ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Varg Stening

Sidor: [1]
1
Risinge / Risinge C:3 (1697 - 1873) bild 162 / sid 317
« skrivet: 2014-04-27, 21:11 »
7:e låter ju bättre, jag tyckte det såg fel ut med 1:e. Tack för tolkningen, kanske hittar nåt mer med Lergruvan med lite tur.

2
Risinge / Risinge C:3 (1697 - 1873) bild 162 / sid 317
« skrivet: 2014-04-26, 23:57 »
http://www.arkivdigital.se/aid/show/v39945.b162.s317
 
31 aug - Lars
 
Jag har fått faderns namn till Jöns Andersson men jag är osäker på Andersson för A ser inte ut som andra versal-A:n. Modern har jag fått till Anna Larsdotter. Sen får jag inte ut så mycket mer. Det står något om 1 sept och några namn till och ett ord jag fått till Långsmedjan.  
 
Jag vill veta föräldrarnas namn (har jag fått dem rätt?) och om det står något om deras födelseort eller liknande jag kan gå vidare ifrån.
All hjälp uppskattas.

3
Jag söker en Lars Jönsson född i Risinge Sn. 1746-08-31 som någon gång 1773 bosätter sig i Tingstad, (E) på Hollstad Udde. Först heter han Jönsson och är dräng, sen heter han Jönsson och är torpare, sen hittar jag honom som Lars Stening, Profossen i Norrköping, Profossen på Hållsta osv. Samtidigt hittar jag honom som Lars Jönsson-Stening på ett dop-protokoll och till sist bara som Lars Stening Häradsprofoss när han dör 1829-05-15 i Tingstad.
 
Någon gång under den här resan antar jag att han har gjort militärtjänstgöring och fått namnet Stening. Han är torpare på gården Sten på Hollstads egor i Tingstad, Östergötland så jag gissar att namnet kommer därifrån. Jag har letat i Östgötaregementena men jag vet inte vilket år jag ska leta i och det är ett antal rullor att gå igenom så jag känner att det kommer att bli svårt. Han flyttar in från S:t Johannis församling 1773 enligt ett husförhör men från det året hittar jag inget i S:t Johannes om flyttar, året saknas helt enkelt. S:t Johannes är ganska stort på den tiden så jag vet inte ens var jag skulle leta om jag hittade det.
 
Jag har sökt i NAD, SVAR och AD. Hur och var hittar jag denne man i rullorna?
Eller kan det vara så att han blev profoss i det civila och tog sig ett namn utanför det militära? Han var inte profoss i Östgötaregementet som jag förstår det, dessa finns ju tydligt angivna i mönsterrullorna.
 
(Meddelandet ändrat av vargenstein 2013-07-31 21:38)

4
Allmänt / Ancestry
« skrivet: 2013-07-31, 21:12 »
Jag har märkt att det är lite si och så med stabiliteten på sistone.. Det känns inte helt okej faktiskt.
 
Nu hittade jag Mac Family Tree, ett strikt Mac-program (gratis) som fått mycket bra recensioner. (Det kanske är samma fast i Mac-version?) Jag körde över en gedcom-fil från Ancestry och efter lite fix så ser det kanon ut och funkar mycket bra. Detta program sparar allt i en fil som jag nu har backup på i min egen server så nu är jag nog så säker jag kan vara. En nackdel med överföringen var att programmet vill använda en strikt datumformatering och i Ancestry kan man skriva hur som helst 1901-01-01 eller 1901 Jan 01 osv. Men det ordnade sig och inget verkar ha försvunnit i översättningen. Detta kan jag rekommendera till andra Mac-missbrukare. Det ger en mycket bra och varierad översiktsvy för presentation om inte annat.
 
Tipsen ja, jo de är vilseledande och väldigt lika ibland. Jag har också lagt in fel personer i tron att det var rätt. Jag letar bland annat ganska mycket i Tingstad i Östergötland men i Ancestry verkar det inte finns någon skillnad mot Tingstad i Västergötland vilket kan bli ganska fel. Släktforskande Jänkare har också en förmåga att missbruka umlauter (som de inte har själva) och det ställer till det rejält ibland så man få se upp. Men trots att man vet riskerna så händer det att man lägger in fel. En liten detalj i frågan är att MacFamilyTree använder Ancestry.com som sökmotor bland annat och de tipsen är faktiskt mer korrekta än de tips man får direkt i Ancestry.se märkligt nog. Ancestry verkar söka främst av allt i emigrantarkiven vilket är lite förvånande. Jag skulle vilja ha lite mer sökbarhet i militärarkiven istället men det verkar svårt att få till. (letar ihjäl mig efter en soldat som jag inte hittar någonstans i rullorna).
 
Jag är lite lockad av att använda någon PC-variant och det finns ju VM-Ware till Mac för att köra Windows-versioner men det är lika instabilt som en riktig PC och jag är så trött på buggar och blåskärmar och krockande drivrutiner så jag vet inte om det är värt det.

5
Allmänt / Ancestry
« skrivet: 2013-07-31, 00:18 »
Det finns inget för Mac? Jag kasserade alla mina Windowsburkar för några år sedan och kör bara med Mac nu. Tyvärr är programutbudet begränsat.

6
Allmänt / Ancestry
« skrivet: 2013-07-30, 20:49 »
Som ny släktforskare har jag säkert gått i alla fällor man kan gå i men jag provar mig fram och ser vad som fungerar. Jag tycker att Ancestry har sina klara fördelar och använder det flitigt tillsammans med Arkiv Digital och SVAR. Jag har inga program för att bygga träd eller tavlor i så här fungerar Ancestry mycket bra. Lätt att redigera och lägga till uppgifter och lätt att hitta personer och kopplingar. En enorm nackdel är dock att hela trädet faller om man råkar radera eller dubblera en person med barn, när man lägger in personen igen eller tar bort dubletten så måste man lappa ihop hela stammen igen vilket är lite besvärligt och tidsödande. Det är dock den enda nackdelen jag hittat hittills efter ett år och är man uppmärksam så händer det inte. Varning för deras mobil app dock, den fungerar att titta i men det kan vara vanskligt att lägga in info via appen då info kan hamna åt he***te fel vilket blir mycket jobbigt att ordna upp i efterhand.
 
De gröna löven är både bra och dåliga. Jag har hittat många som letar i samma släkt som jag som jag kunnat ta uppgifter ifrån (efter dubbelkoll) vilket har hjälpt mycket. Dessutom får man trevliga kontakter med andra forskare på samma släkt och man får en del bra hjälp. Tipsen kan vara bra och dåliga men de dåliga sorterar man lätt bort. De dåliga tipsen beror oftast på generella sökbegrepp där en Johan kan bli Jon, John, Johannes, Jan, Jöns, Jens etc.. vilket kan bli lite rörigt. Å andra sidan kan det vara hjälpsamt också eftersom man kan hitta andra stavningar man inte sett tidigare på ett namn.
 
Personligen tycker jag att Ancestry fungerar utmärkt, åtminstone för nybörjare.
Känner nog trots detta en smärre oro för att all min forskning ligger på en server någonstans som kan krascha så nu ska allt på papper och in i pärmar. Papper kraschar inte ;)

7
Askeby / Askeby
« skrivet: 2013-03-12, 22:53 »
Stort tack till er alla.

8
Askeby / Askeby
« skrivet: 2013-03-11, 22:53 »
Oj.. då kan jag sluta leta i Askeby då.
 
Tack för informationen.
 
Var hittar ni allt det där så snabbt?
Jag är ny på det här och använder bara Ancestry men det har sina begränsningar..

9
Askeby / Askeby
« skrivet: 2013-03-11, 22:18 »
Hoppas att jag lägger det här på rätt plats nu..
 
Jag har fastnat i Askeby.
 
Den 17 Juli 1865 föddes Axel Carlsson av föräldrarna Carl Carlsson och Maria Ström från Oiyeby enligt Askeby dopbok.
Någon Maria Ström finns dock inte att hitta. Jag har letat i födda, inflyttade, husförhör, vigda i Askeby, Örtomta, Björsäter, Gista osv men ingen Ström någonstans. Jag har sökt mellan åren 1822 - 1836. Jag har även sökt bland faddrar till barn men ingen Ström.
 
1865 ska modern ha varit 31 år fyllda.
Barnet Axel står inte angiven som oäkta. Ingen av föräldrarna har någon titel angiven som piga eller dräng eller liknande.
 
Det närmaste jag hittar är en Johanna Maria, dotter till en rättare Räfström 1836 i St. Greby.
 
Jag kommer inte vidare.. Tips och råd emottages högst tacksamt.

10
01) Ortnamn A - M / Bosgård / Bossgård
« skrivet: 2007-06-04, 22:09 »
I Söderköping, Östergötland, finns ett område som i början av 1900-talet och dessförinnan kallades Bossgård (det som blev Egna Hem, inte det i Ö:a Husby). Anledningen till detta namn lär (enligt hembyggdsföreningen) vara att marken en gång ägts av Bo Jonsson Grip (ca 1330-1386) [Bo's Gård]. Att det finns flera Bossgårdar runtom i landet är väl inte så konstigt om man tänker på att Bo Jonsson Grip under sin levnad lade under sig ca 1500 gårdar i Sverige. Jag vet inte om det stämmer men det låter rimligt.

Sidor: [1]