ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: Dahlheim / Dahlhjelm  (läst 556 gånger)

2006-06-17, 19:07
läst 556 gånger

Björn Andersson

Jag har en anfader, Carl Fredrik Dahlheim. Han är min mf fm f. När jag nu skulle söka upgifter på honom kom jag in kontakt med Lollo Eriksson i Gällivare som också har honom som ana.  
 
För oss har det dykt upp en frågeställning beträffande hans namn Dahlheim. Eller som det i vissa sammanhang står Dahlhjelm.
 
Först trodde vi att det bara var olika stavning på samma namn. Men då man studerar hans leverne kan det finnas en annan förklaring som vi gärna skulle vilja ha synpunkter och kommentarer på.
 
Carl Fredrik föddes 1798-10-09 i Grebo sn i Östergötland. Föräldrar är Rusthållaren Johan Johansson och Hedig Ulrika Hjelm.
 
1818 flyttar han från Tjusentorp i Grebo sn till Tidersrum och gifter sig där 1820 med änkan efter Nils Fredrik Durling, Ulrika Charlotta Dusen. De får ett antal barn mellan 1821 och 1828.
Under hela denna period kan man i källorna läsa och i många fall väldigt tydligt att han heter och att namnet stavas Dahlheim. Ett undantag är GMR 1818 där det stavas Dahlhejm.
 
Men fr o m skilsmässan 1831 heter han och namnet stavas Dahlhjelm.
 
Vår teori är följande: Den 10 maj 1828 får Carl Fredrik och Ulrika Charlotta Dusen en son Viktor Vilhelm. Ca två veckor senare får Carl Fredrik en dotter tillsammans med pigan Gustava Maria Ekström.
 
Detta måste ha varit en präktig skandal på den tiden. Särskilt med tanke på att Ulrika Charlotta Dusen kom från en tämligen välbärgad familj (Härstammar från släkten Duse).
 
Naturligtvis kommer skilsmässan 1831. Konsekvensen av detta är att de barn Carl Fredrik har tillsammans med pigan Gustava Maria kommer att få samma namn som de barn han har tillsammans med Ulrika Dusen. Vi tror inte att Dusens familj skulle gå med på en sådan sak. Därför får Carl Fredrik och hans barn tillsammans med Gustava Maria inte använda sig av namnet Dahlheim. Hur man får honom att avstå det namnet är en annan fråga.Mer om det senare. Vad vi emellertid kan konstatera är att första gången vi kan finna namnet Dahlhjelm är i samband md skilsmässan. Därefter har barnen och barnbarnen till Ulrika Dusen namnet Dahlheim, medan barnen till Gustava Maria namnet Dahlhjelm.
 
En annan sak som gör historien intressant är att Lollos mormor har berättat att hennes far skall ha sålt släktnamnet till någon annan någon gång. Dock vet hon inga detaljer i sammanhanget. I muntliga traditioner kan mycket ändras med tiden men att kärnan i historien kan vara riktig. I detta fall skulle  kärnan i historien kunna vara att Dusen har köpt rätten från Carl Fredrik att använda namnet Dahlheim. Carl Fredrik ändrar då sitt namn till det snarlika Dahlhjelm. Namnet är naturligt eftersom hans mor hette Hjelm.
 
Det skulle vara intressant med kommentarer och synpunkter på teorin och om den den är rimlig och om det finns ytterligare belägg för tanken. Eller om det är något vi missat.
 
Det skulle också vara intressant om någon vet något mer om skandalen, vilken borde vara av den digniteten att den borde funnits nednoterad i andra källor. Vet någon något?
 
Björn Andersson

2006-07-01, 21:45
Svar #1

Anna-Lena Wahlberg

Hej Björn!
Vi har gemensamma anor.
Dottern som Carl Fredrik får med pigan,
är min anmoder Carolina.
De gifter sig så småningom och får många barn.
Bland annat en liten Tilda som skållas till döds i förskoleåldern, i samband med en lillebrors födelse.
Storasyster Carolina diktar en sorgesång kring denna händelse och handskriften finns bevarad.
Mormors syster hade uppgifter om skandalen, med namnbytet.
Ska undersöka vad min mor kan berätta.
Återkommer vid tillfälle.
För något år sedan, fanns en sida på internet, där fattighuset där familjen levde sin sista tid fanns med bild och förteckning över alla övriga som också trängdes där. Vad jag förstår, står tegelbyggnaden kvar än idag.  
Med vänliga hälsningar
Anna-Lena Wahlberg

2006-11-07, 16:06
Svar #2

Jenny Gustavsson

Hej Björn och Anna-Lena!
 
MIn mans ana är också Carl Fredrik Dalhjelm (moder Hedvig Ulrika Hjelm) och jag har läst era inlägg här på forumet. Tycker att det blir väldigt spännande eftersom han verkar ha fått ytterligare barn! Min anteckning säger att han har dottern Lovisa Gustava Dalhjelm f. 1835 i Grebo. Hennes mor var Gustava Fredrika Bengtsdotter. Carl Fredrik är min mans FM FM MF. Jag är väldigt spänd att höra av er så jag mejlar er också!
 
Med vänliga hälsningar
Jenny Gustavsson

2011-04-08, 13:09
Svar #3

Utloggad dalun

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 62
  • Senast inloggad: 2019-03-21, 11:41
    • Visa profil
Jänner någon till en Carl G Dalheim bosatt i Eslilstuna og gift med Catharina Charlotta Klingström (f. ca. 1775)
 
MVH
 
Dag Lundqvist

 

AnnonserMarknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna