ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2007-03-05  (läst 2352 gånger)

2007-03-02, 00:35
läst 2352 gånger

Utloggad Ulf Sawert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1065
  • Senast inloggad: 2013-05-18, 19:37
    • Visa profil
    • ulf-sawert.tripod.com
Till Stefan Simander: Vad menar du...att dagens DNA-forskning inte räcker till för några bevis? Jag har ju själv talat med flera riktiga DNA-specialister (som gör DNA-analyser!) och de har försäkrat mig att det går att få fram sanningen ang. detta med Rudolf, till 99%! För det krävs naturligtvis säkra Bernadotte-gener att jämföra med, därför menar jag att man kan gå direkt på källan Karl XIV Johans kvarlevor! Det skulle isåfall inte vara första gången man gjorde en gravöppning av en kung, detta har ju hänt flera gånger tidigare bl. a. har man öppnat Karl XII:s grav.  
 
Sedan undrar du vad som är så märkvärdigt med Fale Bure och hans ättlingar. Men inser du inte Stefan...här handlar det om stora ting och inte om småsaker! Skulle han ha funnits så är han en av Sveriges största hjältar någonsin i historien! Frälsesläkten Bure skulle ju också då bli landets äldsta hög-frälsesläkt! Sedan härstammar ju så många människor från den moderna Bure-ätten - både i Norrland och i södra Sverige - så det är många, många människor som känner en stark delaktighet i detta, då det finns starka indicier (Johannes Bureus berättelse t.ex.) och teorier som säger att denne Fale skall ha varit stamfader för den moderna Bure-ätten (som ju har tagit sitt adelsvapen efter griftestenen i Sköns kyrka).
 
Jag tycker heller inte att man skall glömma bort de tre stora silverskatter som man hittat i området! Två av dessa, hittades ju ute i Birsta medans den tredje hittades i Stige. Stige ligger ung. 2 mil väster om Sundsvall (Indal). Den hittades nedgrävd i en åker inte långt från Indalsälven. Kanske att denna skatt grävts ned av norska vikingar som kom till Selånger på våren (där man hade sina vikingaskepp) för att fara ut i världen och plundra och bedriva handel. kanske man inte orkade bära med sig allt och grävde ned en del i åkern vid Stige(Indal)?
 
När det gäller de två andra skatterna så kan ju den ev. medeltida Bure-ätten mycket väl ha ägt åtminstone någon av dessa skatter? Har dessa medeltida Burar funnits så får man väl antaga att de också var mycket rika, det var ju en prominent frälsesläkt (iallefall enligt Bureus).
 
Börjar du förstå Stefan? Hela norrlands historia måste skrivas om!!
 
Vad säger du Stefan...passar jag till historielärare?
 
Jo, kan bara nämna det också: på måndag sänds första avsnittet av årets säsong av: Hundra höjdare! Kl. 21:55, Kanal 5. Det blir totalt 8 avsnitt och jag gissar att jag kommer in på slutet.
 
Såja Helene Jorsell...repa mod nu! Du behövs här på AF!
 
Sov gott!
 
Ulf

2007-03-02, 01:05
Svar #1

Utloggad Ulf Sawert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1065
  • Senast inloggad: 2013-05-18, 19:37
    • Visa profil
    • ulf-sawert.tripod.com
Till Robert Lind: Jag har läst igenom ditt inlägg nu och finner det meningslöst att bara göra upprepningar av sånt som redan sagts, så jag tror inte vi kommer längre i denna debatt. Däremot vill jag gärna fråga dig om en sak ang. Fal-namnet. Varför heter det: Fale-berg och inte Falberg? Varför heter det: Fale-kvarna och inte Falkvarn? Vad är din kommentar till Kent Olaussens undersökning ovan, där han bl. a. hittade två forntidslämningar som innefattade namnet: Fale-...? Borde inte forntidslämningar ha burit namnet: Fal-...? Hur kan du vara helt säker på att inte Falköping en gång KAN ha hetat Fale-köping men man har förkortat namnet med tiden till: Falköping? Kanske även Fal-bygden hetat Fale-bygden men med tiden har man förkortat ordet? Alltså...kanske Fale-... kom först...som sedan blev...Fal-...?
 
Ulf

2007-03-02, 01:35
Svar #2

Utloggad Ulf Sawert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1065
  • Senast inloggad: 2013-05-18, 19:37
    • Visa profil
    • ulf-sawert.tripod.com
Hej Arne och tack för lyckönskningen! Det är intressant med historia...särskilt den som handlar om Munktells Mekaniska Verkstad, som var med om att starta upp Sveriges industrialisering (gjorde bl. a. verktygsmaskiner). Lycka till i skogen - med din traktor - och hoppas den växer så det knakar!
 
Ulf

2007-03-02, 06:17
Svar #3

Utloggad Jan-Christer Strahlert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1111
  • Senast inloggad: 2015-01-12, 17:43
    • Visa profil
    • hem.bredband.net/strjan/
Ulf
Några norska vikingar som gräver ned skatter i Selånger tror jag inte ett dyft på. Varför skulle de ha sina skepp där när de bodde i Norge. De flesta vikingar var faktiskt handelsmän och öppnade vägar sjöledes både öster och västerut. Läs på historien bättre innan du kommer med sådana påståenden. Nedgrävda silverskatter var dåtidens bank och värdecentral. De var mer skyddade i jorden om fienden kom eller husen brann ned. Däremot om de som kände till var skatten fanns dog utan att kunna tala om det för andra i familjen, så kan de hittas i dag vid uppodling och grävning exvis. Detta står också att läsa om. Glöm dina norska vikingar samt betänk att de flesta av vikingarna var handelsmän. Det finns mycket att läsa om detta!
Jan-Christer

2007-03-02, 07:23
Svar #4

Utloggad Anna-Lena Hultman

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 409
  • Senast inloggad: 2016-04-07, 12:17
    • Visa profil
Här har två anonyma inlägg tagits bort!

2007-03-02, 08:01
Svar #5

Arne Johnsson Rämma

Stefan Simander.
Du frågar varför Fale Bure är så fascinerande.Det har jag inget bra svar på.
 
Med en GRÅLLE kan man komma långt,
med en MUNKTELL kan man komma längre.
 
Mvh.Arne

2007-03-02, 10:09
Svar #6

Utloggad Marcus Boman

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1264
  • Senast inloggad: 2024-04-16, 19:44
    • Visa profil
Att finna skatter nedgrävda i jorden behöver nödvändigtvis inte vara ett tecken på att området varit en rik centralbygd med goda ekonomiska och kulturella förbindelser med större maktcentra. I själva verket skulle det kunna vara ett tecken på att en randbebyggelse haft vissa kontakter med mer civiliserade områden, men att de saknat system att omsätta de föremål som man senare grävt ned. T.ex. varför har man funnit så många arabiska mynt på Gotland men ej i de arabiska länderna?

2007-03-02, 10:21
Svar #7

Utloggad Stefan Simander

  • Stefan Simander
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7197
  • Senast inloggad: 2024-04-14, 05:12
  • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
    • Visa profil
    • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Tack för ditt svar Ulf, men det jag menade var att när det gäller det äldre ARKEOLOGISKA materialet är det:  
1. dels inte tillräckligt kartlagt med DNA-undersökningar för släktskapsanalyser som kan jämföras med dagens befolkning och därmed oss släktforskare och därmed inte med Bure-släkten heller.
2. dels inte tillräckligt utvecklade metoder ännu för att göra annan släktskapsanalys än på rena mansidan, respektive rena kvinnosidan. Men i framtiden kanske det blir möjligt.
 
Det är alltså inte Wallinfrågan som är så osäker ur ett DNA-tekniskt perspektiv. Tvärtom, den går ju med högsta sannolikhet att avgöra, men av det som presenterats i frågan, så bedöms det rent sakligt som att du, (jag eller någon annan med liknande historier) inte har skäl att tro att du är släkt med kungen på det sätt som du tror.  
 
Om det gällde vadslagning (som mått på sannolikhet och tilltro) inför en DNA-undersökning, skulle jag tyvärr ange oddsen som minimala för din släktskap med Karl XIV Johan på det sättet (och faktiskt vara beredd att satsa en bra slant på detta om jag vore en spelare!) Vilka odds skulle du själv sätta? Hur mycket skulle du vara beredd att satsa? Med andra ord, hur övertygad är du om släktskapet i fråga?)
 
Däremot känner jag till två fall där det omvända råder, dvs där jag skulle sätta oddsen väldigt högt för släktskap med Bernadottefamiljen eftersom det finns betydligt starkare grund för detta i tid och rum (och jag skulle vara beredd att satsa en slant på det utfallet vid en undersökning, trots att jag aldrig spelar annars! Jag tvivlar på att kungahuset skulle satsa emot i de fallen, om det överhuvudtaget skulle vara aktuellt!)  
 
Att Norrlands historia behöver revideras, liksom all annan historia, är inget konstigt, utan självklart. Särskilt som nya fynd görs av arkeologerna i första hand och en och annan amatör också förstås.  
 
Min egen erfarenhet sträcker sig bara till att blygsamt ha medverkat i en religionshistorisk inventering av samiska offerplatser i Sarek 1984, inför publiceringen av en ny karta. Då gjorde vi flera nya fynd under två veckor. Inom det området finns dock betydligt större problem vad gäller arkeologi, religion och identitet än inom Sundsvallsområdet!
 
(Om du passar som historielärare har jag ingen aning och det varken kan eller vill yttra mig om. Men jag kan tänka mig att din inställning och entusiasm skulle vara mer underhållande än en rent saklig berättelse, men därmed inte sagt att det skulle vara bra kvalitet på innehållet, dvs forskningsanpassat.  
 
Det liknar väl diskussionen om Herman Lindkvists, Dag Stålsjös och Jan Guillous sätt att presentera historia jämfört med etablerade historiker. Av de etablerade är det ju Peter Englund som nått längst (ända in i Svenska Akademien) när det gäller att nå ut med sitt vetenskapliga historiska kunnande genom berättande.)
 
Till slut håller jag helt med Ulf och andra om att Helene och alla andra behövs på Anbytarforum, UTOM ANONYMA SABOTÖRER!
Stefan Simander
Gamla Uppsala + Järlåsa, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

2007-03-02, 10:45
Svar #8

Utloggad Helene Jorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6190
  • Senast inloggad: 2020-01-15, 20:53
    • Visa profil
Tack Ulf och Stefan!
 
Var väldigt nära att slänga in hatten igår men med en god natts sömn och rofylld frukost så har jag bestämt mig för att vara kvar. Det kändes extremt obehagligt igår men jag vägrar låta ryggradslösa fjantar förstöra mitt intresse för släktforskning.  
 
Hans Nordin skriver i ett tidigare inlägg att det förmodligen handlar om en person som retade sig på Lisa Qvibergs inlägg till den grad att han/hon googlade fram, den nu raderade, bilden. Jag tror precis tvärtom. Någon retade sig på att jag tog Ulfs parti i frågan och skapade två inlägg som skulle få det att se ut som om de kom från mig. Jag vill poängtera att jag inte sysslar med den typen av förnedring av människor. För övrigt, jag har aldrig träffat Lisa och kan därmed inte ens veta om fotot föreställer henne. Personen som la in länken till fotot verkar dock veta hur Lisa ser ut........!
 
Nej, jag stannar kar men jag lämnar Bure-tråden. Jag har inget att tillföra och inte den kunskapen som krävs för att göra sakliga bedömningar om Fale Bure. Jag hoppas dock att vi gemensamt kan göra trevliga och vetenskapligt säkra inlägg under andra trådar i AF.
 
Vänligen Helene

2007-03-02, 11:26
Svar #9

Utloggad Lisa Qviberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 151
  • Senast inloggad: 2019-10-12, 15:20
    • Visa profil
Okej, nu blir jag ju hemskt nyfiken. Vad är det för foto på mig som publicerades här i natt som tillsammans med någon kommentar(?) tydligen förnedrade mig som person? Jag sov själv inatt och missade alltihop. Jag vet att det finns ett par bilder på mig man kan googla fram, men dessa i sig är rätt harmlösa. Istället måste personen ifråga skrivit något riktigt elakt? Kan någon berätta vad jag missat ...
 
/Lisa

2007-03-02, 11:33
Svar #10

Utloggad Stefan Simander

  • Stefan Simander
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7197
  • Senast inloggad: 2024-04-14, 05:12
  • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
    • Visa profil
    • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Hej Lisa! Det var någon anonym som kallade sig Toker och som la in en till synes oskyldig bild som enligt bildtext föreställde dig och någon annan tjej som dansade på någon vårfest!  
 
Sedan förespeglade en anonym Trötter att det var Helene som hade lagt in bilden, vilket det inte alls var!
 
Om det var en eller två personer som gjorde detta vet jag inte, men det stred mot reglerna genom anomymiteten och var ju bara ämnat att sabotera (eller göra sig (o)lustig över diskussionen på ett tokigt och tröttsamt sätt)!
Stefan Simander
Gamla Uppsala + Järlåsa, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

2007-03-02, 11:55
Svar #11

Utloggad Allan Hansson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 219
  • Senast inloggad: 2013-11-24, 12:21
    • Visa profil
Ulf, du undrar varför heter då inte orterna Faleberg och Falekvarna: Falberg och Falkvarn? Är det helt omöjligt att Falköping en gång KAN ha hetat: Fale-köping? Är det någon som sett detta namn på samhället långt tillbaka i tiden?
 
Falköping är en gammal handelsplats. Det tidigaste belägget enligt Svenskt Ortnamnslexikon är en genitivform Falucopongs, vilket dock inte preciseras närmare än 1200-talet, och Falakopungh från 1335.  
 
Om någon vill ha en bättre belysning av begreppet fala, vilket ortnamnsforskarna bara beskriver som öppen skoglös terräng eller liknande, så vill jag rekommendera Carl Fries: Gammalsverige. Där finns ett kapitel med titeln Kring Västgötabergen, där fala preciseras som inte vilken sorts trädlös mark som helst, utan stora gemensamma betesmarker, av vilka det fanns flera i Falbygden, både uppe på platåbergen och på slätten.  
 
Falan, betesmarken var det centrala; kring falan låg byarna uppradade på samma sätt som kring Skånes fälader och kring Alvaret på Öland,
 
När det gäller ortnamnen Faleberg och Falekvarna så vet jag inte något om deras ursprung. Men det finns ortnamnsutredningar publicerade för Skaraborgs härader.
 
CD-skivan Sveriges ortnamn tar upp 14 ortnamn som börjar på Fale. Utöver dem du funderat över så är det Falebackarna i Melleruds kommun i Dalsland, Falebo i Vissefjärda, Kalmar län, Falebro i Danmarks socken, Uppsala län, Faleby i Fors socken i Bohuslän, Faledreven i Falköpings kommun, Falehaure sameviste, Falesjåkkå och Falesvagge i Arjeplog, Lappland, Falerum vid Åtvidaberg i Östergötland, Falesgrundet vid Nordmaling i Västerbotten och slutligen Faleudden vid Harg i Uppland.
 
Etymologin för dessa namn är okänd för mig, men man kan förstås anta att huvuddelen inte har något med falor att göra.
 
Jag glömde visst ön i sjön Skagern i nordöstra Västergötland med det intressa namnet Fale Bureholmen.

2007-03-02, 11:55
Svar #12

Utloggad Marcus Boman

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1264
  • Senast inloggad: 2024-04-16, 19:44
    • Visa profil
Appropå ortnamn som börjar på fal- finns det de som hävdar att detta ord är besläktat med det inledande ordet i Polen (pol-).

2007-03-02, 12:07
Svar #13

Utloggad Lisa Qviberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 151
  • Senast inloggad: 2019-10-12, 15:20
    • Visa profil
Tack Stefan. Ja, då tror jag att jag vet vilken bild det var. Lustigt att den rotades fram. Men det var alltså ingen nedlåtande kommentar till bilden vad jag förstår?  
 
Men även om bilden var harmlös och jag inte tagit illa upp, så hör sånt trams och sabotage givetvis inte hemma här.
 
/Lisa

2007-03-02, 12:09
Svar #14

Robert Lind

Ulf jag håller med det är meningslöst med upprepning av det som sagts men det jag frågade om var sånt du INTE svarat på. Men jag förstår du inte KAN förklara hur du VET dom sakerna när det bara är dina egna fantasier.
 
Svenskt ortsnamnslexikon har stavningarna Falucopogs från 1200-talet och Falakopungh från 1335. Alltså med Falu- och Fala- i början, jag blir inte förvånad om det går att hitta Fale- också. Om du varit van att forska i gamla handlingar på egen hand hade du vetat namn kunde stavas på femtielva olika sätt förr, både person- och ortsnamn. Ortsnamnen har alltså inte EN stavning som varit oförändrad hela tiden. Dom orter Kent hittade i Falbygden har Fale- i namnen för dom ligger på Falan. Och a eller u eller e som mellanled i sammansatta namn (eller inget mellanled alls)  kan variera efter omständigheterna. Läs Kalle Thorsbergs inlägg kl 00.04. Det hjälper inte hur du trixar med bokstäverna, du kan inte trolla fram nån Fale ur namnen i Falbygden!  
 
Tycker du bara det Stefan skrev om forntida småkungadöme i Medelpad var intressant? Det är bara det du kommenterar men säjer inget om det andra, att Fale Bure enligt historiska museet är en mytisk, uppdiktad person! Du är alltså som vanligt bara intresserad av uppgifter som stöder dina teorier och blundar för det som raserar ditt luftslott.
 
Du säjer Fale Bure var Hälsinglands furste som adlades av Sveriges kung och blev stamfar till en mycket rik frälseätt, du tror du hittat hans slott som lyxutrustades med en rejäl summa pengar från svenska kungen som ännu inte hade råd med egna borgbyggen, du säjer Fale var verklighetens Arn och att västgötarna döpt om den urgamla Falbygden efter den norrländska nationalhjälten. Men du kan inte hitta bevis i nån källa han ens existerat!
 
Men en sak har du rätt om, om Fale Bure var frälseman är hans ätt den äldsta frälseätten i Sverige. Frälset infördes med Alsnö stadga 1279. Fale Bure blev alltså frälseman innan det fanns nåt frälse i Sverige och det rekordet är oslagbart!  
 
Varför hade NORSKA vikingar sina skepp i Medelpad? Och sen orkade man inte bära med sej hela bytet hem utan grävde ner det i Selånger? Din fantasi är det iallefall inget fel på..... Men hade Golfströmmen ännu inte nått norska kusten under vikingatiden så där ännu var istid eller varför seglade man inte ända hem?  
 
Du behöver inte tala om för oss du skriver om hela Norrlands historia, det har vi redan märkt!
 
Tänker du följa mitt tips och fråga lokalbefolkningen i Birsta vad dom vet om din mur eller är du rädd svaret blir fel?

2007-03-02, 12:10
Svar #15

Utloggad Lisa Qviberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 151
  • Senast inloggad: 2019-10-12, 15:20
    • Visa profil
Sorry att min mailadress hamnade som användarnamn. Jag skyller på min dumma dator som inte lyder mina Ctrl+C-kommandon.
 
/Lisa

2007-03-02, 17:08
Svar #16

Utloggad Ulf Sawert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1065
  • Senast inloggad: 2013-05-18, 19:37
    • Visa profil
    • ulf-sawert.tripod.com
Hej igen! För det första...jag har INGENTING att göra med Toker och Klokers inlägg, bara så ni vet! Jag har själv mycket allvarliga problem med min hemsida och min Tankesmedja Buri som jag tror blivit kapad!!! Jag misstänker att någon främling går in och ändrar på både layout och text vilket är mycket, mycket obehagligt!
 
Kan bara nämna det också...man har just ringt från Kanal 5! Man vill ha med mig på en Supergala som skall avsluta allt, jag skall få bo på fint hotell och åka LIMOUSINE bl. a. allt bekostat av dem! Oj, oj oj....
 
Sedan verkar det som om jag kommer in redan i avnsitt nr. 2 av Hundra höjdare alltså kanske redan på måndag den 12:e!! Bara så ni vet...
 
Återkommer
 
Ulf (numera filmstjärna?)

2007-03-02, 17:28
Svar #17

Arne Johnsson Rämma

Hej Ulf.
Ett stort grattis.
Mvh. Arne

2007-03-02, 18:12
Svar #18

Utloggad Benny Borgstrand

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 989
  • Senast inloggad: 2011-10-26, 10:57
    • Visa profil
Hej Ulf,
 
Har du laddat ner denna fil och läst den ännu?
 
 Medeltid i centrum
 
Klicka på länken, du måste ha Acrobat Reader installerat.
 
Mvh / Benny

2007-03-02, 21:10
Svar #19

Utloggad Jan-Christer Strahlert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1111
  • Senast inloggad: 2015-01-12, 17:43
    • Visa profil
    • hem.bredband.net/strjan/
Ulf
Läs på lite om vikingarna, att de norska exvis inte hade sina skepp i Selånger samt att silverskatter är annat än vad du tror! Läs på historien innan du kastar ut dina tankar!
Det hinner du mellan simmning och att vara filmstjärna!
Jan-Christer

2007-03-02, 22:15
Svar #20

Utloggad Marcus Boman

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1264
  • Senast inloggad: 2024-04-16, 19:44
    • Visa profil
Jag tycker att skrönan om Fale Bure och hans gärningar gentemot tidigmedeltida kungligheter påminner starkt om en annan historia, uppdiktad, omgjord eller återberättad av Erik Fernow (1735-91). Enligt Fernow tog en rik och mäktig odalman vid namn Markus i Skoga, Älvdalen, Värmland, på sig uppdraget att uppfostra den unge norske prinsen Sigurd (Harald Gilles sonson) under några år. En intressant och spännande berättelse som enligt Fernow fortfarande kan återberättas bland traktens ortsbor under hans vistelse där. Problemet är bara att det med största sannolikhet aldrig existerat någon storbonde vid namn Markus på denna plats i Värmland under denna tid och själva uppfostran av prinsen sköttes av allt att döma av en bonde Markus på Skog i Ringsaker, Norge. Fernow har med andra ord avsiktligen eller aningslöst återgett en helt osann berättelse. Och han verkar ju inte vara ensam om att ha återgett sådana berättelser.

2007-03-03, 06:08
Svar #21

Utloggad Anna-Lena Hultman

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 409
  • Senast inloggad: 2016-04-07, 12:17
    • Visa profil
Ytterligare ett anonymt inlägg har tagits bort!

2007-03-03, 17:55
Svar #22

Utloggad Ulf Sawert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1065
  • Senast inloggad: 2013-05-18, 19:37
    • Visa profil
    • ulf-sawert.tripod.com
Hej alla! Har kört taxi hela natten och skall snart iväg igen därför hinner jag bara med några korta svar nu.
 
Till Jan-Christer Strahlert: Om du söker på: Nacksta by i Sundsvall på google, så får du upp inf. angående detta, där finns också källor redovisade längst ned. Låt mig bara få citera följande stycke från denna sida: Vi vet (bl. . genom fynden i järnåldersgravarna) att här drog norska vikingar upp sina skepp på höstarna och red och vandrade sedan efter den urgamla färdleden längs Ljungan till Borgsjö,...............På vårarna återvände de i motsatt riktning, rustade sina skepp och for ut på nya handesfärder.
 
Sedan...ang. debatten om namn som börjar på Fale- och Fal-, se bara på namnet Byrestad som Birsta hette på 1500-talet. Här har alltså e:et fallit bort med tiden, Byre-stad har blivit Bire-stad för att slutligen förkortats till Birsta. Varför skulle inte samma sak kunnat hänt Falköping? Om det är som skribenterna ovan visat, att det är Fal-...som gäller, VARFÖR börjar då namnet på två fornlämningar på: Fale?
 
Till Benny: Om du lagt ut länken tidigare, så har jag redan kollat upp den!
 
Vi ses!
 
Ulf

2007-03-04, 07:50
Svar #23

Utloggad Peter Tunviken

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 71
  • Senast inloggad: 2024-02-17, 08:32
    • Visa profil
Här är några av de Ulf kämpar emot i 100 höjdare:
 
http://www.kanal5.se/templates/page.aspx?id=17329
 
Om Bo Y von Styrk står det bl.a.:
Bo Y von Styrk har nämligen på sitt alldeles egna (och inte ALLTID så pedagogiska) sätt förklarat för oss att Stonehenge är resterna av ett gammalt rymdskepp som landade här för. åh. låt säga tio tusen år sen (om vi kommer ihåg fel här, Bo, så ber vi om ursäkt, men det var bara så många intryck som flög genom luften när vi sågs, och när du vecklade ut världskartan och spände upp den på din köksvägg så var vi farligt nära förvirringens gräns, men det känns okej för ibland gällde det även dig, kändes det som).

2007-03-04, 11:47
Svar #24

Utloggad Helene Jorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6190
  • Senast inloggad: 2020-01-15, 20:53
    • Visa profil
Jag hade lovat mig själv att hålla mig ifrån denna diskussion men så dyker det upp en ny stjärna som bara är intresserad av att förnedra Ulf och andra människor.  
 
Peter Tunviken, vad har ovanstående med Bure att göra?
 
Helene

2007-03-04, 20:59
Svar #25

Utloggad Peter Tunviken

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 71
  • Senast inloggad: 2024-02-17, 08:32
    • Visa profil
Har jag förnedrat Ulf? Det var ju Ulf själv som meddelade under den här diskussionen att han skulle vara med i 100 höjdare, meddelade när han skulle vara med och lämnade uppgifter o.s.v. Jag blev nyfiken, gick in på Kanal 5?s hemsida och tittade på information om programmet och gjorde ett utdrag som visade en av de Ulf ska möta i serien och lade in det här. Jag gillar Ulf och hans teorier och entusiasm och jag hoppas han får rätt om sina teorier om Fale Bure en vacker dag. Jag gillade även förra säsongen av 100 höjdare, såg alla avsnitt utom ett och jag gillar människor som brinner för något. Jag tror knappast Ulf känner sig förnedrad av mitt inlägg, men tydligen gör du det Helene Jorsell!

2007-03-04, 21:11
Svar #26

Lennart Lindström

Om man läser Leif Grundbergs doktorsavhandling, Medeltid i centrum, som behandlar Ångermanland och Medelpad (se länk ovan) och Thomas Wallerström doktorsavhandling, Norrbotten och Sverige och Medeltiden, så konstaterar man att en för Bureätten viktig fråga fortfarande saknar ett bra svar.
 
Det kännetecknande för Bureättens tidigaste generationer är att de finns i Västerbotten runt Umeå och Skellefteå älvdalar, vidare att dessa verkar vara kulturellt annorlunda, plus att de inte synes vara handelsmässigt förbundna med varken Norrbottensgruppen (=exploatering från Sydsverige) eller Medelpadsgruppens kultur. Jag testar f n indicier för en koppling mellan människorna i Västerbotten och den tvåtusenåriga högkulturen i Vasa-Korsholm (Novgorod?), som arkelogerna på 1990-talet funnit i Österbotten, och som således på medeltiden var närmaste högkultur för Västerbotten, och faktiskt bara en dåtida dagsrodd bort från den västerbottniska kusten. Indicier finns, men bevis? Svaret blir bara mängder av nya obesvarade frågor.
 
Västerbottens historia denna tid är enligt Västerbottens Museum helt annorlunda än regionerna såväl norr som söder om de älvdalar där Bureättens äldsta generationer enligt Johan Buréus fanns.
 
När Bureätten växer i inflytande visar Leif Boströms kartläggning, att dessa människor från Västerbotten går sin egen väg med Gävle som västerbottningarnas viktigaste handelsväg. Berodde detta på att handelsvägarna österut stängdes när Korsholms fästning (anlagd 1360, dvs bara några år efter det Digerdöden förmodligen härjat i detta gamla handelsområde?) stoppade trafiken österut? Detta är en fråga långt intressantare än den lekstuga, som denna tråd urartat till.  
 
Bortsett från fablerna om Fale Bure, så finns det faktiskt inga som helst kopplingar mellan Sundsvallsregionen och Bureättens tidigaste kartlagda generationer i Västerbotten. Däremot finns det ännu många obesvarade frågor kring Bureättens ursprung, t ex varför blev Gävle då så viktigt för dessa människors handel och förflyttningsmönster i norr?
 
Så enligt dessa utgångspunkter, så har Ulf Sawerts teser inte ett skvatt med Bureätten att göra, detta oaktat vilka ruiner han må ha funnit. Därför tror jag att alla seriösa Bureättsforskare håller sig borta från denna diskussion tills vidare.  
 
Jag kommer inte heller att svara på frågor eller motargument med anledning av ovanstående inlägg. Den seriöse forskaren hittar alla källor , frågor och ev svar under de olika rubrikerna i Bureättsdiskussionerna. Denna fråga är, i avsaknad av nya hållbara fakta, slutdiskuterad även för min del.

2007-03-04, 21:30
Svar #27

Utloggad Ulf Sawert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1065
  • Senast inloggad: 2013-05-18, 19:37
    • Visa profil
    • ulf-sawert.tripod.com
Hej! Nu har jag lite mera tid att skriva...tack till Allan för ditt fina inlägg ovan...och till Helene för din tappra kamp för anständigt uppträdande på AF!
 
Vi kan iallefall konstatera att namnet Fale-...förekommer rikligt, främst i Falköpingsområdet. Tycker att det var särskilt intressant att två FORNLÄMNINGAR i Falköpingsområdet började på namnet Fale-...detta är starka saker, eller hur?
 
Även att en ö i sjön Skagern har fått namnet: Fale Bureholmen är ju mycket märkligt? Här ser vi ju också tydligt...att Fale-namnet satts ihop med Bure-namnet! Varför?
 
Jag hoppas att du läste artikeln på nätet som jag hänvisade till, Jan-Christer Strahlert...hoppas att du kan se nu att jag faktiskt läst en del historia? Annars finns det mycket man kan fundera över när det gäller forntiden, jag har ju läst om det mystiska bronsåldersfolket (1800-500 f.kr.) som levde efter våra kuster långt upp i norrland flera tusen år före Kristus. Plöstligt försvann de bara, inget vet varför eller vart de tog vägen?
 
Jag har dock en teori även ang. detta mysterium! Jag tror att det rörde sig om KELTER!! Det står ju utom allt tvivel, att bronsålderfolket var högt stående kulturellt och att de var konstnärligt begåvade - detta vittnar ju de många hällristningarna om. Man var också duktiga på smide och göt många avancerade bronsföremål. Vi vet att detta även gällde Kelterna.  
 
Här kommer alltså min hypotes ang. detta: klimatet började bli kallare här uppe...de sjöfarande Kelterna satte sig då i sina båtar och drog söderut...till England och Irland bl. a.!! Hur vet vi att de var sjöfarande? Många av hällristningarna finns ju vid klipphällar vid kusten, eller hur? Alltså levde bronsåldersfolket vid kusterna (och bara där?). Sedan blir det ett 500-årigt tomrum när det gäller fornfynd i norrland...eller hur?  
 
De sjöfarande? Kelterna är nu borta...sakta börjar Germanska nybyggare att anlända till norrland, både västerifrån (Norge) och söderifrån - från norr kommer Samer och Kväner. Denna tid kallas för järnåldern och dessa människor smider sina vapen och verktyg i järn, inte i brons. De är inte heller lika avancerade i sina smiden som bronsåldersfolket, inte heller lika konstnärliga.
 
Vad säger ni om detta? Har jag löst även denna gåta?
 
Vänligen
 
Ulf

2007-03-04, 22:14
Svar #28

Utloggad Ulf Sawert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1065
  • Senast inloggad: 2013-05-18, 19:37
    • Visa profil
    • ulf-sawert.tripod.com
Din debatteknik, Lennar Lindström, förvånar mig verkligen...! Först lägger du ut ett inlägg, raljerar med oss andra som skriver här och kallar vår diskussion för lekstuga, sedan avslutar du inlägget med orden: Denna fråga är, i avsaknad av nya hållbara fakta, slutdiskuterad även för min del. Men varför lade du ut ditt inlägg då? Inser du inte hur nedlåtande och kränkande ditt inlägg är?
 
Jag förstår inte hur du tänker? Först kallar du vår forskning om Fale Bure för fabler sedan skriver du att det finns inga som helst kopplingar mellan Sundsvallsregionen och de tidigaste generationerna av Bure-ätten i Västebotten. Sedan fortsätter du: Däremot finns det många obesvarade frågor kring Bureättens ursprung... Du erkänner alltså att det finns obesvarade frågor kring denna ätts ursprung men vi skall alltså inte enligt dig få FORSKA angående detta? Och gör vi det...så kallas det för lekstuga av dig!
 
Sedan är det ju lustigt med dig...först så använder du dig av Johannes Bureus forskning och tar den som grund för dina analyser av Bure-ätten, men i nästa andetag är du beredd att TOTALT ignorera samma persons uppgifter om t. ex. Fale Bures levnad i Birsta!? Vem är du egentligen Lennart Lindström? Du som kan vraka och välja, vad som är sant och vad som är fabler? Är du någon allvetare av något slag?  
 
Ulf

2007-03-05, 01:56
Svar #29

Utloggad Ulf Sawert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1065
  • Senast inloggad: 2013-05-18, 19:37
    • Visa profil
    • ulf-sawert.tripod.com
Jo, även om Lennart Lindström redan har deklarerat att han inte tänker svara på några frågeställningar ang. sitt inlägg ovan (en högst anmärkningsvärd debatteknik!) så dristar jag mig till att ändå komma med några kommentarer på vad han sagt ovan.  
 
Låt mig först få citera några meningar från boken: Jarlens Sekel, skriven av historieprofessor Dick Harrison (utg. år 2002), sid. 548-549: Dessutom gällde Hälsingelagen på andra sidan Bottenviken, som i 1323 års svensk-ryska fredstraktat benämndes Hälsingehavet (helsingh haff). Här ser vi att under 1300-talet lydde områden i Öster-botten under Hälsingelagen. Vi läser även att havet emellan Sverige och Finland kallades: Hälsingehav. Av detta kan jag bara draga den uppfattningen att delar av Öster-botten var inkorporerad med det gamla Hälsingland - som vi alla vet hade sin viktigaste centralort i Selånger och Birsta!  
 
Nu påstår Lennart Lindsröm, att det inte finns några som helst kopplingar mellan Sundsvallsområdet och den Västerbottniska Bure-ätten. Istället menar Lennart att man skall vända blickarna mot Öster-botten för att kunna förstå utvecklingen av delar av Västerbotten. Men, som jag ju visat ovan så LYDDE ju delar av Österbotten (under medetiden) under Hälsingland -som ju styrdes från SUNDSVALLSOMRÅDET! Har Lennart noterat detta faktum?
 
Nu måste ju även tilläggas, att detta var en brytningstid för norrland då man under denna tid infogades under riksstyrelsen, men det gick säkert långsamt, så man kan nog förmoda att stormännen i Medelpad hade mycket att säga till om här i närområdet (och förmodligen även i Österbotten?) under lång tid framåt.
 
Sedan skriver Lennart att: de områden där den Västerbottniska Bure-ätten breder ut är kulturellt annorlunda än områden både norr och söder om dessa. Men skulle inte den enkla förklaringen till denna ovanlighet KUNNA  vara: att den Västerbottniska Bure-ätten bara var en gren av en av sveriges mest prominenta frälsesläkter!? Därav dess ovanlighet? Många skrattar nu gott åt dessa ord...men det kan inte hjälpas...de måste sägas!
 
Vänligen
 
Ulf

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna