ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Anders Ryberg

Sidor: [1]
1
Sista meningen i tredje stycket i Mats inlägg behöver kanske ett litet förtydligande.
 
Om leverantören blivit betald eller inte spelar ingen roll. Frågan är istället om leverans skett. Har leverans skett så skall posten bokföras även om inte betalning skett och har man inte ens fått fakturan vid rapporttillfället så bör posten interimsföras.
 
Detta får man förutsätta gjorts rätt då det tillhör det elementära om bokföring.

2
Projekt / Emibas
« skrivet: 2008-01-20, 11:17 »
Som många säkert har noterat har projektet EMIBAS gått i stå. Förbundet har hela tiden velat gå vidare och försöka komplettera de kanske 300.000 - 400.000 poster som saknas i den första versionen av CD-skivan. Tyvärr har vi stött på patrull. Dels har Emigrantinstitutet, som var initiativtagare till och under många år ledde projektet och som också äger den databas som låg till grund för skivproduktionen, varit ovilliga att låta förbundet fortsätta med excerperingsarbetet. Dels har några av de ursprungliga projektdeltagarna protesterat mot att förbundet, som de upplever det, shanghajagde projektet. Förbundet menade när det begav sig, att det var nödvändigt att låta en riksorganisation med ett omfattande kontakt- och informationsnät, ta tag i det slumrande projektet. Annars hade EMIBAS-skivan knappast sett dagens ljus - i alla fall inte i denna kungens regering. Personligen anser jag att EMIBAS-skivan är något av det bästa som hänt den svenska släktforskningen - användbar inte bara för dem som forskar efter emigranter, utan också som nyckel till det sena 1800-talets svårpenetrerade husförhörslängder.  
 
Nu finns det tankar om att lägga över EMIBAS och annat emigrantmaterial på en särskild betalsite med nament EMIWEB. Detta är säkert inte fel, även om jag anser att CD-skivor än så länge har klara företräden framför Internetlösningar. Däremot anser jag att det är olyckligt om själva arbetet, excerperandet av nya poster och rättning och komplettering av gamla, tillåts avstanna. Ingen kan ju sägas äga poster som ännu inte finns. Forskningen är och måste vara fri.  
 
Vad tycker släktforskarrörelsen. Bör Förbundet, trots motståndet från de ursprungliga projektdeltagarna, dra igång en kampanj för ett slutförande av EMIBAS - eller skall vi bocka och tacka för oss?    
 
Ted Rosvall

3
Med anledning av ovannämnda diskussion som raderades – och som inte handlade om några forskningsmetoder om frillobarn – så skrev jag ett ebrev till anbytarvärden med kopia till två styrelseledamöter (ansvariga för forumet) och frågade om det var i enlighet med ”Ordningsreglerna” att öppna en diskussion som handlade om en nu levande person - mig. Ett inlägg i diskussionen gjordes av en annan person som också ifrågasatte bl. a. detta. Den person som startade diskussionen hade i ”frillobarnsdiskussionen” åtskilliga gånger skrivit nedlåtande kommentarer om/till mig samt, i princip, kallat mig korkad.
 
Jag skrev också i mitt ebrev: ”Jag har inga som helst problem med att andra ifrågasätter, kommenterar eller på andra sätt ger sig på själva innehållet i det jag skrivit eller mina forskningsmetoder. Jag har inte heller några problem med om det görs på ett sätt som kan verka som om det är hårt och tufft. Men när man ifrågasätter, kommenterar eller på andra sätt ger sig på mig personligen så anser jag att det är att gå för långt, mycket för långt, och det kan inte vara i enlighet med några Ordningsregler.”
 
Hela diskussionen raderades utan kommentar (enligt ”Ordningsreglerna ska kommentar publiceras). Om raderingen berodde på mitt ebrev (där jag inte ens nämnde borttagning av inlägg) eller något annat, vet jag inte. Jag skrev då ett ebrev till (till samma mottagare) och tackade för borttagandet, samt påpekade att det i den diskussion som handlar om Erik XIV:s frillobarn fanns inlägg som borde tas bort, eftersom dom varken tillförde något eller handlade om ämnet och dessutom innehöll brott mot ovannämnda ”Ordningsregler”. Inläggen som jag avsåg och som jag bifogade direktlänkar till var inte inlägg gjorda av den person som startade den raderade diskussionen. Inläggen ligger fortfarande kvar.
 
Jag fick svar – dock ej av anbytarvärden. I svaret stod: ”Om man som forskare känner att man är ute och trampar någon på tårna så kan det ju vara bra att undvika diskussion ett tag för att minska spänningarna.”  
Den som svarade menar alltså att jag - och andra - när vi blir påhoppade ska ”undvika diskussion ett tag för att minska spänningarna”, inte att den som har ”ömma tår” ska sluta med sina påhopp!? Det är tydligen inte heller anbytarvärden/moderatorn som ska se till att påhopp tas bort och att påhopparen ”lugnar ner sig”, utan det är den påhoppade som ska dra sig tillbaka från diskussionen – trots att motsatsen står i ”Ordningsreglerna”.  
Är det verkligen så förbundsledningen avser att ”Ordningsreglerna” ska tillämpas?

4
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-08
« skrivet: 2001-10-16, 11:56 »
Valbo socken
Söker information angående
Sigrid Carolina Johansson f 6/5 1886 i Gävle, gift med Jonas Emanuel Backman, f 5/6 1886 i Valbo, Inez Sigridsdotter Backman f i juni 1915 i Valbo. Jonas Emanuel Backman tillhörde Frälsningsarm?n på äldre dagar. Jag är brorsdotter till Sigrid och Inez min kusin.
M Axman

5
17 Juridik / Frälsejord och ofrälse giftermål
« skrivet: 2006-01-04, 10:53 »
Finns exempel på frälsegods som före Johan III:s regeringstid övergått till skatte på grund av ofrälse giftermål?  
 
Redan på Gustav Vasas tid var giftermål mellan en ofrälseman och adliga kvinnor inte tillåtna, med risk att hustrus frälsegods överfördes till skatte. Johan III gick ännu längre. Enligt denne skulle frälsejord i samma situation som ovan överföras till kronan.

6
Vi har ju haft denna fråga uppe tidigare och visst finns det sökbara register i dag som täcker en bit in på 1900-talet, tex Stockholms rotemansregister (fram till 1926) men långt ifrån alla rotar är ju registrerade och Stockholm är Stockholm och inte hela Sverige som bekant. ;)
 
Likaså, för att även här, återigen ta upp frågan; varför har SVAR lagt kyrkböcker som INTE går under PUL tillsammans med kyrkböcker som går under PUL?
 
Senast idag blev jag så irriterad. Saknar för tillfället Genlineabonnemang så jag beställde ett tre-timmarsabonnemang hos SVAR för att kolla fl 1897 i Kristvalla, Kalmar. Den längden sträcker sig från 1895-1945 och är därmed PUL-belagd. Hade jag haft Genline hade jag åtminstonde kunnit finna födelsen i SCB-registret.
 
Nej SVAR, snälla börja med indexering och släpp kyrkböcker från slutet av 1800-talet och början på 1900-talet.
 
Helene

7
Jag fick en idé, vi kanske kan starta en blogg där Sveriges släktforskarförbunds medlemmar kan skriva artiklar om historia eller släktforskning. Om intresse finns kanske jag kan starta upp en blogg.'
 
En fundering som kanske låter lite fåfängt kanske.
 
Stefan

8
Förkortningar / Domb.
« skrivet: 2009-05-28, 20:09 »
Hej!
Jag behöver hjälp. Domp är det någon förkortning på domböcker eller vad står det för i så fall?
 
mvh Eva

9
02) Sjukdomar och dödsorsaker på latin / Phomirris
« skrivet: 2001-02-21, 22:38 »
Hej
Har i en dödbok funnit ordet Phomirris. Vet någon vad detta betyder?

10
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / Wexter i magen
« skrivet: 2001-10-15, 17:03 »
Hej!
 
Tänkte höra om någon vet vad denna sjukdom innebär ?? För en av mina förfäder står denna sjukdom som dödsorsak!
 
MVH Maria Östberg

11
Moder- / Modersjuka
« skrivet: 1999-10-20, 19:17 »
Hej, jag har en
Johansdotter Catharina
f. 1682-03-20 Tortuna (U)
d. 1752-10-25 Tortuna (U)
blef död i modersiuka, sedan hon lefvat i 70 år 7 mån.
vet någon vad modersiuka är  
 
Med vänlig hälsning  
LARS

12
Träslöv / Träslöv AI:11, s 22
« skrivet: 2009-08-20, 22:04 »
Träslöv AI:11, s 22, bild från AD OnLine
 

 
Denna notering finns i kanten av husförhörslängden när Magnus Holmström drunknat med två av sina söner 1855-10-18. Namnen i mitten och datumet har jag inga problem med, men resten får jag inte ihop.

13
Björn / Bamse / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-03-18
« skrivet: 2001-06-02, 10:04 »
Hej jag skapar här en ny disskussion om släkten Björn/Bamse.
Jag undrar om det är någon som vet något om Jon Helleson Björn som bodde i Kärrslätt.
Jag undrar om något vet när han levde vad hans fru hette vilka gårdar han ägde vad hans föräldrar hette och vad hans barn hette.

14
Månesköld af Norge / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-10-21
« skrivet: 2001-10-09, 20:41 »
Hej Anders!
Jag håller på att kollar olika vinklar Från Krog Olsson till Drottning o Månesköld till Drottning
 
Mvh
Torbjörn

15
Lagerstedt / Lagerstedt
« skrivet: 2001-12-04, 13:41 »
1698 adlades Jakob Gavelius av Karl XII.Han fick namnet Lagerstedt.Han grundade Barnangens spinnerier i Stockholm.Vad vet man mera om denna att?

16
Anders, hur gör vi nu?  
 
Det är osannolikt att det finns samtida belägg som knyter Margareta Eriksdotter till kung Erik men det finns personrelaterade indicier, mer eller mindre starka.  
 
Prästteorin bygger på en enda handling - en ofullständig personalia i en sekundärkälla skriven mer än hundra år efter Margaretas födelse. Kopplingen lider av den svagheten att uppgiften har vandrat flera led.  Inga andra indicier - såsom släktingar eller ättlingar till den förnäme kyrkoherden. Eller har jag missat något?
 
Vi ska ha en sansad diskussion tycker jag och hoppas att du inte tar illa upp om jag säger att du borde ha haft med möjligheten att den förnäme kyrkoherden var en styvfar eller fosterfar till Margareta. Vidare att familjen kan ha haft anledning att vara diskret ifråga om en eventuell kungabörd.
 
(Meddelandet ändrat av passord den 28 januari, 2009)

17
På Klädesholmen i Bohuslän föds enligt Göteborgs domkapitels arkiv 1763-11-03 en oäkta dotter till Greta Winge, som normalt arbetar som tjänarinna av något slag hos landshövding Taube i Göteborg. Hon uppger att fadern är en kock hos riksrådet Livens som har besökt henne och rått henne med barn. Kockens namn uppges vara Sömoi, men då detta namn låter väldigt likt c?moi, det är jag på fransk, så är jag inte säker på namnet. Kan någon identifiera denne kock? (Självklart kan han ha ljugit om sitt yrke, men det kan vara sant.)
 
Anders Ryberg

18
Hej!
Jag undrar om någon känner till något om befallningsman Karl Hardsten som levde i Halland på 1700-talets mitt. Hans hustru Britta Gammal dör som änka 1771 i Gällared, men honom själv har jag aldrig stött på. Han har en dotter Birgitta Elisabet (gift med Johan Otto Friis) som vid sin död i Gunnarp 1787 uppges vara född 1719.
 
Tacksam för svar
Anders Ryberg

19
Samtliga inlägg flyttade till  
 
/Anders Ryberg, moderator

20
Ett inlägg flyttat till , två till Stala.

21
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / 1837 i Rödbo
« skrivet: 2009-03-11, 08:13 »
Inläggen flyttade till  
 
/Anders Ryberg, moderator

22
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / 1831 i Solberga
« skrivet: 2009-03-11, 08:08 »
Samtliga inlägg flyttade till  
 
/Anders Ryberg, moderator

23
Brand i Kungälvs kyrkoarkiv (1796) har gjort att jag inte kommer vidare i min forskning. Finns det någon som vet om några andra källor som kan användas för denna församling? Jag söker efter Jonas Hasselbom f.1782.utflyttad 1800.
 
mvh
martenhasselbom@hotmail.com

24
Stenkyrka / Äldre inlägg (arkiv) till 28 juli, 2008
« skrivet: 2007-08-12, 18:12 »
Hej Arne, ja, det har jag på min makes sida. Skriv till min mail/mvh Hanne

25
Rönnäng / Äldre inlägg (arkiv) till 07 maj, 2008
« skrivet: 2005-07-24, 18:13 »
Tack Yvonne. Dessa uppgifter har jag. Det är var dom kommer ifrån, föräldrar m.m jag inte finner.
Tack ändå.
MVH Georg

Sidor: [1]