ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Ållongren i Finland  (läst 1030 gånger)

2011-09-09, 23:02
läst 1030 gånger

Utloggad Leif Tennare

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1868
  • Senast inloggad: 2021-05-05, 07:46
    • Visa profil
Som stamfader för ätten Ållongren omnämnes i EÄ, Olof i Pepot i Borgå socken. I övrigt nämns endast  att han hade två söner, Henrik Olofsson och Nils Olofsson. Vem som var hans hustru och mor till barnen, var okänt för Elgenstierna.
 
I mina släktutredningar avseende den äldre släkten Svärd,så hittade jag en mycket lovande pusselbit...Birgitta Henriksdotter (Svärd)! I ÄSF (Svärd, äldre ätten) sägs att Birgitta var gift med Olof Djäkn :Det förefaller som om Olof Djäkn var identisk med Olof Djäkn i Kimito...och tydligen är densamme som Olof Djäkn i Bramboda (d.v.s. Brännboda i Kimito).... När jag sökte i min databas efter en Olof med ungefär samma uppskattade födelsetid så hittade jag just Olof i Pepot. Vad är det då som säger att Olof Djäkn i Kimito skulle kunna vara densamme som Olof i Pepot?! Jo, för det första att Olof i Pepot hade en son döpt till Henrik - och, om mitt antagande är korrekt - döpt efter sin morfar, Henrik Pedersson Svärd. Vidare så ägde sonen Nils Olofsson jord i Kräpelby och Haga socknar i Borgå[1], vilket också Birgitta Henriksdotter farfar, Peder (Hermansson)Svärd gjorde[2].
 
Ytterligare indicier finner man i att Olofs sonson, Måns Nilsson, var gift med Anna Ljungosdotter [3], dotter till Birgittas kusin Anna Andersdotter (dotter till Anders Jönsson [4] och Christina Pedersdotter Svärd),d.v.s. släkt i 4:e och 3:e led, vilket torde kräva 'påvlig' tillåtelse... Mycket riktigt, den 5.7.1492 fick de det tillstånd som behövdes![4].  
 
Även om inte mitt påstående att de var släkt i 3:e och 4.e led, stämmer helt med tillståndets related twice in the fourth degree, så är jag övertygad om att jag är på rätt spår!  
 
[1] Okänd källa, men verkar tillsammans med övrig information som relevant:http://www.linnajoenkaupunki.fi/ruotsi/kartano/A23R8_1.html
[2] FMU 3341
[3] EÄ, IX, s. 195h.
[4] Auctoritate Papae, s. 348, n 308: Magnus Nilsson and Anna Ljungesdotter, laypeople from the diocese of   Turku, request dispensation to remain in their marriage, which they contracted (but had not consummated) not knowing they were related twice in the fourth degree of consanguinity, and to have their future offspring considered legitimate. The regent Julianus, bishop ofBertinoro, grants the petition.
 
(Meddelandet ändrat av Ten 2011-09-09 23:04)

2011-09-10, 14:05
Svar #1

Utloggad Leif Tennare

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1868
  • Senast inloggad: 2021-05-05, 07:46
    • Visa profil
En mycket trolig lösning på problemet ovan - att min hypotes resulterade i ett släktskap i 3:e och 4:e generationen för Anna Ljungodotter resp. Måns Nilsson, och inte i 4:e generationen för båda - är att jag uppenbarligen hamnat fel med filiationen för Christina Svärd. Hon är förmodligen inte dotter till Peder Svärd, som jag antagit tidigare, utan en sondotter till honom!  
 
Den reviderade hypotesen får helt klart påverkan på frågan vem Kristin i Stensböle var - och om det rörde sig om mer än en Kristin... Vem som var far till den Christina (Svärd) som jag postulerat som gift med Anders Jönsson (klöverbladsskura) återstår att reda ut, men det kan inte vara Henrik Svärd, då detta skulle leda till att Anna och Måns båda var ättlingar i 3:e generationen till Henrik...  
 
Dessa frågor kommer jag återkomma till under mer relevanta rubriker, d.v.s. 'Stensböleätten'(-släkten) resp. Svärd i Finland.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser


Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna