ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Sjundbysläkten  (läst 2638 gånger)

2014-09-29, 21:12
läst 2638 gånger

Utloggad Leif Tennare

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1868
  • Senast inloggad: 2021-05-05, 07:46
    • Visa profil
I Sjundby förekommer år 1530 en  Nils Jespersson [FMU 6491], vilken år 1559 avstår frälse i Sjundby till Jakob Henriksson (Hästesko). Detta omnämnes i Anthonis bok, utan något försök till identifiering av denne Nils.
 
I Impolas bok finner man följande om densamme:  ”Frälseman, vars far Jesper N. härstammade på ett obekant sätt från frälseägare i Sjundby på 1400-talet. Modern var enligt Vähäkangas' forskningar en dotter till frälsemannen Jarl Jönsson till Niemenpää i Vånå och Elin Svärd, dotter till riksrådet Henrik Svärd och Birgitta Clasdotter av Lydekessönernas Djäknätt. ..Ägde åtminstone redan 1539 som sitt fädernearv det ena frälsesäteriet i Sjundby av i 1 ½  skattmarks värde och avstod det samt ett frälsehemman i Härköilä i Vichtis av ½ skattmark 1559 till sin släkting fältöversten  Jakob Henriksson av Sjundbysläkten mot skattejord av 2 skattmarks värde i Gåsarv och Kynnar i Sjundeå. Bodde sedan som jordägare i Kynnar, uppenbarligen på frälsevillkor. Ärvde efter sin mor frälsejord i Harviala, Ylänes och Höytilä i Mäskelä socken som han med sina släktingar 1530 sålde till riksrådet  Björn Classon till Lepas.  År 1544 sålde han till denne på sina egna och sin systers vägnar hälften av frälsegodset i Kuumoila i Janakkala som likaledes var hans mödernearv.”
 
Man kan i detta fall med största sannolikhet utgå ifrån,  att Nils Jespersson var en frände till såväl till Jakob Henriksson som Björn Klasson till Lepas - båda avkomlingar till Peder Hermansson Svärd.  Jakobs mor,  Alitza Ragvaldsdotter var 4-männing med Björn Klasson.  Vähäkangas är därmed inne på rätt spår, men tycks ha dragit en del felaktiga slutsatser.
 
Nils Jesperssons  mor var med stor sannolikhet  - av kronologiska skäl -  inte dotter till Järl Jönsson och Elin Svärd. Ett betydligt bättre alternativ är, att hon var en sondotter  till Järl Jönsson och Elin Svärd - dotter till en okänd Peder Järlsson. Vilka är då indicierna för att så var fallet? Jo förutom att Elins farfar hette Peder, så löser det  ett annat problem, nämligen filiationen för Karva Anders Persson, vilken med medgivande av sina bröder Henrik Persson och Järl Persson, säljer sin tredjedel  av 'Järls fjärding' i Harviala till sin frände Björn Klasson.  [Anthoni (1970): 166]. Nils Jesperssons mor var sannolikt syster till dessa bröder.  Ett belägg för detta får man i FMU 6491, där Nils Jespersson i Sjundby, tillsammans med Henrik Persson i Harvala och en Siffred i Noliala ”hade varit för rätta på alla deras skiftesbröders vägnar, skött och skälat undan sig och sina arvingar och under välboren Björn Klasson två gods..”.
 
Vem var då far till Nils? Det alternativ som bäst uppfyller alla av mig kända randvillkor, är att fadern, Jesper,  var en son till Ragvald Jönsson i Sjundby, och att Nils därmed var en kusin till Jakob Henriksson .  Ett mycket starkt stöd för denna hypotetiska filiation får man av att analysera släktskapet mellan de som avyttrade andelar i Sjundby  till  Henrik Jakobsson.  År 1547 övertog han av de två  ”ålderstigna” morbröderna Henrik och Peder Ragvaldsson (Petrus Ragvaldi) deras andelar och ”två medarvas Erik och Johan Olofssöners (Stålarm) andelar (i Sjundby)” , och 1559 skiftade han alltså jord med Nils Jespersson. [Anthoni (1970): 300].
 
En gemensam ana till dessa är Peder Rike till Raukalla (Lundo). Avkomlingar i 3:e led är Henrik och Peder Ragvaldsson. Avkomlingar  i  4:e led är Jakob Henriksson, Erik och Johan Olofsson Stålarm samt Nils Jespersson.
 
Hypotesen känns ganska robust.  Nils Jespersson var son till Jesper Ragvaldsson och n.n. Pedersdotter  (Dotter till Peder Järlsson; Dotterdotter till Järl Jönsson och Elin Henriksdotter Svärd), och sonson till Ragvald Jönsson i Sjundby och hans 1:a hustru Anna Henriksdotter (två hästskor).

2014-10-04, 15:29
Svar #1

Utloggad Leif Tennare

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1868
  • Senast inloggad: 2021-05-05, 07:46
    • Visa profil
Ramsay anger, om än med ett frågetecken, att Ragvald Jönsson var en son till Jöns Dyniusson, och att han var gift med Anna i Sjundby, vilken år 1501 köpte en stång jord i Sjundby. Hon antar vidare att Sjundbysläktens, liksom  Dönsbysläktens, vapenbild varit hästskon, detta trots att Petrus Ragvaldi, Ragvalds son, enligt Ramsay i ingressen till Sjundbysläkten, förde i signetet ett hjärta.
 
Det mesta av Ramsays slutsatser är med mycket stor sannolikhet fel. Det enda korrekta förefaller vara att Ragvald var gift med Anna i Sjundby.  Hustru Anna i Sjundby var med största sannolikhet syster till Catharina Henriksdotter (Danske), som i vapnet förde två svarta hästskor på en vit snedbjälke, dotter till Henrik Persson till Dönsby och Anna Persdotter till Veiby [EÄ II:330v].
 
Jakob Henriksson (Hästesko) har alltså uppenbarligen valt en variant av sin mormors vapen.  Möjligen har hans frände Måns Henriksson till Dönsby fått tillstånd att föra samma vapen. Måns var 1557 kvartersmästare för en del av hingstridarne, under Jakob Henrikssons överbefäl.
 
Angående  köpet av jord i Sjundby, så köpte Anna till sig denna av Jöns Nilsson i Kråkö, vilket köp hon finasierade genom att sälja en del i Dönsby - hennes fäderne - till  Michel Michelsson till Vejby (Lojo).  Det rörde sig alltså om ett arv efter Henrik Persson till Dönsby [FMU 4916].
 
Vad gäller Petrus Ragvaldis vapen, så skriver Ramsay mer specifikt i tab II, att han förde ett hjärta och en stjärna.  Detta skulle kunna vara en variant av släkten Stjärnkors vapen, och att hans far därmed tillhörde  denna släkt.  Min hypotes är att Ragvald Jönson var sonson till Ragvald  i Rusko, känd 1384, tillsammans med sin bror Jöns. 1385 säljer Ragvald av Rusko tillsammans med J. Björnsson m.fl. Heinis i Rimito [Anthoni: 341].  J(öns) Björnsson  är sannolikt farbror till Björn Eriksson i Svidja (Sjudeå),  vilken var, av mig postulerad, morfar till Björn Ragvaldsson (stjärnkors) i Gammelgård (Lampis).
 
Hursomhelst så pekar ingenting på att Ragvald Jönsson skulle vara son till Jöns Dyniusson.
 
(Meddelandet ändrat av ten 2014-10-04 15:35)

2016-03-07, 22:32
Svar #2

Utloggad Leif Persson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 652
  • Senast inloggad: 2023-07-20, 15:08
    • Visa profil
Jag har ändå kvar Jöns Dyniusson som kopplingen mellan Jakob Henriksson (hästesko) och sin brorsdotter Marietta Henriksdotter (kusin med Jakobs morfar), pga deras affär med Gerknäs 1556 (se även tidigare FMU 4902). Det kan även förklara att Jakob löser ut Erik och Johan Olofsson (stålarm) från Sjundby 1550, att de var kusiner till hans mor Alissa Ragvaldsdotter.

2016-03-13, 18:37
Svar #3

Utloggad Leif Tennare

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1868
  • Senast inloggad: 2021-05-05, 07:46
    • Visa profil
Då jag inte har jobbat med Sjundbysläkten sedan 2014, så får du gärna informera om vad deras affär med Gerknäs 1556 handlar om, och gärna med källangivelse...

2018-12-03, 14:54
Svar #4

Utloggad Tarja Harkild

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 7
  • Senast inloggad: 2019-09-30, 14:17
    • Visa profil
Hej,
Jag är nyfiken om mitt träd verkar rätt? försökt läsa mig till men hittar dåligt med typ kyrkböcker etc att gå på från den tiden men ser att ni hänvisar till olika namn som forskat i Sjundbysläkten? Tar tacksamt emot ev. felaktigheter i mitt träd så jag kan korrigera.
  Är det Dönsby Gård som har tillhört denna släkt och hur har den gått framåt till nutid i arv/försäljning?  :)

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna