ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2000-11-24  (läst 1982 gånger)

1999-01-05, 19:30
läst 1982 gånger

Utloggad Urban Sikeborg

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 655
  • Senast inloggad: 2024-04-08, 01:52
    • Visa profil
Redan Johan Bure kunde i sin släktbok från omkring 1600 redovisa ett fantastiskt antal Bureättlingar. Jag har inte gett mig på att räkna dem, men skulle gissa på att det rör sig om ett par tusen. Det är därför inte förvånande att så pass många släktforskare är av Burehärkomst; det är kanske mer märkligt att inte alla är det.
 
Som jag ser det är inte problemet att det inte finns tillräckligt med information och forskning om Bureätten. Åtminstone en av avskrifterna av Johan Bures släktkrönika finns tillgänglig på mikrokort för den som vill gå bortom senare tillägg och förvanskningar av Nils Burman, Riddarhuset & Company. Jag tror att problemet ligger i att det tidigt kom så pass mycket prestige i att vara av bureisk stam, och att därför frågetecknen kring Burätten mer behandlats som en fråga om tro än om vetande. Som jag också skriver i min artikel 1996.
 
När jag sökte efter Bureätten på Internet för något år sedan var resultatet inte alltför uppmuntrande när det gällde källkritik och krav på redovisande av källor. För ett par dagar sedan gjorde en snabb sökning och fann fyra släktforskarhemsidor som berörde Burarna. Hur redovisar de sin Burehärstamning?
 
1. Christer Öbergs släktforskarsidor (http://hem.passagen.se/chob4132/)
Christer har en särskild sida om Bureätten (http://hem.passagen.se/chob4132/bureatte.htm), som föredömligt går tillbaka till Anders Olofsson i Bure på 1400-talet, alltså den person som jag för min del anser bör betraktas som den äldste historiskt säkerställde medlemmen av släkten.
 
På minussidan noteras att han anger fiktiva födelseår utan att ange att de är fiktiva och att han kallar alla medlemmar av släkten med tillnamnet Bure. (Det var förhållandevis få personer som tog namnet Bure eller Burman som tillnamn. Praxis är ju annars att ange släktnamnet inom parentes om inte personen själv kan beläggas ha burit det och om man vill visa släkttillhörighet.) Därför står Anders Olofsson upptagen som ”Anders Olofsson-Bure”, född 1425 i Bureå, och så vidare. För de övriga framgår i vissa fall inte varifrån uppgifterna hämtats. Åtminstone data före kyrkböckernas tillkomst borde vara ordentligt belagda med källhänvisningar.  
 
Som en liten not kan nämnas att uppgiften att Johan Bures släktbok skrevs 1610-1612 bör ändras till ca 1600-1608, med vissa senare tillägg [förf., ”Johan Bures släktbok över Bureätten. Tillkomst och tillförlitlighet”, Släktforskarnas årsbok 1996, s. 249].
 
2. Robert Edlunds hemsida (http://home2.swipnet.se/~w-26015/)
På sidan över hans farmors farfar Daniel Anderssons anor (http://home2.swipnet.se/~w-26015/daniel.html) återfinns också medlemmar av Bureätten.  
 
Robert använder likaså utan urskillning Bure som ett regelrätt släktnamn för äldre personer (se ovan). Han anger också att en av Burarna, Sven Persson, var hövitsman i Barkesta i Harmånger, en ortsangivelse som tidigast kan beläggas i en ordentligt förfalskad genealogi från omkring 1620. Uppgiften att hans hustru var en Margareta Bosdotter från Hälsingland dyker inte upp förrän ungefär två sekel efter att hon skulle ha levat; inte ens Sven Perssons sonson, som Johan Bure intervjuade, nämner något om henne. Att dessa uppgifter inte har något historiskt värde är ingen nyhet [jämför a.a., s. 269].
 
Om Sven Perssons farfar Fale Olofsson uppger Robert: ”Underlagman i Västerbotten. En förståndig och tapper riddare, höfwidsman för krigsfolket i konung Albrechts tid, bosatt i Bure, Skellefteå (AC). Troligen en uppdiktad person.” Dessa uppgifter är alla sena och härrör inte från Johan Bure eller Sven Perssons sonson, och bör därför inte tas med överhuvudtaget. Att Fale Olofsson troligen är en uppdiktad person är ett lite för kategoriskt uttalande, även om också jag skulle ha följt Roberts exempel och satt ett frågetecken före namnet.
 
Robert markerar att Fale hin unge och Fale hin gamle inte hör hemma i någon seriös släkttavla. Det skämmer därför lite att han trots detta tar med de bakre leden till Fale (Bure) d ä, även om det sker med en tydlig reservation att dessa släktleden är ”icke belagd kuriosa” som ”saknar stöd i det historiska källmaterialet” och som inte har något med verkligheten att göra. Man kan vara säker på att därigenom uppgiftena faktiskt kommer att tas med i släkttavlorna, i bästa fall med någon slags reservation, och fortsätta att spridas; inte alla släktforskare förstår helt och fullt vad källkritik innebär. Kuriosa har inget med släkthistorisk forskning att göra.
 
3. Familjen Lindqvists hemsida (http://user.tninet.se/~zei708x/)
Annika Lindqvist har ett mycket omfattande och imponerande material om sin släktforskning på sin hemsida, som dock lider av en allvarlig svaghet. På sidan om hennes anor nämner hon att hon också härstammar från Buresläkten, och fortsätter: ”Kan kanske anses mer som en saga än riktiga fakta, men visst är det skojigt att ha några anor ner till 900-talet även om det av en del anses som lite oseriöst som forskning betraktat!”
 
Hon går sedan tillbaka ända till Tord i Byr på 900-talet, och återger utan någon som helst reservation på de berörda sidorna alla de uppgifter som ingår i den fullt utvecklade Buregenealogin från 1800-talets början. Den enda källa som anges är 700 Anor Under Tio Sekel av Lars Bäcklund, Linköping. Bäcklund, som är en mycket sympatisk person, lade för en del år sedan ned ett stort arbete på att sammanställa alla Bureättlingar som fanns upptagna i litteraturen; någon egen källforskning tycks emellertid inte ingå i större mängd. Resultatet blev i praktiken också en sammanställning av alla förfalskningar och förvanskningar som någonsin förknippats med Buregenealogin. De grenar jag själv tittat på innehöll så många felaktigheter att materialet för min del var oanvändbart som källa, men värdefullt som exempel på hur Bureätten en gång uppfattats.
 
Annika är en erfaren väl prövad släktforskare. Jag blir därför oroad av att hennes enda, väl undangömda reservation är att det hela ”kanske” kan ses mer som saga än fakta, ”även om det av en del anses som lite oseriös som forskning betraktat”. Det är min mening att den släktforskare som inte anser att detta är oseriös forskning inte är någon släktforskare. Jag förstår naturligtvis att det också här fråga om att återge den gamla mytiska Bureätten som ett kuriosum. Vad man gör genom att ändå ta med något som inte har det minsta av historiskt värde är emellertid att försäkra sig om att dessa gamla myter och förfalskningar fortlever. Vem är betjänt av detta?  
 
4. Welcome to the Gawell Family, av Michael Gawell (http://home2.swipnet.se/~w-24756/index.htm)
Bland Agneta Sundboms anor (http://home2.swipnet.se/~w-24756/gen/agneta.htm) finns flera personer av Buresläkten.
 
Michael väljer att gå tillbaka endast till den Moses Jakobsson i Bure(å), som levde under 1500-talets första hälft. (Enligt Johan Bures släktbok var Moses sonson till Anders Olofsson i Bure [X36, fol. 144v, Uppsala universitetsbibliotek] Åtminstone två av Moses barnbarn hörde till Johan Bures sagesmän.].
 
På minussidan måste föras att personerna begåvas med namnet Bure som om det vore ett släktnamn. Källhänvisningen är också mycket bristfällig: Källor: Michael Gawell, Lars Bäcklund, E.L: Bureätten, H.O. Steinwall m.fl. Av dessa källor kan jag som utomstående bara bara identifiera Bäcklunds sammanställning, tack vare att jag redan tidigare stött på den. De andra har jag ingen möjlighet att själv gå till och dubbelkontrollera. Eftersom jag därmed inte kan bedöma uppgifterna är därför genealogin svår att använda.
 
- - - -
 
Resultatet är bättre än vad jag fick fram förra året, även om det verkar vara en bit kvar innan allt mytologiskt bråte har befriats från Bureätten.

1999-02-04, 22:33
Svar #1

David Ågren

En av mina tidiga medlemmar i vår släkt hette
Magdalena (Malin) Zakrisdotter Bure född 1604 i Själevad och död 1689.
 
Jag undrar om hon tillhör den kända Buresläkten?
 
Jag är tacksam för synpunkter

1999-02-06, 21:30
Svar #2

Utloggad Urban Sikeborg

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 655
  • Senast inloggad: 2024-04-08, 01:52
    • Visa profil
Det är möjligt att Malin Zakrisdotter är dotter till den kyrkoherde Zacharias i Själevad som var gift med Malin Engelbrektsdotter (Bure). Paret omnämns i en samtida genealogi i Johan Bures släktbok (avskrift X36, f. 136v, Uppsala universitetsbibliotek). Längre fram än så sträcker sig inte mitt material för denna gren och jag kan därför inte säga mycket mer. Kanske Carl Szabad på Sveriges Släktforskarförbund vet mer om henne (han har forskat en del om präster i Ångermanland).
 
Malin var dotter till kyrkoherden Engelbertus Laurentii, gift med en Bure-ättling och själv av påstådd Bure-härstamning; se diskussionen Bure (Zebråzynthius) under Släkter - Övriga släkter för mer uppgifter om dennes släktförhållanden.

1999-02-07, 15:49
Svar #3

Carl Szabad

David: Malin anges i L. Bygdén - Hernösands stifts herdaminne som dotter till komministern, senare kyrkoherden, i Själevad Zacharias Jonæ och Malin Engelbrektsdotter Bure. Hon är född 1604 1/9.
 
Zacharias föräldrar är okända men via hans hustru Malin kommer man in på Bureätten.

1999-02-07, 17:51
Svar #4

Utloggad Gerd Johansson

  • Gerd Johansson
  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 412
  • Senast inloggad: 2024-02-03, 19:41
    • Visa profil
Som ingift i periferien i min mans släkt finns det en Olof Rolandsson Buhre (Slottsinspektör). Det kan vara roligt att veta om han är av Buresläkten. Mer behöver jag inte ha reda på. Han var gift med Christina Lechander. En bror till henne var född ca 1624 i Skara.
Gerd Johansson
Tråvad

1999-02-08, 11:54
Svar #5

Carl Szabad

Gerd: Det var vaga uppgifter, men å andra sidan är namnet Roland ganska ovanligt i den släkten. Jag skulle tro att han är identisk med sonen till komministern, sedermera kyrkoherden Roland Olai Bure och hans hustru Katarina Björnsdotter i Nora sn (Västmanlands län). Olof torde vara född i Nora ca 1625/30 eftersom han skrivs student 1645. Han blir sedermera befallningsman på Läckö och avlider 1697 27/5 i Sunnersberg (Västra Götalands län) (Fjärdhundra kontrakts herdaminne 1593-1991).
 
Roland Olai Bure är son till kyrkoherden i Nora Olaus Laurentii Bure som 1588 bytte pastorat med Olaus Phardonis Balck i Nora i Ångermanland! Plats för förväxling alltså!
 
Vad gäller tidigare led i Bure-ätten fortlever ännu många svårutrotade myter. Där har Urban Sikeborg den definitivt största sakkunskapen i frågan då han noga penetrerat de originalhandlingar som finns kvar. Se också Släktforskarnas årsbok 1996.

1999-02-08, 21:14
Svar #6

Utloggad Gerd Johansson

  • Gerd Johansson
  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 412
  • Senast inloggad: 2024-02-03, 19:41
    • Visa profil
Carl: Det var alla uppgifter jag hade. Tack så mycket för dina upplysningar. Du (eller någon annan) har inte möjligtvis några uppgifter på ev barn till paret Olof Bure och Christina Lechander.  De skulle passa in i mina och några andras forskningar om släkten Lechander. Tack på för hand
Gerd Johansson
Tråvad

1999-04-12, 12:28
Svar #7

Uffe Svensk

Söker uppgifter om släkten Svensk i Hälsingland.

1999-04-12, 17:58
Svar #8

Carl Szabad

Uffe: Har den någon närmare koppling till Bureätten?

1999-04-12, 20:52
Svar #9

Utloggad Roland Ek

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 225
  • Senast inloggad: 2019-09-11, 11:27
    • Visa profil
Till David Ågren
 
Enl. Härnösands stifts herdam. del II sid 199:
 
Engelbertus Laurentius gift med Elisabet Andersdotter; en dotter Malin född 1581-10-01, gift med kyrkoh. Zacharias Jonae i Själevad (Y).
 
Enl. Härnösands stifts herdam. del III sid 302:
 
Elisabet Andersdotter, dotter till kyrkoh. i Skellefteå Andreas Olai och Anna Andersdotter Burea i Kåge.
Far till Anna Andersdotter:underlagsman  Anders Jacobsson i Bure.
Far till A.J.: Jacob Andersson Bure
Far till J.A.: Anders Olofsson, bosatt på gården Bureå nr 6 och är enl. Urban Sikeborg Buresläkten äldsta kända stamfar.
Namnet Bure antagligen från gården i Bureå.
 
En bror till Engelbertus, Johan Laurentius har ättlingar som kallar sig för Bure som tillnamn. Ingen koppling tycks föreligga med släkten från Bureå.
 
Olika släkter ? Vad är sanning i detta ?.
 
Roland

1999-04-16, 21:50
Svar #10

Sven Bruno

Till Gerd Johansson!
 
Olof Rolandsson Bure och Christina Lechander hade en dotter Chatarina Bure. Hon var gift:  
1.0 med Johan Bruno Befallningsman på Traneberg, Kållandsö. Johan Bruno levde 1701 men var död 1704
2.0 1711.05.09 med gästgivaren i örslösa, Anders Loftman.  
Johan Brunos far var Hans Bruno Hantverkare på Läckö slott. Han bodde 1688 på Store Hall på Kållandsö. Han dog där 1694.10.31 80 år gammal.  
 
Källa: Sv.Släktkalendern 1974  
 
 
Hoppas att detta kan vara till någon hjälp för dig    
 
 
Sven Bruno

1999-09-18, 10:18
Svar #11

Utloggad Niclas Rosenbalck

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5027
  • Senast inloggad: 2020-09-05, 21:07
    • Visa profil
Hej!
Finns det någon Påfvel Mårtensson bosatt i Uppsala bland  Bureätten?
Har sett en av de mikrofilmade 1600-tals släkttavlorna på Bureätten och där nämndes en Påfvel Mårtensson.
En av Wieselsläktens stamfädren på mödernesida är en Påfvel Mårtensson i Uppsala som avled 1597. Kanske identisk med fogden på Örbyhus  med samme namn, med förläning i Tierp, Uppland. Är det en Bureättling?

1999-10-05, 15:09
Svar #12

Camilla Dalhberg

Hjälp!
Jag har en Nicolaus Laurentii som ska vara kyrkoherde i Sidensjö eller Skorped Ångermanland(Y).
Kan det stämma?
Jag skulle vilja ha information om hans bakgrund och familjeförhållande
Tack på förhand
               Camilla

1999-10-05, 15:24
Svar #13

Camilla Dalhberg

Ja,det man inte har i huvudet...
 
Det jag skulle fråga om var är han från Bure-ätten?
I så fall hur?
 
Med vänlig hälsning
                  Camilla

1999-10-05, 19:13
Svar #14

Carl Szabad

Camilla: Nicolaus Laurentiis ursprung är okänt. Han är kyrkoherde i Sidensjö 1595-1630 och avlider 1641/46 troligen i Ulvvik i Nordingrå.

1999-10-06, 10:04
Svar #15

Camilla Dalhberg

Hej Carl!
Tack så mycket för de uppgifterna om Nicolaus
Laurentiis.
MVH
Camilla

2000-05-05, 15:15
Svar #16

Leif Boström

På min Internetplats http://home.swipnet.se/leifbostrom har jag gjort ett försök att redovisa ättlingarna till Burebönderna som Johan Bure tar med i sin släktbok kompletterat med uppgifter ur andra källor. Ättlingar redovisas till Anders, Olof och Jon Olofssöner i Bureå i Skellefteå socken.

2000-07-12, 09:44
Svar #17

Bengt Liliequist

Till Gerd Jonsson
Hej, Slottsfogden på Läckö, Olof Rolandsson Buhre, d.1697 g.m. Christina Lechander hade ytterligare en dtr, Margareta Olofsdtr Buhre f.1665,d.1725 som var gift med häradsskrivaren i Wadsbo Magnus Svensson Ek, och vars dotter Margareta Ek f.1701 i Leksberg var gift med mönsterskrivaren Jonas Carlsson Mellin, 1696-1751 och stamfar till prästsläkten Mellin i Västergötland (se Warholm)
Bengt Liliequist

2000-07-19, 20:26
Svar #18

katarina rolandsson

Hej söker efter Roland Olofsson född 1802 i norge tror jag och olof rolandsson född 1850 i frostviken .  så skulle jag vilja veta om holter i srand strömsund tack på förhan
 
 
                             katarina Rolandsson

2000-07-19, 20:39
Svar #19

Carl Szabad

Katarina! På vilket sätt är dessa släkt med Bureätten.

2000-07-20, 09:04
Svar #20

Angeli Nilsson

Katarina!
Svar angående Olof Rolandsson hittar du under Landskapet Jämtland, socknen Frostviken.

2000-07-21, 23:04
Svar #21

Utloggad Gerd Johansson

  • Gerd Johansson
  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 412
  • Senast inloggad: 2024-02-03, 19:41
    • Visa profil
Tack så mycket Bengt för ditt tips.
 
Hälsningar  
Gerd
Gerd Johansson
Tråvad

2000-11-21, 22:39
Svar #22

Elisabeth Helsing

Hej ! Litet kuriosa här i Bure-diskussionerna:
Jag heter Elisabeth Helsing, härstammar från Helsingby, Korsholm, Finland. Jag bor i Sundsbruk (Skön, Y) på Falevägen, som fram till kommunsammanslagningarna för några årtionden sedan hette Fale Bure väg. Nyfiken som jag är måste jag kolla upp detta - alla andra gator i området har koppling till universum - och finner att denne Fale hin Bure, vikingahövding i Skön,  erövrade delar av Österbotten på sina resor, bl a Helsingby, Korsholm. Forskning kan leda till de mest makalösa sammanträffanden !

2000-11-22, 01:02
Svar #23

Carl Szabad (Carl)

Elisabet!  Jo nog var det kuriosa alltid. Vad menar du med att Fale hin Bure, vikingahövding i Skön, erövrade delar av Österbotten på sina resor, bl a Helsingby, Korsholm. Det låter väl ändå lite väl sagoaktigt! Jag rekommenderar Släktforskarnas årsbok '96 där Urban Sikeborg reder ut vad som är saga och sanning i Bure-genealogin.

2000-11-22, 10:41
Svar #24

Utloggad Robert Hammarstedt

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 330
  • Senast inloggad: 2012-04-09, 23:34
    • Visa profil
    • www.hammarstedt.st
Hej Elisabeth!
Är följande citat en lokal skröna från din hemtrakt i Finland, eller finns det belägg för detta: Fale hin Bure, vikingahövding i Skön, erövrade delar av Österbotten på sina resor, bl a Helsingby, Korsholm?
/Robban

2000-11-23, 21:19
Svar #25

Elisabeth Helsing

Hej Carl och Robban ! Jag hittade en del här:
http://user.tninet.se/~das609l/bure.htm
Det andra dokumentet hittar jag inte på rak arm, det var betydligt längre sedan jag hittade det.
Elisabeth

2000-11-23, 22:36
Svar #26

Carl Szabad (Carl)

Elisabeth! Det är ju precis den typen av skrönor som Urban skriver om i det första inlägget i den här debatten! Läs det!

2000-11-24, 18:48
Svar #27

Utloggad Maud Pettersson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 20
  • Senast inloggad: 2012-10-15, 17:52
    • Visa profil
Känner någon till något mer om Herse Eriksson enligt vad jag erfar så levde han 1130-1148 dvs han blev bara 18 år hur många barn hann han få?
Jag härstammar från sonen Fale. Tacksam för svar eller hänvisningar till internet-sidor. Mina uppgifter kommer från en vänlig dam, Margaretha, jag har själv inte lyckats hitta något i ärendet så jag vore tacksam för tips från er specialister i området.
Vänliga Hälsningar Maud Pettersson

2000-11-24, 19:21
Svar #28

Utloggad Anders Lindström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 273
  • Senast inloggad: 2015-11-30, 08:35
    • Visa profil
Årtalen lär inte avse födelse- och dödsår, utan är en tidsperiod som denne Herse Eriksson var omnämd under.

2000-11-24, 21:28
Svar #29

Jonas Kuschner (Jonas)

Det är märkligt att den diskussion som Urban Sikeborg inledde med en källkritisk genomgång av de mytiska uppgifter som, trots alla försök till rensning från hans och andras sida, ännu florerar kring Bureättens påstådda tidiga historia, nu har urartat till ett utbyte av just dylika fantasianor. Vissa föreställningar är anmärkningsvärt seglivade.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna