilka regementen personer från Närke, Värmland och Västmanland antogs som dragoner. Och om det finns någon som forskat på just dragoner på 1700-talet.

15
Titlar och befattningar / Byskytare
« skrivet: 2014-10-21, 21:15 »

Bokstaven efter 'B' är ett 'y' inte ”ij” (jämför med månaden Maij). På ett ställe står det ”Byyskytaren”.
Denna yrkesbeteckning ser man mycket ofta i Köpings kyrkböcker i början av 1700-talet. (Det finns tre till bara på den här sidan, alla vigda år 1701.) Beteckningen är ny för mig.
Kan det avse 'beskyddare', det vill säga någon sorts polis, brandvakt eller annan ordningsman?
Men eftersom alla byskytare jag sett har ett släktnamn av samma typ som ges till en soldat, är jag mer böjd att tro, att det rör sig om en militär beteckning. Kan det betyda böss-skjutare, det vill säga en soldat explicit utrustad med ett eldvapen?
På nätet fann jag två gossar döpta i Arboga 1671 respektive 1692 vars fäder har Byskytare som släktnamn, sannolikt är det sitt yrke de har fått som tillnamn likt Per Skomakare, Erik Skräddare o.likn.

16
Värmlands regemente / Rörfält, Isak Nilsson
« skrivet: 2014-01-22, 21:36 »
Hej,
 
Hur finner jag ut var soldaten dog? Han står inte noterad i Död boken i socknen och jag hittar inte någon bouppteckning, men står som avliden i soldat akten under fälttåget till Norge 1808.
 
Gäller soldaten Isak Nilsson (Rörfält från 1794-1808 roten 1244 Södra Ny/Rudberg från 1790-1794 roten 1222 Botilsäter)

17
En Bengt Svensson Falck, f. 1633 d.1710, sedermera fänrik vid Västerbottens regemente, startade sin militära bana 1652 som mönsterdräng vid Magnus de la Gardies livregemente i Riga. 1657 mönstrar han som knekt i Västerbottens regemente. Hans ursprung är oklart. Eftersom han startar sin militära bana i ett annat regemente så har jag antagit att han inte har haft sina rötter i Västerbotten, även om det såklart inte heller kan uteslutas.
 
1) Var hade Magnus de la Gardies livregemente sin geografiska hemmabas? Kring huvudstaden? Hade den något huvudsakligt rekryteringsområde överhuvudtaget?  
 
2) Finns det någon militär rulla för De la Gardies livregemente från 1652 där man kan hitta uppgifter om Bengt Svensson Falck och hans ursprung? Det är oklart om Falck är ett släktnamn som han ärvt eller om det är ett släktnamn som han har tagit efter att han slagit sig ner i Västerbotten.  
 
/Erik Holmlund, Skellefteå

18
Kalmar regemente / Runbom, Nils Johansson
« skrivet: 2013-10-19, 20:14 »
Hej alla! Jag har under flera veckor försökt hitta en släkting till mig, eller snarare hans mönstring och om det ev finns något om han död. Han hette Nils Johansson, soldatnamn Runbom/Rumbom. Han var soldat vid Kalmar regemente, Rums rote soldat nr 79.
Födelse 4/9 1753 inom Tobo, Vimmerby landsförsamling, Kalmar, Sverige
Avled 1788-07-17 i  Hogland, Finland. Han blev skjuten vid sjöakten.  
 
Jag använder mig av riksarkivet och ancestry men hittar inget. Jag har hittat hans svärfar Olof Runbom, också militär.

19
Under 1770-talet fanns en båtsman i Rella i Högsrum på Öland vid namn Daniel Nilsson Glad. Var kan man hitta honom i riksarkivets digitaliserade arkiv?
 
Var kan man hitta information om båtsmän i Köping från samma tid.
 
-Anders

20
Artilleriregementet / Kulberg, Anders
« skrivet: 2013-07-08, 17:36 »
Hej! Jag behöver läs- och tolkningshjälp. Det gäller  
GMR  SE/KrA/0023/0/1672 (1735) sidan 520.
Där finns en Anders Kulberg (nr 16). Vad står där
1. under födelseplats
2. längst till höger. Där står Dito, vilket jag antar syftar på det som står på nr 11 ovan. Men vad står där?  
 
Tacksam för hjälp
-anders

21
Artilleriregementet / Giers, Ambjörn
« skrivet: 2014-02-04, 21:46 »
Hej!
 
Jag söker information om min anfader Ambjörn Giers. Han var major vid artilleriregimentet i Göteborg innan han befordrades till överstelöjtnant vid artilleriet i Finland 1739-10-25. Men jag kan inte finna honom vid artilleriet i Finland varken 1739 eller 1741. Inte heller kan jag hitta när han tog avsked, trots att det enligt boken Släkten Giers stod att han tog överstelöjtnants avsked 1741-08-13. Hur kan jag hitta honom i Generalmönsterrullorna för artilleriet i Finland under denna tidsperiod?
 
Sedan undrar jag också hur boken har kunnat få reda på så pass mycket information om Ambjörn? Han skulle ha deltagit i slaget vid Gadebusch 1712, samt bevittnat händelserna vid Strömstad 1717 och Fredrikshald 1718. Letar jag i GMR 1719 (Generalmönsterrullor - Artilleriregementet 1658 Bild 1540) står det endast att han var major, ingenting annat. Hur kan jag få reda på mer om hans bestyr utan att använda litteraturen som källa?
 
Förslag mottages tacksamt!
 
Med vänliga hälsningar
Marcus

22
1701, vinterqvarteret i Sadallez. Någon som känner till mera kring detta kvarter? mvh Kent

23
Känner någon till om det under svenska vintervistet för Karl XII´s armé i Ukraina 1708-1709 fanns några kvinnor med som t ex kokerskor?
Går det att få fram några namn på dessa i så fall?
Jag försöker få fram någon koppling till Ukraina då jag fått en match på samma mtDNA-haplogrupp som jag har med en man som har sina mödernerötter i Ukraina. Det är han som kommit med denna fråga.
 
// Annika

24
Rekryterade man soldater fortlöpande kring tiden vid Karl XII:s död på vissa håll, eller gjordes en sista rekryteringsansats inför det sista fälttåget mot Norge? Har någon exempel på soldater som gick i tjänst under åren 1718-1719?

25
Skånska kriget (1675-1679) / Belägringen av Wismar 1675
« skrivet: 2013-11-12, 19:38 »
Hej!
Kan någon tipsa mig i letandet efter dokument beträffande belägringen av Wismar, då svenskarna försvarade staden, eller rättare sagt sina stormaktsintressen,men förlorade denna viktiga Östersjöhamn. Jag har en Hans Andersson Busk i mina anor, som avled i samband med denna belägring. Han tillhörde Värvat dragonkompani 6 från 1671 till detta år. I kompaniet ingår jämtländska soldater, som Hans Andersson Busk också var, men han var härstammande från Dalarna. Det är huvudsakligen hans öde som jag vill få belyst.(allt omkring får man väl på köpet s.a.s.)
Jag anar att Krigsarkivet kan ha information, men undrar om det finns något arkiv i Wismar, som kan vara lämpligt att besöka eller kontakta.
Tacksam, om Någon som har erfarenhet eller vet ändå kan höra av sig.
 
Hälsningar
Åke

26
22) Tyska / Räkenskapsbok
« skrivet: 2013-11-24, 08:59 »
Behöver hjälp med att läsa vad det står på försättsbladet till en räkenskapsbok på tyska ifrån 1600-talet.

27
Hej  
Jag skulle behöva hjälp med att läsa vad det står i generalmönsterrullan för Soldat Wydberg (SVAR: Generalmönsterrulla Östgöta regemente, Ydre kompani 1718 s. 463).
 
 
 
 
 

28

 
Vilket är namnet?

29
Militärrullor / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-04
« skrivet: 2003-09-27, 21:06 »
Hej
 
Hittade denna text på en av militärrullorna som jag lånat från SVAR. Det gäller som vanligt min ana Peder Spilhammar men är det hans namn som står i texten? Jag har hittat flera där jag är säker på att det står Peder eller Petter Spilhammar som jag återkommer om. Vad jag förstått så tillhörde han förutom Bengt Posses kompani även Gustaf Gyllenpatrons kompani en del år men vem var han, och vilket regemente tillhörde detta kompani?
 
Mvh
 
Birgitta
 

30
02) Militära rullor / Tjust Båtsmanskompani
« skrivet: 2013-01-31, 19:15 »
Båtsman 118 i Tjust Båtsmanskompani får 1740 avsked för någon skada erhållen i tjänsten. Kan någon läsa detaljerna?
 
Tack på förhand
 
Birger
 

31
Vomb / Vomb CI:1 (1695-1769) sid 231
« skrivet: 2013-10-24, 16:59 »
CI:1 sid 231. Var bor Påhl o hans familj då Anna föds?
Tack Kennet

32
Fullmakt vid Bouppteckning.
 
Vad är det för förrättning som ska ske enligt arvsinstrumentet vid Bouppteckningen efter faderns änkas hem?
Ordet delat, -ning står på efterföljande rad.
 

 
Härigenom Befullmäktigas min Broder Skepparen
Wälaktad Mårten Billgren att å mina och min syster
Anna Maria Billgrens vägnar, såsom förmyndare
bevista den ......-ning som sker hos vår stjufmoder efter vår
sahlig fader Sven Svensson efterlämnade gården
här söder i staden belägen enligt arvsinstrumentet;  
hållandes jag för godt hvad bemälte min Broder förutinnan
lag likmätigt giör och låter; som betygas
Örebro den 30 aug 1753.
Sven Billgren
 
Undrar Annika

33
Nieroth / Nieroth
« skrivet: 2013-10-10, 10:08 »
Guten Tag!
Die sehr geehrten Fachkräfte.
Ich studiere die Geschichte der Familie Gustav Adolph Nieroth ...  
Möglich, jemand von Ihnen sah diese Erwähnungen?
Welche Informationen in diesen Quellen enthalten sein können?
 

 

 

 
Ich werde f?r die Hilfe sehr dankbar sein.
Mit freundlichen Gr?ßen, Nikita

34
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Stjernbjelke
« skrivet: 2002-11-08, 19:51 »
Har någon träffat på namnet Stjärnbjälke?  Hittade namnet i ett intressant sammanhang på?1500-talet.  Finns inte i ättartavlorn hos Elgenstierna.

35
Blomfelt / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juli, 2013
« skrivet: 2013-07-03, 09:48 »
Den Anna Catharina som var gift med Frans von Knorring levde 1688 enl. Elgenstierna, och fotnoten anger Medd. av Assessor O Adelborg nr handlingar i KA (vilket menas Kammararkivet, möjligen någon nummerserie där, finns på RA), så jag tror ändå att hon är syster till Fritz, Frans och Joakim och att Ottiliana är hennes svägerska.  
 
Dorothea Lunetta (Leonetta) var tydligen endast halvsyster till Frans v Knorring, dotter till Henrik von Knorring och dess 2:a hustru Agneta von Tiesenhausen enl. EÄ men visst kan det vara fel någonstans? Den tidigare riddarhusgenealogen Pontus Möller har ju skrivit en hel del rättelser om släkten von Knorring, så där kan man nog eventuellt få rätsida på detta...

36
Pistol / Äldre inlägg (arkiv) till 03 december, 2013
« skrivet: 2013-11-28, 08:22 »
Att en Magdalena Tornerefelt gifte sig vid 10-13 års ålder är naturligtvis höggradigt osannolikt. Å andra sidan tycks det väl som det genom åren har funnits mycket olika bud om var diverse personer inom ätterna Tornerefelt, Pistol och Gyllenpamp egentligen ska placeras in i släktträden och hur giftermålsförbindelserna såg ut.  
 
Att Jacob Pistol d.y. skulle ha varit gift två gånger är väl egentligen rätt osäkert. Bygger inte den slutsatsen bara på att en kvinna ur ätten Kåse dör i rätt socken?

37
Gyllenpamp / Gyllenpamp
« skrivet: 2003-03-04, 22:49 »
Slottsvaktmästaren på Visingsborg Michael Larsson inlägger 1674 29-30/5 vid Vista härads rätt (Visingsborgs gevskaps dombok) ett original ”Permesbreef”
 
(I brevet min nystavning)
 
Vi Johan Casimir med Guds nåde, Pfaltzgreve vid ....[flera rader titlar]
göre vitterligt att såsom Kongl:
Majt: Vår Elskelige k. herr Svåger, och allernådigste Konung och Herre
underskr:na fullmakt, sub Dato. Aprilis 629. finnes ut
given, med alle omständigheter huruledes Bokhållarna i åtskillige Landsender, haver befallning Undfångit cronohemman försällia under
Skatte äger och egendom, der efter var nu sig försäkrat hela
gården hävda, bygga och Ervärdeligen behålla för avgående
ränta och utlagor; alltså medan Breefwijsare  f. Lars Pedersson
haver inlevererat; H.K. Majt:s ränte Kammer för ? Kronotorp
Finnarp i Ölmsta S. Sex Riks dal. därföre inrymma och till
ägnas honom hans hustru och bägges arvingar samma Finnarp för Skatte
gods, besitta, odriven bruka och Ervärdeligen behålla med alla
de villkor och lägenheter, som därtill lyder, med rätta ligga bör,
och lagligen tillvinnas kan, alldeles därmed göra och låta som lag säger
och Skattemanna rättighet medgiver. Doch detta allt på H. K.  
Majt: s nådige ratification, och med lika villkor, som andra av H.K M.
gårdar under skattebörd köpt hava, vilka lägenh:s skall härefter
i Jordeboken förändras från Krono till Skatte fört bliva. Där  
alla som detta vidkommer sig efterrätta vete, icke görandes ?? Lars
Pedersson , eller hans Arvingar häremot något hinder men eller förfång
Dat. Stockholm d. 2. April Ao: 1631
Johan Casimir Pfaltzgrefue  L.S.
Clas Fleming    Per Ärlandsson
    Olof Erichsson, Nils Olofsson
 
Samtidigt lägger Michael Larsson fram ett originalgåvobrev daterat 30 mars 1674 unerskrivet av
”Samptl. Hans Syskon och medarfua”. Därefter uppräknas:
 
Ryttemästaren Wälb. Lars Gyldenpamp, Peter Larsson, Anders Larsson, Swen Torstensson, Lars Månsson, Anders Wässbodr, Kirstin Larsdotter, Lars Bengtsson och Peder Esbjörnsson.
 
Där står: [Brevet] innehållandes dhem föreskr:ne hafua
Skiänckt och gifuet Wachtmästaren Michel Larsson sin Broder, alle sine
Lutter och Anparter i Skattejorden i finnarp.
 
Michel Larsson fick gåvobrevet confirmerat av rätten efter Jordb. 1 Cap.
 
1674 fanns vad jag har kunnat utröna endast en ryttmästare Lars Gyllenpamp, nämligen Lars Matsson Pamp, adlad Gyllenpamp (1660), född 1623 25/11, gift med Catharina Tornerefeldt (EÄ). I detta gifte kan han väl knappast ha varit en svåger .
 
Tacksam för synpunkter!
Vänligen,
Olle Elm

38
Gathenhielm / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-06-24
« skrivet: 2003-08-31, 15:53 »
(Fortsättning från Introducerad adel: Anckarstierna) //Anbytarvärden
 
 
Hej Bengt,
 
Lasse i Gatan har jag hört talas om tidigare.
Har det inte något med Gathenhielmska reservatet att göra?
Jag skall låna den boken på biblioteket.
Tack för tipset och svaret.
 
Vänliga hälsningar Eivor

39
Ekenberg / Ekenberg
« skrivet: 2007-02-08, 19:57 »
Hej!
 
Jag har nyligen börjat att intressera mig för den introducerade adelssläkten Ekenberg. I synnerhet ryttmästare Lorentz Ekenberg (1680-1749). Sitt ryttmästarboställe hade han i Leksbergs sn i Västergötland. Uppgifter om honom ges i verket Karl XII:s officerare och naturligtvis i Elgenstiernas standardverk. Som så många av oss som sysslat med adliga introducerade släkter i Sverige så känner jag till Elgenstiernas brister och luckor då han han i hög grad bygger sina genealogier på riddarhusstamtavlorna. Min arbets hypotes är för närvarande att det skulle kunna finnas ytterligare ett barn till ovan nämnde Lorentz Ekenberg som inte finns uppförd hos Elgenstierna, en Margareta Ekenberg född i omkr 1720 och gift med en sergeant Gabriel Sundberg. Finns det kanske någon uppdaterad genealogi över den adliga familjen Ekenberg? Jag är tacksam för alla uppslag.
 
Mvh
 
Anders

40
Benzelstierna / Benzelstierna
« skrivet: 2004-12-26, 21:45 »
I filmatiseringen av Carl von Linn?s liv (vars första del sändes i SVT i kväll) förekommer en Margareta Benzelia. Enligt Elgenstierna skildes hon 1733 från sin make akademisekreteraren Anders Norrelius. Hon ska samma år ha fött ett oäkta barn (se här). Vad hände med detta barn? Gifte Greta Benzelia om sig?

41
Arenfelt / Äldre inlägg (arkiv) till 30 april, 2014
« skrivet: 2014-04-12, 22:05 »
Apropå skrivelser från Anders Arenfelt (ur Per Sondéns förteckning Militära chefer...):
 

42
Kungliga släkter / Hertigen av Conegliano
« skrivet: 2002-12-11, 13:23 »
Enligt Gustaf Elgenstierna, Den introducerade svenska adelns ättartavlor, band 1, s 17 (Friherreliga ätten Adelswärd, No 249), var Friherre Axel d?Adelswärds fru Louise-Emilie Alexandrine W?hrers far, tidningsutgivaren Alexander W?hrer morganatisk son av Hertigen av Conegliano.
 
Är det någon som vet något om detta? Hur fastställer jag vilken Hertig Elgenstierna åsyftade?

43
Datorprogram (övriga) / SKYPE
« skrivet: 2010-07-15, 10:25 »
Hej,
På min dator (som har SKYPE installerat) dyker det upp ganska ofta en Skype-skylt med nedanstående text. Det behöver inte vara så att jag är inne i SKYPE utan jag kan lika gärna jobba med något annat.
 
Unexpected end tag: expected'''', actual font
 
Är det någon som vet vad detta är och hur jag kommer ifrån detta. Jag kan ju även nämna att det finns en klickbar ok-ruta mitt på skylten som man kan ta bort den med och det fungerar även att klicke på det röda krysset längst uppe till höger. Sedan dyker skylten upp igen efter en stund.
 
Sommarhälsningar från Ingemar

44
Hej!
 
Har ett digert arkiv i MinSläkt version på PC, men använder numera Mac för i stort sett allting.
 
Finns det något sätt att exportera det till ett släktforskningsprogram som är kompatibelt med Mac, dvs som GEDCOM-fil? Någon som har gjort detta och kan rekommendera ett program?
 
Vänligen
Carl

45
Datorprogram (för släktforskning) / Windows 10
« skrivet: 2015-08-11, 15:18 »
Hej, jag undrar om någon har uppgifter om Förbundets och andras skivor (Sveriges dödbok, Rotemannen 2 m.fl.) fungerar som de ska i Windows 10?
 
Många ägare av dessa skivor undrar för fullt.

46
Datorprogram (för släktforskning) / Sveriges Befolkning 1950
« skrivet: 2015-11-09, 11:45 »
Arkiv Digital har lagt ut en förhandskopia av Sveriges Befolkning 1950 där den som har abonnemang kan söka
Stig

47
Min Släkt / Äldre inlägg (arkiv) till 05 november, 2012
« skrivet: 2011-11-23, 22:39 »
Stig, detta är vad som står i samband med uppgraderingen: Har du redan licens för V3 så gäller den fortfarande. Gamla licensnycklar för version 2 gäller dock inte längre för version 3. Däremot kan du köpa en uppgradering av din gamla licensnyckel.

48
Genney / Äldre inlägg (arkiv) till 15 september, 2015
« skrivet: 2015-07-22, 08:29 »
Hej
I senaste Diskulogen, DIS medlemstidning som kom ut i veckan recenseras ett nytt svenskt släktforskningsprogram Genny. Det finns också en hänvisning till en webbsida www.genny.se.
Om man söker på nätet verkar detta program inte existera och hemsidan finns inte. Någon som vet någon om detta mystiska program?  
 
/Thomas

49
07 Övrigt / Ståthållare i Zweibrücken 1697- 1720
« skrivet: 2004-02-26, 20:00 »
Hej! Råkar någon ha samtliga namn på de ståthållare i Pfalz-Zweibrücken som representerade svenska kungen där 1697-1720? Mycket tacksam för all information! Johan Brandt t. Gr.

50
Hej allihopa!  
 
Jag släktforskar på min mormors far, Gustaf Verner Hagman. Han föddes den 30/6 1896 i Högbo, Sandviken. Gustaf var under 1940-talet god vän med Erik Myrgren, den svenska prästen som var placerad i Berlin under WW2. Myrgren lyckades under denna tid rädda flertalet judar och tilldelades 1987 en israelisk utmärkelse för detta. Det har nu framkommit att min mormors far ska ha befunnit sig i Berlin tillsammans med Myrgren under denna tid, det är dock oklart vad han gjorde där. Under en tid var han placerad i Bohuslän för att arbeta. När min mormors far var bortrest så var han borta under längre perioder och mormor och hennes syster fick aldrig veta var han befann sig eller vad han gjorde.  
 
Jag förväntar mig inga raka svar på den här kluringen, men om ni har tips på hur jag kan ta mig vidare så skulle jag verkligen uppskatta det. Jag vill veta vad han gjorde där. Varför åkte han till Berlin? Var det en placering? Hjälpte han judar att fly?  
 
Mvh  
Hannah

51
Efterlysningar / Var ligger Hitterön?
« skrivet: 2001-11-20, 20:44 »
I april 1803 sökte den svenska örlogsfregatten Jarramas nödhamn vid den norska kusten. (En förfader till mig var ombord, därför är jag intresserad.) Fartygschefen har angivit platsens namn som Hitterön och Rassevågs hamn. Jag har sökt i den förnämliga digitala kartan på www.hvor.no efter dessa namn eller några som liknar dem, men utan framgång. Finns det någon som känner igen dem? Hamnen bör ligga någonstans längs den sydnorska kusten - det finns en Hitteröya uppe i Troms, men det är alldeles för långt norrut.

52
Hej. Är det någon som vet hur man kan hitta en person som föddes i Bro, Skorve, Göteborg och Bohus län 1590. Det tillhörde Danmark då. Engelbrekt Rasmusson f 1590 d 1656 i Bro, Göteborg och Bohus län.
Mvh
Inger

53
Lars Ullberg blev år 1740 antagen som soldat vid Västgöta Dals regemente, Kållands kompani.
Efter två års tjänst blev han kommenderad till Stockholmska Gallere-Escadern för tjänst ombord
på skeppet Fredrika Amalia. Han dog 45 år gammal. Är det någon som vet något om Lars Ullbergs öde?
Skulle också vara tacksam för upplysningar om hur livet kunde tänkas vara ombord på skeppet Fredrika Amalia.  
Vet att det byggdes på det då nya Karlskrona Örlogsvarv 1698 och att skeppet hade 62 kanoner.
Medlem 12189, Arne Olsson, Övre Furuskogsvägen 10, 433 41 Partille,
arne-g.olsson@telia.com

54
Söker Jöns Jönsson i V.Emtervik född 1744.
Jag har funnit en Jöns, som är född 1744-03.03, dop4/3, enligt födelseboken för V. Emtervik C:5, kanske är det den rätta, Den jag söker blev sedermera gift 1766-05-16 med Ingegärd Persdotter född1738.
Har försökt kolla dessa uppgifter i HFL för Sunne A1:5-A1:7, men kan ej där finna V, Emtervik.
Kan någhon hjälpa mig med; var hittar jag HFL för V. Emtervik, under åren 1744-1760.
Tacksam för all upplysningar.
Mvh Börie.

55
Möjligen son till Christian Schröder från Thorsby (1740-1810). Kan uppgiften leg. kapare vara sann?

56
Finns det någon som forskar om Wittus Andersson, bonden som inte ville sälja ön Trossö till Karl XI, denna ö som sedemera blev grunden till staden Karlskrona.
Jag har hittillsdags kommit fram till att Wittus hade två efterlevande barn som förde släkten vidare. Anders Wittusson och Elisabeth Wittusdotter. Ättlingarna efter Anders Wittusson är klarlagda och denna familj kan man följa framåt. Men det intressanta är att man i Blekinge i flera familjer påstår att man härstammar från Wittus (och då inte från Anders) men man kan inte riktigt klargöra detta. Vad jag kommit fram till ska dottern Elisabeth och dess man avlida peståren 1710-1711. Deras son avlider sedan endast 3 år gammal och då ärver Wittus änka Elin kvarlåtenskapen.
Finns det ytterligare barn som jag missat?
Släkten rör sig mestadels i Nättraby, Listerby och Lösens församlingar i Blekinge.
Kommer Wittus från Bornholm som någon påstått?
Alla svar och funderingar mottages tacksamt.

57
Karlskrona / Äldre inlägg (arkiv) till 20 oktober, 2013
« skrivet: 2013-01-10, 16:44 »
Datum stämmer. Se födelseboken  Karlskrona amiralitetsförsamling CIa:9 (1785-1795) Bild 229 / sid 445 (AID: v96138.b229.s445, NAD: SE/LLA/13200)

Sidor: [1]