ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Thomas Westman

Sidor: [1]
1
Hej Henning,
Vad Du säger låter mycket spännande. Jodå, något mera känner jag till om DMF. Han var min mf mm f, född 1786 i Polen enligt kyrkbökerna från Skellefteå, där han också anges som polska drängen. Han gifte sig den 17/12 1820 med Märta Greta Nilsdotter, son till Nils Gabrielsson hos vilken DMF tydligen blivit uplacerad i egenskap av krigsfånge. Vad jag förstår av krigsarkivet i Stockholm var krigsfångar ingen militär angelägenhet utan överlämnades till de civila myndigheterna, länstyrelserna, som tog ansvaret för dem. Innan DMF och MGN gifte sig fick MGN två barn: Susanna, född 11/8 1815, och August, född 28/8 1818. Även om DMF står som styvfar till dessa i kyrkböckerna gissar jag att han är fadern. Möjligtvis så kunde de inte gifta sig tidigare då han dels var krigsfånge, dels möjligen tillhörde fel religion. Hans resa till Stockholm 1819/20 torde ha något med detta att göra då de gifte sig direkt efteråt. Därefter fick de fem barn, Lovisa (min mf mm) f. 29/11 1819, d. 1/7 1901, Daniel (Friman), f. 16/9 1822, Juliana, f. 4/11 1825, Eva, f. 28/9 1828, d. 17/3 1830, och Märta, f. 16/2 1830.
DMF dog 22/5 1864 och MGN 5/1 1867, båda i Kusmark, Skellefteå lfs.
Någon notis om att de skulle ha besökt Malmö 1840 har jag inte hittat, men heller inte letat efter.
 
Hälsningar / Thomas

2
Hej Tommy,
 
Alexander Magnus Dahlberg och Arvid Marcus är båda söner till Alexander Magnus Dahlberg (dä) och om honom finns det mycket att säga. Anno 1685. Christi himmelfärdsdag (28 maj) blev jag född uti Bohus lähn på Inneland uti Holta sockn, och Stora Ryby gård, lieutenants boställe... som han skriver i sina memoarer: En karolins lefnadslopp, som i lifstiden af honom själf blifvit i pennan författadt. Han följde Karl XII och deltog bl.a. i slaget vid Poltava och blev tillfångatagen. Men om allt detta kan man läsa i hans bok. Kan dock vara svår att få tag på men jag har låtit kopiera den om den kan vara av intresse. Han finns även omnämnd i ett flertal biografiska verk. Båda bröderna tycks ha lämnat Skellefteå 1740, vart okänt för mig. Deras far blev i alla fall stadsmajor i Malmö 1742. Min anförvant Carl Gustaf Dahlberg var bror till AMD dä.

3
Dahlberg / Äldre inlägg (arkiv) till 19 juni, 2006
« skrivet: 2000-10-21, 16:41 »
En av Linnés lärjungar, Daniel Rolander reste till Surinam 1755-56 för att bli lärare till plantageägare Löjtnant Carl Gustav Dahlberg's barn. Är det någon som vet något om denna Dahlberg?
Hälsningar / Thomas Westman

4
Hej,
Jag håller på att starta en fritidsförening på min arbetsplats med släktforskning som huvudintresse. I samband med detta har jag funnit apparater som inte scannar filmen direkt, utan scannar den projicerade bilden. Jag har ännu inte sett något exempel men blivit lovad av leverantören att resultatet är mycket bra. Deras hemadress är www.mikrosyd.se.
Hälsningar Thomas

5
Allmänt / Ryska soldater i Värmland?
« skrivet: 2000-07-06, 20:41 »
Hej! Jag hoppas denna diskussion ännu inte är avslutad även om det var ett tag sedan senaste inlägget. I vilket fall, jag har en anförvant som var rysk soldat och som blev krigsfånge i Sverige i 1808-09 års krig men som valde att stanna kvar i Sverige efter kriget. I ett brev från Landshövdingen i Västerbottens län till Kungl. Maj:t den 21/7 1820 redogörs för 16 ryska undersåtar och huruvida de önskar få å Sverige qvarblifva eller begär få återvända till Ryssland. Av dessa 16 är det endast två som önskar återvända. Vid kontakt med krigsarkivet fick jag berättat att krigsfångar överlämnades till de civila myndigheterna som, vad jag förstår, placerade ut dessa som drängar på gårdar, inte bara i närområdet (Västerbotten) utan även längre bort.

6
å and ä and ö / å and ä and ö
« skrivet: 1999-08-27, 22:54 »
Hej again Kay, when browsing through a homepage about radio amateurs I found the following information about how they internationally describes the letters å, ä and ö: Å = Alfa Alfa,  
Ä = Alfa Echo, Ö = Oscar Echo. Thomas

7
å and ä and ö / å and ä and ö
« skrivet: 1999-08-27, 22:45 »
Hej Kay, equivalent to A = ALFA, B = BRAVO, C = CHARLIE we use Å = ÅKE, Ä = ÄRLIG, Ö = ÖSTEN. I believe Swedes will understand what you mean although the pronunciation of these names may not be fully correct. Thomas

8
Hej Kerstin. Det finns en Samuel född i Gummark den 7 april 1942. Hans föräldrar var Olof Samuelsson, född den 2 februari 1699, död 1785 och Cherstin Olofsdotter född 1703, död 1779. Kan detta vara rätt Samuel? Hälsningar Thomas

9
Hej K-E-H, Stina Olofsson Dunders föräldrar hette Olof Dunder (1726-?) och Margreta Andersdotter (8/10 1733-1789). Det finns en del ytterligare information om Stinas förfäder i databasen Indiko vid Umeå Universitet: http://www2.ddb.umu.se/windiko/wintro.htm. Ett abonnemang kan verkligen rekomenderas vid släktforskning i bl.a. Skellefteåregionen. Hälsningar / Thomas

10
-Även jag tror mig ha en rysk krigsfånge i släkten. Han hette Daniel Matsson Fredman och dyker för första gången upp i en HF från Ersmark i Skellefteå lfs (AC) 1809, och anges där som född i Polen. I ett brev från landshövdingen i Västerbotten län till Kungl Majt omkring 10 år senare dyker han upp i en lista över ryska undersåtar där de flesta anges vilja stanna i riket, men där även någon vill återvända till Ryssland. Det är detta brev som fått mig att tro at det rör sig om en krigsfånge som får möjlighet att stanna eller återvända när fångenskapen är slut. I HF anges även att att han 1819, med familj, flyttar till Stockholm och stannar där en tid (inte längre än ett år) för att sedan återvända till Ersmark. Jag vill gärna tro att denna resa har något att göra med det faktum att han är en ryss som vill stanna i riket. Av det lilla jag hitintills fått fram om denne anförvant, tycker jag det framgår att han borde ha satt spår i andra arkiv. Dock vet jag inte var jag ska börja leta. Har Du, eller någon annan som läser detta någon id? om detta är jag tacksam för uppslag. Självklart delar jag gärna med mig av vad jag finner. Hälsningar Thomas Westman.

11
Jag har funnit att en av mina anförvanter, Daniel Matsson Fredman från Ersmark i Skellefteå lfs (AC) var en rysk undersåte som kvarstannat i Sverige efter kriget mot ryssland 1809 och som önskade få å Sverige qvarblifva. Är det någon som känner till något om denna person eller som kan hjälpa mig med var man eventuellt kan finna mer information om dessa s.k. efterliggare? De bör ju ha satt spår i något arkiv. Enligt husförhörslängden reste han med familj till Stockholm under en period 1819. Enligt släkttraditionen skulle denna resa haft något med hans ursprung att göra.

Sidor: [1]