ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Är det en flicka eller pojke på bilden?  (läst 2021 gånger)

2010-05-02, 12:59
läst 2021 gånger

Utloggad Anders Samuelsson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 67
  • Senast inloggad: 2019-05-17, 09:07
    • Visa profil
    • slakt.tjoho.nu
Jag tror att det är en pojke som sitter i mannens knä, men vissa i släkten vill hävda att det är en flicka. Jag vet att det inte var ovanligt att man klädde pojkar som flickor med långt hår osv förr, men är det så även på denna bild, vad tror ni?

2010-05-02, 20:57
Svar #1

Utloggad Ingela Martenius

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1489
  • Senast inloggad: 2013-10-25, 18:20
    • Visa profil
Pojken är på intet sätt klädd som en flicka. Alla barn bar förr kolt, i borgerliga familjer upp till ca 2-3 års ålder, på landet gärna minst ett par år till (på många håll fick barnen riktiga kläder först när de började skolan vid 7 års ålder). Jfr koltålder som brukar beteckna barn 1-5 år.
 
Orsaken var enkel - kolten var ett plag som bara kunde dras över huvudet vilket för det första var enkelt och tidsbesparande för den som skulle klä på kanske tre småbarn och för det andra var något som även små barn tidigt klarade själva.
Kolt bars i flera lager; kolten överst var ofta i ylle medan kolten under var i linne. Andra underkläder bars inte (liksom varken män eller kvinnor bar andra underkläder än skjortor/särkar).
 
Nu sitter pojken så att det inte syns, men koltar var förr olika skurna för pojkar och flickor: pojkarnas var helskurna (effekten blev ungefär som en av de kaftaner di Leva brukar excellera i) medan flickornas hade liv och kjol dvs de var avskurna i midjan och såg därmed mera ut som små klänningar. Även i borgerlig miljö bars sedan ofta (på landet alltid) förkläde utanpå; för pojkar var det avskuret i midjan och med bröstlapp, för flickorna ett midjeförkläde - dessa förkläden ersattes så småningom, särskilt i borgerliga sammanhang, med madickenförkläden. Nu var det fint att gå till fotografen och då var förklädet inte på utan ersatt av en fin (löstagbar) krage.
Vecken nertill på kolten är inga volanger utan ett dekorativt men framförallt praktiskt sätt att gömma undan tyg som snart skulle behövas för att länga kolten - i takt med att barnet växte sprättade man bara upp ett av vecken och kolten blev kanske fem cm längre.
Pojkar och flickor bar även olika mössor: pojkarnas var sydda av kilar så de liknade små kalotter (men de sattes fast med band under haken) medan flickorna hade mössor bestående av två sidostycken och ett mittstycke (också fast med band under hakan).
 
Jag bifogar en bild ur Centergran/Kirvalls bok Folkdräkter förr och nu.

 
Man klädde aldrig pojkar som flickor (eller vice versa) förr. Pojkar och flickor behandlades från födseln olika och man måste därmed kunna skilja på dem bara genom att kasta en blick på klädseln. Så snart barnet var fött lindades det och så satte man på det en så'n mössa jag beskrivit ovan - man behövde alltså aldrig fråga är det en pojke eller flicka. T.o.m. föräldrarnas klädsel kunde variera om det var en son eller dotter som fötts; det finns exempel på socknar där fadern, när han skulle anmäla barnets födelse hos prästen, bar sina stövlar på ett visst sätt om det var en son och ett annat sätt om det var en flicka - så prästen behövde aldrig fråga utan kunde omedelbart gratulera till födseln av en son eller dotter.
 
Ingela
PS Kolt har tidigare diskuterats i detta forum - och vi kom fram till att den bars regelmässigt en bra bit in på 1950-talet, troligen ungefär tills dess man fick de första typerna av engångsblöjor (cellstoff och en sorts plastbyxor ovanpå).

2010-05-03, 20:46
Svar #2

Utloggad Anders Samuelsson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 67
  • Senast inloggad: 2019-05-17, 09:07
    • Visa profil
    • slakt.tjoho.nu
Tack för det; visste inte så mycket om det dräktbruket mer än att det var en kolt, men kände inte till utseendeskillnaderna på kolten mellan könen.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna