ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Joakim Ekberg

Sidor: [1]
1
Ranzoch / Ranzoch
« skrivet: 2000-09-26, 22:30 »
Om Laurentius Danielis Ranzochius härstamning
 
Eftersom alla tycks ha anor i denna östgötska kyrkoherdesläkt måste den gode Laurentius härstamning vara intressant för många släktforskare. Samtidigt är den höljd i en dimma som förstås är svårskingrad med tanke på att vi rört oss 400 år tillbaka i tiden. Alltså:
 
Enligt Linköpings Stifts Herdaminne berättas Laurentius Danielis Ranzochius, kh i Godegård, härstamma från den holstenska adelsätten Rantzau, en uppgift som i en senare upplaga avfärdas såsom säkerligen apokryfisk. Och visst verkar den fången ur luften, men är den verkligen det?
Det är naturligtvis högst otroligt att en gren av en klassisk adelsätt kunde invandra till Östergötland utan att det satte några spår i källorna. Men det kan finnas en annan möjlighet.
 
Daniel Rantzau nådde ju, om inte till Godegårds bergslag, så i varje fall till Husbyfjöl (Borensberg) under sitt vinterfälttåg 1567-68. Att ett visst mått av barnavling idkades under kampanjen förefaller mer än troligt (det behöver ju inte ens vara fältöversten själv som är ansvarig; var fadern en okänd dansk soldat låg det nog nära till hands att anta patronymikon och släktnamn efter befälhavaren). Dessutom stämmer en oäkta härstamning bra med att herdaminnet inte har en bokstav att förtälja om Laurentius förehavanden före 1608.
 
Ett par problem inställer sig dock. För det första, om Laurentius således vore född 1568 så var han i 48-årsåldern när han första gången blev far (om ordningen i herdaminnet stämmer), varefter han fortsatte att producera åtminstone två barn till. Detta är förstås varken omöjligt eller ens särskilt unikt, men ändå anmärkningsvärt.
 
För det andra kan man förstås fråga sig om en oäkting överhuvudtaget kunde bli prästvigd. Därom vet jag inget, men någon kanske har ett exempel?
 
För det tredje, och detta är huvudinvändningen: Varför skulle han vilja skylta med härstamning från den fiende som brandskattade hans hembygd (vare han sedan hur adlig som helst)?
Å andra sidan förklarar ju detta varför två av sönerna bytte namn till Knoop (om än inte varifrån detta namn kom).
 
Hur man skulle kunna utveckla denna id? till mer än spekulationer övergår kraftigt mitt förstånd. Själv tror jag nog inte riktigt på den, men den skulle förstås förklara namnlikheten och förekomsten av det (förvisso inte helt ovanliga) namnet Daniel.
 
Hoppas fler är intresserade av denna släkt.
 
PS. Auditören Daniel Larsson Ranzoch (1680-1710), död vid belägringen av Pernau (allt enligt herdaminnet), har jag inte kunnat finna i Lewenhaupt Karl XII:s officerare. Känner någon närmare till honom?

2
Mallberg / Mallberg
« skrivet: 2000-09-06, 21:14 »
Alla eventuella upplysningar om en släkt Mallberg från Södermanland mottages tacksamt. Kända medlemmar: Ulrika Johanna, f 1820-talet i Karlskrona, och dennas dotter u ä Ida, d 1935.

3
Allmänt om kunglig släktforskning / Standardverk
« skrivet: 2003-11-27, 18:34 »
Vad finns det egentligen för genealogiska standardverk på området europeiska furstehus? Jag bor på gångavstånd från ett stort och välutrustat bibliotek (HB, numera HumSam-biblioteket) och inte särskilt långt från ett annat stort och välutrustat bibliotek (Linköpings relativt nybyggda stadsbibliotek), men just på det här området verkar det väl tunnsått..?
 
En del har jag ju snappat upp här på Anbytarforum.
 
1. Europäische Stammtafeln. Vad jag förstår ett mastodontverk, och inte finns det på något av biblioteken. (Att åka till Stockholm varje gång man vill kolla något är ju knappast ett alternativ..) Är det såpass mastodontiskt (och dyrt/otillgängligt) att det vore omöjligt att med lite lobbying få bibliotek i den här storleksordningen att införskaffa dem? Och hur är det med förnyelsen; utkommer det nya versioner eller tilläggsvolymer med någon periodicitet? Annars är väl verket något föråldrat (både vad gäller sentida förhållanden och sentida forskning)? Och hur är det med källkritiken?
 
2. Almanac de Gotha, etc. På stadsbiblioteket finns en Der Gotha från 1944(?), som verkade vara något slags register? Men inga genealogier att tala om. Vad för slags uppgifter finns annars i den här skriftserien? Och hur är det med källkritiken?
 
3. Stamträd över Europas furstehus av självaste Åke Ohlmarks. Och dra på trissor, den finns på båda biblioteken! Att de böcker Åke skrev på sin ålders höst över huvud taget trycktes, och dessutom köpts in av allehanda bibliotek, är i sanning märkligt.* (I några mindre besinnade stunder har jag funderat på att elda upp exemplaren på ort och ställe, men tänk om det skulle sprida sig till de andra böckerna..? Nej, det håller inte.) Och hur är det med.. nej, det behöver jag inte fråga.
 
Ja, sedan känner jag faktiskt inte till fler. Enskilda furstehus finns ju i diverse böcker, men det skulle vara smidigt att ha en samlad framställning. De europeiska furstehusen utgör ju trots allt en nog så sammanhållen socialgrupp som t.ex. den svenska adeln.
 
Till syvende och sist måste man väl ställa sig frågan: är ett intresse för kunglig genealogi verkligen så obskyrt att ett stort svenskt bibliotek år 2003 inte anser sig behöva tillhandahålla några standardverk (bortsett från ett som är av tvivelaktigt värde eller i vilket fall uppåt väggarna fel, för att parafrasera Douglas Adams)?
 
-----
* Ohlmarks ska man för övrigt inte lita på även om man vet vilken hans källa är. Hans ökända översättning av Tolkiens The Lord of the Rings, där man kan utläsa att Legolas har barn (vilket han inte har i originalet), att Celebr?an är död (och, märkligt nog, att hon lever, vilket stämmer bättre med originalet), och i äldre upplagor också att det är Merry som dräper häxmästaren av Angmar (där originalet klargör att det är ?owyn som gör det) talar för sig själv.

4
Översättning / Äldre inlägg (arkiv) till 07 juni, 2009
« skrivet: 2001-03-11, 19:54 »
Hej kan någon vänlig själ tala om för mej hur jag beställer microkort samt vad det kostar enligt utdraget på den här sidan http://www.narc.fi/ma/mma/mikrokor.htm
Mikkelin maakunta-arkiston erityistehtäviin kuuluu mikrokorttien kopiointi arkistolaitokselle ja tutkijoille. Ensisijaisesti kopioidaan seurakuntien itse kuvaamat mikrokortit Kansallisarkistoon ja jokaiseen maakunta-arkistoon. Korttien tiedot alkavat 1860-luvulta, mihin vanhat rullafilmit päättyvät, ja loppuvat vuoteen 1900. Kopionnin kohteena ovat kuitenkin vain ne seurakunnat, jotka ovat tallettaneet mikrokorttinsa Mikkelin maakunta-arkistoon.  
 
Seurakuntien mikrokorttien kopioinnin rinnalla arkistolaitos on konvertoinut (muuttanut) vanhoja ns. mormonirullafilmejä korttimuotoon. Nämä mikrofilmit käsittävät kirkonkirjat niiden alusta noin 1860-luvulle. Konvertointi on suoritettu vain rippi- ja lastenkirjoista.  
 
Tutkijoille saatavissa olevat mikrokortit ilmenevät maakunta-arkiston laatimasta mikrokorttiluettelosta . Luettelo kattaa vain vuoteen 1900 päättyvistä kirkonkirjoista kuvatut mikrokortit, koska niitä voidaan lainata tai myydä. Maakunta-arkistojen tutkijasaleissa on myös uudemmista kirkonkirjoista kuvattuja mikrokortteja, mutta ne ovat vain siellä käytettävissä.  
 
Mikrokortit maksavat palveluhinnaston mukaan 7,00 markkaa (+ 22% ALV) kappaleelta. Mikrokorttitilaukset tulee tehdä kirjallisina joko erillisellä tilauslomakkeella tai vapaamuotoisesti. Tilauksen voi toimittaa joko postitse tai allekirjoitetulla faxilla. Sähköpostitse saapuneet tilaukset toimitetaan 300 markkaan saakka. Tilauksesta tulee ilmetä seurakunta, jonka kirkonkirjoista on kyse, korttien sisältämät vuodet ja korttien numerot. Yli 1 000 markkaa maksavat tilaukset lähetetään postiennakolla, jolloin hintaan lisätään 17 markan postiennakkomaksu. Pakkauskuluina veloitetaan 2 markkaa lähetykseltä.
 
Myös maakunta-arkiston asiakirjoista on mahdollista saada paperikopioita, joiden hinta määräytyy palveluhinnaston mukaan. Huonokuntoisia asiakirjoja ei kopioida.
 
 
 
Paluu alkuun  
Tack på förhand
/anders

Sidor: [1]