ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mikael Frank

Sidor: [1]
1
Hjortsberga / SV: Svårtydd levnadshistoria
« skrivet: 2016-11-17, 11:24 »
Tack!

2
Hjortsberga / Svårtydd levnadshistoria
« skrivet: 2016-11-16, 08:44 »
Lyckas inte bena ut Elin nIlsdotters levnadshistoria.
Hjortsberga (K) CI:1 (1721-1794) bild 169 / sid 333 (AID: v95824.b169.s333, NAD: SE/LLA/13153)

"1735 Februar
d.9. Måns Carlssons i Werm:näs moder, enkan Elin Nilsdr född i Ronneby sochn och Möljeri 1654 fader Nils Månsson, moder Elin Jonsdr. Då hon 18 åhr gifte sig med Carl Carlsson i Östra Arvidstorp. … tillsammans och i 38 åhr, til des pesten 1771 borttog honom. 5 barn hade då fådt, och … 2 söner och 1 dotter. A.1711. flyttade hon til sin fädernes gård Möljery, och i 17 åhr ……. till sin son Måns Cn i Werm: …"

3
Hjortsberga / SV: Vilken socken är det?
« skrivet: 2016-11-14, 15:11 »
Så självklart det verkar nu :) Tack!

4
Hjortsberga / Vilken socken är det?
« skrivet: 2016-11-14, 09:31 »

På bilden Hjortsberga (K) CI:1 (1721-1794) bild 15 / sid 19 (AID: v95824.b15.s19, NAD: SE/LLA/13153) har jag lyckats tyda följande men skulle behöva hjälp att fylla i luckorna, framförallt vilken socknen är som börjar med R.


"1740 Decemb.d.5.
Unge Bonden i Wermansnäs Carl Månsson och Pigan Elin Olofsdotter från Lefvalunda.
Carls fader Måns Carlsson i Wermansnäs warit vid lysningars begående med sonen, berättandes att han ..... på gården med fadern; att sonen är född 1719 i R.. socken.
Elins stiffader Olof Åk: i Lefvalunda betygade sitt och sin hustrus samtycke; .... att ord och de laga givit. Hon har på 3e året tjänat uti Werm:näs. för ... utlyst Dn.21.p.Trinit."

5
Tack för tipset.
 
Mikael

6
Vad heter fadern Nils i efternamn och vad heter sonen?
 

7
Tving / Tving CI:5 (1816-1842) Bild 157 / sid 150
« skrivet: 2013-05-08, 19:06 »
Tack!
Jag tror på sätt och vis att ni båda har rätt.
Den Ola Jacobsson som Stefan syftar på är nämligen dräng i Svarthöftaryd vid tiden.
 
Mikael

8
Tving / Tving CI:5 (1816-1842) Bild 157 / sid 150
« skrivet: 2013-05-08, 08:23 »
Hej!
Finns det någon som kan bena ut var fadern Ola Jacobsson är från för ort och vad det möjligen kan stå i den efterföljande texten?
 

9
Ulf:
 
För det första vill jag säga att det finns mycket bra opensource program där ute men jag reagerar något när man inte redovisar fakta utan bara slänger ur sig ett subjektivt tyckande. Vad som är ett bra släktforskningsprogram beror till stor del av vilket behov man har.
 
Du säger:
Många gratisprogram som finns på nätet, speciellt de som har sk öppen källkod, har lika bra kvalitet som kommersiella produkter
 
Vad grundar du dessa påståenden på? På vilket sätt har du jämfört de olika programmen?
 
Och; Och när det är öppen källkod blir eventuella problem och buggar ofta rättade mycket fortare än om det skall göras i en kommersiell organisation.
 
Hur har du jämfört det? Har t.ex. Gramps färre buggar än Disgen?
 
Som det låter i ditt brev är gratis-program generellt bättre och då undrar jag; vilket är det bästa gratis-programmet för släktforskning och varför?
 
Mvh
Mikael

10
Kanske man kan tänka sig en kombination typ eller liknande?: Skabersjö, Malmöhus län, Sverige/Danmark

11
Om man har en person som är född i nuvarande skåne men är född när det tillhörde Danmark, hur bör man ange platsen? Nuvarande land? Dåvarande land? Sverige/Danmark?
 
Mvh
M Frank

12
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 08 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-07, 15:23 »
Daniel
Jag såg sen att det går att välja om anteckningen ska exporteras eller inte.
 
En sak som dock är lite förvirrande med händelserna i DISGEN är fältet Kommentar, som jag förstår, används som typbeskrivning av händelsen vilket jag tror det var någon som nyss kommenterade och sa att det var irriterande när informationen där flyttades upp efter Notisnamn när man har satt ett egendefinierad Typnamn. Det kan möjligen förväxlas med en kortare Beskrivning av händelsen som är GEDCOM-standard och som finns med i flera släktforskningsprogram. Vad jag kan se följer inte den informationen med till DISGEN vid import.
 
En annan sak jag skulle vilja passa på att påpeka är exporten av noteringar där DISGEN inte följer GEDCOM-standarden till fullo och som vore bra om man kunde rätta till. I de fall texten är tvungen att delas upp i mindre portioner vid exporten radbryter DISGEN raderna mellan orden vilket kan ställa till det för andra släktforskningsprogram när de ska importera.
 
Ur specifikationen:
CONC {CONCATENATION}:=
An indicator that additional data belongs to the superior value. The information from the CONC value is to be connected to the value of the superior preceding line without a space and without a carriage return and/or new line character. Values that are split for a CONC tag must always be split at a nonspace.
If the value is split on a space the space will be lost when concatenation takes place. This is because of the treatment that spaces get as a GEDCOM delimiter, many GEDCOM values are trimmed of trailing spaces and some systems look for the first non-space starting after the tag to determine the beginning of the value.
 
Mvh
Mikael

13
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 08 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-07, 10:21 »
Lars
Jag var lite för hastig när jag kollade igår (får skylla på den sena timmen).  DISGEN exporterar fotnoten och anteckningen som notering till händelsen korrekt. Däremot lägger den både fotnoten och anteckningen som fotnot när man importerar den tillbaka till DISGEN vilket kanske är märkligt.
 
Att visa notering för händelse som fotnot är väl DISGENs sätt att presentera helt enkelt.
 
Mvh
Mikael

14
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 08 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-06, 23:58 »
Lars
Jag anser att det här beror på brister i DISGEN. Det du exporterar från Min släkt är en notering till en händelse och det misstolkar DISGEN genom att göra det till en fotnot. Och det är ingen mening att du importerar till Legacy och sen till DISGEN för innehållet ska ju vara detsamma om Legacy sköter saken rätt.
 
Jag provade som hastigast att exportera en person med en händelse som hade kommentar, källa, fotnot och anteckning. Det visade sig att DISGEN exporterade kommentaren korrekt men fotnoten blev tillsammans med anteckningen en notering till källan. Jag har inte dubbelkollat men det verkar som DISGEN har en del problem här.
 
Mvh
Mikael

15
Min Släkt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 april, 2010
« skrivet: 2010-04-23, 22:28 »
Leif:
Tack för du tipsade om att spara i GEDCOM!
 
Roligt att kunna vara till nytta. Jag tar tillfället igen att propagera för GEDCOM-backup.
 
Man läser titt som tätt på forumet här om databasfiler som inte går att öppna med sina släktforkningsprogram vilket är en katastrof för de personer som lagt ner åtskilliga timmar framför kyrkböcker.
 
Det säkraste sättet att lagra släktforkningsdata i nuläget är definitivt att spara det i GEDCOM-format vilket de flesta släktforskningsprogram klarar av att läsa. Allt kanske inte kommer med men det viktigaste och relationerna mellan personer klarar alla betydande släkforkningsprogram av.
 
Så återigen, använd GEDCOM-formatet i din säkerhetskopiering.

16
Min Släkt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 april, 2010
« skrivet: 2010-03-25, 22:07 »
Man läser titt som tätt om förtvivlade personer vars släktforskning inte går att öppna med sitt program och med ofantliga arbetstimmar som gått förlorade vilket är tråkigt och närmast en katastrof för den drabbade. Jag kan bara konstatera att alla som sysslar med släktforskning bör regelbundet spara sin forskning i GEDCOM-format vilket är oberoende av program och operativsystem. GEDCOM är inte perfekt men det är det bästa släktforskningen har för tillfället.
 
Tyvärr finns det brister i att hantera GEDCOM-formatet i en del svenska släktforskningsprogram men de flesta programmen får med de väsentligaste. Det är trots allt bättre än inget.
 
Så; säkerhetskopiera i GEDCOM!

17
Källkritik / Källhänvisningens utformning.
« skrivet: 2010-03-07, 12:45 »
Leif:  
Initialförkortningsprincipen följer inte alltid exakt uppdelningen av hela ord pga. olika omständigheter som t.ex. att förkortningen redan är upptagen. Då kan man behöva frångå den logiska följden. Ett annat exempel är barnbördshus som ju förkortas BB men egentligen skulle förkortats BH enligt principen. I det här fallet är ju fb upptaget och då tycker jag det känns naturligt att ta första bokstaven i nästa delning.
 
Man skulle kanske även kunna tänka sig förs.bok men vinsten är ju då inte särskilt stor.

18
Källkritik / Källhänvisningens utformning.
« skrivet: 2010-03-06, 23:21 »
Så vad är Leif Tennares förslag?

19
Källkritik / Källhänvisningens utformning.
« skrivet: 2010-03-06, 19:26 »
Sten:
Förkortningen fb följer initialförkortningsprincipen. Alltså; FödelseBok (fb), MotorCykel (mc), BarnaVårdsCentral (bvc), HusFörhörsLängd (hfl). Följdaktligen borde det bli FörSamlingsBok (fsb).
 
Ett hugskott: finns det behov av en svensk standardisering av släktforskningstermer, källnotation m.m. (eller finns det)? Vad gäller notering av källor tycker jag bör det följa de vanliga skrivreglerna kombinerat med ev. begränsningar av GEDCOM-formatet.
 
Hälsningar
Mikael

20
Namnnormering / Namnnormering
« skrivet: 2010-01-23, 10:47 »
I bra moderna släktforskningsprogram bör det finnas stöd för soundex vilket löser problemet med normering på ett tillfredställande sätt.

21
Färs häradsrätt / Färs häradsrätt FIIa:4 bild 64
« skrivet: 2009-08-23, 19:51 »
Intressanta uppgifter. Sonen Mattias efternamn Sjölin delas för övrigt av Mattias syster Petronella född 17 okt 1738 i Ramsåsa.
 
Skulle den nämnde sonen möjligen kunna vara Knut född 17 okt 1742?
 
Jacob Öberg låter möjlig. Anders. Var kommer uppgifterna ifrån?

22
Färs häradsrätt / Färs häradsrätt FIIa:4 bild 64
« skrivet: 2009-08-23, 08:34 »
Man får tacka herrarna!
 
Markus. Vet du var och när Maria var född?
 
Mvh/Mikael

23
Färs häradsrätt / Färs häradsrätt FIIa:4 bild 64
« skrivet: 2009-08-22, 11:00 »
Färs häradsrätt FIIa:4 bild 64 (Arkiv Digital)
Bouppteckning för Maria Ödberg som dog i Ramsåsa den 7 mars 1756.
 
Någon som ser vad det står?
 

24
Angående källangivelser i släktforskningsprogram finns det ju en slags standard i GEDCOM. Jag håller med Michael Lundholm att man bör ange platsen där arkiven förvaras. Den uppgiften är för övrigt GEDCOM-standard och hanteras av ett flertal program men inte av DISGEN. Trädstrukturen med grupper i DISGENs källhantering gäller endast för DISGEN och kan vara till hjälp så länge man använder DISGEN men källstrukturen bör byggas upp så att man hittar källorna även om den flyttas till ett annat program.
 
Datumangivelsen i källhänvisning anger enligt GEDCOM-standarden datum då händelsens data blev inskriven i orginaldokumentet och borde kunna användas för att ange det Carl talar om. Som GEDCOM-standard finns även Kommentar till källan men som inte verkar vara detsamma som Anteckningar för källhänvisning i DISGEN där uppgifter om liknade skulle kunna anges.
 
Fältet Citat är enl. GEDCOM-standarden en direkt avskrift av orginalkällan eller del av den.

25
Skabersjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-07-14
« skrivet: 2009-05-29, 17:12 »
Det verkar också finnas något Tärneholm Stora Slågarp?

26
Skabersjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-07-14
« skrivet: 2009-05-29, 17:04 »
Jag sökte i ortnamnsregistret | Malmöhus län och fick fram följande:
 
- Tärneholm, höjd, Gärdslövs sn, Vemmenhögs hd; Förr en holme i den nu försvunna Näsbyholmssjön.
- Tärneholm, f.d. gård, nu fabrik i Malmö, N46. Tärnehälm, el. Tärningholm.
- Terningholm, lantegendom å Malmö stad, Malmö l.
 
Verkar vara någon gård i Malmös utkant.

27
Skabersjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-07-14
« skrivet: 2009-05-27, 19:37 »
Catharina Jönsdotter är min mf mm fm. Efter att du bidragit med uppgifterna om Jöns Anderssons föräldrar hittade jag en del info här. Har du ytterligare information tar jag gärna del av det.  
 
Uppgiften om Anders Jönsson var nyhet. Familjen bodde i Törringe fram till 1789 men är sedan försvunnen så det var ny näring. Kommer uppgifterna om Taneholm från Christens bouppteckning? Jag tror jag gått igenom HFL för Skabersjö åren efter 1789 men inte funnit familjen. Är också osäker på Anders Jönssons ursprung, möjligen 21 apr 1745 i Skabersjö.

28
Skabersjö / Skabersjö C:1 s.159
« skrivet: 2009-05-26, 18:56 »
Hej Markus
 
Intressant. Jag antar att du syftar på Karna Åstradsdotters första man Jakob Andersson. Har du mer uppgifter kring familjerna tar jag gärna del av det. Jag har just hållt på att rota efter Karna som jag tror föddes 28 maj 1714 i Holmeja, Hyby.

29
Skabersjö / Skabersjö C:1 s.159
« skrivet: 2009-05-26, 09:37 »
Tack för hjälpen Bengt-Göran!
 
Mikael

30
Skabersjö / Skabersjö C:1 s.159
« skrivet: 2009-05-25, 18:34 »
Skogsvaktaren Jöns Andersson i Varto drunknar den 22 dec 1756 och en Petter Schytt är inblandad.
Men vad sägs det mellan raderna?
 
Varto Skabersjö C:1 s.159
 

31
Västra Kärrstorp / Västra Kärrstorp PersonReg:1 bild 170
« skrivet: 2009-05-21, 11:26 »
Tack Markus!
Jag är imponerad.
 
Mikael

32
Västra Kärrstorp / Västra Kärrstorp PersonReg:1 bild 170
« skrivet: 2009-05-21, 08:00 »
Är det någon som kan bena ut dessa kråkfötter?
Källa: Västra Kärrstorp PersonReg:1 bild 170 1416.24.37600 1811-1812
 

Sidor: [1]