ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2000-07-09  (läst 3808 gånger)

2000-03-21, 20:14
läst 3808 gånger

Utloggad Rolf Liljhammar

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 466
  • Senast inloggad: 2010-12-03, 04:58
    • Visa profil
Öppnar en diskussion om namnet Frumeri. Diskussionen startade under Östergötland, Kaga, men kom att beröra släkten Frumeri mer o mer.
Följande text är ett svar på ett inlägg under Kaga.
 
Hej Anders!
Jätteintressanta uppgifter. Anledningen till att jag nosat på skarprättaren Frumeri, är den att jag skrev en lokalhistorisk artikel, som bl a berörde den sista verkställda dödsdomen i Glanshammar, Närke.  
Jag gjorde en enklare epilog, där jag försökte följa huvudpersonernas vidare öden.  
Erik Frumeri blev i sammanhanget en bifigur, då han visserligen förefaller vara den siste skarprättaren i Örebro och Värmlands Län, men att han inte var den som verkställde domen. Han hade vid tillfället flyttat med sin familj till Västerås. I stället inkallades Hans Ljungman från Kaga.
Varför inte Erik Frumeri kallades från Västerås, vet jag inte. Av bevarade notiser från Nerikes Allehanda kan man tolka att en ny skarprättare antogs till Örebro, men då denne i så fall var oerfaren, inkallades Ljungman.
I Västerås har jag funnit anteckningar som pekar ut Erik Frumeris son som Västerås skarprättare.
En spekulation är att denne antogs till Örebro, men behövde instrueras och biträdde vid exekutionen. Det blev den sista i Örebro Län och därför försvann han ur Örebros rättshistoria utan att ens ha kommit in i den.
 
Då det här mest rör släkten Frumeri, och inte berör Kaga eller Ljungman, lägger jag även in den som släkten Frumeri.
 
Mvh
 
Rolf

2000-03-22, 11:50
Svar #1

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-03-18, 07:38
    • Visa profil
    • www.pemer.net
Ja, när släkten nu har en diskussion med en alternativstavning i rubriken är det väl angeläget med ett snabbt inlägg med namnets ordinarie stavning, Frumerie. Och varför då inte bygga på den blänkare jag en gång i tiden (14 april i fjol, närmare bestämt) lade in på Sällskapet Vallonättlingars Forum, men däremot aldrig brydde mig om att göra här på Anbytarforum. Där har det gett ett napp så här långt, och det är ju alltid något.
 
Släkten Frumerie, redovisad i Svenska Släktkalendern 1919 och 1943, ingår i min forskning, då en mycket stor gren av släkten (den enda där släktnamnet levt in i 1900-talet) utgör en kvinnolinje av min egen släkt.  
 
Den mesta forskningen gjordes av överstelöjtnant Erik Frumerie, 1876-1954, och senare av sonen Lars E:son Frumerie, 1909-88, som satt i Släktföreningen Pemers valberedning.  
 
Deras forskning har dock i princip inriktats på grenarna med namnet Frumerie. I nutid forskar vi inom Släktföreningen Pemer (jag) efter alla som på alla tänkbara sätt härstammar från släkten Pemer, inklusive de som gör det via Sara Pemer, gm Jean Frumerie.  
 
Har redan fått kontakt med släktforskare med Frumerie i antavlan, som verkligen var släkt, flera gånger just via Internet (spårade dessutom en amerikansk Frumeriegren via nätet!), men lägger gärna ut denna blänkare för dem som kan höra till släkten - eller bara ha uppgifter av intresse för min forskning...  
 
Så har du stött på namnet Frumerie, och kan ha uppgifter av intresse för mig - eller (naturligtvis) om du själv vill veta mer, tveka inte att skriva något här och/eller maila mig!  
 
Så långt mitt gamla inlägg på SVÄs Forum. Tilläggas kan att en oerhört utbredd gren från Birgitta Frumerie, 1738-1810, gift Lundell, har diskuterats livligt i diskussionen om Fryksände socken. Nu när vi har en utpräglad Frumerie-diskussion ska jag styra över kommande inlägg i den diskussionen över hit i stället.

2000-03-22, 19:24
Svar #2

Bengt Nilsson

Hej Anders!
 
Då jag precis läst igenom ett flertal brev från överstelöjtnanten Caleb de Frumerie 1670-1738) till landshövdingen i Kalmar, Gustaf von Psilander, låter detta intressant för mig. Känner du till något mer om Caleb de Frumerie utöver det som man kan finna i Elgenstierna, Svenskt biografiskt lexikon m.fl biografiska verk? Breven till Psilander inleds alltid med frasen min gunstige gynnare, vilket väcker mitt intresse.

2000-03-23, 21:03
Svar #3

Utloggad Anders Berg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7651
  • Senast inloggad: 2022-06-06, 18:37
    • Visa profil
    • Scangen
Jag flyttar över ett inlägg från Östergötland - Kaga och följer sedan upp med en kort kommentar:
 
Av Gudrun Spetze torsdag den 23 mars 2000 - 17.25:  
 
Till Anders Pemer Mitt namn är Gudrun Spetze. Jag forskar i  
släkten Frumerie, men har inte hållit på så länge.Eric  
Frumerie som först var skarprättare i Örebro var född i  
Vintrosa 1779, son till gruvarbetaren Josua Frumerie vid  
Hässlekulla gruva och hans hustru Caisa Ersdotter.Eric  
Frumerie gifter sig 1819 med lagligen frånskilda Anna  
Jonsdotter med vilken han redan har tre barn, Pehr 1814,  
Hedvig Lovisa 1816 och Carolina 1818.1823 alltså efter  
äktenskapets ingående föddes sonen Eric Johan som  
efterträdde fadern i Västerås.Även sonen Pehr stod tidvis  
som skarprättare. Det är faktiskt märkligt att en Frumerie  
plötsligt är gruvarbetare och att sonen och sonsönerna blir  
skarprättare. Något har hänt! Tacksam för bidrag.

2000-03-23, 21:10
Svar #4

Utloggad Anders Berg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7651
  • Senast inloggad: 2022-06-06, 18:37
    • Visa profil
    • Scangen
Till Gudruns uppgifter kan läggas att mästermannen Erik Frumerie (stavat så) var gift en gång tidigare. Hans hustru Christina Catharina Corneliusdotter dog i Örebro 1812 31/12 enligt det bouppteckningsregister som Örebro Stadsarkiv lagt ut på sin hemsida (kolla filarkivet!).
 
Arvingar var sonen Cornelius Frumerie och dottern Christina Catharina Frumerie.
 
Anders Pemer, kan du placera gruvarbetaren Josua Frumerie i släkten?

2000-03-24, 14:56
Svar #5

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-03-18, 07:38
    • Visa profil
    • www.pemer.net
Lite lustigt att ha fått ett par generationer bakåt från de Frumerie, vars familjer jag själv hittade i Västerås domkyrkoförsamlings födelsebok på jakt efter helt andra uppgifter på ULA någon gång 1988. Tyvärr verkar denna gren, i likhet med Caleb, adlad de Frumerie, inte höra till min gren, men så här pass konkreta uppgifter om en hel liten gren av släkten Frumerie inspirerar definitivt mig till delvis ny inriktning på min forskning. Alla dessa Frumeries ska naturligtvis placeras in på släktträdet!
 
Stamfadern som kommer till Sverige är alltså Martin Frumerie, skriven 1616-35 par confession i holländska Leyden, och kontrakterad av De Geer 1635 (19/7 om jag minns exakt rätt, men det ska jag låta vara osagt) som brukspredikant vid Finspångs bruk.
 
Sonen Jean Frumerie, 1634-89, gifte sig alltså med näst äldsta dottern till en annan invandrare, närmare bestämt min fff fff fff Nicolaus Pemers (1608-87) dotter Sara Margareta, f 1641, d före 1690. Från dem härstammar alla grenar där namnet Frumerie förts in i 1900-talet, men flera av Jeans bröder har haft ättlingar i varje fall fram till 1880-talet.
 
Fadern till Caleb, adlad de Frumerie, hette Josua och var född 1638 (vill jag minnas). Denna adliga gren av släkten dog alltså ut på svärdssidan med Caleb själv, men han hade en dotter som var gift, och jag tror t o m att hon var ingift i en annan adelsätt, så jag ska konsultera Elgenstierna så snart jag har tid. Tyvärr blir det nog inte förrän en bit in på nästa vecka. Om denne Caleb vet jag således inte ett dugg mer än vad som skrives i SBL och i Elgenstierna.
 
Jag vill minnas att det var just Pehr och Eric Johan Frumerie (och ta mig sjutton om det inte var en rackare till!), som höll på att få barn i Västerås under 1840-talet, i den födelsebok där jag alltså egentligen sökte helt andra uppgifter, men även snubblade lika oförhappandes över en son till pistolsmeden Carl Gustaf Pemmer (vars far tog det namnet i ett försök att ta sin mors namn, alltså Pemer). [Denna uppenbart utdöda Pemmer-gren i Västerås skulle kunna vara ett riktigt intressant kapitel, eftersom det finns folk i just Västerås som heter Pejmer...]
 
Gruvarbetaren Josua Frumerie torde alltså vara född någon gång på 1740- eller 1750-talet, men kan förstås också vara ytterligare något äldre. Då finns en teoretisk möjlighet att han är en för mig hittills okänd son (eller sonson!) till kaptenen Mattias Frumerie, 1689-1743, som ska ha haft sammanlagt tolv eller femton (?) barn, varav åtta överlevde honom, men där jag hittills bara har namn på två söner, löjtnanten Pehr Frumerie, 1715-1777 (vars yngste sonson alltså dog 1936), och fältväbeln Johan Frumerie, ca 1726-1758. Mattias var son till Jean Frumeries och Sara Pemers äldre son Pehr, 1662-1713, landsfiskal i Örebro län
 
Jag MÅSTE kontakta den gode Jan Frumerie i Göteborg, vars släkttavla på 3x1 meter jag nämnde i mitt första inlägg i Östergötlandsdiskussionen. Jag har ett stående löfte sedan flera år tillbaka att jag ska kunna få en liten kopia av denna släkttavla vid något av hans stockholmsbesök, eller att han helt enkelt skickar den. Det börjar verkligen kännas angeläget att komma över den nu...

2000-03-24, 21:13
Svar #6

Utloggad Anders Berg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7651
  • Senast inloggad: 2022-06-06, 18:37
    • Visa profil
    • Scangen
Intressant! Namnet Josua finns alltså i familjen, då måste det ju vara samma släkt.  
 
Jag roade mig med att slå lite i litteraturen. Elgenstierna ger inte så mycket mer. Anders, du har helt rätt att Caleb hade en dotter som gifte sig adligt. Det var hans enda barn.
 
En uppgift stämmer inte med Karl XII:s officerare. Mattias Frumerie (1689-1743) är enligt Lewenhaupt son till bergsfogden Johan Frumerie och Margareta Norman. Vad är riktigt?

2000-03-24, 23:03
Svar #7

Utloggad Monica Hammarström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 141
  • Senast inloggad: 2010-08-29, 18:58
    • Visa profil
Hej
Enligt en gammal släktutredning jag har hemma över Frumerie-linjen så finns följande uppgifter:
Martin Frumerie, kom till Sverige från Leiden i Holland 1635. Han var skolmästare i Finspång. Gift med Elisabeth.
De hade 7 st barn:
Zacharias Frumerie, 1620-1680, Rådman i Arvika.
Abraham Frumerie f 1623,
Johan Frumerie, 1634-1689, Borgmästare i Nora.
JOSUA FRUMERIE, 1637-1712, mantalskommisionär Kalmar,  
Maria Frumerie  
Daniel Frumerie, f 1639, Skeppare i Öregrund
David Frumerie, 1641-1677, målare, konterfejare.
 
JOSHUA FRUMERIE hade två barn:
1)Caleb de Frumerie, 1670-1738, överste i Kalmar,
gift 1:a m Charlotta Jerrier
     2:a m Maria Charlotta Slverhjelm
INGA BARN
2) Josua Frumerie 1637-1717, löjtnant. Ogift
 
mvh
Monica H

2000-03-25, 08:18
Svar #8

Inger Nilsson

Jag har i mina anor en Anna Frumerie som jag inte har fler uppgifter om än att hon dog i Risinge E och begravd 1700 0608
Hon var vigd 1662 0810 i Risinge med Gilius De Flon född 1637 1220 och död samma ort 1688 0326
De fick tillsammans 12 barn

2000-04-16, 19:39
Svar #9

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-03-18, 07:38
    • Visa profil
    • www.pemer.net
Här är de tidiga generationerna Frumerie i Sverige från en nedtecknad stamtavla av Lars E:son Frumeries hand, daterad 19810226, med vissa uppgifter även från andra källor, uppgifter från Svenska Släktkalendern, Britt-Marie Lundell i Nora, från Noraskogs Arkiv (KB), GF:s släktarkiv och från Kgl Wermlands Regementes Historia (eller något i den stilen, har läst boken på Stockholms Stadsakriv). Återkommer med en sammanställning av de Frumerie, jag idag inte vet var de kommer in i bilden.
 
TABELL 1
Martin Frumerie, skriven par confession i l´Eglise wallone i Leyden, Holland, februari 1616-23/7 1635, begr 1683 30/3. Kontrakterad 19/7 1635 av Louis de Geer som reformert predikant och skollärare vid Finspångs bruk. G 1:o m Marie Francois, ? 1631, eventuellt i barnsäng, 2:o 1631 2/11 m Elisabeth Sariasen Garencher (eller Garenchestes), begr 1665 19/8.
Barn, i 1:a giftet:
1. Zacharias, dp 1620 25/10, begr 1680 16/3, rådman, handelsman och redare i Arboga. G m Anna Lakesdotter, begr 1679 7/9. Hade fyra döttrar och ett ej namngivet barn.
2. Jean, dp 1622 26/6, ? före 1632 12/8.
3. Abraham, dp 1623 14/9, troligen död ung.
4. Elizabeth, dp 1631 15/6, begr 1693 3/9. G 4:e dag pingst 1652 m Pierre Marlier, bruksförvaltare och bergsman i Lindes bergslager.
i 2:a giftet:
5. Jean, dp 1632 12/8, ? före 1634 1/10.
6. Jean, *1634, ? 1689, se TABELL 2.
7. Josua, *1637, ? 1712, se TABELL 3.
8. Daniel, *1639, se TABELL 4.
9. David, *1641, ? 1677, se TABELL 5.
10. Anna, dp 1645 2/11, begr 1700 8/6. G 10/8 1662 m Gilius de Flon, *1637 20/12, ? 1688 26/3. Hade tolv barn enligt Inger Nilsson.
 
TABELL 2
Jean Frumerie (från TABELL 1), dp 1634 1/10, ? februari 1689, borgmästare i Nora och Linde. G 1659/60 m Sara Margareta Pemer, *1641, ? före 1690 (=senare under 1689?), dotter av bruksförvaltaren vid Flögfors bruk, senare vid Finnåker, och senare handelsman (och rådman?) i Arboga, Nicolaus Pemer och hans 1:a hustru Christina Erichsdochter.
Barn:
1. Elisabeth, dp 1660 11/11, ? i början av 1661.
2. Pehr, *1662, ? 1713, se TABELL 6.
3. Johan, *1663, ? 1709, se TABELL 7.
4. Niclas, dp 1664 11/12, ? samma månad. Kallas i en del andra källor Michel.
5. David, * vid årsskiftet 1665/66, ? våren 1666.
 
TABELL 3
Josua Frumerie (från TABELL 1), dp 1637 5/2, ? 1712 17/12, mantalskommissarie i Kalmar län och på Öland. G m Maria Trana, ? 1730 10/9.
Söner:
1. Caleb, f 1670, ? 1738, se TABELL 8.
2. Josua, dp 1672 10/2, begr s å 24/3.
3. Josua, dp 1673 13/2, ? ogift som krigsfånge i Ryssland.
 
TABELL 4
Daniel Frumerie (från TABELL 1), dp 1639 30/3, skeppare och borgare i Öregrund. G m N.N.
Son:
Johan, *1689, ? 1721, stamfar för Öregrundssläkten, utdöd på 1880-talet.
 
TABELL 5
David Frumerie (från TABELL 1), dp 1641 14/3, ? 1677 5/5, målare och konterfejare. G m Barbro E(riks?)dotter Löök, ? 1703, före 1/5.
Son:
Martin, *1688, ? 1732, kapten.
 
TABELL 6
Pehr Frumerie (från TABELL 2), dp 1662 31/3, ? 1713 28/5, landsfiskal i Örebro län. G m Christina Mattzdotter, ? 1729 25/6, änka efter borgaren Erik Matcker i Nora.
Barn:
1. Matthias, *1689, ? 1743, kapten vid Nerikes och Wermelands Regemente. Hans son Pehr, 1715-1777, hade i sitt andra gifte sonen Carl Gustaf, 1774-1859, som i sin tur var far till kaptenen och medicine doktorn Gustaf de Frumerie, 1849-1936, det omtalade än så länge längsta dokumenterade tidsspannet mellan farfars födelse och sonsons död. I sitt första gifte hade Pehr sonen Adolph Fredrik, 1749-1803, vars sonsons son Johan Gustaf, 1847-1925, flyttade till USA, och vars ättlingar där jag spårade via Internet och idag har livlig kontakt med.
2. Maria Elisabeth, f 1695, ? 1735. G m Petter Ahlbom, *1695, borgare och handlare i Nora, sedan klockare 173(7) i Järnboås och 174(1) i Nora, se Örnberg 1892. Örnberg hade bara identifierat fyra barn som dog relativt tidigt, samt ogifte sonen Jonas Ahlbom, 1730-1793, men i en släktutredning bakåt från släkten Wigart har två av Jonas systerdöttrar spårats bakåt till notisen Brukspatron Hr Jonas Ahlbom, f 1730, systerson Ad. Fr. Flygare, f 1761, systerson Carl Fredr. Wigart, f 1764, inflyttade från Småland o. tot. melig Örebro Schola i Axbergs husförhörslängd. Carl Fredrik Wigarts ättlingar är nu under utredning. Till dessa hör Martin Sunnqvist, via vars antavla på nätet jag fick upp spåret på denna gren.
Tydligen fyra barn till.
 
TABELL 7
Johan Frumerie (från TABELL 2), dp 1663 29/11, ? 1709 21/3, bergsfogde i Elfstorp vid Nora. G 1685/86 m Margareta Norman, *1665, ? 1725 20/10, dotter av Nils Bengtsson Norman och Anna Olofsdotter Norin.
Barn:
1. Niclas, kronobefallningsman i östra Närke, ? 1721 13/11. Ogift.
2. Johan, ? 1756 8/2, sekreterare vid amiralitetets generalkommissariat i Karlskrona. G 1:o 1722 30/4 (30/11?) m Anna Brita Wahlberg, född ca 1701, död sept 1737, 2:o 1739 29/5 m Ulrika Eleonora Anckarfjell, *1718 24/11, ? 1773 4/9. Åtta barn i 1:a giftet, tre i 2:a.
3. Anna Sara, f 1688, ? 1759 7/1. G m Johan Broström, lanträntmästare i Örebro län, ? 1751. Minst sex barn, ättlingar utforskade från döttrar gifta Halldin, Gezelius, Bergström och Wallerius.
4. Elisabeth, *1689, ? okt 1757. G 1707 26/3 m Ericus Johannis Beckius, *1675 29/9, ? 1760 18/1, komminister i Hjulsjö, i hans 2:a gifte (g 1:o m Sara Bjurberg). Femton barn, ättlingar utforskade på agnatiska grenar ned till nutid, och från döttrar gifta Hissing, Almelin, Floselius, Skogsborg och Wahlström.
5. Christina, ? 1745. G m Johan Anthonsson Trotzig, ? 1732, kronobefallningsman i Nora och Linde. Paret ärvde Elfstorp. Två döttrar, varav en gift - med mantalskommissarien Olof Bohman, vars egenhändigt nedtecknade levnadsanteckningar finns återgivna i Noraskogs Arkiv. Dessa ärvde i sin tur Elfstorp, som efter familjens många Kristinor döptes om till Kristinelund, och av sentida ägare sedan döpts om till Hitorp. Paret Bohman hade bara en son, död i späd ålder.
6. Margareta, *1696, ? 1757 27/11. G 1717 8/9 m Gerhard Meijer, *1683, ? 1756 2/8, kapten vid Nerikes och Wermelands Regemente. Fem barn, ättlingar med namnet Meijer än idag, döttrar gifta Karth och Brunmark.
7. Maria. G m Petter Bergdahl, regementsskrivare, senare borgmästare i Östhammar, ? 1759 27/1. Saknar uppgift om barn.
8. Pehr, *nov 1697, ? 1767 20/3, löjtnant vid Nerikes och Wermelands Regemente. G m Anna Maria Warg, *1703, ? 1778, dotter av Engelbrecht Warg (som var kusin till Caisa Warg) och Christina Camitz. Åtta barn. Alla nu levande Frumerie i Sverige härstammar från sonen Engelbrecht, 1735-1803. Döttrar var gifta Bagge, Bratt af Höglunda, Billinggren och Lundell.
9. Elsa, *1701 10/4. G 1733 24/7 m Karl Lenæus, stadsfältskär och rådman i Nora, begr 1740 6/7. Fyra barn, varav en dotter nådde vuxen ålder (Hedvig Juliana, gift Fellenius).
10. en dotter, *1706 ?/6, ? s å 14/6.
 
TABELL 8
Caleb Frumerie (från TABELL 3), *1670 25/11, ? 1738 29/4, överste och chef för Kalmar regemente, adlad de Frumerie (nr 1568). G 1:o m Charlotta Jerrier, 2:o m Maria Charlotta Silverhjelm, enligt Monica Hammarströms uppgifter här på sidan (jag hade inga uppgifter om det hemma någonstans).
Dotter:
Mariana, *1699, ? 1739 22/12. G 1720 6/12 m överstelöjtnant Johan Filip Ehrenmarck (adl ätten nr 1261), *1699 7/8, ? 1773 23/1. Paret hade fem barn enligt Elgenstierna.

2000-04-18, 07:12
Svar #10

Inger Nilsson

Anders, tack för svaret om Anna Frumerie.
Källan har jag från Vadstena landsarkiv.
 
Förteckningar över handlingar härrörande från släkten  de Flon.
 Handlingarna inlämnade av Ingengör Lars-Olof Larsson Regna (lev 17/1976)

2000-04-26, 01:00
Svar #11

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-03-18, 07:38
    • Visa profil
    • www.pemer.net
Lägesrapport Frumerie-ättlingar på icke-Pemer-grenarna.
 
Tillägg till tabell 3:
 
Dotter: Helena Christina Frumerie, *1677 21/5. G 1:o m P. Utterbom, kyrkoherde i Kristberg, 2:o 1706 25/1 m Ericus Ryding, *1674, student i Uppsala 1695, prästvigd 1704 19/1, komminister i Törnesfall 1705, i Västervik 1706, kyrkoherde i Rappestad 1716, avsked 1720, ? 1724 6/2, son av fogde Jöns Ryding o h h. (LiSH)
 Barn:
1. Ingrid Ryding, *1706 16/12. (LiSH)
2. Filip Ryding, *1709 12/4. (LiSH)
3. Edvard Ryding, *1712 6/2. (LiSH)
4. Christina Ryding, *1714 30/4. (LiSH)
 
Namnet Utterbom känner jag vagt igen. Jag undrar om inte detta gifte faktiskt finns i Örnberg. Jag snubblade över Helena Christina i personregistret till Linköpings stifts herdaminne när jag följde upp det sista som fanns i tryckta källor om grenen från hennes adlade bror Caleb. Då var klockan fem minuter i stängningsdags på KB.
 
En kort rekapitulation av vad jag fått fram på den grenen kan också vara på sin plats:
 
Av de fem barnen till Mariana de Frumerie och Johan Filip Ehrenmarck var ingen dotter ingift i någon ny adelsätt, men sonen Josua Edvard var själv gift och hade två barn: Sonen Johan Filip som slöt adliga ätten Ehrenmarck på svärdssidan och dottern Mariana, gift med Ulrik Leijel av adliga ätten nr 1531. De hade sonen Carl, som slöt ätten Leijel på svärdssidan, och sammanlagt fem döttrar, varav fyra nådde vuxen ålder och blev gifta Lewin, Löwenadler, Rehnborg respektive Engstrand. Det var den sistnämnde maken Johan Henrik Engstrand, som var komminister i Törnesfall (precis som ovan nämnde Ryding!) och föranledde en kontroll i herdaminnet.

2000-04-26, 02:48
Svar #12

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-03-18, 07:38
    • Visa profil
    • www.pemer.net
För mig just nu lösryckta Frumeries utan känd koppling till släkten i övrigt:
 
Gördelmakare Lars Gustav Frumerie i Kristina församling, g m Sara Kristina Husgren, som 18340215 får dottern Johanna Maria (enligt uppgift på Jönköpingsbygdens Genealogiska Förenings hemsida).
 
Lantmätare Johan Arvid Frumerie, f 1797, examen 1820, vice 1825, avsked 1836, d ogift 1875 i Borås, son av handlanden i Borås Johan Frumerie och Anna Maria Bredin (från ett biografiskt verk om lantmätare). Redan på 1700-talet upptogs släktnamnet af en från spinnsidan härstammande gren, hemmahörande i Borås står det i Svenska Släktkalendern 1919 och 1943. Dessa torde tillhöra denna.
 
Klara Ulrika Frumerie, f 1791, d 1873 i Örebro, g 1821 m lantmätare Karl Jakobsson, f 1775 (från samma lantmätare-verk).
Barn:
1. Knut Jakobson
2. Laurentia Fredrika g.m. C.G. Sköldberg
3. Hilda Lydia
4. Elsa Amalia, d före modern, g.m. F.R. Hasselström
Barn:
1) Knut
2) Hjalmar
3) Amalia
5. Ulrika Olivia, d före modern, g.m. G.A. Nyman
Barn:
1) Gustav
2) Olof
3) Ivar
4) Elvira
(Arvingar enligt bouppteckning i Örebro stadsarkivs filarkiv)
 
Anna Kristina Frumerie, f 1858 29/6 i Västerås, g m fd musikkorpral Frans Herman Dahlström, f 1855 5/1 i Västerås.
 Barn:
1. Kristina Axelina Dahlström, f 1892 28/5 i Svea Lifgardesförsamling. Hade uä dottern Elsa Kristina Dahlström, f 1910 10/4, utfl s å 17/11 till inrikes ort
2. Wilhelm Dahlström, f 1897 9/4, d 1909 31/2.
(Uppgifterna om denna familj från Söderskivan)
 
Och, slutligen, följande Frumerie-familjer stötte jag på i födelseböckerna för Västerås Domkyrkoförsamling den aktuella perioden, när jag letade efter helt annat en gång 1988:
 
Skräddargesäll Per Frumerie och Carolina Malmgren får 1840 15/2 dottern Josefina Albertina och 1844 21/11 dottern Carolina Sofia. Skarprättare Eric Frumerie och Johanna Ersdotter får 1836 7/6 sonen Carl Johan Engelbert, 1839 21/8 sonen Carl Johan och 1841 16/9 dottern Engla Mathilda. Här har sannolikt den förste sonen avlidit innan näste föds, men några dödböcker för samma period passade jag tydligen inte på att kika i samma gång. Och så skräddargesällen Johan Eric Frumerie som med hustru Christina Albertina Åkerblom får sonen Eric August 1846 16/10, dottern Josefina Albertina 1848 28/3 och sonen Johan Alfred 1850 21/5.
 
Tills någon överbevisar mig om något annat förhållande förutsätter jag helt frankt att det är Eric den äldre som är gift för tredje gången med Johanna Ersdotter och får åtminstone tre barn mellan 1836 och 1841.
 
I sådana fall skulle hela släktkretsen, tillsammans med de uppgifter Gudrun Spetze och Anderzzz Berg tidigare har lämnat se ut så här:
 
Josua Frumerie, gruvarbetare vid Hässlekulla gruva, gm Caisa Ersdotter.
Son:
Eric Frumerie, f i Vintrosa 1779, skarprättare i Örebro. G 1:o m Christina Catharina Corneliusdotter, d i Örebro 1812 31/12, 2:o 1819 med Anna Jonsdotter, 3:o m Johanna Ersdotter.
Barn, i 1:a giftet:
1. Cornelius Frumerie.
2. Christina Catharina Frumerie.  
i 2:a giftet:
3. Pehr, f 1814. G m Carolina Malmgren.
Döttrar:
1) Josefina Albertina, f 1840 15/2.
2) Carolina Sofia, f 1844 21/11.
4. Hedvig Lovisa, f 1816.
5. Carolina, f 1818.
6. Eric Johan/Johan Eric, f 1823. G m Christina Albertina Åkerblom.
Barn:
1) Eric August, f 1846 16/10
2) Josefina Albertina, f 1848 28/3
3) Johan Alfred, f 1850 21/5.
i 3:e giftet:
7. Carl Johan Engelbert, f 1836 7/8, d rimligen före 1839 21/8.
8. Carl Johan, f 1839 21/8.
9. Engla Mathilda, f 1841 16/9.
 
Anna Kristina från Söderskivan torde då höra till samma gren på nästa generation. Kanske ett sladdbarn till Eric Johan/Johan Eric?
 
Laddade ned Örebro stadsarkivs emigrantregister och trodde jag skulle få uppgifter om min egen emigrant Johan Gustaf Frumerie, och få äran att maila dem med en massa om hans ättlingar. Då hittade jag i stället bara smedsonen Karl Albanus Frumerie, f 1868 19/6 i Kräcklinge, utvandrad 1888 18/6 från Bröttorp till Norra Amerika.

2000-04-30, 20:41
Svar #13

GudrunSpetze

Hej Anders, Rolf m fl!  
Skulle ha återkommit mycket tidigare till den här diskussionen, men pinsamt nog läste jag inte ordentligt innantill, när det gällde fordringarna för erhållande av användarkonto. En vända till landet, där jag inte har någon dator fördröjde det hela ytterligare, och ännu väntar jag på detta användarkonto, trots att jag nu sedan länge uppfyllt alla villkor. Men det har ju också varit så många helgdagar emellan.Tack alla som kommit med bidrag till Frumerieforskningen! Nu är det så att jag har tillgång till forskarbord på Carolina i Uppsala och det mesta som kommit i TRYCK om släkten Frumerie har jag hittat på Carolina. Men diskussionen har gett mig flera viktiga upplysningar. Bl a Anders Bergs(Zzz)uppgift om att skarprättaren Eric Frumerie var gift en gång tidigare. Det kan förklara en del. ------- Har många fakta till den fortsatta utredningen, t ex var Anna Kristina Frumerie 1858 29/6 i Västerås min mormorsmor. Det är med henne jag börjat min Frumerieforskning. Hon var som du Anders gissade yngsta dotter till mästermannen Eric Johan Frumerie i Västerås. Återkommer så snart jag fått ett användarkonto.  Hälsningar Gudrun Spetze

2000-05-01, 00:26
Svar #14

Monica Lundell

Har just nu ett häfte hemma från biblioteket som heter Kring Kroppheden av Ingemar Nilsson och Lars Erik Westlund (1986.
Där kan man läsa om den sista avrättningen på Kroppheden, N Råda socken som utfördes av skarprättare Erik Frumerie

2000-05-01, 01:55
Svar #15

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-03-18, 07:38
    • Visa profil
    • www.pemer.net
Wow, det här var häftigt! Jag tänkte för mig själv när jag skrev in uppgifterna om mina lösa Frumerie-trådar att det var oroväckande med den uä dottern som hade flyttat till inrikes ort utan mer info än så. Men sedan tänkte jag att antingen kan hon mycket väl ha dött mellan 1968 och 1996, så hon finns i Sveriges Dödbok, eller också kanske man har sådan tur att det dyker upp någon släktforskande ättling till henne...
 
Sådant har jag nämligen varit med om förr, se min första uppsats under Ordet är fritt: Överraskande lösningar och sammanträffanden inom forskningen.
 
Och så visar det sig att jag hade mer rätt än jag trodde! Nu behöver ju inte Gudruns mor vara just den uä dottern som fanns på Söderskivan, men jag har åtminstone kontakt med en ättling.
 
Då är förstås frågan om Gudrun redan har jobbat sig längre bakåt än till gruvarbetaren Josua...

2000-05-01, 15:36
Svar #16

Utloggad Gudrun Spetze

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 5
  • Senast inloggad: 2011-11-25, 14:44
    • Visa profil
Tillatt börja med återgår jag till Johan Eric Frumerie, som till att börja med är skräddaregesäll men senare efterträder fadern  som skarprättare i Västerås.  
                   Barn
     1. Eric August f 1846 16/10 gick enligt okontrollerad uppgift till Kronobergs regemente, underofficer.
     2. Josefina Albertina f 1848 28/3 gifte sig med musikfanjunkare Carl August Tropp. Hon blev mor till de kända premiärdansarna vid Operan i Stockholm.(Oscar 1882-1934), (Anna 1885-1964), och (Sven 1890-1964) Sven var även balettmästare, lärare vid balettelevskolan iscensatte egna baletter. Han var gift med premiärdansösen Elly Holmberg (1903-     ). Josefina hade även en äldre son,vars son Carl Fredrik Tropp(1900-1978)också blev premiärdansör vid Operan.
    3. Johan Alfred f 1850 21/5
    4. Anna Kristina f 1858 29/6
Anna Kristina gifter sig 1877 med musikkorpral Frans Herman Dahlström f 1855 5/1 i Västerås. Till att börja med tillhör de Svea Lifgardes församling i Stockholm.
Anna Kristina fick följande barn:
    1. Anna Charlotta f 1877 22/11 d 1933
    2. Frans Herman August f 1879 12/4
    3.Maria Albertina f 1880 6/9
    4. Kristina Axelina f 1892 28/5
    5. Wilhelm f 1897 9/4 d 1909 31/7
Anna Charlotta var min mormor. Hon gifte sig aldrig men hade två döttrar, min mor Edit Paulina(1902-1991) och Anna Margareta (1904-     ) med William Björkman.
Frans Herman August blev musikfanjunkare och bosatt i Boden. Hanvar gift med Nancy. Inga barn.
Maria Albertina gifte sig med skåningen Olle Olsson. en dotter död i späd ålder.
Kristina Axelina som i april 1910 fick dottern Elsa Kristina gifte sig med dotterns fader, norrlänning, finmekaniker.Familjen flyttade till Gamla Enskede i södra Stockholm och tog även med sig mormor Anna Kristina, som 1909 mist såväl maken Frans Herman Dahlström som yngste sonen.
Wilhelm omkom i en olyckshändelse( ras i en grusgrop) under en utflykt med Katarinapojkarna, där han han var trumslagare.
Vi börjar närma oss slutet på historien och det är dags att gå bakåt igen. vad jag närmast är intresserad avär följande:
Pehr Frumerie f 1697 och Anna Maria Warg bosatte sig på Harsättra i Frykerud. Deras första barn, sonen Johan Georg, föddes den 13 maj 1725. Enligt en uppgift jag har avled han 1775, men jag har inga uppgifter om hans eventuella hustru eller barn.Kan någon hjälpa mig med detta? En annan sak som intresserar mig, när det gäller Pehr Frumerie , är hur det blev när han kom tillbaka efter hattarnas krig i Finland 1741-1743. Han skadades svårt redan i början av kriget och blev stum. 1746 erhöll han löjtnants avsked. 1753 intogs han på Vadstena Krigsmanshus och avled där 1767.Vad hände med Harsättra och familjen i samband m ed detta? Ibland följde ju hustru och barn med till Vadstena Krigsmanshus.
Sen vill jag påminna om att Martin Frumeries son Josua f 1637 i Risinge fick ett barn med en piga Ingeborg Pehrsdotter 1659. För detta dömdes han till böter av Noraskogs ting 7-8/6 1659.Han bör vid den tiden ha hållit till i dessa trakter. Tio år senare är han bokhållare vid Gusums bruk, gift med Maria Trana med vilken han får sönerna Caleb och Josua.Vet någon var Josua Frumerie arbetade innan han kom till Gusum? Tacksam för alla uppslag.

2000-05-02, 00:52
Svar #17

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-03-18, 07:38
    • Visa profil
    • www.pemer.net
Som av en händelse blev jag just idag uppringd av Jan Frumerie i Göteborg, som i morgon kommer till Kgl Hufvudstaden. Han hade letat igenom kåken efter något exemplar av den uppdatering han och hans far gjorde för några år sedan av den omtalade släkttavlan på cirka 3x1 meter, som hans farfar gjorde en gång i tiden - 1934, tydligen.
 
Tyvärr hade han inte hittat den, så jag får nu axla ansvaret att låna originaltavlan från 1934 i stället. Årtalet ger mig en liten rysning. I artikeln om släkten Frumerie i Svenska Släktkalendern 1919 anges att sonen Johan Frumerie i tabell 4 ovan skulle ha dött utan kända ättlingar. 1943 däremot har man upptäckt hans Öregrunds-gren som inte dog ut förrän på 1880-talet. Hoppas att det var gjort 1934...
 
Just nu ser jag i varje fall verkligen fram emot Stockholm Central klockan 11.45 i morgon (nej, förresten - idag, ser jag just. Dags att bli klar med det här någon gång m a o...). Då ska vi i alla fall ses, till att börja med. Det blir faktiskt första gången jag träffar någon som heter Frumerie (även om massor av Pemer-ättlingar via släkten Frumerie har varit mångåriga medlemmar i vår släktförening och flitiga deltagare vid dess släktmöten). Sedan har jag mycket annat att ta tag i just i morgon, så riktigt när jag lär få tid på allvar att öppna tuben och rulla fram tavlan återstår nog att se.
 
Apropå det Gudrun undrar om Johan Georg har jag aldrig hört något om någon familj för hans del över huvud taget. Förhoppningsvis kan jag svara säkrare på den saken någon gång i morgon.
 
Både Pehr Frumeries son Engelbrecht och dennes son Pehr Gustaf fortsatte släkttraditionen som officerare vid (Närkes och) Värmlands Regemente, men jag har hittills inte sett någon konkret bostadsadress för deras del. Om de bebodde Harsätter (som jag uppfattat gårdens namn) kan jag därför inte uttala mig om.
 
Pehr på Harsätter i Frykerud hade med säkerhet kännedom om att han var kusinbarn till den tre år yngre (!) officerskollegan David Niclas Pemer, bosatt först på Södra Wälsätter i Stora Kil, sedan Snarås i samma socken, och vars änka och efterlevande barn efter hans död 1776 flyttade till Södra Nolby i Frykerud.
 
De båda nära släktingarna umgicks säkerligen åtminstone i någon mån - om inte annat torde de ju ha känt varandra väl genom jobbet. Pehrs dotter Birgitta blev gift med Pehr Lundell på Bada bruk och David Niclas dotter Christina blev andra gången gift med föraren Sven Algotsson Deijenberg. Dessa grenar blev fast rotade i Fryksände socken, och en bit in på 1900-talet gifte sig till sist ättlingar på de båda grenarna med varandra.
 
Jag känner onekligen en viss symbolik i att jag som David Niclas Pemers ssss sss i morgon ska träffa Pehr Frumeries ssss ss. Just det, Jan och jag är kollateraler, noga räknat 9-männingar, så åldersskillnaden mellan just våra grenar har i princip ständigt legat på de dryga 30 år som skilde min anfader Robert Pemer från hans halvsyster Sara som redan hade fått alla sina barn med namnet Frumerie när han föddes 1674. Sara var född 1641, 33 år äldre. Jan Frumerie är 32 år äldre än vad jag är - jag tänker verkligen inte sitta och skriva äldre än mig, men äldre än jag varken ser ut eller låter som riktig svenska, det heller...

2000-05-03, 14:12
Svar #18

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-03-18, 07:38
    • Visa profil
    • www.pemer.net
Oj... Ojojojoj....
 
Ja, nu börjar jag hämta mig från gårdagens kontakt med överstelöjtnant Erik Frumeries släkttavla från 1934.
 
Min djupt avhållne släkting gjorde enligt sonsonen massor av resor land och rike runt och grävde i kyrkböcker.
 
Öregrundsgrenen var med på släkttavlan.
 
Alla de olika lösa trådarna i mitt inlägg den 26 april hörde till den huvudgren av släkten Frumerie, som härstammar från borgmästaren Jean och hans pemerska hustru...!
 
Lantmätaren Johan Arvid Frumerie och hans far handelsmannen i Borås Johan Frumerie var mycket riktigt den gren som redan på 1700-talet upptog släktnamnet på spinnsidan. Gördelmakaren Lars Gustaf Frumerie var Johan Arvids bror.
 
Här fanns ett av två fall där jag idag besitter ännu mer kunskap än Erik Frumerie gjorde när han upprättade tavlan. Erik har noterat att Lars Gustaf dör 1834, och hustrun 1839, men han har inte hittet dottern Johanna Maria, född 1834 15/2. Men Erik Frumerie kunde ju förstås inte söka på namnet Frumerie på Internet och hitta en databas på Jönköpingsbygdens Genealogiska Förenings hemsida...
 
Lustigt nog är Jan Frumerie, som jag träffade och fick låna tavlan av, själv född i just Kristina församling, precis som gördelmakarens dotter 102 år före honom.
 
Handlande Johan i Borås var ett av fem syskon som upptog moderns namn Frumerie. Föräldrarna var frälsefogden Jonas Stomberg, 1725-79, och Eleonora Elisabeth Frumerie, 1729-81, en dotter till Matthias, 1689-1743, i tabell 6 i uppställningen ovan. Nästa barn i hans stora syskonskara hette Josua och levde 1731-1798. I släkttavlan kallas han förare vid flottan, men han har tydligen varit gruvarbetare i Hässlekulla gruva också. Där var den kopplingen!
 
Klara Ulrika Frumerie, gm lantmätaren Karl Jakobsson var dotter till Adolph Fredrik, 1749-1803, som också finns inbakad i tabell 6 ovan. Precis som jag en gång misstänkte när jag stötte på en gammal efterlysning efter hennes rötter någonstans på nätet för några år sedan, men fick tillbaka mitt mail till den som hade efterlyst henne med user unknown eller något sådant.
 
Den oväntade emigranten Karl Albanus Frumerie var faktiskt brorson till den för mig redan kända emigranten Johan Gustaf, se - återigen - tabell 6. Farfadern hade en son före äktenskapet med en annan kvinna. Denna emigrant hade Erik Frumerie spårat vidare till andra sidan Atlanten och hade nanm på två söner till honom, födda 1897 och 1902! Kan det finnas fler Frumerie för mig att hitta i USA...???
 
Och min gamla käpphäst Sveriges äldste farfar var född det senare av de båda födelseår som florerat i olika källor, 1717, och skulle ha varit 219 år när hans siste sonson dog, och inte 221.
 
På Västerås-grenen hade Erik Frumerie ofta både år och datum på födslar och dödslar, bland annat att skräddaren Pehr, f 1814, dog 1888 15/2. Däremot saknades hans hustru Carolina Malmgren och de båda döttrar jag själv en gång har stött på i födelseboken.
 
Sådana här luckor med saker Erik F har missat kan det naturligtvis finnas på fler ställen än dem jag själv vet om. Det finns i varje fall ingen mer Frumerie-gren i Sverige idag, men tänk om någon ytterligare gren faktiskt fortfarande levde på svärdssidan 1919, eller t o m 1943... Ja, den oäkta grenen som Karl Albanus hörde till levde ju faktiskt 1919, men den kanske inte Erik räknade som riktigt riktig. Men hade han haft sådana invändningar mot att räkna oäktingar som fullvärdiga släktmedlemmar skulle han väl inte ta med dem på släkttavlan heller. Troligast är att han inte kände till den grenen 1919.
 
Uppenbart är också att han hade fått uppgifterna om Johan Gustaf Frumerie i New York så tidigt som någon gång mellan 1885 och 1889, och aldrig fick kontakt med dennes gren igen, eftersom han aldrig noterade dennes två yngsta barn. Dessutom hade äldste sonen Gustaf redan familj 1919. Gustaf gav sin egen son sin närmast yngre brors namn Charles. Så småningom gav dessa båda Charles Frumerie var sin son samma namn, och på slutet av 40-talet samlades de fyra Charles Frumerie på den näst äldste Charles´ bondgård i Pawling, New York, och ett par foton togs. Ett finns på www.geocities.com/slfpemer/chafru1.html
 
Sedan hade förstås medaljgravören Mauritz Frumerie barn också, varför jag nu har betvivlat den saken när jag hade uppgift ur bland annat SBL att han åtminstone var gift.
 
Nåväl, att lägga ut hela släkten i tabellform här på sidan är nog lite väl hysteriskt, men jag gör nog en liten websida med materialet och lägger ut en länk dit så fort jag är klar. Fast då måste jag väl utelämna alla nu levande, enligt god släktforskarsed, och det tycker jag är så löjligt.
 
Jag har det i alla fall som en färdig word-fil, så jag tror jag tar och mailar den till dem som skrivit här på sidan och har en mailadress angiven. Andra intresserade är välkomna att höra av sig.
 
Jo, Gudrun: Johan Georg var gift och hade en dotter. Och hela familjen var tydligen med till Vadstena, för Engelbrecht hade en oäkta son med en ung Vadstenaflicka före äktenskapet, som dock dog efter några veckor.

2000-05-03, 15:44
Svar #19

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-03-18, 07:38
    • Visa profil
    • www.pemer.net
Skickar strax filen till Rolf, Bengt, Anderzzz, Monicorna H och L, Inger och Gudrun.
 
Den som inte är intresserad kan ju slänga den oöppnad. Den som läser detta och är intresserad kan maila mig på anders.pemer@usa.net, så kommer den.

2000-05-04, 20:33
Svar #20

Anna-Greta Svensson

Till Anders Pemer
Hej,
I mina släktanteckningar har jag en uppgift om att Katharina Magni f 1783 i Skatelöv G gifte sig med medaljgravören M Frumerie. Dottern Eleonora
Charlotta föddes 1818-03-13 i Stockholm och dog 1889-04-04, ogift. Vore intressant att veta om det fanns fler barn och även mer om Mauritz själv.
Har inte kunnat hitta något om honom i de tidigare
inläggen, men jag har kanske läst dem för dåligt.
Anna-Greta Svensson

2000-05-05, 01:18
Svar #21

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-03-18, 07:38
    • Visa profil
    • www.pemer.net
Nej, Mauritz har vi inte direkt pratat om här. Lite lustigt när han ändå är den ende i släkten med egen biografi i Svenskt Biografiskt Lexikon. Och därifrån har jag inte ens kopierat eller skrivit av något.
 
I Svenskt Biografiskt Handlexikon, som finns inscannat och sökbart på nätet (adress http://130.236.254.25/runeberg/sbh/) hittar jag dock följande:
 
Frumerie, Mauritz, medaljgravör. Född d. 18 maj 1775. Förädrar: inspektoren vid amiralitetskrigsmanskassan Clas Elias Frumerie och Margareta Sofia Stjerngranath. - Sitt lif, hvilket förflöt utan några anmärkningsvärda växlingar, ägnade F. med flit och framgång åt medaljgraveringskonsten; erhöll titel af k. medaljör och invaldes slutligen 1839 till ledamot af Konstakademien. - Af hans arbeten, hvilka utmärka sig för en viss mjukhet, må såsom de förnämsta anföras: Kröningsmedaljen öfver Carl XIII och Hedvig Eleonora Charlotta 1809; medaljen öfver jubelfesten till åminnelse af Luthers reformation 1818, Frimurareordens medalj vid Carl XIII:s död 1818; medaljen öfver Södertelje kanals öppnande 1808; öfver arfprinsarna Carl, Gustaf och Oscar 1829; öfver K. Akademiens för de fria konsterna första jubelår 1835. - Död i Stockholm 1853.
 
Till detta kan tilläggas att dödsdatum var 1853 7/3. Catharina Magni var född 1783 13/2 och dog 1868 10/5. Paret gifte sig 1804 29/7, och enligt överstelöjtnant Erik Frumeries släkttavla från 1934 fanns tre barn i familjen:
 
1. Sonen Carl, inplacerad som äldsta barn och skulle då rimligen vara född någon gång 1805. Men varken något födelse- eller dödsdatum är över huvud taget angivet.
2. Dottern Eva Sofia, född 1806 15/6, död 1859 15/1. Gift med kamreraren i Konvojkommissariatet Gustaf Adolf Wennermark, född 1789 6/2, död 1845 26/2.
3. Dottern Eleonora Charlotta, *1818 13/3, ? 1889 4/4. Ogift.

2000-05-06, 11:27
Svar #22

Anna-Greta Svensson

Till Anders Pemer,
Hej och tack för upplysningarna om medaljgravörens familj. Nu ännu en uppgift som kanske går att få bekräftad. Katarina Magnis morbror Fredrik (Friedrich) Jonsson f 1756 i Skatelöv G och död i Stockholm 1830, notarie vid Riksgäldkontoret, var gift två gånger och ena hustrun sägs vara född Frumerie. En son i andra äktenskapet hette Fredrik Vilhelm Jonsson och dog i Stockholm i april 1876.
Hälsningar
Anna-Greta Svensson

2000-05-06, 15:08
Svar #23

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-03-18, 07:38
    • Visa profil
    • www.pemer.net
Hej igen Anna-Greta!
 
Lustigt - jag har ju noterat att Catharinas mor hette Jonsdotter, men möjligheten att hon faktiskt var Fredrics syster hade jag inte ens reflekterat över. Då betyder det att jag har ännu en konstellation där syster och bror i min släktutredning gifter sig med morbror respektive systerdotter...!
 
Det första jag har sett om Eva Carolina Frumeries gifte med Fredric Jonsson var i någon handsskriftssamling på KB, troligen den Klercker-Mattonska. Sedan hittade jag ett gemensamt personregister till några sydliga landsskaps lundanationers studentmatriklar, där hon fanns med i personregistret, och där det fanns en hel del att hämta om parets ättlingar. Clasine Siöstéens gifte med Axel Vinge hittade jag mer om i någon lärarmatrikel eller -biografi på Stadsarkivet, och Margit Vinge stod i Vem är det. Hennes bror har jag inte kommit så långt som till att spåra ännu, men ser någon det här och har något uppslag så tar jag tacksamt emot tips.
 
Eva Carolina Frumerie, *1773, dp 27/9, ? 1809 22/5. G 1797 m Fredric Jonsson, *1757 9/10, student i Lund 1775, jur ex 1780, auskultant i Svea Hovrätt, kanslist och senare notarie i Riksgäldskontoret, avsked efter konkurs, antagligen p g a förlust genom spekulation i gruvdrift vid Nasafjället, drev sedan advokatverksamhet, ? 1830 14/10, son av bonden Jon Bengtsson (riksdagsman i bondeståndet alla riksdagar 1755-89 utom 1769, namnkunnig mössa, mördad 1797) och Annika Pettersdotter, i hans 2:a gifte (g 1:o m N.N. Jordan, ? 1795). (GFK, KB, LNSM)
Barn:
1. Fredric Vilhelm Jonsson, *1797, kommissionslantmätare i Jämtlands län 1824, landskamrerare där 1831, räntmästare i Gävleborgs län 1846-65, ? 1876. G 1828 m Margareta Magdalena Granbom. *1801, ? 1868. (KB, LNSM)
Söner:
1) Fredric Vilhelm Jonsson, *1829, student i Uppsala 1850, förste lantmätare i Jämtlands län 1881-94, ? 1906. G m Mathilda Augusta Vinnberg, *1838, ? 1888. (LNSM)
Son:
Fredric Vilhelm Jonsson, *1876, kapten vid Väg- och Vattenbyggnadskåren, byråchef i Vattenfallsstyrelsen, major, Stockholm, ? 1951 25/10. G 1907 m Ester Forsell, *1882, dotter av kronofogde Tullius Forsell och Helena Plate. (LNSM, Väd)
2) Nils Mauritz Jonsson, *1831, student i Lund 1851, fil dr 1857, adjunkt i Östersund 1859-96, stadsfullmäktiges ordförande, ? 1903. G 1869 m Selma Fredrika Siöstéen, *1835, ? 1895, troligen dotter av Samuel Fredrik Sjösten och Hedvig Clasina Erica Silfversparre (adl ätten nr 99). (LNSM)
Barn:
(1) Wilhelm Siöstéen, *1870, disponent. (LNSM)
(2) Klas Siöstéen, *1871, direktör vid Gårda fabriker, Göteborg. (LNSM)
(3) Hedvig Clasine Siöstéen, *1873 28/5. G 1900 19/6 m Axel Peterson Vinge, *1864 31/12, läroverksadjunkt, Malmö, son av lantbrukare Andreas Nikolaus Peterson och Anna Charlotta Andersson. (LNSM, lärarmatr)
Barn:
a. Sten Axel Vinge, *1901 19/5. (lärarmatr)
b. Margit Selma Clasine Vinge, *1903 28/4, fil mag Lund 1927, biblioteksassistent SCB 1929, 1:e aktuarie 1952-60, byrådirektör 1960-65, avdelningsdirektör 1965-68, kommunala uppdrag i Nacka från 1938, ledamot Riksdagens andra kammare 1949-60 (fp), led 55 års sakk ang yrkesutbildn, 58 års förskollär:utredn, länssk:ndn 58-64, v ordf länsnykterhetsndn 57-61,  Iqmlse 1977, ? 1990 17/11. Ogift. (lärarmatr, Väd)
(4) Gustaf Siöstéen, *1874, redaktör för Göteborgs Sjöfarts- och Handelstidning. (LNSM)
(5) Nils Siöstéen, *1876, student i Uppsala 1897, fil kand 1899, student i Lund 1905, jur utr kand 1908, rådman, Örebro. (LNSM)
3) Carl August Jonsson, *1834, tf kronofogde, Gävle, ? 1870. (LNSM)
2. Claës Mauritz Jonsson, *1800. (KB)
3. Carolina Sophia Fredrica Jonsson, *1802. (KB)
 
GFK=Genealogiska Föreningens Klipparkiv
KB här=handsskriftssamling på KB
LNSM=Lunds Nations Studentmatrikel
Väd=Vem är det
 
Den yngste Fredric Vilhelm bodde i Engelbrekts församling när han dog, men den tråden har jag inte heller följt upp ännu, liksom övriga Siöstéen-syskon. Uppgiften om deras mors troliga föräldrar var något jag hittade i någon diskussion här på Anbytarforum. Kombinationen av efternamnet Sjösten och förnamnen Hedvig och Clasina ser ju inte direkt ut som en ren tillfällighet, men man vet ju faktiskt inte - sådant har lurat mig förr.
 
På Folkräkningen 1890 på nätet har jag någonstans stött på en kvinna med efternamnet Siöstéen (just den stavningen) som var född 1869. Där måste man väl dock vara öppen för någon helt annan förklaring. En brorsdotter till Selma Fredrika, kanske?
 
Tilläggas kan att Eva Carolinas och Mauritz tredje och sista helsyskon Sara Eleonora Frumerie, 1771-1835, var Fredrika Bremers guvernant. En äldre halvbror Nils Elias Frumerie, 1767-1824, var konsulatsekreterare i Tanger, och då även hans hustru hade avlidit 1823, sägs i obekräftade uppgifter att just Fredrika Bremer ska ha tagit hand om parets yngsta dotter Anna Carolina, 1822-1900, död ogift enligt släkttavlan.
 
Jag har inte hittat någonting i den stilen när jag har läst igenom biografier över Fredrika Bremer, men det finns i alla fall ett brev till unga Caroline Frumerie i en samling med Fredrikas bevarade brev, och ett porträtt av henne av Fredrikas hand hade illustrerat en artikel i DN om Fredrika Bremer. Angavs då vara ett självporträtt, men några dagar senare var en rättelse införd.
 
Det var också genom samma personregister över lundastudenter jag hittade grenen från Mauritz och Eva Carolinas faster Brita Sara, gift med Johannes Pisarsky, och att dessas son pastor Albrekt Johan Pisarsky var far till biskopen och akademiledamoten Johan Henrik Thomander. Thomander var alltså kusinbarn till Mauritz och Eva Carolina.

2000-05-06, 19:55
Svar #24

Anna-Greta Svensson

Hej Anders,
Det är fantastiskt att få så mycket uppgifter på en gång. Jag hade namnet Gustaf Sjösteen, redaktören i Göteborg, men visste ingenting om sambandet mellan honom och Fredrik Jonsson. Tack, tack. Hälsningar Anna-Greta Svensson.

2000-05-07, 02:31
Svar #25

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-03-18, 07:38
    • Visa profil
    • www.pemer.net
Anna-Greta,
 
Ännu mer kan du också få - jag kan ju ta och maila även dig den nedzippade filen med hela släkten Frumerie, alla agnatiska grenar och de cognatiska där namnet tagits.
 
Vilken är din koppling till den här släktkretsen? Är du släkt med Jon Bengtsson på något vis, eller är han bara intressant i din forskning av något annat skäl?

2000-05-07, 10:30
Svar #26

Anna-Greta Svensson

Hej Anders,
Du har rätt när du antar att jag är släkt med Jon Bengtsson. Han var min mormors både morfars och mormors morfar. Det låter invecklat, men hans döttrar Cherstins och Märthas respektive son och dotter var gifta med varandra och de är alltså mormors morföräldrar. Jag vill gärna ha filen om släkten Frumerie på mail. Adress: aghis@swipnet.se
Du har kanske redan mycket material om Jon Bengtsson och hans släkt, annars skickar jag gärna det jag har.
Hälsningar Anna-Greta.

2000-05-26, 16:34
Svar #27

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-03-18, 07:38
    • Visa profil
    • www.pemer.net
Jag kan tydligen inte min mailadress...!
 
Jag har skrivit ovan att intresserade av den stora Frumerie-filen kan maila mig, men jag har ju för böveln inte angett rätt adress.
 
Rätt ska vara anderspemer@usa.net utan någon punkt mellan anders och pemer.

2000-06-27, 16:38
Svar #28

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-03-18, 07:38
    • Visa profil
    • www.pemer.net
Och numera är anders@nog.nu en ännu säkrare adress...!

2000-07-09, 12:17
Svar #29

Sven Rasegård

Vore tacksam för uppgift hur släktnamnet Rase har uppkommit. Namnet knutet till Rasegården i Hasslösa socken, Skaraborgs län.
Vänliga hälsningar

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna