ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Småland botaniska historia - efterlysningar  (läst 1410 gånger)

2007-02-07, 23:41
läst 1410 gånger

Magdalena Agestam

Jag efterlyser ett antal personer som figurerar i botanisk litteratur eller i herbarier (eftersom de samlat mycket i Småland eller varit först med att hitta någon växt där eller på annat sätt varit bemärkta inom smålandsbotaniken).
Många är smålänningar men där finns också andra som har bidragit till kännedomen om småländsk flora.  
 
Först vill jag fråga om ett antal personer där jag saknar grundläggande data (främst födelse- eller dödsår eller förnamn). Jag kommer att göra ett inlägg för varje efternamn för att det inte ska bli för rörigt.
 
Sist kommer ett inlägg med hela min arbetslista med smålandsbotanister (i alla fall nästan). Några vet man mycket om, andra är riktiga doldisar.  
Saknar du någon där (som inte varit aktiv efter 1970) så tipsa gärna!
 
Jag är intresserad av till exempel var de kom ifrån och var de levde, hur det kom sig att de blev botanister, deras yrken, och inte minst släkt- och vänskapsrelationer med andra botanister eller bemärkta personer.
 
Med vänliga hälsningar  
Magdalena Agestam

2007-02-08, 09:29
Svar #1

Utloggad Jojje Lintrup

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1204
  • Senast inloggad: 2014-12-16, 14:51
    • Visa profil
Du kanske ska göra en närmare presentation av vad du syftar med detta arbete. Man kan annars få den uppfattningen att det rör sig om att någon lägger ut sin vetenskapliga uppsats på entrepenad...

2007-02-08, 14:05
Svar #2

Olof Skoog


2007-02-08, 15:32
Svar #3

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
I detta fall skulle man ta kontakt med lämplig förening och be om hjälp mot ersättning, både ekonomisk och i form av acknowledgement/medförfattarskap beroende på arbetsinsats.

2007-02-08, 18:36
Svar #4

Utloggad Jan Augustsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 164
  • Senast inloggad: 2018-11-29, 19:15
    • Visa profil
Magdalena, du arbetar väl inom Flora Nordicas organisation. Är det inte bättre att denna org. själva forskar, än att åka snålskjuts genom Rötters släktforskare?
Jan

2007-02-08, 23:37
Svar #5

Utloggad Åke Bjurström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1191
  • Senast inloggad: 2024-03-25, 10:23
    • Visa profil
Efter Jans tips finner man att Magdalena arbetar inom ett Nordiskt projekt på Naturhistoriska riksmuseets kansli i Stockholm.
Om hon hade presenterat sitt uppdrag hade det kanske underlättat.
Eftersom släktforskarrörelsen tydligen har gott renom? om att ställa upp när man har kunskaper att bidra med, finns det väl all anledning att bidraga.
Mvh Åke

2007-02-09, 01:37
Svar #6

Magdalena Agestam

Jojje Lintrup föreslog att jag ska förklara närmare vart jag syftar med detta arbete.  
Bra förslag.  
 
Kortkortvariant av svaret finns längst ner!!
--------------------------------------------
 
Hann skriva men inte lägga ut svaret innan jag upptäckte att det kommit fler synpunkter som gått vidare i samma riktning. Nu har jag försökt justera för att täcka in alla. Hoppas det inte blev för rörigt...
 
--------------------------------------------
 
Nej - ingen egen uppsats i sikte, och definitivt inget vetenskapligt (akademiskt meriterande)!
 
Anledningen till mina frågor om smålandsbotanister är att det kommer en flora över Småland snart, förhoppningsvis i slutet av året - den ska helst kunna presenteras under Linnéåret, av begripliga skäl.  
Arbetet med växtinventering och litteratursökning och liknande har pågått sedan 80-talet. Hela bokprojektet beräknas ha dragit en arbetsinsats motsvarande minst 30 miljoner kronor (fast det har ju gjorts i huvudsak ideellt...).
Jag är egentligen inte inblandad, men sedan tiotalet år sammanbor jag med en av initiativtagarna, och därmed med projektet.  
 
De som nu i några år arbetat med att få ihop själva boken (sammanställa fakta, skriva och redigera, få fram bilder etc) fick mer annat att göra än väntat och mer idéer om vad som måste komma med (som ofta i sådana projekt, men alla förberedelser för Linnéjubileet bidrog också i det här fallet).  
 
Därför finns det en massa lösa trådar, nu när manus snart måste göras alldeles klart och gå till tryckeriet. Inte minst i historikkapitlet, för det var lättare för botanisterna att ta itu med de oklarheter som direkt handlade om växterna - där har man ju koll på vilka källor man ska söka i.
 
Jag gjorde då på eget bevåg lite webbsökningar på några personer där det fanns stora frågetecken i manus, och då hamnade jag gång på gång på Anbytarforum. Blev imponerad och kände igen mig i många som gjort inlägg - det är så roligt att få knyta ihop det man vet med annat, kunna bidra till att av strödda upplysningar skapas plötsligt en rikare, kanske oväntad och spännande bild.  
 
Jag är själv inte herbariebotanist men umgås med såna, och har snappat upp att mycket personhistoria döljer sig i fältanteckningsböcker och på herbarieark i museer - personhistoria som ofta är väsentlig för förståelsen av det botaniska. Sådant material torde kunna vara relevant för många släktforskare också; jag vet att det händer att man vänder sig till museer för att få upplysningar, men inte så ofta.
 
Frågor på Anbytarforum på några av mina personer gav snabb utdelning.  
OK, detta verkade vara en bra mötesplats/skärningspunkt för släktforskning och idé-/vetenskapshistoriska frågeställningar, ett sätt att enkelt möta entusiaster som vet något på ett annat specialistfält än ens eget.  
 
Så jag tänkte varför inte testa? och skrev till Anbytarvärden och frågade om det var OK att fråga om en hel massa personer såhär (det var det!) och hur jag bäst skulle gå till väga.  
När det gäller botanik är det så väldigt många icke-kändisar som gjort en väsentlig insats, eller som inte gjort någon stor insats men haft botaniken som ett stort livsintresse, så det var praktiskt med en egen rubrik.  
 
 
Mitt syfte är alltså dubbelt:
 
1 - försöka bidra till förbättring av en bok.  
 
(Jag är inte författare själv, så jag får inga meriter av detta och definitivt inga pengar - jag fixar lite i ett hörn, på lediga stunder, och lär få ett tack i förordet, liksom andra som hjälper till bakom kulisserna. Självklart blir det en hänvisning till Anbytarforum också, vi har redan fått värdefull hjälp den vägen!)
 
2 - underlätta informationsutbyte.  
 
(Det är ju inte allting som går att få fram på Google. Som botanist kan jag inte den litteratur som släktforskare och personhistoriker tycker är basics. Att tillägna sig kunskapen om källorna är väl bland det som tar längst tid. Vet man inte vad eller var man ska söka och vilka frågor man ska ställa så kanske man missar det viktigaste... Via Anbytarforum torde fler från båda lägren kunna hitta en massa intressanta kopplingar - liksom jag gjort.)
 
 
Långt inlägg, men ta det som en kärleksförklaring till alla er vänliga glada som generöst delar med er av vad ni vet, och inte minst till er som sköter forumet och alltihop.
-------------------------------
(Detta var faktiskt inte ironiskt menat - jag skrev det när jag bara hunnit se Jojjes inlägg, inte de senare som gått från fråga till påstående... men OK - jag gillar inte heller att nån åker snålskjuts på mig.  
Hoppas ni inte känner er utnyttjade längre, å egna eller Anbytarforums vägnar. Det går ju annars an att helt enkelt låta bli att försöka hjälpa folk med upplysningar, om man inte känner för det. Kan vara onödigt att sprida sina slutsatser om folk på nätet innan man kollat fakta ordentligt.)
--------------------------------------
 
Vänliga hälsningar  
Magdalena

2007-02-09, 02:13
Svar #7

Magdalena Agestam

Måste bara förtydliga lite om Flora Nordica och Riksmuseet, som kommit på tapeten ovan:
 
Jo jag jobbar inom Flora Nordica.  
Men OBS projektet har alltså inget alls med detta personhistoriska sökande att göra! Det sköter jag på obetald tid, nätter och så.  
 
Flora Nordica har redan gett ut sitt historiska kapitel (inte så utförligt, hela den nordiska botanikhistorien täcks in på ganska få sidor):
se under den ovan citerade hemsidan www.floranordica.org och klicka vidare för att se lite lite om Flora Nordicas General Volume.  
 
Och jo, projektet är knutet till Naturhistoriska Riksmuseet, har sin fasta adress där numera.
Flora Nordica är dock finansierat via Vetenskapsakademien, men numera helt med externa anslag.
 
Floran är för övrigt i stor utsträckning ett ideellt projekt - sedan förra året är jag ensam anställd, och så får några personer på olika museer i Norden lägga en del arbetstid inom tjänst (i mån av tid) för att skriva om de växtsläkten de är specialister på, och ge synpunkter på manus och liknande. En rad andra personer, varav många amatörer*, bidrar på sin lediga tid genom att skriva, läsa, rätta och komplettera manus.  
 
[* amatörer i den meningen att de inte är botanikutbildade på universitet, och att de ägnar sig åt botanik utan att tjäna pengar på det]
 
Nu är projektet snarast nedläggningshotat. Det finns många som slåss om forskningsanslagen, och vi fick avslag i höstas.  
Har någon tips om någon generös anslagsgivare så hör gärna av er!! ;)
 
Med vänliga hälsningar
Magdalena

2007-02-09, 09:47
Svar #8

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Magdalena,
 
Bra att du förklarade närmare runt projektet Flora Nordica och att du kollat av med anbytarvärden. Det är säkert många som hjälper till om de får bakgrunden klar för sig. Bristen på anslag är allmän idag, så vet man att projektet bygger till dels på ideell grund så är det lättare att få en positiv inställning. Egentligen är det ju ett intressant projekt, även för släktforskare!

2007-02-09, 09:59
Svar #9

Utloggad Jan Jutefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4731
  • Senast inloggad: 2014-07-06, 10:38
    • Visa profil
Jag kan inte förstå att det skulle göra någon skillnad på vem som frågar. Det är ju absurdt att bara amatörer (och ideellt arbetande) skulle få fråga.
Jag tänker fortsätta svara på frågor som jag kan svara på, oavsett vem som frågar!

2007-02-09, 11:38
Svar #10

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Hej Jan
 
Jag har den föga trevliga uppgiften att i mitt jobb kontrollera studenters (och professionella forskares) uppsatser, det är också ett jobb som till stor del får göras på fritiden. Då blir man lätt miljöskadad eftersom det tyvärr finns en liten del som låter andra göra jobbet och sedan påstår att det är deras eget arbete. Därav min och flera andras undringar. När vi nu vet att detta är ett behjärtansvärt projekt med finansieringsproblem så kanske det finns ännu fler som vill hjälpa till. Jag svarar själv gärna och ofta på frågor här bara för att jag tycker det är roligt.

2007-02-09, 12:47
Svar #11

Utloggad Jan Jutefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4731
  • Senast inloggad: 2014-07-06, 10:38
    • Visa profil
Jag tycker väl kanske att det är stor skillnad på att låta andra göra jobbet och att försöka få några uppgifter.
Jag tycker mig märka en viss snobbism i denna spalt från vissa personer.

2007-02-10, 00:47
Svar #12

Utloggad Jojje Lintrup

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1204
  • Senast inloggad: 2014-12-16, 14:51
    • Visa profil
Jag tog initiativet till att ifrågasätta syftet med Magdalenas frågor, och det har jag absolut ingen anledning att ångra. Magdalena hade nämligen ställt upp en hel sörv med frågor rörande en grupp herrar som alla hade det gemensamt att de var botanister. Hade det rört sig om någon enstaka fråga, hade jag inte reagerat, men det rörde sig om sexton personer, och då är det svårt att tro att det rör sig om släktforskning, utan att det snarare är något annat.
Som Chris också beskriver i sitt senaste inlägg, är det mycket vanligt att studenter genar och ber andra göra deras jobb. Jag får sådana förfrågningar varje månad via min hemsida om Argentina.
Det är alltså således önskvärt att om man ber om en sådan omfattande hjälp som detta rör sig om, att man åtminstone berättar vad det rör sig om för arbete man utför. Detta av respekt för de som lämnar uppgifter, och som garanti för att arbetet inte sedan används utan att de som bidragit också får sin del av äran.
Jag hoppas att Magdalena förstår min utgångspunkt, och att hon respekterar den, så som jag kan respektera att man ibland behöver en hjälpande hand av frivilliga när så behövs.

2007-02-10, 02:24
Svar #13

Utloggad Kaj Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 628
  • Senast inloggad: 2009-03-25, 06:41
    • Visa profil
Det finns många hamnkaptener här. Om man upprörs över Magdalenas frågvishet kan man ju scrolla förbi, det är enkelt.
 
Om man, som jag själv, tycker att siten kan vara värdefull ur många perspektiv, så kan man stanna till och fundera på om man vill bidra.
 
Man måste ju inte iträda sej rollen som ordningsman och riktkarl....

2007-02-10, 10:00
Svar #14

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Jag ska först vara ännu tydligare med att be Magdalena om ursäkt, hon hade tom kollat av med anbytarvärden och hade ett gott syfte med sina frågor. Då är det bara bra om vi kan bidra till ett intressant projekt. Tyvärr är jag, liksom Jojje och flera andra, lite miljöskadad i frågan, den lilla lärargenen slog till igen!
 
Till den mer principiella frågan: Det är bara roligt om släktforskning kan bidra till mer än en massa namn i en databas som ligger hemma i hårddisken. De resultat som många jobbat med under lång tid kan ju vara av stort intresse, inte bara för släktforskare, som Magdalenas frågor visar. Kanske kan släktforskningen nå en större publik än (ofta uttråkade och försummade) nära och kära. Detta är i linje med styrelsens beslut att undersöka möjligheten till pdf-baserade släktutredningar på nätet. Det finns säkert massor av forskning som aldrig når sin fulla potential. Kan vi hitta nya kanaler för detta är mycket vunnet.

2007-02-10, 10:31
Svar #15

Utloggad Jojje Lintrup

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1204
  • Senast inloggad: 2014-12-16, 14:51
    • Visa profil
Bäste Kaj, jag förstår att nu fått en chans att ironisera över begreppet hamnkapten, och en chans att ge mig en känga för den diskussionen. Men tyvärr, jag betraktar mig inte som sådan, och det av två orsaker:
För det första har jag aldrig ifrågasatt Magdalenas rätt att ställa frågorna, bara bett henne att förklara sitt syfte. (Läs mitt första inlägg en gång till!) Jag har heller vare sig varit ironiskt eller plump mot henne. Bara rak.
För det andra så tycker jag att det är helt OK att göra som hon gjort, fast med tillägget att man förklarar vilket syfte man har, så att det står klart för alla. Jag har själv ställt frågor av denna art, t.ex. efterlyst rovdjursdödade personer. Men då finns ett klart syfte beskrivet.
Hamnkaptenen ägnar sig åt att tala om för folk att man måste forska själv för att finna ett nöje i släktforskningen - och ifrågarsätter rätten att ställa dumma frågor i detta forum. I hamnkaptenens ögon är det en synd att släktletare frågar sig fram. I mina ögon är det förbaskat synd att vissa studeranden tyvärr fuskar sig fram i tillvaron... Jag skulle dessutom bli ytterst förbannad om jag kom på att den jag hjälpt med en släktforskningsfråga visar sig vara uppdragsforskare!
Märker du skillnaden, Kaj?

2007-02-10, 10:43
Svar #16

Utloggad Helene Jorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6190
  • Senast inloggad: 2020-01-15, 20:53
    • Visa profil
Jag tycker både Jojje, Chris och Jan har poänger med sina inlägg. Jag håller med er alla tre på olika punkter.
 
Nu har det ju framkommit att det är ett forskningsprojekt. Frågan är ju HUR Magdalena vill bedriva sin forskning och vad som känns rätt för henne. En fråga bara Magdalena kan svara på. Det torde inte vara svårare för Magdalena, än för någon annan amatörforskare att i första hand ta del av de källor som som redan finns; Lands- och Stadsarkiv, kyrkböcker på nätet, redan gjorda släkturedningar, tex Svenska Släktkalenderna och därefter jämföra de olika källorna mot varandra. Sen är ju Magdalena NATURLIGTVIST hjärtligt välkommen att rådfråga AF vid behov. En självklarhet som ska vara lika för alla, oavsett syfte med sin forskning.
 
Helene

2007-02-10, 11:53
Svar #17

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
Problemet för Magdalena är ju att hon som forskare kommer från ett helt annat håll, och därför inte har kännedom om den rika flora som finns av matriklar och släktböcker och annat i den vägen som finns, och det är sådant vi kan hjälpa henne med.  
 
För henne säger t.ex. ett namn som Liljenstolpe inte pling! och Elgenstierna, som det i alla fall gör för mig, och då blir det förstås en massa frågor.

2007-02-10, 14:41
Svar #18

Utloggad Kaj Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 628
  • Senast inloggad: 2009-03-25, 06:41
    • Visa profil
Jo, nu märker jag skillnaden Jojje
 
Hoppas du kan få bra hjälp här, Magdalena!

2007-02-11, 19:24
Svar #19

Utloggad Jan Andersson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 249
  • Senast inloggad: 2015-09-07, 16:58
    • Visa profil
Förlåt, men jag vet heller inget om Elgenstierna eller Linljenstolpe!
 
Är dessa några släktforskargurus?
 
//Jan Andersson

2007-02-11, 23:24
Svar #20

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
Jan, Elgenstierna är kortnamn för ett verk i 9 band om svenska adliga ätter. Liljenstolpe är en av dessa, som alltså finns redogjord för i Elgenstiernas bokverk.
 
Om du följt diskussionerna här någon tid, så ser du många referenser till just Elgenstierna.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna