Forum > Allmänt om medeltiden

Nya rön och källor

(1/1)

Bernt Bergkvist:
Om det är något jag är tämligen okunnig på, så är det medeltiden, eller egentligen tiden före kyrkoböckernas början. Vi kan börja med att slå fast det, så slipper en eventuellt fortsatt diskussion innehålla sådana gliringar.
 
Av vad jag har förstått så är man vad gäller adelns, kyrkomännens och kungahusens del ganska klara på hur de var släkt, och det finns de som brukar rita antavlor ned till Karl den Store eller Gorm den gamle.
Inte så konstigt eftersom det var de människorna som brukade det som idag är våra källor. Om 500 år kommer framtidens forskare att med hjälp av vad som då finns bevarat kunna rita och berätta massor om våra idrottsstjärnors, filmstjärnors, musikartisters och stora politikers liv. Det är de som idag fyller våra medier i väldigt hög grad.
 
Men finns det idag några nya källor från medeltiden att utforska? Kan vi släktforskare se fram emot några stora revolutionerande upptäckter som i ett huj skulle föra släktforskningen ett eller flera sekel ytterligare tillbaka i tiden? Finns det rimligen några stora arkiv från den här tiden som kan kasta ljus över tillvaron?
 
Av vad jag har förstått så är den verkliga forskningen, att upptäcka nya saker, förlagd till 17- och 1800-talen där vårt källmaterial är så stort att inte en liten grupp människor kan sätta sig in i, och reda ut, hela materialet. Om säg 40-50 år kommer naturligtvis alla våra gamla kyrkböcker att i antavleform vara datoriserade och vackert sorterade stora register där vi snabbt kan gå in och efter några timmars jobb ha en komplett antavla 12 generationer bakåt. Vad gör vi då?
 
Berra

Ole Gilje Dale:
Dette er ord i rette tid. Det er på tide at forskarne rettar ryggen og prøver å summa seg.No har dei i lang tid leita i kyrkjebøker, i rettsprotokollar og funne ein stil eller metode. Brått kjem reformasjonen. Er det då grunn til å endra taktikk? Finst ikkje arvereglane lenger?.Dei mange som var leiande i den tida? Er det berre skrullete folk dei som var bispar og prestar før reformasjonen?
Eg ser det slik at mange i dag prøver å finna løysingar ut frå gissingar, gissingar som fører oss som slektar på desse, og som ikkje har dei historiske kunnskapar,langt ut på viddene. Eg vil ikkje nemna namn,men kjeldene kan vel ikkje vera heilt borte, hald fram som du stemnar!!
Helsing Ole Gilje Dale

Andreas Karlsson:
Återuppväcker denna gamla diskussion...
 
Eftersom källmaterialet från medeltiden är tämligen begränsat jämfört med senare tid undrar jag om det går att göra några nya rön i dessa källor? Eller är allt redan uttömt, utforskat och kartlagt?
 
Finns det några arkiv som är outforskade eller kan det finnas arkiv/handlingar som är oupptäckta?
 
Vilka möjligheter finns det att göra nya genealogiska fynd?

Mats Ahlgren:
http://www.genealogi.se/start78.php?id=745&cat_id=&p=#ontitle

Navigering

[0] Meddelandeindex

Gå till fullversion