ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2012  (läst 4437 gånger)

2012-04-28, 01:25
läst 4437 gånger

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Tack detsamma!  
 
Har ägnat dagen åt att söka litteratur på UB här i Lund och då erinrat mig tre intressanta lexika, vilka dock endast finns på Kungliga biblioteket i Stockholm: Genealogisches Handbuch der baltischen Ritterschaften, Genealogisches Handbuch des Adels samt Adeligen Häuser. Därutöver finns även ett par specialiserade lexika över grevliga, resp. friherrliga ätter. Har tidigare i ett annat ärende konsulterat dessa omfattande och stringenta verk med stort utbyte.  
Dock är jag ej i Stockholm förrän om två veckor, så om någon av er kan och vill förr, så finns de tillgängliga i Öppna samlingen på KB.  
 
Om ätten ej finns upptagen i någon av dessa (som även ska täcka den tyska adeln), lutar jag snarare åt att betrakta den som en prästsläkt, möjligen en ej känd gren av Florinus. Att ätten var frälse verkar ju stå tämligen klart. Skulle också vilja ta reda på var Elgenstierna fått upplysningen att Johan Henrik Blomfelt skulle tillhöra Blomenfelt-ätten, vilken även i den nya upplagan fastslås. Där nämns förresten också Casper Fredrik som möjlig släkting. Är högst medveten om att författarens källkritik inte alltid var optimal, men uppgiftens envishet gäckar icke desto mindre.
 
Har även gått igenom det svenska adelsståndets riksdagshandlingar för tiden ca 1680-1720, dock utan att finna någon Blomfelt omnämnd där. Antar att introduktion på Riddarhuset var nödvändig för att få tillträde dit. Ser hursomhelst fram emot morgondagen som innebär ett dussintal frambeställda titlar med fokus på det svenska Livland under 1600- och 1700-talen.  
 
Vänligen,  
Kristian Lagerström

2012-04-28, 03:09
Svar #1

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2195
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 14:33
    • Visa profil
Jag har också tänkt att Kasper Fredrik och Ottiliana kan komma från en okänd gren av släkten Florin / Florinus på fädernet, dels för att de några gånger förekommer som faddrar åt samma barn som Gabriel Calimnius och Josef Calimnius, och deras hustrur som båda hette Fjellström. Gabriel och Josef Calimnius farmor är Anna Thomasdotter Florin.
 
Jag har tittat i Ör C:2 bild / 42, sid / 77 på vilka som var faddrar till Kasper Fredrik och Ottilianas eventuella brorson Jacob Johan Blomfeldt när han föds 1712 i Ör, men jag fick inte ihop någon släktanknytning här heller, men det är en för mig helt okänd socken och jag känner inte till något om människorna i Ör, så det blir till att lära känna lite nya bekantskaper och det är ju alltid roligt.
 
Jacob Johan ifrån Tobräcka född 7/1 1712
Fader, Fänrik ädle och manhaftig Johan Henrik Blomfält, Moder, ädla ? fru Helena Johanna Apelgren
Vittnen: Fänrik Torsten Hager och Nils Bengtsson på Tobräcka, Madam Elisabeth ( Tysk ? ) i Tobräcka, pigan Anna Nilsdotter ibm
 
Sedan har jag liksom ni andra funderat på om det finns något band till Johan Holst ( tack Constantinus för berättelsen om Johan Holst snedsprång, det är alltid roligt att få en liten historia om personen också ) då han verkar till att finnas i närheten av i alla fall Kasper Fredrik. Därför tittade jag vilka som var faddrar vid hans dop för att se om jag på det viset kunde finna en Florin / Blomfeldt / Buddenbruck men det blev en nitlott där också, men jag skriver upp Johan Holst faddrar ändå, ifall någon annan kanske vet mer om Gävlefolket än jag själv gör, jag har även sett som ni, Constantinus och Kristian har skrivit innan att de använder sig av nästan samma namn.
 
Gävle Heliga Trefaldighet CI:1 bild / 14, sid / 9:
 
Jean ( Johan ) född 18/6 1695, fader Marcus Holst, moder Judit Cambo,  
vittnen: Prosten mag. Joh: Hen: Schäfer, Er Jasp: Biörsson, Råd. Otto Hansson ( Reinboth ? ), Hr Fiskalen Carl Wargs hustru, Hr prosten Schäfers moder Anna ( jag kan inte tyda hennes efternamn ), Hr Borgmästaren Salins hustru
 
Kristian , vad bra att du beställt de tre intressanta lexika, kanske svaret finns där. Likaså tror jag nu som du Constantinus att svaret kan finnas om man söker i Livland.
 
På nätet står det att Riga är Kasper Fredrik och Ottilianas födelseort, något som jag aldrig har sett i de riktiga källorna, däremot står det vid Ottilianas vigsel 1725 i Segersta ( X ) att hon var född i Livland och hennes boställe var Mårdnäs, men ingenting om Riga. Vid något av både Kasper Fredriks och Ottiliana Blomfeldts barns födelse, så förekommer general Carl Morath med fru och dotter som faddrar. Jag såg i Wikipedia att Carl Morath skulle vara av rysk adel och hette Pereswetoff-Morath.
 
Bara en sidouppgift: Jag har för mig att släkten Florin / Florinus har anknytning till Pemar i Finland. Den förlorade sonen Erik Johan Baudins son Anders har jag för mig blev gästgivare i Pemar i Finland, likaså får Erik Johan Baudin ett barnbarn ( efter sin död ) 1826 som döps till Ottiliana Carlista ( Baudins dotter som levde med resandefolket är modern ).
 
Spåret Buddenbrock känns brännande och spännande tycker jag, alla namnen finns hos Buddenbrocks som finns hos syskonen Blomfeldt.

2012-04-28, 05:36
Svar #2

Utloggad Patrick von Brömsen

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1404
  • Senast inloggad: 2023-04-09, 18:39
    • Visa profil
Godmorgon!
 
Kanske denna länk blir en favorit sedan.
 
 
http://personen.digitale-sammlungen.de/baltlex/Band_bsb00000558.html
 
 
 
http://personen.digitale-sammlungen.de/baltlex/Blatt_bsb00000559,00346.html?prozent=
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2012-04-28 05:43)
Vänligen Patrick : )

2012-04-28, 13:27
Svar #3

Utloggad Constantinus Lindfors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1970
  • Senast inloggad: 2023-08-13, 23:01
    • Visa profil
Carina: Bra att du klargjorde att Judith Cambou var mor till Johan Holtz/Holst! Föräldrarna äktade sig i Nikolai fs i Stockholm 15/10 1679: Bookhållaren widh Löfsta Bruuk Mons:r Marcus Håldtz & J. Judith Cambou.
 
Jag kunde inte heller uttyda efternamnet på prosten Schäfers svärmoder. Men tack vare Google får man veta att hovkirurgen Balthasar Salinus' son Carl hade i äktenskap med Anna Eriksdotter Drysander bland annat dottern Anna Elisabeth Salina (d. 1711), gift med prosten Schäfer i Gävle. Carl Salinus och hans hustru ligger begravda i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Anna Drysander bör vara dotter till kyrkoherden i Väderstad i Linköpings stift Erik Drysander (1589-1653).
 
Du nämnde två bröder Calamnius från Kalajoki som gifta med två systrar Fjellström från Silbojokk (Arjeplog). Brita Læstadia, som fick barn med Johan Holst, var kusin med systrarna Fjellström.
 
Jag har inget mer att bidra till i denna diskussion, men kommer att följa den med stort intresse. Stort lycka till med utforskandet av syskonparet Blomfelts härkomst!

2012-04-28, 23:27
Svar #4

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2195
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 14:33
    • Visa profil
Tack så mycket, Constantinus, för uppgifterna om Marcus Holst och Judit Cambous vigsel. Jag har också varit tveksam till Judit Cambou, då hon inte riktigt har passat in i omgivningen. Även tack för alla dina uppgifter som verkligen har lett den här diskussionen åt rätt håll  
 
Patrick, nu ska jag se vad du har för länk, tack för den.

2012-05-03, 23:50
Svar #5

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2195
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 14:33
    • Visa profil
Hej igen.
 
Ju mer man tittar på det här med syskonen Blomfeldt, ju mer övertygad blir man att det på deras möderne-sida är så som skrivs ovan, att Henrik Magnus von Buddenbrock eventuellt hade en äldre okänd syster. Namnbruket är precis samma som i släkten von Buddenbrocks.
 
Jag har även gått en generation bakåt i tiden för att se på faddrarnas föräldrar om de umgicks med någon eventuell fader Florin / Blomfeldt men utan att lyckas hitta någon. Det nämns inte någonstans i deras omgivning överhuvudtaget någon som heter så. Jag har tittat i Piteå, Umeå, Torneå, Nederluleå med flera socknar. De verkar till att ha en viss koppling till Finland men när man inte har något namn på föräldrarna så kan jag inte få ihop det. Kanske Fader Florin / Blomfeldt stupade i Livland och inte kom hem ?
 
Troligtvis har jag sökt på helt tokiga ställen. Någonstans känns det som att de har en anknytning till Stockholm. Carl Sadelin är en av dessa faddrar åt både Kasper Fredrik och Ottilianas barn som förekommer mer än en gång, och han ska vara född i Stockholm. Även Conrad Stenhagen är född i Stockholm och Johan Holst i Gävle 1695. Syskonen Blomfeldt rör sig båda två mycket bland dessa tre män, dvs, de är faddrar åt varandras barn ofta och mer än en gång.
 
Läser man under rubriken Holst här i forumet så får man uppfattningen av att Johan Holst, Carl Sadelin f. 1685, Stockholm och Conrad Stenhagen är kusiner på mödernet via de 3 systrarna Judit Cambou, Sara Cambou och Maria Chambras. Men om detta stämmer så är Johan Holst gift med ett kusinbarn, Carl Sadelins dotter Sara Sadelin. Dock verkar Johan Holst ha varit gift mer än en gång. Sergeant Holst får 20 / 3 1718 dottern Maria Florentina vars mor är Märta Lilliebruhn. Om sergeant Holst var identisk med Johan Holst vill säga. Kusingifte var ju inte tillåtet på den tiden om Sara Sadelin och han var släkt. Det är ingenting som jag har kollat upp själv men jag har följt Johan Holsts föräldrar några år för att se om de hade någon Blomfeldt / Florin i sin närhet. Särskilt Johan Holst och Kasper Fredrik Blomfeldt verkar till att följas åt en hel del, likaså Carl Sadelin, men även där var det en nitlott. Det är som om Blomfeldtarna bara dyker upp, men någonstans kommer de ju ifrån, det är som om man är i närheten men inte når riktigt fram till svaret.
 
Erik Blomfeldt har till dottern Christina f. 1722 i Stockholm, Svea livgardes norra bataljon, en fadder som heter Peter Falck. Det finns en Peter Falck som är gift med en syster till Samuel Florin d y. Men om Erik Blomfeldts Peter Falck är samma Peter Falck vars fru heter Florin, det vet jag inte.
 
Att jag tror att de på något sätt är släkt med Buddenbrocks det är för att de har faddrar med mera som är adliga eller adlades senare. Henrik Magnus von Buddenbrock, översten Ottiliana var kammarjungfru åt är barnbarn till överstelöjtnant Fritz Cronman, död före 1680. Faddern Elisabeth Sophia von Rohr, född 1701 i rysk fångenskap, är eventuellt barnbarn till Fritz Cronmans syster Christina Cronman. I Sunderbyn nr 4, Nederluleå bor Babo Joachim von Rohr ( har jag ej sett i samband med Blomfeldtarna ) och han är barnbarnsbarn till Joakim Cronman, bror till Fritz och Christina. Fritz, Christina och Joakim Cronman är alla barn till Hans Detterman, adlad Cronman. Även Ottilianas ena son gifte sig med en adelskvinna Lagerborg. Jag tror att på den tiden så höll de sig till samma ståndsklass som de själva kom från så gott det gick.
 
Maria Lindbaum f. 1702 i Nederluleå och hennes make kyrkoherde Wilhelm Hernodius, är även de relativt flitigt anlitade som faddrar till syskonen Blomfeldts barn, speciellt Ottilianas barn. Jag har även följt Maria Lindbaums föräldrar och syskon för att se om det fanns någon Blomfeldt / Florin i deras närhet, men inte där heller finns namnet Blomfeldt eller Florin med. Ingen av syskonen Blomfeldt förekommer som fadder till Maria Lindbaums barn, alla är födda i Nederluleå på 1720-talet och framåt. Hennes bror verkar senare till att gifta sig med Kasper Fredriks ena dotter, så det föreligger nog ingen närmare släktskap med Lindbaum/Hernodius och Blomfeldts.
 
Nämnas kan också att Maria Lindbaum blev gammal och även är fadder till något av Erik Johan Baudins barn.
 
Kristian, vi får nog hoppas på litteraturen om Livland, att det ger något

2012-05-04, 00:02
Svar #6

Utloggad Göran Stenberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3170
  • Senast inloggad: 2021-09-03, 16:24
    • Visa profil
Carina, hej! Nu har jag kanske läst slarvigt här, men är det inte så att en Ottiliana Blomfelt, d v s av årgång yngre, gifter sig med en son till komminister Wilhelm Hernodius?

2012-05-04, 00:10
Svar #7

Utloggad Göran Stenberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3170
  • Senast inloggad: 2021-09-03, 16:24
    • Visa profil
Ja, Ottiliana Blomfelt, f 11/3 1726, avl 26/4 1762, g 10/12 1761 m komminister Wilhelm Hernodius (Bygdén, Råneå, s 203). Hon var möjligen barnlös.

2012-05-04, 00:10
Svar #8

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Casper Fredrik och Ottiliana är tydligen av adlig börd. Casper Fredrik var nämligen volontär vid estniska adelsfanan 1710 (vartill endast ädlingar hade tillträde), enligt Karl XII:s officerare av Adam Lewenhaupt. Vidare uppges han vara född i Livland 1690-12-12. Därmed torde syskonen ej heller tillhöra Florinus-släkten. Den enda kände Blomfeldtarn i denna släkt var ju som bekant den barnlöse Samuel, adlad först 1719.  
 
Frågan är då vilken släkt? Har gått igenom i stort sett alla befintliga adelslexika över nordisk, baltisk och tysk adel utan att finna något svar.  Antingen stämmer uppgiften om Per Larsson Blomenfelt som anfader eller så får man misstänka en rysk, polsk etc. ätt med samma namn. Har emellertid ej stött på någonting som tyder på det senare, varför jag tills vidare håller den förra för mest sannolik.  
 
Noterbart är också att Casper Fredrik är en av endast två officerare Blomfeldt under Karl XII. Den andre är vår vän Johan Henrik, som till skillnad från hos Elgenstierna här beskrivs som deserterad från Stralsund 1713, såsom Constantinus också tidigare uppgivit. I sammanhanget bör också Johan Holst nämnas. Av en slump fann jag honom (eller en namne) med h. Helena Waldenström i Åkerström, Vassända-Naglum (P), en närliggande socken till ovan nämnda Ör. 1715-06-23 döps här dottern Dorothea.  
 
Casper Fredrik lär f.ö. ha varit en sann krigshjälte.  I En gammal Norrbottensbygd av Albert Nordberg står följande att läsa härom:  
 
Från slaget vid Villmanstrand, som ju i sin helhet blev ett nederlag för svenskarna, berättar hävden om väster- och norrbottningarnas tapperhet, hos en bataljon från detta landskap, sedan den svensk-finska hären av ryssarna kastats under eller flytt från slagfältet, ensam stannade kvar och fortsatte striden mot den tiodubbla övermakten. Först när större delen av befälet fallit och seger ej längre stod att vinna, slogo de sig, ledda av löjtnanterna Blomfeldt, Kiöpping och Furubohm samt sergeanterna Carlberg vid Livkompaniet och Böös vid Piteå kompani genom fiendens täta massor. De räddade därunder utom sina egna även två andra regementsfanor, som redan fallit i ryssarnas händer, varefter de hårt förföljda av ryskt gardeskavalleri i ordning banade sig väg till det svenska lägret i Martilla.  
 
Vad gäller syskonens släktskap med Henrik Magnus von Buddenbrock kan - som ponerats ovan - deras mor inte ha varit syster till denne, i varje fall inte Casper Fredriks mor. Överstens föräldrar gifte sig nämligen först 1678. Troligare då att de var kusiner. En möjlighet är att Casper Dionysos von Buddenbrock (överstens farfar) i ett mig ännu obekräftat - men likväl sannolikt - andra gifte är far till syskonens mor. Hans första fru, Margreta Gertruda von Klebeck, avled nämligen edan 1650, blott 21 år gammal. Casper Dionysos ska däremot ha levt till 1682.  
 
Med tanke på ätten von Barners närmast karakteristiska förkärlek för namnet Ottilia får man misstänka att syskonens mor (eller far!) härstammade från släkten ifråga, vem av dem kan man i nuläget dessvärre blott spekulera i. Måhända Casper gifte om sig med en okänd syster till Christina Ottilia von Barner (Henrik Magnus mormor)?
 
Känner någon förresten till om de livländska kyrkoböckerna från denna tid finns bevarade? Vi har ju ett födelsedatum för Casper Fredrik. Hursomhelst får det bli ett besök på Krigsarkivet snart.
 
Vänligen,
Kristian Lagerström

2012-05-04, 00:55
Svar #9

Utloggad Constantinus Lindfors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1970
  • Senast inloggad: 2023-08-13, 23:01
    • Visa profil
Carina: Jag förstår inte hur du fått till att Judith Cambou (dotter till skolläraren Pierre Cambou vid Lövsta bruk), Sara de Graïs (dotter till barberaren Pierre de Graïs vid Lövsta bruk) och Maria Chamers (dotter till kommissarie Peter Chamers i Stockholm) skulle vara systrar. Visserligen gifte de Graïs' änka, som möjligen hette Jeanne (Toussaintsdotter) Guillaume, om sig med Pierre Cambou men jag känner inte till exakt tidpunkt, så Judith Cambou och Sara de Graïs kan vara antingen halv- eller styvsystrar.
 
Bra att du uppmärksammat att Valentin Holtz och Märta Catharina  Lilliebrunn från Finland låter döpa sin dotter Maria Florentina i Svea livgardes norra bataljons församling 20/3 1718! Valentin Holtz kom att avancera till löjtnant och dör 19/4 1760 på Hyvikkälä gård i Janakkala socken. Hans hustru avlider där 3/7 1779. Alltså var det dåvarande sergeanten Valentin Holtz som stod fadder till barnet Johan Blomfelt 9/3 1718.

2012-05-04, 10:28
Svar #10

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2195
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 14:33
    • Visa profil
Här Constantinus http://aforum.genealogi.se/discus/messages/576/6397.html?1327425706 men jag har troligtvis misstolkat det ser jag. Tyckte det lät lite konstigt. Ursäkta, det har blivit för många namn att hålla isär, släkterna snurrar

2012-05-04, 10:46
Svar #11

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2195
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 14:33
    • Visa profil
Göran, tack för upplysningen, det visste jag inte. Däremot visste jag att en annan dotter till Kasper Fredrik Blomfeldt, Anna Brita Blomfeldt var gift med fältskär Friedeman Gotlob Jacobi, född i Livland, och gift 1. med Anna Christina Thelai ( Piteå lfs EI:1 1727-1756, bild / 20 sid / 31 ), gift 2. med Anna Brita Blomfeldt
 
Piteå lfs CI:5 1783-1793, bild / 158 sid / 303:
 
I Ga Staden 18/11 1785 Fältskärsgesällen Friedeman Jacobi hustru Anna Brita Blomfeldt, av lungsot, 62 år gammal

2012-05-04, 11:08
Svar #12

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2195
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 14:33
    • Visa profil
Kristian, jättetack för dina fina upplysningar. Det är även bra när man får fram fakta så att man kan utesluta vissa saker och man då kan inrikta sig åt ett annat håll. Nu vet vi att Kasper Fredrik och Ottiliana var av ädelt blod. Bara det är ett steg i rätt riktning, och jag håller med dig om att vi får hålla Per Larsson Blomfeldt öppen så länge. Du måste ha gjort ett jättearbete när du gick igenom adels-ätterna.  
 
Du kan troligtvis komma ut i en del Baltiska kyrkböcker på denna länken. Man får registrera sig ( gratis ). Jag har bara varit ute där en gång för längesedan, då också i jakten på Blomfeldts, men det är längesedan och jag kommer inte ihåg hur man gör. Har även för mig att de har Rigas församlingar. Dock fann jag inget om någon Blomfeldt, men det var bara en snabb titt och det behöver man mycket längre tid till om man ska få fram något.
 
http://www.g-gruppen.net/lettlands.htm

2012-05-04, 11:21
Svar #13

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2195
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 14:33
    • Visa profil

2012-05-05, 02:41
Svar #14

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Tusen tack, Carina!  
 
Jag har gått igenom de befintliga böckerna för Riga och D?nam?nde, de två största städerna i den lettiska delen av Svenska Livland utan att finna ens skuggan av en Blomfeldt. Att syskonen skulle varit födda i Riga förefaller uteslutet, då födelseböckerna från den aktuella tiden är intakta.  
 
Livland bestod ju som bekant även av nuvarande Estlands södra delar, inkl. de viktiga städerna Pernau, Fellin och Dorpat, vars böcker finns digitaliserade här:  
 
http://www.ra.ee/dgs/explorer.php  
 
Jag misstänker att syskonen är födda i denna estniska del av Livland av följande skäl:  
 
Namnet Blomfeldt/Blumfeldt/Blomenfeldt har hittills ej kunnat knytas överhuvudtaget till det lettiska Livland. Uppgiften om att endera eller båda syskonen skulle varit födda i Riga har mig veterligt ej kunnat styrkas.  
 
I nuvarande Estland däremot, gifter sig en Didrik Blomfeldt med Anna Hindriksdotter Berman 1711-01-03. De får bl.a. barnen Bernhard Wilhelm (f. 1719), Anna Christina (f. 1725), Johan (f. 1727) och - sannolikt - även Catharina samt Friedrich Magnus (får en son Didrik). Anna Christina gifter sig med J?rgen von Koskull 1745-11-08. Friedrich Magnus får med sin första fru, Anna Margareta NN, barnen Christina Maria (f. 1746) och Henrik (f. 1747); med sin andra fru, Anna Magdalena NN, Didrik Magnus (1748), Christina (1750), Anna Margareta (f. 1753), Gertruda (f. 1755), samt tvillingarna Johan och Maria (f. 1760). Dessa uppgifter fick jag genom en enkel sökning i nämnda databas, där vigsel- resp. födelsenotiserna ifråga finns scannade under rubriken Blumfeldt. Kyrkoböckerna har jag inte ens hunnit kika på, men det känns ju ganska motiverat.  
 
Casper Fredrik tillhörde Estländska adelsfanan och inte dess Livländska dito.  
 
Vad som gör Didrik intressant förutom efternamnet, tiden och rummet är hans och hans barns val av frälse - eller i varje fall - borgerliga gemål. Detta i kombination med valet av namn till barnen gör honom i min bok till en trolig bror till syskonen.  
 
Vänligen,  
Kristian Lagerström

2012-05-05, 16:19
Svar #15

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2195
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 14:33
    • Visa profil
Du är fenomenal, Kristian. Tack för länken som jag inte visste fanns, nu har jag också registrerat mig. Vilka fina uppgifter du har hittat. Detta hade jag inte hittat själv.
 
Jag vet inte var uppgiften kommer ifrån att syskonen Blomfeldt skulle vara födda i Riga. Troligtvis är det kanske en gammal felaktig nätuppgift som har spridit sig, tyvärr är det så ibland. Deras födelse har jag aldrig kunnat verifiera i någon originalkälla, utan det enda jag har sett något som är en antydning om var de är födda, är att Kasper Fredrik Blomfeldt anges vara född i Livland i sin vigselnotis.  
 
Jag håller med dig om att de inte troligtvis kan knytas till det lettiska Livland, och du har verkligen fått fram ett högintressant spår i nuvarande Estland. Didrik Blomfeldt låter som en mycket trolig bror till Kasper Fredrik och Ottiliana. Namnen och giftermålen som du skriver, stämmer bra överens med syskonen Blomfeldts val vid giftermål och val av namn. UTMÄRKT BRA  jobbat, att få fram dessa uppgifter, Kristian.  
 
Om man slår ihop uppgifterna vi har nu, så kan de vara i alla fall 4 troliga syskon Blomfeldt, Johan Henrik Blomfeldt ( som får sonen Johan Jakob 1712 i Ör ), ovan nämnde Didrik Blomfeldt, Kasper Fredrik Blomfeldt och Ottiliana ( skrivs ibland som Otto Juliana ) Blomfeldt.
 
Jag har lånat 3 st tjocka böcker igår på biblioteket om kriget i Livland för att se om Kasper Fredrik Blomfeldt nämns i dom. Har knappt inte tittat i dom än, men vid en snabbtitt så är både Lorens von Nummers och Gideon Fock nämnda. Även om Kasper Fredrik inte skulle vara omnämnd i dessa böcker, så kan vi vara stolta över honom ändå. Det var hemska slag och många som dog, så nog är han en hjälte alltid.
 
mvh
Carina

2012-05-05, 23:14
Svar #16

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2195
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 14:33
    • Visa profil
Detta är kanske inget som ger något men jag har hittat ett par fadderskap till där Kasper Fredrik Blomfeldt och hans hustru, tror att det är Brita von Garden men hon skrivs som Hustru Brita Blomfeldt är faddrar. Tyvärr så tycker jag det var en aning svårt att tyda texten, hoppas det blir rätt ändå.
 
Svea Livgardes norra bataljons församling C:1, bild / 34:
 
Furiren Blomfeldt ( kan ju ev vara Johan Henrik Blomfeldt också ) är fadder åt korpral vid Lovisins kompani Petter Blanks son Magnus, född den 10/2 1718, andra faddrar är bland andra sliparen Swart, hustru Kirstin ( Borg ? Berg ? ), föraren Morin och Hustru Catharina Andersdotter.
 
Svea Livgardes norra bataljons församling C:1, bild / 39:
 
Hustru Brita Blomfeldt är fadder 1719 till Sven ( Lind ? Lindblom ? Namnet är kladdigt så jag vet ej om det bara är Lind eller ett längre namn ) vid Lodes kompani och hans hustru Catharina Ekenbergs dotter Catharina, fler faddrar är Hattmakare Christian Skiänck, Johan Conrad Vejkert och Hustru Catharina Bengtsdotter.
 
Jag känner igen hattmakare Christian Skiäncks efternamn, om jag inte missminner mig så tror jag att jag har sett namnet Skiänck i samband med Kasper Fredrik Blomfeldts militärvän Johan Holsts far Marcus Holst i Gävle Heliga Trefaldighet.
 
(Meddelandet ändrat av jensen 2012-05-05 23:16)

2012-05-07, 21:28
Svar #17

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2195
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 14:33
    • Visa profil
Jag letar efter Kasper Fredrik Blomfeldts bouppteckning. På nätet står det att han dog i Piteå 1768 men jag kan inte hitta honom i dödboken det året. Någonstans har jag tittat i en kyrkbok och sett den, utan att anteckna källan tyvärr, så är jag inte riktigt säker på att han dog i Piteå, kanske var det Nederluleå. Även Ottiliana Blomfeldts bouppteckning har jag inte heller kunnat hitta. Då har jag sökt både på Ottiliana Blomfeldt och Ottiliana Bodin, i dödboken i Rutvik, Nederluleå står hon skriven som Ottiliana Bodin.
 
Däremot så hittade jag Kasper Fredriks son Johan Blomfeldts bouppteckning ( sonen som ju bekant är född i Stockholm i Svea Livgardes norra bataljons församling 1718 ) Sergeanten Johan Blomfeldt dog i Piteå 1781.
 
FII:2 nr 320 :
 
Åhr 1781 den 5 Februari förrättades
lagha Bouppteckning efter aflidna
Sergeant Herr Joh. Blomfeldt.
Egendomen uppgafs af Rustmästaren  
Daniel Pihlfelt a följande
 
På anmodan af förrättningsmän attesteres
Joh. Linbom
Johan Persson i Persnäs, nämndeman
 
Detta var dock inget som hjälper till att hitta deras ursprung,men det var en liten bonus vid sidan om detta. Sergeant Johan Blomfeldt hade det troligtvis lite bättre ställt än det vanliga folket. Han ägde 2 st guldringar, mässing, tenn, en svart kraftig psalmbok, någon ko plus mycket mycket mer.
 
Längre än så här kommer vi inte. Jag har tittat en del i Estland med och att Didrik Blomfeldt eventuellt kan vara en bror till dessa båda syskonen håller jag också för troligt. Likaså tror jag att de via sitt möderne har någon sorts anknytning till Sverige och bygden runt Piteå och Nedrluleå, eventuellt till Stockholm också i och med att både Stenhagen, Holst, Sadelin med flera befinner sig i Stockholm i alla fall när de är små. Både Ottiliana och Kasper Fredrik stannar kvar i norr och i Sverige livet ut. Olof Bodin, Ottilianas make dör tidigt, redan på 1740-talet. Han är född i Kopparnäs, Piteå. Ottiliana Blomfeldt levde över 20 år längre än sin make, hon gifte inte om sig vilket var brukligt på den tiden. Hon flyttade till Nederluleå och bosatte sig på Kaptenlöjtnantsbostället i Rutvik nr 10. Troligtvis klarade hon att leva som änka för de var högreståndspersoner och kanske hade så att de klarade sig ändå. Även tror jag att de kan vara släkt till en prästsläkt, det är många med prästanknytning som är faddrar till deras barn. Syskonen kan eventuellt ha olika mödrar också, framförallt så finns det inte någon som helst tillstymmelse att hitta en annan person i deras närhet som heter Blomfeldt.
 
Då jag inte kan få ihop detta på något plan alls, efter massor av dagars och timmars letande så känner jag att jag inte kan tillföra mer, men kommer liksom Constantinus att följa diskussionen med intresse.
 
Vänligen  
Carina

2012-05-08, 15:29
Svar #18

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Tack Carina, du har gjort ett fantastiskt jobb!  
 
Casper Fredrik avled i Gamlestad, Nederluleå 1768-02-19, 77 år. Varken hans eller Ottilianas bouppteckningar finns på Arkiv digital (vars tidigaste sådana för häradet verkar börja först 1777), men med största sannolikhet på landsarkivet.  
 
Olof Bodin var väl dock inte född i Kopparnäs, utan i Djäkneboda (BC) som son till Olof Andersson och Brita Håkansdotter.  
 
Visst är det lite snårigt med Blomfeldtarna, men jag är övertygad om att vi kommer att hitta mer trots luckor i arkiven. Tänker därför uppdatera här i takt med att jag finner något av värde. Om inte annat, så kan det vara nyttigt för alla intresserade att kunna avföra vissa potentiella socknar/orter, för att därmed minska sökbördan något. Dessutom väntar snart ett förhoppningsvis givande besök på Krigsarkivet.  
 
Hursomhelst har jag gått igenom husförhörslängderna för Narva 1700-29 utan att finna någon Blomfeldt. Likaså har den av adel dominerade Revals (Tallin) domkyrkoförsamling gåtts igenom med samma resultat. En intressant notering dock är att samtliga Ottilianor som förekommer här är döttrar till fäder med namnet Otto + ett andranamn. Således torde syskonens far ha hetat Otto Johan Blomfeldt. Dessutom noterade jag två herrar von Buddenbrock som gifte sig här under tidigt 1700-tal.  
 
Didrik Blomfeldt är bosatt med sin hustru Annika Berman i Märjamaa socken, belägen mitt emellan Reval (Svenska Estland) och Pernau (Svenska Livland). 1715-1745 är han den ende Blomfeldtarn i socknen, varför man får förmoda att han ej är född där. I synnerhet Pernau kommer därför att ägnas mycken uppmärksamhet den närmsta tiden.  
 
Gemensamt för barnens faddrar är att de alla är adel/borgerskap. Ofta förekommande personer (och vice versa) är herr Pappiermacher Olof Brand och dennes fru Annika Borman, Diedrich Wickman och dennes fru Barbara Brunst, Hinrich Wickman och Carin Wickman. Andra dopvittnen är Agnetha Christina von Fischbach (vid dottern Agnetha Christinas dop 1725-02-17), Margaretha Elizabeth Callenis (vid dottern Margaretha Elizabeths dop 1722-11-18), Maria Elizabeth Pihl, Euphrosyne Asche, Birgitta Wasberg, Gustaf Schwan, fru Anna Margaretha Feige (sannolikt prästfrun), jungfru Gertruda Elizabeth Martens, en herr Geding samt Friedrich Bergman.  
 
Avslutningsvis ett långskott. Det finns en ätt Imhof von Blumenfeld i Schweiz under 1500-talet. Har stött på såväl en Johann som en Caspar med detta efternamn. Detta spår ska också undersökas närmare när tid gives. Mitt största problem med Per Larsson Blomenfelt är inte hans geografiska hemvist (adeln flyttade ofta och gärna långväga), utan hans namn och patronymikon. OM han nu är stamfader och då troligast syskonens farfar, torde ignoransen av hans namn i så fall kunna bero på hans uppgifte med Sofia von Braunschweig. Gammal adel ansågs noblare än nyadel, vilket också återspeglades i descendenternas val av namn till sina barn. Detsamma gällde exempelvis för just Olof Bodin och Ottilia Blomfeldt, vars barn (med möjligt undantag för Birgitta) alla fick namn från det ståndsmässigt finare mödernet. Olof Bodin var ju ofrälse, vilket gick i arv till sonen Fredrik. Detta lär också ha varit ett problem för dennes blivande svärföräldrar, adliga Daniel Lagerborg och Sophia Elizabeth von Rohr.  
 
Vänligen,  
Kristian Lagerström

2012-05-09, 19:28
Svar #19

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2195
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 14:33
    • Visa profil
Tack Kristian, nu förstår jag varför jag inte kunde hitta rätt Olof som senare blev Olof Bodin  
 
Jag har också tänkt precis som du att barnen hade namn efter det finare mödernet
 
Även tack för förklaringen av Otto Juliana, det låter logiskt, så fadern heter Otto Blomfeldt, tänk var det så enkelt, jag fick för mig att han hette Johan Henrik.
 
Du nämner Schweiziska ätten Imhof von Blumenfeld, och det tror jag inte är ett helt fel spår, för namnen Otto ( tror jag ), Casper ( Caspar ), Fredrik ( Friedrich ), Didrik ( en variant Dietrich ),  
Henrik ( Heinrich ) och Johan ( Johann ) är tyska namn. Eventuellt är Kasper Fredrik och Ottiliana av tysk-baltisk härkomst.
 
Även jag är skeptisk mot att de härstammar från Per Larsson Blomfeldt. Det verkar inte till att finnas någon av syskonen Blomfeldts barn som bär namnen Per eller Lars. Det känns inte riktigt rätt.
 
Är det någon som har gjort ett fantastiskt arbete så är det du Kristian.

2012-05-10, 15:16
Svar #20

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Tack Carina!
 
Att Ottilias far hette Otto Johan är blott en hypotes, om än en ganska trolig sådan. Helt säker kan man ju inte vara, med tanke på att exempelvis Ottilia Blomfeldts d.y. far ju inte hette Otto +, utan Casper Fredrik.
 
Diedrich Blomfeldt gifte sig hursomhelst i St. Mikael, Reval 1711-01-03. Makan, Annika Henriksdotter Berman, står som kommen från Märjamaa. Har gått igenom samtliga böcker för St. Mikael fr.o.m. 1697 utan att finna någon annan Blomfeldt, varför man får förmoda att han inte heller kom därifrån. Dödboken är dock tämligen hopplös, då den till största delen består av anonyma uppgifter.  
 
Istället för att försöka finna en nål i en höstack, kommer jag nu invänta ev. info från Krigsarkivet innan jag söker vidare. Om någon annan skulle få ett jaktryck så kan jag rekommendera Pernau (Pärnu) och Dorpat (Tartu) som första anhalter, länkade nedan. De var vid sidan av Reval det estniska Livlands största orter och därmed sannolika födelseorter för syskonen.
 
http://www.ra.ee/dgs/explorer.php?tid=16&tbn=1&lev=yes&hash=5194267801cf97b21de7 e3bbab3b67e0
 
http://www.ra.ee/dgs/explorer.php?tid=14&tbn=1&lev=yes&hash=f2c8ed9f5e8fe6355929 6b48590ee2c1
 
Vänligen,
Kristian Lagerström

2012-05-12, 12:35
Svar #21

Utloggad Håkan Bergström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1337
  • Senast inloggad: 2024-03-25, 22:21
    • Visa profil
Apropå det eventuella släktskapet mellan Olof Bodin och Erik Johan Bodin:  
När Erik Johans son Jakob döps 1789 i Öjebyn, Piteå lfs, är följande personer faddrar:  
Erik Nilsson och hustrun, Organisten Stenman och hustrun, Fredr. Jacobi, hushållerskan M Christ. Sandberg, Br. Swanborg, Margreta Strand ibidem.  
 
Kan det vara så att 'Fredr. Jacobi' är lika med Friedman Gotlob Jacobi som nämns ovan gift med Anna Brita Blomfelt? Friedman kommer enligt uppgift från Livland.
Är Anna Brita släkt med Caspar Fredrik?

2012-05-12, 18:16
Svar #22

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2195
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 14:33
    • Visa profil
Hej Håkan.
 
Vad jag kan se så är Fredr. Jacobi eventuellt densamma som Friedeman Gotlob Jacobi eller möjligtvis en son till Friedeman Gotlob Jacobi eller i alla fall en släkting. Jag vet inte när Friedeman Gotlob Jacobi är född och han kanske är för gammal 1789. Jag har för mig att Kasper Fredrik Blomfeldt och systern Ottiliana även har Friedeman Gotlob Jacobi som fadder till sina barn på 1730-talet, så 1789 kanske han hade varit för gammal. Friedeman Gotlob Jacobi var gift 1. med Anna Thelai, 2. med Anna Brita Blomfeldt. Jacobi hade rätt många barn ihop med Anna Thelai, men jag har tyvärr inte skrivit upp dessa.
 
De 3 jag vet är, Carl Petter Jacobi, Johanna Lovisa Jacobi, Martha Elisabetha Jacobi ( finns kanske en feminin form av Jacobi ? )
 
Friedeman Gotlob Jacobi har vid ett av sina barns dop en fadder som måste vara en släkting till honom, Kyrkoherden uti Lifland, Carl Wilhelm Jacobi, de har även Palmstruck ( också ursprung från Livland )flera ggr som faddrar och Morath ( Pereswetoff/Morath ), också en annan kyrkoherde från Livland Mikael Roggon finns med, och pastorskan uti Lifland Lovisa Margareta Roggon
 
Anna Brita Blomfeldt är ovan omtalade Kasper Fredrik Blomfeldt och Brita von Gardens dotter.
 
Familjen Stenman förekommer väldigt mycket bland Erik Johan Baudins barn som faddrar. Jag tror att EJB på något sätt är släkt med Stenmans som ursprungligen kom från Gävle. Likaså Erik Johan Baudins barn har Stenmans som faddrar när de i sin tur får barn sedan.
 
Kasper Fredrik Blomfeldt och Ottiliana Blomfeldt har inte någon som heter Stenman med bland faddrarna till sina barn, men däremot en del andra personer som EJB anlitar som faddrar, dvs, troligtvis syskonen Blomfeldts faddrars barn. EJB är en generation yngre än Blomfeldts, men har också namn som Morath ( Pereswetoff/Morath ), Lang, Langman, Lung bland sina faddrar
 
(Meddelandet ändrat av jensen 2012-05-12 18:18)

2012-05-13, 17:37
Svar #23

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2195
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 14:33
    • Visa profil
Didrik Blomfeldt blir inte så gammal, den 18/11 1729 gifter Annika Berman om sig med Jacob Mattsson, Hr Didrik Blomfeldts ( och ett ord jag antar betyder ) änka

2012-05-13, 21:19
Svar #24

Utloggad Håkan Bergström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1337
  • Senast inloggad: 2024-03-25, 22:21
    • Visa profil
Återigen kopplingen till Erik Johan Baudin.
 
En ättling i rakt nedstigande led har låtit DNA-testa sig
och resultatet är att Erik Johans haplogrupp är R1b1a2,
vilket jag tolkar som att släktberättelserna om franskt/vallonskt ursprung kanske har en kärna av sanning. (R1b1a2 är vanlig i Västeuropa.)
 
Finns det månne några manliga ättlingar i rakt nedstiagnde led till Olof Bodin?

2012-05-14, 16:11
Svar #25

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Hej på er!  
 
Tack Håkan! Olof Bodin är min FM FF MM FF F. Kan ett sådant släktled indikeras DNA-mässigt eller måste det vara rakt via mödernet/fädernet?  
 
Tack också Carina vad gäller uppgiften om Annika Bermans omgifte! Diedrich och Annika bodde bevisligen i Märjamaa 1719 till 1727. Barnen Friedrich Magnus och Catharina föddes uppenbarligen i en annan socken mellan 1711 och 1719. Frågan är vilken? Finner också som du att allt tyder på att ätten har tyskt ursprung. Diedrich Blomfelt med familj står ju också omnämnd i registret över balttyskar:  
 
http://www.ra.ee/dgs/explorer.php
 
Beträffande Jacob Blomfelt finns hans vapensköld beskriven:  
 
Blomfeldt Jacob, regementsadjutant vid Drottningens livregemente i Pommern, 17(46-50) löjtnant där, 1746-50. Sköld: Delad, i övre fältet ett gående lejon i högra tassen hållande en värja, i nedre tre rosor på stjälkar uppväxande från en uppskjutande kulle. Hjälmprydnad: En uppskjutande harneskklädd arm svingande ett svärd. Eder 235. Det vore därför högintressant att få info om Casper Fredriks eventuella sköld, för att därmed förhoppningsvis kunna få släktskapet bekräftat. Ska även försöka få tag i Samuel Blomfelts sköld för att därigenom kunna få det ev. släktskapet uteslutet eller bekräftat.  
 
Intressant i sammanhanget är fänriken vid Åbo läns infanteriregemente Johan Bloms (död 1714) i varje fall textmässigt likartade hjälmprydnad:  
 
Blom Johan (död 1714), fänrik vid Åbo läns infanteriregemente, 1713 löjtnant där. 1712. Sköld: Kvadrerad, 1. en brinnande granat, 2. en uppväxande (trebladig) blomma, 3. [otydligt], 4. [otydligt]. Hjälmprydnad: En uppskjutande (harneskklädd) arm svingande ett svärd mellan två vingar. Eder 229.  
 
Tacksam för varje heraldisk ledtråd!  
 
Vänligen,  
Kristian Lagerström

2012-05-14, 17:07
Svar #26

Utloggad Håkan Bergström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1337
  • Senast inloggad: 2024-03-25, 22:21
    • Visa profil
Kristian, det måste vara en manlig ättling i rakt nedstigande led, hela vägen via fädernet.  
Finns det någon sådan tro?

2012-05-14, 17:21
Svar #27

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-03-18, 07:38
    • Visa profil
    • www.pemer.net
Faktum är att rakt nedstigande led inte självklart betyder raka, enbart manliga eller kvinnliga, led. Det är från början helt enkelt en s k kontamination, sammanblandning av uttryck. SLÄKT i rakt nedstigande led var en synonym till härstamma från. Sedan har härstamma ifrån i rakt nedstigande led antagits betyda raka led av samma kön. Men släktforskarvärlden har aldrig generellt och centralt anammat någon sådan betydelse.
 
Dock får det väl ses som väldigt i praktiken genomfört. Var och varannan utgår från att det skulle ha denna betydelse, och det finns exempel från översatt litteratur att he was a direct male-line descendant from... har översatts med han härstammade i rakt nedstigande led från... (i boken Liftarens guide till galaxen)
 
Så det kanske är släktforskarvärlden som borde börja anpassa sig till världen runt omkring där...

2012-05-14, 17:46
Svar #28

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2195
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 14:33
    • Visa profil
Vad tror ni ? Om det stämmer att Erik Johan Bodin föddes i maj 1735 och både månaden och årtalet är rätt, så tror jag att det blir för tätt emellan Olof Bodin och Ottiliana Blomfeldts barn om de nu eventuellt är föräldrar till Erik Johan Bodin med.
 
Olof och Ottiliana får 20/10 1734 i Piteå, dottern Charlotta Magdalena
Olof och Ottiliana får 3/3 1736 i Nederluleå, dottern Anna Brita
 
Båda döttrarna Bodins födelse har jag precis kollat, de är födda så som anges
 
Om nu Erik Johan Baudins födelsedata i maj 1735 stämmer, så blir det lite tight mellan barnafödslarna
 
Jag tror att Erik Johan Baudin på något vis är släkt med Olof och Ottiliana, dock vet jag inte hur.
 
Visserligen stämde långtifrån all födelsedata i husförhör med mera, så Erik Johan Baudins födelsedatum och årtal kan vara fel

2012-05-14, 17:49
Svar #29

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2195
  • Senast inloggad: 2024-03-26, 14:33
    • Visa profil
Kristian, Johan Blom verkar intressant ( tål att undersökas ), har tittat igenom Dorpat utan ett spår av någon mer Blomfeldt. Kanske att deras fader inte hette just Blomfeldt.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna