ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 03 november, 2009  (läst 2772 gånger)

2008-04-21, 21:38
läst 2772 gånger

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2046
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 18:52
    • Visa profil
Jag böjer mig för Höga Överheten!  
 
Jag har inte excerperat mantalslängderna systematiskt under ett antal år som du tycks ha gjort. Det skäl du nämner till varför Lars Andersson inte kan vara bosatt i Smedjebacken verkar mycket trovärdigt. Den karta jag återgett ger en missvisande bild av hur staden såg ut (förstår jag nu). Man kan få uppfattningen att området Norra staden var obebyggt, men så är det inte. Kontollerade en karta från 1652 av Johan Toring (Lantmäteriverket, Historiska kartor) och där finns bl a bodar och byggningstomter inom Norra staden. Smedjebacken är inte alls vara utmärkt. Således omvända förhållande jämfört med ovanstående karta. Detta stöder också ditt antagande.  
 
OK. Vi vet för närvarande inte med säkerhet varifrån namnet kommer. Men vapenskölden då på Per Spilhammars gravsten - ger inte den ett belägg för att han har sitt ursprung bland spiksmederna? Jag tycker absolut att det är en spikhammare och två spikar avbildade. Varför skulle han låta ingravera detta i vapenskölden (och efterlevande i gravstenen) om han inte hade någon anknytning till spiksmide?  
 
 
Gravsten över Petrus Spilhammar och Ingrid Bengtsdotter Kruse i Berg 1662. Foto: Arne Holmer 1981 [Sköllerstabygden 2, Saxonarkivet, Örebro Stadsarkiv].  
 
Jag tycker avslutningsvis att det skulle vara mycket intressant att - trots eller tack vare vad som kommit fram senaste dagarna - excerpera jordeboken 1647 för Gustaf Leijonhufvuds gods. Om även hans ägor i staden uppräknas, kanske vi kan få ytterligare uppgifter gällande personerna i domboksnotisen från 1653 - inte minst Lars Andersson Spilhammarn - eftersom de tydligen finns där redan 1647.
 
Jag tackar dig Lotta så länge för ett omtumlande, stimulerande och givande meningsutbyte och önskar skön vår!

2008-05-05, 10:43
Svar #1

Utloggad Maj-Brith Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 960
  • Senast inloggad: 2013-01-06, 19:19
    • Visa profil
Snälla jag blir så ledsen när så många verkligen intresanta insändningar ofta slutar med nästan angerpp på varandra !
Varför kan vi inte vara lite mer toleranta mot varandra och njuta av det som är det rätta för dig och mig.
För sådant brukar finnas i nästan varge medelande.
Kram till Er alla duktiga forskare var och en på sin nivå Maj-Brith i Leksand

2008-05-05, 11:02
Svar #2

Utloggad Anita Hjelm

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 551
  • Senast inloggad: 2018-10-25, 12:50
    • Visa profil
Hej Maj-Brith!
 
Jag håller med dig.  
Jag är ofta på detta forum MEN och stundom kan jag märka viss arrogans, vilket gör att man som icke mästare, kan känna sig rätt så liten.
 
Det är en konst att förena mycken kunskap med stor ödmjukhet.
Inte så många som är utrustad med dessa kvalifikationer. Tyvärr!
 
MVH
Anita Hjelm

2008-05-05, 12:09
Svar #3

Lotta Nordin

När jag läste dom två ovanstående inläggen kom jag osökt att tänka på följande:
Konsten att ödelägga en diskussion
 
Dessutom finns i Anbytarforums Ordningsregler följande passus:
Svara inte i onödan
Om du tycker att någon uppträder egendomligt eller framför märkliga påståenden och åsikter - svara inte såvida du inte har något verkligt bra att komma med. Undvik också inlägg som inte för diskussionen framåt, utan endast innehåller meningslösa sympatiyttringar av typen: ”Bravo, Pelle! Jag håller med dig”.
 
(Detta inlägg kan anbytarvärden (om det finns någon) ta bort när/om ovanstående två inlägg raderas.

2008-05-05, 14:14
Svar #4

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2046
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 18:52
    • Visa profil
Jag kan bara hålla med Lotta vad gäller inläggen från Maj-Brith och Anita. Jag förstår öht inte vad de tillför debatten.
 
Jag har den störta respekt för Lotta Nordin. Hon är en av de absolut bästa här, inte bara som släktforskare utan också att tyda gammal text. Och hon har tillrättavisat mig några gånger när jag gjort en feltydning av enstaka ord - som sedan lett till felttolkningar av sammanhanget (se t ex detta med åkerskatt ovan). Hon kan då förvisso vara rakt på sak och skarp i sina formuleringar, vilket kanske uppfattas som brist på ödmjukhet,  men i sak har hon haft rätt och den sanningen måste jag tåla om jag stuckit ut hakan och påstått något som visat sig vara fel. Sån't är livet. Och man lär sig förhoppningsvis av misstagen.  
 
Dessa har ofta tillkommit pga. jag velat hjälpa, men varit trött och överskattat min förmåga. Man måste ibland inse sina begränsningar. För det finns dem, bl a Lotta Nordin, som har större kunskap inom vissa områden än jag. Så är det också i livet i övrigt. Det får man acceptera.

2008-06-22, 14:54
Svar #5

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2046
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 18:52
    • Visa profil
För en tid sedan besökte jag RA och ULA. Passade då på att studera bl a Gustaf Leijonhufvuds jordebok 1647.
 
När det gäller hans landbönder finns inte några personuppgifter direkt kopplade till ägorna, bara själva jordeinnehavet med specificeringar för varje enhet. Landshövdingens godinnehav i staden, Örebroo Stadz Godtz (för att förstora bilden - klicka på den och förstoringsglaset uppe till höger), visar ingen Lars Andersson. Så med utgångspunkt från den källan, vet vi fortfarande inte var Lars Andersson Spilhammarn kan ha bott i Örebro.  
 
Till jordeboken finns dock ett register. (Av tidsbrist kontrollerade inte närmare om alla landbönder noterats i registret och om det gick att koppla dessa registrerade personer till specificerade jordinnehav). Jag noterade tidigare en Lars Andersson vid Attersta i Sköllersta socken. Jag var ju tidigare inne på att det kunde vara någon bonde på landsbygden som knöts till Örebro gevärsfaktori och därför inflyttade till staden. En som jag då fastnade för var denne Lars Andersson i Attersta. Han upptas i jordebokens register. (Det verkar alltså som Lejonhufvuds landbönder har upptagits i registret). Och han finns också med i frälsets roteringslängder. Men dessa förekom inte varje år. Och i mantalslängden tycks inte heller frälsebönderna ha upptagits varje år. Det är därför svårt att följa den här Lars Andersson i Attersta. Vad händer med honom? Kan han ha inflyttat till Örebro och vara den Lars Andersson Spilhammarn som brukar Leijonhufvuds jord och betalar åkerskatt? Jag menar, är det helt uteslutet att de bönder och borgare som brukade landshövdingens jord på landet och i staden kunde skifta plats och därför kan förekomma både i längden på landet och i staden samma år resp. saknas något år? En lös teori förvisso, men kan vara värd att beakta.  
 
Enligt roteringslängden för Örebro stad 1640 (jag har tidigare lagt ut hela roteringslängden ovan) skrivs tre(3) Lars Andersson på norra sidan om Svartån. (Lars utan patronymikon finns också, bl a vid Rynninge). Lotta Nordin har tidigare kunnat konstatera att Lars Spilhammar – förmodligen sonen Lars Larsson Spilhammar – är bosatt på norr. Någon gång efter 1554 hade Norra och Södra Alnängarna samt Prostön (Stora Holmen) lagts under Örebro slott och anslagits landshövdingen såsom löningsjord. Alnängarna, dvs. den del av Rynninge-enklaven, som begränsades av norra stadsdelen, Norra Smedjebacken, Svartån, Hjälmaren, Lillån och Stora Holmen var landshövdingens boställsjord till 1885…(Källa: Bertil Waldén, Längbro socken genom tiderna, s 108-109. 1936). Domboksnotisen från 1653 (ovan), som rör bl a Lars Andersson Spilhammarns betalning av åkerskatt till landshövdingen, lär sannolikt syfta på åker inom detta område norr om Svartån. Huruvida detta var platsen han bodde på eller en vret/täppa (och kanske fiskeplats?) som han brukade för hushållets behov, kan jag inte svara på. Kan dock konstatera att innan sänkningen av Hjälmaren i slutet av 1800-talet, var vattenståndet 1,6 – 1,8 m högre än idag. Det var öppet vatten ända upp till Slussen. Därför låg antagligen området mot Alnängarna för nära Hjälmaren, och blev alltför frostbenäget, för att utgöra bostadsmark. Det skulle tala för att åkerskatten avsåg odlingslotter vid sidan av den reguljära stadsbebyggelsen på norr och inte bostadsmark. Läser man förklaringen till ”Stadsjord” i Nordisk Familjebok – som Lotta Nordin länkat till ovan – tycker jag mig finna stöd för mitt antagande. Bagge (nedan) anger f ö att ”lågländta Alnängen den tiden stått under vatten”. (Alnängarna är f ö idag ett populärt kolonistugområde)
 
*  *  *
 
I syfte att möjligen finna fler spår efter Lars Andersson Spilhammarn och hans familj, behöver man excerpera arkivalier för Örebro stad mera ingående. Jag har hittills mesta skummat på ytan. Och även om jag bott här sedan 1981, har jag aldrig studerat Örebro stads historia närmare. Men det har jag fått göra nu. Och det har varit lärorikt!

 Framför allt har jag tagit reda på vilka källor, såväl tryckta som otryckta, man kan ha nytta av i sökandet efter uppgifter om Spilhammar.  
 


 
Ur Bernhard Forssells Örebro och dess utveckling. Förra bandet; Kulturhistoriska utkast i ord och bild (1912), s. 37.
 
Och Bertil Waldén, f d länsantikvarie i Örebro län, har bedrivit grundlig forskning på stadens historia. Vad gäller bebyggelsehistorien, och i viss mån personhistorien, är hans uppsats ”1600-talets Örebro. Topografi och bebyggelse” av stort värde. [Föreningen Örebro läns museum, Meddelanden XIV, s. 7-102. 1945]. Den beskriver bl a boställsgårdar, industriella anläggningar, frälsegårdar, borgargårdar och byggnadsskick. Och med utgångspunkt från Johan Thorings karta 1652, har han sammanställt en karta ”Örebro vid 1600-talets mitt” med kvarter och gårdar utprickade, vilken är mycket intressant och upplysande. Under ”Leijonhufvudgårdarna” (s. 70) redogör han för de gårdar som landshövding Gustav Leijonhufvud förfogade över. Kanske var det här någonstans som Spilhammar bodde?
 
*  *  *
 
En annan fråga som söker sitt svar är vilket yrke Lars Andersson hade. Jag har hävdat att han arbetade som spiksmed pga. Spilhammarn knutet till efternamnet, men efter det som framlagts (av bl a Lotta Nordin) är detta mindre troligt, för att inte säga osannolikt.  
 
En faktor som gjort att jag ändrat uppfattning är också omvärdering av symbolerna på vapenskölden. I nedre delen visar de en spikhammare och två spikare. Om man härstammar från en smedsläkt vore det väl lämpligare att visa t ex ett städ? Varför är en spikhammare och spikar, d v s. verktyg/järnvaror, avbildade? Kan det istället syfta på handelsrörelse med dessa ting? Var i själva verket Lars Andersson Spilhammarn köpman?  
 
En annan faktor som skulle kunna peka i den riktningen är notisen som Birgitta Ohlsson lagt ut söndagen den 6 april - 19:22:
 
”Samme sin aflade uthridaren Lars Larsson Spilhammarn sin edh,
att wara Kongl. Maij:tt och staden Örebro, trogen uthi sitt ombetrodde
uthridare ämbete”.
 
Enligt Anderö, ”Ordbok för släktforskare” var utridare ”en stadstjänsteman med uppsikt över landsköp, ridande tjänare, budbärare”. Inte någon handelsman alltså. Och landsköp var den handel i forna tider som innebara att ”fara från gård till gård på landsbygden och uppköpa matvaror, skinn osv”. Så på sätt och vis vara ändå Lars Larson Spilhammar involverad i stadens handelsrörelse genom att han övervakade kommersen på landsbygden i syfte att upprätthålla stadens handelsprivilegier, fastlagda av stadsmakterna. Och varför har just han utsetts till utridare? Detta ämbete var antagligen några få förunnat i varje stad. Jag vet inte från vilken tid notisen är hämtad, Birgitta har inte någon datering här, men jag kan inte låta bli att ställa frågan: Har han fått detta uppdrag som en konsekvens av att fadern, Lars Andersson Spilhammarn bedrev handelsrörelse med säte i Örebro? En hypotes således som kan vara värd att spinna vidare på. Och för det fordras djupare forskning i Örebro stads historia.  
 
*  *  *
 
I början på maj gjorde jag ett nedslag i domböckerna och fann då ett protokoll som rör en Lars Andersson. Det lyder så här:
 
”Hustru Sicela Anders Olofssons upb. Lars Andersson Maiors gård nordan bron den hon hafer aff honom uti nederpant för 170 dl. på intresse efter hans obligation giwen 1646 den 15 juli 1 gången. Hustru Sicilia klandrar på en lika vis Rostaängen (ligger på väster, min anm.) till samma gård”. [Örebro läns renoverade domböcker, vol. 14, Örebro rådhusrätt, 25.2.1647 s. 203].
 
Här får vi tillnamnet på ännu en Lars Andersson som bor norr om Storbron: Lars Andersson Major. Då bör de tre Lars Andersson på norr vara Lars Andersson Spilhammarn, Lars Andersson Major och Lars Andersson Minor. Så tillnamnen (eller vad man ska kalla dessa namn?) har varit, precis som Lotta Nordin och Ulf Berggren hävdat, ett sätt att särskilja flera Lars Andersson i norra stadsdelen.  
 
Och apropå domböcker: det finns betydligt mer att studera i Örebro rådhusrätt och magistrats arkivalier på ULA. De mikrofilmade volymerna, vilket framför allt är domböcker, utgör bara en liten del av allt som finns bevarat. Jag har fotograferat hela arkivförteckningen. Vill någon ta del av förteckningen – meddela mig bara så mejlar jag över den.
 
*  *  *
 
Tryckta källor som rör Örebro stad:
 
• Birgitta Broberg och Margareta Hasselmo: Under ett kvarter i Örebro. En arkeologisk undersökning i kvarteret Bromsgården sommaren 1978, s. 7-44; Från bergslag och bondebygd 1981; möte med medeltiden.
• Bertil Waldén: Örebro stad och län i relation till äldre svensk bergshantering; Med hammare och fackla VIII (1937), s. 50-76.
• Johan Fredric Bagge: Beskrifning om upstaden Örebro (1785). Faksimilupplaga 1972. (Saxat från s. 20-21 …Då för tiden har Örebro ofelbart varit mycket nära belägen intill sjön Hjälmaren. Flera omständigheter övertyga mig därom, at hela den nedanföre Norra Smedjebacken belägna och lågländta Alnängen den tiden stått under vatten…; s. 54…at Örebro i fordna tider varit en stapelstad, at dess borgerskap bedrivit ansenlig handel så inom som utom landet och vid Södertälje haft sina skepp vilka seglat på Lybeck, Hamburg, Nederländerna och England med tackjärn; s. 57…ett av rikets äldsta köpingar och handelstäder; s. 58 …handelsmän ifrån Borås som ifrån urminnes tider här idkat handel…men bara varor som de själva tillverkat eller uppköpt på hemort enl. Kongl Resolution 31 mars 1649…öppne salubodar vid och nära intill Stora Torget).
• Bernhard Forssell: Örebro och dess utveckling. Förra bandet; Kulturhistoriska utkast i ord och bild (1912).
• Johan Wahlfisk: Om Örebro stad; dess utveckling och topografi i äldre tider (1905).
Den äldsta Örebrobeskrivningen (1691). Månadens dokument april 2000 (Örebro Stadsarkiv).  
Stortorget i Örebro. Utgrävningar 2003; RAÄ Rapport 2004:14 och dito i kort version.
• E. J. Wikander: Om Örebro stads donationsjord 1865 (1865).
 
Otryckta källor:
 
• Palmsköldska samlingen (Carolina Rediviva, Ua).
• Städernas Akter (RA).
 
*  *  *
 
Så det finns mycket att gå igenom för den som vill söka efter uppgifter på Spilhammar i Örebro. Men det får bli någon annans uppgift, inte min. Nu måste jag faktiskt koncentrera mig på mina egna anor!
 
Trevlig sommar!

2008-06-22, 15:38
Svar #6

Utloggad Eivor Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 997
  • Senast inloggad: 2015-05-26, 12:02
    • Visa profil
Hej,
 
Detta har inte med Spilhammar att göra, men såg Din beskrivning om Örebro och har en dubbelbild, som man skall titta i en särskild apparat för att se 3-D. Kanske kan vara rolig att ha för Örebroare  
 
 
Hälsn. Eivor

2008-06-23, 19:52
Svar #7

Utloggad Birgitta Olsson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 836
  • Senast inloggad: 2022-01-30, 19:15
    • Visa profil
Tack för mycket bra uppgifter och nya infallsvinklar. Notisen om att Lars Larsson Spilhammar blev utsedd till utridare är från 1671 8/5 ”Valborgsmässorådstuga. Lars Larsson Spillhammar och Pär Andersson profoss utsågs till utridare. Spilhammar avlade sin ed 1671 28/6”.
 
Enligt mantalslängden för 1647 fanns inte mindre än 4 st Lars Andersson norr om bron. Ett stor tack till Lotta Nordin för jättearbetet med mantalslängderna.  
 
Själv har jag gått igenom domböcker som rör RR och MAG från  
1616-1619
1620-1621
1631-1638
1638-1643
1643-1650
1652-1656
 
detta utan att hitta några fler notiser som rör Lars Andersson Spilhammar än notisen från 1653 som jag nämnt tidigare. Jag har dock en hel del kort kvar att gå igenom så jag återkommer när jag hittar något intressant som kan föra forskningen framåt. Tack för boktipsen och självklart är jag intresserad av arkivförteckningen.  
 
Trevlig sommar
 
Birgitta

2008-06-23, 21:42
Svar #8

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2046
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 18:52
    • Visa profil
Hej Birgitta,
 
Uppgiften ang. Lars Larsson Spilhammar kan då betyda att han är Lars Anderssons son.  
 
Det har tydligen inkommit en Lars Andersson till mellan 1640-1647. Eller också har Lars utan patronymikon 1640 fått hela namnet utskrivet 1647. Det är förstås svårt att avgöra vem som är vilken av dessa. Men tre har kunnat urskiljas, varav i alla fall två tycks bruka landshövdingens jord. Huruvida Lars Andersson Majors Rostaängen också tillhörde Gustaf Leijonhufvud, vet jag f n inte. Men enl. uppgifterna ovan, ingick inte detta område på väster i godsinnehavet.  
 
Jag mejlar över den översiktliga förteckningen för Örebro Rådhusrätt och magistrat. Nu for jag med osannning när jag skrev att jag fotograferat hela arkivförteckningen. Det är bara den översiktliga delen jag digitalfotat. Dessutom får du de tre första sidorna som innehåller förvaltningshistorik och beståndet (som f ö Björn Asker står bakom). Observera att jag fann protokoll för Rådhusrätten i Örebro läns häraders gemensamma dombok (vol. 14). Jag vet inte om de har inbundits där av misstag eller om dessa finns i båda källserierna. Kanske bäst att kontrollera detta så du inte missar någonting.
 
Lycka till!  
 
Mvh
 
Leif

2008-06-24, 20:28
Svar #9

Utloggad Birgitta Olsson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 836
  • Senast inloggad: 2022-01-30, 19:15
    • Visa profil
Hej Leif
Jag tror faktiskt att Anders, Olof och Per också var söner till Lars Andersson. Kanske även Anna Spilhammar som nämns i domböckerna under 1670-talet. Såg förresten med tanke på Olof Spilhammar att unga adelsmän vid denna tid roade sig med att rida genom trånga gränder i full karriär och slå sönder fönsterrutor med sin värja. Det var väl det som Olof och hans kamrater hade ägnat sig åt när de hamnade inför skranket? Jag tittade lite mer i mantalslängderna och det verkar som om det faktiskt fanns hela sex (6) st Lars/Lasse Andersson redan 1643. 1645 nämns tillnamnet minor för första gången men han är den ende av 5 st som har ett tillnamn. 1653 nämns Lars Andersson Maijor för första gången men då är han ensam kvar norr om bron så något tillnamn hade väl egentligen inte behövts? Egentligen finns det endast 1 Lars kvar från 1651 och framåt. 1643 nämns en Lars Andersson med titeln? Fatmak, vad det nu kan vara en förkortning av?  Tack för förteckningen den skall jag studera väldigt noga.
 
Mvh  
 
Birgitta

2008-06-24, 23:18
Svar #10

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2046
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 18:52
    • Visa profil
Hej Birgitta,
 
Jo, det är mycket troligt att de uppräknade är barn till Lars Andersson. Och vandalerna Olof & Co kan liknas vid dagens ungdomar här utanför McDonalds på lördagsnatten som begår diverse brott i fyllan och villan. Istället för svärd dyker ibland en kniv upp i villervallan.
 
Menar du att det fanns s e x Lars/Lasse Andersson på norr 1643? Eller i hela stan, även söder? Oavsett vilket så är det svårt, för att inte säga omöjligt, att spåra vår Lars Andersson om inte tillnamn är angivet. Det fordrar, som jag skrev, fördjupad forskning i stadens historia. Och framför allt i de otryckta källorna.
 
Jag är ändå förvånad över att du inte har funnit någon anteckning om Spilhammar i stadens domböcker. Det är ju en rätt lång period du har genomsökt. Om han var borgare (och kanske köpman?), och dessutom född i staden, tycker jag att han skulle ha varit involverad i någon liten rättsprocess under den här tiden. Att han inte gör det, skulle kunna tala för att han inte verkat i staden särskilt många år innan 1653. (Men å andra sidan kan han ju ha varit en skötsam herre som inte kom i klammeri med rättvisan eller behövde anlita domstolen av andra skäl). Har du sökt på Lars Andersson Spilhammar, Lars Andersson eller båda? Och har du sökt på Pers svärfader? Det kanske kan ge en ingång.
 
God natt!
 
Leif

2008-06-25, 19:49
Svar #11

Utloggad Birgitta Olsson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 836
  • Senast inloggad: 2022-01-30, 19:15
    • Visa profil
Hej Leif
 
Och så brukar man säga att det var bättre förr. Jo det fanns 6 st Lars Andersson norr om bron 1643, inte lätt att vet vilken som är den rätta då. Jag tycker faktiskt genomgående att släkten Spilhammar lämnat väldigt få spår efter sig. Ingrid Kruses namn har jag aldrig sett nämnas i domböckerna trots att det förekommer kvinnor i notiserna om inte lika ofta som männen så i alla fall väldigt ofta. En del namn dyker upp mest hela tiden tycker jag. Jag tror nog att Spilhammarna var väldigt skötsamma. Jag har sökt efter båda varianterna men inte ett spår. Jag har en hel del år kvar att gå igenom och beställde dessutom lite fler kort i går.  
Mvh
Birgitta

2008-12-30, 03:22
Svar #12

Utloggad Sweneric Andersson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2599
  • Senast inloggad: 2015-11-18, 21:29
    • Visa profil
Hej
 
   Trevliga forskare
 
    Jag se att namnet Spilhammar förekommer och undra om det finns släktskap med  Anna spilhammar     i Västervik g,m, Daniel Kohre Båda födda 1676  enl. uppgift jag hämtat från google  
 Tacksam för information
 mvh
Sweneric Andersson

2008-12-30, 09:57
Svar #13

Utloggad Birgitta Olsson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 836
  • Senast inloggad: 2022-01-30, 19:15
    • Visa profil
Hej
 
Ja det finns det. Per Spilhammar var far till Anna Spilhammar. Födelseuppgiften på dem båda är fel, de är födda 1668 båda två.
 
Mvh
 
Birgitta

2008-12-30, 13:42
Svar #14

Utloggad Sweneric Andersson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2599
  • Senast inloggad: 2015-11-18, 21:29
    • Visa profil
Hej
 
Birgitta  tack för informationen.  Är uppgifterna om Per Spilhammar  ovan rätt. Jag tolka att Per Larsson Spilhammar s:t Lars Andersson Spilhammar.  Finns det någon källa där uppgifterna finns förutom det ni tagit fram i olika källor som är svåra att forska i.  Jag mena om någon gjort en samlad bild av släkten Spilhammar med familjer som finns t.ex. på bibl.
 
Tacka på förhand
 
Sweneric Andersson
 
Gott Nytt År 2009

2008-12-30, 15:21
Svar #15

Utloggad Birgitta Olsson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 836
  • Senast inloggad: 2022-01-30, 19:15
    • Visa profil
Hej Sweneric
 
Ja uppgifterna om Per Larsson Spilhammar är rätt. Jag tror att Per Larsson Spilhammar var son till Lars Andersson Spilhammar men vet inte till 100%. Lars Andersson Spilhammar nämns i domboken 1653 men det är enda gången jag sett honom nämnas. Jag har en hel del domboksmaterial på mikrokort som jag ännu inte hunnit gå igenom. Hittar jag något mer i dessa framöver så kommer jag lägga ut det här. Jag kan maila dig ikväll när jag kommer hem från jobbet med lite av de uppgifter jag har.
 
Mvh
 
Birgitta

2009-01-02, 02:23
Svar #16

Utloggad Sweneric Andersson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2599
  • Senast inloggad: 2015-11-18, 21:29
    • Visa profil
Tack
 
Birgitta
 
 Det är ett stor jobb du lagt ned i forskningen om Spilhammarsläkten.
 
 Vi hörs på e-mail.
 
Sweneric Andersson

2009-05-28, 19:29
Svar #17

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2046
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 18:52
    • Visa profil
I veckan besökte jag ULA och studerade en del arkivalier i bl a Örebro länsstyrelse arkiv, särskilt Landskansliet.
 
Fann då en handling som som delvis rör Petter Spilhammar. Brevet är skrivet av en Lars Pihlträä och avsnittet om Spilhammar, som är insprängt i slutet av dokmentet, lyder:
 
..Elliest och att Sal. Ryttmester Petter Spilhammar hafft i lÿfstÿd 1/2 hemman Talby i Askers Sokn och 1/4 Nyboda uthi Sköllersta Sokn, och han så wäll som des hustru igenom döden afgångne, ….. iag icke uthan desse hemman med innewarande åhr räntta Kongl. Maij:t och Cronan heemfaldne ähr... Hela dokumentet daterat Örebro den 18.8.1677 har jag lagt ut i mitt Picasa webbalbum.
 
Här behandlas vad som ska hända med (räntan av) dessa hemman sedan innehavarna och rusthållarna har dött. Jag tolkar det som att de återgår till Kungl. Maj:t & Kronan. Hemmanen tillhörde ju krigsmakten (rytteriet) och kunde inte ärvas på samma sätt som vanliga hemman.  
 
Utan att gått igenom alla inlägg (och läst in mig igen) är detta, vad jag förstår, inget nytt under solen.  
 
Birgitta: För du har väl uppgifterna redan om hemmanen och har undersökt domboksprotokollen från Asker och Sköllersta?
 
Men jag tror säkert att det kan finnas fler handlingar i Örebro länsstyrelses arkiv som rör Spilhammar, så den källserien kan det vara värt att undersöka lite närmare.
 
Jag har f ö funnit ett par andra handlingar som ev. kan ha relevans i jakten på Petter Spilhammars anor. Återkommer!
 
Trevlig och skön pingst!
 
Hälsar
/Leif

2009-05-29, 19:46
Svar #18

Utloggad Birgitta Olsson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 836
  • Senast inloggad: 2022-01-30, 19:15
    • Visa profil
Hej Leif
 
Tack så mycket för dina uppgifter. Jag har inte ägnat mig så mycket åt Spilhammar den senaste tiden. Jag kände att jag blev så frustrerad när jag tittade igenom dombok efter dombok utan att hitta något så jag lade honom och hans släkt åt sidan för att ägna mig å några av mina andra anor så länge. Nu känner jag att jag börjar bli sugen på att börja titta lite i domböckerna igen så ditt inlägg gav mig anledningen jag behövde för att riktigt sätta fart igen. Jag har tittat på din bild och kan konstatera att det var snabba ryck, Ingrid Bengtsdotter Kruse dog ju den 10 juni 1677 så hon hade ju endast varit död i lite drygt 2 månader när dokumentet skrevs. Jag har köpt Örebro RR och MAG för åren 1616-1679 men inga domböcker för varken Asker eller Sköllersta. Jag lånade ju för några år sedan väldigt mycket domböcker för Sköllersta men tydligen hade jag fel serie hemma. Hur hittar jag serien du tagit bilden ur på SVAR:s sida? Ja ser mycket fram emot övriga handlingar som har med Spilhammar att göra.  
Återigen tack för att du tänker på mina gamla anor när du letar i arkiven
 
Trevlig helg
 
Birgitta

2009-06-06, 12:49
Svar #19

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2046
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 18:52
    • Visa profil
Hej Birgitta,
 
Det är klart att jag har Spilhammar i åtanke när jag är på arkiven. För även om det inte rör mina släkt tangerar forskningen hela tiden historien, särskilt vad gäller Örebro och dess närområde, vilket är intressant och ger mig ny kunskap. Så det är med lätthet jag gärna delar med mig av det jag hittar!
 
Förstår att intresset svalnar om du inte hittar något i ändlöst letande i domböckerna. Och vad gäller Örebro RR och Magistrat är det väl i första hand uppgifter om Lars Andersson Spilhammar du hoppas finna. För Petter är ju då knuten till Talby, Asker sn och Nyboda, Sköllersta sn enligt det senaste dokumentet. Och Berg i Sköllersta har vi tidigare berört. Sedan har vi uppgifterna från Krigsakrivet ovan (2 april 2008) där Per Spilhammar har understödshemman i Vallby och Mark, Längbro sn, Valtorp i Asker och Rånsta i Vintrosa sn.  
 
Att dessa hemman med innehavare någon gång varit behandlade tid tinget, varvid Spilhammar också nämns, är ju mycket troligt. Jag hittade ju tidigare en notis om Anders och Per Spilhammar i Kumla härads domböcker. Så jag kan bara råda dig att systematiskt gå igenom  Svea hovrätt, Advokatfiskalens arkiv, serie EXIE.1; Häradsrätten renoverade domböcker, Örebro län (NAD:s förteckning) för Asker, Kumla, Längbro, Sköllersta och Vintrosa aktuell tid. Och Asker, Kumla och Sköllersta var egen härad, så det omfattade flera socknar.
 
I mitt studium av Kopparbergs läns domböcker hittade jag f ö ett år (1641) av Örebro läns domböcker:
 
.  
 
Där ser du också hur både landbygden och stadens domböcker finns samlade. Länets härader och stadens domböcker har sedan, utifrån detta grundmaterial, avfilmats och bildat separata serier och volymer. Det har jag först nyligen fått klart för mig och kan vara viktigt att känna till.  
 
Så du ska inte ge upp möjligheterna att hitta något i häradsrätternas domböcker även om inte stadens dito ger någonting, Birgitta! Det kan faktiskt också vara så att den Lars Andersson Spilhammarn, som nämns 1653, inte har bott i staden särskilt länge och därför inte har hunnit ge avtryck i stadens handlingar på samma sätt som en person med anor i staden. Sedan får du heller inte glömma arkivalierna i Örebro länsstyrelses arkiv [ULA] och dito om Örebro stad som kan tänkas finnas på RA.  
 
De andra handlingarna jag hittat har sannolikt inte koppling till Spilhammar, så jag lägger inte ut detta här. Men jag tar och mejlar dig om detta, Birgitta. Det är, om inte annat, intressant rent historiskt och kulturhistoriskt. (För den som håller på att spricka av nyfikentet kan jag bara nämna att det dels rör en Lars Andersson tygvaktare från Stockholm men som bor i Örebro, dels en Lars Andersson som finns i en oxtullslängd från 1665-1666 och som  flera gånger drev ett antal oxar ända från Borås till Örebro).  
 
Trevlig nationaldag!
 
Hälsar
Leif

2009-06-06, 19:31
Svar #20

Utloggad Birgitta Olsson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 836
  • Senast inloggad: 2022-01-30, 19:15
    • Visa profil
Hej Leif
Det är verkligen schysst av dig att du håller ögonen öppna efter ”mina” Spilhammar, det uppskattar jag mycket. Jo ibland måste man lämna en ana för när man kört fast. Jag vet ju att jag för eller senare återkommer med nya friska takter när andan faller på eller något nytt dyker upp. Nej jag letar inte endast efter Lars Andersson Spilhammar i Örebro. Båden Pers bror Lars men även Per själv med hustru bodde ju i Örebro en tid enligt mantalslängderna. Med tre stycken från samma släkt, (vilket det torde röra sig om) i samma stad lutar det ju åt att de kanske hade sitt ursprung där. Det jag skulle vilja hitta är något som styrker eller dementerar detta. Jag skulle även bli överlycklig om jag kunde hitta någon uppgift om vart Ingrid Bengtsdotter Kruse kom ifrån. I ditt inlägg  
 
finns ju en notis som rör Anders Spilhammar. Jag kan inte fatta att jag inte kopplade det då men: Anders Spilhammar som nämns måste ju vara hans bror som även han blev ryttmästare vid livregementet till häst så småningom. Anders bodde i Risby i Viksta socken (C) och dog 1696. Jag har funderat mycket på vem eller vilka som tog hand om de föräldralösa syskonen Spilhammar 1677? Kan det ha varit brodern Anders? Han och Per verkar ju stått varandra nära med tanke på notisen du hittade. En annan möjlig variant kan ju vara att det var brodern Lars i Örebro som tog hand om barnen. Jag tror kanske något mer på den sista varianten.  Ytterligare en gåta att lösa är ju hur Per S och Ingrids dotter Anna träffade sin man Daniel Kåhre från Västervik. Jag tror att det kan ha varit så att Anna bodde i Örebro och eftersom Daniels bror Lars Kåhre bland annat var slottsfogde på Örebro slott kanske de träffades i Örebro när Daniel hälsade på sin bror där. Ja det finns väldigt mycket att nysta i så jag har att göra ett bra tag
 
Trevlig nationaldag, vad som är kvar av den
 
Birgitta

2009-08-24, 19:14
Svar #21

Utloggad Sonia Biörkeroth

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1399
  • Senast inloggad: 2024-03-19, 15:42
    • Visa profil
I Harakers hfl (Västmanland) A1:4 sid 308, finns Joh. G(?) Spillhammar född 16/5 1733 i Norrbäcke med hustru Helena.
Kanske av intresse för någon,

2009-08-25, 19:00
Svar #22

Utloggad Stefan Simander

  • Stefan Simander
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7191
  • Senast inloggad: 2024-03-25, 22:16
  • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
    • Visa profil
    • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Intressant Sonia! Undrar hur denne är släkt med de ovanstående?
Stefan Simander
Gamla Uppsala + Järlåsa, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

2009-08-27, 23:03
Svar #23

Utloggad Sven-Ove Brattström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3276
  • Senast inloggad: 2024-02-09, 14:25
  • Bilden är gammal, mera rynkor nu :)
    • Visa profil
Hittade just samma familj i Räfwåla, Grangärde. Senaste anteckningen om husförhör är 1765-08-25. (Grangärde AI:7a 401)
 
Bokhållaren Johan Jacob Spilhammar  1733-05-16 Wassunda (C)
Hustru Helena Todenia  1734-12-05 Västanfors  
son Peter Eric Spilhammar 1759-04-13 Räfwåla, Grangärde
son Jan Jacob Spilhammar 1762-01-15 Räfwåla, Grangärde
 
Kanske de flyttade till Norrbärke sedan, eftersom Norrbärke anges som födelseförsamling när de bodde i Haraker.
Brattis (före 2004 Linewizard) = Sven-Ove Brattström

2009-08-27, 23:58
Svar #24

Utloggad Sven-Ove Brattström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3276
  • Senast inloggad: 2024-02-09, 14:25
  • Bilden är gammal, mera rynkor nu :)
    • Visa profil
Paret gifte sig när de var bosatta på Västanfors bruk 1757, de flyttade till Grangärde 1758. (Västanfors (U) AI:6  3)
Mellan 1759 och 1760 var Jungfru Susanna Spilhammar bosatt på samma bruk. hon ankom från Vassunda (C) och avflyttade till (Stockholm ?) (Västanfors (U) AI:6  4)
Brattis (före 2004 Linewizard) = Sven-Ove Brattström

2009-11-02, 19:38
Svar #25

Utloggad Birgitta Olsson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 836
  • Senast inloggad: 2022-01-30, 19:15
    • Visa profil
Jag har i en släktsammanställning över släkten Spilhammar fått en uppgift om att det i Kalmar skall ha bott en rik tullinspektör Spilhammar. Jag har letat i flera år i alla möjliga källor men inte sett ett spår efter honom. Nu sitter jag och letar efter en annan notis för att försöka hjälpa till med uppgifter åt andra släktforskare när jag fullkomligt snubblar över den så eftersökte Spilhammar. Han hette Lars Spilhammar och var vittne vid ett dop i Kalmar den 6 augusti 1701, Kalmar stf C:1 s. 14.  
 
Mhv
 
Birgitta

2009-11-02, 20:51
Svar #26

Utloggad Stefan Simander

  • Stefan Simander
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7191
  • Senast inloggad: 2024-03-25, 22:16
  • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
    • Visa profil
    • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Intressant Birgitta!  
 
Kan detta vara samma man?
 
Familjeöversikt för Lars Spilhammar
         
Lars Spilhammar
v 1718 Västra Eneby, Östergötlands län  
d 1721 Västra Eneby, Östergötlands län
 
Gift med Maria Catharina Schildt  
v 1718 Västra Eneby, Östergötlands län
v 1722 Västra Eneby, Östergötlands län
-----------------------------------------
 
Nummer 06021 i DISBYT
Björn Kronbladh
Klara Johanssons Gata 1 3v
302 26   HALMSTAD  
Tel:  
Ändringsdatum: 2008-11-10  
Epost: bjorn@inkorgen.nu
 
(Meddelandet ändrat av simson 2009-11-02 21:56)
Stefan Simander
Gamla Uppsala + Järlåsa, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

2009-11-03, 08:38
Svar #27

Utloggad Olle Elm

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11052
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 23:58
    • Visa profil
    • www.orserum.info
Kollade Elgenstierna. Där anges:
Maria Catharina. Gift 1:o 1718 23/10 på Anderstorp med inspektören Lars Spilhammar, död 1721 28/6 på Anderstorp. Gift 2:o 1722 27/9 på Anderstorp med kaptenen Mattias Mårten Körning, nr 67, född 1689, död före 1750.
Av texten framgår att Anderstorp är detsamma som Anderstorp (nu Loviseberg) i Östra Eneby socken, Östergötlands län.
Vänligen,
Olle Elm
Vänligen,
Olle Elm

2009-11-03, 11:06
Svar #28

Utloggad Birgitta Olsson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 836
  • Senast inloggad: 2022-01-30, 19:15
    • Visa profil
Jag vet faktiskt inte om det är samma person. Jag tänkte kolla vidare i födelseböckerna om jag kan hitta några fler uppgifter men även kolla mantalslängderna om de kan ge något. Nu har jag i alla fall ett specifikt år som jag vet att han fanns i Kalmar. Hans syster Beata Spilhammar skall enligt samma släktsammanställning rest till sin bror i Kalmar 1699.  
 
Mvh
 
Birgitta

2009-11-03, 11:13
Svar #29

Utloggad Leif Gson Nygård

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2046
  • Senast inloggad: 2023-10-20, 18:52
    • Visa profil
Ja det här var intressant Birgitta! Frågan är på vilket sätt denne tullinspektör Lars Spilhammar har koppling till släkten Spilhammar i Örebro? Eller om det öht finns en sådan koppling?
 
Att han var tullinspektör knyter dock an till den diskussion vi hade för 1 ½ år sedan, särskilt om utridaren Lars Larsson Spilhammar - se Birgittas inlägg & bilder  och mitt angående utridare  den 22 juni s.å. Det är lätt att se en koppling mellan utridaren Lars Larsson Spilhammar, som övervakade handeln bland landbönderna i Örebros närhet, och tullinspektör Lars Spilhammar.
 
Nu var ju Lars Larsson Spilhammar verksam i Örebro redan 1659, och dopnotisen är från 1701, så det är väl inte troligt att det är samma person. Har du funnit patronymikon på Lars Spilhammar, Birgitta? Det kan i stället vara far och son.
 
Uppgiften ger hur som helst en sökingång till arkiven som är viktigt att ta fasta på. För verkade Lars Spilhammar som rik tullinspektör i Kalmar, finns det skäl att dyka ner i länsstyrelsens handlingar från slutet av 1600-/ början av 1700-talet. Jag tänker särskilt på serier med brev och suppliker från tjänstemän & högreståndspersoner.  
 
Så ett besök på Landsarkivet tror jag skulle krönas med framgång, Birgitta.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna