ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Zelow  (läst 2240 gånger)

2009-02-01, 23:50
läst 2240 gånger

Utloggad Göran Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1500
  • Senast inloggad: 2018-09-27, 20:31
    • Visa profil
Berit, nu har jag med egna ögon läst Sevede härads dbk 1692 (det renoverade originalet). Jag ber om ursäkt för att jag varit tveksam inför dina tidigare uppgifter om Zelows släktskapsförhållanden. Allt vad du skrivit tycks stämma. Diskussionen om Margareta Eriksdotter har lärt att allt måste ifrågasättas!  
 
Annika, vems handlingar har du övertagit? Det kanske du inte vill berätta. Ser samlingen vederhäftig ut? Du skriver att du har haft en adress till Polen. Det betyder ju att du eller den som ägt släkthandlingarna före dig bör ha haft kontakt. Möjligen skulle någon medlem i G-gruppen kunna svar på en fråga om adress i Polen eller Tyskland.

2009-02-02, 11:44
Svar #1

Utloggad Göran Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1500
  • Senast inloggad: 2018-09-27, 20:31
    • Visa profil
Annika.
Erik XIV avsattes 1568. Det ser ut som om författaren till dina anteckningar kan ha blandat ihop Lucretia (om hon existerat) med Virginia som av sin far år 1566 blev erbjuden till gemål åt ryska storfursten Ivan Ivanovitj trots sin låga ålder. Första polska kriget, 1563-1568, avslutades i och med att kungen blev avsatt. Enligt din version var Daniel Sellouw d.ä. adelsman i Kassuben (ett hertigdöme - inte en stad). Jag tycker att vi ska ta vissa av dina uppgifter på allvar och det ser ut som om t o m Gillingstam,  jfr här, av någon anledning har fört ett giftemål i Kassuben på tal. Finns det någon som vet mer om detta?

2009-02-02, 11:57
Svar #2

Utloggad Berit Sjögren

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 325
  • Senast inloggad: 2021-12-09, 13:17
    • Visa profil
Göran! Svar på ditt inlägg om Rostorp i Pelarne sn 2009 31/1 kl 19.11: Rostorp hade fogden Hans Eriksson skatterättigheten på. Ärvdes av 2 bröder Måns o Anders Hansson död 1638 i Sthlm (då han sökte adelskap som han inte hann få men som barnen beviljades, namn Ramsvärd). Måns Hansson med son Ivar Månsson  avled före modern Elisabet Sjöblad. Dödsdatum ej kända för någon i denna familj men Elisabet Sjöblad blev genom bakarv efter son Ivar ägare till ½ Rostorp o det är detta hennes systerbarn Olof Wachthorn o Zelow gör anspråk på. Överste Hans (Andersson) Ramsvärd fick säteriprivilegier på Rostorp. Hur o när han löste ut farbror Måns Hanssons halva framgår inte av domböckerna.
Om Vinketomta: Olle Elm har ju utförligt beskrivit i Släktforskarnas åb 1996 s 193 ff. de skuldtyngda turerna runt arv om bl a Vinketomta. Olof wachthorn hade visserligen givit sin hustru Anna von Capell Vinketomta (OBS!) i morgongåva men hon kunde inte behålla säteriet Som det står i Sevede hds dombok 1662 16/6 där Olofs öppna brev av 1659 2/8 åberopas: han bönar att hustrun ska sitta i orubbat bo o han beklagar att  sonen Johans hade dött i POlen (1658) o en dotter har ingått ofrälse gifte  att de mine faste godz ej frälsa kan- bör gälla Anna Wachthorn gm Esias Nyman (denne nämns i dombok 1673 13/5 som Anna v Capelles fogde).Dottern Ingeborg Wachthorn levde änka 1678 men hon är ute ur leken eftersom hennes men brukspatron Hubert de Besche dy anses ha rymt ur landet efter sina trassliga affärer. Därför måste matrona Anna Wachthorn död 1695 senare testamentera det hon har kvar av Vinketomta  till släktingar Zelow, släkten som efter det som frälse kunde stå till Vinketomta säteri, Vinketomta hade ju redan på 1500-talet givits till deras förfar Olof Andersson.  Berit Sjögren

2009-02-02, 16:39
Svar #3

Utloggad Göran Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1500
  • Senast inloggad: 2018-09-27, 20:31
    • Visa profil
Tack Berit, jag förstår. Ursäkta mina frågor men jag försöker lära mig lite mer om godsinnehavet i dessa trakter. Olle Elms text om Vinkeltomta ifrågasätter jag absolut inte. Min felaktiga tanke var att de både utländska adelsfamiljerna (krigarättlingar till barn med tysk anknytning som blivit utan gods i sina hemländer) von Cappel och Zelow kunde ha något gemensamt och att det kunde vara anledningen till testamentet.
Göran

2009-02-02, 19:06
Svar #4

Utloggad Göran Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1500
  • Senast inloggad: 2018-09-27, 20:31
    • Visa profil
Varför kommenterar ingen Annika Johanssons inlägg ovan? Jag anser det vara mycket intressant. Om Annika har belägg för en släkt Zelow i Kassuben kanske eller anteckningar som stämmer överens med Gillingstams antydningar så borde det vara något att spinna vidare på. Att överta släkthandlingar kan vara svårt, det kan nog var och en intyga. Annika, kan du inte göra ett nytt försök att finna papperna om släkten Zelow.
 
Du hade en fråga om andra frillobarn till Erik XIV. Jag vill inte påstå att jag känner till så mycket om det om man undantar den ev. frillodottern Margareta Eriksdotter. Hon kan dock lika väl vara dotter till en kyrkoherde.  
 
Det ligger en hel del i det faktum att det kan ha funnits en äldre Daniel Zelow anser jag. Det borde absolut undersökas mer. Kanske Dick Wase har något att bidra med. Jag har kollat i heraldisk litteratur på UB i Lund. Har tyvärr inte kunnat finna någon adelssläkt Zelow eller Sellouw. Det betyder ju inte att den inte har existerat. Den som bor i Stockholm har säkert tillgång till andra och bättre källor.
 
Vänlig hälsning
Göran

2009-02-03, 11:29
Svar #5

Utloggad Annika Johansson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 85
  • Senast inloggad: 2024-02-22, 13:36
    • Visa profil
Hej  
 
Kan det vara så att Margareta Eriksdotter är dotter till Prästen i Färentuna eller Sånga Kyrka och att hon är Frilla åt Erik XIV och att Lucrieta är hennes dotter. Kan ingen kontrolera om Margareta Eriksdotter fins i någon av kyrkoböckerna för Sånga, Skå, Färentuna eller Hilleshög nu mera Färingsö församling.
 
Har hittat Polslka adels förenings hemsida http://www.szlachta.org/9indx.htm där så finns det en heldel adels släkten men absolut inte alla släkten som fanns i Polen är med där. Finns även en mailadress till dem så man kan säkert få hjälp där med att finna uppgifter om släkten Sellouw.  
 
mvh Annika Jo

2009-02-03, 12:22
Svar #6

Utloggad Göran Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1500
  • Senast inloggad: 2018-09-27, 20:31
    • Visa profil
Hej Annika
 
Margareta Eriksdotter passar nog inte in rent kronologiskt som moder till Lucretia men jag ska gärna kolla prästerna i Färentuna och Sånga kyrkor. Fanns där en kyrkoherde Erik vars ålder kan stämma? Jag antar att Färentuna ingår i herdaminnet för ärkestiftet.
 
Tack för din länk till den polska adelsföreningens hemsida. Den fungerade inte direkt. Men när jag slopade den sista delen i adressen och skrev http://www.szlachta.org så öppnades en sida med polsk text. Via denna sida fanns ytterligare en länk http://www.szlachta.org/9zarzdzsz.htm avsedd för svenskspråkiga läsare.
 
Stort tack Annika
Göran

2009-02-03, 19:32
Svar #7

Utloggad Göran Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1500
  • Senast inloggad: 2018-09-27, 20:31
    • Visa profil
Annika, jag har varit på Universitetsbiblioteket här i Lund idag och kollat herdaminnena för Uppsala ärkestift. Men jag kunde tyvärr inte finna någon kyrkoherde Erik i de församlingar som du nämnde.  
 
Har också skickat ett mail till den Pölska Adelsföreningens svenske representant och redan fått tips om kontaktpersoner i Polen. Han hänvisade i första hand till Marek Dziecielski och Siegfried Johann von Janowski som är specialiserade på Kassuben.  
 
Han trodde att det gick bra att skriva på engelska till dem. Jag vet sedan tidigare att brev skrivna på polska får ett bättre bemötande än andra. Jag har en gång brevledes kontaktat det Polska Riksarkivet för att förhöra mig om ev. handlingar knutna till Sigismund och prinsessan Anna (och via den senares räkenskaper kanske få information om hennes hovpredikant Olof Clarevallensis). Svaret dröjde väldigt länge men det kom till slut. Det får nog ändå bli ett mail på engelska i detta fall.
 
Vänlig hälsning
Göran

2009-02-03, 21:19
Svar #8

Utloggad Annika Johansson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 85
  • Senast inloggad: 2024-02-22, 13:36
    • Visa profil
Hej Göran
Nu missförstod du mig lite grann, jag menade att du skulle leta efter henne Margareta Eriksdotter i kyrkoböckerna. Kyrkoböckerna kan vara samma böcker som för Bromma Kyrka eller Lovö församling. Jag är dålig på dessa kyrkoböcker och var för någostans man skall titta efter folk som är födda före ett visst datum. Färingsö var på den tiden ett kronolän och tillhörde konungen.  
Titta om hon är född i någon av församlingarna och boende på Väntholmens gård. Johan III var på Väntholmen och Erik for dit, den 6 oktober 1567 och talade med sin broder Johan III. Det står om det i Eriks dagbok. Kontrollera Vem Erik Henriksson som det står om i Eriks dagbok den 30 Juli 1566.  
Väntholmen kan höra till någon av församlingarna på fastlandet. Kolla Svartsjö gods och län. Erik och Johans frilla Margareta bodde på Färingsö det vet jag med säkerhet. För det pratas alltid om Frillorna på Svartsjö slott. Så fort som man nämde att någon inte var oäkta barn eler fosterbarn till någon så talade man om frilorna på Svarsjö när jag var barn. (Jag är nämligen själv från Svartsjö)  
 
Herman Lindkvist tv serie om våra svenska kungar tar upp denna sen i ett program om Erik den XIV Och Johan  den III hur de håller på med frillorna i sängkammaren. En av orsakerna till sturemorden är just denna frilla. och att frillorna fick salt som betalning för att ha sex med Erik och Johan. Allt detta står det om i ett dilpomatarium vet tyvärr inte vilket jag är urdålig på vad de olika handlingarna heter för något och även vad de olika arkiven heter för något är jag dålig på.
 
mvh Annika

2009-02-03, 23:32
Svar #9

Utloggad Göran Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1500
  • Senast inloggad: 2018-09-27, 20:31
    • Visa profil
Annika, år 1558 blev Måns Persson (frillan Agda Persdotters sannolika bror) fogde på Svartsjö och Väntholmens gård. Hans personal bestod 1663 av en underfogde, en skrivare, två underskrivare och tolv fogdetjänare enligt en uppsats tidigare publicerad på denna länk http://hemsidor.torget.se/users/r/rhep/fogde.htm.
 
Det är väl inte uteslutet att Margareta Eriksdotter kan ha blivit omnämnd i något sammanhang om hon skulle visa sig vara frillobarn och att hon bott på Väntholmen. Man kan f.ö. fråga sig om inte fogden Måns Persson rent av bodde på Väntholmen. Det skulle förklara en del.
 
Vänlig hälsning
Göran
 
(Meddelandet ändrat av passord den 03 februari, 2009)

2009-02-04, 10:40
Svar #10

Utloggad Annika Johansson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 85
  • Senast inloggad: 2024-02-22, 13:36
    • Visa profil
jag kom på att jag har Ingvar Anderssons bok Erik XIV i bokhyllan. Så jag kikade i den om jag kunde hitta något om Lucretia men det var inte alls mycket. Inte mer än vad jag vet sedan tidigare.  
mvh Annika

2009-02-04, 14:43
Svar #11

Utloggad Göran Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1500
  • Senast inloggad: 2018-09-27, 20:31
    • Visa profil
Varken Ingvar Andersson (Erik XIV, 1963), Lars-Olof Larsson (Arvet efter Gustav Vasa, 2005) och Knut Carlgvist (Kung Erik av folket, 1966) nämner någon annan frilla än Anna Larsdotter i samband med Väntholmen. Den ursprungliga källan lär enligt Ingvar Andersson vara den kungliga vinkällarens föreståndare Sven Jonsson som fogade små anteckningar till sina räkenskaper. Formuleringen om Anna Larsdotter lär på modern svenska vara Kungl. Maj:ts frilla där på gården. Vilken gård som avses framkommer däremot inte. Det måste finnas fler primärkällor. Det kan ju ha varit Svartsjö och inte fogdens bostad på Väntholmen se vidare här.

2009-02-04, 17:25
Svar #12

Utloggad Annika Johansson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 85
  • Senast inloggad: 2024-02-22, 13:36
    • Visa profil
Tyvärr så kan jag inte lägga in inlägg på Erik XIVs frillobarn. Jag försökte tidigare i dag att lägga in ett inlägg där men jag ser att det inte har kommit in eller har det kommit in men min dator inte visar att det finns ett inlägg där skrivet av mig.  
 
Jag skrev just om detta att Frillan som bor på Väntholmen är Anna Larsdotter. Jag frågade även om vilka av frillobarna ni hade tagit upp i forumet. Jag orkar nämligen inte läsa alla inlägg i forumet för att se vilka barn ni har tagit upp. Jag har nämlgien flera av hans frillobarn i mitt stamträd.  
 
mvh Annika J

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna