ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Lindgren, Peter  (läst 2386 gånger)

2002-06-16, 14:38
läst 2386 gånger

Åke Roos

Finns det någon som vet mer om skådespelaren Peter Lindgrens härstamning? Det har sagts att han var av resande-stam. Stämmer detta?

2002-06-16, 20:42
Svar #1

Ingrid Bergström

Jag svarar ur minnet nu: Det kunde man väl tro både genom namnet och genom att han spelat sådana roller, men svaret står nog i Myggans nöjeslexikon. Han var bror till filmregissören Lars-Magnus Lindgren och deras far en ingenjör, som arbetade för ASEA i Leningrad. I Vem är det är faderns titel dir och står bara initalierna E M L. Jag tror att fadern också står i Svenskt Biografiskt Lexikon. Modern Maria f Lindholm (till Lars-Magnus enl Vem är det)

2002-06-16, 21:32
Svar #2

Utloggad Carl-Fredrik Hanzon

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 1959
 • Senast inloggad: 2018-08-09, 16:27
  • Visa profil
Han var f.ö. far till skådespelerskan Monica Nielsen (detta namn från hennes styvfar, som jag vill minnas hette Gunnar Nielsen [rätta mig om jag har fel!], g m Marianne Nielsen), och således morfar till Petra Nielsen och Paula Nielsen.

2002-06-16, 21:37
Svar #3

Utloggad Anders Berg

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 7651
 • Senast inloggad: 2021-03-04, 09:40
  • Visa profil
  • Scangen
Det stämmer att Edvin Mauritz Lindgren finns med i SBL. Så här står det:
 
Lindgren, Edvin Mauritz, f 20 juni 1878 i
Tingsås, Kron, † 20 mars 1940 i Sthlm,
Bromma. Föräldrar: byggmästaren Peter
Magnus L o Gustafva Petersdtr.  
G 20 maj 1907 (enl vb för Gbg, Masth) i
Reval, m Maria Kristina Lindholm, f 13 nov
1881 i Gbg, Domk, † 16 jan 1944 i Sthlm,
Bromma, dtr till kamreraren Nicolaus Alfred
L o Augusta Torén.
 
KGFs CD bekräftar föräldrar och födelsedatum. Fadern kallas här snickare och platsen de bor på är Stenfors i Tingsås socken. Föräldrarna gifter sig 1861 23/3 i Nöbbele. Han är hemmansägare i Kåramåla, född 1837 och hon piga i Wärlanda Karsagård, född 1839.  
 
Födelsenotis för Peter Magnus Lindgren hittar jag inte på CDn.

2002-06-19, 21:21
Svar #4

Ulf Ståhlberg

Det här inlägget anknyter delvis till ovanstående diskussion, så ursäkta avvikelserna. Hursomhelst, i en del släkter tar de konstnärliga anlagen ut sin rätt - ibland kombineras detta med en spännande, exotisk familjebakgrund. 
 
I sin tunna, men öppenhjärtiga självbiografi (minnesbok, kallar författarinnan densamma) Lillan (1987) berättar skådespelerskan Marianne Nielsen något om sina anor. Hennes far, byggmästaren Ernst Lundberg, föddes i Gävle. Enligt en familjetradition var hans biologiske far en mycket högt uppsatt person på Kungliga Slottet. På ett ungdomsporträtt uppvisar han samma mörka lockar, som bl a kännetecknade Oscar I och dennes far, marskalk Bernadotte. (Det hör till saken, att Lundbergs mor hade varit anställd på Stockholms slott kring 1840.) Hur många svenskar som tror sig vara oäkta Bernadotte-ättlingar är obekant, men sägnerna vårdas ömt...
 
Marianne Nielsens (f. Lundberg) skånska mormorsmor sägs ha haft en zigensk far. Det är förstås möjligt - liksom att han kunde ha tillhört en s k resandesläkt. Fotot på MN:s mor framhåller onekligen hennes vackra, sydländska drag.
 
MN fick barn i det olyckliga äkteskapet med skådespelaren-kollegan Peter Lindgren, som påstås härstamma från en vallonsläkt (vilken då?) och som dessutom hade en mor med kosackrötter. (Mycket riktigt, som tidigare nämnts, var Peter Lindgrens far representant för Asea i Ryssland, men barnen växte upp i Sverige.) Deras dotter är alltså aktrisen m m Monica Nielsen , som i förbindelsen med den ungerskfödde konstnären Adam Inczedy-Gombos fick döttrarna Paula och Petra Nielsen, den sistnämnda en artist med internationell genklang inom showbiz. Efternamnet Nielsen kommer fråm Marianne Lundberg-Lindbergs äktenskap med den norskättade aktören Gunnar Nielsen.
 
MN:s syster Merit Lundberg gifte sig med Bo Hertzman-Ericson (vars mor, författarinnan och kvinnosakskvinnan Gurli Hertzman-Ericson var väninna till Mariannes och Merits egen mor) och fick barnen Li Hertzman-Ericson(den kända konstnärinnan)och Lo Hertzman-Ericson (den kände fotografen). Lo H-E har tillsammans med Henrietta Palmius-Wallgren dottern Pernilla (Wallgren), gift första gången med författaren Klas Östergren och andra gången med danske filmregissören Bille August. Pernilla Augusts berömmelse överträffar med åtskilliga magnituder hennes tremänning Paula Nielsens. I en fjärran galax, i de aktuella Star Wars-episoderna, är hon ju farmor till hjälten Luke Skywalker.
 
Gästrikland, Skåne, Ryssland, Norge, Danmark, Ungern och yttre rymden - bernadotter, valloner, zigenare, kosacker och kosmiska kändisar - ja, det är väl en familjeblandning som heter duga!

2002-06-19, 23:52
Svar #5

Utloggad Anders Berg

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 7651
 • Senast inloggad: 2021-03-04, 09:40
  • Visa profil
  • Scangen
För vad det nu kan vara värt, så har Peter Lindgrens far onekligen ett mycket sydländsk utseende på den bild som finns i Svenskt Biografiskt Lexikon. Vallon-, kosack- eller resandehärstamning, eller är det bara försök att förklara det mörka utseendet? Det kanske var fördelaktigt att hänvisa till kosackhärstamning om man skulle göra affärer i Ryssland.
 
Ulf, jag blir nyfiken på om det i självbiografin står närmare vem systrarna Nielsens skånska mormorsmor var, hon som skulle ha en zigensk far?  
 
Man undrar onekligen hur mycket av allt detta som bara är skrönor!

2002-06-21, 00:02
Svar #6

Ulf Ståhlberg

Anders!

Jag har inte hunnit fördjupa mig i systrarna Lundbergs skånska släktrötter. Forskning pågår, så att säga. Det enda säkra är att Marianne Nielsens mor hette Astrid Karolina Elfrida Svensson. Och hennes mor, i sin tur, var döpt till Karolina Andersdotter, född i den skånska socknen Össjö den 23/5 1850.

Här finns tydligen en och annan hund begraven när det gäller Karolina Andersdotters bakgrund - enligt Marianne Nielsen var hennes mormors mormor (knappast mormorsmodern, som det antyds i självbiografin) en prästdotter, som blev gravid med den påstådde zigenarynglingen.

Oavsett vad som är sant i denna släktskröna så tycker jag att ämnet är fascinerande. Vårt lilla land skall vara stolt över sådana begåvade och berömda kvinnor som de nära besläktade Petra Nielsen och Pernilla August. Strunt samma, därför, vilken etnisk bakgrund deras förfäder än hade!

Med varm hälsning
Ulf S

2002-06-25, 01:00
Svar #7

Utloggad Anders Berg

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 7651
 • Senast inloggad: 2021-03-04, 09:40
  • Visa profil
  • Scangen
Hej Ulf och andra intresserade! Åtminstone en av dessa skrönor tycks ha viss sanning i sig. Marianne Nielsens mormor Carolina Andersdotter har resandehärstamning.  
 
Niklas Hertzman berättar för mig att han och Gert Påhlsson funnit att Carolinas farmors föräldrar är vandringsfolket Knut Lejon och Botilla Kruse. Lejon var artillerist vid Göta artilleriregemente. Jag har sedan tidigare uppgifter om dem och kan tillägga att Botillas föräldrar är borgaren och krämaren Johan Kruse och Kerstin Niklasdotter. Någon vilsekommen prästdotter hittar vi dock inte.
 
Detta som en parentes, eftersom det ju handlar om Peter Lindgrens och inte Monica Nielsens anor här. Kanske ska vi lägga upp en egen diskussion om dem.

2002-08-13, 21:50
Svar #8

Utloggad Bengt Rur

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 304
 • Senast inloggad: 2013-07-23, 20:03
  • Visa profil
Anders! Carolina Andersdotter Svensson (1850-1936) var min farmor. En begåvad och ordentlig kvinna.
Hon var dotter till den vid okänd tidpunkt före 1857 rymde drängen Anders Andersson (f. 1823) och dennes hustru Kerstin Troedsdotter (1816-1873). Den senare hade en tjuvaktig syster (belagt).
 
Anders Andersson var son till Catharina Knutsdotter (1800-1865), gift 1823 med drängen Anders Andersson (1797-1860, ej att förväxla med sonen som bar samma namn). Catharina var dotter till Knut Lejon och Botilla Kruse.
 
Släktens muntliga tradition om att Botilla skulle ha varit prästdotter kan vara helt utan verklighetsunderlag.
 
Bengt

2005-10-13, 15:03
Svar #9

Henrik Othman

I ett inlägg ovan nämns Klas Östergren.
Östergren i sin tur har finlandssvenska anor.  
farfar var tyopgraf från Åbo som flyttad till  
Sverige 1909 blev svartlistad efter storstrejken.  
Han flyttade tillbaka till Åbo. 1914 var  
svartlistningen över, och familjen flyttade åter  
till Sverige, menden åttaårige  pojken som skulle  
bli Klas´far stannade kvar, över sommaren trodde  
man men han kom att stanna kvar under hela kriget  
och levde under stort armod.
Detta återgivet till mig i en intervju av  
Östergren själv.
Men vad fadern och farfadern hette vet jag inte.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser


Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna