ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Släktforska i Elgenstierna  (läst 1000 gånger)

2004-12-06, 20:13
läst 1000 gånger

Hans Karlsson

Jag har genom en Peder Nilsson, adlad Gyllenstråle kommit i på frälsesläkten och då börjat att läsa i Gustaf Elgenstierna för att om möjligt komma ännu längre bak. Peder var son till Nils Olofsson, (adl ätten Stråle af Ekna Tab 4)
Men där finns inget att läsa om någon Nils.
I band VII sid 755 under ätten Stråle af Sjöared finns troligen förklaringen: Nils Olofsson utan andra uppgifter än namnet är med all sannorlikhet ett uppkonstruerat led för vinnande av samband med Peder Nilsson, vilken adlades med namnet Gyllenstråle. Där är det alltså stopp.
Försöker i stället med Peder Gyllenstråles hustru Bengta Månsdotter, dotter av befallningsmannen på Örebro Måns Knutsson Ros af Hjelmsäter nr 51.
Därmed så är man ju inne på en ätt som tar en med till 1200-talet minst. Min fråga blir: Hur säker kan man vara på att den kvinnan som är benämnd som hustru också är mor till barnen i Elgenstiernas verk som är vad man kallar i släktforskar kretsar för agnatisk? Kvinnan är ju nämnd endast som hustru till mannen inte moder till barnen. I de fall som mannen haft flera hustrur är det väl för det mesta kört men var han gift endast en gång så borde väl man kunna fortsätta bakåt i kvinnans anor, eller?
Roos af Hjelmsäter kan sedan följas ända tillbaka till Jon Raud Ivarsson i slutet av 1200-talet.
Han hade en son som var gift med Agnes, dotter av konung Håkan Magnusson som var son till Magnus Lagaböter. Så helt plötsligt så är man inne på Norska kunga släkter. Frågan blir: Kan man hoppa fram och tillbaka så här i Elgenstierna och sen påstå att man faktiskt har anfäder i Norska Kungahuset utan att göra sig löjlig?
Hoppas någon har något svar.
MVH Hans Karlsson

2004-12-07, 09:39
Svar #1

Leif Persson

Hej Hans!
Är ingen expert men vet såpass om Elgenstierna att hans information om äldre led inte är alldeles korrekta alla gånger. I det här fallet om kungadottern Agnes så är det ingen fara då det finns en hel del skrivet om henne på andra håll också.  
 
Vill du kolla äldre släktled i nyare litteratur så kan du använda dig av ett verk som heter Äldre svenska frälsesläkter av bland annat Hans Gillingstam och andra högt ansedda medeltidsgeneaologer. Den finns i fyra delar och borde gå att hitta på ett bibliotek i närheten.  
 
Kolla också in hemsidan till det norska diplomatariet  http://www.dokpro.uio.no/dipl_norv/diplom_felt.html som har lagt ut sina medeltidsbrev på nätet (finns även för Finland och Sverige) och sök på henne (enklast i sammandragen) eller Haftorson så hittar du nog en hel del.
 
Hälsningar Leif

2004-12-07, 10:18
Svar #2

Utloggad Anders Ryberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2648
  • Senast inloggad: 2013-08-23, 23:49
    • Visa profil
Även Svenskt Biografiskt Lexikon är att rekomendera i sammanhanget, liksomn att kolla efter artiklar i Personhistorisk Tidskrift och Släkt och Hävd.

2004-12-07, 15:35
Svar #3

Hans Karlsson

Tack så mycket för tipsen Anders och Leif. Problemet med Svenskt Biografiskt Lexikon är väl bara det att det slutar innan Roos och Stråle om jag nu såg rätt i hastigheten. Det är nog i alla fall rätt tänkt att också kolla andra källor än Elgenstierna då jag också har hört att det inte stämmer allt som står där.
mvh Hans

2004-12-07, 15:59
Svar #4

Utloggad Anders Ryberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2648
  • Senast inloggad: 2013-08-23, 23:49
    • Visa profil
SBL är på Skoog, så Roos finns.

2005-02-28, 09:09
Svar #5

Utloggad Svante Julius

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 38
  • Senast inloggad: 2011-07-10, 21:05
    • Visa profil
Hänvisar till tidigare inlägg. Elgstierna kan man
inte lita på.Läs kritiskt. Svenskt biografiskt lexikon, innehåller förmodligen också en del fel.
Detta beror kanske inte på medvetet slarv, utan
brist på tid att korrläsa ett så digert matrial.

2007-05-21, 05:20
Svar #6

Bryant


2007-08-14, 04:03
Svar #7

Krister Yderholt

Om du vill få svart på vitt så kan jag tipsa dig om att läsa Diplomatarium Svecium... om jag nu fick latinet rätt? Nåväl det finns renskrivna medeltida handlingar i bokform. Fråga efter Dipl Svecium på ditt bibliotek, eller ta direkt kontakt med närmsta universitetsbibliotek dom hjälper dig.
 
Lycka till!

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna