ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Personregister till litteraturen  (läst 744 gånger)

2001-08-05, 22:32
läst 744 gånger

Anders Andersson

Många biografiska uppslagsverk, matriklar och liknande innehåller personregister som gör det möjligt att hitta en namngiven person. En matrikel där personerna redan är uppställda i alfabetisk ordning behöver vanligen inget särskilt register; där utgör själva matrikeln personregistret.
 
Ett problem är förstås att det finns en enorm uppsjö av uppslagsverk, matriklar, herdaminnen, 19xx års män, adresskataloger osv. Om man inte vet att en släkting står nämnd i ett av dessa verk, så lär man inte ens bry sig om att leta där, särskilt som en del av dessa inte lätt kan återfinnas på närmaste bibliotek. Har det gjorts något försök att sammanställa personregister från dylika verk till ett övergripande register, så att man får vägledning till dessa verk och inte bara i dem?
 
Exempel från min bokhylla är Sveriges Kommuner: Västernorrlands län: Länsbeskrivning och personhistoria, 1938, med biografiska uppgifter om cirka 2.500 kommunalt förtroendevalda och andra bemärkta personer i Y-län, samt Körsången i Sverige: Svealand, 1946, med notiser om närmare 7.000 medlemmar i olika sångkörer. Båda verken rymmer en stor mängd porträtt. Den som söker någon upplysning som står att finna i dessa verk är välkommen att fråga mig, men jag saknar givetvis praktisk möjlighet att undersöka huruvida en eftersökt person alls är omnämnd i dem, om den frågande inte vet detta på förhand. Det skulle däremot ett register på Internet kunna hjälpa till med.
 
Finns det fler som ser behovet eller nyttan av ett sådant?

2001-08-05, 22:51
Svar #1

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
På Landsarkivet i Vadstena har man i ett antal år jobbat med ett register som kallas NIXON (Nödvändigt Index Om Personer [minns inte riktigt uttydningen]), som omfattar ganska många poster över personer från Östergötland-Småland som nämns i olika tryckta verk. Det finns dock bara tillgängligt i Forskarsalen.

2001-08-05, 23:34
Svar #2

Anders Andersson

Om uttydningen av akronymen bär den karaktär du antyder, så anar jag ett närmast studentikost ursprung... :-)
 
Det är väl ungefär den typen av register jag är ute efter, men mitt intresse för just Östergötland och Småland är rätt begränsat, och det jag har i åtanke borde åtminstone täcka hela Sverige. Varje projekt av det här slaget måste ha en tydlig avgränsning, så att det arbete som redan gjorts inte är bortkastat så snart man vill utvidga det till något större, exempelvis låta Vadstenas register uppgå i en rikstäckande motsvarighet.
 
Vad beträffar tillgängligheten är det förstås önskvärt att man inte behöver resa till en viss ort eller besvära någon annan för att kunna söka i registret. Jag förmodar att Landsarkivet i Vadstena haft ambitionen att hjälpa forskarna på plats. Kan jag utgå från att registret är datoriserat, så att vi inte talar om ett kortregister?
 
Ett generellt personregister till litteraturen är förstås något som aldrig blir färdigt, men jag tycker det fyller en funktion redan när det omfattar uppgifter från två olika källor. Man kan inte begära att personalen på våra landsarkiv skall göra grovjobbet, utan jag utgår från att ett sådant register får byggas upp med frivilliga insatser. Hög tillgänglighet är en förutsättning för att enskilda forskare skall vilja bidra med sitt arbete. Om jag skall bidra, så vill jag t.ex. att resultatet också hålls tillgängligt utan avgift för användaren.

2001-08-06, 11:21
Svar #3

Utloggad Ingemar Goliath

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 149
  • Senast inloggad: 2022-12-29, 16:12
    • Visa profil
Biografiska databasen
 
Internationaler Biographischer Index 7 des K. G. Saur Verlags
 
innehåller Scandinavian Biographical Archive med hänvisningar till uppgifter om ca 150.000 personer, omnämnda i totalt 424 st källor, publicerade 1621-1986. Därutöver innehåller databasen Index 7 ytterligare 12 biografiska arkiv från hela världen. Totalt kan över 2,8 miljoner personer sökas. Sökformulär på tyska eller engelska finns på  
 
http://www.biblio.tu-bs.de/wbi/  
 
Utförlig information om databasens uppbyggnad och innehåll finns på
 
http://www.biblio.tu-bs.de/acwww25u/wbi/wbi.html
 
Har haft stor nytta av denna databas både för egen del och för hjälp till andra.
 
Hälsningar, Ingemar.

2001-08-06, 20:05
Svar #4

Peter Funke (Fun)

Hej Anders!
 
Jag har funderat på samma sak, och gjorde faktiskt
ett blygsamt försök för några år sedan att skapa
ett register över diverse litteratur från Värmland. Jag plöjde igenom 57 böcker innan det blev stopp, åtminstone tills vidare. Ett av problemen var att jag fick köpa in böckerna själv, vilket i längden inte var så lyckat. Men jag har fortfarande nytta av det nedlagda jobbet, och hoppas att personer/institutioner med större resurser kan komma igång med liknande register i vidare omfattning, för behovet finns absolut!

2001-08-07, 23:00
Svar #5

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
Har nu kollat vad NIXON betyder, och jag mindes tämligen rätt. Det betyder Nödvändigt IndeX Omfattande Namn. Enligt en uppgift från början på förra året omfattade databasen då något mer än 300.000 poster, och sedan dess har den vuxit vidare.  
 
Man har alltså excerperat för landsarkivets område ur de vanligaste tidskrifterna, Släkthistoriskt Forum, Släkt och Hävd, Personhistorisk Tidskrift, Genealogisk Tidskrift m.fl. även bokverk som herdaminnen och biografiska samlingsverk och mycket mer.
 
Tankar finns att på ett eller annat sätt sprida det hela, men man är osäker på om PUL lägger hinder i vägen.

2001-08-08, 00:59
Svar #6

Anders Andersson

Tack för upplysningarna! Internationaler Biographischer Index låter intressant; jag får undersöka det vid tillfälle. Särskilt intressant är det ju om indexet kan kompletteras med fler källor efter hand.
 
Peters erfarenheter visar tydligt på att detta inte kan drivas som enmansprojekt. Jag tycker det är jobbigt nog att göra ett register till en bok, och om ingen annan får del av resultatet kan man diskutera huruvida det är värt besväret. Samordning är ett måste, och det var därför jag väckte frågan.
 
Om jag förstår Elisabeth rätt, så handlar alltså arbetet i Vadstena om att systematiskt gå igenom svensk genealogisk litteratur, notera uppgifter om östgötar och smålänningar, men ignorera resten. Jag är skeptisk till ett sådant förfaringssätt, då det innebär ett ineffektivt utnyttjande av arbetstiden. Antag att Uppsala landsarkiv gör motsvarande arbete för sitt upptagningsområde; då skall samma böcker och tidskrifter gås igenom på nytt för att gallra ut en annan delmängd personer, och så vidare för resten av landet. De enstaka utlänningar som dyker upp i litteraturen lär inte någon bry sig om, trots att det skulle vara synnerligen värdefullt för en utländsk forskare att på detta sätt kunna hitta en borttappad släkting i ett avlägset land.
 
PUL har nämnts i så många möjliga och omöjliga sammanhang att jag har svårt att ta sådana invändningar på allvar. Lagen är inte bra, och demonstrativt paragrafrytteri kan vara ett sätt att få bort den, men vi kan inte tillåta att rena spekulationer om lagens formella innebörd skall lägga en sådan kvävande hämsko på snart sagt all intellektuell verksamhet. Bättre då att diskutera huruvida det kan vara kränkande för enskilda personer, som en gång lämnat ut sina personuppgifter för publicering i tryck, att få se samma uppgifter i omlopp flera år senare.

2001-08-08, 21:30
Svar #7

Utloggad Sten-Sture Tersmeden

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 489
  • Senast inloggad: 2017-02-14, 20:51
    • Visa profil
Jag provade Internationaler Biographischer Index med framgång. Nu gäller det bara att beställa böckerna som refereras.

2001-08-09, 09:48
Svar #8

Utloggad Stefan Simander

  • Stefan Simander
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7191
  • Senast inloggad: 2024-03-25, 22:16
  • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
    • Visa profil
    • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Internationaler Biographischer Index är väl det verk som finns i (prenumerations)tryck på t ex Uppsala Universitets bibliotek Carolinas genealogiavdelning. Problemet med detta är att utgivningstakten är så oerhört långsam att supplementband ges ut under tiden, vilket i och för sig visar att det uppdateras!
 
Men det verkar ju betydligt bättre om det finns sökbart och utskriftsbart på nätet förstås, i st f att ta tid att söka sig dit och dessutom kopiera! Fördelen med att vara på Carolina är väl möjligen att böckerna antingen finns där eller går att beställa dit!
 
Stavningar med å, ä, ö och en del gammeldags former kan ibland vara ett problem när man söker i det tyska lexikonet har jag för mig.
Stefan Simander
Gamla Uppsala + Järlåsa, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

2001-08-09, 11:28
Svar #9

Anders Andersson

Om det är välkända verk som refereras (exempelvis Vem är det) så brukar det ju inte vara alltför svårt att hitta dem på biblioteket. Om det däremot är någon yrkesmatrikel från början av 1900-talet så är det förstås värre, särskilt om den är utländsk.
 
Jag skulle vilja få fram en förteckning över vilka de 424 källor som utgör Scandinavian Biographical Archive (SBA) är, för att bedöma vilka kategorier personer som sannolikt kan återfinnas i World Biographical Index (WBI). 150.000 personer med skandinavisk anknytning är en hel del, men det torde naturligt nog vara begränsat till mer bemärkta personer.
 
Sökformulären ger mig möjlighet att få fram listor över utgivare, utgivningsorter och -år, men då för hela indexet, inte begränsat till ett visst arkiv. Jag kanske kan kontakta universitetet i Braunschweig och be dem göra ett utdrag åt mig, men det vore praktiskt om funktionen funnits i webbgränssnittet. Har jag kanske förbisett någon funktion som ni andra upptäckt?
 
Den som vill göra ett eget register bör alltså först kolla med WBI; skrifter som redan indexerats där behöver knappast indexeras på nytt. För att återvända till de verk som jag nämnde inledningsvis, så verkar dessa inte finnas med i WBI. Borde de göra det? I så fall, hur går man till väga? Om inte, finns det anledning att skapa ett väl avgränsat komplementregister till WBI, där man indexerar sådant som WBI ej avser att ta med (eller tar för lång tid på sig att inkorporera)?

2001-09-03, 04:46
Svar #10

Anders Andersson

Nu har jag, på försök, gjort ett eget personregister till en bok jag lånat på biblioteket (Ida Bäckmann: Från filare till storindustriell). Nu återstår att se huruvida någon är intresserad av att söka i det...

2007-05-21, 05:18
Svar #11

Stacy


Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna