ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Wirell  (läst 3005 gånger)

2002-09-21, 22:12
läst 3005 gånger

Utloggad Ylva Silverbern

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 514
  • Senast inloggad: 2021-12-27, 17:57
    • Visa profil
Hej!
 
INGER BENGTSDOTTER WIRELL dog 1734-07-15 i Torp, Moheda. Hon var gift med frälseinspektoren Sven Humble. Om någon kan hjälpa mig med ytterligare upplysningar om Inger (föräldrar, födelsetid- och ort, syskon mm)  vore jag mycket tacksam.
 
Vänliga hälsningar
Ylva

2002-09-22, 11:44
Svar #1

Utloggad Niclas Rosenbalck

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5027
  • Senast inloggad: 2020-09-05, 21:07
    • Visa profil
Hej Ylva!
 De uppgifter jag har är att Ingierd (ej Inger!) Bengtsdotter var dotter till länsmannen Bengt Jonsson i Vare, Virestad socken, och hans 2:a hustru Kierstin Persdotter (ifrån Hönjarum, Osby sn; dtr t Per Persson ohh Elsa ibid - en morbror I.B. var snapphanen P.P. som omtalas en del i tryckt litteratur o som senare hamnade som frälsefogde/befallningsman på Engaholm (då kallat Enga) i Aringsås socken; se vidare under Osby här på anbytarforum (bla mitt inlägg där 21 jan 2000)). Hennes farfar var fogden Jon Månsson i Välje östregård, Virestad sn ohh Ingierd Bengtsdotter. J.M. ansågs som en av de rikaste bönderna i Småland under 1600-talet.
 
En faster Kierstin Jonsdotter var gift med fogden Erengisle Olofsson i Sunnanvik, Skatelöv sn och stammoder till släkten Cavallius/Cavallin mfl. Det rör sig om en stor fogdesläkt i södra Småland.
 
Varifrån Ingierd Bengtsdotters tillägg Wirell kommer ifrån vet jag inte, och undrar om det inte är en ren skrivbordsproduktion?  Det var vanligt att i tidiga släkttavlor lägga till släktnamn på kvinnor för försköna deras bakgrund.  
 
Bengt Jonsson hade många barn (säkerligen fler än de här nedan nämnda):
*Jonas Wahr f 1657, kyrkoherde i Nöbbelöv i Skåne
*Håkan Bengtsson , bonde i Vare, Virestad sn
*Botill Bengtsdtr , g1)m. Jon Eskilsson i Bäckhult, Virestad sn, 2)m Måns Ingemarsson i Barkhult, Virestad sn
*Cicilia Bengtsdtr g.m. Önnert Graan, sergeant, sedan kapten (1703) - Ö.G. dog 1707 18/5 i Moheda sn, bgr 3/6 s-så. - en dtr var bla Ingierd Grahn (c1701-1739) som var gift med Per Nilsson (även kallad Peter Granberg) , bonde i Vittaryd, Moheda sn
*Anna Bengtsdotter , gift 1680 med Samuel (Jönsson) Humble (död 1723)  [bror t Sven Humble!!], befallningsman , bodde i Humblanskvarn (fd Pukaström), Moheda sn
*Ingierd Bengtsdotter -gift med Sven Humble,  se ovan. Sven Humble m familj bodde på 1690-talet i Vare västregård, Virestad sn o anges år 1691 ha tre små barn.  
 
Moheda CI:1, s 117, år 1734:
den 15 Julii afl hust Jngiärd i Torp begrafven den 23 ejusdem  
 
Hoppas detta gav svar på din fråga.
 
frändligen
Niclas R.

2002-09-22, 21:32
Svar #2

Utloggad Ylva Silverbern

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 514
  • Senast inloggad: 2021-12-27, 17:57
    • Visa profil
Tack Niclas för Dina många intressanta uppgifter!
Vad synd att Du ifrågasätter namnet Wirell för det är egentligen kärnpunkten i min fråga. Den person jag primärt söker är en Petter Wirell som dyker upp från ingenstans i Elleholm i Blekinge där han är kronobefallningsman över Blekinge västra distrikt 1694-1719. När jag hittade Ingierd Bengtsdotter Wirell på en hemsida funderade jag över om detta kunde vara en släkting, t.ex. syster eller kusin, till Petter W.
Jag tror att namnet Wirell har med Virestad att göra. Förutom Ingierd, som väl var född där, har jag hittat en kyrkoherde Johan Wirell, verksam i Skatelöv men född i Virestad samt dennes brorson Peter Alfred Wirell (vars fader hette Sven Petersson), även han född i Virestad. Huruvida dessa båda, Johan o Peter Alfred, var släkt med Ingierd vet jag inte. Sjöström säger i Smålands nation att prosten i Skatelöv Johan Wirell tagit sitt namn av Virestad.
Lite mer hoppfull blir jag däremot när Du räknar upp alla fogdar och befallningsmän i Ingierds släkt. Min Petter skulle onekligen passa in i denna skara! Tiden stämmer också; PW föddes ca 1664.
Har Du möjligen någon ledtråd angående Petter Wirell?
 
Vänliga hälsningar
Ylva

2002-09-23, 15:06
Svar #3

Utloggad Niclas Rosenbalck

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5027
  • Senast inloggad: 2020-09-05, 21:07
    • Visa profil
Hej Ylva!
 
Har tyvärr inga uppgifter om din Peter Wirell (f ca 1664) och har inte sett honom nämnd (ännu) i Allbo domböcker. Det är inte omöjligt, som du har varit inne på, att Peter Wirell kan ha sitt ursprung i Virestad socken, liksom att han möjligen kan vara son till Bengt Jonsson i Vare, Virestad sn oh 2.a h. Kierstin Persdotter. Åldersmässigt och socialt stämmer paret som möjliga föräldrar. Om nu din Peter Wirell är en bror till Sven Humbles hustru Ingierd Bengtsdotter så kan detta också förklara varför hon benämns med efternamnet Wirell i litteraturen - jag tänker mig att detta är pga att hennes ättlingar som nedteckande släktanteckningarna  om Humbleätten, i slutet av 1700-talet, hade en levande tradition att det fanns personer med namnet Wirell som de visste var ättlingar till hennes bror. Detta är en hypotes. Tips är att du kollar i Virestad räkenskaper (som finns ifrån 1688) för att se om din Peter Wirell har givit några gåvor dit, vilket kan indikera hans ursprung.
Har du namnen på Peter wirells barn ? Lite mer data om honom (dödsår, giftermål)?
 
I övrigt skulle jag vilja föreslå att vi ber anbytarvärden Peter att flytta över våra inlägg här till en ny rubrik: Wirell under släkter: Övriga släkter , om du inte misstycker. Namnet wirell har inte någon anknytning i övrigt till Moheda socken.
 
mvh Niclas R.

2002-09-23, 21:59
Svar #4

Utloggad Ylva Silverbern

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 514
  • Senast inloggad: 2021-12-27, 17:57
    • Visa profil
Hej Niclas!
 
Här följer lite uppgifter om Petter Wirell. Beräknad födelse 1664. Han dog 1745-12-20 i Asarums socken och var då 81 år gammal. Christopher Cronholm uppger i Blekings beskrivning (sid 68) att Peter Wirell var befallningsman i västra fögderiet 1694-1719. I kyrkoböckerna för Elleholm, där hans namn genomgående skrivs Petter, återfinns han ganska ofta som testes och hans hustru bar barnet. PW bodde i Elleholm och enligt jordeboken ägde han Elleholm No 6,11,12 och 13. Enligt Astrid Sjöholm, Elleholm, arrenderade PW kronolaxfisket 1721 och 1732-35. 1721 besvärade han sig vid tinget i Norje och instämde elleholmsborna för att de undanhöll arrendatorn hans andel av laxen. När den starkt förfallna kyrkan i Elleholm byggdes om 1713, hade PW en stor del i detta.
När det gäller hustrur är bilden lite svårtydd. I kyrkoböckerna omnämns PW:s hustru 1698-1700 vid namn Maja Blåck. Jag har ännu inte hunnit kolla de följande åren, men 1717-02-15 begrovs kronobefallningsmannen wälbetrodde Petter Wirells kiera hustru Marija Garf. Har kanske Maja B dött och PW gift om sig med Marija G? Jag har, som sagt, inte gått igenom de mellanliggande åren. Men 1719-07-15 gifter PW sig med en ny Maria, denna med efternamnet Ekström (vigda Asarum).
Barn har jag endast identifierat ett; nämligen Christina Sophia Wirell född 1701. Anna, Herr Christians (prästfrun), bar fram till dopet och testes var några välbetrodda herrar från Karlshamn. Eftersom Maja Blåck omnämns år 1700 och Sophia döps i februari 1701, utgår jag från att modern är Maja B. 1717-03-17 gifte sig Sophia i Asarum med Christian M?tzell, som 1719 efterträdde sin svärfar PW som befallningsman. Jag känner till nio barn till SW och CM. CM dog 1736 och 1737 gifte Sophia om sig med Petter Wikbom, född 1713 i Gränna, son till organisten Olof Johansson där och hans tredje hustru Agatha Rothman. Enligt Sv. släktkalenden var Petter Wikbom inspektor över kronolaxfisket i över 40 år. Sophia dog 1755 och i bouppteckningen nämns fyra barn till henne och Petter Wikbom. Fastigheterna i boet är Elleholm 6, 8,11 och 12 plus några gatehustomter samt hemmanet Södra Hoka i Bräkne härad.
Det är möjligt att jag hittar fler barn i den fortsatta läsningen av kyrkoböckerna, men några syskon till Sophia nämns inte i bouppteckninge.
 
En annan intressant upptäckt som jag gjort efter att ha läst Ditt inlägg på Rötter från den 21 jan 2000 är följande (nu blir det lite omständligt men det kan inte hjälpas):
I den berömde prosten Henrik Nissenius von der Wetterings stora markinnehav ingick hemmanet Alltidhult i Jämshögs socken. Efter Nissenius död och många juridiska turer, ärvdes detta frälsehemman av hans barnbarn Dorothea Klug (dotter till rådman Olof Klug och Anna von der Wettering i Kristianstad). Dorothea och hennes man Olof Westerström bodde under perioden 1708-1730 i Elleholm. Vem Olof W var, var han kom ifrån och vad han sysslade med försöker jag sedan ett par år att reda ut, men det verkar som han hade någon anknytning till Hovgården Elleholm. Både Petter Wirell och hans hustru förekommer när Dorotheas och Olofs barn döps. Jag utgår från att Wirells och Westerströms umgicks eftersom de ju båda var lite finare folk. Nåväl. Under pesten 1711 dör båda åboarna som arrenderade hemmanet Alltidhult och man står alltså utan brukare av jorden. Eftersom ca halva befolkningen i Jämshögs socken strök med, var det kanske inte så lätt att finna nya arrendatorer i socknen. In på scenen kommer nu på våren 1712 två familjer från Osby socken, bonden Thoor Jönsson från Slähult med hustru Agda Nilsdotter samt Pär Jönsson från Ebbarp med hustru Brijta Jönsdotter. Jag har funderat mycket på varför just dessa personer blir nya arrendatorer i Alltidhult. Fanns det verkligen inga intresserade på närmre håll? Men Ditt inlägg om Per Perssons släkt kastade nytt ljus i saken! Agda Nilsdotter härstammar från samma Truls Haraldsson i Hönjarum som Du nämner som Ingierd Bengtsdotters Wirells förfader. Är det en slump eller vågar man dra slutsatsen att Ingierds bror Petter lagt ett gott ord för sina släktingar när vännerna Olof och Dorothea behövde nya arrendatorer?
 
Ser med spänning fram emot att få ta del av Dina tankar om detta!
 
Vänliga hälsningar
Ylva

2002-09-28, 14:53
Svar #5

Utloggad Niclas Rosenbalck

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5027
  • Senast inloggad: 2020-09-05, 21:07
    • Visa profil
Hej Ylva!
 
Har f.n. inga mer uppgifter om Peter Wirells koppling till Virestad och den s.k. Väljesläktens gren på gården Vare. Ska hålla ögonen öppna om jag ser någon koppling. Möjligheten finns att din befallningsman Peter Wirell kan ha gått i skolan i Växjö eller att han nämns i Virestad kyrkoräkenskaper.
 
Vad gäller efternamnet Wirell kan nämnas att jag funnit ytterligare en person med detta namnet. Johan Peter Wirell/Virell (senare även kallad enbart Johan Petersson!) vigdes 1746 11/5 i Asa k:a (G) med Christina/Stina Regina Lindbom (f 1729 20/11 i Hisshult, Asa sn, levde 1759 ibid). Johan Peter Wirell nämns i vigselboken 1746 som volontär (antingen var han sjöartillerist el. frivillig/volontär vid ngt landsregemente - betydelsen är skiftande ang. volontär). Paret hade tidigare på året fått (u.ä.) sonen Sven Fredrik (f 1746 9/1 i Asa sn) [tips: detta lönskaläge borde finnas nämnt i Allbo dombok].  De fick sedan barnen: Per Gabriel f 1750 29/10 i Hisshult, Asa sn, Martha f 1757 25/7 ibid. Ingen av barnen el. makarna har hittats avlidna i Asa fram till 1775. Möjligheten finns att namnet Wirell ej användes mer än vid vigseln och att barnen sedermera kom att bära patronymikon, eller att de flyttade ifrån socknen.
Christina Regina Lindbom är dtr av Christian Lindbom ohh Anna Catharina Stråle [af Ekna; adliga ätten] på Hisshult, Asa sn.
 
mvh Niclas

2002-10-04, 21:43
Svar #6

Utloggad Ylva Silverbern

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 514
  • Senast inloggad: 2021-12-27, 17:57
    • Visa profil
Hej Niclas!
 
En spontan teori, med utgångspunkt från Dina uppgifter från den 22 sept i år, är att denne Johan Peter Wirell/Johan Petersson skulle kunna vara en son till Ingierd Grahn och Per Nilsson/Peter Granberg och alltså en dotterdotterson till Bengt Jonsson i Virestad. Tidpunkten för vigsel 1746 liksom namnen verkar OK. Jag har inte tillgång till kyrkoböcker för Kronoberg så jag kan inte kolla.
Jag skulle vilja fråga Dig om Din källa för uppgiften att Jonas Wahr är son till Bengt Jonsson. På Disbyt har jag sett att Anders Berg anger en Håkan Jönsson som far och Elisabet Andersdotter som mor till Jonas W.
Jonas Wahrs tredje hustru hette Ebba (Larsdotter) Darin, dotter till kyrkoherden i Daretorp, Skara stift (d 1696) och hh Christina Graan. Vet Du om denna Christina var syster till Önnert Graan, som gifte sig med Jonas Wahrs syster Cicilia Bengtsdotter?
 
Vänliga hälsningar
Ylva

2002-10-04, 22:59
Svar #7

Utloggad Anders Berg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7651
  • Senast inloggad: 2022-06-06, 18:37
    • Visa profil
    • Scangen
Hej Ylva och Niclas!  
 
Jag tänkte bara komplettera uppgifterna ur mitt Disbyt-utdrag med källhänvisning. I Lunds stifts herdaminne II:10 s. 82 står:
 
J W var (enl personalierna) f i Whara, Virestads socken, Kronobergs län, 1659 6/5, son av bonden Håkan Jönsson och Elisabet Andersdotter, elev i Växjö skola 1669 8/5 (Jonas Haqvini) osv
 
Det verkar ganska klart, och namnet i skolmatrikeln styrker filiationen. Varifrån kommer uppgiften att Jonas Wahr är son till Bengt Jonsson? Tilläggas kan att det är Västra Nöbbelöv som avses, där Wahr blev kyrkoherde 1696. Redan 1699 blev han dock kh i Ausås och Strövelstorps församlingar, och avled 1719 21/1 i Ausås.

2002-10-05, 00:21
Svar #8

Utloggad Niclas Rosenbalck

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5027
  • Senast inloggad: 2020-09-05, 21:07
    • Visa profil
Hej!
 
Uppgiften att kyrkoherde Jonas Wahr skulle vara son till länsman Bengt Jonsson i Vare kommer ifrån hembygdsforskaren Oskar Petterssons bok Virestad tradition och historia (Växjö, 1971) s 37. Inga källhänvisningar finns att tillgå tyvärr. Av ovan refererade uppgifter ifrån Anders Berg så är jag benägen att säga att Oskar Pettersson har fel i sin bok. Det är bra att ni påpekar detta eftersom jag inte själv har kontrollerat alla uppgifter ur denna bok och inser att där kan finnas stora oriktigheter.  
I Växjö skolas matrikel år 1669 står följande: 8 Maij Jonas Haqvini 9 ann. rust. fil. in paroch. Wirestaadh in cl. puerorum.  
Föräldrarna till Jonas Wahr är intressanta, eftersom jag tidigare har uppgifter om dessa. Modern till Jonas Wahr, Elisabeth Andersdotter, är nämligen dotter till kyrkoherden Andreas Petri [Schatelovius] i Stenbrohult (död 1642, gravstenen finns kvar vid Stenbrohults kyrka) ohh Elin (Nilsdotter, prästdotter ifrån Dädesjö) vilket framgår av Virestad friherrskaps dombok 1653 21/2 - där det framgår att Elisabeth då fadern avled 1642 angavs som een wanwuxen städh och omyndig dotter. Hon uppfostrades hos sin svåger nämndemannen Olof Bengtsson ohh Karin Andersdotter (hennes syster!) i Romsalycke Jn till dess hon manwuxen bleff, medh släcktz och wäners styrkia Ja och samtyckie uthi ecktenskap ingick medh Håkan Jönson j wahre.
 
Att Johan Peter Wirell (Johan Pettersson) skulle kunna vara son till Per Nilsson/Peter Granberg ohh Ingierd Grahn är kronologiskt inte omöjligt, men däremot tycker jag det vore underligt om han valde namnet Wirell istället för Granberg (alt. Gran). Att bara gå på patronymikonet Pettersson är ingen ledtråd då detta var oerhört vanligt. Möjligheten finns att han kommer ifrån Virestad socken och tagit namnet därav, eller att han möjligen är en son till befallningsmannen Peter Wirell i Asarum?  
Efternamnet Graan/gran är vanligt varför man inte kan dra några slutsatser utan mer källforskning - men det är bra att ha dylika möjligheter som arbetshypoteser.

2003-01-28, 20:49
Svar #9

Gunnar Ståhl (Gunnars)

Namnet Wirell nämns under adl. ätten 1191 Anckarloo i Elgenstierna under den adopterade eller Humbleska ättegrenen - just på denna dam, Ingierd, gift med Sven Humble. På samma ställe finns nämnd sonen Jonas Humble, jägmästare i Blekinge. - Men detta kanske Ni redan visste.
Själv har jag inte heller stött på namnet Wirell i samband med Sven (Jönsson) Humble.
Kanske finns mer att hämta i Riddarhusets genealogiska avdelnings anteckningar under Anckarloo om hur det blivit Wirell. Mvh/Gunnar

2003-02-03, 18:44
Svar #10

Gunnar Ståhl (Gunnars)

Petter Wirell nämns i Moheda C:1 sid 7 som fadder till Carl Svensson Humble född i Torp den 7 oktober. Det är 1690 eller kanske något år senare; notiserna finns inte alltid på rätt ställe i denna dopbok. /Mvh Gunnar

2003-02-03, 23:07
Svar #11

Utloggad Ylva Silverbern

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 514
  • Senast inloggad: 2021-12-27, 17:57
    • Visa profil
Gunnar!
 
Hördes mitt glädjetjut ända till Dig? Tusen tack!
 
Vänliga hälsningar
Ylva

2003-02-04, 20:36
Svar #12

Gunnar Ståhl (Gunnars)

Yl(v)a - Jo, jag hörde mig själv också. Notisen har jag säkert passerat minst 20 ggr i mitt eget sökande efter Moderus(ar). - En notering också om det plötsliga uppdykandet från Blekinge; inte alls märkligt. Trafiken ökar! - 1683 beklagar sig allmogen över att det inte är någon gästgivare på vägen [mot Blekinge] - trots att mycket folk färdas på vägen såsom han ginast är och då trafiken tilltager. Man noterar att Härsbäck ligger bra till och att Bengt (Svensson) som gården åbor är redlig och föreslår honom till gästgivare [Allbo AI:3, 1683 3 juni].

2003-02-05, 11:48
Svar #13

Utloggad Niclas Rosenbalck

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5027
  • Senast inloggad: 2020-09-05, 21:07
    • Visa profil
hej Gunnar o Ylva!
Även jag blev glad över Gunnars fynd. Det tyder på att Petter Wirell bör vara bror till Ingierd Bengtsdotter (Wirell)g.m. Sven Humble, och således son till länsman Bengt Jonsson (av den s.k. Väljesläkten) i Vare ohh Kerstin Persdotter (av den s.k. Hönjarumsläkten).  
En intressant koppling till det år 1683 föreslagna gästgiveriet i Häradsbäck (i Härlunda socken) och dess åbo Bengt Sunesson (ej Svensson!) är att denne var gift med Karin Erengislesdotter, som var dtr t fogden Erengisle Olofsson ohh Kerstin Jonsdotter - sistnämnda en syster till länsman Bengt Jonsson i Vare !  
Denna släkt är mycket intressant och verkar bestå av många prominenta bondeledare och befallningsmän, dock är den inte ordentligt utredd ännu. En bror till Bengt Jonssons andra hustru var dessutom den beryktade snapphanen o sedermera befallningsmannen på Engaholm (Aringås sn) Per Persson vars barn kom att anta namnet Engwall.
 
mvh Niclas

2003-02-06, 09:12
Svar #14

Gunnar Ståhl (Gunnars)

Tack Niclas för påpekandet om Bengt! - Jag antar att Du redan har uppgift från 1682 (skuldsanering) om Erengisles bror Måns och son Måns. - Detta inlägg är litet vid sidan om Wirell (rubriken), men Dina påpekanden ger oss en spännande utflykt som visar kopplingen mellan släkter under denna tid!

2003-04-27, 15:31
Svar #15

Utloggad Marianne Wirell

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 11
  • Senast inloggad: 2011-04-07, 17:29
    • Visa profil
    • www.jw-batar.se/slaekt
Roligt att se alla inlägg om Wirell.  
Min man är en Wirellare. Hans far föddes 1895 på Håralycke gård i Virestad. Hans far hette Pettersson och min mans far tog namnet Wirell när han tagit studenten. Det fanns en morbror Petter Wirell född 1863 som också tog namnet när han tagit studenten. Går vi en generation till bakåt så inträffar samma sak att Johan Pettersson Wirell född 1825 också tar namnet Wirell när han tagit studenten, Varför??? Man kan ju bara spekulera, min svärfar gav aldrig något klart besked på den punkten.Jag har inte kommit längre än så man kan se om mönstret går igen och varför just Wirell, kanske något med Virestad att göra.

2003-04-27, 21:55
Svar #16

Utloggad Stig Geber

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1302
  • Senast inloggad: 2024-02-22, 17:51
    • Visa profil
Wirell från Södra Vi (H)
 
I Grödinge finns en Wirell-släkt utgående från Anders Herman* Wirell f 1888-01-23 i Södra Vi (H)
 
Finns det tidigare led med detta namn?
 
Hälsningar Stig Geber

2003-07-31, 11:32
Svar #17

Annsofi Sterner

Det finns även en släkt Wirell som kan spåras till Frustuna i Södermanland och levde som bönder där i början av 1600-talet. Släkten har senare flyttat till Åker/D. Stamfadern skrev sig Wirelius. Man återfinner dom flesta avkommor ingifta inom adels- och prästfamiljer.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna