ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Lythberg  (läst 1549 gånger)

2002-08-26, 20:53
läst 1549 gånger

Utloggad Kristian Gustavsson

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 266
 • Senast inloggad: 2022-05-16, 20:59
  • Visa profil
  • www.renhorn.se
Hej!
Finns det någon som känner till nånting om familjen Lythberg. Finns det någon som har forskat och stött på Lythberg. Jag söker en Percy Lythberg, f 1893-07-12 men vet inte var på Gotland. Det ska finnas ett hus som kallas Lythberg huset, förmodligen kring Rute.  
Vet någon?
 
Kristian Gustavsson, Västervik

2002-09-09, 18:35
Svar #1

Utloggad Kristian Gustavsson

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 266
 • Senast inloggad: 2022-05-16, 20:59
  • Visa profil
  • www.renhorn.se
Finns det någon som vet nånting om släktet Lythberg på Gotland!
Mycket tacksam för svar!
 
Kristian Gustavsson

2002-09-09, 21:57
Svar #2

Lotte Jensen

Släkten Lythberg har sitt ursprung i släkten Lyth på Gotland (Om det nu inte råkar finnas fler släkter med det namnet). Jag har letat efter Percy i min databas men inte funnit någon med det namnet. Fast jag har inte forskat specifikt på släkten.

2002-09-09, 23:36
Svar #3

Johnny Karlsson

Hej Kristian
 
Det här har nog några år på nacken och jag vet inte om uppgifterna stämmer eller om någon har forskat fram några nya uppgifter.
 
---------------------------
 
Släkten Lythbergs ursprung.
Av David Gadd.
 
Under 1700-talets andra årtionde uppträder helt plötsligt i Visby en syskonskara om fyra personer med namnet Lythberg, utan att man fullt tillfredsställande kunnat ge svar på frågan rörande deras härkomst. De två bröderna Lythberg blevo dugande män i staden:
Mathias L. handelsman och rådman i Visby, Lars L. skräddarmästare och kämnär. Systrarna blevo gifta med hantverksmästare i staden. Släkten Lythberg blev under 1700-talet en av Gotlands mest framstående köpmanssläkter. Den mest kände medlemmen av släkten var affärsmannen Johan L., rike Lythberg, som han kallas i en av Säves skildringar av honom, i mycket en föregångare till bröderna Donner och till Dubbe. Hans syster Anna Lythberg var mor till bröderna Donner och även hon en dugande och drivande kraft i affärslivet.
 
I det år 1935 utkomna arbetet Gotländska släkttabeller av Oskar Rosman, utg. av sonen doktor Holger Rosman, återfinnes släkten Lythberg. Däri uppgives som släktens stamfader en
Lythberg, som skulle ha inflyttat från utlande och bosatt sig i Visby. Hans son Lars Lythberg och dennes hustru född Berg skulle vara föräldrar till ovannämnda Mathias och Lars L. För övrigt har Rosman inga upplysningar om föräldrarna, och uppgifterna om syskonens födelse äro ofullständiga.
 
Emil Nyberg har i den nya upplagan av sin släktbok en intressant tradition, som anföres under släkten Lyth.I enlighet därmed skulle fadern till Lythbergarna ha hetat Rasmus Larsson Lyth, och modern skulle efter mannens död blivit omgift med skräddarmästare Bertel Nilsson Berg, varefter barnen skulle till faderns namn Lyth av någon anledning tillagt styvfaderns och alltså kallat sig Lythberg. För att inpassa Rasmus Larsson i Lythska släkten måste Nyberg emellertid anta en Lars Pedersson Lyth ; en ren konstruktion, för vilken all grund saknas. Såtillvida är det riktigt, att Lythbergarnas stamfader hette Rasmus Larsson, men det var ej han utan hans hustru som tillhörde släkten Lyth .
 
Rasmus Larsson var skräddarmästare i Visby och med största sannolikhet född vid Engvards i Träkumla och son till husbonden Lars (Rasmusson) Engvards. Farfader var troligen Rasmus Larsson, husbonde å Engvards enligt 1653 års jordebok.
 
Fadern Lars Engvards sades 1680 vara 70 år gammal och en skickelig karl.1). Å gården bodde sam- tidigt en son, 24 år gammal, måhända Rasmus. Den 20 april 1684 gifte Rasmus Larsson sig i Visby och var sedan bosatt där med sin familj i Klinteroten. I skräddarelagets handlingar 1686 och 1689 kallade han sig Rasmus Larsen Engvars.2) Han dog i Visby 1 september 1698 och jordfästes 6 sept. Hustrun hette Maria Mattsdotter Lyth.  Hon var född i Visby och dotter till åldermannen i bryggarelaget Mathias Petersson Lyth och hans hustru i första giftet Anne. Lyth  var en betrodd man och hade flera uppdrag, bl. a. var han kapten för borgerskapet, kämnär och sextonman. 3) Maria Lyth  levde många år som änka i det gamla hemmet men gifte sig ånyo 12 juli 1713 med skräddareåldermannen Bertel Nilsson Berg. Senast bodde hon hos sin måg tunnbindare Petter Justi samt avled i Visby 5 mars 1730.
 
Namnet Lythberg bildades alltså tydligen på det sätt, att till moderns flicknamn fogades styvfaderns. Hade fadern verkligen hetat Lyth  vore namnförändringen mera oförklarlig.
 
Rasmus Larssons och Maria Lyths barn voro:
 
Mathias, f. i Visby 1685, döpt 18 nov., fader till den ovan omskrivne Johan Lythberg.
 
Petter, f. i Visby 1688 döpt 11 maj, död s. å.
 
Lars, f. i Visby 1689, döpt 1 aug., fader till han- delsmannen Johan Lythberg (Larsson).
 
Margareta, f. i Visby 1695, gift 1720 med Petter Justi.
 
Anna, f. ?, gift 25 jan. 1713 med skomakarmästare Hindrich Möller i Visby.
 
Noter:
 
1) 1681 års mantalslängd.
 
2) I handlingarna kallas han vanl. endast Rasmus Larsson, men någon enstaka gång Rasmus Lyth , en förväxling med hustruns födelsenamn.
 
3) I Nybergs släktbok kallas han köpman.
 
--------------------------
 
I Släktdatas register för Rute finns det några Lythberg som eventuellt kan ha något samband, men det känner du antagligen redan till.
 
http://www.slaktdata.org/sv/reg
 
Häsningar Johnny

2003-01-30, 15:24
Svar #4

Birgitta Elfgren

Hej!
Ang. Lythberg:
Råkade i mitt letande efter Luth-släkt stöta på Lythberg på en innehållsrik släkthemsida. Där står det att Rasmus Larsson själv var av Lyth-släkt och kusin till Maria Lyth. Där står också att Rasmus blev avrättad på suderting och att Maria gifte om sig enl. ovanstående uppg.
Adressen till hemsidan är:
http://w.1.498.telia.com/~u49807810/index/morfars.htm
 
Hälsningar, Birgitta Elfgren

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser
Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna